Apotekets Sundhedsmagasin 2-2023

Page 1

02 · 2023 | MAGASIN FRA APOTEKET OM SUNDHED OG VELVÆRE Konkurrencer Vind produkter fra Drogens Vital eller produkter fra Nexcare™ Indeholder GRATIS PRØVE Få faglig og personlig rådgivning på apoteket Apotekspersonalet har fokus på dine behov og ønsker
MED
TEMA:
BLIV SOMMERKLAR
PRODUKTER FRA APOTEKET

Få en god sommer med apoteket

Sommeren er lige rundt om hjørnet, og vi kan endelig gå i gang med at blive sommerklare. Men til sommeren hører også allergi, solbeskyttelse og feriediarre.

Mange danskere vurderes at være ramt af pollenallergi. Det kan give symptomer i form af øjne og næse, der klør og løber i vand, hyppig nysen og eventuelt hovedpine.

Pollensæsonen starter normalt allerede i marts med pollen fra hassel, el og birk, og slutter i august med pollen fra græs og bynke. Der findes forskellige behandlingsmuligheder for allergi. Den rette behandling afhænger dog af dine symptomer. Behandlingen kan være øjendråber, næsespray og tabletter.

Mange lægemidler mod allergi kan købes i håndkøb på apoteket. Uanset hvilken behandling der passer bedst til dig, er det vigtigt at tage lægemidlet, som står angivet på pakningen eller som apoteket eller lægen anbefaler. Du bør tale med din læge hvis du oplever at din allergi forværres, eller hvis medicinen ikke virker længere.

Til sommeren hører også varme og sol, og derfor er det vigtigt at beskytte huden mod solens stråler for at forebygge forbrænding af huden og hudkræft. Solcreme er uundværlig, når sommeren rigtig tager fat. Du bør anvende mindst solfaktor 15 herhjemme og solfaktor 30 ­50 under de varmere himmelstrøg. Børn bør generelt anvende solfaktor 30 ­50, mens helt små børn ikke bør opholde sig direkte i solen.

Sommeren kan desværre også byde på feriediarre. Feriediarre forårsages af uvante mikroorganismer som bakterier eller virus. Det viser sig ved diarre, opkastninger, mavesmerter og eventuelt feber. Ved feriediarre er det er vigtigt at drikke rigeligt med væske samt spise ekstra salt. Nogle har også god effekt af et lægemiddel mod diarre og/eller en elektrolytblanding. Disse købes på apoteket og kan medbringes i kufferten.

Det er desuden meget vigtigt med en god håndhygiejne både for at forebygge feriediarre, men også hvis man er blevet ramt af diarre.

Kom ind på apoteket og få hjælp til behandling af allergi, feriediarre og den bedst egnede solbeskyttelse til dig og din familie.

TEMA: Allergi 42 Dyr ........................... 40 Fodpleje ...................... 28 Forkølelse ..................... 48 Halsbrand ..................... 54 Hudpleje ...................... 10 Intimpleje ..................... 32 Kosttilskud 16 Lus ........................... 36 Maven ........................ 58 Mundhygiejne ................. 24 Rygeafvænning ................ 37 Sol............................ 4 Smerte ........................ 50 Søvn 31 Sårpleje ....................... 14 Transportsyge ................. 38 Øjne .......................... 25 Ørepleje ...................... 26 ARTIKLER: Soleksem ..................... 4 Sådan vælger du den rette hudpleje til sommeren ..... 6 Stik, bid, skrammer og sår – sådan behandler du selv ...... 12 Bliv sommersmuk med vitaminer og mineraler 14 Kronisk sygdom og vægttab er en dårlig cocktail ............ 20 Er dine ører klar til sommer? ..... 24 Er dine fødder klar til sommer? 26 Sådan holder du en god intimpleje ................. 32 Undgå transportsyge: Giv dig selv en god start på ferien ...... 38 Sådan plejer du bedst dit kæledyr 40 Forsommeren er højsæson for pollenallergi ...... 42 Når du lider af halsbrand 54 SE OGSÅ: Har du husket alt til ferien ....... 47 Konkurrence Apotekets......... 9 Konkurrence Nexcare™.......... 15 Konkurrence UniKalk® .......... 18 Pligttekster .................... 61 INDHOLD FÅ GODE VANER PÅ APOTEKET 2 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023 Rigtig god læselyst Rikke Nielsen Farmaceut

DAGLIG+ BØRN mælkesyrebakterier

Den søde, sjove og velsmagende tyggetablet, med naturlig jordbærsmag, er et dagligt tilskud, der bringer smilet frem på de fleste små ansigter.

Fra vores børn bliver født og gennem hele barndommen udsættes mave-tarmsystemet for både gode og dårlige bakterier. Mælkesyrebakterier er blandt de gode bakterier, som man kan supplere kosten med, og på denne måde bidrage til en balanceret tarmflora.

DAGLIG+ BØRN indeholder 4 forskellige stammer af mælkesyrebakterier, der er sammensat med henblik på at støtte børns tarmflora.

DAGLIG+ BØRN mælkesyrebakterier er til børn mellem 3-10 år.

Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret og afbalanceret kost eller sund livsstil.

3

Soleksem

Soleksem er en almindelig, forbigående hudsygdom, som rammer ca. 15 % af den skandinaviske befolkning – primært unge kvinder i alderen 10-30 år.

Forfatter: Carsten Sand, Overlæge, dr.med., speciallæge i hud ­ og kønssygdomme

4 | Sundhedsmagasin
TEMA:
nr. 2 2023
SOL

Symptomer på soleksem

Symptomerne varierer fra person til person, men er typisk:

• stærk kløe i de hudområder, som har været udsat for stærkt sollys

• rødligt udslæt med små knopper eller blærer

Nogle vil kun opleve få udbrud, mens andre vil være plaget i årtier.

Årsager til soleksem

Sygdommen skyldes meget stor følsomhed over for solens ikke-synlige ultraviolette stråler, de såkaldte UVAog UVB-stråler.

Når personer med øget tendens for soleksem udsættes for sollys, typisk i de tidligste forårsmåneder, fremprovokeres der i løbet af 2-3 dage en eksemreaktion med kløe og udslæt. Stærkt sollys under skiferie eller solarielys kan også fremkalde eksem.

Faresignaler

Man bør altid kontakte en læge, hvis man får udslæt efter at have været udsat for sollys. Hvis det ikke er soleksem, kan det være en anden sygdom, for eksempel:

• Nældefeber

• Lys-overfølsomhed efter indtagelse af medicin

• Øget lys-overfølsomhed som led i bindevævssygdommen lupus erythematosus

• Ophobning i huden af porfyriner som led i hudsygdommen Porfyria cutanea tarda

Hvad kan du selv gøre ved soleksem?

Hvis man et forår har reageret med soleksem, skal man de efterfølgende år:

• bruge solcreme med høj faktor på alle sol-udsatte hudområder - helst en som beskytter både mod UVA og UVB

• gerne anvende en luftig beklædning, som også vil beskytte mod solen

• generelt undgå solbadning eller at blive udsat for stærkt sollys, herunder solarium

Kilde: apoteket.dk

• være ekstra forsigtig og altid anvende høj solfaktor på vinterferier, hvor lyset kan være stærkt og reflekteres af sneen

Er man meget plaget af soleksem, kan man forebygge soleksem ved at få lysbehandling hos hudlægen. Det skal gerne gøres i marts-april måned.

Hvor udbredt er soleksem?

Der er tale om en forbigående eksem i forårs- og sommermånederne, som opstår ved udsættelse for solens ultraviolette stråler.

Lys hudtype med kun lidt pigment øger risikoen for at sygdommen opstår. Mørkere pigmenterede personer kan dog også få soleksem.

I visse familier er sygdommen hyppig, hvilket tyder på, at en arvelig faktor kan have betydning.

Undersøgelse for soleksem

Hos hudlægen eller på en af landets hudafdelinger kan man blive undersøgt og få fastslået, om det drejer sig om overfølsomhed overfor UVA, UVB eller begge lystyper.

De fleste har ikke behov for at blive undersøgt nærmere, da de rigtige forholdsregler ofte kan forhindre større udbrud.

Hvordan udvikler soleksem sig?

Det er umuligt at forudsige forløbet hos den enkelte person, der bliver ramt af soleksem. Hos nogle ses kun et enkelt eller få udbrud, andre kan have svære udbrud i mange år. Der er dog en tendens til at huden spontant hærdes, og at sygdommen derefter går i ro.

Behandling af soleksem

Behandlingen omfatter simple råd som:

• Undgå stærkt sollys

• Brug høj solfaktor

• Dæk udsatte hudområder med passende beklædning

5

Sådan vælger du den rette hudpleje til sommeren

Temperaturerne stiger, og vi nyder mere og mere tid udenfor. Solens gavmilde lys er afgørende for vores velbefindende, men det er vigtigt, at du giver din hud den rette pleje, også i de varme måneder. Her får du vores bedste råd og et bud på en god sommerhudplejerutine.

Når sommeren kommer, stimler vi udenfor og nyder solens varme stråler. Vores hud trives i den højere luftfugtighed efter en lang, kold og tør vinter, men der er stadig en del forholdsregler, du skal være opmærksom på for at sikre, at din hud forbliver sund og smuk.

Det vigtigste råd er at holde dig hydreret i de varmere temperaturer. Når du sveder, mister din krop væske, og det er vigtigt at opretholde væskebalancen i huden, så den forbliver blød, strålende og fugtig hele sommeren. En god tommelfingerregel er, at hvor du skal drikke 1,5 til 2 liter vand på en almindelig dag, er det nærmere 2 til 2,5 liter på en varm sommerdag.

Husk solcremen

Det er formentlig ikke nyt for dig, men solcreme er og skal være en vigtig og essentiel del af din

hudplejerutine om sommeren. Solens stråler er nødvendige for os, og er vores vigtigste kilde til D-vitamin, men de kan også være farlige og forårsage sygdomme som hudkræft.

Når UV-indekset er 3 eller derover, bør du beskytte dig med solcreme, når du færdes udenfor. Som udgangspunkt skal du minimum bruge faktor 15 for at være tilstrækkeligt beskyttet i Danmark, men når solen er kraftigere, skal du tilsvarende bruge en højere faktor.

En god sommerhudpleje

Om vinteren har du brug for fede cremer og ekstra pleje. Men hvordan passer du bedst din hud om sommeren? Her giver vi dig et bud på en god hudplejerutine, der passer til de varmere temperaturer, og at vi opholder os mere og længere tid udenfor.

Vichy Capital Soleil UV Age Daily

Ultralet solcreme med meget høj beskyttelse til ansigtet. Beriget med probiotiske fraktioner, peptider og niacinamid. Forebygger rynker, pigmentering og oxidativ stress i huden forårsaget af UV-stråler og forurening. SPF50+. 40 ml.

Vichy Capital Soleil UV-Age Letfarvet Solcreme

Ansigtssolcreme til personer med lys til medium hudtone. Forebygger rynker, bekæmper pigmentpletter og ensarter hudtonen med naturlig dækning. Meget vandfast. Fedter ikke. Tilpasset sensitiv hud. SPF50+. 40 ml.

6 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023

1. Solcreme, solcreme, solcreme

Hver dag, høj faktor, i tykt lag og flere gange om dagen. Lad solcremen blive en fast del af din daglige rutine, din hud vil takke dig for det.

2. Eksfolier

Om sommeren har vores hud brug for at blive renset og eksfolieret. Når det er varmt, danner der sig hurtigt et lag af døde hudceller og snavs, og det gør det svært for andet at trænge ordentligt ind i huden. Rens derfor huden regelmæssigt i produkter, der ikke er for fede.

3. Tilfør huden ekstra fugt

Vores hud har brug for ekstra fugt, også i de varme måneder. Det er vigtigt, at du husker at drikke ekstra vand, når temperaturerne stiger. Men brug også gerne en fugtmaske i ansigtet, som har brug for en kærlig hånd, når det udsættes for sol og saltvand.

4. Husk fødder og hænder

Det er ikke kun dit ansigt, der kræver ekstra pleje om sommeren. Hænderne er altid eksponeret for solens stråler, og det er derfor en god idé at pleje dem med en god håndcreme. Derudover er det rart at få fjernet hård hud fra fødderne, inden de skal i sandalerne.  Kilder: cancer.dk, sundhed.dk, med24.dk

La Roche-Posay Anthelios

Uvmune Ultralet Creme

Ultralet solcreme til ansigtog øjenområdet, der giver en meget høj UVB- og UVAbeskyttelse. Ekstra vandresistent. Tilpasset sensitiv hud omkring øjnene. SPF50+. 50 ml.

La Roche-Posay Anthelios

Uvmune Oil Controle Creme

Ansigtssolcreme til olieret hud i en cremet konsistent. Meget høj UVB- og UVA-beskyttelse. Tilpasset sensitiv hud omkring øjnene. Uden parfume. Hypoallergen. SPF50+. 50 ml.

Avène Sun Spray

Praktisk solspray med meget høj beskyttelse. Den lette tekstur trænger hurtigt ind, og giver omgående og vedvarende komfort. Er vandfast og modvirker udtørring. Den praktiske pumpespray gør den let af påføre med én hånd. Let parfumeret. SPF50+. 200 ml.

Avène Intense Protect

En ultra vandfast sollotion med meget høj beskyttelse. Et patenteret solfilterkompleks sikrer optimal beskyttelse mod UVA, UVB og synligt blåt lys med høj energi. Udviklet til den mest sensitive hud. Kan bruges af spædbørn, børn og voksne. SPF50+. 150 ml.

7

AVIVIR Aloe Vera Gel Repair

Køler, beroliger, mindsker rødmen og reparerer huden ved solskoldning, insektbid, smårifter og andre hudirritationer. Denne økologiske Aloe Vera Gel er certificeret

ECOCERT ORGANIC, Certificeret Vegan og Svanemærket. Til voksne og børn. 150 ml.

Apotekets Ansigtssolcreme

Behagelig, meget vandfast ansigtssolcreme, der giver høj UVA- og UVB-beskyttelse til lys hud i stærk sol. Med plejende olier, B3-vitamin og E-vitamin. Uden parfume. Svanemærket og Astma-Allergideklareret. SPF30. 50 ml.

Apotekets Sollotion

Et trygt valg til hele familien. Den er nem at smøre på, meget vandfast, og er tilsat beskyttende E-vitamin og plejende olier. I praktisk pumpeflaske. Uden parfume, Svanemærket og Astma-Allergi-deklareret. SPF30. 150 ml.

Apotekets Aftersun Lotion

Kølende og beroligende pleje til huden efter ophold i solen. Med fugtgivende, økologisk aloe vera og hudreparerende panthenol. Lotionen er let at fordele på varm og irriteret hud. Uden parfume, Svanemærket og Astma-allergideklareret. 200 ml.

Apotekets Sollotion

Behagelig sollotion uden parfume, velegnet til både børn og voksne med let solbrun hud. Den er meget vandfast, let at fordele på huden og er tilsat E-vitamin og plejende olier. Svanemærket og Astma-Allergideklareret. SPF15. 300 ml.

Apotekets Sollotion

Meget vandfast, behagelig sollotion til hele familien. Giver høj solbeskyttelse til lys hud i stærk sol, og er tilsat plejende olier og E-vitamin. Uden parfume. Svanemærket og Astma-Allergi-deklareret. SPF30. 500 ml.

8 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023

Konkurrence

VIND

Solbeskyttelse fra Apotekets

Apotekets solserie består af behagelige og meget vandfaste solcremer, sollotions og solspray, der er tilsat plejende olier og vitaminer. De findes med SPF15, SPF30 og SPF50+, så hele familien trygt kan nyde solen. Hele serien er Svanemærket og Astma-Allergideklareret.

Vi trækker 5 vindere, der hver vinder en solplejeserie bestående af 1 stk. Apotekets Ansigtssolcreme SPF30 50 ml, 1 stk. Apotekets Sollotion SPF30 150 ml og 1 stk. Apotekets Aftersun Lotion 200 ml til en samlet værdi af 297 kr. pr. præmie.

Er Apotekets solserie tilsat parfume?

1. Ja

2. Nej

3. Mild parfume

Svaret mailes til konkurrence@apotekernes.dk senest den 30. juni 2023. Skriv Apotekets konkurrence i emnefeltet.

Konkurrencereglerne: Apotekernes A.m.b.a. kontakter vinderne direkte. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter. Du kan maks. deltage 1 gang og skal være fyldt 18 år. Ansatte på apotek, Apotekernes A.m.b.a. samt deres familiemedlemmer på samme bopæl må ikke deltage i konkurrencen. Din mail vil blive slettet efter konkurrencens udløb. Konkurrencen udbydes af Apotekernes A.m.b.a. Mileparken 20E, 2740 Skovlunde.

9

Spørg bare os om…

Hvorfor er pleje af huden så vigtigt?

Vores hud er en levende organisme, som har brug for at blive plejet og passet med forskellige produkter passende til forskellige steder på kroppen. Hvis vi ikke er opmærksomme på den basale hudpleje, så kan der komme revner i huden, skældannelse på hænderne eller kløe som følge af indtørret hud.

På apoteket står vi klar til at vejlede dig til valg af hudplejeprodukter, der passer til din hudtype, alder og situation.

Danatekt Lotion 21%

Speciallotion til børn og voksne. Blødgørende med glycerin og jojobaolie, der støtter fugtbalancen, mindsker vandtabet og modvirker udtørring af huden. Virker anti-irriterende samt beroligende og trænger hurtigt ind i huden. Uden parfume. Svanemærket og AllergyCertified. Vegansk. 250 ml.

Danatekt Shampoo og Vask Mild og skånsom vask af sart hovedbund og tør hud på kroppen. Højt indhold af vegetabilsk glycerin, der tilfører fugt og beskytter hovedbunden og huden på kroppen mod udtørring. Til børn og voksne. Uden parfume. Svanemærket og AllergyCertified. Vegansk. 250 ml.

10 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023 TEMA: HUDPLEJE

Decubal Face Wash

Skånsom og fugtgivende vaskeskum, der renser huden blidt og effektivt uden at udtørre den. Uden parfume. 150 ml.

Decubal Face Cream

Mild ansigtscreme udviklet til den tørre og sensitive hud, der nærer, fugter og plejer huden. Uden parfume. 75 g.

Perspirex Original Roll-On Giver en effektiv svedreduktion. Effektiv og langtidsvirkende beskyttelse i op til 3-5 dage. 20 ml.

Apotekets Parfumefri Bodylotion

Mild og skånsom bodylotion som tilfører masser af fugt, mens shea butter og mandelolie gør huden mere blød og smidig. Har en let konsistens. Praktisk rejsestørrelse. 100 ml.

Aveeno® Skin Relief Håndcreme

Cremen hjælper med at fugte meget tørre hænder, samtidig med at den forbedrer balancen i hudens naturlige mikrobiom. Cremen er uden parfume og farvestoffer samt dermatologisk testet. Velegnet til sensitiv hud. 75 ml.

Perspirex Strong Roll-On

Specielt udviklet til personer med kraftige svedproblemer og giver op til 5 dages beskyttelse mod sved og svedlugt fra under armene. Perspirex Strong er uden parfume. 20 ml.

11

Stik, bid, skrammer og sår – sådan behandler du selv

Bare ben og arme i den lune sommerluft er skøn, men det gør os også mere udsatte for småskrammer, rifter og ikke mindst insektbid. Hvordan behandler du bedst selv små sår og stik, og hvornår skal du søge hjælp?

Særligt de varme sommerdage kalder på shorts og t­shirts. Men når huden er blotlagt, er vi også mere udsatte for sår, skrammer og knubs, og hvem har ikke stiftet bekendtskab med de klassiske ’sommerknæ’ hos de mindste, når de endnu en gang snubler på asfalten?

Sommeren er desuden højsæson for myg, hvepse, bier og flåter. De små, irriterende følgesvende, der bider og stikker, så det kradser og klør på de bare ben og arme.

Sygeplejerske Henriette Rosenkrands, der i dag arbejder på plejecenter og tidligere har været tilknyttet Akutmodtagelsen, giver her sine bedste råd til, hvordan du selv behandler stik og småskrammer, og hvornår du skal være særligt opmærksom og søge læge.

Sådan behandler du insektstik og -bid

Selvom langt de fleste insektstik heldigvis er harmløse, kan de være voldsomt generende og forårsage megen kløe, smerte og irritation. Det kan være svært at beskytte sig imod de små bæster, og det kan være en god idé at dække huden til, hvis du eksempelvis vil forsøge at undgå myggestik.

”Hvis du er uheldig og bliver stukket af et insekt, er det en god idé at lindre med en kølende gel. Derudover findes der nogle rigtig fine smertelindrende cremer, som har en god virkning. Mine børn har altid en kløestillende stik med i tasken, som kan hjælpe på de irriterende myggestik,” forklarer Henriette Rosenkrands.

Bliver du stukket af en hveps eller en bi, er det vigtigt at få løftet brodden ud hurtigt – brug en nål, ikke en pincet. Derudover skal området vaskes med sæbe, og du kan efterfølgende lindre med isvand eller lokalbedøvende midler.

”Hvis du pludselig bliver dårlig, får vejrtrækningsproblemer, eller området hæver op, bliver rødt eller ændrer form, skal du straks tage fat i lægen, da det kan være tegn på en allergisk reaktion. Det kan være farligt og skal tages meget alvorligt,” siger Henriette Rosenkrands.

Sådan behandler du sår og skrammer Det er næsten uundgåeligt at gå igennem sommeren uden en skramme eller rift på den bare hud. Er uheldet ude, er det godt at vide, hvordan du bedst forholder dig. Svaret er nemlig ikke: ”At et sår skal have masser af luft”.

”Sårskyllevæske er uundværligt for mig både på arbejdet og privat, og jeg altid har en sårskyl med i tasken, når jeg er på tur med børnene. Steril saltvandsopløsning er nemlig helt ideel til at rense sår, skrammer og hudafskrabninger, når man er på farten,” siger hun.

At et sår har brug for luft er faktisk en skråne. Det forlænger helingsprocessen og risikoen for infektioner. Sørg derfor altid for at rense såret grundigt, før et plaster eller forbinding kommer på.

Hvis såret endnu ikke er helet efter 14 dage, skal du kontakte læge. Det samme gør sig gældende, hvis det pludselig viser infektionstegn og bliver rødt, hævet, ømt eller begynder at væske voldsomt med gulligt puds. Har du revet dig på et søm, skal du også kontakte lægen med henblik på en stivkrampevaccination.

Få rådgivning til valg af behandling og produkter på apoteket.

Kilde: netdoktor.dk, apotekeren.dk

12 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023

Relief+ Creme

Dæmper kløe, svie og hævelse efter for eksempel insektstik, brandmænd og brændenælder. Desuden virker den rensende, hvis man uheldigvis har kradset hul. 25 ml.

Relief+ Repair Creme

Rensende og ophelende creme med klorhexidin og B5-provitamin. Klorhexidin virker rensende og kan anvendes på rifter og småskrammer. Kan anvendes til små sår, skrammer og rifter. 25 ml.

Mepyramin Creme

Lindrer kløe, svie og ubehag efter insektstik, kontakt med brændenælder, brandmænd og lignende. Kan anvendes til børn fra 2 år. 25 ml.

Apotekets Kløestillende Stift

Dæmper kløe, svie og hævelser efter myggestik, insektbid, kontakt med brændenælder. 15 ml.

Apotekets Kløestillende Creme

Dæmper kløe, svie og hævelser opstået efter for eksempel insektstik, kontakt med brændenælder eller brandmænd. Cremen kan bruges efter behov. 30 ml.

Apotekets Insektspray

Deet 40%

Beskytter mod myggestik i op til 8 timer og mod flåtbid i op til 4 timer. Kan anvendes til voksne og børn fra 13 år. 100 ml.

13

Hansaplast Elastic

Ekstra fleksibelt plaster, vandafvisende og i åndbart materiale. Egner sig til tildækning af alle slags små sår, ideelt til led og bevægelige dele af kroppen. Materialet strækker sig og følger hudens bevægelser. 20 stk.

Apotekets Sårskyl

Steril saltvandsopløsning i sprayflaske, som nemt og skånsomt renser sår og skrammer for snavs og bakterier – uden at svie. Praktisk og god til både børn og voksne. 100 ml.

Nexcare™ Aqua Clear Waterproof Plastret er designet til at blive siddende under våde forhold som badning. Holder vand ude og beskytter mindre sår mod snavs og bakterier for at modvirke infektion. Åndbart, fleksibelt og vandtæt materiale: Ultra-tyndt og komfortabelt at have på. 14 stk.

Mepilex® Border Flex

Plastret beskytter huden, giver en hurtigere heling af såret og en pænere ardannelse. Indeholder superabsorbanter og kan håndtere store mængder af væske. Kan anvendes til meget væskende sår som bensår, hudafskrabninger og traumesår. 3 stk.

Mepilex® Border Flex Lite

Beskytter huden, giver en hurtigere heling af såret og en pænere ardannelse. Kan anvendes til mindre skrammer som hudafskrabninger, fingerskader, rifter og blærer. 4 stk.

TEMA: SÅRPLEJE
14 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023

Konkurrence

VIND

Vi trækker 4 vindere af produkter fra Nexcare™ til en værdi af 309 kr.

Du deltager i konkurrencen ved at svare på følgende spørgsmål:

Hvad er Nexcare™ Aqua 360° kendt for?

A: Vandtæt holder snavs og bakterier ude

B: Vandafvisende plaster

C: Dårlig klæbeevne

Svaret mailes til 3M.Pharma.DK@mmm.com senest d. 1. juni 2023. Skriv Nexcare konkurrence i emnefeltet.

Produkter fra Nexcare™
Konkurrencereglerne: Vinderen kontaktes direkte af 3M og betaler selv evt. præmieafgift. Man skal være over 18 år for at deltage i konkurrencen. Ansatte på apotek, 3M samt deres familiemedlemmer på samme bopæl, må ikke deltage i konkurrencen. Konkurrencen slutter den 1. juni 2023. Der trækkes lod blandt de korrekte besvarelser. E-mail slettes efter konkurrencens afslutning. Konkurrencen udbydes af 3M a/s, Hannemanns allé 53, 2300 København S
15

Bliv sommersmuk med vitaminer og mineraler

Sommeren er lige rundt om hjørnet, og vi kan endelig gå i gang med at blive sommerklar. Det gælder ikke kun udenpå – du kan også pleje kroppen indefra. Her får du et overblik over, hvilke vitaminer der kan hjælpe dit hår, din hud og dine negle med at blive klar til solen.

Ligesom det gamle ordsprog siger, så kommer skønhed indefra – og det gør sig også gældende når vi snakker om vores kost. Vores udseende afspejler nemlig, hvordan vi har det indvendigt. Og særlige næringsstoffer som vitaminer og mineraler kan være med til at fremhæve vores ydre skønhed på en naturlig måde.

Stærke negle og sundt hår Sommeren kan være en hård tid for neglene og håret – vi bader mere, hvilket svækker neglene og håret, som i øvrigt også udtørres af saltvand og hård sol. Et af de vigtigste vitaminer i vores kost er B-vitaminer. De sikrer, at vores krop fungerer optimalt indvendigt, og så er de også særligt gavnlige for dit hår, hvis det ser livløst, trist og tyndt ud.

For at håret kan vokse sig stærkt og sundt, er det vigtigt med et godt fundament – det vil sige en sund hovedbund. Omega-3 fedtsyrer, som især findes i fede fisk, er særligt vigtigt for hovedbunden og er med til at sikre stærkt og glansfuldt hår.

Zink er et mineral, som spiller en vigtig rolle i udviklingen af kroppens celler og dannelse af væv – mineralet har vist sig at hjælpe sårheling, og så er det også nødvendigt for at vedligeholde hår og negle.

Hud med glød I makeuppens verden bruges sætningen ”glowing from within” til at betegne et look, hvor det ser ud som om, at huden stråler indefra – det opnås typisk med cremer,

Kilder: netdoktor.dk, magasinethelse.dk, apoteket.dk

highlighters og andre hudprodukter. Men man kan gøre meget for at hjælpe sådan en look på vej og opnå det i en mere bogstavelig forstand.

Ligesom B-vitaminer hjælper håret og neglene, så er de også rigtig gode for huden. Sammen med A-vitamin, som findes i animalske produkter og mørke grøntsager, er de med til at modvirke udtørring og ældning af huden. I den forbindelse nyder vores hud også særlig godt af sunde fedtstoffer i kosten, ligesom omega 3, som også er med til at pleje huden indefra.

Et andet vitamin, som har vist sig at hjælpe huden, er D-vitamin. Vitaminet har især en positiv virkning på vores immunforsvar og kan også have en lindrende effekt på visse hudlidelser som for eksempel eksem.

Noget af det vigtigste, når det kommer til din hud, er noget, som vi nok alle sammen har fået at vide mange gange, at vi skal huske: at drikke nok vand. Især når det bliver varmere, er det vigtigt at få nok væske. Selvfølgelig ved vi, at vi skal drikke vand for ikke at blive dehydrerede, men ved at drikke nok, sikrer du også, at din hud og læber ikke tørrer ud og måske endda sprækker.

Vores udseende bliver i høj grad dikteret af, hvad vi putter i vores krop. Af den grund er det også vigtigt at være informeret og søge hjælp ved din læge eller dit lokale apotek, inden du begynder at tage kosttilskud.

16 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023 TEMA: KOSTTILSKUD

Drogens Vital Hud, Hår og Negle Supplement til din skønhedspleje. Indeholder bl.a. zink som bidrager til at vedligeholde normal hud, hår og negle. Til voksne og børn fra 11 år. 160 stk.

Drogens Vital Baldrian

Baldrian bidrager til vedligeholdelse af naturlig hvile og søvn. Planten har også fået tilnavnet ’Naturens eget godnatkys’. Til voksne og børn fra 11 år. 120 stk.

Drogens Vital Overgangsalder

Indeholder rødkløverekstrakt, humleekstrakt, biotin og B6-vitamin. Rødkløver hjælper til at opretholde en behagelig overgangsalder og håndtere gener relateret hertil, som hedeture, svedeture, rastløshed og humørsvingninger. Til kvinder i overgangsalderen. 60 stk.

Drogens Vital Multivitamin

Daglig multivitamin til 50+. Indeholder vitaminer, mineraler og 7 nøje udvalgte urter. A-, C- og D-vitamin bidrager til et normalt immunsystem. 170 stk.

Drogens Vital Immunforsvar

Et kosttilskud, der er fremstillet ud fra en unik kombination af urter, planter og C-vitamin, som bidrager til immunsystemets normale funktion. Til voksne fra 18 år. 30 stk.

17

UniKalk® Silver

Til dig, der ønsker at supplere kosten med kalk og et tilskud af D-vitamin. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

UniKalk® Brus

Forfriskende brusetablet med kalk og D-vitamin til dig, der gerne vil have dit kosttilskud på en synkevenlig og velsmagende vis. Med appelsinsmag. 20 stk.

APOVIT Multi Jordbær

Multivitamin-mineraltablet med D-vitamin, der bidrager til immunsystemets normale funktion hos børn. Til børn fra 3 år. 90 stk.

UniKalk® Forte

Til dig, der ønsker at supplere din kost med kalk og et højt tilskud af D-vitamin. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

UniKalk® 38µg D-vitamin

Til dig, der får en del men ikke nok kalk gennem kosten, og som samtidigt har behov for et særlig højt tilskud af D-vitamin. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

APOVIT Multi Voksen

Multivitamin-mineraltablet med bl.a. A-, C- og D-vitamin, zink og selen, der bidrager til immunsy stemets normale funktion. Til voksne og børn fra 11 år. 200 stk.

19

Multi-tabs Kvinder 50+

En daglig multivitamin- og mineraltablet tilpasset kvinder over 50 år. Indeholder bl.a. ekstra D-vitamin og kalk, som er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Multi-tabs Kvinder 50+ indeholder også B6-vitamin, der bidrager til at regulere hormonaktiviteten. 60 stk.

Lactrase®

Lactrase® indeholder lactaseenzym, der støtter nedbrydningen af laktose og gør mælk og mælkeprodukter lettere at fordøje hos personer, der har svært ved at fordøje laktose. 100 stk.

Vitacare® Tranebær

Indeholder et naturligt stærkt koncentreret og standardiseret tranebærpulver, som er udvundet af hele tranebærpulver. Tranebærekstraktet i Vitacare® Tranebær er opkoncentreret 37 gange, så du får en høj koncentration af aktive stoffer. 30 stk.

Multi-tabs Mænd 50+

Daglig multivitamin- og mineraltablet tilpasset mænd over 50 år. Multi-tabs Mænd 50+ indeholder bl.a. thiamin (B1-vitamin) som bidrager til hjertets normale funktion samt magnesium som bidrager til en normal muskelfunktion og til at vedligeholde normale knogler. 60 stk.

Lactocare Baby

Kosttilskud med D-vitamin og mælkesyrebakterier samt solsikkeolie som er neutral i smagen og mild ved maven. Til babyer fra 2 uger og op til 4 år. 2 x 7,5 ml.

Lactocare Daily

Et basistilskud med 8 milliarder levende mælkesyrebakterier fra 8 forskellige stammer, som er med til at støtte op om en god mavefornemmelse i hverdagen. Til voksne fra 18 år. 60 stk.

20 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023

Resorb® Original

En væskeerstatning i form af brusetabletter, der anvendes til tilførsel af væske og salte. Fås med både hindbær- og appelsinsmag. Til voksne og børn fra 3 år. 2 stk.

SylliFlor® Vanilje

Et lækkert fiberdrys af loppefrøskaller. Det er knasende sprødt, klistrer ikke og smager mildt af vanilje. Kan både spises, drikkes og bruges som drys. Loppefrøskaller har et naturligt højt indhold af kostfibre. Glutenfri. 200 g.

Hvorfor fiberrig kost er vigtig for din mavebalance

Kostfibrene holder fordøjelsen i gang og tilskynder til den rette ”transit-tid” af maden i tarmsystemet. Det betyder samtidig, at for få kostfibre i maden kan være årsag til, at fordøjelsen går helt i stå og giver forstoppelse med en hård og knoldet afføring til følge.

På apoteket får du rådgivning fra faguddannet personale, der kan vejlede om sundhed, kostfibre og kosttilskud - vi spørger ind til den enkeltes situation og baggrunden for henvendelsen og anbefaler derefter et produkt, der kan hjælpe med at opnå den ønskede effekt.

HUSK® Psyllium Mavebalance

Pulver

Godt for fordøjelsen. Psyllium frøskaller bidrager til en normal fordøjelse og tarmfunktion samt bidrager til tarmregelmæssighed og til at blødgøre afføring. Til voksne og børn over 6 år. 575 g.

HUSK® Psyllium Mavebalance

Kapsler

Psyllium Frøskaller - Naturens bidrag til normal fordøjelse. Psyllium frøskaller bidrager til en normal fordøjelse og tarmfunktion samt bidrager til tarmregelmæssighed og til at blødgøre afføring. Til voksne og børn over 12 år. 275 stk.

Spørg bare os om…
21

Fresubin 2 KCAL Drink

En fuldgyldig ernæringsdrik med højt indhold af energi og protein. Velegnet som supplerende eller fuldgyldig ernæring. Til patienter med øget energi- og proteinbehov, væskerestriktion, underernæring eller risiko for underernæring. Med skovbærsmag. 4 x 200 ml.

Kronisk sygdom og vægttab er en dårlig cocktail

Din vægt er en vigtig rettesnor for dit helbred. Mange mennesker med kroniske sygdomme oplever på et tidspunkt, at de taber sig uden aktivt at gøre noget for det. Det kan blandt andet skyldes en lille appetit, forværring af sygdommen eller indlæggelser. Det kan være svært at tage de tabte kilo på igen og genvinde fuld styrke. Derfor er det en god idé at være opmærksom på at undgå vægttab. Når man taber sig, er det ikke bare fedt, der forsvinder, men man taber også muskelmasse.

Vejer du nok?

Muskler er nødvendige for styrke, udholdenhed og fysisk formåen. Hvis du taber dig, mister du styrken i dine muskler, og du kan få sværere ved at klare dine daglige gøremål. Det er faktisk bedre at veje lidt for meget end for lidt, da forværring af sygdommen og indlæggelse let kan føre til, at kiloene rasler af. Det er naturligvis vigtigt, at de ekstra kilo ikke kun består af fedt, men også af muskler. Du kan styrke dine muskler ved at spise de rette måltider i de rigtige mængder, kombineret med, at du bevæger dig eller dyrker motion regelmæssigt. Vægten er ikke det eneste, som er vigtigt, men også hvor god muskelstyrke du har. At tabe sig betyder tab af både fedt og muskelmasse. At have god muskelstyrke er afgørende for, om du kan bevare de daglige funktionsevner, som selv at kunne stå op, selv at kunne lave sin mad og købe ind.

Det vigtige måltid

Det er vigtigt at spise mad med meget protein og energi samtidig med at være fysisk aktiv for at opnå det bedste resultat. De rette måltider i rette portioner er forbundet med kortere indlæggelse, færre komplikationer og øget livskvalitet. Kombineret med fysisk aktivitet kan du holde vægten og bevare styrken i musklerne. For at udnytte måltiderne bedst og bevare og styrke dine muskler er motion vigtigt.

Fresubin

Startpakke

Smag dig frem til dine favoritter. Fresubin startpakke indeholder forskellige smagsvarianter af Fresubin 2 KCAL Drink. Velegnet som supplerende eller fuldgyldig ernæring. Til patienter med øget energi- og proteinbehov, væskerestriktion, underernæring eller risiko for underernæring. 8 x 200 ml.

Den vigtige motion

Undersøgelser viser, at de personer med kroniske sygdomme, der er fysisk aktive, klarer sig bedre end dem, der ikke er fysisk aktive. Vælg den form for motion du bedst kan lide. Om det er at danse, cykle eller gå stavgang. Det vigtigste er at holde sig i gang og spise nok.

Kilde: Fresenius

22 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023

Find et bredt udvalg af produkter samt bliv klogere på mange forskellige emner inden for sundhed, skønhed og velvære www.apotekeren.dk

Helse, sundhed og velvære

Astma, allergi, høfeber, forkølelse

Din apoteker på nettet
Hudpleje
Smerter
Kosttilskud

Gode råd om mundhygiejne

• Børst tænder mindst to gange dagligt med en fluorholdig tandpasta

• Vælg en blød tandbørste med et lille hoved og tætsiddende børster

• Hold tandbørsten i en vinkel på 45 grader mod tandoverfladen

• Brug nænsomme cirkelbevægelser på tanden helt ned til tandkødsranden

• Undlad at skrubbe tænderne med et stort tryk

• Børst gerne selve tungen med tandbørsten – også bagtil

• Supplér gerne tandbørsten med mellemrumsbørster, tandtråd og mundskyllevæske

• Få vist børsteteknik hos din tandlæge eller tandplejer

Kilde: www.altomtaender.dk, www.tandlaegeforeningen.dk, www.bedrehygiejne.dk, www.netdoktor.dk

EKULF Fuktisar

Sukkerfrie sugetabletter der effektivt stimulerer spytproduktionen. Hjælper med at balancere pH-værdien i munden. Tabletterne giver en frisk og behagelig følelse i munden og kan bruges efter hvert måltid eller ved behov. 30 stk.

SB12® Original Mundskyl

Giver frisk ånde i 12 timer. Har en klinisk dokumenteret effekt og en frisk smag af mint. Indeholder fluor, som styrker tænderne og forebygger karies. Brug den morgen og aften for god ånde døgnet rundt. 250 ml.

SB12® Boost Strong Mint

Sukkerfrit tyggegummi med fluor, som styrker tænderne og giver øjeblikkeligt frisk ånde. SB12 Boost er et perfekte supplement til SB12 mundskyl. Har en frisk smag af mint. 10 stk.

24 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023 TEMA: MUNDHYGIEJNE

Blephaclean Sterile Renseservietter

Velegnede til den daglige afrensning af øjenlåg ved tørre øjne, øjenlågsbetændelse (blefaritis), dysfunktion af de meibomske kirtler (MGD), bygkorn, øjenbetændelse og før en øjenoperation. Ved allergi anvendes Blephaclean til skånsomt at fjerne allergener f.eks. pollen fra øjenomgivelserne. 20 stk.

Behandling af tørre øjne

Tørre øjne er et hyppigt problem - især med alderen. Irritationen af øjnene kan have mange årsager. Udover alderdom, kan det også skyldes allergi, tørt/ varmt indeklima eller ensidig belastning i forbindelse med skærmarbejde. Der er gode muligheder for at lindre og behandle tørre øjne - lige fra øjendråber, renseservietter, øjenspray m.v.

Faguddannet apotekspersonale står klar til at hjælpe dig.

Spørg bare os om…
25 TEMA: ØJNE

Pas på dine ører om sommeren

Sommerferien nærmer sig, og dermed får vi tid til at nyde solen og bade i havet, i skovsøen eller måske sommerhusets swimmingpool. Du ved nok godt, at håret tager skade af saltvand og klor, og at du skal beskytte din hud mod solens skarpe stråler. Men vidste du også, at kombinationen af tør luft, vand, støv og sol påvirker dine ører?

Øret er et fintfølende organ med sit helt eget indbyggede rengøringsmiddel – nemlig ørevoksen. Ørevoks forbinder du nok mest med det gule snask, som de fleste fjerner fra øret –ofte med en vatpind – som en fast rutine efter brusebadet. Men i virkeligheden er ørevoksen til for at holde øret fri for støv, snavs og andre fremmedlegemer.

Drop vatpinden

Der er mange, der er opvokset med jævnligt at bruge vatpinde til at rense øret for voks. Men faktisk gør det ofte mere skade end gavn, da det kan skubbe ørevoksen længere ind i øregangen. Overdreven brug

af vatpinde kan ødelægge ørets naturlige rengøringsproces og skabe vokspropper, som lukker af for øregangen. Propperne kan give smerter, kløe, oplevelse af høretab og for nogle svimmelhed eller ringen for øret.

Derfor er det en god idé at skifte vatpinden ud med dit håndklæde, en vaskeklud eller et stykke køkkenrulle, så du kun renser øret udvendigt og ikke helt inde i øregangen, hvor du risikerer at lave skade.

Når skaden først er sket, og øret har ophobet ørevoks, kan du bruge en blødgørende olie beregnet til øret eller et ørevoksopløsende

produkt – enten alene eller som forberedelse til en øreskylning hos lægen. Oplever du pludselig høresvækkelse og er i tvivl, om det kan skyldes vokspropper, bør du opsøge din læge, som kan undersøge øregangen med et otoskop.

Plej øret med oliespray

Det er ikke kun ørevokspropper, der kan være et problem om sommeren. Hvis du bader eller svømmer meget, kan dine øregange blive tørre, og det kan føre til kløe og irritation.

Her kan en plejende oliespray, som er beregnet til øret, genop

rette den naturlige fugtbalance.

26 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023 TEMA: ØREPLEJE

Du kan også beskytte øret, når du svømmer eller bader, med vandskyende vat, særlige ørepropper til badning eller bare en god gammeldags badehætte.

Pas på dine øre med ørepropper Sommeren byder for mange også på festivaler og live ­koncerter, og her kan man nemt blive grebet af stemningen og ikke tænke over, hvor høj musikken er – især hvis du står tæt på en højtaler. Her er ørepropper en fantastisk og enkel måde at beskytte din hørelse på –uden at det går ud over musikken. De dæmper de skadelige lydfrekvenser, men sørger samtidig for, at du kan holde en normal samtale med dine venner.

Apotekets Lyddæmpende Ørepropper

Ørepropperne beskytter mod støj fra omgivelserne og er nemme at tilpasse, så de ikke generer. Dæmper lyd 35 dB. 3 par.

Apotekets Lyddæmpende Musikørepropper

Musikørepropperne gør det muligt at opleve koncerter og samtidig beskytte hørelsen, når musikkken er høj. Dæmper lyd 27 dB. 1 par.

Remo-wax® Ørespray Blødgør og løsner ørevoks og fastsiddende ørevokspropper.

Kan anvendes hjemme eller inden øreskylning hos din læge eller ørelæge. Til voksne. Til børn efter lægens anvisning. Inkl. øresprøjte. 10 ml.

Remo-wax® Olie Ørespray

Plejende olie der mindsker kløe og irritation i øregangen forårsaget af tør hud. Olien hjælper med at genoprette ørets naturlige rengøringsmekanisme og forebygge ørevokspropper, da olien blødgør ørevoks, så det flyder naturligt ud af øret. Skal ikke skylles ud. Til voksne og børn fra 1 år. 15 ml.

Kilder: sundhed.dk, netdoktor.dk 27

Er dine fødder klar til sommer?

De varmere temperaturer kalder på bare tæer i sandaler. Men er dine fødder klar til sommer, eller døjer du ufrivilligt med tør hud og triste negle? Så er det bare med at komme i gang med pimpsten og fodbad. Det behøver ikke at tage lang tid, og vi guider dig til hvordan.

Vintermånederne kan være hårde for vores fødder, som det meste af tiden er lukket inde i store sko og støvler. Når vi ikke ser vores fødder så ofte, kan det være nemt at glemme den vigtige fodpleje. Og bare rolig, du er ikke den eneste, der måske bliver overrasket over dine fødders tilstand efter en lang vinter, når du finder forårssandalerne frem.

Dine fødder er vigtige og skal bære dig gennem resten af livet. Derfor fortjener de også, du passer godt på dem og giver dem samme pleje, som du eksempelvis giver huden i dit ansigt og på dine hænder.

Heldigvis kan du komme rigtig langt med ganske få hjælpemidler og en god portion tålmodighed. Når først du har plejet dine fødder grundigt igennem efter den lange

vinter, tager det ikke lang tid at holde de lækre sommerfødder ved lige.

Hård hud på fødderne Vi bruger vores fødder hver dag, og det er klart, at det tærer på dem at skulle bære os rundt i skiftende, mere eller mindre komfortabelt fodtøj og på forskelligt slags underlag dag ud og dag ind.

Hård og tør hud på fødderne er noget, de fleste kender til og døjer med. Ikke alene ser det ikke pænt ud, og derudover er det helt normalt, og at hudproblemerne kan føre til kløe og svie. Det er derfor vigtigt, at du plejer dine fødder hver dag med en god, fed fodcreme, eksempelvis inden du går i seng.

En idé kan være at tage et par bomuldssokker på bagefter. Det kapsler fugten

28 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023 TEMA: FODPLEJE

inde og sikrer, at dine fødder er lækre og bløde næste morgen.

Frisk luft og fodbad

Dine fødder har brug for masser af kærlighed og pleje efter den lange vinter, og en god måde at forkæle dem på er med et lækkert fodbad. Ikke alene er det afslappende at kunne læne sig tilbage og nyde roen. Det blødgør også huden på fødderne, som du efterfølgende forsigtigt kan slibe af med en pimpsten.

Husk altid at tørre fødderne grundigt, også mellem tæerne, efter bad og fodbad. Det mindsker risikoen for at udvikle fodsvamp.

Frisk luft er godt til fødder, der har været spærret inde længe. Derudover træner vi både muskler, ledbånd og balance, når vi går med bare tæer på ujævnt underlag: i sandet eller på græsset i haven. Så af med skoene, på med solcremen og få luftet de smukke sommerfødder.

Ligtorne og nedgroede negle Nedgroede negle på fødderne kan være arveligt, men det kan også forekomme, hvis dine sko trykker. Hold derfor øje med, om dit fodtøj skal skiftes ud, hvis du opdager, at neglen generes af dine sko. Derudover er et godt råd at klippe neglen lige over i stedet for at klippe dem runde, som du vil gøre med dine fingernegle.

Ligtorne er små, hårde cirkler af hård hud på fødderne, som ligesom med nedgroede negle også forårsages af et pres mod fødderne. Du vil opleve, at der opstår hård hud på foden, hvis den har været udsat for et tryk gennem længere tid. Det gør den for at beskytte sig. Den hårde kerne i midten, kan føles som en torn, der stikker ind i underhuden, derfor navnet ligtorn. En ligtorn kan behandles med særligt plaster, der reducerer smerten og blødgør huden. Døjer du med en genstridig ligtorn, kan en fodterapeut hjælpe med at fjerne den.

Er du i tvivl om, hvordan du plejer dine fødder korrekt, er du altid velkommen til at spørge personalet på apoteket.

Kilde: apotekeren.dk

Hvor ofte skal jeg pleje mine fødder?

Det kan være en hård omgang at give fødderne den første forårspleje, hvis du ikke har plejet dem hele vinteren. Men det er en god idé at passe på sine fødder løbende, så giv dem et velfortjent fodbad og slib med en pimpsten en gang om måneden. De vil takke dig for det.

Apotekets 24 Timers

Fodcreme

Trænger hurtigt ind og plejer fødderne med shea butter, fugtgivende glycerin og panthenol, som har en genopbyggende effekt på huden. Menthol giver en behageligt kølende fornemmelse. 100 ml.

Apotekets Fodbadesalt

Nyd et opfriskende og blødgørende fodbad. Apotekets Fodbadesalt blødgør huden og giver sammen med mentol og eukalyptus en behagelig, frisk fornemmelse. 400 g.

29

Hvordan virker vabelplaster?

Vabelplaster fungerer som et ekstra lag hud og lindrer smerten. Derudover beskytter plastret mod bakterier og fremmer helingsprocessen, fordi det giver området omkring vablen ro.

Wartner® Pen

Wartner® Pen er et hurtigt og effektivt redskab til fjernelse af hånd- og fodvorter. Indeholder koncentreret trichloreddikesyre (TCA), der gør fjernelse af vorter sikker, hurtig og effektiv. Indeholder 18 applikationer. Til voksne og børn fra 4 år. 1 stk.

Nalox™

Til behandling af neglesvamp. Virker på 3 måder: bekæmper neglesvamp, mindsker misfarvning samt styrker og udjævner neglens øverste lag. Nalox™ smøres på den misfarvede/skadede negl én gang om dagen. Til voksne. 10 ml.

COMPEED® Vabelplaster Medium

Absorberer overskydende fugt og udgør beskyttende trykaflastning, hvilket giver øjeblikkelig smertelindring og optimale helingsforhold for vabler på fødderne. 5 stk.

VorteFri® Freeze Excel

Er særlig god til store og genstridige vorter, da den iskolde behandling kan nå helt ned til roden af vorten og dræbe virus. Pennen fryser vorten ved hele -80 grader. Indeholder 9 behandlinger. Til voksne og børn fra 4 år. 1 stk.

VorteFri® Bottle

Nem og skånsom behandling af fodvorter og vorter på hænder og krop. Er velegnet til behandling af flere vorter ad gangen og til behandling af vorter, som er svære at komme af med. Til voksne og børn fra 4 år. 5 ml.

30 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023

Breathe Right® Næsestrips

Afhjælper straks tilstoppet næse ved bl.a. forkølelse, allergi eller skæv næseskillevæg. Breathe Right® Næsestrips åbner næsen og letter vejrtrækningen.

Transparent. 30 stk.

Snoreeze Halsspray

Sprayen er rettet mod den vigtigste årsag til snorken: Dehydrering af det bløde væv bagerst i halsen. Den dobbeltvirkende formular, der frigives over tid, smører det bløde væv bagerst i halsen, for at give effektiv snorkeaflastning i op til 8 timer. 23,5 ml.

Gode råd til at falde i søvn

• Gå i seng på samme tidspunkt hver aften

• Undgå skærm, arbejdsopgaver, koffeinholdige drikke og alkohol i de sidste timer inden sengetid

• Er det svært at finde ro, kan du overveje et varmt bad

• Det kan være en god idé at læse en bog inden sovetid, det hjælper dig ned i gear

• Hav et køligt og mørkt soveværelse

• Er du lys­ eller lydfølsom, kan du overveje ørepropper og/eller mørklægningsgardiner eller sovemaske

• Har du svært ved at finde ro, kan du tage kosttilskuddet baldrian inden sengetid

31 TEMA: SØVN

Sådan holder du en god intimpleje

Oplever du kløe, rødme, svie og udslæt omkring skeden, kan det tyde på, at den naturlige bakteriebalance er udfordret. Først og fremmest vil det være en god idé at søge læge for at udelukke, at der er andet og mere alvorligt i vejen. Er området ”bare” generet, er der flere ting, du selv kan gøre.

Sæbe

Det kan virke fristende at vaske området med masser af vand og sæbe. Det skal du dog ikke gøre! Almindelig sæbe udtørrer og irriterer intimområdet, og hvis du vasker et i forvejen udsat underliv, gør du kun ondt værre. Skyl derfor med lunkent vand og brug eventuelt en intimsæbe, hvis lave pH-værdi vedligeholder og opretholder den naturlige pH-værdi i skeden.

Mælkesyrebakterier

Det naturlige miljø i skeden er ”surt”, og optimalt set har området en pH-værdi på 3,8-4.2. Det er bakterien Lactobacillus, der danner mælkesyre og sørger for at opretholde balance i dit underliv. Hvis du oplever et irriteret intimområde, kan det være en god idé at tage et tilskud af mælkesyre – enten som stikpiller eller som kapsler, der skal sluges.

Pas på intimområdet Er dit intimområde irriteret, eller vil du gerne forebygge problemer, er det en rigtig god idé ikke at gå i syntetisk, stramtsiddende undertøj. Vælg i stedet løse bomulds-

Kilder: sundhed.dk, sundhedsguiden.dk

trusser, der giver luft og ikke generer. Brug kun trusseindlæg, hvis det er strengt nødvendigt og undgå tampon, men brug i stedet bind. Derudover skal du helt undgå sæbe og intimspray.

God intimpleje på ferien

Hvis du skal på badeferie, er det en god idé at være opmærksom på eksempelvis poolen, inden du hopper i. En swimmingpool med mange gæster er det samme som en regulær bakteriebombe. Lugter den kraftigt af klor, er det ikke et tegn på god hygiejne, men derimod, at der er meget urin i poolen, og det er derfor smart at holde sig væk.

Når du har badet, skal du ikke ligge for længe med vådt badetøj, hvis du ønsker at passe på dit intimområde. Skift eventuelt til bomuldstrusser, når du solbader for at passe bedst muligt på dit intimområde.

Skal du rejser til et land med meget høje temperaturer og fugtigt klima, er det vigtigt at undgå stramtsiddende, syntetisk undertøj. Det kan give et fugtigt miljø omkring dit underliv, der giver dig ekstra risiko for at udvikle svamp og irriterende kløe, så pas derfor på.

Ved du, at du er særligt disponibel for et irriteret intimområde, kan du desuden overveje at bruge en forebyggende intimcreme, der fremmer den naturlige bakterieflora i området. Er du i tvivl, er du altid velkommen til at søge råd og vejledning på apoteket.

32 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023 TEMA: INTIMPLEJE

Multi-Gyn ActiGel

Behandler bakteriel vaginose og reducerer de relaterede symptomer såsom uønsket fiskelugt og gråt udflåd. Multi-Gyn ActiGel har en direkte beroligende virkning på kløe, svie og irritation i underlivet. 50 ml.

Canesbalance® Vaginal Gel

Behandling af symptomer på bakteriel vaginose. Genopretter den normale pH-balance i skeden, så den grimme lugt forsvinder, og bidrager til at den naturlige bakterieflora i skeden bliver genoprettet. 7 x 5 ml.

Danatekt Barrierecreme

Beskytter huden på hele kroppen - også de intime områder. Cremen lægger en vandafvisende barriere på huden samt plejer, blødgør og hjælper med at genopbygge hudbarrieren. Til børn og voksne med tør, kløende, rød og irriteret hud. Uden parfume. Svanemærket og AllergyCertified. Vegansk. 150 ml.

Danatekt Rensecreme

Cremen kan bruges på hele kroppen - også de intime områder. Rens bl.a. små rifter, vabler, udsat hud eller hudløshed mellem hudfolder på mave, under bryst, armhuler, bag ører, røde barnenumser. Uden parfume. Svanemærket og AllergyCertified. Vegansk. 150 ml.

33

Vivag® Intimgel

En effektiv løsning mod vaginal tørhed og med tilpasset pH værdi. Fugtighedgivende og fungerer også som glidegel. 50 ml.

Vivag® Intim Barrierecreme

En beskyttende og plejende intimcreme, som blødgør huden. Cremen beskytter mod udtørring og virker vandafvisende. 50 ml.

Vivag® Plus Vaginalkapsler

Naturlægemiddel til forebyggelse og behandling af kløe, svie, tørhedsfornemmelse, lugt og/eller let øget udflåd pga. ubalance i den normale bakterieflora i skeden. 10 kapsler. For mere information om Vivag® Plus, se pligtteksten på side 61.

Vivag® Intimsæbe Tranebær

Indeholder plejende tranebærekstrakt specielt udviklet til at give en behagelig forfriskende følelse af intim velvære hver dag. 250 ml.

Vivag® Intimsæbe

Den milde Vivag intimsæbe med mælkesyre har en lav pH-værdi på 4 og er velegnet til at opretholde en god balance i den intime zone. Uden parfume. 400 ml.

Vivag® Intimserviet Nordisk

Skånsomme, milde intimservietter velegnet til vask af den intime zone. Servietterne er blandt andet ideelle på rejse, i forbindelse med menstruation eller let urininkontinens. 15 stk.

34 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023

Hvad er intimpleje?

Intimområdet er meget sart og kommer let i ubalance, hvilket kan medføre kløe, svie, smerte og udslæt. Derfor er det vigtigt, at du passer godt på området omkring skeden. Det vigtigste, du kan gøre, er at opretholde den rette pH-værdi i området. Det gør du blandt andet med en god intimsæbe og eventuelt et tilskud af mælkesyrebakterier.

ABBLO Tidlig Graviditetstest

Kan anvendes fem dage før forventet menstruation, og er den tidligste graviditetstest, da den måler graviditeten allerede 8 dage efter befrugtning. 2 stk.

Apotekets Intim Sæbe

Undgå lugtgener og opnå en friskere, renere fornemmelse. Apotekets Intimsæbe er en mild og skånsom, tyktflydende sæbe til daglig vask og pleje af huden i intimområdet. 100 ml.

Levodonna®

Kan anvendes som nødprævention op til 72 timer (3 døgn) efter ubeskyttet samleje eller svigt af præventionsmetode for at forhindre graviditet. Til kvinder over 16 år. 1 stk.

For mere information om Levodonna®, se pligtteksten på side 61.

ABBLO Urinvejsinfektionstest

En hjemmetest til børn, kvinder og mænd, der tester for leukocytter, nitrit og protein i urinen. Symptomer: Hyppig og/eller sviende vandladning, pludselig vandladningstrang samt uklar urin. 3 stk.

35

Linicin® Pure Power Nem, sikker og ikke-fedtende lusebehandling. Linicin® Pure Power er et vandbaseret middel, som dræber lus, kvæler luseæg og forebygger nye luseangreb. Produktet fordeles i tørt hår og hovedbund, og én behandling à 15 minutter er nok til at komme de små kræ til livs. Lusene har ikke mulighed for at udvikle resistens overfor Linicin®. Indeholder ikke silikone og er derfor let at vaske ud. Produktet er dermatologisk testet, giver ingen øjenirritation og kan bruges til personer med sart hud. 100 ml. og 200 ml.

Hvordan kæmmer jeg for lus?

Den allermest effektive metode til at fjerne lus er ved gentagne kæmninger, indtil du er sikker på, at alle kryb er ude af håret.

• Vask håret og kom rigeligt med balsam i. Lad balsammen blive i håret, det får lusene til at sidde stille

• Red håret godt igennem med en almindelig kam eller børste

• Hold tættekammen helt ind til hovedbunden og træk kammen hele vejen igennem

• Tør tættekammen af i et stykke papir og gentag bevægelsen i hele håret

• Gentag kæmningen hver anden dag i 14 dage

• Det er helt normalt at finde små, nye lus i løbet af de 14 dage. Men finder du voksen lus, skal du starte forfra

TEMA: LUS 36 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023

Nicorette® Sugetabletter

Lindrer din rygetrang og hjælper med at lægge cigaretterne på hylden. Sugetabletterne er i en lille praktisk beholder og er samtidig diskrete at anvende. Til voksne fra 18 år. 2 mg. 160 stk.

For mere information om Nicorette® Cooldrops, se pligtteksten på side 61.

Hvorfor passiv rygning er farligtisær for børn

Passiv rygning er ekstra skadeligt for børn. Blandt andet fordi børn trækker vejret flere gange end voksne, og fordi de er mere aktive. Derved indånder de flere skadelige partikler. Deres krop er samtidig mindre, og de farlige stoffer fylder derfor forholdsvis mere. Tilmed tilbringer børn mange timer med at lege indenfor og har tæt kontakt med møbler, tæpper, legetøj, tekstiler og gulve, hvor de skadelige stoffer fra røg sætter sig.

Nicorette® Nikotintyggegummi Lindrer din rygetrang. Tyggegummiet er lavet med et dobbelt lag af smag, der giver en sprød overflade og en langvarig og intens smag. Til voksne fra 18 år. 2 mg. 210 stk

For mere information om Nicorette® Freshmint, se pligtteksten på side 61.

Selvom du ryger udenfor, så kan stofferne fra røg sætte sig i dit tøj og overføres, når du har nærkontakt med et barn. Hvis det er venner og familie, der ryger, så tag emnet op i fællesskab og snak om, hvorfor og hvordan børn skal beskyttes mod røg.

På apoteket kan du få individuel rådgivning samt hjælp til at finde et nikotinpræparat, der kan tage rygetrangen.

Spørg bare os om…
37
TEMA: RYGEAFVÆNNING

Giv dig selv en god start på ferien

Undgå transportsyge

Der er ikke noget værre end at skyde sommerferien i gang med at føle sig utilpas, være svimmel og opleve kvalme. Her får du nogle gode råd til, hvad du selv kan gøre for at forhindre transportsyge, når du skal ud at køre, flyve eller sejle.

Hvad er transportsyge?

Transportsyge er en ubehagelig tilstand, som opstår, fordi vores hjerne ikke opfatter kroppens bevægelser og det, vi ser, på samme måde.

Tilstanden opstår, når vores hjerne ikke kan genkende den kombination af sanseoplevelser, den opfatter. Eksempelvis risikerer vi at få transportsyge, hvis vores balancesystem i det indre øre sender beskeder til hjernen om bevægelse, mens vores synssans ikke opfatter bevægelse. Det er det, der sker, når du sidder stille i en bil, der bevæger sig.

Hvis der skal mere til...

Hvis du ved, at dine ture ofte ender med kvalme, svimmelhed og hovedpine, kan du forebygge symptomer på transportsyge allerede inden afrejse.

Du kan blandt andet bruge armbånd mod transportsyge, som kan afhjælpe dine symptomer med akupressur. Det betyder, at armbåndet giver dig et svagt tryk på et bestemt punkt på dine håndled. Metoden er helt uden medicinske bivirkninger, og du kan bruge armbåndet efter behov. Brug armbåndene som anvist på pakningen, for at ramme akupressurpunktet på dine håndled.

Der findes også antihistamin tabletter, som forebygger transportsyge ved at hæmme balancecenteret og dæmpe kvalmen. De anti histaminer som virker mod transportsyge, har alle en sløvende virkning. Desuden findes plastre mod transportsyge som virker i op til 3 døgn. Du skal tage præparatet før afrejse, men hvornår og hvor længe virkning holder, varierer fra produkt til produkt.

Faguddannet apotekspersonale står klar til at hjælpe og vejlede dig om midler mod transportsyge.

Kilder: netdoktor.dk og apoteket.dk

38 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023 TEMA: TRANSPORTSYGE

4 gode råd mod transportsyge

• Sørg for at have lidt mad i maven inden turen samt drikke væske

undervejs

• Undgå at sidde med hovedet bøjet forover, eksempelvis når du læser bøger eller kigger i din telefon. Kig i stedet ligeud, og følg vejens bevægelser

• Hvis du føler dig træt eller svimmel, skal du om muligt lægge dig ned. Du må gerne lægge dig til at sove, hvis du føler dig træt eller svimmel

• Frisk luft er godt. Rul vinduet lidt ned, eller hold pauser undervejs, hvor du trækker lidt luft og strækker ben

GoTur®

Et håndkøbslægemiddel der virker mod kvalme og opkastning under transport, og hjælper dig med at få en GoTur®. Til voksne og børn fra 6 år. 50 mg. 10 stk.

For mere information om GoTur®, se pligtteksten på side 61.

Postafen®

Lindrer symptomer på transportsyge. Postafen® indeholder antihistaminet meclozin, der dæmper de funktioner i det indre øre, der har med balancen at gøre og virker på denne måde mod utilpashed og opkastninger. Giver lindring i 12–24 timer. Til voksne og børn over 12 år. 10 stk.

For mere information om Postafen® 25 mg, se pligtteksten på side 61.

Sea-Band Akupressurbånd

Afhjælper eller lindre kvalme i forbindelse med køresyge, søsyge, graviditet, kemoterapi og narkose uden medicin. Til voksne. 1 sæt.

Marzine®

Anvendes mod transportsyge som søsyge, køresyge og luftsyge. Tabletten skal tages 1-2 timer før afrejse. Til voksne og børn over 6 år. 50 mg. 10 stk.

For mere information om Marzine® 50 mg, se pligtteksten på side 61.

39

Sådan plejer du bedst dit kæledyr

Vores kæledyr har ofte en ganske særlig plads i vores hjerter, og vi vil gøre alt for, at de har det godt. På apoteket kan du finde et bredt udvalg af plejeprodukter, som vil gøre livet sundere og bedre for dit kæledyr.

Hunden er som bekendt menneskets bedste ven, og ofte bliver vores kæledyr nærmest en nær del af familien. Vi ønsker kun det bedste for vores firbenede venner, giver dem masser af pleje, køber det bedste foder på markedet og er bekymrede, hvis vores dyr mistrives.

Men hvordan giver du dit kæledyr de bedste vilkår, og hvilke produkter er fornuftige at have til blandt andet pelspleje, optimal mundhygiejne og behandling mod flåter, lus og lopper hos de firbenede?

Sådan plejer du dit dyrs pels

For mange kæledyrsejere er pelspleje et fast punkt i rutinen. Ingen af os ønsker, at vores kæledyr har en beskidt og filtret pels, men det kræver altså regelmæssig pleje og vask. Dit kæledyr kan desuden meget nemt samle lopper og lus op, når det færdes udenfor i naturen. Men ved en grundig pleje af pelsen, har du større chance for at opdage de uvelkomne gæster hurtigt, så du kan få bekæmpet dem.

Særligt hunden har godt af et regelmæssigt bad, hvor du med fordel kan bruge en god shampoo.

40 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023 TEMA: DYR

Flere hundeshampooer indeholder en lille mængde klorhexidin, som har desinficerende egenskaber og renser i dybden uden at udtørre huden. Når du vasker din hund med shampoo, vil du opleve en mærkbar forskel, da det bliver nemmere at rede og pleje pelsen.

Hvordan behandler jeg lus og lopper?

Når din hund eller kat begynder at klø sig meget i pelsen, og I måske opdager små, kløende stik hos jer selv, er det tid til at være særligt opmærksom på, om dit kæledyr har fået lopper. Selvom lopper også kan bide mennesker, lægger de kun æg hos katten eller hunden.

Det er vigtigt at bekæmpe lopper hos dit kæledyr, da de ellers kan give dyret allergi og overføre bændelorm til det. Hvis din hund eller kat kløer sig meget voldsomt, og der måske endda opstår små sår på huden, er det et tegn på, at dyret er allergisk over for de små kræ.

Du kan på apoteket købe flere forskellige midler, der bekæmper lus, lopper og flåter hos kæledyr. Ofte er det ganske simpelt at give dit dyr en kur og kræver kun en enkelt eller to behandlinger.

Præparater til behandling og forebyggelse af flåtbid

Der findes flere præparater til både hunde og katte, som har en dokumenteret effekt mod flåter. De indeholder forskellige gavnlige stoffer, der enten afskrækker flåten fra at bide sig fast eller dræber flåten, hvis den forsøger. Halsbånd, tyggetabletter og spot­ on præparater er nogle af de midler, du kan købe på apoteket.

Det er vigtigt, at du ikke blander kattens og hundens præparater og behandlinger sammen – nogle er giftige for katte, men er gavnlige for hunden og omvendt.

Frontect® Til Hund

Behandling og forebyggelse af lopper- og flåtangreb i 30 dage. Effektiv eliminering af nye flåter og lopper inden for 6 timer fra 2 dage efter behandling. Kun til hunde. Fås i flere varianter. 3 stk.

For mere information om Frontect®, se pligtteksten på side 61.

Seresto vet.

Et halsbånd der forebygger og behandler flåter og lopper på hund og kat i 7-8 måneder. Seresto vet. har både afskrækkende og

dræbende effekt på flåter i op til 8 måneder. De aktive ingredienser danner et beskyttende skjold uden på hundens og kattens hud og pels, som kan dræbe flåter, inden de bider. 1 stk.

For mere information om Seresto vet., se pligtteksten på side 62.

41
Kilder: Miljøministeriet, netdyredoktor.dk

Forsommeren er højsæson for pollenallergi

Overalt titter blomster frem, og træerne bliver grønnere. Tiltrængt for mange, men for de over en million danskere, der lider af pollenallergi, kan sæsonskiftet være forbundet med løbende næser og kløende øjne.

Det skønnes, at over en million danskere lider af pollenallergi over for græs og/eller træ. En lidelse, der kan være forbundet med stort ubehag grundet de mange ubehagelige symptomer, og som ofte forringer livskvaliteten, hvis allergien ikke bliver behandlet korrekt.

Lider du af ubehandlet allergi, eller har du mistanke om, at du har allergi, er det vigtigt, at du søger vejledning og får den rigtige behandling. Udover at kunne lindre eller måske endda helt afhjælpe symptomerne, vil behandlingen også nedsætte risikoen for, at du på sigt kan udvikle astma.

Træpollenallergi Pollensæsonen strækker sig over mange måneder i Danmark. Fra den sene vinter/ det spæde forår og helt til efteråret. Særligt foråret og forsommeren er højsæson, og her oplever op mod 400.000 danske træpollenallergikere de gængse symptomer som nys, løbenæse, kløende øjne og generelle influenzasymptomer.

Birk er uden sammenligning den type træpollen, som flest allergikere oplever symptomer for. Sæsonen for birkepollen er meget kort

(april – maj), men de ramte vil ofte opleve meget kraftige reaktioner i den korte periode. Birkepollen kan transporteres helt op til 100 km og svæve i luften i flere dage, så du kan sagtens opleve birkepollenallergi, selvom du ikke bor i nærheden af birketræer.

Er du allergisk over for birkepollen, kan du opleve en krydsreaktion med visse madvarer. Det gælder blandt andet abrikos, blomme, kiwi, gulerod, kartoffel og flere forskellige typer nødder.

Græspollenallergi

Der er græspollen i luften i Danmark fra slut maj til slut august. Årsagen til, at sæsonen er så lang i forhold til andre typer pollen, er, at de danske græsarter blomstrer forskudt af hinanden. Normalt er intensiteten af græspollen dog allerstørst omkring midt/ slut juni måned.

Symptomerne på græspollenallergi er de samme som ved træpollenallergi: Løbende eller tilstoppet næse, kløende og røde øjne, træthed og astmalignende symptomer. Er du allergisk over for græspollen, kan du desuden opleve symptomer, når du spiser visse typer af fødevarer så som appelsin, banan,

42 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023 TEMA: ALLERGI

melon, grøn peber, ærter tomater og peanuts. De mest almindelige symptomer på en krydsreaktion er kløe og let hævelse omkring munden og i svælget.

Høfeber

Høfeber er ikke nødvendigvis en allergi over for hø eller græs, som navnet ellers indikerer. Det giver allergisymptomer, som især rammer øjne og næse og kan have forskellige årsager.

Ofte er høfeber lig med en form for pollenallergi. Oplever du, at symptomerne er sæsonbetingede og matcher de tidspunkter, hvor el, hassel, elm, birk og græs er til stede, er du således højst sandsynligt allergisk over for pollen.

Oplever du derimod symptomer hele året eller uden for pollensæsonen, kan årsagen i stedet skyldes eksempelvis allergi over for dyrehår eller støvmideallergi.

Behandling af allergi

Der findes forskellige behandlingsmuligheder for allergi. Den rette behandling afhænger dog af dine symptomer.

• Næsespray – lindrer gener centreret omkring næsen. Sprayen findes som antihistamin eller binyrebarkhormon. Hvor antihistamin kun virker på nogle næsegener, hjælper næsespray med binyrebarkhormon på alle næsegener samt symptomer i svælg og øjne.

• Øjendråber – lindrer gener i øjnene.

• Antihistamin i tabletform – er næsespray og øjendråber ikke tilstrækkeligt, kan antihistamin i tabletform være en idé. De fås uden recept. Kombiner eventuelt med næsespray og/eller øjendråber.

• Allergivaccine – vænner langsomt kroppen til allergenet og kan på den måde svække reaktionen og symptomerne på sigt. Tal med din læge om dine muligheder for allergivaccine.

Det kan du selv gøre Lider du af allergi, er der en række forholdsregler, der kan nedsætte intensiteten af dine symptomer. Det er her vigtigt at understrege, at tiltagene ikke kan erstatte den medicinske behandling, men ved at være opmærksom på egne vaner og indeklima kan du måske komme lettere igennem allergisæsonen.

• Undgå at lufte ud midt på dagen, når pollenintensiteten er størst.

• Hold dig så vidt muligt indendørs i højsæson for pollen.

• Kør ikke bil med åbne vinduer.

• Tør ikke dit tøj udenfor, da pollen kan sætte sig fast og forværre dine symptomer.

• Gør grundigt rent, både i din bolig og hav fokus på personlig hygiejne.

• Skyl håret for pollen inden du går i seng

Alnok® Opløsning Drikkeklar opløsning med banansmag til behandling af øjne- og næsesymptomer ved sæsonbetinget og helårs allergisk snue samt nældefeber. Virkningen begynder inden for ½ - 1 time og varer ca. 24 timer. Lægemiddel mod allergi. Til voksne og børn fra 2 år. 150 ml.

For mere information om Alnok®, se pligtteksten på side 62.

Alnok®

Lægemiddel mod allergi til behandling af øjne- og næsesymptomer ved allergisk snue og høfeber samt symptomer ved nældefeber. Virkningen begynder inden for ½ - 1 time og varer ca. 24 timer. Til voksne og børn fra 6 år. 30 stk.

For mere information om Alnok®, se pligtteksten på side 62.

Kilder:
43
sundhed.dk, netdoktor.dk, allergiguiden.dk, Sundhedsstyrelsen, astma-allergi.dk

Lindring af allergiske reaktioner

Når næse, øjne eller svælg reagerer med kløe, hævelser og øget sekret, bør du have mistanke om allergi. Man regner med, at omkring en million danskere lider af allergi i øjne og næse - også kaldet høfeber.

Allergiske reaktioner skyldes typisk de mikroskopiske stoffer, der svæver rundt i luften. Det kan være stoffer fra pelsdyr, eller det kan være pollen fra træer, græs eller svampesporer. Har du pollenallergi, kan du også opleve symptomer, når du spiser bestemte fødevarer.

Har du brug for gode råd om lindring af allergi, så er der hjælp at hente på dit apotek.

Lomuspray®

Næsespray til behandling af løbende næse ved allergi, der virker inden for 15 minutter. Kan bruges sammen med andre lokalt virkende næsesprays uden at øge bivirkningerne. Til voksne fra 18 år. 15 ml.

For mere information om Lomuspray®, se pligtteksten på side 62.

Otrason Næsespray

Næsesprayen kan anvendes mod fire allergisymptomer: Kløende næse, nysen, løbende næse og tilstoppet næse. Forebygger også høfeber og helårssnue. 50 mikr. 1 stk.

For mere information om Otrason, se pligtteksten på side 62.

Mommox® Næsespray

Ved allergiske symptomer i næsen som nysen, kløen, tilstoppethed og løbenæse. Mindsker hævelse og irritation i næsen og lindrer inden for 12 timer. 60 doser.

For mere information om Mommox®, se pligtteksten på side 62.

Allergodil® Næsespray

Næsesprayen virker mod høfeber og symptomer på overfølsomhed i næsen f.eks. nys og løbende næse. Til voksne og børn over 6 år. 10 ml. 1 stk.

For mere information om Allergodil®, se pligtteksten på side 62

Spørg bare os om…
44 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023

OtriCare Aloe Vera

En 100 % naturlig saltvandsspray, der renser, fugter og lindrer næsens slimhinder. Indeholder aloe vera der tilfører ekstra fugt til irriteret og øm næse. Otricare kan også mindske risikoen for forkølelse. Til voksne og børn fra 2 år. 50 ml.

Desloratadine Sandoz®

Et antihistamin som lindrer symptomer ved allergisk snue og nældefeber. Lindring af symptomerne varer en hel dag og hjælper dig med at genoptage dine normale daglige aktiviteter og søvn. Til voksne og børn fra 1 år. 120 ml.

For mere information om Desloratadine Sandoz® 5 mg, se pligtteksten på side 62.

Benaliv® Øjendråber

Til dig med allergisymptomer i øjnene. Virker inden for få minutter og i op til 12 timer. Til voksne og børn fra 2 år. 0,5 mg. 3 x 4 ml.

For mere information om Benaliv®, se pligtteksten på side 63.

Benaliv® Næsespray

Til dig med allergisymptomer i næsen. Virker inden for få minutter og lindrer i op til 12 timer. Til voksne og børn fra 2 år. 150 doser. 1 stk.

For mere information om Benaliv®, se pligtteksten på side 63.

45

Vialerg®

Mod allergi og nældefeber. Indeholder antihistaminet cetirizindihydrochlorid, der dæmper symptomer ved sæsonbetinget og helårs allergisk snue. Én tablet virker i ca. 24 timer. 10 mg. 30 stk.

For mere information om Vialerg®, se pligtteksten på side 63.

Har du høfeber

– eller

noget, der ligner?

For mange danskere er pollen ensbetydende med det, der populært kaldes høfeber.

Høfeber kan forekomme hele livet. Nogle er plaget af lidelsen gennem hele livet, mens andre vokser fra den. Høfeber kan variere i forskellige grader i forhold til sæsonen.

Der findes forskellige lindrende produkter mod høfeber ­ næsespray, øjendråber, tabletter m.v. På apoteket fås både produkter der virker her og nu samt forebyggende produkter.

Telfast®

Antihistamin til lindring af symptomer som nysen, rindende øjne og løbende næse med kløe eller stoppet næse, der optræder ved høfeber. Virker inden for en time, er effektiv i op til 24 timer og sløver ikke. Til voksne og børn over 12 år. 120 mg. 30 stk.

For mere information om Telfast®, se pligtteksten på side 63.

Altifex®

Indeholder antihistaminet fexofenadin, der dæmper symptomer ved sæsonbetinget allergisk snue som for eksempel nysen og løbende eller kløende næse og øjne, uden øget træthed. Én tablet virker i ca. 24 timer. 120 mg. 30 stk.

For mere information om Altifex®, se pligtteksten på side 63.

Benadryl®

Virker mod 7 allergisymptomer: kløende næse, løbende næse, nysen, kløende øjne, vandige øjne, nældefeber og kløende hud. Benadryl® lindrer allergisymptomer inden for ½-1 time og virker i 8 timer. 8 mg. 24 stk.

For mere information om Benadryl®, se pligtteksten på side 63.

46 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023

Har du husket alt til ferien?

Aftersun

Akut og forebyggende allergimedicin

Akut og forebyggende medicin til feriemave

Desinficerende midler (sårrens, håndsprit osv.)

Fodprodukter (fodcreme, fodfil osv.)

Forkølelsessårsprodukter

Fugtighedscreme

Hygiejneartikler (vatrondeller, bind osv.)

Insektmidler

Læbepomade med solfaktor

Medicin til halsbrand og sure opstød

Mundbind

Mundskyllevæske

Mælkesyrebakterier

Næsespray

Papirlommetørklæder

Personlige toiletartikler

Plaster

Produkter til intimhygiejne

Prævention

Receptpligtig medicin

Rygeafvænningsprodukter

Shampoo / balsam / bodyshampoo

Medicin

Solbeskyttelse til børn og voksne

Støttebind (til evt. forstuvninger)

Støttestrømper til den lange fly­ eller biltur

Tandbørste og tandpasta

Termometer

Transportsygemedicin

Vabelplaster

Øjendråber

47

Høfeber eller forkølelse?

Selvom sommeren er lige rundt om hjørnet, kan man godt blive ramt af forkølelse - men samtidig er høfeber også meget udbredt i foråret. Er du i tvivl om du er ramt af en forkølelse eller høfeber, så kan du læse om symptomerne her:

Forkølelse: Tilstoppet næse, feber, gener i halsen, nys. Symptomerne varer sjældent mere end 1-2 uger.

Høfeber: Kløende og hævet øjne, nys, vandigt næseflåd. Symptomerne varer ved i flere uger.

Labidan Læbe- og Næsesalve

Salven lindrer, plejer og beskytter tørre og sprukne læber samt irriteret og rød hud omkring næsen. Effektiv ved forkølelse, løbenæse samt som pleje af læber på solferien. 10 ml.

Flo Næseskyl

Anvendes til skylning af næse og bihuler. Det kan bruges til at lindre ved tilstoppet næse og bihuler samt fremme din restitution efter en næse- og bihuleoperation. 1 stk.

48 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023 TEMA: FORKØLELSE

Zymelin® Menthol Næsespray

Næsespray med frisk menthol mod tilstoppet næse ved forkølelse og bihulebetændelse. Mindsker hævelsen af slimhinderne, så det er nemmere at trække vejret gennem næsen. Virkningen sker efter få minutter og holder i op til 10-12 timer. Konserveringsfri. Til voksne og børn fra 10 år. 1 mg/ml. 10 ml.

For mere information om Zymelin® Menthol, se pligtteksten på side 63.

Zyx® Citron

Sukkerfri sugetablet virker smertelindrende på øm, rød og irriteret hals. Zyx® har en hurtigvirkende og lokalbedøvende effekt og kan også anvendes til at dæmpe smerter efter tandkirurgi. Til voksne og børn fra 6 år. 20 stk.

For mere information om Zyx®, se pligtteksten på side 63.

Gode råd til lindring af forkølelse

De fleste voksne bliver forkølet 2-4 gange om året, og ofte er det samme tur, man må igennem hver gang med øm hals, nys, stoppet næse og hoste.

Det er ikke muligt at kurere en forkølelse, men til gengæld kan den lindres med effektive og plejende produkter.

På apoteket står vi klar til at hjælpe dig, så du får produkter, der kan lindre dine forkølelsessymptomer.

Zymelin® Næsespray

Få luft i næsen efter få minutter med Zymelin. Mindsker hævelsen af slimhinderne, så det er nemmere at trække vejret gennem næsen. Virkningen sker efter få minutter og holder i op til 10-12 timer. Konserveringsfri. Til voksne og børn fra 10 år. 1 mg/ml. 10 ml.

For mere information om Zymelin®, se pligtteksten på side 63.

Mucolysin®

Slimløsnende hostemiddel ved hoste med sejt slim. Løsner slim i hals og lunger og letter hosten. Brusetabletter med skovbærsmag. Til voksne og børn fra 14 år. 600 mg. 10 stk.

For mere information om Mucolysin®, se pligtteksten på side 64.

Spørg bare os om…
49

Panodil Zapp

Hurtig og skånsom smertelindring. Nedsætter feber. Tabletten er over trukket med en film, der gør den let at sluge. Til voksne og børn over 12 år. 500 mg. 20 stk.

For mere information om Panodil Zapp, se pligtteksten på side 64.

Kend din smerte

For alle typer smerter gælder det om at finde ud af, hvad de skyldes. Jo bedre du kender årsagen, des bedre kan du forebygge, at de opstår og sætte ind med lindrende behandling.

Smerter kan være udbredte i muskler og led eller begrænset til et lille område. Hvis du kun er øm på et punkt, så kan du nøjes med at lindre lokalt. Er dine smerter kraftige eller langvarige, bør du altid søge læge.

Der findes flere typer af smertelindrende produkter - lige fra smertestillende håndkøbsmedicin til varmebehandlinger.

Kan anvendes til korttidsbehandling af feber ifm. forkølelse og influenza, hovedpine, tandpine, menstruationssmerter samt muskel- og ledsmerter. Overtrukket med en film, der gør den let at sluge. Til voksne og børn over 15 år. 500 mg. 20 stk.

For mere information om Panodil Extra, se pligtteksten på side 64.

Virker febernedsættende og mildt smertestillende hos børn. Skånsom mod små maver. Til børn på 2 år og derover. 24 mg. 100 ml.

For mere information om Panodil Junior, se pligtteksten på side 64.

Panodil Extra Panodil Junior
50 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023 TEMA: SMERTE

Pamol® Flash Smertestillende smeltetabletter mod svage smerter. Virker også febernedsættende. Med solbærsmag. Til voksne fra 18 år. 500 mg. 8 stk.

For mere information om Pamol® Flash smeltetabletter 500 mg, se pligtteksten på side 64.

Pamol®

Allround smertestiller mod svage smerter. Virker også febernedsættende. Til voksne fra 18 år. 500 mg. 20 stk.

For mere information om Pamol® tabletter, 500 mg, se pligtteksten på side 64.

Treo®

Giver hurtig lindring af migræne samt smerter som hovedpine og tandpine. Indeholder acetylsalicylsyre, som virker smertestillende og febernedsættende, og caffein, som øger den smertestillende virkning. Virker i op til 6 timer. 20 stk.

For mere information om Treo®, Treo® Citrus og Treo® Hindbær, se pligtteksten på side 65.

Ibuprofen

Effektiv ved muskel-og ledsmerter. Ibuprofen Orifarm kan også anvendes mod menstruationssmerter, hovedpine og tandpine. 200 mg. 20 stk.

For mere information om Ibuprofen Orifarm, se pligtteksten på side 64.

Ipren®

Lindrer muskler- og ledsmerter, hovedpine og migræne samt menstruationssmerter. 2 tabletter virker indenfor 30 minutter og i op til 8 timer. Til voksne og børn over 12 år. 200 mg. 20 stk.

For mere information om Ipren®, se pligtteksten på side 64.

Kodimagnyl®

En effektiv hovedpinetablet med acetylsalisylsyre og codein, der virker smertestillende. Til voksne fra 18 år. 500+9,6 mg. 20 stk.

For mere information om Kodimagnyl Ikke-stoppende DAK, se pligtteksten på side 65.

Original og Treo® Hindbær
51

Kom i form uden skader

Det kan være fristende at give den fuld gas med fysisk træning efter en lang pause med vintervejr. De lyse timer og milde temperaturer inviterer til øget puls under åben himmel, og al den opsparede energi skal naturligvis brændes af hurtigst muligt.

Det er bedst at starte ud med lette træningspas og gradvist øge antallet af lette træningspas hver uge – fremfor at gennemføre én hård træning om ugen. Risikoen for en sportsskade er ganske enkelt for stor, hvis du lægger for hårdt ud.

Med den såkaldte 10% ­ regel er der gode chancer for at undgå skader. Reglen siger, at du højest bør lægge 10% på din træningsintensitet om ugen på eksempelvis hastighed eller distance vel at mærke kun på det ene parameter.

Hvis du derimod ønsker at forebygge og lindre ledsmerter ved træningen, vælger flere at bruge eksempelvis stabiliserende støttebind, bandager, skinner eller sportstape under aktiviteten.

FIT Lænd Plaster

Smertelindrende plaster, som lindrer ubehag i tilfælde af muskel- og ledsmerter i lænd og ryg. 1 plaster virker i 5 dage. 3 stk.

52 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023

Glucofarm Once Ømme og stive led? Med blot én tablet Glucofarm Once dagligt kan du lindre symptomer på let til moderat slidgigt i knæet. 1500 mg. 90 stk.

For mere information om Glucofarm Once, se pligtteksten på side 65.

Biofrost® Relief Gel

Giver hurtig og effektiv kuldebehandling i forbindelse med muskel- og ledsmerter, muskelrestitution, gentagende belastningsskader, forstrækninger, forstuvninger og andre sportsrelaterede smerter. 100 ml.

Jasper Sportstape

Uelastisk tape som anvendes til støtte af led og muskler - enten forebyggende eller som behandling af f.eks. sportsskader. Med god og hudvenlig klæb sidder sportstapen solidt og kan fiksere led og muskler, så du undgår uhensigtsmæssige vrid og bevægelser. 1 stk.

FUTURO™ Comfort Knæstøtte Designet til at give dig en stabiliserende komfort. Knæskinnen i elastisk strækmateriale kan bæres under tøjet og giver behagelig støtte til musklerne omkring knæet. Sidestabilisatorer hjælper med at reducere sidelæns bevægelse, og åbningen omkring knæskallen giver øget komfort. 1 stk.

53

Når du lider af halsbrand

Mange danskere døjer med halsbrand og sure opstød. Knapt 5-10% af den voksne befolkning har dagligt gener med halsbrand eller sure opstød. Ubehaget rammer bredt i befolkningen og i risikogruppen er børn, gravide, ældre, rygere, alkoholikere, overvægtige, kaffedrikkere og mennesker med hang til at spise meget chokolade.

Halsbrand skyldes, at mavens sure indhold glider op i spiserøret eller i munden. Det kaldes tilbageløb eller refluks. Nederst i spiserøret sidder en lukkemuskel, som skal forhindre dette tilbageløb. Hvis den ikke fungerer ordentlig, vil mavesyren kunne glide op i spiserøret. Da slimhinden i spiserøret ikke er rustet til at modstå mavens indhold af syre, vil det give smerte og irritation. Sker det hyppigt og i lang tid, kan slimhinden blive betændt og danne sår.

Risikoen for tilbageløb øges, hvis din mavesæk indeholder meget mavesaft eller mad. Eller hvis der er noget, der klemmer på mavesækken. Halsbrand opstår derfor ofte efter store måltider, eller når du bøjer dig forover. Gravide kan opleve halsbrand og sure opstød, fordi barnet optager plads i maven og lægger pres på lukkemekanismen. Graviditetshormonet progesteron kan også blødgøre lukkemusklen, så den bliver slap. Nogle overvægtige døjer med symptomer på syre i spiserøret, fordi trykket på lukkemekanismen er for stort. Også rygning kan spille en rolle for halsbrand og sure opstød.

Gode råd mod halsbrand

Undgå visse fødevarer: Mad og drikke kan påvirke mavens syreproduktion og lukkemekanisme. Kaffe, te, chokolade, pebermynte, fed eller røget mad og især alkohol kan give problemer.

Spis flere små måltider: En fyldt mavesæk sender små portioner mad videre ad gangen til tarmen. Somme tider kan mavesækken ikke følge med efter et stort måltid og bliver derfor overfyldt. Man taler om forsinket mavetømning. Og når maden ikke kan komme ud den ene vej, så finder den tilbage, hvor den kom fra.

54 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023 TEMA: HALSBRAND

Undgå stramtsiddende tøj og foroverbøjninger: Begge dele lægger et øget pres på lukkemusklen. Når du skal løfte tunge ting, så gå i stedet ned i knæ.

Spis ikke de sidste tre timer før sengetid: Mad øger mængden af mavesyre. Med en slap lukkemuskel vil syren ikke kunne tilbageholdes i maven, når du lægger dig. Du kan eventuelt hæve sengens hovedgærde med omkring 20 cm, hvis du har natlig halsbrand.

Midler mod halsbrand

Hvis de gode råd ikke er tilstrækkelige, kan halsbrand lindres med håndkøbslægemidler. Et anti ­ refluksmiddel danner et skumlag i maven, som forhindrer, at indholdet glider tilbage i spiserøret. Det kan anvendes ved sure opstød og milde tilfælde af halsbrand. Et syreneutraliserende middel kan anvendes ved milde gener, og når der kun er lejlighedsvise problemer med halsbrand. Det virker hurtigt, men virkningen er kortvarig. Disse lægemidler er ikke hensigtsmæssige til hyppige og langvarige symptomer, da de kan påvirke optagelsen af andre lægemidler og jern.

Et middel der hæmmer produktionen af mavesyre er velegnet ved hyppige symptomer, og når der er problemer med refluks og halsbrand om natten. Det er vigtigt at tage medicinen som anbefalet ­ også selvom symptomerne hurtigt forsvinder. Den irritation eller skade, der måtte være på spiserøret er lang tid om at hele, så medicinen skal tages i mindst fire uger. Det kan også tages som supplement til de nævnte smertestillende midler for at forebygge halsbrand og/eller sur mave.

Halsbrand og/eller sur mave er sjældent et tegn på noget alvorligt. Det er alligevel en god idé, at du taler med din læge, hvis det er noget, der gentager sig, eller hvis dine symptomer ikke er blevet bedre efter 2­ 4 ugers behandling med håndkøbsmedicin.

Vi anbefaler, at du søger læge, hvis:

• Du har symptomer næsten hver dag i mere end tre uger

• Du har sviende og brændende smerte koncentreret på et punkt

• Du har synkebesvær og/eller gener ved fysisk aktivitet

• Du ikke oplever en virkning af medicin købt i håndkøb

• Du mistænker medicin for at give dig halsbrand og sure opstød

Kilde: Redaktionen

Balancid® Novum

Tyggetabletter med pebermyntesmag, som lindrer sure opstød og halsbrand samt svien i maven på grund af for meget mavesyre. Til voksne. 449+104 mg. 30 stk.

For mere information om Balancid® Novum, se pligtteksten på side 65.

Alminox® DAK

Tabletterne bruges ved for meget mavesyre, halsbrand, sure opstød og svien i maven. Til voksne over 18 år. 500 mg/100 mg. 100 stk.

For mere information om Alminox® DAK, se pligtteksten på side 65.

Lansoprazol

Enterokapsler til behandling af halsbrand og sure opstød. Tages efter behov. Til voksne. 15 mg. 56 stk.

For mere information om Lansoprazol Teva, se pligtteksten på side 65.

55

Spørg bare os om…

Behandling af halsbrand

Der er mange årsager til halsbrand, sure opstød og mavesyrerefluks. Derfor er det en god idé at rådføre sig på apoteket og få individuelle råd om behandlingen.

Vi tager afsæt i den enkeltes situation og finder frem til en løsning. Det kan handle om at justere i kostvanerne, tage et hurtigtvirkende lægemiddel eller søge egen læge, hvis symptomerne er mere alvorlige.

For at undgå halsbrand er det en god ide at tabe dig, hvis du er overvægtig, nedsætte alkoholindtaget, undgå store og fede måltider samt undgå stramtsiddende tøj.

Få mere hjælp på dit lokale apotek.

Gaviscon® Oral Suspension

Mod halsbrand og sure opstød. Virker i mavesækken ved at danne et tykt skumlag på mavens indhold, så det sure mavesaft ikke kommer op i spiserøret og giver halsbrand. 400 ml.

For mere information om Gaviscon®, se pligtteksten på side 65.

Galieve® Cool Mint

Mikstur med frisk smag af coolmint. Galieve® mikstur kan lindre halsbrand og sure opstød på kun 3 minutter. Virker i op til 4 timer. Til voksne og børn over 12 år. 300 ml.

For mere information om Galieve® Cool Mint, se pligtteksten på side 66.

56 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023

Dosispakket medicin –

enkelt og sikkert

Spørg på apoteket

Måske kan dosispakket medicin være noget for dig eller en du kender

Det er ubehageligt at være i tvivl, om man tager sin medicin på det rigtige tidspunkt og i den rette dosis. Vil du bruge din energi på noget andet end at spekulere over, hvorvidt du tager medicinen korrekt, så kan dosispakket medicin være løsningen for dig.

Med dosispakket medicin kan du holde styr på din medicin, uanset hvor meget medicin du får, og hvilken alder du har. Her bliver medicinen pakket i små engangsposer med dato og tidspunkt for, hvornår på dagen medicinen skal tages. På den måde får du et nemt overblik over den medicin, du skal have. De små engangsposer pakkes op og udleveres som dosisruller på apoteket.

Dosisrullerne bliver pakket for 14 dage ad gangen. Vi pakker medicinen ud fra den recept, du har fået af lægen, når lægen skriver på recepten, at medicinen skal dosispakkes. Det er avancerede pakkemaskiner, der bliver brugt og vi kontrollerer selvfølgelig, at alt er pakket korrekt, så kvalitet og sikkerhed er i top.

Den dosispakkede medicin gør det lettere at tage den rigtige dosis på det rette tidspunkt, også når der er tale om flere typer medicin ad gangen. Samtidig er de små dosisposer lette at have med sig på farten. Dosispakket medicin er med til at skabe sikkerhed og tryghed i brugen af medicin.

57

Hård mave?

Alle kan opleve at få forstoppelse indimellem. Det kan opstå akut eller være et kronisk problem. Det kan det være faktorer i din hverdag, der spiller ind. Måske sidder du for stille til dagligt, drikker for lidt vand eller får en kost, der er fattig på fibre. Det kan også være sygdom, medicin, psykiske forhold, rygestop eller graviditet, der sløver din tarm.

Vær opmærksom på, at hvis du undertrykker din krops naturlige trang, kan du nedsætte tarmenes aktivitet.

Dulcolax®

Enterotabletter behandler forstoppelse med virkning efter 6-12 timer. Dulcolax® tages før sengetid og giver lettelse morgenen efter. Til voksne og børn over 10 år. 5 mg. 100 stk.

For mere information om Dulcolax, se pligtteksten på side 66.

Imolope®

Anvendes mod akut opstået diarré. Imolope® virker ved at gøre madens passage gennem tarmene langsommere. Derved bliver tabet af væske og næringsstoffer i kroppen mindre, og det bliver lettere at optage vand og mineraler. Til voksne og børn fra 12 år. 2 mg. 10 stk.

For mere information om Imolope, se pligtteksten på side 66.

Imodium®

Hjælper med at normalisere tarmbevægelserne, så diarréen lindres, og kroppen bedre kan optage væske og næring fra tarmen. Til voksne og børn over 12 år. 2 mg. 20 stk.

For mere information om Imodium, se pligtteksten på side 66.

Imodium® Smelt

Få lindret din diarré med Imodium® Smelt. Tabletten opløses direkte på tungen, så den kan nemt indtages uden brug af vand. Til voksne og børn over 12 år. 2 mg. 12 stk.

For mere information om Imodium, se pligtteksten på side 66.

58 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023 TEMA: MAVEN

Glyoktyl®

Anvendes mod forstoppelse eller til tarmtømning før under søgelse eller operation. Præparatet indføres i endetarmen og opløsningen vil udløse en afføringsrefleks og blødgøre afføringen. Virkningen vil sædvanligvis indtræde i løbet af 5-20 minutter. 7,5 ml.

For mere information om Glyoktyl®, se pligtteksten på side 66.

Microlax®

Hurtig lindring af forstoppelse. Virker blødgørende ved at øge vandindholdet i afføringen. Tubespidsen indføres der, hvor problemet er - i endetarmen - og påvirker derfor ikke resten af fordøjelsessystemet. Microlax® giver hurtig lindring inden for 15 minutter. 12 stk.

For mere information om Microlax®, se pligtteksten på side 67.

Toilax® Enterotabletter og Kombipakning

Afføringsmiddel i tabletform eller rektalvæske. Virker ved at fremme tarmens bevægelser og øge salt- og vandindholdet i tarmen, så afføringen blødgøres. Anvendes i en kortere periode mod forstoppelse og ved tarmtømning før operation, røntgen- eller tarmundersøgelse. Pakning med 25 stk. enterotabletter eller kombipakning med 4 stk. enterotabletter og 1 stk. rektalvæske. 5 mg.

For mere information om Toilax® 5 mg enterotabletter, se pligtteksten på side 66.

Actilax® Orale Dråber Bruges ved forstoppelse. De orale dråber virker på tarmens funk tion ved at fremme tarmens bevægelser og ved at øge salt- og vandindholdet i tarmen. Virkningen indtræder efter 6-12 timer. Til voksne og børn fra 4 år. 30 ml.

For mere information om Actilax®, se pligtteksten på side 67.

59

Årsager til forstoppelse og behandling af det

Det kan være svært at pege på konkrete årsager til forstoppelse. De hyppigste årsager til forstoppelse er uregelmæssige afføringsvaner, fiberfattig kost, for lidt fysisk aktivitet og irritabel tarmsyndrom. Det kan give smerter og ubehag, og det kan enten behandles gennem kost og motion eller ved brug af afføringsmidler.

Få hjælp på apoteket til valg af lindrende midler mod forstoppelse.

Lacrofarm Junior®

Hjælper mod forstoppelse hos børn. Lindrer afføring, også selv om barnet har haft forstoppelse i længere tid. Lacrofarm Junior® virker ved at holde på vand i tarmen, så afføringen bliver blødere. Til børn fra 2 år. 100 stk.

For mere information om Lacrofarm Junior®, se pligtteksten på side 67.

Gangiden® Neutral

Lægemiddel til behandling af forstoppelse. Indeholder Macrogol 3350, der er et aktivt stof, som blødgør afføringen og gør det lettere at tømme tarmen, så forstoppelsen lindres. Til voksne fra 18 år. 20 stk.

For mere information om Gangiden® Neutral, se pligtteksten på side 67.

Moxalole®

Pulver til oral opløsning, der virker mod forstoppelse ved at binde vand til afføringen, som bliver blødere og mere fyldig, så der bliver sat gang i tarmbevægelserne. Moxalole® har en mild citronsmag og kan opløses i vand. Virkning indenfor et døgn efter indtag. Til voksne og børn over 12 år. 20 stk. breve.

For mere information om Moxalole®, se pligtteksten på side 67.

Magnesia DAK

Tabletter bruges ved forstoppelse. Drik rigeligt med vand, da det har betydning for den afførende virkning. Den afførende virkning indtræder efter 6-8 timer. Til voksne fra 18 år. 500 mg. 100 stk.

For mere information om Magnesia DAK, se pligtteksten på side 67.

Spørg bare os om…
60 | Sundhedsmagasin nr. 2 2023

skal gå mindst 1-2 timer, før der må indtages mælkeprodukter. Rektalvæske: Indføres i endetarmen (se indlægssedlen). Graviditet: Bør normalt ikke anvendes. Tal med lægen. Amning: Kan anvendes. Trafik- og arbejdssikkerhed: Svimmelhed og/el. besvimelse kan forekomme. Hvis du bliver svimmel, skal du ikke køre bil el. bruge værktøj el. maskiner. Pakningsstørrelser: Enterotabletter: Tabletbeholder m. 25, 100 el. 200 enterotabl. Rektalvæske: Pakn. m. 1 el. 5 tuber. Hospitalspakn. m. 50 tuber. Kombinationspakning: Pakn. m. 1 sæt el. 50 sæt (hospitalspakn.) m. 4 enterotabletter + 1 tube rektalvæske. Priser: Se dagsaktuelle priser på www.medicinpriser.dk. LÆS INDLÆGSSEDLEN I PAKNINGEN I OMHYGGELIGT. Yderligere information: Orion Pharma A/S, Ørestads Boulevard 73, 2300 København S, telefon 8614 0000 el. www.medicin.dk. Juni 2020.

Microlax® (Natriumcitrat og natriumlaurylsulfoacetat) Rektalvæske, opløsning, enkeltdosisbeholder. 90 mg/ml Natriumcitrat og 9 mg/ml natriumlaurylsulfoacetat. Anvendelse: Mod forstoppelse. Dosering: Indholdet af 1 tube tømmes i endetarmen ca. 15 minutter før effekt ønskes. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes til patienter med kendt allergi overfor indholdsstofferne, som lider af blødende eller smertende hæmorroider, betændelse i tarmen eller ved akutte mave-tarm problemer. Årsagen til forstoppelsen bør undersøges, hvis der dagligt er behov for afføringsmiddel. Behandlingen bør ophøre ved blødning fra endetarmen eller længerevarende manglende tarmbevægelse. Bør kun anvendes dagligt i korte perioder. Bør kun anvendes til børn under 3 år, ammende og gravide efter samråd med læge. Tal med din læge hvis du tager medicin som indeholder natriumpolystyrensulfonat. Indeholder sorbinsyre, som kan give lokalt udslæt (f.eks. kontakteksem).

Bivirkninger: Følgende bivirkninger er rapporteret med frekvensen “ukendt”: mavesmerter, tynd afføring, ubehag og svien ved endetarmen samt overfølsomhedsreaktioner. Pakninger: 4 stk., 12 stk., 50 stk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger på www.indlaegsseddel.dk. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Juni 2021.

Actilax, orale dråber, opløsning. Indeholder natriumpicosulfat 7,5 mg/ml. 1 dråbe indeholder 0,5 mg natriumpicosulfat. Indikationsområde: Mod forstoppelse. Kontraindikationer: Hvis der er ingen eller kun dårlig passage i tarmen (f.eks. tarmslyng eller forsnævring af tarmen). Forsnævring af mave-tarm-kanalen. Stærke mavesmerter som kræver operation såsom blindtarmsbetændelse. Overfølsomhed over for det aktive stof eller over for ét eller flere af hjælpestofferne. Bivirkninger og risici*: Almindelige bivirkninger (kan forekomme hos op til 1 ud af 10 personer): Mavesmerter, ubehag i maven, mavekramper og diarré. Sjælden (kan forekomme op til 1 ud af 1000 personer): Allergiske reaktioner, hudreaktioner herunder hududslæt og nældefeber. Interaktioner*: Vanddrivende medicin og binyrebarkhormoner: Samtidig indtagelse af store doser natriumpicosulfat og vanddrivende medicin eller binyrebarkhormoner kan medføre forstyrrelser i væske- og saltbalance. Digoxin (hjertemedicin): Forstyrrelser i væske- og saltbalancen kan medføre øget følsomhed over for digoxin. Særlige advarsler og forsigtighedsregler*: Bør ikke anvendes ved akut betændelse i mave-tarm-kanalen eller ved forstyrrelser i væske/elektrolytbalancen. Overdreven og langvarig brug kan medføre forstyrrelser i væske-og elektrolytbalancen. Actilax bør kun indtages dagligt over længere perioder, efter aftale med lægen. Actilax bør kun anvendes til børn efter aftale med lægen. Indeholder 30 mg sorbitol pr. dråbe. Konserveret med methylparahydroxybenzoat, der kan give allergiske reaktioner (kan optræde efter behandlingen). Læs altid pakkens indlægsseddel grundigt igennem og spørg din læge, hvis du har spørgsmål. Graviditet og amning: Hvis du er gravid, ammer, har mistanke om, at du er gravid eller planlægger at blive gravid, skal du spørge din læge eller apotekspersonalet til råds, før du bruger dette lægemiddel. Doseringen*: Voksne og børn over 10 år: 5-10 mg (10-20 dråber) daglig. Børn 4-10 år: 2,5-5 mg (5-10 dråber) daglig. Børn under 4 år: Bør anvendes efter aftale med lægen. Dråberne kan tages med mad eller drikke. Dråberne bør tages om aftenen, hvis virkning ønskes den følgende morgen. Pakningsstørrelser: 30 ml orale dråber i flaske (plast) med afdrypningsanordning. Dagsaktuelle priser: Ingen fast pris. Udleveringsgruppe: HF. Indehaver af markedsføringstilladelsen: Viatris ApS. Læs indlægssedlen i pakningen grundigt inden brug.

Lacrofarm Junior (Macrogol 3350, natriumhydrogencarbonat, natriumchlorid og kaliumchlorid), pulver til oral opløsning, enkeltdosisbeholder. Læs informationen i pakningen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Anvendelsesområde: Behandling af kronisk forstoppelse hos børn fra 2-11 år. Behandling af meget svær forstoppelse (refraktær obstipation) hos børn fra 5-11 år. Dosering og indgivelsesmåde: Kronisk forstoppelse: Startdosis: Børn 2-6 år: 1 brev dagligt. Børn 7-11 år: 2 breve dagligt. Dosis reguleres afhængigt af individuelt respons. Maksimal daglig dosis overstiger normalt ikke 4 breve dagligt. Meget svær forstoppelse: Børn 5-11 år: Stigende daglig dosis i 7 dage med henholdsvis 4, 6, 8, 10, 12, 12 og 12 breve dagligt dag 1-7. Hver daglig dosis (opløst i vand) skal indtages over 12 timer. Administration: Før anvendelse skal hver poses indhold opløses i ¼ glas vand. Patienter med nedsat hjertepumpefunktion og patienter med nedsat nyrefunktion: Behandling af meget svær forstoppelse anbefales ikke. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed overfor nogle af indholdsstofferne. Tilstoppet tarm (tarmslyng) eller hul på tarmen. Alvorlige inflammatoriske tarmsygdomme såsom Crohn’s sygdom, colitis ulcerosa og toksisk megacolon. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Der skal fortsat indtages rigeligt med vand under brugen af Lacrofarm Junior, da Lacrofarm Junior ikke erstatter det sædvanlige væskeindtag. Ved symptomer der tyder på ændringer af væske/elektrolytter (salte) som f.eks. hævelser, kortåndethed, træthed, dehydrering (symptomerne omfatter øget tørst, mundtørhed og svaghed) eller hjerteproblemer, skal behandlingen med Lacrofarm Junior stoppes med det samme, og elektrolytterne skal måles. Ved behandling af svær forstoppelse skal patienter med nedsat lukkerefleks, halsbrand (forårsaget af, at indholdet i maven løber tilbage til spiserøret) eller mindsket bevidsthed behandles med forsigtighed. Interaktioner: Absorptionen og dermed effekten af andre lægemidler kan være nedsat pga. nedsat transittid i tarmen. Macrogol kan øge virkningen af visse lægemidler. Visse lægemidler, f.eks. mod epilepsi, kan være mindre effektive ved brug af Lacrofarm Junior. Graviditet og amning: Lacrofarm Junior kan anvendes under graviditet og amning. Bivirkninger: Almindelige: Oppustethed, kvalme, mavesmerter og fordøjelsesbesvær, rumlen i maven, luft i tarmene, diaré, opkastning, analt ubehag. Meget sjældne: Allergiske reaktioner, der giver åndenød, svimmelhed, hævelse i ansigtet, læberne, tungen eller halsen, tegn på allergi, f.eks. udslæt, kløe eller kortåndethed. Hyppighed ikke kendt: Elektrolytforstyrrelser, hovedpine, hævelse af hænder, fødder eller ankler, nældefeber, rødme i huden eller hududslæt. Pakningsstørrelser: Æske med 2, 6, 8, 10, 20, 30, 40, 50, 60 eller 100 breve. Tilskud: Ingen. Udleveringsgruppe: Håndkøb – ikke apoteksforbeholdt (HF). Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, DK-5260 Odense S.

Gangiden ®, Gangiden Neutral ® pulver til oral opløsning. Anvendelse: Til behandling af kronisk forstoppelse og ophobning af hård afføring i tarmen, hvilket kan opstå efter langvarig forstoppelse (dette kaldes for fækalom), hos voksne, unge og ældre. Gangiden®, Gangiden Neutral® indeholder flg. aktive stoffer: Macrogol 3350, natriumchlorid, natriumhydrogencarbonat og kaliumchlorid. Dosering og indgivelsesmåde: Kronisk forstoppelse: Behandling med Gangiden®, Gangiden Neutral® må normalt ikke overstige 2 uger, men kan om nødvendigt gentages. Voksne, unge og ældre: 1-3 breve daglig fordelt på flere doser afhængigt af individuel respons. Børn under 12 år: Gangiden ®, Gangiden Neutral® bør ikke anvendes til børn under 12 år. Fækalom: Behandling overstiger normalt ikke 3 dage. Voksne, unge og ældre: Daglig dosis er 8 breve, der alle bør indtages i løbet af 6 timer. Børn under 12 år: Brug er frarådet. Nedsat hjertefunktion: Ved behandling af fækalom bør der ikke tages mere end 2 breve i timen. Nedsat nyrefunktion: Det er ikke nødvendigt at justere dosis ved behandling af forstoppelse eller fækalom. Indgivelse: Brevets indhold opløses i 125 ml vand og drikkes. I forbindelse med brug mod fækalom kan der opløses 8 breve i 1 liter vand. Kontraindikationer: Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for de aktive indholdsstoffer eller over for et eller flere af hjælpestofferne, ved hul i tarmvæggen, hvis tarmen er blokeret, ved tarmslyng samt ved svære inflammatoriske tarmsygdomme, såsom Chrohns sygdom og colitis ulcerosa og toksisk megacolon. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Gangiden®, Gangiden Neutral® pulver opløst i væske erstatter ikke sædvanligt væskeindtag, og et passende væskeindtag bør opretholdes. Diagnosen fækalom skal bekræftes af en læge inden behandling. Det er muligt, at optagelsen af andre lægemidler kan blive midlertidigt reduceret i forbindelse med brug af Gangiden®, Gangiden Neutral®. Personer med synkebesvær, skal konsultere en læge inden behandlingen. Kontakt straks lægen ved pludselige mavesmerter, rektal blødning eller andre symptomer på iskæmisk colitis. Der skal tages hensyn til at Gangiden®, Gangiden Neutral® indeholder kalium og natrium. Tal med din læge eller apotek, hvis du skal tage 3 eller flere breve dagligt i længere tid, især hvis du er blevet rådet til at følge en diæt med lavt salt (natrium) indhold. Citron- og limearomastofferne i Gangiden® indeholder 0,8 mg sorbitol (E420) pr. brev. Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion: Der bør ikke tages andre lægemidler gennem munden, i en time før og en time efter indtagelse af Gangiden®, Gangiden Neutral® da samtidig brug af Gangiden®, Gangiden Neutral® kan nedsætte virkningen af visse former for medicin som f.eks. midler mod epilepsi. Personer med synkebesvær skal konsultere en læge inden start behandlingen. Graviditet og amning: Gangiden®, Gangiden Neutral® kan anvendes under graviditeten og hos kvinder, der ammer. Bivirkninger: Kontakt straks lægen og stop med at anvende Gangiden®, Gangiden Neutral® hvis du får tegn på allergi, ved symptomer, der tyder på forstyrrelser i elektrolyt- eller væskebalancen (fx væskeophobning, åndenød, svækkelse, tiltagende træthed, dehydrering, hjertesvigt). Gener i mave-tarmkanalen er de hyppigste bivirkninger: mavesmerter, diarré, opkastning, kvalme, fordøjelsesbesvær, udspiling af maven, maverumlen, luft i tarmene og ømhed i endetarmsåbningen. Mild diarré går sædvanligvis over efter nedsættelse af dosis. Andre bivirkninger er: Allergiske reaktioner inklusiv anafylaktisk reaktion, vejrtrækningsbesvær og hudreaktioner såsom hævelser, nældefeber, kløe, udslæt og rødmen, hovedpine. Overdosering: Kontakt lægen eller apoteket hvis der forekommer voldsom udspilen og svære smerter i maven eller udtalt væsketab som følge af opkastning eller diarré. Udlevering: Kan købes i håndkøb på apoteket. Tilskud: Ikke tilskudsberettiget. Pakninger: Gangiden®, Gangiden Neutral®, pulver til oral opløsning 10 breve, 20 breve, 50 breve og 100 breve. Pris: ikke fast pris. Spørg efter de dagsaktuelle priser på apoteket. Læs indlægssedlen i pakningen grundigt før brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresuméer for Gangiden® dateret 14. juli 2022 og Gangiden Neutral® dateret 14. juli 2022. Produktresuméerne kan vederlagsfrit rekvireres hos: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, Tlf. 63 95 10 00 Moxalole ® pulver til oral opløsning (macrogol 3350, natriumchlorid, natriumhydrogencarbonat og kaliumchlorid). Virkning: Behandling af kronisk forstoppelse. Opløsning af hård og indeklemt afføring i ende- og tyktarmen, som er konstateret af lægen ved en undersøgelse. Dosering: Mod forstoppelse: Voksne: 1 brev 1-3 gange dagligt. For de fleste er 1-2 breve om dagen nok. Hvis symptomerne fortsætter efter 2 uger, skal du kontakte din læge. Bør ikke anvendes til børn under 12 år. Mod hård og indeklemt afføring, som din læge har konstateret ved undersøgelse: Voksne: 8 breve dagligt indtaget over 6 timer. Behandlingen varer normalt ikke længere end 3 dage. For patienter med nedsat hjerte-kar-funktion bør dosis fordeles således, at der ikke gives mere end 2 breve i timen. Tag ikke Moxalole hvis du er overfølsomhed over for de aktive stoffer eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Hvis du har en tilstopning i tarmen, hul i tarmen, tarmslyng, toksisk megacolon (sygelig stor, udspilet tyktarm med ansamling af tarmindhold) eller ved alvorlig betændelse i tarmen som bl.a. colitis ulcerosa og Morbus Crohn. Advarsler og forsigtighedsregler: Tal med lægen eller sundhedspersonale inden du anvender Moxalole. Når du tager Moxalole skal du fortsætte med at drikke meget vand. Hvis du føler dig svag, stakåndet, er meget tørstig med hovedpine, har hjertesvigt eller får opsvulmede ankler, skal du stoppe med at tage Moxalole og kontakte din læge med det samme. Indeholder 187 mg natrium (hovedkomponenten i madlavning/bordsalt) i hvert brev. Interaktioner: Kan påvirke optagelsen og effekten af andre lægemidler. Spørg lægen eller på apoteket hvis du bruger andre lægemidler. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Mavesmerter og mavekramper, diarré, opkastning, kvalme, maverumlen og luftafgang fra tarmen. Almindelige: Kløe, hovedpine, hævede fødder, ankler og hænder. Ikke almindelige: Udslæt, sure opstød, halsbrand og oppustethed. Meget sjældne: Allergiske reaktioner. Forstyrrelser i elektrolytniveau, især for kalium. Ubehag ved endetarmsåbningen. Læs grundigt oplysningerne i indlægssedlen inden brug af dette lægemiddel. Pakningsstørrelser: 8 stk., 20 stk., 50 stk. og 100 stk. Viatris ApS, Borupvang 1, Ballerup. Baseret på seneste godkendte produktinformation dateret oktober 2021.

Magnesia DAK filmovertrukne tabletter 500 mg (magnesiumoxid). Anvendelse: Forstoppelse, hvor livsstilsændringer ikke kan ændre denne tilstand. Katar i spiserøret. For megen mavesyre (symptomer som halsbrand, sure opstød, svien i maven). Dosering: Voksne: Forstoppelse: 2–3 tabletter efter behov. For megen mavesyre og katar i spiserøret: 1–2 tabletter efter behov. Børn under 15 år: Bør ikke anvendes uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved nedsat nyrefunktion, overfølsomhed overfor magnesiumhydroxid, magnesiumoxid eller et hjælpestof. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Langvarig brug kan ændre kroppens indhold af kalk og fosfat. Tal med lægen ved behandling med: Calcitriol, ciprofloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin, norfloxacin, ofloxacin, tetracyklin, chloroquin, mycophenolatmofetil, estramustin, Antabus, enterotabletter, digoxin, flecainid, sotalol, itraconazol, ketoconazol, penicillamin, allopurinol, acetylsalicylsyre/ salicylater, alendronat, etidronat, lithium, pseudoephedrin, diflunisal, jern. Tegn på overdosering: Kvalme, opkastning, ansigtsrødmen, påvirkning af centralnervesystemet og åndedrætsorganerne, muskelsvaghed, nedsatte reflekser, lammelse, for lavt blodtryk, langsom puls, hjertestop. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Hovedpine. Diarré, luftafgang fra tarmen, mavesmerter, utilpashed, kvalme, opkastning. Ikke almindelige: Magnesiumforgiftning (sløvhed, muskellammelse eller hjertesvigt) ved nedsat nyrefunktion. Pakninger: 40, 100 og 250 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S.

67

Vidste du:

• At du møder faguddannet personale på apoteket, når du har behov og tid

• At apotekspersonalet tilbyder en række serviceydelser bl.a.:

• Dosispakket medicin

• Medicinsamtale til borgere med en nydiagnosticeret kronisk lidelse

• Medicinsamtale til borgere, der oplever problemstillinger i forhold til brugen af medicin til kroniske lidelser

• Tjek på anvendelse af inhalationsmedicin

• At en behandlerfarmaceut kan genordinere visse receptpligtige lægemidler til borgere i stabil behandling, som ikke har en gyldig recept, men som har et behandlingsmæssigt behov

• At apotekspersonalet stiller spørgsmål for at kunne anbefale den bedste løsning og give de bedste råd til din sygdom, sundhed og velvære

• At apoteket til hver en tid har tavshedspligt. Spørg bare os!

Der tages forbehold for trykfejl. April 2023. oerskovgruppen.dk · 28825 · 04.23