Apotekets Sundhedsmagasin 1 - 2023

Page 1

Start din sunde hverdag på apoteket

Faguddannet personale giver altid en individuel rådgivning

TEMA: ALDERDOM

FÅ GODE RÅD

TIL EN TRYG ALDERDOM

Indeholder GRATIS PRØVE

Konkurrencer

Vind produkter fra Decubal eller produkter fra Drogens Vital

01 · 2023 | MAGASIN FRA
OM SUNDHED OG
APOTEKET
VELVÆRE

Få gode råd til en tryg alderdom

I takt med at vi bliver ældre kan kroppen ændre sig; man kan for eksempel føle sig mere træt og energiforladt, overblikket kan blive mindre, kroppen får større behov for bestemte vitaminer og mineraler og huden ændrer sig også. Det er vigtigt fortsat at holde kroppen i gang – lidt er bedre end ingenting.

Ca. 60 % af alle ældre over 75 år indtager mere end tre forskellige lægemidler om dagen, og det er derfor naturligt at en del ældre søger råd på apoteket. Måske kommer man ind imellem i tvivl om man har husket at tage sin medicin. Der er heldigvis hjælp at hente. Dels kan du få en medicinhusker, som minder dig om, at det er tid til medicin, eller apoteket kan tilbyde at pakke din medicin. Hver pose indeholder de tabletter og kapsler som du skal tage på et bestemt tidspunkt. På poserne står både dit navn, hvilke lægemidler der er pakket i posen og hvilken dato og tidspunkt du skal tage medicinen. Dette kaldes for dosispakket medicin, og er velegnet når man er i stabil behandling og ikke får ændret dosis ofte. Ved dosispakket medicin slipper du altså for selv at dosere medicin og for at holde styr på om der er flere tabletter tilbage i tabletglasset. Hvis du selv vil dosere din medicin, har apoteket doseringsæsker til forskellige behov; lige fra en enkelt daglig dosis til flere daglige doser.

Nogle ældre føler at de har mindre energi, hvilket naturligt kan hænge sammen med alderen. Men hvis man som ældre er småtspisende, kan man risikere at mangle vitaminer og mineraler, hvilket kan give træthed. Er man småtspisende, kan det være en god idé at supplere med en daglig vitamintablet, der netop sikrer, at man får de forskellige vitaminer. Derudover anbefales det, at ældre hver dag indtager 20 mikrogram D-vitamin og 800-1000 mg kalk.

En del ældre oplever desværre sygdom i en kortere eller længere periode. Det kan medføre svækkelse og det kan opleves sværere at indtage tilstrækkelig mad. Apoteket tilbyder derfor ernæringsdrikke. Ernæringsdrikke er drikke som fungerer som enten et måltid eller som supplement til et måltid. Ernæringsdrikkene indeholder protein, kulhydrat, fedt, vitaminer og mineraler, og findes i forskellige smagsvarianter så der er noget for enhver smag. På apoteket kan vi også hjælpe med serveringsforslag.

Apoteket står altid klar til at hjælpe og rådgive dig.

TEMA: Allergi 49 Fodpleje ...................... 36 Forkølelse ..................... 44 Halsbrand ..................... 57 Hudpleje 6 Hygiejne ...................... 33 Intimpleje ..................... 40 Kosttilskud .................... 14 Lus ........................... 38 Maven ........................ 58 Motion ........................ 34 Mundhygiejne 30 Rygeafvænning ................ 50 Smerte ........................ 52 Transportsyge ................. 56 Øjne .......................... 27 Ørepleje ...................... 28 ARTIKLER: Aldersforandringer i huden ..... 4 Husk D-vitamin – også om vinteren ............. 14 Underernæring hos ældre er farligt ............. 22 Små høretelefoner udfordrer din ørevoks 28 Hvad er god mundhygiejne ..... 30 Fysisk inaktivitet gør dig ældre før tid 34 Pleje til vintertrætte fødder. . . . . . 36 Den intime balance ............ 40 Øv dig i at få kontrol ............ 42 Ramt af forkølelse igen? 44 Menstruationssmerter .......... 52 Fungerer din mave som den skal, eller har du ofte træg mave? 58 SE OGSÅ: Har du husket alt til ferien ....... 39 Konkurrence Decubal .......... 13 Konkurrence Drogens Vital 20 Pligttekster .................... 62 INDHOLD FÅ GODE VANER PÅ APOTEKET 2 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023 Rigtig god læselyst Rikke Nielsen Farmaceut

CeraVe Moisturising Cream

Fugt til tør og meget tør hud

En rig creme, som er velegnet til tør til meget tør hud. Cremen fungerer lige så godt på kroppen som i ansigtet. Den fugter effektivt huden, samtidig med at den hjælper med at styrke den beskyttende hudbarriere. Den ikke klistrede creme med 3 essentielle ceramider og hyaluronsyre fugter hele dagen allerede efter første brug. Hypoallergen. Uden parfume. Tilstopper ikke porerne.

Velegnet til både voksne og børn

Aldersforandringer i huden

Når du bliver ældre, kan det ses på din hud, som bliver mere tør, tynd og rynket. Du kan ikke bremse hudens aldringsproces, men med de rette vitaminer, mineraler og plejeprodukter kan du forlænge din huds vitalitet og fasthed.

4 | Sundhedsmagasin
nr. 1 2023

Når vi ældes, kan det først og fremmest ses på vores hud. Den bliver tyndere, mere tør og har sværere ved at danne nye hudceller. Derudover får vi gradvist flere rynker, oftest først på hænderne og i ansigtet, områder der har været mest eksponeret for solens stråler gennem et langt liv. Mange vil også få pigmentpletter, kaldet alderdomspletter, som påvirkning på solens stråler.

Rynker viser et levet liv, og det er et uundgåeligt aldringstegn, vi alle sammen vil opleve før eller siden. Du kan ikke bremse processen, men hvis du passer godt på din hud, kan du måske forsinke hudens aldringstegn betragteligt.

Solen fremskynder hudens aldringsproces Hudens største fjende er solens stråler og ved at udsætte din hud ubeskyttet for solens UVA­ og UVB­stråler, fremskynder du hudens aldringsproces betragteligt. Strålerne gør din hud mere slap og rynket, og det er også derfor, at de første aldringstegn oftest viser sig på de områder, der har været mest udsat for solens stråler. Derudover øger du risikoen for hudkræft ved at opholde dig i solens stråler, når de er stærkest midt på dagen.

Det betyder dog ikke, at du skal holde dig indendørs eller helt undgå solens stråler. For netop lyset er hovedkilde til vores naturlige optag af det vigtige D­vitamin. Det er afgørende for vores krops evne til at optage kalk, så vi mindsker risikoen for udvikling af knogleskørhed.

Når du bevæger dig ud i solen, er det dog vigtigt, du beskytter din hud med solcreme. Er du i tvivl om valg af solbeskyttelse, så spørg på apoteket.

Gode plejeprodukter til moden hud Når vi ældes, falder vores kollagenproduktion betydeligt. Kollagen er ét af

vores vigtigste proteiner og gør blandt andet, at huden er glat, elastisk og fast. Når produktionen falder, bliver vores hud tilsvarende mere slap og rynket. Derfor kan det være en god idé at tage et dagligt tilskud af kollagen, hvis du ønsker at holde huden spændstig.

Huden bliver også mere tør og porøs, når vi bliver ældre. Det gør, at den lettere sprækker, hvilket kan være meget smertefuldt. Derfor er det vigtigt, at du smører din hud dagligt i en god creme, eksempelvis en lotion eller en fedtcreme, hvis huden er ekstra tør.

Går du med makeup, kan det være en idé at vælge produkter, der egner sig særligt til moden hud. Derudover er et godt råd at vælge en lysere foundation til ældre hud, da det får din hud til at se friskere ud.

Vitaminer og mineraler

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle personer over 70 år samt beboere på plejecentre dagligt indtager 20 mikrogram D ­vitamin og 800 ­1000 mg calcium hele året. Årsagen er, at moden hud ikke længere er så god til at danne D ­vitamin, og nyrerne ikke er gode nok til at optage det.

Når det kommer til din hud, har flere vitaminer vist sig gavnlige. A­vitamin hjælper på tør hud og minimerer rynker, og det finder du i fisk, mejeriprodukter og æg, samt grove grøntsager. C­vitamin hjælper din krop med at producere kollagen, og E­vitamin menes at have en gavnlig effekt på alderspletter og rynker. E­vitamin findes i blandt andet fuldkorn, mandler, fede mælkeprodukter og planteolier.

Er det svært at spise sig til dit vitaminbehov, kan det være en god idé at få det dækket med en multivitaminpille. Er du i tvivl, så spørg os på apoteket.

5
Kilder: sundhed.dk, sundhedsstyrelsen, netdoktor, videnskab.dk

A-Derma Exomega Control Foaming Gel

Beroligende og kløedæmpende vaskegel til tør, irriteret hud og hud med tendens til atopi. Til spædbørn, børn og voksne. 500 ml.

A-Derma Exomega Control Balm

Daglig pleje til ekstra tør hud, og hud med tendens til atopi. Balmen har en blød og meget nærende konsistens, der beroliger ekstra tør hud, gør den smidig og genopretter hudens barriere. Exomega Control Balm indeholder 100% naturlig beroligende Rhealba® havrekim-ekstrakt, som dæmper kløe og irritation med kun 1 daglig påføring. Til hele familien, også spædbørn. 400 ml.

Gode råd

mod atopisk eksem

• Brug en fugtighedscreme med et højt fedtindhold

• Smør de udsatte hudområder to gange dagligt, og flere gange ved håndeksem

• Brug kun uparfumerede plejeprodukter som f.eks. sæbe og shampoo

• Husk at vaske de udsatte hudområder dagligt i lunkent vand, da varmt vand kan udtørre huden

• Brug en fedtholdig creme umiddelbart efter badet

• Undgå uld direkte på kroppen, da det kan medføre kløe og nye eksemudbrud

Få flere gode råd om eksem på apoteket

6 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023 TEMA: HUDPLEJE

Avène XeraCalm A.D Cleansing Oil

Vaskeolie uden parfume til tør og kløende hud. Vasker uden at udtørre huden og beskytter mod den udtørrende effekt af postevand.

Mindsker kløe og tørhed fra første brug. Giver næring til huden og genopbygger hudbarrieren. Virker fugtgivende i 24 timer. 400 ml.

Avène XeraCalm A.D Balm

Styrker og bevarer hudens mikrobiom. Nærende og genopbyggende fedtcreme til tør, kløende og atopisk hud. Velegnet til alle former for kløe, der skyldes tørhed. Dæmper effektivt kløe og gør huden blød og smidig. Til spædbørn, børn og voksne. 400 ml.

Lipikar Balm AP+ M

Balancerer hudens mikrobiom. Beroligende, styrkende og kløestillende creme til krop. Reducerer forekomsten af udbrud af atopisk eksem. Velegnet til voksne, børn og spædbørn (også nyfødte) med meget/ekstrem tør hud samt hud med tendens til atopi. Uden parfume. 400 ml.

Apotekets Essence Bodysorbet

Et kollagenstimulerende og intenst fugtgivende kropsplejeprodukt med aktivt algeekstrakt. Anvendes efter badet, påfør lidt ad gangen og masser blidt ind i huden. Med frisk duft. Dermatologisk testet. 225 ml.

7

Panthenolsalve

Beskytter, plejer og fremmer helingen af skadet hud. Vandskyende salve til f.eks. revner i mundvigene, hudafskrabninger, hudrevner på fingrene og pleje af friske tatoveringer. Indeholder blødgørende shea butter samt panthenol, som fremmer hudens evne til at regenerere. Uden parfume. Astma-Allergimærket og Svanemærket. 100 ml.

Apotekets Specialpleje

Blød Zinksalve

Beskytter og blødgør rød og irriteret hud. Salven har en særlig blød konsistens, så den er nem at fordele på den sårbare hud. Uden parfume. Astma-Allergimærket. 100 ml.

Apotekets Specialpleje Lacto+ Barrierecreme

Beroliger, fugter, beskytter og reparerer sart, irriteret hud på kroppen. Tranebærekstrakt og intakte celler fra Lactobacillus plantarum styrker hudens naturlige mikrobiom og hudbarrieren bliver bedre i stand til at modstå ydre påvirkninger samt holde på fugten i huden. Uden parfume. Astma-Allergimærket. 150 ml.

Apotekets Parfumefri Ansigtscreme

Indeholder bl.a. blødgørende shorea butter, kreatin der stimulerer cellefornyelsen, styrker bindevævet og forbedrer hudens elasticitet, samt beskyttende glycerin, der sammen med panthenol tilfører fugt til huden i minimum 24 timer pr. påføring, Astma-Allergimærket og Svanemærket. 50 ml.

Apotekets Parfumefri Deo Roll-on

Dæmper sveddannelse i op til 24 timer, neutraliserer årsagen til svedlugt og tørrer hurtigt på huden. Astma-Allergimærket og Svanemærket. 50 ml.

Apotekets Parfumefri Bodycreme

En ekstra fugtgivende creme til kroppen med fugtgivende glycerin, blødgørende kakao- og shea butter samt kreatin, der styrker hudens bindevæv. Cremen absorberes hurtigt uden at fedte. Astma-Allergimærket og Svanemærket. 250 ml.

Apotekets Specialpleje
8 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023

Liftactiv Collagen Specialist

Er en avanceret anti-age-creme, som reducerer rynker og pigmentpletter samt booster cellefornyelsen i hudoverfladen. Hudens spændstighed forbedres for at give en mere defineret ansigtskontur samt en mere ensartet hudtone. Til alle hudtyper, også sensitiv hud. Hypoallergen. 50 ml.

Tør hud i vinterperioden

De konstante skift mellem et tørt og lunt indeklima og koldt og blæsende vejr udenfor giver tendens til mere tør og irriteret hud. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at holde huden blød og lækker – også i den kolde tid.

Det anbefales bl.a. at bruge en federe creme, når det er vinter. Sørg for altid at have varmt tøj på, når du skal ud. Samt undgå overdreven brug af sæbe, da det kan udtørre huden.

Få altid faglig vejledning, der passer til dine behov, på apoteket.

Apotekets Essence Anti-Age Creme

En kollagenstimulerende, ekstra plejende og fugtgivende dag- og natcreme med algeekstrakt. Cremen opstrammer huden, mindsker rynker, giver huden glød – og har en skøn konsistens og en let frisk duft. 50 ml.

Spørg bare os om…
9

Helo

Danner en beskyttende barriere på huden og er derfor særligt velegnet som kuldecreme til at beskytte huden ved lave temperaturer og frost. Fedtcremen holder på hudens fugt og mindsker dermed fordampningen af vand fra hudens overflade. 150 ml.

Cremen indeholder det aktive stof Annonasense, der stopper udviklingen af irriteret og kløende hud med tendens til eksem eller atopisk hud. Hjælper huden med at genfinde sin egen evne til at hele. Til børn og voksne. 150 ml.

En uparfumeret balm, der fugter intensivt og hjælper med at reparere meget tør og udsat hud. Med præbiotisk tredobbelt havrekompleks (havremel + havreekstrakt + havreolie) og glycerin, forbedres hudens naturlige balance og gør huden mere modstandsdygtig. 50 ml.

Pro AD Ceridal Fedtcreme Aveeno Skin Relief Cica Balm
10 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023

Creme til tør hud bør påføres dagligt

Fugtgivende cremer til kroppen er vigtige for bekæmpelsen af tør hud. De hjælper med at gendanne hydrolipid filmen og gøre huden glat og silkeblød. Disse cremer bør påføres dagligt, især efter brusebad, og du bør benytte cremer til tørre hænder flere gange om dagen, især i vintermånederne. For at beskytte din huds fugtbalance anbefaler vi, at du gør følgende:

• Brug milde renseprodukter, der ikke er skrappe mod huden (geléer uden sæbe med et højt indhold af lipider)

• Tag korte bade i lunkent vand

• Dup blidt i stedet for at gnubbe dig selv tør

• Drik en tilstrækkelig mængde væske

• Hold en sund luftfugtighed i dit hjem

• Hold temperaturen i dit soveværelse på 19 °C eller derunder

Danatekt Fedtcreme 70 %

Udviklet til meget tør og skællende hud. Plejer, blødgør, tilfører fugt og hjælper med at genopbygge hudens naturlige beskyttelsesbarriere. Indeholder bl.a. aktivt havreekstrakt, der virker anti-irriterende og beroligende samt mindsker rødme og afhjælper ubehag som kløe. Fedt indhold 70 %. Uden parfume. AllergyCertified og Svanemærket. 250 ml.

Danatekt Shampoo og Vask

Mild og skånsom shampoo og kropsvask. Udviklet til tør og sart hovedbund og tør hud på kroppen. Højt indhold af vegetabilsk glycerin, der tilfører fugt og beskytter hovedbunden og huden på kroppen mod udtørring. Provitamin B5 tilfører fugt og næring til håret. Uden parfume. AllergyCertified og Svanemærket. 250 ml.

Locobase Repair

Indeholder hudidentiske fedtstoffer (ceramider, kolesterol og frie fedtsyrer), der fremskynder hudens egen reparationsproces af hudbarrieren. Uden parfume. Anbefalet af Asthma

Allergy Nordic. 100 g.

11

Spørg bare os om…

Tør og kløende hud

Vinteren er over os og dermed også sæsonen for tør hud, der strammer og klør.

Tør hud kan opstå hele året, men når temperaturen falder, og luftfugtigheden er lav, er huden ekstra udsat og har brug for ekstra omsorg. Heldigvis er der en hel del, du selv kan gøre for at forebygge, at problemet opstår. Og er huden først blevet stram, rød eller skællende, kan du lindre og udbedre med en række specifikke hudprodukter, som du kan købe på apoteket.

Find produktet til dine behov på apoteket.

CeraVe Fugtgivende Creme

Er til tør og meget tør hud. Tilfører fugt og hjælper med at styrke den beskyttende hudbarriere i ansigtet og på kroppen med 3 essentielle ceramider og hyalyronsyre. Uden parfume. 454 g.

Decubal Bodycream

En rig creme særligt udviklet til tør hud. Nærer og genopretter hudens naturlige barriere samt beskytter huden. Uden parfume. 100 g.

Bepanthen Salve

Giver næring til tør, sprukken og følsom hud. Plejer og forebygger tør og irriteret hud. Indeholder dexpanthenol, der omdannes til B5-vitamin i huden, som understøtter hudens genopbygging. Påføres på tørre hudområder på kroppen efter behov. Uden parfume og farvestoffer. 30 g.

12 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023

Konkurrence

VIND

Decubal produkter

Decubal Lipid Cream er specielt udviklet til tør og sensitiv hud. Cremen hjælper din hud med at genopbygge den naturlige hudbarriere, så den er velplejet hele vinteren.

Vi trækker 5 vindere, der hver vinder 1 stk. Decubal Lipid Cream 200 ml, 1 stk. Decubal Lips & Dry Spots Balm 30 ml og 1 stk. Decubal Hand Cream 100 ml. til en værdi af 304,85 kr. i vejl. udsalgspris

Du deltager i konkurrencen ved at svare rigtigt på følgende spørgsmål: Hvad er fedtindholdet i Decubal Lipid Cream?

Svaret mailes til kontakt@karopharma.dk senest d. 27. februar 2023 Skriv Apotekerens sundhedsmagasin konkurrence i emnefeltet.

Konkurrenceregler: Karo Pharma ApS kontakter vinderen direkte. Præmien kan ikke byttes til kontanter. Du kan maks. deltage 1 gang og skal være fyldt 18 år. Ansatte på apotek, Karo Pharma ApS, samt deres familiemedlemmer på samme bopæl må ikke deltage i konkurrencen. Din mail vil blive slettet efter konkurrencens udløb. Konkurrencen udbydes af Karo Pharma ApS, Amagerfælledvej 106, 2300 København S.

1. 40% 2. 60% 3. 70%
13

HUSK D-VITAMIN – også om vinteren

Alle danskere anbefales at tage et dagligt tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret. Bivirkningerne ved mangel på vitaminet kan vise sig som smerter i knoglerne, træthed og depressive tanker. Derfor er det vigtigt, at du er yderst opmærksom på, om du får nok.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen, sundhed.dk.
14 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023 TEMA: KOSTTILSKUD

Vinteren er over os, og det samme er de mørkere dage. Det betyder, at du skal være særlig opmærksom på, om du får nok D-vitamin. Vores primære kilde til det vigtige vitamin er solens stråler, og selvom D-vitamin kan lagres i vores krop til mørkere tider, er det ikke nok.

D-vitamin har ikke kun en positiv effekt på vores knogler og nedbringer risikoen for knogleskørhed. Det har en helt generel indvirke på vores helbred, fordi vitaminet spiller en central rolle for vores immunforsvar. Undersøgelser har vist, at knap hver femte dansker, der ikke tager vitamintilskud, har mangel på D-vitamin om foråret, fordi depoterne slipper op.

Dagligt tilskud af D-vitamin Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at alle danskere får et dagligt tilskud af D-vitamin i de mørke måneder, oktober til april. Konkret anbefales det, at alle børn over fire år og voksne får et dagligt tilskud på 5-10 mikrogram D-vitamin.

Andre regler gælder for personer med mørk hud, gravide, børn under fire år og personer, der undgår sollys, her anbefales et tilskud på 10 mikrogram

D-vitamin dagligt hele året. Personer over 70 år, beboere på plejecentre og personer med øget risiko for knogleskørhed anbefales 20 mikrogram D-vitamin og 800-1000 mg calcium dagligt hele året.

Du kan købe D-vitamintilskud på dit lokale apotek, blandt andet som rent tilskud og som del af en multivitamin. Har du spørgsmål til doser og præparater, er du

altid velkommen til at spørge personalet.

Sollys og fed fisk

Der er naturlige kilder til D-vitamin, og den primære er solens stråler. Når vi opholder os udenfor i solen i sommerhalvåret, får vi nemt og hurtigt fyldt vores depoter op. Faktisk er en tur udenfor på 15 minutter med blottet ansigt og arme nok til at dække det daglige behov.

Men når sommeren går på hæld, forsvinder vores primære kilde til D-vitamin. Vitaminet findes også i fed fisk, men det er meget svært at spise store nok mængder til at dække det daglige behov. Derudover indeholder fisk fra opdræt (primært laks) 75% mindre D-vitamin, end vildtfangede fisk gør. Derfor anbefales det til at supplere med et tilskud.

Symptomer på mangel af D-vitamin

Det kan være svært at identificere symptomerne, hvis du er i underskud af D-vitamin. Derfor er der mange, der lever med et ikke-diagnosticeret D-vitaminmangel.

Symptomerne vil typisk mærkes som en træthed, ømhed og måske smerte i musklerne, ligesom knogler og led bliver påvirket, så det pludselig kan være svært at komme op fra stolen eller gå op ad trapper.

Mangel af D-vitamin kan desuden have psykiske konsekvenser, hvor man kan føle sig træt, uoplagt og magtesløs. Det kan let misforstås til at være en begyndende depression, men symptomerne forsvinder, når D-vitamin-balancen genoprettes. Ved tydelige symptomer på D-vitamin-mangel bør man straks søge læge.

Apotekets Kollagen + C-vitamin

Et kosttilskud til huden med VERISOL® kollagen-peptider, der forbedrer hudens elasticitet samt reducerer fine linjer og rynker, C-vitamin, som bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende hud, kobber, der bidrager til at vedligeholde et normalt bindevæv og en normal pigmentering af huden samt zink, der bidrager til at vedligeholde en normal hud. Til voksne. 100 stk.

Apotekets Multivitamin

Indeholder 13 forskellige vitaminer og 8 forskellige mineraler bl.a. 10 mikrogram D-vitamin pr. tablet. Vitamintabletterne indeholder ikke gelatine, gluten, mælkeprotein eller laktose. Til voksne og børn over 11 år. 300 stk.

15

Vitaminer og mineraler om vinteren

De er vigtige for at vores kroppe fungerer og trives. Vitamin­ og mineralbehovet bliver typisk dækket af en varieret kost, men det kan være svært at få nok af visse vitaminer – især hvis kroppen i forvejen er i underskud. I den forbindelse kan det være en god ide at supplere med et kosttilskud­

Snak altid med din læge, inden du begynder at tage et tilskud.

Apoteket står klar til at vejlede dig.

Kids Zoo® Multivitamin

Multivitamin med jordbærsmag, der indeholder 10 vigtige vitaminer, som sikrer, at dit barn får de nødvendige vitaminer dagligt. Uden kunstige sødemidler og konserveringsmidler samt kunstige smags- og farvestoffer. Til børn fra 3 år. 60 stk.

Multi-tabs Complet

Unik og innovativ kombination af essentielle vitaminer, mineraler og omega-3. Til voksne og børn fra 11 år. 90 stk.

Multi-tabs Immuno

En unik 1-lagstablet, der indeholder

19 vitaminer og mineraler samt 1 milliard mælkesyrebakerier i én og samme tablet. Til voksne og børn fra 11 år. 60 stk.

Spørg bare os om…
16 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023

Solaray® Magnesium Citrat

Kapsler med magnesiumcitrat der aktiverer flere end 300 forskellige enzymer, der har betydning for alt fra hjerne og nervesystem til energiproduk tion og knogler. 180 stk.

APOVIT® Multi Voksen

Multivitamin-mineraltablet til voksne og børn fra 11 år. Kosttilskud med bl.a. A-, C- og D-vitamin, zink og selen, der bidrager til normal vedligeholdelse af immunforsvaret. 200 stk.

APOVIT® Omega-3 Omega-3

til voksne og børn fra 11 år. Kosttilskud som indeholder de sunde fedtsyrer EPA og DHA fra fisk, der bidrager til en normal hjertefunktion. DHA bidrager til en normal hjernefunktion 1000 mg. 120 stk.

Solaray® Mega B-Stress

Mere energi i pressede perioder. Mega B-Stress er et vitaminkompleks med B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotin, magnesium og vitamin C, som alle bidrager til normalt energistofskifte. 120 stk.

kapsel
17

Drogens Vital Omega-3 med Ingefær Fiskeolie med Ingefær der indeholder en kombination af ingefærekstrakt og omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA. Ingefær er med til at vedligeholde en normal fordøjelse, mens EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. Certificeret bæredygtigt fiskeri - ”Friends of the sea”. 80 stk.

Drogens Vital Hud, Hår & Negle

Indeholder en speciel kombination med ekstrakt af planten agerpadderokke, der indeholder silica. Derudover vitaminer og mineraler, som fx zink der bidrager til vedligeholdelsen af både hud, hår og negle. Kan indtages af voksne og børn fra 11 år. 160 stk.

Drogens Vital Omega-3 Antiopstød Er en kombination af både omega-3 og D-vitamin. Kapslen har et særligt syrestabilt overtræk, så de først opløses i tarmen og ikke i mavesækken. Dette forhindrer uønskede fiskeopstød. Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. Certificeret bæredygtigt fiskeri - ”Friends of the sea”. 90 stk.

Drogens Vital Overgangsalder Indeholder rødkløverekstrakt, humleekstrakt, Biotin og B6-vitamin. Rødkløver hjælper til at opretholde en behagelig overgangsalder og håndtere gener relateret hertil, som hedeture, svedeture, rastløshed og humørsvingninger. Til kvinder i overgangsalderen. 60 stk.

Drogens Vital Tranebær med biotin Et kosttilskud fremstillet ud fra tranebær koncentrat. Der er tilsat biotin, der bidrager til vedligeholdelse af normale slimhinder. Kan blandes op med vand eller indtages som koncentreret drik. Kan indtages af voksne og børn fra 11 år. 500 ml.

18 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023

Drogens Vital Baldrian

Til dig som ønsker at opretholde en naturlig søvn. Produktet indeholder både baldrian og Citronmelisseekstrakt. Baldrian bidrager til vedligeholdelse af naturlig søvn og hvile. Kan indtages af voksne og børn fra 12 år. 120 stk.

Drogens Vital Ingefær

Er en nem måde at få ingefær på i hverdagen. Ingefær hjælper med at støtte fordøjelsen. Bøtten er lavet af 100% genanvendt plast og kan genbruges. Kan indtages af voksne og børn fra 6 år. Vegansk. 160 stk.

Drogens Vital Multivitamin

Indeholder urter, vitaminer og mineraler. A-,C- og D-vitamin bidrager til et normalt immunsystem. Kan indtages af voksne og børn fra 11 år. 170 stk.

Drogens Vital Halsmikstur

Er naturens egen hjælp ved tør og ru hals og indeholder ekstrakt af lakrids og urten timian. Timian hjælper ved ru og tør hals samt svælg. Til voksne fra 18 år. 250 ml.

Drogens Vital Energi Her og Nu

Indeholder ginseng, rosenrod og guarana. Guarana har en gavnlig effekt ved træthed og udmattelse. Til voksne fra 18 år. 500 ml.

Drogens Vital Immunforsvar

Indeholder en unik kombination af naturlige planter som andrographis, echinacea og hyldebær samt C-vitamin. C-vitamin og andrographis bidrager til immunsystemets normale funktion. Til voksne fra 18 år. 30 stk.

19

kosttilskud til dit naturlige jeg

Vind 4 Drogens Vital produkter i det flotte nye design.

Drogens Vital er en bred kosttilskudsserie, der rummer både vitaminer, mineraler, omega-3 og naturens egne ingredienser, der kan dække hverdagens behov. Størstedelen af vores tabletter er mandelformede hvilket dokumenteret gør dem lettere at synke end runde tabletter. Nyd livet og yd dit bedste - som dit naturlige jeg.

Vi trækker 5 vindere, der hver vinder 4 Drogens Vital Produkter: DV Multivitamin– DV Multivitamin 50+ – DV Halsmikstur – DV Baldrian til en samlet værdi af 550,- kr. i vejl. udsalgspris

Du deltager i konkurrencen ved at svare rigtigt på følgende spørgsmål: Hvilken form har størstedelen af Drogens Vital tabletter?

A: De er aflange i formen.

B: Mandelformede hvilket dokumenteret gør dem lette at synke.

C: Runde og synkevenlige.

Svaret mailes til konkurrence@orklacare.dk senest d. 23. februar 2023 Skriv Drogens Vital konkurrence i emnefeltet.

Konkurrencereglerne: Vinderen kontaktes direkte af Orkla Care. Præmien kan ikke byttes til kontanter. Du kan maks. deltage 1 gang og skal være fyldt 18 år. Evt. præmieafgift betales af Orkla Care A/S. Ansatte på apotek, Orkla Care samt deres familiemedlemmer på samme bopæl må ikke deltage i konkurrencen. Din mail vil blive slette efter konkurrencens udløb. Konkurrencen udbydes af Orkla Care A/S, Industrigrenen 10, 2635 Ishøj.

Konkurrence 20 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023

aminoJern

Skånsomt og effektivt jerntilskud. aminoJern genopretter jernbalancen og optages 2-4 gange bedre end traditionelle jerntilskud. 25 mg. 90 stk.

Kilde: Ferrous bisglycinate 25 mg iron is as effective as ferrous sulfate 50 mg iron in the prophylaxis of iron deficiency and anemia during pregnancy in a randomized trial, Milman et al, DOI: 10.1515/jpm-20130153

HemoJern

Jerntilskud fra to kilder: ferrobisglycinat og hæmoglobinpulver. Jern bidrager til produktionen af røde blodlegemer og til at mindske træthed og udmattelse. Velegnet til både gravide, bloddonorer, menstruerende kvinder og andre over 11 år, der har behov for et jerntilskud. 75 stk.

Jerntilskud

Kroppen danner ikke selv jern og skal have det tilført via kosten. Vi får primært jern, når vi spiser brød og kornprodukter, men også frugt, grøntsager, kartofler og kød kan bidrage med jern.

Jernmangel ses hyppigst hos kvinder, når de har menstruation. Men graviditet øger også jernbehovet betydeligt. Ved jernmangel kan opleves træthed, hovedpine, svimmelhed, hjertebanken og åndenød.

Tal med din læge, hvis du mistænker at være i underskud af jern. På apoteket står vi også klar til at vejlede dig.

Unikalk® Silver

Indeholder 400 mg calcium og

10µg D3-vitamin pr. tablet til din knoglesundhed. Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale tænder og knogler. D-vitamin bidrager til et normalt fungerende immunforsvar og normalt optagelse af kalk. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

UniKalk® 38µg D-vitamin

Indeholder 400 mg calcium og

38 µg D3-vitamin pr. tablet til din knoglesundhed. Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale tænder og knogler. D-vitamin bidrager til et normalt fungerende immunforsvar og normalt optagelse af kalk. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

Unikalk® Forte

Indeholder 400 mg calcium og

19µg D3-vitamin pr. tablet til din knoglesundhed. Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale tænder og knogler. D-vitamin bidrager til et normalt fungerende immunforsvar og normalt optagelse af kalk. Tyggetabletter med citrussmag. Til voksne og børn over 11 år. 90 stk.

21

Underernæring hos ældre kan være skadeligt

Det skønnes, at hver femte ældre i plejebolig eller hjemmeplejen er undereller fejlernæret. Din krop har brug for energi og styrke til at stå imod sygdomme, og det får du blandt andet via en proteinrig og kalorietæt kost. Her guider vi dig til de gode råvarer og nødvendige vitaminer.

22 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023

Det skønnes, at hver femte ældre i plejebolig eller hjemmeplejen er under­ eller fejlernæret. Det er rigtig mange, og det kan være skadeligt, fordi underernæring gør det sværere at restituere og ofte fører til genindlæggelser hos ældre og svage borgere.

Mange oplever at blive småtspisende eller helt at miste appetitten, når de bliver ældre. Det kan have mange årsager; foruden sygdom og indlæggelse, kan en ændret smags­ og lugtesang, ensomhed, forstoppelse, fysisk inaktivitet eller et stort tobaks­ og alkoholforbrug også være medspillende faktorer.

Når appetitten svigter, kan det være svært at få den næring, kroppen behøver for at fungere optimalt. Og det kan være rigtig svært at genvinde sin normalvægt, når først man som ældre har oplevet et uønsket vægttab.

Hvad er underernæring?

Vores krop gennemgår en stor forandring, når vi bliver ældre. Det er uundgåeligt, at vi mister en del af vores knogle­ og muskelmasse, og kroppen fylder helt naturligt mindre. Derfor er det i sig selv ikke et problem, hvis ældre har en lav kropsvægt.

Det, man dog skal være opmærksom på, er, hvor stort det uønskede vægttab har været, ligesom at et tydeligt tegn på underernæring er manglende appetit. Et vægttab kan føre til et lavere energiniveau, og når den ældre mister lysten til at være fysisk aktiv, forringes livskvaliteten, og så begynder det at blive farligt.

Nogle ældre er mere disponerede for underernæring. Det gælder blandt andet indlagte på hospitalerne, fordi de ofte har været småtspisende og oplevet et uønsket vægttab inden indlæggelsen. Derudover er personer med tygge­ og synkebesvær grundet dårlig mundhygiejne eller sygdomme som demens og Parkinsons også særligt disponeret for underernæring.

Kosten er essentiel

Underernæring hos ældre borgere skyldes ofte en kombination af mangel på protein og

kalorier, og derfor er det vigtigt, at du tænker det ind i din kost. Det er en god idé at spise efter de officielle kostråd, som anbefaler et indtag af bælgfrugter, fisk, kød, æg, nødder og mejeriprodukter hver uge.

Når du bliver ældre, falder dit energibehov. Det skyldes blandt andet, at du er mindre fysisk aktiv, og det bevirker en reduceret muskelmasse. Derfor bør du skære ned på de søde sager som slik, kage, kiks, chips, sukkerholdige drikkevarer og alkohol. Alt sammen for at få mere plads til den gode, sunde kost, som din krop har brug for, for at holde sig sund længere.

De vigtige vitaminer

Kroppen har brug for de rette vitaminer og mineraler for at holde sig sund og stærk. Det er muligt at spise sig til meget via kosten, men hvis du oplever manglende eller nedsat appetit, kan et vitamintilskud være en rigtig god idé.

Sundhedsstyrelsen anbefaler et dagligt tilskud på 20 mikrogram D­vitamin og 800­1000 mg calcium hver dag hele året til alle personer over 70 år samt beboere på plejecentre. Kombinationen hjælper til at modvirke et tab af knoglemasse, afkalkning af knoglerne og knogleskørhed.

Derudover er det en god idé at supplere med en multivitaminpille for at være sikker på, at du får dækket din krops vitaminbehov. Det gælder blandt andet C­vitamin og det vigtige B12­vitamin, der har betydning for dannelsen af nye blodlegemer. Er du i tvivl, om du får nok vitaminer og mineraler, så tal med din læge eller spørg på apoteket.

Ernæringsdrikke som supplement Hvis appetitten svigter, er det svært at få alle de næringsstoffer, som kroppen har brug for. Det kan ofte være nemmere at indtage føde i flydende form, og her kan ernæringsdrikke være et rigtig godt supplement.

En ernæringsdrik kan sagtens erstatte et helt måltid, fordi den indeholder lige så meget næring og energi. På apoteket finder du flere forskellige varianter. Spørg os til råds, hvis du er i tvivl om, du får nok næring.

Kilder: sundhed.dk, Sundhedsstyrelsen, netdoktor.dk, altomkost.dk

23

Strath Original Dråber

Er fremstillet af gærceller, der optager de aktive stoffer fra en række naturlige urter. Indeholder 61 vitale stoffer og 50 urter. Til børn og voksne. 100 ml.

DUOLAC Daglig+ Vitalitet

Er et kosttilskud med mælkesyrebakterier, som er sammensat specielt til det daglige behov. Indeholder også C-vitamin, der bidrager til immunforsvarets normale funktion og til at mindske træthed og udmattelse. Kan indtages af voksne og børn fra 11 år. 60 stk.

Echinaforce

Lindrer forkølelse og støtter immunforsvaret. Den anbefalede daglige dosis til voksne er 30 dråber i et glas vand 3-5 gange dagligt i højst 8 uger. 100 ml.

Lactocare Baby

Med mælkesyrebakterier og D-vitamin der støtter normal vækst og knogleudvikling, og bidrager til den normale funktion af immunforsvaret hos barnet. 2 stk.

24 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023

Gode råd omkring ernæringsdrikke

• Servér ernæringsdrikken kold

• Kan opblandes med isterninger og vand

• Ernæringsdrikken kan også lunes forsigtigt, men må ikke koge

• Del eventuelt drikken op i mindre portioner

• Skift gerne mellem forskellige smagsvarianter

• Brug drikken som en ingrediens i madlavningen, men den må ikke koge (her vælger de fleste en ernæringsdrik med neutral smag)

• Kan opbevares uden for køleskab, og kan så køles efter behov

Søg ernæringsråd på apoteket, hos lægen eller ved en klinisk diætist.

Velsmagende energirig ernæringsdrik med hele 2,4 kcal/ml. Stor styrke i lille volumen, hvilket gør den velegnet, hvis din appetit kun rækker til små mængder mad. Smag dig frem til din favorit med denne smagspakke. 8 x 125 ml.

Startpakken indeholder 8 forskellige og velsmagende varianter af Fresubin 2 KCAL Drink. Så kan du smage dig frem til dine favoritter. Fresubin 2 KCAL Drink er en fuldgyldig ernæringsdrik med højt indhold af energi og protein og er en god genvej til et hovedmåltid. 8 x 200 ml.

Fresubin® Startpakke Nutridrink® Compact Startpakke
25

Find et bredt udvalg af produkter samt bliv klogere på mange forskellige emner inden for sundhed og velvære www.apotekeren.dk

Helse, sundhed og velvære

Astma, allergi, høfeber, forkølelse

Din apoteker på nettet
Hudpleje Kosttilskud Smerter

Apotekets Visyn Øjendråber Fugter og rengør øjet. Praktiske éngangspipetter à 5 ml steril, fysiologisk saltvandsopløsning med samme saltindhold som tårevæsken. Uden konserveringsmiddel. Kan benyttes dagligt af spædbørn, børn og voksne så ofte og så længe som nødvendigt. 20x5 ml.

Tørre øjne

Mange af os kæmper med tørre øjne på grund af den kolde og klare luft, der kan være med til at udtørre øjet.

Tørre øjne er et relativt udbredt fænomen i Danmark, hvor rigtig mange oplever større eller mindre gener i forbindelse med tørre øjne. Symptomerne kan være røde øjne, følelsen af tørhed, ømme og grynede øjne, sammenklistrede øjenlåg, når man vågner samt let sløret syn.

På apoteket står vi klar til at vejlede dig.

Systane™ Ultra

Giver hurtigtvirkende lindring. Til personer med hyppige moderate symptomer på trætte, irriterede tørre øjne. Uden konservering. 10 ml.

Thealoz Duo®

Giver øjeblikkelig og langvarig lindring ved ubehag, svien, fornemmelsen af at have noget i øjet eller irritation i øjnene. Thealoz® Duo fugter, smører og beskytter moderat til meget tørre øjne. Uden konserveringsmiddel. 10 ml.

Spørg bare os om…
27 TEMA: ØJNE

Små høretelefoner udfordrer din ørevoks

De små in-ear-høretelefoner til din smartphone, tablet eller bærbare computer er muligvis mere diskrete end store hørebøffer. Den øgede brug af de små høredimser inde i øregangen kan skabe udfordringer for den ørevoks, der egentlig burde have fri og uhindret passage ud gennem øret. Brug af høretelefoner kan i nogle tilfælde også udvikle sig til øregangsbetændelse.

Ørevoks er en del af kroppens naturlige immunforsvar og hjælper med at ”smøre” øregangen med et bakteriedræbende og vandskyende sekret. Den naturlige ørevoks hjælper ganske enkelt med at holde støv, bakterier og andre fremmedlegemer ude af øret, og derfor har ørevoks en funktion som ørets helt eget rensemiddel.

Prop i øret

Ved daglig brug af de små in­ear­høretelefoner bliver der midlertidigt sat en stopper for ørevoksens naturlige vandring ud gennem øret, hvor den overflødige og brugte voks normalt ellers ville falde ud af sig selv. Høretelefonerne kan medvirke til at skabe en prop af ørevoks med diverse følgevirkninger:

– Øregangen er et meget følsomt område, hvor der hurtigt kan vise sig tegn på irritation. Selv en mindre prop af ørevoks kan give kløe, smerte, svimmelhed og hørenedsættelse. Øret stopper ikke dets naturlige produktion af voks på grund af høretelefonerne. Man risikerer at skubbe

ørevoksen endnu længere ind i øret, fortæller speciallæge og Ph. d. Morten Friis fra Aleris­Hamlet Hospitaler.

Hvis hudbarrieren i øregangen beskadiges ved f.eks. brug af in­ear­høretelefoner, kan man risikere at bakterie­ og svamp trænger ind i huden og dermed skaber en betændelsestilstand. Ved svære smerter bør du søge læge.

Mere personlig hygiejne Hos især unge mennesker ser Morten Friis en stigende tendens til udfordringer med de små høretelefoner. Det store tidsforbrug med in­ear­høretelefoner i løbet af dagen risikerer at give ørepropper, men stiller også krav til den personlige hygiejne – ikke mindst hvis man har for vane at udlåne ens høretelefoner til andre:

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.dagenssundhed.dk

28 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023 TEMA: ØREPLEJE

– Det er klart, at man risikerer at få flere fremmede bakterier indenbords, hvis man udlåner de små høretelefoner til andre, eller hvis man selv afprøver andres høretelefoner. Hvis man helt vil undgå andres bakterier, skal man undlade at udlåne høretelefonerne, og i øvrigt være omhyggelig med at desinficere ens høretelefoner med jævne mellemrum, pointerer Morten Friis på baggrund af egne erfaringer fra klinikken.

Mennesker er forskellige Som speciallæge fremhæver Morten Friis, at vi mennesker er opbygget anatomisk forskelligt fra naturens hånd. Hvis man eksempelvis er skabt med en mere krum øregang er der forøget risiko for ørepropper. Vores genetiske kodning og herkomst spiller også en rolle i forhold til mængden og arten af den ørevoks, vi producerer.

Nogle mennesker producerer mere ørevoks end andre. Hvis man eksempelvis ved, at man har en stor produktion af ørevoks, kan man overveje, om man i det hele taget skal bruge in­ear­høretelefoner eller vælge et alternativ i form af hørebøffer, musik fra andre lydkilder eller almindelig tale direkte i mobiltelefonen.

Jeg anbefaler en præventiv tilgang til dem, der døjer med ørevoks. Det er vigtigt at holde det ydre øre rengjort, og bruge en snip af et håndklæde frem for en vatpind, der kan skubbe voksen ind i øret igen. Derudover kan man bruge voksopløsende dråber fra apoteket. Nogle vælger også en regelmæssig ørevoksfjernelse af en professionel, lyder rådene fra speciallæge Morten Friis på Aleris­Hamlet Hospitaler.

Gode råd mod ørevoks

• Brug aldrig vatpind eller lignende i øret. Det kan gøre skade og gavner aldrig

• Vælg håndklæde, vaskeklud, køkkenrulle eller lignende til at fjerne overflødig ørevoks

• Køb godkendte midler på apoteket til forebyggelse og behandling af ørevoks samt ørebetændelse

• Lær at skylle ørerne selv efter lægens anvisninger

• Undlad at pille i ørene

• Søg læge, hvis du får smerter eller udflåd fra øret

• Få renset ørerne jævnligt ved en speciallæge i øresygdomme, hvis du bruger høreapparat eller oplever gentagne problemer med in­ear­høretelefoner

Remo-wax® Ørespray med øresprøjte

Blødgør og løsner ørevoks, så det er muligt at fjerne fastsiddende ørevokspropper. Kan også bruges inden øreskylning hos lægen. Til voksne. Kun til børn efter lægens anvisning. 10 ml.

Remo-wax® Olie Ørespray

Mindsker kløe og irritation i øregangen forårsaget af tør hud. Olien hjælper med at genoprette ørets egen rengøringsmekanisme, da den blødgør ørevoks, så det flyder naturligt ud af øret. Olien forebygger dermed også dannelsen af ørevokspropper. Kan anvendes efter behov. Skal ikke skylles ud. Til voksne og børn fra 1 år. 15 ml.

Otinova

Mod øregangsbetændelse. Er bakterieog svampedræbende, kløestillende og nem at anvende. Mange oplever lindring af symptomer allerede inden for 24 timer. Fri for kortison og antibiotika. Til voksne og børn fra 5 år. 15 ml.

29

Hvad er god mundpleje?

Der er mange gode grunde til at holde en god og sund hygiejne i munden. Du nedsætter risikoen for huller i tænderne, tandkødsbetændelse og parodontose. Derudover viser studier, at dårlig mundhygiejne kan forårsage flere alvorlige følgesygdomme.

Fat tandbørsten og børst bisserne to gange om dagen. Det er den lige vej til en god mundhygiejne, som i bund og grund handler om at fjerne de uhensigtsmæssige bakterier, der giver huller i tænderne og give de nødvendige bakterier de bedste betingelser for overlevelse.

Ved at holde en god og sund mundhygiejne forebygger du huller i tænderne (caries), tandkødsbetændelse, parodontose og dårlig ånde. Men en sund mund handler langt fra kun om regelmæssige tandbørstninger.

Sukkerholdige mad- og drikkevarer, manglende brug af tandtråd og længe mellem tandlægebesøgene er alle faktorer, der også har en negativ effekt på hygiejnen i din mund. Og der er altså mange gode grunde til at være opmærksom på den gode mundhygiejne.

Øget risiko for sygdomme

Det er ikke kun for at undgå huller i tænderne, at det er vigtigt at holde munden sund og ren. Dårlig mundhygiejne kan nemlig have alvorlige konsekvenser, særligt for ældre mennesker.

Det er bevist, at betændelse i og omkring tænderne kan øge risikoen for infektioner i lungerne og lungebetændelse hos svagelige ældre, særligt med tygge- og synkebesvær. Manglende tandbørstninger resulterer på sigt i samlinger af bakterier på tænderne, som enten

indåndes eller synkes. Begge dele kan forårsage lungebetændelse.

Derudover er det påvist, at dårlig hygiejne i munden kan forværre sygdomme som hjertekarsygdomme og diabetes, som også ofte forårsager tørhed i munden.

Styr på tandbørstningen

En god mundhygiejne starter med en god tandbørste, og der findes et hav af forskellige produkter på markedet. Den elektriske, den hårde, den bløde. Som udgangspunkt anbefaler eksperter de bløde tandbørster, fordi de forebygger skader på tænder og tandkød. Forhør dig på dit apotek, hvis du er i tvivl om, hvilken tandbørste der er bedst til dine tænder.

Når du vælger tandpasta, er det vigtigt at vælge en med et højt indhold af fluor, fordi det forebygger caries, som giver huller i tænderne. Vælg gerne en variant med et indhold på 1450ppm fluor både til børn og voksne. En god huskeregel er, at du til børn skal bruge en mængde tandpasta, der svarer til størrelsen på barnets lillefingernegl.

Husk tandtråden

Du kommer langt med en god tandbørste, men den alene kan ikke nå alle flader på tænderne. Får du ikke fjernet bakterierne, eller plak, mellem tænderne, kan det give tandkødsbetændelse. Det viser sig ved ømt tandkød, der bløder nemt og er følsomt over for kulde og varme.

Her er dit vigtigste hjælpemiddel tandtråd, en mellemrumsbørste eller tandstikkere. På den måde fjerner du bedst belægningen mellem tænderne og mindsker mængden af bakterier, som angriber tandkødet.

Mundskyllevæske med klorhexidin er effektivt til at bekæmpe bakterier, forebygge plak, caries og tandkødsbetændelse. Dog skal du ikke bruge det hver dag. Spørg på dit lokale apotek og bliv klogere på, hvornår klorhexidin vil være en god løsning for dig.

Probiotika er din ven Du når rigtig langt med en god mundhygiejne, men du skal stadig være opmærksom på tændernes største fjende – nemlig sukker. Bakterierne i din mund lever af sukker, som de omdanner til syre, der kan lave huller i tænderne.

Det bedste råd er at mindske dit sukkerindtag og børste tænder kort tid efter indtag af sukker. Sukkerholdige fødevarer skaber sure tilstande i munden, og her kan probiotika komme dig til undsætning og give et mere neutralt miljø i din mund.

Probiotika er mælkesyrebakterier, altså sunde bakterier, som din krop har brug for til at holde skadelige bakterier ude. De fås gennem mælkesyreprodukter som ymer og yoghurt, men på apoteket kan du også få kosttilskud, som indeholder forskellige mælkesyrebakterier.

30 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023 TEMA: MUNDHYGIEJNE

GUM® PAROEX® Tandpasta

Anvendes dagligt ved tandbørstning morgen og aften i perioder, hvor der behøves en ekstra antibakteriel pleje. Tandpastaen indeholder den anbefalede mængde fluor på 1450 ppm. Den misfarver ikke tænderne og er uden skummemiddel. Med blid smag. 75 ml.

GUM® PAROEX® 0,12% Klorhexidin Dentalgel

Anvendes i en kortere periode 1-2 uger, hvor der er brug for særlig antibakteriel pleje. Børst det rundt i munden med en blød tandbørste, gerne en med tilspidsede børstehår, så den kommer dybt ind under tandkødsranden og mellem tænderne. Med frisk smag. 75 ml.

31
Kilde: Tandlægeforeningen, Ældresagen, netdoktor.dk, godtsmil.dk, Lungeforeningen

Spørg bare os om…

God og sund mundhygiejne

Rutinen med at børste tænder er imidlertid ikke tilstrækkelig. Tandbørsten fjerner kun omkring 70% af urenhederne i munden, mens de resterende 30% gemmer sig mellem tænderne og i små lommer i mundhulen. Du bør derfor supplere med f.eks. mellemrumsbørster, tandtråd og eventuel regelmæssigt mundskyl.

Apoteket byder på en bred række af produkter til at opretholde en god og sund mundhygiejne og giver faglig rådgivning om de mange muligheder.

EKULF pH

EKULF pH er en mellemrumstandbørste med høj rengøringsevne og effektivitet. Børsten gør det nemt og behageligt at rense tænder. Medvirker til at mindske risikoen for tandkødsbetændelse, karies og dårlig ånde. 12 stk.

ProlacSan

Originale humane mundhulebakterier, som fortrænger de skadelige bakterier og derved skaber en bedre bakteriebalance i munden. 30 stk.

SB12® Original Mundskyl

Giver frisk ånde i 12 timer. Har en klinisk dokumenteret effekt og en frisk smag af mint. Indeholder fluor, som styrker tænderne og forebygger karies. Brug den morgen og aften for god ånde døgnet rundt. 250 ml.

SB12® Boost Strong Mint

Sukkerfrit tyggegummi med fluor, som styrker tænderne og giver øjeblikkeligt frisk ånde. SB12 Boost er et perfekte supplement til SB12 mundskyl. Har en frisk smag af mint. 10 stk.

32 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023

Apotekets Alcogel og Apotekets Desinfektions Spray Sikrer god håndhygiejne. Håndsprit med glycerin, som efterlader hænderne bakteriefri uden at udtørre huden. Vælg enten Apotekets Alcogel, en tyktflydende gel der fordeles let uden at dryppe, eller Apotekets Desinfektionsspray der er lige til at spraye direkte på hænderne. Uden parfume, Astma-Allergimærket. 230 ml.

De gode hygiejnerutiner

Det er vigtigt at have faste og gode rutiner, når det handler om især håndhygiejnen. Det er det mest effektive til at forhindre spredning af sygdom.

Ligeledes er det vigtigt at have en god hygiejne i forhold til rengøring i hjemme og et godt indeklima. Ved sygdom er det også vigtigt at blive hjemme, så du undgår at smitte andre.

På apoteket kan du få vejledning til valg af produkter til din hygiejnerutine.

TEMA: HYGIEJNE
33

Fysisk inaktivitet gør dig ældre før tid

Det er vigtigt, at du holder dig i gang, også når du bliver ældre. Fysisk inaktivitet reducerer muskelmassen, øger risikoen for livsstilssygdomme og forringer dit energiniveau. Mulighederne for aktiviteter er mange og 30 minutter om dagen er nok til at holde kroppen sund.

FUTURO™ Tennisalbuestrop

Støtte til stive, svage eller skadede albuer og underarme. Giver en fast, stabiliserende beskyttelse og kompression. Den patenterede senepude giver et blidt, målrettet tryk på albuens sener og muskler, så du får den rette støtte. Åndbart materiale, svedtransporterende og justerbar strop. Kan anvendes på højre og venstre albue. 1 stk.

34 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023 TEMA: MOTION

Det er aldrig for sent at begynde en aktiv livsstil, og selvom du bliver ældre, er det stadig vigtigt, at du holder dig i gang. Det giver god energi og gør dig fit for fight i længere tid, end hvis du bare overgiver dig til sofaen. Faktisk er ældre mennesker lige så træningsegnede som yngre.

En fysisk aktiv hverdag, også i alderdommen, har rigtig mange fordele. Det reducerer risikoen for tab af muskelstyrke og muskelmasse, problemer med balancen, dårlig søvn, nedsat livskvalitet, restitutionsevne og immunforsvar, og gør dig mere modstandsdygtig over for sygdomme.

Derudover er du langt mere disponibel for at udvikle livsstilssygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme, hvis du er fysisk inaktiv. Så det er en rigtig god investering på den lange bane at prioritere bevægelse i hverdagen.

Tab af muskelmasse

Det er helt naturligt, at vi taber muskelmasse og muskelstyrke, efterhånden som vi bliver ældre. Niveauet af fysisk aktivitet er dog afgørende for, hvor meget og hvor hurtigt muskelmassen reduceres i alderdommen.

Det er vigtigt at holde sig fysisk aktiv hver dag for at styrke muskelmassen, fordi det giver mulighed for at klare sig selv i hjemmet i længere tid. Jo mindre muskelmasse, des mere skrøbelig bliver kroppen, hvilket også gør den ekstra sårbar over for eksempelvis sygdom og faldskader.

Der kan være mange symptomer på tab af muskelmasse hos ældre. Det kan gradvist blive mere besværligt at rejse sig fra en stol, gå på trapper, ligesom balanceevnen forringes, og du lettere falder.

Immobilitet og inaktivitet

Selvom du gerne vil, kan det være svært at holde sig fysisk aktiv under eksempelvis sygdom og ho -

spitalsindlæggelse, og det kan koste på kroppens almene tilstand. Selv kortere perioder med fysisk inaktivitet øger risikoen for tab af funktionsevne, og det gør restitutionsperioden længere.

Er du indlagt, er det en rigtig god idé stadig at forsøge at holde sig i gang så vidt muligt. Hvis du er bare lidt mobil, kan det at komme ud af sengen flere gange hver dag og måske en lille gåtur hjælpe til bare at holde lidt af kroppens muskelmasse ved lige, og det er en god investering.

Det er bevist, at raske og rørige ældre restituerer hurtigere end inaktive. Derfor er det vigtigt, at du husker den daglige aktivitet i mindst 30 minutter, når du er rask og har muligheden. Er din krop stærk, er den bedre rustet, hvis du skulle risikere at blive syg i en periode.

Hvor meget aktivitet er nok?

Fysisk aktivitet dækker over mange ting; fra hård konditionstræning til almindelige hverdagsgøremål. Det vigtigste er, at du bevæger din krop og får pulsen lidt op hver eneste dag. Du bør bevæge dig mindst 30 minutter om dagen. Det behøver ikke at være sammenhængende, dog bør perioderne vare mindst 10 minutter hver.

Udover en god, rask gå- eller cykeltur, kan fysisk aktivitet også tænkes ind i dagligdagen ved eksempelvis at tage trappen i stedet for elevatoren, lege med børnebørnene, lave havearbejde eller sætte god musik på og danse til det. Mulighederne er uendelige, og det vigtigste er, at du laver noget, der giver dig energi, glæde og lyst til mere.

Er du ikke vant til fysisk aktivitet, er det dog vigtigt, at du passer godt på. Start med en meget lav belastning, så du ikke risikerer skader eller overbelastning. Det kan eksempelvis være en kort gåtur i eller uden for hjemmet eller et stilsiddende gymnastikprogram. Efterhånden som du opbygger muskelmasse, kan du langsomt øge belastningen og intensiteten.

Kilder: Motions- og Ernæringsrådet, sundhed.dk, netdoktor.dk

35

Pleje til vintertrætte fødder

Vinter, kulde, sne og frost kan være en hård omgang for vores fødder. Om vinteren pakker vi fødderne ind i varme sokker og tætsluttende støvler, så fødderne kan have svært ved at ånde. I deres vinterhi bliver fødderne i stedet overophedede og mast nede i det varme fodtøj.

For mange medfører denne overlast hård eller tør hud, nedgroede negle, hælrevner, fugtige fødder, svamp og tryk på negle og knogler. Hvis man ikke er opmærksom på disse skavanker, kan det nemt skabe fysisk ubehag i fødderne, der kan forplante sig til resten af kroppen.

Pas på dine fødder Fødderne er fundamentet for hele vores krop. Et gennemsnitsmenneske tager mellem 8.000-10.000 skridt om dagen, hvilket gennem livet bliver til 180.000 km. Derfor er det på alle måder en god sundhedsmæssig investering at holde et vågent øje med fødderne og reagere i tide, når man opdager de første spæde tegn på ubehaget.

– Fodpleje i vintertiden er et vigtigt indsatsområde, som bør tages lige så alvorligt som eksempelvis hudpleje i ansigtet og på hænderne. Fødderne er ekstra belastede i vintertiden, da de tager imod stød og tryk, hver gang vi tager et skridt og samtidig er godt opvarmede

nede i støvlerne en hel dag, udtaler apotekspersonalet.

Fugtighedsniveauet i huden risikerer at blive skadet, når fødderne udsættes for temperaturskift fra kold til varm. Det kan udtørre fodsålerne og føre til revnede hæle. Det kan være fristende at opvarme fødderne ved en radiator eller en brændeovn, men dette udtørrer blot huden endnu mere.

Fugt til fødderne Daglig brug af en fugtgivende fodcreme er en væsentlig del af en god rutine med fødderne i vintertiden. Det kan forebygge ophobning af hård hud og revner i hælene. Et fodbad med fodbadeolie virker også himmelsk, og er med til at sikre dine fødder den nødvendige fugtbalance.

En del af den gode fodhygiejne er at fjerne hård hud med regelmæssige mellemrum. Her kan man bruge en fodfil eller en fodhøvl til meget hård hud på hælene. Ved at klippe fodneglene lige over undgår man nedgroede negle, og en

pimpsten fra apoteket kan også være med til at slibe de døde hudceller væk.

Som diabetiker skal du være ekstra opmærksom på dine fødder, da følesansen i fødderne ofte vil være nedsat, så du ikke kan mærke eventuelle ændringer. Derfor er det vigtigt at tjekke fødderne dagligt og sikre sig en god vejledning hos en fodlæge, hvis der opstår synlige forandringer.

På apoteket kan du altid få gode råd, vejledning og relevante produkter til dine vintertrætte fødder:

”Vi tilbyder et stort udvalg af relevante plejeprodukter til fødderne. Om vinteren har vi et ekstra stort udvalg af hudplejeprodukter med højt fedtindhold og masser af velvære til fødderne. Vi byder også på diverse fodbadeprodukter, fodfile, pimpsten, neglesakse og andet godt til dine fødder. Vi giver gode råd og vejledning med på vejen, så dine fødder ikke lider overlast i løbet af vinteren” udtaler apotekspersonalet.

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedslex.dk, www.altomfoden.dk og www.onlinelaege.com.

36 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023 TEMA: FODPLEJE

Gode råd til vintertrætte fødder

• Hold øje med dine fødder dagligt og vær opmærksom på forandringer i farve, tekstur og udseende

• Sørg for god fodhygiejne ved at vaske fødderne og tørre dem grundigt bagefter

• Brug en fodcreme til at fjerne hård hud og fugt huden med en fed fodcreme

• Køb sko i den rette størrelse, så de ikke trykker mod fødderne

• Gør dine fødder ondt i et stykke tid, så gå til lægen

• Klip tåneglene lige over for at undgå nedgroede negle

• Vær ekstra opmærksom på fødderne, hvis du er diabetiker. Tjek dem dagligt og søg vejledning hos en fodlæge ved forandringer

Til behandling af neglesvamp. Virker på 3 måder: bekæmper neglesvamp, mindsker misfarvning samt styrker og udjævner neglens øverste lag. Nalox™ smøres på den misfarvede/skadede negl én gang om dagen. Til voksne. 10 ml.

Er særlig god til store og genstridige vorter, da den iskolde behandling kan nå helt ned til roden af vorten og dræbe virus. Pennen fryser vorten ved hele -80 grader. Indeholder 9 behandlinger. Til voksne og børn fra 4 år. 1 stk.

Nem og skånsom behandling af fodvorter og vorter på hænder og krop. Er velegnet til behandling af flere vorter ad gangen og til behandling af vorter, som er svære at komme af med. Til voksne og børn fra 4 år. 5 ml.

Nalox™ VorteFri® Bottle VorteFri® Freeze Excel
37

Husk at tjekke dit barn

Lus kan smitte året rundt, men de er især på krigsstien lige efter ferierne. Navnlig børn og unge i især 3­10 års alderen ”bytter lus” under ferierne og tager lusene med i skole eller daginstitution, hvor lusene flytter med over i nye sociale grupper.

God råd til behandling af lus:

• Brug en god tættekam til at finde ­ og kontrollere for lus

• Brug et veldokumenteret lusemiddel

• Følg brugsanvisningen nøje og vær omhyggelig

• Gentag altid behandlingen efter forskrifterne

• Giv besked til barnets kontakter, hvis du finder lus

• Vær opmærksom på lusenes smitteveje

Linicin® Pure Power

Nem, sikker og ikke-fedtende lusebehandling. Linicin® Pure Power er et vandbaseret middel, som dræber lus, kvæler luseæg og forebygger nye luseangreb. Produktet fordeles i tørt hår og hovedbund, og én behandling à 15 minutter er nok til at komme de små kræ til livs. Lusene har ikke mulighed for at udvikle resistens overfor Linicin®. Indeholder ikke silikone og er derfor let at vaske ud. Produktet er dermatologisk testet, giver ingen øjenirritation og kan bruges til personer med sart hud. 100 og 200 ml.

TEMA: LUS
38 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023

Har du husket alt til ferien?

Aftersun

Akut og forebyggende allergimedicin

Akut og forebyggende medicin til feriemave

Desinficerende midler (sårrens, håndsprit osv.)

Fodprodukter (fodcreme, fodfil osv.)

Forkølelsessårsprodukter

Fugtighedscreme

Hygiejneartikler (vatrondeller, bind osv.)

Insektmidler

Læbepomade med solfaktor

Medicin til halsbrand og sure opstød

Mundbind

Mundskyllevæske

Mælkesyrebakterier

Næsespray

Papirlommetørklæder

Personlige toiletartikler

Plaster

Produkter til intimhygiejne

Prævention

Receptpligtig medicin

Rygeafvænningsprodukter

Shampoo / balsam / bodyshampoo

Medicin

Solbeskyttelse til børn og voksne

Støttebind (til evt. forstuvninger)

Støttestrømper til den lange fly- eller biltur

Tandbørste og tandpasta

Termometer

Transportsygemedicin

Vabelplaster

Øjendråber

39

Apotekets Intim Lacto+ Barrierecreme

Beskytter og styrker sart, irriteret, rød hud i intimområdet. Vandafvisende creme med tranebærekstrakt og intakte celler fra Lactobacillus plantarum, som medvirker til at holde huden i balance, så hudbarrieren bliver mere modstandsdygtig. Uden parfume. Astma-Allergimærket. 75 ml.

Den intime balance

De fleste kvinder oplever problemer i intimzonen indimellem. Det kan være svampe eller bakterier, der er på spil. Eller det kan være hormonforandringer, der driller. Det er vigtigt, at du kender årsagen, da behandlingen er forskellig.

Hvis dit naturligt forekommende udflåd skifter karakter, så kan det være tegn på, at du har en infektion i intimzonen. Måske oplever du en øget mængde udflåd, eller måske er det udseende og lugt, der forandrer sig. Ved en bakteriel infektion vil udflåddet både ændre udseende og begynde at lugte. Det skyldes, at de gode mælkesyrebakterier, der lever naturligt i intimzonen, er blevet erstattet af andre typer bakterier. Hvis du har mistanke om en bakteriel infektion, så skal du søge læge. En bakteriel infektion skal behandles med antibiotika, da der kan være vidtrækkende konsekvenser af ubehandlede bakterielle infektioner.

Råd om intimpleje

Kan anvendes som nødpræven tion op til 72 timer (3 døgn) efter ubeskyttet samleje eller svigt af præventionsmetode for at forhindre graviditet. Til voksne. 1 stk.

For mere information om Levodonna®, se pligtteksten på side 62.

I intimzonen er den normale surhedsgrad lav med en pH omkring 4. Det skyldes en naturlig forekomst af gode mælkesyrebakterier, der danner mælkesyre. Det sure miljø beskytter dig mod ubalance og infektioner, og derfor er det en god idé, at du anvender intimsæber med en lav pH, når du vasker dig i intimzonen. De forstyrrer ikke din naturlige balance. Du kan også anvende forskellige barrierecremer til at forebygge og afhjælpe rødme og irritation, hvor hud gnubber mod hud ­ det gælder også i lyskeregionen og under barmen. Det er også en god idé, at du undgår for stramtsiddende tøj. Få flere gode råd om intimpleje på dit lokale apotek.

Kilde: apotekeren.dk

40 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023 TEMA: INTIMPLEJE

Vivag® Intim Barriecreme

Er en beskyttende og plejende intimcreme til kvinder i og efter menopausen – men kan også bruges af yngre kvinder, som daglig beskyttelse og fugt udvendigt på vagina. Vivag® Intim Barrierecreme er parfumefri og er anbefalet af Asthma Allergy Nordic. 50 ml.

Vivag® Intimgel

Er en effektiv og mild løsning mod tørhed. Den tilfører huden fugtighed og er tilpasset den intime zone. Parfumefri og anbefalet af Asthma Allergy Nordic. 50 ml.

Danatekt Barrierecreme

Plejer og beskytter huden på hele kroppen – også de intime områder. Velegnet til tør, kløende, rød og irriteret hud og hudløshed. Cremen lægger en vandafvisende barriere på huden samt plejer, blødgør og hjælper med at genopbygge hudbarrieren. Uden parfume. AllergyCertified og Svanemærket. 150 ml.

Vivag® Intimserviet

Er milde og skånsomme, da de et tilpasset den intime zone og uden parfume. Kan anvendes til daglig personlig pleje og er nemme at have med på farten. Er anbefalet af Asthma Allergy Nordic. 15 stk.

Vivag® Intimsæbe med pumpe

Er en mild og skånsom sæbe der er tilpasset den sensitive hud i den intime zone og kan anvendes dagligt. Uden parfume og er anbefalet af Asthma

Allergy Nordic. 400 ml.

Danatekt Rensecreme

Rensecremen kan bruges på hele kroppen, også de intime områder. Lindrer symptomer ved kløe, svie, rød og irriteret hud. Kan anvendes uden brug af vand. Uden parfume. AllergyCertified og Svanemærket. 150 ml.

41

Øv dig i at få kontrol

Mange mænd har erfaret, at de kan reducere ufrivillig vandladning ved at lave bestemte øvelser. Disse øvelser styrker både bækkenbundsmusklerne og blæren, og de vil forbedre din blærekontrol og hjælpe dig med at håndtere ufrivillig vandladning.

Øvelser

Før du begynder, skal du finde de rigtige muskler at aktivere. Den letteste måde er at stramme de samme muskler, som du bruger, når du prøver at holde en prut tilbage. Når du strammer nøjagtigt disse muskler, bruger du dine bækkenbundsmuskler. Ved at gøre følgende øvelser kan du forbedre både musklernes styrke og udholdenhed, hvilket hjælper dig med at forhindre ufrivillig vandladning.

Styrke

Knib og hold dine bækkenbundsmuskler i et eller to sekunder. Slap af i 10 sekunder og gentag, byg op til 10 repetitioner. Undlad at stramme balderne, lår eller mave, når du udfører denne øvelse.

Udholdenhed

Brug den samme teknik som til styrkeøvelsen, men i stedet for at gentage korte knib skal du denne gang knibe i 10 sekunder og bygge op til 10 repetitioner. Slap af i 20 sekunder mellem hver repetition.

Modstand

Giv det en ekstra tand ved at tilføje modstand med maven, når

du laver styrke- og udholdenhedsøvelserne.

Professionelt tip: Kraftige sammentrækninger

Føler du, at du har styr på de ovenstående øvelser? Prøv at bruge hurtige, kraftige sammentrækninger til at spænde dine bækkenbundsmuskler, så hårdt du kan, og giv derefter slip med det samme. Gentag op til 10 gange.

Husk, gode resultater tager tid, og det vil tage flere uger, inden du mærker en forbedring. Indtil da bør du sørge for at udføre disse øvelser hver dag.

Blærekontrol

Genvind kontrollen over din blære ved at planlægge dine toiletbesøg og holde øje med, hvor meget væske du drikker. Hvis du f.eks. drikker halvanden liter vand om dagen, er det helt normalt at skulle på toilettet op til otte gange om dagen. Hvis du har brug for at lade vandet hyppigere, kan du anvende ovenstående bækkenbundsøvelser til at genvinde kontrollen.

Kilde: Tena.dk

Et sikkert og diskret, absoberende indlæg til mænd til beskyttelse ved ufrivillige og større, pludselige vandladninger. Svanemærket. 16

TENA Men Level 3 stk.
42 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023
43

Ramt af forkølelse igen?

Forkølelse er altid ubelejligt og uundgåeligt, og de fleste voksne danskere bliver ramt af en irriterende snue 2-4 gange årligt. Der er desværre ikke noget, du kan gøre for at kurere en forkølelse, men du kan lindre symptomerne, så de måske bliver mere tålelige.

44 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023 TEMA: FORKØLELSE

Det er endnu en gang sæson for løbende næser, ømme halse, hosten og nys. Forkølelser er uundgåelige og ekstremt smitsomme, og de fleste voksne danskere oplever at blive forkølet 2­4 gange om året. Sygdomsforløbet er ofte det samme, og hvor symptomerne er mest udbredt i de første 3­4 døgn, vil forkølelsen typisk være ovre i løbet af syv dage.

Der findes flere typer virus, der kan gøre dig forkølet. I langt de fleste tilfælde er det dog den meget udbredte rhinovirus, der er årsagen. Virusset findes i mere end 100 forskellige varianter, og derfor kan du nogle sæsoner opleve at blive forkølet igen og igen kort tid efter hinanden.

Af samme grund er det ikke muligt at vaccinere mod forkølelser, ligesom det eksempelvis er med influenzaer, fordi forkølelser kan skyldes så mange forskellige varianter af vira. Har du først været ramt af én variant af en forkølelse, er du dog immun over den type virus, der har gjort dig syg. Men du kan stadig blive forkølet med andre typer vira.

Symptomer på forkølelse Et sygdomsforløb for en forkølelse er ofte karakteriseret ved de samme, velkendte symptomer. De starter et par dage, efter du er blevet smittet, og det første tegn vil som regel være en øm og irriteret hals.

Det skyldes, at din krop udskiller nogle stoffer for at bekæmpe infektionen, hvilket skaber en inflammation i slimhinden i halsen, som gør ondt. Det kan give hævelse, øget blodforsyning og sekretion. Kroppen prøver at reparere skaden og sætter ekstra hvide blodlegemer ind i krigen mod fjenden.

Herefter vil du typisk opleve, at forkølelsen giver reaktioner i din næse. Du bliver snottet, næsen løber med tyndtflydende sekret, og du nyser mere hyppigt. Efter et stykke tid, vil slimhinden hæve op, og snottet vil blive mere tykt og gulligt, hvilket fører til en tilstoppet næse. Mange vil fejlagtigt tro, at de har udviklet bihulebetændelse, men stoppet næse er et helt almindeligt forkølelsessymptom.

Derudover vil du ofte opleve irritation i de øvre luftveje, først måske med en kildrende, tør hoste,

som siden udvikler sig til en hoste med sejt slim. Hvor de øvrige gener ved en forkølelse ofte vil være forsvundet i løbet af en uge, kan hosten godt vare ved i længere tid.

Sådan lindrer du en forkølelse

Varm te, suppe og saft er godt for en øm hals. Når det gælder saft, er varm hyldebærsaft eller tranebærsaft gode bud, fordi de er rige på C­vitamin, som styrker immunforsvaret.

Det er en rigtig god idé at drikke rigeligt med væske, eventuelt vand, juice eller te under en forkølelse, så du undgår at blive dehydreret. Særligt når du har feber, er det ekstra vigtigt at få nok at drikke. Derudover er hvile afgørende, og er du stoppet i næsen, kan det være en god idé at sove med hovedet hævet for bedre at kunne få luft.

Sugetabletter med desinficerede og lokalbedøvende effekt kan være gode til en øm hals, men følg anvisningerne på pakken og vær opmærksom på risikoen ved overdosering. Døjer du med hovedpine og feber, kan smertestillende tabletter med paracetamol lindre symptomerne. Er næsen stoppet, kan en næsespray hjælpe, men vær opmærksom på, at du kun må bruge sprayen i højst 10 dage, da den på sigt vil irritere næseslimhinden, og du risikerer at udvikle afhængighed.

Husk den gode håndhygiejne

Forkølelse er ekstremt smitsomt. Det smitter fra dagen inden, symptomerne sætter ind og helt indtil forkølelsen er overstået. En forkølelse smitter typisk ved, at den smittede hoster eller nyser i hånden og herefter sætter viruspartikler på dørhåndtag, vandhaner, skuffer og lignende. Hvis en rask person efterfølgende rør ved de overflader og herefter ved sin næse, mund eller øjne, kan smitten hurtigt spredes.

Derfor er den gode håndhygiejne overordentlig vigtig, både hvis du er smittet med forkølelse eller eksempelvis bor sammen med en smittet person. Både håndsprit samt vand og sæbe er derfor effektive midler til at nedbringe smitten med forkølelse, ligesom det anbefales, at den smittede har sit eget håndklæde i husholdningen.

45
Kilder: sundhed.dk, Danmarks Apotekerforening og netdoktor.dk

Strefzap® Mundspray

Sikrer hurtig lindring af ondt i halsen, virker smertestillende i op til 6 timer. Med honning- og citronsmag. Til voksne. 15 ml.

For mere information om Strefzap® Honning og Citron, se pligtteksten på side 62.

Sådan kan du lindre din forkølelse:

• Bliv så vidt muligt hjemme, når du er forkølet

• Vask dine hænder grundigt og ofte

• Host og nys altid ind i din albue

• Varm te, suppe og saft er godt for en øm hals. Supplér evt. med mundspray og/eller hostesaft

• Ved tilstoppet næse kan en næsespray hjælpe med at få luft gennem næsen igen

• Kniber det med at få luft gennem næsen, når du skal sove, kan du hæve hovedgærdet med en ekstra pude

• Ved hovedpine og feber kan smertestillende tabletter fås i håndkøb på apoteket

Coldy®Honey

Er en hostesaft, som lindrer irritation og hoste, og den virker beroligende på de irriterede slimhinder i de øvre luftveje.

Coldy®Honey indeholder ægte honning, glycerol og æterisk citronolie. Kan anvendes af hele familien fra 1 år. 200 ml.

Benylan®

Lindrer irriterende, tør hoste. Kan også bruges mod allergisymptomer som nældefeber og høfeber.

Til voksne og børn fra 2 år. 1,4 mg. 1 stk.

For mere information om Benylan®, se pligtteksten på side 62.

46 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023

Klaridex

Få luft i næsen og beskyttelse af slimhinden i ét produkt. Klaridex nedsætter hævelsen i næsens slimhinde og behandler tilstoppet næse og samtidig virker den både beskyttende og læger sår på næseslimhinden. Til voksne og børn over 12 år. 10 ml.

For mere information om Klaridex, se pligtteksten på side 62.

Granon

Et slimløsnende hostemiddel ved hoste med sejt slim. Virker slimløsnende ved at gøre sejt slim i luftvejene mere tyndtflydende og derved lettere at hoste op. Brusetabletter med citronsmag. 600 mg. 20 stk.

For mere information om Granon, se pligtteksten på side 62.

Mod forkølelse med tilstoppet næse og ved bihulebetændelse. Hjælper dig med igen at trække vejret frit. Virkningen indtræder efter få minutter og varer i op til 12 timer. 10 ml.

For mere information om Otrivin® Menthol Ukonserveret, se pligtteksten på side 62.

Mucolysin®

Slimløsnende hostemiddel ved hoste med sejt slim. Løsner slim i hals og lunger og letter hosten. Kun 1 tablet dagligt. Brusetabletter med skovbærsmag. Til voksne og børn fra 14 år. 600 mg. 10 stk.

For mere information om Mucolysin®, se pligtteksten på side 62.

Otrivin® Menthol Næsespray
47

Zyx® Appelsin & Honning

Sukkerfri sugetablet med lokalbedøvende effekt og som virker smertelindrende på øm, rød og irriteret hals. Kan også anvendes mod smerter efter tandkirurgi. Til voksne og børn fra 6 år. 20 stk.

For mere information om Zyx®, se pligtteksten på side 63.

Strefen®

Sugetabletter mod ondt i halsen. Strefen® begynder at virke efter 2 minutter og virker i op til 4 timer. Til voksne og børn over 12 år. 16 stk.

For mere information om Strefen®, Strefen® Orange sugetabletter, se pligtteksten på side 63.

Strepsils®

En halstablet der lindrer smerter og irritation på kun 5 minutter. Blød og rund smag af honning og citron. Til voksne og børn over 6 år. 36 stk.

For mere information om Strepsils® med Honning og Citron, se pligtteksten på side 63.

Viruseptin® Sugetabletter

Er en forebyggende og understøttende behandling af forkølelse og influenzalignende sygdomme. Danner en beskyttende barriere mod forkølelsesvira i mund og svælg. 20 stk.

Apotekets Næsedråber

Hjælper ved forkølelse og tilstoppet næse. Saltvand skyller næsen og fortynder det seje slim, så det bliver lettere at trække vejret gennem næsen. Saltvandsopløsningen har samme saltindhold som findes naturligt i kroppen. Uden konservering. Til børn og voksne. 20x5 ml.

Labidan Læbe- og Næsesalve

Salven lindrer, plejer og beskytter tørre og sprukne læber samt irriteret og rød hud omkring næsen. Effektiv ved forkølelse, løbenæse samt som pleje af læber på sol- og skiferie. 10 ml.

48 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023

Alnok® Oral Opløsning

Lægemiddel mod allergi til voksne og børn fra 2 år. Drikkeklar opløsning med banansmag til behandling af øjen- og næsesymptomer ved sæsonbetinget og helårs allergisk snue samt nældefeber. Virkningen begynder inden for ½ - 1 time og varer ca. 24 timer. 150 ml.

For mere information om Alnok®, se pligtteksten på side 63.

Alnok®

Lægemiddel mod allergi til voksne og børn fra 6 år. Tabletter til behandling af øjen- og næsesymptomer ved allergisk snue og høfeber samt symptomer ved nældefeber. Virkningen begynder inden for ½ - 1 time og varer ca. 24 timer. 30 stk.

For mere information om Alnok®, se pligtteksten på side 63.

Et godt indeklima er vigtigt

Personer der har astma eller allergi, er særligt overfølsomme over for generende stoffer som støv, røg, mados og bakterier. Et godt indeklima er vigtigt og er med til at mindske allergisymptomer som for eksempel irriterede luftveje.

Husk derfor at lufte hyppigt ud, gøre rent regelmæssigt, vælg en indretning og møbler, der sikre et godt indeklima. Undgå polstrede møbler og tæpper samt åbne hylder og reoler.

Mommox®

Næsespray til allergiske symptomer i næsen såsom nys, kløe, løbenæse og tilstoppet næse. Mindsker hævelse og irritation i næsen og lindrer inden for 12 timer. Kun 1 dosering om dagen giver lindring hele døgnet. 60 doser.

For mere information om Mommox®, se pligtteksten på side 63.

Allergodil® Næsespray

Næsesprayen virker mod høfeber og symptomer på overfølsomhed i næsen f.eks. nys og løbende næse. Til voksne og børn over 6 år. 10 ml. 1 stk.

For mere information om Allergodil®, se pligtteksten på side 63.

Er allergien for generende, kan du finde et bredt udvalg af allergimedicin på apoteket. Allergimedicin findes både som tabletter, kapsler, øjendråber, mikstur og næsespray.

49 TEMA: ALLERGI

Rygestop med hjælp fra apoteket

Et rygestop kan mærkes positivt på kroppen med det samme. Allerede efter nogle få timer mærkes en bedring og en række helbredsmæssige fremskridt. Smags- og lugtesansen bliver bedre. Man får mere energi og bliver også mere udholdende. Huden ser sundere ud, tænderne bliver hvidere og risikoen for en række rygerrelaterede sygdomme falder desuden.

På apoteket møder du fagligt personale, der giver individuel rådgivning om et rygestopforløb og forskellige rygeafvænningsprodukter.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Freshmint

Hjælper med at bekæmpe din rygetrang efter kun 30 sekunder. Brug 1- 2 pust i stedet for en cigaret, når du oplever rygetrang. Til voksne fra 18 år. 2 stk.

For mere information om Nicorette® QuickMist, se pligtteksten på side 64.

Fruitmint

Når du bruger Nicorette® nikotintyggegummi lindrer du din rygetrang. Tyggegummiet er lavet med et dobbelt lag af smag, der giver en sprød overflade og en langvarig og intens smag. Til voksne fra 18 år. 2 mg. 210 stk.

For mere information om Nicorette® Fruitmint, se pligtteksten på side 63.

Tyggegummi

Nikotinerstatningsprodukt til lindring af abstinenssymptomer ved rygestop. Mindsker rygetrangen og hjælper dig godt på vej mod dit rygestop. Med mintsmag. Til voksne og unge over 15 år. 2 mg. 204 stk.

For mere information om Nicotinell, se pligtteksten på side 64.

Nicotinell Mint Nicorette® QuickMist Nicorette® Tyggegummi
50 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023 TEMA: RYGEAFVÆNNING

Dosispakket medicin –

enkelt og sikkert

Spørg på apoteket

Måske kan dosispakket medicin være noget for dig eller en du kender

Det er ubehageligt at være i tvivl, om man tager sin medicin på det rigtige tidspunkt og i den rette dosis. Vil du bruge din energi på noget andet end at spekulere over, hvorvidt du tager medicinen korrekt, så kan dosispakket medicin være løsningen for dig.

Med dosispakket medicin kan du holde styr på din medicin, uanset hvor meget medicin du får, og hvilken alder du har. Her bliver medicinen pakket i små engangsposer med dato og tidspunkt for, hvornår på dagen medicinen skal tages. På den måde får du et nemt overblik over den medicin, du skal have. De små engangsposer pakkes op og udleveres som dosisruller på apoteket.

Dosisrullerne bliver pakket for 14 dage ad gangen. Vi pakker medicinen ud fra den recept, du har fået af lægen, når lægen skriver på recepten, at medicinen skal dosispakkes. Det er avancerede pakkemaskiner, der bliver brugt og vi kontrollerer selvfølgelig, at alt er pakket korrekt, så kvalitet og sikkerhed er i top.

Den dosispakkede medicin gør det lettere at tage den rigtige dosis på det rette tidspunkt, også når der er tale om flere typer medicin ad gangen. Samtidig er de små dosisposer lette at have med sig på farten. Dosispakket medicin er med til at skabe sikkerhed og tryghed i brugen af medicin.

51

Menstruationssmerter?

Det er naturligt at have menstruationssmerter, men bestemt ikke rart. Du kan forsøge at lindre smerterne med motion, varme og afslapning.

Især yngre kvinder er plaget af menstruationssmerter. Generne aftager som regel med alderen, og de fleste får det markant bedre efter, at de har født første gang. Men indtil da kan ubehaget være stort. En trøst kan være, at der sjældent er noget galt, når du har menstruationssmerter. De opstår helt naturligt, fordi din livmoder trækker sig sammen for at afstøde den slimhinde, som et eventuelt befrugtet æg skulle have vokset i. Når intet æg bliver befrugtet, skal slimhinden ikke bruges til noget i denne omgang. Derfor afstødes den ved en blødning, så en ny slimhinde kan dannes.

Livmoderens sammentrækninger og blødningen kan af nogle mærkes som kraftige underlivssmerter, der stråler om i lænden eller ned mod lårene. Menstruation kan også være ledsaget

af en tyngende fornemmelse i underlivet, hovedpine, kvalme, opkastning og diarré.

Hvis du selv vil lindre dine smerter, så findes der nogle råd, du kan følge. Nogle opnår lindring med motion, fordi det øger blodcirkulationen og får kroppen til at udskille smertelindrende stoffer. Andre får god lindring af at lægge sig på ryggen med bøjede ben og en varmedunk eller varmepude placeret på maven. Smerter og sammentrækninger i livmoderen kan også lindres med smertestillende tabletter.

Tag en snak med os på dit apotek, før du vælger. Hvis du er under 18 år, så vær opmærksom på, at du kun kan købe smertestillende tabletter på recept fra din læge.

52 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023 TEMA: SMERTE
Kilde: apotekeren.dk

Lindring af menstruationssmerter

Du kan lindre dine menstruationssmerter ved at dyrke motion og ved at bruge en varmedunk, som du lægger der, hvor du har mest ondt.

Er smerterne kraftigere kan du behandle med smertestillende medicin, som fås i håndkøb på apoteket. Er du i tvivl om, hvordan du anvender smertestillende medicin, kan du få hjælp på apoteket eller hos din læge.

Ipren®

Tabletterne lindrer smerter i kroppen f.eks. i muskler og led, men også ved menstruationssmerter og tandpine. 2 tabletter virker inden for 30 minutter og i op til 8 timer. Til voksne. 200 mg. 20 stk.

For mere information om IPREN® tabletter, se pligtteksten på side 64.

53

Pamol® Tabletter Flash

Smeltetablet til børn med smerter og feber. Kan bruges til børn der vejer mellem 13-50 kg (ca. 2-15 år). 250 mg. 12 stk.

For mere information om Pamol® Flash, se pligtteksten på side 64.

Pamol®

Allround smertestiller mod svage smerter. Virker også febernedsættende. Til voksne. 500 mg. 20 stk.

For mere information om Pamol® tabletter, se pligtteksten på side 64.

Kodimagnyl®

En effektiv hovedpinetablet med acetylsalisylsyre og codein, der virker smertestillende. Til voksne. 20 stk.

For mere information om Kodimagnyl® Ikkestoppende DAK, se pligtteksten på side 64.

Treo® Original og Treo® Hindbær

Giver hurtig lindring af migræne samt smerter som hovedpine og tandpine. Indeholder acetylsalicylsyre, som virker smertestillende og febernedsættende, og caffein, som øger den smertestillende virkning. Virker i op til 6 timer. 20 stk.

For mere information om Treo®, Treo® Citrus og Treo® Hindbær, se pligtteksten på side 64.

54 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023

Glucofarm Once

Til ømme og stive led. Med blot én tablet Glucofarm Once dagligt kan du lindre symptomer på let til moderat slidgigt i knæet. 90 stk.

For mere information om Glucofarm Once, se pligtteksten på side 65.

Muskel- og ledsmerter

På apoteket står vi klar med gode råd og vejledning omkring alle former for muskel­ og ledsmerter. Vi spørger ind til symptomer og individuelle forhold og rådgiver på baggrund af vores dialog med kunden. Samtidig tilbyder vi en bred vifte af produkter, der kan afhjælpe eller lindre muskel­ og ledsmerter eksempelvis i nakke, skulder og lænd.

Voltaren Forte

Voltaren Forte gel med dobbelt styrke lindrer smerte og behandler betændelse. Effektiv lokal behandling af smerter i muskler og led. Voltaren Forte gel virker i op til 12 timer, så du kan nøjes med 2 påsmøringer dagligt. 23,2 mg/g. 100 g.

For mere information om Voltaren Forte, se pligtteksten på side 65.

Spørg bare os om…
55

Undgå transportsyge Giv dig selv en god start på ferien

Transportsyge er en ubehagelig tilstand, som opstår, fordi vores hjerne ikke opfatter kroppens bevægelser og det, vi ser, på samme måde. Det er meget ubehageligt, og transportsyge kan både føre til utilpashed, svimmelhed, kvalme og opkastning.

Et par gode råd til at undgå transportsyge:

• Sørg for at have lidt mad i maven inden turen

• Undgå at sidde med hovedet bøjet forover, f.eks. hvis du læser en bog eller kigge i din telefon

• Føler du dig svimmel eller træt, så hold en pause

• Hold gerne flere pause undervejs, hvor du får noget frisk luft og strækker ben

• Drik vand undervejs

Marzine®

Anvendes mod transportsyge som søsyge, køresyge og luftsyge.

Tabletten skal tages 1-2 timer før afrejse. Til voksne og børn over 6 år. 50 mg. 10 stk.

For mere information om Marzine® 50 mg, se pligtteksten på side 65.

56 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023 TEMA: TRANSPORTSYGE

Dobbeltvirkende: alginat + antacid. Neutraliserer mavesyren og lindrer effektivt sure opstød i op til 4 timer. Til voksne og børn over 12 år. 12 stk.

For mere information om Galieve® Forte, se pligtteksten på side 65.

Alminox®

Bruges ved for meget mavesyre, halsbrand, sure opstød og svien i maven. Til voksne: 1-3 tyggetabletter efter behov. 500 mg/100 mg 100 stk.

For mere information om Alminox® DAK, se pligtteksten på side 65.

Tyggetabletter med pebermyntesmag, som lindrer sure opstød og halsbrand samt svien i maven på grund af for meget mavesyre. Til voksne. 449+104 mg. 30 stk.

For mere information om Balancid® Novum, se pligtteksten på side 65.

Mikstur med frisk smag af coolmint. Galieve® mikstur kan lindre halsbrand og sure opstød på kun 3 minutter. Virker i op til 4 timer. Til voksne og børn over 12 år. 300 ml.

For mere information om Galieve® Cool Mint, se pligtteksten på side 65.

Balancid® Novum Galieve® Forte Galieve® Cool Mint
57 TEMA: HALSBRAND

Fungerer din mave som den skal, eller har du ofte træg mave?

Oplever du ofte at have ondt i maven og være utilpas. At din mave føles udspilet. At du har afføring mindre end 3 gange om ugen. At din afføring er hård og knoldet og du har svært ved at komme af med den? Så har du måske forstoppelse.

Forstoppelse er meget almindeligt. Cirka hver 5. dansker oplever forstoppelse. Det kan forekomme i alle aldersgrupper, men hyppigheden stiger betydeligt med alderen og det er helst noget, vi ikke taler om. Forstoppelse opleves meget forskelligt fra person til person og kan have stor indflydelse på din livskvalitet. I de fleste tilfælde er forstoppelse uskadeligt, og vi kan selv gøre meget for at undgå det.

Men du skal altid være opmærksom og søge læge, hvis du oplever følgende symptomer:

• Dit afføringsmønster ændrer sig

• Vægttab som er uforklarligt eller hvis du føler sig meget svag og svimmel

• Blod i afføringen

• Skiftevis har diarré og forstoppelse

• Hvis maveproblemerne er meget generende eller længerevarende

Hvordan føles forstoppelse?

• Du har ondt i maven og er utilpas

• Maven føles udspilet

• Du går på toilettet mindre end 3 gange om ugen

• Din afføring er hård og knoldet

• Du har svært ved at komme af med din afføring

• Du skal presse unormalt meget for at komme af med afføringen

• Du har måske smerter eller blødning ved afføring

Det kan være helt normalt ikke at komme på toilettet i 1 eller 2 dage. Det, du skal være opmærksom på er, om det sædvanlige interval mellem dine afføringer ændrer sig.

Årsager til forstoppelse

Hyppigste årsager til forstoppelse er for lidt væske i løbet af dagen, kost uden fibre og manglende motion og fysisk bevægelse.

Akut forstoppelse kan skyldes kortvarig sygdom, rejseaktivitet, stress, graviditet og ændring i dine kostvaner. Har du en varig lidelse som f.eks. diabetes (sukkersyge) eller langvarige sygdomsforløb, kan du opleve at have kronisk forstoppelse. Visse lægemidler virker også stoppende.

Fysiske forhold som snavsede toiletter kan også få mange til at undlade at gå på toilettet. Hvis afføringstrangen ofte undertrykkes, kan det give forstoppelse. Psykiske forhold som stress, skiftende arbejdstider og bekymringer kan også give forstoppelse.

Hvordan undgår du forstoppelse

Den vigtigste behandling er, at du har nogle gode og faste toiletvaner. Gå på toilettet, når du føler trang, udskyd det ikke. Gå gerne på toilettet på et bestemt tidspunkt hver dag og giv dig god tid.

58 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023 TEMA: MAVEN

Drik minimum 1­1,5 liter vand dagligt. Ved for lidt væske reagerer kroppen med at suge væske fra tarmindholdet. Kostens sammensætning er vigtig. Mad med et højt indhold af kostfibre fremmer fordøjelsen og kostfibre er med til at forebygge forstoppelse.

En fysisk aktiv hverdag gavner både helbred og humør og nedsætter risikoen for en række livsstilssygdomme. Fysisk aktivitet stimulerer tarmens naturlige bevægelser og fremmer dermed fordøjelsesprocessen og det forebygger forstoppelse.

Hvordan kan du behandle forstoppelse

Det kan være nødvendigt at få hjælp til din forstoppelse. Der findes forskellige afføringsmidler, som virker på lidt forskellig vis. Du kan altid få rådgivning på dit apotek eller hos din læge.

Gode råd

• Drik 1­1½ liter vand om dagen

• Spis fiberrig og fedtfattig mad (fuldkorn, grøntsager, frugt, fjerkræ, fisk)

• Spis regelmæssigt

• Tyg maden grundigt

• Vær fysisk aktiv og dyrk motion – bevæg dig mindst 30 minutter hver dag

• Hav faste toiletvaner

• Gå på toilettet, så snart trangen er der f.eks. efter morgenmaden

Kilder: sundhed.dk/patienthåndbogen, apoteket.dk, medicin.dk

Laxoberal Orale Dråber

Lindrer og behandler forstoppelse med virkning efter 6-12 timer. Dråberne stimulerer og afhjælper tømning af tarmen. Lette at synke. 7,5 mg/ml. 30 ml.

For mere information om Laxoberal, se pligtteksten på side 65.

Actilax® Orale Dråber

Bruges ved forstoppelse. De orale dråber virker på tarmens funk tion ved at fremme tarmens bevægelser og ved at øge salt- og vandindholdet i tarmen. Virkningen indtræder efter 6-12 timer. Til voksne og børn fra 4 år. 30 ml.

For mere information om Actilax®, se pligtteksten på side 66.

59

Forstoppelse

Forstoppelse er en tilstand med langsom tarmpassage, hvor man må døje med hård eller træg mave. Afføringen kan være hård, tør og klumpet samt vanskelig og smertefuld at komme af med.

Forstoppelse, både den akutte og kroniske af slagsen, skyldes som regel flere faktorer f.eks. stillesiddende arbejde, stressfyldt miljø og for lidt motion.

Det er vigtigt altid at drikke rigeligt med vand, spise fiberrigt og så vidt muligt være fysisk aktiv hver dag.

Er forstoppelse et tilbagevendende problem for dig, eller varer den mere end fire uger på trods af et øget væskeindtag, fiberrig kost og mere motion, bør du tale med din læge. På apoteket giver vi en faglig vejledning i valg af produkt(er).

Imodium® Plus

Få lindret din diarré med Imodium® Plus. Imodium® Plus er til dig, der samtidig med diarré oplever gener som oppustethed, mavekneb og luft i maven. Til voksne og børn over 12 år. 12 stk.

For mere information om Imodium® Plus, se pligtteksten på side 65.

Lacrofarm Junior®

Mod forstoppelse hos børn. Lacrofarm Junior® hjælper jeres barn til at få en lind afføring, også selv om barnet har haft forstoppelse i længere tid. Virker ved at holde på vand i tarmen, så afføringen bliver blødere. Til børn fra 2 år. 30 stk.

For mere information om Lacrofarm Junior®, se pligtteksten på side 66.

Magnesia DAK

Bruges ved forstoppelse. Drik rigeligt med vand, da det har betydning for den afførende virkning. Den afførende virkning indtræder efter 6-8 timer. Til voksne. 500 mg. 100 stk.

For mere information om Magnesia DAK, se pligtteksten på side 66.

Gangiden®

Lægemiddel til behandling af forstoppelse. Indeholder Macrogol 3350, der er et aktivt stof, som blødgør afføringen og gør det lettere at tømme tarmen, så forstoppelsen lindres. Desuden indeholder hvert brev elektrolytter, der er med til at oprette kroppens normale niveau af natrium, kalium og vand, mens forstoppelsen behandles. Til voksne og børn over 12 år. Pulver med appelsinsmag. 20 stk.

For mere information om Gangiden®, se pligtteksten på side 66.

bare os om…
Spørg
60 | Sundhedsmagasin nr. 1 2023

Moxalole®

Pulver til oral opløsning, der virker mod forstoppelse ved at binde vand til afføringen, som bliver blødere og mere fyldig, så der bliver sat gang i tarmbevægelserne. Moxalole® har en mild citronsmag og kan opløses i vand. Virkning indenfor et døgn efter indtag. Til voksne og børn over 12 år. 20 stk. breve.

For mere information om Moxalole®, se pligtteksten på side 66.

Glyoktyl®

Anvendes mod forstoppelse eller til tarmtømning før undersøgelse eller operation. Præparatet indføres i endetarmen og opløsningen vil udløse en afføringsrefleks og blødgøre afføringen. Virkningen vil sædvanligvis indtræde i løbet af 5-20 minutter. 7,5 ml.

For mere information om Glyoktyl®, se pligtteksten på side 65.

MOVICOL® GO

MOVICOL® Go, drikkeklar oral opløsning i brev, er et lægemiddel til behandling af kronisk forstoppelse. Afføringsmidlet tilfører vand til afføringen, så den er nemmere at komme af med. Med jordbær og banan smag. Til voksne og børn fra 12 år. 10 stk.

For mere information om MOVICOL® GO, se pligtteksten på side 67.

Toilax® Enterotabletter og Kombipakning Afføringsmiddel i tabletform eller rektalvæske. Virker ved at fremme tarmens bevægelser og øge salt- og vandindholdet i tarmen, så afføringen blødgøres. Anvendes i en kortere periode mod forstoppelse og ved tarmtømning før operation, røntgeneller tarmundersøgelse. Pakning med 25 stk. enterotabletter eller kombipakning med 4 stk. enterotabletter og 1 stk. rektalvæske. 5 mg.

For mere information om Toilax® 5 mg enterotabletter, se pligtteksten på side 66.

61

Glucofarm Once (glucosamin) filmovertrukne tabletter. Læs informationen i pakningen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Anvendelsesområde: Symptomlindring ved let til moderat slidgigt i knæet hos voksne. Dosering: 1 tablet dagligt. Hvis du ikke oplever smertelindring efter 2-3 måneder, skal du tale med din læge eller apotekspersonalet om fortsat behandling. Tabletterne skal tages med et glas vand og synkes hele. Bør ikke anvendes til børn og unge under 18 år. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor nogle af indholdsstofferne. Ved skaldyrsallergi og ved allergi overfor soja eller jordnødder. Forsigtighedsregler: Hvis du er i risikogruppen for at få en hjertekarsygdom, da det kan ske, at dit kolesterolindhold i blodet bliver forhøjet under behandling med glucosamin. Ved diabetes, da blodsukkerværdierne og insulinbehovet kan ændre sig. Ved astma, da der kan ske en forværring af astmasymptomerne i starten af behandlingen med glucosamin. Ved behandling med anden medicin. Brug af anden medicin: Tal med lægen, hvis du samtidig tager blodfortyndende medicin (warfarin), antibiotika (tetracyklin), hvis du har diabetes og er i behandling med stoffer, der sænker blodsukkeret i blodet, da tæt monitorering af blodsukkeret anbefales. Da der er begrænset viden om glucosamins påvirkning af anden medicin og anden medicins påvirkning af glucosamin, skal man være forsigtig med at tage Glucofarm Once sammen med anden medicin. Graviditet: Bør ikke anvendes. Amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Almindelig: Hovedpine, træthed, kvalme, mavesmerter, fordøjelsesbesvær, diarré, forstoppelse. Ikke almindelige: Udslæt, kløe, rødmen. Ikke kendt: Udslæt (nældefeber) og hævelser, vand i kroppen, svimmelhed, astma/forværring af astma, opkastning, utilstrækkelig kontrol af din diabetes, forhøjet kolesterol. Overdosering: Symptomer kan være hovedpine, svimmelhed, desorientering, smerter i leddene, kvalme, opkastning, diarré eller forstoppelse. Tilskud: Ej tilskudsberettiget. Pakningsstørrelser: 90, 2x90, 4x90 tabletter. Udlevering: Håndkøb til personer over 15 år, ikke apoteksforbeholdt. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S. Voltaren Forte (diclofenacdiethylamin), gel 23,2 mg/g. Anvendelse: Behandling af smerter, ømhed og hævelser i led og muskler pga. betændelse. Dosering: Voksne og børn på 14 år og derover: 2-4 g gel påsmøres huden 2 gange dagligt dér, hvor det gør ondt. Anvendelse i mere end 7 dage bør kun ske efter aftale med lægen. Forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for indholdsstofferne eller anden medicin mod smerter (NSAIDs), i graviditetens tredje trimester eller til børn og unge under 14 år. Anvendelse på store hudområder over en længere periode bør kun ske i samråd med læge. Voltaren Forte kan påvirke nyrerne. Astmalignende anfald kan udløses hos personer, der har eller har haft astma eller allergi. Samtidig anvendelse af andre NSAIDs kan øge risikoen for bivirkninger. Må kun anvendes på intakt og sund hud, og ikke i åbne sår eller på beskadigede hudområder. Bør ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Må ikke indtages. Er ikke beregnet til brug under tætsluttende forbinding. Indeholder propoylglycol (E1520) som kan give irritation af huden, butylhydroxytoluen (E321) som kan give lokalt hududslæt og irritation af øjne og slimhinder, samt duftstoffer (benzylalkohol, citronellol, coumarin, d-limonen, eugenol, geraniol, linalool) som kan medføre allergiske reaktioner. Bivirkninger: Almindelige: Hududslæt, kløe, rødmen, svie af huden. Øvrige bivirkninger: Se indlægsseddel. Graviditet og amning: Må ikke anvendes i graviditetens tredje trimester. Bør ikke anvendes under graviditetens første og andet trimester samt under ammeperioden uden lægens anvisning. Kan påvirke chancen for at blive gravid. Pakninger: Se dagsaktuel pris på medicinpriser.dk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakken. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare ApS, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2022 GSK or licensor.

Marzine ® 50 mg (cyclizinhydrochlorid) tabletter Virkning: Anvendes mod transportsyge (søsyge, køresyge og luftsyge). Forsigtighedsregler og advarsler: Marzine ® må ikke anvendes ved forhøjet tryk i øjet (grøn stær), ved perioder med vejrtrækningsstop under søvn (søvnapnø) eller overfølsomhed overfor det aktive stof eller indholdsstoffer. Marzine ® skal anvendes med forsigtighed ved vandladningsbesvær pga. forstørret prostata eller forsnævret blærehals, ved vejrtrækningsbesvær, ved tendens til at få kramper, ved nedsat mave-/tarmfunktion, ved svær muskeltræthed (mysatenia gravis) og ved forsnævring af mavesækkens munding mod tolvfingertarmen (pylorusstenose). Lægemidlet kan indebære en risiko for at fremkalde misbrug. Marzine ® indeholder laktose. Marzine ® påvirker evnen til at køre bil og betjene maskiner i væsentlig grad. Marzine ® bør ikke anvendes sammen med lægemidler mod angst, psykoser, søvnløshed, depression, Parkinsons syge eller demens. Alkohol forstærker midlets sløvende virkning. Graviditet og amning: Marzine ® bør kun anvendes af gravide efter lægens anvisning. Marzine ® bør ikke anvendes i ammeperioden. Bivirkninger: Meget almindelige: Døsighed og mundtørhed. Almindelige: Sløret syn. Ikke almindelige: hurtig puls, vandladningsbesvær eller vandladningsstop, uro, søvnbesvær, udslæt med og uden kløe, høre- og synshallucinationer. Sjældne: tendens til betændelse pga. forandringer i blodet, leverbetændelse, leverbetinget kløe, lægemiddelrelateret udslæt. Dosering: Voksne og børn over 12 år: 50 mg (1 tablet) 1-2 timer før virkning ønskes, højst 3 gange daglig. Børn i alderen fra 6 år til 12 år: 25 mg (½ tablet) 1-2 timer før virkning ønskes, højst 3 gange daglig. Bør ikke anvendes til børn under 6 år uden lægens anvisning. Pakninger: 10 og 30 tabletter, ikke fast pris. Ikke apoteksforbeholdt, men må ikke udleveres til personer under 18 år. Læs indlægssedlen grundigt inden brug. Oktober 2021. Viatris ApS, Borupvang 1, 2750 Ballerup, tlf. 28116932, infodk@viatris.com

Alminox DAK , tyggetabletter, 100 mg/500 mg (magnesiumoxid og aluminiumaminoacetat). Anvendelse: For megen mavesyre. Halsbrand. Svien i spiserøret. Sure opstød. Svien og smerter i den øverste del af maven. Mavesår. Sår på tolvfingertarmen. Dosering: Voksne: For megen mavesyre, halsbrand, sure opstød og svien: 1-3 tyggetabletter efter behov. Mavesår, sår på tolvfingertarmen og katar i spiserøret: 3-5 tyggetabletter 1 og 3 timer efter hovedmåltider samt ved sengetid. Børn under 15 år: Kun efter lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor aluminiumaminoacetat, magnesiumoxid, eller et hjælpestof. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Dette lægemiddel indeholder mindre end 1 mmol (23 mg) natrium pr. dosis, dvs. det er i det væsentlige natriumfrit. Mavesår, nedsat nyrefunktion, dialysebehandling, samtidig behandling med smertestillende lægemidler eller gigtmidler. Må ikke tages sammen med: Ciprofloxacin, norfloxacin, ofloxacin, tetracyklin, estramustin, ketoconazol, salicylater, enterotabletter, frugtjuice/syreholdige drikke. Der bør gå mindst 2 timer mellem indtagelse af Alminox og D-vitamin (calcitriol), clodronat, diflunisal, gabapentin, digoxin, sotalol, disulfiram, fosinopril, gabapentin, isoniazid, jern, levofloxacin, grepafloxacin, mycophenolatmofetil, penicillamin, ranitidin, thyreoideahormoner. Der bør gå mindst 4 timer mellem indtagelse af Alminox og trovafloxacin. Langvarig brug kan ændre kroppens indhold af kalk og fosfor. Tegn på overdosering: Vejrtrækningsbesvær, kvalme, opkastning, ansigtsrødmen, kramper, muskelsammentrækninger, forvirring, koma, for lavt blodtryk, langsom puls, uregelmæssig hjerterytme. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse eller diarré. Ikke almindelige: Magnesiumforgiftning (sløvhed, muskellammelse eller hjertesvigt) ved nedsat nyrefunktion. Sjældne: Demens, ændring i personlighed, kramper, muskelsammentrækninger, forvirring og koma ved nedsat nyrefunktion. Trafik- og arbejdssikkerhed: Påvirker ikke arbejdssikkerheden eller evnen til at færdes sikkert i trafikken. Pakninger: 30, 100 og 200 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S.

Balancid Novum (calciumcarbonat 449 mg + magnesiumhydroxid 104 mg) tyggetabletter Virkning: Balancid Novum bruges mod for meget mavesyre, sår i tolvfingertarmen, mavesår og sure opstød. Dosering: Voksne: 1-2 tyggetabletter tygges omhyggeligt ved behov efter et måltid. Ved mavesår kan der anvendes 1-3 tyggetabletter 1 og 3 timer efter hovedmåltiderne samt ved sovetid. Tabletter tygges grundigt, og det er ikke nødvendigt at skylle efter med vand. Bør ikke anvendes til børn under 15 år uden lægens anvisning. Kontraindikationer:

Overfølsomhed over for de aktive stoffer eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes uden ordination fra lægen ved nedsat nyrefunktion eller ved arvelig fructoseintolerans. Balancid Novum indeholder 94,1 mg sorbitol pr. tablet. Længere tids brug kan forstyrre kalk- og fosfatbalancen. Der bør udvises forsigtighed ved anvendelse af smertestillende medicin eller gigtmedicin sammen med Balancid Novum. Interaktioner: Kan påvirke optagelsen og effekten af andre lægemidler. Spørg lægen eller på apoteket hvis du bruger andre lægemidler. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse eller diarré. Sjælden: Svær og alvorlig tilstoppelse af tarmen ved brug af meget høje doser. Meget sjælden: Alvorlige bivirkninger kan forekomme hos personer med nedsat nyrefunktion. Ikke kendt frekvens: Mavesmerter. Læs grundigt oplysningerne i indlægssedlen inden brug af dette lægemiddel. Pakningsstørrelser: 30 og 100 stk. Indehaver af markedsføringstilladelsen: Viatris ApS. Produktinformationen er baseret på seneste godkendte produktresumé dateret oktober 2021.

Galieve Cool Mint, oral suspension (natriumalginat, natriumhydrogencarbonat og calciumcarbonat) Indikationer: Lægemiddel til behandling af symptomer på gastro-oesophageal reflux såsom sure opstød, halsbrand og fordøjelsesbesvær (relateret til refluks), for eksempel efter et måltid, under graviditet eller hos patienter med symptomer relateret til refluksøsofagitis. Dosering: Oral administration. Voksne og børn over 12 år: 10-20 ml efter et måltid og ved sengetid (op til fire gange dagligt). Børn under 12 år: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Forsigtighedsregler: Kan anvendes under graviditet og amning. Hvis symptomerne ikke bliver bedre indenfor syv dage, bør læge kontaktes. Indeholder natrium, og calcium. Hvis du er på natrium- eller calciumfattig diæt, skal du tage hensyn hertil. Indeholder methylparahydroxybenzoat (E218) og propylparahydroxybenzoat (E216), som kan give allergiske reaktioner (kan optræde efter behandlingen). Der bør gå 2 timer mellem indtagelse af Galieve og andre lægemidler. Bivirkninger: Meget sjældent (≤ 1/10.000) kan patienter udvikle allergiske reaktioner såsom nældefeber, astmalignende anfald eller pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (anafylaktisk reaktion). Pakningsstørrelser: 150 og 300 ml. Læs omhyggeligt vejledningen på pakken og indlægssedlen. Læs mere på www.galieve.dk. Reckitt Benckiser Healthcare (Scandinavia) A/S, Tlf. 44 44 97 01, www.rbhealthcare.dk

Galieve Forte, oral suspension i breve (natriumalginat, natriumhydrogencarbonat og calciumcarbonat). Indikationer: Lægemiddel til behandling af symptomer på gastro-oesophageal reflux såsom sure opstød, halsbrand og fordøjelsesbesvær relateret til refluks, fx efter et måltid eller under graviditet. Dosering: Oral administration. Voksne og børn over 12 år: 10-20 ml (1-2 breve) efter et måltid og ved sengetid, op til fire gange dagligt. Børn under 12 år: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Forsigtighedsregler: Kan anvendes under graviditet og amning. Hvis symptomerne ikke bliver bedre indenfor syv dage, bør læge kontaktes. Du skal tage hensyn til indholdet af natrium og calcium, hvis du er på natrium- eller calciumfattig diæt. Indeholder methylparahydroxybenzoat (E218) og propylparahydroxybenzoat (E216), som kan give allergiske reaktioner (kan optræde efter behandlingen). Der bør gå 2 timer mellem indtagelse af Galieve Forte og andre lægemidler. Bivirkninger: Meget sjældent (≤ 1/10.000): Anafylaktisk chok der skyldes en allergisk reaktion over for indholdsstofferne Forekommer meget sjældent (hos færre end 1 ud af 10.000 brugere). Symptomer på en allergisk reaktion kan omfatte mavesmerter, diarré, kvalme, opkastning, kløende hud, udslæt, hududslæt, kløe, svimmelhed, hævelse af ansigt, læber, tunge eller hals og åndedrætsbesvær. Pakningsstørrelser: Oral suspension i breve: 4, 12 eller 24 breve Læs omhyggeligt vejledningen på pakken og i indlægssedlen. Læs mere på www.galieve.dk. Reckitt Benckiser Healthcare (Scandinavia) A/S, Tlf. 44 44 97 01

Imodium ® Plus (loperamid, simeticon) Anvendelse: Akut diarré hos voksne og børn over 12 år, når der også forekommer oppustethed, mavekramper samt luft i maven. Dosering: Voksne over 18 år: Indtages med væske. Start med 2 tabletter, efterfulgt af 1 tablet efter hver tynd afføring. Unge mellem 12 og 18 år: Start med 1 tablet, efterfulgt af 1 tablet efter hver tynd afføring. Højst 4 tabletter om dagen. Behandlingen må ikke fortsættes ud over 2 døgn. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes til patienter med kendt allergi overfor indholdsstofferne, ved blodig afføring og høj feber, ved akut tyktarmsbetændelse, ved kraftig diarré efter antibiotikabehandling, ved forstoppelse eller udspiling af maven. Indeholder benzylalkohol, som kan medføre allergiske reaktioner og kan ophobes i kroppen. Kontakt derfor din læge hvis du gravid, ammer eller har en lever- eller nyresygdom. Indeholder glucose. Kontakt lægen hvis du ikke tåler visse sukkerarter. Det er vigtigt at sørge for rigeligt væskeindtag. Hvis diarréen varer længere end 2 dage, skal behandlingen stoppes og lægen kontaktes. Forsigtighed ved nedsat leverfunktion. Bør ikke anvendes til børn under 12 år uden lægens anvisning. Bør ikke anvendes til gravide eller ammende. Overskrid ikke den angivne dosis. Der er rapporteret alvorlige hjerteproblemer hos patienter, som har taget for meget loperamid. Bivirkninger: Hovedpine, kvalme og smagsforstyrrelser. Pakninger: Tabletter, 6 og 12 stk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger på www.indlaegsseddel.dk. McNeil Denmark ApS, tlf.: 70 20 52 12. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Oktober 2021. Laxoberal (natriumpicosulfat) orale dråber, opløsning 7,5 mg/ml. Virkning og anvendelse: Afføringsmiddel mod forstoppelse. Bivirkninger: Meget almindelige: Diarre. Almindelige: Mavesmerter, ubehag i maven og mavekramper. Ikke kendt: Svimmelhed, opkastning og kvalme. Allergiske reaktioner, hudreaktioner, hududslæt, hudkløe, hævelse i hud og slimhinder og besvimelse kan forekomme Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Den nyeste version af indlægssedlen kan også finde på www.indlaegsseddel.dk Eventuelle spørgsmål kan rettes mod Stada Nordic ApS, Marielundvej 46A, 2730 Herlev, Telefon: 44859999, Medicinsk information Glyoktyl (docusatnatrium/glycerol 85 %) 6 mg/906 mg, rektalvæske, opløsning (klysma). Indikationer: *Tømning af tarmen før operation og undersøgelser af tarmen. Forstoppelse. Dosering: 1 tube (7,5 ml) ad gangen. Indføres i endetarmen. Bør ikke anvendes til børn under 2 år uden lægens anvisning. Kontraindikationer: *Ved nedsat passage i tarmen, f.eks. tarmslyng eller tarmforsnævring. Ved smerter i maven af ukendt årsag. Ved overfølsomhed over for det aktive stof eller hjælpestofferne. Særlige advarsler: *Bør kun anvendes i kort tid ved forstoppelse. Indeholder konserveringsmidlet methylparahydroxybenzoat (E 218, som kan give allergiske reaktioner). Bivirkninger: Irritation i endetarmen ved længere tids brug. Smerter og blødning fra endetarmen. Smerter i maven og utilpashed. Graviditet: Tal med din læge. Amning: Kan anvendes. Pakninger: 1 stk., 4 stk., 15 stk., 100 stk. Dagsaktuelle priser: Ingen fast pris. Udlevering: HF. Indehaver af markedsføringstilladelsen: Mylan Denmark ApS, Borupvang 1,

65

m. 4 enterotabletter + 1 tube rektalvæske. Priser: Se dagsaktuelle priser på www.medicinpriser.dk. LÆS INDLÆGSSEDLEN I PAKNINGEN I OMHYGGELIGT. Yderligere information: Orion Pharma A/S, Ørestads Boulevard 73, 2300 København S, telefon 8614 0000 el. www.medicin.dk. Juni 2020.

MOVICOL® , MOVICOL® chokolade, pulver til oral opløsning, MOVICOL® GO, oral opløsning i brev. Macrogol 3350, natriumchlorid , natriumhydrogencarbonat, kaliumchlorid. Lægemiddel til behandling af kronisk forstoppelse og indeklemt afføring verificeret af en læge, fra 12 år. Dosis er 1-3 breve pr. dag. Brevene med pulver skal opløses i 125 ml vand. Ved svær forstoppelse: 8 breve indtaget over 6 timer, ved breve med pulver opløses de i 1 liter vand, ved MOVICOL® GO indtages der yderligere 1 liter vand pr. dag. Behandlingen varer normalt ikke længere end 3 dage. Anvend ikke MOVICOL® ved tarmperforation/obstruktion, tarmslyng, alvorlige betændelsestilstande i tarmene og toksisk megacolon. Årsagen til forstoppelsen bør undersøges, hvis der dagligt er behov for MOVICOL®. Væskeindholdet, når det er rekonstitueret med vand, erstatter ikke sædvanligt væskeindtag. MOVICOL® Chokolade indeholder benzylalkohol, som kan give allergiske reaktioner. Forsigtighed bør vises ved synkebesvær og behov for at tilføje stivelsesbaserede fortykningsmidler til mad og drikkelse. Absorption af andre lægemidler kan være reduceret på grund af forkortet transittid gennem mave-tarm-kanalen. Hyppigste bivirkninger er mavesmerter, mavekramper, diarré, opkastning, kvalme, rumlen og luft i maven, hovedpine, kløe, ødem. Kan anvendes af gravide og ammende. Pakninger: MOVICOL® 20 stk., 50 stk. og 100 stk. MOVICOL® Chokolade: 20 stk. og 50 stk. MOVICOL® GO: 10 stk. Priser: Se medicinpriser. dk. Læs altid indlægssedlen grundigt inden anvendelsen. Norgine Danmark A/S, Kirsten Walthers Vej 8A. DK-2500 Valby. Baseret på SmPC af 19.05.2022. DK-GE-MOV-2200029 Jun 2022

67

Vidste du:

• At du møder faguddannet personale på apoteket, når du har behov og tid

• At apotekspersonalet tilbyder en række serviceydelser bl.a.:

• Dosispakket medicin

• Medicinsamtale til borgere med en nydiagnosticeret kronisk lidelse

• Medicinsamtale til borgere, der oplever problemstillinger i forhold til brugen af medicin til kroniske lidelser

• Tjek på anvendelse af inhalationsmedicin

• At en behandlerfarmaceut kan genordinere visse receptpligtige lægemidler til borgere i stabil behandling, som ikke har en gyldig recept, men som har et behandlingsmæssigt behov

• At apotekspersonalet stiller spørgsmål for at kunne anbefale den bedste løsning og give de bedste råd til din sygdom, sundhed og velvære

• At apoteket til hver en tid har tavshedspligt. Spørg bare os!

Der tages forbehold for trykfejl. Januar 2023. oerskovgruppen.dk · 28574 · 01.23