Page 1

EN TIDNING OM LIV OCH HÄLSA FÖR APOTEKETS KUNDER NUMMER 2 2011

Vi n n Nuar uxt lyexig!a

Vi lott r dina produkter fö händer

POLLENKOLL

Börja din behandling i god tid

HJÄLP DIN HUND Agera rätt när det hettar till

Livsnjutaren Carl Jan låter inte sin diabetes hindra matpassionen

MAGE I BALANS

En orolig mage kan göra livet surt. Hitta formen med bakterier och rätt kost

VÄLKOMMEN | NOTERAT | PÅ HYLLAN | KORSORD | TILL SIST: HENRIK NÄSMAN


Överraskas du av sura uppstötningar och halsbränna? Blir det värre när du ligger ner? Då ska du ta en Novalucol tuggtablett som neutraliserar magsyran och lindrar dina besvär med omedelbar effekt. Novalucol är snabbverkande och har en frisk mintsmak

och är dessutom sockerfri. Så nästa gång du får besvär ta en Novalucol. Gå gärna in på www.novalucol.se och läs mer om fördelarna. Novalucol istället för halsbränna och sura uppstötningar!

Novalucol är ett receptfritt läkemedel som neutraliserar den sura magsaften. De verksamma ämnena är kalciumkarbonat och magnesiumhydroxid. Indikation; Vid tillfällig halsbränna och sura uppstötningar. Dosering; Ta 1-2 tabletter vid behov eller ordination från din läkare. 1 tablett binder 12,5 mmol saltsyra. Förpackningar och priser, se produktresumén på www.fass.se

2|

| nummer 5 2010

R A I L W AY S T H L M

Sura uppstötningar?


innehåll NUMMER 2 2011

REPORTAGE 6 TEMA: MAGE Orolig, trög eller bubblande mage gör livet surt för många av oss. Men de allra flesta kan må bättre med hjälp av enkla åtgärder.

12 TEMA: SÖMN Alla får är räknade, midnatt har passerat – men sömnen vill fortfarande inte infinna sig. Vad gör man då? Tar det lugnt. Några missade sömntimmar är ingen katastrof, och det finns mycket du kan göra som hjälper dig att sova bättre.

18 L ÄKEMEDELSKOLL Vilka preparat är farliga att kombi-

nera? Vilka går bra att ta ihop? Med det nya systemet EES hjälper Apoteket dig att hålla koll på dina mediciner.

20

SNUVA POLLENSÄSONGEN! Det är hög tid för alla

pollenallergiker att skaffa hem medicin. Var beredd när säsongen startar.

22 DIABETES Läkemedel i all ära men den bästa behandlingen för typ 2-diabetiker är en ändrad livsstil. Men det betyde­r inte att du ska ta farväl av allt gott och trevligt.

6 I VARJE NUMMER 5 VÄLKOMMEN! Valborgsfirandet

floppade och chefredaktör Fredrik Hed fick snällt vända hemåt när pollenallergin slog till med full kraft. En läxa som lärde honom att påbörja allergimedicineringen i god tid…

22

16 NOTERAT Borrelia blir vanligare i norr, Apoteket lanserar ny make-up och gratti­s Jönköping som får en av landets tre första Apoteksautomater!

26 DJURPLOCK Sköt kaninens tänder med hö och så räddar du hunden ur slagsmål.

28 PÅ HYLLAN Ladda inför sommaren

20

12

med vitaminer, brun-utan-sol och fruktfräsch hudvård.

34 TILL SIST Henrik Näsman har ett nytt träningmål, att inte sätta några mål alls.

nummer 2 2011 |

|3


AP

O

TE

AB

S

heart.se

Å

JS ÄL P

KET

Ge dem

Känner du någon liten som äter för lite? de behöver och de vill ha.

FREBINI DRINK ÄR DET KOMPLETTA KOSTTILLSKOTTET för barn 1–12 år som inte får i sig tillräckligt med näring. Frebini kan vara ett bra alternativ vid till exempel sjukdom eller tillfälligt dålig aptit. Frebini är full av energi (1,5 kcal/ml), protein och de vitaminer och mineraler som det växande barnet behöver. Drycken finns i två goda smaker (jordgubb och choklad) så att ditt barn kan hitta sin egen favorit. Frebini Drink säljs på Apoteket AB.

Njut av energin. Fresenius Kabi AB, Västra Ågatan 12, 751 74 Uppsala Tel 018-64 44 07 www.fresenius-kabi.se

Få tillbaka dina friska naglar! Nagelsvamp är en infektion som är vanlig hos den vuxna befolkningen. Svampen växer långsamt och ger ofta bara lätta symtom i början. Efterhand blir nageln missfärgad, förtjockad och spricker eller skivar sig. Ofta är det tånaglarna som drabbas.

Loceryl® •

Ett medicinskt nagellack som appliceras på nagelytan en gång i veckan.

Det enda receptfria läkemedlet mot nagelsvamp.

Kliniskt testat med dokumenterad effekt.

Loceryl – receptfritt läkemedel mot nagelsvamp finns bara på apotek! Läs mer på www.nagelsvamp.com Galderma SE Locannons 1102/01

Galderma Nordic AB Box 15028, SE-167 15 Bromma Tel 08-564 355 40 www.galdermanordic.com

Namn: Loceryl 5% medicinskt nagellack Beredningsform: Medicinskt nagellack Verksamma beståndsdelar: En ml lack innehåller amorolfinhydroklorid motsvarande amorolfin 50 mg. Indikation och användningsområde: Loceryl används för behandling av måttligt utbredd nagelsvamp utan angrepp på nagelns tillväxtzon. Receptfritt kan Loceryl användas då du tidigare fått diagnos och behandling av läkare och är i behov av ytterligare behandling för att helt bota infektionen. Du kan också behöva påbörja en ny behandling om infektionen återkommer. Dosering och administreringssätt: Efter omsorgsfull filning och rengöring av de angripna finger- och/eller tånaglarna (särskilt nagelytan) med bifogade nagelfilar och rengöringskompresser, appliceras lacket på nagelytan en gång i veckan. Varningar och  försiktighetsmått: Klinisk erfarenhet av behandling av barn saknas. Nagelfil som använts till angripna naglar får ej användas på friska naglar. Användning av kosmetiskt nagellack och lösnaglar skall undvikas under behandling med Loceryl medicinskt nagellack. Vid kontakt med organiska lösningsmedel (thinner, lacknafta, aceton m fl) bör skyddshandskar användas för att skydda Loceryl lacket på naglarna. Förpackning: 5 ml glasflaska (receptbelagd). 3 ml glasflaska (receptfri, ingår ej i förmånssystemet). Informationen sammanställdes: 2010-11-15. Mer information finns på www.fass.se.


Nummer 2 2011 Tidningen kommer ut sex gånger om året och finns gratis på alla Apoteket AB:s apotek. Tidningen har 263 000 läsare enligt Orvesto Konsument 2010:3. Nästa nummer kommer den 10 juni.

Börja i tid!

POSTADRESS Tidningen Apoteket Apoteket AB 118 81 Stockholm E-POST tidningen.apoteket@ apoteket.se

JAG HAR HAFT ALLERGI så länge jag kan minnas.

Under våren är björken min värsta fiende och jag är inte speciellt glad åt dess pollen som invaderar mig och mitt liv. Ögonen kliar, näsan nyser och jag blir allmänt trött och hängig. Om jag inte tar mina mediciner. Trots att jag haft allergi så länge glömmer jag ofta att börja i tid. Det fick ”förödande” konsekvenser en Valborgsmässoafton i Uppsala. Dagarna precis innan hade en värmebölja dragit in över landet – det var 20-25 grader varmt och strålande sol. Ett sådant väderomslag är en pollenallergikers värsta mardröm. Alla Uppsalas björkar fick kollektivt frispel och exploderade i våryra. Luften var mättad av pollen som la sig som en matta över stan.

TELEFON 010 - 447 50 00 WEBBPLATS www.apoteket.se TF CHEFREDAKTÖR OCH ANSVARIG UTGIVARE Fredrik Hed

REDIGERING & LAYOUT Åkesson & Curry AB ANNONSER Advertise AB, Carl Thörne Telefon 08 - 22 44 80 TRYCK Forssa Print OY Finland ISSN 0349-2516. Tidningen trycks med papper 150 g Galerie Silk på omslaget och 80 g Novapress Silk på inlagan, ett miljöanpassat papper som uppfyller de nordiska miljömärkningskriterierna för Svanen. Trycksaken uppfyller Apoteket AB:s miljökrav. Upphovsrätt Apoteket AB. Citera gärna, men glöm inte att uppge källan.

på omslaget

Carl Jan Granqvist – livsnjutare som lärt sig hantera sin diabetes. Läs mer på sid 24. FOTO: Christian Hagward

Foto: Magnus Karlsson

REDAKTIONSRÅD Josefin Axelsson Carina Backhans Johan Hultén Kristin Molin Anna Stolt Margareta Söderström Anna Karin Utterström GRAFISK FORM Sofia Nilsson Åkesson & Curry AB

VÄLKOMMEN

”Alla Uppsalas björkar fick kollektivt frispel och exploderade i våryra. Luften var mättad av pollen som la sig som en matta över stan.”

NATURLIGTVIS HADE VARKEN jag eller flickvännen (också pollenallergisk) hämtat ut våra mediciner i tid för säsongen. Tidningar och radio meddelade att alla mediciner var slut på apoteken och att köerna var långa till sjukvården på grund av väderomslaget som hade sparkat igång allergi-Sverige. Jag och flickvännen skulle till kompisar på sillunch på dagen, vara med i firandet på stan under eftermiddagen och sen gå på fest hos andra kompisar på kvällen. Trodde vi… Vi lyckades ta oss till sillunchen och äta oss igenom den. En snaps och en öl gjorde inte saken bättre. När de andra gick ut för festligheter på stan gick vi hem och slocknade i hennes lägenhet. Vi vaknade fram emot 20-tiden när telefonen ringde. Det var kompisarna som undrade var vi blivit av. Det blev inget med den festen för oss. Vi var helt sänkta. Det tog några dagar innan vi återhämtade oss, lagom tills nya mediciner började fylla apotekshyllorna. Så vänta inte med dina allergimediciner – börja i tid. Läs också artikeln på sidorna 20-22. AVSLUTNINGSVIS VILL JAG be dig att ännu en gång svara på tio

enkla frågor om Tidningen Apoteket. Syftet med undersökningen är att kunna göra en bättre tidning. Undersökningen finns på webben på http://korta.nu/TA22011 och bland de 100 första som besvarar enkäten senast den 10 maj kl 12 lottar vi ut ett exemplar av boken Vardagshälsa.

Fredrik Hed tf chefredaktör tidningen.apoteket@apoteket.se nummer 2 2011 |

|5


TEMA

6|

Mage

| nummer 2 2011


Skaffa dig en bra magkänsla! Ögonen är själens spegel, lyder ett gammalt ordspråk. Kanske borde vi säga likadant om magen. Det är ofta magen som signalerar hur vi mår psykiskt och fysiskt. En lugn mage ger själen ro och tvärtom – magknip, förstoppning, diarré och gaser gör att hela tillvaron känns ganska jobbig. Tur då att det finns mycket du själv kan göra för att få magen i balans. TEXT Stina Nordqvist ILLUSTRATION Fstop / NordicPhotos

MAGBESVÄR ÄR VANLIGT. Ungefär 60 procent

av Sveriges befolkning har någon gång magproblem i form av diffusa besvär som uppkörd mage, magknip, gaser och så kallad ballongmage. – Många upplever att det är pinsamt att fråga om råd när det gäller magen. Istället accepterar och lever de med besvären och vet inte att problemen är mycket vanligare än vad man kan tro, säger Helena Tillgren, apotekare och terapiområdesexpert med fokus på bland annat maghälsa. VIKTEN AV GODA BAKTERIER Med probiotika menas mat eller preparat med en tillsats av en eller flera sorters goda bakteriestammar. Förr i tiden åt vi mycket probiotika i naturlig form, till exempel genom syrade grönsaker. Idag får vi istället i oss största delen genom specifika livsmedels­produkter eller preparat med tillsatta bakteriestammar som till exempel ProbiMage, Lactiplus och Bifiform. – Probiotika kan både förebygga och lindra mag-tarmbesvär och ge en allmänt bättre rustad mage. Vi står emot sjukdomsangrepp lättare om vi har en stark mag-tarmhälsa eftersom en stor del av vårt immunförsvar finns lokaliserat här, säger Helena Tillgren.

När ska probiotika användas? – Närsom egentligen, när du vill få en bättre balanserad tarmflora, det finns inga indikationer på när du inte bör använda probiotika. På Apoteket märker vi att det ofta tas som förebyggande kur före utlandsvistelse, säger Helena Tillgren. Vad är bäst, probiotika i livsmedelsprodukter eller i kosttillskott? – Det beror på syftet samt vad som är mest praktiskt. Just nu forskas det intensivt på hur viktig kombinationen är av flera olika sorters goda bakteriestammar, inte bara effekten av en. När det gäller mat kan vi välja att äta flera produkter med olika bakteriestammar. Likadant gäller för probiotika i kosttillskott, det är bra att växla preparat och bakteriestammar då och då. Och välj gärna kosttillskott med samma bakterier som i till exempel yoghurt berikad med mjölksyre­bakterier, då är de välundersökta, säger Helena Tillgren.

”Vi står emot sjukdomsangrepp lättare om vi har en stark mag-tarmhälsa eftersom en stor del av vårt immunförsvar finns lokaliserat här.”

PREBIOTIKA – BAKTERIERNAS MAT Förenklat är probiotika själva bakteriestammarna medan prebiotika är bakteriernas mat. Prebiotika betyder ”före liv” och är vattenlösliga kostfibrer och sockerarter i vanlig mat (till exempel i linser, bönor, lök nummer 2 2011 |

|7


TEMA

Mage

”Du kan få magbesvär om du ökar ditt fiberintag väldigt hastigt, det är viktigt att trappa upp fibermängden långsamt.”

och andra fiberrika grön­saker) eller tillsatt i preparatform (till exempel Sunwic­). Prebiotika omsätts av goda bakterier i våra tarmar så att de kan föröka sig. På så sätt stimuleras tillväxten av goda bakterier vilket har en positiv effekt på mag-tarm­hälsan. När ska prebiotika användas? – Prebiotika används både för att ge en positiv effekt på tarmfloran men också för att hålla magen i trim. Kostfibereffekten gör att tarmarna behöver jobba, säger Helena Tillgren. FÖR MYCKET AV DET GODA Till skillnad från probiotika finns det faktiskt tillfällen då prebiotika inte ska användas. Även om de flesta av oss äter för lite kostfibrer så är det också relativt vanligt att äta för mycket. När goda bakterier i tjocktarmen omsätter kostfibrer bildas gaser som biprodukt. Vi kan uppleva det här som att magen blir uppblåst, körig och gasig. Vissa personer med IBS är väldigt känsliga för fibrer och kan bli sämre vid ett för högt fiberintag. – Du kan få magbesvär om du ökar ditt fiberintag väldigt hastigt, det är viktigt att trappa upp fibermängden långsamt, säger Helena Tillgren. Hon menar också att många tror att problemen som uppstår av för mycket fibrer istället är tecken på att de är känsliga mot laktos och/eller gluten och testar att sluta äta det. Då riskerar man att utesluta viktiga livsmedel i onödan och ändå inte få bukt med den egentliga orsaken. – Tror du att besvären ändå beror på känslighet mot laktos eller gluten, besök läkare och få en säker diagnos, säger Helena Tillgren.

Apotekets produkter för en bättre maghälsa

IBEROGAST

LACTIPLUS

SUNWIC

Ett växtbaserat läkemedel mot diagnosticerad IBS och funktionell dyspepsi. Lindring inträder oftast efter någon timme, längre behandling ger mer bestående resultat. Iberogast orala droppar: 50ml 169,00 kr, 100 ml 285,00 kr.

Ett bredspektrum-probiotika med olika bakteriestammar som verkar i tjocktarmens olika delar. Innehåller både probiotika och prebiotika (mat för bakteriernas tillväxt). Stabiliserar och bevarar en sund tarmflora och stödjer kroppens naturliga försvar. Kapseln kan delas och strös på t ex filmjölk. 60 kapslar 198,00 kr.

Lättlöslig kostfiber som håller magen i gång och bidrar till normal mag-tarm funktion. Ger nästan ingen smak, löser sig lätt i alla drycker och kan strös på fil och yoghurt. Passar barn, ungdomar och vuxna. Sunwic Kostfibrer dospåsar 14st 75,00 kr, Äppeljuice med kostfibrer 19,00 kr.

8|

| nummer 2 2011


Mage

Så lindrar du vanliga magbesvär IBS – Irritable Bowel Syndrome och känslig mage Bra med regelbundna mat- och toalettvanor. T ugga maten noga. M  inska eventuell stress, motioner­a gärna. L unelax och Visiblin är läkemede­l med vattenlösliga fiber som normaliserar både lös och trög mage i samband med IBS symtom. Ä  r man mycket känslig för gasbildning vid kostfiber måste man trappa upp fibermängden långsamt. Ibland kan det vara bra att antingen ta en fiber som inte är vattenlöslig t ex Inolaxol eller en kostfiber som ger mindre gasbildning t ex Sunwic. D  et växtbaserade läkemedlet, Iberogast, kan ge lindring av uppkördhet, magknip och illa­ mående i samband med IBS. Trög mage Ä  t mer kostfibrer, frukt, grönsaker, fullkorn i samband med mer vätska (drick mer vatten när du ökar ditt fiberintag). Trappa upp fibermängden långsamt. Detta gör man bäst genom att ta fibrer som är lätta att dosera rätt t ex läkemedlen Lunelax , Visiblin eller Inolaxol. Här är det viktigt att ha tålamod eftersom det kan ta tid att få full effekt. M  otion kan få fart på magen. Vid svårare förstoppning finns det mer snabbverkande produkter att välja mellan t ex Microlax. Ändtarmsbesvär har ofta koppling till trög mage och yttrar sig framför i form av hemorrojder, sprickor och klåda. Här finns receptfria salvor som ger lindring och behandlar besvären. Även läkemedel kan orsaka förstoppning. Detta gäller bl a vissa smärtstillande preparat samt järntillskott. Om du undrar om ditt nya läkemedel kan påverka magen och vad man i så fall kan använda för att undvika/ förebygga eller lindra problem, fråga din läkare eller oss på apoteket.

Gaser Ät regelbundet och tugga maten långsamt. Undvik tuggummi och kolsyrade drycker. Motion kan lindra gasbesvär. Receptfria preparat, kapslar (t ex Dimetikon och NoGasin), minskar gasbesvär om de tas direkt efter måltiden. Tas regelbundet om man har problem med gasbildning. Se över ditt fiberintag. För mycket kostfiber (över 30 gram per dag) kan ge gasbesvär. Du kan även få problem om du ökar ditt fiberintag väldigt hastigt, höj fiberintaget långsamt. Halsbränna Undvik fet mat, alkohol, stora måltider, stora mängder kaffe och juice som kan förvärra besvären. Ät på regelbundna tider, inte för nära sänggående. Höj huvudändan på sängen på natten. Gå ner i vikt vid behov. Undvik stress. Rök och snusa inte. Undvika vissa receptfria antiinflammatoriska värkmediciner som innehåller till exempel acetylsalicylsyra, ibuprofen och diklofenak. Olika sorters receptfria preparat kan lindra besvären, rådfråga gärna apotekspersonalen. Diarré Först och främst, ta reda på orsaken till diarrén. Magsjuka och matförgiftning ger akut diarré medan stress och IBS kan ge

När behövs läkarvård? Vid blod eller slem i avföringen och vid långvariga besvär som inte går över eller förbättras samt om man upplever att receptfria preparat saknar effekt. Om avföringsvanorna plötsligt ändras utan att du förstår varför. Om du minskar mycket i vikt och samtidigt har mag-tarmproblem. Om du får diarré och nyligen har varit utomlands Om du i samband med diarré och kräkningar blir slö och kraftigt allmänpåverkad diarr­é som växlar till förstoppning. En så kallad ”turistmage” ger kortvarig diarré på grund av förändrad bakterieflora. Vid akut diarré kan det hjälpa att prova receptfria, stoppande läkemedel i max ett par dagar. Vid feber över 38 grader eller blodiga och slemmiga diarréer, kontakta sjukvården. Vid diarré förlorar kroppen vätska. Vätskeersättning kan därför vara bra att tillföra. Finns att köpa i brustablettsformat på apoteket. Kostråd vid diarré Vätska, vatten, salter och sockerarter är viktigt att tillföra för att undvika uttorkning. Finns även färdig vätskeersättning att köpa. Ät som vanligt så fort du känner dig sugen på det, då är magen ofta redo. Kostråd vid diarré för barn F ör barn med akut diarré är det viktigt att genast ge vätskeersättning som finns att köpa på apoteket och som innehåller en välbalanserad mängd vatten, salter och sockerarter. Om ditt barn kräks, ge lite i taget med tesked. Mer råd om egenvård och behandling när det gäller magsjuka barn finns på Apoteket.se, under ”Magsjuka & diarré” alternativt finns broschyren ¨Magbesvär och mask hos barn¨ att hämta gratis på det lokala apoteket.

TEMA

Fler produkte­r för bättre maghälsa PROBIOTIKA ProbiMage, Laktiplus, Bifiform, Sempers mag­ droppar för barn

PREBIOTIKA Sunwic

VID DIARRÉ Semper Vätskeersättning med aktiv bakteriekultur, Apoteket Vätskeersättning, Resorb och stoppande medel som Dimor och Imodium. Lunelax och Visiblin förebygger diarre vid IBS-symtom.

VID TRÖG MAGE Kostfiber, Lunelax, Inolaxol, Vi-Siblin och Husk. Prebiotika som Sunwic. Laxermedel som Moxalole och mikrolavemang som Resulax och Microlax. Är du gravid eller ammar kan du använda Resulax och Microlax eller fiberpreparaten som till exempel Lunelax, Vi-Siblin och Laktulos.

VID ÄNDTARMSBESVÄR Lindrande och behandlande salvor: Xyloproct, AC3 Comfort gel och Alcosanal

VID GASBESVÄR Dimetikon, Minifom, Imogaze och NoGasin kan hjälpa om de tas direkt efter måltid.

VID HALSBRÄNNA Novalucol, Novaluzid, Rennie: Omedelbar effekt som sitter i ca 1 timme. Inside ger effekt inom 30 minuter och varar i 12 timmar. Gaviscon, Galieve: Lägger sig som ett lock, bra vid graviditetshalsbränna. Effekt efter ett par minuter som sitter i ett par timmar. Losec, Pantoloc Control, Nixacid, Omeprazol sandoz: Syrautsöndringen i ma gen minskar inom 2 timmar och effekten sitter i upp till 1 dygn. Är du gravid eller ammar kan du använda Gaviscon, Galieve, Novalucol eller Rennie. Rådfråga apotekets personal för produkter som passar dig. nummer 2 2011 |

|9


TEMA

Mage

Gör så här

Förgiftning hos barn

Om en akut olycka är framme, ring genast 112 och begär Giftinformation. I mindre brådskande fall, ring Giftinformationscentralen på tel 08-33 12 31 (dagtid) eller gå in på http://www.gic.se

Små barn är nyfikna på sin omgivning och stoppar ofta saker i munnen. Om inte hushållskemikalier och läkemedel förvaras säkert kan det hända att barnet smakar och råkar svälja något de inte mår bra av. Allvarliga förgiftningsolyckor hos barn är ovanligt, som tur är. Det kan ändå vara bra att känna till hemmets farligaste ämnen så att de kan förvaras på ett barnsäkert ställe.

Hushållskemikalier

Handdiskmedel, tvål och handsprit är i regel ofarligt om barnet bara får i sig en enstaka klunk. Andra hushållskemikalier med frätande ämnen som till exempel maskindiskmedel, ättiksyra, ammoniak, ugnsrengöring eller propplösare kan vara mycket skadliga och ge svåra inre skador. När det gäller petroleumprodukter som till exempel tändvätska, lacknafta och lampolja kan inandning i lungorna ge kemisk lunginflammation, ett tillstånd som kräver läkarvård. Andra hushållskemikalier som kan orsaka förgiftning är metanol/träsprit, som bland annat kan ingå i bränsle till spritkök och modellmotorer, samt etylenglykol, som ofta ingår i kylarvätska.

Läkemedel

Läkemedel kan orsaka allvarliga förgiftningar, även i små mängder. Det gäller speciellt hjärt- och blodtrycksmediciner, antidepressiva medel och sömnmedel. Även receptfria läkemedel som smärtlindrande läkemedel med paracetamol eller acetylsalicylsyra samt järntabletter kan vara farliga för barn.

Medicinskt kol för småbarn

Dosen till barn är ungefär 10 gram kol, vilket motsvarar 70 milliliter Kolsuspension. Eftersom kolsuspensionen inte ser så aptitlig ut, kan du försöka att ge barnet kol i pipmugg. Du kan även blanda kolet med saft eller två teskedar socker för att få en tilltalande smak. Kolsuspension finns på Apoteket och kostar 99,50 kr.

| nummer 2 2011

I våra trädgårdar finns både inhemska och importerade växter som kan vara giftiga. Exempel är gullregn, digitalis (fingerborgsblomma) och stormhatt. Ett annat exempel är liljekonvalj, som kan ge magbesvär, och i allvarliga fall eventuellt även hjärtpåverkan. Även blomvatten kan vara giftigt för vissa arter. Våra giftigaste svampar finns framförallt i skogen och är därför inte så lättillgängliga för barn. På Giftinformationscentralens webbplats finns information om och bilder på giftiga växter, bär och svampar.

Tips!

Giftinformationscentralen rekommenderar att alla med småbarn ska ha medicinskt kol hemma, till exempel Kolsuspension. Det är viktigt att kunna ge kol inom 5-10 minuter om det skulle behövas. Ring alltid Giftinformationscentralen innan du ger medicinskt kol till ett barn. Du ska inte ge kol till ett barn som är slött eller har ett påverkat allmäntillstånd. Inte heller om barnet fått i sig frätande produkter som lut och syra, eller petroleumprodukter som tändvätska och bensin.

10 |

Växter och bär


Vi rekommenderar varmt andra att prova L-Argiplex säger Gerda och Hardy

”Med L-Argiplex fick vi kärlekslivet tillbaka” ånga i vår ålder godtar att sexlivet avtar och tror att det ska vara så. Det är viktigt oavsett ålder att man ger kroppen lust och energi. – Vi använder L-Argiplex som är energihöjande och bra för cirkulationen. Vi är noggranna med att använda välfungerande produkter som är hälsosamma. L-Argiplex finns både för kvinnor och män

och passar oss som vill njuta lite extra, säger Gerda och Hardy. Nobelpris i medicin L-Argiplex med L-Arginin, antioxidanter och magnesium ökar bildandet av kväveoxid. Upptäckten av kväveoxidens betydelse gav Nobelpriset 1998. Kväveoxid behövs för att bibehålla god blodcirkulation och kan ge stimulans till svällfunktionen i våra genitala kroppsdelar.

Lusthöjare för kvinnor & män 100 000-tals kvinnor & män har 4 redan upptäckt vad L-Argiplex kan göra för livskvalitén

4 4

Kan ge effekt redan inom 12-48 timmar För bättre cirkulation, funktion och ökad energi

90% NÖJDA MED L-ARGIPLEX I en undersökning* var 90% positiva eller mycket positiva. *Konsumentundersökning med 62 personer 2004.

FINNS I VÄLSORTERADE APOTEK, HÄLSOFACKHANDELN OCH LIVSMEDELSBUTIKER. KONSUMENTKONTAKT: 060-12 07 00.

www.largiplex.com

NU ÄVEN PÅ APOTEK

Rel at

M

er & Lus ion t

gel

L-Argiplex lust

d

i samarbete me

Malena


Ta sömnen med ro Har sömnen blivit sämre med åren? Ingen fara. Äldre behöver mindre sömn än yngre och klarar att vakna ofta. Men det finns metoder som hjälper för den som vill sova bättre. TEXT Karin Nordin FOTO Lo Birgersson/NordicPhotos

MAN VRIDER OCH VÄNDER på sig och har svårt

att hitta en skön ställning. Man vaknar i vargtimmen och kan inte låta bli att oroa sig för morgondagen. Man måste gå på toalette­n och återvänder till sängen klar­ vaken. Sömnstörningar drabbar de flesta någon gång, men för hälften av den äldre befolkningen blir de ett större problem. Äldre personer sover kortare sammanlagd tid, är vakna under längre perioder på nat­ ten och har kortare djupsömn än yngre. – Sömnkvaliteten försämras också efter­ som återhämtningsvärdet till stor del finns i djupsömnen. Men samtidigt blir man ändå piggare med ökad ålder, man behöver inte lika mycket sömn för att ha samma vaken­ het som när man är yngre, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnexpert vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet. TVÅ TIMMAR MINDRE Medan en 25-åring behöver drygt åtta tim­ mars sömn per natt klarar sig en 60-åring ofta på lite mer än sex timmar. Men det är inte alla som uppskattar att få några extra timmar vaken tid per dygn i takt med att man blir äldre. – Många känner inte till att man behöver mindre sömn när man blir äldre och då tror man att det är en sömnstörning. En förklaring till att sömnen förändras med åldern kan vara att ämnesomsätt­

12 |

| nummer 2 2011

ningen blir lägre. En annan förklaring är att livet är mindre krävande och att det därför behövs mindre återhämtning. Men det här är ännu inte vetenskapligt klarlagt. – Det är naturliga förändringar. Det kanske inte är så roligt att vakna vid fyra på morgonen. Men om man fungerar bra på dagarna är det ingen sömnstörning. SJUKDOMAR STÖR Om man däremot inte fungerar bra dagtid utan kanske känner sig förvirrad, trött och irriterad, då ska man söka hjälp menar Torbjörn Åkerstedt. Sömnstörningar kan förväxlas med symptom på demens. Sömnen har dessutom koppling till andra sjukdomar som till exempel hjärtinfarkt och diabetes och man bör därför vara uppmärk­ sam. Om man vaknar tidigt och känner oro, ångest och hopplöshet kan orsaken vara en depression. Andningsuppehåll i sömnen, så kallad sömnapné, kan vara farligt och ska behandlas. – I stort sett alla sjukdomar påverkar sömnen och när sömnen försämras påverkas sjukdomstillståndet negativt. Det blir en ond cirkel. Dessutom kan själva behandlingen av sjukdomar störa sömnen. Vissa mediciner mot högt blodtryck kan till exempel ge mardrömmar. Antidepressiva medel och medel mot nästäppa är andra exempel på läkemedel som kan ge sömnstörning.


Sรถmn

nummer 2 2011 |

TEMA

| 13


TEMA

Sömn

 å till sängs vid samma tid G och stig upp i vanlig tid även om du sovit dåligt på natten Vistas i dagsljus varje dag Tänd inte lampan om du måste gå upp på natten Motionera regelbundet, men inte för sent på kvällen En tupplur på dagen minskar behovet av sömn på natten Ät lätt på kvällen. Undvik stora, tunga måltider sent på dagen. Undvik kaffe, te och andra drycker som innehåller koffein. Alkohol kan också störa sömnen. Sängen ska vara skön och sov­ rummet mörkt, svalt och tyst. Försök att låta bli att oroa dig för att du får för lite sömn eller för något annat. Varva ner ett par timmar innan läggdags och träna upp förmågan att slappna av. Om du inte kan somna, strunta i att försöka. Stig upp och gör något annat. Självhjälpsprogrammet Sömn­hjälpen kan fungera om du har problem under en längre tid.

Källa: Sömnboken

Sök hjälp

Om du regelbundet: har svårt att somna (det tar mer än 45 minuter) vaknar minst tre gånger per natt och får svårt att somna om vaknar för tidigt är extremt trött under dagen Källa: www.1177.se

Från Apoteket

Förutom läkemedel har Apoteket även: Sömnhjälpen: Ett självhjälps­ program som bygger på kog­ nitiv beteendeterapi, www. somnhjalpen.info/apoteket Hälsolabbet: En tjänst som hjälper dig att hitta smarta vardagsvanor och sätta upp mål för bättre sömn, www. apoteket.se/halsolabbet Sömndagboken: Ett häfte där du kan skriva ner dina sovtider och få bättre kontroll över dem. 14 |

| nummer 2 2011

Foto: Martin Palm/Link Image

Tips:

SE ÖVER LEVNADSVANORNA Livsstilen har stor betydelse för sömnen och det finns mycket man kan göra för att få sova bättre. Det är viktigt att ha en lugn sovmiljö, att vistas i dagsljus dagligen, att motionera, lägga sig vid samma tid varje dag och att inte sova för mycket på dagen. – Den sömn man får i en tupplur dras från nattsömnen. Men om man accepterar att nattsömnen blir kortare är det inget problem att sova på dagen. Något av det bästa man kan göra för att sova bättre är helt enkelt att inte oroa sig över att man inte sover. – Att man ligger och ältar saker, det är största orsaken till att man sover dåligt. DET FINNS HJÄLP Ett sätt att komma över sin oro och att lära sig att hantera sömnproblem är kognitiv beteendeterapi, KBT, som har bevisat goda resultat och som faktiskt kan bota sömn­ problem. En standardbehandling innebär att man träffar en specialist vid ett tiotal tillfällen för att förändra tankar, vanor och beteenden. Apoteket har tjänsten Sömnhjälpen, www.somnhjalpen.info/apoteket. Det är ett självhjälpsprogram som bygger på KBT och som man följer via internet. Hälsolabbet, www.apoteket.se/halsolabbet, är en annan tjänst som passar dig som vill hitta smarta vardagsvanor för bättre sömn. På Apoteket finns också Goda Sömnboken som erbjuder praktisk hjälp för att komma tillrätta med sömnproblem.

Ett annat alternativ för att få mer kont­roll över sina sovvanor är att föra sömndagbok. – Det hjälper dig att upptäcka mönster, till exempel att det är svårt att somna, om du har sett på tv sent. Man kanske också ser att du faktiskt får sova mer än du trott och då kan det kännas mindre stressande med sömnen, säger Christina Ljungberg, terapiområdesexpert på Apoteket. Det ingår en sömndagbok i Sömnhjälpen och det går även att köpa häftet Sömn­ dagboken på Apoteket. Den innehåller en logg för tider i samband med sömn och råd utifrån de problem som man upptäcker. För den som behöver, finns också läkemedel, både receptfria växtbaserade läkemedel och receptbelagda mediciner. Men de senare ska bara användas under kortare perioder eftersom de också påver­ kar kroppen på andra sätt. – Sömnproblem är väldigt vanligt, och man ska inte vara rädd för att be om hjälp. En god sömn är viktig för många funktio­ ner och ibland kan man behöva hjälp av receptbelagda läkemedel också, säger Christina Ljungberg.

Goda Sömnboken erbjuder praktisk hjälp för att komma till rätta med sömn­ problem. Boken finns i Apotekets butiker och kostar 198 kr.


Sömn

TEMA

NUXE – Naturlig hudvård på franska

Vinn!

I denna exklusiva presentförpackning från NUXE ingår olja och handcreme. Huile Prodigieuse är en närande och skyddande torrolja för sammetslen hud och glänsande hår. Den passar alla åldrar liksom alla hudtyper. Används hela året, vinter liksom sommar. Perfekt efter solning då den skyddar mot flagning. Creme Mains et Ongles är en hand- och nagelcreme med honung som skyddar och bygger upp även de tor�­ raste händer. Motverkar uttorkning och mjukgör huden. NUXE-produkterna är fria från parabener, mineraloljor, syntetiska färgämnen och animaliska ingredienser. Motivera med 20 ord varför du ska vinna en elegant presentförpackning från NUXE. Vi lottar ut 15 ex. Värde 400 kr styck. Ditt svar vill vi ha senast den 2 maj 2011 till Tidningen Apoteket, Apoteket AB, 118 81 Stockholm. Märk kuvertet ”NUXE”. Det går också bra att mejla till tavling@apoteket.se

Nyhet på apoteket! Det är viktigt att även ett kosttillskott har studier och bra dokumentation samt rätt dagsdos för att den skall göra nytta. Vetenskapliga studier bekräftar att tranbär i rätt koncentration kan bibehålla friska urinvägar. Sunwic Tranbär kapslar är koncentrat av hela tranbär. Vi har valt det koncentrat som visat bäst effekt i studier. Produkten räcker i 30 dagar.


noterat VÅREN 2011

Borrelia vanligare när fästingarna sprider sig norrut I takt med ett varmare klimat kommer fästingarnas förekomst och därmed risken för borrelia att öka i Norden. Det visar en studie vid Uppsala universitet som kartlagt fästingarna, växtarter som växer där det finns mycket fästingar och växtsäsongens start och längd i Sverige. – Vår slutsats är att fästingarna kommer att vara spridda i större delen av Sverige, Norge och Finland i slutet av detta århundrade, förutom i fjällen, säger Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala Universitet.

Ny makeup-serie för alla hudtyper

Dåliga kunskaper bland unga om rökningens risker Enligt undersökningen ”Tonåringar om tobak” från Statens Folkhälsoinstitut är det få ungdomar som har kunskap om hur starkt ett nikotinberoende är och hur många som dör av sin rökning. Det är också få tonåringar som har kunskap om styrkan i ett nikotinberoende och hur många rökare som dör till följd av sin rökning. Sex av tio vet inte att rökning kan ge magsår. Lika stor andel vet inte att 16 |

| nummer 2 2011

passiv rökning kan orsaka allergi. – Det är viktigt att föräldrar och andra vuxna, framför allt inom skolan, inte tar för givet att ungdo­ mar vet hur farligt det är att röka, utan ger relevant information om hälsokonsekvenserna av rökning, säger Cecilia Birgersson, utredare på Statens folkhälso­institut.

I april börjar 100 av Apotekets butiker sälja Idun Minerals – en ny serie ultra­lätta mineralprodukte­r i 16 nyanser med vårdande och skyddande egenskape­r. Produkterna består till 100 procent av högrenade mineraler som gör huden jämn och fin och ger lyster. Idun Minerals är utvecklad för att passa alla hudtyper från fet till torr hy och passar även mycket känslig hud. Som många produkter på Apoteket är de allergitestade, oparfymerade och utan konserveringsmedel. Namnet Idun kommer från den fornnordiska mytologin och betyder ”den föryngrande”. Idun var fruktbarhetens och den eviga ungdomens gudinna. Hon vaktade de gyllene äpplen som gudarna åt av för att för evigt bevara sin ungdom. Idun Minerals har utvecklats i samarbete med den svenska forskaren, apotekaren och hudexperten Marie Lodén. I serien ingår foundation, puder, concealer, rouge och bronzer med tillhörande borstar av hög kvalitet. Pris mellan 95 kr och 349 kr. Finns bara på Apoteket.


Nya riktlinjer för epilepsibehandling I Sverige finns det cirka 60 000 personer med epileps­i, varav runt 50 000 vuxna och 10 000 barn. Nu har det kommit nya behandlingsriktlinjer från Läkemedelsverket, de första på 14 år. De nya rekommendationerna betonar också vikten att inleda behandling med endast ett läke­ medel, då de i majoriteten av alla behandlingar ger tillräcklig effekt. – Det är viktigt att behandlingen tar hänsyn till individens förutsättningar, både medicinska och sociala, säger Bo Bergman, läkare vid Läkemedels­ verket. Målet med behandlingen är att uppnå anfalls­ frihet utan besvärande biverkningar. Långtidsupp­ följningar visar att 65-85 procent av alla patienter med epilepsi uppnår långvarig anfallsfrihet och att cirka 70 procent av dessa framgångsrikt också kun­ nat avsluta medicineringen.

Apotekets automater med receptfria läkemedel placeras ut Automaterna bidrar till att du på ett nytt och enkelt sätt får tillgång till ett brett och säsongsanpassat sortiment av receptfria läkemedel. Till en början placeras tre automater ut i landet, på bensinmackar tillhörande Preem i Brahehus, Jönköping och Uppsala. De närmaste månaderna kommer ytterligare ett tjugotal automater placeras ut hos olika samarbets­ partners som kan vara till exempel tågstationer, flygplatser, köpcentra eller livsmedelsbutiker. Automaten kan innehålla ett åttiotal olika pro­ dukter inklusive receptfria läkemedel. Sortimentet består av Apotekets mest efterfrågade produkter och utbudet kommer att anpassas bero­ ende på säsong och lokala förhållanden. Betalning sker med kort och det finns också möjlighet få råd om olika produkter samt hänvisning till Apotekets kundser­ vice för personlig service via telefon.

Genetiska olikheter mellan nord- och sydsvenskar

Människor från norra och södra Sverige skiljer sig åt genetiskt, visar den hittills största genetiska studien på den svenska populationen. Forskarna tror dett är ett resultat av hur folkgrupper rört sig över landet. Hos befolkningen i södra Sverige finns endast små lokala genetiska skillnader, medan de särskilt i Norrbotten och Västerbotten är större. Det kan för­ klaras av att befolkningsmängden i norr varit mindre och att människor levt mera isolerade, vilket har lett till uttalade lokala genetiska skillnader. – Trots nära kontakter inom Norden verkar svenskarna också vara genetiskt mera lika tyskar och britter än finländare, säger Juha Kere, professor vid institutionen för biovetenskaper och näringslära på Karolinska Institutet i Solna.

”Svenskarna verkar vara genetiskt mera lika tyskar och britter än finländare.”

Hallå där …

Nina Åkeson, projektledare på Statens folkhälso­ institut. Den 9-15 maj uppmärksammas över hela landet vikten av att äta bra och röra på sig under parollen Ett friskare Sverige. Varför behövs det en satsning kring detta? – Genom konkreta aktiviteter i hela landet vill vi ge inspiration och kunskap om att det är viktigt för hälsan att äta bra och röra på sig. Vi vill också uppmärksamma att det finns skillnader i hälsa mellan olika grupper i samhället och öka möjlig­ heten till hälsosamma val i vardagen. Bra mat och rörelse kan bland annat förebygga hjärtkärlsjuk­ dom och typ 2-diabetes. Vem riktar sig kampanjen till? – Från Folkhälsoinstitutets sida fokuserar vi sär­ skilt på barn, tonåringar, äldre (65+) och personer med intellektuell funktionsnedsättning. Men även aktiviteter riktade till allmänheten i stort kan arrangeras. Vad ska den leda till? – Vi har även en regional och lokal förankring, länskontakter för Ett friskare Sverige, som sam­ mankopplar vårt arbete med vad som görs ute i landet. Detta ökar möjligheten till att arbetet lever vidare även efter veckan. Vad är det för aktiviteter i kampanjen? – Förra året var det bland annat föreläsningar kring rörelse och hälsa, skolor som lagade mellan­ mål tillsammans med eleverna, hälsomässor och matlagningskurser. Vad kan jag som arrangör göra? – Vi hoppas att föreningar, skolor, livsmedels­ handlare med flera vill vara med och kraftsamla kring mat och rörelse och dess betydelse för häl­ san. Alla som vill arrangera något under veckan kan anmäla sina aktiviteter på vår webbplats, www.ettfriskaresverige.nu. Vad gör du själv för din egen hälsa? – Eftersom jag bor i Östersund blir det mycket skidåkning, både utför och på längden. Sen försö­ ker jag få in rörelsen i vardagen genom att cykla till jobbet varje dag. nummer 2 2011 |

| 17


ARTIKEL

EES EES

Vill du pröva EES?

EES i korthet

Fråga personalen på Apoteket eller ring till Apotekets kundservice, 0771-450 450.

F inns på alla våra apotek Är gratis för dig som kund Bidrar till en bättre och säk­ rare läkemedelsanvändning Reagerar på följande pro­ blem: Dubbelmedicinering, läkemedel som krockar, doseringsproblem, ålders­ varning, påverkar annan sjukdom och könsspecifik läkemedelsbehandling Du måste: g e ditt medgivande till att apotekspersonalen får titta på alla dina läkemedel lagra dina recept elektroniskt

18 |

| nummer 2 2011

Apoteket kan nu hjälpa dig lite extra när du hämtar dina läkemedel på recept. Tack vare ett elektroniskt stöd, EES, kan vi lättare se eventuella läkemedelskrockar, dubbelförskrivningar och andra saker som kan påverka din läkemedelsanvändning. TEXT Fredrik Hed EN AV TRE patienter söker idag sjukhusvård

på grund av läkemedelsrelaterade problem. Detta orsakar självklart mycket lidande, men merparten av dessa problem kan undvikas. EES står för elektroniskt expertstöd och är ett hjälpmedel som gör din läkemedelsanvändning både bättre och säkrare. Det är ett komplement till personalens ordinarie verktyg då de expedierar dina recept. Genom att analysera alla dina elektroniskt lagrade recept, när du ska hämta ut ett läkemedel, kan EES hjälpa farmacevten på apoteket att hitta olämpliga läkemedelskombinationer – och åtgärda dessa. – Expertstödet säkerställer ytterligare en bra läkemedelsanvändning. Det minskar risken för att använda mediciner som inte trivs ihop – kolliderar – eller som har kraftigt avvikande dosering från det som rekommenderas. Jag är glad att vi kan erbjuda våra kunder detta, säger Robert Granberg, apotekare på Apoteket Renen i Piteå.

Personlig läkemedelsrådgivning

F inns på nästan alla våra apotek Är en kostnadsfri tidsbokad råd­givning där du i lugn och ro kan sitta ner och prata om just dina läke­medel (recept­belagda, receptfria och naturläkemedel) och din situation Du får träffa en specialutbil­ dad farmaceut som ser över dina läkemedel, berättar hur de fungerar ihop och ser om de passar just dig Läs mer om personlig läkemedelsrådgivning på www.apoteket.se/personlig­ lakemedelsradgivning

Säkrare användning av läkemedel

Robert Granberg

Sinikka Hedman

MÅNGA LÄKEMEDEL EES finns på alla våra apotek över hela Sverige och erbjuder kunderna den extra trygghet som en genomgång av kundens elektroniska recept innebär. Sinikka Hedman i Piteå fick i början av februari hjälp av Robert Granberg och EES för att se över sina läkemedel. – Jag skulle hämta ut mina mediciner och han föreslog en genomgång. Jag tackade ja och efter en liten stund kom vi fram till att det såg bra ut.

Vad tycker du om den här möjligheten som EES erbjuder? – Det är ett jättebra komplement till den vanliga uppföljningen på vårdcentralen som jag ändå går på. Enligt Robert Granberg är det många människor som kan ha nytta av EES. – Det är framför allt de som använder flera läkemedel samtidigt, säger Robert Granberg. BÄTTRE ANVÄNDNING AV LÄKEMEDEL De vanligaste orsakerna till att systemet reagerar är interaktioner, krockar mellan läkemedel som inte fungerar bra, samt doseringar som avviker från det som rekommenderas. Tillsammans med kunden går farmaceuten sedan igenom resultatet. – Det kan ju också vara så att läkemedlen verkligen ska kombineras på det viset, även om systemet reagerar på det. I tveksamma fall tar vi alltid kontakt med den förskrivande läkaren, säger Robert Granberg, Om kunden har många läkemedel eller om EES ger många signaler, kan nästa steg vara att boka in en personlig läkemedelsrådgivning. Då sitter kunden ned med en farmacevt och går igenom hela läkemedelslistan i lugn och ro. – Jag tror på ett elektroniskt expeditionsstöd. Det hjälper oss och det finns en stor potential i detta – att kunna hjälpa våra kunder att få en förbättrad läkemedelsanvändning, säger Robert Granberg.


Huile Prodigieuse

®

Multianvändbar torrolja

Starta behandlingen så snart som möjligt! Finns i tabletter och som orala droppar

Närande, Reparerande, Mjukgörande Ansikte, Kropp, Hår

Framställd av ört och rot från färsk Echinacea Max 10 dagar*/behandlingstillfälle Övrig information se FASS.se Produkten köper du på Apotek och hälsobutiker

K_Ech0311

Erbjudande! Om du köper 2 st NUXE produkter får du ett vårdande läppglans med solskyddsfaktor SPF 15 i valfri färg, värde 195 kr. Välkommen in! Erbjudandet gäller från och med vecka 15 och så långt lagret räcker.

Svenska Bioforce AB Box 147, 221 00 Lund www.avogel.se Tel. 046-234721

www.nuxe.com. Distribueras av Alf Sörensen AB, Box 5865, 102 40 STOCKHOLM. Tel. 08 - 663 12 25

NUXE, NATURLIG SKÖNHET

Echinaforce är ett traditionellt växtbaserat läkemedel (extrakt av Echinacea purpurea), använt för lindring av symptom vid förkylning. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. *Echinaforce ska inte användas i längre perioder än 10 dagar per behandlingstillfälle, om symptomen kvarstår efter 10 dagars behandling av utbruten förkylning bör man rådgöra med läkare eller annan sjukvårdspersonal. Rekommenderas ej vid graviditet, amning, korgblomsallergi samt till barn under 12 år. Ta noga del av informationen på bipacksedeln eller, i tillämpliga fall, den yttre förpackningen.

SvBioforce_Ech_Apoteket_2011.indd 1

11-03-16 12.25.58


ARTIKEL

Allergi

Pollensäsongen Al

Alm Asp Ofta förekommande Kan förekomma Alltid förekommande mmande m

Björk Ek

Gråbo Gräs Hassel Sälg februari

mars

april

maj

juni

juli

Källa: Palynologiska laboratoriet, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm

I norra Sverige börjar säsongen någon eller några veckor senare Tabellen visar Stockholmsområdet

I södra Sverige börjar säsongen två veckor augusti september p tidigare SVENSKA GRAFIKBYRÅN KBYRÅN

Prosit! Nu kommer våren

Har du märkt att årets pollensäsong redan satt igång? Trötthet, nästäppa och kliande ögon är typiska tecken på att du kan vara allergisk mot pollen. Receptfria mediciner finns på våra apotek och hjälper många. TEXT Fredrik Hed ALLERGI UPPSTÅR NÄR kroppens immunför­ svar överreagerar mot ett visst ämne, som till exempel pollen. Då släpper vissa celler ifrån sig ett ämne som heter histamin. Det startar i sin tur en kedjereaktion som resulterar i typiska allergiska besvär, som till exempel rinnsnuva, nysningar, nästäppa samt röda, irriterade och rinnande ögon. Pollenallergi (hösnuva) orsakas av pollen (frömjöl) från olika växter. Det vanligaste är att man är allergisk mot björk, gräs och gråb­o. Symtom vid pollenallergi är vattenklar rinnsnuva och nästäppa, nästan som vid en för­ kylning. Ofta får man också nysattacker, inte enstaka nysningar samt klåda i ögon och näsa. Trötthet och koncentrationsproblem är vanliga. Ibland får man problem från andningsvägarna. Det blir tungt att andas och luftvägarna piper och väser eller man börjar hosta. En del personer med pollenallergi är också överkänsliga för något speciellt födoämne. En björkpollen­allergiker kan till exempel reagera på nötter och äpplen och en gråbopollenallergiker kan bland annat reagera på morot och vissa kryddor. Det kal�­ las korsallergi och visar sig oftast som klåda och svullnad i mun och svalg. Vissa kan få kraftiga symtom som svullnad av tunga 20 |

| nummer 2 2011

och läppar, nysningar, nässel­utslag och i sällsynta fall andningsbesvär.

om dina besvär är lindriga eller kraftiga (från ögon, näsa och andningsvägar).

VAD KAN JAG GÖRA SJÄLV? Bäst är naturligtvis att i möjligaste mån för­ söka undvika det som framkallar allergin.

Kortvariga och lindriga eller måttliga besvär: I både näsa och ögon? Ta en tablett varje morgon du har besvär. Bara i ögonen? Om pollen är orsaken – ta ögondroppar eller en tablett. Vid pälsdjurs­ allergi kan man ta en tablett. Bara i näsan? Ta nässpray med antihista­ min eller en allergitablett eller nässpray med kromoglikat. Vid långvarig nästäppa och andra kraftiga näsbesvär får du bäst effekt av nässpray med kortison. Kortison­ nässpray kan kombineras med en antihista­ mintablett för att ge en kraftigare effekt.

Men vid pollenallergi finns det ytterligare några saker som man kan göra: Ta del av pollenrapporterna på teve, apoteket.se eller i tidningar. Stäng fönstren hemma och i bilen. Torka tvätten inomhus. Träna inte utomhus vid höga pollenhalter. Undvik rökiga lokaler, det förvärrar symtomen. Skölj ur håret på kvällen. K lappa inte husdjur som varit ute, efter­ som det finns mycket pollen i pälsen. BEHANDLING Om du har allergiska besvär kan du prova att behandla dig själv i två veckor. Vet du att det är pollen som är orsaken så kan du ta medicin under hela pollensäsongen. Hur du ska behandla beror dels på om du har kortvariga besvär (mindre än fyra dagar per vecka eller fyra veckor per år) och dels på

Både kromoglikat och kortison behöver några dagars behandling för att ge full ef­ fekt, så börja behandlingen i tid. Vill du förebygga kortvariga besvär kan du ta antihistamin i tablettform eller som nässpray cirka 1 timme innan du utsätte­r dig för exempelvis gräsklippning eller hälsar på i en familj med pälsdjur. Långvarig eller kraftiga besvär: Kontakta vården för att höra hur du bäst


ska behandla din allergi. Kanske behöver du receptbelagda läkemedel. Om du redan har en läkarordination så följ den. TABLETTER Tabletter som innehåller antihistaminet cetirizin (till exempel Acura och Cetirizin) kan användas från 6 års ålder. För antihista­ minerna ebastin (till exempel Kestine) eller loratadin (till exempel Clarityn och Lorata­ din). Clarityn kan användas från 6 års ålder och de andra från 12 års ålder. Samtliga lindrar symtomen efter ungefär en timme. Om du blir trött av allergitablet­ ter kan du pröva att ta dem till natten istäl­ let för på morgonen. ÖGONDROPPAR För pollenbesvär kan du dels ta ögondrop­ par med antihistamin som levokabastin (till exempel Livostin) som lindrar besvären efter cirka 15 minuter. Livostin kan användas av alla. Dels kan du ta kromoglikat (till exem­ pel Lecrolyn, eller Lomudal) som också ger snabb effekt, och som verkar före byggande. Lecrolyn och Lomudal kan användas av alla. NÄSSPRAY Nässpray som innehåller kromoglikat (till ex­ empel Lomudal Nasal) verkar förebyggande vid pollenallergi. Den fungerar bäst om du börjar någon vecka före pollensäsongen och därefter regelbundet. Kan användas av alla. Nässpray som innehåller antihistamin (till exempel Livostin) ger effekt redan efter cirka 15 minuter och kan användas av alla utom gravida. Nässprayer med kortison (till exempel De­ sonix, Flutide Nasal, Flutikason och Rhinocort Aqua) hjälper vid allergiska nässymtom som rinnsnuva och är de effektivaste medlen om du har långvarig nästäppa. De lindrar ofta sym­ tomen efter några timmar, men tydlig effekt kommer efter några dagar till någon vecka. Desonix och Rhinocort Aqua kan använ­ das från 6 års ålder. För Flutide Nasal och Flutikason är åldersgränsen 12 år. Vid lindriga besvär från näsan kan du an­ vända Nasaleze mint nässpray (kan använ­ das av alla). Den ska tas sist om den används i kombination med andra nässprayer. NÄR SKA JAG SÖKA LÄKARE? Ta kontakt med sjukvården om:  Du får svårt att andas, får pipande and­ ning vid kroppsansträngning eller hostar mycket under natten. B  ara ena ögat är irriterat.

Följ pollenprognosen och se till så att du har läkemedel hemma när pollensäsongen startar.

 u har allergibesvär året om. D  u inte har blivit bättre efter behandling D

med receptfria mediciner trots att du följt föreskrifterna. Många upplever trötthet under pollen­ säsongen. Allergin gör att kroppen arbetar för högtryck, vilket gör dig trött. Om du tar dina allergimediciner på rätt sätt blir du inte bara bättre i din allergi, du blir mindre trött också. Dagens moderna allergimediciner, som finns som receptfria alternativ, gör dig oftast inte trött. Om du känner dig trött av dina allergitabletter eller inte får tillräcklig effekt kan du pröva att byta till en av de andra antihistaminerna. Det är väldigt individuellt vilket ämne som fungerar bäst. APOTEKETS POLLENKOLL Följ Apotekets Pollenkoll på Apotekets webb­ plats, www.apoteket.se/pollenkollen. Du får en personlig pollenprognos, rådgivning kring allergier, vägledning kring mediciner samt hjälp att hitta till närmaste apotek. Har du en iPhone? Ladda ner Apotekets Pollenkoll gratis. (Snart finns Pollen­kollen även för dig som har operativsystemet Android i din telefon).

Förkylning eller pollenallergi? SYMTOM POLLENALLERGI Nästäppa Vanligt Snuva Vattnig Nysningar I serie Klåda i ögon, näsa Vanligt Röda ögon Vanligt Rinnande ögon Vanligt Feber Aldrig

FÖRKYLNING Vanligt Vattnig - Slemmig Enstaka Ovanligt Ovanligt Ovanligt Ibland

Om du är gravid eller ammar

Om du är gravid kan du använda Lecrolyn, Lomudal och Livostin ögondroppar, liksom Nasaleze mint och Lomudal Nasal. Även Rhinocort Aqua nässpray kan användas under graviditet, men prata med en läkare vid mer än tillfällig användning. Sjukvården ger råd om vilka antihistamin­tabletter som passar vid graviditet. Om du ammar kan du använda Nasaleze mint, Lomudal Nasal eller Rhinocort Aqua nässpray, och Lomudal eller Livostin ögondroppar. Lecroly­n ögondroppar kan du använda tillfälligt när du ammar. Detsamma gäller för Livostin nässpray. nummer 2 2011 |

| 21


ARTIKELSERIE

Diabetes

En snabbväxande sjukdom Diabetes är en av världens snabbast växande sjukdomar. Vi äter för mycket och fel mat och rör oss för lite. Därför är livsstils­förändringar grund­läggande i all diabetesbehandling. Detta är del två av tre i vår artikelserie om diabetes.

Diabetiker? Spring för livet!

Läkemedel i all ära, men grunden i all behandling av diabetes är en ny livsstil. Att äta mindre, motionera mer och sluta röka är åtgärder som faktiskt kan minska behovet av läkemedel. TEXT Fredrik Hed I FÖRSTA HAND behandlas typ 2-diabetes

genom livsstilsförändringar. Det innefattar förändrad kost och mer motion. – Det handlar inte om en kortare kur utan en stadigvarande förändring. Tyvärr har det dock visat sig svårt för de flesta att få till en bestående förändring. Det är svårt att ändra en vana, säger Björn Eliasson, överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Utgångspunkten är att minska mängden mat som man äter, samt vad man äter (läs mer om kost i TA nr 1/2011). – Det är viktigt att hitta en sund kosthållning som man trivs med, extrema dieter fungerar sällan. I livsstilsförändringen bör man också försöka sluta använda tobak om man gör det. – Cigarettrök är fruktansvärt skadligt, och extra olyckligt eftersom det rubbar ämnesomsättningen som redan är rubbad hos diabetiker. Det ökar risken ytterligare för komplikationssjukdomar, som stroke och hjärtinfarkt. Vad gäller alkohol är det snarare så att lite alkohol troligen inte är skadligt. – Det kan faktiskt vara så att ett glas vin per dag skulle kunna vara bra för personer med typ 2-diabetes. BEHOV AV LÄKEMEDEL MINSKAR Den fysiska aktivitetens effekt på kroppen är oomtvistad. Motion sänker blodsockret eftersom kroppen förbrukar energi under motionen. Samtidigt smörjer motionen 22 |

| nummer 2 2011

upp systemet så att ämnesomsättningen fungerar bättre. – Intensiva sporter, som löpning och innebandy, där man svettas mycket är bäst, men all motion är bra. Den positiva effekten på ämnesomsättningen efter ett motionstillfälle sitter kvar under cirka tolv timmar. – Det är bra om man kan motionera minst tre gånger per vecka, totalt ungefär 150 minuter (två och en halv timme). Då har man sett en långsiktig positiv effekt på ämnesomsättningen, bland annat ökar kroppens känslighet för insulin, vilket alltså kan betyda att man kan behöva justera sin behandling och ta mindre läkemedel. Björn Eliasson menar att egenvård med

form av tabletter och/eller insulin. Beroende på vilken sorts diabetes du har ser behandlingen olika ut. Typ 1-diabetes måste alltid behandlas med insulin, både långverkande och kortverkande vid måltid. Typ 2-diabetes däremot behöver inte alltid insulin, eftersom dessa patienter i de flesta fall har en viss ”Cigarettrök är fruktansvärt skadligt, och extra olyckligt eftersom det rubbar insulinproduktion. – De får istället olika tablettämnesomsättningen som redan är behandlingar som antingen ökar insulinproduktionen rubbad hos diabetiker.” eller ökar känsligheten för det nödvändiga livsstilsförändringar kan inneinsulin som fortfarande produceras, säger bära att behovet av läkemedel minskar. Björn Eliasson. – Det finns faktiskt de som lyckas bli av Grundbehandlingen vid vanlig typ med en lindrig typ 2-diabetes tack vare 2-­diabetes är metformin, som det stora dessa förändringar. flertalet använder. Metformin sänker blodsockerhalten i blodet genom att ämnesomFLERA BEHANDLINGAR KOMBINERAS sättningen fungerar bättre genom effekter För de patienter där livsstilsförändringar bland annat på levern. Ofta kombineras inte är tillräckliga för att få ner blodsockret metformin med andra tablettbehandlingar är nästa steg att behandla med läkemedel i och/eller insulin.


Länkar för mer information

B ra mat för alla, broschyr som finns på Apoteket F YSS – fysisk aktivitet på recept, med information om diabetes typ 1 och typ 2: http://korta.nu/n135r SBU:s rapport om mat vid diabetes: http://korta.nu/rejyv Läs mer på korta.nu/apoteketdiabetes Diabetesförbundet: http://www.diabetes.se/

Forskning om nya läkemedel

En annan vanlig tablett tillhör en klass som heter sulfonylureider, där den vanligaste substansen numera heter glimepirid. Den gör att kroppen producerar mer insulin, vilket kan vara effektivt och bra för många patienter. Hos patienter som haft typ 2-diabetes länge kan effekten av tablettbehandlingarna bli sämre. Då kan man behöva lägga till insulin. HÅLL KOLL PÅ FÖLJDSJUKDOMAR Många med typ 2-diabetes är också drabbade av övervikt, förhöjt blodtryck och blodfettsrubbningar; något som ofta kallas för det metabola syndromet, eftersom en rubbad ämnesomsättning är en gemensam nämnare för dessa tillstånd. – Allt detta ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom som stroke och hjärtinfarkt. Andra komplikationer som inte sällan uppträder är påverkan på ögon, njurar och nervtrådar. – Här finns speciella typer av celler som

drunknar i socker om det är för mycket socker i blodet. De kan inte värja sig mot detta och skadas eftersom en hög sockerhalt har en toxisk effekt på dessa celler. I fötterna är det de långa nervtrådarna som drabbas med nedsatt känsel och sämre funktion som följd. Även de små fina blodkärlen kan drabbas, vilket gör att fot- och bensår kan vara svårläkta. Därför är det viktigt att ha koll på detta, vilket diabetes­vården hjälper till med, enligt Björn Eliasson. Varför vissa människor drabbas av komplikationer och andra inte är fortfarande inte klarlagt. – Alla drabbas inte av allt. Det pågår forskning som undersöker bland annat genetiska faktorer, men exakt vad som styr vet vi ännu inte. I nästa nummer kan du bland annat läsa om diabetes hos barn, samt hur man reser och packar med sig insulin och nödvändiga läkemedel.

Enligt Björn Eliasson forskas det på ett antal nya sorters läkemedel. 1. Dels läkemedel som ökar utsöndringen av socker i urinen. Där finns dock ett möjligt problem med ökad förekomst av urinvägsinfektion eftersom det då finns mer socker i urinen som drar till sig bakterier. 2. Det pågår också forskning på nya läkemedel som ökar kroppens produktion av insulin. 3. Slutligen pågår det forskning kring inflammation. Forskning har visat att överviktiga, som ofta drabbas av diabetes, har en ökad allmän inflammation i kroppen. Genom att behandla den med ett läkemedel leder det till en bättre effekt i ämnesomsättningen, vilken är störd hos diabetiker. Samtliga dessa läkemedel befinner sig i ett forskningsskede och det kan ta mellan fem och tio år innan de finns tillgängliga som godkända läkemedel. nummer 2 2011 |

| 23


ARTIKELSERIE

Diabetes

Foto: Christian Hagward

Har du frågor om diabetes och dina läkemedel? Fråga personalen på våra apotek.

”När man som jag tycker om att njuta livets goda…” CARL JAN GRANQVIST förknippas med god mat

och dryck. Han är en av våra mest aktade krögare och vinkännare och dessutom adjungerad professor i matkonst vid Stavangers Universitet. Han har tidigare varit chef för Grythyttans gästgivaregård där han ansvarade för att bygga upp Måltidens hus och Restauranghögskolan i Grythyttan, ett campus vid Örebro Universitet. För tio år sedan fick Carl Jan Granqvist besked om att han har diabetes. – Det var oerhört besvärande och generande. Jag kände att jag tappade livsmod just då. Men när han märkte att det inte påverkar vardagen särskilt mycket så lärde han sig att leva med sjukdomen. – Det blir en normalitet även i denna realitet. Hur har det påverkat ditt liv? – Jag satte igång att röra på mig lite mer. 24 |

| nummer 2 2011

Så fort jag gör det mår jag mycket bättre. Tack vare att jag var med i tv-programmet Let’s Dance var jag tvungen att röra på mig. Egentligen lever han inte mycket annorlunda nu jämfört med tidigare, menar han, med några få undantag: han undviker vissa saker som till exempel vitt bröd och aiolin till fiskgrytan under den här intervjun. – Jag vet att jag mår bra av att undvika vissa saker och att äta lite mindre.

”Jag äter fortfarande det jag tycker om, men jag gör det med måtta.” Du som älskar och lever för mat, är inte det svårt? – Nej, jag äter fortfarande det jag tycker om, men jag gör det med måtta. Förutom kosten försöker Carl Jan Granqvist att arbeta lite mindre, stressa mindre

och sova mer. För att hålla blodsockret på en bra nivå tar han insulin morgon och kväll samt en tablett varje dag. Motionerar du? – Ja, och jag försöker vara regelbunden i min motion. Till exempel tar jag en promenad varje dag. Eftersom jag behöver disciplin för att det ska bli av har jag anlitat en personlig tränare som motiverar mig. Tränaren hjälper till med olika aktiviteter och rörelser som också kan göras hemma. – När man som jag tycker om att njuta av livets goda, behöver man hjälp. Carl Jan Granqvist berättar att han har träffat många som tappat lusten till livet eftersom de fått en massa kostråd och förhållningsregler som gör det tråkigt att leva. – Man måste tycka om sitt liv och ha kvar lusten till livet – det är viktigt. Då ser man till att motionera och att äta både gott och klokt.


Svårt att sova? Nu kan du välja den Valerina som passar dig!

För lindrig oro, när tankarna håller dig vaken* Valerina Forte kan hjälpa dig att varva ner och sova gott när till exempel tankar eller oro stör din nattsömn. Valerina Forte är ett receptfritt läkemedel för användning vid lindrig oro och sömnrubbningar.

När du har svårt att somna** Att ibland ha svårt att somna är något som drabbar de allra flesta. Kanske beror problemen på en snarkade partner eller att sovrummet är för ljust. Valerina Natt är ett naturläkemedel som verkar sömngivande och som under lång tid använts vid tillfälliga insomningsbesvär.

© Intervet/Schering-Plough Animal Health 2011-03

*Valerina Forte (Valerina officinalis) är ett växtbaserat läkemedel för användning vid lindrig oro och sömnrubbningar. **Valerina Natt är traditionellt använt mot tillfälliga insomningsbesvär. Läs bipacksedlarna för respektive produkt före användning. Tabletterna innehåller laktos. För mer information se fass.se eller pharbio.se

Fenbendazol

Avmaskningsmedel för valpar och kattungar • •

Axilur® vet. har låg giftighet och bred säkerhetsmarginal.

Effektivt mot de vanliga rundmaskarnas vuxna och larvala stadier samt den vanligaste bandmasken1.

Receptfritt på apoteken – finns som oral suspension och tabletter.

Ingen nedre ålders- eller viktgräns, vilket möjliggör avmaskning strax innan spolmasklarverna blir vuxna maskar.

www.axilur.se

För mer information: www.fass.se. Datum för senaste översyn av produktresumé: 2007-03-05 (tabletter 250 mg, 500 mg), 2007-11-28 (oral suspension 10%). Referenser: 1. Läkemedelsverket, supplement 1:2001, Dan Christensson (2000), Doggy Rapport 24, nr 3, 19-22

Intervet AB Box 7121 192 07 Sollentuna www.intervet.se

nummer 2 2011 |

| 25


djurplock

HUSDJURENS HÄLSA AV MADELEINE BÄCK

Hö håller kanintanden i trim Morötter i all ära, men hö räddar livet på din kanin. Bara med hö och gräs hålls kaninens tänder i trim. Felskötta, långa tänder kan annars orsaka stor skada.

Foto: Carin Wrange / SLU

VARJE MÅNAD TRÄFFAR veterinärerna på

Universitetsdjursjukhuset i Uppsala flera kaniner med bettproblem. Kaniners tänder växer hela livet och måste nötas ner, men det har inte skett i dessa fall. Skadorna kan vara omfattande: taggiga tänder som skadat tandkött, tunga och annan vävnad i munnen eller korkskruvsformiga kindtänder som växt inåt genom käkbenet. Ibland ända in i ögongloben eller ut genom käken. – Vi ser problemen ofta. Kaniner är en väldigt eftersatt djurgrupp, säger veterinär Ann Pettersson som är specialist i tandsjukdomar, odontologi. Felaktigt foder är den dominerande orsaken till tandbesvären. Många djurägare ger sina kaniner fröfoder eller pellets i första hand, men kaniner är gräsätare och behöver gräs eller hö för att få till den sidledes tuggteknik som sliter på tänderna. – Kindtänder som inte nöts ner kan låsa käkens rörelse och göra att kaninen inte kan äta, säger Ann Pettersson. Hennes bästa foderråd är att satsa på riktigt bra hö, och gräs på sommaren. Höet ska vara väldoftande med mycket blad i. Egentligen, menar 26 |

| nummer 2 2011

hon, kan kaniner leva på bara hö. Allt annat är ”godis” som kan ges ibland. En kanin med tandbesvär kan dregla mycket, få diarré eller matvägra. Blir käken inflammerad kan det bildas bölder. Försök inte agera själv utan kontakta veterinär. – I lindrigare fall kan vi söva kaninen och slipa ner kindtänder och framtänder. Bölder orsakade av tandproblem kan vara mycket svåra att behandla. Den infekterade tanden måste opereras bort och det innebär ofta stora ingrepp där både ben och tandvävnad avlägsnas. Tyvärr är prognosen rätt dålig och ofta blir kaninen avlivad, säger Ann Pettersson.

Sköt kaninens tänder  ö. Ge framför allt hö och gräs som basföda. Då får H kaninens käke en sidledes tuggning vilket nöter ner tänderna på rätt sätt. Saliv. Håll koll på om kaninen börjar dregla, om den går ner i vikt, matvägrar eller får diarré. Ta den till veterinär. Inget klipp. Varning för att behandla felväxta tänder med sax eller tång. Det kan spräcka tanden. Rätt metod är att söva kaninen hos veterinär och slipa ner tanden Källa: Ann Pettersson, Universitetsdjursjukhuset i Uppsala.

Agera rätt om hunden slåss Hundslagsmål är varje hundägares mardröm. Hun­ den kan få otäcka sårskador och livslånga psykiska men. Här är Agrias smådjursspecialist Karen Lillos tips på hur du kan skydda dig och ditt djur. Förebygg: Gör dig stor. Ställ dig bredbent som en sköld fram­ för din hund och kommendera ”stanna”. Låt på det sättet den attackerande hunden förstå att den inte kan komma åt er och att du är högst i rang. Kalla in. Grundträna din hund till en bra inkallning. Det är en livförsäkring att kunna ropa in din hund när den är på väg in i en farlig situation, mot en kopplad hund till exempel. Minska skadan vid slagsmål: Lugn. Håll huvudet kallt och agera lugnt. Skrik och rop från ägarna kan förstärka hundarnas aggression. Lyft bakbenen. Att lyfta upp båda hundarnas bakben så att de står på frambenen, kan bryta ett slagsmål. Men slit inte isär hundarna, det kan ge svåra bitskador. Vänta tills de släpper och dra då isär dem. Ömka inte. Trösta aldrig din hund efter ett slags­ mål. Att ömka förstärker traumat. Håll dig neutral och lugn. Veterinär. Sök alltid veterinär vid minsta bitskada. Tänderna kan ha gjort stora sårfickor under huden som inte syns från ytan. Ägaruppgifter. I Sverige råder strikt hundägar­ ansvar och hundägare har ansvar för alla skador egna hunden vållar. Ta alltid hundägarens kontakt­ uppgifter. Det kan hjälpa dig få ersättning för skador. Källa: Agria.se


39

…hästar på 1000 svenskar. Så ser hästtätheten ut i Sverige enligt Jordbruksverkets senaste kartlägg­ ning. 362 700 hästar fanns totalt i landet under 2010. Flest finns i eller nära tätorter.

Källa: ”Hästar och anläggningar med häst 2010”, Jordbruksverket.

Samma ryggont hos herre och hund Diskbråck hos hund ger samma symtom som hos människa och ska behandlas på samma sätt. Det visar veterinären Niklas Bergknut vid SLU i Uppsala i sin avhandling. Behandlingen blir bäst om den sätts in tidigt. Idag görs framför allt steloperation av kotor eller så borras benmassa bort kring ryggmärgen för att lätta på trycket från den trasiga disken. Inom kort hoppas dock Niklas Bergknut på en ny metod med diskproteser. Han har prövat att sätta in konstgjorda diskar av hydrogel i ryggrader hos avlidna hundar och fått bra resultat. Avståndet mellan ryggkotorna blir anatomiskt korrekt och ryggradens rörlighet normal. Nu måste metoden testas även på levande veterinärpatienter. Källa: Intervertebral Disc Degeneration in Dogs, Niklas Bergknut, SLU

En lugn valborg Raketer och smällare är ett trauma för många katter och hundar. Rädslan kan gå att lindra med träning i samråd med en erfaren expert. Men det tar tid och i akutfallet finns det en del du kan göra för ditt husdjur: Närhet. Lämna inte en rädd katt eller hund ensam när det smäller. Läkemedel. Veterinären kan skriva ut lugnande tabletter som hjälper djuret genom det värsta. Feromoner. Receptfria preparat med lugnande doftämnen finns på apoteket. De kallas DAP eller Feliway och innehåller substanser, feromoner, som liknar de rogivande doftämnena från ammande tikar och katter. Finns som spray, halsband och som apparat att koppla till eluttaget. Då sprids feromo­ nerna i hela rummet. Att kombinera flera varianter kan ge gott resultat. Fråga apotekspersonal om råd. Källa: Stina Bolldén, Terapiområdesexpert djur, Apoteket AB

Nya rutiner gör kissen Boktips: Lär dig laga kräksjuk nyttigt hundsnask Kräks katten? Kanske har du missat mattiden för många gånger. För första gången har amerikanska forskare kunnat bevisa att katter reagerar rent fysiskt på stressande situationer. Miljöombyten, att nya personer tar hand om katten eller plötsliga förändringar i matschemat kan få helt friska katter att bete sig som om de är svårt sjuka. Kräkningar, matvägran samt kissande och bajsande på golvet var vanliga symtom. Enligt forskarna från Ohio State University visar resultaten på vikten av en ordentlig beteende­analys på katter som plötsligt börjar må dåligt. Boten kan vara en kattvänligare hemmiljö snarare än läke­ medel.

Källa: Journal of the American Veterinary Medical Association

Att belöna, inte straffa, är vetenskapligt bevisat bästa sättet att dressera din hund. Men då behövs hundgodis. Med nya boken ”Baka eget hund­ godis” av välrenomme­ rade hundinstruktören Charlotte Swanstein blir det enklare att belöna hälsosamt med mindre risk för bilringar. Hon har satt samman 21 recept på bra godis. Boken innehåller också avsnitt om vad som är farligt att stoppa i hunden. ”Baka eget hundgodis” kommer ut på Ica Bok­ förlag sommaren 2011. nummer 2 2011 |

| 27


på hyllan NYTT PÅ APOTEKET

OCH APOTEKET.SE

STARKA GADDAR En alkoholfri fluorskölj som vid regelbunden användning stärker tänderna och förebygger karies. Mintsmak. Pris för 500 ml: 59 kr.

VITAMINBOOST FRÅN APOTEKET Apoteket Sport, 120 st. Kosttillskott med 8 vitaminer och 2 mineraler samt guarana och ginseng. Pris: 129 kr. Apoteket VarDag, 100 st. För dig som vill komplettera kosten med enbart vitaminer finns Apotekets Var dag, en multivitamin med 12 vitaminer. Pris: 59 kr. Behöver du extra tillskott av magnesium finns Apoteket Magnesium, 120 st. Pris: 69 kr.

DÄBBT I DÄSAD?

SKYDD FÖR SMÅ SOLSTRÅLAR Solskyddskräm speciellt anpassad för barns känsliga hud. Medelhögt skydd, spf 25. Mycket vattenresistent. Mjukgörande, återfuktande och oparfymerad. Pris för 125 ml: 125 kr.

Nässpray med avsvällande effekt vid förkylningsnästäppa. Utan konserveringsmedel. Pris för 10 ml: 37 kr. Nu finns också Ibuprofen Oral lösning Apofri, 20 mg/ 100 ml. Hjälper barn från 6 månader med lindring av feber och tillfälliga smärttillstånd. Smak av jordgubb. Pris: 100 ml 43 kr.

SPRAYA BORT SUGET För dig som vill sluta röka eller snusa. Nicorettes munspray med pepparmintsmak är ett nikotinläkemedel som snabbt dämpar nikotin­suget. 1 mg/spray, 150 doser. Pris 259 kr.

FRUKTFRÄSCH HUDVÅRD! Ekologisk hudvårdsserie som bygger på frukter som apelsiner, körsbär, aprikoser och röda bär. Pris från 110 kr.

SKONSAMT BRUN Apolivas egna brun-utan-sol produkter finns som ansiktscreme, bodylotion och för kropp & ansikte. De första två bygger gradvis upp färg, den sista ger färg redan inom några timmar. Pris: 62-85 kr. Priserna aktuella i april 2011.

28 |

| nummer 2 2011


02/2011 SB99007

Alvedon, paracetamol, 20 stk, 500 mg filmdragerade tabletter. Receptfritt läkemedel. Alvedon är verksam för smärtlindring och verkar febernedsättande. Läs bipacksedeln före användning. Förvaras utom räckhåll för barn och ungdomar. Även receptfria läkemedel kan medföra allvarliga risker om man tar för mycket, följ alltid anvisningarna i bipacksedeln. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare. För kompletterande information se www.fass.se. Varumärket Alvedon tillhör GlaxoSmithKline-koncernen. ALVE-AD-A5-110301-REV.indd 1

110301 18.09

natriumkromoglikat 40 mg/ml

Snabb lindring av ögonbesvär vid pollenallergi Snabb och effektiv symtomlindring - Effekt inom 15 minuter* Enkel dosering - Doseras 2 gånger per dag Kan köpas på apotek

www.santen.se Lecrolyn® ögondroppar (natriumkromoglikat 40 mg/ml); Är ett receptfritt läkemedel. Indikation: Allergisk konjunktivit. Dosering: Normaldos för vuxna och barn är 1-2 droppar i vardera ögat 2 gångar dagligen. Varningar och försiktighet: Droppflaskan innehåller konserveringsmedel och bör ej ges till patienter med mjuka kontaktlinser. Förpackningar & förmån: 5 ml droppflaska F, 60X0,25 ml endosbehållare F, 20x0,25 ml endosbehållare EF. För pris & ytterligare information: se www.fass.se samt www.apoteket.se. Datum för översyn av SPC: 090416. *Montan P, et al. Allergy 1994;49:673-40.


APOTEKET

Kundklubben

För trött för att orka ge järnet? Järnbrist är vanligt, särskilt bland kvinnor. Orken tryter och tröttheten slår till, vilket ofta är ett tecken på att kroppens järnförråd behöver fyllas på. Med rätt kost kan du komma långt, men ibland krävs extra mineraltillskott. HUR MYCKET JÄRN BEHÖVS? Gravida och fertila kvinnor med menstruation, behöver alltid mer järn än män. Även bland killar och tjejer i puberteten är behovet större, eftersom kroppen växer snabbt i tonåren. Dagsbehovet för kvinnor är 15-18 mg och för män 10-11 mg. Ett tydligt tecken på att kroppen behöver mer järn är när Hb-värdet, dvs blodvärdet, sjunker under en viss nivå. För en kvinna är normalvärdet 120-155 gram per liter och för en man 130-170 gram per liter. Med ett vanligt blodprov får du snabbt besked om ditt Hb-värde. Blodprovet kan du till exempel ta på din vårdcentral. LAGOM ÄR BÄST När det gäller järntillskott passar det väldigt bra med uttrycket ”lagom är bäst”. För lite järn är inte bra, eftersom du blir trött och hängig, men för mycket järn är inte heller bra. Rådfråga därför gärna din läkare, eller prata med personalen på Apoteket. Tänk också på att du kan komma långt genom att äta rätt och få i dig järn via livsmedel som till exempel blodpudding, lever, kött, ägg, fisk, fullkornsbröd, pumpafrön, spenat, broccoli, jordgubbar, persika och banan. BLUTSAFT, SVERIGES MEST sålda järntillskott,

är särskilt populärt bland gravida kvinnor. En av anledningarna är att detta flytande tillskott är bevisat snällare mot magen än till exempel traditionella järntabletter, som ofta orsakar förstoppning. Det här gör att både läkare och barnmorskor rekommenderar just Blutsaft till dem som inte får i sig tillräckligt med järn i den

dagliga kosten. Även Apoteket har valt att ha just Blutsaft i sitt växande sortiment av naturliga vitaminer och kosttillskott. – För att vi ska ta in en produkt måste den först och främst klara alla tester och uppfylla våra höga kvalitetskrav, men det är också viktigt att kunderna verkligen efterfrågar produkten, säger Gunilla Freidenfelt, kategorichef på Apoteket.

NATURLIGT TILLSKOTT VID BEHOV Skulle inte maten räcka till så har Apoteket flera olika järntillskott, däribland Blutsaft – en ren naturprodukt utan färg- och konserveringsmedel, som framställs av välkända örter från kontrollerade odlingar där man inte använder kemiska gödningsoch bekämpningsmedel*. * Källa: www.blutsaft.se

100 g Floradix Blutsaft innehåller: Vattenhaltigt extrakt (41%) ur följande växter: brännässla, spenat, kvickrot, kvanne, rölleka, fänkål, morot, vetegroddar, brunalg, hibiskusblomma, åkerfräken, pomeransskal, malört, kaskarillbark. Specialjäst berikat med: Järn (järnglukonat), vitamin B6, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B12. Fruktjuice (14 %) av: Röd vindruva, svarta vinbär, björnbär, päron, körsbär, apelsin, rödbeta, citron, carob, äpple. Samt: Honung, druvsocker, fruktos, nyponexktrakt (4% vitamin C), vetegroddsextrakt, naturligt aromämne, vitamin C (askorbinsyra). 30 |

| nummer 2 2011


Aktuella ApoPlus-varor 11 april – 15 maj

Frukt och fibrer fibertillskott

24 frukttärningar Skonsamt tillskott som stimulerar magen och tarmfunktionen. Inga onaturliga tillsatser. Naturlig fruktsmak. Medlemspris

114 kr

(ord. pris 143 kr)

Blutsaft flytande järn

kosttillskott 500 ml Rekommenderas till den som inte får tillräckligt med järn i den dagliga kosten. Medlemspris

167 kr (ord. pris 209 kr)

Iberogast

orala droppar 50 ml Växtbaserat läkemedel för lindring av symptom vid funktionell dyspepsi och IBS, såsom uppkördhet, magknip och illamående. Medlemspris

135 kr

(ord. pris 169 kr)

Sun Kissed Bodylotion

ACO Sense&Care 200 ml Parfymerad lotion med lätt brun-utan-sol effekt. För alla hudtyper. Innehåller oljor av solros och raps. Medlemspris

Nasaleze mint nässpray 500 mg Lindrar näsbesvär vid pollenallergi och allergi orsakad av damm, pälsdjur etc. Kan användas även av barn och gravida. Medlemspris

103 kr

(ord. pris 129 kr)

Eucerin ansiktskräm

75 ml Passar alla hudtyper men är speciellt lämplig för känslig hud. Mjukgörande, fuktbevarande och med skyddande vitamin E. Medlemspris

52 kr

(ord. pris 65 kr)

42 kr

(ord. pris 53 kr)

Varje månad hittar du nya ApoPlus-varor i din butik och på apoteket.se! Vi reserverar oss för lokala avvikelser i sortimentet och slutförsäljning.

nummer 2 2011 |

| 31


dina åsikter SKRIV I TIDNINGEN APOTEKET

en tidning om liv och hälsa för apotekets kunder nummer 1 2011

Nystart! Nytt och nyttigt år? Vi hjälpe r dig hålla nyårslöftet.

Fötter i Fokus att ta väl hand om sina fötter är inte bara skönt – för vissa är det livsviktigt.

Välkommen till din sida i tidningen. Här kan du dela med dig av dina tankar kring liv och hälsa.

pollenkartan

pollensäsongen börjar redan i februari. tidig behandling hjälper allergikern.

Mammajympa Motion gör graviditet och förlossning lättare

Diabetes – ny artikelserie diabetes ökar explosionsartat världen över. många kallar det för vår nya folksjukdom. men visst går det att leva ett gott liv även som diabetiker.

välkommen | noterat | på hyllan | korsord | till sist: lisa Blommé

Apoteket 1 omslag.indd 1

2011-01-26 10.30

Adress: Insändare, Tidningen Apoteket, Apoteket AB, 118 81 Stockholm E-post: insandare@apoteket.se Skriv namn och adress även om du skriver under signatur. Insändare kan kortas.

Alvedon ej för hundar

hållande en bipacksedel med viktig informaSåg nyligen er tidning nr 4 2010. På sidan tion. Och varför fanns ingen skumgummibit 19 gör ni reklam för Alvedon, vid sidan om i botten? Tabletterna skramlade och det asken ligger en chihuahuahela lät som om man tömt ut det mesta av hund. Eftersom följande sidor innehållet. Vid kontakt med Nyhet! Alvedon i praktisk pocket handlar om läkemedel för tillverkaren svarade man att pack djur kan denna annons lätt bipacksedeln fanns klistrad på missuppfattas. Paracetamol burken. Det var bara att läsa är direkt kopplat till livsfara texten ”Drag här” och på så sätt för hundar och en chihuafå fram den viktiga informahua som är så liten kräver tionen. Bokstäverna var 1 mm liten dos för att få bestående stora. Och hur kan man tro att skador eller avlida. När man ser annonsen en gammal och synsvag person kan man lätt tro att det är ett läkemedel även ska kunna upptäcka just den texten? för hund. Som chihuahua-ägare men även För att få fram remsan (bipacksedeln) var sjuksköterska vet jag riskerna men för perjag tvungen att använda en kniv och skära soner utan sjukvårdsutbildning kan det lätt upp tejpen. Sen fick jag upp pappers­remsan, uppfattas att det även går bra till djur. Kanske men det var inte så lätt att få den tillbaka på tänkvärt vid nästa annonsering att använda plats. Dessutom krävdes en ny bit tejp modeller som läkemedlet är tänkt för. – annars viftade pappers­remsan runt Lena Eriksson burken. Jag har i många år arbetat som sjukSVAR: Tack för att du delar med dig av din sköterska och dagligen delat medicin, farhåga. Placeringen av annonsen styr man men jag har aldrig sett en sådan dålig dessvärre inte över som annonsör men förpackning. däremot utformningen. Bilden i annonsen är Varför inte ha dessa små tabletter i avsedd att symbolisera att Alvedon nu finns kartor och placera dem i en förpackning i ett mindre format, en Pocket Pack, som är tillsammans med den viktiga bipacksedeln? mer praktisk att bära med sig. Annonsen är Är det försvarbart i dessa tider av miljösedan detta första införande uppdaterad, för tänkande att tillverka en nio cm hög burk där att för säkerhetsskull berätta att Alvedon inte så lite av utrymmet utnyttjas? Jättedåligt! är avsedd för hundar eller andra djur. Tack Christin Brandhammar, Haninge för din synpunkt, vi tar den med oss inför kommande annonsplanering. SVAR: Tack för dina synpunkter på vår proJohanna Blom, Marketing Manager dukt. Läkemedlet är förpackat i en standardiGlaxoSmithKline Consumer Healthcare serad burk godkänd av Läkemedelsverket. Vår förpackning är speciellt framtagen för Dålig förpackning att underlätta för muskelsvaga patienter och Jag ordinerades tablett Diklofenak Mylan 50 reumatiker (greppvänlig burk och lock med mg, men blev ”avigt” inställd till både burk urtag). För vissa patienter är burk ett bättre och innehåll. Burken var hela nio cm hög. På alternativ än att trycka ut tabletten ur kartan. botten låg 50 tabletter och upptog bara en cm För att slippa yttre emballage kring burken av burkens volym. (bland annat av miljöskäl) finns en utvikbar Jag ville läsa bipacksedeln men hittade bipacksedel på utsidan, vilket är gängse ingen och trodde då att burken egentligen branschstandard. Den är fastsatt med en borde ha legat i en pappersförpackning inneåterförseglingsbar tejp. Drar man upp tejpen, TEMA

Stress

Z:CO | Aug 2010 | E99038

Tänk på att även ett receptfritt läkemedel som förpackningen. Alvedon medför GSK Consumer risker om du tar Healthcare 020-22 för mycket. Läs 66 70. bipacksede

Vinn matchen

ln och följ doseringsa

mot barnens

nvisningar na

vårtor

Nu även ken! på apote

VårtFri är ett skonsamt och effektivt sätt Behandla vårtorn att ta bort vårtor a med en tops på barn n och vuxna. doppad i VårtFri Enkelt. Inget – en gång i vecka kladd. Inga plåster tills de är borta. behövs. Läs mer Proffsens favorit på www.vartfri.se som används se den också i välsort av erade apotek, hundratals fotvårdsklinik Life butiker, hälsobutiker er. Nu finns och på nätet.

VårtFri Fotboll

16 |

(190x122) 2010.08.02

| nummer 4 2010

.indd 1

10-08-02 10.43.13

32 |

| nummer 2 2011

viker bipacksedeln ut sig. En fördel med denna lösning är att bipacksedeln finns nära till hands vid tabletterna. Vi tillhandahåller också bipacksedel vid förfrågan. Informationen finns även tillgänglig på internet, www.fass.se. Vi tar till oss dina synpunkter angående att texten ”Information: Drag här” är liten. Vi kommer att beakta detta framöver och sträva efter en tydligare och större text om möjligt. Kerstin Persson, Reklamationsansvarig, Mylan AB

Alla produkter finns inte inne

Varför har det blivit så rörigt med alla våra apotek? Dels med sortimentet av hudvård, det finns inte en hel serie i samma. Finns det till exempel rengöring så finns inte nattcreme osv. Tröttsamt. Apoteken har förlorat mig, jag köper hudvård på annat håll. Britt-Marie Lindgren SVAR: Så synd att du inte hittat vad du

söker. Eftersom det finns flera olika serier och leverantörer, allt för att de flesta ska finna just sin favorit, så kan det hända att någon produkt är tillfälligt slut. Fråga personalen på apoteket så hjälper de dig gärna. Du kan också beställa via www.apoteket.se eller med ett telefonsamtal till vår kundtjänst, 0771 450 450. Fredrik Hed FRÅGA DIREKT PÅ APOTEKET OM PRODUKTER ELLER SERVICE Tack för att du hör av dig! Redaktionen vill gärna ha feedback på innehållet i tidningen och hur vi kan utveckla det på bästa sätt. Och vi blir glada om du vill dela med dig av dina tankar kring liv och hälsa. Däremot är tidningens roll inte att svara på frågor om produkter eller om apotekens service. Om du har sådana frågor ber vi dig istället att vända dig direkt till ditt apotek. Du kan också ringa Apotekets kundservice på 0771-450 450.


Korsord

Apotekskrysset

VÅGRÄTT 1. Kallades förr psykisk kollaps 8. Kontaktställe 10. Byggd av brygd 11. Läran om genljud 12. Kunde man tidigare betala i 14. Beröra utan att vidröra 16. Året före millenieskiftet 18. Ask 20. Snabb häst med snärt 22. Ibland på finare skjorta 23. Spankst vatten 24. Helmut, tysk politiker 26. Är en mindre del av apoteken 29. Frisk 31. Skor och förskoning 33. Spak 35. Nej, men även efter förlossning 36. Fyndplatser 37. För munvård 38. Kan drabba astmatiker

1

2

3

4

5

9

8

DINA SIDOR

6

7

10

11 12

13

14

16 18

15

17 20

19

21

22 23

24 26

27

25

28

LODRÄTT 29

I förra numret av Tidningen Apoteket (nr 1 2011) var det flera svarta rutor som hade trillat bort i korsordet. Slarvet ligger helt på redaktionens sida och ingen skuld ska falla på konstruktören Gunilla Hultström. Nya rutiner och bättre korrekturläsning har införts som ska säkerställa att misstaget inte upprepas. Med bästa korsordshälsningar Fredrik Hed, tf chefredaktör RÄTTELSE

I Tidningen Apoteket nr 1 2011, på sidan 9, publicerades en felaktig bild i anslutning till artikeln ”Jag försöker vara så aktiv jag kan”. Bilden föreställer inte Frida Kuhlau utan en helt annan kvinna. TA beklagar misstaget och ber om ursäkt.

31

36

37

38

1

9

11

14

19

2

N A P L A N S S I N K T B L E A N Ä S D O A N D G O E X M

E P I D E M I

27

30

23

3

4

5

R M A D E E J N U N D N D O R R C I L I E I Ö P V A G A E E K S O T E N M T T A A N E R K T R U T E N Ö Ä I A K A R K 10

12

15

16

17

24

28

31

32

34

35

22

EN STOR URSÄKT TILL ALLA KORSORDSLÖSARE

30 33

Konstruktör: Gunilla Hultström

1. Ses och hörs förkylda 2. Snart till vickning 3. Alkoholmissbruk 4. Bakgrund 5. Kan hetsigt intagande vara 6. Det är odontologen expert på 7. Ses ofta i ring 9. Görs före inkassering i uppbördssammanhang 10. Lösning för syns skull 13. Enstämmiga 15. Är i de flesta fall fiskar 17. Aspen 19. Kramas ganska ofta 21. Nalle 23. Vattenfalls ledningsprodukt 25. Kan smärta bli av medicin 27. Uppehållsplats 28. Den kan drabbas av trång 30. Tar förnuftig 32. Ser man illa med 34. Används som likriktare

6

7

S K U L A U I E R B E T R B R A H E N B R I S O B P R I C S M I F A M Å M A G R E U A N Y L E

8

13

18

20

25

26

29

Skicka din lösning till Apoteks­krysset 2, Tidningen Apoteket, Apoteket AB, 118 81 Stockholm, senast 10 maj. Vi drar tio vinnare som får Apotekets senaste hälsobok ”Vardagshälsa”. Den rätta lösningen finns i nästa nummer som kommer ut den 10 juni.

21

P A T I E N T K E N T A U R

HÄR ÄR DEN RÄTTA LÖSNINGEN PÅ KORSORDET I FÖRRA NUMRET. OCH HÄR ÄR VINNARNA: Vi skickar boken Vardagshälsa till Elisabeth Berglund, Bureå, Sylvia Gustavsson, Karlstad, Margareta Eliasson, Ljungskile, Margit Eriksson-Hed, Älvdalen, Anders Hermansson, Skellefteå, Tobba Larsson, Skattkärr, Maria Meurling, Malmö, Lena Paulind Holm, Kristianstad, Anders Perstrand, Umeå, Marianne Westin, Ystad

Namn Adress Postnummer Ort nummer 2 2011 |

| 33


TILL SIST

Henrik Näsman

Vardagsmotion – det låter ungefär lika trist som husmorsgymnastik. Ett träningspass ska väl kännas som en ordentlig tortyromgång för att ge någon effekt! Eller? Två kloka herrar har fått Henrik Näsman att tänka om.

Vardagsmotion, jag?

FÖR EN SOM har kört ganska

HENRIK NÄSMAN FRILANSANDE REKLAMSKRIBENT och driver egna nätverksbyrå Näsman Kommunikation. BOR: Lidingö, lantställe i Djupvik på Gotland. PÅ FRITIDEN: Familj och vänner, golf, tennis, skidor på längden och utför, snickra och påta i trädgården. SOMMARPLANER: Gotland för hela slanten. ÄTER GÄRNA: Älskar fisk, renskavsgryta, Biff Rydberg och en schysst kalops. GÖR JAG EN LEDIG DAG: Långfrukost och löser nian i SvD, långpromenad i Grönstaskogarna, lunch på Långängsgården och rundpingis med barnen. MOTION JAG GILLAR: Promenader i vacker terräng, längdskidor, golf, kajakpaddling och innebandy. LÄSER JUST NU: Mankell, Den orolige mannen och Dalai Lama, Lycka. Men mest blir det dagstidningar och månadsmagasin. SER FRAM EMOT: Sol och värme och barmark! 34 |

| nummer 2 2011

hårda träningspass genom livet känns ordet vardags­motion lika främmande och trist som husmorsgymnastik eller gymping. Herregud, det ska väl ändå bränna i musklerna när man tränar? Vad är väl ett träningspass utan svett, piska, moro­t och mjölksyra? Hur kan en stillsam skogspromenad någonsin sprida mer glädje och harmoni än ett rejält bodypump-pass? Och vem kan få riktig ordning och stuns på min kropp, om inte en hård men rättvis personlig tränare? Ja, så här sorgligt macho måste jag något motvilligt erkänna att jag hittills har varit i min inställning till träning och motion. Men sent ska syndarn vakna. Om ett år fyller jag femtio, och sedan jag och familjen flyttade till ett tegelrött radhus ute på ”Hälsans Ö”, Lidingö, så har två av mina nya grannar öppnat mina ögon och fått mig på bättre tankar. Den ene heter Ville och är inflyttad norrman. Han har ett par gångstavar med patina, en ljusblå treväxlad Crescent av tidig 70-talsmodell och vita sneakers, eller gymnastikskor som det heter på hederlig vardagssvenska. Varje morgon och kväll susar Ville iväg. I ur och skur, snöglopp och sommarhetta, vardag som helgdag. Vad jag kan se har han varken tidtagarur eller pulsklocka. Tror knappast heller att han lagrar sina promenader och cykelrundor i en iPhone 4 och lägger upp statistik över kaloriförbrukning, snitthastighet och tillryggalagd sträcka. Nej, Ville är smartare än så. Han bara gör. Dessutom har han alltid tid att stanna upp och snacka en stund om väder, vind och annat vardagligt.

Sedan har vi Bertil, i 8:an på andra sidan gatan. De två vintrar vi bott i området har han haft den överlägset bäst skottade garageuppfarten av alla. Han äter mörk 70-procentig choklad, en ruta om dagen, ”för hjärtat”, som han så klokt säger, och han ser oförskämt fräsch ut. Även Bertil kör regelbunden vardagsmotion, minst två pass om dagen, morgon och kväll, året om. Till saken hör att Ville och Bertil är nyss fyllda 94 respektive 87. Vilka grabbar! Dessa ungdomliga stålmän är mina nya förebilder och två ytterst levande bevis på att det där med vardagsmotion inte är så tokigt trots allt… särskilt om man gör det var dag. Så nu har jag bestämt mig för ett nytt mål med min träning, nämligen att inte sätta några mål alls. Istället tänker jag göra det som känns bäst för dagen och stunden. Det kvittar om det blir ett tufft pass på gymmet, rundpingis

”Nej, Ville är smartare än så. Han bara gör. Dessutom har han alltid tid att stanna upp och snacka en stund.” hemma i källaren, ett varv med pilatesbollen och hopprepet eller bara en rask promenad runt kvarteret. Bara det blir av. Och bara det känns roligt. Till sommaren tror jag till och med att jag slår till på ett par gångstavar. För att finansiera dem tänkte jag sälja ett par av mina pulsklockor på Blocket. Nu återstår bara att gå från ord till handling. Från snack till verkstad. Men jag lovar att snart, mycket snart, ska även jag bli en nöjd och glad vardagsmotionär, och ta rygg på mina vänner Ville och Bertil. Förmodligen vilken helg som helst…


E ter 70 års forskning har vi fått till en ganska bra magkänsla. Nu på Apoteket!

Tarmfloran består av miljarder olika bakterier som är nödvändiga för att vi ska må bra och vara vid god hälsa. En del av bakterierna är nyttiga eller neutrala medan andra är skadliga. Probiotika skapar balans i tarmen genom att underlätta för de nyttiga bakterierna att föröka sig snabbare än de skadliga. Välj rätt bakterier Alla bakterier kan inte automatiskt kallas för probiotika. Först och främst måste bakterien vara säker. Vidare måste den ha påvisade positiva hälsoegenskaper. Och sist men inte minst måste bakterien överleva i produkten samt i magsäckens sura miljö. Därför innehåller våra produkter bakteriestammar från Institut Rosell – ett av världens ledande företag inom framställning, forskning och utveckling av probiotika.

Bakteriebindande plåster

Lactiplus är en bredspektrum probiotika. Med det menas att den innehåller probiotiska bakterier från sex olika bakteriestammar vilket säkerställer att olika delar av tarmen förses med nyttiga bakterier. Dessutom innehåller Lactiplus mat för de här bakterierna (prebiotika). Lactiplus kan tas dagligen för att balansera magen och stödja kroppens naturliga försvar.

Lactitravel innehåller en unik kombination av probiotiska bakterier och en probiotisk jäst. Den specifika sammansättningen är skapad för att bidra till en så normal tarmflora som möjligt i samband med utlandsresa.

ABIGO Medical AB, Askim • Tel 031-748 49 50 • www.abigo.se

www.jagalskarmagen.se

Baltex AB | 08-640 05 95

Lactistress är framtagen för oroliga och stressade magar och passar utmärkt när livet är extra hektiskt och magen behöver balans. Den unika beredningsformen, ett så kallat stick med pulver, gör att produkten är enkel och smidig att använda. Lactistress kan tas när som helst under dagen och är lätt att svälja, inget vatten behövs. Dessutom är den god!

navigator

Sorbact är ett annorlunda plåster som inte bara skyddar såret från smuts, utan det binder även till sig bakterier. Därmed minskar risken för infektion och såret ges bättre möjlighet att läka. Sorbact bakteriebindande plåster är särskilt bra i smutsiga miljöer – i sandlådan, i stallet eller på semesterresan. Finns nu att köpa på apotek!

Lactiplusfamiljen – för olika tillfällen


Receptet på hälsosam vikt Ät rätt, motionera och ta alli

Varför alli?

6 veckor

När du äter rätt, motionerar och tar alli, får du både belöning för dina hälsosamma beslut och hjälp att fatta dem. Förklaringen är att alli samarbetar med din kropp genom att blockera omkring 25% av det fett du äter. För varje 2 kilo du lyckas gå ner i vikt kan alli hjälpa dig att gå ner ett till. Dina egna ansträngningar och alli tar dig tillsammans framåt på vägen mot ett hälsosammare liv.

Löften om att gå ned massor i vikt på kort tid kan verka lockande, men leder ofta till den välkända jojoeffekten. Målet för alli är en hälsosam och gradvis viktförlust. Idealet är 0,5 – 1 kg per vecka. Du kan ställa upp ett mål på 6 kilo på 6 veckor. På dessa 6 veckor med alli får du lära dig leva ett hälsosammare liv och samtidigt gå ned upp till 6 kilo.

6 6

veckorspaket

alli® (orlistat), hårda kapslar 60 mg, ett receptfritt läkemedel. hos Används viktminskning vuxna från 18 har år, som är överviktiga har ett BMIeller (body mass mg. är Används för viktminskning vuxnaför från 18 år, som ärhos överviktiga och ett BMI (body massoch index) på 28 mer. Ska index) på 28 eller mer.med Ska en användas tillsammans med en kalorireducerad, fettsnål gastrointestinala kost. Risken för att uppleva gastrointestinala kan med öka när tas högt tillanvändas tillsammans kalorireducerad, fettsnål kost. Risken för att uppleva symtom kan öka när alli tas symtom tillsammans kostalli med sammans med kost med fettinnehåll. Ej förmån. Fri prissättning. information se www.fass.se Läs alltid bipacksedeln före användning. fettinnehåll. Ej förmån. Fri högt prissättning. För kompletterande informationFör sekompletterande www.fass.se GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, Box 5196, 200 71 Malmö. alli® är ett varumärke som tillhör GlaxoSmithKline-koncernen.

E32024

Vill du ha mer information om hur du kan få en hälsosammare vikt på 6 veckor? Besök oss på alliplan.se/6veckor

Tidningen Apoteket - Nummer 2 2011  

En tidning om liv och hälsa för Apotekets kunder.

Advertisement