Page 1

Al davant de l’ escola tenim una nau gran on hi treballa gent del poble. És una indústria de transformació. LEONI abans anomenada FURAS és una fàbrica destinada a convertir el cautxú i el coure en cables pels electrodomèstics. Nosaltres, el Robert , la Denissa i el Martí hem anat a entrevistar l’ encarregat de l’ empresa i ens ha ensenyat tot el procés. Ens han ensenyat com feien el cautxú a partir d’ unes boles de plàsti, com agafaven el fil de coure i el producte final: el cable de la planxa. Per fer aquest cable hi havia unes màquines que feien molt soroll. Les màquines per posar la goma damunt del coure es diuen extrusores.

Les principals tasques que s´ha de fer en aquest ofici es demanar els materials necessaris per la fabricació i el control de la producció, és a dir la matèria prima i després transformar-la en cable de planxa


Els estudis són necessaris i solen dependre de la funció que es faci. Fabriquen cables pels electrodomèstics i les primeres matèries que necessiten són el cautxú i el coure. Fan poques coses a mà, i al David li agradaria treballar en una altra empresa. En David de petit volia ser forestal. Per treballar en una altra fàbrica s’ha de tenir els següents estudis: Enginyers industrials, Enginyers químics i l’ESO. Els factors necessaris més importants perquè el procés tingui èxit són : Empresari, treballador, professionals, matèria prima, treballadors especialistes, capital, energia, infraestructura i maquinaria.

1. Quines són les principals tasques que cal fer en aquest ofici? Demanar materials que es necessiten per la fabricació, el control de la producció. 2. Quins estudis o formació cal per poder treballar en aquesta feina? Depenent del càrrec que ocupis són uns o altres, des de peons fins a directors. Ingeniers industrials, Ingeniers químics i l’ESO. 3. Per quines raons creus que és important que existeixi la feina que vostè fa? Perquè sinó la gent no tindrien cables per als electrodomèstics. 4. Quines màquines o estris són imprescindibles per al seu treball? Les extrusores, són les màquines que fiquen la goma damunt del coure. 5. Per què creu que el seu ofici està dins del sector secundari dins les activitats econòmiques? Perquè nosaltres subministrem els clients. 6. En el seu ofici o tasca de treball que significa rendibilitat,inversió?Producte final?Rendibilitat:Que guanyen o no diners,Inversió:gastant-se uns diners per treure un profit,Producte final:un cable acabat.


7. Està agrupat com a treballador en algun sindicat de treballadors? Per què? Sí, perquè si l’empresa et va malament t’ajuden. 8. Quines són les matèries primeres que necessita l’empresa per poder produir? Cautxo i coure. 9. Quin és el producte final? Un cable elèctric. 10.Quin dels següents factors es necessita per a què tot el procès pugui tenir èxit? Empresari, treballadors, professionals, matèria prima, treballadors especialistes amb estudis universitaris, capital, energia, infraestructura i maquinària.

11.Feu alguna tasca a mà? Poques coses. 12.Li agradaria treballar en una altra empresa? Sí. 13. Quin ofici t’apassionava quan eres petit? Forestal.

GRÀCIES DENISA, ROBERT, MARTÍ.

leoni  

entrevista a FURAS

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you