Sundhedsmagasin 3 - 2019

Scroll for more

Page 1

Sundhed og velvære FÅ GODE VANER PÅ APOTEKET – med hjælp fra apotekets faguddannede personale Læs bl.a. om: • Apotekets sundhedsydelser • Kronisk tarmbetændelse • Uren hud • Dit behov for vitaminer

BRUG FOR ET TILSKUD? Efteråret er snart på vej og flere af os har brug for et vitamin- og kosttilskud. Tag en snak med os på apoteket om netop du og din familie har brug for at tage et kosttilskud.


FÅ GODE VANER PÅ APOTEKET

Kom ind og få faglig rådgivning

Sundhedsvæsnet er tilgængeligt, når du har tid Du har sikkert hørt om et sundhedsvæsen, der bliver mere og mere presset. På tid, på bemanding og på ressourcer. Der bliver flere og flere ældre borgere i landet, hvilket presser sundhedssektoren yderligere. Det er derfor meget vigtigt, at alle i sundhedsvæsnet får lov og rum til at spille ind med lige netop deres spidskompetence. Ved at samarbejde og aflaste hinanden, skaber vi det stærkeste sundhedsvæsen for dig som borger. I denne udgave af sundhedsmagasinet kan du læse om flere af vores sundhedsydelser og tilbud samt behandlerfarmaceuten – en ny betegnelse, som giver landets apoteksfarmaceuter mulighed for at genordinere medicin under visse forudsætninger. Et eksempel på samarbejde på tværs af faglighed i håb om den bedste og mest sikre lægemiddelbehandling for dig. På apoteket er vores kerneopgave lægemiddelbehandling, patientsikkerhed, sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse. Vi har en kæmpe berøringsflade med den danske borger, hvilket overgår enhver anden del af sundhedsvæsnet. Derfor føler vi et stort ansvar for altid at kende til, og videregive den nyeste viden. Du er altid velkommen til at spørge os til råds. Hvis ikke vi kan hjælpe dig, ved vi ofte, hvem der kan, da samarbejde på tværs af sundhedsvæsnet er det, der skal til for at løfte opgaven i fremtiden.

INDHOLDSFORTEGNELSE

Allergi . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

Hudpleje . . . . . . . . . . . . . . .

3

Pillepas. . . . . . . . . . . . . . . . 41

Behandlerfarmaceuten. . . . 11

Hårpleje. . . . . . . . . . . . . . . . 39

Pligttekster . . . . . . . . . . . . . 47

Dosispakket medicin. . . . . . 25

Intimpleje. . . . . . . . . . . . . . . 14

Rejsekuffert. . . . . . . . . . . . . 42

Ferietjekliste . . . . . . . . . . . . 46

Kosttilskud. . . . . . . . . . . . . . 18

Rygeafvænning. . . . . . . . . . 40

Fordøjelse. . . . . . . . . . . . . . 26

Lus. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38

Smerte. . . . . . . . . . . . . . . . . 32

Forkølelse. . . . . . . . . . . . . . 24

Mave. . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

Sundhedsydelser . . . . . . . . 34

Fødder. . . . . . . . . . . . . . . . . 12

Motion. . . . . . . . . . . . . . . . . 35

Tarmen ind i varmen. . . . . . 28

Halsbrand. . . . . . . . . . . . . . 31

Mund. . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

Øjne. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45

2 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019


Junior cream • All-round creme til barnets hud

• Beskytter huden • Kan bruges hver dag • Plejer huden uden at fedte

Daglig hudpleje

• Fedtindhold 38% • AllergyCertified

En velplejet og ren hud er medvirkende til at dit barn føler sig godt tilpas. At holde huden blød og hel er med til at give dit barn velvære og sundhed. Den daglige hudpleje giver dig også mulighed for at have en hyggestund med dit barn, hvor du kan give nærvær og omsorg.

• Tjek dit barns hud hver dag. Er huden tør eller

2018

Decubal junior cream Cremen bruges forebyggende og plejende til tør og sart hud, men er også oplagt til den ”normale” hud, som kræver ekstra opmærksomhed, f.eks når årstiderne skifter. 200 ml.

hudløs?

• Er den rød og kløende eller er der sår, der skal plejes?

I normal hud reguleres fugtigheden helt af sig selv. Er huden tør, sart, skadet eller sprækket skal den hjælpes med pleje, forebyggelse og behandling. Mange børn kan ikke lide en creme, der føles for ”fed” eller klistret. Cremen er derfor let at smøre på huden. Decubal junior cream har et fedtindhold på 38% og indeholder ingredienser, der beskytter huden mod udtørring - uden at virke fedtet. Cremen indeholder glycerin, som tilfører og holder på fugten i huden. Decubal Juniorcreme kan bruges i ansigtet og på hele kroppen hver dag. Vær særligt opmærksom på: • Tørre kinder • Tørre hænder • Tørre fødder • Røde numser hos de små Tørre hudområder vil have godt af at blive smurt flere gange om dagen.  | 3


HUDPLEJE

Tænker du over hvad du smører på din krop? Mærkerne på produkterne kan hjælpe dig med at finde frem til de produkter, der er bedst for dig, din familie og miljøet. Antallet af personer der hvert år får konstateret parfumeallergi er stigende. Parfumeallergi ses som eksem, der hvor parfumen er blevet påført huden. I nogle tilfælde oplever mennesker med parfumeallergi også, at deres slimhinder bliver påvirket, hvilket medfører nysen, hosten og øjne der løber i vand.

Hvordan opstår parfumeallergi?

Du kan få parfumeallergi ved at bruge produkter tilsat parfume. Når du bruger produkter med parfume trænger det ind i huden. Hos nogle mennesker ser immunforsvaret det som et angreb og forsøger at bekæmpe parfumen. Dette kommer til udtryk ved svie, rødme og kløe. På nogle hjælper det at stoppe med at bruge dette produkt, men næste gang kroppen kommer i kontakt med parfumen vil kroppen reagere igen. Parfumeallergi kan opstå ved brug af alle kosmetiske produkter, der indeholder parfume. Men især forbinder man deodoranter og rinse-off produkter som shampoo og balsam som nogle af de store syndere ved parfumeallergi. 4 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019

DERMALOG® Flydende sæbe Velegnet til både normal, beskadiget og sart hud. DERMALOG Flydende sæbe er en vaskecreme, der kan bruges af hele familien, da den er uden parfume samt Svanemærket og Allergy­ Certified. 500 ml.


Ønsker du at vide mere om produkter uden parfume og andre skadelige stoffer kan du altid søge hjælp og vejledning på dit lokale apotek.

DERMALOG® Shampoo

Decubal Clinic

Danatekt ® creme

Danatekt ® shampoo

Hvis du har tendens til tør hud, bør du også være opmærksom på din hårbund og vælge en mild sham­ poo. DERMALOG® Shampoo vasker håret og plejer samti­ dig hårbunden uden parfume. 300 ml.

Fugtgivende og plejende creme, der øjeblikkeligt tilfører huden fugt og næring. Cremen danner en beskytten­ de hinde på huden og hjælper med at genoprette hudens naturlige fugtbalance. Cre­ men er AllergyCertified. Den er nem at påføre og trænger hurtigt ind i huden uden at fedte. Fedtindhold: 38%. 250 ml.

Danatekt Creme er udviklet med særlig hensyn til tør, sart og udsat hud. Plejer, blød­ gør, giver fugt og lægger en beskyttende, fugtbevarende hinde på huden og hjælper med at genopbygge hudens naturlige beskyttelsesbarri­ ere. Glycerin, jojobaolie og E-vitamin støtter fugtbalan­ cen og modvirker udtørring af huden. Fedtindhold 25%. Uden parfume. Svanemærket og AllergyCertified mærket. 250 ml.

Mild og skånsom shampoo og kropsvask, udviklet med særlig hensyn til tør og sart hovedbund og tør hud på kroppen. Højt indhold af vege­ tabilsk glycerin, der giver fugt og beskytter hovedbunden og huden på kroppen mod udtørring. Med provitamin B5, der giver fugt og næring til håret. Svanemærket og uden parfume. 250 ml.

| 5


Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

helo creme

helo feet

helo SOS salve

helo hand

Fugtbevarende og blødgø­ rende creme til meget tør og irriteret hud. Den er særligt velegnet til atopisk hud og til trods for sit høje fedtindhold (48 %) er den nem at påføre. Helo creme er velegnet til hele familien, da den ikke svier – heller ikke, selv om man har revner i huden. AllergyCerti­ fied og uden parfume. 200 ml.

Plejende 3-i-1-fodcreme som reparerer fortykket hud på hæl og fodsål. Urea opløser den hårde hud og giver en velplejet fod. Vitamin B5 fremskynder den naturlige heling af huden, virker fugtbindende og mindsker fugttab. AllergyCertified og uden parfume. 100 ml.

Indeholder 62% fedt og er en akut SOS-pleje til skadet og belastet hud. SOS salve indeholder naturlig mandel- og kokosolie, som virker be­ skyttende, fugtbevarende og blødgørende. Vitamin B5 frem­ skynder den naturlige opheling af huden. Huden efterlades blød og elastisk. AllergyCerti­ fied og uden parfume. 50 ml.

Helende og beskyttende creme med vitamin B12 til meget tørre, ru og skadede hænder. Helo hand er hurtigt absorberende og intenst ple­ jende. Meget drøj i brug – skal kun anvende, hvad der svarer til en ært. AllergyCertified og uden parfume. 50 ml

6 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019


Gode råd mod tør hud

• Smør din hud med creme 1-2 gange dagligt • Tag færre bade, brug køligere vand og spar på sæben

• Vælg mild og hudvenlig sæbe og shampoo • Brug ekstra fede, plejende cremer hele vinterhalvåret

• Vær ekstra opmærksom på at smøre kinder og andre udsatte områder

• Brug handsker, når det er koldt udenfor • Luft ud regelmæssigt og dæmp varmen • Drik rigeligt vand i løbet af dagen Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsguiden.dk, www.sundhed.dk og www.allergikonsulenten.dk

Apotekets Bodylotion

Apotekets Beige Anti-age Serum

Apotekets Beige 3-i-1 renseservietter

Fugtgivende og blødgø­ rende lotion til kroppen. Uden parfume. AstmaAllergi deklareret og Svanemærket. 500 ml.

Intensiv serum til ansigt og hals. Reducerer og modvirker rynker. Fugter og opstrammer huden. Uden parfume. AstmaAllergi deklareret og Svanemærket. 30 ml.

Renser let og skånsomt huden for øjenmakeup, makeup og snavs uden at udtørre. Uden parfume. Astma-Allergi deklareret og Svanemærket. 25 stk.

| 7


Hvad er uren hud?

De fleste unge oplever perioder med uren hud. 83% piger og 95% drenge har gener i forskellig grad. Huden skinner og der dannes hudorme, bumser eller begge dele på især kinder og næse. Årsagerne er forøget talgproduktion, tilstoppede porer og bakterier, der påvirker hudens fedtstoffer. Huden bliver sensitiv, rød og irriteres let. Og faktisk har en del voksne også problemer med bumser. Der findes forskellige stadier af fedtet og uren hud. 1. Hyperseborrhea: det første stadium. Kirtlerne producerer for meget talg, så huden skinner og der kan dannes små hudorme eller bumser. 2. Mild akne: talg ophobes i kirtlerne og danner åbne eller lukkede hudorme. 3. Betændt akne: vækst af bakterier (Cutibacterium acnes) giver inflammation og røde bumser. Uren hud skal tages alvorligt og plejes med tilpassede hudplejeprodukter. Svære former for uren hud kræver receptpligtig behandling. Som supplement til medicinsk behandling og til pleje af milde former for uren hud findes flere serier af rense- og plejeprodukter, hvis aktive ingredienser har en særlig gavnlig virkning på de forskellige stadier af fedtet og uren hud.

Plejeprogram til fedtet og uren hud Avène Cleanance Cleansing Gel

Avène Cleanance EXPERT

Skånsom vaskegel til ansigt, ryg og bryst. Virker matte­ rende og fjerner effektivt snavs og makeup uden at udtørre huden. Hæmmer forekomsten af nye urenheder og mindsker tendensen til fedtet og skinnende hud. Med mild vaskebase, der bevarer hudens hydrolipide film. Skyl efter med vand. 200 ml.

Effektiv, oliefri ansigtscreme til skinnende hud og uren hud med mindre hudorme og bumser. Indeholder aktive stoffer, som opløser hudorme, hæmmer bakterieudviklingen, stimulerer cellefornyelsen og har en peelende effekt på hudens overflade – uden at irritere huden. Talgabsorbe­ rende mikrokapsler sikrer, at huden forbliver mat samt at makeup holder hele dagen. Anvendes morgen og aften efter afrensning. 40 ml.

8 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019

Start altid med at rense huden. Det er vigtigt at fjerne snavs, døde hudceller og bakterier. Vælg et renseprodukt til fedtet og uren hud, som passer til din grad af problemer og til dine præferencer – f.eks. en vaskegel, der skummes op og skylles af med vand eller rensevand, som bruges på en vatrondel. Når huden er renset, skal den plejes og beskyttes med en velegnet ansigtscreme alt efter graden af fedtet og uren hud. Alvorligere tilfælde af uren hud behandles med lægemidler. Nogle af disse, især isotretinoin, virker meget udtørrende på huden og slimhinderne. Så er der brug for plejende rens og creme til at modvirke den meget ubehagelige tørhed.


Vichy Slow Âge dagcreme Styrkende dagcreme mod aldringstegn under udvikling. For en styrket, mere ela­ stisk og fugtet hud med en skøn glød, som samtidig beskytter imod de effekter interne påvirkninger og eksterne omgivelser kan have på huden – så som UV-stråler, luftfor­ urening, stress og hormonændringer. Påfør produktet hver morgen som den sidste del af den daglig rutine. Kan anvendes af alle hudtyper også sensitiv hud. 50 ml.

A-Derma Exomega CONTROL Cream

A-Derma Dermalibour+ Repairing Cream

Vichy Slow Âge natcreme

Daglig pleje til tør hud og hud med tendens til eksem. Exomega CONTROL er baseret på dermatologisk in­ novation - BioVect ® og 100% naturlig beroligende Rhealba® Havrekim ekstrakt, som dæmper kløe og irritation med kun 1 daglig påføring. 95% af ingredienserne er af naturlig oprindelse. Exomega CON­ TROL har en høj tolerance og sikkerhed til hele familien, også spædbørn. 400 ml.

Brug Dermalibour+ Repairing Cream til særligt udsatte områder, da den reparerer* huden allerede efter 4 dage** samt renser og beroliger irriteret hud. Kan bruges til alle typer tørre hudirritationer: rifter, rødme, tørre pletter, kløe, insektbid mv. 50 ml.

Slow Âge Night er en restituerende natcreme til tidlige aldringstegn forårsaget af eksterne faktorer, såsom daglige påvirknin­ ger i bymiljøet. Natcremen hjælper med at styrke hudens antioxidant-forsvar og barrie­ refunktion om natten, og den booster celle­ fornyelsen på hudens overflade og reducerer synligheden af fine linjer og pigmentering. Anvendes som natcreme eller som maske 1-2 gange om ugen i 10 min. 50 ml.

*Hudens øverste lag. **Klinisk studie med Dermalibour+ Cream. 18 spædbørn med rød og irriteret numse i alderen 2-23 mdr.

| 9


apotekeren.dk

På apotekeren.dk kan du købe receptmedicin, håndkøbsmedicin, kosttilskud, hudpleje og meget mere

Køb på apotekeren.dk

– og få leveret direkte til døren Vælg mellem PostNord med og uden omdeling samt GLS til erhverv og pakkeshop

– eller afhent gratis på apoteket Gratis afhentning på mere end 150 af landets apoteker

– din apoteker på nettet


Behandler­ farmaceut Nu er det blevet lettere for dig, som er i fast behandling med visse lægemidler, at få din medicin, hvis du ikke lige har fået kontaktet lægen omkring receptfornyelse. Fra 1. juli i år har omkring 450 apoteksfarmaceuter kunnet kalde sig behandlerfarmaceuter. I denne funktion ligger en autorisation til at genordinere en recept på f.eks. blodtryksmedicin, kolesterolmedicin eller p-piller mm., til de kunder der ikke har været i kontakt med lægen og er i fast behandling med disse lægemidler. Den foregående recept skal dog være udstedt af en læge. Opgaven som behandlerfarmaceut er en stor mulighed for landets farmaceuter til at bruge deres faglige ekspertise indenfor lægemidler og lægemiddelbehandling til at aflaste de praktiserende læger. Ikke mindst vagtlægefunktionen vurderes til at få færre opkald omkring fornyelse af recept, hvilket vil give dem ressourcer til at løse deres kerneopgave – akut lægebehov! Derudover er apoteket åbent og tilgængeligt en stor del at døgnet, hvilket er til stor fordel for dig som kunde.

| 11


FØDDER

Sådan undgår du vabler

• Vabler opstår typisk på tynd hud på

• • •

grund af slid. Væn gradvist huden til belastning, så den kan nå at blive hærdet Blodvabler opstår typisk under hård hud som følge af tryk. Hold hård hud nede med anvendelse af en fodcreme Brug fodtøj og strømper med god pasform Skift fodtøj og strømper ofte, og når fødderne er fugtige Gå nye sko gradvist til. Beskyt huden med plaster, før vablen opstår

12 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019

Compeed® vabelplaster

Compeed® vabelplaster

Specielt udformet til vabler på hælen. Lindrer smerten med det samme, fungerer som et andet lag hud og giver hurtig sårheling. 5 stk.

Specielt udformet til vabler på tæerne. Lindrer smerten med det samme, fungerer som et andet lag hud og giver hurtig sårheling. 8 stk.


Gode råd mod fodvorter • • • • •

Tag badesandaler på i svømmehal, omklædningsrum og badeland Undlad at berøre andres vorter Undlad at pille og kradse i vorterne Hold fodvorter tørre, da fugt har en tendens til at øge smitten Brug et vortemiddel fra apoteket og husk at påføre et tætsiddende plaster • Vær tålmodig og udholdende i hele behandlingsforløbet

Nalox™

Wartner ® Frysebehandling

Wartner ® Ligtornspen

Apotekets Fodspray

Til behandling af negle­ svamp. Virker på 3 måder ved at bekæmpe negle­ svamp, mindske misfarvning og styrke og udjævne neglens øverste lag. Nalox smøres på den misfarvede/ skadede negl én gang om dagen. 10 ml.

Hurtig og effektiv behand­ ling af vorter. Anbefalet til voksne og børn fra 4 år. Til hjemmebrug - fryser vorten i dybden med samme metode, som anvendes hos lægen. Normalt er én behandling nok. 50 ml.

En sikker og effektiv behandling af ligtorne og hård hud. Effekt fra første uge. 4 ml.

Modvirker fodsved og mind­ sker svedlugt. Dufter, køler og opfrisker. 150 ml.

| 13


INTIMPLEJE

Skedesvamp og bakteriel ubalance Hos kvinder forskubbes den naturlige flora af mikroorganismer i intimzonen let. Det kan føre til skedesvamp eller bakteriel ubalance. I skeden er der en lav pH-værdi på mellem 3,8 og 4,2. Det er mælkesyrebakterier i skeden, der opretholder det sure miljø og sikrer balance mellem mikroorganismerne. Hvis pH-værdien bliver for høj, vil det skabe grobund for en uheldig vækst af mikroorganismer. Forskellige indre og ydre faktorer kan påvirke pH-værdien i skeden, så candidasvamp (skedesvamp), der naturligt lever på slimhinderne, formerer sig, eller forkerte bakterier får overtaget og skaber en infektion. Nogle af de problemer, du kan få, hvis slimhinderne i og omkring skeden generes, kan være skedesvamp og bakteriel ubalance. Bakteriel ubalance kan give tyndt og grågulligt udflåd og lugtgener. Det kan også give let rødme og kløe. Bakteriel ubalance behandles med mælkesyrebakterier, som genopretter pH-balancen i skeden, og i slemme tilfælde med antibiotika. Bakteriel ubalance forveksles ofte med skedesvamp. Symptomerne på skedesvamp er rødme, kraftig kløe og hvidt grynet udflåd, der som regel ikke lugter. Skedesvamp kan også give svie og hævelser omkring skeden, ubehag ved berøring og svie, når du tisser. En svampeinfektion skal behandles med et svampemiddel. Hvis du er i tvivl, så kan din læge konstatere, om der er tale om svamp eller bakteriel ubalance.

Ovestin®

Canesten®

Ovestin® indeholder estriol, som er godkendt til behandling af urogenitale gener. Det virker ved, at slimhinderne i skeden normaliseres og de ubehagelige menopausale symptomer lindres. Det anvendes mod symptomer på østrogenmangel, navnlig tynde og tørre slimhinder i skeden, i og efter overgangsal­ deren. 15 g.

Håndkøbslægemiddel til behandling af svam­ peinfektion i skeden og de ydre kønsorganer. Kombinationsbehandling med vaginaltablet og creme. Vaginaltabletten behandler den indre infektion i vagina. Cremen behandler den ydre infektionen som kløe. Kombinationspakning in­ deholder: 1 vaginaltablet 500 mg m/ applikator og 20 g creme 1 %.

For mere information om Ovestin ®, se pligtteksten på side 47.

For mere information om Canesten ®, se pligtteksten på side 47.

14 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019


Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt Vivag® Plus

Apotekets Intim Vaskeservietter

Forebygger og behandler underlivs­ plager, som ildelugtende eller unormal udflåd, kløe eller irritation, som kan opstå ved en ubalance i den naturlige bakterie­ flora i vagina. Vivag® Plus indeholder to patenterende og klinisk dokumenterede mælkesyrebakteriestammer, som findes naturligt i underlivet. Mælkesyrebakte­ rierne vil, med sin produktion af mælke­ syre, stabilisere det naturlige pH-niveau i underlivet og derved hæmme vækst af uønskede mikroorganismer og styrke den naturlige forsvarsmekanisme mod infek­ tioner og andre underlivsplager. 10 stk.

Udviklet til skånsom vask af intimområ­ det. Uden parfume. Bløde og skånsom­ me. Kan skylles ud i toilettet. 15 stk.

For mere information om Vivag® Plus, se pligtteksten på side 47

Vivag® Intim Barrierecreme

Vivag® Intimserviet

Vivag® Intimsæbe

Mild og plejende barrierecreme. Vivag barrierecreme blødgør huden og sikrer, at huden ikke udtørrer i intimområdet. Er deklareret i samarbejde med AstmaAllergi Danmark. Uden parfume. 50 ml.

Mild og skånsom intimserviet, som er tilpasset den intime zone. Vivag intim­ serviet kan anvendes til daglig personlig pleje og nemt medbringes på rejser. Er deklareret i samarbejde med Astma-Al­ lergi Danmark. Uden parfume. 15 stk.

Mild og skånsom intimsæbe, som er tilpasset den intime zone. Vivag intim­ sæbe kan anvendes til daglig personlig pleje samt til at fjerne lugtgener. Er deklareret i samarbejde med AstmaAllergi Danmark. Uden parfume. 400 ml.

| 15


Stram op Problemer med dryp fra blæren og vaginal ubalance viser sig hyppigt i forbindelse med graviditet, fødsel og overgangsalder. Især hormoner spiller ind.

Danatekt rensecreme Renser og vasker huden nemt og skånsomt uden brug af vand. Kan anvendes over alt på kroppen, også de intime områder. Afhjælper ubehag ved tør, rød og irriteret hud samt hudløshed. Danatekt Rensecreme indeholder glycerin og jojobaolie, der plejer, blødgør og beskytter mod udtørring. pH-værdi 4,5. Uden parfume. Svanemærket og AllergyCertified. 150 ml.

Livet igennem bliver kvindekroppen påvirket af hormoner. Når du er gravid, spiser p-piller eller er i overgangsalderen, kan hormonændringerne ofte mærkes som problemer i intimzonen. Det kan være tørre og sarte slimhinder i skeden, der skaber øget tilbøjelighed til bakteriel ubalance og svampeinfektioner. Eller det kan være tynde og sarte slimhinder i blære og urinrør, der øger tissetrangen. Du kan også blive utæt som følge af en blødere og svagere bækkenbund under graviditeten og efter en fødsel. Når du er gravid, producerer din krop hormoner, som har til formål at blødgøre ledbånd og væv, så dit bækken kan udvide sig og give plads til barnet og fødslen. Disse hormoner påvirker også muskler i din bækkenbund, så det kan blive sværere at kontrollere blæren. Ikke mindst når barnet presser på den. Langvarige fødsler kan også gøre det svært at holde tæt - måske blot i en periode - ligesom stigende alder kan svække bækkenbunden og øge tendensen til dryp og lækager ved for eksempel hoste, nys og fysisk aktivitet. Dette kaldes stressinkontinens og kan i mange tilfælde afhjælpes ved at styrke bækkenbunden med knibeøvelser.

Kvinder i den modne alder

Danatekt barrierecreme Særlig velegnet til at beskytte sart og udsat hud. Kan anvendes over alt på kroppen også de intime områder. Afhjælper ubehag ved tør, rød og irriteret hud samt hudløshed. Cremen lægger en vandaf­ visende barriere på huden samt plejer, blødgør og hjælper med at genopbygge hudbarrieren. Indeholder glycerin, der støtter fugtbalancen og mindsker udtørring. Fedtindhold 33%. pH-værdi 4,5. Uden parfume. AllergyCertified. 150 ml. 16 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019

Med alderen kan du også få problemer med tørre slimhinder. Indtil du er omkring 45-55 år, producerer dine æggestokke østrogen og progesteron. Når du løber tør for æg, begynder din overgangsalder. Du skal nu ikke længere modne æg til befrugtning, og dine æggeledere holder derfor gradvist op med at producere østrogen og progesteron. På grund af faldet i østrogen kan slimhinderne blive påvirket. Østrogen har indflydelse på meget af kroppens væv, og manglen på hormonet går blandt andet ud over slimhinder i skede, urinrør og blære, som mister smidighed, fugtighed og tykkelse. Svie, kløe og vaginal tørhed kan være følger af dette. Når slimhinderne i urinrør og blære bliver tynde og sarte kan det give en øget og meget pludselig tissetrang, også kaldet tranginkontinens, hvor du får svært ved at nå på toilettet. Oplever du problemer med lækager eller små dryp, så tag sagen i egen hånd og lav bækkenbundsøvelser. Hold dig heller ikke tilbage med at tale med din læge om problemet, som er meget almindeligt hos mange kvinder. Du er også velkommen til at tage en snak med os på dit apotek.


Kniber det med styrken?

• Find musklerne i bækkenbunden og hold dem spændt i 1-2 sekunder

• Gentag så mange gange, du kan. Træn dig op til 10 gange i træk

• Husk at hvile mellem hver sammentrækning i lige så lang tid, som du har spændt musklerne

• Træn dig op til at spænde 10 sekunder eller mere - også 10 gange i træk

• Varier med hurtige, hårde sammentrækninger,

hvor du klemmer så hårdt, du kan, og slapper af lige efter • Træn dagligt i 2-6 måneder, og fortsæt rutinen med jævne mellemrum fremover

TENA Lady TENA Lady er lige så diskrete og tynde som almindelige trusseindlæg og bind. Absorberer øjeblikkeligt og fastlåser urin, så du kan føle dig tør og sikker uanset, hvad du laver. Findes i flere forskellige størrelser med forskellige absorptionsniveauer, for at passe til din personlige livsstil og behov. Fresh Odour Control reducerer lugt og giver tryghed. 10, 12 eller 28 stk.

| 17


KOSTTILSKUD

Immunforsvar fra naturens egne kræfter Vores immunforsvar bliver ofte udfordret i vintertiden med slud, blæst, tør luft og svingende temperaturer. Derfor vælger mange at fokusere ekstra på immunforsvaret og supplerer kosten med et ekstra tilskud af forskellige vitaminer, mineraler, urter og plantestoffer for at holde immunforsvaret aktivt. 64% af den voksne befolkning mellem 18-75 år bruger et kosttilskud hver dag eller næsten hver dag, og blandt personerne over 18 år indtager flere kvinder (71%) end mænd (57%) et multivitamin- eller mineraltilskud*.

Multi-tabs ® Kvinder

Multi-tabs ® Mænd

APOVIT® Kalk + 20 µg D-vitamin

APOVIT® Omega-3

Med biotin, zink og selen, der bidrager til vedligeholdelse af normal hud, hår og negle. Vitamin C og D der bidrager til immunforsvarets normale funktion. Indeholder 320 mg calcium, som er nødvendig for vedligeholdelse af normale knogler. 60 stk.

Med B6, B12 og vitamin C der bidrager til et normalt ener­ gistofskifte og til at reducere træthed og udmattelse, plus thiamin, der bidrager til en normal hjertefunktion. 60 stk.

Kosttilskud med 400 mg calci­ um og 20 µg D-vitamin. Kalk er nødvendigt for vedligehol­ delse af normale knogler og tænder. D-vitamin bidrager til normal optagelse/udnyttelse af kalk. D-vitamin bidrager desuden til immunsystemets normale funktion. 180 stk.

Kosttilskud med de sunde fedtsyrer fra fiskeolie. Med EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre) der bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. Til voksne og børn fra 11 år. 120 stk.

Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost.

Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost. 18 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019


Vitaminer til dit immunforsvar

De mest velkendte vitaminer, der er med til at vedligeholde et normalt immunsystem, er D-vitamin og C-vitamin. Men andre vitaminer og mineraler kan også vedligeholde dit immunforsvar fx Vitamin-B6, folsyre, selen, jern og zink. Det er derfor vigtigt at få en god blanding af alle vitaminer og mineraler i kosten og eventuelt fra et supplerende kosttilskud.

Om vinteren kan det være svært at få dækket D-vitaminbehovet gennem kosten alene. Flere kostundersøgelser viser, at vi danskere kun får dækket en mindre del af D-vitaminbehovet gennem kosten**, da vitaminet kun findes i større mængder i fede fisk og i begrænsede mængder i kød og mejerivarer. Derfor vælger mange at supplere med et kosttilskud med bl.a. D-vitamin.

Har du nok D-vitamin på lager?

Mest C-vitamin i rød peberfrugt

Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin, men i vinterhalvåret i Danmark er solens stråler ikke stærke nok til at danne D-vitamin i huden, så man må tære på kroppens D-vitaminlager, der er dannet i løbet af sommeren**. Niveauet for D-vitamin i blodet varierer således efter årstiden, og det er lavere om vinteren end om sommeren.

Appelsiner og andre citrusfrugter har altid været kendt for at have et højt indhold af C-vitamin (60,8 mg pr. 100 g). Imidlertid er det rød peberfrugt, der indeholder mest C-vitamin, faktisk mere end tre gange så meget som appelsiner (191 mg. pr. 100 g). Så hvis du gennem kosten vil slå et ekstra slag for C-vitamin, så tilsæt rød peberfrugt.

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk, www.altomkost.dk og e-artiklen ”Danskernes forbrug af kosttilskud” fra DTU Fødevareinstituttet, Nr. 2, 2014, side 1-6. *Se e-artiklen ”Danskernes forbrug af kosttilskud” fra DTU Fødevareinstituttet, Nr. 2, 2014, side 1-6. **Se artiklen ”D-vitamin” på www.altomkost.dk (Miljø- og Fødevareministeriet).

UniKalk® Basic

Unikalk® Silver

UniKalk® Forte

UniKalk® 38 µg D-vitamin

400 mg calcium pr. tablet til din knoglesundhed. Anbefa­ les til personer som ønsker at supplere kosten med et tilskud af kalk. Kalk er nød­ vendigt for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

400 mg Calcium og 10 µg D-vitamin pr. tablet til din knoglesundhed. Anbefales til personer som ønsker at sup­ plere kosten med kalk og som samtidigt vil have tilskud af D-vitamin. Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale tænder og knogler. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

400 mg Calcium og 19 µg D-vitamin pr. tablet til din knoglesundhed. Kalk er nødvendig for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. D-vitamin bidrager til et normalt fungerende immun­ forsvar og normal optagelse af kalk. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

400 mg Calcium og 38 µg D-vitamin pr. tablet til din knoglesundhed. Til voksne og børn over 11 år, som ønsker et højt tilskud af D-vitamin. Kalk er nødvendig for vedlige­ holdelse af normale knogler og tænder. 180 stk.

| 19


Spørg bare os om…

Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Kosttilskud Hør mere om kosttilskud på apoteket. Vi afdækker dit eventuelle behov for ekstra vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Du kan eksempelvis have brug for et kosttilskud, hvis du er gravid, småtspisende, veganer eller går tildækket under åben himmel. Ældre kan have brug for ekstra kalk til at vedligeholde knoglerne. Børn kan have behov for at opbygge knoglerne. Kom ind på apoteket og få hjælp til at vælge det rette kosttilskud.

20 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019

Drogens Vital Tranebær Koncentreret tranebærsaft, med tilsat biotin. Biotin bidrager til vedligeholdelse af normale slimhinder. Kan drikkes som koncentrat, 15-30 ml. eller blandes med vand til saftevand. 400 ml.

Drogens Vital Hud, hår og negle

Drogens Vital Immunforsvar

Indeholder en unik kombination af planten agerpadderokke samt udvalgte vitaminer og mineraler, som f.eks. zink. Zink bidrager til vedligeholdelsen af både normal hud, hår og negle. Kobber bidrager til vedligeholdelse af normalt bindevæv. Til voksne og børn over 11 år. 160 stk

Indeholder en unik kombination af plan­ terne Echinacea, andrografis, hyldebær og C-vitamin. Andrografis og C-vitamin bidrager til immunsystemets normale funktioner. Tages som en kur: 1 tablet 3 gange dagligt i 5 dage. 30 stk.


Gode råd til et aktivt immunforsvar • God håndhygiejne ned-

sætter risikoen for at videreføre virus og bakterier • Motion og fysisk træning bevarer et aktivt immunforsvar • God nattesøvn er særlig vigtig for immunforsvaret • Spis dagligt seks stykker frugt og grøntsager. Det giver de vigtige vitaminer, mineraler og plantestoffer, som bidrager til at vedligeholde et normalt immunforsvar

Longo HemoJern

Semper Dråber

Jerntilskud med C-vitamin for øget jern­ optagelse. Indeholder ikke ingredienser fra gris. Tabletform der gør tabletterne lettere at synke. 60 stk.

Kosttilskud med mælkesyrebakterier. Semper Dråber indeholder mindst 100 millioner levende mælkesyrebakterier Lactobacillus reuteri Protectis®. 50 dags­ doser. 10 ml.

Vitacare tranebær stærk

Vitacare Baldrian & Humle

Ferro Duretter

Indeholder et naturligt og stærkt koncen­ treret tranebærekstrakt, der er udvundet af hele tranebær. Tag 2 kapsler dagligt i 15 dage, herefter 1-2 kapsler dagligt ved behov. 30 stk.

Trænger du til en god nats søvn? Vitacare Baldrian & Humle er et kosttilskud, der kan anvendes ved uro og søvnbesvær. Produktet er et rent naturprodukt, der indeholder valerianerod og humlekon­ centrat, som har en beroligende og søvndyssende virkning. Vitacare Baldrian & Humle virker ikke vanedannende og sløver ikke dagen efter. 60 stk.

Jerntilskud med C-vitamin for øget jernoptagelse. Anvendes til behandling af jernmangel samt anvendes forebyg­ gende hos gravide og bloddonorer. Fri for animalske produkter. Depottabletter. 100 stk. For mere information om Ferro Duretter, se pligtteksten på side 47.

| 21


ALLERGI

Har du allergi på kryds og tværs? Hvis du har allergi over for pollen, kan der også være visse fødevarer, du ikke tåler. Det kaldes krydsreaktioner.

Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Hvis du har allergi over for pollen, kan du opleve at få allergiske reaktioner, når du spiser fødevarer, der indeholder stoffer, der ligner dem i pollen. Det kan være frugter, grønsager, nødder og krydderier. Er du allergisk over for birkepollen, kan du for eksempel få en allergisk reaktion, når du spiser hasselnødder, kiwi eller selleri. Dette kaldes en krydsreaktion. De mest almindelige symptomer er kløe og let hævelse i mund, svælg og på læberne. Nogle kan mærke kløen helt ud i ørerne. Den allergiske reaktion er din krops forsøg på at skille sig af med de stoffer, den ikke bryder sig om - nærmere bestemt de bittesmå proteinstoffer, der findes i pollen og fødevarer. For at forstå din krops reaktion, skal du forstå, at dit immunforsvar er udviklet til at genkende fremmede proteinstoffer, der findes på overfladen af virus og bakterier. Det er helt afgørende for din overlevelse. Men i tilfældet med ufarlige proteinstoffer i pollen og fødevarer tager kroppen fejl. I langt de fleste tilfælde er den allergiske reaktion mild og harmløs. Men i sjældne tilfælde kan der komme pludselige og kraftige hævelser i svælg og hals. Du skal da søge læge med det samme. Ellers er den vigtigste forholdsregel, at du undgår de fødevarer, du ikke tåler. Det kan nogle gange være nok at opvarme fødevarerne, da opvarmningen forandrer proteinstofferne. Oplever du kraftige allergiske reaktioner på fødevarer, så tal med din læge.

BenaRhin™ Næsespray Til effektiv forebyggelse og lindring af høfebersymptomer. Virker lokalt for at lindre nasale allergisymptomer, herunder tilstoppet næse. Til kontinuerlig lindring dag og nat. Kan anvendes fra 18 år. 120 doser. For mere information om BenaRhin™ Næsespray, se pligtteksten på side 48.

22 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019


Allergodil® Øjendråber

Allergodil® Næsespray

Benaliv ® næsespray

Benaliv ® øjendråber

Forebygger og behandler symptomer på allergiske reaktioner i øjet, f.eks. ved sæsonbetinget pollenallergi og allergi over for dyrehår eller husstøvmider. Virker inden for 3 minutter. 6 ml.

Virker mod høfeber og symptomer på overfølsomhed i næsen, f.eks. nysen og løbende næse. Ét pust i hvert næsebor 2 gange om dagen. Virker inden for 15 minutter. 10 ml.

Lindrer allergisymptomer i næsen. Virker næsten øjeblik­ keligt på de typiske allergiske næsesymptomer som nysen, kløe i næsen og løbende næse og varer i adskillige timer. 150 doser.

Til dig med allergisymptomer i øjnene. Virker næsten øje­ blikkeligt og lindrer i adskilli­ ge timer. 4 ml.

For mere information om Allergodil øjendråber ®, se pligtteksten på side 47.

For mere information om Allergodil næsespray®, se pligtteksten på side 47.

For mere information om Benaliv ® øjendråber, se pligtteksten på side 47.

For mere information om Benaliv ® øjendråber, se pligtteksten på side 47.

Gode råd mod pollenallergi • Husk din medicin • Brug tørretumbler og tør dit vasketøj inden døre i sæsonen

Alnok®

Alnok®

• Vask eller skyl håret fri for pollen, inden

Lægemiddel mod allergi. Antihistamintabletter til behandling af øjen - og næse symptomer ved allergisk snue og høfeber samt symptomer ved nældefeber. Virkningen begynder indenfor ½ -1 time og varer ca. 24 timer. 10 mg 30 stk.

Lægemiddel mod allergi. Drikkeklar opløsning med antihistaminer til behandling af symptomer ved høfeber og helårsallergi samt symptomer ved nældefeber. 24 timers virkning Kan anvendes af voksne og børn fra 2 år og er velegnet hvis man har svært ved at sluge tabletter. Måle­ ske medfølger. 150 ml.

• Luk bilens vinduer og brug gerne pollen-

For mere information om Alnok ®, se pligtteksten på side 48.

du går i seng filter

• Brug solbriller eller cykelbriller, når du cykler - så undgår du pollen i øjnene

• Luft ud, når pollentallene er lave • Tjek pollentallene og planlæg dagen efter dem

• Hold dig så vidt muligt indenfor • Undgå pelsdyr, som kan have pollen i pelsen

For mere information om Alnok , se pligtteksten på side 48. ®

| 23


FORKØLELSE

Spørg bare os om…

Forkølelse Få hjælp på apoteket til din forkølelse. Vi spørger ind til blandt andet symptomer og varighed. Sammen finder vi frem til, hvilke produkter der passer til dig og din forkølel­se. Måske har du brug for en næsespray til at få luft i næsen eller hostesaft til hosten. Måske har du brug for en sugetablet til ondt i halsen. En forkølelse fører ofte flere gener med sig – og på apoteket finder vi den bedste løsning til dig.

ColdZyme mundspray

Granon®

Effektivt middel mod almindelig forkølelse. ColdZyme virker direkte på forkølelsesvirus. Kan bruges forebyggende, hvis du vil undgå forkølelse. 7 ml.

Slimløsnende hostemiddel ved hoste med sejt slim. Brusetabletter med citronsmag 600 mg. 20 stk.

Zymelin®

Zymelin® menthol

Er næsen stoppet? Du kan lindre din forkølel­ se med Zymelin®. Giver luft i næsen efter få minutter. Virkningen holder i op til 10-12 timer. Anvendes ved tilstoppet næse ved forkølelse og bihulebetændelse. Virker ved at mindske hævelsen af slimhinderne, så du får nemmere ved at trække vejret gennem næsen. Konser­ veringsfri. Til voksne og børn fra 10 år. 10 ml.

Er næsen stoppet? Du kan lindre din forkølel­ se med Zymelin®. Giver luft i næsen efter få minutter. Virkningen holder i op til 10-12 timer. Anvendes ved tilstoppet næse ved forkølelse og bihulebetændelse. Virker ved at mindske hævelsen af slimhinderne, så du får nemmere ved at trække vejret gennem næsen. Konser­ veringsfri. Til voksne og børn fra 10 år. Med menthol. 10 ml.

For mere information om Zymelin ®, se pligtteksten på side 48.

24 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019

For mere information om Granon ® 600 mg., se pligtteksten på side 48.

For mere information om Zymelin ® menthol, se pligtteksten på side 48.


DOSISPAKKET MEDICIN

Dosispakket medicin – enkelt og sikkert

Spørg på apoteket

måske kan dosispakket medicin være noget for dig eller en du kender

Det er ubehageligt at være i tvivl, om man tager sin medicin på det rigtige tidspunkt og i den rette dosis. Vil du bruge din energi på noget andet end at spekulere over, hvorvidt du tager medicinen korrekt, så kan dosispakket medicin være løsningen for dig. Med dosispakket medicin kan du holde styr på din medicin, uanset hvor meget medicin du får, og hvilken alder du har. Her bliver medicinen pakket i små engangsposer med dato og tidspunkt for, hvornår på dagen medicinen skal tages. På den måde får du et nemt overblik over den medicin du skal have. De små engangsposer rulles op og udleveres som dosisruller på apoteket. Dosisrullerne bliver pakket for 14 dage ad gangen. Vi pakker medicinen ud fra den recept du har fået af lægen, når lægen skriver på recepten, at medicinen skal dosispakkes. Det er avancerede pakkemaskiner, der bliver brugt - og vi kontrollerer selvfølgelig, at alt er pakket korrekt, så kvalitet og sikkerhed er i top. Dosisrullerne får du udleveret på dit lokale apotek, klar til brug. Den dosispakkede medicin gør det lettere at tage den rigtige dosis på det rette tidspunkt, også når der er tale om flere typer medicin ad gangen. Samtidig er de små dosisposer lette at have med sig på farten. Dosispakket medicin er med til at skabe sikkerhed og tryghed i brugen af medicin.  | 25


FORDØJELSE

Den gode tarmflora

En balanceret og varieret bakterieflora i din mave er med til at holde dig sund og rask. I dit fordøjelsessystem lever der flere bakterier, end du kan forestille dig. Der findes over 100.000 milliarder bakterier og flere hundrede forskellige slags. Og det skal du være glad for. Du er nemlig afhængig af denne bakterieflora. Bakterierne er en del af dit fordøjelsessystem, for de er med til at nedbryde din mad og sørge for, at du optager vitaminer og andre næringsstoffer. De er derfor livsvigtige for dig. Nogle af bakterierne danner oven i købet selv vitaminer til dig. Bakterierne har både indflydelse på dit optag af næringsstoffer, din fordøjelse og på dit immunforsvar. En balanceret og varieret tarmflora hjælper med at holde sygdomsfremkaldende bakterier nede og indgår i det hele taget i et vigtigt samspil med dit immunforsvar. Visse typer af bakterier gavner ligefrem dit immunsystem. Har du ubalance i tarmfloraen, kan det derfor have indflydelse på dit velbefindende. De mest velkendte ubehag er forstoppelse, diarré og oppustethed. I det daglige kan du hjælpe din mave med at holde balancen ved at få en kost rig på fibre, fuldkorn og på de gode mælkesyrebakterier, som findes naturligt i tarmene. Spørg på dit apotek, hvis du er interesseret i at høre mere om mælkesyrebaktierier.

26 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019

HUSK® psyllium mavebalance kapsler HUSK® Psyllium Mavebalance Basic er et kosttilskud i vegetabil­ ske kapsler, der med sit indhold af psyllium frøskaller bidrager til en normal fordøjelse og tarmfunktion. Til voksne og børn over 12 år. 225 stk.

HUSK® psyllium mavebalance

HUSK® psyllium mavebalance

HUSK® Psyllium Mavebalance + mælkesyrebakterier + inulin er et kosttilskud i pulverform, der med sit indhold af psyllium frøskaller bridrager til en normal fordøjelse og tarmfunktion. Til voksne og børn over 12 år. 200 g.

HUSK® Psyllium Mavebalance + mælkesyrebakterier + inulin er et kosttilskud i pulverform, der med sit indhold af psyllium frøskaller bridrager til en normal fordøjelse og tarmfunktion. Til voksne og børn over 12 år. 28x5 g.


Spørg bare os om…

Lactrase® Kosttilskud med laktaseenzym der forbedrer laktosefordøjelsen hos personer, der har vanskeligt ved at fordøje føde eller med laktoseinto­ lerans. 1-2 kapsler før indtagelsen af laktoseholdig føde. Højst 10 kapsler dagligt. 100 stk.

Gode råd til en sund tarm • Lyt til din krop, og mærk • •

Lactulose Orifarm

Dulcogas

Mod forstoppelse. Har du ofte forstoppelse eller hård mave? Lactulose Orifarm er en drikkeklar opløsning, der hjælper mod hård mave og forstoppelse. Lactulose binder vand i tarmen og gør derved den hårde afføring blød igen. Dosering voksne og børn fra 14 år 15-30 ml dagligt.

Modvirker oppustethed. Fore­ bygger luft i maven. Kan tages uden vand. Indeholder 18 breve med hurtigt opløseligt granulat. Pebermynte smag. Til voksne og unge over 14 år: 1 eller 2 breve tages 3 gange dagligt ved behov. Maksimalt 6 breve dagligt. Børn fra 6-14 år: Maksimalt 3 breve fordelt over dagen. 18 breve.

For mere information om Lactulose Orifarm, se pligtteksten på side 48.

• •

efter, hvordan du har det tre-fire timer efter et måltid Hold øje med din afføring Giv dine tarmbakterier mad – med f.eks. fiberrig kost og syrnede mælkeprodukter Spis regelmæssigt tre hovedmåltider og flere mellemmåltider gerne med frugt og grønt Øv dig i gode toiletvaner som at sidde på hug evt. med en skammel til benene Drik rigeligt med væske i løbet af dagen, gerne 1,5 liter i alt Dyrk motion i mindst en halv time dagligt Søg læge, hvis din forstoppelse ikke forsvinder med disse råd eller et mildt afføringsmiddel Søg altid læge, hvis du har blod i afføringen eller dit afføringsmønster ændrer sig uden grund

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.dagenssundhed.dk.

| 27


Har du kronisk problemer med tarmen? Mere end hver femte dansker oplever at have problemer med maven i kortere eller længere perioder. For det meste går det over. Men virkeligheden er desværre en anden for de omkring 55.000 personer, der lider af kronisk betændelse i tarmen. Der findes to kroniske sygdomme, som giver betændelse i tarmen: Colitis ulcerosa og Crohns sygdom. Colitis ulcerosa angriber slimhinden i tyk- og endetarmen, men ved Crohns sygdom kan betændelsen sidde i hele mave-tarm-kanalen, dvs. fra læber til endetarm. Symptomerne kan være voldsomme mavesmerter, vægttab, træthed og feber. Har man også diarré i mere end to uger eller blod, pus eller slim i afføringen, skal man søge læge. For det kan være kronisk tarmbetændelse, og det er vigtigt at få stillet en diagnose, så man kan komme i behandling. Selv om sygdommen er kronisk og ikke kan kureres, så findes der muligheder for både behandling og forebyggelse.

Sygdommen rammer unge

Hvert år får omkring 1.350 personer konstateret colitis ulcerosa eller Crohns sygdom, og de rammer typisk i de unge år. Man kender ikke præcis årsagen til sygdommene. Sandsynligvis er det immunforsvaret, der begynder at angribe kroppens eget tarmvæv. Reaktionen på dette er betændelse. Sygdomsforløbet er forskelligt fra person til person. Eksempelvis kan man have lange perioder uden symptomer eller med kun få gener, og pludselig kan sygdommen så bryde ud med anfald af mavesmerter, feber og blodig diarré op til 10 gange daglig. At leve med en kronisk tarmsygdom giver ikke kun fysiske gener med smerter og ubehag. Det kan være belastende ikke at vide, hvornår sygdommen bryder ud igen, og om det eksempelvis sker under en ferie. Det kan også være en psykisk belastning at vide, at man skal leve med en kronisk sygdom hele sit liv. 28 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019

Endelig kan det være svært at tale åbent om, hvad man fejler, da problemer med tarm og afføring stadig er et tabubelagt område. De fleste finder hen ad vejen ud af at leve et godt liv med de kroniske betændelsessygdomme, og de har en normal hverdag med arbejde, studier og fritidsinteresser.

Forebyg med medicin

Under et udbrud vil man dæmpe betændelsen med medicin, og i nogle tilfælde kan det blive nødvendigt at bortoperere noget af tarmen. For det meste kan man holde sygdommene i ro med forebyggende medicin og på den måde nedsætte risikoen for, at de bryder ud. Husk, at du som kroniker kan få en personlig samtale på apoteket om brug af medicin. Tilbuddet er gratis. En sund og varieret kost samt rigelig med væske er vigtig, hvis man lider af colitis ulcerosa eller Crohns sygdom. Derudover er det en god idé at føre dagbog over, hvad man spiser og drikker. På den måde kan man holde styr på, hvad man evt. skal holde sig fra, fordi det påvirker tarmen negativt. Find en kostdagbog på apoteket.dk/tarmen, hvor du kan læse mere om kronisk tarmbetændelse.

Kilde: Apotekerforeningen , august 2019


MAVE

Lacrofarm Junior ® Mod forstoppelse hos børn. Lacro­ farm Junior ® hjælper jeres barn til at få en lind afføring, også selv om han eller hun har haft forstoppelse i længere tid. Lacrofarm Junior ® virker ved at holde på vand i tar­ men, så afføringen bliver blødere. Lacrofarm Junior ® kan bruges af børn fra 2 år og er ikke tilsat smag. 30 breve. For mere information om Lacrofarm Junior, se pligtteksten på side 48.

Moxalole®

Magnesia

Toilax®

Den lige vej til en velfungeren­ de mave. Det er et pulver til oral opløsning, som virker mod forstoppelse ved at binde vand til afføringen, som bliver blødere og mere fyldig, så der bliver sat gang i tarmbevægelserne. Moxalole har en mild smag af citrus og kan opløses i vand, saft eller juice. Det har effekt 12-24 timer efter indtag. 20 breve.

Magnesia tabletter bruges ved forstoppelse. Tag 2-3 tabletter efter behov. Drik rigeligt med vand, da det har betydning for den afførende virkning. Den afførende virkning indtræder efter 6-8 timer. 100 stk.

Virker mod akut eller kortvarig for­ stoppelse ved at fremme tarmens bevægelser og øge salt- og vand­ indholdet, så afføringen blødgøres. 4 stk. enterotabletter og 1 stk. rektalvæske i kombipakning.

For mere information om Magnesia, se pligtteksten på side 49.

For mere information om Toilax ®, se pligtteksten på side 49.

For mere information om Moxalole ®, se pligtteksten på side 49.

| 29


Gode råd ved diarré • Giv barnet rigeligt med væske,

men undgå sukkerholdige drikke

• Spis små lette måltider med fx

MICROLAX® Hurtig lindring af forstoppelse. Virker kun lokalt i endetarmen og giver kontrolleret afføring inden for 15 minutter. 4 stk. For mere information om Microlax, se pligtteksten på side 49.

• • • •

yoghurt, kiks, suppe eller revet æble Begræns smittespred­ning med grundig håndhygiejne Desinficér toilettet efter hver tynd afføring Vent to døgn med daginstitution efter sidste omgang diarré Undgå at dele håndklæde, sengetøj, bestik eller køkken­redskaber med andre

Spørg på apoteket efter produkter, der afhjælper diarré

Dulcolax®

Tasectan®

Tasectan®

Anvendes ved forstoppelse og virker indenfor 6-12 timer. Virker lokalt i tyktarmen. Tag 1-2 tabletter om aftenen og få virkningen den følgende morgen. Dulcolax stimule­ rer tarmens naturlige bevægelser og forstoppelsen afhjælpes. Til voksne og børn fra 10 år. Kan anvendes under amning. 30 stk.

Skånsom behandling af akut diarré hos børn og spædbørn. Fjerner årsagen til diarréen vha. en biofilm i tarmen, optages dermed ikke i kroppen og påvirker ikke tarmens normale bevægelser. 1 brev oplø­ ses nemt i vand på en teske eller røres i barnets foretrukne mad eller drikke. 20 stk. breve til børn fra 0 år. 250 mg. 20 stk.

Effektiv behandling af akut diarré hos voksne. Virker lokalt i tarmen og giver ikke forstoppelse. Genop­ retter tarmens normale funktion. 15 stk. kapsler til voksne og unge over 14 år. 500 mg. 15 stk.

For mere information om Dulcolax ®, se pligtteksten på side 49.

30 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019


HALSBRAND

Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Alminox® Alminox ® tabletter bruges ved for meget mavesyre, halsbrand, sure opstød og svien i maven. Voksne: 1-3 tyggetabletter efter behov. 30 stk. For mere information om Alminox ®, se pligtteksten på side 49.

Galieve®

Balancid® Novum

Mikstur med frisk smag af coolmint. Galieve mikstur kan lindre halsbrand og sure opstød på kun 3 minutter. Virker i op til 4 timer. 300 ml.

Tyggetabletter med pebermyntesmag som lindrer sure opstød. Tag 1-2 tabletter efter behov og tyg grundigt. 30 stk.

For mere information om Galieve ®, se pligtteksten på side 50.

For mere information om Balncid ® Novum, se pligtteksten på side 49.

| 31


SMERTE

Pamol® flash

Pamol®

Treo® og Treo® Citrus

Smeltetablet til børn med smerter og fe­ ber. Kan bruges til børn der vejer mellem 13-50 kg (ca. 2-15 år). 12 stk.

Tabletterne er allround smertestillere mod svage smerter. Virker også feber­ nedsættende. 20 stk.

For mere information om Pamol ® Flash, se pligtteksten på side 50.

For mere information om Pamol ®, se pligtteksten på side 50.

På 20-30 minutter virker Treo® mod migræne og svage smerter, som f.eks. hovedpine og tandpine. Indeholder ace­ tylsalicylsyre, som virker smertestillende og febernedsættende, og caffein som øger den smertestillende virkning. 20 stk. For mere information om Treo ®, se pligtteksten på side 51.

Kodimagnyl® Den velkendte og effektive hoved­ pinetablet. Med acetylsalisylsyre og codein, der virker smertestillende. Til voksne 1-2 tabletter højst 4 gange daglig. 20 stk. For mere information om Kodimagnyl ®, se pligtteksten på side 50.

32 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019

Ipren® tabletter Tabletter, som er effektive mod f.eks. menstruationssmerter, når det gør ondt i større områder af ryggen eller ved fx in­ fluenzasymptomer, hvor du har smerter flere steder i kroppen. 20 stk. For mere information om Ipren ® Tabletter, se pligtteksten på side 50.

Ipren® gel Gel, som virker lokalt og er effektiv mod smerter og ømhed i f.eks. ankel, knæ og albue, hvor du kan massere gelen direkte ind i huden lige der, hvor det gør ondt. 50 g. For mere information om Ipren ® Gel, se pligtteksten på side 50.


Få individuel smerte­rådgivning på apoteket Smerter er et vidt begreb, som dækker alt lige fra kroniske og sygdoms­ relaterede smerter til den periodiske ømhed forbundet med eksempelvis hovedpine, menstruationssmerter og muskel­ømhed efter sport. Apotekspersonalet rådgiver dig om, hvordan du kan blive smerterne kvit og samtidig forbedre livskvaliteten. Hvis du har kroniske smerter, henviser vi til din læge, men i de fleste tilfælde kan apoteket rådgive om akutte smerter, som kan afhjælpes med svage smertestillende midler og gode råd til, hvad du selv kan gøre.

Emla® Medicinske plastre anvendes til bedøvelse af huden, f.eks. forud for blodprøvetagning, vaccination eller mindre indgreb. 2 stk. For mere information om Emla®, se pligtteksten på side 51.

Få personlige råd på dit lokale apotek om, hvordan du mindsker dine smerter.

Gode råd til smertelindring

• Sørg for at lufte ud, drikke vand

og dyrke motion • Sørg for at spise sundt og få nok søvn • Identificér årsagen til smerterne inden behandling • Opsøg rådgivning om relevant smertebehandling på apoteket eller hos lægen

Tapin® Plaster der virker lokalbedøvende på overfladen af huden. Det forår­ sager midlertidig følelsesløshed i huden på eller i nærheden af det område, hvor plasteret anvendes. Plasteret påføres huden. De aktive ingredienser frigives fra plasteret og absorberes i overfladen af huden, hvorved der opnås en lokalbedøvende effekt. Tapin kan bruges før nålestik, hvis du f.eks. skal have taget en blodprøve eller have indført et kateter i en blodåre. 2 stk. For mere information om Tapin ®, se pligtteksten på side 51.

| 33


Apoteket

– høj faglighed og tilgængelighed Hvad tænker du på, når du tænker på apoteket? Sandsynligvis den direkte kontakt mellem kunde og fagperson i skranken omkring køb og salg af medicin. Men vidste du, at vi på apoteket tilbyder meget mere faglig rådgivning, information om praktisk brug og drøftelse omkring tanker og bekymringer i lægemiddelbehandlingen? På apoteket tilbyder vi mange forskellige sundhedsydelser, som altid er tilgængelig til dem, der har et behov. Vi har igennem mange år rådgivet og vejledt i korrekt brug af inhalationsapparater. Til dig, der skal starte på ny medicin, men også til dig, der har taget astmamedicin igennem længere tid. Hvis du lige har fået konstateret en kronisk sygdom og skal have medicin i den forbindelse tilbyder vi dig to samtaler med en farmaceut omkring, hvad der måtte bekymre eller undre dig. Formålet her er at få dig startet bedst muligt op i behandlingen af en kronisk sygdom. Derudover kan vi tilbyde en samlet gennemgang af din lægemiddelbehandling, hvis medicineringen 34 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019

virker uoverskuelig. Hvis vi derudover registrerer et medicinsk problem, der forhindrer dig i at tage medicinen korrekt, vil vi også under en samtale gå i dybden med dette og forhåbentlig løse problemet sammen. Halvdelen af landets apoteksfarmaceuter har netop fået autorisation som behandlerfarmaceuter. Herved har vi fået mulighed for at genudskrive en recept på visse lægemidler til patienter i fast behandling hermed. Som fagpersoner i sundhedsvæsnet er det vigtigt vi løfter i flok med de forskellige ekspertområder, vi har. Denne opgave er et skridt på vejen. Med andre ord. Der sker en masse i maskinrummet på et apotek, der alt i alt skal bidrage til at forbedre kundernes forståelse, opfattelse og brug af lægemidler. Apotekets fornemste opgave er at sikre rette pille i rette mund til rette tid! Apoteket - en del af sundhedsvæsnet når du har tid!


MOTION

Biofreeze® Kølende, hurtig og effektiv smerte­ lindring til muskler og led. Kan bruges før, under og efter fysisk aktivitet såsom; havearbejde, sport og til generelle fysiske smerter. Behandlingen kan gentages med jævne mellemrum. Efter 2 til 3 behandlinger opnås den maksima­ le effekt. 118 ml.

Jasper sportstape

Futuro® håndledsbandage

Futuro® knæ­bandage

Uelastisk tape, som anvendes til støtte af led og muskler - enten forebyggende eller som behandling af f.eks. sportsskader. Med god og hudvenlig klæb sidder sportstapen solidt og kan fiksere led og musk­ ler, således du undgår uhensigts­ mæssige vrid og bevægelser. 3,8 x 10 meter.

Sørger for behagelig støtte og beskyttelse af håndleddet. Med aftagelig skinne som kan tilpasses individuelt. Kan anvendes til både højre og venstre håndled. Fås i flere størrelser. 1 stk.

Knæbandage som er lavet af dobbelt strækmateriale for optimal tilpasning. Den stabiliserer i siden og støtter musk­ ler, sener og ledbånd samt beskytter knæet. Fås i flere størrelser. 1 stk.

| 35


MUND

Frisk mund giver velvære og forebygger sygdomme En frisk fornemmelse i munden giver velvære. Når du regelmæssigt fjerner belægningerne på tænderne, gør du det sværere for bakterierne at fæstne sig. Det er medvirkende til at forebygge tandsygdomme, som huller i tænderne og parodontose. Det afgørende er dog sammensætningen af dine mundhulebakterier. En forkert sammensætning kan give karies (huller i tænderne), parodontitis (de løse tænders sygdom), dårlig ånde, blister med mere. Du fjerner bedst belægninger ved at gøre grundigt rent med tandbørsten og ved at bruge tandstikkere og tandtråd, der kan nå ind i de mellemrum, hvor tandbørsten ikke kan nå. En grundig rengøring, ændrer dog ikke noget ved bakteriesammensætningen. Det er kun din livsstil (f.eks. ændring af kostvaner) og så tilskud af mundhuleprobiotikum, der kan ændre denne sammensætning til det bedre. Dårlig ånde skyldes oftest, at bakterier på tungens overside danner ildelugtende svovlgasser. Det er samme type bakterier som giver parodontitis, så alene af den grund er det vigtigt at få bugt med dem. Det kan være svært at børste sin tunge, især på den bageste 1/3, hvor disse bakterier gemmer sig. Derfor er det en god idé at tilføre positive mælkesyrebakterier beregnet til mundhulen. De udkonkurrerer så de bakterier der indgår i dannelsen af svovldampene.

36 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019

ProlacSan Originale humane mundhulebakterier, som fortrænger de skadelige bakterier og derved skaber en bedre bakterieba­ lance i munden. 30 stk.


vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Spørg bare os om…

Spørg bare os

Mundhygiejne Årsagerne til dårlig ånde kan være mange. Derfor spørger vi blandt andet om du døjer med sure opstød, oplever tørhed i munden eller har tandkødsbetændelse. På apoteket får du gode råd og effektive produkter til en sund og frisk mund.

GUM® AftaClear

GUM® Hydral Spray

Førstehjælp til sår og blister i munden. Kan anvendes af hele familien. Umid­ delbar smertelindring, fremskynder helingen og reducerer inflammationer. Barrierefunktion som giver hurtig helen­ de effekt med hyaluronsyre. 10 ml.

Øjeblikkelig lindring af mundtørhed. Ny formel der giver øget fugt og velvære samtidig med, at den beskytter munden mod skader forårsaget af mundtørhed. 50 ml.

| 37


LUS

Sæt effektivt ind mod de små, blodsugende bæster Kom ind på apoteket når I opdager lusene og giv lusene svar på tiltale. Smitte med lus kalder på handling, og med effektive lusemidler, en tættekam og gode råd fra apoteket har du større chance for at komme lusene til livs. Vi tilbyder effektive, hurtigtvirkende og veldokumenterede lusemidler. Husk at følge anvisningen nøje, inden du går i gang med behandlingen.

Hedrin® Once Gel

Hedrin Protect & Go®

Linicin® Prevent

Nem og hurtig behandling mod lus og æg – skånsom mod børn. Èn behandling er nok, det tager kun 15 minutter og du behøver IKKE at kæmme. Effekten er klinisk dokumenteret. Fordeles i tørt hår og hovedbund - Kæm ikke håret - Efter de 15 min. er det vigtigt, at shampoo kommes direkte i håret, inden der skyl­ les med vand. Allergimærket og så mild, at det kan bruges af gravide, ammende og til børn fra 6 måneder. 250 ml.

Beskyt dit barn og familien mod luseangreb. Sprayes nemt og hurtigt i håret, skal ikke vaskes ud. Holder helt til næste hårvask også selvom håret redes eller føntørres – for bedst mulig beskyttelse anvendes dog min. to gange om ugen. Farveløs spray og neutral duft. Allergimærket og så mild, at det kan bruges af gravide, ammende og til børn fra 6 måneder. 120 ml.

Det vigtigste øjeblik i kampen mod lus kan vise sig at være om morgenen, når du sender børnene ud af døren. Her har du nemlig mulighed for at forebygge, at de kommer hjem med lus senere på dagen. Spray Linicin Prevent i deres hår, så holder lusene sig på afstand i mindst 7 timer. Én flaske rækker til ca. 30 behandlinger. Sprayen kan anvendes hver dag. 100 ml.

38 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019


HÅRPLEJE

Apotekets stylingtips: • Husk varmebeskyttelsesspray inden brug af føntørrer, krølle- og glattejern

• Brug voks til at forme frisuren og give håret hold og struktur

• Voks kan krammes ind i hårspidserne for

at samle dem – eller til at give en pjusket effekt. Suppler evt. med hårspray for ekstra hold • Brug hårmousse til at give ”rodløft”, fylde og hold til kort og langt hår. Mousse kan bruges i tørt hår eller i håndklædetørt hår inden føntørring • Slut eventuelt af med hårspray, når frisuren er formet. Hold flasken i en afstand af 20-30 cm fra håret, når der sprayes

Linicin® PLUS Shampoo og Linicin® PLUS Solution En effektiv og sikker lusebehandling til enhver hårtype. Linicin har en klinisk dokumenteret effekt: Den dræber lus, kvæler luseæg og forebygger nye luse­ angreb. Én behandling a 15 minutter er nok til at komme de små kræ til livs – og når du bruger Linicin har lusene ikke mulighed for at udvikle resistens. Linicin PLUS Shampoo er til glat og fint hår – Linicin PLUS Solution til kraftigt og krøllet hår. Anvendes i tørt hår. 100 ml.

Apotekets Hair Mousse

Apotekets Hair Spray

Uparfumeret hårmousse, der giver ekstra fylde. Mild mod hovedbunden. Klistrer ikke. 75 ml.

Uparfumeret hårspray med provitamin B5, der plejer og blødgør håret. Nem at rede ud igen. 75 ml.  | 39


RYGEAFVÆNNING

Hvem ryger også din cigaret? Som ryger bliver du konstant mindet om, at det er farligt at ryge. Har du svært ved at holde op, så skån i det mindste børn for røgen ’Puh, du lugter af røg mor’, ’Du kan dø af det farfar’, ’Du bliver syg af røg mormor’. Børn er flittige til at minde voksne om, at det er skidt at ryge. Og med god grund. Tobaksrøg er farligt. Problemet er bare, at det kan vække dårlig samvittighed, som får dig til at ryge endnu mere, hvis du har for vane at bruge røg til at dulme negative følelser med. Du er dog nødt til at respektere, at børn skal skånes for røg. Også hvis det er andre, der ryger, bør du kæmpe for et røgfrit miljø.

Kun 15-25% af røgen bliver inhaleret af dig, som ryger. Resten ryger ud i

omgivelserne som en sidestrøm af røg med endnu flere skadelige stoffer end den røg, du tager ind. Da børn trækker vejret flere gange end voksne, indånder de tilmed ekstra mange af de skadelige partikler. Deres krop er samtidig mindre, så stofferne fylder forholdsvis mere. Har du børn eller får du børn på besøg i dit hjem, så væn dig til at ryge udenfor. Eller endnu bedre: Forsøg at vænne dig helt af med at ryge. Det vil både dæmpe børnenes og din egen bekymring for sundheden. Beslutningen om et rygestop skal dog komme fra dig selv. Det er ikke nok, at det er omgivelserne, der ønsker dig røgfri. Men det kan være nødvendigt med hjælp udefra for at komme vanen til livs. For eksempel fra din læge. Du er også altid velkommen til at tage en snak med os på dit apotek.

Nicorette Fruit Sugetabletter

Nicorette Inhalator

Diskret lindring af rygetrangen i praktisk lomme­ format. Lindrer din rygetrang efter 5 minutter. Med frugtsmag. 20 stk.

Nicorette Inhalator erstatter den hånd-til-mund rutine, som mange rygere har svært ved at und­ være. Nicorette lindrer din rygetrang og hjælper dig med at blive røgfri. 18 stk.

Et barn er i den forstand det samme som et rygning-forbudt-skilt. De skadelige virkninger af tobaksrøg er endnu større for et barn.

For mere information om Nicorette Fruit, se pligtteksten på side 51.

40 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019

For mere information om Nicorette Inhalator, se pligtteksten på side 51.


Styr på penge, papirer

– og pillepas –

til din næste udenlandsrejse? Tager du dagligt medicin, der indeholder sløvende eller euforiserende stoffer? Så skal du huske pillepasset, inden du pakker din medicin ned i toilettasken og drager mod lufthavnen. Det kan nemlig godt skabe problemer, hvis du ikke kan bevise, at din medicin er til eget forbrug. Kufferten er pakket med solcreme, gode bøger og badetøj, og snart kan du læne dig tilbage i liggestolen under varmere himmelstrøg. Men du når måske ikke meget længere end til sikkerhedskontrollen i lufthavnen, hvis ikke du har husket pillepasset.

Hvilke lande kræver pillepas?

Pillepasset kaldes officielt en Schengen-attest, da den kan anvendes i Schengen-landene, som dækker over Norge, Island og EU-landene – (minus Storbritannien og Irland). Disse lande er forpligtede til at anerkende pillepas som gyldig legitimation for, at din medbragte medicin er til eget brug.

Pillepasset er dokumentation på, at medicinen du medbringer, er til eget brug og ikke med henblik på videresalg.

Rejser du derimod uden for Schengen-landene, så er sagen en anden. For lande uden for Schengen-området fastlægger nemlig egne regler for indførsel af medicin, og du bliver derfor nødt til at kontakte det pågældende lands ambassade/ repræsentation i Danmark for at høre, hvilken dokumentation der kræves det enkelte sted, når det kommer til at bringe medicin med på rejsen.

Hvilken type medicin skal der et pillepas til?

Hvem udsteder pillepasset?

Dér, hvor pillepasset bliver nødvendigt, er ved fragt af medicin, der indeholder stoffer, som påvirker nervesystemet og kan virke euforiserende. Det gælder både håndkøbs- og receptpligtig medicin og inkluderer blandt andet sovemedicin, stærke smertestillende og beroligende midler.

Pillepasset er gratis og udstedes for rejsens længde. Har du brug for at medbringe medicin til mere end 30 dage, skal du dog kontakte rejselandets ambassade/repræsentation i Danmark.

Betyder det så, at du ikke kan medbringe noget som helst medicin, uden at sikkerhedsscanneren i lufthavnen begynder at bippe? Nej, det gør det ikke. Du må f.eks. gerne medbringe alt fra astmamedicin, gigtmedicin og hjertemedicin - til hormoner, hudmidler og infektionsmedicin på rejsen.

Der kan forekomme medicin, som ikke står på listen, men som man alligevel kan få en medicin­ attest til. Er du i tvivl, så spørg din læge eller på apoteket.

Har du ikke anskaffet dig et pillepas til din euforiserende medicin endnu, bør turen gå til apoteket, inden den går mod lufthavnen. Det er nemlig apotekerne, der udsteder pillepasset. Af hensyn til dokumentation for lægemidlet er det en fordel, hvis du henvender dig på apoteket, hvor du har købt eller planlægger at købe medicinen.

Er du usikker på, om du har behov for at anskaffe dig et pillepas til rejsen? Så kan du tage apotekets guide her: www.apoteket.dk/sundhed/rejse/ guide-pillepas eller spørge på apoteket.

| 41


REJSEKUFFERT

Så kan du bare rejse

Vil du have gode minder med hjem fra ferien? Så pak kufferten med omtanke. Hjælp til selvhjælp er smart at have med under fremmede himmelstrøg.

Nix Creme Nix ® er et middel mod lus og fnat. Permethrincreme kan anvendes som anbefalet ved behandling af fnat. 5%. 30g.

Tag en tænkepause, før du pakker: Er der noget, du døjer med, som kan risikere at dukke op på ferien? Det kan være forkølelsessår, soleksem eller allergi. Eller måske svampeinfektioner, hård mave, diarré, transportsyge, vokspropper i ørerne eller vabler. En ferie kan også sætte gang i nogle nye (eller gamle) vaner. Det kan være rygning, indtag af alkohol, sportsaktiviteter eller sexlivet, der får en opblomstring. Det giver fornøjelse, men nogle gange også gener. På apoteket kan vi hjælpe dig med at pakke med omtanke, så du er fri for at bruge ferien på at jagte lindring.

For mere information om Nix Creme, se pligtteksten på side 47.

Labidan læbe- og næsesalve

Apotekets Stop Forkølelse Næsespray

Apotekets Næsedouche

Avivir Aloe Vera Gel

Blød salve der lindrer, plejer og beskytter tørre og sprukne læber samt irriteret og rød hud omkring næsen. 10 ml.

Hjælper med at stoppe forkølelsesudbrud og letter symptomer på snue. Renser og plejer næsens slimhinde. 15 ml.

Sterilt hypertonisk saltvands­ opløsning 2,1%. Uden konser­ veringsmiddel. 100 ml.

Køler, beroliger og mindsker rødmen ved solskoldethed, insektbid, røde haler og lignende. Kan anvendes af børn og voksne. 150 ml.

42 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019


Spørg bare os om…

Hansaplast Universal plaster Vandafvisende plastplastre i åndbart materiale. Egner sig til tildækning af alle slags små sår. Det klæbefri kompres beskytter og tildækker såret og den stærke klæbeevne sikrer, at plasteret bliver siddende. Plastrene fås som strips i forskellige størrelser der forsegler såret fuldstændigt (40 stk.) eller som stykker (10 stk. 10cm x 6cm) der kan klippes af i den rette størrelse.

Optimal sårbehandling Hvis du kommer til skade, renses såret med lunkent vand fra vandhanen. Hvis det er et overfladisk sår, dækkes det med et almindeligt plaster. Hvis det er et lidt dybere sår, dækkes såret med et plaster, der giver et fugtigt sårhelingsmiljø. Et fugtigt miljø fremmer sårhelingen, fordi cellerne deler sig hurtigere og smerten minimeres. Risikoen for ar er også mindre.

Apotekets Alcogel

Mepilex Border Lite

Hudvenlig gel til desinficering af hænder. Efterlader huden bakteriefri. Astma-Allergi deklareret. 75 ml.

Et kvalitetsplaster som kan fjernes uden smerte. Mepilex Border Lite beskytter huden og giver en hurtigere heling af såret og en pænere ardannelse. Kan anvendes til mindre skrammer såsom hudafskrabninger, finger­ skader, rifter og blærer. 4 stk.

Spørg på apoteket, hvilken type plaster, der er bedst egnet til dit sår. Her får du også råd om den korrekte anvendelse.

| 43


Propper i ørerne – ørevoks eller tryk Propper i ørerne hos voksne kan skyldes flere ting. Der kan bl.a. være tale om ørevoks, der har dannet en prop i det ydre øre eller tilstopning af det eustatiske rør, der løber fra det indre øre ned til næsen. En prop forårsaget af ørevoks kan skyldes hyppig rens med vatpinde, overproduktion af voks eller brug af høreapparat eller lyddæmpende ørepropper. En sådan prop kan medføre nedsat hørelse samt en fornemmelse af susen og tryk i øret. Her kan du med fordel bruge et middel til opløsning af ørevoks i det ydre øre. Spørg på apoteket. Hvis symptomerne skyldes en tilstopning af det eustatiske rør, skal der behandles via næsen. Det skyldes, at trommehinden forhindrer trykket i det indre øre i at blive udlignet fra øresiden. Røret kan bl.a. blive tilstoppet under forkølelese, allergi eller en tur i fly eller under vand. På apoteket har vi forskellige muligheder for at afhjælpe dine symptomer.

Remo-wax® Spray

Remo-wax® Olie Spray

Vaxol ørespray

Blødgør og løsner ørevoks og øre­ vokspropper, så de lettere skylles ud. Praktisk spraymundstykke letter brugen og sikrer korrekt dosering. Øresprøjte til skylning af øret medfølger. 10 ml.

Mindsker kløe og irritation i øre­ gangen forårsaget af tør hud. Olien hjælper også med at genoprette ørets naturlige rengøringsmeka­ nisme, da olien blødgør ørevoks og dermed forebygges dannelsen af ørevokspropper. Kan anvendes efter behov og skal ikke skylles ud. 15 ml.

Blødgør og fjerner overflødigt ørevoks og vokspropper. Sprayen indeholder naturlig olivenolie, som fugter tør hud, hvorved kløe og irritation mindskes i øregangen. Denne barriere gør også, at øregangen beskyttes mod vand, snavs og bakterier, hvilket er vigtigt ved bad og svømning. Vaxol er et effektivt produkt uden kon­ serveringsmiddel. Velegnet til voksne og børn over 1år. 10 ml.

44 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019


ØJNE

Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Naturlige aldersforandringer i øjnene Måske føles armene lidt for korte og lyset ikke længere stærk nok til at læse en god bog? Alderen ændrer vores syn helt automatisk - øjet får sværere ved at stille skarpt fordi du mister fleksibilitet i øjets linse og pupil. Alt sammen noget, vi lever med, fordi det hører med til at blive ældre. Vi kan ikke helt forhindre degenerering af øjnene, men vi kan forberede øjet på et langt liv, hvor synet spiller en stor rolle for livskvaliteten. De rette vitaminer, mineraler og plantestoffer kan være med til at bevare og vedligeholde vores syn livet igennem. Nogle vitaminer er velkendte i forhold til øjensundheden. Men også plantestoffer kan have en gavnlig virkning på synet. For eksempel kan indtagelse af nogle af de plantestoffer, der findes naturligt i øjet, styrke synet. Øjets interne solbrille består f.eks. af lutein og zeaxanthin, som er carotenoider (i familie med gulerødder) og kun findes i øjets nethinde, hvor de beskytter mod skadeligt blåt lys. Desuden er de kraftige anti-oxidanter og beskytter således mod aldring. Hvis du oplever markante og pludselige synsforandringer skal du have øjnene tjekket hos en øjenlæge. Ellers kommer du langt med briller, og vidste du at du kan få kosttilskud der gavner øjnene?

Synvital Plus Kosttilskud med plantestofferne lutein og zeaxanthin som findes i øjets nethinde, hvor de beskytter mod skadeligt lys. Indeholder zink, der bidrager til at vedligeholde et normalt syn. 185 stk.

| 45


Har du husket alt til ferien?  Aftersun  Akut og forebyggende allergimedicin  Akut og forebyggende medicin til feriemave  Desinficerende midler (sårrens, håndrens osv.)  Fodprodukter (fodcreme, fodfil osv.)  Forkølelsessårsprodukter  Fugtighedscreme  Hygiejneartikler (vatrondeller, bind osv.)  Insektmidler  Læbepomade med solfaktor  Medicin til halsbrand og sure opstød  Mundskyllevæske  Næsespray  Papirlommetørklæder  Personlige toiletartikler  Plaster  Produkter til intimhygiejne  Prævention  Receptpligtig medicin  Rygeafvænningsprodukter  Shampoo / balsam / bodyshampoo  Medicin  Solbeskyttelse til børn og voksne  Støttebind (til evt. forstuvninger)  Støttestrømper til den lange fly- eller biltur  Tandbørste og tandpasta  Termometer  Transportsygemedicin  Vabelplaster  Øjendråber

46 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019


Ovestin® (estriol) vaginalcreme 1 mg/g og vagitorier 0,5 mg. Kan købes uden recept. Virkning og anvendelse: Vaginal hormonsubstitutionsbehandlingi bruges til lindring af gener, som er forbundet med faldende østrogenproduktion i forbindelse med overgangsalderen, fx urogenitale gener. Dosering: Til brug i skeden: 0,5 mg (1 applikatordosis) eller 1 vagitorie dybt i skeden 1 gang dgl. ved sengetid i 2-3 uger, senere nedsættes dosis gradvist til 1 applikatordosis creme/vagitorie 2 gange om ugen. Det kan tage flere dage eller uger for dig at føle en forbedring. Kontakt din læge, hvis du får det værre, eller hvis du ikke oplever en bedring. Forholdsregler: Brug ikke Ovestin, hvis du: er gravid, har eller har haft brystkræft, har østrogenfølsom cancer, har blødning fra skeden uden kendt årsag, har ubehandlet fortykkelse af livmoderslimhinden, har eller har haft blodpropper i en vene (trombose) eller i lungerne (lungeemboli), har en blodprop-lidelse, har eller har haft hjertekrampe (angina), slagtilfælde eller hjerteanfald, har eller har haft leversygdom, har en sjælden arvelig stofskiftesygdom (porfyri), er allergisk over for estriol eller et af de øvrige indholdsstoffer i Ovestin. Når du begynder at bruge Ovestin, skal du regelmæssigt til undersøgelse hos din læge (mindst en gang om året). Fortæl det til lægen, før du begynder behandlingen, hvis du har: godartede knuder i livmoderen, vækst af livmoderslimhinden uden for livmoderen eller fortykkelse af livmoderslimhinden, øget risiko for blodpropper, forhøjet blodtryk, leversygdom, sukkersyge, galdesten, migræne eller kraftig hovedpine, en sygdom i immunsystemet (SLE), epilepsi, astma, en sygdom som påvirker trommehinden og hørelsen (otosklerose), højt fedtindhold i blodet, væskeophobninger pga. hjerte- eller nyreproblemer, leverbetændelse (hepatitis C) eller hvis en person i din nærmeste familie har eller har haft brystkræft. Hvis du tager medicin mod epilepsi, tuberkulose, hiv-infektion eller naturlægemidler, der indeholder St. Johns urt, kan det have indflydelse på virkningen af Ovestin. Vaginal blødning med ukendt årsag bør afklares. Graviditet og amning: Ovestin må ikke anvendes. Bivirkninger: Almindelige: hævelse og ømhed i brysterne, lokal irritation af slimhinden i skeden. Ikke almindelige: kvalme, mindre blødning fra skeden, udflåd. Øvrige bivirkninger: Se indlægssedlen. Pakningsstørrelser: Vaginalcreme: Tuber med 15, 30 eller 50 gram. Vagitorier: Blister med 5 stk. Læs omhyggeligt indlægssedlen og oplysningerne på emballagen inden brug. Brug altid Ovestin nøjagtigt som beskrevet i indlægssedlen eller følg instruktionerne fra lægen eller apotekspersonalet. Canesten® (clotrimazol) kombinationspakning med 1 vaginaltablet og 20g creme. 1 vaginaltablet indeholder 500 mg clotrimazol og 1 g creme indeholder 10 mg/g clotrimazol. Virkning og anvendelse: Vulvitis og vaginitis forårsaget af clotrimazolfølsomme mikroorganismer hovedsagelig gærsvampe (Candida albicans). Canesten kan bruges mod svampeinfektion i skeden og de ydre kønsorganer, der skyldes mikroorganismer, som Canesten virker på. Dosering (voksne og børn over 12 år): 1 dags behandling: Én vaginaltablet 500 mg anbringes dybt i skeden ved sengetid som engangsdosis. Vaginaltabletten indføres ved hjælp af applikatoren i pakningen. Under graviditet bør vaginaltabletten indføres med fingrene og uden brug af applikator for at undgå at beskadige cervix. Af praktiske hensyn bør behandling undgås under menstruation. Ved symptomer på huden omkring skedeåbningen (vulvitis) appliceres cremen 2-3 gange dagligt, direkte med fingrene på det inficerede område og der fortsættes i 1-2 uger. Da vagina og vulva som regel begge er angrebne, bør der foretages en kombineret behandling af begge områder. Seksualpartner bør kun behandles, hvis der er symptomer (f.eks. kløe og rødme), og efter samråd med lægen. Hvis symptomerne varer ved i mere end 7 dage kontaktes lægen. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes af børn under 12 år. Bør ikke anvendes til børn og unge kvinder under 15 år samt ej heller til postmenopausale kvinder eller ved gentagne betændelser inden for 2 måneder – uden tilsyn af læge. Lægen kontaktes også ved feber (temperaturer over 38°C), smerter i den nedre del af maven, rygsmerter, ildelugtende udflåd, kvalme, blødning fra skeden og/eller samtidige smerter i skulderen. Der må ikke bruges tamponer, intravaginal udskylning, sæddræbende midler eller andre produkter, der anvendes i skeden under behandling med Canesten. Undgå vaginalt samleje under behandling med Canesten, da infektion kan overføres til partneren, og sikkerheden af latexprodukter som kondom og pessar kan være nedsat. Kontraindikationer: Canesten må ikke benyttes ved overfølsomhed over for clotrimazol eller nogle af hjælpestofferne. Brug af anden medicin: Rådfør med læge hvis du anvender tacrolimus og sirolimus (immunosuppressiv medicin). Samtidig anvendelse af Canesten kan øge virkningen af disse stoffer, og din læge skal derfor følge din behandling. Graviditet: Af sikkerhedsmæssige årsager anbefales det ikke at anvende Canesten i det første trimester af graviditeten. Hvis du anvender Canesten, mens du er gravid, må du ikke bruge applikatoren (indføringshylsteret). Indsæt derfor vaginaltabletten med fingrene. Det anbefales generelt at spørge din læge eller dit apotek til råds hvis du er gravid og tager medicin. Amning: Canesten bør generelt ikke anvendes under amning. Bivirkninger: Ikke almindelige: Kløe, udslæt, stikkende/ brændende fornemmelse, irritation, ubehag/smerte. Sjældne: Allergiske reaktioner. Hyppighed ikke kendt: Afskalning, rødme, blærer / ødem, mavesmerter, bækkensmerter, vaginalblødning. Pakninger: Kombinationspakning m. vaginaltablet 500 mg 1 stk. + creme 1% 20 g. Indehaver af markedsføringstilladelsen: Bayer A/S, Arne Jacobsens Allé 13, 2300 København S. Tlf: 45 23 50 00. Produktresumeet er forkortet i forhold til det af Sundhedsstyrelsen godkendte produktresume af 3. marts 2017. Læs oplysningerne i indlægssedlen og på emballagen før anvendelse. L.DK.MKT.03.2017.1966. Vivag Plus, hårde vaginalkapsler. Levende mælkesyrebakterier (Lactobacillus gasseri, Lactobacillus rhamnosus). Anvendelse: Naturlægemiddel til forebyggelse og behandling af kløe, svie, tørhedsfornemmelse, lugt og/eller let øget udflåd på grund af ubalance i den normale bakterieflora i skeden. Dosering: Voksne: Behandling: 1 vaginalkapsel hver aften inden sengetid i 6-8 dage. Forebyggende: Umiddelbart efter menstruation: 1 vaginalkapsel hver aften inden sengetid i 4-6 dage. Efter antibiotikabehandling: 1 vaginalkapsel hver aften inden sengetid i 6-8 dage. Vask hænderne omhyggeligt, inden vaginalkapslen føres med en finger så langt op i skeden som muligt. Børn under 12 år: Bør ikke anvendes. Må ikke anvendes: Ved allergi over for Lactobacillus gasseri, Lactobacillus rhamnosus eller et af de øvrige indholdsstoffer. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt lægen, hvis symptomerne forværres eller ikke forsvinder inden for 1 uge. Effekten af samtidig anvendelse af andre vaginale lægemidler kendes ikke. Graviditet og amning: Kan anvendes. Pakninger: 10 kapsler. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Nix Creme; 5%. Anvendelse: Anvendes ved behandling af fnat. Doseringsforslag: Cremen påsmøres efter forudgående bad. Huden skal være tør og afkølet, før behandling indledes. Cremen påsmøres kroppen og ekstremiteterne fra kæberanden og nedefter i et tyndt lag. Cremen indgnides omhyggeligt, især ved fingre, tæer, under arme, i navle og genitalregionen. En tube rækker til behandling af en voksen person. Cremen skal blive siddende i 8-12 timer, hvorefter den vaskes af med varmt vand og sæbe, og patienten tager rent tøj på. Behandlingen gennemføres bedst om aftenen med afvaskning næste morgen. Behandlingen kan gentages, dog tidligst efter 1 uge. Patienten bør kontrolleres 2-3 uger efter sidste behandling. Ved behandling af børn < 2 år skal ansigt og hårbund også behandles (partiet omkring øjne og mund dog undtaget). Bemærk: Øvrige medlemmer af husstanden bør behandles samtidig med patienten for at undgå reinfestation. Sengelinned skal vaskes, og det øvrige sengeudstyr luftes efter gennemført behandling. Graviditet og amning: Kan om nødvendigt anvendes. Den systemiske absorption er ringe. Der er ikke beskrevet bivirkninger hos barnet. Pakninger: Creme 30 g. Læs omhyggeligt vejledningen på pakken og indlægssedlen. Avia Pharma AB, +46(0) 8 544 900 22 Ferro Duretter; Depottabletter; 100 mg. Anvendelse: Forebyggelse og behandling af jernmangel. Dosering: Jernmangelanæmi: Voksne. 100 mg 2 gange dgl. Profylaktisk behandling: Voksne. 100 mg dgl. Gravide. Fra 10. svangerskabsuge anbefales en dosis svarende til 40-50 mg dgl. (100 mg hver 2. dag). Bloddonorer. 100 mg 1 gang dgl. i 14 dage efter hver tapning. Bemærk: Bør ikke anvendes til børn på grund af relativt stor enkeltdosis. Kontraindikation: Hæmosiderose. Hæmokromatose. Forsigtighedsregler: Må ikke suges, falde hen i munden eller tygges pga. risiko for orale ulcera og misfarvning af tænderne. Farver afføringen sort. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige (1-10%). Abdominalsmerter, Afføringen farves sort, Diarré, Kvalme, Obstipation, Pyrosis. Sjældne (0,01-0,1%). Ulcerationer og strikturer i øsofagus. Pakninger: 100 stk Vnr 085617, 200 stk Vnr 037284. Læs omhyggeligt vejledningen på pakken og indlægssedlen. Avia Pharma AB, +46(0) 8 544 900 22 BENALIV® (Levocabastin). Øjendråber, suspension 0,5 mg/ml og Næsespray, suspension, 50 µg/dosis. Anvendes til behandling af allergi i øjne og næse. Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Øjendråber bør ikke anvendes sammen med bløde kontaktlinser. Evt. anvendelse af andre øjenpræparater indgives med 5 min. interval. Bør kun bruges efter lægens anvisning hvis du har dårlige nyrer, ammer, er gravid og til børn under 2 år. Dosering: Voksne og børn over 2 år: En dråbe i hvert øje 2 gange daglig eller 2 pust i hvert næsebor 2 gange daglig. Kan øges til 3-4 gange daglig. Bivirkninger: Næsespray: Hovedpine, kvalme, træthed, smerter, bihulebetændelse, svimmelhed, døsighed, næseblod, hoste. Øjendråber: Øjensmerter, sløret syn. Pakninger: Øjendråber 4 ml. Næsespray 150 doser: www.benadryl.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Oktober 2015 Allergodil® (azelastin) Øjendråber Kan købes uden recept. For at få den bedste virkning, skal du følge vejledningen i pakningen. Ønsker du yderligere information, så kontakt lægen eller apoteket. Anvendelse: Forebyggelse og behandling af symptomer forårsaget af sæsonbetingede (f. eks. høfeber og pollenallergi) og ikke-sæsonbetingede (f.eks. husstøvmider eller dyrehår) allergiske reaktioner i øjet. Lægen kan have foreskrevet anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning. Dosering og indgivelsesmåde: Sæsonbetingede allergiske symptomer: Voksne og børn over 4 år: En dråbe i hvert øje to gange dagligt. Dosis øges til fire gange dagligt. Forventer du at blive udsat for pollen eller andre allergifremkaldende stoffer bør du tage Allergodil® Øjendråber forud herfor. Ikke-sæsonbetingede allergiske symptomer: Voksne og børn over 12 år: En dråbe i hvert øje to gange dagligt. Om nødvendigt kan dosis øges til fire gange dagligt. Hver enkelt behandlingsperiode bør ikke overstige 6 uger. Tag ikke Allergodil® Øjendråber, hvis du er overfølsom over for indholdsstofferne. Graviditet: Bør kun anvendes med forsigtighed. Amning: Bør så vidt muligt ikke anvendes. Spørg lægen. Brug af anden medicin: Oplys lægen eller apoteket, hvis du anvender eller har anvendt anden medicin for nylig. Bivirkninger: Lejlighedsvis mild, forbigående irritation af øjet. I sjældne tilfælde er bitter smag rapporteret. I meget sjældne tilfælde kan forekomme allergiske reaktioner. Særlige forholdsregler: Allergodil® Øjendråber må ikke anvendes, hvis du samtidig anvender kontaktlinser. Pakninger: Øjendråber, opløsning 0,05 %, 6 ml. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Allergodil® (azelastin) Næsespray Kan købes uden recept. For at få den bedste virkning, skal du følge vejledningen i pakningen. Ønsker du yderligere information, så kontakt lægen eller apoteket. Anvendelse: Mod høfeber og overfølsomhedssymptomer i næsen såsom nysen og løbende næse. Lægen kan have foreskrevet anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning. Dosering og indgivelsesmåde: Næsespray. Et pust i hvert næsebor 2 gange dagligt. Bør ikke anvendes til børn under 6 år uden lægens anvisning. Virkningen opnås inden for 15 minutter efter indsnusning. Virkningen varer mindst 12 timer efter indgift af sidste dosis. Hold hovedet lodret efter indsnusning. Herved undgås en eventuel bitter smag. Anvend ikke Allergodil® Næsespray, hvis du er overfølsom over for indholdsstofferne. Graviditet: Bør kun anvendes med forsigtighed. Amning: Bør så vidt mulig ikke anvendes. Spørg lægen. Brug af anden medicin: Oplys læge eller apotek, hvis du anvender eller har anvendt anden medicin for nylig. Bivirkninger: Almindeligste bivirkninger er irritation af næseslimhinden og bitter smag. Pakninger: Næsespray, 0,14 mg/dosis, 70 doser. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018.

| 47


BENARHIN (budesonid). Næsespray, suspension, 32 mcg/dosis. Forebygger høfeber hos voksne fra 18 år. Må ikke anv. ved overfølsomhed over for et eller flere af indholdsstofferne. Kontakt lægen før du tager BenaRhin hvis du får næseblødninger, har næsesår, har (haft) lungetuberkulose, har en luftvejs-infektion, har (haft) stær, har diabetes eller har leverproblemer. Kontakt lægen hvs du får synsfortsyrrelser. Må kun bruges under graviditet/amning eller til børn u. 18 år efter lægens anvisning. Må ikke anvendes i mere end 3 måneder, uden at lægen kontaktes. Dosering: 2 pust i hvert næsebor 2 gange dagligt. Når den ønskede virkning er opnået, kan du nøjes med 1 pust i hvert næsebor 2 gange dagligt. Bivirkninger: Irritation i næsen, smerter, astma. Pakninger: Glasflaske med 120 doser. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. +45 70205212. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. December 2018 Alnok® 10 mg tabletter og 1mg/ml oral opløsning. Alnok® er et anti-allergisk lægemiddel, der indholder det aktive stof cetirizin. Alnok® filmovertrukne tabletter kan anvendes af voksne og børn over 6 år. Alnok® oral opløsning kan anvendes af voksne og børn fra 2 år. Anvendelsesområde: Til behandling af øjen- og næse symptomer ved allergisk snue og høfeber samt symptomer ved nældefeber. Dosering: Tabletter: Voksne og unge over 12 år: 1 tablet (10 mg) 1 gang daglig. Børn 6-12 år: ½ tablet (5 mg) 2 gange daglig. Bør ikke anvendes til børn under 6 år. Tabletten synkes hel med et glas vand. Oral opløsning: Børn fra 2 til 6 år: 2,5 mg svarende til 2,5 ml oral opløsning (½ måleske) to gange daglig. Børn fra 6 til 12 år: 5 mg svarende til 5 ml (1 fuld måleske) to gange daglig. Voksne og unge over 12 år:10 mg svarende til 10 ml (2 fulde måleskeer) en gang daglig. Nedsat nyrefunktion: Hos patienter med nedsat nyrefunktion anbefales 5 mg én gang daglig. Hvis virkningen af Alnok® er for stærk eller svag, kontakt lægen. Kontraindikationer: Patienter med alvorlig nedsat nyrefunktion med kreatinin clearance under 10 ml/min bør ikke anvende Alnok®. Anvend ikke Alnok® ved overfølsomhed over for cetirizin, for et eller flere af af de øvrige hjælpestoffer eller over for hydroxyzin eller piperazinderivater. Særlige advarsler: Alnok® bør anvendes med forsigtighed ved nedsat nyrefunktion, epilepsi, eller ved risiko for krampeanfald. Spørg lægen til råds, hvis du har vandladningsproblemer. Alnok® tabletter: Indeholder lactose. Kontakt lægen, før du tager denne medicin, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Alnok® oral opløsning: Bør ikke anvendes til børn under 2 år. Indeholder sorbitol. Kontakt lægen, før du tager denne medicin, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Graviditet og amning: Spørg din læge til råds. Virkninger på evnen til at føre motorkøretøj eller betjene maskiner: Hvis du ønsker at køre, involvere dig i potentielt farlige aktiviteter eller betjene maskiner bør du ikke overskride den anbefalede daglige dosis og bør tage hensyn til din respons på lægemidlet. Bivirkninger: Træthed, mundtørhed, kvalme, svimmelhed, hovedpine, søvninghed, halsbetændelse, hævelse og irritation i næsen. Udlevering: Alnok® tabletter og oral opløsning kan købes på apoteket uden recept. Pakninger: Tabletter: 10 stk., 30 stk., 60 stk. og 100 stk. Oral Opløsning:150 ml. Priser: Ikke fast pris. Spørg efter den dagsaktuelle pris på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt inden brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresuméer dateret 23. marts 2016 (Alnok® tabletter) og 21. august 2015 (Alnok® oral opløsning) Fuldt produktresumé kan rekvireres hos markedsføringstilladelsesindehaver: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, tlf.: 63 95 10 00, www.sandoz.dk Granon® (acetylcystein) brusetabletter 200 mg og 600 mg. Anvendelse: 200 mg: Bruges til at løsne slim og gøre det lettere at hoste det op i tilfælde af luftvejssygdomme med sejt slim hos børn over 6 år, unge og voksne. 600 mg: Bruges til at løsne slim og gøre det lettere at hoste det op i tilfælde af luftvejssygdomme med sejt slim hos voksne. Dosering: 200 mg: Voksne: 1 tablet (200 mg) opløst i vand (½-1 glas) 2-3 gange dagligt. Børn over 6 år: 1 tablet (200 mg) opløst i vand 2 gange dagligt. Bør ikke anvendes til børn under 6 år. 600 mg: Voksne: ½ tablet (300 mg) to gange dagligt eller 1 tablet (600 mg) én gang dagligt, opløst i vand (½-1 glas). Børn og unge: Må ikke anvendes til børn under 2 år og bør ikke anvendes til børn og unge. Må ikke anvendes: Hvis du er allergisk overfor acetylcystein eller et af de øvrige indholdsstoffer i Granon®. Hvis du for nylig har hostet blod op. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt lægen før du tager Granon®: Hvis du har astma eller tidligere har haft sammentrækninger i luftvejene (bronkospasmer), hvis du har eller har haft mavesår, eller hvis du er særlig følsom over for histamin. Granon® kan give alvorlige hudreaktioner. Hvis du får forandringer i hud og slimhinder, skal du kontakte din læge og stoppe behandlingen med Granon®. Fortæl det altid til lægen eller på apoteket, hvis du tager anden medicin eller har gjort det for nylig. Dette gælder også medicin, som ikke er købt på recept, f.eks. naturlægemidler og vitaminer og mineraler. Tal med din læge, hvis du bliver behandlet for en infektion med antibiotika, da Granon® bør tages 1 - 2 timer forskudt af visse typer antibiotika, hvis du tager hostestillende medicin, eller hvis du er i behandling med glyceryltrinitrat. Granon® indeholder sorbitol og lactose. Kontakt lægen før du tager Granon®, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Granon® 200 mg brusetablet indeholder 99 mg natrium. Granon® 600 mg brusetablet indeholder 139 mg natrium. Kontakt lægen, skadestuen eller apoteket hvis du har taget flere Granon® brusetabletter, end der står her, eller flere end lægen har foreskrevet, og du føler dig utilpas. Tag pakningen med. Symptomer på overdosering er kvalme og opkastning. Graviditet og amning: Du bør ikke tage Granon®, hvis du er gravid eller ammer. Tal med lægen. Bivirkninger: Ikke almindelige: Mundbetændelse, mavesmerter, diaré, opkastning, halsbrand og kvalme. Hovedpine, feber. Overfølsomhedsreaktioner (kløe, nældefeber, hududslæt og hævelser, vejrtrækningsbesvær, hurtig puls og lavt blodtryk). Susen for ørerne (tinnitus). Sjældne: Vejrtrækningsbesvær/åndenød. Kontakt straks læge eller skadestue. Ring evt. 112. Kløe. Udslæt, (nældefeber) og hævelser. Kan være alvorligt. Tal med lægen. Hvis der er hævelse af ansigt, læber og tunge, kan det være livsfarligt. Ring 112. Meget sjældne bivirkninger: Pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion/shock). Kan være livsfarligt. Ring 112. Pakninger: 200 mg: 20 brusetabletter. 600 mg: 10 og 20 brusetabletter. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 77 12 99. www.takeda.dk Zymelin® ukonserveret næsespray og Zymelin® menthol ukonserveret næsespray (xylometazolinhydrochlorid). Anvendelse: Forkølelse med tilstoppet næse eller ved bihulebetændelse. Mindsker hævelse af næseslimhinden og giver luft i næsen. Dosering: Zymelin® ukonserveret næsespray 1 mg/ml og Zymelin® menthol ukonserveret næsespray 1 mg/ml: Voksne og børn over 10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange daglig i højst 10 dage. Bør ikke anvendes til børn under 10 år uden lægens anvisning. Zymelin® ukonserveret næsespray 0,5 mg/ml: Børn 2-10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange daglig i højst 10 dage. Bør ikke anvendes til børn under 2 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor xylometazolin eller et af de øvrige indholdsstoffer, ved grøn stær med snæver kammervinkel, eller hvis man har fået fjernet hypofysen eller er blevet opereret i hjernen gennem næse eller mund. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes til børn under 2 år, da de kan få alvorlige bivirkninger - selv ved lave doser. Bør ikke anvendes i mere end 10 dage. Hyppig og langvarig brug kan medføre hævelse af næseslimhinden og øget sekretion fra næsen. Skal anvendes med forsigtighed af personer, der har oplevet søvnforstyrrelser, svimmelhed, rysten, forstyrrelse i hjerterytmen eller forhøjet blodtryk ved andre lægemidler. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved forhøjet stofskifte (hyperthyroidisme), sukkersyge, forhøjet blodtryk, alvorlige hjerte-karsygdomme, vandladningsbesvær på grund af forstørret blærehalskirtel (prostata), ved behandling med MAO-hæmmere og andre lægemidler, der kan forhøje blodtrykket samt ved svulst i binyrerne (fæokromocytom). Samtidig behandling med medicin mod depression eller Parkinsons sygdom (tricykliske/tetracykliske antidepressiva eller MAO-hæmmere) kan forstærke bivirkninger ved brug af Zymelin®. Tegn på overdosering: Markant fald i kropstemperatur, svedudbrud, døsighed, hovedpine, hurtig og uregelmæssig puls, forhøjet blodtryk og evt. koma, især hos børn. Disse tilstande kan også opstå ved at tage medicinen forkert, f.eks. ved at indtage dråberne gennem munden. Graviditet: Bør ikke anvendes. Amning: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brændende fornemmelse i næsen samt øget sekret fra næsen. Ikke almindelige: Tilstoppet næse. Sjældne: Ubehag i mave-tarmkanalen. Meget sjældne: Alvorlige allergiske reaktioner: Hududslæt, åndedrætsbesvær, hurtig/uregelmæssig puls eller hævelse af ansigt og hals. Pakninger: Næsespray 1 mg/ml 10 ml og 2 x 10 ml. Næsespray med menthol 1 mg/ml 10 ml. Næsespray 0,5 mg/ml 10 ml. Læs indlægssedlerne i pakningerne omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk Lacrofarm Junior (Macrogol 3350, natriumhydrogencarbonat, natriumchlorid og kaliumchlorid), pulver til oral opløsning, enkeltdosisbeholder. Læs informationen i pakningen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Indikation: Behandling af kronisk forstoppelse hos børn fra 2-11 år. Behandling af meget svær forstoppelse (refraktær obstipation) hos børn fra 5-11 år. Dosering og indgivelsesmåde: Kronisk forstoppelse: Startdosis: Børn 2-6 år: 1 brev dagligt. Børn 7-11 år: 2 breve dagligt. Dosis reguleres afhængigt af individuelt respons. Maksimal daglig dosis overstiger normalt ikke 4 breve dagligt. Meget svær forstoppelse: Børn 5-11 år: Stigende daglig dosis i 7 dage med henholdsvis 4, 6, 8, 10, 12, 12 og 12 breve dagligt dag 1-7. Hver daglig dosis (opløst i vand) skal indtages over 12 timer. Administration: Før anvendelse skal hver poses indhold opløses i ¼ glas vand. Patienter med nedsat hjertepumpefunktion og patienter med nedsat nyrefunktion: Behandling af meget svær forstoppelse anbefales ikke. Må ikke bruges ved: Overfølsomhed overfor nogle af indholdsstofferne. Tilstoppet tarm (tarmslyng) eller hul på tarmen. Alvorlige inflammatoriske tarmsygdomme såsom Morbus Crohn og colitis ulcerosa og toksisk megacolon. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Årsagen til forstoppelsen bør undersøges, hvis der dagligt er behov for laksantia. Ved symptomer der tyder på ændringer af væske/elektrolytter (salte) skal behandlingen med Lacrofarm Junior stoppes med det samme, og elektrolytterne skal måles. Ved behandling af svær forstoppelse skal patienter med nedsat lukkerefleks, halsbrand (forårsaget af, at indholdet i maven løber tilbage til spiserøret) eller mindsket bevidsthed behandles med forsigtighed. Interaktioner: Absorptionen og dermed effekten af andre lægemidler kan være nedsat pga. nedsat transittid i tarmen. Macrogol kan øge virkningen af visse lægemidler. Medicin mod epilepsi kan nedsætte effekten af Lacrofarm Junior. Graviditet og amning: Lacrofarm Junior kan anvendes under graviditet og amning. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger: Oppustethed, kvalme, mavesmerter, rumlen i maven, luft i tarmene, diaré, opkastning, analt ubehag. I meget sjældne tilfælde: Allergiske reaktioner. Hyppighed ikke kendt: Elektrolytforstyrrelser, hovedpine, hævelser af hænder/ fødder pga væske (perifert ødem). Pakningsstørrelser: Æske med 30 eller 100 breve. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, DK-5260 Odense S. Lactulose Orifarm (lactulose) 667 mg/ml oral opløsning. Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Anvendelsesområde: Tarmregulerende ved kronisk forstoppelse. Forebyggelse og behandling af svær leversygdom (hepatisk og portosystemisk encefalopati). Dosering: Forstoppelse: Børn under 5 måneder: 3-6 ml fordelt på 2 doser. Børn 5-12 måneder: 10 ml daglig fordelt på 1-2 doser. Børn 1-14 år: 5-15 daglig fordelt på 1-2 doser. Opløsningen gives til barnets afføring er blevet normal, sædvanligvis 7-10 dage, hvorefter dosis aftrappes over de følgende uger. Voksne og børn over 14 år: Begyndelsesdosis 15-30 ml daglig. Efter virkning er opnået, nedsættes dosis til det halve. Hvis virkningen ikke indtræder i løbet af 3 dage kan dosis fordobles. Ved leversygdom: Begyndelsesdosis. 30-50 ml 3 gange i døgnet. Vedligeholdelsesdosis. Individuelt, idet der tilstræbes 2-3 bløde afføringer i døgnet. Må ikke anvendes ved: Blokering af maven eller tarmen. Akutte kirurgiske tilstande i maven (f.eks. blindtarmsbetændelse). Overfølsomhed over for lactulose. Forsigtighedsregler:. Høje doser (100-150 ml daglig) kan øge insulinbehovet hos diabetikere. Bør ikke anvendes til patienter med fructoseintolerans, galactoseintolerans/galactosæmi, en særlig form for arvelig lactasemangel (Lapp Lactase deficiency) eller glucose/ galactose-malabsorption. Brug af anden medicin: Lactulose kan forstærke lavt indhold af kalium i blodet fremkaldt af anden medicin. Lactulose kan forstærke virkningen af hjertemedicin (digoxin). Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Lette mavesmerter, oppustethed og luft i maven. Almindelige: Kvalme,

48 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019


opkastning, diaré. Sjældne: Lavt indhold af natrium i blodet (ved behandling af leversygdom). Pakningsstørrelser: 100 ml, 250 ml, 500 ml og 1000 ml. Tilskud: Ingen. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, Tlf.: 63952700. Udlevering: HF. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.laegemiddelstyrelsen.dk Toilax 5 mg enterotabletter, Toilax 2 mg/ml rektalvæske, suspension, enkeltdosisbeholder. Aktivt stof: bisacodyl. Virkning og anvendelse: Virker afførende. Anv. til tarmtømning før operation, røntgen- eller tarmundersøgelse. Korttidsanvendelse ved forstoppelse. Bivirkninger: Almindelige: Mavekramper, -ubehag, -smerter evt. med kvalme, opkastning. Diarré. Sjældne eller meget sjældne: Overfølsomhedsreaktioner med hævelse af ansigt, læber, svælg med åndenød eller synkebesvær. Forbigående hudreaktioner med udslæt. Nældefeber. Hævelser på grund af en allergisk reaktion. Må ikke anvendes: Ved allergi over for bisacodyl eller over for et af de øvrige indholdsstoffer. Ved tarmslyng eller anden aflukning eller forsnævring af tarmen. Ved tilstande i maven, der kræver akut operation, f.eks. blindtarmsbetændelse. Ved svær tarminfektion. Ved svær væskemangel eller lavt indhold af kalium i blodet. Særlige advarsler: Forsigtighed ved kronisk betændelse i tarmen, rifter ved endetarmen eller hæmorroider, som er bristet og har dannet sår. Langvarig brug kan medføre diarré, forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalance. Der kan udvikle sig afhængighed og tab af tarmfunktionen. Bør derfor kun indtages dagligt over længere perioder efter aftale med læge. Enterotabletter: Indeholder lactose. Bør ikke anvendes ved lactoseintolerans, hvor man ikke tåler visse sukkerarter. Brug af anden medicin: Patienterne kan få sure opstød/halsbrand og maveirritationer ved samtidig indtagelse af mælkeprodukter. Samtidig anvendelse af vanddrivende midler, hjertestimulerende glykosider eller binyrebarkhormoner kan medføre forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalance. Dosering: Korttidsanvendelse ved forstoppelse: Voksne og børn over 10 år: Enterotabletter: 1-2 tbl. (5-10 mg) dagligt før sengetid. Rektalvæske: En dosis rektalvæske (10 mg) dagligt kort før virkning ønskes. Børn 2-10 år: Enterotabletter: 1 enterotablet (5 mg) dagligt før sengetid. Rektalvæske: ½ dosis rektalvæske (5 mg) kort før virkning ønskes. Tarmtømning før operation, røntgen- eller tarmundersøgelse: Voksne og børn over 10 år: Enterotabletter: Dagen før undersøgelsen: Om morgenen tages 2 tbl. (10 mg) og før sengetid tages 2 tbl. (10 mg). Rektalvæske: Om morgenen på undersøgelsesdagen indføres 1 tube rektalvæske (10 mg) i endetarmen. Børn 4-10 år: Enterotabletter: 1 tbl. (5 mg) inden sengetid dagen før. Rektalvæske: ½ tube rektalvæske om morgenen på undersøgelsesdagen. Børn på 10 år og herunder med kronisk forstoppelse bør kun behandles efter aftale med en læge. Bør ikke anvendes til børn under 2 år. Indgivelsesmåde: Enterotabletter: Skal synkes hele. Må ikke tages sammen med mælkeprodukter og syreneutraliserende midler, fordi det kan nedsætte tabletfilmens resistens over for mavesyren. Rektalvæske: Til indføring i endetarmen (se indlægssedlen). Graviditet og amning: Må kun anvendes under graviditet eller ved amning efter aftale med lægen. Pakningsstørrelser: Enterotabletter: Pakninger med 25, 100 og 200 enterotabletter. Rektalvæske: Pakker med 1 eller 5 tuber med 5 ml. Hospitalspakninger med 50 tuber med 5 ml. Enterotabletter + rektalvæske: Pakninger med 1 sæt eller 50 sæt med 4 enterotabletter + 1 tube rektalvæske, suspension. Priser: Se medicinpriser.dk. LÆS INDLÆGSSEDLEN I PAKNINGEN INDEN BRUG. Yderligere information: Orion Pharma A/S, Ørestads Boulevard 73, 2300 København S, telefon 8614 0000 eller www.medicin.dk. April 2018. Microlax® (Natriumcitrat og natriumlaurylsulfoacetat) Rektalvæske, opløsning, enkeltdosisbeholder. 90 mg/ml Natriumcitrat og 9 mg/ml natriumlaurylsulfoacetat. Anvendelse: Mod forstoppelse. Dosering: Indholdet af 1 tube tømmes i endetarmen ca. 15 minutter før effekt ønskes. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes til patienter med kendt allergi overfor indholdsstofferne, som lider af blødende eller smertende hæmorroider, betændelse i tarmen eller ved akutte mave-tarm problemer. Årsagen til forstoppelsen bør undersøges, hvis der dagligt er behov for afføringsmiddel. Behandlingen bør ophøre ved blødning fra endetarmen eller længerevarende manglende tarmbevægelse. Bør kun anvendes dagligt i korte perioder. Bør kun anvendes til børn under 3 år, ammende og gravide efter samråd med læge. Tal med din læge hvis du tager medicin som indeholder natriumpolystyrensulfonat. Bivirkninger: Følgende bivirkninger er rapporteret med frekvensen “ukendt”: mavesmerter, tynd afføring, ubehag og svien ved endetarmen samt overfølsomhedsreaktioner. Pakninger: 4 stk., 12 stk., 50 stk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger på www.indlaegsseddel. dk McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Juli 2016 Magnesia DAK filmovertrukne tabletter 500 mg (magnesiumoxid). Anvendelse: Forstoppelse, hvor livsstilsændringer ikke kan ændre denne tilstand. Katar i spiserøret. For megen mavesyre (symptomer som halsbrand, sure opstød, svien i maven). Dosering: Voksne: Forstoppelse: 2–3 tabletter efter behov. For megen mavesyre og katar i spiserøret: 1–2 tabletter efter behov. Børn under 15 år: Bør ikke anvendes uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved nedsat nyrefunktion, overfølsomhed overfor magnesiumhydroxid, magnesiumoxid eller et hjælpestof. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Langvarig brug kan ændre kroppens indhold af kalk og fosfat. Tal med lægen ved behandling med: Calcitriol, ciprofloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin, norfloxacin, ofloxacin, tetracyklin, chloroquin, mycophenolatmofetil, estramustin, Antabus, enterotabletter, digoxin, flecainid, sotalol, itraconazol, ketoconazol, penicillamin, allopurinol, acetylsalicylsyre/salicylater, alendronat, etidronat, lithium, pseudoephedrin, diflunisal, jern. Tegn på overdosering: Kvalme, opkastning, ansigtsrødmen, påvirkning af centralnervesystemet og åndedrætsorganerne, muskelsvaghed, nedsatte reflekser, lammelse, for lavt blodtryk, langsom puls, hjertestop. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Hovedpine. Diarré, luftafgang fra tarmen, mavesmerter, utilpashed, kvalme, opkastning. Ikke almindelige: Magnesiumforgiftning (sløvhed, muskellammelse eller hjertesvigt) ved nedsat nyrefunktion. Pakninger: 40, 100 og 250 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk Moxalole ® Osmotisk virkende afføringsregulerende middel indeholdende macrogol 3350, natriumhydrogencarbonat, natriumchlorid og kaliumchlorid. Virkning og anvendelse: Behandling af kronisk forstoppelse. Opløsning af hård og indeklemt afføring (faecal impaction), som er konstateret af lægen. Dosering: Kronisk forstoppelse: Voksne: 1-3 breve dagligt i opdelte doser afhængigt af individuelt respons. En behandling varer normalt ikke længere end 2 uger, men kan gentages om nødvendigt. Børn: Bør ikke anvendes til børn under 12 år. Faecal impaction: Voksne: 8 breve dagligt indtaget over 6 timer. Behandling varer normalt ikke længere end 3 dage. Anvendelsesmåde: Før anvendelse skal hvert brevs indhold opløses i 125 ml vand. Ved behandling af faecal impaction kan 8 breve opløses i 1 liter vand. Patienter med nedsat hjerte-kar-funktion: Ved behandling af faecal impaction bør dosis fordeles således, at der ikke gives mere end 2 breve i timen. Advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved tilstopning af tarmen, hul i tarmen eller ved en alvorlig betændelse i tarmen som colitis ulcerosa, Morbus Crohn, tarmslyng eller toksisk megacolon (sygelig stor, udvidet og tykvægget tyktarm med ansamling af tarmindhold) samt ved overfølsomhed overfor nogle af ingredienserne. Bør kun indtages dagligt over længere perioder efter aftale med lægen. Kontakt lægen straks, hvis du bliver svag, stakåndet, meget tørstig med hovedpine eller får opsvulmede ankler. Bør ikke anvendes uden samråd med lægen ved graviditet eller amning. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger: Oppustethed, kvalme, mavesmerter, mavekramper, maverumlen, luft i mave og tarme, diarré og opkastning. Allergiske reaktioner forekommer meget sjældent. Tilskud: Ikke tilskudsberettiget, men der kan søges om individuelt tilskud. Priser og pakninger: Moxalole 8 stk., 20 stk., 50 stk. og 100 stk. Pris: Ikke fast pris. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Dulcolax® (bisacodyl), enterotabletter 5 mg og suppositorier 10 mg Indikation: Korttidsanvendelse ved forstoppelse eller ved tarmtømning i forbindelse med operation eller undersøgelse. Virkning: Virker afførende. Dosering ved korttidsanvendelse ved forstoppelse: Enterotabletter: Voksne og børn over 10 år: 1-2 enterotabletter 1 gang dagligt før sengetid. Børn fra 2-10 år: 1 enterotablet 1 gang dagligt før sengetid. Bør ikke anvendes til børn under 2 år. Suppositorier: Voksne og børn over 10 år: 1 suppositorie indføres i endetarmen kort tid før virkning ønskes. Bør kun anvendes til børn efter lægens anvisning, og bør ikke anvendes til børn under 2 år. Dosering i forbindelse med operation eller undersøgelse: Kun efter lægens anvisning. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Børn under 10 år, som har kronisk eller vedvarende forstoppelse, bør kun behandles efter aftale med en læge. Dulcolax bør ikke anvendes til børn under 2 år. Samtidig anvendelse af vanddrivende midler eller kortikosteroider og større doser af Dulcolax kan medføre forstyrrelser i elektrolytbalancen. Dette kan øge følsomheden for digoxin. Bør ikke anvendes over længere tid uden aftale med lægen. Gravide og ammende: Bør kun anvendes ved graviditet efter lægens anvisning. Kan anvendes ved amning. Bivirkninger: Almindelige: Mavekramper, mavesmerter, diarré, kvalme og maveubehag. Ikke almindelige: Svimmelhed, opkastning, blod i afføringen og ubehag i endetarmen. Akut allergisk reaktion kan forekomme. Pakninger: Dulcolax enterotabletter 5 mg: 30 stk. (blister), 100 stk. (blister) og 200 stk. (blister). Dulcolax suppositorier 10 mg: 6 stk. Uden fast pris. Bemærk: Indlægssedlen bør læses grundigt før brug. Eventuelle spørgsmål kan rettes til Sanofi, telefon 4516 7000, Medicinsk Information. Alminox DAK 100 mg/500 mg tyggetabletter (magnesiumoxid og aluminiumaminoacetat). Anvendelse: For megen mavesyre. Halsbrand. Svien i spiserøret. Sure opstød. Svien og smerter i den øverste del af maven. Mavesår. Sår på tolvfingertarmen. Dosering: Voksne: For megen mavesyre, halsbrand, sure opstød og svien: 1-3 tyggetabletter efter behov. Mavesår, sår på tolvfingertarmen og katar i spiserøret: 3-5 tyggetabletter 1 og 3 timer efter hovedmåltider samt ved sengetid. Børn under 15 år: Kun efter lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor aluminiumaminoacetat, magnesiumoxid, eller et hjælpestof. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Mavesår, nedsat nyrefunktion, dialysebehandling, samtidig behandling med smertestillende lægemidler eller gigtmidler. Må ikke tages sammen med: Ciprofloxacin, norfloxacin, ofloxacin, tetracyklin, estramustin, ketoconazol, salicylater, enterotabletter, frugtjuice/syreholdige drikke. Der bør gå mindst 2 timer mellem indtagelse af Alminox og D-vitamin (calcitriol), clodronat, diflunisal, gabapentin, digoxin, sotalol, disulfiram, fosinopril, gabapentin, isoniazid, jern, levofloxacin, grepafloxacin, mycophenolatmofetil, penicillamin, ranitidin, thyreoideahormoner. Der bør gå mindst 4 timer mellem indtagelse af Alminox og trovafloxacin. Langvarig brug kan ændre kroppens indhold af kalk og fosfor. Tegn på overdosering: Vejrtrækningsbesvær, kvalme, opkastning, ansigtsrødmen, kramper, muskelsammentrækninger, forvirring, koma, for lavt blodtryk, langsom puls, uregelmæssig hjerterytme. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse eller diarré. Ikke almindelige: Magnesiumforgiftning (sløvhed, muskellammelse eller hjertesvigt) ved nedsat nyrefunktion. Sjældne: Demens, ændring i personlighed, kramper, muskelsammentrækninger, forvirring og koma ved nedsat nyrefunktion. Pakninger: 30, 100 og 200 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, e-mail: info@takeda.dk. Balancid® Novum tyggetabletter Indeholder calciumcarbonat og magnesiumhydroxid. Anvendelse: Balancid Novum bruges mod for meget mavesyre og sure opstød. Dosering: 1-2 tyggetabletter tygges omhyggeligt ved behov eller efter lægens ordination. Bemærk: Må ikke anvendes til børn under 15 år uden aftale med lægen. Særlige advarsler: Må ikke anvendes uden ordination fra lægen ved nedsat nyrefunktion. Længere tids brug kan forstyrre kalk- og fosfatbalancen. Indeholder sorbitol. Brug af anden medicin: Balancid Novum kan påvirke optagelsen og effekten af andre lægemidler. Spørg lægen eller på apoteket hvis du bruger andre lægemidler. Graviditet og amning:

| 49


Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse eller diarré. Sjælden: Tillukket tarmkanal ved brug af meget høje doser. Alvorlige bivirkninger kan forekomme hos personer med nedsat nyrefunktion. Pakninger: 30 stk., 60 stk., 100 stk. Priser: Ikke fast pris. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk Galieve Cool Mint, oral suspension (natriumalginat, natriumhydrogencarbonat og calciumcarbonat) Indikationer: Lægemiddel til behandling af symptomer på gastro-oesophageal reflux såsom sure opstød, halsbrand og fordøjelsesbesvær (relateret til refluks), for eksempel efter et måltid, under graviditet eller hos patienter med symptomer relateret til refluksøsofagitis. Dosering: Oral administration. Voksne og børn over 12 år: 10-20 ml efter et måltid og ved sengetid (op til fire gange dagligt). Børn under 12 år: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Forsigtighedsregler: Kan anvendes under graviditet og amning. Hvis symptomerne ikke bliver bedre indenfor syv dage, bør læge kontaktes. Indeholder natrium, og calcium. Hvis du er på natrium- eller calciumfattig diæt, skal du tage hensyn hertil. Indeholder methylparahydroxybenzoat (E218) og propylparahydroxybenzoat (E216), som kan give allergiske reaktioner (kan optræde efter behandlingen). Der bør gå 2 timer mellem indtagelse af Galieve og andre lægemidler. Bivirkninger: Meget sjældent (≤ 1/10.000) kan patienter udvikle allergiske reaktioner såsom nældefeber, astmalignende anfald eller pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (anafylaktisk reaktion). Pakningsstørrelser: 150 og 300 ml. Læs omhyggeligt vejledningen på pakken og indlægssedlen. Læs mere på www.galieve.dk. Reckitt Benckiser Healthcare (Scandinavia) A/S, Tlf. 44 44 97 01, www.rbhealthcare.dk Ipren® filmovertrukne tabletter, 200 mg (ibuprofen). Anvendelse: Svage smerter. Dosering: Voksne: 1-2 tabletter ved smerter, højst 6 tabletter i døgnet. Bør ikke anvendes til børn under 15 år uden lægens anvisning. Kontakt lægen, hvis børn og unge har brug for Ipren i mere end 3 dage eller symptomerne bliver værre. Må ikke anvendes: Ved allergi over for ibuprofen eller et hjælpestof, nuværende eller tidligere blødning fra mave-tarm-kanalen/hul på tarmen ved behandling med NSAID, tidligere astma eller vejrtrækningsbesvær, væskeophobning under huden, nældefeber, allergisk reaktion ved behandling med acetylsalicylsyre eller andre NSAID, aktivt/tidligere blødende tyktarmsbetændelse, Crohns sygdom, mavesår, sår på tolvfingertarmen, tendens til blødninger, svært nedsat hjerte-/lever-/nyrefunktion, graviditet i 7.-9. måned. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Astma. Tidligere mavesår/blødning fra mave-tarm-kanalen, tarmsygdom, hjerteanfald/hjertesvigt/slagtilfælde. Forhøjet blodtryk, bindevævssygdomme, nedsat nyre-/leverfunktion, sukkersyge, samtidig anvendelse af warfarin, phenprocoumon, heparin, abciximab, tirofiban, integrelin, clopidogrel, ACE hæmmere, betablokkere, furosemid, thiazid, kortikosteroider, lithium, SSRI, ciclosporin, tacrolimus, zidovudin, aminoglykosider, ginkgo biloba, acetylsalicylsyre, andre NSAID, digoxin, methotrexat. Øget risiko for bivirkninger hos ældre. Risiko for nedsat nyrefunktion hos dehydrerede børn og unge. Stop med at tage medicinen og kontakt læge/ skadestue ved smerter i den øverste del af maven (mavesår), blødning fra mave-tarm-kanalen, alvorlige, akutte overfølsomhedsreaktioner, alvorlige hudreaktioner. Kontakt lægen ved usædvanlige mavesmerter, ændret afføring, halsbrand, hyppige/daglige hovedpineanfald. Risikoen øges ved brug af høje doser og længere tids brug. Anbefalet dosis og behandlingstid bør ikke overskrides. Symptomer på betændelsessygdomme kan skjules, blod-/urinprøveresultater påvirkes. Indeholder lactose: Bør ikke anvendes, hvis du ikke tåler visse sukkerarter. Overdosering: Livstruende forgiftning kan opstå. Søg straks læge. Graviditet: Bør ikke anvendes af kvinder, der planlægger at blive gravide. Må ikke anvendes i de sidste 3 måneder af graviditeten. Bør kun anvendes efter aftale med lægen i de første 6 måneder af graviditeten. Amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Sure opstød/halsbrand, diaré. Almindelige: Blødning fra mave-tarm-kanalen, mavesmerter, luft i maven, træthed, mild forbigående hovedpine, svimmelhed, øresusen, kvalme, opkastning, mavesmerter og -ubehag, fordøjelsesbesvær, forstoppelse, mavekramper, ophobning af urinstof og kreatinin i blodet, udslæt, væskeophobning i kroppen. Ikke almindelige: Nedsat hjertefunktion, ændring i blodets sammensætning (feber og tendens til betændelse), blodmangel, prikkende/ snurrende fornemmelse i huden, synsforstyrrelser, påvirkning af hørelsen, forværring af astma, vejrtrækningsbesvær, mavesår/sår på tolvfingertarmen med blødning og/eller hul på mave-tarm-væg, mave-eller tarmbetændelse, mundbetændelse, kvalme, opkastning, halsbrand, akut nyresvigt, nyreskade, nældefeber, kløe, mindre blødning i hud og slimhinder, lysfølsomhed, snue, forhøjet blodtryk, akut allergisk reaktion, leverbetændelse, gulsot, ændrede levertal, hallucinationer, søvnløshed, nervøsitet, rastløshed. Ikke kendt: Alvorlig hudreaktion (DRESS-syndrom). Pakning: 20 stk. æs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Ipren® gel 5 % (ibuprofen). Anvendelse: Smertestillende og betændelsesdæmpende. Dosering: Smør et tyndt lag gel på det aktuelle hudområde højst 3 gange daglig. Massér forsigtigt til gelen er trængt helt ind i huden. Vask hænder efter endt påsmøring. Voksne: Sædvanligvis 910 g gel daglig. Daglig dosis må ikke overskride 15 g gel. Behandlingen bør ikke vare mere end 1 uge, medmindre lægen har angivet andet. Børn under 15 år: Bør ikke anvendes. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for ibuprofen eller et hjælpestof, tidligere astma eller anden vejrtrækningsbesvær, væskeophobning under huden, nældefeber, eller allergisk reaktion efter behandling med acetylsalicylsyre eller andre NSAID, på skadet hud (f.eks. eksem, akne, betændelse, sår), graviditet i 7.-9. måned, under tætsluttende bandage. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke komme i kontakt med øjne/slimhinder. Stop behandling ved udslæt. Behandlingstiden bør ikke overskrides. Undgå direkte sollys eller solarielys på behandlet hud. Bør ikke anvendes samtidig med anden medicin på huden. Indeholder denatureret sprit og propylenglycol: Hyppig påsmøring kan medføre irriteret og tør hud. Graviditet: Ipren gel kan gøre det sværere at blive gravid. 1.6. måned: Må kun anvendes efter aftale med lægen. 7.9. måned: Må ikke anvendes. Amning: Kun efter aftale med lægen. Bivirkninger: Almindelige: Rødme af huden, kløe, eksem. Pakninger: 50 g og 100 g. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11 www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Kodimagnyl Ikke-stoppende DAK filmovertrukne tabletter (1 tablet indeholder 9,6 mg codeinphosphat, 500 mg acetylsalicylsyre og 150 mg magnesiumoxid). Anvendelse: Svage smerter. Dosering: 12 tabletter, højst 4 gange daglig. Børn under 12 år: Må ikke anvendes uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor acetylsalicylsyre, codein, magnesiumoxid eller et hjælpestof, tidligere allergiske/astma-lignende symptomer ved brug af NSAID/salicylater, frisk blødning fra mave-tarmkanalen, blødningstendens, svært nedsat lever-/nyre-/hjertefunktion, graviditet i 7.-9. måned, børn under 12 år med feber, smertelindring hos børn og unge (018 år) efter fjernelse af mandler/polypper, kvinder der ammer, hvis du omdanner codein til morphin meget hurtigt. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Astma, vejrtrækningsbesvær, bronkitis med rigeligt opspyt, hoste med slim, allergiske lidelser, tendens til mavesmerter/-ubehag, sygdom i mave-tarmslimhinden, nedsat lever-/nyrefunktion, stofskiftesygdom. Kontakt lægen ved hyppige/daglige hovedpineanfald, utilstrækkelig smertelindring, langsom/overfladisk åndedræt, forvirring, søvnighed, små pupiller, kvalme, opkastning, forstoppelse, appetitløshed, eller hvis du skal opereres. Kontakt læge/apotekspersonalet, hvis du tager medicin mod for megen mavesyre, depression, sukkersyge, tolterodin, rifampicin, tetracyclin, flourquinoloner, probenecid, methotrexat, valproat, acetazolamid, warfarin, phenprocoumon, eptifibatid, clopidogrel, heparin, betablokkere, calciumantagonister, ACE-hæmmere, furosemid, spironolacton, NSAID, opioider, vaccine mod skoldkopper, ginkgo biloba, binyrebarkhormoner, beroligende medicin, sovemedicin, salicylater. Samtidig indtagelse af alkohol kan virke sløvende. Undgå langvarig brug til ældre. Overskrides anbefalet dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Søg straks læge ved mistanke om overdosering. Graviditet: Bør ikke anvendes af kvinder, der planlægger at blive gravide. Må ikke anvendes: De sidste 3 måneder af graviditeten. Kun efter aftale med lægen: De første 6 måneder af graviditeten. Amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Blodet er længere tid om at størkne, mavesmerter, halsbrand, sure opstød. Almindelige: Vejrtrækningsbesvær hos astmatikere, blødningstendens, hovedpine, søvnløshed, kvalme, irritation, smerter/ubehag fra den øvre del af mave-tarmkanalen, opkast, forstoppelse, diaré, nældefeber. Ikke almindelige: Pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion), kan være livsfarligt, skjulte indre blødninger, blodigt opkast, sort afføring pga. blødning i mave-tarmkanalen, svimmelhed, sløvhed, tinnitus, astma, udslæt, svedtendens, løbende næse, træthed. Priser og pakninger: 10 stk. og 20 stk. Se dagsaktuelle priser (20 stk.) på www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk Pamol® Flash dispergible tabletter, 250 mg (paracetamol). Anvendelse: Svage til moderate smerter. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Kun beregnet til børn, der vejer 1350 kg (ca. 215 år). 1320 kg (ca. 27 år): 1 tablet hver 6. time efter behov, maks. 4 tabletter i døgnet. 2125 kg (ca. 610 år): 1 tablet hver 4. time efter behov, maks. 6 tabletter i døgnet. 2640 kg (ca. 813 år): 2 tabletter hver 6. time efter behov, maks. 8 tabletter i døgnet. 4150 kg (ca. 1215 år): 2 tabletter hver 4. time efter behov, maks. 12 tabletter i døgnet. Indeholder bananaroma: Kan virke fristende på børn. Opbevares utilgængeligt for børn. Svært nedsat nyrefunktion: Mindst 8 timers interval mellem 2 doser. Må ikke anvendes: Ved allergi over for paracetamol eller et hjælpestof. Ved svært nedsat leverfunktion. Ved fenylketonuri (PKU, Føllings sygdom), pga. aspartamindhold. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed: Voksne, der vejer mindre end 50 kg. Ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, fejlernæring, dehydrering, svært nedsat nyrefunktion. Bør ikke tages samtidig med anden medicin, der indeholder paracetamol. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, rifampicin, perikon, domperidon, metoclopramid, colestyramin, blodfortyndende medicin. Overdosering: Optræder inden for de første 24 timer. Symptomer: Kvalme, opkastning, appetitløshed, bleghed, mavesmerter. Selvom de nævnte symptomer ikke opleves, skal læge eller skadestue straks kontaktes. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bør ikke anvendes i længerevarende perioder, i høje doser eller i kombination med anden medicin under graviditeten. Bivirkninger: Sjældne/meget sjældne: Påvirkning af leveren (alvorlig). Allergiske reaktioner: Udslæt med kløe, allergisk reaktion med væskeophobning i slimhinder og hud især ved ansigt og tunge eller vejrtrækningsbesvær (alvorlig). Alvorlige hudreaktioner. Pakninger: 12 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Pamol® tabletter, 500 mg (paracetamol). Anvendelse: Smertestillende. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Voksne: 1-2 tabletter 3-4 gange i døgnet. Max. 8 tabletter pr. døgn. Børn: Bør ikke gives til børn under 4 år. 17-25 kg (4-7 år): ½ tablet 3 gange i døgnet. 25-40 kg (7-12 år): ½ -1 tablet 3 gange i døgnet. Over 40 kg (ca. 12 år): 1-2 tabletter 3 gange i døgnet. 1000 mg paracetamol 3 gange i døgnet må kun gives til børn, som vejer 67 kg eller mere. Daglig dosis paracetamol må ikke overstige 45 mg/kg/dag. Må ikke anvendes: Ved allergi over for paracetamol eller et hjælpestof, svært nedsat leverfunktion. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed: Ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, svært nedsat nyrefunktion, fejlernæring. Bør ikke tages sammen med anden medicin, der indeholder paracetamol. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, metoclopramid, domperidon, colestyramin, carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, rifampicin, perikon, blodfortyndende medicin, diflunisal, anden medicin, der påvirker leveren. Overdosering: Optræder inden for de første 24 timer. Symptomer: Kvalme, opkastning, appetitløshed, bleghed, mavesmerter. Selvom de nævnte symptomer ikke opleves, kontakt straks

50 | Sundhedsmagasin nr. 3 2019


læge eller skadestue. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bør ikke anvendes i længerevarende perioder, i høje doser, i kombination med anden medicin under graviditeten. Bivirkninger: Sjældne: Kan være alvorlige: Allergisk reaktion; påvirkning af leveren. Udslæt, nældefeber. Pakninger: 10 og 20 stk. For dagsaktuel pris se www.medicinpriser. dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. www.takeda.dk, e-mail: info@takeda.dk. Treo® og Treo Citrus® (500 mg acetylsalicylsyre og 50 mg caffein) Brusetabletter. Pakninger og priser: 10 stk. ikke apoteksforbeholdt, 20 stk. håndkøb og 60 stk. er receptpligtig. Må ikke udleveres til personer under 18 år. Se dagsaktuel pris på medicinpriser.dk. Virkning: Bruges mod migræne samt svage smerter f.eks. hovedpine, muskel- og ledsmerter, menstruationssmerter og tandpine. Advarsler og forsigtighedsregler: Tag ikke Treo, hvis du er overfølsom over for acetylsalicylsyre, caffein eller et eller flere af de øvrige indholdsstoffer, tidligere har fået allergiske symptomer eller astma ved brug af smertestillende medicin mod f.eks. hovedpine og gigtsmerter (f.eks. acetylsalicylsyre, ibuprofen og diclofenac), har mavesår, har tendens til blødning f.eks. på grund af K-vitaminmangel, blødersygdom eller lavt antal blodplader, har dårlig lever, nyrer eller dårligt hjerte, eller er gravid i 7.-9. måned. Tal med lægen, inden du tager Treo, hvis du har astma, vejrtrækningsbesvær, bronkitis, hoste med slim eller allergiske lidelser; har tendens til smerter og ubehag fra maven eller tarmen f.eks. mavesår; har nedsat lever- eller nyrefunktion; har en stofskiftesygdom; tager anden medicin mod smerter; tager blodfortyndende medicin. Hvis du er over 65 år skal du undgå langvarig brug af Treo på grund af risiko for blødning i mave-tarmkanalen. Hvis du tager Treo mod hovedpine i længere tid (mere end 10 dage om måneden i mere end 3 måneder), kan din hovedpine blive værre og hyppigere. Graviditet: Du må ikke tage Treo i de sidste 3 måneder før forventet fødsel. Du må kun tage Treo i de første 6 måneder af graviditeten efter aftale med lægen. Amning: Kan anvendes. Treo går over i mælken, men det er ikke sandsynligt, at det vil skade dit barn. Bivirkninger: Almindelige: Hurtig puls, øget blødningstendens, rysten, søvnløshed, uro, mave-/tarmgener som f.eks. blødning, kvalme, opkastning, diarré, halsbrand. Ikke almindelige: Svimmelhed, tinnitus, mave-/tarmsår, svedtendens, overfølsomhedsreaktioner (nældefeber, snue). Sjældne: Blødning fra hud og slimhinder og blå mærker pga. forandringer i blodet (for få blodplader). Vejrtrækningsbesvær og astmalignende anfald. Forstyrrelser i nyrefunktionen. Frekvens ikke kendt: Reyes syndrom hos børn, blodmangel, hovedpine, dosisrelateret midlertidigt tab af hørelsen, træthed. Dosering: Voksne: 1-2 brusetabletter opløst i ½ glas vand 1-4 gange daglig. Børn: Bør ikke bruges af børn under 15 år uden lægens anvisning og må ikke bruges af børn og unge med febersygdom. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Emla® (lidocain + prilocain) medicinsk plaster 25 mg/25 mg: Kan købes uden recept. Virkning og anvendelse: Virker ved at gøre hudoverfladen følelsesløs i en kort periode, så du undgår smerter i huden, du kan stadig mærke tryk og berøring. Bruges i samråd med en læge som lokalbedøvelse på huden før fx nålestik og mindre hudoperationer. Dosering: Emla plastre påføres på det valgte hudområde. Lægen eller apotekspersonalet vil sætte plastret på eller vise dig, hvordan du selv skal gøre det. Børn og unge over 12 år: 1 eller flere plastre påsættes mindst 1 time før indgrebet. Plastret må højst sidde på huden 5 timer. Børn fra 6-11 år: Op til 20 plastre. Påføringstid ca. 1 time, højst 5 timer. Børn fra 1-5 år: Op til 10 plastre. Påføringstid ca. 1 time, højst 5 timer. Børn 3-11 måneder: Op til 2 plastre. Påføringstid ca. 1 time. Børn 0-2 måneder: 1 plaster. Påføringstid højst 1 time. Der må kun anvendes en enkelt dosis inden for 24 timer. Hos børn med atopisk dermatit må plastret kun sidde på huden i højst 30 minutter. Forholdsregler: Brug ikke Emla, hvis du er allergisk over lidocain eller prilocain eller lignende lokalbedøvende midler eller et af de øvrige indholdsstoffer i Emla. Du skal kontakte lægen inden brug af Emla, hvis du eller dit barn har: glukose-6-phosphat dehydrogenasemangel eller problemer med niveauet af blodpigment (methemoglobinæmi). Emla må ikke anvendes på hudområder med udslæt, rifter, hudafskrabninger eller andre åbne sår, i eller nær øjnene eller i munden. Det er vigtigt, at du fortæller det til lægen, hvis du eller dit barn for nylig har fået lægemidler til behandling af infektioner (sulfonamider eller nitrofurantoin), lægemidler til behandling af epilepsi (phenytoin eller phenobarbital), andre lokalbedøvende midler, cimetidin eller betablokkere. Graviditet og amning: Spørg lægen. Bivirkninger: Almindelige: forbigående lokale hudreaktioner (bleghed, rødme, hævelse) på det behandlede område. Ikke almindelige: let svie, kløe eller varme på det behandlede område i starten efter påsætning. Øvrige bivirkninger: Se indlægssedlen. Pakningsstørrelser: 2 stk., 20 stk. Læs omhyggeligt indlægssedlen og oplysningerne på emballagen inden brug. Brug altid Emla nøjagtigt som beskrevet i indlægssedlen eller følg instruktionerne fra lægen eller apotekspersonalet. Tapin® (lidocain/prilocain) 25 mg + 25 mg medicinsk plaster. Offentlighed. Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Anvendelsesområde: Lokalbedøvelse af huden inden indstik af kanyle eller før mindre hudoperationer. Dosering: Plasteret påsættes det udvalgte hudområde og tages af lige inden indgrebet. Voksne og unge over 12 år: 1 eller flere plastre 1-5 timer før indgreb. Børn: 0-2 mdr.: Maks. 1 plaster 1 gang daglig i højst 1 time før indgreb. 3-11 mdr.: Maks. 2 plastre ca. 1-4 timer før indgreb. 1-5 år: Maks. 10 plastre ca. 1-5 timer før indgreb. 6-11 år: Maks. 20 plastre ca. 1-5 timer før indgreb. Børn over 3 mdr.: Anvendes maks. 2 gange dagligt med 12 timers mellemrum. Børn med atopisk dermatit: før fjernelse af ”vandvorter”: plaster påsættes højst 30 min før indgreb. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed for indholdsstofferne i Tapin eller andre lokalbedøvende lægemidler. På rifter, hudafskrabninger, sår, områder med hududslæt eller eksem. Omkring øjnene eller i munden. Må ikke anvendes til for tidligt fødte spædbørn. Forsigtighedsregler: Ved sjælden arvelig blodsygdom (glukose-6-fosfat-dehydrogenasemangel) eller ved methæmoglobinæmi. Plasteret indeholder polyoxyleret ricinusolie, som kan medføre hudreaktioner. Opmærksomhed ved vaccination. Brug af anden medicin: Spørg lægen inden brug af Tapin hvis du bruger andre lokalbedøvende midler, medicin til behandling af infektioner (sulfonamider, nitrofurantoin) eller epilepsi (phenytoin, phenobarbital). Må ikke anvendes til børn under 12 mdr., der samtidig bliver behandlet med andre lægemidler, der kan påvirke niveauet af blodpigment (methæmoglobinæmi) (f.eks. sulfonamider). Graviditet: Det er usandsynligt, at lejlighedsvis brug af Tapin under graviditet vil påvirke fostret. Amning: Udskilles i modermælk, det er dog i så små mængder, at det generelt ikke udgør nogen risiko for barnet. Bivirkninger: Almindelige: Forbigående lokale hudreaktioner (bleghed, rødme, hævelse) på det behandlende område. Ikke almindelige: Let svie, kløe eller varme på det behandlende område. Sjældne: Allergiske reaktioner som i sjældne tilfælde kan udvikle sig til anafylaktisk shock (hududslæt, hævelse, feber, vejrtrækningsproblemer og besvimelse). Methæmoglobinæmi (blodforstyrrelse). Små prikformede blødninger på det behandlende område (særligt hos børn med eksem, hvis plastret har været påført i længere tid). Irritation af øjnene, hvis Tapin ved et uheld kommer i kontakt med dem ved behandling af huden. Hos børn kan der endvidere ses bivirkningen methæmoglobinæmi (blodforstyrrelse), ses hyppigere hos nyfødte og spædbørn i alderen 0 til 12 måneder, ofte i forbindelse med overdosering. Pakningsstørrelser: 2, 20, 40, 50 plastre. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S. Nicorette Cooldrops & Fruit Sugetabletter. Sugetablet (nicotin), 2 mg og 4 mg sugetabletter til behandling af tobaksafhængighed gennem lindring af nicotintrang og abstinenssymptomer og rygetrang. Anb. brug højst 9 måneder. Må ikke bruges ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Sukkersygepatienter bør være opmærksomme på, at en øget insulinoptagelse forekommer ved rygeafvænning. Nicotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer eller være dødelig hos små børn. Bør ikke bruges af kvinder som ønsker at blive gravid, gravide/ammende og børn 12-18 år uden lægens anb. eller til børn u. 12 år og af personer der aldrig har røget. Risikoen bør dog afvejes over for fortsat rygning. Bivirkninger: Nældefeber, hævelse af ansigt, tuge eller svælg, vejrtrækningsbesvær, besvær med at synke, Kvalme, ømhed og irritation i mund/hals eller tunge, ændringer i smagssansen, kulde, varme, snurrende, prikkende fornemmelse i huden, træthed, opkastning, diarré, hovedpine, hoste, hikke. Dosering: Mange lægemidler kræver dosisjustering ved rygeophør. 2 mg: Bruges ved rygetrang hos rygere, der ryger < 20 cig. dgl eller dagens 1. cigaret >30 min. efter de er vågnet. 4 mg: Bruges ved rygetrang hos rygere, der ryger > 20 cig. dgl eller dagens 1. cigaret <30 min. efter de er vågnet. Normalt anvendes 8-12 sugetabl. per dag, dog ikke flere end 15. Øjeblikkeligt rygeophør: 6 ugers behandling fulgt af nedtrapning. Gradvist rygeophør: Behandling og gradvis reduktion af rygning i højst 6 måneder fulgt af øjeblikkeligt rygeophør med behandling og nedtrapning. Sugeteknik: Sugetabletten flyttes løbende fra én side af munden til den anden, hvilket gentages, indtil den er helt opløst. Må ikke tygges eller synkes og mad og drikke må ikke indtages, mens sugetabletten er i munden. Pakninger: 2 mg: 20, 80 og 160 stk., 4 mg: 80 stk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com Juni 2018 Nicorette® Inhalator. 10 mg nicotin (4 mg frigøres) pr. inhalatorprop. Indeholder nicotin til ca. 20 min. intensiv inhalation. Bruges til behandling af tobaksafhængighed gennem lindring af nikotintrang og abstinenssymptomer. Anbefalet brug max. 1 år. Må ikke bruges ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Sukkersygepatienter bør være opmærksomme på, at en øget insulinoptagelse forekommer ved rygeafvænning. Nicotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer eller være dødelig hos små børn. Nicorette (brugt el. ubrugt) bør opbevares utilgængeligt for børn. Bør ikke bruges af gravide/ammende uden lægens anb. eller til børn under 15 år. Risikoen bør dog afvejes over for fortsat rygning. Ubrugte og brugte propper bør være utilgængelige for børn. Bivirkninger: Hovedpine, kvalme, fordøjelsesforstyrrelser, hikke, hoste, ømhed og irritation i halsen, Overfølsomhed, brændende, prikkende, snurrende fornemmelse eller følelsesløshed i huden, smagsforstyrrelse, mavesmerter, halsbrand, opkastning, øget mængde spyt, mundbetændelse, luftafgang fra tarmen, diarré, mundtørhed, træthed, anafylaktisk reaktion, allergisk reaktion herunder udslæt og hævelser, hurtig puls, åndenød. De fleste forekommer i løbet af de første 3-4 uger af behandlingen. Mundsår kan forekomme efter rygeophøret. Svimmelhed, hovedpine, søvnløshed, vrede, angst og rastløshed kan skyldes rygeophøret. Dosering: 6-12 propper dgl. Ved rygestop: Hold helt op med at ryge. Brug inhalatoren i mindst 3 mdr. med fuld dosis, før forbruget langsomt nedtrappes og afsluttes, typisk efter 6 mdr. Ved rygereduktion: Bruges ved rygetrang for at forlænge de røgfri intervaller mest muligt. Du bør have reduceret cigaretforbruget og indledt et totalt rygestop inden 6 mdr. I komb. m. Nicorette Invisi depotplastre: 25 mg plaster bruges sammen med 4-5 inhalatorpropper dgl. i 8 uger. Nedtrapning: 15 mg plastre dgl. i 2 uger, efterfulgt af 10 mg plastre dgl. i 2 uger - i begge tilfælde suppl. med 4-5 inhalatorpropper dgl. Eller: Brugen af plastre stoppes, og brugen af inhalatoren nedtrappes gradvist over 12 mdr. Pakninger: 18 stk. el. 42 stk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com December 2018.

| 51


• At du møder faguddannet personale på apoteket, når du har behov og tid

• At apotekspersonalet tilbyder en række serviceydelser bl.a.: • Dosispakket medicin • Medicinsamtale til borgere med en nydiagnosticeret, kronisk lidelse

• Medicinsamtale til borgere, der oplever problemstillinger i forhold til brugen af medicin til kroniske lidelser

• Tjek på anvendelse af inhalationsmedicin • At du nu kan benytte dig af behandlerfarmaceuten på dit apotek, hvis du mangler recept på dit faste medicin

• At apotekspersonalet stiller spørgsmål for at kunne anbefale den bedste løsning og give de bedste råd til din sygdom, sundhed og velvære

• At apoteket til hver en tid har tavshedspligt. Spørg bare os!

Der tages forbehold for trykfejl. Januar 2019. oerskovgruppen.dk · 23893 · 08.19

Vidste du: