Page 1

en tidning om liv och hälsa för apotekets kunder nummer 1 2011

N ys t a r t ! Nytt och nyttigt år? Vi hjälpe r dig håll a nyårslöft et.

Fötter i fokus Att ta väl hand om sina fötter är inte bara skönt – för vissa är det livsviktigt.

pollenkartan

Pollensäsongen börjar redan i februari. Tidig behandling hjälper allergikern.

Mammajympa Motion gör graviditet och förlossning lättare

Diabetes – ny artikelserie Diabetes ökar explosionsartat världen över. Många kallar det för vår nya folksjukdom. Men visst går det att leva ett gott liv även som diabetiker.

Välkommen | Noterat | på hyllan | Korsord | Till sist: lisa Blommé


T E H Y N

Nagelsvamp? Scholl, the Scholl Logo and Great Feet Feeling are trade marks of the SSL Group.

Få välmående naglar med Scholls kompletta nagelsvampbehandling! • Dödar 99,9 % av nagelsvampen. • Fyra veckors intensiv behandlingsfas där svampen dödas i den infekterade delen av nageln. • Hjälper till att förhindra spridning av svampinfektionen och att besvären kommer tillbaka. • Endast en förpackning behövs för en komplett behandling. Gå in på scholl.se för mer information.

2|

scholl.se

| nummer 5 2010


innehåll nummer 1 2011

reportage 6 t  ema: träning under graviditet En väl­

tränad kvinna mår ofta bättre under både graviditet och för­lossning än sina otränade medsystrar. Fördelarna är många, och det är aldrig för sent att börja: även du som redan väntar barn vinner på att börja träna.

1 0 tema: fötter De bär dig tusentals steg, går, står och

balanserar. Ändå försummar vi ofta våra fötter. Lär dig ta hand om dem – framför allt om du lider av diabetes. Då kan det vara livsfarligt att inte sköta om fötterna.

16 allergikartan Pollenallergiker? Beroende på var i Sverige du bor kan det vara dags att börja din be­handling redan i februari.

18

Nytt år och nystart Känner du att nyårslöftet

var lite för optimistiskt? Lugn. Apotekets hälsocoacher hjälper dig till sundare vanor.

28 Diabetes – ny serie! Allt fler drabbas av diabetes och den som ignorerar sin sjukdom riskerar att skada kroppen. Men att leva sunt som diabetiker måste inte vara svårt eller tråkigt.

10 I varje nummer 5 Välkommen! Fredrik Hed, tf

chefredaktör, njuter av fotmassage och inser att vi har mycket att lära av thailändarna.

14 noterat Handla på Apoteket över

18

telefon, läs om en populär 50-åring och prenumerera på djurfoder.

24 Djurplock Vintern är tuff för

människans bästa vän. Läs om hur du skyddar hundens tassar mot vägsalt.

32 På Hyllan Ny hudvård från

Apoteket, slanka luncher och flingor som gynnar hjärtat.

38 Till sist Nej, det är inte alltid kul att

24

6

träna. Men bättre ork, större tålamod och en kropp att trivas i gör det värt besväret, skriver Lisa Blommé.

nummer 1 2011 |

|3


Ballongmage, gaser och obehag. Efter 20 års forskning och 60 vetenskapliga studier lanserades kosttillskottet ProbiMage. Tack vare den unika mjölksyrabakterien Lp299v, har den snabbt blivit Sveriges mest använda probiotika.

Nu presenterar samma svenska forskare...

...ProbiFrisk. Hjälper till att bibehålla hälsan – även under höst och vinter. Lika effektiv för din motståndskraft som ProbiMage är för din mage. Under arbetet med att kliniskt dokumentera Lp299v, den unika mjölksyrabakterie som ingår i ProbiMage, upptäckte Lundaforskarna att vissa probiotiska bakteriestammar även hade en specifik effekt på kroppens naturliga motståndskraft.

bletten påverkas försvaret i ett 3-stegssystem, först i munhålan, sedan i tunntarmen och slutligen i tjocktarmen.

Därför är det värt att prova ProbiFrisk. Är du inte nöjd får du pengarna tillbaka.

Sex års kartläggning

Efter sex års kartläggning och många hundra försök hittade forskarna den kombination av bakteriestammar de sökte, Lp 8700:2 och Lp HEAL 9. Två specifika stammar med kompletterande och tydliga egenskaper på kroppens naturliga försvar.

EN SVENSK VÄRLDSNYHET!

Studier i Uppsala, Lund och Berlin

Två stora placebokontrollerade multicenterstudier på drygt 600 personer genomfördes i Lund, Uppsala och Berlin. Och resultatet var tydligt. De personer som fått kombinationen av Lp 8700:2 och Lp HEAL 9 höll sig betydligt friskare än de som fått placebo. Forskarna hade lyckats! Nu finns den patenterade kombinationen i kosttillskottet ProbiFrisk. Tack vare den unika tuggta-

FINNS PÅ APOTEK OCH I HÄLSOBUTIKER. PENGARNA-TILLBAKA-GARANTI: Skulle du av någon anledning inte bli nöjd med ProbiMage eller ProbiFrisk, ring GreenMedicine så får du pengarna tillbaka. Kosttillskotten ProbiMage och ProbiFrisk marknadsförs av GreenMedicine AB. Konsumentkontakt: 040-22 29 50. Marknadsförs i enlighet med inskickade hälsopåstående; EFSA-Q-2008-1823; EFSA-Q-2008-1689; EFSA-Q-2008-1810 och EFSA-Q-2008-1813.


Nummer 1 2011 Tidningen kommer ut sex gånger om året och finns gratis på alla Apoteket AB:s apotek. Nästa nummer kommer den 8 april.

Gör som thailändarna!

Postadress Tidningen Apoteket Apoteket AB 118 81 Stockholm E-post tidningen.apoteket@ apoteket.se

Det doftar gott i rummet, fläkten surrar näs­

Telefon 010 - 447 50 00 Webbplats www.apoteket.se

Grafisk form Sofia Nilsson Åkesson & Curry AB Redigering & Layout Åkesson & Curry AB Tryck Forssa Print OY Finland ISSN 0349-2516. Tidningen trycks med papper 150 g Galerie Silk på omslaget och 80 g Novapress Silk på inlagan, ett miljöanpassat papper som uppfyller de nordiska miljömärkningskriterierna för Svanen. Trycksaken uppfyller Apoteket AB:s miljökrav. Upphovsrätt Apoteket AB. Citera gärna, men glöm inte att uppge källan.

på omslaget

Foto: Magnus Karlsson

TF chefredaktör och Ansvarig utgivare Fredrik Hed REDAKTIONSRÅD Josefin Axelsson Carina Backhans Johan Hultén Kristin Molin Anna Stolt Margareta Söderström Anna Karin Utterström

välkommen

”Resultatet var fantastiskt. Mjukare fötter fanns inte så långt ögat kunde nå.”

tan ljudlöst och ur två små högtalare kommer ljuv musik på låg volym. – Pliis, lajj down mistel, säger hon. Britsen är mjuk och smal. Hon ber mig ligga på rygg och sveper mig med en grönaktig sarong. Oljan som hon tar i händerna doftar Thailand och vid hennes första tag om mina fötter minns jag direkt hur underbart det är – fotmassage. Under en timmes tid knådar hon fötterna öm­ som hårt, ömsom mjukt. Hon tar både ovansida och undersida, till och med mellanrummet mel­ lan tårna får sin beskärda del av behandlingen. Och jag njuter – obeskrivligt. Trots att hon stundtals är ganska hårdhänt är jag nära att somna. Jag har diffusa minnen av att hon masserade underben, vader och händer. Efter min timme svävade jag tillbaka till hotell­ rummet. En skön känsla som satt i flera dagar. Någon vecka senare åkte vi vidare. Tänkte att jag skulle pröva något nytt: foot scrub, fot­skrubbning. (Nytt för mig alltså.) Det första den nya tjejen sa när hon såg mina fötter var ”Det här skulle du gjort för länge sedan” . När hon pekade och förklarade förstod jag vad hon menade. Torra hälar med djupa sprickor – ”Not good, mistel!” Magläge beordrades, insmörjning med olja följt av något kallt som täcktes med kompresser. Efter tio minuter kom hon tillbaka med den stora fotfilen och började skrubba. Och hon kunde skrubba. Det gjorde inte ont, men eftersom jag är väldigt kittlig var det svårt att ligga still under skrubbet. ”OK mistel, look! Feel!” sa hon efter ett tag. Det var nu jag insåg att hon hade hyvlat mina fötter, inte skrubbat. Resultatet var fantastiskt. Mjukare fötter fanns inte så långt ögat kunde nå. Så gör som thailändarna – ta hand om dina fötter. Börja med att läsa artikeln på sidorna 10-13. Avslutningsvis vill jag be dig att ännu en gång svara på tio

enkla frågor om Tidningen Apoteket. Syftet med undersök­ ningen är att kunna göra en bättre tidning. Undersökningen finns på webben på http://korta.nu/TA12011 och bland de 100 första som besvarar enkäten senast den 10 mars kl 12 lottar vi ut ett exemplar av boken Vardagshälsa.

Träning i väntans tider kan under­ lätta förlossningen. Läs mer på sid 6. Foto: Johnér Bildbyrå AB

Fredrik Hed tf chefredaktör tidningen.apoteket@apoteket.se nummer 1 2011 |

|5


tema

Träning under graviditet

Gravid och otränad? Det är inte för sent! Kvinnor som motionerar när de är gravida brukar få mindre besvär med trötthet och illamående, och bättre ork inför förlossningen. Tränar man musklerna i bäckenbotten minskar risken för urinläckage.

text Birgitta Dalenstam Lindgren

Susanne Åhlund, Cecilia Fridén och Birgitta Nordgren.

”Det man bör tänka på är att starta lite försiktigt och gradvis öka träningsmängden och intensiteten.” 6|

| nummer 1 2011

Kan man fortsätta träna på samma sätt som tidigare utan någon fara för barnet, undrar många kvinnor som blir gravida. – Om du brukar träna och har en gra­ viditet utan komplikationer kan du gärna fortsätta träna i stort sett som vanligt, så länge det känns bra. Men undvik sporter där det finns risk för slag mot kroppen eller där du kan falla, säger Cecilia Fridén, sjukgymnast och forskare vid Karolinska Institutet. Tillsammans med sjukgymnasten Birgitta Nordgren och barnmorskan Susanne Åhlund forskar hon om träning under och efter graviditeten. Snart kommer de med en bok i ämnet. Deras positiva budskap är att även om man tidigare är otränad kan man mycket väl komma i gång att motionera när man är gravid. Då får man många av de positiva effekter som redan tränade kvinnor har. – Det man bör tänka på är att starta lite försiktigt och gradvis öka träningsmängden och intensiteten. Är du osäker på hur du ska komma i gång kan du be din barnmorska eller en sjukgymnast att skriva ett recept på träning, säger Susanne Åhlund. Raska promenader eller stavgång kan vara tillräckligt för att förbättra konditio­ nen. Cykling, simning och vattengymnastik


Träning under graviditet

tema

Vi vill ta lite extra hand om dig som väntar barn Gå in och ta del av våra aktuella erbjudanden just för dig på apoteket.se/gravida. Du kan också anmäla dig via babybox.se där får du en gratis box med fina produkter för dig som väntar barn samt mejl med erbjudanden och information från oss på Apoteket.

Foto: Millennium Images / NordicPhotos

Bra träningsformer:

Promenader, cykling, gympa utan hopp, ryggympa, vatten­ gympa, simning, gravidanpassad pilates och yoga, crosstraining och joggning om du inte har några bäcken-besvär. Välj en intensitet som gör att du kan hålla tätt för urin. Knip gärna aktivt när du belastar bäckenbotten under träningen.

Undvik:

Sporter med risk för fall eller slag mot kroppen och dykning eftersom barnet är känsligt för dykarsjuka. nummer 1 2011 |

|7


 u tidigare har fött barn D för tidigt. Du väntar tvillingar eller flera barn. Du har blödningar. Du är kraftigt överviktig. Du är kraftigt underviktig. Du har en sjukdom, till exempel diabetes, högt blodtryck eller hjärtsjukdom.

Forskning visar:

 tt kroppen verkar anpassa A sig snabbare till graviditeten om man är någorlunda vältränad. Barnets tillväxt påverkas inte negativt av måttlig träning några gånger i veckan. Träning kan troligen förebygga graviditetsdiabetes och minskar risken för övervikt efter förlossningen. Den aktiva tiden av förlossningen kan förkortas om man är vältränad, så att barnet föds fram något snabbare. Gravida som tränar verkar få något färre komplikationer vid förlossningen. En vältränad bäckenbotten gör att man inte lika lätt brister vid förlossningen, dessutom minskar risken för inkontinens.

8|

| nummer 1 2011

Foto: Mother & Baby Picture Library / NordicPhotos

Be din barnmorska om individuella råd om:

Simning är en bra träningsform, särskilt för den som har ont i ryggen.

är också bra träningsformer, särskilt om man har ont i ländryggen, något som är vanligt hos gravida. Vill man styrketräna och är nybörjare, bör man gå lite försiktigt fram och börja träna med låga vikter efter instruktion på gymmet. – Du kan träna styrka i rygg- och mag­ musklerna med pilates, vissa typer av yoga och så kallad core-träning. Det ger dig en inbyggd korsett av muskler som kan stabili­ sera bäckenet och dessutom lindra eventuell smärta i lederna i ryggen och bäckenet. Det finns gravidanpassade varianter av sådan träning, säger Birgitta Nordgren.

sådana knipomgångar. När du känner att du har hittat de rätta musklerna går du vidare med träningen. Knip så att det känns som att slidan hissas upp en bit i bäckenbotten. Håll knipningen så mycket du kan i fem sekunder innan du slappnar av och ”släpper ner” slidan igen. Öka träningen stegvis till du orkar göra 10 sådana knipningar i rad, tre gånger om dagen. På det sättet bygger du styrka i musk­ lerna i bäckenbotten. Har du ändå svårt att hitta de rätta musklerna kan du få tips och råd av din barnmorska i mödravården.

Knipträna Alla tre talar sig varma för bäckenbot­ tenträning. Helst ska man träna musklerna i bäckenbotten varje dag, så tidigt som möjligt under graviditeten. Träningen behöver inte ta mer än fem minuter per dag. Det knepiga kan vara att hitta musklerna i området kring tarmen-slidan-urinröret.

Efter förlossningen Det brukar ta upp till ett par månader, ibland längre, innan kroppen fungerar som vanligt igen efter förlossningen. Bäckenbotten, som utsatts för stor belast­ ning under graviditeten och förlossningen, behöver läka och bli stabil innan man kan börja träna som vanligt igen. Men det är bra att hålla i gång med vardagsmotion som promenader under tiden. – Man kan jämföra bäckenbotten med en idrottsskadad kroppsdel som behöver rehabiliteras med gradvis ökande träning, säger Susanne Åhlund.

Du kan göra så här: Knip med slutmuskeln till ändtarmen som om du skulle täta för gaser, fortsätt att knipa framåt mot slidan och håll så i 2-3 sekunder innan du låter musklerna slappna av. Gör 10


Träning under graviditet

tema

”Jag försöker vara så aktiv jag kan” Frida Kuhlau väntar sitt andra barn i början av mars. Under första graviditeten joggade hon de första månaderna och fortsatte sedan med aerobics på gym. Som mamma till en liten son har hon svårare att hinna träna. Även om man vet att man mår bra av träning

under graviditeten kan det vara svårt att hinna med för den som väntar sitt andra barn. Då gäller det att ta vara på alla tillfäl­ len till vardagsmotion. – Jag blev inte jättestor så tidigt när jag väntade mitt första barn så jag mådde väldigt bra av att träna regelbundet, nästan ända fram till förlossningen, säger Frida Kuhlau. Den här gången har det varit svårare för henne att hinna träna med ett barn på ett

och ett halvt år att ta hand om när hon kom­ mer hem från jobbet. Även om simkortet inte utnyttjas så myck­ et som hon skulle vilja, ser Frida Kuhlau ändå till att få rejält med vardagsmotion. Hon tågpendlar från Stockholm till Uppsala, men cyklar sedan en kvart mellan stationen och arbetet på Biomedicinskt centrum. Hon går i trappor så fort tillfälle ges, badar i bassäng med sin son och promenerar varje eftermid­ dag när hon hämtat honom på dagis.

Besväras du av finnar eller akne? Det finns inga dunderkurer eller mirakelsalvor som fungerar över natten. Men är du beredd att behandla långsiktigt kan du gå till apoteket och få hjälp. Basiron® AC gel öppnar de tilltäppta porerna som bildar finnar och orenheter i huden och dödar bakterierna som orsakar inflammationen i talgkörtlarna. Basiron® AC Wash gel är lämplig att använda i duschen för större akneområden om du har problem med finnar på t ex rygg eller bröstpartiet.

Basiron AC gel och Wash gel – receptfria läkemedel mot akne – finns bara på apotek! Läs mer på www.basiron.com

Galderma Nordic AB Box 15028, SE-167 15 Bromma Tel 08-564 355 40 www.galdermanordic.com

Basiron® AC Wash 5% gel, 100g. Basiron® AC 5% gel och 10% gel, 40 g. Verksam beståndsdel: Bensoylperoxid 50 mg i 1g Basiron® AC Wash gel. Bensoylperoxid 50 mg resp. 100 mg i 1g Basiron® AC 5% / 10% gel. Indikation: Acne Vulgaris. Grupp: Medel mot akne för utvärtes bruk D10AE01. Varningsföreskrifter /begränsningar: Vid den första appliceringen är det vanligt med en kortvarig värmekänsla. Viss rodnad och fjällning av huden kan inträffa under ett par dagar. Denna fjällning ökar ofta under de första behandlingsveckorna. Detta är inte farligt och avtar vanligtvis inom en eller ett par dagar om behandlingen tillfälligt sätts ut. Vid uttalad hudirritation bör patienten rekommenderas att använda läkemedlet mindre frekvent, att tillfälligt sätta ut behandlingen eller att helt avsluta behandlingen. Basiron AC bör inte komma i kontakt med ögon, mun, näsborrar eller slemhinnor. Om preparatet kommer i ögat skall noggrann sköljning med vatten ske. Försiktighet bör iakttagas då läkemedlet appliceras på halsen och på andra känsliga områden. På grund av risk för allergi bör Basiron AC inte appliceras på skadad hud. Även solning i solarier bör undvikas. Kontakt med färgade material såsom färgat hår och färgade tyger kan orsaka blekning och missfärgning. Innehåller propylenglykol som kan ge hudirritation. För mer information läs bipacksedel eller se www.fass.se

nummer 1 2011 |

|9


10 |

| nummer 1 2011


Fötter

tema

Vårda dina fötter

Dina fötter har varit med om mycket. De har hjälpt dig att ta dig fram genom livet: du har stått, gått och använt dina fötter i tusentals timmar. Så kanske är det dags att ge dem lite extra omsorg? Genom medicinsk fotvård kan du få bukt med alltifrån nageltrång till hälsprickor. Här finns också hjälp för dig med svårare fotproblem, orsakade av till exempel diabetes eller reumatism. text Stina Nordqvist illustration Moa Bartling/Agent Molly & Co

”Som man mår i fötterna mår man i hela kroppen”. Så brukade min mormor säga och visst går det att instämma efter en vinterdag i för kalla skor eller en kväll i för höga klackar. Att få bukt med fotsvamp, hälsporre eller liktornar kan faktiskt göra en hel del för ditt allmänna välmående. För dig som har svårare fotproblem kan omvårdnad av fötterna rent av vara livsviktigt. Oavsett graden av besvär eller om du kanske bara vill ge dina fötter lite extra omsorg kan en medicinsk fotvårdsbehandling vara en god investering. Funktion före estetik

Genom yrkesorganisationen Sveriges Fot­ terapeuter hittar jag Stella Tommos, diplo­ merad medicinsk fotterapeut på Fotverkstan i Stockholm. Hit kommer ”Som man mår i av fötterna mår man hälften kunderna i hela kroppen”. som privat­ personer, hälften kommer via remiss och då är uppskattningsvis tre fjärdedelar diabetiker med lättare fotproblem. – Det som skiljer medicinsk fotvård från pedikyr är funktion före estetik. Medicinska

fotterapeuter söker efter bakomliggande orsaker till fotproblem och försöker åtgärda utifrån det, säger Stella Tommos. Så går det till

Under tiden som Stella Tommos pratar låter hon mig testa en medicinsk fotbehandling. Allra först går hon igenom min bakgrund (i vanliga fall tar hon fram kundens journal) och frågar om mediciner eller eventuell blodsmitta. Sedan sänks mina fötter ner i en balja med varmt vatten och fotbad. Väldigt skönt för novemberfrusna tår. Därefter klipps, rensas och slipas tånaglarna med en elektrisk slipmaskin. Förhårdnader skärs bort och hälsprickor jämnas ut. Stella Tommos berättar att åkommor som kraftiga hälsprickor kan behöva tejpas ihop med specialtejp, vårtor kräver behandling i form av nedfrysning och uttorkning och om tåspetsarna har förhårdnader kan en silikonavlastning behövas, en slags lös­ gom för tårna. Allt detta utförs under den behandlingens 45-50 minuter. Skalpellbehandlingen känns ordentligt så jag kan tänka mig att de med värre åkom­ mor som till exempel liktornar kan tycka att just det momentet är lite jobbigt. Men vill man bli fin får man lida pin. När behand­ nummer 1 2011 |

| 11


tema

Fötter

Vad är en bra sko?

Utrymme En bra sko ska inte vara för trång och/eller för spetsig. Tårna ska kunna vara helt raka och se till så att det finns cirka en centimeters luft ovanför tåspetsarna. Stabilitet Även om foten ska få tillräckligt med plats och kunna vara rörlig är det också viktigt att skon är lagom stadig och sitter ordentligt med hjälp av skosnören eller spännen. En rejäl, grövre sula ger också bra stöd för hålfot och häl. Liten klack En bred, låg klack på 1-2 centimeter ger en bra anatomisk effekt på hållning och ryggrad. Materialval Välj skor som låter huden andas, det vill säga natur­ material som skinn. Goretex är också ett bra val.

Foto: Per Magnus Persson / Johnér Bildbyrå AB

Många gånger kan fel skor som orsaka fotproblem som liktornar och förhårdnader. Vad som är en bra sko är individuellt men det finns några riktmärken att utgå ifrån:

Strumpor i ull låter huden på fötterna andas.

lingen är över känns mina fötter nästan lika lena och släta som min ettåriga dotters. Som tur är slipper jag ta på mig mina medhavda strumpor utan kan istället köpa ett par nya ullstrumpor av Stella Tommos. För val av strumpor avgör också hur dina fötter mår. Naturmaterial som bomull eller ull är det som gäller. – Alla människor borde få testa ett par bra ullstrumpor. Du kan fjällvandra i dem i en vecka utan att de behöver tvättas efter­ som ull är självrenande och låter huden på fötterna andas, säger Stella Tommos. Svårare fall

På Carema vårdcentral i Upplands Väsby arbetar Christina Bäcklin som medicinsk fotterapeut. Till henne kommer patienter med svårare fotproblem orsakade av diabe­ tes, reumatism, cirkulationsrubbningar och neurologiska skador. – Det första jag gör är att kontrollera fotstatus, som grund för fortsatt behandling. Jag undersöker då känsel, rörlighet, hur huden ser ut och cirkulation i foten, säger Christina Bäcklin. 12 |

| nummer 1 2011

Fotproblem vid diabetes

Vid diabetes kan fotproblem uppstå på grund av att en hög blodsockernivå under många år ger påverkan på nerverna. Denna komplikation kan yttra sig genom att man tappar känsel i fötterna eller får en känsla av bortdomning. – Det innebär en större risk att skada sig. Därför är det viktigt att diabetespatienten aldrig går barfota. De behöver skydda föt­ terna, med tofflor eller skor. Det är också viktigt att ”Den dagliga fot- dagligen kontrollera vården hemma är skorna så det också jätteviktig”. inte ligger grus inuti och skaver och att undersöka sina fötter varje dag för att upptäcka eventuella sår, säger Christina Bäcklin. Hon tipsar om att det går bra att ta en spegel till hjälp om man har svårt att röra sig och böja sig ner för att undersöka fötterna. Eller ta hjälp av en anhörig. Torr hud på fötterna är också vanligt vid diabetes, så en hudkräm att smörja


När behövs medicinsk fotvård?

Vid långvarig diabetes är det vanligt att

drabbas av en komplikation som kallas perifer nervskada och som bland annat visar sig i form av fotproblem. Att just nerverna i fötterna och benen ofta drabbas beror på att långa nerver är mer sårbara än korta. Uttrycket ”den diabetiska foten” innebär fotsår, sämre sårläkning, minskad känsel och domningar i fötterna på grund av nervskada eller rubbad blodcirkulation. Nervskadorna beror i sin tur på en längre tids förhöjda blodsockernivå. Här är tid, hur länge sjukdomen har varat, avgörande. Efter 25 år med diabetes har ungefär varannan diabetiker perifera nervskador, oavsett om det gäller typ 1- eller typ 2-diabetes. En nervskada kan försvåra möjligheten att uppfatta smärta. Då kan det bli problem att känna småskador och skavsår på fötterna. Därför bör den som har diabetes undersöka

med kan också vara bra att lägga till i den dagliga rutinen. Reumatiska fotproblem

Reumatiker kan få liknande fotproblem som vid diabetes. Här är även felställningar som i sin tur leder till förhårdnader vanliga. – Reumatiker har ofta problem med ledsmärta vilket påverkar hur de går och stöd­ jer på fötterna. Här är bra skor och hjälp av ortoped avgörande, säger Christina Bäcklin. Hon tillägger att reumatiker och andra patienter med felställningar i fotlederna ofta får bra, kompletterande hjälp genom fotinlägg, sulor och liknande hjälpmedel som utprövas med hjälp av ortoped.

sina fötter varje dag, antingen själv eller med hjälp av anhörig. Då gäller det att vara uppmärksam på skador, rodnader, svull­ nader, torr hud och förhårdnader eftersom tidig upptäckt förebygger fotsår. En tumregel är att skydda foten genom att använda bra strumpor och skor, och gärna smörja in dem varje dag med en mjukgörande kräm. Det är också viktigt att få sina fötter kontrol­ lerade av läkare, sjuksköterska eller fot­terapeut minst en gång per år. För att förebygga eller minska fotproblem vid diabetes är det viktigt med tillräckligt täta blodsockerkontroller. Att sluta röka är också ett gott råd eftersom rökning ökar syrebristen i vävnaderna.

Foto: Binge Eliasson / Johnér Bildbyrå AB

Den diabetiska foten

Källa: Svenska Diabetes­förbundet

Alla patienter som kommer till Christina Bäcklin för fotvård gör det genom remiss från sin läkare eller diabetessköterska. Diabetiker har som rättighet att någon ser över deras fotstatus en gång om året. – Den dagliga fotvården hemma är också jätteviktig. Här är a och o att undersöka föt­ terna, hålla rent, smörja in torra fötter och använda strumpor i naturmaterial som inte skaver. Och självklart att ha bra skor med både stöd och utrymme, säger Christina Bäcklin.

Enligt Stella Tommos, diplomerad medicinsk fotterapeut på Fotverkstan, är det dags för medicinsk fotvård om man undrar något över sina fötter och vill ha tips om bra fotvård. Och givetvis vid åkommor som vårtor, liktornar och fotsvamp eller liknande. Lättare medicinska fotproblem går bra att åtgärda hos privata, diplomerade medicinska fotterapeuter. Vid svårare fotproblem, orsakade av bakomliggande sjukdom, sker medicinsk fotvård på sjukhus eller vårdcentraler via remiss.

Produkttips:

Hur ofta en diabetiker, reumatiker eller person med svårare fotproblem på grund av annan bakomliggande sjukdom, bör få medicinsk fotvård varierar. Christina Bäck­ lin brukar dela in sina patienter i riskgrup­ per från 1-4 efter fotstatus därefter varierar behandlingsgrad från två gånger per år upp till varannan vecka.

Foto: bsip / Nordic Photos

Egenvård viktig

Apoliva fotkräm, 100 ml En vårdande fotkräm som går snabbt in och inte kladdar. Med fuktighetsbevarande glycerin och allantoin, som håller fötterna mjuka. Lätt parfymerad. Fetthalt 24 %. Pris 29,50 nummer 1 2011 |

| 13


noterat februari - april 2011

Gör smarta val Den här nya boken lyfter fram din egen vilja och lust att göra livsstilsförändringar. I boken kan du läsa om att du dagligen ställs inför val som kan leda till att du skapar en sundare livsstil. Kanske är det bara ett eller ett par val du gör för din nya livsstil, men det kan räcka långt! Smarta val har tagits fram vid Livsstilsmottagningen, Hjärtkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Solna under ledning av professor Mai-Lis Hellénius i samarbete med Apoteket AB. De smarta valen i boken har patienter och kursdeltagare vid Livsstilsmottagen bidragit med. Finns att köpa på samtliga våra apotek och på www.apoteket.se.

Premiär för nya webbplatsen 1177.se Landstingen och regionerna har nu släppt den gemensamma webbplatsen 1177.se med nytt utseende och ett utökat utbud. Helt ny är tjänsten Hitta och jämför vård, som gör det möjligt att söka och hitta vårdenheter, kontaktuppgifter, öppettider och övrig information till hälso- och sjukvård i hela Sverige. Ny är också tjänsten Mina vårdkontakter där du kan du boka tid i vården, förnya dina recept, läsa din läkemedelslista och hantera andra vårdärenden. 1177.se har funnits i över tio år och är en nationell kunskapskälla om hälsa och vård för allmänheten. Här kan du läsa om olika sjukdomar, mediciner, undersökningar och behandlingar. Du kan också ställa egna frågor

14 |

| nummer 1 2011

till 1177.se och få personliga svar från läkare eller sjuksköterskor. Förutom det nationella innehållet kan du även ta del av regional information från ditt landsting eller region. – Vår ambition är att 1177.se ska vara invånarnas ingång till hälso- och sjukvård. Det är hit du ska vända dig för att exempelvis hämta råd när barnen är sjuka, hitta vägbeskrivningar till vården och ställa personliga frågor till doktorn, säger Åke Rosandher, chef på Center för eHälsa i samverkan, CeHis, som är landstingens och regionernas gemensamma beställarorganisation. Det går också bra att ringa 1177 (Sjukvårdsrådgivningen) om du eller någon anhörig blivit sjuk och behöver råd av en sjuksköterska. Öppet dygnet runt.

Handla på Apoteket via telefon! Visste du att du inte alls behöver besöka ett apotek för att få dina läkemedel? Apotekets kundservice tar emot beställningar via telefon alla dagar i veckan, och de allra flesta som ringer får svar inom ett par minuter. Erfarna egenvårdsrådgivare och farmaceuter hjälper dig att välja rätt receptfria produkter och du får samma proffsiga råd om dina läkemedel som på ett vanligt apotek. Du kan beställa de flesta typer av varor, från tandborstar och schampo till huvudvärkstabletter. Vi expedierar livsmedel, stomiprodukter och läkemedel från dina recept förutsatt att du sparar dem elektroniskt. Vi skickar dina läkemedel och andra varor hem till dig, till närmaste apoteksombud eller ett av våra apotek. Stomiprodukter och livsmedel kan du till och med få ända hem till dörren kostnadsfritt. Du ringer 0771-450 450, vardagar 7-21 och lördag-söndag 9-18. Samtalet kostar som ett vanligt lokalsamtal. Självfallet kan du även beställa via www.apoteket.se – läs mer på sidan 30-31.


Kirurgtejpen fyller 50 år Världens första hudvänliga tejp som låter huden andas lanserades redan 1960. Bakom upptäckten låg fyra års arbete av den unga matematikern Frank Copeland som 28 år gammal sökte patent för den nya tejpen. Det unika i hans upptäckt var att han löste problemet med hur man lägger på tillräckligt med häftämne på tejpen samtidigt som den ska släppa igenom syre, släppa ut fukt och inte riva loss huden när man tar bort den. Sjukvården anammade snabbt den nya tejpen, Micropore, som än idag ser likadan ut som när den kom.

Antibiotika ska användas när det verkligen behövs. Om det används felaktigt riskerar vi att bakterierna blir resistenta och läkemedlen verkningslösa. Läkemedelsverket och Strama har därför tagit fram rekommendationer för behandling av sex vanliga typer av infektioner i öppenvården. För att få ett ännu bättre genomslag av rekommendationerna sammanfattas de nu i en broschyr som skickas till landets förskrivare. Målet är att sjukvården ska ha bra kunskap om när och hur antibiotika bör användas eller undvikas. Läs mer på http://korta.nu/broschyr

Målet är att sjukvården ska ha bra kunskap om när och hur antibiotika bör användas eller undvikas.

Foto: Peter Knutson

Broschyr ska ge bättre användning av antibiotika

Hallå där …

Christofer Fjellner, EU-parlamentariker för moderaterna och pådrivande för en ny lagstiftning om läkemedelsinformation till allmänheten. Det är inte helt klart ännu men förslaget börjar ta form. Det har ryktats att FASS-boken riskerar att förbjudas. Hur blir det? – Det ser bra ut, jag tror att vi har räddat FASS och att den istället blir en modell för de andra EUländerna när den nya lagen till slut röstas igenom. Varför behövs det en ny lag? – Det behövs eftersom det är stora skillnader mellan EU-länderna. I vissa har det till och med varit olagligt att informera patienterna om läkemedel, eftersom politiker i andra länder har varit rädda för pålästa och informerade patienter. Starka krafter har velat behålla det så men jag tror att vi lyckas ändra på det. 94 procent av ledamöterna i EU-parlamentet tyckte att våra förslag var bra så det ser positivt ut. Hur påverkas vi i Sverige? – Förhoppningsvis inte alls. Mitt mål är att göra det mer likt inom EU genom att lyfta upp övriga EU-länder till svensk nivå. Det betyder att patienternas rättigheter har stärkts, att patienterna har rätt att få ta del av information om läkemedel och att företagen är skyldiga att tillhandahålla viss information som bipacksedel, produktspecifikation (SPC), kliniska studier, miljöinformation med mera. Blir det reklam för receptbelagda läkemedel? – Nej, det vill vi inte ha.

Djurfoder på apoteket.se Nu kan du som är katt- eller hundägare i lugn och ro beställa friskfoder av superpremiumklass till ditt djur och få det levererat till ditt lokala postutlämningsställe. Du kan efter veterinärs rekommendation också köpa sjukfoder. Normalt finns det två förpackningsstorlekar per sort, en mindre när du ska prova

ut foder och en större när du vet vilken sort din hund eller katt föredrar. Vi erbjuder också prenumeration av foder för dig som vet hur ofta du behöver fylla på ditt foderförråd. Läs mer på www.apoteket.se/djur.

När blir det klart? – Förhoppningsvis inom ett år. Det tar ganska lång tid när förslaget dels ska behandlas i EU:s olika instanser och dessutom godkännas av de 27 medlemsländerna.

nummer 1 2011 |

| 15


artikel

Allergi

Behandla din allergi i tid

Börja behandla i tid! Det är det bästa du kan göra för att dämpa din pollenallergi. Vissa träd, som al och hassel, kan börja blomma när snön fortfarande ligger kvar. text Fredrik Hed

Visste du att 20 procent av Sveriges befolkning är pollenallergiker? Det betyder att runt 1,9 miljoner svenskar har problem under våren och sommaren när träd och gräs slår ut och blommar. Pollensäsongen sätter faktiskt igång när snön fortfarande ligger kvar. Redan i februari kan de första pollenkornen släppas ut från sina hängen. Det är framför allt pol­ len från hassel och al som börjar uppmätas så tidigt på säsongen. En del avstår från mediciner i tron att kroppen ska ”vänja sig” vid angreppen och att de allergiska reaktionerna ska avta. Tyvärr fungerar det inte på det sättet. Många upplever trötthet under pollen­ säsongen. Allergin gör att kroppen arbetar för högtryck, vilket gör dig trött. Om du tar dina allergimediciner på rätt sätt blir du inte bara bättre i din allergi, du blir mindre trött också. 16 |

| nummer 1 2011

Dagens moderna allergimediciner, som finns som receptfria alternativ, gör dig inte trött. Den tidiga starten, som många inte är medvetna om, gör att många sätter igång med sin medicinering för sent på säsongen. För bästa effekt är det därför viktigt att sätta igång några dagar innan pollensprickningen sätter igång på allvar. Kartan här ger en indikation. Du kan också följa Apotekets Pollenkoll på apoteket.se/pollenkollen. Om du har en iPhone kan du kostnadsfritt ladda ner Apotekets Pollenkoll. Den underlättar för dig som är pollenallergiker och ger en personlig pollenprognos, rådgivning kring allergier, vägledning kring medici­

ner samt hjälp att hitta till närmaste apotek. Efter att du har angett de pollentyper du är känslig mot och var i Sverige du befinner dig, levererar iPhone-appen varje gång den startar en prognos för dagen eller veckan. Genom appen får du även råd och tips kring olika allergier, tips på lämpliga mediciner och hur de bäst används samt en kartfunktion för att hitta till närmaste apotek. Under våren 2011 kom­ mer Pollenkollen även att finnas tillgänglig för telefo­ ner med operativsystemet Android.


Produkttips:

Ett enkelt sätt att hålla öronen rena

Vid näsbesvär; Rhinocort Aqua (vid svårare besvär) Livostin (vid milda besvär)

NYHE T Prakt ! isk spray Ögonbesvär; Lomudal (kan även användas förebyggande) Livostin (vid lindriga besvär)

Vaxol öronspray mjukar upp och tar bort öronvax på ett naturligt sätt. Regelbunden användning håller öronen rena och förebygger att nya vaxproppar bildas. Vaxol öronspray är enkel och säker att använda – både för barn och vuxna. Läs mer på www.vaxol.se Vaxol finns att köpa på utvalda apotek!

RENA ÖRON – ENKELT OCH NATURLIGT

ABIGO Medical AB Askim, 031-748 49 50 www.abigo.se

nummer 1 2011 |

navigator

Ögon-/Näsbesvär (kombinerade besvär) Cetirizin Sandoz Kestine (även vid klåda och myggbett) Loratadin Actavis

| 17


artikel

Nystart

Håll nyårslöftet – vi hjälper dig!

Det engelska ordet coach betyder träna, att ge lektioner. Och det är precis vad det handlar om när man ska förändra ett beteende – det behövs träning, stöd och samtal. Det kan Apotekets hälsocoach hjälpa till med. text Fredrik Hed

Många nyårslöften handlar om att börja

motionera, sova bättre, stressa mindre, äta bättre, sluta röka, dricka mindre alkohol och andra livsstilsinriktade faktorer. Sådana va­ nor är också bland de svåraste att förändra så att det blir bestående. – Det lyckas sällan att bestämma att jag ska gå ner tio kilo i vikt utan att tänka på hur det ska gå till, säger Anita Lissert, Anita Lissert

hälsocoach på Apoteket. Och det är precis det som Apotekets hälso­coacher kan hjälpa till med. På ett 70tal av våra apotek kan du idag få hjälp med att bättre uppnå och hålla dina nyårslöften. – Vi är specialutbildade för just detta. Kun­ den bestämmer vad hon/han vill förändra och jag är ett stöd i kundens beslut samt lyssnar och ställer frågor, säger Anita Lissert. Coachens roll är också att uppmana till handling, ge feedback, inspirera och motivera personen att ta ansvar för sin egen situation och utveckling. Sätt realistiska delmål En del vill bli motiverade medan andra som bokar tid med en hälsocoach redan är moti­ verade och vet vad de vill ha hjälp med. Coachningen syftar till att stärka individen

”Det lyckas sällan att bestämma att jag ska gå ner tio kilo i vikt utan att tänka på hur det ska gå till.” 18 |

| nummer 1 2011

i sitt beslut och sen finnas med under vägen genom att stötta kunden att sätta tydliga, re­ alistiska mål, vilka aktiviteter som måste till för att nå dit, att få disciplin samt att planera och skapa tid i kalendern för förändringen. För de allra flesta människor är det inte realistiskt att bibehålla en viktminskning på 20 kg som görs på kort tid, om man vill att den ska bli bestående, eller att gå från helt otränad till att springa maraton på ett år. – Det fungerar oftast mycket bättre att sätta upp delmål eftersom små förändringar lättare ger resultat, till exempel att prome­ nera minst 30 min varje dag, eller åtmins­ tone tre gånger i veckan. Det vanligaste som Anita Lissert och hen­ nes kollegor hjälper till med är matvanor, motion och stress. – Många som kommer till oss har gjort Apotekets Hälsokoll tidigare och fått upp ögonen för att vikten, blodtrycket och/eller kolesterolet ligger lite för högt. Då kan vi coacha dem till förändringar som krävs för att må bättre och på sikt minska risken för andra sjukdomar, säger Anita Lissert.


Mina Nyår slö

ften

Börja motio nera mera Sluta röka Äta hälso Spendera m sammare er tid med b Gå ner i vik arnen t Komma ihå g födelseda Diska inte gar under rinn a nde vatten Var snäll m ot mamma Sopsortera Hålla mina n

yårslöften!!

”Jag har fått ett sundare förhållande till mat och motion” Annika Karlsson fick hjälp av Anita Lissert

att nå sina mål – att gå ner i vikt och lära sig leva ett hälsosammare liv med motion och matvanor som fungerar i vardagen. – Jag kände att jag hade kört fast och tyckte inte det hände någonting. Jag blev nyfiken, funderade ett tag och bestämde mig till slut för att testa Apotekets hälso­ coach. Vilken hjälp fick du av hälsocoachen? – Anita gav mig bland annat tips på nya mellanmål. Hon fick mig även att själv uttala vad som var bra för mig och vad jag behövde ändra på, istället för att tala om för mig att nu ska du göra si eller så. Jag tror att samtalen fick mig att inse att det faktiskt är jag som aktivt måste göra något för att en förändring ska ske.

Hur har du lyckats? – Jag tycker att jag lyckats bra. Jag har gått ner drygt tolv kg och fått ett sundare förhållande till mat och motion. Jag uteslu­ ter inga matvaror men äter lite annorlunda och mer varierat. Jag tar mindre portioner och istäl­ let för potatis/pasta/ris kan det bli quinoa/couscous/ matvete. Jag äter mer fisk och skaldjur än tidigare. Jag har tyvärr inte lyckats få in motionen som den naturliga delen i mitt liv som jag vill att det ska vara. Jag rör dock på mig mer och är allmänt mer aktiv än tidigare men kan helt klart Annika Karlsson förbättra mig.

Fakta

Apotekets hälsocoacher har förutom sin kunskap om läkemedel specialutbildats för att kunna vara ett stöd vid livsstilsförändringar inom områdena: Ta tag i tobaken Bättre matvanor Rör dig mer Minska stressen Tjänsten är uppdelad i ett baspaket (start- och uppföljningsmöte) för 430 kronor, och ett tilläggspaket (fem uppföljningsmöten) för 800 kronor. Om du köper ett kombipaket (bas- och tilläggspaket) betalar du 1 050 kronor. Du kan själv boka en hälso­ coach på vår webbplats (www.apoteket.se/halsolabbet), eller ringa till Apotekets kundservice 0771-450 450. Du är alltid välkommen in på ditt apotek för att prata med oss eller boka en tid. nummer 1 2011 |

| 19


artikel

Muntorrhet

Torr mun ökar kariesrisken

Muntorrhet drabbar närmare 1,5 miljoner svenskar. Många får så stora besvär att det påverkar vardagslivet. – För många blir det ett socialt handikapp. Men det finns hjälp att få, säger övertandläkare Terje Persson. text Fredrik Hed

Munnens saliv

kan jämföras med oljan i en bilmotor. Utan olja går inte motorn långt utan att skador uppkommer. På samma sätt är det med munnen, där saliven är mun­ hålans försvar. En torr mun­ håla orsakar bakterietillväxt och karies på tänder, samt en betydligt skörare munslem­ hinna. Dessutom bidrar en torr mun till att uppkomsten av sår och infektioner ökar. Ökar med åldern Muntorrhet är ett vanligt problem som ökar med stigande ålder. En annan vanlig anled­ ning är läkemedel som kan orsaka muntorrhet.

Det finns idag över 200 läkemedel i Sverige med muntorrhet som registrerad biverkan. – Andra orsaker är stress, nervositet eller om man är förkyld och tvingas munandas. Snarkare har samma problem. Människor som fått strålning mot huvud och hals, får cytostatikabehandling eller annan kraftfull medicinering upplever ofta muntorrhet, säger Terje Persson, Sjukhustandvården/ Oralmedicin, Falu Lasarett. Måste ersättas När salivutsöndringen minskar är det viktigt att den kompenseras. Det kan göras genom att ofta skölja munnen med vatten, att dricka mycket vatten och att tugga ma­ ten väl. Det är också bra att äta råa grönsa­ ker, till exempel morot och gurka, samt att tugga sockerfritt tuggummi om du inte har käkledsbesvär. I Apotekets butiker finns preparat som

lindrar muntorrhet och ökar salivproduk­ tionen, som sugtabletter och tuggummi. Vid svår muntorrhet finns även saliversättnings­ medel i form av gelé eller spray som kan hjälpa. Det är också viktigt att sköta sina tänder extra noga. Du behöver ett tillskott av fluor utöver den som finns i tandkräm för att undvika hål i tänderna. – Inom tandvården ser vi många som är i stort behov av saliversättningsmedel. När patienter med muntorrhet informeras om vilken hjälp som finns att få är responsen ofta mycket positiv, säger Terje Persson.

Sprayar munnen flera gånger om dagen Ingrid Forsberg drabbades av muntorrhet eftersom hon ätit bland annat blodtrycks­ sänkande mediciner i ett flertal år. – Jag brukar vakna på natten och då känns det som att tungan är fastklistrad i gommen. För att få bort denna otäcka känsla så måste jag spraya med saliv­ ersättningsspray. På apoteket finns idag ett antal olika salivstimulerande medel. – Jag har funnit att patienter har ett behov av att ha flera olika preparat att välja mellan, säger övertandläkare Terje Persson. 20 |

| nummer 1 2011

Ingrid Forsberg har problem även dagtid. – Även dagtid besväras jag av muntorr­ het, och använder min spray många gånger per dag. Ibland har jag missat att spraya och det kan ibland hända att

telefonen ringer, jag har då svårt att få fram mina ord och folk har svårt att höra vad jag säger. – Detta är problem som Ingrid Fors­ berg har gemensamt med många av mina patienter och det betonar vikten av att både tandvård och sjukvård tar dessa problem på stort allvar, säger Terje Persson. MER INFORMATION Mer allmänna råd om muntorrhet finns på www.apoteket.se


Salivin – salivstimulerande sugtabletter Sockerfri sugtablett med fluor och xylitol. Innehåller äppelsyra för att stimulera salivproduktionen vid muntorrhet. Finns i tre smaker: Röd frukt, Lakrits och Persika. 15 tabletter innehåller 0,75 mg fluor vilket motsvarar 20 procent av dagligt intag av fluor. Pris: 31,50 kr

Saliva Natura – Saliv­ ersättningsmedel

Foto: Gunnel Johansson / Nordic Photos

Sprayen är ett saliversättningsmedel, som används för behandling av torra slemhinnor i munhåla och svalg. Innehåller citronarom. Socker- och alkoholfri. Pris: Från 55 kr

Zendium Saliva Gel – Fuktgel med fluor Gelen fuktar och smörjer tänder och slemhinnor samt bildar en skyddande hinna. Stödjer salivens naturliga skyddande egenskaper. Innehåller fluor (10 ppm). Pris: 40 kr

Ett extraordinärt gott örtte Ha en skön stund med en livgivande och värmande fruktig dryck 100% naturligt med härliga smaker Innehåller de bästa oljor från noga utvalda örter

Köp två valfria teer för

65:(ordinarie pris 39:-/st)

Erbjudandet gäller 7 februari – 6 mars 2011

nummer 1 2011 |

| 21


artikel

Muntorrhet

Lätt att svälja tablett Många är vi som har svårt att svälja tabletter – studier visar att 25 procent av befolkningen upplever problem. Bland barn är siffran mycket högre, runt 70 procent. Äntligen finns en svensk uppfinning som löser problemet – först i världen. text Fredrik Hed Foto Jennifer Nemie Vem har inte försökt att ge stora illasma­

kande tabletter med antibiotika till barnen eller sig själv? Eller bara haft svårt att svälja tabletten? Med stor sannolikhet de allra flesta av oss. Och varför har ingen kommit på att ta bort smaken? Det är bakgrunden till Fredrik Lilieblads uppfinning MedCoat, som nu finns i Apote­ ket AB:s butiker över hela Sverige. – Jag skulle själv ta B-vitamintabletter under en period och de smakade väldigt illa. Då började jag fundera kring problemet.

”Nu har vi patent i EU och USA och andra länder är på gång. Det känns väldigt spännande.” Idén är lika enkel som genial – den ak­ tuella tabletten trycks igenom en tunn gelé som bildar en film runt tabletten. Filmen både maskerar smak på tabletten och gör den lätt att svälja. – Med saliven i munnen blir den över­ dragna gula tabletten hal som en ål, säger Fredrik Lilieblad.

Fredrik Lilieblad och Johan Axelsson.

Tabletten trycks genom en gelé och blir hal och lätt att svälja. Dessutom försvinner mycket av den obehagliga smaken.

22 |

| nummer 1 2011

Testad i vetenskapliga studier Att vara uppfinnare är ingen lätt uppgift. Tillsammans med kompisen Johan Axelsson startade Fredrik Lilieblad företaget Med­ Coat redan 2002. Under de nio år man har arbetat med produkten har det varit blod, svett och tårar. – Det har varit mycket produktutveckling och ännu mera tester. Men nu är vi äntligen på rätt väg, säger Johan Axelsson. Drageringen, den gula filmen som tablet­ ten trycks igenom, måste uppfylla vissa krav för ändamålet. Den måste lösas upp snabbt i magen, så att inte läkemedlets frisättning förändras. Den måste vara hal så att den blir lättare att svälja. Och den måste kamouflera smak. Dessutom lyckades man få den saliv­ stimulerande, för att ytterligare underlätta att svälja.


– Barnen tycker att smaken blir mycket bättre, säger Nils Mårtensson vars familj var bland de första att testa MedCoat.

Produkten har testats i vetenskapliga studier för att säkerställa att den är säker, att upplösningen av höljet går snabbt och att det inte påverkar själva tabletten eller läkemedlet. – Det har också gjorts en studie på vad patienter tycker. Alla försökspersoner fick tabletter både med och utan MedCoat och fick därefter uppge vilken tablett som var lättast att svälja. I 98 procent av fallen tyckte de att det blev lättare med MedCoat, säger Fredrik Lilieblad. Ni är först i världen. Hur lyckades ni med det? – Det finns andra som har försökt men

inte lyckats. Nu har vi patent i EU och USA och andra länder är på gång. Det känns väldigt spännande. Lättare för barnfamiljen Redan för ett och ett halvt år sedan fick en barnfamilj möjlighet att prova MedCoat. De fyra barnen, mellan 7 och 14 år gamla, har länge haft problem att svälja tabletter. – Det har varit ganska besvärligt att svälja till exempel värktabletter eller anti­ biotika. Vi har krossat tabletter och blandat in i sylt och glass – med varierande resultat, säger Nils Mårtensson, pappa i familjen. Han har varit med och utvecklat maski­

nen som tillverkar och förpackar MedCoat, och fick därmed på ett tidigt stadium möjlig­ het att testa. – Barnen har sagt flera gånger att det nu går lättare att svälja tabletterna. De tycker att smaken blir mycket bättre också, säger Nils Mårtensson. Hela proceduren med att medicinera har också blivit mer positiv, där barnen hjälpt till att trycka tabletten genom filmen.

LINDRANDE LÖSNING FÖR TORRA ÖGON

(karbomer)

- vid besvär från torra ögon

• Lindrar besvären snabbt - lång effekt av varje droppe

Fin ns a tt k apo öpa tek end - bå osb de som ehå llare dro och ppfl ask a på

• Finns även i endosbehållare - inga biverkningar av konserveringsmedel • Oftagel är ett receptfritt läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet SantenPharma AB • www.santen.se Oftagel, ögongel (2,5 mg karbomer/g gel); är ett receptfritt läkemedel, F. Indikation: Tårsubstitut för behandling av torra ögon inklusive keratokonjunktivitis sicca. Dosering: En droppe en till fyra gånger dagligen eller efter behov beroende på tillståndets svårighetsgrad. En endosbehållare räcker för båda ögonen. Öppnad endosbehållare bör kasseras efter administrering. Biverkningar: Direkt efter applikation kan lätt övergående sveda och dimsyn förekomma. Försiktighet: Vid användning av Oftagel droppflaska ska eventuella kontaktlinser tas ut vid droppning. För pris & ytterligare information: Se www.fass.se. Datum för översyn av SPC 090904.

nummer 1 2011 |

| 23


djurplock

Husdjurens hälsa av Madeleine Bäck

Skydda tassarna mot salt Torrhet och sprickor i trampdynorna öppnar huden för svamp- och bakterieangrepp. Så här kan du förebygga, häva och lindra skador.

Tips för vintertassar Vägsalt är en riktig vinterpest för känsliga hundtassar. Ta hand om torrhet och fnas direkt så slipper vovven lida. Prova att gnugga dina blöta händer med salt. Hur känns det? Torrt, eller hur? Ungefär så är det för våra hundar när de vadar i vägsaltad snö på städernas vinter­ gator. Visst kan trampdynorna verka tåliga men faktum är att huden i tassarna är lika känslig för uttorkande salt som vår egen, tunna människohud. Varje vinter träffar Helene Backman, chefsveterinär på Valla djurklinik i Linköping, ett antal hundar med saltskadade tassar. – Saltet bryter ner hudens skyddsbarriär. Fettet försvinner och tassarna blir torra och spruckna. Här kan sedan bakterieinfektio­ ner och svampangrepp få fäste, säger hon. Det finns dock en hel del du som hundä­ gare kan göra för att få en tassvänlig vinter (se fakta). Helene Backman uppmanar fram­ för allt till förebyggande, daglig tassvård för den som bor i ett område där vägarna saltas: – Något av det viktigaste är att tvätta av tassarna noga efter varje promenad. Då menar jag duscha dem undertill eller doppa dem i vatten. Torka sedan torrt med hand­ duk och gärna också med hushållspapper mellan alla tår. Har sprickorna redan uppstått krävs lite större insatser. Insmörjning med fet kräm är a och o, menar Helene Backman. 24 |

| nummer 1 2011

– Det ska vara en kräm som inte luktar för mycket och gör att hunden vill slicka bort den. Försvarets hudsalva är kalasbra för tassar tycker jag själv. Är huden mellan och kring hundens tår röd, svullen och öm har tyvärr redan bakterier eller svamp letat sig in. Då räcker inte feta krämer utan Helene Backman råder till veterinärkontakt. Det finns dock några huskurer som kan lindra. – Ställ hunden i ett tassbad med ljummet vatten och ett par, tre matskedar grönsåpa. Låt den om möjligt stå tio minuter. Såpan lugnar och renar huden, säger Helene Backman.

Förebygg skador: Tvätta. Skölj av tassarna med dusch eller bad efter varje promenad. Duscha upp mellan tårna. Torka. Håll fukten borta från tassarna. Torka efter tvätt inte bara kring tassen utan även in mellan tårna. Använd gärna papper för det. Klipp. Ta bort långt hår mellan trampdynorna på långhåriga och strävhåriga raser. Här kan salt, grus och is fastna och irritera. Normalvikt. Överviktiga hundar har hårdare tryck på tassar och trampdynor vilket ökar skaderisken. Håll nere hundens vikt! Utfodra. Ett bra hundfoder med väl avvägd mängd protein, kolhydrater, vitaminer samt fettsyror som Omega 3 och 6 håller hunden frisk och mer motståndskraftig. Läk torrhet och sprickor: Smörj. Behandla torra trampdynor med fet kräm. Gärna en luktfri som hunden inte vill slicka av. Smörj gärna i samband med utfodring eller aktivitet för att distrahera. Bra krämer finns på Apoteket. Slickstopp. Hunden vill gärna slicka spruckna trampdynor. Men i saliven finns bakterier som kan skada tassen ytterligare. Sätt på en skyddskrage inomhus om hunden inte kan låta bli. Skor. Särskilda hundskor finns som kan skydda extremt torra tassar under promenader på vägsalt. Skon bör gå upp över bakhas eller framknä och vara vattentät. Behandla svamp och infektioner: Veterinär. Djursjukvården har de bästa råden om tassarna redan är ömma, röda och angripna av en infektion eller av svamp. Såpa. Bada tassarna i vatten blandat med ett par matskedar såpa ca 10 minuter. Det desinficerar och lugnar huden. Vill hunden inte stå i badet? Blöt bomull med såpvatten, lägg runt hela tassen och sätt plastpåsar kring. Schampo. Desinfektionsschampo med klorhexidin i hjälper angripna tassar. Finns på Apoteket. Källa: Helene Backman, chefsveterinär på Valla djurklinik i Linköping


Lättare avla fram friska hundleder

Källa: SLU, Veterinärmagazinet

Ny sajt om djurcancer En ny webbsajt ger information till dig som är hund- eller kattägare om cancer hos husdjur. Djurcancer.s­­e har startats av veterinären och forskaren Patricio Rivera vid Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Han är själv specialiserad på juvertumörer hos hundar och disputerade i ämnet förra sommaren vid SLU. På djurcancer.se finns allmän information om djurcancer samt dagens tillgängliga behandlingar i form av kirurgi, cellgifter och strålning.

Boktips: Första hjälpen för din hund Veterinär Ylva Tryggers bok ”Första hjälpen – när olyckan är framme” (Canis Academy) är ett boktips för alla hund ägare. Här finns råd om hur du själv kan hjälpa din bästa vän när olyckan är framme, innan ni hinner till veterinär. I boken finns både bilder, texter och illustrationer som visar dig hur du ska gå tillväga. Pris: cirka 280 kr

Foto: Janne Winther Christensen

Problem och defekter i höfter och armbågsleder är vanligt hos flera hundraser. Trots att problemen är ärftliga har försöken att avla bort dem inte varit helt framgångsrika. Nu har SLU-forskaren Sofia Malm tagit fram en ny metod som kan bli ett mer effektivt rättesnöre i hunduppfödares avelsarbete. Tidigare urval för avel har enbart grundats på resultat från armbågs- och höftledsröntgen, där hundar med dåliga resultat plockats bort ur avelsarbetet. Med Sofia Malms metod, HD- respektive ED-index, vägs inte bara röntgenresultat in utan även uppgifter om avelshundarnas släktingar samt miljöfaktorer som hundens ålder, kön, födelse­ månad och vilket lugnande preparat den fått när den röntgades.

Häst mår bäst i grupp Hästar mår bra av att hållas i grupp. Och risken för skador när individer som inte känner varandra blandas i hagen är inte så stor som många hästägare befarar. Det visar SLU-forskaren Elke Hartmann i sin avhandling. Hennes studier är några av få i världen på hur hästar ska hållas för att få ett så bra liv som möjligt. Enligt henne är det bra att börja med att låta två okända hästar bekanta sig i boxar bredvid varandra en stund innan de släpps i hagen. Källa: SLU

Källa: SLU, www.djurcancer.se

Tränad musnos spårar smitta Kan hundar och möss hjälpa oss stoppa stora epidemier? Det försöker forskare vid jordbruks­ departementet i USA ta reda på. Tricket är att träna djuren att lukta sig till smittad avföring hos djur och på så sätt spåra fågel- och svininfluensa. Redan nu har forskarna tränat möss att skilja ut ankspillning smittad med fågelinfluensa. I åtta till nio gånger av tio träffade mössen rätt. Nu pågår samma typ av luktträning med hundar. Förhoppningarna är höga: i dag finns redan hundar som

k­ an sniffa sig till bland annat cancer och blodsockerfall hos diabetiker. Källa: Science News, Hundsport

Visst har pippin personlighet! Även fåglar har tydliga personligheter. Det har den österrikiska forskaren Marieke Stöwe vid University of Veterinary Medicine i Wien slagit fast. Hon har sett att nyfikna och framåt fåglar har andra nivåer av stresshormon än mer försiktiga artfränder. De nyfikna fåglarna reagerade också starkare på stres�situationer än de mer försiktiga. Källa: Journal of Hormones and Behavior nummer 1 2011 |

| 25


Artikel

Falska läkemedel

Se upp med falska läkemedel på nätet!

Att köpa läkemedel via nätet kan vara lockand e. Det är enkelt och billigt – men riskfyllt. Öv er 60 procent av dem är förfalskade. tex t Ingrid Jacobsson

Enligt en un

dersökning som Lä kemedelsverket gjort köper människor läkem edel på Internet för att man skäms för sitt problem och inte vill gå till läkare , man är rädd för att inte få en speciell medicin man vil l ha, och för att det är snabb t, enkelt och billigt. – Många tror att det är säkert att köpa läkemede l på nätet. Det finns en spridd uppfattning om att ”myn ­ digheterna kontrollerar säkert alla mediciner som säljs”, men så är det int e, säger Eva Flodman En gblom, apotekare på Läkemede lsverket. Enligt branschorganisati onen EA ASM (The Euro­ pean Alliance for Acces s to Safe Medicines) bes lagtogs 11,4 miljoner förpackn ingar med falska medic iner vid EU:s gränser 2009. Hur många förpackningar som undgick tullkontrollern a är omöjligt att säga. vanligt med falsk a läkemedel på nätet Svenska Tullverket gjo rde 533 beslag av medic iner från länder utanför EU till och med september 2010. I början av oktober gjorde s ock så en samordnad razzia mot nätapotek i över fyr tio länder, bland anna t i EUländer, Japan, Rysslan d och USA. I Sverige bes lagtogs 50 000 tabletter, mest potensmedel och narko tiska läkemedel, och tolv pe rsoner greps. Samman lagt beslagtogs över en miljo n tabletter världen öve r. Men inga förfalskningar ha r upptäckts i den legala försälj­ ningskedjan i Sverige. De falska medicinerna tillverkas bland annat i

26 |

| nummer 1 2011

Kina, Indien, Pakistan och Mellanöstern. Tidiga re var förfalskade så kallade ”liv sstilsmediciner” vanlig ai näthandeln – potensmedi ciner, medel mot hårav fall och bantningspreparat . Men detta har ändrats, berät­ tar Eva Flodman Engbl om: – Utvecklingen har gåt t vidare till att omfatta även livräddande läkemedel, även om livsstilsläkeme dlen fortfarande är fortfaran de den absolut största gru ppen. På nätet kan man nu köp a medel som används för behandling av schizofre ni och cancer, blodförtu n­ nande medel med flera. EA ASM har beräknat att 62 procent av de läkem edel som säljs på Intern et är förfalskade eller under måliga. kan vara livsfarligt Naturligtvis kan ett för falskat läkemedel innebä ra livsfara för en patient, påpekar Eva Flodman Eng­ blom. Den aktiva substa nsen kan helt sak nas, var a tillsatt i för hög dos ell er vara helt felaktig. Eft ersom de förfalskningarna oft a tillverkas i ”hemmako kerier ” är ock så föroreningar vanliga. – Enligt EA ASM är 96 pro cent av internet­apoteken illegala, säger Eva Flodm an Engblom. De skyltar ofta med att de har kontroller ats av läkare, och erbjud er ”undersökningar”. Men ofta är de formulär ma n ska fylla i helt datorgenerer ade, och det är naturligt vis ingen legitimerad läkare som sitter och ställer dia gnos via nätet.


Goda råd i e-handtefinln ns kontakt-

Apoteket är tryggt på nätet Apotekets webbshop ha r nu fått certifieringen Trygg e-ha ndel. –

Vi är stolta över att vi kan leverera en sådan tjänst, säger Eva Fernvall, var umär­ kesdirektör på Apoteket AB. Sy mbolen för trygg e-h andel är viktig för konsumen terna. Detta är ett led i vår t pat ientsäkerhetsarbete, och apoteket.se är hittill s den enda läkeme­ delssajten som fått cer tifieringen. Trygg e-handel kontroller as av bransch­ organisationen Svensk distanshandel samt Upplysningscentralen. Det finns tolv villkor som en webbshop måste up pfylla för att bli Trygg e-handelscertifierad. Bla nd annat ska man uppge tydliga kontaktup pgifter, svara på för­ frågningar inom 48 tim mar, garantera konsu­ mentens rätt till hjälp om problem skulle uppstå vid köpet, ange och föl ja reglerna för ångerrät t samt ha säkra betalning s­lösningar.

Se till att de företaget/ uppgifter till vill säga t apoteket, de e-postadress , ss re namn, ad ummer. och telefonn re kan använBilder på läka , trovärdighet das för att ge i nt ra gen ga men du har in på bilden en on rs pe för att är läkare. har formulär Många sajter ka frågor till ic sk där du kan en of ta vill de ”doktorn”. M att du ska få ha betalt för en varningssvar – det är aldrig för la klocka. Beta en” på nätet. ”läkarutlåtand t formulär Ibland finns de i svar på sa där du får kr ys lsotillhä tt frågor om di sannolikt te in är stånd. Det un gr dval av att en dator på ut vad som a detta kan räkn g för dig. lin nd är rätt beha jda kunder Citat från nö att invagga är vanligt för sajten i falsk besökaren på du har ingen tr ygghet. Men t citaten är garanti för at äkta. n äkta? Det Är läkemedle inte veta. Förkan du ty värr a a är mycket lik falskningarn p Kö . araten de riktiga prep en sajt ån fr ig dr al därför procent 0 10 som du inte är säker på. med de vanDu kan betala r ten, vilket ge liga kontokor n. jte sa åt trovärdighet

nummer 1 2011 |

| 27


artikelserie

Diabetes

Rätt mat rena dunderkuren för diabetikern Bra kost och regelbunden fysisk aktivitet är viktiga grundstenar för alla människor med diabetes. Målet är att komma så nära ett normalt blodsocker det går. Och att minska risken för andra sjukdomar. text Fredrik Hed Foto Pureline / NordicPhoto

Det finns i grova drag två varianter av dia­ betes – typ 1 och typ 2. Indelningen beror av orsaken till sjukdomen, även om de båda varianterna inte är fullständigt kartlagda. Typ 1-diabetes beror på en reaktion i immun­försvaret som producerar anti­ kroppar som attackerar de celler i bukspott­ körteln som producerar insulin. – Vi vet inte varför det blir så men troligen är det en kombination av gener och miljö, säger Björn Eliasson, överläkare vid Sahl­ grenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Konsekvensen blir att produktionen av insulin minskar drastiskt eller försvinner helt och att samtliga dessa patienter måste ersätta insulinet som saknas med injektioner. Vanligen debuterar typ 1-diabetes i unga år. Typ 2-diabetes har en stark koppling till övervikt, fysisk inaktivitet, högt blodtryck och ett för högt kolesterol i blodet, men det finns även starka ärftliga drag. Denna form av diabetes kommer ofta i högre ålder. Patienter med typ 2-diabetes har trög ämnesom­ sättning. Då behövs det mer insulin vilket dessa patienter alltså inte kan produ­ cera själva Björn Eliasson i tillräcklig 28 |

| nummer 1 2011

mängd, vilket medför att blodsockret stiger. Det finns även ett antal mer ovanliga diabetessjukdommar. En av dessa , som är en variant av typ 1-diabetes, brukar kallas LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults). Det är också en autoimmun sjuk­ dom. Skillnaden är att patienterna är äldre när de insjuknar, att sjukdomsförloppet är långsammare än vid vanlig typ 1-diabetes. Typ 1-diabetes och LADA kan enkelt diagnosticeras genom att mäta förekomsten av antikroppar i blodet.

För varje grads feber kan man behöva öka sitt insulinintag med upp till 25 procent. – Vid typ 2-diabetes finns inga antikrop­ par i blodet, punkt slut, säger Björn Eliasson. Enligt honom behöver man därför inte mäta antikroppar i blodet hos en överviktig patient med diabetes, eftersom det i de allra flesta fallen handlar om typ 2-diabetes. – Förutom om den insatta behandlingen med tablettläkemedel inte fungerar, då kan man ompröva och i vissa fall mäta om det finns antikroppar i blodet för att se om det trots allt är typ 1-diabetes eller LADA. diabetes eller bara lite högt socker? Oavsett om det är typ 1- eller typ 2-diabetes så påverkas kroppen på samma sätt – blod­

sockret stiger. Ett för högt blodsocker under längre tid är skadligt för kroppen och kan orsaka ögon-, nerv- och njurskador samt öka risken för hjärt-kärlsjukdom. – Det är därför det är så viktigt att behandla, säger Björn Eliasson. Hur vet man då om det är diabetes eller bara lite förhöjt blodsocker? Upp till och med 5,5 mmol/l anses blod­ sockret vara normalt. Ligger det mellan 5,6 och 6,9 är det förhöjt. Det är inte diabetes men ett förstadium och bör behandlas med kost och andra livsstilsförändringar. – Det är alltså bara diabetes om du har ett fasteblodsocker över 7,0 vid två mät­ tillfällen, säger Björn Eliasson. Ett bra tips är att du ber din läkare att skriva ned vad du har för blodsocker, liksom blodtryck och blodfetter som kolesterol. glöm strikta tider och tråkig mat Många förknippar diabetes med strikta tider för läkemedel och måltider med tråkig mat. Så är det inte längre. – Det är viktigt med en hälsosam kost­ hållning och livsstil eftersom det under­ lättar behandlingen, säger Björn Eliasson. Det spelar mindre roll vad kosthållning­ en heter, det viktigaste är att det är en sund kost som man trivs med. – En bra kost är ofta medelhavsinspirerad med mycket frukt och grönsaker, fisk och kyckling, korn och fibrer. Det är också bra


Ny artikelserie om diabetes Diabetes är en av världens snabbast växande sjukdomar. Beräkningen säger att dagens siffra på 250 miljoner patienter i världen på 20 år kommer att öka till 380 miljoner. Alla prognoser har dock hittills varit alltför försiktiga och överträffats av den explosionsartade ökningen. Detta är den första artikeln i en serie om tre.

om man kan fördela maten över 3-4 måltider för att undvika att man äter som en varg på kvällen. Regelbundenhet under­lättar ofta. Målet med den nya livsstilen, inklusive kost, motion och eventuella läkemedel, är att så långt det går närma sig ett normalt sockervärde om 4-5,5 mmol/l före en måltid och idealiskt inte över 7-8 efter en måltid. Men självklart ska för låga blodsockernivåer undvikas, liksom biverkningar av diabetes­ läkemedlen. Många upplever att blodsockret stiger under natten. Det beror på att insulin­ nivåerna är för låga och att kroppen under natten producerar socker i levern. och att insulinnivåerna då är för låga. Det är en del av sjukdomen där kroppen faktiskt tolkar de låga insulinnivåerna som att det måste tillverkas socker, vilket levern alltså gör.

– Det kan åtgärdas genom att ta insulin till natten, säger Björn Eliasson. Öka insulindosen vid feber En annan sak som påverkar blodsockernivå­ erna är förkylningar och andra infektioner. Det är vanligt att blodsockret stiger då. – De processer som då drar igång i krop­ pen påverkar så att blodsockret stiger. Man är vanligtvis också mindre rörlig om man har feber och snörvlar och ligger till sängs. Då kan man kompensera det genom att und­ vika att äta och dricka sött. Man kan också behöva öka sin läkemedelsbehandling. För varje grads feber kan man behöva öka sitt insulinintag med upp till 25 procent menar Björn Eliasson. Om du normalt tar 4 enheter insulin kan du vid 39 graders feber alltså behöva öka till 6 enheter.

– Vissa tabletter ska man inte alls ta vid infektioner och vinterkräksjuka, till exem­ pel metformin och blodtrycks­läkemedel, eftersom de fungerar för dåligt vid sådana tillfällen och kan leda till biverkningar. Prata för säkerhets skull med din läkare hur du ska hantera dina läkemedel om du blir sjuk, säger Björn Eliasson. I nästa artikel kan du läsa om vilka läkemedelsbehandlingar som används vid diabetes, att du faktiskt kan minska behovet av läkemedel genom att äta rätt mat och motionera regelbundet samt om vikten av att ta hand om dina fötter. MER INFORMATION Läs mer på apoteket.se: http://korta.nu/apoteketdiabetes Diabetesförbundet: http://www.diabetes.se/ nummer 1 2011 |

| 29


artikelserie

Diabetes

Foto: Jennifer Nemie

Har du frågor om diabetes och dina läkemedel? Fråga personalen på våra apotek.

Ibland glömmer Johan sin diabetes Det var i lumpen som Johan Eklund förstod att något inte stod rätt till. Det visade sig att han led av typ 1-diabetes. Idag menar han att det är något av det mest positiva som hänt.

Johan har levt halva livet utan och halva

livet med typ 1-diabetes. Så han kan tydligt se skillnaden. – Jag ser det faktiskt som något av det mest positiva som hänt mig. Nu har jag inget alternativ, jag har en press på mig att jag måste sköta mig och ta hand om min kropp. Det ledde till att jag idag äter bättre och motionerar mycket mer. Efter 18 år som diabetiker tycker han själv att han lever sitt liv ganska bra och ser det mer som att ”jag har en släng av typ 1-diabetes”. – För 10 år sedan hade jag en infektion som jag inte fick ordning på. När läkaren frågade om jag hade några andra sjukdomar sa jag först nej. Efter ett tag kom jag på att jag ju har diabetes. Så jag tänker inte alltid på det. För Johan handlar det mycket om att ha 30 |

| nummer 1 2011

en positiv inställning till sjukdomen och livet. Han menar att det är mycket lättare att bejaka sjukdomen och behandla istället för att förneka och strunta i den. Det är snarare tack vare sjukdomen som han idag lever med bra kosthållning och mycket motion. Bland annat springer han i regel 4-5 mil under 2-3 pass per vecka. Det blir också ett antal millopp och ett maratonlopp varje år. Höjdpunkten var New York Maraton 2009. – När jag tränar inför maraton kan det bli uppemot 10 mil under 5-6 pass per vecka. Personliga rekordet på maran är 3.19, i Stockholm 2010. – Målet är att komma under tre timmar, även om jag insett att det blir tufft. När Johan inte tränar tvingas han ta mer insulin, alternativt äta mindre mat. – Jag känner mig också väldigt frustre­ rad, det påverkar mig mentalt.

Han menar att det är viktigt att lära känna sin kropp, och hur mycket energi den behöver. – Därför har jag kört med kolhydrat­ räkning och lärt mig hur jag balanserar kolhydrater och insulin. För fem år sen la Johan om sin kosthåll­ ning, och äter till exempel mindre pasta, potatis och bröd. – Nu märker jag att det var mer jobbigt och svajigt före det, blodsockret pendlade mer då. Johan Eklunds bästa tips till andra diabe­ tiker är att inte se sig som ett offer, att röra på sig varje vecka och att äta bra. Är du en typisk diabetiker? – Ja, i mångt och mycket, men ändå inte. Den typiske diabetikern springer inte maraton.


Receptet på hälsosam vikt Ät rätt, motionera och ta alli Varför alli? När du äter rätt, motionerar och tar alli, får du både belöning för dina hälsosamma beslut och hjälp att fatta dem. Förklaringen är att alli samarbetar med din kropp genom att blockera omkring 25% av det fett du äter. För varje 2 kilo du lyckas gå ner i vikt kan alli hjälpa dig att gå ner ett till. Dina egna ansträngningar och alli tar dig tillsammans framåt på vägen mot ett hälsosammare liv.

alli® (orlistat), hårda kapslar 60 mg. Används för viktminskning hos vuxna från 18 år, som är överviktiga och har ett BMI (body mass index) på 28 eller mer. Ska användas tillsammans med en kalorireducerad, fettsnål kost. Risken för att uppleva gastrointestinala symtom kan öka när alli tas tillsammans med kost med högt fettinnehåll. Ej förmån. Fri prissättning. För kompletterande information se www.fass.se. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, Box 5196, 200 71 Malmö. alli® är ett varumärke som tillhör GlaxoSmithKline-koncernen.

E32024

Vill du ha mer information om hur du kan få en hälsosammare vikt? Besök oss på alliplan.se

Colgate Fluor Active Aktiv fluorformel mot karies Skummar naturligt utan tillsats av skummedel

✓ ✓ ✓ ✓

Idealisk för dig som har blåsor Idealisk för dagligt kariesskydd Stärker tänderna mot syraangrepp Främjar remineralisering av begynnande hål

www.colgate.se

nummer 1 2011 |

| 31


på hyllan nytt på apoteket

och apoteket.se

fuktkrämen Danatekt En vatten-i-olja kräm, där vattnet ligger fördelat som droppar i oljan. När vattnet dunstar kvarstår en tunn, skyddande oljehinna på huden som hindrar fukt från att avdunsta. Pris 59 kr för 100ml, 115 kr för 250ml.

tillökning i apoteketfamiljen! En ny serie produkter, dokumenterat lämpliga för känslig hud. Shampo, mjällshampo, balsam, hudkrämer med mera. Pris från 37 kr till 79 kr.

Barrträd som kolestrolsänkare Lycq är ett kosttillskott i form av tuggtabletter med växtsteroler från tall. Växtsteroler har i studier visat sig kunna sänka kolesterolhalten i blodet. Pris 99 kr för 30 st, 279 kr för 100 st.

slutet för svampen För behandling av nagelsvamp. Medlet, som penslas på naglarna, tränger djupt in i nageln och dödar svamp i den infekterade delen av nageln. Pris 285 kr.

håll nyårslöftet! Måltider med lågt kaloriinnehåll och högt innehåll av protein och fibrer, färdig att värma direkt i mikrovågsugn. Modifast Mini meal, Pasta med Grönsaker och Pasta Provencal. Pris 34,50 kr st.

flingor för hjärtat Hjärtformade flingor, rika på betaglukaner, en vattenlöslig fiber från havre som har kolesterolsänkande egenskaper. Betaglucare har en neutral smak och kan läggas till en frukost bestående av t.ex fil och flingor. Pris 179 kr.

lugnande lyx för känslig hy Från Cliniderm kommer fyra produkter speciellt framtagna för känslig hy: två krämer, en rengöring och en ”anti redness” som döljer rodnad. Pris mellan 129 och 249 kr. Priserna aktuella i februari 2011.

32 |

| nummer 1 2011


- en snabb start på ditt rökfria liv.

Besök oss på nicorette.se För varje cigarett finns alltid nicorette.® Nicorette (nikotin) tuggummi, inhalator, resoriblett, depåplåster, komprimerad sugtablett vid behandling av tobaksberoende hos rökare som är motiverade att sluta (alla beredningsformer) eller för att underlätta rökreduktion hos rökare som inte kan eller är ovilliga att sluta röka (tuggummi, inhalator). Ej vid nyligen genomgången hjärtinfarkt (senaste 3 månaderna) eller svår hjärt-kärlsjukdom. Gravida bör rådfråga läkare. 18 års åldersgräns. Receptfritt läkemedel. Följ anvisningar i bipacksedeln. McNeil Sweden AB, 169 90 Solna.

MNSE-NIC-2010-060 Januari 2011

Nicorette Mint sugtablett ®


Apoteket

Kundklubben

Håll dig i form med Apoteket! Apoteket fortsätter sin satsning på friskvård och vardagsmotion. Det senaste året har tjänster som t.ex. Hälsolabbet och Apotekets Hälsokoll lanserats. Nu utökas sortimentet med träningsredskap för PowerYoga, Pilates och annan hemmaträning. Stegräknare och gångstavar har funnits

länge på Apoteket. Nu kan du köpa även yogamattor, gymbollar, exetubes, hopprep, rockringar och färdiga träningspass på dvd från Casall. Med andra ord; allt du behöver för att träna igenom hela kroppen, utan att ens packa träningsväskan. - Apoteket har en tydlig hälsoprofil och kan mycket om friskvård. Våra produkter blir ett naturligt tillskott. Via Apoteket får vi möjlighet att inspirera folk, som inte hand­ lar i de sportaffärer där vi normalt finns, att börja träna lite mer på egen hand, säger Anders Lycke, VD på Casall. Funktionell träning ger mer Casall designar och utvecklar moderiktiga och funktionella träningskläder samt red­ skap för gym och hemmaträning. Sedan yogatrenden tog fart runt 2004-2005 har sortimentet växt både på bredden och djupet. Själv försöker Anders Lycke köra en variation av styrka och motion ett par-tre gånger i veckan, och som många andra har han det ibland tufft att få tiden att räcka till. – Det här med träning är väldigt indi­ viduellt, men en tydlig trend är att många kombinerar olika pass på gymmet med promenader, löpning och stavgång, plus enklare träning i hemmet. Vi ser också att maskinerna på gymmet ersätts av mer dynamisk och funktionell träning. Funktionell träning, som till exempel

PowerYoga, är i ropet både bland elitidrottare och motionärer. Träningen går ut på att aktivera många av kroppens muskelgrupper samtidigt, för att på så sätt bygga styrka, balans och smidighet. – Maskinerna på gymmet tar oftast hand om en muskelgrupp i taget. Med PowerYoga får du en allsidig träning för hela kroppen, med både styrka, stretch och rörlighet och Pilates stärker främst bål och mage, berättar Anders.

Tjugo minuter kan räcka Hör du till dem som lovade att träna några gånger i veckan från och med nyårsdagen? Har du svårt att få tiden att räcka till? Börjar träningslusten tryta? Tänk då på att tjugo minuter med en gymboll och yogamatta hemma på köks­ golvet alltid är bättre än den där timmen på gymmet som aldrig blev av. Tveka inte heller att boka tid med någon av Apotekets personliga hälsocoacher om du vill få hjälp med kost, träning och motivation. Vill du veta mer om PowerYoga, Pilates och andra former av funktionell träning? Välkommen till något av våra 100 utvalda Apotek som säljer Casalls produkter, färdiga träningsprogram på dvd och andra hjälp­ medel som gör det enklare att må bra i vardagen. Du kan även promenera in på apoteket.se.

Träna-hemma-produkter på Apoteket och apoteket.se Gymboll. Kallas även Pilatesboll. Välj en storlek som passar din kroppslängd. Yogamatta. Mjuk och stötdämpande. Lätt att rulla ihop. PowerYoga DVD. Kompletta träningsprogram, även för nybörjare. Pilates DVD. Kompletta träningsprogram, även för nybörjare. Exetube. Gummiband med handtag, träningsprogram medföljer. Balansplatta. För ökad styrka och balans i fotleder, vader och knän. Hantelset. Komplett med grepp, 2 viktskivor à 1,25 kg och fjäderlås. Hopprep. 280 cm. Handtag i trä. Perfekt för konditionsträning. Rockring. Hopfällbar! Roligt sätt att träna midja, höft, rygg och mage. Power Grip. Klassiskt redskap för träning av handleder och underarmar. Viktmanschetter. För fot- och handleder. Träningsprogram medföljer. Sport BH. Mjuk och stabil. Perfekt stöd under löprundan och yogapasset. 34 |

| nummer 1 2011


Utvalda ApoPlus-varor 7 februari – 6 mars

ProbiFrisk

40 tuggtabletter Utvecklad av svenska forskare. Unik och väldokumenterad effekt på kroppens försvar. Medlemspris

135 kr

(ord. pris 169 kr)

Oliva ECO body butter

Locobase Repair

76 kr

39 kr

220 ml parfymerad Medlemspris (ord. pris 95 kr)

(ord. pris 49 kr)

NATUVIVE Essentials Papaya Handkräm

Casall Yogamatta

60 ml parfymerad Extra rik och mjukgörande handkräm med naturlig papayaolja och vårdande sheasmör.

Medlemspris

45,50 kr (ord. pris 57 kr)

30 g Mjukgörande kräm för eksem samt torr, fnasig hud på t.ex. händer, fötter, ben och armar. Medlemspris

185x60x0,5 cm Mjuk och stötdämpande. Perfekt på gymmet, resan och för hemmaträning. Tvättbar i 40°.

Apoteket Multivitamin 50+

100 st Kosttillskott för personer över 50 år. Innehåller 12 vitaminer, 9 mineraler och antioxidanter.

Medlemspris

319 kr

(ord. pris 399 kr)

72 kr

(ord. pris 90 kr)

Varje månad hittar du nya ApoPlus-varor i din butik och på apoteket.se! Vi reserverar oss för lokala avvikelser i sortimentet och slutförsäljning.


hela denna sida är en annons

Dina ögon kommer att älska den… Nästa gång du väljer en kontaktlinsvätska, vill vi tipsa dig om en ny produkt, som lånar det allra bästa från ögats unika system. För visst vore det toppen om du – samtidigt som du får en bättre komfort från morgon till sen kväll – vet att innehållet i den flaska du håller i din hand bygger på naturens egna smarta recept? NatureN är bra fiNurlig. Varje liten cell fyller en funktion, som vi sällan tänker på – utan bara tar för given. Forskare har i många år studerat olika fenomen i växt- och djurriket, och sedan överfört dem till industriell produktion. Ett känt exempel är den moderna simdräkten, som utvecklats genom studier hur snabbt vattnet rinner av hajens skinn, och därmed minskar friktionen. ÖgoNhälsa är iNget uNdaNtag Kontaktlinsmaterial har tagits fram för att efterlikna ögats yta, ögondroppar för att lindra ögontorrhet. Nu har Bausch + Lomb tagit utvecklingen ett steg längre. Biotrue är en flerfunktionell kontaktlinsvätska som inspirerats av ögats eget reningssystem – tårfilmen. Genom att imitera den naturliga funktionen ger Biotrue en ökad komfort vid isättning av linser, klar syn, och de mjukgörande, fuktgivande

ämnena skapar en behaglig känsla under hela dagen. - Mina linskunder är nöjda, de tycker att Biotrue känns naturlig. Linserna är lättare att rengöra, kan bäras till sen kväll och det svider inte vid isättning, berättar Amanda SvenssonJohansson, optiker i Örebro. Biotrue är resultatet av flera års

forskning av tårfilmens aktiva egenskaper. Det är den första kontaktlinsvätskan som på en och samma gång: l matchar pH-värdet hos hälsosamma tårar l har en återfuktande effekt l ser till att värdefulla proteiner i tårfilmen hålls aktiva


Korsord

Apotekskrysset 1

Vågrätt 1. Är viss bandit 5. Gammal läkare 9. Italien 10. Mirakeltänder 11. Är lågt men högt 12. Flimmerhår 13. Per d.ä. och d.y., båda riksråd 14. Gör den som handlar 16. Kommunikationsproblem 19. Kallades blodbristen förr 20. En sådan är första tecknet på Röda hund 22. På tur i väntrum 24. Kallas blodbrist idag 26. Är ofta okritisk 27. Fågelnäbben 29. Falla av 30. Föredettingar 31. Vätskerör

2

3

5

4

6

Dina sidor

7

8

10

9

11

12

14

15

13

16

17

18

20

19

21

Lodrätt 22

Scholl-tävlingen i nr 5 2010

Rätt svar 1. Apoteket AB hade i december 2010 341 apotek 2. Det första apoteket i Sverige öppnade 1571 Vi skickar Scholl fotvårdskit till Elisabet Andersson, Arvidsjaur, Inga-Britt Andersson, Mörrum, Marianne Andersson, Skellefteå, Gudrun Arzt, Sollentuna, Cecilia Bysell, Frösön, Margret Carlsson, Svängsta, Märit Dahlgren, Östersund, Berit Jakobsson-Thor, Arlöv, Rolf Karlsson, Halmstad, Yvonne Nöid, Norrköping

28

1 9

11

31

2

3

D D O O D O N T I K P T R I P T N O R Y G G R A N Y S Å D Ä O I S A M B O T A A Ä T T I K P I T P I S T I A K V

13

20

25

28

26

29

30

16

Vi vann!

25

24

23

27

Konstruktör: Gunilla Hultström

1. Rör många fall 2. Markattefejs 3. Vindistrikt 4.Hämtade tidigare apotek sitt namn ifrån 5. Lena, skådespelare 6. Ger bot och skydd 7. Förena 8. Intagen 13. Jazzstil 15. Del av garnhärva 17. Skapade Dolly 18. Storkart 19. Kan vara hårda fast de ska skydda 21. Är man framtill 23. Ihop med Gomorra 24. Inre led 25. Tar inte emot 28. Kör baklänges

14

17

4

5

6

7

8

B G A F V R E S I G A B D L V O P E R E R A R M K R D I K E T N O V A A D I A G N O S D A V L H U D C A N C E R A I R E O S K A L A T A N D I P I V P R O T E I N L L T A R A A

S I T U Y K A A D E

10

Här är den rätta lösningen på korsordet i förra numret.

12

15

18

19

21

22

26

24

23

OCH HÄR ÄR VINNARNA: Vi skickar boken Vardagshälsa till Christer Ahl, Linköping, Inga Grimberg, Brastad, Viola Heldor, Sandviken, Inger Johansson, Norrköping, Dahli Kilander, Sollentuna, Karin Ohlson, Örebro, Eivor Olsson, Ystad, Christina W Svanberg, Luleå, Lena Thurén, Målilla, Margareta Zellroth, Stockholm.

27

29

nuxe-tävlingen i nr 5 2010

Skicka din lösning till Apoteks­krysset 1, Tidningen Apoteket, Apoteket AB, 118 81 Stockholm, senast 11 mars. Vi drar tio vinnare som får Apotekets senaste hälsobok ”Vardagshälsa”.

Nuxe presentkit skickar vi till Maria Forsberg, Gävle, Astrid Lydig, Hägersten, Anna Lönn, Vänersborg, Ann-Kristin Ryum, Piteå och Elisa Strand, Dvärsätt.

Den rätta lösningen finns i nästa nummer som kommer ut den 8 april.

Namn Adress Postnummer Ort nummer 1 2011 |

| 37


Till sist

Lisa Blommé

Plötsligt upptäckte Lisa Blommé att alla hennes byxor hade krympt... eller hur var det nu? Ett halvår utan träning har tagit ut sin rätt, och det är bara att snöra på sig joggingskorna igen. Löpning kan vara obekvämt och tråkigt – men även den rakaste vägen för den som vill förbättra konditionen och få plats i byxorna. På köpet kommer orken och välmåendet.

Tre knep för att lyckas ”Nej men, va fasen...” Det är

Lisa Blommé Delägare i företaget Running Sweden AB, vi hjälper motionärer att uppfylla sina träningsmål – främst löprelaterade. Bor: Sundbyberg På fritiden: Utvecklar Running Sweden (vi är relativt nystartade...) Framtidsplaner: Göra Running Sweden rikstäckande. Äter gärna: Mammas och pappas hemlagade mat. Mat jag undviker: Allt med E och massa siffror i innehållsförteckningen går bort. Motion: Löpning (f.d. landslags­löpare), tennis, skidor och yoga. Läser just nu: Fall of Giants av Ken Follett. Bästa träningstipset på vintern: Utnyttja det faktum att du får jobba mer i snön, oavsett om du promenerar eller joggar. När våren kommer har du byggt upp lite extra styrka och det kommer att kännas fantastiskt! 38 |

| nummer 1 2011

med uppriktig förvåning jag granskar jeansen jag håller i mina hän­ der. Två tredjedelar av vänsterbenet är redan ner­stoppat, men därefter har någonting gått brutalt snett. Det går liksom inte mer. Favorit­ byxorna fastnar där, halvägs upp på låret. Hur är det möjligt? Visst, det var länge sedan jag hade tightare brallor på mig, men ändå! Fukt i garderoben?? Irriterat sliter jag av mig brallorna och rycker åt mig ett annat par. ”Ah, naturligtvis!” Insikten slår ner som en blixt från klar himmel; min man har såklart torktumlat byxorna. ”ÄÄÄÄlskling”, tonen är anklagande – på gränsen till hotfull om man vill vara krass. ”Varför har du kört mina favoritjeans i torktumlaren? De har krympt till barnstorlek – minst!” Min man sticker fram huvudet genom dörröppningen och tittar roat på mig, innan han med ett höjt ögonbryn tillkännager att han inte rört mina byxor – än mindre tvättat eller för den delen torktumlat dem. ”Men, hur kan de ha blivit så små...”, hör jag mig själv viska samtidigt som jag ytterst motvilligt börjar fatta vad som faktiskt har hänt. När man tänker efter är det rätt logiskt egentligen; seriös, hård löpträning en till två gånger per dag har sedan ett halvår bytts mot ingen träning, och ett mestadels stillasittande kontorsjobb med tillhörande stress och fikabrödsälskande kollegor. En livsstilsförändring värd namnet, och således borde det inte vara en överraskning att de gamla 26-orna inte passar längre. Men man väljer det man vill se – så mycket har jag lärt mig vid det här laget – och det är tydligt att jag inte varit intresserad av mina egna

växande lår... Det går otroligt fort att förstöra såväl kondition, som hälsa, livskvallitet och kroppsform kan jag meddela. Sex månader typ. Och det är ingen barnlek att bygga upp igen, det ska gudarna veta! Men nu ska det bli ändring förstår ni. Jag vill ha min livs­ kvalitet (och garderob) tillbaka. När jag tränar mår jag nämligen bättre, jag blir gladare som person eftersom jag trivs med mig själv (delvis för att en massa ”må bra”substanser simmar runt i hjärnan efter ett träningspass) och jag orkar mycket mer. Dessutom har jag märkt att mitt tålamod blir bra mycket större om jag rör på mig regelbundet. Att jag har en ”verklig” anledning för min förändring är grundläggande. Viljan och drivet måste komma inifrån. För att praktiskt genomföra livsstilsförändringen och återfå min livskvalité tänker jag använda mig av några enkla knep. Dels tänker jag börja träna i väldigt liten skala, långt ifrån de mängder jag tidigare tränat. Dels tänker jag göra mig själv ansvarig inför någon, kanske en tränare eller en träningskompis. Dessutom tänker jag göra upp en plan över hur jag kan trappa upp min träning, och så tänker jag sätta upp en massa delmål. Det kommer att vara riktigt jäkla tungt till en början, det vet jag. Jag avskyr alla dessa män­ niskor som alltid hävdar att träning i allmänhet och löpning i synnerhet är såååå himla skönt. Det är det inte alls! Löp­ ning, precis som mycket annat i livet är ofta allt annat än en dans på rosor. Det kan vara obekvämt, jobbigt, svettigt och sjukt tråkigt. Likväl måste det göras om man nu bestämt sig för att springa ett lopp eller förbättra sin kondition (eller komma i sina jeans). Att bara sätta upp ett mål och prata om det kan vem som helst göra, jag vill vara mer än så! Därför ska jag ut och träna – NU!

”Jag avskyr alla dessa människor som alltid hävdar att träning i allmänhet och löpning i synnerhet är såååå himla skönt. Det är det inte alls!”


Överraskas du av sura uppstötningar och halsbränna? Blir det värre när du ligger ner? Då ska du ta en Novalucol tuggtablett som neutraliserar magsyran och lindrar dina besvär med omedelbar effekt. Novalucol är snabbverkande och har en frisk mintsmak

och är dessutom sockerfri. Så nästa gång du får besvär ta en Novalucol. Gå gärna in på www.novalucol.se och läs mer om fördelarna. Novalucol istället för halsbränna och sura uppstötningar!

Novalucol är ett receptfritt läkemedel som neutraliserar den sura magsaften. De verksamma ämnena är kalciumkarbonat och magnesiumhydroxid. Indikation; Vid tillfällig halsbränna och sura uppstötningar. Dosering; Ta 1-2 tabletter vid behov eller ordination från din läkare. 1 tablett binder 12,5 mmol saltsyra. Förpackningar och priser, se produktresumén på www.fass.se

R A I L W AY S T H L M

Sura uppstötningar?


PS. den varma sköna jackan är i fuskpäls.

För svenska förhållanden.

Det frestar på huden a� leva i Sverige. Där�r gör vi på Apoliva både dag- och na�creme �r just våra �rhållanden. De återfuktar, gör huden mjuk och till�r antioxidanter. Säljs bara på Apoteket.

Tidningen Apoteket - Nummer 1 2011  
Tidningen Apoteket - Nummer 1 2011  

En tidning om liv och hälsa för apotekets kunder.

Advertisement