Apotekets Sundhedsmagasin 3 - 2023

Page 1

Få hjælp til et aktivt immunforsvar på apoteket

Apotekets faguddannede personale giver rådgivning, der passer til dine behov

SKOLESTART

Vitaminer til børn - dette skal du være opmærksom på

KONKURRENCER

Vind produkter fra Lactocare eller fra Drogens Vital

03 · 2023 | MAGASIN FRA APOTEKET OM SUNDHED OG VELVÆRE HAR DU STYR PÅ DIT STOFSKIFTE? TEMA: STOFSKIFTESYGDOMME
GRATIS
Indeholder
PRØVE

Bliv klogere på stofskiftesygdomme

Op mod hver 10. dansker vil få konstateret en stofskiftesygdom på et tidspunkt i livet, og flere kvinder end mænd rammes. Stofskiftesygdom skyldes en ubalance i vores stofskiftehormoner. Stofskiftehormonerne produceres i skjoldbruskkirtlen, der sidder foran på halsen. Stofskiftet påvirker alle kroppens celler og har stor betydning for vores helbred. Man kan have for højt eller for lavt stofskifte, og begge stofskiftesygdomme udvikles oftest gradvist over længere tid.

Stofskiftesygdom kan være en udfordring at håndtere, da symptomerne kan variere afhængigt af, om stofskiftet er for højt eller for lavt. Diagnosticering og kontinuerlig kontrol er nøglen til at håndtere denne kroniske sygdom. Det sker gennem blodprøver hos lægen, og behandling af stofskiftesygdom vil oftest være livslang.

Har du eller en af dine pårørende fået konstateret en stofskiftesygdom? Fortvivl ikke! Apoteket kan tilbyde gratis medicinsamtale, der kan hjælpe dig med at håndtere din kroniske sygdom. Vores farmaceuter står klar til at hjælpe dig med at forstå din ordinerede medicinske behandling og give dig råd om god medicinefterlevelse, der passer til dine individuelle behov.

Det kan være en udfordring at huske ens medicin, især når man har en kronisk sygdom som stofskiftesygdom. Apoteket tilbyder doseringsæsker, der giver dig et praktisk overblik over din medicin og sikrer, at du husker at tage den hver dag. Selvom medicin er en vigtig del af behandlingen af stofskiftesygdom, så kan det stadig være udfordrende at håndtere de tilbageværende symptomer. Lavt stofskifte kan for eksempel give træg mave. Apoteket tilbyder effektive afføringsmidler, og vi står klar til at vejlede dig omkring de forskellige typer af afføringsmedicin og hjælpe dig med at finde den rette løsning til din individuelle situation.

Stofskiftesygdom kan have en stor indvirkning på blandt andet din hud, dit hår og dine negle. Apoteket tilbyder en række hudplejeserier, der er specielt udviklet til at behandle tør hud og tørt hår. Vi har også kosttilskud, der bidrager til at vedligeholde normale negle.

Kom trygt ind på apoteket og få en snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe og vejlede dig.

TEMA: Allergi 42 Dyr 45 Fodpleje ...................... 34 Forkølelse ..................... 56 Halsbrand ..................... 52 Hudpleje ...................... 20 Intimpleje ..................... 36 Kosttilskud .................... 6 Lus ........................... 29 Maven ........................ 58 Mundhygiejne 30 Rygeafvænning 50 Smerte ........................ 46 Sårpleje ....................... 40 Transportsyge ................. 41 Øjne .......................... 32 Ørepleje ...................... 33 ARTIKLER: Er dit stofskifte i ubalance? ...... 4 Vitaminer til børn – dette skal du være opmærksom på ........ 6 Kosttilskud før, under og efter graviditet 12 Hold huden sund med aktiv hudpleje ............. 20 God mundhygiejne sikrer sundheden .............. 30 Få dit intimområde i balance .... 36 Hvad er transportsyge? ......... 41 Allergi – hvad sker der? ......... 42 Gode råd til behandling af skader og smertelindring .............. 46 Hav en klar plan, når rygetrangen melder sig 50 Gode råd til behandling af halsbrand ................... 52 Hård mave? Undgå forstoppelse ............ 58 SE OGSÅ: Har du husket alt til ferien ....... 62 Konkurrence Lactocare ......... 10 Konkurrence Drogens Vital ..... 18 Pligttekster .................... 63 INDHOLD FÅ GODE VANER PÅ APOTEKET 2 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023 Rigtig god læselyst Rikke Nielsen Farmaceut

VICHY MINÉRAL 89

DAGLIG FUGTBOOSTER TIL ALLE

HUDTYPER. GIVER EN FRISK GLØD.

FORMULERET MED FUGTGIVENDE

HYALURONSYRE OG 89%

STYRKENDE VICHY VULKANSK

VAND. UDEN PARFUME.

Læs mere om Vichy Minéral 89 på side 22.

Det kan være udfordrende at få en stofskiftesygdom, både fordi det kan være svært at forstå, at man har fået en kronisk sygdom, men også fordi man nu skal tage medicin. På apoteket kan du få en gratis medicinsamtale, som hjælper dig med at få gode medicinvaner.

Er dit stofskifte i ubalance? - Få hjælp på apoteket

Hvad er en stofskiftesygdom?

En stofskiftesygdom giver ubalancer i reguleringen af skjoldbruskkirtlens hormoner. Det resulterer i, at man enten kan have for højt stofskifte eller for lavt stofskifte.

Både for højt og for lavt stofskifte udvikles oftest over lang tid. Symptomerne er mange­

artede, og hvilke man oplever, kan være forskellige fra person til person. Samtidig er det forholdsvis generelle symptomer, og den gradvise udvikling gør, at man måske ikke altid er opmærksom på, at der kan være tale om en stofskiftesygdom.

Kilde: Apotekerforeningen

4 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023

Cirka 250.000 danskere lever til dagligt med en stofskiftesygdom, og op mod hver 10. dansker vil få en stofskiftesygdom på et tidspunkt i livet – flere kvinder end mænd. Faktisk udvikler hver sjette kvinde en behandlingskrævende stofskiftesygdom.

Det kan være en stor omvæltning at få en stofskiftesygdom, både fordi det kan være svært at forstå, at man har fået en kronisk sygdom, men også fordi man nu pludselig skal begynde at tage medicin.

Når man har en stofskiftesygdom, skal man ofte i medicinsk behandling – enten livslangt eller i en længere periode. Man kan ikke nødvendigvis altid mærke en effekt af medicinen med det samme, og det kan tage tid at finde den rette balance i behandlingen. Det kan være frustrerende. Og selvom man har taget medicin mod sin stofskiftesygdom i mange år, kan det stadig være forbundet med udfordringer, fx fordi glemsomheden melder sig. Men det er vigtigt, at man har tålmodighed, og at man tager den medicin, som er ordineret. For det er medicinen, der sikrer, at man får balanceret sit stofskifte, så det kan fungere, som det skal.

Hvis bare det var så simpelt En tablet en halv time før morgenmaden. Sådan kan en medicindosis lyde, og umiddelbart virker det jo både simpelt og lige til at følge den behandling. Virkeligheden er ofte bare anderledes, og det kan der være flere årsager til. Måske er dosis ikke ’bare’ en tablet daglig, men én tablet den ene dag og to den næste dag. Måske glemmer

man at få taget medicinen, fordi noget forstyrrede den daglige rutine. Det kan også være, man er usikker på noget omkring medicinen og derfor ikke har lyst til at tage den. Heldigvis er der hjælp at hente på apoteket.

En vigtig snak om din medicin På apoteket kan du få hjælp, både hvis du har spørgsmål til din medicin eller har brug for hjælp til at få gode vaner omkring det at tage din medicin. Apoteket tilbyder nemlig en gratis samtale med en farmaceut, som kan hjælpe dig med at få de gode medicinvaner, så du får det bedste ud af din medicin.

Apoteket tilbyder to slags

samtaler:

Medicinsamtalen, som er til dig, der inden for de sidste 6 måneder har fået konstateret en stofskiftesygdom og derfor har fået ny medicin. Målet er at hjælpe dig godt i gang med din medicin.

Medicinsamtalen til dig, der i mindst 12 måneder har fået medicin mod en stofskiftesygdom og oplever udfordringer i at få taget medicinen som aftalt med lægen. Målet er at støtte dig i at få gode vaner omkring medicinen.

Spørg os på apoteket Når du henter din medicin på apoteket, er det farmakonomer og farmaceuter, du møder, og du kan altid stille dem de spørgsmål, du måtte have til din medicin. Det gælder uanset, om du er ny medicinbruger eller har fået medicinen i mange år. Ingen spørgsmål er for store eller små. Spørg også gerne efter en medicinsamtale, hvis du tænker, den kunne være noget for dig.

For højt og for lavt stofskifte

For højt stofskifte kaldes også hyperthyreose, thyreotoksikose eller hyperthyreoidisme. Når kroppen danner eller frigiver for meget stofskiftehormon, får man det, man kalder for højt stofskifte.

De mest almindelige symptomer på for højt stofskifte kan være:

• indre uro

• hjertebanken

• vægttab

• rastløshed

For lavt stofskifte kaldes også myxødem, hypothyreose eller hypothyreoidisme. Når skjoldbruskkirtlen ikke kan danne tilstrækkelige mængder stofskiftehormon, får man for lavt stofskifte.

De mest almindelige symptomer på lavt stofskifte er:

• træthed

• kuldskærhed

• koncentrationsbesvær

Men symptomerne er mange og varierer fra person til person. Hertil kommer også, at symptomerne er meget generelle og derfor ikke altid ensbetydende med, at det er ens stofskifte, den er gal med.

5

Vitaminer til børn – dette skal du være opmærksom på

Alle forældre ønsker at passe bedst muligt på deres børn og sikre, at de får de rette vitaminer og mineraler. Her får du vores bedste råd til, hvordan du sikrer, at dit barn får sine vitaminbehov dækket, så det vokser og udvikler sig, som det skal.

6 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023 TEMA:
KOSTTILSKUD

”Det er vigtigt, at du spiser din mad, så du får dine vitaminer og kan blive stor og stærk!” Lyder kampen om at få nærende kost i børnene derhjemme velkendt? Bare rolig, du er langt fra den eneste. Heldigvis findes der mange godkendte kosttilskud til børn, som sikrer, at de får, hvad de har brug for, hvis det med maden er svært.

Hvis dit barn spiser efter De Officielle Kostråd, behøver det faktisk ikke andet end et tilskud af D­vitamin i vinterhalvåret. Men det kræver, at kosten består af rigeligt med grøntsager og frugt, fuldkorn, fisk, planteolier, magre mejeriprodukter, mindre sødt, salt, fedt og masser af vand.

Er dit barn kræsent eller allergisk over for visse fødevarer, kan det dog være svært. Her kan det være en god idé at vælge en multivitaminpille og eventuelt andre kosttilskud.

Hvilken vitaminpille skal jeg vælge til mit barn? Kroppen producerer ikke selv vitaminer og mineraler, dem skal du have via kosten. Spiser du ikke sundt og varieret, bør du overveje at supplere med tilskud for at give kroppen de bedste forudsætninger og styrke knogler, immunforsvar og led. Der findes et hav af kosttilskud og vitaminpiller på markedet, og det kan være svært at finde rundt i, hvilke produkter der opfylder behovet.

Når det gælder vores børn, kan det være en god idé at give dem en multivitaminpille dagligt, hvis du er i tvivl om, om de får deres behov dækket. Indholdet af vitaminer og mineraler er lavere i børnevitaminpiller end i dem til voksne, så du risikerer ikke, at dit barn får for høje doser.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri anbefaler, at du vælger dit barns vitaminpille ud fra følgende kriterier:

• Vælg et tilskud med mindre end 365 µg(mikrogram) for A­vitamin (retinol), 2 mg zink og 6 mg jern pr. dag i tilskud til 3­10 årige børn

• Undgå også kosttilskud, der indeholder jod, hvis dit 3­10 årige barn drikker mælk.

Er du i tvivl om, hvilket vitaminprodukt du skal vælge til dig barn, er du altid velkommen til at søge råd og vejledning hos personalet på apoteket.

Får dit barn sit tilskud af D-vitamin? D­vitamin har mange gode kvaliteter. Det sikrer kroppens evne til at optage og omsætte kalk, og derudover styrker det knogler og muskler. Vitaminet findes i flere forskellige madvarer såsom fed fisk, æggeblommer, smør, mælk og kød, men det er stort set umuligt at spise sig til de rette mængder.

Vores primære kilde til D­vitamin er solens stråler, og om sommeren, når solen står højst på himlen i mange timer hver dag, får vi

uden problemer behovet dækket og mere til. Men om vinteren er det straks en anden sag, og derfor er Sundhedsstyrelsens anbefaling, at alle børn over fire år og voksne får et dagligt tilskud D­vitamin på 5­10 µg i vinterhalvåret (oktober til april). For børn under fire år anbefales det, at de får 10 µg D­vitamin som D­dråber året rundt.

Gode råd til børn

Har dit barn behov for et vitamintilskud i form af en vitaminpille, men vil ikke spise den? Der findes i dag rigtig mange forskellige varianter på markedet med varierende smag, konsistens og udseende, og det kan være en idé at prøve en anden udgave, hvis det er svært at få vitaminpillen ned.

Får dit barn vitaminpiller, anbefaler vi, at du altid vælger vitaminpiller i en sikret emballage, der er børnesikret. På den måde undgår du, at barnet kommer til at tage en overdosis af vitaminer, som potentielt set kan være farligt. Der findes mange forskellige varianter, som er designet til at holde små, nysgerrige fingre væk.

Kilder: Altomkost.dk, sundhed.dk, sst.dk

Hvilken multivitamin skal du vælge?

Det afhænger af dit barns alder, kost og eventuelle allergier, hvilket produkt du skal vælge. For at være sikker på, at du vælger rigtigt, er vores anbefaling derfor at tale med personalet på apoteket om netop dit barns udgangspunkt. Sammen finder vi den bedste løsning.

7

Spørg bare os om…

Hvor meget D-vitamin skal du tage?

Sundhedsstyrelsens anbefaler, at børn over fire år og voksne får et dagligt tilskud af 5­10 mikrogram D ­vitamin dagligt i vintermånederne. Dog skal mindre børn, gravide og ammende, personer med mørk hud, og personer der undgår sollyset eller går tildækket have en daglig dosis på 10 mikrogram hele året rundt.

Det anbefales desuden, at personer over 70 år, beboere på plejecentre og personer med øget risiko for knogleskørhed indtager op til 20 mikrogram D ­vitamin samt 800­1000 mg calcium hele året. Grunden til, at ældre anbefales en højere dosis, er, at huden ikke længere er så god til at danne D ­vitamin, og at nyrerne ikke aktiverer vitaminet lige så effektivt.

Er du i tvivl om mængden, så spørg gerne om D ­vitaminer på apoteket.

Multivitamin-mineraltablet er et kosttilskud med bl.a. D-vitamin, der bidrager til immunsystemets normale funktion hos børn. Med smag af tutti-frutti. Til børn fra 3 år. 90 stk.

Omega-3 kapsel som indeholder de sunde fedtsyrer EPA og DHA fra fisk, der bidrager til en normal hjertefunktion og hjernefunktion. Til voksne og børn fra 11 år. 1000 mg. 120 stk.

Multi-tabs® Kids er en velsmagende, tygbar multivitamin- og mineraltablet til børn fra 3 år. Indeholder bl.a. C- og D-vitamin, der bidrager til barnets immunforsvaret samt vækst og knogleudvikling. Med smag af hindbær/jordbær. 90 stk.

En tygbar kapsel med omega-3 fedtsyrer fra fiskeolie. Med smag af solbær. Til børn fra 3 år. 120 stk.

Multi-tabs® Kids Multi-tabs® Omega-3 Kids APOVIT Omega-3 Apovit Multi Børn
8 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023

kollagen-peptider, der forbedrer hudens elasticitet samt reducerer fine linjer og rynker plus C-vitamin, som bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende hud. Til voksne fra 18 år. 100 stk.

Apotekets Multivitamin

Kosttilskud med 13 vitaminer og 8 mineraler. Indeholder blandt andet A-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin, C-vitamin og D-vitamin, som bidrager til immunforsvarets normale funktion. Til voksne og børn fra 11 år. 300 stk.

Vitacare® Modigen

Naturlægemidlet indeholder ekstrakt af perikon. Vitacare® Modigen kan anvendes ved nedtrykthed, modløshed og tristhed. Til voksne over 18 år. 150 stk.

For mere information om Vitacare® Modigen, se pligtteksten på side 63.

mbrace™ Energy Boost

Et kosttilskud med rosenrod, guarana og B6-vitamin. Rosenrod hjælper organismen med at tilpasse sig følelsesmæssig stress og fysisk anstrengelse og har en gavnlig effekt på træthed, fremkaldt af stress. Guarana reducerer mental træthed. B6-vitamin bidrager til at mindske træthed og udmattelse. Til voksne over 18 år. 30 stk.

mbrace™ Good Night

Et kosttilskud med ekstrakter af citronmelisse, humle og baldrian, der bidrager til en naturlig søvn og afslapning. Til voksne over 18 år. 30 stk.

mbrace™ Meno Pause

Et kosttilskud til overgangsalderen. Indeholder ekstrakter af rødkløver, salvie samt B6-vitamin og E-vitamin. Rødkløver afhjælper gener som følge af overgangsalderen såsom hedeture, rastløshed og irritabilitet. Til voksne over 18 år. 30 stk.

9

VIND EN SKØN PRÆMIE FRA LACTOCARE

Hver kapsel indeholder en unik kombination af 2,5 milliarder levende mælkesyrebakterier, 4 milliarder varmebehandlede mælkesyrebakterier og vitamin B6 som bidrager til immunforsvarets normale funktion.

Vi trækker 5 vindere, der hver vinder 1 stk. Lactocare Travel 60 stk., 1 stk. Lactocare Stop 12 stk. og 1 stk. Lactocare Daily 30 stk. til en samlet værdi 399,85 kr. pr. præmie.

Hvor mange milliarder varmebehandlede mælkesyrebakterier indeholder Lactocare Travel?

SVAR A: 6

SVAR B: 4

SVAR C: 2,5

Svaret mailes til kontakt@karopharma.dk senest den 1. oktober 2023. Skriv Apotekets sundhedsmagasin konkurrence i emnefeltet.

Konkurrenceregler: Karo Healthcare ApS kontakter vinderen direkte. Præmien kan ikke byttes til kontanter. Du kan maks. deltage 1 gang og skal være fyldt 18 år. Ansatte på apotek, Karo Pharma ApS, samt deres familiemedlemmer på samme bopæl må ikke deltage i konkurrencen. Din mail vil blive slettet efter konkurrencens udløb. Konkurrencen udbydes af Karo Healthcare ApS, Amagerfælledvej 106, 2300 København S

KONKURRENCE

Lactocare Travel

Indeholder en unik kombination af både levende og varmebehandlede mælkesyrebakterier samt

B6-vitamin, som bidrager til immunforsvarets normale funktion. Med ananassmag. Til hele familien. 30 stk.

Få en god mavefornemmelse

Rigtig mange danskere lider af irritabel tyktarm, som kan forårsage forstoppelse, diarre og generelt ubehag i maven. Motion, rigelig væske, fiberholdig kost og et dagligt tilskud af mælkesyretabletter kan være med til at hjælpe dit mave-tarm-system tilbage på rette kurs.

Mælkesyrebakterier sænker pH-værdien i tarmen, så de skadelige bakterier svækkes, og floraen i mavetarm- systemet opretholdes. Mens et tilskud af kostfibre hjælper med at sætte gang i fordøjelsen og sikre en god balance i tarmene.

Lactocare STOP

Indeholder 8 milliarder varmebehandlede mælkesyrebakterier, 5 milliarder gærceller og mineralet magnesium. Magnesium bidrager til elektrolytbalancen og mindsker træthed og udmattelse. 12 stk.

HUSK®

Mavebalance Pulver Godt for fordøjelsen. Psyllium frøskaller bidrager til en normal fordøjelse og tarmfunktion. Samt bidrager til tarmregelmæssighed og til at blødgøre afføring. 575 g.

Psyllium frøskaller bidrager til en normal fordøjelse og tarmfunktion. Samt bidrager til tarmregelmæssighed og til at blødgøre afføring. 275 stk.

Psyllium HUSK® Psyllium Mavebalance Kapsler
11

Kosttilskud før, under og efter graviditet

12 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023

Når du er gravid, anbefales det at leve sundt, spise fornuftigt, motionere moderat og undgå tobak og alkohol. Men kroppen er også under massivt pres, og derfor er det en god ide at forebygge problemer og mangelsymptomer. Du bør tage en almindelig multivitamintablet hver dag samt et par andre kosttilskud ­ afhængig af hvor langt i graviditeten, du er henne.

Folinsyre

Fra det tidspunkt hvor du planlægger en graviditet og indtil 12. graviditetsuge anbefaler man, at du tager et dagligt tilskud af folinsyre eller folsyre (i praksis det samme) på 400 mikrogram. Det har vist sig, at et sådant tilskud kan reducere risikoen for visse skader på fosterets hjerne og rygmarv. Hvis din graviditet ikke er planlagt, bør du begynde med et folinsyretilskud, så snart du opdager, at du er gravid. Efter 12. uge er folinsyretilskud ikke nødvendigt. Det skader ikke, at du tager det, men det har ikke nogen effekt på forekomsten af de nævnte skader herefter.

Jerntilskud

Danske kvinder (og mænd for den sags skyld) indtager generelt ikke jern nok. Det betyder, at de fleste kvinder ikke har tilstrækkeligt store jerndepoter til at klare en graviditet uden at få jern­

mangel. Graviditeten skaber et øget behov, fordi fosteret har brug for jern, og fordi du har brug for det til at producere en øget mængde blod. Mangler du jern, kan det i første omgang give dig træthed og hovedpine, men det kan også føre til mere alvorlige problemer senere i graviditeten. I forbindelse med blødninger under fødslen kan du desuden få blodmangel.

Det anbefales derfor, at du tager et tilskud på 40­50 mg jern fra 10. graviditetsuge og frem.

Kalk og D-vitamin

Ligesom med jern får de færreste kalk nok under graviditeten. Fosteret og det nyfødte barn har behov for kalk til at opbygge knogler, og barnet skal nok tage sin del. Derfor er det dig, der kommer til at mangle kalk, og det er ikke godt for dine knogler. Et dagligt indtag på mindst en 1/2 liter mælk eller mejeriprodukter er nødvendigt. Ellers bør du tage et kalktilskud på 500 mg pr. dag.

Andre kosttilskud

Nogle gravide tager også et tilskud af omega­3 fiskeolie, og det er helt fint, men det er ikke en del af de officielle anbefalinger

Har du spørgsmål om kosttilskud under din graviditet, så er du altid velkommen til at spørge os på dit apotek.

13

HemoJern

Jerntilskud fra to kilder – ferrobisglycinat og hæmoglobinpulver. Jern bidrager til produktionen af røde blodlegemer og til at mindske træthed og udmattelse. Velegnet til både gravide, bloddonorer, menstruerende kvinder og andre over 11 år, der har behov for et jerntilskud. 75 stk.

Huskeliste før, under og efter graviditet

FØR GRAVIDITET

• Folsyre (fra før graviditet ­ 12. uge)

Du anbefales et dagligt kosttilskud på 400 mikrogram folsyre fra graviditet planlægges til 12. uge i graviditeten. Tages i forbindelse med et måltid.

UNDER GRAVIDITET

• Folsyre (fra før graviditet ­ 12. uge)

Du anbefales et dagligt kosttilskud på 400 mikrogram folsyre indtil 12. uge i graviditeten. Tages i forbindelse med et måltid.

• Jern (fra 10. uge ­ efter fødslen)

Du anbefales et dagligt tilskud på 40 ­ 50 mg ferrojern fra 10. uge ­ fødslen. Tages mellem måltiderne sammen med juice/ frugt.

• D-vitamin (hele graviditeten)

Du anbefales et dagligt tilskud på 10 mikrogram D­vitamin gennem hele graviditeten. Tages i forbindelse med et måltid.

• Kalk (hele graviditeten)

Du anbefales et dagligt tilskud på 500 mg kalk i hele graviditeten, hvis du ikke får, hvad der svarer til en 1/2 liter mælk hver dag. Tages i forbindelse med et måltid.

• Multivitamin (hele graviditeten)

Det kan være en god ide at tage en multivitamintablet dagligt under graviditeten. Tages i forbindelse med et måltid.

Kilde: sundhed.dk

EFTER GRAVIDITET

• Jern (efter fødslen)

Du bør fortsætte med et jerntilskud på 40 ­ 50 mg i nogle uger, hvis du har mistet meget blod under fødslen. Tages mellem måltiderne sammen med juice/ frugt.

• Multivitamin (ammeperioden)

Det kan være en god idé at tage en multivitamintablet dagligt, når du ammer. Tages i forbindelse med et måltid.

• Kalk (ammeperioden)

Du anbefales et dagligt tilskud af kalk, når du ammer, hvis du ikke får, hvad der svarer til 1 liter mælk om dagen. Tages i forbindelse med et måltid.

BARNETS FØRSTE TID

• D-dråber (fra barnet er 2 uger4 år)

Barnet anbefales et dagligt tilskud på 10 mikrogram D­vitamin fra det er 2 uger ­ 4 år. Gives i forbindelse med et måltid.

• Jerndråber (spørg læge eller sundhedsplejerske)

For tidligt fødte børn og børn født til tiden men med fødselsvægt under 2500 gram anbefales et dagligt tilskud af jern. Spørg læge eller sundhedsplejerske om dosis.

• Multivitaminer (fra barnet er 1 1/2 år)

Hvis barnet er meget kræsent eller spiser meget lidt, anbefales det en daglig børnevitamintablet fra det er 1 1/2 år. Gives i forbindelse med et måltid.

14 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023

Gode råd til sunde knogler

Kalk og D ­vitamin er sammen vigtigt for knoglernes vækst og vedligeholdelse. Vores knogler påvirkes af mange faktorer, herunder arv, dagligt kalkindtag, aldring, fysisk aktivitet og visse typer af medicin. Vi kan derfor i nogen grad selv påvirke vores ”knogletilstand” ved at leve knoglevenligt og sørge for at få dækket vores daglige behov af kalk og D ­vitamin. Det kan enten ske via kosten eller med et tilskud af kalk­ og/eller D ­vitamin.

Unikalk® Silver

Med 400 mg calcium og

10µg D3-vitamin pr. tablet til din knoglesundhed. Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler. D-vitamin bidrager til et normal fungerende immunforsvar og normal optagelse af kalk. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

UniKalk® 38µg D-vitamin

Med 400 mg calcium og 38 µg D3-vitamin pr. tablet til din knoglesundhed. Kosttilskuddet til dig, der ikke får nok kalk gennem kosten og som samtidig har behov for et særlig højt tilskud af D-vitamin. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

Unikalk® Forte

Med 400 mg calcium og

19µg D3-vitamin pr. tablet til din knoglesundhed. Unikalk® Forte tyggetabletter med citrussmag, er til dig der ønsker at supplere din kost med kalk og et højt tilskud af D-vitamin. Til voksne og børn over 11 år. 90 stk.

UniKalk® Forte

Med 400 mg calcium og 19μg D3-vitamin pr. tablet til din knoglesundhed. Til dig, der ønsker at supplere din kost med kalk og et højt tilskud af D-vitamin. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

15

Drogens Vital Multivitamin Energi med urter

Et kosttilskud af urter, vitaminer og ginseng. B6-vitamin bidrager til at mindske træthed og udmattelse. Til voksne og børn fra 11 år. 170 stk.

Drogens Vital Multivitamin

Indeholder urter, vitaminer og mineraler. A-, C- og D-vitamin der bidrager til et normalt immunsystem. Til voksne og børn fra 11 år. 170 stk.

Drogens Vital Baldrian

Til dig som ønsker at opretholde en naturlig søvn. Produktet indeholder både baldrian og citronmelisseekstrakt. Baldrian bidrager til vedligeholdelse af naturlig søvn og hvile. Til voksne og børn fra 12 år. 120 stk.

Drogens Vital Ingefær

En nem måde at få ingefær på i hverdagen. Ingefær hjælper med at støtte fordøjelsen. Kan indtages af voksne og børn fra 6 år. Vegansk. 160 stk.

16 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023

Drogens Vital Her og Nu

Indeholder ginseng, rosenrod og guarana. Guarana modvirker træthed og udmattelse. Til voksne fra 18 år. 500 ml.

Drogens Vital Hud, Hår & Negle

Indeholder en speciel kombination med ekstrakt af planten agerpadderokke, der indeholder silica. Derudover vitaminer og mineraler, som eksempelvis zink der bidrager til vedligeholdelsen af både hud, hår og negle. Til voksne og børn fra 11 år. 160 stk.

Drogens Vital Tranebær med biotin

Et kosttilskud fremstillet ud fra tranebær koncentrat. Der er tilsat biotin, der bidrager til vedligeholdelse af normale slimhinder. Kan blandes op med vand eller indtages som koncentreret drik. Til voksne og børn fra 11 år. 500 ml.

Drogens Vital Overgangsalder

Indeholder rødkløverekstrakt, humleekstrakt, Biotin og B6-vitamin. Rødkløver hjælper til at opretholde en behagelig overgangsalder og håndtere gener relateret hertil, som hedeture, svedeture, rastløshed og humørsvingninger. Til kvinder i overgangsalderen. 60 stk.

Drogens Vital Immunforsvar

Indeholder en unik kombination af naturlige planter som andrographis, echinacea og hyldebær samt C-vitamin. C-vitamin og andrographis bidrager til immunsystemets normale funktion. Til voksne fra 18 år. 30 stk.

17

KONKURRENCE:

VIND HJÆLP TIL

DIT ENERGINIVEAU MED KOSTTILSKUD FRA

DROGENS VITAL

Du deltager i konkurrencen ved at svare på følgende spørgsmål:

Hvilken af Drogens Vital produkterne indeholder Riboflavin, vitamin B6, niacin og pantothensyre, som bidrager til at mindske træthed og udmattelse?

SVAR A: Drogens Vital Collagen med Hyaluronsyre

SVAR B: Drogens Vital Baldrian

SVAR C: Drogens Vital Multivitamin Energi

Drogens Vital er en bred kosttilskudsserie, der rummer både vitaminer, mineraler, omega-3 og naturens egne ingredienser, der kan dække hverdagens behov. Efter en dejlig sommerferie, som allerede synes langt væk, kan

Drogens Vital Multivitamin Energi hjælpe til dit energiniveau. Riboflavin, vitamin B6, niacin og pantothensyre bidrager til at mindske træthed og udmattelse.

Prøv også:

Drogens Vital Energi Her & Nu hvis du føler dig træt og udmattet. Guarana modvirker træthed og udmattelse.

Nyd livet og yd dit bedste - som dit naturlige jeg

Samlet værdi: 539 kr.

VI TRÆKKER 5 VINDERE, DER HVER VINDER 4 DROGENS VITAL PRODUKTER:

Multivitamin Energi

B-vitamin

Energi Her og Nu Immun Mikstur med Ginseng

Svaret mailes til konkurrence@orklacare.dk

Senest d. 01.10.2023.

Skriv Drogens Vital konkurrence i emnefeltet.

Konkurrencereglerne: Vinderen kontaktes direkte af Orkla Care. Præmien kan ikke byttes til kontanter. Du kan maks. Deltage 1 gang og skal være fyldt 18 år. Evt. præmieafgift betales af Orkla Care A/S. Ansatte på apotek, Orkla Care samt deres familiemedlemmer på samme bopæl må ikke deltage i konkurrencen. Din mail vil blive slettet efter konkurrencens udløb. Konkurrencen udbydes af Orkla Care A/S, Delta Park 45, 3. sal, 2665 Vallensbæk Strand.

Resorb®

En kulhydrat-elektrolytopløsning, som øger optagelsen af vand under fysisk aktivitet og bruges til din daglige træning. 10 poser à 9 g.

Gode råd omkring ernæringsdrikke

• Servér ernæringsdrikken kold

• Kan opblandes med isterninger, vand eller danskvand

• Ernæringsdrikken kan også lunes forsigtigt, men må ikke koge

• Del eventuelt drikken op i mindre portioner

• Hæld drikken op i et glas og pynt med bær, frugt eller flødeskum

• Skift gerne mellem forskellige smagsvarianter

• Brug drikken som en ingrediens i madlavningen, men den må ikke koge (her vælger de fleste en ernæringsdrik med neutral smag)

• Kan opbevares uden for køleskab, og kan så køles efter behov

• Søg ernæringsråd på apoteket, hos lægen eller ved en klinisk diætist

Nutridrink®

Til personer i sygdomsforløb, der oplever underernæring og/eller mangel på appetit. Produktet har en høj energi- og næringstæthed i en lille volumen. En fordel hvis appetitten er nedsat. Medicinsk ernæring. 4 x 125 ml.

Sport Compact Jordbær
19

Hold huden sund med aktiv hudpleje

Hele året rundt er det vigtigt at pleje din hud, men efterår og vinter udfordrer huden i særlig grad. Huden bliver påvirket af kulde, manglende sollys og lav fugtighed i luften, hvilket resulterer i, at huden udtørres. Det er derfor afgørende at tilføre huden fedt- og fugtholdige cremer til de udsatte steder på kroppen.

– Vores hud er en levende organisme, som har brug for at blive plejet og passet med forskellige produkter passende til forskellige steder på kroppen. Hvis vi ikke er opmærksomme på den basale hudpleje, så kan der komme revner i huden, skældannelse på hænderne eller kløe som følge af indtørret hud, fortæller apotekspersonalet.

Til efterår og vinter har huden godt af løbende at blive plejet, så den bevarer en naturlig barriere mod vejrets påvirkninger, indtrængende bakterier, kemikalier og andre fremmede stoffer.

Naturlige hudlipider

De såkaldte naturlige hudlipider (fedtstoffer) har en vigtig funktion. Hudlipiderne sørger for at forbinde kroppens hudceller, der ligger som ”perler på en snor” i huden.

Fedtstofferne er vigtige for at bevare fugtigheden i huden og for at opretholde hudens naturlige barrierefunktion – udtørringen sker i takt med at fedtstofferne forsvinder.

Sæsonprodukter til huden

En sund og velfungerende hud er et resultat af en aktiv indsats med rele

vante sæsonprodukter til forskellige steder på kroppen.

Når det bliver efterår og vinter skal vi være ekstra opmærksomme på pleje af vores ansigt, hænder, underben og fødder. Her kan vi for alvor opleve, at kulden bider, og dermed er det vigtigt at tilføre masser af fugt fra eksempelvis cremer, læbecremer eller vaskeolier.

Hvis man har sensitiv hud, eller bare ønsker at undgå parfume, så tjek de produkter der bruges i hverdagen til bad og håndvask. Vælg skånsom sæbe, shampoo og vaskeolie med en hudvenlig pH­værdi og brug hudplejeprodukter uden parfumer og unødvendige tilsætningsstoffer.

Alt til hudpleje på apoteket På apoteket kan du altid hente gode råd og vejledning om de rette hudplejeprodukter, der passer til netop din hudtype, alder og situation.

Kilder: netdoktor.dk, sundhedsguiden.dk og sundhed.dk

20 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023 TEMA: HUDPLEJE

Gode råd til din daglige hudpleje

• Tag kortvarige bade, undgå for varmt vand og spar på sæben

• Vælg sæbe, vaskeolie, shampoo og cremer med hudvenlig pH­værdi

• Brug ekstra fede, plejende cremer hele vinterhalvåret

• Vær ekstra opmærksom på at smøre kinder, hænder og andre udsatte områder

• Brug handsker, når det er koldt udenfor

• Drik rigeligt vand i løbet af dagen

• Spis en sund og varieret kost

21

Hudpleje til efteråret

Den tørre, kolde luft, der kommer med efteråret, gør at huden bliver mere udsat, og at visse hudsygdomme kan blusse op. Men med den rette hudplejeindsats kan du hjælpe din hud godt ind i den nye sæson.

Hvis man har psoriasis eller atopisk eksem, er det vigtigt at forebygge med en god, fed creme, især når vejret bliver tørrere om efteråret. Det kan være med til at lindre symptomerne og holde dem under kontrol.

Få den rette hjælp på apoteket – her tilbyder vi produkter, der passer til dine behov og ønsker.

Daglig fugtbooster der giver en frisk glød. Formuleret med effektive aktive ingredienser: Hyaluronsyre der tilfører huden fugt, og 89% Vichy vulkansk vand der styrker hudbarrieren. Ultralet gelékonsistens. Velegnet til sensitiv hud. Dermatologisk testet. Uden parfume. 50 ml.

Daglig pleje til tør hud og hud med tendens til atopi. Exomega Control Cream er en fugtighedscreme, som reducerer tørhed og fornemmelsen af stram hud takket være sin nærende og fugtgivende konsistens. 95% naturlige ingredienser. Kan bruges af voksne, børn og spædbørn. Uden parfume. 400 ml.

Daglig pleje til ekstra tør hud, og hud med tendens til atopi. Balmen har en blød og meget nærende konsistens, der beroliger ekstra tør hud, gør den smidig og genopretter hudens barriere. 95% naturlige ingredienser. Til hele familien, også spædbørn. Uden parfume. 400 ml.

Spørg bare os om…
A-Derma Exomega Control Cream A-Derma Exomega Control Balm Vichy Minéral 89 Booster
22 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023

Avène XeraCalm A.D Cream Kløedæmpende og genopbyggende creme til moderat tør hud og atopisk hud. Velegnet til alle former for kløe, der skyldes tørhed. Dæmper effektivt kløe og gør huden blød og smidig. Styrker hudens mikrobiom. Til spædbørn, børn og voksne. Uden parfume. 400 ml.

Avène XeraCalm A.D Balm Nærende og genopbyggende fedtcreme til tør, kløende og atopisk hud. Velegnet til alle former for kløe, der skyldes tørhed. Dæmper effektivt kløe og gør huden blød og smidig. Styrker hudens mikrobiom. Til spædbørn, børn og voksne. Uden parfume. 400 ml.

Apotekets Lacto+ Ansigtscreme til uren hud

Effektiv, Astma-Allergideklareret ansigtscreme til pleje af uren hud. Med probiotisk ekstrakt, som sammen med hudens egne mælkesyrebakterier indgår i hudens processer, genopretter balancen i huden og afhjælper uren hud. 50 ml.

Apotekets Lacto+ Ansigtsvask til uren hud

Astma-Allergideklareret ansigtsvask til uren hud. Den virker beroligende og antiirriterende på huden og indeholder præbiotisk inulin, der fremmer effekten af ansigtscremen. 150 ml.

23

Apotekets MEN Sensitive

Antiperspirant Deo Roll-on

Deo roll-on til mænd, udviklet specielt til sensitiv hud.

Indeholder glycerin, der beskytter huden og allantoin, der virker beroligende på huden. Deodoranten forebygger og dæmper sveddannelse i op til 24 timer. Uden parfume. 50 ml.

Australian Bodycare Spot Stick

Pennen er nem at anvende til urenheder, insektbid, ridser og andre mindre hudirritationer. De naturlige aktiver hindrer desuden nye bakterier og snavs i at trænge ned i huden. Kan bruges under og oven på makeup. Dermatologisk testet. 9 ml.

Apotekets MEN Deo Roll-on

Effektiv antiperspirant deo roll-on til mænd. Den mindsker svedlugt og dæmper sveddannelse i op til 24 timer og

er tilsat glycerin for at bevare hudens naturlige fugtbalance.

50 ml.

Perspirex Original Roll-on Giver en effektiv svedreduktion. Effektiv og langtidsvirkende beskyttelse i op til 3-5 dage. 20 ml.

Perspirex Strong Roll-on

En antiperspirant roll-on, der er specielt udviklet til mennesker med kraftige svedproblemer og giver op til 5 dages beskyttelse mod sved og svedlugt fra underarmene. Indeholder ikke parfume. 20 ml

24 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023

Sprayen er velegnet til hudirritation opstået på grund af eksempelvis skoldkopper samt til pleje af rød blenumse eller røde, irriterede hudfolder. Den indeholder zinkoxid, der beskytter huden, og allantoin, der virker anti-irriterende på huden. Asthma Allergy

Nordic-certificeret. 125 ml.

Salven indeholder blødgørende shea butter og glycerin, som beskytter huden og tilfører fugt til huden. Apotekets Baby Zinksalve indeholder desuden

25% zinkoxid og er velegnet, når der opstår rødme og irritation. Svanemærket og Asthma Allergy Nordic-certificeret. Uden parfume. 50 ml.

Beskytter flade, indadvendte, ømme, sprukne eller sårfyldte brystvorter og gør det lettere for barnet at få fat. Brikkernes specielle form gør, at barnet kan mærke moderens duft og hud under amning. 2 stk.

Medela Contact Ammebrik Apotekets Baby Zinksalve Apotekets Baby Zinkspray
25

Hvorfor bliver huden så tør og kedelig?

Der er faktisk flere grunde til det. For det første kan vind, frost og et tørt indeklima udtørre vores hud og efterlade den strækket og tørstig. Men alderen spiller også en rolle. Når vi bliver ældre, bliver huden tyndere og mister noget af sin elasticitet, vandindhold og naturlige fedtproduktion. Det kan også påvirke huden, hvis du ikke får tilstrækkeligt med væske.

Heldigvis findes der et stort udvalg af produkter såsom cremer, lotion og shampoo til tør eller ekstrem tør hud, eksem eller hud, der skaller. Kendetegnende er, at produkterne er milde og/eller har et meget højt fedtindhold og derfor kan styrke og beskytte din udsatte hudbarriere.

Allergicertificeret kropspleje udviklet til tør og sensitiv hud, der blandt andet indeholder glycerin og lanolin, som fugter og blødgør huden samtidig med at den understøtter genopbygningen af hudbarrieren. 250 g.

Allergicertificeret og skånsomt vaskeog badeprodukt, der blandt andet indeholder kamilleekstrakt, E-vitamin og naturlige olier som fugter, plejer og blødgør tør og irriteret hud. 200 ml.

Hjælper med at forbedre balancen i hudens naturlige mikrobiom for en mere modstandsdygtig hud. Til meget tør og kløende hud, hud med tendens til eksem og til sensitiv hud. 300 ml.

Decubal Clinic Cream Decubal Shower & Bath Oil Aveeno Dermexa Emollient Body Wash
26 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023

Hydrokortison Creme

En mild hydrocortisoncreme med antiinflammatorisk og kløelindrende effekt. Anvendes til behandling af mild eksem forårsaget af for eksempel sæbe, vaskemidler, kosmetik, insektbid og solskoldning. Til voksne og børn over 2 år. 10 mg./g.

For mere information om Hydrokortison, se pligtteksten på side 63.

Mepyramin Creme

Lindrer kløe, svie og ubehag efter insektstik, kontakt med brændenælder, brandmænd og lignende. Kan anvendes til børn fra 2 år. 25 ml.

Aveeno Dermexa Emollient Creme Cremen beroliger og beskytter meget kløende og tør hud samt fugter og hjælper med at reducere udbrud af intens tør hud. Uden parfume, farvestoffer og dermatologisk testet. 200 ml.

Danatekt® Creme

Danatekt® Creme er udviklet med særligt hensyn til tør, sart og udsat hud. Plejer, blødgør, giver fugt og lægger en beskyttende, fugtbevarende hinde på huden og hjælper med at genopbygge hudens naturlige beskyttelsesbarriere. Glycerin, jojobaolie og E-vitamin støtter fugtbalancen og modvirker udtørring af huden. Uden parfume. Svanemærket og AllergyCertified. 250 ml.

Danatekt®

Mild og skånsom vask af sart hovedbund og tør hud på kroppen. Højt indhold af vegetabilsk glycerin, der tilfører fugt og beskytter hovedbunden og huden på kroppen mod udtørring. Til børn og voksne. Uden parfume. Svanemærket og AllergyCertified. Vegansk. 250 ml.

Shampoo og Vask
27

Find et bredt udvalg af produkter samt bliv klogere på mange forskellige emner inden for sundhed, skønhed og velvære

Astma, allergi, høfeber, forkølelse

Helse, sundhed og velvære

Din apoteker på nettet
www.apotekeren.dk
Hudpleje
Smerter
Kosttilskud

Sådan kæmmer du for lus

Den allermest effektive metode til at fjerne lus er ved gentagne kæmninger, indtil du er sikker på, at alle kryb er ude af håret.

• Vask håret med et lusemiddel. Lad lusemidlet sidde i som anvist i vejledningen

• Red håret godt igennem med en almindelig kam eller børste

• Hold tættekammen helt ind til hovedbunden og træk kammen hele vejen

igennem

• Tør tættekammen af i et stykke papir og gentag bevægelsen systematisk i hele håret

• Gentag kæmningen hver anden dag i 14 dage

• Det er helt normalt at finde små, nye lus i løbet af de 14 dage. Men finder du voksen lus, skal du starte behandlingen forfra

Linicin® Pure Power Nem, sikker og ikke-fedtende lusebehandling. Linicin® Pure Power er et vandbaseret middel, som dræber lus, kvæler luseæg og forebygger nye luseangreb. Produktet fordeles i tørt hår og hovedbund, og én behandling à 15 minutter er nok til at komme de små kræ til livs. Lusene har ikke mulighed for at udvikle resistens overfor Linicin®. Indeholder ikke silikone og er derfor let at vaske ud. Produktet er dermatologisk testet, giver ingen øjenirritation og kan bruges til personer med sart hud. 100 ml. og 200 ml.

TEMA: LUS
29

God mundhygiejne sikrer sundheden

”Husk at børste dine tænder, når du vasker dine hænder”. Sådan lyder et populært mundheld fra skoletandplejen i gamle dage. Ordene lever i bedste velgående. De vidner os alle om, at tandbørstning, som minimum morgen og aften, er og bliver en vigtig del af din almindelige sundhedstilstand.

Rutinen med at børste tænder er imidlertid ikke tilstrækkelig. Tandbørsten fjerner kun omkring 70% af urenhederne i munden, mens de resterende 30% gemmer sig mellem tænderne og i små lommer i mundhulen. Så tandbørsten bør suppleres med for eksempel mellemrumsbørster, tandtråd eller tandstikkere og eventuel regelmæssigt mundskyl.

Manglende mundhygiejne kan give dårlig ånde, tandkødsbetændelse og huller i tænderne. Bakterier i munden kan også medvirke til andre sygdomme som lungebetændelse, diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Det kan have alvorlige konsekvenser, hvis man har et svækket immunforsvar og for eksempel skal opereres.

– God mundhygiejne betaler sig i det lange løb. Det er en god investering at holde et højt hygiejneniveau i munden. Med en beskeden daglig indsats kan man forebygge sygdomme i både mund og krop, vedligeholde en velfungerende mund og føle sig lidt friskere i hverdagen, udtaler apotekspersonale.

Mod mundtørhed. Fugtgivende fluortandpasta, der lindrer og heler. Tandpastaen kan med fordel også anvendes, hvis du du også lider af blæner og blister i munden. Til voksne og børn fra 6 år. 75 ml.

Mod blæner og blister i munden. Gelen giver umiddelbar smertelindring og hurtigere heling. Til voksne og børn fra 2 år og opefter (+10 kg). 10 ml.

GUM® AftaClear Gel GUM® HYDRAL® Tandpasta
30 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023 TEMA: MUNDHYGIEJNE

SB12® Boost Strong Mint

Sukkerfrit tyggegummi med fluor, som styrker tænderne og giver øjeblikkeligt frisk ånde. Har en frisk smag af mint. 10 stk.

EKULF ph

Mellemrumstandbørster

Giver dig en effektiv og skånsom rengøring mellem tænderne, der hvor tandbørsten ikke kan komme til. Børsterne tilpasser sig ydermere de ujævnheder, som er mellem tænderne. 12 stk.

ProlacSan

Sugetabletterne indeholder originale mundhulebakterier, som fortrænger de skadelige bakterier og derved skaber en bedre sundhed og mundhygiejne. 30 stk.

Gode råd om mundhygiejne

• Børst tænder mindst to gange dagligt med en fluorholdig tandpasta

• Vælg en blød tandbørste med et lille hoved og tætsiddende børster

• Hold tandbørsten i en vinkel på 45 grader mod tandoverfladen

• Brug nænsomme cirkelbevægelser på tanden helt ned til tandkødsranden

• Undlad at skrubbe tænderne med et stort tryk

• Børst gerne selve tungen med tandbørsten –også bagtil

SB12® Original Mundskyl

Giver frisk ånde i 12 timer med klinisk dokumenteret effekt. Har en frisk mintsmag og indeholder fluor, som styrker tænderne og forebygger karies. 250 ml.

• Supplér gerne tandbørsten med mellemrumsbørster, tandtråd og mundskyllevæske

• Få gerne vist børsteteknikken hos din tandlæge eller tandplejer

31

Hvad kan jeg gøre ved tørre øjne?

Irriterede og tørre øjne er generende og opstår hyppigt i overgangsalderen og i takt med, at vi bliver ældre. Et stort skærmforbrug, tørt indeklima og medicinindtag kan også spille ind. Der findes heldigvis flere præparater og tiltag, der kan hjælpe dig.

Skyldes generne et stort skærmforbrug, er det en god idé at tage en pause og give øjnene ro. Ved medicinindtag kan du tale med din læge om alternative præparater. Derudover kan du prøve et kosttilskud, øjendråber eller omega­3, alle tre dele fås på apoteket.

Synvital Plus

Et kosttilskud der indeholder zink, som bidrager til at vedligeholde et normalt syn. Synvital Plus tilfører relevante og vigtige næringsstoffer til dine øjne, så du kan nyde de gode øjeblikke. Til voksne over 25 år. 120 stk.

Thealoz® Duo Øjendråber til alle slags tørre øjne uanset sværhedsgrad. Giver øjeblikkelig og langvarig lindring ved ubehag, svie, fornemmelsen af at have noget i øjet eller irritation i øjnene. Til børn, voksne, gravide, ammende, sammen med kontaktlinser og efter øjenkirurgi. Konserveringsmiddelfri. 10 ml.

Systane® Complete Øjendråber En alt-i-en-øjendråbe, der lindrer alle typer irriterede, trætte, tørre øjne i op til 8 timer. Kan anvendes med kontaktlinser. 10 ml.

Spørg bare os om…
32 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023 TEMA: ØJNE

Øret skal holdes sundt hele livet

Øret er et komplekst sanseorgan, der gerne skulle opretholde sin hørefunktion hele livet. Vores hørelse sender hele tiden vigtige informationer til hjernen, formidler følelser og gør det muligt at kommunikere med omverdenen på jobbet, i sociale sammenhænge, i trafikken, og når vi skal lære nyt. God hørelse er lig med livskvalitet.

Kilde: sundhed.dk og netdoktor.dk

Gode råd mod ørevoks

Brug aldrig vatpind eller lignende i øret. Det kan gøre skade og gavner aldrig.

• Vælg håndklæde, vaskeklud, køkkenrulle eller lignende til at fjerne overflødig ørevoks i det ydre øre

• Køb godkendte midler på apoteket mod ørevoks og forebyggelse af vokspropper

• Undlad at pille eller stikke noget i ørerne

• Søg læge, hvis du oplever smerter i øret eller udflåd fra øret

• Det er særligt vigtigt at pleje sine ører, hvis du bruger høreapparat, in­ears eller lignende

Vaxol® Ørespray

Blødgør og fjerner ørevoks og lindrer kløe i øregangene forårsaget af tør hud. Vaxol® forebygger og fjerner vokspropper, let at anvende, og øret skal ikke skylles bagefter. Vaxol® er en farmaceutisk renset olivenolie med lang holdbarhed på 6 mdr. efter åbning. Til voksne og børn fra 1 år. 10 ml.

Remo-wax® Ørespray

Blødgør og løsner ørevoks og fastsiddende ørevokspropper.

Kan anvendes hjemme eller inden øreskylning hos din læge eller ørelæge. Til voksne. Til børn efter lægens anvisning. Inkl. øresprøjte. 10 ml.

Remo-wax® Olie Ørespray

Plejende olie der mindsker kløe og irritation i øregangen forårsaget af tør hud. Olien hjælper med at genoprette ørets naturlige rengøringsmekanisme og forebygge ørevokspropper, da olien blødgør ørevoks, så det flyder naturligt ud af øret. Skal ikke skylles ud. Til voksne og børn fra 1 år. 15 ml.

33 TEMA: ØREPLEJE

Fodvorter er smitsomme

Især børn og unge risikerer at sprede en vortevirus til hinanden, når de går barfodede rundt ved deres idrætsaktiviteter i skole, svømmehal eller fitnesscenter. Vorter kan opstå allerede fra barnsben, men forekommer hyppigst i 12-15-årsalderen, hvor skønsmæssigt 10-15% af alle skolebørn har vorter.

Kilde: sundhed.dk

VorteFri® Bottle

Nem og skånsom behandling af fodvorter og vorter på hænder og krop. Er velegnet til behandling af flere vorter ad gangen og til behandling af vorter, som er svære at komme af med. Til voksne og børn fra 4 år. 5 ml.

VorteFri® Freeze Excel

Er særlig god til store og genstridige vorter, da den iskolde behandling kan nå helt ned til roden af vorten og dræbe virus. Pennen fryser vorten ved hele -80 grader. Indeholder 9 behandlinger. Til voksne og børn fra 4 år. 1 stk.

Wartner® Cryo Freeze Pen

Mod hånd- og fodvorter. Wartner® Cryo Freeze er baseret på den samme fryseteknologi, som din læge anvender. Resultatet er effektiv, hurtig fjernelse af vorter og fodvorter ved at fryse dem (-79°C) på en direkte måde. Indeholder 6 applikationer. Til voksne og børn fra 4 år. 1 stk.

34 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023 TEMA: FODPLEJE

Nalox™

Til behandling af neglesvamp. Virker på 3 måder: bekæmper neglesvamp, mindsker misfarvning samt styrker og udjævner neglens øverste lag. Nalox™ smøres på den misfarvede/skadede negl én gang om dagen. Til voksne. 10 ml.

Gode råd mod fodvorter

• Tag badesandaler på i svømmehal, omklædningsrum og badeland

• Undlad at berøre andres vorter

• Undlad at pille og kradse i vorterne

• Hold fodvorter tørre, da fugt har en tendens til at øge smitten

• Brug et vortemiddel fra apoteket

• Vær tålmodig og udholdende i hele behandlingsforløbet

Compeed® Extreme Medium Plaster Velegnet til større vabler på hælene og fodsålerne. Compeed Vabel Extreme Medium plaster absorberer fugt og danner en beskyttende pude for at give øjeblikkelig smertelindring og optimale helingsbetingelser for vabler. 5 stk.

35

Få dit intimområde i balance

En lang sommer med saltvand, sand og swimmingpools kan være hårdt for intimområdet og kan forårsage kløe, svie og udslæt. Heldigvis kan du ofte lindre et generet underliv med ganske få produkter, ligesom du på fremtidige ferier måske helt kan undgå problemer med intimområdet.

Sommer og varme temperaturer er skønt. Men det varme klima og de mange badeture kan være hårdt for kroppen og særligt det kvindelige underliv. Det skyldes blandt andet, at den naturlige bakteriebalance i skeden meget let kommer ud af balance, når vi er i kontakt med klor­ og saltvand. Derudover kan syntetisk, stramtsiddende tøj samt fugtigt badetøj være en rigtig dårlig idé og give stort ubehag.

Døjer du med et irriteret underliv efter sommerferien, er der dog råd at hente. Du kommer nemlig langt med nænsom pleje og en simpel og overskuelig intimplejerutine.

Sådan holder du en god intimpleje

Oplever du kløe, rødme, svie og udslæt omkring skeden, kan det tyde på, at den naturlige bakteriebalance er udfordret.

Først og fremmest vil det være en god idé at søge læge for at udelukke, at der er andet og mere alvorligt i vejen. Er området ”bare” generet, er der flere ting, du selv kan gøre.

Kilder: sundhed.dk, sundhedsguiden.dk

36 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023 TEMA: INTIMPLEJE

Sæbe: Det kan virke fristende at vaske området med masser af vand og sæbe. Det skal du dog ikke gøre! Almindelig sæbe udtørrer og irriterer intimområdet, og hvis du vasker et i forvejen udsat underliv, gør du kun ondt værre. Skyl derfor med lunkent vand og brug eventuelt en intimsæbe, hvis lave pH­værdi vedligeholder og opretholder den naturlige pH­værdi i skeden.

Mælkesyrebakterier: Det naturlige miljø i skeden er ”surt”, og optimalt set har området en pH­værdi på 3,8­4.2. Det er bakterien Lactobacillus, der danner mælkesyre og sørger for at opretholde balance i dit underliv. Hvis du oplever et irriteret intimområde, kan det være en god idé at tage et tilskud af mælkesyre – enten som stikpiller eller som kapsler, der skal sluges.

Pas på intimområdet: Er dit intimområde irriteret, eller vil du gerne forebygge problemer, er det en rigtig god idé ikke at gå i syntetisk, stramtsiddende undertøj. Vælg i stedet løse bomuldstrusser, der giver luft og ikke generer. Brug kun trusseindlæg, hvis det er strengt nødvendigt. Undgå at bruge tampon samt sæbe og intimspray.

God intimpleje på ferien

Har du endnu ikke været på årets badeferie, så er det en god idé at være opmærksom på eksempelvis poolen, inden du hopper i. En swimmingpool med mange gæster er det samme som en regulær bakteriebombe.

Tip! Lugter poolen kraftigt af klor, er det ikke et tegn på god hygiejne, men derimod, at der er meget urin i poolen, og det er derfor smart at holde sig væk.

Når du har badet, skal du undgå at gå for længe med vådt badetøj, hvis du ønsker at passe på dit intimområde. Skift eventuelt til bomuldstrusser, når du solbader for at passe bedst muligt på dit intimområde.

Rejser du til et land med meget høje temperaturer og fugtigt klima, er det vigtigt at undgå stramtsiddende, syntetisk undertøj. Det kan give et fugtigt miljø omkring dit underliv, der giver dig ekstra risiko for at udvikle svamp og irriterende kløe, så pas derfor på.

Er du særligt disponibel for et irriteret intimområde, kan du desuden overveje at bruge en forebyggende intimcreme, der fremmer den naturlige bakterieflora i området.

Er du i tvivl, er du altid velkommen til at søge råd og vejledning på dit lokale apotek.

Apotekets Intimsæbe

Undgå lugtgener og opnå en friskere, renere fornemmelse. Apotekets Intimsæbe er en mild og skånsom, tyktflydende sæbe til daglig vask og pleje af huden i intimområdet. 250 ml.

Apotekets Intim Vaskeservietter

Til skånsom vask af intimområdet. Med glycerin, der beskytter mod udtørring af huden og mælkesyre, der sikrer den rette pH til opretholdelse af den naturlige balance i intimområdet. Uden parfume. 15 stk.

37

Spørg bare os om…

Den gode balance i intimområdet

Hvis du oplever svie, kløe, irritation eller tørhed i dit intimområde, er det et tegn på, at den naturlige balance i området har forskubbet sig. Det kan der være mange årsager til, blandt andet menstruation, graviditet, medicinindtag, stress, manglende luft til området eller lignede.

Det intime område har det bedst, når der er en god balance og et surt miljø med en lav pH­værdi omkring

3,8­4,2. En høj pH forstyrrer derimod balancen, så svampe og uønskede bakterier får bedre vilkår til at overtage de gavnlige mælkesyrebakterier, der ellers beskytter området og mindsker risikoen for udvikling af svamp eller irritereret underliv med svie og kløe.

Få den rette rådgivning om intimpleje og ­produkter på apoteket.

TENA® Men Active Fit

Absorbent protector level 2 giver sikker beskyttelse til moderat ufrivillig vandladning. Designet til mænd. Svanemærket. 10 stk.

Danatekt Barrierecreme

Beskytter huden på hele kroppen - også de intime områder. Cremen lægger en vandafvisende barriere på huden samt plejer, blødgør og hjælper med at genopbygge hudbarrieren. Til børn og voksne med tør, kløende, rød og irriteret hud. Uden parfume. Svanemærket og AllergyCertified. Vegansk. 150 ml.

Danatekt Rensecreme

Cremen kan bruges på hele kroppen - også de intime områder. Bruges til små rifter, vabler, udsat hud eller hudløshed mellem hudfolder på mave, under bryst, armhuler, bag ører, røde barnenumser. Uden parfume. Svanemærket og AllergyCertified. Vegansk. 150 ml.

38 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023

Vagisan Fugtighedscreme

Mod tørhed i skeden. Fugtighedscremen tilfører både fugt og nærende lipider (fedtstoffer) og lindrer symptomerne på tørhed i skeden og i det ydre intimområde. Med applikator. 50 g.

Levodonna®

Anvendes som nødprævention op til 72 timer (3 døgn) efter ubeskyttet samleje eller svigt af præventionsmetode for at forhindre graviditet. 1,5 mg. 1 stk. For mere information om Levodonna®, se pligtteksten på side 63.

Multi-Gyn ActiGel

Behandler bakteriel vaginose og reducerer de relaterede symptomer, såsom uønsket fiskelugt og gråt udflåd. Få direkte beroligende virkning af kløe, svie og irritation i underlivet. Klinisk dokumenteret effekt. 50 ml.

Canesbalance® Vaginal gel

Behandling af symptomer på bakteriel vaginose. Genopretter den normale pH-balance i skeden, så den grimme lugt forsvinder. Bidrager også til at den naturlige bakterieflora i skeden bliver genoprettet. 7 x 5 ml.

EllaOne®

Nødprævention til forebyggelse af graviditet efter ubeskyttet samleje eller svigt af prævention. Kan anvendes op til 120 timer (5 døgn) efter ubeskyttet samleje eller svigt af præventionsmetode for at forhindre graviditet. Til kvinder over 16 år. 1 stk.

For mere information om ellaOne®, se pligtteksten på side 63.

39

Mepilex Border Flex Lite

Et kvalitetsplaster som kan fjernes uden smerte. Mepilex Border Flex Lite beskytter huden, giver en hurtigere heling af såret og en pænere ardannelse. Kan anvendes til mindre skrammer. 4x5 cm.

Hansaplast

Mickey & Friends

Kan bruges til sår, snitsår og hudafskrabninger. Plasteret beskytter og dækker mindre sår mod snavs og bakterier. Fleksibelt materiale, der er vandafvisende, hudvenligt og smertefrit at fjerne. 20 stk.

Hvordan renser man et sår?

Nexcare™ Aqua Clear Waterproof

Plastret er designet til at blive siddende under våde forhold som badning. Holder vand ude og beskytter mindre sår mod snavs og bakterier for at modvirke infektion. Åndbart, fleksibelt og vandtæt materiale: Ultra-tyndt og komfortabelt at have på. 14 stk.

Leukoplast Leukomed T Plus

En steril, vandtæt bandage, der kan bruges i badet. Bandagen er lavet i åndbart materiale og er let at påsætte. Føles som et tyndt ekstra lag hud. 5 stk.

Såret skal være helt rent, før du sætter f.eks. et plaster på. Det nedsætter risikoen for infektion og gør helingsprocessen kortere. Rens såret i lunkent vand uden sæbe og brug en fnugfri kompres eller engangsvaskeklud. Herefter kan du sætte et plaster på, såret heler nemlig bedst i et fugtigt sårmiljø.

TEMA: SÅRPLEJE
40 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023

Hvad er transportsyge?

Transportsyge er en ubehagelig tilstand som opstår, fordi vores hjerne ikke opfatter kroppens bevægelser og det, vi ser, på samme måde.

Tilstanden opstår, når vores hjerne ikke kan genkende den kombination af sanseoplevelser, den opfatter. Eksempelvis risikerer vi at få transportsyge, hvis vores balancesystem i det indre øre sender beskeder til hjernen om bevægelse, mens vores synssans ikke opfatter bevægelse. Det er det, der sker, når du sidder stille i en bil, der bevæger sig.

Du kan heldigvis forebygge og lindre ubehaget ved transportsyge:

• Sørg for at have lidt mad i maven inden turen

• Sørg for at drikke vand undervejs

• Undgå at sidde med hovedet bøjet forover, eksempelvis når du læser en bog

• Fokusér på horisonten eller på et fjernt stationært objekt

• Få rigeligt med frisk luft. Rul vinduet lidt ned, eller hold pauser undervejs på turen

Marzine®

Anvendes mod transportsyge som søsyge, køresyge og luftsyge. Tabletten skal tages 1-2 timer før afrejse. Til voksne og børn over 6 år. 50 mg. 10 stk.

For mere information om Marzine® 50 mg, se pligtteksten på side 63.

41 TEMA: TRANSPORTSYGE

Allergi – hvad sker der?

Flere og flere udvikler allergi, og op mod en million danskere lider i dag af høfeber. Men hvorfor bliver vi så allergiske?

Gode råd mod allergi

• Luft ud i boligen tidligt om morgenen og sent om aften, hvor der er færrest pollen i luften

• Hold døre og vinduer lukkede i løbet af dagen, når pollentallene er høje

• Husk at dage med sol, varme og blæst giver mange pollen. Dage med regn, lave temperaturer og overskyet vejr giver få eller ingen pollen

• Er husstøvmider et problem, så hold luftfugtigheden i soveværelset lav. Brug vaskbare puder og dyner, og vask dem ved mindst 60 grader ca. hver anden måned

• Undgå tobaksrøg, røg fra brændeovn og åben ild, os fra stearinlys, parfume og forurenet luft, da det kan forværre allergi

42 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023 TEMA: ALLERGI

Vi bliver allergiske, når vores immunsystem ved en fejl overreagerer på et ellers harmløst stof i vores omgivelser. Det kan for eksempel være pollen, husstøvmider, dyrehår, svampesporer og visse fødevarer. Kroppen reagerer mod fjenden ved at udskille stoffet histamin, som skal hjælpe os af med allergenerne. Det medfører desværre gener som kløe, øget sekretion, hævelse og rødme. Især høfeber er udbredt. Inden for de seneste 20 år har man set en to-tre-dobling i antallet af personer med høfeber. Ofte er det pollen, der udløser allergien. Forekomsten af astma er også stigende. Forskerne ved ikke, hvorfor tallene stiger, men peger på den moderne vestlige livsstil som en årsag. Man ved, at der er mere allergi blandt byboere end landboere, og at høfeber forekommer hyppigere hos borgere i København og omegn end i resten af befolkningen.

Hvilke faktorer spiller ind?

En af teorierne går på, at stigningen i pollenallergi skyldes et samspil mellem forurening og pollen. Arvelige faktorer spiller også ind. Man ved, at børn kan arve tilbøjeligheden til at udvikle allergi fra deres forældre, og at de er dobbeltdisponerede, hvis begge forældre har allergi. Selvom generne betyder meget for, om man udvikler allergi, så opstår allergi også i familier uden kendt allergi. De daglige omgivelser har nemlig også betydning. Generelt mener man, at ændringer i vores livsstil, miljø og indeklima er faktorer, der har indflydelse på den øgede forekomst af allergier siden 1960erne. Her er nogle af faktorerne:

Vestlig livsstil

Vi bevæger os for lidt, opholder os mere indendørs, spiser flere raffinerede madprodukter, er mere overvægtige, drikker mere alkohol, er mere stressede og holder flere pelsdyr i hjemmet.

Flytning fra land til by Vi bor i højere grad i moderne/tætte boliger med nedsat ventilation, højere

luftfugtighed og i et miljø med mere luftforurening.

Hygiejneteorien

Vi lever for rent, udsættes for antibiotika og får derved en anden tarmflora og et ændret immunsystem, som reagerer på stoffer, det ikke burde.

Man ved, at både indendørs og udendørs faktorer kan øge risikoen for allergiske sygdomme. Indendørs ved man, at tobaksrygning, pelsdyr og husstøvmider spiller ind. Hvis husstøvmider er et problem, bør du sørge for at holde luftfugtigheden i soveværelset lav ved at lufte godt ud og lade være med at tørre tøj indendørs. Du bør anskaffe vaskbare puder og dyner, og huske at vaske dem ved mindst 60 grader ca. hver anden måned. For alle er det generelt en god ide at holde luften i boligen frisk og ren.

Udendørs er det især forurening fra trafikken i form af ozon, dieselpartikler og svovldioxid, som kan fremprovokere reaktioner hos allergikere. Forskere har blandt andet påvist, at partikler fra luftforureningen binder sig til pollenkorn, hvilket kan øge deres allergifremkaldende effekt. Omvendt kan pollen også binde sig til forureningspartikler. Mængden af pollen og svampesporer er samtidig generelt steget.

Hjælp mod pollenallergi

Har du høfeber på grund af pollen, kan du ved at følge med i pollentallene forsøge at tilrettelægge en forebyggende livsstil og behandling. Forsøg at begrænse din udsættelse for pollen. Gode råd omfatter at lufte ud i boligen tidligt om morgenen og sent om aftenen, efter at duggen er faldet. Og at holde døre og vinduer lukkede i løbet af dagen i perioder med høje pollental. Undgå også at tørre tøj udendørs, når pollentallene er høje.

På dit apotek kan du få flere gode råd om lindring og forebyggelse af allergi.

43

Alnok® Oral Opløsning

Lægemiddel mod allergi til voksne og børn fra 2 år. Drikkeklar opløsning med banansmag til behandling af øjne- og næsesymptomer ved sæsonbetinget og helårs allergisk snue samt nældefeber. Virkningen begynder inden for ½ - 1 time og varer ca. 24 timer. 1 mg/ml. 150 ml.

For mere information om Alnok®, se pligtteksten på side 63.

Benaliv® Næsespray

Til dig med allergisymptomer i næsen. Virker næsten øjeblikkeligt og lindrer i adskillige timer. Til voksne og børn fra 2 år. 150 doser. 1 stk.

For mere information om BENALIV®, se pligtteksten på side 64.

Benaliv® Øjendråber

Til dig med allergisymptomer i øjnene. Virker inden for få minutter og i op til 12 timer. Til voksne og børn fra 2 år. 4 ml.

For mere information om BENALIV®, se pligtteksten på side 64.

Alnok®

Lægemiddel mod allergi til voksne og børn fra 6 år. Tabletter til behandling af øjne- og næsesymptomer ved allergisk snue og høfeber samt symptomer ved nældefeber. Virkningen begynder inden for ½ - 1 time og varer ca. 24 timer. 10 mg. 30 stk.

For mere information om Alnok®, se pligtteksten på side 63.

Allergodil® Næsespray

Næsesprayen virker mod høfeber og symptomer på overfølsomhed i næsen for eksempel nys og løbende næse. Til voksne og børn over 6 år. 10 ml. 1 stk.

For mere information om Allergodil®, se pligtteksten på side 63

Desloratadine Sandoz

Et antihistamin, som lindrer symptomer ved allergisk snue og nældefeber. Lindring af symptomerne varer en hel dag og hjælper dig med at genoptage dine normale daglige aktiviteter og søvn. Til voksne og børn i alderen 1 år og derover. 0,5 mg. 120 ml.

For mere information om Desloratadine Sandoz® 5 mg, se pligtteksten på side 63.

44 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023

Hvordan bekæmper jeg lopper hos mit kæledyr?

Det er helt normalt, at dit kæledyr får lopper, når dyret bevæger sig udenfor. Højsæsonen for lopper er fra sidst på sommeren og til omkring jul. Du kan tjekke dit kæledyr for lopper ved at rede pelsen igennem med en tættekam og banke kammen ned på et stykke vådt, hvidt papir. Bliver papiret rødbrunt, er det tegn på loppeekskrementer. Giv dyret en loppekur, støvsug jævnligt og grundigt og tjek løbende dyrets pels, indtil lopperne er udryddet.

Bayvantic® Vet

Klæd din hund på med Bayvantic® vet. Beskytter din hund mod parasitter som flåter, lopper, visse myg og fluer i op til 4 uger. Findes til hunde i alle vægtklasser. Her vist til hunde fra 25-40 kg. 4 pipetter pr. pakke.

For mere information om Bayvantic® vet. spot-on, se pligtteksten på side 64.

45 TEMA: DYR

GODE RÅD TIL behandling af skader og smertelindring

Hvordan behandler du akutte smerter her og nu og på længere sigt? Smerter opstår af mange forskellige årsager og skal behandles individuelt. Vi giver dig vores bedste råd til behandling, lige fra plaster til førstehjælp.

Et fald på asfalten, en efterreaktion på hård træning, uventede uheld eller en betændelsestilstand i slimhinderne. Akutte smerter kan opstå af mange forskellige årsager, og de kan komme helt uventede eller være en tilbagevendende gene. Men hvordan behandler du bedst smerter, både nu og her og på den lange bane?

Hvis du oplever livstruende sygdom eller skader, skal du altid ringe 1­1­2 med det samme. Her vil du få kontakt til sundhedsfagligt personale, der kan hjælpe dig videre, så du får den nødvendige, akutte behandling. Har du behov for behandling på en skadestue, skal du ringe til vagtlægen, hvor du vil få hjælp til det videre forløb.

Mange, mindre alvorlige skader kan dog lindres og behandles i hjemmet af dig selv. Men det er vigtigt, at du har de rigtige remedier og ved, hvordan du skal forholde dig, så du sikrer, at din indsats gavner og lindrer smerterne hurtigst muligt. Her får du vores bedste råd.

Sådan behandler du akutte skader

Får du et grimt sår eller hudafskrabning, er det en god idé at få det behandlet hurtigst muligt. Enten med udstyret fra din førstehjælpskasse, hos lægen eller på skadestuen, hvis det er mere komplekst.

Sørg for at rense såret grundigt, så du sikrer dig, at der ikke sidder snavs og skidt deri. Det fremskynder helingsprocessen og sikrer, at der ikke opstår en generende betændelsestilstand. Sæt derefter et plaster over og lad det gerne sidde, indtil såret er begyndt at hele op. At såret skal have luft, er en skrøne, faktisk har sår bedst af det fugtige miljø, som dannes under et plaster.

Mens rifter, mindre sår og forstuvninger godt kan lindres hjemmefra, er det altid en god idé at søge råd hos din læge, hvis du er i tvivl. Ved mere komplicerede sår eller eventuelle knoglebrud, har du brug for behandling på en akutmodtagelse. De vil fortælle dig, hvad det videre forløb er, og om du eventuelt selv kan gøre noget for at lindre smerter og begrænse skaderne.

46 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023 TEMA: SMERTE

Sådan behandler du muskelsmerter

De fleste af os kender nok følelsen af ømme ben, arme og mavemuskler efter en træning. Men muskelsmerter kan føles så smertefuldt, at du bliver nødt til at smertelindre for at kunne være i det. Når muskler bliver varmet op, slapper de automatisk mere af, og det fremskynder helingsprocessen. Det kan derfor være en god idé at bruge en varmedunk eller ­pude på området, ligesom du kan smøre med en varmende gel eller creme. Det kan også være nødvendigt at lindre smerterne med smertestillende creme eller tabletter, som fås i håndkøb på apoteket.

Muskelsmerter kan også opstå som følge af en forkert eller uvant bevægelse, ligesom du kan få ondt i ryg, nakke og skuldre, hvis din kropsholdning ikke er optimal. I de situationer er det en god idé at kigge nysgerrigt på dine vaner og bevægelser og se, om du med få handlinger kan minimere risikoen for fremtidige smerter. Det kan eventuelt være nyttigt at tale med egen læge eller en fysioterapeut om problemet.

Sådan behandler du slimhindebaserede smerter Smerter i øjne, næse og intimområde kan skyldes tørre og irriterede slimhinder. Selvom det ofte

ikke er akutte sygdomssituationer, kan slimhindebaserede smerter være forbundet med stort ubehag og irritation.

Behandling af slimhindebaserede smerter afhænger typisk af, hvilket område det rammer. Tørre og irriterede øjne kan lindes med fugtgivende øjendråber, ligesom generede slimhinder i næsen kan afhjælpes med en fugtgivende salve, næsespray med sesamolie eller saltvand.

Tørre og irriterede slimhinder i intimområdet kan ramme kvinder i alle aldre, og særligt efter overgangsalderen er det et udbredt fænomen, som mange kender til. Det kan dog også være aktuelt ved amning, brug af p­piller og ved visse former for behandling, for eksempel kemoterapi.

Tørhed i skeden behandles blandt andet med lokal hormonbehandling. Men du kan også selv lindre symptomerne ved at bruge fugtgivende intimgel, minimere vask, bruge intimsæbe eller intimvaskeolie og behandle med lægeordineret hormonbehandling. Er du i tvivl, er du velkommen til at spørge personalet på apoteket.

Kilder: sundhed.dk, netdoktor.dk

47

Pamol®

En allround smertestiller mod svage smerter. Virker også febernedsættende. 500 mg. 20 stk.

For mere information om Pamol® tabletter, 500 mg, se pligtteksten på side 65.

Pamol® Flash Smertestillende smeltetabletter mod svage smerter. Virker også febernedsættende. Smager af solbær. 500 mg. 8 stk.

For mere information om Pamol® Flash, se pligtteksten på side 65.

Triplo

Et middel mod smerter. Triplo kan anvendes mod svage smerter såsom hovedpine, muskel- og ledsmerter, menstruationssmerter og tandpine. Kan også tages mod migræne. 500+50 mg. 20 stk.

For mere information om Triplo, se pligtteksten på side 65.

Ibumetin®

Tag Ibumetin® mod muskel- og ledsmerter, hoved- og tandpine, menstruationssmerter og dén ømhed, du oplever i kroppen ved influenza. Til voksne over 18 år. 200 mg. 20 stk.

For mere information om Ibumetin®, se pligtteksten på side 64.

Ipren®

Tabletter som lindrer smerter i kroppen, for eksempel i muskler og led, men også ved menstruationssmerter og tandpine. 2 tabletter virker inden for 30 minutter og i op til 8 timer. 200 mg. 20 stk.

For mere information om IPREN® tabletter, 200 mg, se pligtteksten på side 64.

48 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023

Treo® Original og Treo® Hindbær

Giver hurtig lindring af migræne samt smerter som hovedpine og tandpine. Indeholder acetylsalicylsyre, som virker smertestillende og febernedsættende, og caffein, som øger den smertestillende virkning. Virker i op til 6 timer. 20 stk.

For mere information om Treo®, Treo® Citrus og Treo® Hindbær, se pligtteksten på side 65.

Gode råd mod akutte smerter

Smerter er kroppens måde at advare os om skader og få os til at begrænse skadens omfang. Der findes både akutte og kroniske smerter, og de er forskellige i forhold til både varighed, og hvordan du oplever smerten. Akutte smerter forsvinder, når skaden er helet, eller sygdommen er behandlet. De kan vare fra et par dage til flere uger. Mens kroniske smerter varer 3-6 måneder eller længere.

For de akutte smerter findes der et bredt udvalg af smertestillende præparater, som kan hjælpe dig. Hør nærmere på apoteket.

Kodimagnyl®

En effektiv hovedpinetablet med acetylsalisylsyre og codein, der virker smertestillende. Til voksne: 1-2 tabletter højst 4 gange daglig. 500/9,6/150 mg. 20 stk.

For mere information om Kodimagnyl®, se pligtteksten på side 64.

FUTURO™ Comfort Albuestøtte Designet med strategisk placerede puder, der giver et målrettet tryk på dine skadede sener. Behagelig, elastisk albuestøtte i strikmateriale. Dens fleksibilitet giver en naturlig bevægelsesfrihed, samtidig med at den er usynlig under tøjet. 1 stk.

49

Hav en klar plan, når rygetrangen melder sig

Det er svært at kvitte smøgerne, men endnu sværere at vedligeholde et rygestop på sigt. Cigaretter er dybt afhængighedsskabende, og du vil opleve kraftige abstinenser, når du holder op med at ryge.

Det er afgørende, at du har en klar plan for, hvordan du vil møde abstinenserne, når de opstår, for du vil opleve dem gentagne gange, særligt i den første tid. Med en klar plan bliver det nemmere at modstå fristelsen og undgå at falde i.

Gode råd til aktiviteter, når rygetrangen melder sig:

• Gå en tur og træk vejret dybt ned i lungerne

• Hold fingrene beskæftiget eventuelt ved at strikke, tegne eller kryds-og-tværs

• Hav altid sunde snacks på dig for eksempel gulerødder eller mandler

• Visualiser, at du står igennem trangen og er ét skridt tættere på et røgfrit liv

• Drik et stort glas vand

• Se dig i spejlet og nyd, at aldringsprocessen går langsommere, når du ikke ryger

• Skriv dine drømme ned for et sundere liv uden røg

50 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023 TEMA: RYGEAFVÆNNING
Kilder: sundhed.dk, sst.dk, netdoktor.dk

Nicorette® Invisi Plaster

Med ét plaster (om dagen) lindres rygetrangen. Plastret fra Nicorette® afgiver en kontrolleret dosis nikotin, som optages gennem huden over 16 timer. Plastret skal tages af om aftenen, og et nyt plaster sættes på næste dag. Nemt og diskret. Til voksne. 25 mg. 14 stk.

For mere information om Nicorette® InvisiPatch 25 mg., se pligtteksten på side 65.

Gode råd til rygestop

• Søg råd på apoteket, hos din læge eller en rygestopkonsulent

• Hold øje med rygestopforløb, der er specielt udviklet til din aldersgruppe

• Læg din personlige slagplan for rygestoppet og hold planen til punkt og prikke

• Inddrag gerne familie, venner og kolleger i planen

• Nyd godt af dine sundhedsgevinster. Dyrk for eksempel mere motion som følge af bedre vejrtrækning

• Husk at belønne dig selv, når du runder et delmål og når du kommer helt i mål

Nicorette® QuickMist Mundspray Lindrer rygetrang efter 30 sekunder. Mundsprayen fra Nicorette® hjælper med at bekæmpe rygetrang. 1-2 pust lindrer rygetrangen. Til voksne. 200 mg. 2 stk.

For mere information om Nicorette® QuickMist Freshmint, se pligtteksten på side 65.

51

Gode råd til behandling af halsbrand

Svien i mave og hals, en dårlig smag i munden og fysisk ubehag. Mange mennesker lider dagligt af halsbrand eller sure opstød, og det påvirker dagligdagen negativt. Du kan lindre symptomerne med få ændringer i din hverdag eller ved at tage et syreneutraliserende præparat.

De fleste har prøvet den ubehagelige fornemmelse af at have halsbrand eller sure opstød. Den kvalmende fornemmelse, der giver en dårlig smag i munden og kan give hals- og mavesmerter. Det skønnes, at op mod 5-10 % af den voksne befolkning har daglige symptomer på den generende lidelse, men kun ganske få søger læge for at lindre symptomerne.

Oplever du hyppig halsbrand, er det dog en god idé at være opmærksom og tage symptomerne alvorligt. Lidelsen er ikke kun ubehagelig og generende i dagligdagen, mavesyren kan også give betændelse og sår på spiserøret, så du kan opleve permanente skader. Ofte kan ganske få tiltag i hverdagen nedsætte tilfældene af halsbrand, ligesom mange oplever positiv effekt ved håndkøbspræparater, der neutraliserer syren i maven. Her får du vores bedste råd til, hvordan du lindrer symptomerne ved de ubehagelige opstød.

Hvad er halsbrand?

Halsbrand kaldes også reflukssymptomer, som betyder tilbageløb. Nederst i spiserøret sidder en lukkemuskel, som skal forhindre mavens sure indhold i at løbe tilbage op i spiserøret. Fungerer den lukkemuskel ikke optimalt, giver det mulighed for, at mavesyren glider tilbage op i spiserøret og munden, og sådan opstår halsbrand.

Udover at være ubehageligt, kan halsbrand og sure opstød give sviende smerter i den øverste del af maven. Det skyldes, at slimhinden i spiserøret ikke er rustet til at modstå mavens sure indhold, og lider du af halsbrand i en længere periode, kan slimhinden blive betændt og danne sår.

Medicin mod halsbrand

Kan du ikke lindre halsbrand med ovenstående råd, findes der flere lægemidler i håndkøb, der kan hjælpe. Lider du af sure opstød og milde tilfælde af

52 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023 TEMA: HALSBRAND

halsbrand, kan et anti-refluksmiddel hjælpe. Præparatet danner et skumlag i maven som forhindrer, at indholdet glider tilbage i spiserøret.

Lider du af sporadisk halsbrand, eller oplever du kun milde gener, kan du overveje et syreneutraliserende middel. Det virker hurtigt, men til gengæld er virkningen kun kortvarig. Lægemidlet er ikke hensigtsmæssigt til hyppige og langvarige symptomer, da det kan påvirke optagelsen af andre lægemidler samt jern.

Oplever du hyppige symptomer eller lider særligt af halsbrand om natten, kan et middel, der hæmmer produktionen af mavesyre, være en god idé. Husk dog, at det er meget vigtigt at tage medicinen som anbefalet.

Er du i tvivl om, hvilket præparat, der passer bedst til dine symptomer, er du altid velkommen til at spørge personalet på apoteket om råd og vejledning. Oplever du halsbrand, sure opstød eller mavesmerter i over 14 dage, anbefaler vi dog,

Kilder: sundhed.dk, babyinstituttet.dk

at du taler med din læge. Dit spiserør kan tage varig skade af længerevarende halsbrand, ligesom symptomerne kan være tegn på andre og mere alvorlige sygdomme.

Halsbrand under graviditeten

Er du gravid, kan du opleve sure opstød som et irriterende symptom, der kan forekomme i hele graviditeten. Det kan skyldes en øget tilstedeværelse af hormonerne progesteron og relaxin under graviditeten, der kan give øget halsbrand i starten af graviditeten.

Langt de fleste vil dog opleve halsbrand i den sidste del af graviditeten, når presset i bughulen øges markant på grund af den voksende livmoder, der trykker på de indre organer. Selvom det ikke er farligt for hverken mor eller baby, kan halsbrand i graviditeten være voldsomt generende, særligt hvis du også er plaget af kvalme. Følg de gode råd længere oppe i artiklen, det kan lindre symptomerne.

7 tips til behandling af halsbrand

Lider du af tilbagevendende halsbrand, er der flere initiativer, du selv kan tage for at forebygge anfald og lindre symptomerne, når du er ramt.

1. Undgå så vidt muligt at gå i stramtsiddende tøj. Det kan lindre presset på lukkemusklen

2. Refluks opstår ofte, når man bøjer sig forover, fordi det øger presset på maven og lukkemusklen. Lav i stedet et bøj i benene, når du skal løfte eller nå noget

3. Visse mad- og drikkevarer påvirker syreproduktionen og lukkemekanismen. Undgå derfor kaffe, te, chokolade, pebermynte, fed, røget eller stærkt krydret mad og især alkohol

4. Spis mindre portioner fordelt over dagen og undgå at spise de sidste tre timer før sengetid. Lider du af en defekt lukkemuskel ved spiserøret, vil den ikke kunne holde mavesyren tilbage, når du lægger dig ned

5. Er du plaget af halsbrand om natten, kan det være en god idé at hæve hovedgærdet, da det kan modvirke tilbageløb, mens du ligger ned

6. Tab dig, hvis du er overvægtig

7. Undgå rygning

53

Halsbrand og sur mave?

Mange kender den smertende, sviende og brændende fornemmelse i mellemgulvet, bag brystbenet eller i halsen og de sure opstød, hvor mavesyren trænger helt op i svælg og mund. Det er ikke særligt behageligt og i de fleste tilfælde kan symptomerne afhjælpes ved at være opmærksom på kosten eller ved at indtage et middel, der kan neutralisere mavesyren.

På apoteket står personalet klar til at besvare spørgsmål om halsbrand, sure opstød og mavesyrerefluks – og apoteket tilbyder tilmed et bredt udvalg af forebyggende og lindrende lægemidler.

Galieve® Cool Mint

Balancid® Novum

Tyggetabletter med pebermyntesmag, som lindrer sure opstød og halsbrand samt svien i maven på grund af for meget mavesyre. Til voksne. 449+104 mg. 30 stk.

For mere information om Balancid® Novum, se pligtteksten på side 65.

Mikstur med frisk smag af mint. Galieve® mikstur kan lindre halsbrand og sure opstød på kun 3 minutter. Virker i op til 4 timer. Til voksne og børn over 12 år. 300 ml.

For mere information om Galieve® Cool Mint, se pligtteksten på side 66.

Alminox® Med Pebermyntesmag

Bruges ved for meget mavesyre, halsbrand, sure opstød og svien i maven. Til voksne: 1-3 tyggetabletter efter behov. 500 mg/100 mg. 100 stk.

For mere information om Alminox® DAK, se pligtteksten på side 66.

Spørg bare os om…
54 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023

Dosispakket medicin –

enkelt og sikkert

Spørg på apoteket

Måske kan dosispakket medicin være noget for dig eller en du kender

Det er ubehageligt at være i tvivl, om man tager sin medicin på det rigtige tidspunkt og i den rette dosis. Vil du bruge din energi på noget andet end at spekulere over, hvorvidt du tager medicinen korrekt, så kan dosispakket medicin være løsningen for dig.

Med dosispakket medicin kan du holde styr på din medicin, uanset hvor meget medicin du får, og hvilken alder du har. Her bliver medicinen pakket i små engangsposer med dato og tidspunkt for, hvornår på dagen medicinen skal tages. På den måde får du et nemt overblik over den medicin, du skal have. De små engangsposer pakkes op og udleveres som dosisruller på apoteket.

Dosisrullerne bliver pakket for 14 dage ad gangen. Vi pakker medicinen ud fra den recept, du har fået af lægen, når lægen skriver på recepten, at medicinen skal dosispakkes. Det er avancerede pakkemaskiner, der bliver brugt og vi kontrollerer selvfølgelig, at alt er pakket korrekt, så kvalitet og sikkerhed er i top.

Den dosispakkede medicin gør det lettere at tage den rigtige dosis på det rette tidspunkt, også når der er tale om flere typer medicin ad gangen. Samtidig er de små dosisposer lette at have med sig på farten. Dosispakket medicin er med til at skabe sikkerhed og tryghed i brugen af medicin.

55

Labidan Læbe- og Næsesalve

Salven lindrer, plejer og beskytter tørre og sprukne læber samt irriteret og rød hud omkring næsen. Effektiv ved forkølelse, løbenæse samt som pleje af læber på solferien. 10 ml.

Gode råd mod forkølelse

• Undgå at berøre næse og øjne efter kontakt med forkølede personer

• Hold kroppen varm og undgå

længerevarende kulde

• Hold afstand til andre forkølede, hvis dette er muligt

• Vask hænder med sæbe og håndsprit – især når du har pudset

næse

• Brug engangslommetørklæder og smid dem straks ud efter brug

• Sørg for at lindre symptomerne med præparater fra apoteket

Mucolysin® Brusetabletter

Slimløsnende hostemiddel ved hoste med sejt slim. Løsner slim i hals og lunger og letter hosten. Brusetabletter med skovbærsmag. Kan anvendes af voksne og børn fra 14 år. 600 mg. 10 stk.

For mere information om Mucolysin®, se pligtteksten på side 66.

Granon®

Et slimløsnende hostemiddel til hoste med sejt slim. Brusetabletter med citronsmag. Til voksne og børn over 6 år. 200 mg. 20 stk.

For mere information om Granon®, se pligtteksten på side 66.

56 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023 TEMA: FORKØLELSE

Zyx® Citron

Sukkerfri sugetablet virker smertelindrende på øm, rød og irriteret hals. Zyx® har en hurtigvirkende og lokalbedøvende effekt og kan også anvendes til at dæmpe smerter efter tandkirurgi. Til voksne og børn fra 6 år. 20 stk.

For mere information om Zyx®, se pligtteksten på side 66.

Zymelin® Næsespray m/u Menthol

Mod tilstoppet næse ved forkølelse og bihulebetændelse. Få luft i næsen efter få minutter. Virkningen holder i op til 10-12 timer. Mindsker hævelsen af slimhinderne, så det er nemmere at trække vejret gennem næsen. Konserveringsfri. Til voksne og børn fra 10 år. 1 mg/ml. 10 ml.

For mere information om Zymelin® og Zymelin® Menthol ukonserveret næsespray, se pligtteksten på side 66.

57

Hård mave? Undgå forstoppelse

Mavekneb, hård mave, sammensnøret mave, ondt i siden... det ukære barn har mange navne. Vi taler her om forstoppelse og den ubehagelige og ofte smertefulde tilstand, hvor du har svært ved at komme af med afføringen.

Selv raske mennesker med en normal tarmfunktion oplever forstoppelse og hård mave, og meget ubehag kan undgås med nye vaner.

Forstoppelse er blevet et stigende problem i samfundet. Eksperterne skønner, at mellem 10 og 20 % af den danske befolkning lider af hård mave eller forstoppelse i varieret omfang*. Kvinder, 15-40-årige og ældre, er overrepræsenteret i statistikkerne, og antallet af børn og unge i behandling mod forstoppelse er steget markant i de senere år.

Sjældnere toiletbesøg

Forstoppelse viser sig først og fremmest ved, at du sjældnere skal på toilettet. De fleste går på toilettet dagligt for at skille sig af med afføringen. Det sker med dages mellemrum, hvis du har forstoppelse. Nogle gange kan der være tale om en skjult forstoppelse, hvor tyktarmen er helt fyldt op, også selvom du har været på toilettet dagligt.

Smertelige symptomer

Symptomerne på forstoppelse er som regel hård afføring, at den skal presses hårdt ud, og fornemmelsen af at tarmen ikke er tømt efter toiletbesøget. Forstoppelse giver ofte mavesmerter og trykken nedadtil i højre eller venstre side af maven. Tit bliver maven oppustet og udspilet, og forstoppelse kan også føre til dårlig ånde og ildelugtende prutter. Tilmed ses kortvarige, influenza-lignende tilfælde.

Vidt forskellige årsager Årsagerne til forstoppelse kan være vidt forskellige og afhænger af en række individuelle forhold, personlige faktorer i hverdagen, forbindelser til andre sygdomme (og indtag af medicin) og ikke mindst den aktuelle livsstil spiller ind på graden af en forstoppelse. Kort sagt er det sjældent en enkelt årsag, der fører til forstoppelse, men et sammenfald af flere. En stresset livsstil, dårlige madvaner og begrænset motion er alle årsager til hård mave. Derudover er det vigtigt, at du ikke fravælger at gå på toilettet, når behovet opstår.

58 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023 TEMA: MAVEN

Kilder: Maveguiden.dk, netdoktor.dk, sundhed.dk, dagenssundhed.dk, gigtforeningen.dk og gerdjohnsen.dk

*Se artiklen «Forstoppelse” af speciallæge Svend Schulze på www.sundhed.dk

8 gode råd mod forstoppelse

1. Spis fiberrigt - rugbrød, fiberbrød, knækbrød, havregryn, tørrede frugter og spis groft og grønt

2. Spis regelmæssigt tre hovedmåltider og diverse mellemmåltider med frugt

3. Pas dine toiletbesøg og undertryk aldrig trangen til at komme af med afføringen, selvom du har hård mave

4. Sid rigtigt på toilettet, gerne på hug og gerne med en skammel

5. Drik rigeligt med væske i løbet af dagen, gerne 1,5 liter i alt

6. Dyrk motion mindst en halv time dagligt og forstærk dermed tarmens bevægelser

7. Søg læge, hvis du ikke kan afhjælpe forstoppelsen med disse råd eller et mildt afføringsmiddel

8. Søg altid læge, hvis du har blod i afføringen eller dit afføringsmønster ændrer sig uden grund

59

Magnesia DAK

Bruges ved forstoppelse. Drik rigeligt med vand, da det har betydning for den afførende virkning. Den afførende virkning indtræder efter 6-8 timer. Tag 2-3 tabletter efter behov. 500 mg. 100 stk.

For mere information om Magnesia DAK, se pligtteksten på side 66.

Glyoktyl®

Anvendes mod forstoppelse eller til tarmtømning før under søgelse eller operation. Præparatet indføres i endetarmen og opløsningen vil udløse en afføringsrefleks og blødgøre afføringen. Virkningen vil sædvanligvis indtræde i løbet af 5-20 minutter. 7,5 ml.

For mere information om Glyoktyl®, se pligtteksten på side 67.

Microlax®

Hurtig lindring af forstoppelse. Microlax® virker blødgørende ved at øge vandindholdet i afføringen. Tubespidsen indføres der, hvor problemet er - i endetarmen - og påvirker derfor ikke resten af fordøjelsessystemet. Giver lindring inden for 15 minutter. 4 x 5 ml.

For mere information om Microlax®, se pligtteksten på side 66.

Toilax® Enterotabletter og Kombipakning

Afføringsmiddel i tabletform eller rektalvæske. Virker ved at fremme tarmens bevægelser og øge salt- og vandindholdet i tarmen, så afføringen blødgøres. Anvendes i en kortere periode mod forstoppelse og ved tarmtømning før operation, røntgen- eller tarmundersøgelse. Pakning med 25 stk. enterotabletter eller kombipakning med 4 stk. enterotabletter og 1 stk. rektalvæske. 5 mg.

For mere information om Toilax® 5 mg enterotabletter, se pligtteksten på side 67.

60 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023

Colpermin®

Et godkendt naturlægemiddel til symptomatisk lindring af mindre kramper i mave-tarm-kanalen, flatulens og abdominalsmerter, især hos patienter med irritabelt tarmsyndrom. Til voksne, unge og børn fra 8 år. 30 stk.

For mere information om Colpermin®, se pligtteksten på side 67.

Imodium® Plus

Lindring af diarré. Imodium® Plus er til dig der samtidig med diarré oplever gener som oppustethed, mavekneb og luft i maven. Til voksne og børn over 12 år. 2+125 mg. 12 stk.

For mere information om Imodium® Plus, se pligtteksten på side 67.

Hvordan stopper man diarré?

Diarré kan skyldes mange forskellige faktorer; en infektion, en madvare du ikke kan tåle, uhygiejnisk behandling af mad, sygdomme eller visse former for medicin. Der findes forskellige slags medicin, der kan hjælpe mod diarré. Det er vigtigt at huske, at medicinen måske kun fjerner symptomerne og ikke selve årsagen til diarréen.

Moxalole®

Pulver til oral opløsning, der virker mod forstoppelse ved at binde vand til afføringen, som bliver blødere og mere fyldig, så der bliver sat gang i tarmbevægelserne. Moxalole® har en mild citronsmag og skal opløses i vand. Virkning indenfor et døgn efter indtag. Til voksne og børn over 12 år. 20 stk. breve.

For mere information om Moxalole®, se pligtteksten på side 67.

Imolope®

Anvendes mod akut opstået diarré. Imolope® virker ved at gøre madens passage gennem tarmene langsommere. Derved bliver tabet af væske og næringsstoffer i kroppen mindre, og du får lettere ved at optage vand og mineraler. Resultatet er en mere fast og mindre hyppig afføring. Kan anvendes af voksne og børn over 12 år. 2 mg. 10 stk.

For mere information om Imolope®, se pligtteksten på side 67.

Hvis du lider af kronisk eller akut diarré, er der flere præparater, der kan være til hjælp. Kom ned forbi apoteket og få rådgivning til valg af produkt.

Spørg bare os om…
61

Har du husket alt til ferien?

Aftersun

Akut og forebyggende allergimedicin

Akut og forebyggende medicin til feriemave

Desinficerende midler (sårrens, håndsprit osv.)

Fodprodukter (fodcreme, fodfil osv.)

Forkølelsessårsprodukter

Fugtighedscreme

Hygiejneartikler (vatrondeller, bind osv.)

Insektmidler

Læbepomade med solfaktor

Medicin til halsbrand og sure opstød

Mundbind

Mundskyllevæske

Mælkesyrebakterier

Næsespray

Papirlommetørklæder

Personlige toiletartikler

Plaster

Produkter til intimhygiejne

Prævention

Receptpligtig medicin

Rygeafvænningsprodukter

Shampoo / balsam / bodyshampoo

Medicin

Solbeskyttelse til børn og voksne

Støttebind (til evt. forstuvninger)

Støttestrømper til den lange fly- eller biltur

Tandbørste og tandpasta

Termometer

Transportsygemedicin

Vabelplaster

Øjendråber

62 | Sundhedsmagasin nr. 3 2023

Vidste du:

• At du møder faguddannet personale på apoteket, når du har behov og tid

• At apotekspersonalet tilbyder en række serviceydelser bl.a.:

• Dosispakket medicin

• Medicinsamtale til borgere med en nydiagnosticeret kronisk lidelse

• Medicinsamtale til borgere, der oplever problemstillinger i forhold til brugen af medicin til kroniske lidelser

• Tjek på anvendelse af inhalationsmedicin

• At en behandlerfarmaceut kan genordinere visse receptpligtige lægemidler til borgere i stabil behandling, som ikke har en gyldig recept, men som har et behandlingsmæssigt behov

• At apotekspersonalet stiller spørgsmål for at kunne anbefale den bedste løsning og give de bedste råd til din sygdom, sundhed og velvære

• At apoteket til hver en tid har tavshedspligt. Spørg bare os!

Der tages forbehold for trykfejl. April 2023. oerskovgruppen.dk · 28825 · 04.23