Page 1


INHOUDSTAFEL ALGEMEEN Verkoop 5 Service 5 Onderhoud & herstelling 6 Opleidingen 7 Workshops 7 MATERIAALKARAKTERISATIE 8 Thermische analyse 9 Differential scanning calorimetry DSC 9 Simultaneous thermal analysis STA 9 Evolved gas analysis EGA 9 Thermogravimetrie - TGA 10 de Magnetische Suspensie Balans 10 “Prepash” verassingsautomaat 11 Thermo-mechanische analyse - TMA 11 Dilatometrie 11 Dynamisch mechanische analyse - DMA 12 Diëlectrische analyse - DEA 12 Laser Flash Technologie - LFA 12 Lambda & hotwire 13 Accelerating rate calorimeter 13 Multiple mode calorimetrie - MMC 13 Mechanische Testen 14 Mechanische trekbanken en drukbanken 14 Hydraulische trekbanken en drukbanken 14 Dynamische testbanken 15 Digitale krachtmeters 15 Digitale en semi-automatische torsietesters 16 Geautomatiseerde torsietesten 16 Melt flow index 17 IZOD - CHARPY impact testers 17 Stijfheid en plooibaarheid van verpakkingsmaterialen 18 Stanspersen, dumbbell cutters 18 Injection moulding pers 18 Wrijvingscoëfficient - COF 19 Hardheidsmeting 19 Abrasietesters 20 Diktemeters 20 Viscosimetrie en reologie 21 Snelle, gebruiksvriendelijke viscositeitsmeter 21 m-VROC MEMS rheometer-on-a-chip 21 Oppervlakte karakterisatie 22 Gasadsorptie 22 Glansmeters 22 Oppervlakte-deflectometrie 22 Porometrie 23 Contacthoekmeting 23 Versnelde verouderingstesten 24 Electronen microscopie - SEM 24 Atomic Force Microscopie 26 AFM en thermische analyse: de AFM+ 26 AFM en IR spectrometrie: de Nano-IR 26 Deeltjeskarakterisatie 27 Laserdiffractie 27 Disk centrifugatie 27 Zeefanalyse 27 Dynamische lichtverstrooiing - DLS 28 Bepaling van zetapotentiaal 28 3-dimensionele vormbepaling van poeders 29 Vormbepaling van deeltjes in combinatie met laserdiffractie 29 PHENOM table top electronenmicroscoop 29 Dichtheidsmeting van poeders 30 Bepaling van stofgehalte 30 Kwikporosimetrie 30


VERKOOP Sinds meer dan 10 jaar is Benelux Scientific actief op de Belgische markt als de referentie voor laboratoriumapparatuur. Hierbij staan het aanbieden van de juiste totaaloplossing en een professionele technische en applicatieve ondersteuning centraal. Onze activiteiten richten zich vooral naar industriÍle en academische laboratoria. Naast onze gamma’s voor het analytisch lab en het lab materiaalkarakterisatie beschikken we over een uitgebreid aanbod aan apparatuur voor monstervoorbereiding en testapparaten voor de petrochemie. Benelux Scientific maakt deel uit van een internationale groep met zusterbedrijven in Nederland en Frankrijk. In elk van deze landen staan onze serviceteams en applicatie-ingenieurs tot uw beschikking. Contacteer ons vandaag nog voor een eerlijk en deskundig advies op maat van uw laboratorium.

SERVICE Omdat service en support tot onze kerntaken als lokale verdeler behoren, is de Benelux Scientific website hier rond opgebouwd. Dit betekent dat u als klant gebruik kan maken van onze client portal en alle informatie die specifiek betrekking heeft op uw toestellenpark (kalibratiecertificaten) maar ook meer algemene informatie zoals handleidingen, service manuals, reserveonderdelen, applicatienota’s en gerelateerde apparatuur, kan downloaden of aanvragen.

5


ONDERHOUD & HERSTELLING Voor al onze medewerkers is elke opdracht, klein of groot, even belangrijk. Van zodra een bestelling ons bereikt komen onze administratieve en logistieke afdelingen in actie om een snelle en efficiĂŤnte levering te garanderen. Als klant komt u ook in contact met onze service- en applicatie-ingenieurs. Zij zien erop toe dat uw apparatuur jarenlang binnen de opgelegde specificaties blijft functioneren, en dat de gebruikers in het lab over de juiste informatie en opleiding beschikken. Om de juiste ondersteuning in de hedendaagse snel veranderende technologische omgeving te kunnen blijven garanderen, volgen onze medewerkers op regelmatige basis opleidingen bij onze leveranciers. Dit laat ons toe om de nodige kalibraties, certificaties en periodiek onderhoud alsook herstellingen uit te voeren.

6


OPLEIDINGEN Bij Benelux Scientific wordt uitzonderlijk veel aandacht geschonken aan de opleiding en applicatieondersteuning van onze klanten. Een gebruiker die de mogelijkheden van zijn apparatuur kent zal deze ook optimaal gebruiken, waardoor ook een grotere efficiĂŤntie en levensduur gegarandeerd zijn. Tijdens en na de installatie van nieuwe apparatuur wordt een opleidingsschema uitgewerkt, zodat iedere klant volgens zijn eigen behoeften en beschikbaarheid kennis kan maken met de nieuwe instrumenten en eventueel bijhorende apparatuur. Hiertoe worden soms ook de applicatie-specialisten van de leverancier ingeschakeld, waarbij on-site of in het applicatielabo van de leverancier trainingen voor gevorderde gebruikers worden georganiseerd. Op verzoek kunnen ook opleidingen voor nieuwe gebruikers, of een opfrissingscursus voor bestaande gebruikers worden georganiseerd.

WORKSHOPS Bij Benelux Scientific vinden we het belangrijk om onze klanten op regelmatige basis te informeren over de mogelijkheden van nieuwe of bestaande technologie. Enkel op deze manier kunnen de investeringen in het lab volop renderen. Onder de brede noemer “workshops� worden daarom een aantal activiteiten georganiseerd! Dit kan gaan van een korte informatiesessie over een nieuwe technologie of een applicatienamiddag tijdens dewelke monsters die door de deelnemers worden meegebracht worden gemeten, tot een meerdaags opleidingsprogramma bij de leverancier of on-site bij de klant. Bovendien kunnen klanten ook deelnemen aan een aantal user-meetings, waarbij met andere gebruikers of de applicatiespecialisten van onze leveranciers van gedachten kan gewisseld worden over applicaties of toekomstige ontwikkelingen. Raadpleeg voor meer informatie op regelmatige basis de nieuws-sectie van onze website, of schrijf via ons contactformulier in op onze nieuwsbrief.

7


MATERIAAL KARAKTERISATIE Onder de brede noemer “materiaalkarakterisatie” verdeelt Benelux Scientific een breed gamma meet -en testapparatuur voor de bepaling van mechanische en fysische eigenschappen van materialen. Dit gamma bestaat uit vier hoofdgroepen: • Apparatuur voor bepaling van mechanische eigenschappen • Apparatuur voor bepaling van thermische eigenschappen • Apparatuur voor bepaling van oppervlakte-eigenschappen • Apparatuur voor karakterisatie van de eigenschappen van poeders, emulsies en suspensies Verder vindt u in het gamma ook een aantal technologieën, zoals versnelde verouderingstesten, AFM of table top electronenmicroscopie, die niet direct in bovenstaande groepen onder te brengen zijn.


THERMISCHE ANALYSE DIFFERENTIAL SCANNING CALORIMETRY - DSC Het DSC gamma van Netzsch omvat zowel lage als hoge temperatuurtoepassingen en heeft een totaal temperatuurbereik van -180 tot 2000 °C. De metingen worden in de typisch kleine ovens uitgevoerd met het heat flux principe. De toestellen kunnen allen worden uitgerust met een automatische staalwisselaar wat het meten vergemakkelijkt. Verschillende specifieke applicaties zoals meten onder hoge drukken, UV-uithardingen, specifieke warmtebepalingen bij hogere temperaturen zijn sterk ontwikkeld. Alle Netzsch DSC apparatuur voldoet aan: ISO 11357, ASTM E967, ASTM E968, ASTM E793, ASTM D3895, ASTM D3417, ASTM D3418, DIN 51004, DIN 51007, DIN 53765.

SIMULTANEOUS THERMAL ANALYSIS - STA De simultane toepassing van thermogravimetrie (TGA) en differentiële Scanning Calorimetrie (DSC) op een sample in één enkel STA toestel genereert meer informatie dan de meting uit te voeren in de afzonderlijke toestellen. Netzsch maakt al jaren van dit type toestel absolute prioriteit en is dan ook marktleider in dit segment.

EVOLVED GAS ANALYSIS - EGA Detectie en identificatie van de uitgedreven gassen is mogelijk door de koppeling van het thermische analyse apparaat met een quadrupool massaspectrometer (QMS). De combinatie van TGA (of STA) met FTIR (Fourier getransformeerde infrarood spectrometer) is een veelvoorkomende combinatie in het onderzoek van polymeren, chemicaliën en farmaceutische producten. Op dat vlak heeft Netzsch sinds meer dan 15 jaar een uitstekende samenwerking met Bruker Optics. Die samenwerking heeft geresulteerd in een aantal unieke voordelen. De FTIR koppeling is “more than the sum of its parts” THERMISCHE ANALYSE - 9


THERMOGRAVIMETRIE - TGA Alle Netzsch TGA toestellen zijn gebouwd volgens het bovenweeg-principe: de balans is onder de oven geplaatst (zie afbeelding). Dit impliceert maximale resolutie, veiligheid en robuustheid. De Netzsch thermobalansen voldoen aan: ISO 11358, ISO/DIS 9924, ASTM E1131, ASTM D3850, DIN 51006.

GRAVIMETRIE ONDER EXTREME CONDITIES: DE MAGNETISCHE SUSPENSIE BALANS De magnetische suspensiebalans van Rubotherm lost de problemen met conventionele thermogravimetrische technieken op door de meetcel volledig af te scheiden van het meetgedeelte. Hierbij wordt het monster niet direct aan het meetgedeelte gehangen maar aan een volledig vrijhangende permanente magneet, die op zijn beurt magnetisch wordt gekoppeld aan een elektromagneet, die aan de balans hangt. Deze magnetische suspensiekoppeling geeft als het ware de kracht vanuit de meetkamer door aan de, in atmosferisch condities bevindende, microbalans, zonder daarmee contact te maken. Het applicatiegebied gaat daarmee veel verder dan fundamenteel onderzoek en materiaaltesten. De techniek is ook toepasbaar in vele industriële applicaties. Rubotherm heeft meer dan tien verschillende versies van de gepatenteerde Magnetische Suspensie Balans ontwikkeld. Zo is er een glazen versie voor gravimetrische experimenten in zeer corrosieve atmosferen of een metalen versie voor drukken tot 1000 bar of ultrahoog vacuüm. Daarbij kunnen monsters van 100 gram gewogen worden met een resolutie van 1 microgram. De suspensiekoppeling zelf is resistent tegen temperaturen tot 750 K. Voor hogere temperaturen wordt dit gedeelte thermisch ‘ontkoppeld’ van de hete monstercel.De ‘standaard’ versies van de balansen kunnen omgebouwd worden tot custommade oplossingen voor drukken tot bijvoorbeeld 2000 bar en temperaturen tussen -250 en 2000 C . Ook klanten die op zoek zijn naar andere custom-made oplossingen vinden in Rubotherm hun partner in nieuwe uitdagingen.

10 - THERMISCHE ANALYSE


“PREPASH” VERASSINGSAUTOMAAT De Precisa “Prepash” is een volledig automatisch toestel uitgerust met een monsterwisselaar voor themogravimetrische bepalingen van asgehalte, vluchtige componenten, watergehalte tot temperaturen van 1000°C Verschillende monsterwisselaars tot 30 posities zijn beschikbaar, met een monstergewicht tot 120g. Software en hardware voor het of-line voorbereiden van een nieuwe monstercarrousel terwijl de eerste geanalyseerd wordt zijn nu ook beschikbaar.

THERMO-MECHANISCHE ANALYSE - TMA Thermo-mechanische analyse, afkorting TMA is een analytische methode waarbij de dimensionele veranderingen van vaste stoffen, vloeistoffen of pasta’s gemeten worden als functie van temperatuur of tijd onder een bepaalde mechanische kracht (DIN 51 005, ASTM E831, ASTM D696, ASTM D3386, ISO 11359 – Parts 1 to 3).

DILATOMETRIE Dilatometry (DIL) is de methode die bij voorkeur gebruikt wordt om heel precies de dimensionele veranderingen te meten van vaste stoffen, smelten, poeders en pasta’s bij een geprogrammeerde temperatuursverandering en een verwaarloosbare vervorming (ASTM E831, ASTM D696).

THERMISCHE ANALYSE - 11


DYNAMISCH MECHANISCHE ANALYSE - DMA Dynamische Mechanische Analyse (DMA) of Dynamisch Mechanische Thermische Analyse ( DMTA) meet de temperatuurafhankelijke visco-elastische eigenschappen van een monster en bepaalt de elasticiteits- en dempingsmodulus door het aanleggen van een oscillerende kracht.

DIËLECTRISCHE ANALYSE - DEA Diëlectrische Analyse (DEA) wordt gebruikt om het uithardingsgedrag van thermo hardende materialen, composieten, lijmen en verven te bestuderen (ASTM E2038 – E2039). Een groot voordeel is dat deze techniek niet alleen in het labo kan gebruikt worden maar ook in-proces.

LASER FLASH TECHNOLOGIE - LFA Thermische geleidbaarheid en diffusiviteit zijn de belangrijkste thermo-fysische materiaal parameters voor de bepaling van het warmtetransport doorheen een materiaal. Voor een meting van thermo-fysische eigenschappen zoals thermische diffusiviteit, is de laser flash technologie een snelle, veelzijdige en precieze meetmethode. LFA-normen: ASTM E1461, DIN EN 821 Het Netzsch gamma omvat 3 LFA modellen voor het ganse spectrum aan materialen en temperaturen.

12 - THERMISCHE ANALYSE


LAMBDA & HOTWIRE De Heat Flow Meter (HFM) is het geschikte instrument om de isolatiekwaliteit van grote isolatieplaten van 30x30 of 60x60 cm met een variable dikte van enkele mm tot 20 cm (max) te bemeten. Voor vuurvaste materialen is er de hot wire (TCT) methode. De Netzsch apparatuur voldoet aan volgende normen: HFM: ASTM C518, ISO 8301, DIN EN 12667 EN 12, JIS A 1412 TCT: ISO 8894, ASTM C1113, EN 993-14/15, DIN 51046

ACCELERATING RATE CALORIMETER De Adiabatische reactie calorimeter van Netzsch is het geschikte instrument voor de bepaling van potentieel exotherme (grond-)stoffen en levert daarbij een realistisch “worst case” simulatie onder run-away omstandigheden. De ARC wordt voornamelijk gebruikt voor de ingangs- en uitgangscontrole van chemicaliën, de controle op de veiligheid voor stockage, enz. Het gelijktijdig meten van temperatuur, druk en temperatuurverandering geeft de gebruiker toegang tot alle noodzakelijke informatie om de potentiële gevaren van materialen en/of processen te kunnen bepalen.

MULTIPLE MODE CALORIMETRIE - MMC Net als een DSC meet de Multiple Module Calorimeter chemische reacties, faseveranderingen, specifieke warmtecapaciteit etc… maar dan op grotere monsters (enkele gram). Dit laat toe om bijvoorbeeld organische/anorganische multifase mengsels te meten.

THERMISCHE ANALYSE - 13


MECHANISCHE TESTEN MECHANISCHE TREKBANKEN EN DRUKBANKEN De Britse afdeling van Tinius Olsen produceert electromechanische éénkoloms en tweekoloms testbanken in de range van 1 kN tot 50 kN (gamma “S” en “T”) en van 100 kN tot 300 kN (gamma “U”) . Deze toestellen, waarvan er wereldwijd ongeveer 20 000 operationeel zijn, kunnen aangestuurd worden door een klavier op het toestel of via de HORIZON-software onder windows XP of Win7 operating systeem. Krachtmeting gebeurt met een gamma aan meetcellen vanaf 5N. De verplaatsing kan rechtstreeks via het toestel of door extensometers (contacting via LVDT, strain gauge of optische encoder en non-contacting via high resolution video of laser). De testbank wordt verder opgebouwd met een uitgebreid gamma aan testopstellingen voor alle types mechanische testen zoals trek, compressie, buiging, scheurtesten, indentatie, kruip, relaxatie, wrijving alsook alle genormeerde testmethoden. Gethermostatiseerde kasten in een range van -70°C tot 1200°C zijn eveneens beschikbaar.

HYDRAULISCHE TREKBANKEN EN DRUKBANKEN Tinius Olsen US is producent van een gamma hydraulische trekbanken en drukbanken die typisch voor meting bij hogere krachten (60 kN tot 3000 kN) worden gebruikt. Modellen die enkel gebruikt worden voor compressietesten zijn eveneens beschikbaar. Ook deze machines worden vanuit de universele Tinius Olsen HORIZON software aangestuurd, en kunnen uitgerust worden met extensometers en allerlei toebehoren voor druk, trek, buiging etc...

14 - MECHANISCHE TESTEN


DYNAMISCHE TESTBANKEN Het gamma van BOSE Electroforce bestaat uit een aantal modulaire dynamische testbanken die opgebouwd zijn rond de unieke BOSE lineaire motortechnologie. Deze motoren, die beschikbaar zijn met verschillende bereiken van 20N, 200N, 3000N tot 15000N, hebben een onovertroffen dynamische karakteristiek, en kunnen als stand-alone, of in verschillende testframe-opstellingen ingebouwd worden. Toepassingsgebieden zijn onder andere vermoeiingstesten tot enkele miljoenen cycli, waarbij eventueel complexe kracht- of verplaatsingsprofielen kunnen aangelegd worden, of simulatie van de invloed van cyclische belastingen op componenten tijdens hun normale gebruik. Verder kunnen ook alle toepassingen uit de bio-mechanica, zoals testen van stents en implantaten, en de stimulatie van celgroei en weefselkweek in bioreactoren onder een cyclische belasting van een drukgolf in een medium (bv. simulatie van een hartslag), rechtstreekse mechanische belasting (bv. tussen twee compressieplaten) of een combinatie hiervan uitgevoerd worden.

DIGITALE KRACHTMETERS Mecmesin biedt een breed gamma manuele digitale krachtmeters aan in een range van 0 tot 2500N. Toestellen kunnen geleverd worden met een nauwkeurigheid van 0.1% (model AFG), 0.25% (model BFG) of 0.5% (model CFG+). Calibratiecertificaten, periodieke calibratie en een uitgebreide reeks toebehoren voor trektesten en druktesten alsook digitale uitlezers en draagkoffers zijn eveneens beschikbaar. Deze krachtmeters kunnen ook gecombineerd worden met een eenvoudige teststand zodat een constante testsnelheid in trek of druk kan ingesteld worden. Met deze combinatie van krachtmeting en snelheidsmeting kunnen eenvoudige kracht-verplaatsingsprofielen opgenomen worden, en breukkrachten en breukverplaatsingen bepaald worden.

MECHANISCHE TESTEN - 15


DIGITALE EN SEMI-AUTOMATISCHE TORSIETESTERS Mecmesin torsie testers worden gebruikt om in wijzerzin en tegenwijzerzin torsietesten uit te voeren. Binnen dit gamma bevinden zich zowel manuele torsiemeters als gemotoriseerde torsiesystemen en software gestuurde geautomatiseerde torsiesystemen. • Manuele digitale torsiemeters kunnen uitgerust worden met plug and play kracht–of torsiemeetcellen voor statische of dynamische (rotatieve) testen. Deze meters kunnen ook ingebouwd worden in een specifieke testopstelling. Een torsiesleutel-calibratie model is ook beschikbaar. • Digitale torsietesters zijn beschikbaar in twee ranges tot 6 Nm en 10 Nm. Een specifieke opstelling voor meting tot 500N en 10 Nm is ook beschikbaar.

GEAUTOMATISEERDE TORSIETESTEN Voor de meer geavanceerde torsietesten kunnen gemotoriseerde of computergecontroleerde opstellingen gebruikt worden. • Gemotoriseerde opstellingen: de “Vortex d” reeks bestaat uit een aantal torsietesters uitgerust met een digitale display waarop de snelheid en draaihoek afgelezen kunnen worden. De meetrange is 1.5 Nm tot 10 Nm. De robuuste design laat ook toe om deze toestellen in productie te gebruiken. • Computergestuurde opstellingen: De “Vortex xt” en “Vortex i” opstellingen zijn uitgerust met een touch-screen display op het toestel of kunnen rechtstreeks vanuit een Windows-omgeving op PC aangestuurd worden. Er zijn modellen in de range van 0.3 Nm tot 10 Nm. Complexe meetprofielen kunnen via de “Emperor” software geprogrammeerd worden.

16- MECHANISCHE TESTEN


MELT FLOW INDEX De Tinius Olsen MP1200 is een geavanceerde melt flow indexer die eenvoudig en modulair kan uitgebouwd worden voor meer geautomatiseerde testen, waaronder controle van meerdere toestellen vanuit één PC en automatische MFR bepalingen met gebruik van 3 gewichten gedurende één test. Het basismodel MP1200 “extrusion plastometer” is uitgerust met een piston en 2 dies als standaard uitrusting. Mits keuze van de juiste gewichten volstaat deze opstelling voor testen volgens procedure A. Corrosiebestendige componenten zijn beschikbaar voor testen van fluoroharsen en fluoroplastics. Voor geautomatiseerde testen volgens procedure B - geautomatiseerde flow rate - kan de PPDT600 verplaatsingsmeter gebruikt worden. Hiermee wordt door middel van de gekende smelt-dichtheid en verplaatst polymeervolume de MFI bepaald.

IZOD - CHARPY IMPACT TESTERS Tinius Olsen beschikt over twee gamma’s pendulum impact testers: • Low energy range tot 25 J voor CHARPY en IZOD impact testen op kunststoffen • High energy range tot 542 J voor CHARPY en IZOD impact testen op metalen Alle toestellen kunnen uitgerust worden om te werken voor ASTM of ISO normen. De low-energy versie is beschikbaar met een Notch cutter voor bereiding van de monsters. Beide gamma’s zijn leverbaar met een behuizing die de gebruiker beschermt tijdens het gebruik.

MECHANISCHE TESTEN - 17


STIJFHEID EN PLOOIBAARHEID VAN VERPAKKINGSMATERIALEN De Hanatek Carton Force Analyser (CFA) meet alle krachten die nodig zijn voor het oprichten en vullen van kartonnen dozen. Hierdoor is het een handig hulpmiddel voor de optimalisatie van de ontwikkeling en fabricatie van verpakkingsdozen. Deze meetmethode is onder andere beschreven in de normen BS 6965, ISO 2493, ISO 5628, TAPPI T 556 om-05, T 543 om-00(Gurley-type tester), T 489 om-04, SCAN-P-29-95 en DIN 53121.

STANSPERSEN, DUMBBELL CUTTERS Ray-Ran biedt pneumatische en manuele stanspersen aan voor het uitstanzen van testmonsters volgens de meest uiteenlopende normen en standaarden. De pneumatische pers kan, afhankelijk van het materiaal, vormen uitpersen met een dikte tot 12mm. De stansvormen zijn voorzien van een automatisch uitwerpsysteem dat bovendien tijdens het stanzen het monster vastklemt, hetgeen voor films en dunne monsters een belangrijk voordeel betekent.

INJECTION MOULDING PERS Ideaal voor het maken van testmonsters en kleine onderdelen. Het toestel is te gebruiken met kleine hoeveelheden polymeer in granulaatvorm of poeder. Wordt geleverd met: • Digitaal temperatuur geregelde cylinder • Zogenaamde “Tool Block Heating” packet • Automatisch vastzetten van spuitmond • Polymeervuller Kenmerken • Kleine afmeting voor tafelgebruik • “Low cost” inserts voor alle internationale standaarden en normen • Optionele “Quick change” cylinder

18 - MECHANISCHE TESTEN


WRIJVINGSCOËFFICIENT - COF De HANATEK Advanced Friction Tester (AFT) bepaalt de dynamische en statische wrijvingscoëfficient van substraten, coatings en productiemonsters. Wrijvingsweerstand is een belangrijke parameter in veel industrietakken, waaronder plymeren, textiel, leder, rubber en vloerbekleding. Behalve wrijvingsprofielen kan de AFT ook gebruikt worden voor bepaling van afpelweerstand (peel strength), blocking en scheurweerstand (tear test) van verpakkingsmaterialen. Standaarden: • COF : ISO8295, ISO15359, BS2782 pt8, ASTM D1894, TAPPI 549 en T816 • Peel/adhesie :ASTM D4521, D3330 DIN 53375, FINAT 1, 2, 3, 9 • Tear Strength : ISO 6383 • Slede : 200g standaard (100, 500, 700, 800 en 1000g ook beschikbaar) • Meting bij verhoogde temperatuur : wrijvingstesten bij temperaturen tot 110°C De HANATEK Inclined Plane Friction Tester is een goedkope maar extreem nauwkeurige analyzer voor bepaling van de statische wrïjvingscoëfficient van vlakke oppervlakken.

HARDHEIDSMETING Tinius Olsen heeft verschillende typen hardheidstesters beschikbaar, die snel en nauwkeurig de hardheid van een breed scala aan materialen inclusief metalen en plastics van allerlei formaten kan bepalen. Tinius Olsen kan draagbare testers, tafelmodellen en vloermodellen leveren voor elk type applicatie. Het is ook mogelijk de hardheidstester te integreren in uw productielijn. Beschikbare hardheidstesten: Rockwell (HR scales), Rockwell Superficial (HR Scales), Vickers (HV), MicroVickers (HV), Knoop (HK), Brinell (HB), Leeb (HL) (rebound method), Ultrasonic (UCI), Shore (HS scales), IRHD, Webster.

MECHANISCHE TESTEN - 19


ABRASIETESTERS De Hanatek “Rub & Abrasion” tester wordt gebruikt voor de evaluatie van de duurzaamheid van inkten en coatings op geprinte oppervlakken zoals karton, films en geprinte publicaties. De test wordt uitgevoerd door vergelijking met een referentiemateriaal onder identieke condities. Het aantal testcycles en aangelegde druk kunnen geprogrammeerd worden zodat het toestel volledig autonoom kan werken.

DIKTEMETERS HANATEK Precisie diktemeter Nauwkeurige herhaalbare diktemetingen worden bereikt door een hoge-resolutie sensor in combinatie met gecontroleerde meetcondities zoals de druk op het monster en de relaxatietijd voor de meting. deze parameters zijn gedefinieerd in de relevante meetstandaarden : Contactoppervlak : 2 tot 25 mm diameter vlakke of ronde meetprobes Contactdruk : 25 g tot 2 kg (<0,1 kPa tot > 15 kPa) Meetsnelheid : 1 tot 5 mm/sec Stabilisatietijd 0 tot 10 sec Meetresolutie : 0.1 µm of 0.01 µm Meetrange : 0-19000 µm Het volledige gamma van 7 Hanatek FT3 diktemeters is uitgerust met een praktische touch-screen, voetpedaal of automatische cycling-functie.

20 - MECHANISCHE TESTEN


VISCOSIMETRIE EN REOLOGIE SNELLE, GEBRUIKSVRIENDELIJKE EN DRAAGBARE VISCOSITEITSMETER De RHEOSENSE µ-VISC viscositeitsmeters zijn draagbare, volledig geautomatiseerde toestellen die kunnen meten op kleine monstervolumes (<50 µL) met een meettijd van typisch 1 minuut. Meetsensoren voor viscositeitsranges van 0.2 mPaS tot 25 000 mPaS en een temperatuurcontroller van 18°C tot 50°C zijn beschikbaar.

M-VROC MEMS RHEOMETER-ON-A-CHIP De Rheosense m-VROC is een revolutionaire micro-reometer gebaseerd op microfluidica en MEMS-technologie. Enkele unieke eigenschappen: • kleine monstervolumes (vanaf 20 µL) • extreem hoge shear-rate range (tot 2 000 000/s) voor laag-visceuze monsters) • Snelle meettijd voor een volledige flowcurve • Meting van absolute viscositeit • extreem gevoelig voor bepaling van laag-visceuze materialen • temperatuurscontrole van 4°C tot 120°C

VISCOSIMETRIE EN REOLOGIE - 21


OPPERVLAKTE KARAKTERISATIE GASADSORPTIE: DE THERMO “SURFER” Fysisorptie: Het specifiek oppervlak en de poriegroottedistributies zijn essentiële parameters voor de karakterisering van vaste stoffen. Eigenschappen zoals porositeit, sterkte, hardheid, permeabiliteit en corrosie kunnen worden gerelateerd aan de poreuze structuur van een materiaal. Deze eigenschappen kunnen vrij eenvoudig worden onderzocht door middel van fysische gasadsorptie technieken. Chemisorptie: Katalysatoren zijn vaak een unieke oplossing voor vele problemen in zowel de chemische industrie als in het dagelijks leven. Chemisorptie technieken leveren informatie over de kwaliteit, activiteit en selectiviteit van een breed gebied aan katalysatoren. Met behulp van de Thermo Surfer is het mogelijk fysisorptie en chemisorptie experimenten uit te voeren. Het instrument wordt volledig door een computer aangestuurd en is gebaseerd op een statisch volumetrisch principe. Door de RVS leidingen in het instrument kunnen zeer veel verschillende gassen gebruikt worden zodat het inzetbaar is voor een breed applicatiegebied. Het hart van de Surfer is een krachtige microprocessor, die de complete monstervoorbereiding en analyse regelt en dataprocessing mogelijk maakt.

GLANSMETERS De Rhopoint Novogloss glansmeters zijn een industriestandaard voor de bepaling van gloss, haze en aanverwante parameters zoals DOI op vlakke en gebogen oppervlakken. Verschillende modellen voor meting onder één of meerdere hoeken (20°, 60°, 85°) zijn beschikbaar. Aanverwante parameters zoals de “orange peel” en oppervlaktetextuur kunnen ook gekarakteriseerd worden met de IQ-modellen. De revolutionaire “Optimap” analyzer meet op een objectieve manier oppervlakte-textuur en defecten op een groter oppervlak tot 95mm x 70mm en kan tegelijkertijd de “waviness” (afwijking ten overstaan van vlakheid) en lokale defecten op een micronschaal bepalen.

22 - OPPERVLAKTE KARAKTERISATIE


OPPERVLAKTE-DEFLECTOMETRIE Het Franse bedrijf Visuol ontwikkelt oppervlakte-analyzers die werken volgens het principe van de deflectometrie. Bij deze meettechniek worden variaties in een door een oppervlak gereflecteerd beeld ten overstaan van het originele beeld geanalyseerd. In functie van het geprojecteerde lijnprofiel kunnen zowel kleine punt-defecten als afwijkingen of variaties in de plooiingen van grote oppervlakken gedetecteerd worden. Voorwaarde is wel dat oppervlakken reflecterend of semireflecterend zijn. Niet alleen draagbare toestellen voor analyse van een 200mm x 200mm oppervlak maar ook laboratoriumtoestellen die oppervlakken van meerdere m² kunnen analyseren, of opstellingen op maat geproduceerd voor gebruik in productieomgeving, zijn beschikbaar.

POROMETRIE Een porometer wordt gebruikt om de poriegrootteverdeling te bepalen in filters en membranen via de methode van vloeistofverplaatsing. Eerst wordt het monster ondergedompeld in een bevochtigingsvloeistof die alle poriën spontaan opvult. Een toenemende druk van droog gas (lucht) wordt aan de bovenzijde van het monster toegepast. Deze droge lucht verplaatst de vloeistof in de poriën zodat na verloop van tijd lucht doorheen het monster stroomt. Zowel de druk als de gasstroom worden gemeten. Uit deze meetwaarden wordt de poriegrootte berekend.

CONTACTHOEKMETING Sedert meer dan 45 bouwt het Amerikaanse Ramé Hart contacthoekmeters voor de bepaling van oppervlakte-eigenschappen van vloeistoffen en vaste stoffen. Een contacthoekmeter bestaat uit een optische bank (lichtbron en (video)camera) waartussen een vloeistofdruppel op een oppervlak wordt aangebracht. Uit de opgenomen beelden wordt vervolgens softwarematig de contacthoek tussen de vloeistof en vaste stof bepaald. Hieruit kunnen dan verder de adhesie- en cohesiekrachten alsook de oppervlakte-energie berekend worden.

OPPERVLAKTE KARAKTERISATIE - 23


VERSNELDE VEROUDERINGSTESTEN Het kennen van de stabiliteit van uw producten onder invloed van licht, wind en weer is zeer belangrijk. Zonlicht, hitte en vocht kunnen zorgen voor een sterke productafbraak met betrekking tot kleurverandering, breken, schilferen, oxidatie of het verliezen van sterkte. Schade door weersomstandigheden of corrosie gebeurt zowel buiten als binnen en de ernst en snelheid daarvan varieert sterk afhankelijk van het klimaat. Met verouderingstesters (weathering testers) van Q-lab zijn dergelijke situaties versneld na te bootsen. Zowel een simulatie van de effecten van UV of zonlicht in combinatie met temperatuur en vocht kunnen gesimuleerd worden in de QUV en Q-SUN analyzers. Bovendien beschikt Q-lab over outdoor-testsites in Florida en Arizona, waar vergelijkende tests in openlucht omstandigheden kunnen uitgevoerd worden. Uw eigen lokaal indoor of outdoor testprogramma kan u opzetten met behulp van de Q-PANEL testpanelen.

PHENOM TABLE TOP ELECTRONENMICROSCOOP Table top electronenmicroscopie is de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire techniek in heel wat materiaalkarakterisatie laboratoria. Niet alleen vormen deze toestellen het ideale alternatief voor een combinatie van highend optische microsopie en low-end hogeresolutie SEM, maar door de grote gebruikseenvoud zijn ze snel en eenvoudig inzetbaar zonder nood aan gespecialiseerde operatoren of specifieke opleidingen.

24


De derde generatie table top SEM van PHENOMWORLD bestaat uit 3 basismodellen: • PHENOM “PURE” basismodel SEM met optische camera en vergroting tot 20 000x • PHENOM “PRO” SEM met optische kleurencamera 20x tot 120x en vergroting tot 100 000x • PHENOM “PROX” SEM met optische kleurencamera 20x tot 120x, vergroting tot 100 000x en EDS module voor elementanalyse Elke PHENOM table top SEM kan uitgebreid worden met een reeks monsterhouders voor onder andere metingen bij verlaagde druk, verlaagde of verhoogde temperatuur, tilt-rotatie etc... Verder zijn inserts voor meting van doorsneden en metallurgische of ingebedde monsters. Een houder voor het inklemmen van lange monsters zoals het uiteinde van een connector, naald of boor is eveneens beschikbaar. Een greep uit het uitgebreide aanbod aan softwareopties voor de PHENOM table top SEM: • “Fibermetric” software voor de bepaling van de diameter-distributie van vezels • “3D reconstruction” software voor de bepaling van ruwheidsparameters van oppervlakten • “EDS line scan en mapping” softwaremodules voor EDS analyse van een oppervlak of een lijn op een monster • “Automatic Image Mapping” is een software waarmee automatisch een reeks beelden aan elkaar “gestitched” worden tot één overzichtsbeeld • Al deze softwaremodules en meer kunnen vanuit de “Pro Suite” hardware aangestuurd worden. Het model “PROX” is uitgerust met een krachtige EDS-module voor elementanalyse in de element-range van C tot Am. Verschillende acceleratie-voltages (5, 10 en 15 KeV) in combinatie met een regelbare beam-current zorgen voor de allerbeste analyseresultaten binnen een heel korte tijd. Standaard software voor punt-analyse en optionele pakketten voor line-scan en oppervlakte-scanning zijn beschikbaar. Zoals alle PHENOM SEM toestellen is ook de PROX uitgerust met een optische camera voor snelle en “never-lost” navigatie.

25


AFM EN THERMISCHE ANALYSE: DE AFM+ De AFM+ is het eerste volledig geïntegreerde AFM platform met meerdere analytische mogelijkheden. Anasys Instruments ontwikkelde de AFM+ voor: • AFM topografie • Nano-TA: Thermische analyse in het nanometer bereik voor het bepalen van de glasovergangstemperatuur en smelttemperatuur. • TTM: Transition Temperature Microscopy voor kwantificeren en visualiseren van thermische transities in heterogene monsters. AFM+ komt standaard ook met Scanning Thermal Microscopy en kan worden uitgebreid tot op het niveau van een nano-IR. Nano-TA in combinatie met hoge resolutie AFM wordt mogelijk gemaakt door toepassing van de ThermaLever probe. Dit is een probe met een geometrie gelijk aan een typische AFM probe, maar met een geïntegreerd verwarmingselement. De tip van de probe is kleiner dan 30 nanometer.

AFM EN IR SPECTROMETRIE: DE NANO-IR Atomic Force Microscopy (AFM) is een zeer belangrijke techniek in de ontwikkeling en karakterisering van moderne en complexe materialen. Via AFM is het mogelijk om in het nanometer bereik niet alleen de topografie maar ook mechanische, elektrische, magnetische of thermische eigenschappen te bepalen. Een duidelijke chemische karakterisering zoals Infra Rood Spectroscopie (IR) ontbreekt echter. IR wordt zeer breed toegepast voor chemische karakterisering van talloze verschillende materialen. Nano-IR doorbreekt de traditionele grenzen door een AFM sensor te gebruiken voor het meten van IR adsorptie en levert IR spectra met ruimtelijk oplossend vermogen ruim beneden de huidige diffractie limieten van enkele microns. Nano-IR is een multifunctioneel systeem. Het levert topografische, mechanische, chemische en thermische informatie in het nanometer bereik.

26


DEELTJESKARAKTERISATIE LASERDIFFRACTIE Microtrac beschikt over een uitgebreid gamma laser diffractie analyzers voor de karakterisatie en bepaling van de deeltjsgrootte-distributie van materialen: • De S3500-reeks beschikt over één of meerdere rode lasers met een grootte-range van 0.02 to 2800µm. • De Bluewave-reeks beschikt over een combinatie van rode en blauwe lasers met een hoge sub-micron resolutie en een meetrange van 0.01 tot 2000µm. Beide modellen kunnen bovendien uitgerust worden met verschillende samplers voor natte (waterige en organische) en droge metingen. De Bluewave kan gecombineerd worden met een optische module voor gelijktijdige bepaling van de deeltjesvorm.

DISK CENTRIFUGATIE De CPS disk centrifuge heeft de hoogste resolutie beschikbaar in de markt voor deeltjesgrootte-bepalingen in de submicron-range. Het toestel maakt gebruik van versnelde sedimentatie en kan meten in waterige en nietwaterige milieus. De standaard meetrange kan uitgebreid worden met de speed-ramping techniek waardoor een dynamische range tijdens één meting van 1/1000 mét hoge resolutie wordt bereikt. Een monsterwisselaar is eveneens beschikbaar.

ZEEFANALYSE Zeefanalyse blijft nog steeds een veelgebruikte, goedkope en eenvoudige techniek voor bepaling van deeltjesgrootte. Droge zeving is in de praktijk vaak beperkt tot een benedengrens van 53 µm, terwijl men met natte zeving tot ongeveer 20 µm kan meten. Voordeel is dat ook grote deeltjes tot 125 mm kunnen gemeten worden. De Fritsch “Analysette 3” zeeftoestellen zijn een standaard geworden op het vlak van zeefanalyse. Wereldwijd worden tienduizenden van beide modellen “Spartan” en “Pro” gebruikt voor een heel brede range van deeltjesgrootte-bepalingen. Een semi-industriële versie “analysette 18” voor monstervolumes tot 15 kg is eveneens beschikbaar.

DEELTJESKARAKTERISATIE - 27


DYNAMISCHE LICHTVERSTROOIING - DLS De Microtrac “Nanotrac Wave” dynamic light scattering analyzer kan 3 parameters (deeltjesgrootte-distributie, zetapotentiaal en moleculair gewicht) meten in één toestel. De basistechniek is dynamische lichtverstrooiing, maar in tegenstelling tot de conventionele foton-correlatie techniek (PCS) wordt hier gebruikt gemaakt van heterodyne detectie door berekening van de signalen van verschillende gescatterde frekwenties in combinatie met het originele gereflecteerde signaal van de laser. Deze gepatenteerde techniek geeft een betere resolutie voor brede en multimodale distributies. De drie parameters kunnen gemeten worden in één cel bij één concentratie zonder dat de noodzaak bestaat speciale meetcellen of cuvetten aan te kopen. De meetrange bedraagt 0.8 nm tot 3800 nm en zetapotentiaal van -200mV tot 200 mV.

BEPALING VAN ZETAPOTENTIAAL De zetapotentiaal, gedefinieerd als de lading op het oppervlak van deeltjes in een emulsie of suspensie, is een maat voor de stabiliteit van deze emulsie of suspensie. Variaties in zetapotentiaal kunnen leiden tot sedimentatie, oproming of agglomeratie van deeltjes, hetgeen dan weer invloed heeft op bijvoorbeeld de viscositeit en vloei-eigenschappen. Electro-acoustische bepaling De Colloidal-dynamics Zetaprobe en Acoustosizer meten zetapotentiaal door snel wisselende spanning door het monster te sturen. De beweging van de deeltjes onder invloed van hun lading (ionenmobiliteit) die daardoor onstaat geeft aanleiding tot een acoustisch signaal. De amplitude van dit signaal is gerelateerd aan de lading van de deeltjes. Deze techniek is uitermate geschikt voor de meting in hoge concentraties tot 60% droge stof. Ook materialen met hoge dichtheid zoals metaaloxiden kunnen perfect gemeten worden. Optische zetapotentiaalbepaling De microtrac Zetaview gebruikt micro-electroforese voor de optische bepaling van zetapotentiaal van individuele deeltjes in de range van 0.01 µm tot 50 µm. De beweging van individuele deeltjes wordt getracked met behulp van een blauwe of rode laser in een concentratierange van 106 tot 1010 deeltjes per ml. Deeltjesgrootte kan bepaald worden via de Brownse beweging van de deeltjes.

28 - DEELTJESKARAKTERISATIE


3-DIMENSIONELE VORMBEPALING VAN POEDERS De microtrac PARTAN geeft een 3-dimensionele analyse van deeltjes die door een trilgoot aangevoerd worden en in een dunne laag voorbij een camera bewegen. Van ieder voorbijtollend deeltje worden tot 7 beelden onder verschillende posities opgenomen. Vervolgens berekent de software voor elk deeltje niet alleen alle conventionele morfologische vormparameters, maar ook bijvoorbeeld een grootste en kleinste dimensie, waaruit dan een maximale en minimale distributiecurve worden berekend. Verder berekent de PARTAN ook het aantal deeltjes, de grootte-distributie, en de concentratie. Bovendien worden door het unieke meetprincipe alle deeltjes gemeten. Het toestel kan gebruikt worden in een meetrange van 20 µm tot 35 mm. Toestellen voor on-line applicaties in productie of uitgerust met een monsterwisselaar zijn eveneens beschikbaar.

VORMBEPALING VAN DEELTJES IN COMBINATIE MET LASERDIFFRACTIE De Microtrac SI is een foto-optisch dynamisch beeldanalyse toestel voor de vorm- en groottebepaling van suspensies en slurries. De meetrange bedraagt 1 µm tot 1000 µm. De software berekent voor alle deeltjes meer dan 20 vormparameters. Verder kan de Microtrac SI gebruikt worden in een unieke combinatie met de Microtrac Bluewave laserdiffractie analyser waardoor op één en hetzelfde monster simultaan deeltjesgrootte-distributies via laserdiffractie en vormbepaling worden bekomen.

DEELTJESKARAKTERISATIE - 29


DICHTHEIDSMETING VAN POEDERS De THERMO Pycnomatic is het meest geavanceerde toestel beschikbaar op de markt voor de bepaling van absolute dichtheid op vaste stoffen en poeders. De Pycnomatic maakt gebruik van gasverplaatsing, ook gekend als helium- of stikstof pyknometrie. Bovendien kan de methode ook gebruikt worden om op een monster met gekende massa en volume op een snelle en nauwkeurige manier de zuiverheid te bepalen. Door de ingebouwde temperatuurscontrole is het niet nodig om het toestel geregeld te calibreren, en worden ook meetfouten, veroorzaakt door temperatuursvariaties, uitgeschakeld. kamers in vijf verschillende modellen van 4 ml tot 100 ml zijn eenvoudig uitwisselbaar, waardoor een brede range aan monstervolumes kan gemeten worden.

BEPALING VAN STOFGEHALTE De Microtrac Dustmon wordt gebruikt voor een snelle en eenvoudige bepaling van het stofgehalte in onder andere bouwaterialen en voedingsmaterialen, farmaceutica, detergenten en meststoffen. Het betreft de meting van de obscuratie van een laser of wit-licht bron, die veroorzaakt wordt door het stof uit een vallende poederstroom.

KWIKPOROSIMETRIE De THERMO “Pascal” porosimeter-range bestaat uit 3 modules die gecombineerd kunnen worden om het volledige porositeits-spectrum op te meten van een brede variëteit aan poreuze materialen en poeders. Materialen met een grote range aan deeltjesgroottes kunnen probleemloos geanalyseerd worden. De volledige monstervoorbereiding en analyse van grote poriën vindt plaats in de “Pascal 140” module. De verdere karakterisatie van poriën tot enkele nanometers gebeurt in de hoge-druk modules “Pascal 240” en “Pascal 440”.

30 - DEELTJESKARAKTERISATIE


Benelux Scientific - Begoniastraat 17 - 9810 Eke - BelgiĂŤ tel +32 (0) 9 252 54 00 - fax +32 (0) 9 252 23 93 info@benelux-scientific.com - www.benelux-scientific.com

Benelux Scientific - Materiaalkarakterisatie  

Materiaalkarakterisatie brochure van Benelux Scientific. http://www.benelux-scientific.com

Benelux Scientific - Materiaalkarakterisatie  

Materiaalkarakterisatie brochure van Benelux Scientific. http://www.benelux-scientific.com

Advertisement