Page 1


Brandbook door Anouk Rijkenberg anoukrijkenberg@gmail.com Afstudeerproject Fashion & Branding 2011-2012 Amsterdam Fashion Institute


Wie is Mundial? Na veel gereisd te hebben, het zien van verschillende landen en hun culturen én het verzamelen van kralen vanuit deze reizen, besloot ontwerpster Jamie Lankhaar in april 2011 haar sieraden te verkopen. De sieraden van Mundial zijn geïnspireerd op de natuur, etniciteit en het nomadische leven. De producten zijn gericht op de vrouw en hebben een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

Maar wat betekent het? Mundial is de Spaanse vertaling voor ‘mondiaal’. Net als sieraden is de naam Mundial en de Spaanse taal universeel. Sieraden worden in elke cultuur gedragen en gewaardeerd. Of het nu is om luxe uit te stralen of om te laten zien bij welke stam je hoort. Sieraden zie je in elk land en cultuur terug. Het merk Mundial staat voor:

Natuurlijk, Etnisch, Vrouwelijk


Het idee achter sieraden Mundial Sieraden zijn wereldwijd en worden in elke cultuur gedragen. Vanuit deze kern heeft Mundial haar producten opgezet. Deze etnische invloed heeft zijn uitwerking gehad op het samenstellen van de sieraden: de sieraden bestaan uit verschillende stukjes wereld. Kralen komen vanuit verschillende afkomsten en worden gecombineerd in ĂŠĂŠn sieraad. Elk stuk is daarom bijzonder en heeft een eigen achtergrond en verhaal (wat ook bij het product verteld wordt). Mundial verkoopt sieraden die met liefde en zorg samengesteld zijn door ontwerpster Jamie Lankhaar.

Concept Mundial Natuur, nomadisch leven en etniciteit verwijst naar een levenswijze die ver af staat van de moderne westerse vrouw, maar waar wel op een bepaalde manier naar verlangd wordt. Met alle massaproductie waardoor de hele wereld in dezelfde spullen loopt, ontstaat er ook een tegenbeweging: mensen willen hun eigen individualiteit benadrukken. Ze willen een item met een uniek verhaal waarmee ze zich kunnen onderscheiden van anderen. Vooral mensen die positief staan tegenover de natuur en andere culturen zullen zich aangesproken voelen door Mundial. Het biedt ze een manier om uniek te zijn op een wijze die aansluit bij de waarden die zij belangrijk vinden (zonder natuurlijk het moderne comfort te hoeven opgeven).


Visie In westerse culturen worden er steeds hogere eisen gesteld aan sieraden en zijn er steeds meer aanbieders op de markt. Mundial biedt haar doelgroep een manier om bijzonder te zijn op een wijze die aansluit bij de waarden die zij belangrijk vinden: zichzelf onderscheiden van het kopen van massaproductie (door de moderne westerse vrouw) en het verlangen naar de levenswijze die geĂŻnspireerd is op natuur, nomadisch leven en etniciteit.

Missie Mundial verkoopt bijzondere sieraden, omdat zij haar persoonlijk samengestelde producten inspireert op het beeld van natuur, verschillende etnische culturen en het nomadische bestaan. Zonder het winstoogmerk uit het oog te verliezen, biedt Mundial kwaliteit sieraden tegen een eerlijke prijs (juiste prijs/kwaliteitsverhouding).

Ambitie Mundial wil haar sieradenmerk binnen 5 jaar verkopen in aansluitende boetiekjes in Nederland. In deze boetiekjes moet Mundial haar visie en missie kwijt kunnen ĂŠn haar productiewijze door het zelf samenstellen van sieraden.


Kernwaarden Natuurlijk

Naast het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke materialen, stralen de sieraden van Mundial ook een natuurlijke sfeer uit.Veel natuurlijke invloeden zijn terug te vinden in Mundial.

Nomadisch Leven

Het concept, de doelgroep en de sieraden van Mundial zijn gebaseerd en ge誰nspireerd op het nomadische leven. Hierbij kun je denken aan een bohemian, gypsy lifestyle.

Etnisch De sieraden hebben veel etnische invloeden. Zo zijn de kralen uit verschillende werelddelen gehaald en ook ge誰nspireerd op andere culturen. Vrouwelijk Mundial is ontworpen voor- en ge誰nspireerd door vrouwen. Bijzonder Kralen haalt de ontwerpster uit verschillende werelddelen en stelt elk sieraad persoonlijk en dus bijzonder samen.

Natuurlijk Nomadisch Leven Etnisch Vrouwelijk Bijzonder


Rose Boeddha De nieuwste kleur: Rose gold! Ball chain ketting met daaraan een mooie platte boeddha bedel, kwastje en een hanger met daarin een parelmoerkleurig swarovski steentje. In vele oosterse culturen staat Boedhha centraal. Met deze Boeddha-bedel komt de drager van het sieraad tot rust in zijn dagelijkse bezigheden.


Producten van Mundial Mundial is een merk dat contrasten cultiveert en culturen in elkaar op laat gaan. De producten van Mundial bestaan uit kettingen, armbanden en oorbellen. Andere accessoire items (zoals ringen en tassen) worden niet uitgesloten in de toekomst. De producten van Mundial zijn gemaakt voor vrouwen en geïnspireerd door etniciteit en de natuur: Etniciteit De term ‘etniciteit’ verwijst naar de inspiratie uit de wereld met de combinatie van de materialen en het zelf samengestelde aspect. Natuur De materialen van de producten worden zo natuurlijk mogelijk gehouden: hout, leer, glas, edelsteen enz. Achter elk sieraad van Mundial zit een gedachte. Elk product heeft zijn eigen verhaal en wordt dan ook gedeeld met de consument.


Lucky Silver-Blue Coin Blauw met zilvere munten ketting. Materiaal: Ball-chain, metaal, edelsteen, swarovski hanger. Lengte: ongeveer 30 cm. Heb je een beetje geluk in je leven nodig? De turquoise steen uit Nepal geeft geluk. Munten staan voor geluk in de Oosterse cultuur. Deze ketting hangt vol met geluk!


Beads & Boeddha Kleuren licht blauw, bruin, beige en lavendel. Een armband met daaraan houten kralen, een mooie lichtblauwe boeddha bedel en een sluiting met daarin een parelmoerkleurig swarovski steentje. De Boeddha bedel komt uit Cambodja en is ook verkrijgbaar in andere kleuren. Boeddhisme betekent volgens de Cambodjaanse bevolking: ‘Het vermijden van al het foute gedrag, het ondernemen van het goede en het ontwikkelen van je eigen geest’.


Natuurtinten

C30, M50,Y81, K10

C40, M70,Y100, K46

C51, M66,Y76, K58

C77, M21,Y100, K7

brons C36, M60,Y81, K25

rose gold C28, M51,Y68, K7

C12, M31,Y26, K0

C27, M95 Y100, K28

Metaaltinten

zilver C35, M28,Y27, K0

goud C22, M31,Y78, K1

Kleurtinten

C84, M30,Y42, K4

C38, M0,Y32, K0

Overig

C36, M43,Y0, K0

C16, M18,Y39, K0

zwart C0, M0,Y0, K100

wit C0, M0,Y0, K0


Kleur Het kleurenpalet van de producten van Mundial bestaat uit verschillende kleuren. Zo zijn er sieraden die enkel uit een zilvere metaaltint met een vleugje turquoise bestaan, maar ook sieraden die uit meerdere kleuren bestaan zoals licht bruin, donkerbruin, blauw en zilver. De kleurencombinaties zijn altijd bijzonder, denk aan aardetinten afwisselend met fellere kleuren of brons of zilver met een vleugje blauw. De overeenkomst bij elk stuk is dat er altijd een combinatie van minimaal twee kleuren is. Zo zie je altijd contrasten terug in de sieraden van Mundial: een prachtige houten ketting met kralen van edelstenen, waarvan het kleurencontrast opvalt door de combinatie van bruin, wit en turquoise. Onderaan de ketting hangt een opvallende zilveren bedel, waar de aandacht naar getrokken wordt. De kleuren in combinatie met zorgvuldig geselecteerde materialen zorgen ervoor dat elk sieraad zichzelf bijzonder maakt.


Metalen

zilver-metaal

goud - metaal

rose goud - metaal

brons - metaal

Verschillende houten kralen

clean

met print

kleur

glas

edelstenen

plastic

leer

veertjes

Overig

swarovski stenen


Materiaal Mundial selecteert met zorg haar bijzondere materialen van over de hele wereld. Er wordt voornamelijk gebruikt gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout, glas, metaal, leer, veertjes en edelsteen. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van plastic en swarovski stenen. Metaal Zilver, goud, rose goud en brons zijn edelmetalen die een levenlang mooi blijven. Edelstenen Een edelsteen is iets heel bijzonders. In veel culturen kent men speciale kracht en betekenis toe aan stenen. Elke steen heeft zijn eigen verhaal en is daarom altijd bijzonder. Kralen Deze categorie van materiaal is erg uitgebreid. Kralen kun je namelijk van bijna alles maken: glas, natuursteen, hout, plastic, edelsteen enz. Het combineren van de materialen, kleuren en de krachtige eigen stijl van Mundial zorgen voor prachtige etnische en bijzondere sieraden.


Algemene feiten doelgroep De Mundial-doelgroep is een vrouw met een leeftijd tussen de 20 en 30 jaar. Ze is aan het einde van haar HBO studie of net afgestudeerd en richt zich tot de arbeidsmarkt. Ze heeft een part-time baantje met een klein inkomen, waar ze van rond komt. Ze is woonachtig in de Randstad en heeft een jong één of twee-persoons huishouden. - Vrouwen - 20-30 jaar - Sociale klasse: B1, B2 - Jonge één of twee persoonshuishoudens


Ketting ‘White Orchid’


Story doelgroep Mundial De Mundial-vrouw houdt van nieuwe dingen, zowel van basic producten als van luxe items. Ze hecht veel waarde aan haar individualiteit, is bovengemiddeld sociaal en eigenzinnig en is erg nieuwsgierig. Tevens vindt ze het belangrijk om met anderen samen te komen en zich verbonden te voelen. Ze geniet van haar vrije tijd en positiviteit. Het overbrengen van positieve gevoelens aan andere mensen doet haar goed. Ook liefdevol zijn, lief hebben en genieten behoren tot het gedachtegoed van deze vrouw. Ze is grensverleggend en wil het maximale uit het leven halen. Reizen en andere culturen ontdekken vindt ze erg interessant. In haar leven heeft deze jonge vrouw al veel verschillende landen en culturen bezocht. Ook heeft zij een grote interesse in fotografie: het vastleggen van haar reizen en ontdekkingen. Ze is creatief en zoekt dit ook op in haar dagelijkse leven. Ze bezoekt graag festivals, lounge plekken en hippe restaurants waar ze bijvoorbeeld sushi kan eten. Tijdschriften zoals de Viva, Glamour en Cosmopolitan maar ook National Geographic leest ze graag. Deze vrouw houdt van fashion, maar wil er niet te veel nadruk op leggen. Ze draagt zowel sieraden van natuurlijke materialen zoals hout en glas, maar ook zilver en goud. De doelgroep ziet zichzelf niet als trendgevoelig, maar koopt wel haar sieraden in grote winkelketens, Bijou of via webwinkels. De zogenaamde ‘bohemian’ of ‘nomaden-look’ past bij haar stijl. Loszittende kleding, aardetinten, accessoires, katoen, denim en leer zijn kenmerken van haar stijl. De kledingmerken die ze draagt zijn o.a. Diesel, River Island, Asos, maar ook H&M, Zara en Mango. Haar kapsel draagt ze vaak los of in een loszittende staart of vlecht. Ook hoedjes draagt ze veel. Haar stijlicoon is actrice Sienna Miller.


Tone of voice & Sfeer De inspiratie voor Mundial is de natuur, het nomadische leven en etniciteit. Mundial creĂŤert voor vrouwen. Deze eigenschappen zijn in de gehele filosofie van Mundial doorgevoerd. Tone of voice Mundial hecht veel waarde aan de juiste tone of voice. De doelgroep is heel selectief in wat zij kopen en waar zij geĂŻnteresseerd in zijn. Mundial speelt hierop in door de doelgroep persoonlijk aan te spreken. De tone of voice is open-minded, fris en optimistisch van toon. Mundial communiceert op een informele toon. geeft veel informatie over het product en zal met de consument in contact blijven via de website en social media zoals Facebook en Twitter. Sfeer De uitstraling van Mundial is zeer belangrijk. In de sfeer, filosofie en unieke eigenschappen onderscheidt zij zich van anderen sieradenmerken. De sfeer en het beeldgebruik richten zich op de natuur, het nomadische leven en etniciteit. Kleuren zoals aarde- en natuurlijke tinten zie je veel terug. De beelden geven altijd een indruk van etniciteit. Deze eigenschappen zijn tevens terug te vinden in de producten van Mundial.


Bruin C40, M70,Y100, K46

Blauw C84, M30,Y42, K4

Houtstructuur

Adobe Garamond Pro Gill Sans MT


Logo Het logo bestaat uit een beeldmerk van Mundial. Het logo straalt een organische, etnische en natuurlijke ‘look and feel’ uit. Kleuren die gebruikt zijn in het logo komen tevens terug in het kleurenpalet van de sieraden als in het merk. De houtstructuur en kleurgebruik duidt op de natuur, de vorm, het ‘symbool’ duidt op etniciteit. In vele etnische culturen worden symbolen gebruikt. Tevens zie je veel van deze symbolen terug in de producten. Mundial heeft daarom haar eigen symbool gecreëerd. Dit symbool staat voor: - Vrouwelijke schoonheid - Bijzonder voelen - Oneindigheid (alle lijnen zijn verbonden): de sieraden van Mundial zijn tijdloos en daarom oneindig.

Typografie Mundial gebruikt schreefloos lettertype: Gill Sans voor haar teksten. Dit lettertype wordt vaak gebruikt en is daarom herkenbaar. Gill Sans staat bekend om haar goede leesbaarheid. Het is een ronde letter die een bepaalde vriendelijkheid en openheid uitstraalt. Het lettertype is modern, traditioneel, warm en vriendelijk. Schreeflettertype Adobe Garamond Pro gebruikt Mundial in haar logo, kopjes en titels. Garamond geeft een gevoel van vloeibaarheid en consistentie. Dit lettertype staat ook bekend om haar goede leesbaarheid, zelfs op kleiner formaat. Het lettertype is elegant en traditioneel. De combinatie van Gill Sans en Adobe Garamond Pro zorgt voor een mooi contrast (wat ook terug komt in de sieraden) en duidelijk onderscheid tussen verschillende teksten. De eigenschappen van beide lettertypes passen bij het beeld van het merk.


Homepage website


Website De vernieuwde website van Mundial is volgens onderzoek professioneel, makkelijk in haar gebruik, passend bij het merk en haar producten, is overzichtelijk, uitnodigend en aantrekkelijk voor de bezoeker en heeft duidelijke informatie en foto’s van de producten. De eisen aan de website zijn: Vormgeving: - Kleur en typografie moet in overeenstemming zijn met het merk/logo. - Gehele sfeer moet passend zijn bij het merk en haar producten. Ter promotie: - Duidelijke link naar Facebook en Twitter. - Mogelijkheid om lid te worden van de nieuwsbrief. - Een ‘vind ik leuk’ button van Facebook bij elk product. Navigatie: - Overzichtelijke navigatie die makkelijk in gebruik is. - Niet te veel informatie op één pagina. De website moet binnen 2 à 3 ‘scrolls‘ te zien zijn. - Duidelijke button op elke pagina om naar je ‘winkelwagen’ te gaan. - Bij ‘Shop’ kunnen filteren tussen de producten (laagste/hoogste prijs, op populariteit of gewoon op wat voor soort product). - Kunnen kiezen hoeveel producten de bezoeker wilt zien op één pagina. Producten: - Duidelijke foto’s van de producten, passend bij de sfeer van Mundial. - Informatie zoals prijs, materiaalgebruik, lengte en beschikbaarheid bij elk product. - Bij elk product een verhaal wat het bijzonder maakt.


Website: Shop


Website: per product


Labels aan sieraden voorkant en tevens achterkant 3 x 3 cm

Visitekaartje voorkant en achterkant 8 x 4,5 cm


Communicatiemiddelen Onder communicatiemiddelen verstaan we de labels, visitekaartje, flyer en het briefpapier van Mundial. Labels Breedte 3 cm, hoogte 3 cm. Op de labels is het logo van Mundial te zien. De labels worden aan de producten gehangen met een strokleurig touwtje. Visitekaartje Breedte 8 cm, hoogte 4,5 cm. Op de voorkant van het visitekaartje is het logo te zien met een bruinkleurig hout textuur op de achtergrond en het ‘hoofdbeeld’ van de fotoshoot. Op de achterkant van het visitekaartje is ook de hout textuur te zien met een wit transparant vlak, waarin de gegevens staan. De gegevens bestaan uit de kernwoorden van Mundial, kort het concept, de website en de gegevens van de ontwerpster. Tevens is het adres van de Twitter account vermeld. Flyer Breedte 15 cm, hoogte 11 cm. De flyer is een promotiemiddel. De voorkant is qua vormgeving hetzelfde als het visitekaartje. De achterkant is hetzelfde achtergrondbeeld, maar ingezoomd op de sieraden. De informatie op de flyer bestaat uit de kernwoorden, kort het concept, de website en een trigger om naar de website te gaan. Briefpapier A4, breedte 21 cm, hoogte 29,7 cm. Het briefpapier van Mundial is op A4 formaat. Hierdoor kunnen ook klanten en relaties het briefpapier makkelijk uitprinten. Ook het briefpapier heeft de bruinkleurige hout textuur op de achtergrond, met daarover een transparant wit vlak waar teksten op geschreven kunnen worden. Op de achtergrond is een afdruk van een ball-chain ketting te zien. Hiermee én met het logo is het duidelijk dat het om een sieradenmerk gaat. Tevens is de website vermeld ter promotie.


Flyer

voorkant 15 x 11 cm


Flyer

achterkant 15 x 11 cm


Briefpapier achterkant A4 21 x 29,7 cm


Briefpapier achterkant A4 21 x 29,7 cm


Winkeldisplay 50 x 80 cm


Winkeldisplay Breedte 50 cm, hoogte 80 cm. De winkeldisplay is gemaakt om de sieraden te tonen in de boetiekjes waar Mundial verkocht gaat worden. Er is plek voor +/- 10 sieraden en kan naar eigen invulling opgehangen worden. Sieraden alleen met label mogen opgehangen worden. De winkeldisplay bestaat uit hout, boomschors, een spiegel en haakjes om de producten op te hangen. Net als in het brandbook en lookbook is er gebruik gemaakt van hout textuur. Het logo is speciaal geprint op berkenhout en is toonbaar op het onderste deel van de winkeldisplay. Op dit deel kunnen tevens de promotiemiddelen (flyers, visitekaartjes) getoond worden. Het logo moet echter wel zichtbaar blijven. De winkeldisplay kan getoond worden in elk verkooppunt van Mundial.


“Brand Design is het vormen en vormgeven van een merk� Door middel van dit brandbook zijn alle aspecten aan bod gekomen voor het invullen van de vormen en vormgeving van het sieradenmerk Mundial. De kracht van Mundial ligt niet alleen in haar vorm en vormgeving, maar ook in haar producten: bijzondere sieraden, samengesteld uit kralen van over de gehele wereld. Anouk Rijkenberg anoukrijkenberg@gmail.com


Branbook Mundial  

Brandbook ontwikkeld door AR Visual Design voor sieradenmerk Mundial.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you