Page 1

Sundhed og velvære FÅ GODE VANER PÅ APOTEKET – med hjælp fra apotekets faguddannede personale Læs bl.a. om: • Mundhygiejne • Hudpleje • Pollenallergi • Børns medicinvaner

FÅ STYR PÅ DIN MEDICIN – VI DOSISPAKKER DEN TIL DIG Vi kan hjælpe dig med at holde styr på din medicin – uanset alder eller hvor meget medicin du får. Vi kalder det dosispakket medicin. For 14 dage ad gangen pakker vi din medicin i engangsposer til morgen, middag, aften og nat – alt efter dit behov.


FÅ GODE VANER PÅ APOTEKET

Når sommeren går på hæld Sommeren er ved at være ovre og efteråret venter forude. Mange dyrker dog stadig udelivet i form af motion eller daglige gåture med hunden. Måske har hunden eller katten ubudne gæster med hjem f.eks. flåter. På apoteket kan du få gode råd og finde midler til at forebygge flåter og lopper. Kom ind og få gode råd om flåter og lopper.

Kom ind og få faglig rådgivning

Måske kommer børnene også hjem med lus. På apoteket har vi et bredt sortiment af lusemidler, så kom ind og få en snak om hvordan du og dit barn bedst kommer lusene til livs. Når efteråret og vinteren banker på døren, er der risiko for, at energiniveauet falder. Der er behov for sund og varieret kost, og der kan være behov for et dagligt vitamin- og mineraltilskud. Vi er eksperter i at undersøge dine behov og finde frem til, om du og din familie kan have behov for et dagligt vitamin- og mineraltilskud. Vi glæder os til at se dig her på apoteket og komme med gode råd til, hvordan du bedst griber flåterne, lusene og vitaminerne an.

INDHOLDSFORTEGNELSE

Allergi . . . . . . . . . . . . 24

Hår. . . . . . . . . . . . . . . 32

Mundhygiejne . . . . . .

Børn. . . . . . . . . . . . . . 29

Intim. . . . . . . . . . . . . . 26

Rejsekuffert. . . . . . . . 39

Dosispakket medicin. 11

Kosttilskud. . . . . . . . . 19

Rygeafvænning. . . . . 34

Forkølelse. . . . . . . . . 22

Lopper. . . . . . . . . . . . 36

Smerte. . . . . . . . . . . . 13

Fødder. . . . . . . . . . . . 28

Lus. . . . . . . . . . . . . . . 30

Øjne. . . . . . . . . . . . . . 27

Halsbrand. . . . . . . . . 18

Mave. . . . . . . . . . . . . 16

Hudpleje . . . . . . . . . .

Motion. . . . . . . . . . . . 12

2  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018

6

3

Pligttekster . . . . . . . . 43


MUNDHYGIEJNE

Sår og blister i munden kan være meget smertefulde! Blister i munden, også kaldet tilbagevendende orale aftøse ulcerationer er en inflammatorisk tilstand karakteriseret ved smertefulde sår i mundslimhinden. Sårene kan ses på tunge, tandkød, gane, indersiden af læbe og mundslimhinde. Blister i munden ses ofte som runde eller ovale ulcerationer 3-10 mm i størrelse, omgivet af rød hævelse. Sårene er resultat af et ødelagt væv på mundens epitel. Nerverne blottes og forårsager ofte megen irritation og smerte, når der indtages føde og drikke og selv spyt og luft kan medføre ubehag. En beskyttende hinde kan fremme helingen og afhjælpe ubehaget.

• GUM AftaClear – med hyaluronsyre, giver øje-

blikkelig smertelindring og fremskynder heling af såret/blisten. • GUM AftaClear lægger en hinde, der beskytter og forstærker den naturlige helingsproces, så såret i munden heler på en naturlig og sikker måde. • GUM AftaClear er også ideel til sår fra bøjler, proteser og mindre forbrændinger.

Sådan kan du prøve at forhindre blister i at komme igen: • Undgå fødevarer som irriterer din mund. Føde-

varer med megen syre, meget krydderi, chips, chokolade, meget varm mad etc. • Brug en meget blød tandbørste, den kan forhindre yderligere irritation og opretholde en god mundhygiejne • Undgå tandpasta med meget skummemiddel og zink, det er med til at irritere mundens bløde væv

GUM® AftaClear Førstehjælp til sår og blister i munden. Kan anvendes af hele familien. Umiddelbar smertelindring, fremskynder helingen og reducerer inflammationer. Barrierefunktion som giver hurtig helende effekt med hyaluronsyre. 10 ml.

  |  3


MUNDHYGIEJNE

Lider du af tør mund?

Mundtørhed opstår, når dine spytkirtler ikke producerer nok spyt. Det kan ske ved sygdom og medicinindtag. Også stress og nervøsitet kan forstyrre din spytproduktion. I din mund findes store og små spytkirtler. De store danner spyt, når du spiser, mens de små smører din mund med spyt i løbet af dagen. Spyt består mest af vand, men indeholder derudover enzymer, der starter fordøjelsen af din mad, mucin der smører og danner en beskyttende barriere på dine slimhinder samt kalk og antibakterielle stoffer, der beskytter mund og tænder. Du har brug for spyt, både når du skal tale samt tygge og synke din mad. Også for at smage skal du have spyt i munden. Spyt er vigtigt for at undgå sygdomme i tænder, tandkød og slimhinder. Det er derfor ikke kun ubehageligt at have tør mund. Det øger samtidig risikoen for huller, tandkødsbetændelse, infektioner og dårlig ånde.

føre til mundtørhed. Desuden er medicinindtag en hyppig årsag. Du kan derfor i samråd med din læge forsøge at skifte til en anden type medicin, hvis du er ramt af mundtørhed. Når du mangler spyt, har du større risiko for at udvikle tandkødsbetændelse, huller i tænderne og kronisk dårlig ånde. Du skal derfor gå ofte til tandlæge, hvis du lider af tør mund. I din dagligdag kan du lindre ved at drikke rigeligt med vand og sukkerfri drikke og ved at tygge sukkerfrit tyggegummi. Du kan også få hjælp af spytstimulerende sugetabletter, eller en fugtgivende spray og hvis du er særlig tør i munden om natten så findes der en gel der kan give langvarig lindring og fugt.

Du har måske oplevet forbigående tør mund på grund af anstrengelse, nervøsitet, stress eller ophidselse, som lægger en dæmper på spytproduktionen. Det kan også være, at du på grund af alder oplever nedsat spytproduktion. I dette tilfælde kan du lindre ved hyppigt at drikke vand og sutte på spytstimulerende sukkerfri pastiller. Anderledes er det, hvis du får kronisk tør mund. Du bør da konsultere din læge, da det kan skyldes forskellige sygdomme. Både psykiske og fysiske tilstande kan

Symptomerne på mundtørhed • En klæbende, tør fornemmel• • • • •

se i munden og på tungen Tale- og synkebesvær En tør følelse i halsen Sår i munden Infektion i munden Tørre læber

4  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018

GUM® Hydral Spray

GUM Paroex Tandpasta

Øjeblikkelig lindring af mundtørhed. Ny formel der giver øget fugt og velvære samtidig med, at den beskytter munden for skader forårsaget af mundtørhed. 50 ml.

En antibakteriel tandpasta beregnet til at behandle ømt, rødt og irriteret tandkød 1450 ppm fluor og 0,06 % klorhexidin. For et sundere tandkød. 75 ml.


Spørg bare os om…

EKULF Fuktisar Spytstimulerende sugetablet. Giver en frisk og behagelig mundfornemmelse og hjælper til gendannelse af en fugtig og beskyttende slimhinde. Citrussmag. 30 stk.

Mundhygiejne Årsagerne til dårlig ånde kan være mange. Derfor spørger vi blandt andet om du døjer med sure opstød, oplever tørhed i munden eller har tandkødsbetændelse. På apoteket får du gode råd og effektive produkter til en sund og frisk mund.

ProlacSan

EKULF NightGuard Bideskinne

Originale humane mundhulebakterier, som fortrænger de skadelige bakterier og derved skaber en bedre bakteriebalance i mundhulen. Vegansk. 1 sugetablet dagligt. 30 stk.

EKULF NightGuard er en skinne, som du let selv kan formgive til dine tænder. Dermed beskytter EKULF Nightguard dine tænder, mens du sover. Skinnen reducerer skader på tænder og kæbe samt lindrer hovedpine. Ikke for personer under 18 år. 1 stk.   |  5


HUDPLEJE

Smukke daglige rutiner Hjælp din hud af med affaldsstoffer, snavs og døde hudceller, så den bliver mere modtagelig overfor pleje og næring. Aktiv hudpleje med nænsomt rens og fornyet fugttilførsel giver en smidig, modstandsdygtig og smuk hud. Rens kroppens hud på daglig basis med et skånsomt produkt og påfør en plejende creme, som er tilpasset din hud. Det betaler sig at stille krav til sin hud. På apoteket hjælper vi dig med at finde frem til den rens og pleje, som passer til din alder, din hudtype og dit behov.

Serozinc

Avène Cicalfate Cream

Avène Cicalfate Hand Cream

Toner der renser og beroliger huden. Renser porerne uden at udtørre huden. Efterlader huden mat. Hudens porer opleves mindre synlige. Huden føles mere komfortabel, frisk og beroliget. Uden parfume. Hypoallergen. 150 ml.

SOS-creme med helende sukralfat til alle former for skadet hud. Dæmper kløe og giver mindre ardannelse. Ideel til hjemmeapoteket. 40 ml.

Barriere-håndcreme uden parfume til tørre, sprukne og irriterede hænder. Lægger en beskyttende hinde på huden. Plejer huden og gør hænderne bløde og pæne igen. God ved håndeksem. 100 ml.

6  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018


Spørg bare os om hudtyper Når du kender din hudtype, kan du lettere vælge den rette hudpleje. Vær opmærksom på, at din hud ændrer sig med tiden. Normal hud har en glat overflade med en mat udstråling. Der kan opstå en urenhed i ny og næ, men huden har en fin fugtbalance og en god evne til selv at producere beskyttende hudfedtstoffer. Ung hud er ofte fedtet med et blankt udseende og grove porer. Huden kan blive uren, fordi den producerer for meget talg. Bumser og hudorme opstår, fordi talg og døde hudceller stopper porerne til. De biologiske processer og celleaktiviteten i huden ændrer sig med alderen. Det gør huden tyndere og dårligere til at binde væske og producere fedtstoffer. Med tiden kan huden udvikle sig til at blive tør.

A-Derma Exomega Control Balm

A-Derma Exomega Control Foaming Gel

Kløedæmpende balm, som virker beroligende på ekstra tør hud. Blød og nærende konsistens, som gør huden smidig og genopretter hudens barriere. Naturlig og ren formulering, der sikrer maksimal tolerance. 400 ml.

Vaskegel som renser huden skånsomt og tilfører fugt. Dæmper kløe og irritation. Indeholder ikke sæbe og parfume. Hudneutral pH. 500 ml.

Tør hud mangler fugt og fedt og føles stram. Meget tør hud kan blive irriteret, ru og kløende. Manglen på fugt og hudfedtstoffer kan også føre til fine tørhedslinjer og tydeligere rynker. Sensitiv hud bliver let rød og varm. Huden kan reagere på kulde, blæst, regn, varme, stress, sol og forkert hudpleje. Forkerte hudplejemidler vil irritere og svie i huden.

  |  7


Uanset hvilken hudtype du har er det vigtigt, at du kender den, så du kan vælge den rigtige hudpleje. Tag en snak med os på apoteket, hvis du er i tvivl

8  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018

Vichy Slow Âge Skab en ny fremtid for din hud. Sænk forekomsten af aldringstegn. Vichy Slow Âge-serien er styrkende og beskyttende pleje, som modvirker forekomsten af aldringstegn. Formlen indeholder Baïcalin antioxidant rodekstrakt, Bifidus (Probiotika) samt termalsk kildevand fra Vichy, som stammer fra de franske vulkanske områder og er rig på 15 mineraler. SPF 25 + UVA-beskyttelse.

Vichy Slow Âge natcreme

Vichy Slow Âge dagcreme

Efter daglige påvirkninger i bymiljøet, hjælper Slow Âge natcreme med at styrke hudens antioxidant-forsvar og barrierefunktion om natten. Den booster cellefornyelsen på hudens overflade og reducerer synligheden af fine linjer/ pigmentering. Anvend dagligt som natcreme, eller 1-2 gange om ugen i 10 min. som maske. 50 ml.

Styrkende dagcreme mod alderstegn under udvikling. Få en styrket, mere elastisk og fugtet hud med en skøn glød, som samtidig beskytter imod de effekter interne påvirkninger og eksterne omgivelser kan have på huden – såsom UV, luftforurening, stress og hormonændringer. Påfør produktet hver morgen som den sidste del af den daglige rutine. Til alle hudtyper. 50 ml.


Vær fed mod huden

Huden beskytter din krop, og du bør pleje den med milde sæber og cremer, så den holder sig sund og smidig. Huden har sit eget forsvarssystem mod udtørring. Den producerer naturlige fedtstoffer og har en naturlig lav pH-værdi, som værner mod udtørring og infektioner. Daglig vask og bade kan fjerne hudens naturlige beskyttelse, hvis sæben er for skrap og vandet for varmt. Det kan gøre din hud tør. Det betyder dog ikke, at du skal lade være med at vaske dig. Du skal blot vælge milde og hudvenlige sæber, der renser uden at nedbryde hudens barriere.

Du bør også smøre krop og ansigt ind i creme eller lotion efter hvert bad - særligt hvis du lider af tør hud. Det beskytter mod udtørring og holder huden blød og smidig. Har du meget tør hud, så vælg en federe creme frem for en lotion. Du får den bedste pleje, hvis du smører huden ind lige efter badet, mens din hud stadig er fugtig. Lad være med at tage lange, varme bade, hvis du har tendens til tør hud. Hold dig til korte bade i lunt vand, så du skåner din hud mest muligt.

Apotekets Bodycreme

Apotekets Renseservietter

Fugtgivende og blødgørende bodycreme. Blød og cremet konsistens. Med shea butter. 250 ml.

Plejende 3-i-1 renseserviet uden parfume, der hurtigt og let fjerner øjenmakeup, makeup og snavs. 25 stk.

  |  9


Gode råd mod tør hud

• Smør din hud med creme 1-2 gange dagligt • Tag færre bade, brug køligere vand og spar på sæben

• Vælg mild og hudvenlig sæbe og shampoo • Brug ekstra fede, plejende cremer hele vinterhalvåret

• Vær ekstra opmærksom på at smøre kinder og andre udsatte områder

• Brug handsker, når det er koldt udenfor • Luft ud regelmæssigt og dæmp varmen • Drik rigeligt vand i løbet af dagen Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsguiden.dk, www.sundhed.dk og www.allergikonsulenten.dk

Danatekt lotion

Decubal junior cream

Decubal shower & bath oil

Daglig forebyggende pleje til normal, tør og sart hud. Med glycerin og jojobaolie, der støtter fugtbalancen, mindsker vandtabet og modvirker udtørring af huden. Plejer, blødgør og virker anti-irriterende samt beroligende på huden. God efter sol og bad. Trænger hurtigt ind i huden. Svanemærket og uden parfume. 250 ml.

En all-round creme til børn i alle aldre. Bruges forebyggende og plejende til tør og sart hud. Cremen indeholder sikre, milde ingredienser og kan bruges på hele kroppen. Juniorcremen er ”Allergy Certified”, så risikoen for allergi er minimeret. 200 ml.

Hele familiens vaskeprodukt med et højt olieindhold på 47%. Olien er drøj i brug og skummer, når du tilføjer den lidt vand. Brug den også i fodbadet, når dine fødder trænger til lidt ekstra pleje. 200 ml.

10  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018


DOSISPAKKET MEDICIN

Dosispakket medicin – enkelt og sikkert

Spørg på apoteket

måske kan dosispakket medicin være noget for dig eller en du kender

Det er ubehageligt at være i tvivl om man tager sin medicin på det rigtige tidspunkt og i den rette dosis. Vil du bruge din energi på noget andet end at spekulere over hvorvidt du tager medicinen korrekt, så kan dosispakket medicin være løsningen for dig. Med dosispakket medicin kan du holde styr på din medicin, uanset hvor meget medicin du får og hvilken alder du har. Her bliver medicinen pakket i små engangsposer med dato og tidspunkt for hvornår på dagen medicinen skal tages. På den måde får du et nemt overblik over den medicin du skal have. De små engangsposer rulles op og udleveres som dosisruller på apoteket. Dosisrullerne bliver pakket for 14 dage ad gangen. Vi pakker medicinen udfra den recept du har fået af lægen, når lægen skriver på recepten at medicinen skal dosispakkes. Det er avancerede pakkemaskiner der bliver brugt - og vi kontrollerer selvfølgelig at alt er pakket korrekt, så kvalitet og sikkerhed er i top. Dosisrullerne får du udleveret på dit lokale apotek, klar til brug. Den dosispakkede medicin gør det lettere at tage den rigtige dosis på det rette tidspunkt, også når der er tale om flere typer medicin ad gangen. Samtidig er de små dosisposer lette at have med sig på farten. Dosispakket medicin er med til at skabe sikkerhed og tryghed i brugen af medicin.   |  11


MOTION

Sådan undgår du sportsskader • Varm op i forhold til de muskelgrupper, du vil

udfordre og husk at strække ud efter træningen

• Lyt til din krop, hold et par dages pause, hvis du har kraftig ømhed eller smerte

• Husk at restituere, herunder at få rigeligt med søvn, mad og vand

• Øg træningsmængden i små etaper (maksimalt 10 % om ugen)

• Søg professionel behandling hos læge eller

fysioterapeut, hvis du oplever smerte, som ikke forsvinder efter du har holdt pause

Kilder: www.netdoktor.dk, www.si-folkesundhed.dk, www.patientvejledningen.dk (sportsskader), www.sportsskader.dk og www.sundhedsguiden.dk.

Futuro® håndledsbandage

Futuro® ankelbandage

Futuro® knæ­bandage

Sørger for behagelig støtte og beskyttelse af håndleddet. Med aftagelig skinne som kan tilpasses individuelt. Kan anvendes til både højre og venstre hånd. Fås i flere størrelser. 1 stk.

Designet til at give en behagelig støtte med justerbar rem til individuel tilpasning. Kan anvendes til både højre og venstre fod. Fås i flere størrelser. 1 stk.

Knæbandage som er lavet af dobbelt strækmateriale for optimal tilpasning. Den stabiliserer i siden og støtter muskler, sener og ledbånd samt beskytter knæet. Fås i flere størrelser. 1 stk.

12  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018


SMERTE

Gør skolebørn klogere på medicin Børn og unge ved ikke nok om medicin. Samtidig tager mange af dem jævnligt en dosis smertestillende, nogle endda uden at have ondt. Forældre og skoler bør sammen tage ansvar for at skabe gode medicinvaner hos børnene – med hjælp fra apoteket. Gode medicinvaner grundlægges i barndommen

Hvornår skal man tage medicin? Kan man gøre andet ved sin hovedpine end at tage smertestillende? Og hvordan sikrer man sig, at man bruger medicin på den rigtige måde? Spørgsmål som disse kan de færreste danske skolebørn svare på, selvom de regelmæssigt har fingrene i medicinskabet. I 2014 gennemførte Statens Institut for Folkesundhed en stor undersøgelse af danske børns trivsel og sundhed. Skolebørnsundersøgelsen 2014 viste, at forbruget af smertestillende medicin var bekymrende højt. Eksempelvis havde 55 % af de 15-årige piger taget medicin mod hovedpine mindst en dag på en måned. Undersøgelsen viste også, at flere børn tog smertestillende uden at have ondt. Det er tegn på, at børnenes medicinvaner ikke er gode nok. Det er vigtigt for børnenes sundhedsadfærd på længere sigt, at de udvikler evnen til at tænke kritisk i forhold til medicin, på samme måde som de lærer om fornuftig adfærd i forhold til tobak, sex og alkohol. Gode eller dårlige medicinvaner grundlægges nemlig allerede i barndommen. Når børn har brug for smertestillende medicin er det selvfølgelig meget vigtigt at barnet får det rigtige smertestillende lægemiddel. Nogle smertestillende lægemidler kan nemlig være skadelige for børn og unge, og det er derfor vigtigt at rådføre sig med apoteket eller lægen. Apoteket kan hjælpe med at vurdere om barnets/den unges smerte kan behandles med et smertestillende lægemiddel i håndkøb, eller om barnet/den unge bør en tur forbi lægen. Kilde: Danmarks Apotekerforening

Gode råd til smertelindring • Sørg for at lufte ud, drikke vand og dyrke motion

• Sørg for at spise sundt og få

nok søvn • Identificér årsagen til smerterne inden behandling • Opsøg rådgivning om relevant smertebehandling på apoteket eller hos lægen

Pamol® flash

Pamol®

Smeltetablet til børn med smerter og feber. Kan bruges til børn der vejer mellem 13-50 kg (ca. 2-15 år). 12 stk.

Smertestillende og feber­nedsættende. 20 stk.

For mere information om Pamol ® Flash, se pligtteksten på side 43.

For mere information om Pamol ®, se pligtteksten på side 43.

  |  13


Hvor kommer smerten fra? Hvis du lider af tilbagevendende smerter, er det vigtigt at finde ud af, hvorfor du har ondt. Både for at fjerne årsagen, hvis det er muligt - men også for at komme af med den uvished, som kan gøre smerteoplevelsen værre. Færdes du i et dårligt indeklima? Belaster du din krop forkert? Har du begyndende slidgigt? Eller har du et presset liv, der giver spændinger? Du bør altid overveje årsagen, hvis du lider af tilbagevendende smerter. Hovedpine kan for eksempel være et signal fra kroppen om for meget stress, mangel på søvn, dårlige kostvaner eller belastende arbejdsstillinger. Smerter i muskler kan skyldes spændinger på grund af ensformige og forkerte bevægelser eller på grund af mental anspændthed. Tilbagevendende ledsmerter i for eksempel knæ, ryg eller hofter, kan være tegn på en skade, slidgigt eller måske knogleskørhed, som kræver mere behandling end blot smertelindring. Hvis du dagligt eller ofte lider af smerter kan det tære på din energi, give dig dårlig søvn og gøre dig nedtrykt og bekymret. Ved at få styr på omfanget af dine smerter og årsagen til dem, kan du derfor også få lindret noget af den psykiske uro, der ofte følger med smerterne. Tal med din læge, og hold øje med, hvornår du får ondt. Et godt redskab til at få overblik over dine smerter er at bruge en kalender, hvor du beskriver når og i hvilken grad, det gør ondt. Det kan hjælpe både lægen og dig selv med at kortlægge årsagen og sammenhængen med din hverdag. Vær opmærksom på, at brug af smertestillende tabletter mere end 14 dage om måneden kan give medicinfremkaldt hovedpine. Tal med din læge eller spørg på dit apotek, hvis du er kommet ind i en ond cirkel med hovedpine og hovedpinetabletter.

14  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018

Ipren® Tabletter

Ipren® gel

Effektiv mod muskel- og ledsmerter samt menstruationssmerter. 20 stk.

Lindrer smerten lige dér, hvor det gør ondt. 50 g.

For mere information om Ipren ® Tabletter, se pligtteksten på side 43.

For mere information om Ipren ® Gel, se pligtteksten på side 43.


Se dine elektroniske recepter på fmk-online.dk

Kodimagnyl® Effektiv mod hovedpine. Til voksne. 1-2 tabletter højst 4 gange dagligt. 20 stk. For mere information om Kodimagnyl ®, se pligtteksten på side 43.

Det fælles medicinkort Se en komplet oversigt over dine elektroniske recepter og tidligere receptkøb Har du NemID, har du mulighed for at se dine elektroniske recepter. Gå ind på Det fælles medicinkort https:// fmk-online.dk Log ind med dit NemID. Under første faneblad ”Aktuel medicin” kan du se, hvilke lægemidler du aktuelt er i behandling med. Hvis du vil se status på dine recepter, skal du gå ind på fanen ”Recepter”. Treo® og Treo® Citrus Prøv Treo ®, når du ikke har tid til hovedpine. På 20-30 minutter virker Treo ® mod migræne og svage smerter, som f.eks. hovedpine og tandpine. Indeholder acetylsalicylsyre, som virker smertestillende og febernedsættende, og caffein som øger den smertestillende virkning. 20 stk. For mere information om Treo ®, se pligtteksten på side 43.

STATUS:

Du kan se på ovenstående ikoner, om recepten stadig gælder, eller om den er opbrugt. Er der en streg over, kan recepten ikke anvendes længere. På det fælles medicinkort kan du også se tidligere elektroniske recepter samt vaccinationer og tilskudsinformation.   |  15


MAVE

Gode råd til en sund tarm • Lyt til din krop, og mærk efter, • • • • Semper Dråber

• Indeholder den naturlige mælkesyrebakterie; Lactobacillus reuteri Protectis®, som findes naturligt i modermælk og i tarmen. Bruges fra fødslen og frem. 50 dagsdoser. 10 ml.

• •

Semper Dråber erstatter ikke en varieret kost.

hvordan du har det tre-fire timer efter et måltid Hold øje med din afføring Giv dine tarmbakterier mad – med f.eks. fiberrig kost og syr­ nede mælkeprodukter Spis regelmæssigt tre hovedmåltider og flere mellemmåltider gerne med frugt Øv dig i gode toiletvaner ved at have en skammel under fødderne, når du sidder på toilettet Drik rigeligt med væske i løbet af dagen, gerne 1,5 liter i alt Dyrk motion i mindst en halv time dagligt Søg læge, hvis din forstoppelse ikke forsvinder med disse råd eller et mildt afføringsmiddel Søg altid læge, hvis du har blod i afføringen eller dit afføringsmønster ændrer sig uden grund

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.dagenssundhed.dk.

Tasectan®

Lactulose Orifarm

MICROLAX®

Effektiv og skånsom behandling af diarré­symptomer såsom hyppige afføringer og mavekneb. Virker lokalt i tarmen og giver ikke forstoppelse. Kan anvendes af både voksne, børn og spædbørn. 15 stk. kapsler til voksne og unge. 20 stk. breve til børn.

Mod forstoppelse. Har du ofte forstoppelse eller hård mave? Lactulose Orifarm er en drikkeklar opløsning, der hjælper mod hård mave og forstoppelse. Lactulose binder vand i tarmen og gør derved den hårde afføring blød igen. Dosering voksne og børn fra 14 år 15-30 ml dagligt

Hurtig lindring af forstoppelse. Virker kun lokalt og giver kontrolleret afføring inden for 15 minutter. 4 stk.

For mere information om Lactulose Orifarm, se pligtteksten på side 44.

16  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018

For mere information om Microlax, se pligtteksten på side 44


Spørg bare os om…

Toilax® Virker mod akut eller kortvarig forstoppelse ved at fremme tarmens bevægelser og øge salt- og vandindholdet, så afføringen blødgøres. 4 stk. enterotabletter og 1 stk. rektalvæske i kombipakning eller 25 stk. enterotabletter. For mere information om Toilax ®, se pligtteksten på side 44.

Magnesia

Moxalole®

Tabletter bruges ved forstoppelse. Tag 2-3 tabletter efter behov. 100 stk.

Virker mod forstoppelse ved at binde vand til afføringen, som bliver blødere og mere fyldig, så der bliver sat gang i tarmbevægelserne. Dosisopdelt pulver til opløsning i ½ glas vand eller saft. 20 breve.

For mere information om Magnesia, se pligtteksten på side 44.

Forstoppelse Få hjælp til din forstoppelse på apoteket. Forstoppelse kan være smertefuldt og stærkt ubehageligt. Årsagerne kan være mange, og derfor spørger vi ind til dine symptomer, sundhedstilstand, kostvaner, væskeindtag og motion. Alt sammen for at give dig den rigtige rådgivning og de rette produkter, der bringer maven i en bedre balance. Kom trygt ind på apoteket og få hjælp til forstoppelsen.

For mere information om Moxalole ®, se pligtteksten på side 44.

  |  17


HALSBRAND

Fakta om halsbrand Hvert år søger 5-10 % af den danske befolkning råd­givning om lindring af halsbrand hos lægen eller på apoteket. Halsbrand kommer typisk til udtryk, som navnet antyder, som en brændende, sviende fornemmelse i halsen eller smerter øverst i maven. Enkelte kan også opleve hoste og irritation i halsen. Et symptom som halsbrand kan have mange forskellige årsager og kan ubehandlet på sigt føre til forværring. Det er derfor en god ide i første omgang at søge lindring ved hjælp af håndkøbsmedicin. Der findes flere forskellige midler. Nogle virker hurtigt og i kort tid, mens andre er længerevirk­ende. Spørg på apoteket, så vi sammen kan finde den rigtige løsning. Fortsætter symptomerne i mere end 2 – 4 uger, skal du kontakte egen læge.

Gode råd mod halsbrand og sure opstød • Tab dig, hvis du er overvægtig • Nedsæt dit alkoholforbrug • Undgå store og fedtholdige • • • •

måltider Undgå den føde og de drikke, der erfaringsmæssigt giver dig halsbrand Undgå stramtsiddende tøj Brug ekstra hovedpuder om natten eller hæv sengens hovedgærde Undlad at bruge smertestillende medicin med acetylsalicylsyre eller ibuprofen – brug i stedet paracetamol Vær opmærksom på mavesyrerefluks, hvis du bruger visse typer hjerte- og blodtryksmedicin. Spørg lægen.

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsguiden.dk og www.sundhed.dk

18  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018

Balancid® Novum Tyggetabletter med pebermyntesmag som lindrer sure opstød. Tag 1-2 tabletter efter behov og tyg grundigt. 30 stk. For mere information om Balncid ® Novum, se pligtteksten på side 44.

Alminox® Bruges ved for meget mavesyre, halsbrand, sure opstød og svie i maven. Voksne: 1-3 tyggetabletter efter behov. 30 stk. For mere information om Alminox ®, se pligtteksten på side 45.


KOSTTILSKUD

Vedligehold din hud, dit hår og dine negle Hvis du vil gøre lidt ekstra for at opretholde styrken i hud, hår og negle kan man tage et supplement til kosten, der indeholder forskellige vitaminer og mineraler. F.eks. er biotin og zink med til at vedligeholde normal hud og hår, og zink er derudover også med til at vedligeholde normale negle. C-vitamin bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende hud. Kobber bidrager til at vedligeholde normalt bindevæv. Jod og selen bidrager desuden også til ved­ ligeholdelse af normale negle. Kosttilskud er altid kun et supplement til en sund og varieret kost. På apoteket kan vi komme hele vejen rundt om din sundhed. Spørg os om kosttilskud.

Drogens Vital Hud, hår og negle

Drogens Vital Ingefær

Til dig der vil gøre noget ekstra godt for din hud, dit hår og dine negle. Unik kombination der bl.a. indeholder zink, som vedligeholder en normal hud, hår og negle. 200 stk.

En fornøjelse for fordøjelsen. Ingefær bidrager til at vedligeholde en normal fordøjelse. Mandelformet tablet der er dokumenteret lettere at synke. 160 stk.

  |  19


APOVIT® Extra multi

APOVIT® Multi voksen

APOVIT® Omega-3

Til dig der har brug for lidt ekstra. Med bl.a. B2-, B6-, B12-og C-vitamin samt jern, der bidrager til et normalt energistofskifte. Kan bruges af voksne og børn fra 11 år. 200 stk.

Til voksne og børn fra 11 år. Med bl.a. A-, C- og D-vitamin, zink og selen, der vedligeholder immunforsvaret. 200 stk.

Til voksne og børn fra 11 år. Med de sunde fedtsyrer fra fiskeolie. 120 stk.

UniKalk® Forte

UniKalk® Mega

UniKalk® Silver

Kalk og D-vitamin til din knoglesundhed. Kalk er nødvendig for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. D-vitamin bidrager til et normalt fungerende immunforsvar og normal optagelse af kalk. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

Til voksne og børn over 11 år, som har behov for et særligt højt tilskud af D-vitamin. Kalk er nødvendig for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Godt for din knoglesundhed. 180 stk.

Anbefales til personer som får en del, men ikke nok kalk gennem kosten og som samtidigt har behov for et tilskud af D-vitamin. Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale tænder og knogler. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

20  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018


Spørg bare os om…

APOVIT® Multi jordbær

APOVIT® B-komplex

Kosttilskud

Tyggetablet med jordbærsmag til børn 3-10 år. Med jod der bidrager til normal vækst hos børn. 100 stk.

Med alle 8 B-vitaminer, bl.a. B2, B6, B12, niacin, folsyre og pantothensyre, der bidrager til at mindske træthed og udmattelse. Til voksne og børn fra 11 år. 100 stk.

Hør mere om kosttilskud på apoteket. Vi afdækker dit eventuelle behov for ekstra vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Du kan eksempelvis have brug for et kosttilskud, hvis du er gravid, småtspisende, veganer eller går tildækket under åben himmel. Ældre kan have brug for ekstra kalk til at vedligeholde knoglerne. Børn kan have behov for at opbygge knoglerne. Kom ind på apoteket og få hjælp til at vælge det rette kosttilskud.

Longo HemoJern

Multi-tabs® Complet

Jerntilskud med C-vitamin for øget jernoptagelse. Til perioder af dit liv, hvor du vil supplere med jern. 60 stk.

Kosttilskud med vitaminer, mineraler og omega-3 (DHA & EPA). Til voksne og børn fra 11 år. DHA bidrager til en normal hjernefunktion (Gavnlig effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA). DHA og EPA bidrager til en normal hjertefunktion (Gavnlig effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA). 90 stk. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost. Det er vigtigt at få en varieret og afbalanceret kost samt at føre en sund livsstil.

  |  21


FORKØLELSE

Granon® Slimløsnende hostemiddel ved hoste med sejt slim. Bruse­ tabletter med citronsmag. 600 mg. 20 stk.

Er du stoppet i næsen?

En forkølelse er en infektion i næsens slimhinder. Din næse kommer på overarbejde og stopper til.

For mere information om Granon ® 600 mg., se pligtteksten på side 45.

Forkølelse kan smitte allerede døgnet før, symptomerne viser sig. Så du kan ikke rigtigt vide, hvornår du er i fare for at smitte andre eller selv at blive smittet. Symptomerne viser sig 1-3 dage efter smitten og viser sig i starten typisk ved nyseanfald og løbende næse. Derefter bliver du tæt i næsen og mister måske din lugtesans. I begyndelsen er sekretet fra næsen tyndt og klart. Efter nogle dage bliver det tykt og uklart.

Mucolysin® Slimløsnende hostemiddel ved hoste med sejt slim. Løsner slim i hals og lunger og letter hosten. Brusetabletter med citron eller skovbærsmag. 200 mg. 25 stk. 600 mg. 10 stk. For mere information om Mucolysin ®, se pligtteksten på side 45.

Det er ikke kun på grund af sekret, at du bliver tilstoppet og får svært ved at trække vejret gennem næsen. Det skyldes også, at din næseslimhinde hæver op. Slimhinderne er på overarbejde i kampen mod forkølelsesvirus og forsøger at afstøde fjenden. Våbnet er en inflammation, hvor ekstra celler og blod strømmer til. Den øgede sekretion har til formål at rydde op og gøre livet surt for de angribende vira. Desværre gør kampen mod virus også livet surt for dig.

• Varme og varme drikke giver lindring og fugt

Du kan ikke nedsætte produktionen af slim, men du kan dæmpe hævelsen i slimhinden med en næsespray mod stoppet næse. Den får de små blodkar i næseslimhinden til at trække sig sammen, så luften kan passere, og du igen kan trække vejret frit gennem næsen. Især før sengetid og til natten kan det være rart at bane vejen for luft. Har du brug for lindring, så vær opmærksom på, at du højst må anvende næsesprayen i en uge ad gangen. Ellers kan din næseslimhinde blive vænnet til påvirkningen og medicinen få den modsatte effekt. Du kan også skylle næsen med saltvand, som hjælper med at rense slimhinden og fortynde sejt slim.

Spørg på apoteket efter midler, der kan afhjælpe hoste, der skyldes slim i halsen

Er du forkølet, og har du brug for lindring af dine symptomer, så spørg bare os på dit apotek.

Vidste du... At slim i halsen er en forsvarsmekanisme, kroppen benytter sig af for at beskytte mod virus, partikler og slid ifm. hoste.

Gode råd • Drik rigeligt med vand, hvilket fortynder slimen og gør det nemmere at få op

22  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018


Gode råd mod stoppet næse • Skyl næsen med saltvand - det fås som næsedråber og næsespray

• Hæv hovedgærdet i sengen og

brug ekstra hovedpuder, når du ligger ned • Drik rigeligt - vand, te og lun saft • Hold dig oppegående i dagtimerne • Er din næse meget stoppet om natten, kan du anvende en næsespray mod tilstoppet næse lige før sengetid

Zymelin® menthol

Zymelin®

Mod forkølelse med tilstoppet næse og ved bihulebetændelse. Giver luft i næsen på få minutter og virker i op til 10-12 timer. 10 ml.

Mod forkølelse med tilstoppet næse og ved bihulebetændelse. Giver luft i næsen på få minutter og virker i op til 10-12 timer. 10 ml

For mere information om Zymelin ®, se pligtteksten på side 45.

For mere information om Zymelin ®, se pligtteksten på side 45.

Apotekets Stop Forkølelse Næsespray Hjælper med at stoppe forkølelsesudbrud og letter symptomer på snue. Plejer samtidig den irriterede slim­ hinde i næsen. 15 ml.

Apotekets Næsedouche En naturlig løsning, når næsen er stoppet. Skyller næse­ slimhinden fri for pollen, støv, allergener m.v. Uden konservering. Kan bruges ubegrænset af voksne og børn (over 6 mdr.). 50 ml.   |  23


ALLERGI

Er du nu forkølet igen? – eller skal årsagen til din snue findes i soveværelset?

Mange forveksler helårsallergi med en almindelig forkølelse, fordi symptomerne minder om hinanden. Men det er vigtigt at få årsagen på plads. For 500.000 danskere skal grunden til nys og løbende næse findes i soveværelset. Husstøvmider elsker nemlig vores varme dyner. Det kan give allergi, der på sigt kan føre til astma. Forkølelser går over efter en uge. Det gør allergi ikke. Så bliver din næse ved med at løbe, er årsagen ofte helårsallergi. Bliver dine symptomer værre, når du går i seng eller når du gør rent, så tyder det på allergi over for støvmider.

Giv støvmiderne kamp til stregen

Forkølelser kan du ikke gøre så meget ved. Det kan du heldigvis med husstøvmideallergi. Allergimedicin kan lindre symptomerne og du kan bekæmpe kilden. Vask sengetøj, dyner og puder ved 60 grader, luft ud tre gange om dagen og gør rent hver uge, så er du langt. For selvom husstøvmiderne er sejlivede, så kan du gøre meget for at holde dem nede.

Undgå astma

Det er vigtigt, at du gør noget. Allergi er langt mere alvorligt end forkølelse. Ubehandlede symptomer kan nemlig udvikle sig til astma. Så der er god grund til hurtigt at finde ud af, hvorfor din næse løber. Det kan du få hjælp til på apoteket. Her kan du også få masser af råd til forebyggelse og finde den rette håndkøbsmedicin. Kilde: http://astma.astma-allergi.dk/astma-og-allergi

24  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018


Benadryl®

Benaliv ® øjendråber

Tabletter mod allergisymptomer, som kløende øjne, løbende næse og nyseanfald. Virker inden for 30-60 minutter og lindrer i op til 8 timer. 24 stk.

Til dig med allergisymptomer i øjnene. Virker næsten øjeblikkeligt og lindrer i adskillige timer. 4 ml.

For mere information om Benadryl ®, se pligtteksten på side 45.

For mere information om Benaliv ® øjendråber, se pligtteksten på side 45.

Allergodil® Øjendråber

Allergodil® Næsespray

Forebygger og behandler symptomer på allergiske reaktioner i øjet, f.eks. ved sæsonbetinget pollenallergi og allergi over for dyrehår eller husstøvmider. Virker inden for 3 minutter. 6 ml.

Virker mod høfeber og symptomer på overfølsomhed i næsen, f.eks. nysen og løbende næse. Ét pust i hvert næsebor 2 gange om dagen. Virker inden for 15 minutter. 10 ml.

For mere information om Allergodil øjendråber ®, se pligtteksten på side 45.

For mere information om Allergodil næsespray®, se pligtteksten på side 46.

  |  25


INTIM

Gener ved overgangsalderen Kroppen ændrer sig med alderen, og mange kvinder i starten af 50’erne oplever bl.a. hovedpine, hjertebanken og specielt svedeture, som kan ødelægge en god nats søvn. Dette skyldes ofte, at niveauet af østrogen falder. Mange kvinder oplever også gener i underlivet som tørhed og infektion i skeden, men også problemer med at holde på vandet. Når østrogenniveauet falder, bliver slimhinderne i kroppen mere sarte og tynde, hvilket giver anledning til problemerne. Derfor kan lindring i form af fugtgivende gel, barrierecremer og produkter med tranebær og biotin, der styrker bindevævet være en løsning. Her kan apoteket rådgive om valg af lindring. Ved omfattende symptomer kan det være nødvendigt at behandle med tilførsel af østrogen. Kontakt din læge for yderligere information om dette.

26  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018

Danatekt ® Intim rensecreme

Danatekt ® Intim barrierecreme

Skånsomt alternativ til vand og sæbe. Fjerner urenheder. Lindrer kløe og svie ved rød, irriteret hud og hudløshed. Kan bruges over alt på kroppen, også de intime områder. Med glycerin der støtter fugtbalancen, samt jojobaolie der plejer, blødgør og tilfører fugt. Svanemærket. Uden parfume. 150 ml.

Beskytter ved rød, irriteret hud og hudløshed. Kan bruges hvor som helst på kroppen, også de intime områder. Lægger en vandafvisende barriere på huden og plejer, blødgør og tilfører fugt. Med glycerin der støtter fugtbalancen. Rens først med Danatekt intim rensecreme. Uden parfume. 150 ml.


ØJNE

Vidste du... Apotekets Intim Vaskeservietter Bløde og skånsomme intimservietter. Kan skylles ud i toilettet. Uden parfume. 15 stk.

At i forbindelse med overgangsalderen oplever rigtig mange problemer med tørre øjne. Her kan lindres med øjendråber, der tilfører fugt – eller øjenspray (lipidspray), som forhindrer fordampning og holder fugten i øjet. Udviklingen går stærkt på dette område og apoteket har et bredt sortiment, der kan tilpasses dine behov.

Canesten® creme Bruges til behandling af svampeinfektioner på huden (f.eks. fødder og i hudfolder). Kan også bruges til behandling af svampeinfektioner omkring skeden. 20 gram. For mere information om Canesten® creme, se pligtteksten på side 46

ellaOne® nødprævention

Tearsagain øjenspray

Skal tages hurtigst muligt efter ubeskyttet samleje, eller hvis præventionsmetoden har svigtet. ellaOne ® kan tages når som helst i en menstruationscyk­lus. Behandlingen består af 1 tablet. 1 stk.

Behandler tørre, trætte og irriterede øjne ved at stabilisere tårefilmens lipidlag og mindske udtørring. Uden konserveringsmiddel. Kan anvendes med kontaktlinser. Make-up løber ikke ud. Enkelt og effektivt. Dosering: 1-2 spray. 3-4 gange dagligt. 10 ml.

For mere information om ellaOne ®, se pligtteksten på side 46.

  |  27


FØDDER

Sådan får du sunde fødder • Vask dine fødder og tæer dagligt med varmt vand og mild sæbe • Tør dine fødder omhyggeligt efter vask – også mellem tæerne • Klip neglene lige over. Hvis du runder dem, risikerer du, at de

Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

gror nedad

• Fjern hård hud regelmæssigt og nænsomt • Er huden på fødderne tør, så smør med en creme efter vask • Hold fødderne tørre i løbet af dagen og skift sko og sokker, hvis de bliver fugtige

• Undgå sko og strømper af syntetiske materialer • Vask håndklæder og strømper ved mindst 60° C • Skift hyppigt fodtøj, og lad det tørre helt igennem før næste brug

• Brug fodtøj, som dine fødder har det godt i

Nalox™

Wartner ® Frysebehandling

Wartner ® Ligtornspen

Til behandling af neglesvamp virker på 3 måder, ved at bekæmpe neglesvamp, mindske misfarvning og styrke og udjævne neglens øverste lag. Nalox smøres på den misfarvede/skadede negl en gang om dagen. Forbedringer ses efter en uge. 10 ml.

Hurtig og effektiv behandling af vorter. Anbefalet til voksne og børn fra 4 år. Til hjemmebrug - fryser vorten i dybden med samme metode, som anvendes hos lægen. Normalt er én behandling nok. 50 ml.

En sikker og effektiv behandling af ligtorne og hård hud. Indeholder præcisionspen, som gør det enkelt at påføre gelen helt præcist på det udsatte område. Effekt fra første uge. 4 ml.

28  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018


BØRN

Gode råd ved vaccination af børn Få en god oplevelse ved lægen

Få her nogle gode råd til, hvad I som forældre kan gøre, for at jeres barn ikke udvikler nålefobi eller angst for at be­søge lægen. Forsøg at inddrage lægen i jeres beslutning. Lægen vil også være interesseret i, at oplevelsen bliver god for både jer og jeres barn.

Lokalbedøv huden for at mindske smerten ved nålestikket

Spørg lægen inden besøget, hvor han/hun vil stikke jeres barn, så I har mulighed for at bedøve det rigtige sted. Brug evt. et lokalbedøvende plaster, også kaldet trylleplaster, som sættes der, hvor lægen skal stikke. Plastret skal sidde på i 1 time inden det virker. De aktive ingredienser frigives fra plasteret og absorberes i overfla­den af huden. Plasteret kan bruges til børn helt ned til 0 år. Det lokalbedøvende plaster bedøver kun huden i overfladen, og jeres barn vil altså derfor stadig kunne mærke når vaccinen sprøjtes ind. Virkningen fortager sig efter et par timer Hvis barnet efterfølgende oplever ubehag eller bliver utilpas, hvilket er helt naturligt ved enkelte vacciner, kan I efter aftale med lægen spørge på apoteket efter smertestillende håndkøbsmedicin til børn. På apoteket kan vi vejlede jer i dosering, virkning og symptomer, der bør vendes med lægen.

Tapin Plaster der virker lokalbedøvende på overfladen af huden. Det forårsager midlertidig følelsesløshed i huden på eller i nærheden af det område, hvor plasteret anvendes. Plasteret påføres huden. De aktive ingredienser frigives fra plasteret og absorberes i overfladen af huden, hvorved der opnås en lokalbedøvende effekt. Tapin kan bruges som lokalbedøvende før nålestik, hvis du f.eks. skal have taget en blodprøve, skal vaccineres eller have indført et kateter i en blodåre. 2 stk. For mere information om Tapin®, se pligtteksten på side 46.

  |  29


LUS

Lidt for meget liv i håret? Lus er en udfordring året rundt, og mange børn rammes igen og igen. Er lusene en tilbagevendende plage, så er der én ting at gøre: Gå hjem og kæm. Det er ikke alle, der får kløe af lus. Derfor kan der gå lang tid, før du opdager, at dit barn har lus. Du bør derfor tjekke dit barn for lus med kæmning hver uge, så du opdager de små kræ, før de når at formere sig og smitte mange andre. Jo tidligere du opdager lus, des lettere er de at komme af med. Finder du lus, så giv straks besked til skole, institution og omgangskreds. Og husk at undersøge hele familien. Kæmning med lusekam er en nødvendighed for at opdage lus. Metoden kan også bruges som behandling, men kun hvis du er omhyggelig og indstillet på at bruge den tid, det tager. Du skal kæmme hver anden dag i 14 dage. Hovedlus kan overleve i op til 48 timer uden for håret. Ofte er det kun gamle, syge eller svækkede lus, som falder af. Lus lægger æg på hårstrå tæt på hovedbunden. De udklækkes efter 6-10 dage.

30  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018

Hedrin® Once Gel

Hedrin Protect & Go®

Nem og hurtig behandling mod lus og æg – skånsom mod børn. Èn behandling er nok, det tager kun 15 minutter og du behøver IKKE at kæmme. Effekten er klinisk dokumenteret. Fordeles i tørt hår og hovedbund - Kæm ikke håret - Efter de 15 min. er det vigtigt, at shampoo kommes direkte i håret, inden der skylles med vand. Hedrin® Once Gel er allergimærket og så mild, at det kan bruges af gravide, ammende og til børn fra 6 måneder. 100 ml.

Beskyt dit barn og familien mod luseangreb. Sprayes nemt og hurtigt i håret, skal ikke vaskes ud. Holder helt til næste hårvask også selvom håret redes eller føntørres – for bedst mulig beskyttelse anvendes dog min. to gange om ugen. Farveløs spray og neutral duft. Hedrin Protect & Go® er allergimærket og så mild, at det kan bruges af gravide, ammende og til børn fra 6 måneder. 120 ml.


Spørg bare os om…

Lus Sæt effektivt ind mod de små, blodsugende bæster. Kom ind på apoteket med det samme efter smitten og giv lusene svar på tiltale. Smitte med lus kalder på handling, og med effektive lusemidler, en tættekam og gode råd fra apoteket har du større chance for at komme lusene til livs. Vi tilbyder effektive, hurtigtvirkende og veldokumenterede lusemidler. Husk at følge anvisningen nøje, inden du går i gang med behandlingen. Linicin® PLUS Shampoo og Linicin® PLUS Solution

Linicin® Prevent

Har en dobbelt effekt, dræber lus og luseæg på 15 minutter og forebygger nye luseangreb. Linicin er uden gift og parabener. Fordeles i tørt hår. Den blå serie er særlig velegnet til glat og fint hår. Den grønne serie er velegnet til tykt langt og/eller krøllet hår. 100 ml.

Forebyg luseangreb ved at spraye Linicin Prevent i tørt, lusefrit hår om morgenen – så kan du glæde dig til at få lusefri børn hjem fra skole eller institution om eftermiddagen. Den farveløse spray har en neutral duft, som får lusene til at holde sig på afstand i mindst 7 timer. En flaske rækker til ca. 30 gange. Er fri for gift, parfumer og parabener. 100 ml.

  |  31


HÅR

Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Får din hårbund nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange, som tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først i det øjeblik der kommer problemer i form af sygdom, kløe eller skæl, får den vores opmærksomhed. Mange voksne og børn med tør hud har samtidig tør hårbund. Det kan klø, og der kan komme små hvide skæl, der drysser ned på tøjet. Problemet er som regel værst om vinteren. Nogle gange skyldes den tørre hovedbund, at du vasker dit hår for tit eller bruger en shampoo med et højt indhold af hudirriterende indholdsstoffer. Derfor er det god idé at vælge en mild shampoo uden parfume.

Hvordan kan du pleje en tør hårbund? • Brug en mild shampoo uden parfume • Brug tempereret og ikke for varmt vand • Har du sart hud, så vask håret mindre hyppigt

• Prøv en hårbundskur en til to gange om

ugen eller hver dag, hvis du føler behov for det • Brug føntørrer ved laveste temperatur Visse lægemidler kan give tør hovedbund, så spørg på apoteket eller din læge, hvis du har mistanke om, at din medicin kan være årsagen.

32  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018

Apotekets Carbamid Shampoo

Apotekets pH Shampoo

Mild hårshampoo specielt til tør / irriteret hovedbund. Modvirker kløe og drys fra hovedbunden. 250 ml.

Mild og skånsom hårshampoo til sart hovedbund. Genopretter hovedbundens naturlige ph-værdi. 250 ml


Dermalog Hårbalsam

Dermalog Skælshampoo

Danatekt ® shampoo og vask

En mild balsam udviklet af danske hudlæger til den daglige pleje af hår efter vask med shampoo. Giver håret en smuk glans og gør det nemt at rede ud. Modvirker udtørring og spaltning. Indeholder glycerin, mandelolie og provitamin B5. Svanemærket og AllergyCertified. 200 ml.

Mild og plejende skælshampoo uden uønsket kemi. Fjerner og forebygger skæl. Udviklet og anbefalet af danske hudlæger. Modvirker kløe, udtørring og irritation i hårbunden grundet indholdet af glycerin. AllergyCertified. 200 ml.

Mild og skånsom shampoo og kropsvask udviklet specielt til tør og sart hovedbund og tør hud på kroppen. Højt indhold af vegetabilsk glycerin, der giver fugt og beskytter hovedbunden og huden på kroppen mod udtørring. Med provitamin B5, der giver fugt og næring til håret. Kan anvendes dagligt. Svanemærket og uden parfume. 250 ml.   |  33


RYGEAFVÆNNING

Syv trin til det perfekte rygestop Forbered dig så godt som muligt med disse syv trin, der hjælper dig til et succesfuldt rygestop. 1. Definér dit motiv for at stoppe med at ryge

Det er blevet rigtig besværligt at være ryger de seneste ti år, hvor der er blevet indført restriktioner og rygeforbud i offentlige bygninger og på arbejdspladser. Men det er formentlig ikke først og fremmest bekvemmelighed, der gør dig motiveret for et rygestop. Stil dig selv spørgsmålet: Hvorfor vil jeg gerne holde op med at ryge, og skriv så svaret ned. Intet er så motiverende som et klart mål, og det vil hjælpe dig i processen mod at blive røgfri, at du kan tage papiret frem og minde dig selv om årsagerne. Vil du gerne være et godt forbillede eller leve længere for dine børns skyld, så hav et foto af dem med dig overalt. Hvis du vil forbedre din kondition, så køb et par fede løbesko og tag kvitteringen frem, når det bliver svært at overholde din beslutning om kvitte røgen.

2. Undgå de farlige rygemiljøer

I længden er det naturligvis ikke holdbart at holde dig væk fra de miljøer, du forbinder med rygning. På et tidspunkt skal du til fest igen eller til kaffe hos gamle venner, der ryger og der er formentlig mange rygevaner forbundet med dit sociale liv. I begyndelsen er det en god idé at holde sig lidt på afstand af de situationer, men hvis du allerede tidligt har lavet en plan for, hvordan du kan håndtere din færden i de gamle rygemiljøer, er du bedre rustet. Du kan forberede dig ved at fortælle så mange som muligt om dit rygestop. Det vil friste dig unødigt at få tilbudt en cigaret af mennesker, der ikke er klar over, at du er stoppet. Opmuntring og respekt for din beslutning vil stive dig af til at klare processen bedre.

3. Få hjælp fra dine omgivelser Nicotinell Fruit tyggegummi 2 mg Bliv røgfri én gang for alle med Nicotinell. Du fordobler din chance for at blive røgfri i forhold til forsøg på rygestop uden brug af et nikotinprodukt. 204 stk. For mere information om Nicotinell Fruit tyggegummi 2 mg, se pligtteksten på side 46.

34  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018

Dit rygestop er ikke mindre værd, hvis du benytter dig af hjælp. Faktisk er det en rigtig god idé at få hjælp, da familie og venner kan være med til at motivere og fastholde dig, når det bliver svært.

4. Få råd fra én, der har været der selv

Det kan være en stor hjælp at få rådgivning fra en person, der selv er holdt op med at ryge. Det kan være en kollega eller en god ven, som har praktiske tips til, hvordan du kan håndtere rygetrangen og tilpasser dig i det lange løb.


5. Kend din rygning

Hånden på hjertet: Du ryger flere cigaretter, end din rygetrang kræver. Nogle cigaretter giver dig en fysisk tilfredsstillelse, andre tager du af ren og skær vane, af kedsomhed, eller fordi andre ryger. Det betyder også, at nogle af cigaretterne vil blive sværere at undvære end andre. Jo mere du ved, om de vanskelige situationer, du vil komme ud i, des større chance er der for, at du kan håndtere dem. Lav en liste over alle dine daglige cigaretter og streg dem ud, du lettest kan skodde. De resterende skal du finde en anden måde at håndtere, når dit rygestop begynder. Hvad kan lindre den følelse, der opstår, når du ikke får din røg på bestemte tidspunkter? I begyndelsen kan abstinenserne være stride, så du bør have en solid plan klar til at få dit fokus rettet mod noget andet. Lav fx vejrtrækningsøvelser, ring til en, du holder af, eller få et godt grin med kollegerne. Og glem ikke, at motion gør underværker mod dine abstinenser. Du vil gradvist opleve, at det bliver lettere at motionere i takt med, at du vedligeholder dit rygestop

Nicorette Invisi plaster Nicorette Invisi Plaster er specielt designet til at være så diskret som muligt. 7 stk. For mere information om Nicorette ® Invisi Plaster, se pligtteksten på side 46.

6. Du fortjener belønninger undervejs

Du er i gang med en væsentlig livsstilsændring. Der er bunkevis af helbredsmæssige gaver på vej til dig, men sørg for også at give dig selv en meget håndgribelig anerkendelse. Du kan fra begyndelsen lægge de penge til side, du har sparet på de daglige cigaretter og bruge dem på en belønning, der vil motivere dig til at fortsætte. Når du ikke længere skal se frem til din næste cigaret, må du sætte noget andet i stedet – gerne med lidt længere perspektiv. En lækker middag efter 14 dage – eller en ny computer efter nogle måneder, hvor du har været helt røgfri. Du vil blive overrasket over, hvor mange penge der ikke er gået op i røg.

7. Brug den hjælp, der er nødvendig

Det er næsten helt sikkert, at den fysiske trang vil plage dig især i begyndelsen. Det kan derfor være en god idé at bruge et nikotinpræparat, der hjælper dig med at styre denne trang. Hvis du er i tvivl om, hvad der passer til dig og dit rygemønster, kan du få hjælp på apoteket til at vælge den rette løsning og styrke.

Nicorette® QuickMist Mundhulespray Spray for hurtig virkning mod rygetrangen. Tag 1-2 pust, når du ville have taget en cigaret. Frisk mint smag. 1 stk. For mere information om Nicorette ® Quickmist Mundspray, se pligtteksten på side 46.

  |  35


LOPPER

Med den rette indsats kan lopperne bekæmpes! Kampen mod lopper hos vores kære, firbenede beboere kan være hård, men mist ikke modet. Højrisikogruppen for at få lopper i husstanden, er dem, der har flere katte eller har hund og kat – især hvis katten bevæger sig frit både ude og inde. På apoteket er der hjælp at hente. Her kan du købe midler, der bekæmper lopper både som æg, larve og voksen loppe. Hvad mange dog ikke er klar over er, at det er vigtigt at behandle minimum i 6 måneder, da forstadier som æg og larver kan leve i omgivelserne i 6 måneder. Det giver derfor god mening at behandle din kat eller hund året rundt. Man kan give dyret loppemiddel på flere måder. På apoteket har vi mulighed for at målrette behandlingen, så den passer til jeres ønsker. Som eksempler kan nævnes pipetter til brug i nakken på dyret, tabletter og mikstur samt halsbånd. Lad os sammen finde en løsning der passer til dig og dit kæledyr.

36  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018

Forebyg

Vil du undgå lopper i fremtiden, så husk at holde dit dyr beskyttet hver måned - året rundt


Frontline® Behandler og beskytter din hund og kat mod flåter, lus og lopper. Fås i flere varianter efter dyrets vægt. Ud over at slå voksne lopper ihjel, så forhindrer Frontline Combo Vet desuden loppers æg, larver og pupper i at udvikle sig i omgivelserne, så risikoen for ny smitte minimeres. Smart pipette. 3 x 0,5 ml., 3 x 0,67 ml., 3 x 1,34 ml. og 3 x 2,68 ml. For mere information om Frontline ® Combo vet, se pligtteksten på side 47.

  |  37


apotekeren.dk

På apotekeren.dk kan du få ekspederet dine recepter, og få din medicin leveret direkte til døren

Køb på apotekeren.dk

– og få leveret direkte til døren Vælg mellem PostNord med og uden omdeling samt GLS til erhverv og pakkeshop

– eller afhent gratis på apoteket Gratis afhentning på mere end 150 af landets apoteker

I webshoppen finder du også et stort udvalg af eksempelvis lækre hudplejeprodukter, vitaminer samt håndkøbslægemidler

– din apoteker på nettet 38  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018


REJSEKUFFERT

Optimal sårbehandling Hvis du kommer til skade, gør du måske ingenting ved det, for ”sår skal jo have luft for at hele”. Dette er ikke den optimale sårbehandling. Sår skal renses med lunkent vand og derefter dækkes med et plaster, for at undgå infektion. Hvis det er et overfladisk sår, der væsker ganske lidt, kan det dækkes det med et almindeligt plaster. Hvis det er et lidt dybere sår, der væsker, dækkes såret med et avanceret plaster, som skaber et fugtigt miljø, der fremmer sårhelingen, fordi cellerne deler sig hurtigere og smerten minimeres. Risikoen for ar er også mindre. Spørg på apoteket, hvilket type plaster eller bandage, der er bedst egnet til dit sår. Her får du også råd om den korrekte anvendelse.

Hansaplast ® Sprayplaster

Hansaplast ® Universal strips

Flydende, vandtæt plaster som kan anvendes til sår, der ikke længere bløder. 32,5 ml.

Vandafvisende universalplaster med høj klæbeevne. 4 forskellige størrelser. 40 stk.

Mepilex Border Lite

Compeed Vabel Mix

Compeed® Forkølelsessårsplaster

Et kvalitetsplaster som kan fjernes uden smerte. Mepilex Border Lite beskytter huden, giver en hurtigere heling af såret og en pænere ardannelse. Kan anvendes til mindre skrammer såsom: hudafskrabninger, fingerskader, rifter og blærer. 4 stk.

De tre mest populære vabelplastre samlet i en pakke. 2 store vabelplastre til hælene, 2 små vabelplastre samt et vabelplaster til tæer. 5 stk.

Smil det er på! Compeed® Invisible Forkølelsessårsplaster er et usynligt plaster til behandling af forkølelsessår. Plastret forsegler og skjuler forkølelsessåret, mindsker smitterisiko og lindrer smerter. 15 stk.   |  39


Propper i ørerne – ørevoks eller tryk Propper i ørerne hos voksne kan skyldes flere ting. Der kan bl.a. både være tale om ørevoks, der har dannet en prop i det ydre øre eller tilstopning af det eustakiske rør, der løber fra det indre øre ned til næsen. En prop forårsaget af ørevoks kan skyldes hyppig rens med vatpinde, overproduktion af voks eller brug af høreapparat eller lyddæmpende ørepropper. En sådan prop kan medføre nedsat hørelse samt en fornemmelse af susen og tryk i øret. Her kan du med fordel bruge et middel til opløsning af ørevoks i det ydre øre. Spørg på apoteket. Hvis symptomerne skyldes en tilstopning af det eustakiske rør, skal der behandles via næsen. Det er fordi, trommehinden forhindrer trykket i det indre øre i at blive udlignet fra øresiden. Røret kan bl.a. blive tilstoppet under forkølelese, allergi, en tur i fly eller under vand. På apoteket har vi forskellige muligheder for at afhjælpe dine symptomer.

Vaxol ørespray

Remo-wax® Spray

Remo-wax® Olie Spray

Blødgør og løsner ørevoks. Forebygger vokspropper og lindrer kløe - enkelt og effektivt. Farmaceutisk renset olivenolie. Kan anvendes af børn fra 1 år. 10 ml.

Blødgør og løsner ørevoks og ørevokspropper, så de lettere skylles ud. Praktisk spraymundstykke letter brugen og sikrer korrekt dosering. Øresprøjte til skylning af øret medfølger. 10 ml.

Remo-wax® Olie Spray mindsker kløe og irritation i øregangen forårsaget af tør hud. Olien hjælper også med at genoprette ørets naturlige rengøringsmekanisme, da olien blødgør ørevoks og dermed forebygges dannelsen af ørevokspropper. Kan anvendes efter behov og skal ikke skylles ud. 15 ml.

40  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018


Spørg bare os

og bliv klar til ferien

Labidan læbe- og næsesalve

Apotekets Hair Mousse

Apotekets Hair Spray

Blød salve der lindrer, plejer og beskytter tørre og sprukne læber samt irriteret og rød hud omkring næsen. 10 ml.

Rejsestørrelse. Uden parfume. Medium hold.Giver ekstra fylde til frisuren uden at tynge eller klistre håret. 75 ml.

Rejsestørrelse. Uden parfume. Medium hold. Giver velplejet, blødt og glansfuldt hår. 75 ml

Relief+ Creme

Relief Spray

Relief+ Stick

Rescue+ Creme

Kløestillende og desin­ ficerende creme til gener efter bl.a. insektstik. 25 ml.

Kløestillende spray der dæmper gener efter bl.a. insektstik. 50 ml.

Kløestillende og desin­ ficerende stick til gener efter bl.a. insektstik. 5,4 g.

Desinficerende og helende creme til hjælp ved små skrammer. 25 ml.

  |  41


Har du husket alt til ferien?  Aftersun  Akut og forebyggende allergimedicin  Akut og forebyggende medicin til feriemave  Desinficerende midler (sårrens, håndrens osv.)  Fodprodukter (fodcreme, fodfil osv.)  Forkølelsessårsprodukter  Fugtighedscreme  Hygiejneartikler (vatrondeller, bind osv.)  Insektmidler  Læbepomade med solfaktor  Medicin til halsbrand og sure opstød  Mundskyllevæske  Næsespray  Papirlommetørklæder  Personlige toiletartikler  Plaster  Produkter til intimhygiejne  Prævention  Receptpligtig medicin  Rygeafvænningsprodukter  Shampoo / balsam / bodyshampoo  Medicin  Solbeskyttelse til børn og voksne  Støttebind (til evt. forstuvninger)  Støttestrømper til den lange fly- eller biltur  Tandbørste og tandpasta  Termometer  Transportsygemedicin  Vabelplaster  Øjendråber

42  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018


Pamol® Flash dispergible tabletter, 250 mg (paracetamol). Anvendelse: Svage til moderate smerter. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Denne formulering er kun egnet til børn, der vejer 13 til 50 kg (ca. 2 til 15 år). Anbefalet daglig dosis: ca. 60 mg/kg fordelt på 4 eller 6 doser, det vil sige ca. 15 mg/kg hver 6. time eller 10 mg/kg hver 4. time. Den totale dosis paracetamol bør ikke overstige 80 mg/kg/dag for børn, der vejer under 37 kg og 3 g daglig for voksne og børn, der vejer 38 kg eller mere. Svært nedsat nyrefunktion: Mindst 8 timers interval mellem 2 doser. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for paracetamol eller et eller flere af de øvrige indholdsstoffer. Ved svært nedsat leverfunktion. Ved fenylketonuri (PKU, Føllings sygdom), pga. aspartam indhold. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed: Voksne der vejer mindre end 50 kg. Ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, fejlernæring, dehydrering, svært nedsat nyrefunktion. Bør ikke tages samtidig med anden medicin, der indeholder paracetamol. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, rifampicin, perikon, domperidon, metoclopramid, colestyramin eller blodfortyndende medicin. Overdosering: Optræder inden for de første 24 timer. Kan vise sig ved kvalme, opkastning, appetitløshed, bleghed, mavesmerter. Selvom de nævnte symptomer ikke opleves, skal læge eller skadestue straks kontaktes. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bør ikke anvendes i længerevarende perioder, i høje doser eller i kombination med anden medicin under graviditeten. Bivirkninger: Sjældne: Påvirkning af leveren (kan være alvorlig). Meget sjældne: Hudreaktioner: Udslæt med kløe, allergisk reaktion med væskeophobning i slimhinder og hud især ved ansigt og tunge eller vejrtrækningsbesvær (alvorlig). Enkeltstående tilfælde: Blodsygdomme, som kan resultere i næseblod og blødning fra tandkødet eller øget modtagelighed for infektioner. Pakninger: 12 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Pamol® tabletter, 500 mg (paracetamol). Anvendelse: Svage smerter. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Voksne: 2 tabletter (1000 mg) 3-4 gange i døgnet, i nogle tilfælde er 1 tablet (500 mg) 3-4 gange i døgnet tilstrækkeligt. Max. 8 tabletter (4 g) pr. døgn. Børn under 15 år: Bør ikke gives til børn under 4 år. Børn, der vejer 17-25 kg (4-7 år): ½ tablet (250 mg) 3 gange i døgnet, børn, der vejer 25-40 kg (7-12 år): ½ -1 tablet (250-500 mg) 3 gange i døgnet, børn, der vejer over 40 kg (ca. 12 år): 1-2 tabletter (500-1000 mg) 3 gange i døgnet. 1000 mg paracetamol 3 gange i døgnet må kun gives til børn, som vejer 67 kg eller mere. Den totale dosis paracetamol må ikke overstige 45 mg/kg/dag for børn. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for paracetamol eller et eller flere af de øvrige indholdsstoffer. Ved svært nedsat leverfunktion. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed: Ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, svært nedsat nyrefunktion, fejlernæring. Bør ikke tages samtidig med anden medicin, der indeholder paracetamol. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, metoclopramid, domperidon, colestyramin, carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, rifampicin, perikon, blodfortyndende medicin, diflunisal eller anden medicin, der påvirker leveren. Overdosering: Optræder inden for de første 24 timer. Kan vise sig ved kvalme, opkastning, appetitløshed, bleghed, mavesmerter. Selvom de nævnte symptomer ikke opleves, skal læge eller skadestue straks kontaktes. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bør ikke anvendes i længerevarende perioder, i høje doser eller i kombination med anden medicin under graviditeten. Bivirkninger: Sjældne: Allergisk reaktion (kan være alvorlig), udslæt, nældefeber, påvirkning af leveren (kan være alvorlig). Meget sjældne: Allergisk reaktion med hævelser i ansigt og tunge, vejrtrækningsbesvær og besvimelse (alvorlig). Blodsygdomme, som kan resultere i næseblod og blødning fra tandkødet, blå mærker eller øget modtagelighed for infektioner. Nyreskade (ved langtidsbehandling). Pakninger: 12 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Ipren ® filmovertrukne tabletter, 200 mg (ibuprofen). Anvendelse: Svage smerter. Dosering: Voksne: 1-2 tabletter ved smerter, højst 6 tabletter i døgnet. Bør ikke anvendes til børn under 15 år uden lægens anvisning. Kontakt lægen, hvis børn og unge har brug for Ipren i mere end 3 dage eller symptomerne bliver værre. Må ikke anvendes: Ved allergi over for ibuprofen eller et hjælpestof, nuværende eller tidligere blødning fra mave-tarm-kanalen/hul på tarmen ved behandling med NSAID, tidligere astma eller vejrtrækningsbesvær, væskeophobning under huden, nældefeber, allergisk reaktion ved behandling med acetylsalicylsyre eller andre NSAID, aktivt/tidligere blødende tyktarmsbetændelse, Crohns sygdom, mavesår, sår på tolvfingertarmen, tendens til blødninger, svært nedsat hjerte-/lever-/nyrefunktion, graviditet i 7.-9. måned. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Astma. Tidligere mavesår/blødning fra mave-tarm-kanalen, tarmsygdom, hjerteanfald/hjertesvigt/slagtilfælde. Forhøjet blodtryk, bindevævssygdomme, nedsat nyre-/leverfunktion, sukkersyge, samtidig anvendelse af warfarin, phenprocoumon, heparin, abciximab, tirofiban, integrelin, clopidogrel, ACE hæmmere, betablokkere, furosemid, thiazid, kortikosteroider, lithium, SSRI, ciclosporin, tacrolimus, zidovudin, aminoglykosider, ginkgo biloba, acetylsalicylsyre, andre NSAID, digoxin, methotrexat. Øget risiko for bivirkninger hos ældre. Risiko for nedsat nyrefunktion hos dehydrerede børn og unge. Stop med at tage medicinen og kontakt læge/skadestue ved smerter i den øverste del af maven (mavesår), blødning fra mave-tarm-kanalen, alvorlige, akutte overfølsomhedsreaktioner, alvorlige hudreaktioner. Kontakt lægen ved usædvanlige mavesmerter, ændret afføring, halsbrand, hyppige/daglige hovedpineanfald. Risikoen øges ved brug af høje doser og længere tids brug. Anbefalet dosis og behandlingstid bør ikke overskrides. Symptomer på betændelsessygdomme kan skjules, blod-/urinprøveresultater påvirkes. Indeholder lactose: Bør ikke anvendes, hvis du ikke tåler visse sukkerarter. Overdosering: Livstruende forgiftning kan opstå. Søg straks læge. Graviditet: Bør ikke anvendes af kvinder, der planlægger at blive gravide. Må ikke anvendes i de sidste 3 måneder af graviditeten. Bør kun anvendes efter aftale med lægen i de første 6 måneder af graviditeten. Amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Sure opstød/halsbrand, diaré. Almindelige: Blødning fra mave-tarm-kanalen, mavesmerter, luft i maven, træthed, mild forbigående hovedpine, svimmelhed, øresusen, kvalme, opkastning, mavesmerter og -ubehag, fordøjelsesbesvær, forstoppelse, mavekramper, ophobning af urinstof og kreatinin i blodet, udslæt, væskeophobning i kroppen. Ikke almindelige: Nedsat hjertefunktion, ændring i blodets sammensætning (feber og tendens til betændelse), blodmangel, prikkende/snurrende fornemmelse i huden, synsforstyrrelser, påvirkning af hørelsen, forværring af astma, vejrtrækningsbesvær, mavesår/sår på tolvfingertarmen med blødning og/eller hul på mave-tarm-væg, mave-eller tarmbetændelse, mundbetændelse, kvalme, opkastning, halsbrand, akut nyresvigt, nyreskade, nældefeber, kløe, mindre blødning i hud og slimhinder, lysfølsomhed, snue, forhøjet blodtryk, akut allergisk reaktion, leverbetændelse, gulsot, ændrede levertal, hallucinationer, søvnløshed, nervøsitet, rastløshed. Ikke kendt: Alvorlig hudreaktion (DRESS-syndrom). Pakning: 20 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, e mail: info@takeda.dk. Ipren® (Ibuprofen) gel 5 %. Anvendelse: Smertestillende og betændelsesdæmpende. Dosering: Smør et tyndt lag gel på det aktuelle hudområde højst 3 gange daglig. Massér forsigtigt til gelen er trængt helt ind i huden. Husk at vaske hænder efter endt påsmøring. Voksne: 9 – 10 g gel daglig er ofte tilstrækkeligt. Daglig dosis bør ikke overskride 15 g gel. Behandlingen bør ikke vare mere end 1 uge, medmindre lægen har angivet andet. Børn: Lægemidlet bør ikke anvendes til børn under 15 år. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for ibuprofen eller et af de øvrige indholdsstoffer. Ved astma eller anden vejrtrækningsbesvær, væskeophobning under huden især ved læber og hals, nældefeber eller en allergisk reaktion efter behandling med acetylsalicylsyre eller andre smertestil-lende lægemidler (NSAID). På skadet hud (f.eks. ved eksem, akne, betændelse, åbne sår). Under tætsluttende bandage. Under graviditet i 3. trimester. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Behandling bør afbrydes, hvis der kommer ud-slæt. Behandlingsperioden bør ikke overskrides. Undgå direkte sollys eller solarielys på det behand-lede hudområde. Ipren® gel kan gøre det sværere at blive gravid. Tal med lægen, hvis du ønsker at blive gravid. Bør ikke anvendes samtidig med anden på medicin på huden. Kontakt lægen, skade-stuen eller apoteket, hvis du har brugt mere Ipren® gel, end der står her, eller mere end lægen har foreskrevet, og du af den grund føler dig utilpas. Tag pakningen med. Indeholder denatureret sprit og propylenglycol. Påvirker ikke arbejdssikkerheden eller evnen til at færdes sikkert i trafikken. Gra-viditet og amning: Må kun anvendes efter aftale med lægen. Bivirkninger: Lokale hudreaktioner. Almindelige: Rødme af huden, kløe, eksem. Sjældne: Alvorlige: Vejrtrækningsbesvær ved overføl-somhed over for acetylsalicylsyre, hudreaktioner med bl.a. kraftig afskalning af huden. Ikke alvorlige: Feber og udslæt i ansigt samt på arme og ben, mavesmerter. Meget sjældne: Alvorlige: Væskeop-hobning under huden især ved læber og hals, allergiske reaktioner (anafylaktiske reaktioner), på-virkning af nyrerne. Pakninger: 50g og 100g. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt.Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 75 66 40. www.takeda.dk Kodimagnyl® ikke-stoppende “DAK” filmovertrukne (1 tablet indeholder 9,6 mg codeinphosphathemihydrat, 500 mg acetylsalicyl¬syre og magnesiumhydroxid, tungt svarende til 150 mg magnesiumoxid). Anvendelse: Svage smerter. Dosering: 1 - 2 tabletter, højst 4 gange daglig. Bør ikke anvendes til børn under 12 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Til børn under 12 år med feber. Ved overfølsomhed overfor acetylsalicylsyre, codein, magnesiumhydroxid eller et eller flere af hjælpestofferne, ved tidligere allergiske eller astma-lignende symptomer ved brug af smertestillende medicin (NSAID eller salicylater), mavesår eller blødningstendens (f.eks. pga. K-vitaminmangel, blødersygdom eller lavt antal blodplader), svært nedsat lever-, nyre- eller hjerte-funktion, graviditet i 7. - 9. måned. Til smertelindring hos børn og unge (i alderen 0-18 år) efter fjernelse af mandler eller polypper på grund af anstrengt vejrtrækning under søvn. Kvinder der ammer. Hvis du omdanner codein til morphin meget hurtigt. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Astma, vejrtrækningsbesvær, bronkitis med rigeligt opspyt, hoste med slim eller allergiske lidelser, tendens til smerter og ubehag fra maven f.eks. mavesår eller en stofskiftesygdom. Kontakt lægen ved: hyppige eller daglige hovedpineanfald, langsom eller overfladisk åndedræt, forvirring, søvnighed, små pupiller, kvalme, opkastning, forstoppelse, appetitløshed eller hvis du skal opereres. Kontakt læge eller apotekspersonalet, hvis du tager medicin mod: for megen mavesyre, depression, hyppig vandladning (tolterodin), infektion (rifampicin, tetracyclin, flourquinoloner, urinsur gigt (probenecid), visse former for gigt og kræft (methotrexat), højdesyge og grøn stær (acetazolamid), epilepsi (valproat, acetazolamid), medicin til behandling af sukkersyge, blodfortyndende medicin (warfarin, phenprocoumon, abciximab, tirofiban, eptifibatid, clopidogrel, heparin), visse typer hjertemedicin (betablokkere, calciumantagonister, ACE-hæmmere, quinidin), vanddrivende medicin (furosemid, spironolacton), smertestillende medicin (NSAID, opioider), vaccine mod skoldkopper, ginkgo biloba, binyrebarkhormoner, beroligende medicin eller sovemedicin. Samtidig indtagelse af alkohol kan virke sløvende. Langvarig brug til ældre bør undgås. Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Hvis du har mistanke om overdosering, bør du straks søge læge. Graviditet og amning: Graviditet: Bør ikke anvendes af kvinder, der planlægger at blive gravide. Må ikke anvendes de sidste 3 måneder af graviditeten. Må kun anvendes efter aftale med lægen i de første 6 måneder af graviditeten. Amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Blodet er længere tid om at størkne; mavesmerter; halsbrand; sure opstød. Almindelige: Vejrtrækningsbesvær hos astmatikere; tendens til blødninger; hovedpine; søvnløshed; kvalme; irritation samt smerter eller ubehag fra den øvre del af mave-tarmkanalen; opkast; forstoppelse; diarré; nældefeber. Ikke almindelige: Pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion), kan være livsfarligt; skjulte indre blødninger; blodigt opkast, sort afføring på grund af blødning i mave-tarmkanalen; svimmelhed; sløvhed; tinnitus; astma; udslæt; svedtendens; løbende næse; træthed. Sjældne: Hjerneblødning; kraftige blødninger fra den øvre del af mave-tarmkanalen eller hul på tarmen; åndenød; forstyrrelse i nyrefunktionen; allergisk reaktion med væskeophobning i slimhinder og hud især ved læber og hals; gulsot hos patienter med medfødt glucose-6-phosphat dehydrogenase; svækket vejrtrækning; blåfarvning af læber og negle; bleghed og træthed pga. blodmangel; forbigående tab af hørelsen; forhøjede levertal; lavt blodsukker; lavt blodtryk; opstemthed. Priser og pakninger: 10 stk. og 20 stk. For dagsaktuelle priser (20 stk.) se www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk Treo ® og Treo Citrus ® (500 mg acetylsalicylsyre og 50 mg caffein) Brusetabletter.Pakninger og priser: 10 stk. ikke apoteksforbeholdt, 20 stk. håndkøb og 60 stk. er receptpligtig. Må ikke udleveres til personer under 18 år. Se dagsaktuel pris på medicinpriser.dk. Virkning: Bruges mod migræne samt svage smerter f.eks. hovedpine, muskel- og ledsmerter,

  |  43


menstruationssmerter og tandpine. Advarsler og forsigtighedsregler: Tag ikke Treo, hvis du er overfølsom over for acetylsalicylsyre, caffein eller et eller flere af de øvrige indholdsstoffer, tidligere har fået allergiske symptomer eller astma ved brug af smertestillende medicin mod f.eks. hovedpine og gigtsmerter (f.eks. acetylsalicylsyre, ibuprofen og diclofenac), har mavesår, har tendens til blødning f.eks. på grund af K-vitaminmangel, blødersygdom eller lavt antal blodplader, har dårlig lever, nyrer eller dårligt hjerte, eller er gravid i 7.-9. måned. Tal med lægen, inden du tager Treo, hvis du har astma, vejrtrækningsbesvær, bronkitis, hoste med slim eller allergiske lidelser; har tendens til smerter og ubehag fra maven eller tarmen f.eks. mavesår; har nedsat lever- eller nyrefunktion; har en stofskiftesygdom; tager anden medicin mod smerter; tager blodfortyndende medicin. Hvis du er over 65 år skal du undgå langvarig brug af Treo på grund af risiko for blødning i mave-tarmkanalen. Hvis du tager Treo mod hovedpine i længere tid (mere end 10 dage om måneden i mere end 3 måneder), kan din hovedpine blive værre og hyppigere. Graviditet: Du må ikke tage Treo i de sidste 3 måneder før forventet fødsel. Du må kun tage Treo i de første 6 måneder af graviditeten efter aftale med lægen. Amning: Kan anvendes. Treo går over i mælken, men det er ikke sandsynligt, at det vil skade dit barn. Bivirkninger: Almindelige: Hurtig puls, øget blødningstendens, rysten, søvnløshed, uro, mave-/tarmgener som f.eks. blødning, kvalme, opkastning, diarré, halsbrand. Ikke almindelige: Svimmelhed, tinnitus, mave-/tarmsår, svedtendens, overfølsomhedsreaktioner (nældefeber, snue). Sjældne: Blødning fra hud og slimhinder og blå mærker pga. forandringer i blodet (for få blodplader). Vejrtrækningsbesvær og astmalignende anfald. Forstyrrelser i nyrefunktionen. Frekvens ikke kendt: Reyes syndrom hos børn, blodmangel, hovedpine, dosisrelateret midlertidigt tab af hørelsen, træthed. Dosering: Voksne: 1-2 brusetabletter opløst i ½ glas vand 1-4 gange daglig. Børn: Bør ikke bruges af børn under 15 år uden lægens anvisning og må ikke bruges af børn og unge med febersygdom. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Microlax ® (Natriumcitrat og natriumlaurylsulfoacetat) Rektalvæske, opløsning, enkeltdosisbeholder. 90 mg/ml Natriumcitrat og 9 mg/ml natriumlaurylsulfoacetat. Anvendelse: Mod forstoppelse. Dosering: Indholdet af 1 tube tømmes i endetarmen ca. 15 minutter før effekt ønskes. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes til patienter med kendt allergi overfor indholdsstofferne, som lider af blødende eller smertende hæmorroider, betændelse i tarmen eller ved akutte mave-tarm problemer. Årsagen til forstoppelsen bør undersøges, hvis der dagligt er behov for afføringsmiddel. Behandlingen bør ophøre ved blødning fra endetarmen eller længerevarende manglende tarmbevægelse. Bør kun anvendes dagligt i korte perioder. Bør kun anvendes til børn under 3 år, ammende og gravide efter samråd med læge. Tal med din læge hvis du tager medicin som indeholder natriumpolystyrensulfonat. Bivirkninger: Følgende bivirkninger er rapporteret med frekvensen “ukendt”: mavesmerter, tynd afføring, ubehag og svien ved endetarmen samt overfølsomhedsreaktioner. Pakninger: 4 stk., 12 stk., 50 stk. Læs indlægssedlen for yderlige oplysninger på www.indlaegsseddel.dk McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Juli 2016 Magnesia DAK filmovertrukne tabletter 500 mg (magnesiumoxid). Anvendelse: Forstoppelse, hvor livsstilsændringer ikke kan ændre denne tilstand. Katar i spiserøret. For megen mavesyre (symptomer som halsbrand, sure opstød og svien i maven). Dosering: Voksne: Forstoppelse: 2 – 3 tabletter efter behov. For megen mavesyre og katar i spiserøret: 1 - 2 tabletter efter behov. Må ikke anvendes: Ved nedsat nyrefunktion, overfølsomhed overfor magnesiumhydroxid, magnesiumoxid eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Langvarig brug kan ændre kroppens indhold af kalk og fosfat. Tal med lægen ved behandling med: D-vitamin (calcitriol), antibiotika (ciprofloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin, norfloxacin og ofloxacin, tetracyklin), medicin mod malaria (chloroquin), medicin, der nedsætter immunforsvaret (mycophenolatmofetil), medicin (estramustin) mod kræft i blærehalskirtlen (prostata), antabus (disulfiram), enterotabletter, smertestillende og blodfortyndende medicin (acetylsalicylsyre), hjertemedicin (digoxin, sotalol, flecainid), medicin til behandling af mani (lithium), allergimedicin (pseudoephedrin), smertestillende medicin (diflunisal), medicin mod svampeinfektion (itraconazol, ketoconazol), medicin mod gigt (penicillamin), medicin mod urinsur gigt (allopurinol), medicin til behandling af osteoporose (alendronat, etidronat) og jern. Tegn på overdosering: Kvalme, opkastning, ansigtsrødmen, påvirkning af centralnervesystemet og åndedrætsorganerne, muskelsvaghed, nedsatte reflekser og lammelse, for lavt blodtryk, langsom puls og hjertestop. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Hovedpine. Diarré, luftafgang fra tarmen, mavesmerter, utilpashed, kvalme, opkastning. Ikke almindelige: Magnesiumforgiftning (sløvhed, muskellammelse eller hjertesvigt) hos personer med nedsat nyrefunktion. Pakninger: 40, 100 og 250 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Moxalole ® Osmotisk virkende afføringsregulerende middel indeholdende macrogol 3350, natriumhydrogencarbonat, natriumchlorid og kaliumchlorid. Virkning og anvendelse: Behandling af kronisk forstoppelse. Opløsning af hård og indeklemt afføring (faecal impaction), som er konstateret af lægen. Dosering: Kronisk forstoppelse: Voksne: 1-3 breve dagligt i opdelte doser afhængigt af individuelt respons. En behandling varer normalt ikke længere end 2 uger, men kan gentages om nødvendigt. Børn: Bør ikke anvendes til børn under 12 år. Faecal impaction: Voksne: 8 breve dagligt indtaget over 6 timer. Behandling varer normalt ikke længere end 3 dage. Anvendelsesmåde: Før anvendelse skal hvert brevs indhold opløses i 125 ml vand. Ved behandling af faecal impaction kan 8 breve opløses i 1 liter vand. Patienter med nedsat hjerte-kar-funktion: Ved behandling af faecal impaction bør dosis fordeles således, at der ikke gives mere end 2 breve i timen. Advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved tilstopning af tarmen, hul i tarmen eller ved en alvorlig betændelse i tarmen som colitis ulcerosa, Morbus Crohn, tarmslyng eller toksisk megacolon (sygelig stor, udvidet og tykvægget tyktarm med ansamling af tarmindhold) samt ved overfølsomhed overfor nogle af ingredienserne. Bør kun indtages dagligt over længere perioder efter aftale med lægen. Kontakt lægen straks, hvis du bliver svag, stakåndet, meget tørstig med hovedpine eller får opsvulmede ankler. Bør ikke anvendes uden samråd med lægen ved graviditet eller amning. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger: Oppustethed, kvalme, mavesmerter, mavekramper, maverumlen, luft i mave og tarme, diarré og opkastning. Allergiske reaktioner forekommer meget sjældent. Tilskud: Ikke tilskudsberettiget, men der kan søges om individuelt tilskud. Priser og pakninger: Moxalole 8 stk., 20 stk., 50 stk. og 100 stk. Pris: Ikke fast pris. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Toilax 5 mg enterotabletter, Toilax 2 mg/ml rektalvæske, suspension, enkeltdosisbeholder. Aktivt stof: bisacodyl. Virkning og anvendelse: Virker afførende. Anv. til tarmtømning før operation, røntgen- eller tarmundersøgelse. Korttidsanvendelse ved forstoppelse. Bivirkninger: Almindelige: Mavekramper, -ubehag, -smerter evt. med kvalme, opkastning. Diarré. Sjældne eller meget sjældne: Overfølsomhedsreaktioner med hævelse af ansigt, læber, svælg med åndenød eller synkebesvær. Forbigående hudreaktioner med udslæt. Nældefeber. Hævelser på grund af en allergisk reaktion. Må ikke anvendes: Ved allergi over for bisacodyl eller over for et af de øvrige indholdsstoffer. Ved tarmslyng eller anden aflukning eller forsnævring af tarmen. Ved tilstande i maven, der kræver akut operation, f.eks. blindtarmsbetændelse. Ved svær tarminfektion. Ved svær væskemangel eller lavt indhold af kalium i blodet. Særlige advarsler: Forsigtighed ved kronisk betændelse i tarmen, rifter ved endetarmen eller hæmorroider, som er bristet og har dannet sår. Langvarig brug kan medføre diarré, forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalance. Der kan udvikle sig afhængighed og tab af tarmfunktionen. Bør derfor kun indtages dagligt over længere perioder efter aftale med læge. Enterotabletter: Indeholder lactose. Bør ikke anvendes ved lactoseintolerans, hvor man ikke tåler visse sukkerarter. Brug af anden medicin: Patienterne kan få sure opstød/ halsbrand og maveirritationer ved samtidig indtagelse af mælkeprodukter. Samtidig anvendelse af vanddrivende midler, hjertestimulerende glykosider eller binyrebarkhormoner kan medføre forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalance. Dosering: Korttidsanvendelse ved forstoppelse: Voksne og børn over 10 år: Enterotabletter: 1-2 tbl. (5-10 mg) dagligt før sengetid. Rektalvæske: En dosis rektalvæske (10 mg) dagligt kort før virkning ønskes. Børn 2-10 år: Enterotabletter: 1 enterotablet (5 mg) dagligt før sengetid. Rektalvæske: ½ dosis rektalvæske (5 mg) kort før virkning ønskes. Tarmtømning før operation, røntgen- eller tarmundersøgelse: Voksne og børn over 10 år: Enterotabletter: Dagen før undersøgelsen: Om morgenen tages 2 tbl. (10 mg) og før sengetid tages 2 tbl. (10 mg). Rektalvæske: Om morgenen på undersøgelsesdagen indføres 1 tube rektalvæske (10 mg) i endetarmen. Børn 4-10 år: Enterotabletter: 1 tbl. (5 mg) inden sengetid dagen før. Rektalvæske: ½ tube rektalvæske om morgenen på undersøgelsesdagen. Børn på 10 år og herunder med kronisk forstoppelse bør kun behandles efter aftale med en læge. Bør ikke anvendes til børn under 2 år. Indgivelsesmåde: Enterotabletter: Skal synkes hele. Må ikke tages sammen med mælkeprodukter og syreneutraliserende midler, fordi det kan nedsætte tabletfilmens resistens over for mavesyren. Rektalvæske: Til indføring i endetarmen (se indlægssedlen). Graviditet og amning: Må kun anvendes under graviditet eller ved amning efter aftale med lægen. Pakningsstørrelser: Enterotabletter: Pakninger med 25, 100 og 200 enterotabletter. Rektalvæske: Pakker med 1 eller 5 tuber med 5 ml. Hospitalspakninger med 50 tuber med 5 ml. Enterotabletter + rektalvæske: Pakninger med 1 sæt eller 50 sæt med 4 enterotabletter + 1 tube rektalvæske, suspension. Priser: Se medicinpriser.dk. LÆS INDLÆGSSEDLEN I PAKNINGEN INDEN BRUG. Yderligere information: Orion Pharma A/S, Ørestads Boulevard 73, 2300 København S, telefon 8614 0000 eller www.medicin.dk. April 2018. Lactulose Orifarm (lactulose) 667 mg/ml oral opløsning Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Anvendelsesområde: Tarmregulerende ved kronisk forstoppelse. Forebyggelse og behandling af svær leversygdom (hepatisk og portosystemisk encefalopati). Dosering: Forstoppelse: Børn under 5 måneder: 3-6 ml fordelt på 2 doser. Børn 5-12 måneder: 10 ml daglig fordelt på 1-2 doser. Børn 1-14 år: 5-15 daglig fordelt på 1-2 doser. Opløsningen gives til barnets afføring er blevet normal, sædvanligvis 7-10 dage, hvorefter dosis aftrappes over de følgende uger. Voksne og børn over 14 år: Begyndelsesdosis 15-30 ml daglig. Efter virkning er opnået, nedsættes dosis til det halve. Hvis virkningen ikke indtræder i løbet af 3 dage kan dosis fordobles. Ved leversygdom: Begyndelsesdosis. 30-50 ml 3 gange i døgnet. Vedligeholdelsesdosis. Individuelt, idet der tilstræbes 2-3 bløde afføringer i døgnet. Må ikke anvendes ved: Blokering af maven eller tarmen. Akutte kirurgiske tilstande i maven (f.eks. blindtarmsbetændelse). Overfølsomhed over for lactulose. Forsigtighedsregler:. Høje doser (100-150 ml daglig) kan øge insulinbehovet hos diabetikere. Bør ikke anvendes til patienter med fructoseintolerans, galactoseintolerans/ galactosæmi, en særlig form for arvelig lactasemangel (Lapp Lactase deficiency) eller glucose/galactose-malabsorption. Brug af anden medicin: Lactulose kan forstærke lavt indhold af kalium i blodet fremkaldt af anden medicin. Lactulose kan forstærke virkningen af hjertemedicin (digoxin). Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Lette mavesmerter, oppustethed og luft i maven. Almindelige: Kvalme, opkastning, diaré. Sjældne: Lavt indhold af natrium i blodet (ved behandling af leversygdom). Pakningsstørrelser: 100 ml, 250 ml, 500 ml og 1000 ml. Tilskud: Ingen. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, Tlf.: 63952700. Udlevering: HF. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.laegemiddelstyrelsen.dk Balancid ® Novum tyggetabletter Indeholder calciumcarbonat og magnesiumhydroxid. Anvendelse: Balancid Novum bruges mod for meget mavesyre og sure opstød. Dosering: 1-2 tyggetabletter tygges omhyggeligt ved behov eller efter lægens ordination. Bemærk: Må ikke anvendes til børn under 15 år uden aftale med lægen. Særlige advarsler: Må ikke anvendes uden ordination fra lægen ved nedsat nyrefunktion. Længere tids brug kan forstyrre kalk- og fosfatbalancen. Indeholder sorbitol. Brug af anden medicin: Balancid Novum kan påvirke optagelsen og effekten af andre lægemidler. Spørg lægen eller på apoteket hvis du bruger andre lægemidler. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse eller diarré. Sjælden: Tillukket tarmkanal ved brug af meget høje doser. Alvorlige bivirkninger kan forekomme hos personer med nedsat nyrefunktion. Pakninger: 30 stk. , 60 stk., 100 stk. Priser: Ikke fast pris. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk

44  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018


Alminox DAK 100 mg/500 mg tyggetabletter (Magnesiumoxid og aluminiumaminoacetat). Anvendelse: For megen mavesyre. Halsbrand. Svien i spiserøret. Sure opstød. Svien og smerter i den øverste del af maven. Mavesår. Sår på tolvfingertarmen. Dosering: Voksne: For megen mavesyre, halsbrand, sure opstød og svien: 1-3 tyggetabletter efter behov. Mavesår, sår på tolvfingertarmen og katar i spiserøret: 3-5 tyggetabletter 1 og 3 timer efter hovedmåltider samt ved sengetid. Børn under 15 år: Kun efter lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor aluminiumaminoacetat, magnesiumoxid, eller et hjælpestof. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Tal med lægen ved: Mavesår, nedsat nyrefunktion, dialysebehandling, samtidig behandling med smertestillende lægemidler eller gigtmidler. Må ikke tages sammen med: Antibiotika (ciprofloxacin, norfloxacin, ofloxacin, tetracyklin), medicin mod kræft i blærehalskirtlen (estramustin), svampemiddel (ketoconazol), enterotabletter. Bør ikke tages samtidig med frugtjuice eller andre syreholdige drikke. Der bør gå mindst 2 timer mellem indtagelse af Alminox og D-vitamin (calcitriol), medicin mod øget kalkindhold i blodet eller knogleskørhed (clodronat), smertestillende medicin (diflunisal, gabapentin), hjertemedicin (digoxin, sotalol), antabus (disulfiram), blodtryksnedsættende medicin (fosinopril), medicin mod epilepsi (gabapentin), medicin mod tuberkoluse (isoniazid), jern, antibiotika (levofloxacin og grepafloxacin), medicin, der nedsætter immunforsvaret (mycophenolatmofetil), gigtmedicin (penicillamin), mavesårsmedicin (ranitidin), medicin for stofskiftet (thyreoideahormoner). Der bør gå mindst 4 timer mellem indtagelse af Alminox og trovafloxacin (antibiotikum). Langvarig brug kan ændre kroppens indhold af kalk og fosfor. Overdosering: Symptomer: Vejtrækningsbesvær, kvalme, opkastning, ansigtsrødmen, kramper, muskelsammentrækninger, forvirring, koma, for lavt blodtryk, langsom puls, uregelmæssig hjerterytme. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse eller diarré.Ikke almindelige: Magnesiumforgiftning (sløvhed, muskellammelse eller hjertesvgt) hos personer med nedsat nyrefunktion. Sjældne: Demens, ændring i personlighed, kramper, muskelsammentrækninger, forvirring og koma hos personer med nedsat nyrefunktion. Pakninger: 30, 100 og 200 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda. dk, email: info@takeda.dk. Mucolysin ®/acetylcystein brusetabletter 200 mg og 600 mg. Anvendelse: Slimløsnende hostemiddel til hoste med sejt slim. Dosering: Mucolysin® brusetabletter 200 mg: Voksne: 1 tablet opløst i et ½ glas vand 3 gange daglig. Børn over 5 år: 1 tablet opløst i et ½ glas vand 2 gange daglig. Må ikke anvendes til børn under 5 år. Mucolysin® brusetabletter 600 mg: Voksne: ½ tablet (300 mg) 2 gange daglig eller 1 tablet (600 mg) 1 gang daglig, opløst i et ½ glas vand. Børn over 14 år: ½ tablet (300 mg) 1 gang daglig, opløst i et ½ glas vand. Må ikke anvendes til børn under 14 år. Kontraindikation: Må ikke anvendes ved nylig ophostning af blod, ved overfølsomhed over for acetylcystein eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Mucolysin® brusetabletter 200 mg: På grund af det høje indhold af det aktive stof må Mucolysin® 200 mg ikke anvendes til børn under 5 år. Mucolysin® brusetabletter 600 mg: På grund af det høje indhold af det aktive stof må Mucolysin® 600 mg ikke anvendes til børn under 14 år. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Hvis du oplever forandringer i hud eller slimhinder, bør du kontakte lægen omgående og indstille behandlingen med Mucolysin®. Spørg lægen eller på apoteket før du bruger Mucolysin® hvis du har astma eller tidligere har haft bronkospasmer, hvis du har eller har haft mavesår eller hvis du er særlig følsom overfor histamin. Kontakt lægen før du tager Mucolysin ®, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. 200 mg og 600 mg brusetabletter indeholder natrium. Graviditet og amning: Du bør ikke tage Mucolysin® hvis du er gravid eller ammer. Spørg lægen eller apotekspersonalet til råds. Bivirkninger: Op til 30 % af dem, der anvender Mucolysin® kan forvente mave/tarm gener. Udlevering: Fås i håndkøb på apoteket. Pakninger: Mucolysin® brusetabl. 200 mg 25 stk, 50 stk. og 100 stk, Mucolysin® brusetabl. 600 mg 10 stk., 20 stk. og 50 stk. Priser: Ikke fast pris. Spørg efter de dagsaktuelle priser på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt før brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresuméer dateret 30. juni 2016 (Mucolysin® 200 mg brusetabletter), 28. juni 2016 (Mucolysin® 600 mg brusetableter). Produktresuméerne kan frit rekvireres hos markedsføringstilladelsesindehaver: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, Tlf. 63 95 10 00 Granon® (acetylcystein) brusetabletter 200 mg og 600 mg. Anvendelse: 200 mg: Bruges til at løsne slim og gøre det lettere at hoste det op i tilfælde af luftvejssygdomme med sejt slim hos børn over 6 år, unge og voksne. 600 mg: Bruges til at løsne slim og gøre det lettere at hoste det op i tilfælde af luftvejssygdomme med sejt slim hos voksne. Dosering: 200 mg: Voksne: 1 tablet (200 mg) opløst i vand (½-1 glas) 2-3 gange dagligt. Børn over 6 år: 1 tablet (200 mg) opløst i vand 2 gange dagligt. Bør ikke anvendes til børn under 6 år. 600 mg: Voksne: ½ tablet (300 mg) to gange dagligt eller 1 tablet (600 mg) én gang dagligt, opløst i vand (½-1 glas). Børn og unge: Må ikke anvendes til børn under 2 år og bør ikke anvendes til børn og unge. Må ikke anvendes: Hvis du er allergisk overfor acetylcystein eller et af de øvrige indholdsstoffer i Granon®. Hvis du for nylig har hostet blod op. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt lægen før du tager Granon®: Hvis du har astma eller tidligere har haft sammentrækninger i luftvejene (bronkospasmer), hvis du har eller har haft mavesår, eller hvis du er særlig følsom over for histamin. Granon® kan give alvorlige hudreaktioner. Hvis du får forandringer i hud og slimhinder, skal du kontakte din læge og stoppe behandlingen med Granon®. Fortæl det altid til lægen eller på apoteket, hvis du tager anden medicin eller har gjort det for nylig. Dette gælder også medicin, som ikke er købt på recept, f.eks. naturlægemidler og vitaminer og mineraler. Tal med din læge, hvis du bliver behandlet for en infektion med antibiotika, da Granon® bør tages 1 - 2 timer forskudt af visse typer antibiotika, hvis du tager hostestillende medicin, eller hvis du er i behandling med glyceryltrinitrat. Granon® indeholder sorbitol og lactose. Kontakt lægen før du tager Granon®, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Granon® 200 mg brusetablet indeholder 99 mg natrium. Granon® 600 mg brusetablet indeholder 139 mg natrium. Kontakt lægen, skadestuen eller apoteket hvis du har taget flere Granon® brusetabletter, end der står her, eller flere end lægen har foreskrevet, og du føler dig utilpas. Tag pakningen med. Symptomer på overdosering er kvalme og opkastning. Graviditet og amning: Du bør ikke tage Granon®, hvis du er gravid eller ammer. Tal med lægen. Bivirkninger: Ikke almindelige: Mundbetændelse, mavesmerter, diaré, opkastning, halsbrand og kvalme. Hovedpine, feber. Overfølsomhedsreaktioner (kløe, nældefeber, hududslæt og hævelser, vejrtrækningsbesvær, hurtig puls og lavt blodtryk). Susen for ørerne (tinnitus). Sjældne: Vejrtrækningsbesvær/åndenød. Kontakt straks læge eller skadestue. Ring evt. 112. Kløe. Udslæt, (nældefeber) og hævelser. Kan være alvorligt. Tal med lægen. Hvis der er hævelse af ansigt, læber og tunge, kan det være livsfarligt. Ring 112. Meget sjældne bivirkninger: Pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion/shock). Kan være livsfarligt. Ring 112. Pakninger: 200 mg: 20 brusetabletter. 600 mg: 10 og 20 brusetabletter. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 77 12 99. www.takeda.dk Zymelin® ukonserveret næsespray og Zymelin® menthol ukonserveret næsespray (xylometazolinhydrochlorid). Anvendelse: Forkølelse med tilstoppet næse eller ved bihulebetændelse. Mindsker hævelse af næseslimhinden og giver luft i næsen. Dosering: Zymelin® ukonserveret næsespray 1 mg/ml og Zymelin® menthol ukonserveret næsespray 1 mg/ml: Voksne og børn over 10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange daglig i højst 10 dage. Bør ikke anvendes til børn under 10 år uden lægens anvisning. Zymelin® ukonserveret næsespray 0,5 mg/ml: Børn 2-10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange daglig i højst 10 dage. Bør ikke anvendes til børn under 2 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor xylometazolin eller et af de øvrige indholdsstoffer, ved grøn stær med snæver kammervinkel, eller hvis man har fået fjernet hypofysen eller er blevet opereret i hjernen gennem næse eller mund. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes til børn under 2 år, da de kan få alvorlige bivirkninger - selv ved lave doser. Bør ikke anvendes i mere end 10 dage. Hyppig og langvarig brug kan medføre hævelse af næseslimhinden og øget sekretion fra næsen. Skal anvendes med forsigtighed af personer, der har oplevet søvnforstyrrelser, svimmelhed, rysten, forstyrrelse i hjerterytmen eller forhøjet blodtryk ved andre lægemidler. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved forhøjet stofskifte (hyperthyroidisme), sukkersyge, forhøjet blodtryk, alvorlige hjerte-karsygdomme, vandladningsbesvær på grund af forstørret blærehalskirtel (prostata), ved behandling med MAO-hæmmere og andre lægemidler, der kan forhøje blodtrykket samt ved svulst i binyrerne (fæokromocytom). Samtidig behandling med medicin mod depression eller Parkinsons sygdom (tricykliske/tetracykliske antidepressiva eller MAO-hæmmere) kan forstærke bivirkninger ved brug af Zymelin®. Tegn på overdosering: Markant fald i kropstemperatur, svedudbrud, døsighed, hovedpine, hurtig og uregelmæssig puls, forhøjet blodtryk og evt. koma, især hos børn. Disse tilstande kan også opstå ved at tage medicinen forkert, f.eks. ved at indtage dråberne gennem munden. Graviditet: Bør ikke anvendes. Amning: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brændende fornemmelse i næsen samt øget sekret fra næsen. Ikke almindelige: Tilstoppet næse. Sjældne: Ubehag i mave-tarmkanalen. Meget sjældne: Alvorlige allergiske reaktioner: Hududslæt, åndedrætsbesvær, hurtig/uregelmæssig puls eller hævelse af ansigt og hals. Pakninger: Næsespray 1 mg/ml 10 ml og 2 x 10 ml. Næsespray med menthol 1 mg/ml 10 ml. Næsespray 0,5 mg/ml 10 ml. Læs indlægssedlerne i pakningerne omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk BENALIV® (Levocabastin). Øjendråber, suspension 0,5 mg/ml og Næsespray, suspension, 50 µg/dosis. Anvendes til behandling af allergi i øjne og næse. Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Øjendråber bør ikke anvendes sammen med bløde kontaktlinser. Evt. anvendelse af andre øjenpræparater indgives med 5 min. interval. Bør kun bruges efter lægens anvisning hvis du har dårlige nyrer, ammer, er gravid og til børn under 2 år. Dosering: Voksne og børn over 2 år: En dråbe i hvert øje 2 gange daglig eller 2 pust i hvert næsebor 2 gange daglig. Kan øges til 3-4 gange daglig. Bivirkninger: Næsespray: Hovedpine, kvalme, træthed, smerter, bihulebetændelse, svimmelhed, døsighed, næseblod, hoste. Øjendråber: Øjensmerter, sløret syn. Pakninger: Øjendråber 4 ml. Næsespray 150 doser: www.benadryl.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Oktober 2015 BENADRYL® (acrivastin). Hårde kapsler, 8 mg. Lindrer symptomer på allergiske sygdomme, især nældefeber, høfeber og helårssnue. Bør ikke anv. ved overfølsomhed over for et eller flere af indholdsstofferne, triprolidin eller ved galactoseintolerans. Vær ekstra forsigtig, hvis du har nedsat nyrefunktion. Kan forstærke den sløvende virkning af alkohol og beroligende medicin. Bør kun bruges under graviditet/amning eller til børn u. 15 år efter lægens anvisning. Dosering: 1 kapsel (8 mg) ved behov, højst 3 gange daglig. Bivirkninger: Døsighed, svimmelhed, hjertebanken, tørhed i munden, hududslæt. Pakninger: 12, 24, 48 eller 96 stk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. +45 70205212, www.benadryl.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Oktober 2015 Allergodil ® (azelastin) Øjendråber Kan købes uden recept. For at få den bedste virkning, skal du følge vejledningen i pakningen. Ønsker du yderligere information, så kontakt lægen eller apoteket. Anvendelse: Forebyggelse og behandling af symptomer forårsaget af sæsonbetingede (f. eks. høfeber og pollenallergi) og ikke-sæsonbetingede (f.eks. husstøvmider eller dyrehår) allergiske reaktioner i øjet. Lægen kan have foreskrevet anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning. Dosering og indgivelsesmåde: Sæsonbetingede allergiske symptomer: Voksne og børn over 4 år: En dråbe i hvert øje to gange dagligt. Dosis øges til fire gange dagligt. Forventer du at blive udsat for pollen eller andre allergifremkaldende stoffer bør du tage Allergodil® Øjendråber forud herfor. Ikke-sæsonbetingede allergiske symptomer: Voksne og børn over 12 år: En dråbe i hvert øje to gange dagligt. Om nødvendigt kan dosis øges til fire gange dagligt. Hver enkelt behandlingsperiode bør ikke overstige 6 uger. Tag ikke Allergodil® Øjendråber, hvis du er overfølsom over for indholdsstofferne. Graviditet: Bør kun anvendes med forsigtighed. Amning: Bør så vidt muligt ikke anvendes. Spørg lægen. Brug af anden medicin: Oplys lægen eller apoteket, hvis du anvender eller har anvendt anden medicin for nylig. Bivirkninger: Lejlighedsvis mild, forbigående irritation af øjet. I sjældne tilfælde er bitter smag rapporteret. I meget sjældne tilfælde kan forekomme allergiske reaktioner. Særlige forholdsregler: Allergodil® Øjendråber må ikke anvendes, hvis du samtidig anvender kontaktlinser. Pakninger: Øjendråber, opløsning 0,05 %, 6 ml. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018.

  |  45


Allergodil ® (azelastin) Næsespray Kan købes uden recept. For at få den bedste virkning, skal du følge vejledningen i pakningen. Ønsker du yderligere information, så kontakt lægen eller apoteket. Anvendelse: Mod høfeber og overfølsomhedssymptomer i næsen såsom nysen og løbende næse. Lægen kan have foreskrevet anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning. Dosering og indgivelsesmåde: Næsespray. Et pust i hvert næsebor 2 gange dagligt. Bør ikke anvendes til børn under 6 år uden lægens anvisning. Virkningen opnås inden for 15 minutter efter indsnusning. Virkningen varer mindst 12 timer efter indgift af sidste dosis. Hold hovedet lodret efter indsnusning. Herved undgås en eventuel bitter smag. Anvend ikke Allergodil® Næsespray, hvis du er overfølsom over for indholdsstofferne. Graviditet: Bør kun anvendes med forsigtighed. Amning: Bør så vidt mulig ikke anvendes. Spørg lægen. Brug af anden medicin: Oplys læge eller apotek, hvis du anvender eller har anvendt anden medicin for nylig. Bivirkninger: Almindeligste bivirkninger er irritation af næseslimhinden og bitter smag. Pakninger: Næsespray, 0,14 mg/dosis, 70 doser. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Canesten ®, clotrimazol Creme 20 gram. 1 g creme indeholder 10 mg clotrimazol. Virkning og anvendelse: Hudinfektioner og vulvitis forårsaget af clotrimazolfølsomme mikroorganismer som dermatofytter, gærsvampe (såsom Candida albicans), skimmelsvampe og pityriasis versicolor. Canesten kan bruges mod hudinfektion, på de ydre kønsorganer samt på huden, der skyldes mikroorganismer, som Canesten virker på. Dosering (voksne og børn over 12 år): Cremen appliceres i et tyndt lag på det inficerede område 2 3 gange dagligt. ½ cm creme er nok til at behandle et område på størrelse med en hånd. Vulvitis og balanitis: Ved symptomer på huden omkring skedeåbningen appliceres cremen 2-3 gange dagligt på det inficerede område og der fortsættes i 1-2 uger. Seksualpartner bør kun behandles, hvis der er symptomer (f.eks. kløe og rødme), og efter samråd med lægen. Dermatomycoser og erytrasma: Ved symptomer på huden appliceres 2-3 gange dagligt og der fortsættes i 3-4 uger. Ved behandling af fodsvamp er det vigtigt at vaske fødderne og tørre omhyggeligt mellem tæerne, før Canesten-cremen appliceres. Hvis der ikke er nogen bedring efter 4 ugers behandling skal patienten henvende hos sin læge. Pityriasis versicolor: Ved symptomer på huden appliceres 2-3 gange dagligt og der fortsættes i 1-3 uger. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Canesten må ikke anvendes til børn under 12 år. Børn mellem 12-15 år skal tilses af en læge før anvendelsen af Canesten for at udelukke andre årsager til symptomerne. Kontakt læge hvis du ikke får det bedre, eller får det værre, i løbet af 7 dages behandling af vaginale infektioner og efter 4 uger ved behandling af hudinfektioner. Hvis patienten har tegn på underlivsbetændelse med feber (temperatur på over 38°C), smerter i den nedre del af bughulen, rygsmerter, ildelugtende udflod, kvalme, vaginalblødning, og/eller samtidige smerter i skulderen, skal patienten kontakte lægen. Ved behandling af vaginale infektioner hos unge kvinder og postmenopausale kvinder bør sygdomme som f.eks. chlamydia infektion og cancer udelukkes, inden behandlingen påbegyndes. Bør ikke anvendes til behandling af svampeinfektioner i hårbund, skæg og negle, da disse typer af svampeinfektioner oftest kræver systemisk behandling. Canesten creme kan, når den påføres området omkring kønsorganerne, påvirke effekten og sikkerheden af kondom eller pessar. Kontraindikationer: Ved overfølsomhed over for clotrimazol eller et af de øvrige indholdsstoffer. Interaktion med andre lægemidler: Ingen kendte. Graviditet: Af sikkerhedsmæssige årsager anbefales det ikke at anvende Canesten i det første trimester af graviditeten. Det anbefales generelt at spørge din læge eller dit apotek til råds, hvis du er gravid og tager medicin. Amning: Canesten bør generelt ikke anvendes under amning. Bivirkninger: Ikke almindelige: Pruritus, udslæt, stikkende/ brændende fornemmelse, irritation, ubehag/smerte. Sjældne: Allergiske reaktioner. Hyppighed ikke kendt: Afskalning, blærer, ødem, erytem. Opbevares utilgængeligt for børn. Undgå kontakt med øjnene. Må ikke synkes. Indeholder cetostearylalkohol, som kan give lokale hudreaktioner (fx kontaktdermatitis). Pakninger: Creme 1% 20 g. Pris: Ikke fast pris. Udleveringsstatus: HF. Indehaver af markedsføringstilladelse: Bayer A/S, Arne Jacobsens Allé 13. 6, 2300 København S, Tlf.: 45235000. Produktresuméet er forkortet i forhold til det af Lægemiddelstyrelsens godkendte produktresume af 29. maj 2015. Læs oplysningerne i indlægssedlen eller på emballagen omhyggeligt før anvendelse. ellaOne ® 30 mg tablet (ulipristalacetat). Anvendelse: Nødprævention beregnet til at forebygge graviditet efter ubeskyttet samleje, eller hvis din præventionsmetode har svigtet. ellaOne er egnet til alle kvinder i den fødedygtige alder (herunder teenagere) og kan tages når som helst i menstruationscyklus. Dosering: 1 tablet hurtigst muligt og ikke senere end 5 dage (120 timer) efter ubeskyttet sex eller svigtende prævention. Hvis du kaster op indenfor 3 timer efter du har taget tabletten, skal du tage en ny tablet hurtigst muligt. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed for ulipristalacetat eller et af de øvrige indholdsstoffer. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: ellaOne må ikke bruges som almindelig prævention og beskytter ikke mod seksuelt overførte infektioner. Nødprævention er ikke effektivt i alle tilfælde. ellaOne kan midlertidigt gøre almindelige hormonbaserede præventionstyper (såsom p-piller) mindre effektive. Hvis du bruger hormonbaseret prævention, skal du fortætte med dette efter at have taget ellaOne, men bruge kondom, hver gang du har sex, frem til næste menstruation. Må ikke bruges sammen med en anden nødpræventionspille, som indeholder levonorgestrel. Der foreligger nogen dokumentation for, at ellaOne kan være mindre effektivt ved stigende legemsvægt eller body mass index (BMI), men disse data er utilstrækkelige og ellaOne anbefales fortsat til alle kvinder uanset vægt eller BMI. Før du tager ellaOne: Kontakt apotekspersonalet, lægen eller sundhedspersonalet, ved forsinket menstruation, symptomer på graviditet (ømme bryster, morgenkvalme), ved svær astma eller alvorlig leversygdom. Tal med lægen eller apotekspersonalet, hvis du tager/har taget (inden for de seneste 4 uger): Medicin til behandling af epilepsi, tuberkulose, hiv, svampeinfektioner, naturlægemidler, der indeholder perikon (Hypericum perforatum). Efter du har taget ellaOne: Kontakt lægen, hvis du bliver gravid. Indeholder laktose: Bør ikke anvendes, hvis du ikke tåler visse sukkerarter. Graviditet: Bør ikke anvendes. ellaOne afbryder ikke en graviditet, hvis du allerede er gravid. Amning: Du må ikke amme i en uge efter at have taget ellaOne. Frugtbarhed: ellaOne påvirker ikke din frugtbarhed fremover. Hvis du har ubeskyttet sex, efter at du har taget ellaOne, vil det ikke forhindre graviditet. Brug kondom frem til menstruation. Trafikfarlighed: Hvis du bliver svimmel, døsig, får sløret syn og/eller manglende koncentration efter at have taget ellaOne, må du ikke køre bil eller betjene maskiner. Bivirkninger: Almindelige: Kvalme, mavesmerter eller ubehag, opkastning. Smertefuld menstruation, smerter i bækkenet, ømhed i brystet. Hovedpine, svimmelhed, humørsvingninger. Muskelsmerter, rygsmerter, træthed. Ikke almindelige: Diarré, halsbrand, luft i maven, tør mund. Usædvanlig eller uregelmæssig, kraftig/længerevarende menstruation, præmenstruelt syndrom, vaginal irritation eller udflåd, nedsat eller øget sexlyst. Hedeture. Appetitændringer, følelsesmæssig forstyrrelse, angst, ophidselse, søvnbesvær, søvnighed, migræne, synsforstyrrelser. Influenza. Akne, hudlæsioner, kløe. Feber, kulderystelser, alment ubehag. Sjældne: Smerter eller kløe i kønsorganerne, smerter under samleje, brist af cyste på æggestokkene, usædvanligt svag menstruation. Manglende koncentration, svimmelhed, rysten, desorientering, besvimelse. Usædvanlig fornemmelse i øjet, rødt øje, lysfølsomhed. Tør hals, smagsforstyrrelser. Kløende udslæt, tørst. Pakning: 1 stk. Se dagsaktuelle priser på www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. A/S Anjo, Poppelgaardvej 17, 2860 Søborg. Tlf. 38191889, e-mail: anjo@anjo.dk Tapin ® (lidocain og prilocain) 25 mg + 25 mg creme. Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Anvendelsesområde: Lokalbedøvelse af huden. Dosering: Påføres huden under tætsluttende plasterforbinding. Voksne: 2 g creme på et hudområde der er 2 x 5 cm i mindst 1 og højst 5 timer. Børn: 1g creme på et hudområde der er 2 x 5 cm i ca. 1 time eller efter lægens anvisning. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed for andre lokalbedøvende lægemidler eller for indholdsstofferne i cremen. Forsigtighedsregler: Må ikke anvendes i åbne sår, på skadet hud eller komme i kontakt med øjnene. Bør ikke anvendes på børns kønsslimhinder eller på beskadiget trommehinde. Spørg lægen inden du bruger Tapin® hvis du har sjældne blodsygdomme (glukose 6 fosfatdehydrogenase mangel eller methæmoglobinæmi), har nedsat hjertefunktion eller hvis dit barn er for tidligt født eller er mellem 0-12 mdr. og behandles for en blodsygdom. Brug af anden medicin: Spørg lægen inden brug af Tapin® hvis du bruger medicin mod urinvejsinfektion, halsbrand, hjerterytmeforstyrrelser eller andre lokalbedøvende midler. Graviditet: Spørg lægen. Amning: Udskilles i modermælk, men hvis dosis ikke overskrides er der ikke risiko for at barnet påvirkes. Bivirkninger: Almindelige: Forbigående lokal bleghed, rødmen eller væskeophobninger. Brændende eller kløende fornemmelse på huden, ved anvendelse på kønsslimhinder og ved behandling af bensår. Ikke almindelige: Brændende eller kløende fornemmelse på huden, hvor cremen påsmøres intakt hud. Føleforstyrrelser som prikken og stikken (ved anvendelse på kønsslimhinder). Sjældne: Allergiske reaktioner. Methæmoglobinæmi (blodsygdom). Irritation af øjet ved tilfældig øjenkontakt. Læsioner i huden hvor cremen har siddet. Pakningsstørrelser: 5 g + 2 plastre, 5x5 g tuber med 12 plastre, 30 g tube. Tilskud: Ingen. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, Tlf.: 63952700. Udlevering: HF. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: www.produktresume.dk Nicotinell (nikotin) tyggegummi (tg). Anvendelse: Til behandling af tobaksafhængighed ved at lette nikotintrang og -abstinenser ved tobaksafvænning eller ved rygereduktion. Dosering: Dosis bør vælges ud fra brugerens nikotinafhængighed, dog højst 15 stk. a 4 mg pr. dag eller 25 stk. a 2 mg pr. dag. Behandlingstiden er individuel. Brug ud over 1 år anbefales ikke. Det anbefales at søge rådgivning fra læge eller på apoteket. Frigiver nikotin ved tygning, hvorfor korrekt tyggeteknik er vigtig. Forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for nikotin, hjælpestoffer eller af ikke-rygere. Bør ikke anvendes af børn under 18 år samt under graviditet og amning uden lægens anvisning. Forsigtighed udvises hos patienter, der for nyligt har haft hjertesvigt eller hjertestop, hjertesygdomme, for højt blodtryk, sukkersyge, overaktiv skjoldbruskkirtel, overaktive binyrer, har alvorligt svækket nyre- og/eller leverfunktion eller mavesår. Indeholder sorbitol (E420) og bør derfor ikke anvendes til patienter med arvelig fruktoseintoleranse. Indeholder natrium, og der bør tages hensyn hertil hos patienter på kontrolleret natriumdiæt. tg indeholder butylhydroxytoluen (E321), der kan forårsage lokalirritation af slimhinderne. Bivirkninger: Almindelige: Svimmelhed, hovedpine, hikke, søvnforstyrrelser, kvalme, luft i maven, opkastning, fordøjelsesbesvær, øget spytproduktion, betændelse i mundslimhinden, smerte i mund eller svælg, ondt i kæben. Øvrige bivirkninger: Se indlægsseddel. Visse symptomer kan skyldes abstinenssymptomer og for lav tilførsel af nikotin. Overdosering: Symptomer, der ligner dem, der forekommer ved for meget rygning kan forekomme. Pakninger: Spearmint: 2 og 4 mg: 24 og 204 stk. IceMint: 2 og 4 mg: 24 og 204 stk. Lakrids: 2 og 4 mg: 24 og 204 stk. Mint: 2 og 4 mg: 24 og 204 stk. Fruit: 2 mg: 24 og 204 stk; 4 mg: 204 stk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakningen. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2018 GSK or licensor. Nicorette ®. Nicorette ® bruges til beh. af tobaksafhængighed gn. lindring af nikotintrang og abstinenssymptomer. Anb. brug max. 6-12 mnd. Må ikke bruges ved overfølsomhed overfor indholdsstofferne. Bør bruges med forsigtighed af personer med sukkersyge og sensitiv/betændt hud/eksem (plaster). Nikotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer eller være dødelig hos små børn. Bør ikke bruges af gravide/ammende uden lægens anb. eller til børn u. 15 år. Risikoen bør dog afvejes over for fortsat rygning. Bivirkninger: Hovedpine, hoste, irritation i halsen, hikke, kvalme, overfølsomhed, prikkende, snurrende, brændende følelse eller følelsesløshed i munden, smagsforstyrrelser, opkastning, luftafgang fra tarmen, mavesmerter, diarré, mundtørhed, øget spytsekretion, mundbetændelse, sure opstød, træthed, anafylaktisk reaktion, allergisk reaktion herunder udslæt og hævelser, hurtig puls, åndenød. De fleste forekommer i løbet af de første 3-4 uger af behandlingen. Mundsår kan forekomme efter rygeophøret. Svimmelhed, hovedpine, søvnløshed, vrede, angst og rastløshed kan skyldes rygeophøret. Mundspraybrugere kan få hoste og irritation i mundhule og hals de første dage. Hyppighed og sværhedsgrad klinger af ved fortsat brug. Nicorette Invisi depotplaster. Dagsplaster 15,75 mg, 23,62 mg og 39,37 mg nikotin (10 mg/16 timer, 15 mg/16 timer og 25 mg /16 timer). Dosering: Hold helt op med at ryge. Rygere, der ryger > 20 cig. dgl: 25 mg plaster dgl. i 8 uger, derefter 15 mg dgl. i 2 uger og endelig et 10 mg plaster dgl. i 2 uger. Placeres på et ubehåret, ulæderet hudområde og fjernes igen v. sengetid. Brugen bør normalt ophøre efter 6 mdr. I komb. m. Nicorette tyggegummi, Cooldrops sugetabletter, Microtab resoribletter, QuickMist mundhulespray eller inhalator: 25 mg plaster sm. m. 5-6 stk. 2 mg tyggegummi/sugetabletter/resoribletter, 1-2 pust mundhulespray hver 30-60 min. eller 4-5 inhalatorpropper dgl. i 8 uger. Nedtrapning: et 15 mg plaster dgl. i 2 uger, efterfulgt af et 10 mg plaster dgl. i 2 uger - i begge tilfælde suppleres med samme antal tyggegummi/sugetabletter, resoribletter, pust mundhulespray eller inhalatorpropper. Eller: Brugen af plastre stoppes, og brugen af tyggegummi/sugetabletter/resoribletter/ mundhulespray/inhalatorpropper nedtrappes gradvist over 12 mdr.

46  |  Sundhedsmagasin nr. 3 2018


Pakninger: 25 mg/16 timer, 7 stk. el. 14 stk. – 15 mg/16 timer, 7 stk. el. 14 stk. – 10 mg/16 timer, 14 stk. Nicorette QuickMist mundspray. Opløsning hvor 0,07 ml indeholder 1 mg nicotin. Dosering: Peg med spraydysen så tæt som muligt på den åbne mund efter ladning af pumpen. Tryk øverst på dispenseren, så der frigives én spraydosis ind i munden. Undgå at ramme læberne og inhaler ikke, så det undgås, at der kommer spray i luftvejene. Undlad at synke i et par sekunder efter brug, og spis og drik ikke, mens mundhulesprayen anvendes. Der kan bruges op til 4 pust i timen. Brug ikke mere end 2 pust pr. dosering og max. 64 pust (4 pust i timen i løbet af 16 timer) i døgnet. Pakninger: 1 dispenser a 13,2 ml (150 pust) og 2 dispensere a 13,2 ml (2 x 150 pust). Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger på www.indlaegsseddel.dk. McNeil Denmark ApS, tlf. 7020 5212, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. December 2016. Frontline Combo Vet. er et middel til brug på huden mod lopper og flåter. Opløsningen indeholder en kombination af et aktivt stof med adulticide egenskaber, fipronil, og et aktivt stof med ovicide og larvicide egenskaber (S)-methopren. Indikationer: Behandling mod angreb af lopper, flåter og bidende lus hos hund og kat samt angreb af lopper og flåter hos ilder. Beskytter mod nye angreb af voksne lopper i op til 8 uger hos hund og 4 uger hos kat og ilder. Forebygger loppernes formering ved at hæmme udviklingen af æg (ovicid effekt) samt larver og pupper (larvicid effekt) fra æg lagt af voksne lopper i op til 8 uger hos hund og 6 uger hos kat. Effekten over for flåter varer i op til 4 uger hos hund og ilder og 2 uger hos kat. Kan indgå i behandling af allergisk eksem forårsaget af loppeangreb. Mindste behandlingsinterval er 4 uger. Kan anvendes til drægtige og diegivende dyr. Kontraindikationer: Må ikke anvendes til hunde under 8 uger og/eller 2 kilo, katte under 8 uger og/eller 1 kilo samt ildere yngre end 6 måneder. Bør ikke anvendes til syge eller afkræftede dyr. Må ikke anvendes til kaniner. Præparatet til hund bør ikke anvendes til kat/ilder, da dette kan medføre overdosering. Da der ikke foreligger data herom, anbefales det ikke at anvende præparatet til andre dyr end målarterne. Administrationsmåde: Til udvortes brug. Dosering: Til hund: 1 pipette à 0,67 ml fra 2-10 kg; 1 pipette à 1,34 ml fra 10-20 kg; 1 pipette à 2,68 ml fra 20-40 kg; 1 pipette à 4,02 ml til hunde over 40 kg legemsvægt. Til kat og ilder: 1 pipette à 0,5 ml. OBS. Der er forskel i styrkerne på produktet til hund og til kat/ilder. Man bør ikke overdosere. Bivirkninger: Blandt de meget sjældne bivirkninger, der er iagttaget efter brug, er: Forbigående hudreaktioner på applikationsstedet (hudmisfarvning, lokalt hårtab, kløe, rødmen) samt generel kløe og hårtab. Ligeledes er udtalt savlen, reversible nervøse symptomer (forstærket berøringssans, depression, andre nervøse symptomer) samt opkastning og symptomer fra luftvejene observeret. Hvis dyret kommer til at slikke på applikationsstedet, kan voldsom savlen forekomme. Der kan ses forbigående ændringer af pelsens udseende på applikationsstedet (sammenfiltret/fedtet pels). Forsigtighedsregler: Badning med vand inden for 2 dage samt hyppigere end en gang om ugen efter behandling bør undgås. Ved gentagne shampoobade nedsættes virkningsvarigheden. Der foreligger ingen data vedr. mulighed for toksicitet af præparatet hos killinger yngre end 8 uger, der er i kontakt med behandlede moderdyr. Undgå at dyr slikker på behandlingsstedet, og at dyr slikker hinanden efter behandling. Man bør omgå behandlede dyr med forsigtighed, indtil behandlingsstedet er tørt. Tilhæftning af enkelte flåter kan forekomme. Undgå at produktet kommer i kontakt med mund og øjne. Vask hænder efter brug. Præparatet kan forårsage irritation af slimhinder, hud og øjne. Dyr eller mennesker med kendt overfølsomhed over for insekticider eller alkohol bør undgå kontakt med produktet. Se endvidere brugsanvisning på pakningen. Pakninger: Æske med 3 eller 6 pipetter: 0,5 ml, 0,67 ml, 1,34 ml, 2,68 ml og 4,02 ml. Udl. V. November 2017.Indehaver af markedsføringstilladelsen i Danmark: Merial Norden A/S. Pligtteksten er forkortet i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresumé. Dette kan vederlagsfrit rekvireres fra Merial Norden A/S, eller på www.produktresume.dk

  |  47


• At du kun møder højt faguddannet personale på apoteket? • At apotekspersonalet tilbyder en række serviceydelser bl.a.: • Dosispakket medicin • Medicinsamtale • Pillepas • Influenzavaccine • Tjek på anvendelse af inhalationsmedicin • At apotekspersonalet stiller spørgsmål for at kunne anbefale det bedst egnede lægemiddel eller give de bedste råd om sygdom eller en gene?

Der tages forbehold for trykfejl. August 2018. oerskovgruppen.dk · 23419 · 09.18

Vidste du:

Sundhedsmagasin 3 2018 - Apotekeren.dk  
Sundhedsmagasin 3 2018 - Apotekeren.dk