Page 1

Sundhed og velvære Få gode vaner på apoteket – med hjælp fra apotekets faguddannede personale Læs bl.a. om: • Høfeber • Flåter • Overgangsalder • Smerter • Solbeskyttelse

Foråret er over os og snart kommer sommeren Bliv helt klar til forår og sommer. Læs de spændende artikler om forårets og sommerens gener, så du kan komme dem i forkøbet.

• Få en gratis prøve • Deltag i konkurrence


FÅ GODE VANER PÅ APOTEKET

Foråret er over os – og sommeren er på vej! Foråret er kommet, og snart er sommeren på vej. De fleste mennesker holder af forår og sommer, og mange af os opholder os naturligt mere udendørs når solen skinner og temperaturen er steget. Når vi opholder os udendørs kan vi støde på forskellige gener.

Kom ind og få faglig rådgivning

En af de største gener er høfeber, hvor kroppen reagerer over for pollen. Pollen er små partikler fra træer, græs og blomster der spredes med vinden. Nogle reagerer på ét slags pollen, mens andre kan reagere på flere forskellige pollen. Pollensæsonen starter i foråret, hvor der er pollen fra hassel, el, elm og birk. I sommermånederne er der pollen fra græs og i sensommeren er der pollen fra gråbynke. Det anslås at ca. 20 % af os lider af høfeber, så det er mange der ople­ ver symptomer af mildere eller sværere grad. Pollenallergi viser sig typisk i form af rindende og kløende øjne og/eller næse. Man kan også opleve at nyse meget. Nogle kan også opleve hovedpine og føle sig alment utilpas. Det er derfor meget vigtigt at få den rette behandling for at mindske symptomerne bedst muligt. Vi kan rådgive dig om, hvad der er den bedste behandling for din høfeber og om hvad du selv kan gøre for at mindske dine symptomer. På apoteket kan vi tage en snak om hvad du selv kan gøre ved forårets og sommerens gener. Vi glæder os til at se dig på apoteket.

INDHOLDSFORTEGNELSE

Allergi . . . . . . . . . . . .

8

Rejsekuffert. . . . . . . . 46

Diarré. . . . . . . . . . . . . 24

Intimpleje. . . . . . . . . . 18

Rygeafvænning. . . . . 44

Dosispakket medicin. 28

Kosttilskud. . . . . . . . . 30

Smertelindring. . . . . . 36

Forkølelse. . . . . . . . . 35

Lopper / Flåter. . . . . . 40

Sol. . . . . . . . . . . . . . . 12

Forstoppelse. . . . . . . 26

Mave. . . . . . . . . . . . . 22

Øjne. . . . . . . . . . . . . . 45

Fødder. . . . . . . . . . . . 16

Motion. . . . . . . . . . . . 43

Halsbrand. . . . . . . . . 29

Mundhygiejne . . . . . . 34

2  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019

4

Hudpleje . . . . . . . . . .

Pligttekster . . . . . . . . 51


TOLERIANE ULTRA

Dobbelt virkning: beroliger og styrker hud med tendens til allergi

Er du én af de danskere der har sensitiv hud, så har din hud brug for daglig pleje, som er tilpasset de mest sensitive hudtypers behov. TOLERIANE ULTRA er ansigtspleje til sensitiv og intolerant hud. Hudplejeseri­ en beroliger, er intens fugtgi­ vende og mindsker hudens ubehag. Den hermetiske lufttætte emballage beskytter mod kontaminering. Testet på allergisk hud. Uden parfume. Uden alkohol*. * Indeholder ikke ethanol

TOLERIANE ULTRA eye

TOLERIANE ULTRA dagcreme

TOLERIANE ULTRA natcreme

Intens beroligende øjencreme til sensitiv og intolerant hud omkring øjnene. Testet på allergisk hud. Øjencremen reducerer ubehag på huden omkring øjnene, er intens fugtgivende og beroliger sensitiv hud. Let og frisk, ikke fedtende konsistens. Til ansigt og hals. Påføres ren hud dagligt. 20 ml.

Intens beroligende dagcreme til sensitiv og intolerant hud. Testet på allergisk hud. Dagcremen reducerer hudens ubehag, er intens fugtgivende og beroliger sensitiv hud. Let, ikke fedtende konsistens. Til ansigt og hals. Påføres ren hud dagligt. 40 ml.

Intens beroligende natcreme til sensitiv og intolerant hud. Testet på allergisk hud. Reducerer hudens ubehag i løbet af natten. Styrker og beroliger sensitiv hud. Cremegelé konsistens. Påføres ren hud på ansigt og hals hver aften. 40 ml.

  |  3


ALLERGI

Behandl din høfeber ordentligt Op mod en million danskere har høfeber. En stor del er plaget af det i pollensæsonen – men sådan behøver det ikke at være. Hvis du er opmærksom på din høfeber, kan du planlægge og behandle dig ud af de værste gener. Er du en af dem, der ofte tilbringer foråret med næsen i lommetørklædet? Så er det værd at overveje, om det er en forårsforkølelse, der endnu en gang har ramt dig – eller om du i virkeligheden har høfeber. Mange dansk­ ere går rundt med høfeber uden at vide det, og det betyder, at mange år efter år accepterer en række symptomer og ubehag, som kunne være und­ gået. Andre ved godt, de har høfeber, men bliver ikke behandlet i tilstræk­ kelig grad. Hvis du ikke behandler din høfeber ordentligt, kan du være meget plaget af gener, og det kan gå ud over livskvaliteten. Derudover øger underbehandlet høfeber risikoen for astma. Derfor er det vigtigt at tage symptomerne alvor­ ligt og få den rigtige behandling.

Forkølelse eller høfeber?

Det er let at forveksle de første tegn på høfeber med en forkølelse. Begge dele begynder som regel med, at næsen begynder at løbe med vandigt snot, og man nyser ofte. Hvis du er forkølet, vil dit snot hurtigt blive tykt og gult, og du kan have let feber. Efter en uges tid er forkølelsen ovre. Har du derimod høfeber, bliver snottet ved med at være klart, næsen føles tilstoppet, dine øjne kan klø og være røde, og symptomerne holder ikke op. Du kan også føle dig træt og generelt utilpas. Hvis disse symptomer falder sammen med pollensæsonen, er der en vis sandsynlighed for, at du lider af høfeber.

Find den rigtige behandling

Når du skal finde den bedste behandling til din høfeber, skal du være for­ beredt på, at du måske skal prøve dig lidt frem. Der findes et stort udvalg af høfebermedicin som øjendråber, næsespray og tabletter. Der er forskel på, hvilke virksomme stoffer der er i medicinen. Det er vigtigt at finde det, der virker godt for dig, og gør dig så symptomfri som mulig. Måske kan du nøjes med at behandle lokalt med øjendråber og næsespray, eller måske har du brug for at tage tabletter med antihistamin. Det kan også være nødvendigt at kombinere de forskellige midler. Spørg på apoteket eller tal med din læge om, hvilke muligheder der er. Du kan også læse mere på www.apoteket.dk/prosit. Kilde: Danmarks Apotekerforening 4  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


5 gode råd mod høfeber

Alnok®

Alnok®

Lægemiddel mod allergi til voksne og børn fra 6 år. Tabletter til behandling af øjne - og næse symptomer ved allergisk snue og høfeber samt symptomer ved nældefeber. Virkningen begynder indenfor ½ -1 time og varer ca. 24 timer. 30 stk.

Lægemiddel mod allergi til voksne og børn fra 2 år. Drikkeklar opløsning med banansmag til behandling af øjne -og næse symptomer ved sæsonbetinget- og helårs allergisk snue samt nældefeber. Virkningen begynder indenfor ½ -1 time og varer ca. 24 timer. 150 ml.

For mere information om Alnok ®, se pligtteksten på side 51.

For mere information om Alnok ®, se pligtteksten på side 51.

1. Hold øje med pollentallene, så du kan planlægge og være forberedt, når der er pollen i luf­ ten. Du kan se dagens pollental på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside og via deres app 2. Skyl øjne og næse med salt­ vandsopløsning, hvis de har været udsat for pollen 3. Luft ud morgen og aften, hvor der er færrest pollen i luften. Undgå også at hænge vaske­ tøj til tørre udendørs, da det opsamler pollen 4. Brug solbriller, når du er uden­ dørs. Det begrænser kontakten mellem dine øjne og pollen 5. Vask eller skyl håret fri for pol­ len, inden du går i seng

Altifex®

Mildin®

Vialerg®

Er du plaget af allergi og nældefeber? Med Altifex ® kan du tage anfaldet i opløbet. Altifex ® indeholder antihistaminet fexofenadin, der dæmper dine symptomer ved sæsonbetinget allergisk snue som f.eks. nysen, løbende eller kløende næse og øjne samt rødmen af huden uden øget træthed. Én tablet virker i ca. 24 timer. 30 stk.

Er du plaget af allergi og nældefeber? Med Mildin® kan du tage anfaldet i opløbet. Mildin® indeholder antihistaminet loratadin, der dæmper dine symptomer ved sæsonbetinget og helårs allergisk snue. Én tablet virker i ca. 24 timer. 30 stk.

Er du plaget af allergi og nældefeber? Med Vialerg® kan du tage anfaldet i opløbet. Vialerg® indeholder antihistaminet cetirizindihydrochlorid, der dæmper dine symptomer ved sæsonbetinget og helårs allergisk snue. Én tablet virker i ca. 24 timer. 30 stk.

For mere information om Mildin ®, se pligtteksten på side 51.

For mere information om Vialerg®, se pligtteksten på side 51.

For mere information om Altifex ®, se pligtteksten på side 51.

  |  5


Spørg bare os om… Allergi Det er vigtigt at få den rette behandling for allergi. Hvad der virker godt for den ene allergiker, virker mindre godt på den anden allergiker. Det er derfor vigtigt at spørge apoteket eller lægen til råds omkring din allergi. Apoteket vil spørge ind til dine sympto­ mer og hvor dine symptomer sidder. Der er nemlig forskel på ”kun” at have symptomer fra næsen en gang i mellem til at have symptomer fra både øjne, næse og svælg. Derfor spørger apoteket dig også, hvilke allergimidler du tidligere har prøvet og om effekten af det. Så det er for at sikre dig den bedst mulige allergibehandling, at vi spør­ ger ind til din allergi.

6  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019

Benaliv ® næsespray

Benaliv ® øjendråber

Lindrer allergisymptomer i næsen. Virker næsten øjeblikkeligt på de typiske allergiske næsesymptomer som nysen, kløe i næsen og løbende næse og varer i adskillelige timer. 150 doser.

Til dig med allergisymptomer i øjnene. Virker næsten øjeblikkeligt og lindrer i adskillige timer. 4 ml. For mere information om Benaliv ® øjendråber, se pligtteksten på side 51.

For mere information om Benaliv ® øjendråber, se pligtteksten på side 51.

Allergodil® Øjendråber

Allergodil® Næsespray

Forebygger og behandler symptomer på allergiske reaktioner i øjet, f.eks. ved sæsonbetinget pollenallergi og allergi over for dyrehår eller husstøvmider. Virker inden for 3 minutter. 6 ml.

Virker mod høfeber og symptomer på overfølsomhed i næsen, f.eks. nysen og løbende næse. Ét pust i hvert næsebor 2 gange om dagen. Virker inden for 15 minutter. 10 ml.

For mere information om Allergodil øjendråber ®, se pligtteksten på side 51.

For mere information om Allergodil næsespray®, se pligtteksten på side 51.


BenaRhin™ Næsespray

Flixonase

Lomudal®

Til effektiv forebyggelse og lindring af høfebersymptomer. Virker lokalt for at lindre nasale allergisymptomer, herunder tilstoppet næse. Til kontinuerlig lindring dag og nat. Kan anvendes fra 18 år. 120 doser.

Virker direkte i næsen hvor høfeber starter. Kan anvendes hele året, forebygger både høfeber og helårs­snue. 60 doser.

Øjendråber lindrer symptomer ved overfølsomhed i øjnene. Lomudal ® øjendråber er et håndkøbslægemiddel mod allergiske symptomer i øjnene. 5 ml.

For mere information om Flixonase, se pligtteksten på side 51.

For mere information om BenaRhin™ Næsespray, se pligtteksten på side 51.

For mere information om Lomudal ®, se pligtteksten på side 52.

Mommox®

Atrovent ®

Telfast ®

Næsespray til allergiske symptomer i næsen såsom nysen, kløen, tilstoppethed og løbenæse. Mindsker hævelse og irritation i næsen og lindrer indenfor 12 timer. Til voksne fra 18 år. Kun 1 dosering om dagen giver lindring hele døgnet. 60 doser.

Anvendes til løbenæse. Virker inden for 15 minutter. Stopper dannelsen af sekret i næsen. Til voksne fra 18 år. 2 pust i hvert næsebor 2-3 gange daglig. 15 ml.

Ikke sløvende. Lindring af allergiske symptomer. Virker i 24 timer. Til voksne og børn fra 12 år: 1 tablet daglig. 30 stk.

For mere information om Atrovent ®, se pligtteksten på side 52.

For mere information om Telfast ®, se pligtteksten på side 52.

For mere information om Mommox ®, se pligtteksten på side 52.   |  7


HUDPLEJE

Hvilke miljømærker skal jeg kigge efter? Hører du til dem, der nærlæser deklarationen på midler til personlig pleje? Så ved du, at det kan være svært at gennemskue, hvad der egentlig er i. Der findes dog miljømærker, som gør valget af miljø- og sundhedsvenlige produkter lettere. De officielle miljømærker på produkter til personlig pleje kan være Svanen og Blom­ sten. Mærkerne betyder, at et produkt er miljøvenligt og ikke indeholder stoffer, som mistænkes eller anses for at være sundheds­ skadelige. Der er stort set ingen forskel på de to mærker, andet end at Svanemærket er en nordisk ordning, og derfor findes på produkter markedsført i Norden, mens Blomsten er EUs mærkning og derfor også findes på varer i og fra andre europæiske lande. Du kan også få produkter, som ikke bærer nogen af mærker­ ne, men som alligevel kan være skånsomme for miljø og sundhed. Det koster nemlig penge at få lov til at bære miljømærkerne, og derfor vælger nogle producenter mærkningerne fra.

Der må ikke være parabener i

Når et produkt til personlig pleje bærer Svanen eller Blomsten, skal det blandt andet være fri for parabener som konservering. Det betyder dog ikke, at produktet er fri for konserveringsmidler. Her er blot anvendt an­ dre stoffer for at undgå, at skadelige svampe og bakterier slår sig ned. I produkter med et særligt indhold af fedtstoffer, eller som er tæt emballeret, kan du helt undgå konservering. Et miljømærket produkt må godt indeholde parfume, men mængden er oftest begræn­ set. Hvis du er i tvivl om indholdsstofferne i din hudpleje, så spørg på dit apotek.

Apotekets 3-i-1 Renseservietter

Apotekets Anti-age Serum

Renser let og skånsomt huden for øjenmakeup, makeup og snavs uden at udtørre. Uden parfume. 25 stk.

Intensiv serum til ansigt og hals. Reducerer og modvirker rynker. Fugter og opstrammer huden. 30 ml.

8  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


Decubal anti-itch cream

Decubal anti-itch gel

Anti-itch cream virker kløestillende, beroliger og afhjælper gener på irriteret hud. Cremen kan bruges af både børn og voksne efter behov, både i ansigtet og på kroppen. 75 ml.

Akut kløedæmpende og fugtgivende gel til tør og stram hud i ansigt og på krop. Trænger hurtigt ind i huden uden at fedte. Er et godt supplement til den daglige indsmøring. Kan benyttes som fugt-booster under din ansigtscreme. 100 ml.

DERMALOG Fugtighedscreme

DERMALOG Fedtcreme

Fugtighedscreme er perfekt til dig, der vil have en effektiv all-round creme til normal/tør hud. Fugtighedscremen indeholder kun 22% fedt. Cremen bevarer fugtigheden i huden og giver samtidig beskyttelse uden at fedte. 200 ml.

DERMALOG Fedtcreme med Aktiv Farmakologisk Effekt har et fedtindhold på 56%. Fedtcremen er velegnet til dig, der har meget tør og/eller skallende hud. Plejer uden at svie. Kan bruges af både børn og voksne – også dem med de fleste former for allergi eller eksem. 100 ml.   |  9


Gode råd til en sund hud • Uanset om det er ansigt eller krop er det vigtigt med en god hudpleje, da huden er vores største organ

• Ved at have en god hudpleje forebygges/minime­ res eventuelle hudproblemer

• En god hudpleje består i vask/rens med nænsom­ me produkter. Ansigtshuden har godt af at blive renset både morgen og aften. Derefter bør huden smøres med en egnet creme • Nogle har brug for en almindelig fugtgivende creme, og andre har brug for en creme der kan forebygge problemhud; for eksempel børneek­ sem, uren hud eller pigmentforandringer • Husk at en serum inden under ansigtscremen øger effekten af ansigtscreme • Spørg os på apoteket for den rette hudpleje til netop dig og din familie

Lactacyd

Danatekt ® shampoo

Danatekt lotion

Mild og tyndtflydende sæbe til sart hud. Har en pH-værdi på 3,5 og indeholder samme fugtgivende mælkesyre, som kroppen selv producerer for at beskytte huden. Er let at skylle af og efterlader ingen sæberester på huden. Kan anvedes dagligt. 1000 ml.

Mild og skånsom shampoo og kropsvask, udviklet med særlig hensyn til tør og sart hovedbund og tør hud på kroppen. Højt indhold af vegetabilsk glycerin, der giver fugt og beskytter hovedbunden og huden på kroppen mod udtørring. Med provitamin B5, der giver fugt og næring til håret. Svanemærket og uden parfume. 250 ml.

Daglig forebyggende pleje til normal, tør og sart hud. Med glycerin og jojobaolie, der støtter fugtbalancen, mindsker vandtabet og modvirker udtørring af huden. Plejer, blødgør og virker anti-irriterende samt beroligende på huden. God efter sol og bad. Trænger hurtigt ind i huden. Svanemærket og uden parfume. 250 ml.

10  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


apotekeren.dk

På apotekeren.dk kan du købe receptmedicin, håndkøbsmedicin, kosttilskud, hudpleje og meget mere

Køb på apotekeren.dk

– og få leveret direkte til døren Vælg mellem PostNord med og uden omdeling samt GLS til erhverv og pakkeshop

– eller afhent gratis på apoteket Gratis afhentning på mere end 150 af landets apoteker

– din apoteker på nettet   |  11


SOL

Solstråler og solcremer Når man snakker solbeskyttelse, er det solens ultraviolette stråler, der er interessante. De opdeles i UVA, UVB og UVC. Det er kun UVA og UVB, der når ned til os på jorden - og dem skal du beskytte dig mod. Du kan hverken se eller mærke solens UV-stråler. Men de påvirker alle, der opholder sig i solen. Solens UVA trænger dybt ned i huden, hvor de kan give celleskader, mens UVB fører til solskold­ ning, som også har skader til følge. I mange år var faktorangivelsen på solbeskyttelse kun angivet som UVB-faktor. I dag ved man, at det er vigtigt at beskytte sig mod begge typer stråling. I de senere år er mange producenter derfor begyndt også at angive UVA-beskyttelsen på produkterne.

hat/tøj, skygge og undlade at udsætte dem for middagssol. Det er en god idé at vælge solcremer uden parfume til børn. Hvis du eller dit barn har en kendt allergi over for parfume eller andre kosmeti­ ske stoffer, kan det også være en god ide at vælge solcremer uden solfiltret octocrylene. Det kan i sjældne tilfælde give en allergisk reaktion. Sol­ cremer, der bærer Astma-Allergi-mærket, er uden octocrylene.

Hvilken faktor skal du vælge?

I Danmark er der kun godkendte solfiltre i sol­ cremer. I visse lande er det imidlertid tilladt at anvende filtre, som vi fraråder her i landet. Spe­ cielt stoffet 4-MBC (4-methylbenzylidenecamphor) kan forekomme i udenlandske solcremer, men er under mistanke for at være hormonforstyrrende. De frarådes derfor til børn og unge under 12 år samt til gravide. Læs altid på deklarationen, inden du køber en solcreme i udlandet.

Her i Danmark vil du som regel være tilstrækkeligt beskyttet med en solcreme på faktor 15. Det er dog en forudsætning, at du påfører solcremen i rigelige mængder. Har du lys eller særlig solføl­ som hud, bør du dog vælge en højere faktor. Det samme gælder, hvis dagens UV-indeks er på 6 eller derover.

Fysiske og kemiske filtre

Filtre i udlandet

Solcremer kan indeholde fysiske filtre, kemiske filtre eller en kombination af disse. Fysiske solfiltre er synlige, fordi de gør huden lidt hvid. De virker ved at reflektere strålingen. Kemiske filtre trænger lidt ned i huden og efterlader derfor ikke huden hvid på samme måde. De virker ved at absorbere strålingen. Man har forsket i at udvikle de fysiske solfiltre med partikler i nanostørrelse, da disse lettere trænger ind i huden. De efterlader derfor ikke huden hvid i samme grad.

Korrekt brug af solcreme

Solcremer til børn

Nogle solcremer er vandresistente (Waterre­ sistant). Disse skal kunne holde til 2 x 20 minut­ ters badning. Andre er vandtætte (Waterproof). Disse produkter skal kunne holde til 4 x 20 minut­ ters badning. Fælles for begge er dog, at du altid bør påføre solcreme igen efter badning og specielt efter frottering med håndklæde, da det fjerner noget af beskyttelsen.

Solcremer til børn har typisk et højt faktortal. Filtrene kan være af alle typer, men man ser i højere grad blandinger af fysiske og kemiske filtre i dag end førhen, hvor man stort set kun brugte fysiske filtre. Der er intet grundlag for at anbefale den ene type filter frem for den anden. Det vigtig­ ste er at beskytte børn bedst muligt med creme, 12  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019

Husk at bruge den korrekte mængde solcreme. En tommelfingerregel er en god håndfuld solcreme til en krop. Hvis du ikke påfører solcreme i tilstræk­ kelig mængde, reducerer du faktortallet meget drastisk. Hvis du for eksempel kun påfører en fjerdedel af den anbefalede mængde af solcreme med faktor 15 vil den reelle faktorbeskyttelse typisk svare til faktor 2.

Solcreme og badning


Capital Soleil Beach Protect Multi Protection Milk SPF 30

Capital Soleil Beach Protect Multi Protection Milk SPF 50+

Innovative solcremer med høj/meget høj solbeskyttelse til ansigt og krop. Solcremen har en fugtgivende konsistens, der hurtigt absorberes og ikke efterlader hvide mærker. Vandresistent, sandresistent, og hjælper med at reducere udtørret hud forårsaget af salt- og klorvand samt vind. Hypoallergen. Indeholder fugtgivende hyaluronsyre 200 ml.

Capital Soleil Beach Protect Antidehydration Spray SPF 30

Capital Soleil Beach Protect Antidehydration Spray SPF 50+

Innovative solsprays med høj/meget høj solbeskyttelse til ansigt og krop. Det fugtgivende produkt modvirker udtørring af huden på grund af saltvand og klorvand. Hurtig påføring og absorbering med en ikke-olieret konsistens. Hypoallergen. Indeholder fugtgivende hyaluronsyre. 200 ml.

  |  13


Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

A-DERMA PROTECT AD Cream SPF50+

A-DERMA PROTECT Kids Lotion SPF50+

Avène Sun Lotion Kids SPF 50+

Avène Sun Cleanance SPF 30

Vandfast solbeskyttelse specielt udviklet til tør hud og hud med tendens til atopi. Kan bruges af spædbørn (fra 6 måneder)*, børn og voksne. Cremen har en fugtgivende og nærende konsistens og fedter ikke. Hele A-DERMAs solserie sikrer en 3-dobbelt beskyttelse til sart hud: beskytter huden, styrker hudbarrieren og bevarer cellerne. Uden parfume. 150 ml.

Vandfast solbeskyttelse til ansigt og krop specielt udviklet til tør, sart barnehud. Fotostabil UVA/UVB beskyttelse sikrer en langvarig effekt, sikkerhed og høj tolerance. Konsistensen er let og behagelig og er nem at påføre. Høj tolerance. Uden parfume. Praktisk familiestørrelse. 250 ml.

Vandfast solbeskyttelse udviklet specielt til sart barnehud, til sensitiv hud med parfumeallergi og til lys hud der let bliver solskoldet. Højt indhold af Avène Termalkildevand. Beskytter effektivt mod både UVB- og UVA-stråler samt frie radikaler. Solfiltrene nedbrydes ikke af solens stråler og yder derfor langvarig beskyttelse. Svier ikke i øjnene og giver intet hvidt skær på huden. Uden parfume. 250 ml.

Oliefri solcreme med høj beskyttelse til uren og fedtet hud i ansigtet. Mindsker de gener, der kan opstå på aknehud efter ophold i solen. Formuleringen nedsætter talgproduktionen og tilstopper ikke porerne. Cremen er vandfast og svedresistent med bred fotostabil beskyttelse mod frie radikaler. Let, ikke fedtende tekstur med matterende pudder, der sikrer et mat udtryk. Mildt parfumeret. 50 ml.

*Til indirekte soleksponering. Udsæt aldrig spædbørn og små børn for direkte sol. 14  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


En sund solvane er at klæde barnet fornuftigt på og ikke klæde barnet af, fordi der er sol. I ’siesta-tiden’ mellem kl.12-15 er det altid en god idé at bære en bredskygget hat, der dækker for hoved, ører og nakke. Det anbefales, at børn bærer tøj, som går mindst til albuer og knæ. Det skal helst være løstsiddende i et tætvævet stof, der beskytter og køler. Samtidig er det nu blevet muligt at købe tøj med indbygget UPF-faktor (UV Protection Factor) på 50 eller mere.

Spørg bare os om…

Klædt på til sol

Solbeskyttelse for børn • Søg skygge i tids­ • • • • • • ANTHELIOS BØRN Wet skin lotion SPF50+

ANTHELIOS SHAKA Ultra SPF50+

Apotekets Solcreme Ansigt SPF30

Meget høj solbeskyttelse til børn, der er tilpasset til børns aktivitetsniveau. Ekstra vandresistent. Kan påføres på tør eller våd hud. Øjeblikkelig absorbering. Efterlader ingen hvide mærker. Til børns sensitive og solintolerante hud. 250 ml.

Meget høj solbeskyttelse til ansigt og øjenområde i en ultralet creme. Meget høj UVA-og UVB beskyttelse. Tilpasset sensitiv hud omkring øjnene. Svedresistent. Hypoallergen. 50 ml.

Solcreme til den lyse ansigtshud. Vandfast. 100 ml.

rummet 12-15 fra april til september Hold altid spædbørn i skyggen Klæd barnet på med hat og let, tætvævet tøj Brug vandfast solcreme med UVA- og UVB-be­ skyttelse Vælg solbeskyttelse med høj faktor (især hvis du skal til udlandet) Smør tykt på - 20 ml til et barn, hvilket svarer til en barnehåndfuld Påfør solbeskyttelse omkring 20 minutter før du går ud i solen

  |  15


FØDDER

Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

16  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019

Compeed® Anti-Vabelstift

Compeed® Vabelplaster

Reducerer friktion, så du forebygger dannelse af vabler. 8 ml.

Absorberer fugt og danner en beskyttende pude for at give øjeblikkelig smertelindring og optimale helingsbetingelser for vabler. 5 stk.

Apotekets 24 timers Fodcreme

Apotekets Hælstift

Nærende, blød og behagelig fodcreme til daglig pleje af tørre fødder. 100 ml.

Plejer intensivt tørre, ru og sprukne hæle. 25 gr.


Spørg bare os om…

Finigen®

Finail

Creme til lokal behandling af svampe­infektion i huden. Cremen påvirker et enzym i svampen og dette medfører at svampen dør. 15 gr.

Anvendes til behandling af svampe­ infektioner, som har angrebet den ydre del af dine negle. Finail indeholder amorolfin, som er et svampemiddel, der bekæmper et bredt spektrum af svampe, der kan forårsage negleinfektioner. 5 ml.

For mere information om F inigen , se pligtteksten på side 52. ®

For mere information om Finail, se pligtteksten på side 53.

Gode råd om fødder • Det er vigtigt at

Wartner ® Frysebehandling

Wartner ® Ligtornspen

Hurtig og effektiv behandling af vorter. Anbefalet til voksne og børn fra 4 år. Til hjemmebrug - fryser vorten i dybden med samme metode, som anvendes hos lægen. Normalt er én behandling nok. 50 ml.

En sikker og effektiv behandling af ligtorne og hård hud. Effekt fra første uge. 4 ml.

vaske fødderne hver dag, og tørre dem grundigt. Husk også at tørre mellem tæerne Hvis fødderne føles tørre kan der smøres med en egnet fod­ creme. Husk at lade cremen trænge godt ind i huden før du tager strømper på Hvis du sveder me­ get på fødderne kan der smøres med en egnet antiperspirant­ creme. Husk også her at lade cremen trænge godt ind før du tager strømper på Hvis du oplever pro­ blemer på fødderne som for eksem­ pel vabler, vorter, ligtorne eller hård hud, findes der også løsninger for dette Kom ind på apoteket og få en snak om den bedste fodpleje for netop dine fødder   |  17


INTIMPLEJE

Underlivsproblemer! Hvad skyldes det? Hvilke symptomer mærker du? ...og hvad kan du gøre? Bakteriel vaginose

De hyppigste symptomer er udflåd, som kan være gråligt eller gult, til tider skummende (ikke at forveksle med svamp, som har et nærmest hvidt, hytteostagtigt udflåd). Udflåddet kan svinge lidt i løbet af cyklus og er allerværst efter samleje. Lugten er karakteristisk fiskeagtig. Der ses ofte symptomer som svie og kløe. Skånsom surhedsregulerende behandling og forebyggelse kan afhjælpe symptomerne.

Svamp i skeden

Hvis skamlæber og slimhinder er hævede eller hvis der er udtalt rødme, kløe eller brænden­ de fornemmelser ved skedeåbningen kan det være tegn på en svampeinfektion. Nogle kvin­ der oplever desuden smerter ved samleje og smerter ved vandladning. Er udflåddet grynet og hvidt (kan minde om hytteost) og UDEN lugt, er

Danatekt ® Intim rensecreme

Danatekt ® Intim barrierecreme

Femidur

Skånsomt alternativ til vand og sæbe. Fjerner urenheder. Lindrer kløe og svie ved rød, irriteret hud og hudløshed. Kan bruges over alt på kroppen, også de intime områder. Med glycerin der støtter fugtbalancen, samt jojobaolie der plejer, blødgør og tilfører fugt. Svanemærket. Uden parfume. 150 ml.

Beskytter ved rød, irriteret hud og hudløshed. Kan bruges hvor som helst på kroppen, også de intime områder. Lægger en vandafvisende barriere på huden og plejer, blødgør og tilfører fugt. Med glycerin der støtter fugtbalancen. Rens først med Danatekt intim rensecreme. Uden parfume. 150 ml.

5 milliarder vaginale mælkesyrebakterier. Femidur kapslerne skal sluges og dermed undgås brug af bind og trusseindlæg. Bakterierne er syregalde-resistente. 10 eller 30 stk.

18  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


der sandsynligvis tale om en svampeinfektion. Symptomerne udvikler sig i løbet af en til to dage. Apoteket har produkter i håndkøb som afhjælper vaginal svampe infektion.

Vaginal ubalance

Skeden har en naturlig flora af mikroorganismer. Denne ”naturlige flora” danner en beskyttelse mod uønskede bakterier. Bakteriefloraen i skeden (vagina) består blandt andet af de vigtige mælkesyrebakterier, der sik­ rer en sund balance og en pH på ca. 4. Sker der en forskydning i balancen, kommer mælkesyre­ bakterierne i undertal, og pH-værdien stiger. I denne tilstand har skeden svært ved at beskyt­ te sig selv mod uønskede bakterier og andre mikroorganismer.

Canesten® Håndkøbslægemiddel til behandling af svampeinfektion i skeden og de ydre kønsorganer. Kombinationsbehandling med vaginaltablet og creme. Vaginaltabletten behandler den indre infektion i vagina. Cremen behandler den ydre infektionen som kløe. Kombinationspakning indeholder: 1 vaginaltablet 500 mg m/ applikator og 20 g creme 1 %. For mere information om Canesten ®, se pligtteksten på side 53.

i say: VAGINAL INFEKTION

ellaOne® nødprævention

Levodonna®

Behandler og forebygger vaginal svamp og bakteriel vaginose samt ubehag som, udflåd, lugt og brændende fornemmelse. Genopretter og vedligeholder skedens normale pH-niveau. 14 stk.

ellaOne® skal tages hurtigst muligt efter ubeskyttet samleje men senest indenfor 5 døgn. Virker selv umiddelbart før ægløsning, når hormon niveauet stiger. 1 tablet.

Kan anvendes som nødprævention op til 72 timer (3 døgn) efter ubeskyttet samleje eller svigt af præventionsmetode for at forhindre graviditet. 1 tablet.

For mere information om ellaOne ®, se pligtteksten på side 53.

For mere information om Levodonna®, se pligtteksten på side 53.

  |  19


OVERGANGSALDER

Kom godt igennem Hedeture, humørsvingninger, inkontinens og tørre slimhinder. Det er blot nogle af de gener, som mange kvinder oplever i overgangsalderen. Årsagen er, at kroppens produktion af de kvindelige kønshormoner progesteron og østrogen forandrer sig i årene op til og i perioden efter den sidste menstruation. Hvordan denne hormonelle forandring mærkes varierer dog meget fra kvinde til kvinde. Nogle oplever ingen gener. For dem stopper menstru­ ationen blot enten gradvist eller pludseligt. Men de fleste kvinder oplever gener i overgangsalderen, og for nogle bliver de så generende, at det i perioder kan være svært at få en hverdag til at hænge sammen. Der er forskellige muligheder for at lindre generne ved hjælp af hormonbehandling i en kortere eller længere periode af overgangsalderen. Søg rådgiv­ ning hos din læge om, hvad der i givet fald er den rigtige behandling for dig. Ud over den medicinske behandling med hormoner er der en række ting, du selv kan gøre for at komme godt gennem overgangsalderen.

Fakta om overgangsalderen • Overgangsalderen er en naturlig proces for kvinder, der nærmer sig deres sidste menstruation • Processen ændrer hormonbalancen i kvindens krop, hvilket kan give forskellige gener som træthed, tørre slimhinder, humørsvingninger og hedeture

• Kvinder er i gennemsnit 52 år, når de får deres sidste menstruation

20  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


GODE TIPS! Hedeture og svedeture

Mange oplever hedeture og svedeture, hvilket kan være stærkt generende. • Hold soveværelset køligt og hav lag-på-lagtøj på, så du nemt kan regulere. Og find ud af, om der er noget, der udløser hedeturene fx kaffe, alkohol, stress eller krydret mad Tørhed, kløe, svie og irritation i skeden Slimhinderne bliver tørre, når østrogenproduk­ tionen ændres. Det kan bl.a. føre til generel irritation og specifikt smerter og irritation i forbindelse med sex. • Brug glidecreme og vaginale fugtigheds­ givere • Vask det intime område med vand. Det gælder også, hvis du er i overgangsalde­ ren. Et godt alternativ til vand er olie, f.eks. mandelolie, på en tot vat eller en vatrondel

Inkontinens Blære- og urinrør påvirkes af den manglen­ de østrogenpåvirkning. Det øger risikoen for stressinkontinens – du kan opleve at tisse en lille smule i bukserne ved fx hoste, løb og grin. • Husk bækkenbundstræningen! Bækkenbundstræning er godt for mange ting. Én af dem er, at det kan afhjælpe inkontinensproblemer Afkalkning af knoglerne Knoglevæv er følsomt for østrogen, og om­ kring overgangsalderen stiger knogletabet betydeligt. Tab af knoglemasse øger risikoen for knoglebrud. • Hvis du ikke får tilstrækkeligt med kalk og D-vitamin gennem din kost, kan du supple­ re med et kosttilskud Kilde: Danmarks Apotekerforening

Ovestin®

Apotekets Intim Vaskeservietter

Ovestin® indeholder estriol, som er godkendt til behandling af urogenitale gener. Det virker ved, at slimhinderne i skeden normaliseres og de ubehagelige menopausale symptomer lindres. Det anvendes mod symptomer på østrogenmangel, navnlig tynde og tørre slimhinder i skeden, i og efter overgangsalderen. 15 g.

Udviklet til skånsom vask af intimområdet. Uden parfume. Bløde og skånsomme. Kan skylles ud i toilettet. 15 stk.

For mere information om Ovestin ®, se pligtteksten på side 53.   |  21


MAVE

Tarmfloraen – derfor er den mere interessant end du lige tror!

Der forskes meget i tarmfloraens betydning for helbredet, og man mener, at nøglen til sundhed og sygdom også kan findes i tarmfloraen. Men hvad betyder ordet ”tarmflora” egentlig – og hvorfor er det nu så vigtigt? Hos et voksent menneske er tarmen omtrent otte meter lang – fordelt på ca. 6,5 meter tyndtarm og ca. 1,5 meter tyktarm. Vi har flere tarmbakterier i kroppen, end vi har celler. Samlet set har vi over hundrede trillioner tarmbakterier og 400-500 for­ skellige arter. Vores tarmbakterier vejer alene omkring to kg. Måske tænker du ikke på indholdet af dine tarme som noget særlig spændende, delikat eller lige frem unikt? Men i virke­ ligheden er vores tarmindhold uhyre interessant – især fordi sammensætningen af bakterier i tarmene varierer helt fra person til person. Vi har således alle hver vores helt unikke tarmflora, som kan have stor indflydelse på vores velbefinden­ de. Jo mere mangfoldigt vores tarmindhold er sammensat, jo bedre er det for dig og dit velvære. Bakterierne i tarmene har mange funktioner - en god tarmbak­ teriebalance er bl.a. kendt for at styrke vores immunforsvar. Tarmfloraen er hele tiden under påvirkning af bl.a. hvilken kost vi indtager, om vi tager antibiotika eller om vi er ude at rejse under fremmede himmelstrøg. Vi kan styrke vores tarmflora ved i det daglige videst muligt at tænke i en sund kost med de gode fiberrige grøntsager, og dertil kan det være en god ide at hjælpe balancen i tarmflora­ en godt på vej ved at supplere kosten med et tilskud af mæl­ kesyrebakterier. I perioder med f.eks. ferie kan vi forebygge at tarmfloraen udfordres ved at tage et tilskud af mælkesyre­ bakterier, som findes både som tygge- og slugetabletter. For det bedste resultat starter du med mælkesyrebakterierne før afrejsen og fortsætter til ferien er slut. Udvalget af kosttilskud med mælkesyrebakterier på apoteket er stort. Få rådgivning fra apotekspersonalet, så du vælger det rigtige produkt til dig og din familie. Kilder: www.netdoktor.dk og www.sundhed.dk. 22  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


HUSK® naturlægemiddel med Psyllium-frøskaller

HUSK® Psyllium Mavebalance med mælkesyrebakterier

HUSK® Psyllium-frøskaller er et godkendt naturlægemiddel mod forstoppelse, diarré, irritabel tyktarm og let forhøjet kolesterol. Pulveret indeholder ingen tilsætningsstoffer – eneste bestanddel er de fiberrige Psyllium frøskaller, der indeholder 85% fibre. 200 gr.

Kombination af fibre og mælkesyrebakteriekulturer. Der er anvendt en patenteret dobbeltlagscoatning til at beskytte mælkesyrebakterierne mod mavens lave pH, hvilket sikre flere bakterier når levende frem til tarmen. Psyllium frøskallerne indeholder 85% kostfibre; Psyllium frøskallerne opsuger væske, svulmer op og danner en geléagtig masse, hvilket gør afføringen blødere. Findes som 200 gram pulver eller i 28 sachetter af 5 gram, hvilket gør dem lette at have med på farten. 200 gram eller 28 x 5 gram.

For mere information om HUSK®, se pligtteksten på side 54.

Lactocare daily

Lactocare kids

Duolac® Rejse+ 2i1

Duolac® Daglig+ Vitalitet

Dit daglige tilskud med 8 milliarder levende mælkesyrebakterier og zink, der bidrager til et normalt syre-base-stofskifte – og en normal omsætning af kulhydrater og proteiner i kroppen. 30 stk.

Mælkesyrebakterier til børn. En enkelt tyggetablet indeholder 5 milliarder mælkesyrebakterier fra to forskellige stammer. Sød ananassmag. 30 stk.

Velsmagende tyggetabletter med et dagligt tilskud af mælkesyrebakterier, som hjælper med at bevare mængden af mælkesyrebakterier i dit tarmsystem - både før og under rejsen. 30 stk.

Mælkesyrebakterier tilsat C-vitamin, der bidrager til et normalt fungerende immunforsvar. Mindsker træthed og udmattelse. 30 stk.

  |  23


DIARRÉ

Rejs uden om feriemave Bakterierne i et andet land kan være fremmedsprog for din mave. Du møder mange nye bakterier, din mave ikke kender. Du kan forsøge at undgå feriemave ved at følge nogle leveregler. Skulle du alligevel få diarré, er der også råd. Man mener, at 20-50 % oplever akut diarré, når de er på rejse. Ofte er det bakterier i maden, der giver dig feriemave med opkast og diarré. Det er kroppens måde at skille sig af med fjenderne på. Men det behøver ikke at være mad, der gør dig syg. Du udsættes i det hele taget for nogle an­ derledes bakterier end dem, du er vant til - både i vand, fødevarer og omgivelserne. Når det drejer sig om maden, gælder der groft sagt et råd: Kog det, steg det, skræl det, pil det - eller lad det ligge. Det er også vigtigt, at du holder dine hænder rene, da smitten ofte sker via ting, du rører ved. Din risiko for at få feriemave afhænger ikke kun af din adfærd, men også af det land, du rejser i. I Sydeuropa, Mellemøsten, Sydafrika og dele af Caribien er risikoen højere, og i Latinamerika, Asi­ en og Afrika er den højest. Hvis du bor og spiser

24  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019

under primitive forhold, så bliver risikoen for smitte også større.

Hvis du får diarré

Er du uheldig at få diarré, så skal du drikke store mængder vand tilsat salt og sukker. Lav en drik af 1 liter kogt vand eller vand fra flaske tilsat 2-3 spiseskefuld sukker, 12 teskefuld salt og eventuelt saften af en appelsin. Undgå koffeinholdige drikke, da de stimulerer tarmenes bevægelser. Du må gerne drikke frugtjuice, te med sukker, sodavand og supper. Til børn med diarré skal sukkerhol­ dige drikke fortyndes med tre dele vand, da et højt sukkerindhold kan bevirke, at barnet mister væske. Du kan eventuelt medbringe et rehydre­ ringsmiddel, som sikrer et lille barn med diarré den rette balance mellem salte i kroppen. Spørg på dit apotek.


Tasectan®

Hidrasec©

Behandling af akut diarré - til børn fra 0 år og til voksne. Tasectan® danner en beskyttende barriere på tarmslimhinden som fjerner årsagen til diarréen (f.eks. bakterier eller virus). Virker lokalt i tarmen og giver ikke forstoppelse. 20 stk. breve til børn. 15 stk. kapsler til voksne og unge.

Lægemiddel mod akut diarré. Virker hurtigt på diarré ved at mindske væskemængden i tarmen. Med Hidrasec slipper du for, at uønsket virus og bakterier forbliver i tarmsystemet og for efterfølgende at blive ramt af forstoppelse og oppustethed. 10 stk For mere information om Hidrasec ©, se pligtteksten på side 54.

Imolopesim

Imodium® Plus

Imodium® Smelt

Bruges til behandling af akut diarré, når der samtidig med diarréen er mavekramper, oppustethed og luftafgang. Imolopesim indeholder loperamidhydrochlorid, som hjælper med at mindske diarréen ved at dæmpe den overaktive tarm. Indeholder også simeticon, som hjælper med at fjerne luften fra tarmene, som er årsagen til kramper og oppustethed. Kan anvendes af voksne og børn over 12 år. 12 stk.

Behandler mere end bare diarré: oppustethed, mavekneb, og luft i maven. Imodium® hjælper med at normalisere tarmbevægelserne, så diarréen lindres, og kroppen bedre kan optage væske og næring fra tarmen. 12 stk.

Tablet der opløses på tungen efter få sekunder – uden vand. Er særligt velegnet, når du er på farten, hvis du ikke bryder dig om at sluge piller eller hvis din diarré er ledsaget af kvalme. 12 stk.

For mere information om Imodium Plus ®, se pligtteksten på side 54.

For mere information om Imodium ® Smelt, se pligtteksten på side 54.

For mere information om Imolopesim, se pligtteksten på side 54.   |  25


FORSTOPPELSE

Lider du af forstoppelse? Nogle går på toilettet flere gange om dagen – andre tre, fire gange om ugen. Det er individuelt, hvad der er normalt. Men alle kan opleve at få forstoppelse indimellem. Det kan opstå akut eller være et kronisk problem. Hvis du går på toilettet mindre end tre gange om ugen, afføringen er tør og knoldet, og du har problemer med at komme af med den, så har du forstoppelse. Det kan ledsages af ubehag og smerter. Forstoppelsen kan være akut eller kronisk. En akut forstoppelse er kort­ varig og opstår typisk, hvis der sker ændringer i din daglige rytme. Det kan være ændringer i dine kostvaner eller i dit aktivitetsniveau – eller det kan være hændelser, som får dig til at undertrykke din trang til at gå på toilettet. Akut forstoppelse ses for eksempel ved sengeleje, faste, psykisk pres og i forbindelse med rejser. Din mave vil be­ gynde at fungere igen, når din hverdag igen bliver normal. Hvis du i længere tid eller tilbagevendende har svært ved at komme på toilettet, så lider du af kronisk forstoppelse. Det kan det være faktorer i din hverdag, der spiller ind. Måske sidder du for stille til dagligt, drikker for lidt vand eller får en kost, der er fattig på fibre. Det kan også være sygdom, medicin, psykiske forhold, ryge­ stop eller graviditet, der sløver din tarm. Lider du af kronisk forstoppelse, kan det være nødvendigt at søge læge for at afklare årsagen. Forstoppelse kan i mange tilfælde lindres og fore­ bygges ved, at du spiser en kost, der er særligt rig på fibre og fuldkorn. Det giver dine tarme noget at arbejde med. Spis også meget frugt og grønt, som in­ deholder fibre og væske, der gavner fordøjelsen. Hold igen med kaffe, søde drikke og alkohol, og drik i stedet masser af vand. Tyg din mad grundigt, og undgå at un­ dertrykke din krops naturlige trang. Spis, når du føler sult, og kom på toilettet, når du har behov. Hvis du undertrykker din krops naturlige trang, kan du nedsætte tarmenes aktivitet. Husk også, at motion har en positiv indvirkning på tarmenes bevægelser og kan være med til at modvirke forstoppelse. Har du brug for umiddelbar lin­ dring af forstoppelse med et afføringsmiddel, så spørg på dit apotek. Kilde: Apoteket 26  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


MICROLAX®

MOVICOL® Go

MOVICOL®

Hurtig lindring af forstoppelse. Virker kun lokalt og giver kontrolleret afføring inden for 15 minutter. 4 stk.

MOVICOL Go behandler forstoppelse og er ikke vanedannende. MOVICOL Go er drikkeklar, nem at tage med sig og diskret at indtage. Smager af jordbær og banan. 10 breve.

Binder vand og øger dermed tarmvolumen samtidig med at tarmindholdet blødgøres. Den øgede volumen normaliserer tarmbevægelserne og giver en lettere afføring. Indeholder salte for at forhindre udsving i salt- og væskebalancen. MOVICOL® absorberes ikke i kroppen og forsvinder med afføringen. Kan bruges af gravide og ammende. Limesmag. 20 stk.

For mere information om Microlax, se pligtteksten på side 54

For mere information om Movicol ® Go, se pligtteksten på side 54

For mere information om Movicol ®, se pligtteksten på side 54

Moxalole®

Magnesia

Toilax®

Virker mod forstoppelse ved at binde vand til afføringen, som bliver blødere og mere fyldig, så der bliver sat gang i tarmbevægelserne. Dosisopdelt pulver til opløsning i ½ glas vand eller saft. 20 breve.

Magnesia tabletter bruges ved forstoppelse. Tag 2-3 tabletter efter behov. Drik rigeligt med vand, da det har betydning for den afførende virkning. Den afførende virkning indtræder efter 6-8 timer. 100 stk.

Virker mod akut eller kortvarig forstoppelse ved at fremme tarmens bevægelser og øge salt- og vandindholdet, så afføringen blødgøres. 4 stk. enterotabletter og 1 stk. rektalvæske i kombipakning.

For mere information om Moxalole ®, se pligtteksten på side 55.

For mere information om Magnesia, se pligtteksten på side 55.

For mere information om Toilax ®, se pligtteksten på side 55.   |  27


DOSISPAKKET MEDICIN

Dosispakket medicin – enkelt og sikkert

Spørg på apoteket

måske kan dosispakket medicin være noget for dig eller en du kender

Det er ubehageligt at være i tvivl, om man tager sin medicin på det rigtige tidspunkt og i den rette dosis. Vil du bruge din energi på noget andet end at spekulere over, hvorvidt du tager medicinen korrekt, så kan dosispakket medicin være løsningen for dig. Med dosispakket medicin kan du holde styr på din medicin, uanset hvor meget medicin du får, og hvilken alder du har. Her bliver medici­ nen pakket i små engangsposer med dato og tidspunkt for, hvornår på dagen medicinen skal tages. På den måde får du et nemt overblik over den medicin du skal have. De små engangsposer rulles op og udleveres som dosisruller på apoteket. Dosisrullerne bliver pakket for 14 dage ad gangen. Vi pakker medicinen ud fra den recept du har fået af lægen, når lægen skriver på recepten, at medicinen skal dosispakkes. Det er avancerede pakkemaskiner, der bliver brugt - og vi kontrollerer selvfølgelig, at alt er pakket korrekt, så kvalitet og sikkerhed er i top. Dosisrullerne får du udleveret på dit lokale apotek, klar til brug. Den dosispakkede medicin gør det lettere at tage den rigtige dosis på det rette tidspunkt, også når der er tale om flere typer medicin ad gangen. Samtidig er de små dosisposer lette at have med sig på farten. Dosispak­ ket medicin er med til at skabe sikkerhed og tryghed i brugen af medicin. 28  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


HALSBRAND

Gode råd mod halsbrand • Undgå visse fødevarer: Mad og drikke kan påvirke mavens syreproduktion

og lukkemekanisme. Kaffe, te, chokolade, pebermynte, fed eller røget mad og især alkohol kan give problemer.

• Spis flere små måltider: En fyldt mavesæk sender små portioner mad vide­

re ad gangen til tarmen. Somme tider kan mavesækken ikke følge med efter et stort måltid og bliver derfor overfyldt. Man taler om forsinket mavetømning. Og når maden ikke kan komme ud den ene vej, så finder den tilbage, hvor den kom fra.

• Spis ikke de sidste tre timer før sengetid: Mad øger mængden af ma­ vesyre. Med en slap lukkemuskel vil syren ikke kunne tilbageholdes i maven, når du lægger dig ned. Du kan eventuelt hæve sengens hovedgærde med omkring 20 cm, hvis du har natlig halsbrand.

• Undgå stramtsiddende tøj og foroverbøjninger: Begge dele

lægger et øget pres på lukkemusklen. Når du skal løfte tunge ting, så gå i stedet ned i knæ.

• Undgå visse smertestillende lægemidler: Visse typer af smerte­ stillende lægemidler og andre slags gigtmedicin kan forværre symptomerne på halsbrand. Tal med din læge, hvis du har mistanke om dette. Midler mod sur mave kan tages som supplement til smertestillende midler for at forebygge halsbrand og/eller mavesår.

Alminox® Bruges ved for meget mavesyre, halsbrand, sure opstød og svien i maven. Til voksne. 1-3 tyggetabletter efter behov. 30 stk. For mere information om Alminox ®, se pligtteksten på side 55.

Galieve®

Balancid® Novum

Mikstur med frisk smag af coolmint. Galieve mikstur kan lindre halsbrand og sure opstød på kun 3 minutter. Virker i op til 4 timer. 300 ml.

Tyggetabletter med pebermyntesmag som lindrer sure opstød. Tag 1-2 tabletter efter behov og tyg grundigt. 30 stk.

For mere information om Galieve ®, se pligtteksten på side 55.

For mere information om Balncid ® Novum, se pligtteksten på side 55.

  |  29


KOSTTILSKUD

Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Gode råd til en knoglevenlig livsstil • Styrk knoglerne ved at dyrke motion

• Sørg for at indtage en

alsidig kost for at få dæk­ ket behovet for kalk og D-vitamin (som minimum en halv liter skummetmælk og et par skiver mager ost til voksne) Tag et tilskud af kalk med D-vitamin, især hvis du ikke indtager mælke­ produkter Undgå at ryge og drikke alkohol i større mængder. Begge dele øger hastig­ heden af knoglenedbryd­ ningen Undgå store mængder kaf­ fe. Mere end otte kopper kaffe dagligt kan bevirke et øget tab af kalcium fra nyrerne Vær særligt opmærksom, hvis du har været i be­ handling med binyrebark­ hormon

30  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019

Unikalk® Silver

UniKalk® Basic

400 mg Calcium og 10 µg D-vitamin pr. tablet til din knoglesundhed. Anbefales til personer som ønsker at supplere kosten med kalk og som samtidigt vil have tilskud af D-vitamin. Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale tænder og knogler. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

400 mg calcium til din knoglesundhed. Anbefales til personer som ønsker at supplere kosten med et tilskud af kalk. Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

UniKalk® Forte

UniKalk® 38 µg

400 mg Calcium og 19 µg D-vitamin pr. tablet til din knoglesundhed. Kalk er nødvendig for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. D-vitamin bidrager til et normalt fungerende immunforsvar og normal optagelse af kalk. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

400 mg Calcium og 38 µg D-vitamin pr. tablet til din knoglesundhed. Til voksne og børn over 11 år, som ønsker et højt tilskud af D-vitamin. Kalk er nødvendig for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. 180 stk.


Strath Urtegærdråber Strath indeholder 61 vitalstoffer og 50 urter, der bidrager til at styrke modstandskraften hos børn og voksne. Anbefales også til gravide og ammende. 100 ml.

Longo Hemojern

aminoJern

Longo HemoJern indeholder både hæmoglobinbundet jern (hæmjern) og ikke-hæmjern. Tilsat C-vitamin, som øger jernoptagelsen. Indeholder ikke ingredienser fra gris. Tabletform som er let at synke. Produceret i Danmark under farmaceutisk kontrol. 60 stk.

Gør det muligt at vedligeholde jerndepoterne, holde maven i ro - og bevare energien - på én og samme tid ved blot én tablet om dagen. En tablet aminoJern er nok - også når du er gravid. Velegnet til veganere. 100 stk.

  |  31


Drogens Vital Hud, hår og negle Til dig der vil gøre noget ekstra godt for din hud, dit hår og dine negle. Unik kombination af planten agerpadderokke og udvalgte vitaminer og mineraler. Fx indeholder zink som vedligeholder en normal hud, hår og negle. 160 stk.

Drogens Vital Multivitamin med urter

Drogens Vital Multivitamin med urter 50+

Drogens Vital Tranebær

Til dig der ønsker at supplere din kost med mere end blot en multivitamin. Indeholder både 7 urter, 12 vitaminer og 9 mineraler. Indeholder bl.a. 400 mg kalk og 20 µg D-vitamin pr. dagsdosis. 175 stk.

Til dig der er over 50+ og ønsker at supplere din kost med mere end blot en multivitamin. Indeholder både 7 urter, 12 vitaminer og 10 mineraler. Indeholder bl.a. 400 mg kalk og 25 µg D-vitamin samt 67,5 mg magnesium pr. dagsdosis. 175 stk.

Velsmagende tranebær koncentrat der enten kan tages som små ”shots” af 15 ml 2 gange daglig eller blandes med vand til tranebærsaft. Tilsat biotin der bidrager til vedligeholdelsen af normale slimhinder. 400 ml

32  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


KONKURRENCE Vi udlodder 10 familiebilletter til ”A walk in the park” i København den 25. august eller Århus den 1. september samt 10 sæt APOVIT® produkter bestående af Multi appelsin, Omega-3 Gelefisk, Kalk Børn og Multi voksen.

APOVIT® Kalk + 20 µg D-vitamin

APOVIT® Omega-3

Kosttilskud med 400 mg calcium og 20 µg D-vitamin. Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. D-vitamin bidrager til normal optagelse/ udnyttelse af kalk. D-vitamin bidrager desuden til immunsystemets normale funktion. 180 stk.

Kosttilskud med de sunde fedtsyrer fra fiskeolie. Med EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre) der bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. Til voksne og børn fra 11 år. 120 stk.

VÆRDI 608,00 kr.

Du deltager i konkurrencen ved at svare på spørgsmålet:

Hvad er APOVIT?

1. Hudplejeprodukter 2. Vitaminserie fra apoteket 3. Mundplejeprodukter Svaret mailes til konkurrence@takeda.dk senest den 1. juni 2019. Skriv ”KONKURRENCE” i emnefeltet. Multi-tabs ® Complet

Multi-tabs ® Magnesium

En komplet 3 i 1 løsning. Med kun 2 kapsler om dagen opnås et dagligt indtag af essentielle vitaminer, mineraler og omega-3 fedtsyrer. Til voksne og børn over 11 år. 90 stk.

Magnesium bidrager til at vedligeholde normale knogler samt en normal muskelfunktion og bidrager til at mindske træthed og udmattelse. Små slugbare tabletter. Hver tablet indeholder 350 mg magnesium. Til voksne og børn over 11 år. 100 stk.

Omega-3 (DHA og EPA)1 og vitamin B1 bidrager til en normal hjertefunktion. Omega-3 (DHA)2 bidrager til en normal hjernefunktion. Vitamin A, zink og omega-3 (DHA)2 bidrager til at vedligeholde et normalt syn. 1) Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA bidrager til normal hjertefunktion. Gavnlig effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. 2) DHA bidrager til at vedligeholde normal hjernefunktion og normalt syn. Gavnlig effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost

KONKURRENCEREGLER: Vinderen kontaktes direkte af Takeda og betaler selv evt. gevinstskat. Man skal være over 18 år for at deltage i konkurrencen. Ansatte på apotek, Takeda Pharma A/S samt deres familiemedlemmer på samme bopæl, må ikke deltage i konkurrencen. Konkurencen tilrettelægges af Takeda Pharma A/S.

Konkurrencen slutter den 1. juni 2019. Der trækkes lod blandt de korrekte besvarelser.   |  33


MUNDHYGIEJNE

Har du en irriteret mund? Har du noget i munden? Tør mund og blister? Din mundhule er en følsom slimhinde, hvor lidelser som mundtørhed og blister kan vise sig. Måske har du oplevet det, når du er forkølet og kun kan trække vejret gennem munden. Eller når du bliver nervøs i anspændte situationer. Tør mund er ubehage­ ligt. Desværre må nogle slås med problemet i længere perioder eller altid. Medicinindtag er en hyppig årsag, men også forskellige sygdomme kan give tør mund. Mundtørhed gennem længere tid kan føre andre pro­ blemer med sig. Du har brug for spyt, både når du taler, tygger, smager og synker. Men spyt beskytter også mod sygdomme i tænder, tandkød og mundslimhinden. Mundtørhed øger derfor risikoen for huller i tænderne, tandkødsbetændelse, infektioner og dårlig ånde. Hvis du ofte eller altid har tør mund, så få hyppige ef­ tersyn hos din tandlæge. Kontakt også din læge, så du kan få klarlagt, om der ligger sygdomme bag. Du kan selv lindre tør mund ved at drikke vand og andre suk­ kerfrie drikke hyppigt. Suppler eventuelt med sukkerfrit tyggegummi og pastiller. Der findes også forskellige spytstimulerende midler, som øger mængden af spyt og beskytter mod huller i tænderne.

Blister i munden

Mundhulen kan også blive ramt af blister på de bløde steder i munden. En blist gør ondt, når du spiser, taler og drikker. Årsagen til blister er ikke kendt, men har en sammenhæng med kroppens immunforsvar. Man mener, at stress, menstruation, virusinfektioner, visse fødevarer, vitamin- og jernmangel kan øge tendensen til udbrud af blister. Der kan også i sjældne tilfælde ligge glutenallergi og tarmsygdomme bag. GUM® AftaClear

GUM® Hydral Spray

Førstehjælp til sår og blister i munden. Kan anvendes af hele familien. Umiddelbar smertelindring, fremskynder helingen og reducerer inflammationer. Barrierefunktion som giver hurtig helende effekt med hyaluronsyre. 10 ml.

Øjeblikkelig lindring af mundtørhed. Ny formel der giver øget fugt og velvære samtidig med, at den beskytter munden for skader forårsaget af mundtørhed. 50 ml.

34  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019

Et udbrud af blister starter ofte med en eller flere blæ­ rer, som på kort tid sprækker og udvikler sig til sår. Da nerveenderne i såret derved blottes, føler du smerte ved berøring og kan derfor have svært ved at spise, tale og drikke. Blister rammer både børn og voksne, men smitter ikke. Hvis du har blister i munden, anbe­ fales det, at du bruger tandpasta uden skummemidlet natriumlaurylsulfat. Mod blister i munden findes der desuden forskellige midler, som virker smertelindrende og fremmer heling af sårene. Nogle af dem lindrer ved at lægge en beskyttende hinde henover blisten. Spørg på dit apotek om midler mod blister og sår i munden.


FORKØLELSE

Gode råd mod forkølelse • • • • • •

Sørg for at lindre symptomerne med forskellige præparater fra apoteket Vask dine hænder hyppigt, da virus kan overleve på hånden i flere timer Undgå stress og lev et sundt liv med motion Lad være med at røre dit ansigt, øjne og mund. Giv ikke hånd under forkølelse Brug engangslommetørklæder og smid dem straks ud efter brug Sov med hovedet højt

Granon® Slimløsnende hostemiddel ved hoste med sejt slim. Brusetabletter med citronsmag 600 mg. 20 stk. For mere information om Granon ® 600 mg., se pligtteksten på side 55.

Zymelin®

Zymelin® menthol

Klaricare®

Er næsen stoppet? Du kan lindre din forkølelse med Zymelin®. Giver luft i næsen efter få minutter. Virkningen holder i op til 10-12 timer. Anvendes ved tilstoppet næse ved forkølelse og bihulebetændelse. Virker ved at mindske hævelsen af slimhinderne, så du får nemmere ved at trække vejret gennem næsen. Konserveringsfri. Til voksne og børn fra 10 år. 10 ml.

Er næsen stoppet? Du kan lindre din forkølelse med Zymelin®. Giver luft i næsen efter få minutter. Virkningen holder i op til 10-12 timer. Anvendes ved tilstoppet næse ved forkølelse og bihulebetændelse. Virker ved at mindske hævelsen af slimhinderne, så du får nemmere ved at trække vejret gennem næsen. Konserveringsfri. Til voksne og børn fra 10 år. Med menthol. 10 ml.

Har du tilstoppet næse eller andre gener i næsen i forbindelse med f.eks. forkølelse eller allergi? Klaricare® Sinomarin® hypertonisk havvand er naturligt og uden konservering samt tilsætningsstoffer og kan effektivt afhjælpe disse gener. 30 ml.

For mere information om Zymelin ®, se pligtteksten på side 56.

For mere information om Zymelin ® menthol, se pligtteksten på side 56.   |  35


SMERTELINDRING

Slip din hovedpine

Hovedpine har mange årsager, og man kender langt fra dem alle. Man ved dog, at muskelspændinger i nakke og skuldre ofte fører til hovedpine. Sidder du krumbøjet foran en computer, eller har du andet stillesiddende arbejde, hvor du kun bruger få og små muskelgrupper i løbet af din arbejdsdag, så kan du let blive anspændt i nakke og skuldre. Spændinger i disse områder fører hyppigt til hovedpine og sæt­ ter måske en ond cirkel i gang, hvor du på grund af hovedpine ikke får dig rørt. Løsningen på spændingerne kan i stedet være fore­ byggende regelmæssig motion, som giver dig sved på panden, øger blodomløbet og sætter gang i de store muskelgrupper. Når du har brugt din krop godt og grundigt, har dine muskler lettere ved at slappe af bagefter. Det løsner anspændte muskler op. Hovedpine, som kommer af spændinger, kan også forebygges med lokale varmebehandlinger i nakke

og skuldre. Varmen får blodkarrene til at udvide sig, øger blodgennemstrømningen og hjælper dig med at løsne muskulaturen op. For at forebygge spændinger og hovedpine bør du også skifte arbejdsstillinger i løbet af dagen og lægge små pauser ind, hvor du laver øvelser for skuldre, kredsløb og nakke. Lidt god gammeldags pausegymnastik kan faktisk gøre godt på mange arbejdspladser. Lider du af hovedpine som følge af muskelinfiltrationer i nakke og skuldre kan du få lindring med fysioterapi. En fysioterapeut kan også instruere dig i afspæn­ dende øvelser. Regulering af din livsstil med en tilpas længde på nattesøvnen, frisk luft, hyppige små og sunde måltider og et øget indtag af vand kan også nedsætte tendensen til hovedpine.

Panodil Zapp

Panodil Extra

Panodil Junior

Hurtig og skånsom smerte­lin­­dring. Nedsætter feber. Tabletten er overtrukket med en film, der gør den let at sluge. 500 mg. 20 stk.

Ny effektiv smertelindring. Kan anvendes til korttidsbehandling af feber ifm. forkølelse og influenza, hovedpine, tandpine, menstruationssmerter samt muskel- og ledsmerter. Overtrukket med en film, der gør den let at sluge. 500 mg paracetamol/65 mg koffein. 20 stk.

Virker febernedsættende og mildt smerte­ stillende hos børn. Skånsom mod små maver. 60 ml.

For mere information om Panodil Zapp, se pligtteksten på side 56.

For mere information om Panodil Extra, se pligtteksten på side 56. 36  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019

For mere information om Panodil Junior, se pligtteksten på side 56.


Pamol® flash

Pamol®

Treo® og Treo® Citrus

Smeltetablet til børn med smerter og feber. Kan bruges til børn der vejer mellem 13-50 kg (ca. 2-15 år). 12 stk.

Pamol ® tabletter er allround smertestiller mod svage smerter. Virker også febernedsættende. 20 stk.

For mere information om Pamol ® Flash, se pligtteksten på side 56.

For mere information om Pamol ®, se pligtteksten på side 57.

Prøv Treo ®, når du ikke har tid til hoved­ pine. På 20-30 minutter virker Treo ® mod migræne og svage smerter, som f.eks. hovedpine og tandpine. Indeholder acetylsalicylsyre, som virker smertestillende og febernedsættende, og caffein som øger den smertestillende virkning. 20 stk. For mere information om Treo ®, se pligtteksten på side 57.

Ipren® tabletter

Ipren® tabletter er effektive mod f.eks. menstruationssmerter, når det gør ondt i større områder af ryggen eller ved fx influenzasymptomer, hvor du har smerter flere steder i kroppen. 20 stk. For mere information om Ipren ® Tabletter, se pligtteksten på side 57.

Ipren® gel

Kodimagnyl®

Ipren® gel virker lokalt og er effektiv mod smerter og ømhed i f.eks. ankel, knæ og albue, hvor du kan massere gelen direkte ind i huden lige der, hvor det gør ondt. 50 g.

Den velkendte og effektive hovedpinetablet. Med acetylsalisylsyre og codein, der virker smertestillende. Til voksne. 1-2 tabletter højst 4 gange dagligt. 20 stk.

For mere information om Ipren ® Gel, se pligtteksten på side 57.

For mere information om Kodimagnyl ®, se pligtteksten på side 57.

  |  37


Har du et led, der driller?

Musearm, tennisalbue eller en øm akillessene. Du kan få smerter i og omkring et led, hvis du belaster det forkert eller for meget. Når du bruger et led ensidigt eller for me­ get, kan der opstå irritation i sener og væv omkring leddet. Overbelastningen udløser en inflammation, som er kroppens reakti­ on på, at der er noget, der skal repareres. Inflammationen giver ømhed, smerte og måske hævelse, som skal forhindre dig i at udføre bevægelsen. Det gælder derfor om at stoppe eller nedtrappe den bevæ­ gelse, der provokerer leddet. Inflammation som følge af overbelastning kommer dog ofte snigende og kan derfor være svær at reagere på. Generelt kan man sige, at jo længere tid, du overhører problemet, jo mere kommer det til at drille dig. Det gælder derfor om, at du lytter til kroppens signaler og gearer ned, så snart du mærker irritation. Du skal dog ikke ligge på den lade side og tro, at hvis bare du holder pause og star­ ter igen med aktiviteten om nogle uger, så er problemet løst. At lave ingenting fører til svaghed i muskler og led, og giver ikke den nødvendige styrke og blodtilførsel.

Paracoff

Triplo brusetabletter

Paracoff er et nyt smertestillende produkt, der giver effektiv smertelindring. I Paracoff er der tilsat koffein. Det øger den smertestillende effekt af Paracetamol. Tabletten er filmovertrukken og derfor meget synkevenlig. Paracoff fås kun på apoteket.20 stk.

Triplo og Triplo Citrus er et middel mod smerter. Du kan tage Triplo og Triplo Citrus mod svage smerter f.eks. hovedpine, muskel- og ledsmerter, menstruationssmerter og tandpine. Du kan også tage Triplo mod migræne. 20 stk

For mere information om Paracoff, se pligtteksten på side 57 38  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019

For mere information om Triplo® brusetabletter, se pligtteksten på side 58

Du skal finde en balancegang, hvor du holder kroppen og leddet i gang uden at overbelaste. Det kan være med træning på nedsat blus i kombination med ud­ strækning, genoptræningsøvelser, varme­ behandlinger og varierede aktiviteter, som gavner din bevægelighed og styrke. Du kan med fordel tage en fysioterapeut med på råd. Hvis problemet skyldes fejlbe­ lastning i dit job, er det nødvendigt, at du skifter arbejdsstillinger - for eksempel ved hjælp af nye redskaber, arbejdsforhold eller vaner.


Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Diclofenac Gel Diclofenac Orifarm er en smertelindrende gel, du anvender lokalt til at dæmpe betændelse og inflammation i dine led og muskler. Gelen har en antiinflammatorisk og smertestillende effekt, der virker lige dér, hvor du påfører den. Diclofenac Orifarm er nem at påføre og absorberes hurtigt. Indeholder ingen parfume eller parabener.

Gode råd om smertebehandling Forskellige smerter kræver forskellige løsninger. Det er derfor vigtigt at undersøge, hvad der kan hjælpe dig bedst. På apoteket spørger vi ind til dine smerter og hjælper dig med at finde rundt i de mange løsningsmuligheder, som f.eks. egen­ omsorg, støttebind eller medicin. Smertestillende medicin skal, som alt andet medicin, bruges korrekt og til det rigtige formål.

For mere information om Diclofenac Gel, se pligtteksten på side 58

Voltaren SmartTube

Emla®

Effektiv lokal behandling af smerter i muskler og led. Voltaren Gel lindrer smerten, behandler inflammationen og fremmer kroppens naturlige helingsproces. Nu i ny innovativ SmartTube, hvor du undgår gel på hænderne. 75 g.

Emla® medicinske plastre anvendes til bedøvelse af huden, f.eks. forud for blodprøvetagning, vaccination eller mindre indgreb. 2 stk. For mere information om Emla®, se pligtteksten på side 58.

For mere information om Voltaren, se pligtteksten på side 58.

  |  39


LOPPER / FLÅTER

Flåten – en inkarneret sygdomsspreder Når der er varme i luften, og flåten er parat til at finde sig en vært, den kan suge blod fra, søger den op i toppen af et græsstrå, hvor den sidder og ”quester” – dvs. den sidder og vifter med sit forre­ ste benpar ud i luften. Med benene kan den vejre varme og kuldioxid fra skovens og markens dyr, når de kommer tæt på. Den har et sæt klør-lignen­ de hager forrest på forbenene, som den griber fat i sin vært med. På dyrets krop kravler flåten rundt og leder efter et egnet sted at bide sig fast – gerne et sted, hvor huden er tilpas tynd. Det er en udbredt misforståelse, at flåter er det samme som tæger. Tæger drikker ikke blod, men lever af plantesaft. Hvis du vil beskytte din hund eller kat mod flåter, kan du benytte kombinationsmidlet Frontline Com­ bo Vet, der på én gang virker mod flåter, lopper og lus. Midlet både forebygger flåtbid og dræber de flåter, der allerede har bidt sig fast på kæledyret.

Flåten flytter rundt på bakterier, som andre kan blive syge af.

Når det er vigtigt at forebygge flåtbid hos hunde og katte, skyldes det primært flåtens evne til at over­ føre bakterier, der kan føre til sygdom. I forhold til mennesker er flåten faktisk verdens næstværste smittespreder – kun overgået af malariamyggen. – Når flåten smitter sin vært – f.eks. hund, kat eller menneske – med Borrelia-bakterien, er det en bakterie, den selv er blevet inficeret med på et tidligt livsstadie, oftest fra mus. På den måde spredes bakterien, som kan give sygdommen bor­

40  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019

reliose hos mennesker og dyr, via flåten, der ikke selv bliver syg, men bærer bakterien rundt til sine værter, siger dyrlæge Helle Lynge Matzen. Flåten hører til i skoven og på marken. En flåt suger kun blod én gang i hvert livsstadie efter æggestadiet: Som larve, nymfe og voksen flåt. Den voksne hunflåt suger blod i to uger fra store dyr som f.eks. rådyr og ræve. Efter måltidet slipper hunflåten sin vært og lader sig falde ned i skov­ bunden. Her finder hun et beskyttet sted under nogle visne blade, hvor hun lægger ca. 2000 æg i en klynge. I alt tager udviklingen fra æg til voksen flåt 2-3 år.

Fra mus til menneske

Cirka otte uger efter hunflåten har lagt æg, klæk­ ker de, og ud kommer hunflåtens larver, der nu går i gang med at finde en vært, hvorfra de kan få deres første blodmåltid. – De bruger som regel en mus som vært, men det kan også være et andet mindre dyr, f.eks. en fugl. Det er typisk musen, der smitter flåten med Borrelia-bakterien allerede på larvestadiet, siger dyrlæge Helle Lynge Matzen. Efter larven har suget blod i en lille uges tid, lader den sig falde til jorden, hvor den overvintrer i skovbunden. Når der igen kommer varme i luften, finder larven, der nu er blevet til nymfe, sig et værtsdyr. Denne gang vil værtsdyret være lidt større end en mus: Fugle, egern, pindsvin eller fasaner. Udviklingen til voksen flåt sker – ligesom i de tidligere livsstadier – mens flåten overvintrer i skovbunden. Nymfen vågner op som voksen flåt i den nye sæson, der typisk løber fra marts til oktober, når temperatu­ rerne ligger på mellem 7 og 25 grader. Det vil som regel være nymfer eller voksne flåter, som suger blod på mennesker og kæledyr.


Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Frontline® Behandler og beskytter din hund og kat mod flåter, lus og lopper. Fås i flere varianter efter dyrets vægt. Ud over at slå voksne lopper ihjel, så forhindrer Frontline Combo Vet desuden loppers æg, larver og pupper i at udvikle sig i omgivelserne, så risikoen for ny smitte minimeres. Frontline virker ved kontakt. Parasitterne skal ikke bide for at dø. Smart pipette. 6 x 0,5 ml., 6 x 0,67 ml., 6 x 1,34 ml. og 6 x 2,68 ml. For mere information om Frontline ® Combo vet, se pligtteksten på side 58.

  |  41


Gode råd mod flåter • Giv hunden en forebyggende behandling med et afvisende flåtmiddel

• Vær opmærksom på, at hunde og kat­ • • • • •

te ikke må behandles med det samme produkt Tjek hundens pels for flåter efter besøg i fugtige udeområder, især dem med højt græs Det er vigtigt at behandle hunde hver måned i flåtsæsonen Fjern evt. flåter med en flåttang og sørg for at hele flåten fjernes Hold øje med symptomer som feber, træt­ hed, halthed, epilepsi, fascialis lammel­ ser, muskelsmerter og usikker gang Kontakt dyrlægen, hvis din hund udvikler de nævnte symptomer eller udvikler en reaktion omkring bidstedet

Bayvantic® vet. Virker som et usynligt skjold, der sikrer at flåterne dør, FØR de når at bide din hund. De aktive stoffer virker også mod lopper, myg, pelslus og fluer. Findes i 5 forskellige varianter tilpasset hundens vægt. Pakningerne indeholder 4 behandlinger. Her er vist 4 x 1,0 ml og 4 x 6,0 ml. For mere information om Bayvantic ® vet, se pligtteksten på side 59.

42  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


MOTION

Motion for ældre Skal der være motion i dit liv, selvom du er oppe i årene? Det kan godt lade sig gøre, hvis du lytter til din krop og går fornuftigt frem. Gevinsterne er i så fald mange. Motion for ældre gør så meget godt for din krop, at det er synd at lade være. Men hånden på hjertet: Det er ikke let at komme i gang, når man er ældre. Det kræver forsigtighed, tålmodighed og en fornemmelse for, hvad din krop kan holde til. Men det gode er, at din indsats virkelig betaler sig. Både for din hjertesundhed, dit blodtryk, din vægt - og for muskler, knogler og led. Faktisk kan motion forhale nedbrydningen af ledbrusk ved slidgigt, dæmpe slidgigts­ merter og nedsætte risikoen for knogle­ skørhed og faldskader. Motion bygger dine muskler op, giver næring til ledbru­ sken, og får dine knogler til at danne mere knoglemasse. Det forbedrer også din balance og dit overskud til at overkomme mere i hverdagen. Du bliver simpelthen stærkere. Men hvad må du så dyrke af motion? Hvad kan din krop holde til? Hvis du star­ ter fra ingenting, så er gåture, cykelture, stavgang, og svømning en blid begyndel­ se. Styrkende øvelser i et motionscenter, på et gymnastikhold eller på gulvet der­ hjemme er også en fornuftig start. Måske er du så heldig, at din krop er stærk nok til dans, løb og boldspil - eller kan blive det. Men det behøver ikke at være så hårdt for at virke. En ekstra tur på trapperne eller en gåtur med børnebørnene tæller også. Hvis du er i tvivl om, hvad du kan holde til, så tag en snak med din læge eller en fysioterapeut. Det kan samtidig virke mo­ tiverende at dyrke motion som ældre, hvis du har en med på sidelinjen, som støtter dig i at være aktiv. Husk også at tjekke om du har et behov for et vitamintilskud.

Futuro® håndledsbandage

Futuro® ankelbandage

Sørger for behagelig støtte og beskyttelse af håndleddet. Med aftagelig skinne som kan tilpasses individuelt. Kan anvendes til både højre og venstre hånd. Fås i flere størrelser. 1 stk.

Designet til at give en behagelig støtte med justerbar rem til individuel tilpasning. Kan anvendes til både højre og venstre fod. Fås i flere størrelser. 1 stk.

  |  43


RYGEAFVÆNNING

Tænd dit rygestop Hvis du vil have cigaretterne ud af dit liv, så kræver det, at du virkelig vil det. Men hvad kan motivere dig? Hvilke glæder og gevinster kan tænde dit rygestop? Hånden på hjertet: Hvad kan inderst inde motivere dig til at holde op med at ryge? Er det udsigten til en sundere krop? En pænere hud? En bedre ånde og tandsundhed? Flere penge på lommen? Et farvel til afhængigheden? Eller den lettelse, stolthed og gode samvittighed der følger, når det lykkes at løs­ rive dig fra røgen? Rygning påvirker hele din krop, din daglig­ dag og dine omgivelser. Tænk derfor på, hvor mange positive sider, der er ved at stoppe. Der er både plusser for dit udseende og din sundhed. Dit blodtryk vil falde, din puls bliver normal og din blodcirkulation bliver bedre. Det vil gavne dit tandkød, din ånde og din smagsog lugtesans. Din hud vil få en friskere kulør, og du får bremset den hurtigere ældning, som cigaretrøg medfører. Din frugtbar­ hed vil blive bedre, og du vil føle dig mere sund og slippe for den evige dårlige samvittighed over at ryge. Rygeophør giver et næsten øjeblikkeligt fald i risikoen for åreforkalkninger og blodpropper. Du nedsætter også din risiko for andre alvorlige sygdomme. Du kan endda opleve at sove bedre om natten. Men du skal være indstillet på at kæmpe for at nå dertil. Vil du gøre dig fri af røgen, så kræver det, at du vil det. Det nytter ikke, at det kun er dine nærmeste, der ønsker, at du stopper. Du skal selv have lysten. Det kræver måske også, at du gør dig bevidst om, hvorfor du egentlig ryger. Er du følelsesmæssigt afhængig, så kan det hjælpe at finde frem til, hvad der får dig til at ryge. Hvilke følelser tænder du en cigaret på? Er det glæde, sorg, uro i følelseslivet, stress, bekymringer, selvmedlidenhed, selvtilfredshed, ensomhed, lettelse, vrede eller noget helt andet? Måske skal du igennem en proces, hvor du opdager undertrykte følelser og uheldige faktorer i dit liv - og hvor du får taget fat om disse på en anden måde end med cigaretter. Nicotinell Fruit tyggegummi Til afhjælpning af rygetrang. Nikotinerstatningsprodukt til lindring af abstinenssymptomer ved rygestop. Mindsker rygetrangen og hjælper dig godt på vej mod dit rygestop. Frisk smag af frugt. 204 stk. For mere information om Nicotinell ® Fruit, se pligtteksten på side 59

44  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019

Hvis du er nået frem til, at nu vil du holde op, så husk, at det er helt okay at bede om hjælp. Det er godt at have nogen at støtte sig til, når det går op eller ned. Nogle oplever rygning som en så indgroet vane, at de tror, at de umuligt at holde op - selvom de inderst inde gerne vil. Men der er altid en ciga­ ret, du kan starte med at kvitte, og du kan altid få hjælp til at trappe ned og stoppe helt. Tal med din læge om dine stoptan­ ker, eller spørg bare os på dit apotek. Vi tilbyder hjælp med nikotinerstatning som f.eks. nikotintyggegummi, samtaler og rygestopkurser.


ØJNE

Gode råd ved forskellige øjenlidelser Skånsom afrensning af den følsomme hud omkring øjnene er en forudsætning for effektiv behandling af forskellige øjensygdomme.

Nicorette Fruit Sugetabletter Diskret lindring af rygetrangen i praktisk lommeformat. Lindrer din rygetrang efter 5 minutter. Med frugtsmag. 20 stk. For mere information om Nicorette Fruit, se pligtteksten på side 59.

Blephaclean er specielt udviklet af øjen- og hudlæger og anbefales til dig, som har en betændelsestilstand i eller omkring øjnene, såsom øjenbetændelse, øjenlågsbetændelse, bygkorn eller lider af dysfunktion af de meibomske kirtler. Disse forhold kan medføre tørre øjne med symptomer som kløe, svie, ømhed, røde øjne eller øjne, der løber i vand. Blephaclean anbefales også, når du ønsker at fjerne støv, pollen eller sekret fra øjenlåg og øjenlågskanter. Brug den derfor også, når du har allergi eller en øjenfektion med pus. Kan bruges af voksne og børn fra 3-må­ neders alderen.

Nicorette QuickMist Cool Berry

Blephaclean Vådserviet

Effektiv mundspray som lindrer din rygetrang efter kun 30 sekunder. Tag 1-2 pust, når du ville have taget en cigaret. Med bærsmag. 1 stk.

Renser, stimulerer, fugter og beskytter følsomme øjenlåg. Kan også anvendes af kontaktlinsebrugere. Kan bruges af voksne og børn fra 3-måneders alderen. Indeholder bl.a. hyaluronsyre med fugtgivende egenskaber. Fri for konserveringsmidler og parfume. 20 stk.

For mere information om Nicorette QuickMist Cool Berry, se pligtteksten på side 59.

  |  45


REJSEKUFFERT

Apotekets Sårskyl

Apotekets Alcogel

Sårrens der ikke svier. Steril saltvandsopløsning - nem at anvende - spray direkte på såret. 100 ml.

Hudvenlig gel til desinficering af hænder. Efterlader huden bakteriefri. 75 ml

Dry Shampoo

Apotekets Desinfektionsservietter Basis

Effektiv tørshampoo uden parfume. Opfrisker og styler håret og giver håret fylde. 200 ml.

Nem og hurtig hånddesinfektion. Ideel på rejser, i lommen, i tasken og praktisk at have ved hånden ved forkølelse og lign. Bløde, stærke og enkeltindpakkede servietter på 14 x 19,5 cm. 20 stk.

46  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


Ar er ikke bare ar Ar er en naturlig del af hudens helingsproces efter et sår eller en skade. Ar dannes, når dermis – det dybe, tykke hudlag – er beskadiget. Jo værre, den oprindeli­ ge skade er, jo værre bliver arret. Når de fleste sår heler, efterlader de et fladt, blegt ar – men i nogle tilfælde er arret forhøjet, rødt og kløende. Ar klassificeres som hypertrofiske eller keloide. Keloide ar forekommer, når såret ikke er helet normalt. Sådan­ ne ar fremtræder forhøjede, knoldede, hårde, røde og kløende. De er ofte større end skadens oprindelige område. Hypertrofiske ar har form som en rød, forhøjet klump hen over det oprindelige sårområde og kan også være kløende. Disse typer ar kan forekomme efter operatio­ ner eller forbrændinger og er et resultat af, at kroppen producerer for meget kollagen under helingsprocessen. Så selv om ar er naturlige, er der måder, hvorpå man kan optimere helingsprocessen. Man kan endda redu­ cere eller blive fri for nogle af de gamle ar, så længe de er røde, lyserøde eller forhøjede. Medicinsk silikone har vist sig at have positiv effekt på ar.

Mepiform Ideel til at forebygge og reducere ar. Tyndt og diskret arplaster, som kan anvendes, hvor som helst på kroppen. Produktet har dokumenteret effekt på både nye og gamle ar. 5x7,5cm. 2 stk.

Hansaplast Disney Frozen & Star Wars Junior plaster Hansaplast Disney børneplastre beskytter mindre sår som snit og rifter i hverdagen. Specielt tilpasset til børn og følsom hud med et klæbefrit kompres, der beskytter sår mod snavs og bakterier. Nemt og smertefrit at fjerne. 20 stk.   |  47


Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Labidan læbe- og næsesalve

Flo næseskyl

Blød salve der lindrer, plejer og beskytter tørre og sprukne læber samt irriteret og rød hud omkring næsen. 10 ml.

Anvendes til til skylning af næse og bihuler. Det kan bruges til at lindre ved tilstoppet næse og bihuler samt fremme din restitution efter en næse- og bihuleoperation. 1 stk.

Remo-wax® Spray

Remo-wax® Olie Spray

Blødgør og løsner ørevoks og ørevokspropper, så de lettere skylles ud. Praktisk spraymundstykke letter brugen og sikrer korrekt dosering. Øresprøjte til skylning af øret medfølger. 10 ml.

Remo-wax ® Olie Spray mindsker kløe og irritation i øregangen forårsaget af tør hud. Olien hjælper også med at genoprette ørets naturlige rengøringsmekanisme, da olien blødgør ørevoks og dermed forebygges dannelsen af ørevokspropper. Kan anvendes efter behov og skal ikke skylles ud. 15 ml.

48  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


Gode råd mod myg Myg er en plage for mange. Før du langer ud efter myggene, så bliv lidt klogere på de små kræ her. Myg stikker mest om aftenen omkring solnedgang og i de første mor­ gentimer. Det er kun hunmyggene, der stikker, og de tiltrækkes af varme fra din krop, din kropslugt og af din ånde. Når de skal vælge en at suge blod fra, så lugter de sig frem. Det er forskelligt, hvem de foretrækker, men det har ikke noget at gøre med, om du er ren eller ej. Det har heller ikke noget at gøre med din blodtype. Du kan gøre det vanskeligere for myggen at finde frem til dig ved at sløre din kropslugt med et myggemiddel. Det indeholder duftstoffer, som forvirrer eller afskrækker myggene. Derved nedsætter du risikoen for, at de vælger dig. Nogle mennesker har dog en kropslugt, som i højere grad tiltrækker myg. Hvis du er en af dem, så beskyt dig med tøj i kraf­ tigere materialer og med et myggemiddel, hvor tøjet ikke dækker eller er tyndt. Spray eventuelt også tøjet med et myggemiddel. Husk at myg tiltrækkes af lys, så lad være med at tænde lys, hvis du vil undgå myg, når du er udenfor eller lufter ud i boligen om aftenen. Når myggestik klør, så er det fordi myggene udskiller et stof, som skal forhindre dit blod i at størkne, når de suger. Vi reagerer forskelligt på dette stof. Nogle får kløe kort tid efter et stik, andre først timer og dage efter. Du kan også få hævelser, hvis du reagerer meget allergisk på stof­ fet. Er du plaget af myggestik, så hav et kløestillende middel på dig – og brug det, så snart et stik ”vågner”. På den måde kan du bremse kløen i tide og undgå, at du kradser hul. Har du fået mange stik, kan du lindre med et antihistamin (mod allergi) i tabletform.

Relief Sunburn Gel Indeholder beroligende, kløestillende og kølende syricalm. Panthenol fremskynder den naturlige opheling af huden og nedsætter samtidig vandfordampningen. Velegnet til forbrændinger og solskoldning ved for megen sol. 100 ml.

Relief+ Creme

Relief Spray

Relief+ Stick

Kløestillende og desin­ ficerende creme til gener efter bl.a. insektstik. 25 ml.

Kløestillende spray der dæmper gener efter bl.a. insektstik. 50 ml.

Kløestillende og desin­ ficerende stick til gener efter bl.a. insektstik. 5,4 g.   |  49


Har du husket alt til ferien?  Aftersun  Akut og forebyggende allergimedicin  Akut og forebyggende medicin til feriemave  Desinficerende midler (sårrens, håndrens osv.)  Fodprodukter (fodcreme, fodfil osv.)  Forkølelsessårsprodukter  Fugtighedscreme  Hygiejneartikler (vatrondeller, bind osv.)  Insektmidler  Læbepomade med solfaktor  Medicin til halsbrand og sure opstød  Mundskyllevæske  Næsespray  Papirlommetørklæder  Personlige toiletartikler  Plaster  Produkter til intimhygiejne  Prævention  Receptpligtig medicin  Rygeafvænningsprodukter  Shampoo / balsam / bodyshampoo  Medicin  Solbeskyttelse til børn og voksne  Støttebind (til evt. forstuvninger)  Støttestrømper til den lange fly- eller biltur  Tandbørste og tandpasta  Termometer  Transportsygemedicin  Vabelplaster  Øjendråber

50  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


Alnok® 10 mg tabletter og 1mg/ml oral opløsning. Alnok® er et anti-allergisk lægemiddel, der indholder det aktive stof cetirizin. Alnok® filmovertrukne tabletter kan anvendes af voksne og børn over 6 år. Alnok® oral opløsning kan anvendes af voksne og børn fra 2 år. Anvendelsesområde: Til behandling af øjen- og næse symptomer ved allergisk snue og høfeber samt symptomer ved nældefeber. Dosering: Tabletter: Voksne og unge over 12 år: 1 tablet (10 mg) 1 gang daglig. Børn 6-12 år: ½ tablet (5 mg) 2 gange daglig. Bør ikke anvendes til børn under 6 år. Tabletten synkes hel med et glas vand. Oral opløsning: Børn fra 2 til 6 år: 2,5 mg svarende til 2,5 ml oral opløsning (½ måleske) to gange daglig. Børn fra 6 til 12 år: 5 mg svarende til 5 ml (1 fuld måleske) to gange daglig. Voksne og unge over 12 år:10 mg svarende til 10 ml (2 fulde måleskeer) en gang daglig. Nedsat nyrefunktion: Hos patienter med nedsat nyrefunktion anbefales 5 mg én gang daglig. Hvis virkningen af Alnok® er for stærk eller svag, kontakt lægen. Kontraindikationer: Patienter med alvorlig nedsat nyrefunktion med kreatinin clearance under 10 ml/min bør ikke anvende Alnok®. Anvend ikke Alnok® ved overfølsomhed over for cetirizin, for et eller flere af af de øvrige hjælpestoffer eller over for hydroxyzin eller piperazinderivater. Særlige advarsler: Alnok® bør anvendes med forsigtighed ved nedsat nyrefunktion, epilepsi, eller ved risiko for krampeanfald. Spørg lægen til råds, hvis du har vandladningsproblemer. Alnok® tabletter: Indeholder lactose. Kontakt lægen, før du tager denne medicin, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Alnok® oral opløsning: Bør ikke anvendes til børn under 2 år. Indeholder sorbitol. Kontakt lægen, før du tager denne medicin, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter.Graviditet og amning: Spørg din læge til råds. Virkninger på evnen til at føre motorkøretøj eller betjene maskiner: Hvis du ønsker at køre, involvere dig i potentielt farlige aktiviteter eller betjene maskiner bør du ikke overskride den anbefalede daglige dosis og bør tage hensyn til din respons på lægemidlet. Bivirkninger: Træthed, mundtørhed, kvalme, svimmelhed, hovedpine, søvninghed, halsbetændelse, hævelse og irritation i næsen. Udlevering: Alnok® tabletter og oral opløsning kan købes på apoteket uden recept. Pakninger: Tabletter: 10 stk., 30 stk., 60 stk. og 100 stk. Oral Opløsning:150 ml. Priser: Ikke fast pris. Spørg efter den dagsaktuelle pris på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt inden brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresuméer dateret 23. marts 2016 (Alnok® tabletter) og 21. august 2015 (Alnok® oral opløsning) Fuldt produktresumé kan rekvireres hos markedsføringstilladelsesindehaver: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, tlf.: 63 95 10 00, www.sandoz.dk Altifex (fexofenadin) filmovertrukne tabletter 120 mg. Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Anvendelsesområde: Lindring af symptomer ved sæsonbetinget allergisk snue. Dosering: Anbefalet dosering til voksne og børn over 12 år: 120 mg en gang daglig. Bør ikke anvendes til børn under 12 år. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed overfor fexofenadin eller andre af indholdsstofferne. Forsigtighedsregler: Der bør udvises forsigtighed ved anvendelse til ældre, til patienter med nedsat nyre- eller leverfunktion samt til patienter med tidligere eller vedvarende hjertesygdom. Brugen skal ophøre 3 dage inden der foretages allergitest. Brug af anden medicin: Tal med lægen, hvis du tager nogle af de følgende lægemidler: erythromycin (mod infektion), ketoconazol (mod svamp), lopinavir/ritonavir (medicin mod HIV), medicin som indeholder aluminium eller magnesium (mod mavebesvær). Graviditet og amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Hovedpine, sløvhed, svimmelhed, kvalme. Ikke almindelige: Træthed. Ikke kendt frekvens: Overfølsomhedsreaktioner (hævelser af hud, øjne, læber (angioødem), trykken for brystet, vejrtrækningsbesvær, rødmen, systemisk anafylaksi), søvnløshed, nervøsitet, søvnforstyrrelser, mareridt/overdrevne drømme, hurtig hjerterytme, hjertebanken, diarre, udslæt, nældefeber, kløe. Pakningsstørrelser: 2, 7, 10, 15, 20, 30, 50, 100 og 200 (10 x 20) filmovertrukne tabletter. Tilskud: Klausuleret tilskud til pensionister eller til bestemte sygdomme. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, DK-5260 Odense S. Udlevering: HF. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.laegemiddelstyrelsen.dk Mildin® (loratadin) 10 mg tabletter. Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Anvendelsesområde: Symptomer ved allergisk snue og kronisk nældefeber. Dosering: Voksne og børn over 12 år: 1 tablet dagligt. Børn 2-12 år over 30 kg: 1 tablet dagligt. Børn under 30 kg: Behandling ikke hensigtsmæssig. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed over for et indholdsstof. Forsigtighedsregler: Alvorligt nedsat leverfunktion. Indeholder lactose. Behandling bør ophøre to dage før priktest. Brug af anden medicin: Medicin, der hæmmer leverenzymer, kan føre til øgede bivirkninger. Spørg lægen. Graviditet og amning: Mildin® bør ikke anvendes. Bivirkninger: Hovedpine, søvnighed, træthed, nervøsitet, øget appetit, søvnløshed, allergiske reaktioner, svimmelhed, påvirkninger af hjerterytmen, kvalme, mundtørhed, mavekatar, unormal leverfunktion, udslæt, hårtab, vægtforøgelse. Pakningsstørrelser: 10, 30 og 100 stk. Tilskud: Klausuleret tilskud til pensionister eller til bestemte sygdomme. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, Tlf.: 63952700. Udlevering: HF. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.laegemiddelstyrelsen.dk Vialerg® (cetirizindihydrochlorid) 10 mg tabletter. Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Anvendelsesområde: Voksne og børn fra 6 år: Lindring af symptomer i øjne og næse ved sæsonbetinget og helårs allergisk snue. Lindring af symptomer ved kronisk nældefeber. Dosering: Voksne og børn over 12 år: 1 tablet dagligt. Børn 6-12 år: ½ tablet 2 gange dagligt. Nedsat nyrefunktion: Dosisjustering anbefales til patienter med moderat til alvorligt nedsat nyrefunktion. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for indholdsstofferne eller overfor hydroxyzin eller piperazin derivater (nært beslægtede aktive stoffer i andre lægemidler). Ved alvorligt nedsat nyrefunktion. Forsigtighedsregler: Indeholder lactose. Forsigtighed ved samtidig indtagelse af alkohol. Epilepsi. Blæreproblemer som medfører at blæren ikke kan tømmes. Graviditet og amning: Bør ikke anvendes, spørg lægen. Bivirkninger: Ikke almindelige: Træthed, utilpashed, kløe, udslæt, diarré, stikkende og snurrende fornemmelse i huden, ophidselse. Sjældne: Overfølsomhedsreaktioner, aggression, forvirring, depression, hallucinationer, søvnløshed, kramper, for hurtig hjerterytme, unormal leverfunktion, nældefeber, ødem, vægtøgning. Meget sjældne: Alvorlige overfølsomhedsreaktioner (anafylaktisk shock, hævelse af svælg og tunge (angioneurotisk ødem), udslæt), tics, lavt antal blodplader, bevidsthedstab, rystelser, muskelspændinger, ufrivillige bevægelser, smagsforstyrrelser, synsforstyrrelser, svien eller smerte ved vandladning, ufrivillig natlig vandladning.Ukendt frekvens: Øget appetit, selvmordsforestillinger, hukommelsestab, hukommelsesbesvær, svimmelhed, problemer med at tømme blæren. Pakningsstørrelser: 10, 20, 30, 50, 60, 90 og 100 stk. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, Tlf.: 63952700. BENALIV® (Levocabastin). Øjendråber, suspension 0,5 mg/ml og Næsespray, suspension, 50 µg/dosis. Anvendes til behandling af allergi i øjne og næse. Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Øjendråber bør ikke anvendes sammen med bløde kontaktlinser. Evt. anvendelse af andre øjenpræparater indgives med 5 min. interval. Bør kun bruges efter lægens anvisning hvis du har dårlige nyrer, ammer, er gravid og til børn under 2 år. Dosering: Voksne og børn over 2 år: En dråbe i hvert øje 2 gange daglig eller 2 pust i hvert næsebor 2 gange daglig. Kan øges til 3-4 gange daglig. Bivirkninger: Næsespray: Hovedpine, kvalme, træthed, smerter, bihulebetændelse, svimmelhed, døsighed, næseblod, hoste. Øjendråber: Øjensmerter, sløret syn. Pakninger: Øjendråber 4 ml. Næsespray 150 doser: www.benadryl.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Oktober 2015 Allergodil® (azelastin) Øjendråber Kan købes uden recept. For at få den bedste virkning, skal du følge vejledningen i pakningen. Ønsker du yderligere information, så kontakt lægen eller apoteket. Anvendelse: Forebyggelse og behandling af symptomer forårsaget af sæsonbetingede (f. eks. høfeber og pollenallergi) og ikke-sæsonbetingede (f.eks. husstøvmider eller dyrehår) allergiske reaktioner i øjet. Lægen kan have foreskrevet anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning. Dosering og indgivelsesmåde: Sæsonbetingede allergiske symptomer: Voksne og børn over 4 år: En dråbe i hvert øje to gange dagligt. Dosis øges til fire gange dagligt. Forventer du at blive udsat for pollen eller andre allergifremkaldende stoffer bør du tage Allergodil® Øjendråber forud herfor. Ikke-sæsonbetingede allergiske symptomer: Voksne og børn over 12 år: En dråbe i hvert øje to gange dagligt. Om nødvendigt kan dosis øges til fire gange dagligt. Hver enkelt behandlingsperiode bør ikke overstige 6 uger. Tag ikke Allergodil® Øjendråber, hvis du er overfølsom over for indholdsstofferne. Graviditet: Bør kun anvendes med forsigtighed. Amning: Bør så vidt muligt ikke anvendes. Spørg lægen. Brug af anden medicin: Oplys lægen eller apoteket, hvis du anvender eller har anvendt anden medicin for nylig. Bivirkninger: Lejlighedsvis mild, forbigående irritation af øjet. I sjældne tilfælde er bitter smag rapporteret. I meget sjældne tilfælde kan forekomme allergiske reaktioner. Særlige forholdsregler: Allergodil® Øjendråber må ikke anvendes, hvis du samtidig anvender kontaktlinser. Pakninger: Øjendråber, opløsning 0,05 %, 6 ml. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Allergodil® (azelastin) Næsespray Kan købes uden recept. For at få den bedste virkning, skal du følge vejledningen i pakningen. Ønsker du yderligere information, så kontakt lægen eller apoteket. Anvendelse: Mod høfeber og overfølsomhedssymptomer i næsen såsom nysen og løbende næse. Lægen kan have foreskrevet anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning. Dosering og indgivelsesmåde: Næsespray. Et pust i hvert næsebor 2 gange dagligt. Bør ikke anvendes til børn under 6 år uden lægens anvisning. Virkningen opnås inden for 15 minutter efter indsnusning. Virkningen varer mindst 12 timer efter indgift af sidste dosis. Hold hovedet lodret efter indsnusning. Herved undgås en eventuel bitter smag. Anvend ikke Allergodil® Næsespray, hvis du er overfølsom over for indholdsstofferne. Graviditet: Bør kun anvendes med forsigtighed. Amning: Bør så vidt mulig ikke anvendes. Spørg lægen. Brug af anden medicin: Oplys læge eller apotek, hvis du anvender eller har anvendt anden medicin for nylig. Bivirkninger: Almindeligste bivirkninger er irritation af næseslimhinden og bitter smag. Pakninger: Næsespray, 0,14 mg/dosis, 70 doser. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. BENARHIN (budesonid). Næsespray, suspension, 32 mcg/dosis. Forebygger høfeber hos voksne fra 18 år. Må ikke anv. ved overfølsomhed over for et eller flere af indholdsstofferne. Kontakt lægen før du tager BenaRhin hvis du får næseblødninger, har næsesår, har (haft) lungetuberkulose, har en luftvejs-infektion, har (haft) stær, har diabetes eller har leverproblemer. Kontakt lægen hvs du får synsfortsyrrelser. Må kun bruges under graviditet/amning eller til børn u. 18 år efter lægens anvisning. Må ikke anvendes i mere end 3 måneder, uden at lægen kontaktes. Dosering: 2 pust i hvert næsebor 2 gange dagligt. Når den ønskede virkning er opnået, kan du nøjes med 1 pust i hvert næsebor 2 gange dagligt. Bivirkninger: Irritation i næsen, smerter, astma. Pakninger: Glasflaske med 120 doser. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. +45 70205212. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. December 2018 Flixonase (fluticasonpropionat). Anvendelse: Forebyggende lokal steroidbehandling af høfeber og helårssnue. Dosering: Voksne over 18 år: 100 mikrogram (2 pust) i hvert næsebor 1 gang daglig. Dosis kan reduceres til 1 pust i hvert næsebor 1 gang daglig. I visse tilfælde kan 2 pust 2 gange daglig være nødvendigt i en kortere periode. Den daglige dosis må ikke overstige 4 pust i hvert næsebor. Børn og unge under 18 år: Må ikke anvendes uden lægens anvisning. Omrystes før brug. Næsesprayen skal tages regelmæssigt for at opnå fuld effekt. Virkningen indtræder ikke straks – sædvanligvis opnås først maksimal virkning efter 3-4 dages behandling. Øjenkontakt skal undgås. Forsigtighedsregler: Hvis der efter 7 dages behandling ikke ses en forbedring eller symptomerne ikke er tilstrækkeligt kontrolleret, bør læge kontaktes. Læge bør konsulteres

  |  51


inden anvendelse ved samtidig brug af andre kortikosteroider, ved feber eller infektion i næsen eller bihulerne samt nylig skade eller kirurgi i næsen eller problemer med sår i næsen. Må ikke anvendes i mere end 6 måneder uden at lægen kontaktes. Forsigtighed ved ændring fra systemisk steroidbehandling – især ved mistanke om nedsat binyrebarkfunktion. Risiko for synsforstyrrelser. Bivirkninger: Meget almindelige: Næseblod. Almindelige: Tørhed og irritation i næse og svælg, hovedpine, ubehagelig smag og lugt. Øvrige bivirkninger: Se indlægssedlen. Graviditet og amning: Lægen skal konsulteres før anvendelse. Pakninger: 60 doser. Se dagsaktuelpris på medicinpriser. dk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på emballagen. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2017 GSK or licensor. Lomudal® (Natriumcromoglicat) øjendråber, opløsning 20 mg/ml, i flerdosisbeholder, og Lomudal® (Natriumcromoglicat) øjendråber, opløsning 20 mg/ml, i enkeltdosisbeholder. Virkning og anvendelse: Lomudal indeholder et stof (antihistamin), der lindrer symptomer på overfølsomhed (allergi) i øjnene. Til behandling af allergisk øjenbetændelse, betændelse i øjets bindehinde og hornhinde, betændelse i øjet med små sår i øjets hornhinde. Dosering: Voksne og børn over 7 år: 1 dråbe i hvert øje 4 gange daglig. Må ikke anvendes til børn under 7 år uden lægens anvisning. Bivirkninger: Almindelige til meget almindelige: Forbigående svien, lokal irritation i øjet. Meget sjældne: Overfølsomhedsreaktioner. Ukendt hyppighed: Brændende eller stikkende følelse efter drypning af øjet. Brug ikke Lomudal øjendråber: Hvis du er allergisk over for natriumcromoglicat eller et eller flere af hjælpestofferne. Advarsler og forsigtighedsregler (flerdosisbeholder): Øjendråberne indeholder konserveringsmidlet benzalkoniumchlorid, der kan give irritation af øjnene og misfarve bløde kontaktlinser. Tag kontaktlinserne ud inden øjendråberne bruges, og vent mindst 15 min. før kontaktlinserne sættes i igen. Når flasken er åbnet, må du kun bruge Lomudal øjendråber i flerdosisbeholder i op til 4 uger. Advarsler og forsigtighedsregler (enkeltdosisbeholder): Øjendråberne er sterile og indeholder ikke konserveringsmiddel. Opløsningen skal anvendes straks efter åbning af enkeltdosisbeholderen, og det resterende indhold skal kasséres efter brug. Brug af anden medicin sammen med Lomudal: Ved brug af mere end ét øjenpræparat, vent da mindst 5 min. mellem drypning med Lomudal og det andet præparat. Pakningsstørrelser: Lomudal® øjendråber, opløsning: 5 ml (Vnr. 374538) og 13,5 ml (Vnr. 374546). Lomudal® øjendråber, opløsning, enkeltdosis-beholder: 100 x 0,35 ml (Vnr. 004655). For dagsaktuel pris se www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Eventuelle spørgsmål kan rettes til Sanofi A/S, Lyngbyvej 2, 2100 København Ø, telefon 4516 7000, Medicinsk Information. Mommox®/ mometasonfuroat, 50 mikrogram/dosis, næsespray, suspension. Mommox® næsespray mindsker hævelse og irritation i næsen og lindrer derved nysen, kløen og tilstoppet (tæt) næse eller løbenæse, der skyldes høfeber. Anvendelse*: Til behandling af symptomer på høfeber (også kaldet sæsonbetinget allergisk rhinitis) hos voksne, efter at sæsonbetinget allergisk rhinitis først er blevet diagnosticeret hos lægen. Dosering og indgivelsesmåde*: Voksne: den anbefalede dosis er 2 pust i hvert næsebor én gang dagligt. Når symptomerne forbedres, kan dosis nedsættes til 1 pust i hvert næsebor én gang daglig. Hvis symptomerne forværres, øg da dosis til 2 pust i hvert næsebor én gang dagligt. Ved voldsom høfeber, kan det være nødvendigt at begynde behandlingen nogle dage før pollensæsonen starter. Har du ingen eller en utilstrækkelig forbedring af dine symptomer inden højst 14 dage skal du kontakte lægen. Mommox® må ikke anvendes i mere end 3 måneder uden at lægen kontaktes. Bør ikke anvendes til børn og unge under 18 år. Til anvendelse i næsen: Før sprayen anvendes føres gang, rystes beholderen godt og der trykkes 10 gange på pumpen (indtil der ses en fin og ensartet tåge). Hvis pumpen ikke har været brugt de seneste 14 dage eller længere, skal pumpen reaktiveres ved at trykke 2 gange på pumpen inden brug, til der ses en fin og ensartet tåge. Beholderen skal rystes godt før hver anvendelse. Beholderen skal smides væk efter de på pakningen anførte antal doser eller senest 2 måneder efter første anvendelse. Kontraindikationer*: Overfølsomhed over for momentasonfuroat eller over for et eller flere af hjælpestof-ferne. Må ikke anvendes ved ubehandlet næseinfektion, som involverer næseslimhinden, såsom herpes sim-plex, eller ved nylig næseoperation eller skade på næsen, før næsen er helet. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedr. brugen*: Før du tager Mommox®: kontakt lægen eller apotekspersonalet hvis du har eller har haft tuberkulose, hvis du har en anden infektion, hvis du tager andre lægemidler med kortikosteroider enten gennem munden eller ved injektion eller hvis du har cystisk fibrose. Når du bruger Mommox® skal du kontakte lægen eller apotekspersonalet hvis dit immunsystem ikke funge-rer, som det skal (hvis du har svært ved at bekæmpe infektioner), hvis du har en infektion i næsen eller hal-sen, hvis du bruger lægemidlet i flere måneder eller mere, hvis du har vedvarende irritation i næsen eller hal-sen, hvis du oplever sløret syn eller andre synsforstyrrelser. Hvis dine øjne klør eller er irriterede, vil lægen eventuelt anbefale dig at bruge andre behandlinger sammen med Mommox®. Mommox® indeholder benzal-koniumchlorid som kan medføre irritation eller hævelse i næsen, især under langvarig anvendelse. Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion*: Nogle lægemidler kan øge virknin-gen af Mommox®, og din læge vil overvåge dig omhyggeligt, hvis du tager sådanne lægemidler (inklusive visse former for HIV-medicin, herunder ritonavir og cobicistat). Hvis du tager anden medicin mod allergi med kortikosteroider, enten gennem munden eller ved injektion, kan lægen råde dig til at holde op med at tage den, når du starter på Mommox®. Graviditet og amning*: Hvis du er gravid eller ammer, har mistanke om, at du er gravid, eller planlægger at blive gravid, skal du spørge din læge eller apotekspersonalet til råds, før du bruger Mommox®. Bivirkninger*: Almindelige: Hovedpine, nysen, næseblod, ømhed i næsen, sår i næsen, luftvejsinfektion. Akutte overfølsomhedsreaktioner (allergiske) kan opstå efter brug af Mommox®. Du skal stoppe med at tage Mommox® og søge omgående lægehjælp hvis du får symptomer som, hævelse af ansigtet, tungen eller svælget, synkebesvær, nældefeber, hvæsende vejrtrækning eller problemer med at trække vejret. Udlevering: Kan købes i håndkøb på apoteket. Bør kun udleveres til personer over 18 år. Pakninger: Mommox®/mometason 50 microgram/dosis, 60 doser. Pris: Spørg efter den dagsaktuelle pris på apoteket eller se den på www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen i pakningen grundigt før brug. De med * mærkede afsnit er omskrevet og/eller forkortet i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen god-kendte produktresumé dateret den 25. juni 2018. Produktresuméet kan vederlagsfrit rekvireres hos: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, Tlf. 63 95 10 00 Atrovent ® (ipratropiumbromid), næsespray, 21 mikrog/dosis. Virkning og anvendelse: Atrovent næsespray anvendes til voksne for at mindske mængden af vandigt sekret ved allergisk snue (som fx skyldes pollen) eller ved ikke-allergisk løbende næse (som kan udløses af fx temperaturforandringer eller lokalirriterende emner i omgivelserne). Dosering: Voksne og unge over 18 år: 2 pust i hvert næsebor 2-3 gange daglig. Den anbefalede dosis bør ikke overskrides. Advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt apotekspersonalet eller lægen, før du bruger Atrovent, hvis du har eller har haft nogen af nedenstående sygdomme eller tilstande, eller hvis de opstår under behandlingen: Overfølsomhedsreaktioner. Dette kan forekomme i sjældne tilfælde lige efter brug af Atrovent. Symptomer på dette er nældefeber, hævelse i mund og i svælget, hududslæt og åndenød. Kontakt straks læge eller skadestue. Ring evt. 112. Akut grøn stær (snævervinklet glaukom) eller grøn stær i familien (forhøjet tryk i øjet). Øjensmerter, øjenubehag, sløret syn eller synsforstyrrelser som ringe eller pletter samtidig med røde øjne. Søg omgående læge, da disse symptomer kræver specialbehandling. Forstørret blærehalskirtel (prostata). Besvær med at lade vandet, evt. vandladningsstop. Cystisk fibrose da Atrovent kan give fordøjelsesbesvær. Medicinen må ikke komme i øjnene. Skulle det alligevel ske, skyl da straks øjnene med koldt vand fra vandhanen. Brug af anden medicin sammen med Atrovent: Du kan tage Atrovent sammen med andre lægemidler mod helårssnue fx antihistaminer eller kortikosteroider til lokal anvendelse i næsen, uden at du får hyppigere bivirkninger. Virkningen af Atrovent næsespray forstærkes hvis du anvender andre lægemiddelformer samtidig med Atrovent. Dette er andre lægemidler som Atrovent eller andre lægemidler med lignende virkning (anti-kolinerge lægemidler). Tal med din læge, hvis du tager medicin mod: Visse mave-tarm sygdomme (medicin som Atropin, Buscopan, Duspatalin, Egazil, Ercoril og Papaverin kan forstærke bivirkningerne ved Atrovent). Graviditet og amning: Hvis du er gravid eller ammer, må du normalt ikke bruge Atrovent. Tal med lægen. Atrovent indeholder benzalkoniumchlorid: Benzalkoniumchlorid virker irriterende og kan medføre hudreaktioner. Bivirkninger: Alvorlige bivirkninger, som du eller dine pårørende øjeblikkeligt skal reagere på, er anført med •. Almindelige: Hovedpine, næseblod, tørhed i næsen, irritation i svælget, irritation i næsen. Ikke almindelige: • Alvorlige overfølsomhedsreaktioner (allergiske reaktioner). Det viser sig ved pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter eller timer) eller hævelse af tunge, læber og ansigt. Kan være livsfarligt. Ring evt. 112. • Akut grøn stær (snævervinklet glaucom). Det viser sig ved hovedpine, kvalme, synsnedsættelse og regnbuesyn pga. forhøjet tryk i øjet. Kontakt straks læge eller skadestue. • Hurtig eller uregelmæssig puls. Kan blive alvorligt. Hvis du får meget hurtig og uregelmæssig puls eller bliver utilpas eller besvimer, skal du kontakte læge eller skadestue. Ring evt. 112. • Vejrtrækningsbesvær eller kramper i svælget med vejrtrækningsbesvær. Kontakt straks læge eller skadestue. Ring evt. 112. • Besvær med at lade vandet evt. vandladningsstop. Kan være eller blive alvorligt. Tal med lægen. Desuden: Overfølsomhed, svimmelhed, nedsat evne til at se skarpt, store pupiller, tør hals, irritation i svælget, mundtørhed, kvalme, maveproblemer med diarré eller forstoppelse, mundbetændelse, hududslæt. Sjældne: Hjertebanken, hudkløe, nældefeber. Pakningsstørrelser: 180 doser (Vnr. 10 45 93). For dagsaktuel pris se www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Eventuelle spørgsmål kan rettes til Sanofi A/S, Lyngbyvej 2, 2100 København Ø, telefon 4516 7000, Medicinsk Information. Telfast® (fexofenadinhydrochlorid), filmovertrukne tabletter 120 mg. Virkning og anvendelse: Lindrer symptomer som nysen, rindende øjne og løbende næse med kløe eller stoppet næse, der optræder ved høfeber (sæsonbetinget allergisk rhinitis). Dosering: Voksne og børn over 12 år: 1 tablet (120 mg) daglig. Tabletten tages med et glas vand inden et måltid. Kontraindikationer: Tag ikke Telfast, hvis du er allergisk over for fexofenadin eller et af de øvrige indholdsstoffer i Telfast. Advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt lægen eller apotekspersonalet, før du tager Telfast, hvis du har nedsat nyre- eller leverfunktion. Tal med din læge om dette. Hvis du tidligere har haft tilfælde af eller vedvarende hjerteproblemer, skal du være opmærksom på at denne medicin kan føre til øget puls, eller uregelmæssig hjerterytme. Interaktioner: Hvis du tager medicin mod for meget mavesyre, der indeholder aluminium- eller magnesiumhydroxid, samtidigt med Telfast, kan det nedsætte virkningen af Telfast. Disse to typer medicin skal derfor tages med mindst to timers mellemrum. Bivirkninger: Hvis du oplever hævelse af læber, tunge eller hals, hævelse i ansigtet, eller åndedrætsbesvær, skal du straks kontakte din læge, da dette kan være tegn på en alvorlig allergisk reaktion. Almindelige bivirkninger: Hovedpine, døsighed, kvalme og svimmelhed. Ikke almindelige bivirkninger: Træthed. Bivirkninger med ukendt hyppighed: søvnløshed, søvnforstyrrelser, mareridt, nervøsitet, hurtig eller uregelmæssig hjerterytme, diarré, udslæt og kløe, nældefeber, alvorlige overfølsomhedsreaktioner som kan medføre hævelse af ansigtet, læberne, tungen eller halsen, rødmen, trykken for brystet og åndedrætsbesvær. Pakningsstørrelser: 10 stk. (Vnr.004955), 30 stk. (Vnr. 171000), 100 stk. (Vnr. 033781). For dagsaktuel pris se www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Eventuelle spørgsmål kan rettes til Sanofi A/S, Lyngbyvej 2, 2100 København Ø, telefon 4516 7000, Medicinsk Information. Finigen 10 mg/g creme (terbinafinhydrochlorid). Anvendelsesområde: Hudinfektioner, såsom fodsvamp, ringorm og en type svampeinfektion med hvidlige til brune pletter på huden oftest på ryg, bryst samt arme (pityriasis versicolor). Dosering: Rens og tør de inficerede områder før cremen påsmøres. Hele det inficerede område skal dækkes af cremen. Voksne og børn over 12 år: Påsmøres 1 til 2 gange dagligt i 1 uge afhængig af typen af infektion. Symptomerne vil ofte forsvinde i løbet af få dage. Behandlingen bør være regelmæssig og ikke afbrydes for tidligt. Børn under 12 år: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed over for terbinafin eller andre indholdsstoffer. Cremen indeholder visse stoffer, som kan give hududslæt. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes til behandling af svampeinfektioner

52  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


i hårbund, skæg samt negle uden lægens anvisning. Skyl med rigelig mængder vand ved kontakt med øjnene. Graviditet: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Amning: Må ikke anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Afskalning af hud, kløe på applikationsstedet. Ikke almindelige: Hudlæsioner, skorpedannelse, hudlidelser, misfarvning af huden, rødmen af huden, brændende fornemmelser i huden. Smerte. Smerte og/eller irritation på applikationsstedet. Sjældne: Irritation af øjnene, tør hud, kontakteksem, hududslæt, forværret tilstand af hudinfektionen. Ikke kendt: Allergi overfor indholdsstofferne. Kontakt lægen. Udslæt. Holdbarhed: 6 måneder efter åbning. Læs informationen i pakningen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Tilskud: Klausuleret tilskud til pensionister eller til bestemte sygdomme. Pakninger: Finigen 10 mg/g creme: 7,5g, 15g og 30g. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, Tlf.: 6395 2700. Finail (amorolfin), neglelak, medicinsk, 5 % (50 mg/g). Læs informationen i pakningen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Indikation: Negle-infektioner forårsaget at svampe som er følsomme overfor amorolfin. Dosering og indgivelsesmåde: Påsmøres de angrebne negle en gang ugentlig. Må ikke bruges ved: Overfølsomhed overfor amorolfin eller nogle af hjælpestofferne. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Undgå kontakt mellem neglelak og øjne, ører og slimhinder. Neglefile som er brugt på angrebne negle må ikke bruges til raske negle. Interaktioner: Ingen kendte interaktioner. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Sjældne bivirkninger: Ændringer af neglen, misfarvning af neglen, skøre negle. Meget sjældne bivirkninger: Brændende følelse på huden, kontakteksem. Pakningsstørrelser: Glasflasker a 2,5 ml, 3 ml, 5 ml. Ikke alle pakningsstørrelser markedsføres nødvendigvis. Tilskud: Klausuleret tilskud til pensionister eller til bestemte sygdomme. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, DK-5260 Odense S. Udleveringsgruppe: HF. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.laegemiddelstyrelsen.dk ellaOne® 30 mg (ulipristalacetat) tablet. Virkning: Nødprævention til at forebygge graviditet efter ubeskyttet samleje eller efter svigt af svangerskabsforebyggende metode. Advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes som almindelig prævention. Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for ulipristalacetat eller et af de øvrige indholdsstoffer. Må ikke anvendes af personer med svær astma der er i behandling med glukokortikoider. Må ikke tages sammen med medicin, der indeholder levonorgestrel. Bør ikke anvendes af personer som har nedsat leverfunktion eller er på galactose- eller laktosefri diæt. Nogle typer medicin kan forhindre, at ellaOne virker effektivt. Tal derfor med lægen eller apotekspersonalet, ved brug af medicin til behandling af epilepsi, tuberkulose, hiv, svampeinfektioner eller naturlægemidler, der indeholder perikon (Hypericum perforatum). Ved svimmelhed, døsighed, sløret syn og/eller manglende koncentration efter at have taget ellaOne®, må du ikke køre bil eller betjene maskiner. Bruges aktuelt hormonbaseret prævention, fortsættes brugen efter ellaOne er indtaget. Dog skal kondom bruges ved samleje frem til næste menstruation. Graviditet og amning: Kan ikke anvendes under graviditet. Undlad amning i én uge efter at have taget ellaOne; brug af brystpumpe anbefales for at opretholde mælkeproduktionen, men modermælken skal kasseres. Bivirkninger: Almindelige: Kvalme, mavesmerter eller ubehag, opkastning, stærke menstruationssmerter, bækkensmerter, ømhed i brysterne, hovedpine, svimmelhed, humørsvingninger, muskelsmerter, rygsmerter, træthed. Ikke almindelige: Diarré, halsbrand, luft i maven, tør mund, usædvanlig eller uregelmæssig kraftig/længerevarende menstruation, præmenstruelt syndrom, vaginal irritation eller udflåd, nedsat eller øget sexlyst, hedeture, appetitændringer, følelsesmæssig forstyrrelse, angst, ophidselse, søvnbesvær, søvnighed, migræne, synsforstyrrelser, influenza, akne, hudlæsioner, kløe, feber, kulderystelser, alment ubehag. Sjældne: Smerter eller kløe i kønsorganerne, smerter under samleje, brist af cyste på æggestokkene, usædvanligt svag menstruation, manglende koncentration, svimmelhed, rysten, desorientering, besvimelse, usædvanlig fornemmelse i øjet, rødt øje, lysfølsomhed, tør hals, smagsforstyrrelser, kløende udslæt, tørst. Dosering: 1 tablet tages hurtigst muligt efter samlejet, dog senest 120 timer (5 dage) efter samlejet. Ved opkastning indenfor 3 timer efter indtagelse af tabletten, tages en ny tablet hurtigst muligt. Pakninger og priser: 1 tablet. Se dagsaktuel pris på www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen grundigt inden brug. Oktober 2018. Midsona Danmark, Klostermarken 20, 9550 Mariager. Tel. 98 54 22 88 www.ellaone.dk. Levodonna® 1,5 mg tabletter. Anvendelse: Nødprævention til indtagelse senest 72 timer efter ubeskyttet samleje eller efter svigt af en præventionsmetode. Dosering og indgivelsesmåde: Der tages en tablet så hurtigt som muligt, helst i løbet af 12 timer og senest 72 timer efter ubeskyttet samleje. I tilfælde af opkastning inden for tre timer efter indtagelse af tabletten, skal der omgående tages en ny tablet. Kvinder, som har taget enzym-inducerende lægemidler (se afsnittet ”Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion”) inden for de seneste 4 uger, og som har behov for nødprævention, rådes til at anvende ikke-hormonel nødprævention, dvs. kobberspiral. Kvinder, som ikke kan eller vil anvende kobberspiral, kan tage en dobbeltdosis levonorgestrel (dvs. 2 tabletter på én gang). Levodonna® kan anvendes på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af en menstruationscyklus, medmindre menstruationen er forsinket. Efter brug af nødprævention anbefales det at anvende en barrieremetode (f.eks. kondom, spermicide, spiral eller pessar), indtil den næste menstruation starter. Hvis du allerede bruger almindelig prævention, som f.eks. p-piller, kan du fortsætte med at tage dem som du plejer. Levodonna® er ikke beregnet til brug inden den første menstruation (menarche). Kontraindikationer: Overfølsomhed over for levonorgestrel eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Nødprævention er beregnet til lejlighedsvis brug. Det bør under ingen omstændigheder erstatte en almindelig præventionsmetode. Nødprævention forebygger ikke graviditet i alle tilfælde. Hvis der er usikkerhed omkring tidspunktet for ubeskyttet samleje, eller hvis du har haft ubeskyttet samleje mere end 72 timer tidligere i samme menstruationscyklus, kan befrugtning have fundet sted. Behandling med Levodonna® efter andet samleje kan derfor være uden graviditetsforebyggende effekt. Hvis menstruationen er forsinket med mere end 5 dage, eller hvis du får unormal blødning på den forventede menstruationsdag, eller hvis der er mistanke om graviditet af en hvilken som helst anden årsag, skal graviditet udelukkes. Du frarådes at bruge Levodonna, hvis du er har en sygdom i tyndtarmen (såsom Crohns sygdom), der hæmmer optagelsen af lægemidlet, har alvorlige leverproblemer, tidligere har haft en graviditet uden for livmoderen (ektopisk graviditet) eller tidligere har haft betændelse i æggelederne (salpingitis). Levodonna® indeholder lactose - kontakt lægen, før du tager denne medicin, hvis lægen har oplyst dig om, at du ikke kan tåle visse sukkerarter. Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion: Enzym-inducerende lægemidler, der kan reducerer virkningen af Levodonna er barbiturater og andre lægemidler til behandling af epilepsi (f.eks. primidon, phenytion og carbamazepin), lægemidler til behandling af tuberkulose (f.eks. rifampicin, rifabutin), lægemidler til behandling af hiv (ritonavir, efavirenz), lægemidler til behandling af svampeinfektioner (griseofulvin), naturlægemidler, der indeholder perikon (Hypericum perforatum). Levodonna kan påvirke virkningen af lægemidlet ciclosporin (undetrykker immunsystemet). Graviditet og amning: Graviditet: Levodonna® bør ikke bruges af gravide kvinder. Det vil ikke afbryde en graviditet. Amning: Levonorgestrel udskilles i modermælk. Risikoen for denne påvirkning kan reduceres, hvis du tager tabletten umiddelbart efter amning og undgår amning i mindst 8 timer efter indtagelse af Levodonna®. Bivirkninger: Den hyppigst indberettede bivirkning er kvalme. Meget almindelige bivirkninger er hovedpine, smerter i den nedredel af maven, blødning, der ikke relaterer til mestruation og træthed. Svimmelhed, diarré og opkastning, uregelmæssig mestruation og brystømhed kan også forekomme. Udlevering: Fås i håndkøb på apoteket. Pakninger: Levodonna® 1,5 mg tablet. Pris: Se den aktuelle pris på www.medicinpriser.dk eller spørg på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt før brug. Produktinformationen er forkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresumé dateret 23. februar 2017. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos markedsføringstilladelsesindehaver: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, Tlf. 63 95 10 00 Ovestin® (estriol) vaginalcreme 1 mg/g og vagitorier 0,5 mg. Kan købes uden recept. Virkning og anvendelse: Vaginal hormonsubstitutionsbehandlingi bruges til lindring af gener, som er forbundet med faldende østrogenproduktion i forbindelse med overgangsalderen, fx urogenitale gener. Dosering: Til brug i skeden: 0,5 mg (1 applikatordosis) eller 1 vagitorie dybt i skeden 1 gang dgl. ved sengetid i 2-3 uger, senere nedsættes dosis gradvist til 1 applikatordosis creme/vagitorie 2 gange om ugen. Det kan tage flere dage eller uger for dig at føle en forbedring. Kontakt din læge, hvis du får det værre, eller hvis du ikke oplever en bedring. Forholdsregler: Brug ikke Ovestin, hvis du: er gravid, har eller har haft brystkræft, har østrogenfølsom cancer, har blødning fra skeden uden kendt årsag, har ubehandlet fortykkelse af livmoderslimhinden, har eller har haft blodpropper i en vene (trombose) eller i lungerne (lungeemboli), har en blodprop-lidelse, har eller har haft hjertekrampe (angina), slagtilfælde eller hjerteanfald, har eller har haft leversygdom, har en sjælden arvelig stofskiftesygdom (porfyri), er allergisk over for estriol eller et af de øvrige indholdsstoffer i Ovestin. Når du begynder at bruge Ovestin, skal du regelmæssigt til undersøgelse hos din læge (mindst en gang om året). Fortæl det til lægen, før du begynder behandlingen, hvis du har: godartede knuder i livmoderen, vækst af livmoderslimhinden uden for livmoderen eller fortykkelse af livmoderslimhinden, øget risiko for blodpropper, forhøjet blodtryk, leversygdom, sukkersyge, galdesten, migræne eller kraftig hovedpine, en sygdom i immunsystemet (SLE), epilepsi, astma, en sygdom som påvirker trommehinden og hørelsen (otosklerose), højt fedtindhold i blodet, væskeophobninger pga. hjerte- eller nyreproblemer, leverbetændelse (hepatitis C) eller hvis en person i din nærmeste familie har eller har haft brystkræft. Hvis du tager medicin mod epilepsi, tuberkulose, hiv-infektion eller naturlægemidler, der indeholder St. Johns urt, kan det have indflydelse på virkningen af Ovestin. Vaginal blødning med ukendt årsag bør afklares. Graviditet og amning: Ovestin må ikke anvendes. Bivirkninger: Almindelige: hævelse og ømhed i brysterne, lokal irritation af slimhinden i skeden. Ikke almindelige: kvalme, mindre blødning fra skeden, udflåd. Øvrige bivirkninger: Se indlægssedlen. Pakningsstørrelser: Vaginalcreme: Tuber med 15, 30 eller 50 gram. Vagitorier: Blister med 5 stk. Læs omhyggeligt indlægssedlen og oplysningerne på emballagen inden brug. Brug altid Ovestin nøjagtigt som beskrevet i indlægssedlen eller følg instruktionerne fra lægen eller apotekspersonalet. Canesten® (clotrimazol) kombinationspakning med 1 vaginaltablet og 20g creme. 1 vaginaltablet indeholder 500 mg clotrimazol og 1 g creme indeholder 10 mg/g clotrimazol. Virkning og anvendelse: Vulvitis og vaginitis forårsaget af clotrimazolfølsomme mikroorganismer hovedsagelig gærsvampe (Candida albicans). Canesten kan bruges mod svampeinfektion i skeden og de ydre kønsorganer, der skyldes mikroorganismer, som Canesten virker på. Dosering (voksne og børn over 12 år): 1 dags behandling: Én vaginaltablet 500 mg anbringes dybt i skeden ved sengetid som engangsdosis. Vaginaltabletten indføres ved hjælp af applikatoren i pakningen. Under graviditet bør vaginaltabletten indføres med fingrene og uden brug af applikator for at undgå at beskadige cervix. Af praktiske hensyn bør behandling undgås under menstruation. Ved symptomer på huden omkring skedeåbningen (vulvitis) appliceres cremen 2-3 gange dagligt, direkte med fingrene på det inficerede område og der fortsættes i 1-2 uger. Da vagina og vulva som regel begge er angrebne, bør der foretages en kombineret behandling af begge områder. Seksualpartner bør kun behandles, hvis der er symptomer (f.eks. kløe og rødme), og efter samråd med lægen. Hvis symptomerne varer ved i mere end 7 dage kontaktes lægen. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes af børn under 12 år. Bør ikke anvendes til børn og unge kvinder under 15 år samt ej heller til postmenopausale kvinder eller ved gentagne betændelser inden for 2 måneder – uden tilsyn af læge. Lægen kontaktes også ved feber (temperaturer over 38°C), smerter i den nedre del af maven, rygsmerter, ildelugtende udflåd, kvalme, blødning fra skeden og/eller samtidige smerter i skulderen. Der må ikke bruges tamponer, intravaginal udskylning, sæddræbende midler eller andre produkter, der anvendes i skeden under behandling med Canesten. Undgå vaginalt samleje under behandling med Canesten, da infektion kan overføres til partneren, og sikkerheden af latexprodukter som

  |  53


kondom og pessar kan være nedsat. Kontraindikationer: Canesten må ikke benyttes ved overfølsomhed over for clotrimazol eller nogle af hjælpestofferne. Brug af anden medicin: Rådfør med læge hvis du anvender tacrolimus og sirolimus (immunosuppressiv medicin). Samtidig anvendelse af Canesten kan øge virkningen af disse stoffer, og din læge skal derfor følge din behandling. Graviditet: Af sikkerhedsmæssige årsager anbefales det ikke at anvende Canesten i det første trimester af graviditeten. Hvis du anvender Canesten, mens du er gravid, må du ikke bruge applikatoren (indføringshylsteret). Indsæt derfor vaginaltabletten med fingrene. Det anbefales generelt at spørge din læge eller dit apotek til råds hvis du er gravid og tager medicin. Amning: Canesten bør generelt ikke anvendes under amning. Bivirkninger: Ikke almindelige: Kløe, udslæt, stikkende/ brændende fornemmelse, irritation, ubehag/smerte. Sjældne: Allergiske reaktioner. Hyppighed ikke kendt: Afskalning, rødme, blærer / ødem, mavesmerter, bækkensmerter, vaginalblødning. Pakninger: Kombinationspakning m. vaginaltablet 500 mg 1 stk. + creme 1% 20 g. Indehaver af markedsføringstilladelsen: Bayer A/S, Arne Jacobsens Allé 13, 2300 København S. Tlf: 45 23 50 00. Produktresumeet er forkortet i forhold til det af Sundhedsstyrelsen godkendte produktresume af 3. marts 2017. Læs oplysningerne i indlægssedlen og på emballagen før anvendelse. L.DK.MKT.03.2017.1966. HUSK® Psyllium-frøskaller, oralt pulver / kapsler (Plantago ovata Forssk.) Anvendelse: Naturlægemiddel: Ved forstoppelse og træg mave, ublodig diarré i kortere tid (2-3 dage), behov for øget fiberindtag (f.eks. ved irritabel tyktarm, når anden årsag til symptomerne er udelukket), let forhøjet kolesterol (supplement til diæt og i samråd med læge). Dosering: Pulver: Forstoppelse og diarré: Voksne: 2 3 måleskeer (3-5 g) morgen og aften. Børn over 6 år: 1 måleske (1,5 g) morgen og aften. Børn under 6 år: Kun efter aftale med lægen. Irritabel tyktarm: Voksne: 2 3 måleskeer (3-5 g) morgen og aften. Børn under 12 år: Kun efter aftale med lægen. Let forhøjet kolesterol: Voksne: 3 måleskeer (5 g) morgen og aften. Børn under 12 år: Kun efter aftale med lægen. Kapsler: Forstoppelse og diarré: Voksne: 6-10 kapsler morgen og aften. Børn over 6 år: 3 kapsler morgen og aften. Børn under 6 år: Kun efter aftale med lægen. Irritabel tyktarm: Voksne: 6-10 kapsler morgen og aften. Børn under 12 år: Kun efter aftale med lægen. Let forhøjet kolesterol: Voksne: 10 kapsler morgen og aften. Børn under 12 år: Kun efter aftale med lægen. HUSK skal altid indtages med rigeligt væske. Må ikke anvendes ved: Allergi overfor Plantago ovata Forskk. eller et hjælpestof, tarmslyng, blokering af mave-tarm-kanalen, akut mave-tarm-sygdom (der kræver operation), ændringer i afføringsmønsteret i mere end 2 uger, manglende afføring trods brug af afføringsmidler, blødning fra endetarmen af ukendt årsag, synkebesvær eller andre problemer i svælget. Advarsler og forsigtighedsregler: Tal med lægen, hvis du har tarmbetændelse, synkebesvær, forstyrrelse i væske- eller saltbalancen, brug for afføringsmidler i længere tid, sukkersyge, for lavt stofskifte, forstoppelse (der ikke bliver bedre efter 3 dage/du får mavesmerter), nedsat lever- eller nyrefunktion, anden alvorlig sygdom. Søg straks læge ved brystsmerter, opkastning, synkebesvær, vejrtrækningsproblemer. Tag kun HUSK efter aftale med lægen ved stop for luftafgang og afføring, anfald af mavesmerter, kvalme, opkastning. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder levothyroxin, morphin, ketobemidon, oxycodon, codein, loperamid, vitaminer (f.eks. vitamin B12), lithium, digoxin, warfarin, phenprocoumon, carbamazepin, insulin. HUSK bør indtages senest ½-1 time før, og tidligst ½-1 time efter indtagelse af anden medicin. Bivirkninger: Meget almindelige: Luftafgang fra tarmen, oppustethed. Almindelige: Mavesmerter. Sjældne: Vejtrækningsbesvær, øjenbetændelse, snue, nældefeber, udslæt, kløe. Meget sjældne: Pludselig hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion). Pakninger: 200 g, 450 g og 1000 g. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Hidrasec, 100 mg hårde kapsler (racecadotril). Virkning: Behandling af symptomer på akut diarré hos voksne, når det ikke er muligt at behandle årsagen til diarreen. Kan gives som supplerende behandling, når det er muligt at behandle årsagen til diarreen. Dosering: Voksne: Ved behandlingens start tages 1 kapsel, uanset tidspunkt på dagen. Derefter 1 kapsel 3 gange dagligt, helst inden hovedmåltiderne. Kapslen synkes hel med et glas vand. Behandlingen bør fortsætte, indtil der har været to normale afføringer, dog højst i 7 dage. Skal bruges sammen med rigelige mængder væske og salte (elektrolytter). Hvis Hidrasec er købt uden recept: Kontakt lægen, hvis du får det værre, eller ikke får det bedre i løbet af 3 dage. Børn: Bør ikke anvendes til børn under 15 år uden lægens anvisning. Advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved allergi overfor racecadotril el. et hjælpestof. Kontakt lægen eller apotekspersonalet før du tager Hidrasec ved: Blod eller pus i afføringen samt feber, kronisk diarré el. diarré forårsaget af antibiotika, nyresygdom el. nedsat leverfunktion, langvarig ukontrollérbar opkastning, lactoseintolerans. Hvis der opstår alvorlige hudreaktioner, skal behandlingen omgående stoppes. Tal med lægen, hvis du tager medicin af typen ACE-hæmmere (fx captopril, enalapril, lisinopril, perindopril, ramipril). Indeholder lactose. Kontakt lægen, før du tager Hidrasec, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Graviditet og amning: Må ikke anvendes. Bivirkninger: Almindelig: Hovedpine. Ikke almindelig: Udslæt, rødmen af huden. Hyppighed ikke kendt: Pinkfarvet udslæt i munden og på arme og ben (erythema multiforme), betændelse i tunge, ansigt, læbe og/el. øjenlåg, nældefeber, udslæt med ømme røde knuder under huden (erythema nodosum), hududslæt med små hårde knudrede blærer (papuløst udslæt), kløende hududslæt og læsioner, generel kløe og allergisk hududslæt. Stop behandlingen omgående og kontakt straks lægen ved hævelse af ansigt, tunge el. svælg, synkebesvær, nældefeber og åndedrætsbesvær. Pakninger: Blisterpakninger á 6, 10, 20, 100 (hospitalsbrug) og 500 stk. (hospitalsbrug). Læs oplysningerne i indlægssedlen eller på emballagen før brug. Imolopesim (loperamidhydrochlorid/simeticon) 2 mg/125 mg tabletter. Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Anvendelsesområde: Akut diarré, når der samtidig med diarréen er mavekramper, oppustethed og luftafgang. Dosering: Voksne: Startdosis 2 tabletter efterfulgt af 1 tablet efter hver løs afføring. Højst 4 tabletter i døgnet. Unge mellem 12 og 18 år: Startdosis 1 tablet efterfulgt af 1 tablet efter hver løs afføring. Højst 4 tabletter i døgnet. Behandlingen bør ikke fortsættes udover to døgn. Må ikke anvendes til børn under 12 år. Tabletterne skal indtages med væske. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed over for indholdsstofferne, diarré i forbindelse med høj feber (over 38°C) og/eller blod i afføringen, opblussen af betændelse i tynd- og/eller tyktarmen, kraftig diarré efter behandling med antibiotika, ved forstoppelse eller følelse af oppustet mave. Forsigtighedsregler: Forsigtighed ved nedsat leverfunktion. Behandlingen skal stoppes og lægen konsulteres, hvis der ikke er bedring i løbet af 48 timers behandling. Behandling skal stoppes, hvis du har AIDS og oplever udspilet mave. Kontakt straks lægen. Overskrid aldrig den angivne dosis. Ved overdosering kontaktes læge eller hospital straks. Symptomer ved overdosering er øget hjertefrekvens (puls), uregelmæssig hjerterytme, ændring i hjerterytme, muskelstivhed, ukoordinerede bevægelser, døsighed, vandladningsbesvær og utilstrækkelig vejrtrækning. Børn reagerer kraftigere end voksne på store mængder af Imolopesim. Brug af anden medicin: Forsigtighed tilrådes ved samtidig brug af quinidin, ritonavir, itraconazol, ketoconazol, gemfibrozil og desmopressin. Graviditet: Bør ikke anvendes uden lægens anvisning. Amning: Bør ikke anvendes uden lægens anvisning. Bivirkninger: Stop behandling og kontakt læge, hvis du oplever følgende bivirkninger (sjældne): Alvorlige allergiske reaktioner, såsom hævelse i ansigt, tunge eller svælg, besvær med at synke, åndedrætsbesvær evt. ledsaget af udslæt eller opblussen af huden. Mavesmerter eller udspiling af maven og kraftig forstoppelse. Manglende evne til at tømme blæren. Andre bivirkninger: Almindelige: kvalme og smagsforstyrrelser. Ikke almindelige: Døsighed, forstoppelse og udslæt. Sjældne: opkastning, fordøjelsesproblemer, forstoppelse, luft i maven, svimmelhed, bevidstløshed eller nedsat bevidsthed. Nældefeber og kløe. Tilskud: Ingen. Pakningsstørrelser: 6 og 12 stk. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, tlf: 63952700. Udlevering: HF. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.produktresume.dk Imodium® Smelt, frysetørrede tabletter (loperamid) og Imodium® Plus (loperamid, simeticone) Anvendelse Imodium Smelt: Diarré hos voksne og børn over 12 år. Symptomatisk behandling af akutte episoder af diarré i forbindelse med irritabel tyktarm (IBS) hos diagnosticerede voksne. Dosering: Diarré: Startdosis:Voksne: 2 tabletter, Børn (12-17 år): 1 tablet. Pause 1 time. Derefter 1 tablet efter hver løs afføring. Voksne højst 8 tabletter dagligt, børn (12-17 år) højst 4 tabletter dagligt. Må ikke anvendes til børn under 12 år. Akutte episoder af diarré i forbindelse med IBS: Voksne: Startdosis 2 tbl. (4 mg). Derefter 1 tbl. efter hver løs afføring. Højst 12 mg/dag. Må ikke anvendes til børn under 18 år. Tabletter indeholder lactose. Frysetørrede tabletter indeholder aspartam. Bivirkninger ved Imodium Smelt: alm. bivirkninger, der er rapporteret er forstoppelse, luft i maven, hovedpine, kvalme og svimmelhed. Pakninger Imodium Smelt: Frysetørrede tabletter 12 stk. Anvendelse Imodium Plus: Akut diarré hos voksne og børn over 12 år, når der også forekommer oppustethed, mavekramper samt luft i maven. Dosering Imodium Plus: Voksne over 18 år: Start med 2 tabletter, efterfulgt af 1 tablet efter hver tynd afføring. Højst 4 tabletter om dagen. Unge mellem 12 og 18 år: Start med 1 tablet, efterfulgt af 1 tablet efter hver tynd afføring. Højst 4 tabletter om dagen. Må ikke anvendes til børn under 12 år. Bivirkninger ved Imodium Plus: Alm. bivirkninger, der er rapporteret er hovedpine, kvalme og smagsforstyrrelser. Pakninger Imodium Plus: Tabletter 6 og 12 stk. Forsigtighedsregler: Imodium, Imodium Smelt og Imodium Plus bør ikke anvendes til patienter med kendt allergi overfor indholdsstofferne, ved blodig afføring og høj feber, akut tyktarmsbetændelse, ved kraftig diarré efter antibiotikabehandling, ved forstoppelse eller udspiling af maven. Det er vigtigt at sørge for rigeligt væskeindtag. Hvis diarréen varer længere end 2 døgn, skal behandlingen stoppes og lægen kontaktes. Forsigtighed ved nedsat leverfunktion. Bør anvendes med forsigtighed til gravide og ikke til ammende kvinder. Overskrid ikke den angivne dosis. Der er rapporteret alvorlige hjerteproblemer hos patienter, som har taget for meget loperamid. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, Bregnerødvej 133, 3460 Birkerød, tlf.: 70 20 52 12. www.imodium. dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Dec 2017. Microlax® (Natriumcitrat og natriumlaurylsulfoacetat) Rektalvæske, opløsning, enkeltdosisbeholder. 90 mg/ml Natriumcitrat og 9 mg/ml natriumlaurylsulfoacetat. Anvendelse: Mod forstoppelse. Dosering: Indholdet af 1 tube tømmes i endetarmen ca. 15 minutter før effekt ønskes. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes til patienter med kendt allergi overfor indholdsstofferne, som lider af blødende eller smertende hæmorroider, betændelse i tarmen eller ved akutte mave-tarm problemer. Årsagen til forstoppelsen bør undersøges, hvis der dagligt er behov for afføringsmiddel. Behandlingen bør ophøre ved blødning fra endetarmen eller længerevarende manglende tarmbevægelse. Bør kun anvendes dagligt i korte perioder. Bør kun anvendes til børn under 3 år, ammende og gravide efter samråd med læge. Tal med din læge hvis du tager medicin som indeholder natriumpolystyrensulfonat. Bivirkninger: Følgende bivirkninger er rapporteret med frekvensen “ukendt”: mavesmerter, tynd afføring, ubehag og svien ved endetarmen samt overfølsomhedsreaktioner. Pakninger: 4 stk., 12 stk., 50 stk. Læs indlægssedlen for yderlige oplysninger på www.indlaegsseddel.dk McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Juli 2016 MOVICOL® , MOVICOL® chokolade og MOVICOL® GO. Læs altid indlægssedlen grundigt inden anvendelsen MOVICOL® , pulver til oral opløsning, MOVICOL® Go oral opløsning i brev. Macrogol 3350, natriumchlorid , natriumhydrogencarbonat, kaliumchlorid. Lægemiddel til behandling af kronisk forstoppelse og indeklemt afføring verificeret af en læge, fra 12 år. Dosis er 1-3 breve pr. dag. Brevene med pulver skal opløses i 125 ml vand. Movicol Go indtages direkte fra posen. Ved svær forstoppelse: 8 breve indtaget over 6 timer, ved breve med pulver opløses de i 1 liter vand, ved Movicol Go indtages der yderligere 1 liter vand pr. dag. Behandlingen varer normalt ikke længere end 3 dage. Anvend ikke Movicol ved tarmperforation/obstruktion, tarmslyng, alvorlige betændelsestilstande i tarmene og toksisk megacolon. Årsagen til forstoppelsen bør

54  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


undersøges, hvis der dagligt er behov for Movicol. Movicol Chokolade indeholder benzylalkohol, som kan give allergiske reaktioner. Hyppigste bivirkninger er mavesmerter, mavekramper, diarré, opkastning, kvalme, rumlen og luft i maven, hovedpine, kløe, ødem. Kan anvendes af gravide og ammende. Absorption af andre lægemidler kan være reduceret på grund af forkortet transittid gennem mave-tarm-kanalen. Macrogol øger opløseligheden af lægemidler, der er opløselige i alkohol og relativt uopløselige i vand. Pakninger: Movicol 8 stk, 20 stk, 50 stk og 100 stk. Movicol Chokolade 20 stk og 50 stk. Movicol Go 10 stk og 30 stk. Priser, se medicinpriser.dk. Norgine Danmark A/S, Lyskær 1, 3., DK-2730 Herlev. NOR/MOV/0817/0189 Moxalole ® Osmotisk virkende afføringsregulerende middel indeholdende macrogol 3350, natriumhydrogencarbonat, natriumchlorid og kaliumchlorid. Virkning og anvendelse: Behandling af kronisk forstoppelse. Opløsning af hård og indeklemt afføring (faecal impaction), som er konstateret af lægen. Dosering: Kronisk forstoppelse: Voksne: 1-3 breve dagligt i opdelte doser afhængigt af individuelt respons. En behandling varer normalt ikke længere end 2 uger, men kan gentages om nødvendigt. Børn: Bør ikke anvendes til børn under 12 år. Faecal impaction: Voksne: 8 breve dagligt indtaget over 6 timer. Behandling varer normalt ikke længere end 3 dage. Anvendelsesmåde: Før anvendelse skal hvert brevs indhold opløses i 125 ml vand. Ved behandling af faecal impaction kan 8 breve opløses i 1 liter vand. Patienter med nedsat hjerte-kar-funktion: Ved behandling af faecal impaction bør dosis fordeles således, at der ikke gives mere end 2 breve i timen. Advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved tilstopning af tarmen, hul i tarmen eller ved en alvorlig betændelse i tarmen som colitis ulcerosa, Morbus Crohn, tarmslyng eller toksisk megacolon (sygelig stor, udvidet og tykvægget tyktarm med ansamling af tarmindhold) samt ved overfølsomhed overfor nogle af ingredienserne. Bør kun indtages dagligt over længere perioder efter aftale med lægen. Kontakt lægen straks, hvis du bliver svag, stakåndet, meget tørstig med hovedpine eller får opsvulmede ankler. Bør ikke anvendes uden samråd med lægen ved graviditet eller amning. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger: Oppustethed, kvalme, mavesmerter, mavekramper, maverumlen, luft i mave og tarme, diarré og opkastning. Allergiske reaktioner forekommer meget sjældent. Tilskud: Ikke tilskudsberettiget, men der kan søges om individuelt tilskud. Priser og pakninger: Moxalole 8 stk., 20 stk., 50 stk. og 100 stk. Pris: Ikke fast pris. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Magnesia DAK filmovertrukne tabletter 500 mg (magnesiumoxid). Anvendelse: Forstoppelse, hvor livsstilsændringer ikke kan ændre denne tilstand. Katar i spiserøret. For megen mavesyre (symptomer som halsbrand, sure opstød, svien i maven). Dosering: Voksne: Forstoppelse: 2–3 tabletter efter behov. For megen mavesyre og katar i spiserøret: 1–2 tabletter efter behov. Børn under 15 år: Bør ikke anvendes uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved nedsat nyrefunktion, overfølsomhed overfor magnesiumhydroxid, magnesiumoxid eller et hjælpestof. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Langvarig brug kan ændre kroppens indhold af kalk og fosfat. Tal med lægen ved behandling med: Calcitriol, ciprofloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin, norfloxacin, ofloxacin, tetracyklin, chloroquin, mycophenolatmofetil, estramustin, Antabus, enterotabletter, digoxin, flecainid, sotalol, itraconazol, ketoconazol, penicillamin, allopurinol, acetylsalicylsyre/salicylater, alendronat, etidronat, lithium, pseudoephedrin, diflunisal, jern. Tegn på overdosering: Kvalme, opkastning, ansigtsrødmen, påvirkning af centralnervesystemet og åndedrætsorganerne, muskelsvaghed, nedsatte reflekser, lammelse, for lavt blodtryk, langsom puls, hjertestop. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Hovedpine. Diarré, luftafgang fra tarmen, mavesmerter, utilpashed, kvalme, opkastning. Ikke almindelige: Magnesiumforgiftning (sløvhed, muskellammelse eller hjertesvigt) ved nedsat nyrefunktion. Pakninger: 40, 100 og 250 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk Toilax 5 mg enterotabletter, Toilax 2 mg/ml rektalvæske, suspension, enkeltdosisbeholder. Aktivt stof: bisacodyl. Virkning og anvendelse: Virker afførende. Anv. til tarmtømning før operation, røntgen- eller tarmundersøgelse. Korttidsanvendelse ved forstoppelse. Bivirkninger: Almindelige: Mavekramper, -ubehag, -smerter evt. med kvalme, opkastning. Diarré. Sjældne eller meget sjældne: Overfølsomhedsreaktioner med hævelse af ansigt, læber, svælg med åndenød eller synkebesvær. Forbigående hudreaktioner med udslæt. Nældefeber. Hævelser på grund af en allergisk reaktion. Må ikke anvendes: Ved allergi over for bisacodyl eller over for et af de øvrige indholdsstoffer. Ved tarmslyng eller anden aflukning eller forsnævring af tarmen. Ved tilstande i maven, der kræver akut operation, f.eks. blindtarmsbetændelse. Ved svær tarminfektion. Ved svær væskemangel eller lavt indhold af kalium i blodet. Særlige advarsler: Forsigtighed ved kronisk betændelse i tarmen, rifter ved endetarmen eller hæmorroider, som er bristet og har dannet sår. Langvarig brug kan medføre diarré, forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalance. Der kan udvikle sig afhængighed og tab af tarmfunktionen. Bør derfor kun indtages dagligt over længere perioder efter aftale med læge. Enterotabletter: Indeholder lactose. Bør ikke anvendes ved lactoseintolerans, hvor man ikke tåler visse sukkerarter. Brug af anden medicin: Patienterne kan få sure opstød/halsbrand og maveirritationer ved samtidig indtagelse af mælkeprodukter. Samtidig anvendelse af vanddrivende midler, hjertestimulerende glykosider eller binyrebarkhormoner kan medføre forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalance. Dosering: Korttidsanvendelse ved forstoppelse: Voksne og børn over 10 år: Enterotabletter: 1-2 tbl. (5-10 mg) dagligt før sengetid. Rektalvæske: En dosis rektalvæske (10 mg) dagligt kort før virkning ønskes. Børn 2-10 år: Enterotabletter: 1 enterotablet (5 mg) dagligt før sengetid. Rektalvæske: ½ dosis rektalvæske (5 mg) kort før virkning ønskes. Tarmtømning før operation, røntgen- eller tarmundersøgelse: Voksne og børn over 10 år: Enterotabletter: Dagen før undersøgelsen: Om morgenen tages 2 tbl. (10 mg) og før sengetid tages 2 tbl. (10 mg). Rektalvæske: Om morgenen på undersøgelsesdagen indføres 1 tube rektalvæske (10 mg) i endetarmen. Børn 4-10 år: Enterotabletter: 1 tbl. (5 mg) inden sengetid dagen før. Rektalvæske: ½ tube rektalvæske om morgenen på undersøgelsesdagen. Børn på 10 år og herunder med kronisk forstoppelse bør kun behandles efter aftale med en læge. Bør ikke anvendes til børn under 2 år. Indgivelsesmåde: Enterotabletter: Skal synkes hele. Må ikke tages sammen med mælkeprodukter og syreneutraliserende midler, fordi det kan nedsætte tabletfilmens resistens over for mavesyren. Rektalvæske: Til indføring i endetarmen (se indlægssedlen). Graviditet og amning: Må kun anvendes under graviditet eller ved amning efter aftale med lægen. Pakningsstørrelser: Enterotabletter: Pakninger med 25, 100 og 200 enterotabletter. Rektalvæske: Pakker med 1 eller 5 tuber med 5 ml. Hospitalspakninger med 50 tuber med 5 ml. Enterotabletter + rektalvæske: Pakninger med 1 sæt eller 50 sæt med 4 enterotabletter + 1 tube rektalvæske, suspension. Priser: Se medicinpriser.dk. LÆS INDLÆGSSEDLEN I PAKNINGEN INDEN BRUG. Yderligere information: Orion Pharma A/S, Ørestads Boulevard 73, 2300 København S, telefon 8614 0000 eller www.medicin.dk. April 2018. Galieve Cool Mint, oral suspension (natriumalginat, natriumhydrogencarbonat og calciumcarbonat) Indikationer: Lægemiddel til behandling af symptomer på gastro-oesophageal reflux såsom sure opstød, halsbrand og fordøjelsesbesvær (relateret til refluks), for eksempel efter et måltid, under graviditet eller hos patienter med symptomer relateret til refluksøsofagitis. Dosering: Oral administration. Voksne og børn over 12 år: 10-20 ml efter et måltid og ved sengetid (op til fire gange dagligt). Børn under 12 år: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Forsigtighedsregler: Kan anvendes under graviditet og amning. Hvis symptomerne ikke bliver bedre indenfor syv dage, bør læge kontaktes. Indeholder natrium, og calcium. Hvis du er på natrium- eller calciumfattig diæt, skal du tage hensyn hertil. Indeholder methylparahydroxybenzoat (E218) og propylparahydroxybenzoat (E216), som kan give allergiske reaktioner (kan optræde efter behandlingen). Der bør gå 2 timer mellem indtagelse af Galieve og andre lægemidler. Bivirkninger: Meget sjældent (≤ 1/10.000) kan patienter udvikle allergiske reaktioner såsom nældefeber, astmalignende anfald eller pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (anafylaktisk reaktion). Pakningsstørrelser: 150 og 300 ml. Læs omhyggeligt vejledningen på pakken og indlægssedlen. Læs mere på www.galieve.dk. Reckitt Benckiser Healthcare (Scandinavia) A/S, Tlf. 44 44 97 01, www.rbhealthcare.dk Alminox DAK 100 mg/500 mg tyggetabletter (magnesiumoxid og aluminiumaminoacetat). Anvendelse: For megen mavesyre. Halsbrand. Svien i spiserøret. Sure opstød. Svien og smerter i den øverste del af maven. Mavesår. Sår på tolvfingertarmen. Dosering: Voksne: For megen mavesyre, halsbrand, sure opstød og svien: 1-3 tyggetabletter efter behov. Mavesår, sår på tolvfingertarmen og katar i spiserøret: 3-5 tyggetabletter 1 og 3 timer efter hovedmåltider samt ved sengetid. Børn under 15 år: Kun efter lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor aluminiumaminoacetat, magnesiumoxid, eller et hjælpestof. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Mavesår, nedsat nyrefunktion, dialysebehandling, samtidig behandling med smertestillende lægemidler eller gigtmidler. Må ikke tages sammen med: Ciprofloxacin, norfloxacin, ofloxacin, tetracyklin, estramustin, ketoconazol, salicylater, enterotabletter, frugtjuice/syreholdige drikke. Der bør gå mindst 2 timer mellem indtagelse af Alminox og D-vitamin (calcitriol), clodronat, diflunisal, gabapentin, digoxin, sotalol, disulfiram, fosinopril, gabapentin, isoniazid, jern, levofloxacin, grepafloxacin, mycophenolatmofetil, penicillamin, ranitidin, thyreoideahormoner. Der bør gå mindst 4 timer mellem indtagelse af Alminox og trovafloxacin. Langvarig brug kan ændre kroppens indhold af kalk og fosfor. Tegn på overdosering: Vejrtrækningsbesvær, kvalme, opkastning, ansigtsrødmen, kramper, muskelsammentrækninger, forvirring, koma, for lavt blodtryk, langsom puls, uregelmæssig hjerterytme. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse eller diarré. Ikke almindelige: Magnesiumforgiftning (sløvhed, muskellammelse eller hjertesvigt) ved nedsat nyrefunktion. Sjældne: Demens, ændring i personlighed, kramper, muskelsammentrækninger, forvirring og koma ved nedsat nyrefunktion. Pakninger: 30, 100 og 200 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, e-mail: info@takeda.dk. Balancid® Novum tyggetabletter Indeholder calciumcarbonat og magnesiumhydroxid. Anvendelse: Balancid Novum bruges mod for meget mavesyre og sure opstød. Dosering: 1-2 tyggetabletter tygges omhyggeligt ved behov eller efter lægens ordination. Bemærk: Må ikke anvendes til børn under 15 år uden aftale med lægen. Særlige advarsler: Må ikke anvendes uden ordination fra lægen ved nedsat nyrefunktion. Længere tids brug kan forstyrre kalk- og fosfatbalancen. Indeholder sorbitol. Brug af anden medicin: Balancid Novum kan påvirke optagelsen og effekten af andre lægemidler. Spørg lægen eller på apoteket hvis du bruger andre lægemidler. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse eller diarré. Sjælden: Tillukket tarmkanal ved brug af meget høje doser. Alvorlige bivirkninger kan forekomme hos personer med nedsat nyrefunktion. Pakninger: 30 stk., 60 stk., 100 stk. Priser: Ikke fast pris. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk Granon® (acetylcystein) brusetabletter 200 mg og 600 mg. Anvendelse: 200 mg: Bruges til at løsne slim og gøre det lettere at hoste det op i tilfælde af luftvejssygdomme med sejt slim hos børn over 6 år, unge og voksne. 600 mg: Bruges til at løsne slim og gøre det lettere at hoste det op i tilfælde af luftvejssygdomme med sejt slim hos voksne. Dosering: 200 mg: Voksne: 1 tablet (200 mg) opløst i vand (½-1 glas) 2-3 gange dagligt. Børn over 6 år: 1 tablet (200 mg) opløst i vand 2 gange dagligt. Bør ikke anvendes til børn under 6 år. 600 mg: Voksne: ½ tablet (300 mg) to gange dagligt eller 1 tablet (600 mg) én gang dagligt, opløst i vand (½-1 glas). Børn og unge: Må ikke anvendes til børn under 2 år og bør ikke anvendes til børn og unge. Må ikke anvendes: Hvis du er allergisk overfor acetylcystein eller et af de øvrige indholdsstoffer i Granon®. Hvis du for nylig

  |  55


har hostet blod op. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt lægen før du tager Granon®: Hvis du har astma eller tidligere har haft sammentrækninger i luftvejene (bronkospasmer), hvis du har eller har haft mavesår, eller hvis du er særlig følsom over for histamin. Granon® kan give alvorlige hudreaktioner. Hvis du får forandringer i hud og slimhinder, skal du kontakte din læge og stoppe behandlingen med Granon®. Fortæl det altid til lægen eller på apoteket, hvis du tager anden medicin eller har gjort det for nylig. Dette gælder også medicin, som ikke er købt på recept, f.eks. naturlægemidler og vitaminer og mineraler. Tal med din læge, hvis du bliver behandlet for en infektion med antibiotika, da Granon® bør tages 1 - 2 timer forskudt af visse typer antibiotika, hvis du tager hostestillende medicin, eller hvis du er i behandling med glyceryltrinitrat. Granon® indeholder sorbitol og lactose. Kontakt lægen før du tager Granon®, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Granon® 200 mg brusetablet indeholder 99 mg natrium. Granon® 600 mg brusetablet indeholder 139 mg natrium. Kontakt lægen, skadestuen eller apoteket hvis du har taget flere Granon® brusetabletter, end der står her, eller flere end lægen har foreskrevet, og du føler dig utilpas. Tag pakningen med. Symptomer på overdosering er kvalme og opkastning. Graviditet og amning: Du bør ikke tage Granon®, hvis du er gravid eller ammer. Tal med lægen. Bivirkninger: Ikke almindelige: Mundbetændelse, mavesmerter, diaré, opkastning, halsbrand og kvalme. Hovedpine, feber. Overfølsomhedsreaktioner (kløe, nældefeber, hududslæt og hævelser, vejrtrækningsbesvær, hurtig puls og lavt blodtryk). Susen for ørerne (tinnitus). Sjældne: Vejrtrækningsbesvær/åndenød. Kontakt straks læge eller skadestue. Ring evt. 112. Kløe. Udslæt, (nældefeber) og hævelser. Kan være alvorligt. Tal med lægen. Hvis der er hævelse af ansigt, læber og tunge, kan det være livsfarligt. Ring 112. Meget sjældne bivirkninger: Pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion/shock). Kan være livsfarligt. Ring 112. Pakninger: 200 mg: 20 brusetabletter. 600 mg: 10 og 20 brusetabletter. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 77 12 99. www.takeda.dk Zymelin® ukonserveret næsespray og Zymelin® menthol ukonserveret næsespray (xylometazolinhydrochlorid). Anvendelse: Forkølelse med tilstoppet næse eller ved bihulebetændelse. Mindsker hævelse af næseslimhinden og giver luft i næsen. Dosering: Zymelin® ukonserveret næsespray 1 mg/ml og Zymelin® menthol ukonserveret næsespray 1 mg/ml: Voksne og børn over 10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange daglig i højst 10 dage. Bør ikke anvendes til børn under 10 år uden lægens anvisning. Zymelin® ukonserveret næsespray 0,5 mg/ml: Børn 2-10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange daglig i højst 10 dage. Bør ikke anvendes til børn under 2 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor xylometazolin eller et af de øvrige indholdsstoffer, ved grøn stær med snæver kammervinkel, eller hvis man har fået fjernet hypofysen eller er blevet opereret i hjernen gennem næse eller mund. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes til børn under 2 år, da de kan få alvorlige bivirkninger - selv ved lave doser. Bør ikke anvendes i mere end 10 dage. Hyppig og langvarig brug kan medføre hævelse af næseslimhinden og øget sekretion fra næsen. Skal anvendes med forsigtighed af personer, der har oplevet søvnforstyrrelser, svimmelhed, rysten, forstyrrelse i hjerterytmen eller forhøjet blodtryk ved andre lægemidler. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved forhøjet stofskifte (hyperthyroidisme), sukkersyge, forhøjet blodtryk, alvorlige hjerte-karsygdomme, vandladningsbesvær på grund af forstørret blærehalskirtel (prostata), ved behandling med MAO-hæmmere og andre lægemidler, der kan forhøje blodtrykket samt ved svulst i binyrerne (fæokromocytom). Samtidig behandling med medicin mod depression eller Parkinsons sygdom (tricykliske/tetracykliske antidepressiva eller MAO-hæmmere) kan forstærke bivirkninger ved brug af Zymelin®. Tegn på overdosering: Markant fald i kropstemperatur, svedudbrud, døsighed, hovedpine, hurtig og uregelmæssig puls, forhøjet blodtryk og evt. koma, især hos børn. Disse tilstande kan også opstå ved at tage medicinen forkert, f.eks. ved at indtage dråberne gennem munden. Graviditet: Bør ikke anvendes. Amning: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brændende fornemmelse i næsen samt øget sekret fra næsen. Ikke almindelige: Tilstoppet næse. Sjældne: Ubehag i mave-tarmkanalen. Meget sjældne: Alvorlige allergiske reaktioner: Hududslæt, åndedrætsbesvær, hurtig/uregelmæssig puls eller hævelse af ansigt og hals. Pakninger: Næsespray 1 mg/ml 10 ml og 2 x 10 ml. Næsespray med menthol 1 mg/ml 10 ml. Næsespray 0,5 mg/ml 10 ml. Læs indlægssedlerne i pakningerne omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk Panodil, Panodil Zapp, Panodil Brus, Panodil Hot, Panodil Junior (paracetamol). Anvendelse: Mod svage smerter f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine, muskel- og ledsmerter, samt for at nedsætte feber f.eks. ved forkølelse og influenza. Dosering: Panodil og Panodil Brus: Voksne (inkl. ældre) og børn på 12 år og derover (min. 40 kg): 1 g 3-4 gange i døgnet, dog højst 4 g pr. døgn. I enkelte tilfælde kan 500 mg 3-4 gange i døgnet være tilstrækkeligt. Minimum doseringsinterval: 4 timer. Børn 2-11 år: 50 mg/kg/døgn fordelt på 3-4 doser. Minimum doseringsinterval: 6 timer. Maksimal behandlingstid uden lægens anvisning er 3 dage. Den maksimale døgndosis må ikke overskrides. Bør anvendes i laveste effektive dosis. Børn under 2 år: Må ikke anvendes uden lægens anvisning. Panodil Zapp: Voksne (inkl. ældre) og børn over 12 år (min. 40 kg): 1 g 3-4 gange i døgnet, dog højst 4 g pr. døgn. I enkelte tilfælde kan 500 mg 3-4 gange i døgnet være tilstrækkeligt. Minimum doseringsinterval: 4 timer. Den maksimale døgndosis må ikke overskrides. Bør anvendes i laveste effektive dosis. Børn under 12 år: Må ikke anvendes uden lægens anvisning. Panodil Hot: Voksne (inkl. ældre) og børn på 15 år og derover: 2 breve (1 g) 3-4 gange i døgnet, dog højst 8 breve (4 g) pr. døgn. I enkelte tilfælde kan 1 brev (500 mg) 3-4 gange i døgnet være tilstrækkeligt. Minimum doseringsinterval: 4 timer. Den maksimale døgndosis må ikke overskrides. Bør anvendes i laveste effektive dosis. Børn under 15 år: Må ikke anvendes uden lægens anvisning. Panodil Junior oral suspension og suppositorier: Børn på 2 år og derover: 50 mg/kg/døgn fordelt på 3-4 doser. Minimum doseringsinterval: 6 timer. Maksimal behandlingstid uden lægens anvisning er 3 dage. Den maksimale døgndosis må ikke overskrides. Bør anvendes i laveste effektive dosis. Børn under 2 år: Må ikke anvendes uden lægens anvisning. Forsigtighedsregler: Må ikke anvendes samtidig med andre lægemidler, der også indeholder paracetamol, da det kan føre til en overdosis. Overdosis med paracetamol kan medføre leversigt, der kan føre til levertransplantation eller død. Bør ikke anvendes uden lægens anvisning af personer med nedsat lever- eller nyrefunktion, hos personer med underskud af glutathion (f.eks. ved sepsis, svækket ernæringstilstand, anoreksi, lavt BMI eller ved kronisk alkoholmisbrug), hyppige hovedpineanfald, overfølsomhed overfor paracetamol eller hjælpestofferne samt ved samtidig behandling med warfarin, metoclopramid, domperidon, colestyramin, lægemidler med enzyminducerende effekt (f.eks. fenytoin, carbamazepin), probenecid og chloramphenicol. Panodil Zapp, Panodil Brus og Panodil Hot desuden: Ved nedsat hjertefunktion og natrium- eller saltfattig diæt (indeholder natrium). Panodil Brus desuden: Ved intolerance overfor visse sukkerarter (indeholder sorbitol E420). Panodil Hot desuden: Forsigtighed ved Føllings sygdom/PKU (indeholder aspartam E951). Indeholder farvestoffer, som kan medføre allergiske reaktioner samt ved intolerance overfor visse sukkerarter (indeholder saccharose). Panodil Junior oral suspension desuden: Ved intolerance overfor visse sukkerarter (indeholder sorbitol E420 og maltitol E965). Indeholder konserveringsmidler (E215, E217, E219), som kan give allergiske reaktioner (kan optræde efter behandlingen). Graviditet: Kan anvendes, men bør anvendes i laveste effektive dosis i kortest mulig tid og med lavest mulig doseringsfrekvens. Bivirkninger: Almindelige: Rødmen af rektalslimhinden (suppositorier). Øvrige bivirkninger; se indlægssedler. Pakninger: Ingen vejledende mindstepris for: Panodil, filmovertrukne tabletter 500 mg: 10 stk. Panodil Zapp, filmovertrukne tabletter 500 mg: 10 stk. Panodil Brus, brusetabletter 500 mg: 10 stk. Panodil Hot, pulver til oral opløsning, breve á 500 mg: 10 stk. Panodil Junior, oral suspension 24 mg/ml: 60 ml og 200 ml. Panodil Junior suppositorier 125 mg og 250 mg: 10 stk. Se dagsaktuel pris på medicinpriser.dk for: Panodil, filmovertrukne tabletter 500 mg: 20 stk., Panodil Zapp, filmovertrukne tabletter 500 mg: 20 stk, Panodil Brus, brusetabletter 500 mg: 20 stk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakken. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2018 GSK or licensor. Panodil Extra (paracetamol + caffein), filmovertrukne tabletter 500 mg/65 mg. Anvendelse: Korttidsbehandling af feber f.eks. i forbindelse med forkølelse og influenza samt milde til moderate smerter f.eks. hovedpine, tandpine, menstruationssmerter samt muskel- og ledsmerter. Dosering: Voksne (inkl. ældre) og børn på 15 år og derover: 1-2 tabl. hver 4.-6. time. Maksimal enkeltdosis: 2 tabl. Maksimal daglig dosis: 6 tabl. Den angivne dosis må ikke overskrides. Den laveste effektive dosis bør anvendes i kortest mulig tid. Min. dosisinterval: 4 timer. Børn under 15 år: Må ikke anvendes uden lægens anvisning. Hos patienter med nedsat nyre- og leverfunktion er dosisjustering nødvendigt. Forsigtighedsregler: Bør administreres med særlig forsigtighed hos personer med kronisk alkoholmisbrug, alvorligt nedsat lever- og nyrefunktion og Gilberts syndrom. Forsigtighed bør udvises ved patienter i samtidig behandling med lægemidler, der påvirker leverfunktionen, dehydrerede patienter og patienter med kroniske ernæringsforstyrrelser (lave glutathionreserver i leveren) og glucose-6-phosphatdehydrogenase-mangel eller alkoholafhængighed. Alkoholiske drikke bør undgås. Samtidig overdreven indtag af kaffe eller the kan medføre irritabilitet og en følelse af anspændthed. Samtidig indtagelse af andre produkter indeholdende paracetamol skal undgås pga. risikoen for svær leverskade ved overdosering. Paracetamol overdosering kan forårsage leverskade, der kan kræve levertransplantion eller føre til død. Langvarig brug af ethvert smertestillende middel mod hovedpine kan forværre hovedpinen (medicinoverforbrugshovedpine). Forsigtighed bør udvises hos astmapatienter, som er følsomme for acetylsalicylsyre. Bivirkninger: Almindelig: Søvnløshed, rastløshed, svimmelhed, takykardi, kvalme pga irritation af maven. Øvrige bivirkninger; se indlægsseddel. Graviditet og amning: Graviditet: Bør ikke anvendes under graviditet pga. mulige negative effekter af caffein. Amning: Kan anvendes under amning ved normale terapeutiske tilstande, hvis kliniske fordele opvejer ulemper. Pakninger: 10 stk og 20 stk: Se dagsaktuel pris på medicinpriser.dk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakken. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2018 GSK or licensor. Pamol® Flash dispergible tabletter, 250 mg (paracetamol). Anvendelse: Svage til moderate smerter. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Kun beregnet til børn, der vejer 1350 kg (ca. 215 år). 1320 kg (ca. 27 år): 1 tablet hver 6. time efter behov, maks. 4 tabletter i døgnet. 2125 kg (ca. 610 år): 1 tablet hver 4. time efter behov, maks. 6 tabletter i døgnet. 2640 kg (ca. 813 år): 2 tabletter hver 6. time efter behov, maks. 8 tabletter i døgnet. 4150 kg (ca. 1215 år): 2 tabletter hver 4. time efter behov, maks. 12 tabletter i døgnet. Indeholder bananaroma: Kan virke fristende på børn. Opbevares utilgængeligt for børn. Svært nedsat nyrefunktion: Mindst 8 timers interval mellem 2 doser. Må ikke anvendes: Ved allergi over for paracetamol eller et hjælpestof. Ved svært nedsat leverfunktion. Ved fenylketonuri (PKU, Føllings sygdom), pga. aspartamindhold. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed: Voksne, der vejer mindre end 50 kg. Ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, fejlernæring, dehydrering, svært nedsat nyrefunktion. Bør ikke tages samtidig med anden medicin, der indeholder paracetamol. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, rifampicin, perikon, domperidon, metoclopramid, colestyramin, blodfortyndende medicin. Overdosering: Optræder inden for de første 24 timer. Symptomer: Kvalme, opkastning, appetitløshed, bleghed, mavesmerter. Selvom de nævnte symptomer ikke opleves, skal læge eller skadestue straks kontaktes. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bør ikke anvendes i længerevarende perioder, i høje doser eller i kombination med anden medicin under graviditeten. Bivirkninger: Sjældne/meget sjældne: Påvirkning af leveren (alvorlig). Allergiske reaktioner: Udslæt med kløe, allergisk reaktion med væskeophobning i slimhinder og hud især ved ansigt og tunge eller vejrtrækningsbesvær (alvorlig). Alvorlige hudreaktioner. Pakninger: 12 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk.

56  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


Pamol® tabletter, 500 mg (paracetamol). Anvendelse: Smertestillende. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Voksne: 1-2 tabletter 3-4 gange i døgnet. Max. 8 tabletter pr. døgn. Børn: Bør ikke gives til børn under 4 år. 17-25 kg (4-7 år): ½ tablet 3 gange i døgnet. 25-40 kg (7-12 år): ½ -1 tablet 3 gange i døgnet. Over 40 kg (ca. 12 år): 1-2 tabletter 3 gange i døgnet. 1000 mg paracetamol 3 gange i døgnet må kun gives til børn, som vejer 67 kg eller mere. Daglig dosis paracetamol må ikke overstige 45 mg/kg/dag. Må ikke anvendes: Ved allergi over for paracetamol eller et hjælpestof, svært nedsat leverfunktion. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed: Ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, svært nedsat nyrefunktion, fejlernæring. Bør ikke tages sammen med anden medicin, der indeholder paracetamol. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, metoclopramid, domperidon, colestyramin, carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, rifampicin, perikon, blodfortyndende medicin, diflunisal, anden medicin, der påvirker leveren. Overdosering: Optræder inden for de første 24 timer. Symptomer: Kvalme, opkastning, appetitløshed, bleghed, mavesmerter. Selvom de nævnte symptomer ikke opleves, kontakt straks læge eller skadestue. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bør ikke anvendes i længerevarende perioder, i høje doser, i kombination med anden medicin under graviditeten. Bivirkninger: Sjældne: Kan være alvorlige: Allergisk reaktion; påvirkning af leveren. Udslæt, nældefeber. Pakninger: 10 og 20 stk. For dagsaktuel pris se www.medicinpriser. dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. www.takeda.dk, e-mail: info@takeda.dk. Treo® og Treo Citrus® (500 mg acetylsalicylsyre og 50 mg caffein) Brusetabletter. Pakninger og priser: 10 stk. ikke apoteksforbeholdt, 20 stk. håndkøb og 60 stk. er receptpligtig. Må ikke udleveres til personer under 18 år. Se dagsaktuel pris på medicinpriser.dk. Virkning: Bruges mod migræne samt svage smerter f.eks. hovedpine, muskel- og ledsmerter, menstruationssmerter og tandpine. Advarsler og forsigtighedsregler: Tag ikke Treo, hvis du er overfølsom over for acetylsalicylsyre, caffein eller et eller flere af de øvrige indholdsstoffer, tidligere har fået allergiske symptomer eller astma ved brug af smertestillende medicin mod f.eks. hovedpine og gigtsmerter (f.eks. acetylsalicylsyre, ibuprofen og diclofenac), har mavesår, har tendens til blødning f.eks. på grund af K-vitaminmangel, blødersygdom eller lavt antal blodplader, har dårlig lever, nyrer eller dårligt hjerte, eller er gravid i 7.-9. måned. Tal med lægen, inden du tager Treo, hvis du har astma, vejrtrækningsbesvær, bronkitis, hoste med slim eller allergiske lidelser; har tendens til smerter og ubehag fra maven eller tarmen f.eks. mavesår; har nedsat lever- eller nyrefunktion; har en stofskiftesygdom; tager anden medicin mod smerter; tager blodfortyndende medicin. Hvis du er over 65 år skal du undgå langvarig brug af Treo på grund af risiko for blødning i mave-tarmkanalen. Hvis du tager Treo mod hovedpine i længere tid (mere end 10 dage om måneden i mere end 3 måneder), kan din hovedpine blive værre og hyppigere. Graviditet: Du må ikke tage Treo i de sidste 3 måneder før forventet fødsel. Du må kun tage Treo i de første 6 måneder af graviditeten efter aftale med lægen. Amning: Kan anvendes. Treo går over i mælken, men det er ikke sandsynligt, at det vil skade dit barn. Bivirkninger: Almindelige: Hurtig puls, øget blødningstendens, rysten, søvnløshed, uro, mave-/tarmgener som f.eks. blødning, kvalme, opkastning, diarré, halsbrand. Ikke almindelige: Svimmelhed, tinnitus, mave-/tarmsår, svedtendens, overfølsomhedsreaktioner (nældefeber, snue). Sjældne: Blødning fra hud og slimhinder og blå mærker pga. forandringer i blodet (for få blodplader). Vejrtrækningsbesvær og astmalignende anfald. Forstyrrelser i nyrefunktionen. Frekvens ikke kendt: Reyes syndrom hos børn, blodmangel, hovedpine, dosisrelateret midlertidigt tab af hørelsen, træthed. Dosering: Voksne: 1-2 brusetabletter opløst i ½ glas vand 1-4 gange daglig. Børn: Bør ikke bruges af børn under 15 år uden lægens anvisning og må ikke bruges af børn og unge med febersygdom. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Ipren® filmovertrukne tabletter, 200 mg (ibuprofen). Anvendelse: Svage smerter. Dosering: Voksne: 1-2 tabletter ved smerter, højst 6 tabletter i døgnet. Bør ikke anvendes til børn under 15 år uden lægens anvisning. Kontakt lægen, hvis børn og unge har brug for Ipren i mere end 3 dage eller symptomerne bliver værre. Må ikke anvendes: Ved allergi over for ibuprofen eller et hjælpestof, nuværende eller tidligere blødning fra mave-tarm-kanalen/hul på tarmen ved behandling med NSAID, tidligere astma eller vejrtrækningsbesvær, væskeophobning under huden, nældefeber, allergisk reaktion ved behandling med acetylsalicylsyre eller andre NSAID, aktivt/tidligere blødende tyktarmsbetændelse, Crohns sygdom, mavesår, sår på tolvfingertarmen, tendens til blødninger, svært nedsat hjerte-/lever-/nyrefunktion, graviditet i 7.-9. måned. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Astma. Tidligere mavesår/blødning fra mave-tarm-kanalen, tarmsygdom, hjerteanfald/hjertesvigt/slagtilfælde. Forhøjet blodtryk, bindevævssygdomme, nedsat nyre-/leverfunktion, sukkersyge, samtidig anvendelse af warfarin, phenprocoumon, heparin, abciximab, tirofiban, integrelin, clopidogrel, ACE hæmmere, betablokkere, furosemid, thiazid, kortikosteroider, lithium, SSRI, ciclosporin, tacrolimus, zidovudin, aminoglykosider, ginkgo biloba, acetylsalicylsyre, andre NSAID, digoxin, methotrexat. Øget risiko for bivirkninger hos ældre. Risiko for nedsat nyrefunktion hos dehydrerede børn og unge. Stop med at tage medicinen og kontakt læge/ skadestue ved smerter i den øverste del af maven (mavesår), blødning fra mave-tarm-kanalen, alvorlige, akutte overfølsomhedsreaktioner, alvorlige hudreaktioner. Kontakt lægen ved usædvanlige mavesmerter, ændret afføring, halsbrand, hyppige/daglige hovedpineanfald. Risikoen øges ved brug af høje doser og længere tids brug. Anbefalet dosis og behandlingstid bør ikke overskrides. Symptomer på betændelsessygdomme kan skjules, blod-/urinprøveresultater påvirkes. Indeholder lactose: Bør ikke anvendes, hvis du ikke tåler visse sukkerarter. Overdosering: Livstruende forgiftning kan opstå. Søg straks læge. Graviditet: Bør ikke anvendes af kvinder, der planlægger at blive gravide. Må ikke anvendes i de sidste 3 måneder af graviditeten. Bør kun anvendes efter aftale med lægen i de første 6 måneder af graviditeten. Amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Sure opstød/halsbrand, diaré. Almindelige: Blødning fra mave-tarm-kanalen, mavesmerter, luft i maven, træthed, mild forbigående hovedpine, svimmelhed, øresusen, kvalme, opkastning, mavesmerter og -ubehag, fordøjelsesbesvær, forstoppelse, mavekramper, ophobning af urinstof og kreatinin i blodet, udslæt, væskeophobning i kroppen. Ikke almindelige: Nedsat hjertefunktion, ændring i blodets sammensætning (feber og tendens til betændelse), blodmangel, prikkende/ snurrende fornemmelse i huden, synsforstyrrelser, påvirkning af hørelsen, forværring af astma, vejrtrækningsbesvær, mavesår/sår på tolvfingertarmen med blødning og/eller hul på mave-tarm-væg, mave-eller tarmbetændelse, mundbetændelse, kvalme, opkastning, halsbrand, akut nyresvigt, nyreskade, nældefeber, kløe, mindre blødning i hud og slimhinder, lysfølsomhed, snue, forhøjet blodtryk, akut allergisk reaktion, leverbetændelse, gulsot, ændrede levertal, hallucinationer, søvnløshed, nervøsitet, rastløshed. Ikke kendt: Alvorlig hudreaktion (DRESS-syndrom). Pakning: 20 stk. æs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Ipren® gel 5 % (ibuprofen). Anvendelse: Smertestillende og betændelsesdæmpende. Dosering: Smør et tyndt lag gel på det aktuelle hudområde højst 3 gange daglig. Massér forsigtigt til gelen er trængt helt ind i huden. Vask hænder efter endt påsmøring. Voksne: Sædvanligvis 910 g gel daglig. Daglig dosis må ikke overskride 15 g gel. Behandlingen bør ikke vare mere end 1 uge, medmindre lægen har angivet andet. Børn under 15 år: Bør ikke anvendes. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for ibuprofen eller et hjælpestof, tidligere astma eller anden vejrtrækningsbesvær, væskeophobning under huden, nældefeber, eller allergisk reaktion efter behandling med acetylsalicylsyre eller andre NSAID, på skadet hud (f.eks. eksem, akne, betændelse, sår), graviditet i 7.-9. måned, under tætsluttende bandage. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke komme i kontakt med øjne/slimhinder. Stop behandling ved udslæt. Behandlingstiden bør ikke overskrides. Undgå direkte sollys eller solarielys på behandlet hud. Bør ikke anvendes samtidig med anden medicin på huden. Indeholder denatureret sprit og propylenglycol: Hyppig påsmøring kan medføre irriteret og tør hud. Graviditet: Ipren gel kan gøre det sværere at blive gravid. 1.6. måned: Må kun anvendes efter aftale med lægen. 7.9. måned: Må ikke anvendes. Amning: Kun efter aftale med lægen. Bivirkninger: Almindelige: Rødme af huden, kløe, eksem. Pakninger: 50 g og 100 g. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11 www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Kodimagnyl Ikke-stoppende DAK filmovertrukne tabletter (1 tablet indeholder 9,6 mg codeinphosphat, 500 mg acetylsalicylsyre og 150 mg magnesiumoxid). Anvendelse: Svage smerter. Dosering: 12 tabletter, højst 4 gange daglig. Børn under 12 år: Må ikke anvendes uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor acetylsalicylsyre, codein, magnesiumoxid eller et hjælpestof, tidligere allergiske/astma-lignende symptomer ved brug af NSAID/salicylater, frisk blødning fra mave-tarmkanalen, blødningstendens, svært nedsat lever-/nyre-/hjertefunktion, graviditet i 7.-9. måned, børn under 12 år med feber, smertelindring hos børn og unge (018 år) efter fjernelse af mandler/polypper, kvinder der ammer, hvis du omdanner codein til morphin meget hurtigt. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Astma, vejrtrækningsbesvær, bronkitis med rigeligt opspyt, hoste med slim, allergiske lidelser, tendens til mavesmerter/-ubehag, sygdom i mave-tarmslimhinden, nedsat lever-/nyrefunktion, stofskiftesygdom. Kontakt lægen ved hyppige/daglige hovedpineanfald, utilstrækkelig smertelindring, langsom/overfladisk åndedræt, forvirring, søvnighed, små pupiller, kvalme, opkastning, forstoppelse, appetitløshed, eller hvis du skal opereres. Kontakt læge/apotekspersonalet, hvis du tager medicin mod for megen mavesyre, depression, sukkersyge, tolterodin, rifampicin, tetracyclin, flourquinoloner, probenecid, methotrexat, valproat, acetazolamid, warfarin, phenprocoumon, eptifibatid, clopidogrel, heparin, betablokkere, calciumantagonister, ACE-hæmmere, furosemid, spironolacton, NSAID, opioider, vaccine mod skoldkopper, ginkgo biloba, binyrebarkhormoner, beroligende medicin, sovemedicin, salicylater. Samtidig indtagelse af alkohol kan virke sløvende. Undgå langvarig brug til ældre. Overskrides anbefalet dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Søg straks læge ved mistanke om overdosering. Graviditet: Bør ikke anvendes af kvinder, der planlægger at blive gravide. Må ikke anvendes: De sidste 3 måneder af graviditeten. Kun efter aftale med lægen: De første 6 måneder af graviditeten. Amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Blodet er længere tid om at størkne, mavesmerter, halsbrand, sure opstød. Almindelige: Vejrtrækningsbesvær hos astmatikere, blødningstendens, hovedpine, søvnløshed, kvalme, irritation, smerter/ubehag fra den øvre del af mave-tarmkanalen, opkast, forstoppelse, diaré, nældefeber. Ikke almindelige: Pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion), kan være livsfarligt, skjulte indre blødninger, blodigt opkast, sort afføring pga. blødning i mave-tarmkanalen, svimmelhed, sløvhed, tinnitus, astma, udslæt, svedtendens, løbende næse, træthed. Priser og pakninger: 10 stk. og 20 stk. Se dagsaktuelle priser (20 stk.) på www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk Paracoff (paracetamol+caffein), filmovertrukne tabletter, 500 mg/65 mg. Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Anvendelsesområde: Lette til moderate smerter og/eller feber. Dosering: 1-2 tabletter op til 3 gange dagligt eller efter behov, højst 6 tabletter daglig. Må ikke gives med mindre end 6 timers mellemrum. Bør ikke anvendes til børn under 12 år. Må ikke anvendes ved: overfølsomhed overfor nogle af indholdsstofferne, alvorlig nedsat leverfunktion. Forsigtighedsregler: Tal med lægen før du tager Paracoff hvis, du har en alvorlig nyre- eller leversygdom, du drikker store mængder kaffe eller te, du har alkoholproblemer, du er kronisk fejl-/underernæret, du har glucose-6-fosfatdehydrogenasemangel, du har Gilberts syndrom. Drik ikke alkohol samtidig med at du tager Paracoff. Vær særlig forsigtig og tal med lægen før du tager Paracoff hvis, du tager medicin der påvirker leverfunktionen, du er dehydreret, du har en kronisk ernæringssygdom, du har astma og er følsom overfor acetylsalicylsyre. Kan give daglig hovedpine på grund af overforbrug, kontakt læge ved mistanke om dette. Tag ikke Paracoff hvis du tager andre smertestillende midler, der indeholder paracetamol, uden at tale med din læge først. Tag aldrig større doser paracetamol

  |  57


end anbefalet da det kan medføre risiko for leverskade. I tilfælde af overdosering eller forgiftning skal du straks kontakte læge eller skadestue også, selvom du har det godt, på grund af risikoen for udvikling af senere alvorlig leverskade. Symptomer i tilfælde af en overdosering er bleghed, kvalme, opkastning appetitløshed, mavesmerter, rysten, nervøsitet, ophidselse, øget vandladning, gulsot, misfarvning af urin og afføring. I nogle tilfælde gulfarvning af hud og det hvide i øjnene. Brug af anden medicin: Paracoff bør ikke tages med: Blodfortyndende medicin (til at forebygge blodpropper), acetylsalicylsyre (mod feber og betændelsestilstande, metoclopramid og domperidon (mod kvalme og opkastning), chloramphenicol (et antibiotikum), kolestyramin (sænker blodets indhold af kolesterol), phenobarbital, phenytoin og carbamazepin (mod epilepsi), rifampicin (mod tuberkulose), probenecid (mod urinsyregigt), ziduvodin (til behandling af HIV), perikum (i nogle kosttilskud), clozapin (mod skizofreni), lithium (til behandling af mani), ciprofloxacin og norfloxacin (et antibiotikum), fluvoxamin (mod depression), phenylpropanolamin (mod allergi). Graviditet og amning: Kan anvendes under graviditet og amning, når den anbefalede dosis følges. Det bør dog kun anvendes efter lægens anvisning. Bivirkninger: Alvorlige bivirkninger: Meget sjældne: Blødning fra hud og slimhinder og blå mærker. Alvorlig forværring af din almene tilstand, tendens til betændelsestilstande (infektioner), især halsinfektioner og feber. Pludselig hævelse af hud og slimhinder (angioødem), åndedrætsbesvær og besvimelse (indenfor minutter til timer) som følge af overfølsomhed (anafylaktisk reaktion). Alvorlige hudreaktioner i form af alvorlig afskalning og sprækker i huden. Kontakt straks læge eller skadestue hvis du nogle af disse bivirkninger. Andre bivirkninger: Almindelige: Kvalme, søvnløshed, rastløshed, hurtig puls, svimmelhed. Sjældne: overfølsomhed. Meget sjældne: Leversygdom. Pakningsstørrelse: 20 tabletter. Udlevering: Håndkøb på apotek, til personer over 18 år. Tilskud: Ej tilskudsberettiget. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S. Triplo (500 mg acetylsalicylsyre/ 50 mg caffein) brusetabletter. Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Anvendelsesområde: Svage smerter og migræne. Dosering: Svage smerter: 1-2 brusetabletter opløst i ½ glas vand 1-4 gange daglig. Migræne: 2 brusetabletter opløst i ½ glas vand 1-4 gange daglig. Bør højst anvendes i 10 dage om måneden. Må kun anvendes af børn under 15 år efter lægens anvisning. Brug aldrig til børn under 15 år med feber. Nedsat dosis kan være nødvendig ved nedsat lever- eller nyrefunktion, bør ikke anvendes ved svært nedsat lever- eller nyrefunktion. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor indholdsstofferne. Ved tidligere allergiske symptomer eller astma ved brug af smertestillende medicin, blødende mavesår, tendens til blødning, dårlig lever, dårlige nyrer eller dårligt hjerte. Under de sidste 3 måneder af graviditet. Til børn under 15 år med feber. Forsigtighedsregler: Forsigtighed bør udvises ved astma, vejrtrækningsbesvær, bronkitis, hoste med slim, allergiske lidelser, tendens til smerter og ubehag fra maven eller tarmen, nedsat lever- eller nyrefunktion, ved glucose-6-phosphat dehydrogenase mangel, ved samtidig brug af anden medicin mod smerter, hvis du tager blodfortyndende medicin, hvis du skal vaccineres mod skoldkopper. Personer over 65 år, skal undgå langvarig brug af Triplo, på grund af risiko for blødning i mave-tarmkanalen. Børn der behandles med Triplo risikerer at udvikle Reye´s syndrom (feber, opkastning, bevidstløshed, evt. koma). Hvis du tager Triplo mod hovedpine i længere tid (mere end 10 dage om måneden i mere end 3 måneder), kan din hovedpine blive værre og hyppigere. Triplo indeholder caffein, som kan forværre migræne. Caffein kan udløse migræneanfald og omvendt kan pludselig afbrydelse af behandling med caffein medføre abstinenshovedpine. Triplo kan forværre ødemtendens, så forsigtighed tilrådes hos patienter på natrium- eller saltfattig diæt, samt ved nedsat hjertefunktion. Triplo må ikke anvendes i dagene før en operation. Brug af anden medicin: Triplo kan påvirke virkningen af andre lægemidler. Det gælder for lægemidler mod for meget mavesyre, sukkersyge, for højt blodtryk, dårligt hjerte, depression, psykoser, manio-depressiv sindslidelse, smerter, urinsyregigt, visse former for gigt og kræft, grøn stær, epilepsi, gigt og bindevævssygdomme, blodfortyndende medicin, vanddrivende medicin, naturlægemidler eller kosttilskud, der indeholder ginkgo biloba, eller hvis du skal vaccineres mod skoldkopper. Graviditet: Anvend kun Triplo i graviditetens første 6 måneder efter aftale med lægen,.Triplo må ikke anvendes i de sidste 3 måneder før forventet fødsel. Anvend ikke Triplo hvis du ønsker at blive gravid. Amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Følgende bivirkninger er meget alvorlige. Hvis du oplever nogle af disse, skal du straks stoppe med at tage medicinen og søge læge. Almindelige: Hurtig puls. Ikke almindelige: Stærke smerter i øverste del af maven på grund af sår eller hul på mavesæk eller tolvfingertarm. Sjældne: Blødning fra hud og slimhinder og blå mærker pga. forandringer i blodet (for få blodplader). Vejrtrækningsbesvær og astmalignende anfald (kan forekomme oftere hos astmatikere). Blodigt opkast og/eller sort afføring pga. blødning i mave eller tarm. Meget sjældne: Blæreformet udslæt og betændelse i huden, især på hænder og fødder samt i og omkring munden ledsaget af feber. Kraftig afskalning og afstødning af huden. Ikke kendt frekvens: Feber, opkastninger og sløret bevidsthed hos børn (Reye’s syndrom). Andre bivirkninger: Almindelige: Rysten, kvalme, diarré, opkastning, sure opstød, halsbrand, søvnløshed, uro, øget tendens til blødning. Pakningsstørrelser: 20 brusetabletter. Udlevering: Håndkøb på apotek, til personer over 18 år. Tilskud: Ej tilskudsberettiget. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S. Diclofenak Orifarm, 11,6 mg/g, gel. Læs informationen i pakningen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Virkning: Til behandling af lette til moderate lokale smerter i forbindelse med muskelinflammation eller ledskader. Kun beregnet til brug på huden. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor diclofenac eller et eller flere af hjælpestofferne. Ved overfølsomhed overfor acetylsalicylsyre eller anden smertestillende medicin (NSAID). Ved tidligere symptomer på astma, nældefeber eller snue i forbindelse med brug af acetylsalicylsyre eller andre NSAID. I graviditetens tredje trimester. Må kun anvendes på intakt hud. Hvis du er yngre end 14 år. Dosering: Bruges 3-4 gange daglig og gnides forsigtigt ind i huden. Mængden af gel afhænger af det påvirkede områdes størrelse. Den maksimale daglige dosis er 16 g. Bør kun anvendes 7 dage uden aftale med læge. Bivirkninger: Almindelige: Udslæt, eksem, rødme i huden, betændelse i huden, kløe. Ikke almindelige: Rødme, blødning under huden, allergisk betændelse, brændende fornemmelse på den behandlede hud. Sjældne: Betændelse i huden med blærer. Meget sjældne: Udslæt med blærer, overfølsomhed herunder hævelse af slimhinder i ansigt og luftveje, overfølsomhed overfor lys, nældefeber, tør hud, astma, forsnævring af bronkierne, kraftige allergiske reaktioner. Forsigtighedsregler: Må ikke indtages oralt. Må ikke komme i kontakt med slimhinder og øjne. Direkte sollys og kunstig belysning bør undgås under behandling og i to uger efter behandling. Den anbefalede behandlingsvarighed bør ikke overskrides. Afbryd behandlingen hvis udslæt forekommer. Bruges med forsigtighed til ældre, da risikoen for bivirkninger er højere. Må ikke anvendes sammen med lufttætte forbindinger. Indeholder propylenglycol, som kan medføre hudirritation. Nedsat lever-, hjerte- og/ eller nyrefunktion: Anvendes med forsigtighed. Graviditet og amning: Må ikke bruges i tredje trimester af graviditeten. Bør ikke bruges under de første to trimestre af graviditeten uden lægens anvisning. Kan bruges under amning, men må ikke bruges på brystet fra ammende kvinder. Interaktion med anden medicin: Samtidig anvendelse af acetylsalicylsyre og andre NSAID kan medføre forøget risiko for bivirkninger. Børn: Anbefales ikke til børn under 14 år. Pakningsstørrelser: 50 g, 100 g, 2x 100g. Tilskud: Intet. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S. Tlf.: 6395 2700. Pligtteksten er omformuleret i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresume. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.laegemiddelstyrelsen.dk. Voltaren (diclofenacdiethylamin), gel 11,6 mg/g. Anvendelse: Er betændelsesnedsættende (anti-inflammatorisk) og smertestillende og anvendes imod lokale smerter i muskler, sener og led. Dosering: Voksne og børn over 14 år: 2-4 g gel påsmøres huden 3-4 gange dagligt dér, hvor det gør ondt. Brug ud over 7 dage bør kun ske efter aftale med lægen. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes af personer, hvor acetylsalicylsyre eller andre NSAIDs fremprovokerer astma, nældefeber eller snue. Bør ikke anvendes af personer, som er overfølsomme overfor diclofenac, andre NSAIDer, eller overfor et eller flere af hjælpestofferne. Voltaren må ikke anvendes under tredje trimester af graviditeten. Må ikke anvendes til børn og unge under 14 år. Bør kun anvendes på intakt rask hud og ikke på åbne sår eller ved svær akne. Undgå overdreven udsættelse for sollys for at forhindre lysoverfølsomhedsreaktioner. Afbryd behandlingen, hvis udslæt forekommer efter påføring af produktet. Er ikke beregnet til brug under tætsluttende forbinding. Brug ikke Voltaren på store hudområder og i længere tid. Bør ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Samtidig anvendelse af orale NSAIDs kan øge forekomsten af bivirkninger. Muligheden for systemiske bivirkninger kan ikke udelukkes, se indlægsseddel. Særlig forsigtighed skal udvises ved brug af NSAIDs hos ældre patienter. Voltaren gel indeholder propylenglycol og enzylbenzoat, der kan medføre hudirritation. Bivirkninger: Almindelige: Hududslæt, eksem, kontakteksem, kløe, rødmen og irritation af huden. Øvrige bivirkninger: Se indlægsseddel. Graviditet og amning: Voltaren bør ikke bruges under første og andet trimester af graviditeten samt under ammeperioden uden lægens anvisning. Kan påvirke chancen for at blive gravid. Voltaren må ikke anvendes under tredje trimester af graviditeten. Pakninger: Voltaren gel 11,6 mg/g, 50 g, 75 g, 100 g og 150 g. Ingen vejledende mindstepris. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakningen. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2018 GSK or licensor. Emla® (lidocain + prilocain) medicinsk plaster 25 mg/25 mg: Kan købes uden recept. Virkning og anvendelse: Virker ved at gøre hudoverfladen følelsesløs i en kort periode, så du undgår smerter i huden, du kan stadig mærke tryk og berøring. Bruges i samråd med en læge som lokalbedøvelse på huden før fx nålestik og mindre hudoperationer. Dosering: Emla plastre påføres på det valgte hudområde. Lægen eller apotekspersonalet vil sætte plastret på eller vise dig, hvordan du selv skal gøre det. Børn og unge over 12 år: 1 eller flere plastre påsættes mindst 1 time før indgrebet. Plastret må højst sidde på huden 5 timer. Børn fra 6-11 år: Op til 20 plastre. Påføringstid ca. 1 time, højst 5 timer. Børn fra 1-5 år: Op til 10 plastre. Påføringstid ca. 1 time, højst 5 timer. Børn 3-11 måneder: Op til 2 plastre. Påføringstid ca. 1 time. Børn 0-2 måneder: 1 plaster. Påføringstid højst 1 time. Der må kun anvendes en enkelt dosis inden for 24 timer. Hos børn med atopisk dermatit må plastret kun sidde på huden i højst 30 minutter. Forholdsregler: Brug ikke Emla, hvis du er allergisk over lidocain eller prilocain eller lignende lokalbedøvende midler eller et af de øvrige indholdsstoffer i Emla. Du skal kontakte lægen inden brug af Emla, hvis du eller dit barn har: glukose-6-phosphat dehydrogenasemangel eller problemer med niveauet af blodpigment (methemoglobinæmi). Emla må ikke anvendes på hudområder med udslæt, rifter, hudafskrabninger eller andre åbne sår, i eller nær øjnene eller i munden. Det er vigtigt, at du fortæller det til lægen, hvis du eller dit barn for nylig har fået lægemidler til behandling af infektioner (sulfonamider eller nitrofurantoin), lægemidler til behandling af epilepsi (phenytoin eller phenobarbital), andre lokalbedøvende midler, cimetidin eller betablokkere. Graviditet og amning: Spørg lægen. Bivirkninger: Almindelige: forbigående lokale hudreaktioner (bleghed, rødme, hævelse) på det behandlede område. Ikke almindelige: let svie, kløe eller varme på det behandlede område i starten efter påsætning. Øvrige bivirkninger: Se indlægssedlen. Pakningsstørrelser: 2 stk., 20 stk. Læs omhyggeligt indlægssedlen og oplysningerne på emballagen inden brug. Brug altid Emla nøjagtigt som beskrevet i indlægssedlen eller følg instruktionerne fra lægen eller apotekspersonalet. Frontline Combo Vet. er et middel til brug på huden mod lopper og flåter. Opløsningen indeholder en kombination af et aktivt stof med adulticide egenskaber, fipronil, og et aktivt stof med ovicide og larvicide egenskaber (S)-methopren. Indikationer: Behandling mod angreb af lopper, flåter og bidende lus hos hund og kat samt angreb af lopper og flåter hos ilder. Beskytter mod nye angreb af voksne lopper i op til 8 uger hos hund og 4 uger hos kat og ilder. Forebygger loppernes formering ved at hæmme udviklingen af æg (ovicid effekt) samt larver og pupper (larvicid effekt) fra æg lagt af voksne lopper i op til 8 uger hos hund og 6 uger hos kat. Effekten over for flåter varer i op til 4 uger hos hund og ilder og 2 uger hos kat. Kan indgå i behandling af allergisk eksem forårsaget af loppeangreb. Mindste behandlingsinterval er 4 uger. Kan anvendes

58  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2019


til drægtige og diegivende hunde samt drægtige katte. Kontraindikationer: Må ikke anvendes til hunde under 8 uger og/eller 2 kilo, katte under 8 uger og/eller 1 kilo samt ildere yngre end 6 måneder. Bør ikke anvendes til syge eller afkræftede dyr. Må ikke anvendes til kaniner. Præparatet til hund bør ikke anvendes til kat/ilder, da dette kan medføre overdosering. Bør ikke anvendes i tilfælde af overfølsomhed over for de aktive stoffer eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Administrationsmåde: Til udvortes brug. Dosering: Til hund: 1 pipette à 0,67 ml fra 2-10 kg; 1 pipette à 1,34 ml fra 10-20 kg; 1 pipette à 2,68 ml fra 20-40 kg; 1 pipette à 4,02 ml til hunde over 40 kg legemsvægt. Til kat og ilder: 1 pipette à 0,5 ml. Andre dyr i husholdningen bør også behandles med et passende produkt. OBS. Der er forskel i styrkerne på produktet til hund og til kat/ilder. Bivirkninger: Blandt de meget sjældne bivirkninger, der er iagttaget efter brug, er: Forbigående hudreaktioner på applikationsstedet (hudmisfarvning, lokalt hårtab, kløe, rødmen) samt generel kløe og hårtab. Ligeledes er udtalt savlen, reversible nervøse symptomer (forstærket berøringssans, depression, andre nervøse symptomer) samt opkastning og symptomer fra luftvejene observeret. Hvis dyret kommer til at slikke på applikationsstedet, kan voldsom savlen forekomme. Der kan ses forbigående ændringer af pelsens udseende på applikationsstedet (sammenfiltret/fedtet pels). Forsigtighedsregler: Badning inden for 2 dage samt hyppigere end en gang om ugen efter behandling bør undgås. Ved gentagne shampoobade nedsættes virkningsvarigheden. Der foreligger ingen data vedr. mulighed for toksicitet af præparatet hos killinger yngre end 8 uger, der er i kontakt med behandlede moderdyr. Undgå at dyr slikker på behandlingsstedet, og at dyr slikker hinanden efter behandling. Man bør omgås behandlede dyr med forsigtighed, indtil behandlingsstedet er tørt. Tilhæftning af enkelte flåter kan forekomme. Undgå at produktet kommer i kontakt med mund og øjne. Vask hænder efter brug. Præparatet kan forårsage irritation af slimhinder, hud og øjne. Dyr eller mennesker med kendt overfølsomhed over for insekticider eller alkohol bør undgå kontakt med produktet. Se endvidere brugsanvisning på pakningen. Pakninger: Æske med 3 eller 6 pipetter: 0,5 ml, 0,67 ml, 1,34 ml, 2,68 ml og 4,02 ml. Udl. V. Dagsaktuel pris findes på Medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen for mere information. Baseret på produktresumé 2018-08. Indehaver af markedsføringstilladelsen: Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics. Pligtteksten er forkortet i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresumé. Dette kan vederlagsfrit rekvireres på www.produktresume.dk Bayvantic® Vet. spot-on, opløsning til hund. (1 ml indeholder 100 mg imidacloprid og 500 mg permethrin). Indikationer: Til behandling og forebyggelse af loppeangreb i 4 uger. Præparatet kan anvendes som en del af behandlings-strategien ved loppebetinget allergisk dermatit. Til behandling af pelslus. Præparatet har en vedvarende acaricid og repellerende virkning mod flåtangreb i op til 4 uger. Reducerer sandsynligheden for ehrlichiosis fra dag 3 efter behandling og op til 4 uger. Det anbefales at fjerne flåter, inden behandling foretages. En behandling har repellerende („anti-blodsugende“) virkning på sandfluer i op til 3 uger, på myg i op til 4 uger og på almindelige stikfluer i 4 uger. Der kan forekomme fæstnelse af enkelte flåter eller stik fra enkelte sandfluer eller myg. Dosering: Kun til brug på huden. 1,5-4 kg: 1 pipette a 0,4 ml; 4-10 kg: 1 pipette a 1,0 ml; 10-25 kg: 1 pipette a 2,5 ml; 25-40 kg: 1 pipette a 4,0 ml: 40-60 kg: 1 pipette a 6,0 ml. Til hunde over 60 kg bruges en passende kombination af pipetter. Kontraindikationer: Må ikke anvendes til katte. Hvalpe under 7 uger og 1,5 kg bør ikke behandles. Bør ikke anvendes i tilfælde af overfølsomhed over for de aktive stoffer eller et eller flere af hjælpestofferne. Bivirkninger: I meget sjældne tilfælde kan der hos hunde ses forbigående hudreaktioner, rødmen på applikationsstedet og sløvhed. Hundene kan vise adfærdsændring, mave-tarm symptomer og neurologiske reaktioner, hvis hunden er følsom overfor permethrin. Symptomerne er normalt forbigående og kræver ingen behandling. Drægtighed og diegivning: Kan anvendes under drægtighed og laktation. Særlige forsigtighedsregler: Må ikke anvendes til katte, da det er særdeles giftigt for dem. Katte må ikke slikke på den behandlede hunds påføringssted. Søg straks dyrlæge Tillad ikke nyligt behandlede dyr at slikke på hinanden. Behandlede dyr bør omgås med forsigtighed indtil påføringsstedet er tørt (gælder især børn). Nyligt behandlede dyr bør ikke gives lov til at sove sammen med deres ejere/husets børn. Undgå at pipettens indhold kommer i kontakt med øjne eller mund på hunden. Vask hænderne grundigt efter brug. Præparatet er skadeligt for organismer i vandet. Opløsningsmidlet i Bayvantic® Vet. kan forårsage pletter på visse materialer, så lad derfor væsken tørre inden kontakt. Udlevering: HV. Pakninger: Bayvantic® Vet. pakninger med 4 pipetter: 0,4 ml – 1,0 ml – 2,5 ml – 4,0 ml – 6,0 ml. For yderligere information læs indlægssedlen. Bayer A/S, Tel. 4523 5000, vet.info@bayer.com, www.bayvantic.dk. December 2018. Nicotinell (nikotin) tyggegummi (tg). Anvendelse: Til behandling af tobaksafhængighed ved at lette nikotintrang og -abstinenser ved tobaksafvænning eller ved rygereduktion. Dosering: Dosis bør vælges ud fra brugerens nikotinafhængighed, dog højst 15 stk. a 4 mg pr. dag eller 25 stk. a 2 mg pr. dag. Behandlingstiden er individuel. Brug ud over 1 år anbefales ikke. Det anbefales at søge rådgivning fra læge eller på apoteket. Frigiver nikotin ved tygning, hvorfor korrekt tyggeteknik er vigtig. Forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for nikotin, hjælpestoffer eller af ikke-rygere. Bør ikke anvendes af børn under 18 år samt under graviditet og amning uden lægens anvisning. Forsigtighed udvises hos patienter, der for nyligt har haft hjertesvigt eller hjertestop, hjertesygdomme, for højt blodtryk, sukkersyge, overaktiv skjoldbruskkirtel, overaktive binyrer, har alvorligt svækket nyre- og/eller leverfunktion eller mavesår. Indeholder sorbitol (E420) og bør derfor ikke anvendes til patienter med arvelig fruktoseintoleranse. Indeholder natrium, og der bør tages hensyn hertil hos patienter på kontrolleret natriumdiæt. tg indeholder butylhydroxytoluen (E321), der kan forårsage lokalirritation af slimhinderne. Bivirkninger: Almindelige: Svimmelhed, hovedpine, hikke, søvnforstyrrelser, kvalme, luft i maven, opkastning, fordøjelsesbesvær, øget spytproduktion, betændelse i mundslimhinden, smerte i mund eller svælg, ondt i kæben. Øvrige bivirkninger: Se indlægsseddel. Visse symptomer kan skyldes abstinenssymptomer og for lav tilførsel af nikotin. Graviditet og amning: Kun efter samråd med læge. Overdosering: Symptomer, der ligner dem, der forekommer ved for meget rygning kan forekomme. Pakninger: Spearmint: 2 og 4 mg: 24 og 204 stk. IceMint: 2 og 4 mg: 24 og 204 stk. Lakrids: 2 og 4 mg: 24 og 204 stk. Mint: 2 og 4 mg: 24 og 204 stk. Fruit: 2 mg: 24 og 204 stk; 4 mg: 204 stk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakningen. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2019 GSK or licensor. Nicorette Cooldrops & Fruit Sugetabletter. Sugetablet (nicotin), 2 mg og 4 mg sugetabletter til behandling af tobaksafhængighed gennem lindring af nicotintrang og abstinenssymptomer og rygetrang. Anb. brug højst 9 måneder. Må ikke bruges ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Sukkersygepatienter bør være opmærksomme på, at en øget insulinoptagelse forekommer ved rygeafvænning. Nicotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer eller være dødelig hos små børn. Bør ikke bruges af kvinder som ønsker at blive gravid, gravide/ammende og børn 12-18 år uden lægens anb. eller til børn u. 12 år og af personer der aldrig har røget. Risikoen bør dog afvejes over for fortsat rygning. Bivirkninger: Nældefeber, hævelse af ansigt, tuge eller svælg, vejrtrækningsbesvær, besvær med at synke, Kvalme, ømhed og irritation i mund/hals eller tunge, ændringer i smagssansen, kulde, varme, snurrende, prikkende fornemmelse i huden, træthed, opkastning, diarré, hovedpine, hoste, hikke. Dosering: Mange lægemidler kræver dosisjustering ved rygeophør. 2 mg: Bruges ved rygetrang hos rygere, der ryger < 20 cig. dgl eller dagens 1. cigaret >30 min. efter de er vågnet. 4 mg: Bruges ved rygetrang hos rygere, der ryger > 20 cig. dgl eller dagens 1. cigaret <30 min. efter de er vågnet. Normalt anvendes 8-12 sugetabl. per dag, dog ikke flere end 15. Øjeblikkeligt rygeophør: 6 ugers behandling fulgt af nedtrapning. Gradvist rygeophør: Behandling og gradvis reduktion af rygning i højst 6 måneder fulgt af øjeblikkeligt rygeophør med behandling og nedtrapning. Sugeteknik: Sugetabletten flyttes løbende fra én side af munden til den anden, hvilket gentages, indtil den er helt opløst. Må ikke tygges eller synkes og mad og drikke må ikke indtages, mens sugetabletten er i munden. Pakninger: 2 mg: 20, 80 og 160 stk., 4 mg: 80 stk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com Juni 2018 Nicorette® (nicotin) QuickMist & QuickMist Cool Berry, mundhulespray 1 mg nikotin/spray til behandling af tobaksafhængighed gennem lindring af nikotintrang og abstinenssymptomer. Må ikke bruges ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Sukkersygepatienter bør kontrollere deres blodsukker oftere pga. øget insulinoptagelse ved rygeafvænning. Nikotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer/være dødelig hos små børn. Ram ikke øjnene, når der sprayes. Mundhulesprayen indeholder små mængder alkohol. Bør ikke bruges til børn u. 18 år eller af gravide/ammende uden lægens anb. Risikoen bør dog altid afvejes over for fortsat rygning. Evt. skal produktet bruges umiddelbart efter amningen. Bivirkninger: Ved rygeophør generelt kan abstinenssymptomer som nedtrykthed, søvnforstyrrelser, uro og irritabilitet opstå. Desuden ses allergiske reaktioner hos disponerede personer. Som regel ses irritation i mundhule/hals, mundsår, tandkødsblødning samt hoste og hikke i den tidlige fase af behandlingen. Hikke, hovedpine, kvalme, irritation i halsen, lokale virkninger så som en brændende følelse, betændelse i munden, ændringer i smagssansen, mundtørhed eller øget mængde spyt, sure opstød, halsbrand, smerter eller ubehag i maven, opkastning, luftafgang fra tarmen eller diarré, træthedsfølelse, overfølsomhed (allergi), snurrende, prikkende fornemmelse. Dosering: Spis og drik ikke, mens mundhulesprayen anv. Hvis der normalt ryges 15 cig. dgl. skal der bruges 1-2 pust mindst 15 x dgl. Der kan bruges op til 4 pust/t, men max. 2 pust pr. dosering og max. 64 pust/døgn. Uge 7-12: Nedsæt antal pust pr. dag, så der i uge 12 ikke bruges mere end 4 pust/dag. Anv. af mundhulespray bør ophøre, når forbruget er nedsat til 2-4 pust pr. dag. Regelmæssig brug ud over 6 måneder anb. ikke. Pakninger: 1 dispenser a 13,2 ml (150 pust) og 2 dispensere a 13,2 ml (2 x 150 pust). Ikke apoteksforbeholdt. Dispenseren er børnesikret. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com Juni 2018

  |  59


• At du møder faguddannet personale på apoteket, når du har behov og tid

• At apotekspersonalet tilbyder en række serviceydelser bl.a.: • Dosispakket medicin • Medicinsamtale til borgere med en nydiagnosticeret, kronisk lidelse

• Medicinsamtale til borgere, der oplever problemstillinger i forhold til brugen af medicin til kroniske lidelser

• Tjek på anvendelse af inhalationsmedicin • At apotekspersonalet stiller spørgsmål for at kunne anbefale den bedste løsning og give de bedste råd til din sygdom, sundhed og velvære

• At apoteket til hver en tid har tavshedspligt. Spørg bare os!

Der tages forbehold for trykfejl. April 2019. oerskovgruppen.dk · 23942 · 04.19

Vidste du:

Profile for Apotekeren

Sundhedsmagasin 2 - 2019  

Foråret er over os og snart kommer sommeren. Bliv helt klar til forår og sommer. Læs de spændende artikler om forårets og sommerens gener, s...

Sundhedsmagasin 2 - 2019  

Foråret er over os og snart kommer sommeren. Bliv helt klar til forår og sommer. Læs de spændende artikler om forårets og sommerens gener, s...