Page 1

Una aproximaciรณ a la diversitat


Presentació Apropa Cultura és una iniciativa que uneix teatres, auditoris, festivals i museus amb les entitats del sector social per a fer la cultura accessible. Treballem per l’accés a la cultura de totes les persones de la societat. A més, Apropa Cultura té un compromís amb l’educació, per això organitzem formacions adreçades a professionals d’equipaments culturals per tal de millorar el servei a les entitats socials. Aquesta publicació conté vídeos i documentació generats a partir d’aquestes formacions en accessibilitat i diversitat.

2


Objectius de la publicació • Fomentar un canvi de mirada envers la diversitat. • Fer una aproximació als diferents col•lectius socials: conèixer característiques, tipologies i pautes d’atenció.

• Conèixer els objectius i necessitats socioeducatives dels centres socials envers una sortida cultural. • Donar confiança al personal dels equipaments culturals per atendre els col•lectius socials.

3


Continguts

1

2

Diversitat i Accessibilitat Carles Riera Sociòleg, terapeuta Gestalt i president de la Fundació Desenvolupament Comunitari

La visita al museu: acompanyament i experiència Alberto Gamoneda

5

Professora i doctora en psicologia

6

La discapacitat Imma Alemany

7

La discapacitat intel·lectual Claudia Torner

Educador de l’Àrea educativa del Museo Thyssen de Madrid

3

4

Les persones en risc d’exclusió social Mercè Darnell

Gent Gran i deteriorament cognitiu Montserrat Lacalle

Educadora Social, especialitzada en Enginyeria de la Formació, Terapeuta Gestalt i Corporal

Responsable del programa d’activitats Càritas Barcelona

Coordinadora d’Apropa Cultura, educadora de l’activitat Un matí d’orquestra

Problemàtica de Salut Mental Pedro Sánchez Leyva

Què necessiten les entitats socials d’un equipament cultural? Olga Moreno, Jana Agulló, Jordi Costa, Ana Millet, Maria Melgares, Jordi López

Antropòleg, treballador social i membre de la Taula de Salut Mental de Badalona

8

Professionals de l’acció social treballadors d’entitats i centres socials

4


Diversitat i Accessibilitat En Carles Riera ens proposa un canvi de mirada envers la diversitat. A la conferència, ens parla de l’atenció a la diversitat des de quatre aspectes: 1.

Com a canvi social.

2.

Generadora de valors.

3. Repte per desenvolupar noves actituds. 4. Estímul d’un canvi a la cultura. Durada: 55 minuts

“Vivim en una societat que canvia contínuament. Hem d’acostumar-nos i adaptar-nos, a viure amb la incertesa i el canvi. Aquesta adaptació pot generar estrès, però també és una oportunitat d’aprenentatge i estimulació”.

per Carles Riera Sociòleg, terapeuta Gestalt i president de la Fundació Desenvolupament Comunitari.

5


La visita al museu: acompanyament i experiència Per a Alberto Gamoneda, l’experiència de la persona ha de ser la prioritat del museu, més enllà de la pròpia obra d’art i dels continguts pedagògics: la persona és el més important. El museu és l’àgora moderna. Aprenem a utilitzar el museu per desenvolupar i transformar la mirada.

“¿Os imagináis un museo con 1.000 cuadros iguales? Si buscamos la diversidad en el arte, ¿Por qué no entre las personas? La diversidad humana, la diferencia, es un patrimonio. Rompamos con la normalidad: lo normal es ser diferente.”

Durada: 1 hora 8 minuts

per Alberto Gamoneda Més de 10 anys d’experiència com educador de museu. Treballa l’Àrea Educativa del Museo Thyssen Bornemisza de Madrid en el desenvolupament i disseny d’activitats, programes i línies de treball per a diferents tipus de públic.

6


Persones en risc d’exclusió social Un marc general de les persones amb dificultats socials greus i les seves necessitats. Quins factors són els que poden contribuir a que una persona estigui en una situació d’exclusió o pobresa? “Heu de pensar que vosaltres, els equipaments culturals, sou com la xarxa del circ que evita que la persona caigui al terra. Formeu part del mecanisme de seguretat.

Les necessitats humanes no només són les de subsistència, igual d’important és la participació de la societat, de la cultura”.

Durada: 14 minuts

per Mercè Darnell Responsable de gestió social i del programa d’activitats de Càritas a l’àrea metropolitana de Barcelona.

7


Problemàtica de salut mental Pedro Sánchez presenta un mapa de la Salut Mental: quins factors en depenen, els principals trastorns i la organització dels centres socials.

“On posem el límit quan parlem d’un problema de salut mental? Depèn de molts factors variables al llarg del temps: elements històrics, científics, socials, culturals i també de la sort, la fortuna.”

Durada: 23 minuts

per Pedro Sánchez Leyva Antropòleg i professor de la facultat Pere Tarrés. Treballador Social del Centre de Salut Mental d'Adults Badalona de l'Institut Municipal de Serveis Personals de Badalona.

8


Gent gran i deteriorament cognitiu Quan comencem a envellir? Hi ha diversitat a la vellesa? Montserrat Lacalle ens explica les principals característiques, afectacions i consells pràctics per atendre les persones grans.

“El vostre objectiu, com a museu, ha de ser que el moment en què la persona estigui amb vosaltres, sigui satisfactori. La gent gran capta millor la comunicació no verbal, intenteu crear climes d’interès i motivació a través de la vostra expressió. ”

Durada: 27 minuts

per Montserrat Lacalle Professora de la facultat Pere Tarrés, doctora en Psicologia, psicòloga de la Residència Vibentia Mullerat.

9


La discapacitat Durant el segle XX es va produir un gran canvi envers les persones amb discapacitat i la seva inclusió. Imma Alemany ens fa una aproximació a l’àmbit de la discapacitat: tipologies, característiques i pautes d’atenció.

“La tasca per garantir l’accessibilitat no s’acabarà fins que no veiem que és una normalitat. Treballar per una inclusió efectiva, que afecta a tots els àmbits. Cal posar recursos per a que tothom tingui igualtat d’oportunitats. També en la vida cultural”.

Durada: 1 hora 20 minuts

per Imma Alemany Educadora Social, especialitzada en Enginyeria de la Formació, Terapeuta Gestalt i Corporal.

10


La discapacitat intel·lectual Com ens relacionem amb les persones amb discapacitat intel·lectual? La Claudia Torner ens fa una aproximació pràctica des de l’experiencia directa.

“Amb ells aprenem a ser flexibles i creatius. Els educadors dels equipaments culturals som afortunats perquè podrem gaudir del millor d’aquestes persones. ”

Durada: 19 minuts

per Claudia Torner Coordinadora del programa Apropa Cultura, educadora de l’activitat ‘Un matí d’orquestra’ de L’Auditori adreçada a persones amb discapacitat intel·lectual i a persones amb Alzheimer.

11


Què necessiten les entitats socials d’un equipament cultural? Els diferents educadors i professionals de centres socials responen a preguntes sobre els seus objectius i interessos a l’hora de fer una sortida a un museu. • Què haurien de saber els museus sobre el vostre col·lectiu abans de fer la visita?

Durada: 37 minuts

• Com seria una visita ideal? • Heu detectat algun error durant alguna de les visites als museus? • Quins objectius teniu a l’hora de fer una sortida?

moderat per Joanjo Esteban Olga Moreno, Tallers Bellvitge Jana Agulló, Fundació Catalònia Maria Melgares, Residència Les Corts Ana Millet, Hospital de Dia Sant Pau Jordi López, Centre de dia Sant Andreu Jordi Costa, CRAE el Polzet 12


Vols més informació? Consulta l’apartat de recursos en xarxa al web d’Apropa Cultura, hi trobaràs vídeos, articles, documentació,…

13


Contacte: Apropa Cultura c. Lepant 150 | 08013 Barcelona Tel. 93 247 93 00 apropa@apropacultura.cat www.apropacultura.cat 14

Profile for Apropa Cultura

Una aproximació a la diversitat  

Una aproximació a la diversitat  

Advertisement