Page 1

Sundhed og velvære Kom ind på apoteket og få faglig rådgivning

FÅ GODE VANER PÅ APOTEKET Kom ind i varmen på apoteket og få svar på dine spørgsmål omkring sundhed, personlig pleje og brug af lægemidler. Her får du klar besked, og du møder altid velforberedte og veluddannede medarbejdere, der giver kvalificerede svar.


FÅ GODE VANER PÅ APOTEKET

Tid til forkælelse Det er blevet vinter – og vinter er forkælelsestid. Årstiden udfordrer os med sin kulde, tørre luft, skiftende temperaturer og vejrmæssige luner. Så er der behov for at forkæle kroppen med skønne plejeprodukter, der tilfører huden fugt, næring og beskyttelse. En blød, smidig og intakt hud giver indre glæde og ydre styrke mod vind og vejr.

Kom ind og få faglig rådgivning

Hent masser af inspiration i vores vinterkatalog, hvor du finder et bredt udvalg af sæsonaktuelle produkter til skarpe priser. Alle produkter er omhyggeligt udvalgt på apoteket, og her får du også svar på dine spørgsmål. Vi stiller vores viden til rådighed og sørger for at spore os ind på dine personlige behov. Med ordene ”Spørg bare os ...” giver vi et løfte om kvalificerede svar. Gå vinteren i møde på dit lokale apotek og få svar på dine spørgsmål om sundhed. Vi står klar til rådgive, vejlede og hjælpe – og så er det ellers tid til forkælelse! På gensyn på apoteket

INDHOLDSFORTEGNELSE

Allergi . . . . . . . . . . . . . . . 42

Hårpleje . . . . . . . . . . . . . 52

Mundhygiejne . . . . . . . . 56

Baby . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Intimpleje . . . . . . . . . . . . 48

Mænd . . . . . . . . . . . . . . . 46

Dosispakket medicin . . 60

Kosttilskud . . . . . . . . . . . 22

Rejsekuffert . . . . . . . . . 61

Forkølelse . . . . . . . . . . .

4

Lopper . . . . . . . . . . . . . . 66

Rygestop . . . . . . . . . . . . 64

Fødder . . . . . . . . . . . . . . 58

Lus . . . . . . . . . . . . . . . . . 54

Smerte . . . . . . . . . . . . . . 28

Halsbrand . . . . . . . . . . . 40

Mave. . . . . . . . . . . . . . . . 32

Hudpleje . . . . . . . . . . . . 12

Motion . . . . . . . . . . . . . . 59

2

|

Vinter på apoteket 2017

Pligttekster . . . . . . . . . . 67


Coldy Hotdrink Støtter immunforsvaret og giver varme i kroppen. Med C-vitamin og zink. Den velsmagende varme drink fås i 2 smagsvarianter. Hyldebær og Havtorn. Sukkerfri. Kan anvendes af voksne og børn over 11 år.

Coldy Halsspray

Coldy Honey

Behandler de første symptomer på ondt i halsen. Beskytter mod både bakterier og virus via en beskyttende barriere. Nem at dosere – også til børn. Anvendelse fra 4 år. 30 ml.

Hostesaft, som indeholder ægte honning, glycerol og æterisk citronolie. Coldy Honey virker beroligende på irriterede slimhinder i de øvre luftveje. Coldy Honey lindrer irritation og hoste ved både tør- og slimhoste. Kan anvendes af hele familien fra 1 år. 200 ml.

|

3


FORKØLELSE

Forkølelsesplaget…? Forkølelser er irriterende, men svære at komme uden om. Der fi ndes flere hundrede slags forkølelsesvira, der kan gøre dig syg. De smitter let via hoste, nys og håndtryk. Forkølelsesvirus starter med at slå sig ned i slimhinden i din næse og hals. Første tegn er derfor irriterede slimhinder, nys, øm hals og løbenæse. Herefter stopper næsen til, og du kan få andre gener som træthed, utilpashed, feber og hovedpine. Typisk går der en uge, før din krop har fået bugt med angrebet. Nogle gange endda et par dage mere. Desværre er der ikke meget, du kan stille op mod forkølelse. Du kan i første omgang prøve at undgå smitten ved at vaske hænder hyppigt, holde afstand til andre smittede og lufte hyppigt ud. Det hjælper dog sjældent nok. Forkølelsesvirus smitter allerede et par dage, inden forkølelsen viser sit ansigt med stoppet næse og grødet stemme. Det kan derfor nogle gange være svært at vide, hvem du skal holde afstand til, og om du selv er bærer af smitten. Er du først blevet smittet, så er der ikke meget andet at gøre, end at prøve at være god ved dig selv. Du kan for eksempel lindre med varme drikke, hvile, halstabletter, mentolsalve og en næsespray mod tilstoppet næse. Særligt om natten kan det være en hjælp med en næsespray, så du kan få en bedre søvn.

4

|

Vinter på apoteket 2017

Spørg bare os om gode råd til lindring af forkølelsen


Herpavir®

Zoviduo

Creme til behandling af forkølelsessår på læberne. Cremen virker ved at forhindre herpesvirus i at formere og sprede sig. 2 g.

Creme til behandling af forkølelsessår på læber og ansigt. Zoviduo stopper virussen og hjælper med at forebygge blærer. 2 g.

For mere information om Herpavir ®, se pligtteksten på side 67.

For mere information om Zoviduo, se pligtteksten på side 67.

Labidan læbe- og næsesalve

Compeed® Forkølelsessårsplaster

Blød salve der lindrer, plejer og beskytter tørre og sprukne læber samt irriteret og rød hud omkring næsen. 10 ml.

Smil det er på! Compeed® Invisible Forkølelsessårsplaster er et usynligt plaster til behandling af forkølelsessår. Plastret forsegler og skjuler forkølelsessåret, mindsker smitterisiko og lindrer smerter. 15 stk.

|

5


Apotekets Næsespray

Apotekets Stop Forkølelse Næsespray

Næsespray med saltvand hjælper, når forkølelse har tilstoppet næsen. En naturlig løsning til spædbørn, børn og voksne. Kan anvendes ubegrænset. 20 ml.

Hjælper med at stoppe forkølelsesudbrud og letter symptomer på snue. Begynd så snart de første symptomer viser sig. Til voksne og børn over 12 år. Kan anvendes af gravide og kvinder, der ammer. 15 ml.

Zymelin® menthol

Zymelin®

Zymelin®

Atrovent®

Hurtig og effektiv ved stoppet næse. Giver luft i næsen efter få minutter. Virkningen holder i op til 10-12 timer. Kan også bruges ved bihulebetændelse. 10 ml.

Til børn 2-10 år. Hurtig og effektiv ved stoppet næse. Giver luft i næsen efter få minutter. Virkningen holder i op til 10-12 timer. Kan også bruges ved bihulebetændelse. 10 ml.

Hurtig og effektiv ved stoppet næse. Giver luft i næsen efter få minutter. Virkningen holder i op til 10-12 timer. Kan også bruges ved bihulebetændelse. 10 ml.

Anvendes til løbenæse. Virker inden for 15 minutter. Stopper dannelsen af sekret i næsen. Til voksne fra 18 år. 2 pust i hvert næsebor 2-3 gange daglig. 15 ml.

For mere information om Zymelin®, se pligtteksten på side 67.

For mere information om Atrovent®, se pligtteksten på side 67.

For mere information om Zymelin®, se pligtteksten på side 67.

6 | Vinter på apoteket 2017

For mere information om Zymelin®, se pligtteksten på side 67.


Mod forkølelse med tilstoppet næse og ved bihulebetændelse. Giver luft i næsen på få minutter og virker i op til 12 timer. 10 ml. For mere information om Otrivin Menthol, se pligtteksten på side 67.

Spørg bare os om…

Otrivin Menthol næsespray

Forkølelse Få hjælp på apoteket til din forkølelse. Vi spørger ind til blandt andet symptomer og varighed. Sammen finder vi frem til hvilke produkter du skal bruge for at lindre dit ubehag. Måske har du brug for en næsespray til at få luft i næsen eller hostesaft til hosten. Måske har du bruge for en sugetablet til ondt i halsen. En forkølelse fører ofte flere gener med sig – og på apoteket finder vi den bedste løsning til dig.

Klaricare®

Klarigen®

Har du tilstoppet næse eller andre gener i næsen i forbindelse med f.eks. forkølelse eller allergi? Klaricare® Sinomarin® hypertonisk havvand er naturligt og uden konservering samt tilsætningsstoffer og kan effektivt afhjælpe disse gener. 30 ml.

Giver luft i næsen. Anvendes mod tilstoppet næse ved forkølelse samt bihulebetændelse. Virkningen holder i op til 12 timer. 10 ml. For mere information om Klarigen®, se pligtteksten på side 67.

|

7


Triolif En dobbeltvirkende halstablet med 3 aktive stoffer. Lokalbedøvende og antiseptisk i én og samme tablet. Med citron- og honningsmag. Til voksne og unge over 12 år. 24 stk. For mere information om Triolif, se pligtteksten på side 67.

8

|

Zyx®

Strepsils®

Ondt i halsen? Zyx® med benzydamin virker på øm, rød og irriteret hals. Sukkerfri sugetabletter med citron- eller mintsmag. Til voksne og børn fra 6 år. 20 stk.

En halstablet der lindrer smerter og irritation på kun 5 minutter. Blød og rund smag af honning og citron. Nu også til børn fra 6 år. 36 stk.

For mere information om Zyx®, se pligtteksten på side 68.

For mere information om Strepsils® Honning Citron, se pligtteksten på side 68.

Vinter på apoteket 2017


Strefen® Sugetabletter mod ondt i halsen. Strefen begynder at virke efter 2 minutter og virker i op til 4 timer. Fås med honning- og citronsmag eller orangesmag (sukkerfri). 16 stk. For mere information om Strefen®, se pligtteksten på side 68.

Spørg bare os om gode råd til lindring af ondt i halsen

Hexokain® Ondt i halsen? Hexokain er desinficerende og lokalbedøvende sugetabletter. 40 stk. For mere information om Hexokain®, se pligtteksten på side 68.

|

9


Mucolysin® Slimløsnende hostemiddel ved hoste med sejt slim. Løsner slim i hals og lunger og letter hosten. Brusetabletter med citron eller skovbærsmag. 200 mg. 25 stk. 600 mg. 10 stk. For mere information om Mucolysin®, se pligtteksten på side 68.

Granon® Mod hoste med slim. Brusetabletter med citronsmag. 20 stk. For mere information om Granon® 600 mg., se pligtteksten på side 68.

10

| Vinter på apoteket 2017


APOTEKEREN.DK TEKEREN.DK På apotekeren.dk kan du få ekspederet dine recepter, og få din medicin leveret direkte til døren. I webshoppen finder du også et stort udvalg af eksempelvis lækre hudplejeprodukter, vitaminer samt håndkøbslægemidler.

 Nemt, hurtigt og diskret

Bliv medlem af mitapotekeren.dk

Har du spørgsmål?

Farmaceuter og Vidste du, at du opnår en række fordele som medlem af kundefarmakonomer står klar klubben? Det er helt gratis og uforpligtende. til at hjælpe dig • Medlemstilbud • Spar tid og genbestil dine tidligere købte produkter Læs mere på • Opret ønskesedler, som du nemt kan sende til familie og venner apotekeren.dk op til fødselsdag, jul etc. • Få hurtigt overblik over dine favoritprodukter, når du shopper i webshoppen • Modtag månedlige nyhedsbreve • Som nyt kundemedlem er du med i lodtrækningen om 3 præmier til månedens nye kundeklubmedlemmer


HUDPLEJE

Hold huden smidig hele vinteren Vinteren er ikke hudvenlig. Kulde, blæst og lav luftfugtighed tørrer huden ud, hvis den ikke holdes blød, intakt og smidig. Den tørre vinterhud kan nemt føre til revner i huden, skældannelse i ansigtet, på hænder, arme og ben – og med en ubehagelig kløe til følge. Hudens komplekse struktur – Huden er en levende organisme med en kompleks struktur, som blandt andet danner D-vitamin, åbner og lukker under påvirkninger og sender signaler om, hvordan vi har det. Huden passer på kroppen på forskellig vis – og det er vigtigt for vores velbefindende med en intakt, smidig, sund og fugtig hud, fortæller sygeplejerske og allergikonsulent Annemarie Yde-Andersen fra Allergikonsulenten.dk Begynd tidligt på sæsonen Annemarie Yde-Andersen opfordrer til, at man er ekstra opmærksom på huden i hele vinterhalvåret og indretter indsatsen efter ens individuelle situation og efter, hvor udsat ens hud er i dagligdagen. Det handler om at holde øje med de udsatte steder som f.eks. ansigt, hænder og fødder – og notere om huden bliver grålig og skællende.

– Hvis skaden først er sket, kan det medføre revner eller betændelse, og der er risiko for at udvikle eksem. Det er derfor en god idé at være tidligt ude og begynde en forebyggende behandling tidligt på sæsonen. Man kan måske huske tilbage på sidste vinter og om, hvorvidt man var tilpas med hudens tilstand dengang og så indrette sin behandling efter det, pointerer Annemarie Yde-Andersen. Hun anbefaler at vælge en god fed creme med en passende fedtprocent til de mest udsatte steder og supplere med knapt så fedtholdige produkter til andre steder på kroppen. Det handler også om at vælge de produkter mod vinterhud, som man bedst kan lide at bruge: – Der findes mange forskellige cremer på markedet, og nogle gange må man prøve sig frem for at finde det rigtige. Det er altid en god idé at kigge på indholdsstofferne og vælge et produkt uden parfumestoffer, hvis man vil undgå parfumeallergi. Under alle omstændigheder er det en god idé at rådføre sig med apotekspersonalet, understreger Annemarie Yde-Andersen.

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsguiden.dk, www.sundhed.dk og www.allergikonsulenten.dk

12 | Vinter på apoteket 2017


La Roche-Posay Lipikar Komplet kropsplejeserie med både milde vaske og plejeprodukter til alle typer af sensitiv hud: Fra meget tør og irriteret hud til normal hud hos både børn og voksne. Serien er udviklet med et minimalt antal nøje udvalgte ingredienser for at sikre optimal tolerance og effektivitet. Den gode pleje starter allerede i badet, hvor den beroligende Lipikar Syndet AP+ vaskegelé til kroppen hjælper med at reducere kløe og irritationer forårsaget af tørhed.

La Roche-Posay Lipikar Stick AP+

La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+

La Roche-Posay Lipikar Balm AP+

Godt nyt for dig med tendens til atopi. Lipikar Stick AP+ er en øjeblikkeligt beroligende stift mod kløe og irritationer forårsaget af tørhed. Sticken, der er til både ansigt og krop, dæmper følelsen af kløe, beroliger huden øjeblikkeligt, og styrker hudbarrieren. Et godt supplement til Lipikar Balm AP+, og så er den lige til at tage med. Påføres direkte på irriterede områder, så ofte som nødvendigt. 15 ml.

Syndet AP+ er en meget mild vaskegelécreme beriget med karitésmør, niacinamide og Aqua Posae Filiformis, en ny eksklusiv ingrediens. Beroliger øjeblikkeligt. Uden sæbe og parfume. Til baby, børn og voksne med meget tør hud. Også velegnet til sensitiv, meget tør og irriteret hud med tendens til atopi. 400 ml.

Den blødgørende og styrkende creme til kroppen har kløestillende effekt, reducerer forekomsten af udbrud og beroliger huden. Til meget tør og irriteret hud samt hud med tendens til atopi. Til baby, børn og voksne. Bør kombineres med Lipikar Syndet AP+ og kan med fordel suppleres med nyheden Lipikar AP+ Stick. 400 ml. |

13


Vichy Slow Âge Ændr fremtiden for din hud, hver dag. Sænk forekomsten af aldringstegn. Vichy Slow Âge-serien er styrkende og beskyttende pleje, som modvirker forekomsten af aldringstegn. Formlen indeholder Baïcalin antioxidant rodekstrakt, Bifidus (Probiotika) og termalsk kildevand fra Vichy, som stammer fra de franske vulkanske områder og er rig på 15 mineraler. SPF 30 + UVA-beskyttelse.

Uanset hvilken hudtype du har er det vigtigt, at du kender den, så du kan vælge den rigtige hudpleje. Tag en snak med os på apoteket, hvis du er i tvivl

Vichy Slow Âge dagcreme

Vichy Slow Âge øjencreme

Cremen giver en stærkere, mere elastisk og fugtet hud med en frisk glød, og så har den endda SPF 30 for at beskytte mod solens skadelige påvirkninger af huden. Kan anvendes på normal til tør hud samt sensitiv hud. 50 ml.

Har effekt på skygger, tørhed, poser og fine linjer i øjenområdet. Huden opleves øjeblikkelig hydreret. Cremen er både testet under dermatologisk og oftalmologisk kontrol, og kan anvendes til alle hudtyper, også sensitiv hud. Den friske og silkebløde tekstur, som absorberes hurtigt, påføres på øjenområdet hver morgen og aften efterfulgt af dag-/ natcreme. 15 ml.

Vichy Neovadiol Rose Platinium Dagcreme til moden hud efter 60-års alderen der får huden til at føles stærkere, revitaliseret og med en sund rosa glød. Cremen er med nærende karitésmør, bivoks og styrkende calcium. Hypoallergen og testet under dermatologisk kontrol. 50 ml.

14 |

Vinter på apoteket 2017


Apotekets Carbamid Creme 5%

Apotekets Anti-age Creme 24 Timer

Apotekets Håndcreme

Apotekets Deo Roll-on

Daglig pleje til tør og ru hud. Ideel som kur til meget tør/ vintertør hud. Uden parfume. 200 ml.

Plejende 24-timers ansigtscreme med hyaluronsyre der reducerer rynker og opstrammer huden. Uden parfume. 50 ml.

Forebygger tørre og ru hænder og virker nærende og blødgørende på hænder og neglebånd - uden at fedte. Mildt parfumeret. Dermatologisk testet. 80 ml.

Dæmper sveddannelse i op til 24 timer og neutraliserer bakterier, der forårsager svedlugt. Mildt parfumeret. Dermatologisk testet. 50 ml.

Apotekets 3-i-1 Renseservietter Renser let og skånsomt for øjenmakeup, makeup og snavs uden at udtørre huden. Uden parfume, alkohol, farvestoffer og blegemidler. 25 stk.

|

15


Tag kontrol over din hud og få en bedre hverdag! En ny generation af plejeprodukter til tør og atopisk hud.

A-Derma Exomega CONTROL Cream Den nye Exomega CONTROL er baseret på dermatologisk innovation - BioVect® og 100 % naturlig beroligende Rhealba® Havrekim ekstrakt. Dæmper kløe og irritation allerede ved 1 daglig påføring. Ny naturlig formulering med 95 % naturlige ingredienser. Høj tolerance og sikkerhed til hele familien, også spædbørn. 200 eller 400 ml. 16

|

Vinter på apoteket 2017

På apoteket kan man altid hente gode råd og vejledning. Vi har de hudplejeprodukter, der passer til netop din hudtype


Avène Rich Compensating Cream

Avène Cicalfate Cream

Nærende og plejende ansigtscreme til tør hud. Plantebaserede aktive ingredienser styrker den hydrolipide film og pre-tocopheryl beskytter mod frie radikaler. Huden får tilført næring og fugt, føles blød og smidig og får ny vitalitet og glød. 50 ml.

Beroligende reparationscreme til alle former for skadet hud. Dæmper kløe og hjælper huden til at regenerere, så ardannelse mindskes. Idéel til eksem, sår og rifter, kuldeskadet hud mm. 40 ml.

Avène Cicalfate Hand Cream

Avène Termalkildevand

Reparerende barrierehåndcreme særligt udviklet til at reparere og beskytte hænder, der er udsat for klima- eller arbejdsmæssige påvirkninger. Plejer alle former for meget tørre, ru, irriterede og revnede hænder. 100 ml.

Beroligende, irritationsdæmpende og opfriskende termalkildevand på spray. Bruges som en del af den daglige hudplejerutine efter rens og før creme. 150 ml

|

17


Spørg bare os vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Gode råd mod tør hud • • • • •

Smør din hud med creme 1-2 gange dagligt Tag færre bade, brug køligere vand og spar på sæben Vælg mild og hudvenlig sæbe og shampoo Brug ekstra fede, plejende cremer hele vinterhalvåret Vær ekstra opmærksom på at smøre kinder og andre udsatte områder • Brug handsker, når det er koldt udenfor • Luft ud regelmæssigt og dæmp varmen • Drik rigeligt vand i løbet af dagen Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsguiden.dk, www.sundhed.dk og www.allergikonsulenten.dk

18

|

Vinter på apoteket 2017


Decubal shower & bath oil

Decubal junior cream

Helo creme

Et mildt vaskeprodukt der bl.a. indeholder kamille, E-vitamin og naturlige olier, som fugter og blødgør huden. Badeolien er drøj i brug, skummer som sæbe og tilfører huden fugt, mens du bader. Kan bruges hver dag og af hele familien. Også oplagt til fodbad og karbad. 200 ml.

En all-round creme til børn i alle aldre. Bruges forebyggende og plejende til tør og sart hud. Cremen indeholder sikre, milde ingredienser og kan bruges på hele kroppen. Juniorcremen er ”Allergy Certified”, så risikoen for allergi er minimeret. 200 ml.

Fugtbevarende og blødgørende creme til ekstrem tør og irriteret hud. Helo Creme er nem at påføre. Den svier ikke, selv hvis den bliver smurt på revnet hud, hvilket gør den velegnet til bl.a. små børn. Den er uden parfume, parabener og farvestoffer. 200 ml. eller 400 ml.

|

19


Danatekt creme

Danatekt fedtcreme

Danatekt shampoo

Danatekt lotion

Særlig velegnet til tør og sart hud, der trænger til ekstra pleje. Til både krop og ansigt. Genopbygger hudens naturlige barriere. Er fugtgivende, fugtbevarende og dæmper rød og irriteret hud. Svanemærket. Uden parfume og parabener. 250 ml.

Creme med 70 % fedtindhold til tør og skællende hud. Indeholder et aktivt ekstrakt fra havrekerner, der har en gavnlig effekt på rød og kløende hud. Virker anti-irriterende, beroligende og reducerer rødmen. 250 ml.

Svanemærket shampoo med milde ingredienser til vask af både krop og hår. Velegnet til tør og sart hud på kroppen samt tør og irriteret hovedbund. Vasker uden at udtørre huden yderligere. Indeholder glycerin og panthenol, der er fugtgivende. Svanemærket, uden parfume og parabener. 250 ml.

Fugtgivende lotion, der forebygger tør hud på kroppen og i ansigtet. Trænger hurtigt ind i huden og øger hudens smidighed i op til 8 timer. Indeholder bl.a. naturlige vegetabilske olier, der virker plejende og blødgørende. Svanemærket . Uden parfume og parabener. 250 ml.

20

|

Vinter på apoteket 2017


DERMALOG® FEDTCREME

DERMALOG® SKIN-CURE

Locobase® REPAIR

Locobase® FEDTCREME

Lækkert plejeprodukt til større områder med tør/ meget tør hud. Nem at anvende, svier ikke og gør ikke ondt at smøre ind i huden. Efterlader huden blød og smidig. Pleje og beskyttelse uden indhold af parfume, parabener og konservering. Svanemærket og AllergyCertified. Tåles af alle – også god til børn. 300 ml.

Beskyt og plej din hud i vintervejret. Genopbygnings- og beskyttelsescreme til udsatte steder på kroppen. Danner en fysisk barriere mellem hud og udefrakommende påvirkning som f.eks. vand, kulde etc. Dæmper kløe, let at smøre ind. Pleje og beskyttelse uden brug af parfume, parabener og konservering. Svanemærket og AllergyCertified. Tåles af alle – også god til spædbørn. 200 ml

Udviklet specielt til pleje af meget tør og skadet hud. Velegnet som supplerende pleje af eksemhud. Uden parfume, farvestoffer, parabener og andre konserveringsmidler. Deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. Det betyder, at serien er udviklet, så den minimerer risikoen for at udvikle kontaktallergi. 100 g.

En beskyttende fedtcreme til meget tør hud. Velegnet som ekstra beskyttelse til tørre hænder og røde kinder i koldt vejr. Uden parfume eller farvestoffer. Deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. Det betyder, at serien er udviklet, så den minimerer risikoen for at udvikle kontaktallergi. 100 g.

|

21


KOSTTILSKUD

Hold dit immunforsvar aktivt hele vinteren Vores immunforsvar bliver udfordret af vinterkulde, mørke timer og en moderne livsstil med stress og jag. For nogle af os kan det være en udfordring at få spist varieret, få tilstrækkeligt med søvn, motionere regelmæssigt og huske at slappe af mellem hverdagens mange gøremål. Kosttilskud om vinteren Vinteren er den tid på året, hvor mange vælger at supplere kosten med et ekstra tilskud af forskellige vitaminer, mineraler og plantestoffer. Det skyldes, at man ønsker at være ”på den sikre side” og holde sit immunforsvar aktivt. C-vitamin (askorbinsyre) er et af de stoffer, som mennesker ikke selv kan danne. Derfor må man tilføre C-vitamin gennem kosten eller supplere med et kosttilskud. C-vitamin har betydning for kroppens immunforsvar og er et vigtigt vitamin, der indgår i mange processer i kroppen. Udvalget af kosttilskud på apoteket er stort. I dag leveres det af forskellige producenter, men i gamle dage (og det er ikke så mange år siden) stod apotekets farmaceuter selv og blandede urter og øvrige ingredienser på baggrund af deres mangeårige erfaring, indsigt og viden om ingrediensernes virkning. I dag handler det i stedet om rådgivning fra apotekspersonalet, der vejleder forbrugerne med afsæt i den nyeste viden inden for kosttilskudsområdet. Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk, www.altomkost.dk og e-artiklen ”Danskernes forbrug af kosttilskud” fra DTU Fødevareinstituttet, Nr. 2, 2014, side 1-6.

22 |

vinter på apoteket 2017


APOVIT® Multi voksen

APOVIT® Omega-3

Til voksne og børn fra 11 år. Med bl.a. A-, C- og D-vitamin, zink og selen, der vedligeholder immunforsvaret. 200 stk.

Til voksne og børn fra 11 år. Med de sunde fedtsyrer fra fiskeolie. 120 stk.

APOVIT® 50+

APOVIT® Multi jordbær

Til dig over 50 år. Med bl.a. A-, C- og D-vitamin, zink og selen, der vedligeholder immunforsvaret. 200 stk.

Til børn 3-10 år. Med jod der bidrager til normal vækst hos børn. 100 stk.

|

23


Spørg bare os om gode råd til en sund livsstil

VitaCare Organisk Selen

VitaCare Baldrian og Humle

Organisk selen er den form for selen, kroppen har nemmest ved at optage. Selen bidrager til normalt hår og negle samt et normalt immunsystem. Endvidere bidrager selen til normal sædcelleproduktion og skjoldbruskkirtlens normale funktion. 90 stk.

Bidrager til en normal søvn og er et naturprodukt med ekstrakter af valerianerod og humlekopper. 60 stk.

HemoJern

aminoJern

Echinaforce®

Jerntilskud med hemjern for bedre optagelse. Hemjern optages lettere end ikke-hemjern og er dermed mere skånsomt for maven. 100 stk.

Ikke-stoppende jerntilskud. Jernet i aminoJern optages 2-4 gange bedre i kroppen end andre jerntilskud. En tablet aminoJern er nok - også når du er gravid. 100 stk.

Dokumenteret effektiv mod forkølelse - både forebyggende og akut. 50 ml.

24

|

Vinter på apoteket 2017

For mere information om Echinaforce®, se pligtteksten på side 69.


Dailycare Børn

Dailycare

Multivitaminer til børn fra 3 år. Indeholder 13 vitaminer og 9 mineraler og smager dejligt af hindbær og jordbær. 100 stk.

Multivitaminer til voksne og børn fra 11 år. Indeholder 13 vitaminer og 9 mineraler. 200 stk.

Drogens Vital Baldrian

Drogens Vital Hud, hår og negle

Drogens Vital Immunforsvar

Naturens eget godnatkys. Baldrian bidrager til vedligeholdelse af en naturlig søvn. 100 stk.

Godt for din hud, dit hår og dine negle. Den indeholder zink, som bidrager til at vedligeholde en normal hud, hår og negle. 160 stk.

Naturens eget forsvar. C-vitamin og andrographis bidrager til immunsystemets normale funktion. C-vitamin bidrager desuden til at mindske træthed og udmattelse. 30 stk.

|

25


Spørg bare os om…

Sunde kostråd • • • • • • • •

Spis frugt og grønt – flere gange om ugen Spis fisk og fiskepålæg Spis kartofler, ris, pasta eller groft brød hver dag Spar på sukker, især fra sodavand, slik og kager Spar på fedtet, især fra mejeriprodukter og kød Spis varieret og bevar normalvægten Sluk tørsten i vand Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen

Kosttilskud Hør mere om kosttilskud på apoteket. Vi afdækker dit eventuelle behov for ekstra vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Du kan eksempelvis have brug for et kosttilskud, hvis du er gravid, småtspisende, veganer eller går tildækket under åben himmel. Ældre kan have brug for ekstra kalk til at vedligeholde knoglerne. Børn kan have behov for at opbygge knoglerne. Kom ind på apoteket og få hjælp til at vælge det rette kosttilskud.

26

|

Vinter på apoteket 2017

Unikalk® Forte

UniKalk® Mega

Godt for din knoglesundhed. Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

Godt for din knoglesundhed. Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Til voksne og børn over 11 år, som har behov for et særligt højt tilskud af D-vitamin. 180 stk.


Pikasol Anti-opstød

Pikasol Kolesterol balance

Pikasol Premium

Pikasol Fiskeolie og ingefær

Pikasol Anti-opstød er coated således, at kapslen først opløses i tarmen og ikke i mavesækken. Dette forhindrer uønskede fiskeopstød. 90 stk.

Pikasol Kolesterolbalance er en unik kombination af omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA, samt ALA fra planter. ALA bidrager til at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 2 g ALA. 120 stk.

Ren højkoncentreret fiskeolie der sikrer dig et højt dagligt indtag af omega-3 fedtsyrer. EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion og et normalt syn. 120 stk.

Godt for fordøjelsen. Ingefær bidrager til at vedligeholde en normal fordøjelse. Derudover indeholder den DHA og EPA, der hjælper til en normal hjertefunktion. 80 stk.

|

27


SMERTE

Sådan bruger du smertestillende håndkøbsmedicin Der fi ndes mange forskellige smertestillende midler i håndkøb. Det er vigtigt, at du bruger dem med omtanke og vælger den rigtige type. Når du skal vælge et smertestillende middel, skal du først og fremmest finde ud af, hvad der er årsagen til dine smerter – og om smerterne er akutte eller kroniske. Smertestillende tabletter virker både smertestillende, febernedsættende og har en antiinflammatorisk effekt. En inflammation er en betændelsestilstand, hvor der ikke er bakterier til stede. Det kan for eksempel være en forstuvet fod. Akutte smerter kan normalt lindres med et af nedenstående midler. Er der tale om smerter gennem længere tid, og har håndkøbsmidlerne ikke hjulpet, skal du tale med din læge. Det skal du også, hvis du samtidig får kvalme eller opkastninger. Det kan skyldes, at du ikke tåler midlerne. Midler med acetylsalicylsyre og ibuprofen Stoffet acetylsalicylsyre (ASA) findes i Aspirin, Magnyl, Treo og Kodimagnyl. Midlerne hører til de såkaldte gigtmidler – også kaldet NSAID. Det andet stof i denne gruppe er ibuprofen, som findes i Ipren, Ibuprofen Orifarm og Ibumetin. Midler med acetylsalicylsyre og ibuprofen kan anvendes til muskel- og ledsmerter, tandpine, infektionssmerter, hovedpine og menstruationssmerter. Acetylsalicylsyre må aldrig bruges til børn. Man anbefaler heller ikke acetylsalicylsyre og ibuprofen til gravide. Du må heller ikke anvende disse stoffer, hvis du har mavesår, får blodfortyndende medicin, ikke tåler dem eller er direkte allergisk over for dem. Hvis du har astma og samtidig ikke tåler disse stoffer, kan der opstå livsfarlige situationer, fordi bronkierne trækker sig sammen. Der er en del mulige bivirkninger ved disse stoffer. Du kan få mavesmerter, maveblødninger, nældefeber og 28 |

Vinter på apoteket 2017

kraftige allergiske reaktioner. De kan også holde væske tilbage i kroppen. Hvis du er i behandling for dårligt hjerte, forhøjet blodtryk eller har nedsat nyre- eller leverfunktion skal du være forsigtig med at bruge dem. Spørg på apoteket eller hos lægen først. Tager du midlerne i en længere periode, kan du få små blødninger i huden. Ved sportsskader, slidgigt og leddegigt kan du med fordel anvende en creme eller gel med smertestillende stoffer. De virker lokalt, så du undgår de forskellige bivirkninger. Midler med paracetamol Paracetamol er det aktive stof i Panodil, Pinex og Pamol. Det virker både smertestillende og febernedsættende og regnes for et relativt ugiftigt stof, såfremt man anvender det i korrekte doser. I høje doser er det livsfarligt. Paracetamol kan bruges af gravide, men nyere undersøgelser tyder på, at det kan påvirke drengebørn, så deres testikler ikke falder på plads, som de skal. Skal gravide have smertestillende midler, kan de bruge paracetamol, men i så lav dosis som muligt, og så sjældent som muligt. Vær forsigtig og spørg Du skal i det hele taget være forsigtig med at tage smertestillende midler for ofte. Hvis du tager dem mere end 14 dage om måneden, kan de give hovedpine – eller forstærke den hovedpine, du måske i første omgang tog dem imod. Endelig skal du være forsigtig med Kodimagnyl på grund af indholdet af kodein, som kan skabe afhængighed. Du kan i enkelte tilfælde have en gavnlig effekt af at kombinere de forskellige typer smertestillende midler. Men rådfør dig altid med din læge eller på apoteket først.


Pamol® flash

Pamol®

Smeltetablet til børn med smerter og feber. Kan bruges til børn der vejer mellem 13-50 kg (ca. 2-15 år).

Smertestillende og febernedsættende. 20 stk. For mere information om Pamol®, se pligtteksten på side 69.

For mere information om Pamol® Flash, se pligtteksten på side 69.

Panodil Zapp

Panodil

Panodil Junior

Hurtig og skånsom smertelindring. Nedsætter feber. Tabletten er overtrukket med en film, der gør den let at sluge. 500 mg. 20 stk.

Skånsom smertelindring. Nedsætter feber. Tabletten er overtrukket med en film, der gør den let at sluge. 500 mg. 20 stk.

Virker febernedsættende og mildt smertestillende hos børn. Skånsom mod små maver. 60 ml.

For mere information om Panodil Zapp, se pligtteksten på side 69.

For mere information om Panodil, se pligtteksten på side 69.

For mere information om Panodil Junior, se pligtteksten på side 69.

|

29


Spørg bare os om gode råd til smertelindring og forskellige smertestillende midler

Få individuel smerterådgivning på apoteket

Kinin Til behandling af natlige lægkramper. Tages ved sengetid. 100 stk.

Smerter er et vidt begreb, som dækker alt lige fra kroniske og sygdomsrelaterede smerter til den periodiske ømhed forbundet med eksempelvis hovedpine, menstruationssmerter og muskelømhed efter sport.

For mere information om Kinin®, se pligtteksten på side 69.

Apotekspersonalet rådgiver dig om, hvordan du kan blive smerterne kvit og samtidig forbedre livskvaliteten. Hvis du har kroniske smerter, henviser vi til din læge, men i de fleste tilfælde kan apoteket rådgive om akutte smerter, som kan afhjælpes med svage smertestillende midler og gode råd til, hvad du selv kan gøre.

Glucosamin Sandoz®

Treo® og Treo® Citrus

Tablet til anvendelse ved let til moderat slidgigt. Lindrer smerter i leddene, forbedrer bevægeligheden og hæmmer nedbrydningen af brusk i leddene. 270 stk.

Prøv Treo®, når du ikke har tid til hovedpine. På 20-30 minutter virker Treo® mod migræne og svage smerter, som f.eks. hovedpine og tandpine. Indeholder acetylsalicylsyre, som virker smertestillende og febernedsættende, og caffein, som øger den smertestillende virkning. 20 stk.

For mere information om Glucosamin Sandoz ®, se pligtteksten på side 69.

For mere information om Treo®, se pligtteksten på side 70.

30

|

Vinter på apoteket 2017

Få personlige råd på dit lokale apotek om, hvordan du mindsker dine smerter. Gode råd • Sørg for at lufte ud, drikke vand og dyrke motion • Sørg for at spise sundt og få nok søvn • Identificér årsagen til smerterne inden behandling • Opsøg rådgivning om relevant smertebehandling på apoteket eller hos lægen


Kodimagnyl® Effektiv mod hovedpine. Til voksne. 1-2 tabletter højst 4 gange dagligt. 20 stk. For mere information om Kodimagnyl®, se pligtteksten på side 70.

Ipren® Tabletter

Ipren® gel

Effektiv mod muskel- og ledsmerter samt menstruationssmerter. 20 stk.

Lindrer smerten lige dér, hvor det gør ondt. 50 g.

For mere information om Ipren® Tabletter, se pligtteksten på side 70.

For mere information om Ipren® Gel, se pligtteksten på side 70.

Voltaren® Gel

Voltarol® medicinsk plaster

Effektiv lokalbehandling mod smerter i muskler og led. Voltaren Gel behandler inflammationen, der ofte er årsagen til smerte. 150 g.

12 timers smertelindring i ét enkelt plaster. Lindrer muskel- og ledsmerter lokalt og behandler inflammation, der ofte er årsag til smerte. Tyndt, fleksibelt og diskret. 2 stk.

For mere information om Voltaren® Gel, se pligtteksten på side 70.

For mere information om Voltarol®, se pligtteksten på side 71.

| 31


MAVE

Nøglen til øget sundhed Tarmen er en vigtig brik i vores fordøjelsessystem. Den arbejder sammen med både mund, spiserør, mavesæk, lever, galdeblære og bugspytkirtel. I tyndtarmen opsuges næringsstoffer, og i tyktarmen absorberes vand, og de resterende faste bestanddele føres ud gennem bevægelser i tarmmuskulaturen til afføring fra endetarmen. Tarmen spiller en vigtig rolle i forhold til vores velbefindende, vores helbred og vores vægt – og dermed også vores sociale relationer i hverdagen. En sund tarm og generelt et større fokus på tarmen kan vise sig at være en rigtig god investering for den enkelte og nøglen til en større forståelse af, hvordan vi fungerer bedst. – Tarmen har længe været organernes sorte får, men det ændrer sig nu. Den nyeste forskning viser, at problemer med overvægt, depression og allergi nøje hænger sammen med ubalancer i tarmfloraen. Med andre ord: Hvis vi skal leve længere og bedre og føle os godt tilpas i en sund krop, så skal vi passe på vores tarm, pointerer den tyske forsker Giulia Enders i en ny international bestsellerbog1. Ifølge Giulia Enders er tarmen en genvej til sundhed. Hun fremhæver tarmens vigtige rolle som kroppens største sensoriske organ, der er nøje forbundet med vores generelle sundhedstilstand. Ved at lytte til vores krop, holde øje med afføringen og tilføre tarmene ”gode” bakterier gennem f.eks. syrnede mælkeprodukter kan vi opnå en sundere tarm. 3 Se Giulia Enders: ”Tarme med charme – alt om et undervurderet organ”. Kbh., People’s Press, 2015.

Gode råd til en sund tarm • • • • • • • • •

Lyt til din krop, og mærk efter, hvordan du har det tre-fire timer efter et måltid Hold øje med din afføring Giv dine tarmbakterier mad – med f.eks. fiberrig kost og syrnede mælkeprodukter Spis regelmæssigt tre hovedmåltider og flere mellemmåltider gerne med frugt Øv dig i gode toiletvaner som at sidde på hug evt. med en skammel til benene Drik rigeligt med væske i løbet af dagen, gerne 1,5 liter i alt Dyrk motion i mindst en halv time dagligt Søg læge, hvis din forstoppelse ikke forsvinder med disse råd eller et mildt afføringsmiddel Søg altid læge, hvis du har blod i afføringen eller dit afføringsmønster ændrer sig uden grund

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.dagenssundhed.dk. 32 |

Vinter på apoteket 2017


HUSK® God mavefornemmelse. HUSK® anvendes ved forhøjet kolesterol, forstoppelse og træg mave, irritabel tyktarm og diarré. 100 % naturligt fiberprodukt. 200 gram eller 225 stk. For mere information om HUSK®, se pligtteksten på side 71.

Lactocare baby

Lactocare plus

Mælkesyrebakterier fra to forskellige stammer tilsat D3-vitamin, som er nødvendig for babys normale vækst og knogleudvikling. 7, 5 ml.

Et tilskud af levende mælkesyrebakterier og B2-vitamin, som bidrager til at vedligeholde normale slimhinder. 30 stk.

|

33


Spørg bare os om hvordan maveproblemer kan undgås

Actilax®

Microlax®

Tarmstimulerende afføringsmiddel i dråbeform. Virker 6-12 timer efter indtagelse, så tag dråberne om aftenen, hvis de skal virke, når du står op næste morgen. 30 ml.

Giver hurtig lindring af forstoppelse inden for kun 15 minutter. 4 stk. For mere information om Microlax®, se pligtteksten på side 71.

For mere information om Actilax®, se pligtteksten på side 43.

Dulcolax®

Laxoberal®

Bruges ved forstoppelse og giver effekt efter 6-12 timer. Virker lokalt i tyktarmen. Tag 1-2 tabletter om aftenen og få virkningen den følgende morgen. Dulcolax ophober vand og øger bevægelser i tyktarmen, hvorved afføringen blødgøres. Til voksne og børn fra 10 år. Kan anvendes under amning. 30 stk.

Anvendes kortvarigt ved forstoppelse. Stimulerer tarmens naturlige bevægelser og virker lokalt i tyktarmen. Tilpas antallet af dråber til den ønskede virkning. Op til 20 dråber dagligt for voksne. Virker inden for 6-12 timer. 30 ml.

For mere information om Dulcolax®, se pligtteksten på side 71.

For mere information om Laxoberal®, se pligtteksten på side 71.

34

| Vinter på apoteket 2017


MOVICOL®

Moxalole®

Forstoppelse kan være kortvarig, men kan også have et kronisk forløb. MOVICOL® behandler forstoppelse og er ikke vanedannende. Med limesmag. 20 stk.

Virker mod forstoppelse ved at binde vand til afføringen, som bliver blødere og mere fyldig, så der bliver sat gang i tarmbevægelserne. Dosisopdelt pulver til opløsning i ½ glas vand eller saft. 20 breve.

For mere information om Movicol®, se pligtteksten på side 71.

For mere information om Moxalole®, se pligtteksten på side 71.

Medilax® Afføringsmiddel der binder vand til tarmindholdet, så det svulmer op og stimulerer tarmens naturlige bevægelser. Afføringsmidlet virker efter 8-10 timer, og du opnår den fulde effekt efter 2-3 dage. Velegnet ved kronisk forstoppelse. 250 ml. For mere information om Medilax®, se pligtteksten på side 72.

|

35


Er maven stoppet? Det er ubehageligt, når maven går i stå. Du kan blive udspilet, få mavekneb og endda blive psykisk tynget af problemet. Der findes to slags forstoppelse: Akut og kronisk. Den akutte er forbigående og opstår typisk som følge af forkert kost, for lidt vand, sengeleje, nye omgivelse og rejser. Den kroniske forstoppelse er sværere at sætte en årsag på, men er langvarig eller tilbagevendende. En årsag kan være medicin. Forstoppelse er nemlig en hyppig bivirkning ved mange typer af lægemidler. Det gælder for eksempel blodtryksmedicin, vanddrivende midler, hjertemedicin, midler mod halsbrand/ sur mave, midler mod depression og smertestillende midler. Tal derfor med din læge, hvis du mener, at det er medicin, der kan være årsagen. Du kan også opleve at få forstoppelse, fordi du simpelthen drikker for lidt vand, spiser forkert og/eller sidder for stille. Det gælder især for mange ældre. Hvis forstoppelsen er midlertidig er det som regel harmløst, men bliver det ved, kan det skade tarmvæggene og desuden være tegn på sygdomme. Derfor skal du søge læge, hvis forstoppelsen varer mere end en måned, eller hvis du er svimmel, træt og bleg, har tabt i vægt, bløder fra tarmen (enten som rødt blod eller som sort afføring) eller skiftevis har diarré og forstoppelse. Er din forstoppelse akut og kender du årsagen, så kan du her og nu løse problemet med et forstoppelsesmiddel, der fås i håndkøb. Du bør samtidig forebygge nye forstoppelser ved at være aktiv, drikke rigeligt med vand og spise en mavevenlig kost rig på vandopløselige fibre. Husk også altid at gå på toilettet, når trangen melder sig.

Tegn på fortstoppelse • • • • •

36 |

Vinter på apoteket 2017

Mavesmerter og udspilet, luftfyldt mave Afføring mindre end to gange om ugen Stort behov for at presse for at tømme tarmen Hård og knoldet afføring Fornemmelse af at tarmen ikke er tømt efter toiletbesøg


Spørg bare os om…

Magnesia

Magnesia Medic

Forstoppelse

Magnesia tabletter bruges ved forstoppelse, 2-3 tabletter efter behov. Du kan tage Magnesia i forbindelse med et måltid, men det er ikke nødvendigt. 100 stk.

Avendes mod forstoppelse samt til behandling af mavekatar og sure opstød. 100 stk.

Få hjælp til din forstoppelse på apoteket. Forstoppelse kan være smertefuldt og stærkt ubehageligt. Årsagerne kan være mange, og derfor spørger vi ind til dine symptomer, sundhedstilstand, kostvaner, væskeindtag og motion. Alt sammen for at give dig den rigtige rådgivning og de rette produkter, der bringer maven i en bedre balance. Kom trygt ind på apoteket og få hjælp til forstoppelsen.

For mere information om Magnesia, se pligtteksten på side 72.

For mere information om Magnesia, se pligtteksten på side 72.

Gangiden® Nænsom behandling af forstoppelse. Blødgør tarmindholdet, så tarmen lettere tømmes og genopretter tarmens naturlige bevægelse. 1 brev 1-3 gange dagligt i højst 2 uger. Pulveret opløses i et ½ glas vand og drikkes. Med appelsinsmag. 10 breve. For mere information om Gangiden®, se pligtteksten på side 72.

|

37


Hvorfor lade rejsediarré ødelægge rejsen? Mange udenlandsrejsende risikerer at få akut diarré ved ferier på 14 dage eller mere. Stort set alle lande i både Sydamerika, Afrika og Asien er en risikozone, når det gælder rejsediarré. Andre faktorer som rejsemåde, rejseadfærd og ens generelle helbredstilstand spiller også ind – og risikoen for at få rejsediarré er større, jo mere primitive forhold, man rejser under. Diarré på rejsen er en infektionssygdom, der opstår pludseligt med mindst tre tynde afføringer inden for et døgn. Det er ubehageligt og ofte smertefuldt, og omkring 80 % af de ramte får følgevirkninger som f.eks. mavekneb, oppustethed og luft i maven. De værst ramte oplever væsketab og i værste fald dehydrering. Rejsediarré kan udløses af infektioner og virus, medicin, kaffe, alkohol, menstruation, stress, irritabel tyktarm og tit den fede og ofte stærkt krydrede mad, der nogle gange serveres på rejsemålet. Ofte overføres smitte med vand, fødevarer eller fra ens hænder, der kan være forurenet ved f.eks. et toiletbesøg. Så god hygiejne er med til at forebygge feriemaven.

Imodium® Classic

IMODIUM® Plus

Giver hurtig og effektiv lindring af diarrésymptomer. 20 stk.

Stopper diarré hurtigt og lindrer følgesymptomerne som mavekrampe, oppustethed og tarmluft. 12 stk.

For mere information om Imodium® Classic Tablet, se pligtteksten på side 72.

For mere information om Imodium Plus©, se pligtteksten på side 72.

38

|

Vinter på apoteket 2017


Hidrasec©

Tasectan®

Lægemiddel mod akut diarré. Virker hurtigt på diarré ved at mindske væskemængden i tarmen. Med Hidrasec slipper du for, at uønsket virus og bakterier forbliver i tarmsystemet og for efterfølgende at blive ramt af forstoppelse og oppustethed. 10 stk

Effektiv og skånsom behandling af diarré symptomer såsom hyppige afføringer og mavekneb. Virker lokalt i tarmen og giver ikke forstoppelse. Kan anvendes af både voksne, børn og spædbørn. 15 stk. kapsler til voksne og unge. 20 stk. breve til børn.

For mere information om Hidrasec©, se pligtteksten på side 72.

Paraghurt® Indeholder mælkesyrebakterier, som forebygger og behandler diarré. 100 stk. For mere information om Paraghurt ®, se pligtteksten på side 72.

Lacrofarm Junior® Mod forstoppelse hos børn. Lacrofarm Junior ® hjælper jeres barn til at få en lind afføring, også selv om barnet har haft forstoppelse i længere tid. Lacrofarm Junior ® virker ved at holde på vand i tarmen, så afføringen bliver blødere. Lacrofarm Junior ® kan bruges af børn fra 2 år. 30 stk. For mere information om Lacrofarm Junior ®, se pligtteksten på side 72.

|

39


HALSBRAND

Halsbrand

– hvorfor skal det være så surt? Mange danskere døjer med halsbrand og sure opstød. Knap 5-10 % af den voksne befolkning har dagligt gener med halsbrand eller sure opstød1. Ubehaget rammer bredt i befolkningen, og i risikogruppen er børn, gravide, ældre, rygere, alkoholikere, overvægtige, kaffedrikkere og mennesker med hang til at spise meget chokolade.

Vil du vide mere om lindring af sur mave og halsbrand, så spørg bare os på apoteket

Mavesyrerefluks Halsbrand og sure opstød skyldes mavesyrerefluks. Det sure indhold fra mavesækken skvulper tilbage i spiserøret og forårsager ubehaget. Ved overgangen mellem spiserøret og mavesækken findes den nedre lukkemuskel, som normalt sørger for at holde mad og væske nede i mavetarmkanalen, hvor et særligt slimlag sørger for at beskytte maven mod den kraftige og irritable syre. Gravide kan opleve mavesyrerefluks, da den forstørrede livmoder presser mavesækken sammen. Det øgede tryk har derfor en tendens til at skubbe maveindholdet op i spiserøret. Samtidig ændres gravides hormonbalance med en øget mængde af hormonet progesteron, der fører til en generel afslapning af den nedre lukkemuskel. Ældre mennesker kan også være udfordret af mavesyrerefluks, da lukkemusklen gradvist svækkes med alderen. Slimhinden i maven hos den ældre del af befolkningen er mere følsom over for mavesyre, så ældre mennesker får flere gener af syren. Samtidig kan visse typer af smertestillende medicin forstærke netop disse gener. Se artiklen ”Reflukssymptomer” på sundhed.dk (sidst fagligt opdateret 6. august 2013).

Balancid® Novum

Omeprazol Sandoz®

Kuracid®

Tyggetabletter med pebermyntesmag, som lindrer sure opstød. Tag 1-2 tabletter efter behov og tyg grundigt. 30 stk.

Lindrer halsbrand og sure opstød indenfor 1-2 timer. 1 kapsel om dagen giver 24 timers virkning. 20 mg. 14 stk.

Nedsætter produktionen af mavesyre og hjælper ved halsbrand, sure opstød og svien i maven. Virker i op til 12 timer. Kan også anvendes forebyggende. 150 mg. 60 stk.

For mere information om Balncid® Novum, se pligtteksten på side 73.

40 |

Vinter på apoteket 2017

For mere information om Omeprazol® Sandoz, se pligtteksten på side 73.

For mere information om Kuracid®, se pligtteksten på side 73.


Galieve®

Gaviscon®

Mikstur med frisk smag af coolmint. Galieve mikstur kan lindre halsbrand og sure opstød på kun 3 minutter. Virker i op til 4 timer. 300 ml.

Mikstur mod halsbrand. Kan trygt anbefales til alle, også gravide og børn fra 0 år. Mikstur med mild smag af hindbær, citron og vanille. 500 ml.

For mere information om Galieve®, se pligtteksten på side 73.

For mere information om Gaviscon®, se pligtteksten på side 73.

Gode råd mod halsbrand og sure opstød • • • • • • •

Tab dig, hvis du er overvægtig Nedsæt dit alkoholforbrug Undgå store og fedtholdige måltider Undgå den føde og de drikke, der erfaringsmæssigt giver dig halsbrand Undgå stramtsiddende tøj Brug ekstra hovedpuder om natten eller hæv sengens hovedgærde Undlad at bruge smertestillende medicin med acetylsalicylsyre eller ibuprofen – brug i stedet paracetamol • Vær opmærksom på mavesyrerefluks, hvis du bruger visse typer hjerte- og blodtryksmedicin. Spørg lægen.

Alminox® Bruges ved for meget mavesyre. 1-3 tabletter tygges. 30 stk. For mere information om Alminox®, se pligtteksten på side 73.

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsguiden.dk og www.sundhed.dk |

41


ALLERGI

Har du brug for gode råd om lindring af allergi, så er der hjælp at hente på apoteket

Har du allergi på kryds og tværs? Hvis du har allergi over for pollen, kan der også være visse fødevarer, du ikke tåler. Det kaldes krydsreaktioner. Hvis du har allergi over for pollen, kan du opleve at få allergiske reaktioner, når du spiser fødevarer, der indeholder stoffer, der ligner dem i pollen. Det kan være frugter, grønsager, nødder og krydderier. Er du allergisk over for birkepollen, kan du f.eks. få en allergisk reaktion, når du spiser hasselnødder, kiwi eller selleri. Dette kaldes en krydsreaktion. De mest almindelige symptomer er kløe og let hævelse i mund, svælg og på læberne. Nogle kan mærke kløen helt ud i ørerne. Den allergiske reaktion er din krops forsøg på at skille sig af med de stoffer, den ikke bryder sig om – nærmere bestemt de bittesmå proteinstoffer, der findes i pollen og fødevarer. For at forstå

42

|

Vinter på apoteket 2017

Benaliv® øjendråber

Lomudal®

Øjendråber mod allergi. Virker inden for få minutter og i op til 12 timer. Kan anvendes til børn over 2 år. 0,5mg/ml. 4 ml.

Øjendråber til pollenallergikeren. Lomudal® øjendråber er et håndkøbslægemiddel mod allergiske symptomer i øjnene. 5 ml.

For mere information om Benaliv ® øjendråber, se pligtteksten på side 73.

For mere information om Lomudal®, se pligtteksten på side 74.


din krops reaktion, skal du forstå, at dit immunforsvar er udviklet til at genkende fremmede proteinstoffer, der findes på overfladen af virus og bakterier. Det er helt afgørende for din overlevelse. Men i tilfældet med ufarlige proteinstoffer i pollen og fødevarer tager kroppen fejl. I langt de fleste tilfælde er den allergiske reaktion mild og harmløs. Men i sjældne tilfælde kan der komme pludselige og kraftige hævelser i svælg og hals. Du skal da søge læge med det samme. Ellers er den vigtigste forholdsregel, at du undgår de fødevarer, du ikke tåler. Det kan nogle gange være nok at opvarme fødevarerne, da opvarmningen forandrer proteinstofferne. Oplever du kraftige allergiske reaktioner på fødevarer, så tal med din læge.

Benadryl® Hurtig lindring, når du bliver ramt af allergi, som f.eks. høfeber, nældefeber og helårssnue. Virker inden for 30 – 60 minutter. 24 stk. For mere information om Benadryl®, se pligtteksten på side 73.

Telfast®

Allergodil® Næsespray

Allergodil® Øjendråber

Giver hurtig lindring af allergiske symptomer og overfølsomhedsreaktioner. Virker i 24 timer uden at være sløvende. 10 eller 30 stk.

Ser du rødt, når du har allergi? Virker mod høfeber og symptomer på overfølsomhed i næsen, f.eks. nysen og løbende næse. Ét pust i hvert næsebor 2 gange om dagen. Virker inden for 15 minutter. 10 ml.

Ser du rødt, når du har allergi? Forebygger og behandler symptomer på allergiske reaktioner i øjet, f.eks. ved sæsonbetinget pollenallergi og allergi over for dyrehår eller husstøvmider. Virker inden for 3 minutter. 6 ml.

For mere information om Allergodil næsespray ®, se pligtteksten på side 74.

For mere information om Allergodil øjendråber ®, se pligtteksten på side 74.

For mere information om Telfast ®, se pligtteksten på side 74.

|

43


BABY

Spørg bare os om…

Babypleje Vinterkulden er hård ved din baby, selv når han eller hun ligger godt beskyttet nede i barnevognen. Babyhuden kan med fordel beskyttes med en fugtgivende creme fra apoteket. Få svar på alle dine spørgsmål om babypleje på apoteket. Kom på den sikre side og vælg plejeprodukter uden parfume, farve og andre skadelige stoffer. Det mindsker risikoen for parfumeallergi eller eksem senere i livet for din baby.

44

|

Vinter på apoteket 2017

På dupperne for de små Små børn og babyers hud er tynd og sart. Især bleområdet skal plejes med omhu. Når et lille barns hud skal plejes, så lad være med at bruge produkter med parfume, parabener og andre problematiske stoffer. Begræns også brugen af sæbe. De fleste børn har normal hud og behøver ikke creme efter bad. Men har barnet eksem og tør hud, skal du smøre huden med fugtighedscreme 1-2 gange dagligt og efter bad. Ved bad og bleskift kan du rense bleområdet og hudfolder med et stykke vat opvredet i lunkent vand tilsat lidt babyolie. Undgå skumvaskeklude, som kan føles ru mod huden, og undlad at anvende vådservietter med parfume og andre unødvendige stoffer. Dup huden tør med en stofble, og tag dig god tid ved hvert bleskift, så bleområdet får luft. Rød numse skal smøres med creme eller salve, når huden er helt tør. Det kan være en creme/salve, som hjælper huden med at reparere sig selv. Eller det kan være en beskyttende barrierecreme, der forebygger irritation og rødme.


Microlife Non Contact Termometer NC-150 Berøringsfrit digitaltermometer til måling af kropstemperatur og objekt/overfladetemperatur. Termometret måler på 3 sekunder. 1 stk.

Apotekets Baby Shampoo/Bad

Apotekets Baby Lotion

Apotekets Baby Jojoba Olie

Mild shampoo og badesæbe der skånsomt vasker rent uden at udtørre hovedbund og hud. Svier ikke i øjnene. Uden parfume. Svanemærket og Astma-Allergi deklareret. 250 ml.

Ekstra fed lotion med glycerin, der tilfører fugt og panthenol, der plejer og beskytter barnets hud. Uden parfume. Svanemærket og Astma-Allergi deklareret. 250 ml.

En 100 % ren planteolie der beskytter og plejer huden og holder den blød og smidig. Også velegnet i badevandet og til massage. 150 ml.

|

45


MÆND

Hud- og hårpleje til mænd Hud- og hårpleje er ikke kun for kvinder, mænds hud har også brug for fugt og næring for at føles smidig og velplejet. I dag findes der særlige hudplejeserier til mænd, for flere og flere mænd gør mere ud af at passe godt på deres hud og hår – og mange mænd foretrækker produkter med maskulin duft. Effektivitet er et nøgleord, når mænd vælger produkter til personlig pleje – og undersøgelser viser, at for mange mænd er det vigtigste produkt en god ansigtscreme1. Mændene har nu fået deres egen hår- og hudplejeserie under apotekernes eget mærke, Apotekets. Den nye herreserie består af 3 basisprodukter med aktive, plejende ingredienser og samme duft, der gør det nemt at være velplejet og velduftende døgnet rundt. Der er lagt vægt på convenience med en 2-i-1 Hår & Body Shampoo, en langtidsvirkende, antiperspirant Deo Roll-on og en 24 timers Ansigtscreme, der med én påføring giver fugt til huden i 24 timer. Til mænd der ikke vil gå på kompromis med hverken effektivitet eller duft. Til badeværelset, sportstasken og feriekufferten 1)

46

|

Vinter på apoteket 2017

Euromonitor: Men’s Grooming in Denmark, April 2016


Apotekets MEN 24 timers Ansigtscreme

Apotekets MEN Deo Roll-on

Apotekets MEN Hår & Body Shampoo

24 timers Ansigtscreme til mænd. Plejer huden og tilfører fugt i mindst 24 timer. Med frisk, maskulin duft. Dermatologisk testet. 50 ml.

Langtidsvirkende, sveddæmpende Deo Roll-on til mænd. Med frisk, maskulin duft. Dermatologisk testet. 50 ml.

2-i-1 Hår & Bodyshampoo til mænd. Renser og plejer både huden og håret. Med frisk, maskulin duft. Dermatologisk testet. 250 ml.

TENA Men Designet til den mandlige anatomi, så det suger urin øjeblikkeligt og fastlåser det i den ultraabsorberende kerne. Lugt reduceres af den unikke Odour control, så du kan føle dig tør og sikker. TENA Men findes i flere sugeevner, så det er nemt at finde et produkt, der passer dit behov. Light 12 stk. Medium 10 stk. |

47


INTIMPLEJE

Intimhygiejne – bruger du de rigtige produkter til dit intim­område? Du bruger shampoo og balsam til håret og sæbe til kroppen – men hvad bruger du til din mest intime og sensitive zone? Et godt råd er, at du skal vælge produkter, som er tilpasset skedens pH-værdi på 4. Mange vil på et eller andet tidspunkt opleve en form for ubalance, som kan vise sig ved enten udflåd, tørhed, kløe, svien eller rødmen. Denne ubalance kan skyldes, at ens PH-værdi i skeden ikke opretholdes, hvilket der kan være mange faktorer medvirkende til, blandt andet menstruation, p-piller, graviditet, menopause etc. Derfor skal man vælge intimplejeprodukter, som er tilpasset den intime zone og har den rette pH-værdi.

Gode råd til sund intimpleje UNDERTØJ I BOMULD giver huden plads til at ånde. INDLÆG - Ikke-åndbare indlæg øger pH-værdien på huden og ødelægger skedens beskyttende syrebalance. Det bedste du kan gøre for dit underliv, er enten helt at undgå indlæg – eller vælge nogle med et særligt højt bomuldsindhold. TOILET-TEKNIK - Tør dig altid fra front og bagud, så forhindrer du bakterier i at komme ind i dit intim­ område – og det mindsker risikoen for de knap så sjove urinvejsinfektioner. PERSONLIG HYGIEJNE - Plej din naturlige intimbalance ved at holde dig til én daglig vask med intimsæbe. For meget rengøring kan nemlig være lige så skidt som dårlig hygiejne, fordi det forstyrrer din krops naturlige forsvarsmekanismer.

Vil du have flere gode råd om intimpleje, så kom ind på apoteket. Vi hjælper dig

LÆGETJEK - Undersøgelse af dit underliv er med til at holde styr på kønssygdomme og celleforandringer. Det er lægens job at hjælpe, så du kan roligt læne dig tilbage på briksen og vide, at du passer godt på dit underliv. 48  |  Vinter på apoteket 2017


Vivag® Intim Barrierecreme

Danatekt Intim barrierecreme

Danatekt Intim rensecreme

Beskyttende og plejende intim barrierecreme der blødgør huden og sikrer, at den ikke udtørrer og samtidig har den en vandafvisende effekt. Derudover gør cremen huden mere modstandsdygtig over for ydre påvirkninger. Vivag intim barrierecreme er helt fri for parfume, farvestoffer og parabener og er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. 50 ml.

Giver fugt, plejer og lægger en beskyttende hinde på huden. Velegnet til sarte hudområder hvor som helst på kroppen. Genopbygger hudbarrieren. Rens først med Intim rensecreme. Uden parfume og parabener. Kan anvendes af mænd og kvinder. 60 ml.

Mild og skånsom sæbefri rensecreme der renser uden brug af vand og sæbe og lindrer svie og kløe, f.eks. ved hudløshed. Kan bruges overalt på kroppen. Et skånsomt alternativ til sæbe. Uden parfume og parabener. 60 ml.

Apotekets Intim Sæbe

Vivag® Intimsæbe

Mild og skånsom sæbe med mælkesyre, specielt udviklet til intimområdet. Uden parfume. Astma-Allergi deklareret og dermatologisk testet. 250 ml.

Anvendes til daglig intimpleje. Kan også anvendes til at fjerne mindre lugtgener. 400 ml.

|

49


ellaOne® nødprævention

Femidur®

Canesten®

Skal tages hurtigst muligt efter ubeskyttet samleje eller hvis præventionsmetoden har svigtet. ellaOne® kan tages når som helst i en menstruationscyklus. Behandlingen består af 1 tablet. 1 stk.

Vaginale mælkesyrebakterier i vegetabilske kapsler, som skal sluges. Det er nemt og bekvemt og samtidig undgås brug af bind og trusseindlæg. 10 stk.

Mod svampeinfektion i skeden. Én-dags behandling med vaginaltablet. Kombinationspakning: 1 vaginaltablet 500 mg. m/applikator og 20 g. creme 1 %.

For mere information om ellaOne, se pligtteksten på side 74.

50

| Vinter på apoteket 2017

For mere information om Canesten®, se pligtteksten på side 74.


Det fælles medicinkort Se en komplet oversigt over dine elektroniske recepter og tidligere receptkøb Har du NemID, har du mulighed for at se dine elektroniske recepter. Gå ind på Det fælles medicinkort https://fmk-online.dk Log ind med dit NemID. Under første faneblad ”Aktuel medicin” kan du se, hvilke lægemidler du aktuelt er i behandling med. Hvis du vil se status på dine recepter, skal du gå ind på fanen ”Recepter”. STATUS:

Se dine elektroniske recepter på fmk-online.dk

Du kan se på ovenstående ikoner, om recepten stadig gælder, eller om den er opbrugt. Er der en streg over, kan recepten ikke anvendes længere. På det fælles medicinkort kan du også se tidligere elektroniske recepter samt vaccinationer og tilskudsinformation.

|

51


HÅRPLEJE

Styling I dag er det ikke kun kvinder, der føntørrer og styler håret med voks, mousse, hårspray og andre stylingprodukter. Det gør mænd og teenagere også. Føntørring kan være hårdt for håret. Derfor er det en god idé at tørre håret omhyggeligt med et håndklæde først. Det nedsætter tørretiden med føntørrer og risikoen for varmeskader på håret. Det er muligt at beskytte håret yderligere ved at spraye varmebeskyttelse i håret inden føntørring for at forebygge at håret bliver mat, tørt og livløst. Hvis man efterfølgende styler håret med glatte- eller krøllejern, er det ikke nødvendigt at komme varmebeskyttelsesspray i håret igen. Apotekets egen stylingserie er uden parfume og dermed et godt valg for parfumeallergikere og andre, der ønsker at undgå parfume – eller gerne vil nøjes med duften fra deres yndlingsparfume. Fakta om parfumeallergi1: • Parfumeallergi er en af de hyppigste årsager til kontakteksem • Man anslår, at ca. 200.000 danskere har parfumeallergi • Flere og flere får parfumeallergi • Parfumeallergi rammer især kvinder, men i stigende grad også mænd og børn, især teenagepiger • Æteriske olier og andre naturlige duftstoffer fra planter og blomster kan også give allergi. Faktisk er naturlige ekstrakter den hyppigste årsag til parfumeallergi • Man kan godt være allergisk over for nogle parfumestoffer og ikke over for andre 1)

Astma-Allergi Danmark og Videncenter for Allergi

Nizoral Shampoo til behandling af skæl. Kan også bruges forebyggende en gang hver eller hver anden uge. 60 ml. For mere information om Nizoral®, se pligtteksten på side 69.

52 |

Vinter på apoteket 2017

Apotekets Carbamid Shampoo Modvirker tørhed, irritation, drys og kløe. Fugter, plejer og blødgør håret og opretholder hovedbundens naturlige fugtighed. Uden parfume. 250 ml.


Apotekets stylingtips:

Apotekets Mud Wax Giver medium hold og et naturligt mat look. Velegnet til alle hårtyper og hårlængder. Er let at vaske ud. Uden parfume. 75 ml.

• Husk varmebeskyttelsesspray inden brug af føntørrer, krølle- og glattejern • Brug voks til at forme frisuren og give håret hold og struktur • Voks kan krammes ind i hårspidserne for at samle dem – eller til at give en pjusket effekt. Suppler evt. med hårspray for ekstra hold • Brug hårmousse til at give ”rodløft”, fylde og hold til kort og langt hår. Mousse kan bruges i tørt hår eller i håndklædetørt hår inden føntørring • Slut eventuelt af med hårspray, når frisuren er formet. Hold flasken i en afstand af 20-30 cm fra håret, når der sprayes

Apotekets Heat Protection Spray

Apotekets Hair Mousse

Apotekets Hair Spray

Beskytter håret mod varmepåvirkning fra føntørrer, krølle- og glattejern. Forebygger mat, tørt og livløst hår. Uden parfume. 250 ml.

Giver ekstra fylde og medium hold uden at klistre og tynge håret. Gør håret blødt og glansfuldt og er mild mod hovedbunden. Uden parfume. 400 ml.

Giver medium hold og fikserer frisuren på en naturlig måde. Plejer håret, giver glans og gør det mindre flyvsk. Let at rede ud. Uden parfume. 400 ml. |

53


LUS

Lus i skolen - Sådan vinder I krigen ”Vi har lus”, står der på tavlen i børnehaven. Men der kunne lige så godt have stået: ”Kæm dit barn i dag, og gør noget ved lusene”. Lus smitter ved hovedkontakt, når børn sidder tæt sammen og læser eller spiller spil. Der kan gå 3-4 uger, før et luseangreb giver kløe. Da de færreste forældre tjekker deres børn jævnligt, kan lus få lov til at sidde i fred og ende med at blive en plage. Hvis alle forældre derimod tjekker deres børn for lus og behandler dem med det samme og korrekt, så slipper man lettere af med luseplagen i skoler og institutioner. Lus kan kun leve i hovedbunden, hvor der er lunt og blod lige i nærheden – og de slipper bestemt ikke håret frivilligt. Kun syge lus falder af. Derfor er det kun i håret, der skal sættes ind.

Kæmning med lusekam er en god detektiv til at opdage lus. Bruger du kæmning som behandling skal du dog være indstillet på, at det er tidskrævende og kræver grundighed for at komme lusene til livs. Metoden kan derfor kun anbefales, hvis du er omhyggelig og indstillet på at bruge den tid, det tager. Du skal kæmme hver anden dag i 14 dage. Det er bedst at gøre håret vådt, hælde balsam i og rede håret igennem fra hovedbund til hårspids. Hvis du opdager lus på et barn, så husk at alle i den nærmeste familie også skal have et tjek og en behandling, hvis der er ’gevinst’. Som alternativ til kæmning kan du anvende et lusemiddel. Vælg et med dokumenteret effekt. Der findes skånsomme midler uden gift. Lus er i øvrigt ligeglade med, om håret er rent eller beskidt. Kun meget kort hår under en halv centimeter kan de ikke leve i.

Hedrin Treat & Go®

Hedrin® Once Gel

Hedrin Protect & Go®

Den nemme og bekvemme lusebehandling der f.eks. kan påføres håret på vej ud ad døren eller lige inden sengetid. Den ikke-fedtende mousse kan blive i håret under leg, skolegang og søvn, og den er nem at vaske ud. Allergimærket. Effekten er klinisk dokumenteret. 100 ml.

Kom lusene til livs nemt og hurtigt. Når du behandler med Hedrin® Once, skal du kun anvende produktet én gang, og det tager kun 15 minutter. Hedrin® Once er allergimærket, så det kan trygt bruges lige så ofte, der er behov for det. Effekten er klinisk dokumenteret. 100 ml.

Beskytter dit barn mod lus – helt uden allergifremkaldende stoffer. Kan anvendes 2 gange om ugen – og efter hver hårvask. Så er håret beskyttet mod lus året rundt. Det kan særligt anbefales at bruge produktet på skoledage og ved sociale arrangementer, hvor risikoen for at blive smittet med lus er høj. Allergimærket. Effekten er klinisk dokumenteret. 120 ml.

54 |

Vinter på apoteket 2017


Spørg bare os om…

Lus Sæt effektivt ind mod de små, blodsugende bæster. Kom ind på apoteket med det samme efter smitten og giv lusene svar på tiltale. Smitte med lus kalder på handling, og med effektive lusemidler, en tættekam og gode råd fra apoteket har du større chance for at komme lusene til livs. Vi tilbyder effektive, hurtigtvirkende og veldokumenterede lusemidler. Husk at følge anvisningen nøje, inden du går i gang med behandlingen.

Linicin® Prevent

Linicin® PLUS Shampoo og Linicin® PLUS Solution

Forebyg luseangreb ved at spraye Linicin Prevent i tørt, lusefrit hår om morgenen – så kan du glæde dig til at få lusefri børn hjem fra skole eller institution om eftermiddagen. Den farveløse spray har en neutral duft, som får lusene til at holde sig på afstand i mindst 7 timer. En flaske rækker til ca. 30 dage. Er fri for gift, parfumer og parabener. 100 ml.

Har en dobbelt effekt, dræber lus og luseæg på 15 minutter og forebygger nye luseangreb. Linicin er uden gift og parabener. Fordeles i tørt hår. Den blå serie er særlig velegnet til glat og fint hår. Den grønne serie er velegnet til tykt langt og/eller krøllet hår. 100 ml.

|

55


MUNDHYGIEJNE

Friske tips til munden Dårlig ånde skyldes som regel dårlig mundhygiejne. I ni ud af ti tilfælde stammer det fra bakterier i munden. Der lever omkring 750 slags bakterier i munden, og man kender ikke dem alle til bunds endnu. Man ved dog, at de bakterier, der udløser dårlig ånde, er den gruppe, der lever af proteiner.

Når de nedbryder proteinstoffer, danner de desværre ildelugtende svovlgasser. Og bakterierne kan altid finde føde i din mund. Hvis ikke i madrester, så i proteinstoffer i mundhulen. Disse bakterier trives især langs tandkødsranden, i tandkødslommer og bagest på tungen. Det er derfor vigtigt, at du får gjort grundigt rent disse steder, så du både får fjernet madrester og luget ud i bakterierne. Husk at børste grundigt langs tandkødsranden. Brug en eltandbørste eller en almindelig blød tandbørste, som renser uden at skade tænder og tandkød. Supplér med tandtråd, tandstikkere og mellemrumsbørster, så du får rengjort de tandflader, der vender mod hinanden. Du skal også børste eller skrabe tungen ren, da der lever mange bakterier her. Brug eventuelt et mundskyllemiddel som supplement til den daglige mundhygiejne.

SB12® spray

SB12® white mundskyl

SB12® boost strong mint

Giver øjeblikkeligt frisk ånde på farten. Er det perfekte supplement til SB12 mundskyl – et frisk pust, når du lige står og har brug for det. Kan bruges fra 12 år. 15 ml.

Neutraliserer dårlig ånde i stedet for blot at maskere den. Giver synligt hvidere tænder på kun 14 dage ved brug 2 gange dagligt. Klinisk dokumenteret effekt i 12 timer og smag af soft peppermint. Sikrer en god mundhygiejne, styrker tænderne og forebygger karies. 250 ml.

Sukkerfrit tyggegummi med fluor som styrker tænderne. Har en frisk smag af mint og giver frisk ånde i 2-3 timer. 10 stk.

56 |

Vinter på apoteket 2017


Spørg bare os om…

GUM® Hydral Spray

GUM Paroex Tandpasta

Øjeblikkelig lindring af mundtørhed. Ny formel der giver øget fugt og velvære samtidig med, at den beskytter munden for skader forårsaget af mundtørhed. 50 ml.

En antibakteriel tandpasta beregnet til at behandle ømt, rødt og irriteret tandkød - 1450 ppm fluor og 0,06 % klorhexidin. 75 ml. For et sundere tandkød. 75 ml.

Mundhygiejne Årsagerne til dårlig ånde kan være mange. Derfor spørger vi blandt andet om du døjer med sure opstød, oplever tørhed i munden eller har tandkødsbetændelse. På apoteket får du gode råd og effektive produkter til en sund og frisk mund.

GUM® AFTACLEAR Gel Førstehjælp til sår og blister i munden. Kan anvendes af hele familien. Umiddelbar smertelindring, fremskynder helingen og reducerer inflammationer. Barrierefunktion som giver hurtig helende effekt med hyaluronsyre. Idéel ved smerter ved tandfrembrud hos små børn. 10 ml.

|

57


FØDDER

10 tips til sunde fødder • • • • • • • • • •

Vask dine fødder og tæer dagligt med varmt vand og mild sæbe Tør dine fødder omhyggeligt efter vask – også mellem tæerne Klip neglene lige over. Hvis du runder dem, risikerer du, at de gror nedad Fjern hård hud regelmæssigt og nænsomt Er huden på fødderne tør, så smør med en creme efter vask Hold fødderne tørre i løbet af dagen og skift sko og strømper, hvis de bliver fugtige Undgå sko og strømper af syntetiske materialer Vask håndklæder og strømper ved mindst 60° C Skift hyppigt fodtøj, og lad det tørre helt igennem før næste brug Brug fodtøj, som dine fødder har det godt i

Spørg bare os om gode råd til pleje af dine fødder

VorteFri Freeze

VorteFri

Frysebehandling af vorter. Særligt velegnet til voksne og større børn. Virker mod selv de mest genstridige vorter og ofte er én behandling nok. Til hjemmebrug. 6 doser. 1 stk.

Nem og skånsom behandling af fodvorter og vorter på hænder og krop. Skal kun bruges én gang om ugen. Er velegnet til at behandle flere vorter ad gangen og til behandling af vorter, som er svære at komme af med. I de fleste tilfælde er 5-10 behandlinger nok. 5 ml.

58 |

Vinter på apoteket 2017


MOTION

Sådan undgår du løbeskader • Varm op i forhold til de muskelgrupper, du vil udfordre og husk at strække ud efter træningen • Lyt til din krop, hold et par dages pause, hvis du har kraftig ømhed eller smerte • Husk at restituere, herunder at få rigeligt med søvn, mad og vand • Øg træningsmængden i små etaper (maksimalt 10 % om ugen) • Søg professionel behandling hos læge eller fysioterapeut, hvis du oplever smerte, som ikke forsvinder, efter du har holdt pause Kilder: www.netdoktor.dk, www.si-folkesundhed.dk, www.patientvejledningen.dk (sportsskader), www.sportsskader.dk og www.sundhedsguiden.dk.

Futuro® håndledsbandage

Futuro® ankelbandage

Futuro® knæbandage

Sørger for behagelig støtte og beskyttelse af håndleddet. Med aftagelig skinne som kan tilpasses individuelt. Kan anvendes til både højre og venstre hånd. Fås i flere størrelser. 1 stk.

Designet til at give en behagelig støtte med justerbar rem til individuel tilpasning. Kan anvendes til både højre og venstre fod. Fås i flere størrelser. 1 stk.

Knæbandage som er lavet af dobbelt strækmateriale for optimal tilpasning. Den stabiliserer i siden og støtter muskler, sener og ledbånd samt beskytter knæet. Fås i flere størrelser. 1 stk.

|

59


DOSISPAKKET MEDICIN

Hold styr på medicinen Vi kan hjælpe dig med at holde styr på din medicin – uanset alder eller hvor meget medicin du får. Vi kalder det dosispakket medicin. For 14 dage ad gangen pakker vi din medicin i engangsposer til morgen, middag, aften og nat. Dermed får du større sikkerhed for korrekt medicinindtagelse. Vi pakker medicinen efter lægens recepter. Måske er dosispakket medicin noget for dig? Spørg personalet på apoteket.

60

|

Vinter på apoteket 2017

Spørg bare os om dosispakket medicin


REJSEKUFFERT

Så kan du bare rejse Vil du have gode minder med hjem fra ferien? Så pak kufferten med omtanke. Hjælp til selvhjælp er smart at have med under fremmede himmelstrøg. Tag en tænkepause, før du pakker: Er der noget, du døjer med, som kan risikere at dukke op på ferien? Det kan være forkølelsessår, soleksem eller allergi. Eller måske svampeinfektioner, hård mave, diarré, transportsyge, vokspropper i ørerne eller vabler. En ferie kan også sætte gang i nogle nye (eller gamle) vaner. Det kan være rygning, indtag af alkohol, sportsaktiviteter eller sexlivet, der får en opblomstring. Det giver fornøjelse, men nogle gange også gener. På apoteket kan vi hjælpe dig med at pakke med omtanke, så du er fri for at bruge ferien på at jagte lindring.

Hansaplast® Sprayplaster

Hansaplast® Universal strips

Flydende vandtæt plaster som kan anvendes til sår, der ikke længere bløder. 32,5 ml.

Vandafvisende universalplaster med høj klæbeevne. 4 forskellige størrelser. 40 stk.

Apotekets Desinfektionsservietter Basis

Apotekets Alcogel

Desinfektionsservietter til hænderne. Indpakket enkeltvis og nemme at have med som en praktisk løsning, når der ikke er adgang til vand og sæbe. 20 stk.

Gel til hånddesinfektion i praktisk pumpeflaske. Anvendes som alternativ til vand og sæbe. 230 ml.

|

61


62 |

Remo-wax® Spray

Remo-wax® Olie Spray

Blødgør og løsner ørevoks og ørevokspropper, så de lettere skylles ud. Praktisk spraymundstykke letter brugen og sikrer korrekt dosering. Øresprøjte til skylning af øret medfølger. 10 ml.

Remo-wax Olie Spray mindsker kløe og irritation i øregangen forårsaget af tør hud. Olien hjælper også med at genoprette ørets naturlige rengøringsmekanisme, da olien blødgør ørevoks og dermed forebygger dannelsen af ørevokspropper. Kan anvendes efter behov og skal ikke skylles ud. 15 ml.

Compeed Vabel Mix

Marzine®

Den komplette løsning til vabler på fødderne. Pakken indeholder vabelplastre til vabler på og mellem tæer, større plastre til hælen og mindre plastre til fodsåler og hæle. Pakken er perfekt til tasken og god at have med på ferie. 5 stk.

Undgå kvalme og ubehag på rejsen med Marzine® (cyclizinhydrochlorid). Marzine er et antihistamin, som lindrer symptomer på transportsyge, f.eks. køresyge, søsyge og luftsyge. 10 stk.

Vinter på apoteket 2017

For mere information om Marzine®, se pligtteksten på side 74.


Klar til vinteren?

Har du husket alt til ferien? Aftersun Akut og forebyggende allergimedicin Akut og forebyggende medicin til feriemave Desinficerende midler (sårrens, håndrens osv.) Fodprodukter (fodcreme, fodfil osv.) Forkølelsessårsprodukter Fugtighedscreme Hygiejneartikler (vatrondeller, bind osv.) Insektmidler Læbepomade med solfaktor Medicin til halsbrand og sure opstød Mundskyllevæske Næsespray Papirlommetørklæder Personlige toiletartikler Plaster Produkter til intimhygiejne Prævention Receptpligtig medicin Rygeafvænningsprodukter Shampoo / balsam / bodyshampoo Smertestillende Solbeskyttelse til børn og voksne Støttebind (til evt. forstuvninger) Støttestrømper til den lange fly- eller biltur Tandbørste og tandpasta Termometer Transportsygemedicin Vabelplaster Øjendråber

|

63


RYGESTOP

Rygestop med hjælp fra apoteket

På apoteket kan vi hjælpe dig med at lægge en plan

Flere og flere danskere ønsker at kvitte smøgerne. Det kan dog volde vanskeligheder på grund af fysiske abstinenser og frygten for at skulle ændre personlighed og livsstil. Hjælpen er dog ikke længere væk end det nærmeste apotek, som står klar med faglig og saglig rådgivning samt en række effektive produkter til afvænningen. Stadig stort tobaksforbrug Antallet af rygere er faldet gennem årene, men tobaksforbruget er ikke faldet tilsvarende. Dette tyder på, at rygere med lavt forbrug og lejlighedsrygere efter al sandsynlighed har haft lettere ved at stoppe med tobakken. Tilbage står således en ”hård kerne” af storrygere, som i særlig grad har brug for hjælp til rygestoppet1. Nedtrapning af trangen De fysiske abstinenser ved et rygestop kan være irritation, uro i kroppen, hovedpine, utålmodighed, søvnbesvær, koncentrationsbesvær og hukommelsessvigt. Kroppen reagerer på den manglende nikotin, som er et stærkt vanedannende stof, og som giver udslag i de nævnte symptomer – et rygestop handler om gradvist at mindske disse symptomer. Et bedre helbred og flere penge på kontoen burde kunne motivere de fleste rygere til at stoppe. Kroppen kræver imidlertid en gradvis dæmpning af nikotintrangen med forskellige nikotinprodukter. En ”kold tyrker” er sjældent en farbar vej til et rygestop, men planlægning,

klare mål og de rette rygeafvænningsprodukt øger succesraten. Bedre helbred Et rygestop kan mærkes positivt på kroppen med det samme. Allerede efter nogle få timer mærkes en bedring og en række helbredsmæssige fremskridt. Smags- og lugtesansen bliver bedre. Man får mere energi og bliver også mere udholdende. Huden ser sundere ud, tænderne bliver hvidere og risikoen for en række rygerrelaterede sygdomme falder desuden2. Lægemidler med nikotin På apoteket kan du få vejledning om de forskellige rygeafvænningsprodukter, der skal bruges i netop dit behandlingsforløb. Produkterne kan bruges enkeltvis eller i den kombination, der er bedst egnet til den enkeltes afhængighed af nikotin. Kilder: www.netdoktor.dk, www.sst.dk (Sundhedsstyrelsen), www.irf.dk (Institut for Rationel Farmakoterapi) og www.cancer.dk [1] Se webartiklen ”Voksnes rygevaner” med tal fra december 2014 på www.cancer.dk [2] Se ”Rygestopguide” fra Sundhedsstyrelsen, side 33.

Nicotinell Fruit tyggegummi 2 mg Bliv røgfri én gang for alle med Nicotinell. Du fordobler din chance for at blive røgfri i forhold til forsøg på rygestop uden brug af et nikotinprodukt. 204 stk. For mere information om Nicotinell Fruit tyggegummi 2 mg, se pligtteksten på side 75.

64 |

Vinter på apoteket 2017


Gode råd – før og efter rygestoppet Kræftens Bekæmpelse har lavet følgende råd: 5 råd før rygestoppet • Sæt en fast STOP-dato 2 til 3 uger fremme og gør dit rygestop til det vigtigste projekt i nogle uger. STOP-dagen må gerne være en stille fridag • Nedskriv dine vigtigste grunde til at holde op. Du kan evt. tilføje de største udfordringer, som du forventer • Forbered dig grundigt. Et rygestop er et vigtigt projekt • Lav en rygedagbog med hvor og hvornår du ryger. Forbered dig på steder og tidspunkter med stor risiko for at falde i. Afled din opmærksomhed eller find erstatning for smøgerne • Overvej en ekstra gang om du kan bruge rådgivning. Du øger dine chancer for succes med et rygestopkursus eller ved individuel rådgivning af en rygestopinstruktør 5 råd til at forblive røgfri • Hold fast i dine vigtigste grunde til at holde op. Du gør dig selv og dit helbred en stor tjeneste ved at holde fast • Beløn dig selv. Hver dag. Dit rygestop er en præmie værd. Du har givet afkald på røgen, så det er rimeligt at sætte noget i stedet • Hvis du får trang til at ryge, så prøv at aflede din egen opmærksomhed. Trangen varer kun nogle minutter ad gangen • Brug de gratis tilbud: Find opbakning hos dine nærmeste eller ring til STOP-linien på tlf. 80 31 31 31 • Hvis du falder i en aften, er slaget ikke tabt. Undersøg hvorfor og hvordan det gik galt, så du undgår at ryge igen

Nicorette® Tyggegummi Fruitmint

Nicorette® Invisi Plaster

Håndkøbslægemiddel til brug ved rygestop. Tyggegummiet er blødt og har en ekstra coating af frugt, der får smagen til at holde længere. 30 stk.

Håndkøbslægemiddel til brug ved rygestop. 16-timers plaster giver dig nikotin i døgnets vågne timer - når du har mest brug for det. 7 stk.

For mere information om Nicorette® Tyggegummi Fruitmint , se pligtteksten på side 75.

For mere information om Nicorette® Invisi Plaster, se pligtteksten på side 75.

Nicorette® Cooldrops sugetabletter

Nicorette® Quickmist Mundspray

Håndkøbslægemiddel til brug ved rygestop. Sugetabletterne indeholder nikotin og virker ved at lindre nikotintrang og abstinenssymptomer i forbindelse med rygeophør. Til dem der har brug for en diskret måde at kontrollere rygetrangen på. 20 stk.

Håndkøbslægemiddel til brug ved rygestop. Mundsprayen indeholder nikotin, der lindrer rygetrangen efter 60 sekunder. 1 stk. For mere information om Nicorette® Quickmist Mundspray, se pligtteksten på side 75.

For mere information om Nicorette® Cooldrops sugetabletter, se pligtteksten på side 75.

|

65


LOPPER

Spørg bare os vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Holder du lopperne fra døren? Loppeproblemer hører ikke kun sommersæsonen til. Det er faktisk loppesæson hele året rundt. Når først din hund eller kat får slæbt lopper med hjem, kan problemerne hurtigt tage fart – både på dit kæledyr og rundt om i hjemmet. Når din hund eller kat får lopper, bor de voksne lopper på dyret i deres pels. De voksne lopper udgør kun 5 % af et loppeangreb. 95 % består af æg, larver og pupper, som ligger i dyrets omgivelser. Netop derfor kan det være rigtig svært at komme af med lopperne igen, når de først er kommet inden døre. Et uopdaget og eksisterende loppeangreb i hjemmet vil tage mindst 3 måneder at komme til livs, ofte længere, uanset hvor effektivt, du går til angreb på lopperne. Derfor er forebyggelse et rigtig godt valg. Hold øje med symptomerne Hos hunde er kløe et typisk symptom. De vil bide, klø og kradse sig for at lindre kløen, som ofte er værst omkring bagparti og bug. Mange katte udviser svagere symptomer. Det skyldes, at de får fjernet en del af lopperne under soignering. Kløen hos katte er ofte lokaliseret til hals og nakke, og mange gange vil man ikke bemærke andet end, at katten soignerer sig mere, end den plejer. Vær opmærksom på, at lopper ikke altid forårsager kløe eller symptomer, så tjek dyret for lopper med jævne mellemrum. Giv lopperne klø - den bedste behandling mod lopper er forebyggelse!

Advantage vet. Forebygger og behandler loppeangreb på både hunde og katte. Lopper på dyret vil dø indenfor 1 døgn efter behandling. En behandling forebygger yderligere loppeangreb i 4 uger. Findes i 4 varianter til hund og 2 varianter til kat alt efter dyrets størrelse. Pakningerne indeholder 4 behandlinger. Her er vist: Kat: 0-4 kg, 4 x 0,4 ml. Hund: 10-25 kg, 4 x 2,5 ml. For mere information om Advantage® vet., se pligtteksten på side 75.

66 |

Vinter på apoteket 2017


Zoviduo 50 mg/g og 10 mg/g creme (aciclovir og hydrokortison). Anvendelse: Anvendes til behandling af tidlige tegn og symptomer på tilbagevendende forkølelsessår (herpes labialis) på læberne og i ansigtet, for at reducere udviklingen af forkølelsessår til dannelse af sår. Dosering: Voksne og unge (12 år og derover): Bør påføres det angrebne område 5 gange dagligt i 5 dage. Dette svarer til hver 3. til 4. time i døgnets vågne timer. Behandlingen bør startes umiddelbart efter de første tegn eller symptomer. Hvis såret/sårene stadig er tilstede efter 10 dage, bør lægen kontaktes. Forsigtighedsregler: Kun til anvendelse på hud. For at undgå irritation må cremen ikke anvendes på slimhinder (f.eks. i munden, i vagina og i øjnene). Cremen indeholder cetostearylalkohol og propylenalkohol, som kan give hudirritation og lokalt hududslæt. Bivirkninger: Almindelige: Mild udtørring og afskalning af huden. Ikke almindelig: Forbigående brænden eller prikken efter påføring. Kløe. Sjælden: Tegn på inflammation, rødme, pigmentforandringer. Meget sjælden: Overfølsomheds reaktioner, inklusiv angioødem. Graviditet og amning: Cremen bør kun anvendes på tvingende indikation til gravide og ammende og når den potentielle fordel er større end muligheden for ukendte risici. Pakningsstr. og priser: Se dagsaktuel pris på www.medicinpriser.dk Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på emballagen. Zoviduo® er et varemærke tilhørende GlaxoSmithKline-gruppen af firmaer. Herpavir (aciclovir) 5 % creme. Læs informationen i pakningen inden brug og spørg lægen eller på apoteket hvis du er i tvivl. Indikationer: Behandling af forkølelsessår (herpes) på munden. Dosering: Voksne og børn over 2 år: Påbegynd behandlingen så hurtigt som muligt når symptomerne opstår. Bør påføres alle angrebne og tilstødende områder i et tyndt lag hver 4. time, 5 gange dagligt i 5 dage. Hvis såret ikke er helet, fortsættes behandlingen yderligere 5 dage. Hvis symptomerne stadig ikke er forsvundet, bør lægen kontaktes. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed over aciclovir, valaciclovir, cetylalkohol eller propylenglycol eller for indholdsstofferne. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes på slimhinder. Spørg lægen til råds hvis du har nedsat immunforsvar. Hjælpestofferne propylenglycol og cetylalkohol kan forårsage hudreaktioner. Ved samtidig brug af andre lægemidler og andet: Ingen kendte problemer. Graviditet og amning: Spørg lægen. Bivirkninger: Almindelige: Forbigående brænden og kløen eller svie, rødme, tørhed, kløe, afskalning. Sjældne: Kontakteksem. Meget sjældne: Overfølsomhedsreaktioner, herunder hævelse under huden (angioødem) og nældefeber. Overdosering: Ikke sandsynlig. Opbevaring: Cremen må ikke opbevares over 25 °C og ikke i køleskab. Tilskud: Klausuleret tilskud til pensionister eller til bestemte sygdomme. Pakninger: Herpavir 5%, 2 g creme, Herpavir 5%, 5 g creme. Repræsentant i Danmark: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, Tlf.: 63952700. Produktresumeet kan rekvireres fra Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.laegemiddelstyrelsen.dk Zymelin® ukonserveret næsespray og Zymelin® menthol ukonserveret næsespray (xylometazolinhydrochlorid). Anvendelse: Forkølelse med tilstoppet næse eller ved bihulebetændelse. Mindsker hævelse af næseslimhinden og giver luft i næsen. Dosering: Zymelin® ukonserveret næsespray 1 mg/ml og Zymelin® menthol ukonserveret næsespray 1 mg/ml: Voksne og børn over 10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange daglig i højst 10 dage. Bør ikke anvendes til børn under 10 år uden lægens anvisning. Zymelin® ukonserveret næsespray 0,5 mg/ml: Børn 2-10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange daglig i højst 10 dage. Bør ikke anvendes til børn under 2 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor xylometazolin eller et af de øvrige indholdsstoffer, ved grøn stær med snæver kammervinkel, eller hvis man har fået fjernet hypofysen eller er blevet opereret i hjernen gennem næse eller mund. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes til børn under 2 år, da de kan få alvorlige bivirkninger - selv ved lave doser. Bør ikke anvendes i mere end 10 dage. Hyppig og langvarig brug kan medføre hævelse af næseslimhinden og øget sekretion fra næsen. Skal anvendes med forsigtighed af personer, der har oplevet søvnforstyrrelser, svimmelhed, rysten, forstyrrelse i hjerterytmen eller forhøjet blodtryk ved andre lægemidler. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved forhøjet stofskifte (hyperthyroidisme), sukkersyge, forhøjet blodtryk, alvorlige hjerte-karsygdomme, vandladningsbesvær på grund af forstørret blærehalskirtel (prostata), ved behandling med MAO-hæmmere og andre lægemidler, der kan forhøje blodtrykket samt ved svulst i binyrerne (fæokromocytom). Samtidig behandling med medicin mod depression eller Parkinsons sygdom (tricykliske/tetracykliske antidepressiva eller MAO-hæmmere) kan forstærke bivirkninger ved brug af Zymelin®. Tegn på overdosering: Markant fald i kropstemperatur, svedudbrud, døsighed, hovedpine, hurtig og uregelmæssig puls, forhøjet blodtryk og evt. koma, især hos børn. Disse tilstande kan også opstå ved at tage medicinen forkert, f.eks. ved at indtage dråberne gennem munden. Graviditet: Bør ikke anvendes. Amning: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brændende fornemmelse i næsen samt øget sekret fra næsen. Ikke almindelige: Tilstoppet næse. Sjældne: Ubehag i mave-tarmkanalen. Meget sjældne: Alvorlige allergiske reaktioner: Hududslæt, åndedrætsbesvær, hurtig/uregelmæssig puls eller hævelse af ansigt og hals. Pakninger: Næsespray 1 mg/ml 10 ml og 2 x 10 ml. Næsespray med menthol 1 mg/ml 10 ml. Næsespray 0,5 mg/ml 10 ml. Læs indlægssedlerne i pakningerne omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret. Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret indeholder xylometazolin. Virkning: Anvendes ved forkølelse med tilstoppet næse og bihulebetændelse. Virker efter få minutter og i op til 12 timer. Dosering: Børn 2-5 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1 pust i hvert næsebor 1 til 2 gange dagligt (hver 8-10 time) er normalt tilstrækkeligt. Må højst bruges i 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Børn 6-11 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1–2 pust i hvert næsebor 2 til 3 gange dagligt i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bør ikke anvendes til børn under 2 år pga. risiko for overdosering med centralnervesystems-depression til følge. Voksne og børn over 12 år: Otrivin Ukonserveret: 1 pust i hvert næsebor 3 gange dagligt efter behov, i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bivirkninger: Afhængigt af behandlingsvarighed kan det forventes at 3-8 % af behandlede, oplever en eller flere af følgende bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt brændende fornemmelse på applikationsstedet. Ikke-almindeligt: Tilstoppet næse især efter hyppig eller langvarig anvendelse. Sjælden: Gastrointestinalt ubehag. Meget sjælden: Systemiske, allergiske reaktioner (angioødem, udslæt, kløe) rastløshed, søvnløshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi eller uregelmæssig puls. Forsigtighedsregler: Behandling af længere varighed mere end 10 dage kan medføre hævelse af næseslimhinden og hypersekretion på grund af øget sensibilitet i cellerne. Bør ikke anvendes ved overfølsomhed over for et af indholdsstofferne, efter operationer igennem næsen eller munden, ved glaukom med snæver kammervinkel eller ved kronisk inflammation i næsen med meget tør næseslimhinde (rhinitis sicca eller atrofisk rhinitis). Bør kun anvendes af gravide og i ammeperioden efter aftale med lægen. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved hyperthyreoidisme, diabetes mellitus, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer på grund af forstørret prostata, depression samt til patienter, der er i behandling med MAO-hæmmere eller har været det inden for de sidste to uger. Pakningsstørrelser: Otrivin Ukonserveret 1 mg/ml, Otrivin Menthol Ukonserveret 1 mg/ml, 10 ml; Otrivin Junior Ukonserveret 0,5 mg/ml, 10 ml. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 44 86 86 86 – www.otrivin.dk. Dato for produktresumé 08/2016. Atrovent ® (ipratropiumbromid), næsespray, 21 mikrog/dosis Virkning og anvendelse: Atrovent næsespray anvendes til voksne for at mindske mængden af vandigt sekret ved allergisk snue (som fx skyldes pollen) eller ved ikke-allergisk løbende næse (som kan udløses af fx temperaturforandringer eller lokalirriterende emner i omgivelserne). Dosering: Voksne og unge over 18 år: 2 pust i hvert næsebor 2-3 gange daglig. Den anbefalede dosis bør ikke overskrides. Brug ikke Atrovent: Hvis du er allergisk over for ipratropiumbromid, atropin, atropinlignende stoffer, eller et af de øvrige indholdsstoffer. Advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt apotekspersonalet eller lægen, før du bruger Atrovent, hvis du har eller har haft nogen af nedenstående sygdomme eller tilstande, eller hvis de opstår under behandlingen: Overfølsomhedsreaktioner. Dette kan forekomme i sjældne tilfælde lige efter brug af Atrovent. Symptomer på dette er nældefeber, hævelse i mund og i svælget, hududslæt og åndenød. Kontakt straks læge eller skadestue. Ring evt. 112. Akut grøn stær (snævervinklet glaukom) eller grøn stær i familien (forhøjet tryk i øjet). Øjensmerter, øjenubehag, sløret syn eller synsforstyrrelser som ringe eller pletter samtidig med røde øjne. Søg omgående læge, da disse symptomer kræver specialbehandling. Forstørret blærehalskirtel (prostata). Besvær med at lade vandet, evt. vandladningsstop. Cystisk fibrose da Atrovent kan give fordøjelsesbesvær. Medicinen må ikke komme i øjnene. Skulle det alligevel ske, skyl da straks øjnene med koldt vand fra vandhanen. Brug af anden medicin sammen med Atrovent: Fortæl det altid til apotekspersonalet eller lægen, hvis du bruger anden medicin eller har gjort det for nylig. Du kan tage Atrovent sammen med andre lægemidler mod helårssnue fx antihistaminer eller kortikosteroider til lokal anvendelse i næsen, uden at du får hyppigere bivirkninger. Virkningen af Atrovent næsespray forstærkes hvis du anvender andre lægemiddelformer samtidig med Atrovent. Dette er andre lægemidler som Atrovent eller andre lægemidler med lignende virkning (anti-kolinerge lægemidler). Tal med din læge, hvis du tager medicin mod: Visse mave-tarm sygdomme (medicin som Atropin, Buscopan, Duspatalin, Egazil, Ercoril og Papaverin kan forstærke bivirkningerne ved Atrovent). Graviditet og amning: Hvis du er gravid eller ammer, må du normalt ikke bruge Atrovent. Tal med lægen. Trafik- og arbejdssikkerhed: Atrovent påvirker normalt ikke eller kun i ubetydelig grad arbejdssikkerheden og evnen til at færdes sikkert i trafikken. Hvis du oplever bivirkninger så som svimmelhed, synsforstyrrelser eller sløret syn bør du undlade at køre bil og betjene maskiner. Atrovent indeholder benzalkoniumchlorid: Benzalkoniumchlorid virker irriterende og kan medføre hudreaktioner. Bivirkninger: Alvorlige bivirkninger, som du eller dine pårørende øjeblikkeligt skal reagere på, er anført med ●. Almindelige: Hovedpine, næseblod, tørhed i næsen, irritation i svælget, irritation i næsen. Ikke almindelige: ● Alvorlige overfølsomhedsreaktioner (allergiske reaktioner). Det viser sig ved pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter eller timer) eller hævelse af tunge, læber og ansigt. Kan være livsfarligt. Ring evt. 112. ● Akut grøn stær (snævervinklet glaucom). Det viser sig ved hovedpine, kvalme, synsnedsættelse og regnbuesyn pga. forhøjet tryk i øjet. Kontakt straks læge eller skadestue. ● Hurtig eller uregelmæssig puls. Kan blive alvorligt. Hvis du får meget hurtig og uregelmæssig puls eller bliver utilpas eller besvimer, skal du kontakte læge eller skadestue. Ring evt. 112. ● Vejrtrækningsbesvær eller kramper i svælget med vejrtrækningsbesvær. Kontakt straks læge eller skadestue. Ring evt. 112. ● Besvær med at lade vandet evt. vandladningsstop. Kan være eller blive alvorligt. Tal med lægen. Desuden: Overfølsomhed, svimmelhed, nedsat evne til at se skarpt, store pupiller, tør hals, irritation i svælget, mundtørhed, kvalme, maveproblemer med diarré eller forstoppelse, mundbetændelse, hududslæt. Sjældne: Hjertebanken, hudkløe, nældefeber. Pakningsstørrelser: 180 doser (Vnr. 10 45 93). For dagsaktuel pris se www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Eventuelle spørgsmål kan rettes til sanofi-aventis Denmark A/S, Slotsmarken 13, 2970 Hørsholm, telefon 4516 7000, Medicinsk Information. Klarigen® (xylometazolinhydrochlorid) 1 mg/ml næsespray, opløsning Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Anvendelsesområde: Korttidsbehandling af tilstoppet næse i forbindelse med almindelig forkølelse og bihulebetændelse. Dosering: Voksne og børn over 10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange dagligt i højst 10 dage. Må ikke anvendes til børn under 10 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed over for et af indholdsstofferne. Grøn stær. Tør næseslimhinde. Efter operation i hypofysen eller generelt i hjernen gennem næse eller mund. Forsigtighedsregler: Følsomhed over for sympatomimetika (adrenalinlignende lægemidler). Forhøjet blodtryk. Hjerte-karsygdomme. Diabetes. Forhøjet stofskifte. Vandladningsproblemer pga. forstørret prostata. Svulst i binyremarven. Bør ikke anvendes i mere end 10 dage i træk. Ved ophør af langtidsbehandling kan der forekomme influenzalignende symptomer og hævede slimhinder. Samme næsespray må kun anvendes af en person. Indeholder sorbitol. Brug af anden medicin: Forsigtighed ved samtidig anvendelse af visse former for medicin mod depression (Tricykliske og tetracykliske antidepressiva eller MAO-hæmmere). 2 uger efter anvendelse af MAO-hæmmere. Graviditet: Bør ikke anvendes. Amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Sviende eller brændende følelse i næse og svælg, tør næseslimhinde. Sjældne: Systemiske allergiske reaktioner, nervøsitet, søvnløshed, hovedpine, svimmelhed, forbigående synsforstyrrelser, hjertebanken, forhøjet blodtryk, kvalme. Pakningsstørrelser: 1 x 10 ml, 2 x 10 ml, 3 x 10 ml, 4 x 10 ml og 5 x 10 ml. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, Tlf.:63952700. Triolif Honey & Lemon, Triolif Mint og Triolif Orange (Lidocainhydrochlorid, Amylmetacresol, 2, 4-dichlorbenzylalkohol) sugetabletter. Indikationer: Lindring af symptomer på ømhed i halsen hos voksne og unge over 12 år. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for de virksomme stoffer eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Kontraindiceret til børn under 12 år på grund af indholdet af lidocain. Særlige advarsler: Dette lægemiddel må ikke indtages før et måltid eller før indtagelse af drikke. Det frarådes at anvende dette lægemiddel ud over 5 dage. Der findes ingen tilstrækkelige data for anvendelse af Triolif med nedsat lever- eller nyrefunktion. Ved indtagelse af større mængder eller ved gentagen brug kan dette lægemiddel påvirke nervesystemet ved passage gennem blodbanen og muligvis medføre kramper eller påvirke hjertet. Gives med forsigtighed til akut syge eller svage ældre patienter, da de er mere følsomme overfor bivirkninger af dette lægemiddel. Dette lægemiddel bør ikke bruges i mundhulen i tilfælde af omfattende, akutte sår. Patienter med astma skal anvende dette lægemiddel i samråd

  |  67


med læge. Triolif indeholder glucose, saccharose og terpener. Bør ikke anvendes til patienter med arvelig fructoseintolerans, glucose/galactosemalabsorption og sucraseisomaltasemangel. Bør tages i betragning hos patienter med diabetes mellitus. Patienter, som er allergiske ovenfor lokalanæstetika af amidtypen, bør være opmærksomme på kryds-følsomhed over for andre midler af amidtypen såsom lidocain. Sunset Yellow og cochenillerødt kan forårsage allergiske reaktioner. Interaktion med andre lægemidler: Samtidig eller efterfølgende brug af andre antiseptika frarådes på grund af mulig interferens. Graviditet: På grund af manglende dokumenterede erfaringer, frarådes Triolif under graviditet. Amning: Sikkerheden af Triolif under amming er ikke klarlagt. Bivirkninger: Immunsystemet: Sjælden (≥1/10.000 til <1/1.000): Overfølsomhedsreaktioner (brændende følelse, kløe), angioødem, stikken/svien i svælget og ubehagelig smag. Dosering: Voksne og børn over 12 år: 1 sugetablet hver 2.-3. time og, om nødvendigt, maksimalt 8 sugetabletter i døgnet (maksimalt 4 sugetabletter for børn). Sugetabletten skal opløses langsomt i munden. Må ikke opløses i kindhulen. Pakning og pris: 24 sugetabletter, pris 76,90 kr. Udleveringsgruppe: Håndkøb - apoteksforbeholdt (HA). Tilskudsstatus: Ingen tilskud. Pligtteksten har været forkortet i forhold til Produktresumé godkendt 31. marts 2016. Produktresumé kan bestiles gratis fra Karo Pharma AS at info@karopharma.se. Mai 2016. Zyx® (benzydaminhydrochlorid 3 mg) sugetabletter (citron, mint, appelsin & honning, eukalyptus). Anvendelse: Giver symptomlindring af smerter og irritation i mund og svælg. Dosering: Voksne og børn over 6 år. En sugetablet 3 gange daglig i højst 7 dage. Børn på 6 -11 år: Lægemidlet skal administreres under en voksens opsyn. Børn under 6 år: På grund af lægemidlets form, bør det ikke anvendes til børn under 6 år. Sugetabletterne opløses langsomt i munden. Skal ikke tygges eller synkes. Kontraindikationer: Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for det aktive stof eller hjælpestofferne. Særlige advarsler: Hos enkelte patienter kan sår i mund eller svælg skyldes alvorlige sygdomsprocesser. Hvis symptomer ikke bedres i løbet af 3 dage, skal de derfor opsøge deres læge/tandlæge. Patienter, der lider af sjælden, arvelig fruktoseintolerans, bør ikke tage Zyx (indeholder isomalt). Zyx Mint og Zyx Citron indeholder aspartam, en phenylanalinkilde, kan være skadelig for mennesker med fenylketonuri. Zyx Appelsin & Honning indeholder sunset yellow (E110), som kan medføre allergiske reaktioner. Anvendelse frarådes ved overfølsomhed for salicylsyre og/eller NSAID. Hos patienter, der lider eller har lidt af bronkial astma, kan der forekomme bronkospasme. Bivirkninger: Ikke almindelig bivirkning er lysfølsomhed. Sjældne bivirkninger er brændende fornemmelse og tørhed i munden, overfølsomhedsreaktioner. Graviditet og amning: Bør ikke bruges af gravide og ammende. Pakninger og priser: 20 sugetabletter, ikke fast pris. Læs indlægssedlen i pakken grundigt. Februar 2015.Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Strepsils, Strepsils med Honning og Citron, Strepsils Warm, Strepsils Cool, Strepsils Jordbær Sukkerfri, Strepsils Citrus Sukkerfri (2,4-diklorbenzylalkohol og amylmetakresol) Indikationer: Lægemiddel til symptomatisk lindring af øm og irriteret hals. Dosering: Voksne og børn over 6 år (Strepsils Cool: Voksne og børn over 12 år): 1 sugetablet opløses langsomt i munden hver 2.-3. time, dog højst 12 sugetabletter i døgnet. Forsigtighedsregler: Strepsils må ikke anvendes ved overfølsomhed overfor et eller flere af indholdsstofferne. Bør ikke anvendes til patienter der ikke tåler visse sukkerarter. Graviditet og amning: Kan anvendes. Strepsils Cool: Erfaringsgrundlaget er ringe. Bivirkninger: Under 0,1% oplever bivirkninger, såsom overfølsomhedsreaktioner med udslæt, prikkende eller brændende fornemmelse, hævelser i mundhule eller svælg, slimhindeirritation (kan udvikles ved længere tids brug). Der kan være cariesrisiko ved længere tids brug (gælder ikke Strepsils Jordbær Sukkerfri og Strepsils Citrus Sukkerfri).Pakningsstørrelser: 24 og 36 stk. Læs omhyggeligt vejledningen på pakken og indlægssedlen. Læs mere på www.strepsils.dk. Reckitt Benckiser Healthcare (Scandinavia) A/S, Tlf. 44 44 97 01. Strefen, Strefen Orange sugetabletter (flubiprofen) Indikationer: Lægemiddel til kortvarig symptomatisk lindring af ondt i halsen hos voksne og børn over 12 år. Dosering: Voksne og børn over 12 år: En sugetablet hver 3.-6. time efter behov. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for det aktive stof eller et eller flere af hjælpestofferne. Kendt overfølsomhed overfor acetylsalicylsyre eller andre NSAID-præparater. Recidiverende peptisk ulcus/intestinal ulceration. Fortilfælde af gastrointestinal blødning eller perforation, svær colitis, hæmorragiske eller hæmopoietiske lidelser relateret til tidligere NSAID-Behandling. Sidste trimester af graviditet.Svær hjerteinsufficiens, -nyreinsufficiens eller -leverinsufficiens. Forsigtighedsregler: Ældre: Ældre får oftere bivirkninger ved brug af NSAID-præparater, især gastrointestinal blødning og perforation. Luftveje: Bronkospasme kan udløses hos patienter, der lider af eller tidligere har lidt af bronkial astma eller allergisk sygdom. Andre NSAID-præparater: Anvendelse samtidig med andre NSAID-præparater, herunder selektive cyclooxygenase-2-hæmmere, bør undgås. Kardiovaskulære og cerebrovaskulære virkninger: Udvis forsigtighed, inden behandlingen indledes hos patienter med hypertension og/eller hjertesvigt i anamnesen. Brugen af visse NSAID-præparater (specielt ved høje doser og i langvarig behandling) kan forbindes med en lille øget risiko for arterielle trombotiske hændelser. Lever: Mild til moderat leverdysfunktion. Påvirkning af nervesystemet:Analgetika-induceret hovedpine. Gastrointestinal: NSAID-præparater bør gives med forsigtighed til patienter med tidligere gastrointestinale sygdomme Dermatologi: Alvorlige hudreaktioner, bl.a. exfoliativ dermatitis, Stevens-Johnson syndrom, toksisk epidermal nekrolyse. Ved irritation i munden, bør behandlingen seponeres. Sukkerintolerance: Strefen, sugetabletter: Patienter med sjældne arvelige problemer med fruktoseintolerans, glukose-galaktose-malabsorption eller sukrase-isomaltase-insufficiens bør ikke tage dette lægemiddel. Strefen Orange, sugetabletter: Patienter med sjældne, arvelige problemer med fruktoseintolerans, bør ikke tage dette lægemiddel. Indeholder isomalt og maltitol, som kan have en mild afførende effekt efter flere daglige doser. Isomalt og maltitol har et kalorieindhold på 2,3 kcal/g. Interaktioner: Flurbiprofen bør undgås i kombination med: Andre NSAID-præparater inkl. selektive cyclooxygenase-2-hæmmere, acetylsalicylsyre (lav dosis) Flurbiprofen bør anvendes med forsigtighed i kombination med: Antikoagulantia, trombocythæmmende midler, antihypertensiva (diuretika, ACE-hæmmere, angiotensin-II-antagonister, alkohol, hjerteglykosider, ciclosporin, kortikosteroider, lithium, methotrexat, mifeprison, orale antidiabetika, phenytoin, kaliumbesparende diuretika, prebenecid sulfinpyrazon, antibakterielle quinoloner, selektive serotoningenoptagshæmmere, tacrolimus, zidovudin. Graviditet og amning: Graviditet: Kontraindiceret i tredje trimester. Amning: Anbefales ikke til ammende mødre. Fertilitet: Lægemidler som hæmmer cyclo-oxygenase/prostaglandinsyntese, kan medføre nedsat kvindelig fertilitet. Dette er reversibelt ved ophør af behandlingen. Bivirkninger: Bivirkninger er relateret til flurbiprofen i håndkøbsdoser ved kortvarig brug. Blod og lymfesystem (ikke kendt):Anæmi, trombocytopeni. Immunsystemet (sjælden): Anafylaktisk reaktion Psykiske forstyrrelser (ikke almindelig): Insomni. Kardiovaskulære og cerebrovaskulære sygdomme (ikke kendt): Ødem, hypertension og hjertesvigt. Nervesystemet (almindelig): Svimmelhed, hovedpine og paræstesi. (ikke almindelig) Somnolens. Luftveje, thorax, mediastinum (almindelig): Irritation i halsen. (ikke almindelig) Forværring af astma og bronkospasme, dyspnø, hiven efter vejret, orofaryngeale blærer, faryngeal hypoæstesi Mave-tarm-kanalen (almindelig): Diaré, mundsår, kvalme, smerter imunden, oral paræstesi, orofaryngeale smerter, orale gener. (ikke almindelig) Oppustet mave, mavesmerter, forstoppelse, mundtørhed, dyspepsi, flatulens, glossodyni, dysgeusi, oral dysæstesi og opkastning Lever og galdeveje (ikke kendt): Hepatitis Hud og subkutane væv (ikke almindelig):Forskellige typer af hududslæt, pruritus. (ikke kendt) Alvorlige former for hudreaktioner såsom bulløse reaktioner, inklusive Stevens-Johnson syndrom og toksisk epidermal nekrolyse. Almene symptomer og reaktioner på administrationsstedet (ikke almindelig): Feber, smerter. Pakningsstørrelser: Blisterpakning med 8, 16 eller 24. Læs omhyggeligt vejledningen på pakken og indlægssedlen. Reckitt Benckiser Nordic A/S, tlf. 4444 9701. Hexokain® (chlorhexidindihydrochlorid 5 mg og benzocain 2 mg) sugetabletter. Anvendelse: Mod slimhindebetændelse i mund og svælg. Dosering: Voksne: 1 sugetablet hver 2.-3. time. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor de aktive stoffer eller overfor et eller flere af indholdsstofferne. Allergi overfor para-aminobenzoesyrederivater inkl. sulfonamider. Kontakt lægen, før du tager denne medicin, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Krydsallergi med sulfonamider. Bør ikke anvendes til børn under 15 år. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Misfarvning af tænder og tunge. Forandringer i smagsoplevelsen. Ikke almindelige: Eksem. Sjældne: Allergiske reaktioner. Nældefeber. Meget sjælden: Methæmoglobin i urinen. Pakninger: Sugetabletter 20 stk. og 40 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 77 66 40. www.takeda.dk Mucolysin®/acetylcystein brusetabletter 200 mg og 600 mg og Mucolysin Skovbær ®/acetylcystein brusetabletter 200 mg Anvendelse: Slimløsnende hostemiddel til hoste med sejt slim. Dosering: Mucolysin® og Mucolysin Skovbær ® brusetabletter 200 mg: Voksne: 1 tablet opløst i et ½ glas vand 3 gange daglig. Børn over 5 år: 1 tablet opløst i et ½ glas vand 2 gange daglig. Må ikke anvendes til børn under 5 år. Mucolysin® brusetabletter 600 mg: Voksne: ½ tablet (300 mg) 2 gange daglig eller 1 tablet (600 mg) 1 gang daglig, opløst i et ½ glas vand. Børn over 14 år: ½ tablet (300 mg) 1 gang daglig, opløst i et ½ glas vand. Må ikke anvendes til børn under 14 år. Kontraindikation: Må ikke anvendes ved nylig ophostning af blod, ved overfølsomhed over for acetylcystein eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Mucolysin® og Mucolysin Skovbær ® brusetabletter 200 mg: På grund af det høje indhold af det aktive stof må Mucolysin® og Mucolysin Skovbær ® 200 mg ikke anvendes til børn under 5 år. Mucolysin® brusetabletter 600 mg: På grund af det høje indhold af det aktive stof må Mucolysin® 600 mg ikke anvendes til børn under 14 år. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Hvis du oplever forandringer i hud eller slimhinder, bør du kontakte lægen omgående og indstille behandlingen med Mucolysin® eller Mucolysin Skovbær ®. Spørg lægen eller på apoteket før du bruger Mucolysin® eller Mucolysin Skovbær ® hvis du har astma eller tidligere har haft bronkospasmer, hvis du har eller har haft mavesår eller hvis du er særlig følsom overfor histamin. Kontakt lægen før du tager Mucolysin® eller Mucolysin Skovbær ®, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. 200 mg og 600 mg brusetabletter indeholder natrium. Graviditet og amning: Du bør ikke tage Mucolysin® eller Mucolysin Skovbær ® hvis du er gravid eller ammer. Spørg lægen eller apotekspersonalet til råds. Bivirkninger: Op til 30 % af dem, der anvender Mucolysin® eller Mucolysin Skovbær ® kan forvente mave/tarm gener. Udlevering: Fås i håndkøb på apoteket. Pakninger: Mucolysin® brusetabl. 200 mg 25 stk, 50 stk. og 100 stk, Mucolysin Skovbær ® 200 mg 25 stk., Mucolysin® brusetabl. 600 mg 10 stk., 20 stk. og 50 stk. Priser: Ikke fast pris. Spørg efter de dagsaktuelle priser på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt før brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresuméer dateret 30. juni 2016 (Mucolysin® 200 mg brusetabletter), 30. juni 2016 (Mucolysin Skovbær ® 200 mg brusetabletter), 28. juni 2016 (Mucolysin® 600 mg brusetableter). Produktresuméerne kan frit rekvireres hos markedsføringstilladelsesindehaver: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, Tlf. 63 95 10 00 Granon® (acetylcystein) brusetabletter 200 mg og 600 mg. Anvendelse: 200 mg: Bruges til at løsne slim og gøre det lettere at hoste det op i tilfælde af luftvejssygdomme med sejt slim hos børn over 6 år, unge og voksne. 600 mg: Bruges til at løsne slim og gøre det lettere at hoste det op i tilfælde af luftvejssygdomme med sejt slim hos voksne. Dosering: 200 mg: Voksne: 1 tablet (200 mg) opløst i vand (½-1 glas) 2-3 gange dagligt. Børn over 6 år: 1 tablet (200 mg) opløst i vand 2 gange dagligt. Bør ikke anvendes til børn under 6 år. 600 mg: Voksne: ½ tablet (300 mg) to gange dagligt eller 1 tablet (600 mg) én gang dagligt, opløst i vand (½-1 glas). Børn og unge: Må ikke anvendes til børn under 2 år og bør ikke anvendes til børn og unge. Må ikke anvendes: Hvis du er allergisk overfor acetylcystein eller et af de øvrige indholdsstoffer i Granon®. Hvis du for nylig har hostet blod op. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt lægen før du tager Granon®: Hvis du har astma eller tidligere har haft sammentrækninger i luftvejene (bronkospasmer), hvis du har eller har haft mavesår, eller hvis du er særlig følsom over for histamin. Granon® kan give alvorlige hudreaktioner. Hvis du får forandringer i hud og slimhinder, skal du kontakte din læge og stoppe behandlingen med Granon®. Fortæl det altid til lægen eller på apoteket, hvis du tager anden medicin eller har gjort det for nylig. Dette gælder også medicin, som ikke er købt på recept, f.eks. naturlægemidler og vitaminer og mineraler. Tal med din læge, hvis du bliver behandlet for en infektion med antibiotika, da Granon® bør tages 1 - 2 timer forskudt af visse typer antibiotika, hvis du tager hostestillende medicin, eller hvis du er i behandling med glyceryltrinitrat. Granon® indeholder sorbitol og lactose. Kontakt lægen før du tager Granon®, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Granon® 200 mg brusetablet indeholder 99 mg natrium. Granon® 600 mg brusetablet indeholder 139 mg natrium. Kontakt lægen, skadestuen eller apoteket hvis du har taget flere Granon® brusetabletter, end der står her, eller flere end lægen har foreskrevet, og du føler dig utilpas. Tag pakningen med. Symptomer på overdosering er kvalme og opkastning. Graviditet og amning: Du bør ikke tage Granon®, hvis du er gravid eller ammer. Tal med lægen. Bivirkninger: Ikke almindelige: Mundbetændelse, mavesmerter, diaré, opkastning, halsbrand og kvalme. Hovedpine, feber. Overfølsomhedsreaktioner (kløe, nældefeber, hududslæt og hævelser, vejrtrækningsbesvær, hurtig puls og lavt blodtryk). Susen for ørerne (tinnitus). Sjældne: Vejrtrækningsbesvær/åndenød. Kontakt straks læge eller skadestue. Ring evt. 112. Kløe. Udslæt, (nældefeber) og hævelser. Kan være alvorligt. Tal med lægen. Hvis der er hævelse af ansigt, læber og tunge, kan det være livsfarligt. Ring 112. Meget sjældne bivirkninger: Pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion/shock). Kan være livsfarligt. Ring 112. Pakninger: 200 mg: 20 brusetabletter. 600 mg: 10 og 20 brusetabletter. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 77 12 99. www.takeda.dk

68  |  Vinter på apoteket 2017


Nizoral shampoo 10 mg/g (Ketoconazol) Anvendelse: Til behandling og forebyggelse af skæl i hovedbunden som skyldes svamp (pityriasis capitis). Dosering: Behandling: 2 gange ugentlig i 2-4 uger. Forebyggelse: 1 gang hver eller hver anden uge. De angrebne områder vaskes med shampooen, som skylles af efter 3-5 minutter. Læs vejledningen i indlægssedlen før brug. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes til patienter med kendt allergi over for indholdsstofferne. Undgå kontakt med øjnene. Hvis der kommer shampoo i øjnene, skylles der med koldt vand. Må ikke anvendes til børn under 15 år uden lægens anvisning. Må kun anvendes af gravide og ammende efter aftale med lægen. Bivirkninger: Ændring i hårstruktur, øjenbetændelse, øjenirritation, akne, misfarvning af håret, brændende fornemmelse i huden, hudafskalning, reaktioner på påføringsstedet (hårtab, tørhed, forstærket følesans, betændelse i hårsække, irritation, udslæt, ømhed), udslæt (nældefeber) og hævelser, overfølsomhed, kontakteksem, udslæt. Pakninger: 60 ml shampoo. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger på www.indlaegsseddel.dk. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info@its.jnj.com. Februar 2017 Echinaforce® Orale dråber (udtræk af Purpur solhat), pakningsstørrelser 50 ml/100 ml/200 ml. Læs omhyggeligt indlægssedlen. Indikationer: Naturlægemiddel til lindring af lettere forkølelsessymptomer. Styrker kroppens immunforsvar og øger derved modstandskraften overfor forkølelse. Dosering: Voksne: 30 dråber i et glas vand 3-5 gange dagligt i højst 8 uger. Må kun efter aftale med læge anvendes til gravide, ammende eller børn under 12 år. Særlige advarsler og forsigtighedsregler inden brugen: Bør ikke bruges sammenhængende i mere end 8 uger af gangen. Kontakt læge ved forværring af symptomer eller høj feber. Allergiske patienter skal kontakte lægen inden brug. Præparatet indeholder ethanol (65 % Vol.) og må derfor ikke anvendes hvis du er i behandling med antabus eller Metronidazol (medicin mod svampeinfektion). Kontraindikationer: Overfølsomhed over for planter af kurvblomstfamilien (f.eks. krysantemum eller bynke). Tuberkulose, leukæmi, bindevævssygdomme og andre autoimmune sygdomme. Dissemineret sklerose. HIV-infektion, anden nedsat funktion eller undertrykkelse af knoglemarven. Sygdomme relateret til hvide blodlegemer. Bivirkninger: Ingen almindelige bivirkninger er registreret. Forkortet produktinformation er baseret på produktresumé dateret 8. maj 2013, som kan rekvireres hos Bioforce Danmark AS på tlf. 87708750. Pamol® tabletter, 500 mg (paracetamol). Anvendelse: Svage smerter. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Voksne: 2 tabletter (1000 mg) 3-4 gange i døgnet, i nogle tilfælde er 1 tablet (500 mg) 3-4 gange i døgnet tilstrækkeligt. Max. 8 tabletter (4 g) pr. døgn. Børn under 15 år: Bør ikke gives til børn under 4 år. Børn, der vejer 17-25 kg (4-7 år): ½ tablet (250 mg) 3 gange i døgnet, børn, der vejer 25-40 kg (7-12 år): ½ -1 tablet (250-500 mg) 3 gange i døgnet, børn, der vejer over 40 kg (ca. 12 år): 1-2 tabletter (500-1000 mg) 3 gange i døgnet. 1000 mg paracetamol 3 gange i døgnet må kun gives til børn, som vejer 67 kg eller mere. Den totale dosis paracetamol må ikke overstige 45 mg/kg/dag for børn. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for paracetamol eller et eller flere af de øvrige indholdsstoffer. Ved svært nedsat leverfunktion. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed: Ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, svært nedsat nyrefunktion, fejlernæring. Bør ikke tages samtidig med anden medicin, der indeholder paracetamol. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, metoclopramid, domperidon, colestyramin, carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, rifampicin, perikon, blodfortyndende medicin, diflunisal eller anden medicin, der påvirker leveren. Overdosering: Optræder inden for de første 24 timer. Kan vise sig ved kvalme, opkastning, appetitløshed, bleghed, mavesmerter. Selvom de nævnte symptomer ikke opleves, skal læge eller skadestue straks kontaktes. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bør ikke anvendes i længerevarende perioder, i høje doser eller i kombination med anden medicin under graviditeten. Bivirkninger: Sjældne: Allergisk reaktion (kan være alvorlig), udslæt, nældefeber, påvirkning af leveren (kan være alvorlig). Meget sjældne: Allergisk reaktion med hævelser i ansigt og tunge, vejrtrækningsbesvær og besvimelse (alvorlig). Blodsygdomme, som kan resultere i næseblod og blødning fra tandkødet, blå mærker eller øget modtagelighed for infektioner. Nyreskade (ved langtidsbehandling). Pakninger: 12 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Januar 2017 Pamol® Flash dispergible tabletter, 250 mg (paracetamol). Anvendelse: Svage til moderate smerter. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Denne formulering er kun egnet til børn, der vejer 13 til 50 kg (ca. 2 til 15 år). Anbefalet daglig dosis: ca. 60 mg/kg fordelt på 4 eller 6 doser, det vil sige ca. 15 mg/kg hver 6. time eller 10 mg/kg hver 4. time. Den totale dosis paracetamol bør ikke overstige 80 mg/kg/dag for børn, der vejer under 37 kg og 3 g daglig for voksne og børn, der vejer 38 kg eller mere. Svært nedsat nyrefunktion: Mindst 8 timers interval mellem 2 doser. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for paracetamol eller et eller flere af de øvrige indholdsstoffer. Ved svært nedsat leverfunktion. Ved fenylketonuri (PKU, Føllings sygdom), pga. aspartam indhold. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed: Voksne der vejer mindre end 50 kg. Ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, fejlernæring, dehydrering, svært nedsat nyrefunktion. Bør ikke tages samtidig med anden medicin, der indeholder paracetamol. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, rifampicin, perikon, domperidon, metoclopramid, colestyramin eller blodfortyndende medicin. Overdosering: Optræder inden for de første 24 timer. Kan vise sig ved kvalme, opkastning, appetitløshed, bleghed, mavesmerter. Selvom de nævnte symptomer ikke opleves, skal læge eller skadestue straks kontaktes. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bør ikke anvendes i længerevarende perioder, i høje doser eller i kombination med anden medicin under graviditeten. Bivirkninger: Sjældne: Påvirkning af leveren (kan være alvorlig). Meget sjældne: Hudreaktioner: Udslæt med kløe, allergisk reaktion med væskeophobning i slimhinder og hud især ved ansigt og tunge eller vejrtrækningsbesvær (alvorlig). Enkeltstående tilfælde: Blodsygdomme, som kan resultere i næseblod og blødning fra tandkødet eller øget modtagelighed for infektioner. Pakninger: 12 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Januar 2017 Panodil, Panodil Zapp, Panodil Junior oral suspension (paracetamol). Mod svage smerter f.eks. hovedpine, tandpine, muskel- og ledsmerter og menstruationssmerter. Virker febernedsættende. Dosering: Panodil: Voksne: 1 g 3-4 gange dagligt, dog højst 4 g pr. døgn. I enkelte tilfælde kan ½ g 3-4 gange dagligt være tilstrækkeligt. Børn: 50 mg/kg/døgn givet som tabletter fordelt på 3-4 doser. Panodil Zapp: Voksne og børn over 12 år (40 kg): 1 g 3-4 gange dagligt, dog højst 4 g pr. døgn. I enkelte tilfælde kan ½ g 3-4 gange dagligt være tilstrækkeligt. Panodil Junior: Børn: 50 mg/kg/døgn fordelt på 3-4 doser. Maksimum behandlingstid uden lægens anvisning er 3 dage. Generelt: Højere doser end anbefalet giver ingen ekstra effekt og kan medføre skader, der ikke kan helbredes. Paracetamol i doser over ca. 7,5 g indebærer risiko for leverskade, evt. livstruende leversvigt. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes uden lægens anvisning af personer med nedsat lever- eller nyrefunktion, svækket ernæringstilstand, hyppige hovedpineanfald, overfølsomhed overfor paracetamol eller hjælpestofferne samt ved samtidig behandling med anden paracetamolholdig medicin, warfarin, metoclopramid, domperidon, colestyramin, lægemidler med enzyminducerende effekt (f.eks. fenytoin, carbamazepin), probenecid, chloramphenicol. Panodil Zapp og Panodil Brus desuden: Ved nedsat hjertefunktion og natrium- eller saltfattig diæt (indeholder natrium). Panodil Brus desuden: Ved intolerance overfor visse sukkerarter (indeholder sorbitol E420). Panodil Junior oral suspension desuden: Ved intolerance overfor visse sukkerarter (indeholder sorbitol E420 og maltitol E965). Oral suspensionen indeholder konserveringsmidler (E215, E217, E219), som kan give allergiske reaktioner. Pakningsstr. og priser 1.2.2016: Ingen vejledende mindstepris for: Panodil, filmovertrukne tabletter 500 mg: 10 stk. Panodil Zapp, filmovertrukne tabletter 500 mg: 10 stk. Panodil Junior, oral suspension 24 mg/ml: 60 ml og 200 ml. Se dagsaktuel pris på medicinpriser.dk for: Panodil, filmovertrukne tabletter 500 mg: 20 stk. Panodil Zapp, filmovertrukne tabletter 500 mg: 20 stk. Læs omhyggeligt vejledningen i pakningen. Panodil® er et varemærke tilhørende GlaxoSmithKline-gruppen af firmaer. Kinin DAK filmovertrukne tabletter 100 mg (quininhydrochlorid). Anvendelse: Kinin DAK (herefter kaldet Kinin) bruges til behandling af natlige lægkramper og virker ved at dæmpe muskelaktiviteten. Dosering: Voksne: 1 – 2 tabletter ved sengetid. Ældre: Det kan være nødvendigt at nedsætte dosis. Tal med lægen. Brug til børn: Anvendes kun til børn under 15 år efter lægens anvisning. Tegn på overdosering er hovedpine, døvhed, øresusen, svimmelhed, synssvækkelse, kvalme, opkastning, diaré, mavesmerter, hurtig puls, manglende koordinering af bevægelser, prikkende fornemmelse, nyrepåvirkning, nedsat vandladning, forstyrrelser i hjerterytmen, forstyrrelser i hjernefunktionen, for lavt blodtryk, besvimelse, åndedrætsophør, koma, hjertestop. Må ikke anvendes: Ved allergi over for quinin, quinidin eller et af de øvrige indholdsstoffer. Ved arvelig blodsygdom (glucose-6-phosphat dehydrogenase mangel (G6PD)) eller alvorlig muskelsygdom (myasthenia gravis). Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt lægen inden du tager Kinin, hvis du har: Astma, ure-gelmæssig hjerterytme eller forstyrrelse i hjertets elektriske impulser, blodmangel med hæmoglobin i urinen, som medfører mørkfarvning af urinen (black water fever), betændelse i synsnerven, øre-susen (tinnitus), for lavt blodsukker. Tal med din læge, hvis du tager: Medicin mod psykiske lidelser eller ufrivillige bevægelser (pimozid, droperidol), medicin mod malaria (mefloquin, chloroquin), medi-cin mod tuberkulose (rifampicin), medicin mod HIV-virus (ritonavir, saquinavir), medicin mod for me-get mavesyre (der indeholder aluminium), medicin mod mavesår (cimetidin), hjertemedicin (digoxin, flecainid, amiodaron), blodfortyndende medicin (warfarin), medicin, der undertrykker immunforsvaret (ciclosporin), medicin mod gigt (guldforbindelser), kapsler med vaccine mod tyfus. Graviditet og amning: Hvis du er gravid eller ammer, har mistanke om, at du er gravid, eller planlægger at blive gravid, skal du spørge din læge eller apotekspersonalet til råds, før du tager dette lægemiddel. Gra-viditet: Hvis du er gravid, må du kun tage Kinin efter aftale med lægen. Amning: Når du ammer, må du gerne tage Kinin. Kinin går over i modermælken, men det er ikke sandsynligt, at det vil skade dit barn. Bivirkninger: Ikke almindelige bivirkninger : Alvorlige: Ekstremt lavt sukkerindhold i blodet, blindhed, påvirkning af hørelsen, påvirkning af vejrtrækningen. Ikke alvorlige: Kvalme, opkastning, synkebesvær, mavesmerter, diarré, synsforstyrrelser, uklarhed, forvirring, desorientering, ophidselse. Sjældne bivirkninger : Alvorlige: Ekstremt lavt indhold af hvide blodlegemer, blodmangel, påvirkning af hjerterytmen, nyrepåvirkning, leverpåvirkning, åndedrætsbesvær, forværring af astmasymptomer. Ikke alvorlige: Astma, ekstrem træthed, feber, svimmelhed, besvimelse, rastløshed, forvirring, ho-vedpine, lysfølsomhed, allergisk hudreaktion, udslæt, rødmen, kløe, betændelse i blodkar, øget svedtendens, væskeophobninger i ansigtet. Meget sjældne bivirkninger : Hudreaktion med kraftig afskalning og afstødning af huden. Bivirkninger, hvor hyppigheden ikke er kendt : Alvorlige: Vedva-rende høreskader. Ikke alvorlige: For højt sukkerindhold i blodet, for højt insulinindhold i blodet. Pakning: 100 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 75 66 40. www.takeda.dk Glucosamin Sandoz® 400 mg, filmovertrukne tabletter. Anvendelse: Lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt. Glucosamin Sandoz® kan forbedre bevægeligheden og lindre smerter fra leddene. Glucosamin Sandoz® er ikke egnet til behandling af akutte smerter. Kontakt lægen hvis symptomerne bliver værre, eller hvis de ikke bliver bedre i løbet af 2-3 måneder. Dosering: Voksne: 1 tablet 3 gange dagligt (svarende til 1200 mg glucosamin). Alternativt kan den daglige dosis gives på én gang. Den mindste effektive dosis bør anvendes. Tabletterne tages med et glas vand. Glucosamin Sandoz® kan tages i forbindelse med et måltid, men det er ikke nødvendigt. Ved nedsat nyre- og/eller leverfunktion: følg lægens anvisninger. Bør ikke anvendes til børn under 18 år. Kontraindikation: Tag ikke Glucosamin Sandoz®, hvis du er overfølsom over for glucosamin eller et af de øvrige hjælpestoffer. Hvis du er allergisk over for skaldyr, da glucosamin er udvundet af skaldyr. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Ledsygdomme, hvor en evt. anden behandling kan komme i betragtning, bør udelukkes. Forsigtighed tilrådes: hvis du er i risikogruppen for at få en hjertekarsygdom, da det kan ske, at dine kolesteroltal i blodet biver forhøjet under en behandling med glucosamin. Hvis du har diabetes, da blodglukoseværdierne og insulinbehovet kan ændre sig. Hvis du har astma, da der kan ske en forværring af astmasymptomerne i starten af behandlingen med glucosamin. Hvis du er i behandling med anden medicin. Spørg lægen eller apoteket til råds. Oplys altid ved blodprøvekontrol, at du er i behandling med Glucosamin Sandoz®, da det kan påvirke prøveresultaterne. Glucosamin Sandoz® indeholder 2,2 mmol (87 mg) kalium pr. tablet. Dette bør tages i betragtning ved nedsat nyrefunktion og/eller hvis du er på kaliumfattig diæt. Graviditet og amning: Glucosamin Sandoz® bør ikke anvendes ved graviditet og amning. Spørg lægen eller apoteket til råds hvis du er gravid eller ammer før du tager Glucosamin Sandoz®. Bivirkninger: Ikke alvorlige, almindelige bivirkninger: hovedpine, døsighed, mavesmerter, forstoppelse, kvalme, sure opstød, smerter opadtil i maven, diarré. Udlevering: Kan købes i håndkøb på apoteket Pakninger: Glucosamin Sandoz® 400 mg, filmovertrukne tabletter 270 stk. Priser: Ikke fast pris. Spørg efter de dagsaktuelle priser på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt før brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresumé dateret 4. december 2014. Produktresuméerne kan frit rekvireres hos markedsføringstilladelsesindehaver: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, Tlf. 63 95 10 0

  |  69


Treo® (acetylsalicylsyre og caffein) og Treo Citrus ® (acetylsalicylsyre og caffein) Brusetabletter. 500 mg acetylsalicylsyre og 50 mg caffein. Anvendelse: Bruges mod migræne samt svage smerter ved f.eks. hovedpine, muskel- og ledsmerter, menstruationssmerter og tandpine. Tag ikke Treo hvis du er overfølsom over for acetylsalicylsyre, caffein eller et eller flere af de øvrige indholdsstoffer, tidligere har fået allergiske symptomer eller astma ved brug af smertestillende medicin mod f.eks. hovedpine og gigtsmerter (f.eks. acetylsalicylsyre, ibuprufen og diclofenac), har mavesår, har tendens til blødning f.eks. på grund af K- vitaminmangel, blødersygdom eller lavt antal blodplader, har dårlig lever, har dårlige nyrer, har dårligt hjerte, eller er gravid i 7.-9. måned. Tal med lægen inden du tager Treo, hvis du: har astma, vejrtrækningsbesvær, bronkitis eller allergiske lidelser; har tendens til smerter og ubehag fra maven eller tarmen f.eks. mavesår; har nedsat lever- eller nyrefunktion; tager anden medicin mod smerter; tager blodfortyndende medicin. Hvis du er over 65 år skal du undgå langvarig brug af Treo på grund af risiko for blødning i mave-tarmkanalen. Hvis du tager Treo mod hovedpine i længere tid (mere end 10 dage om måneden i mere end 3 måneder), kan din hovedpine blive værre og hyppigere. Graviditet: Du må ikke tage Treo i de sidste 3 måneder før forventet fødsel. Du må kun tage Treo i de første 6 måneder af graviditeten efter aftale med lægen. Amning: Kan anvendes. Treo går over i mælken, men det er ikke sandsynligt, at det vil skade dit barn. Bivirkninger: Almindelige: Hurtig puls, øget blødningstendens, rysten, mave-/ tarmgener som f.eks. blødning, kvalme, opkastning, diarré, halsbrand, søvnløshed, uro. Ikke almindelige: Svimmelhed, tinnitus, mave-/tarmsår, svedtendens, overfølsomhedsreaktioner (nældefeber, snue). Frekvens ikke kendt: Reyes syndrom hos børn, blodmangel, hovedpine, dosisrelateret midlertidigt tab af hørelsen, træthed. Dosering: Voksne: 1-2 brusetabletter opløst i ½ glas vand 1-4 gange daglig. Børn: Bør ikke bruges af børn under 15 år uden lægens anvisning og må ikke bruges af børn og unge med febersygdom. Pakninger og priser: 10 stk. ikke apoteksforbeholdt, 20 stk. håndkøb og 60 stk. er receptpligtig. Se dagsaktuel pris på medicinpriser.dk. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Februar 2015. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Kodimagnyl® ikke-stoppende “DAK” filmovertrukne (1 tablet indeholder 9,6 mg codeinphosphathemihydrat, 500 mg acetylsalicyl¬syre og magnesiumhydroxid, tungt svarende til 150 mg magnesiumoxid). Anvendelse: Svage smerter. Dosering: 1 - 2 tabletter, højst 4 gange daglig. Bør ikke anvendes til børn under 12 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Til børn under 12 år med feber. Ved overfølsomhed overfor acetylsalicylsyre, codein, magnesiumhydroxid eller et eller flere af hjælpestofferne, ved tidligere allergiske eller astma-lignende symptomer ved brug af smertestillende medicin (NSAID eller salicylater), mavesår eller blødningstendens (f.eks. pga. K-vitaminmangel, blødersygdom eller lavt antal blodplader), svært nedsat lever-, nyre- eller hjerte-funktion, graviditet i 7. - 9. måned. Til smertelindring hos børn og unge (i alderen 0-18 år) efter fjernelse af mandler eller polypper på grund af anstrengt vejrtrækning under søvn. Kvinder der ammer. Hvis du omdanner codein til morphin meget hurtigt. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Astma, vejrtrækningsbesvær, bronkitis med rigeligt opspyt, hoste med slim eller allergiske lidelser, tendens til smerter og ubehag fra maven f.eks. mavesår eller en stofskiftesygdom. Kontakt lægen ved: hyppige eller daglige hovedpineanfald, langsom eller overfladisk åndedræt, forvirring, søvnighed, små pupiller, kvalme, opkastning, forstoppelse, appetitløshed eller hvis du skal opereres. Kontakt læge eller apotekspersonalet, hvis du tager medicin mod: for megen mavesyre, depression, hyppig vandladning (tolterodin), infektion (rifampicin, tetracyclin, flourquinoloner, urinsur gigt (probenecid), visse former for gigt og kræft (methotrexat), højdesyge og grøn stær (acetazolamid), epilepsi (valproat, acetazolamid), medicin til behandling af sukkersyge, blodfortyndende medicin (warfarin, phenprocoumon, abciximab, tirofiban, eptifibatid, clopidogrel, heparin), visse typer hjertemedicin (betablokkere, calciumantagonister, ACE-hæmmere, quinidin), vanddrivende medicin (furosemid, spironolacton), smertestillende medicin (NSAID, opioider), vaccine mod skoldkopper, ginkgo biloba, binyrebarkhormoner, beroligende medicin eller sovemedicin. Samtidig indtagelse af alkohol kan virke sløvende. Langvarig brug til ældre bør undgås. Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Hvis du har mistanke om overdosering, bør du straks søge læge. Graviditet og amning: Graviditet: Bør ikke anvendes af kvinder, der planlægger at blive gravide. Må ikke anvendes de sidste 3 måneder af graviditeten. Må kun anvendes efter aftale med lægen i de første 6 måneder af graviditeten. Amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Blodet er længere tid om at størkne; mavesmerter; halsbrand; sure opstød. Almindelige: Vejrtrækningsbesvær hos astmatikere; tendens til blødninger; hovedpine; søvnløshed; kvalme; irritation samt smerter eller ubehag fra den øvre del af mave-tarmkanalen; opkast; forstoppelse; diarré; nældefeber. Ikke almindelige: Pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion), kan være livsfarligt; skjulte indre blødninger; blodigt opkast, sort afføring på grund af blødning i mave-tarmkanalen; svimmelhed; sløvhed; tinnitus; astma; udslæt; svedtendens; løbende næse; træthed. Sjældne: Hjerneblødning; kraftige blødninger fra den øvre del af mave-tarmkanalen eller hul på tarmen; åndenød; forstyrrelse i nyrefunktionen; allergisk reaktion med væskeophobning i slimhinder og hud især ved læber og hals; gulsot hos patienter med medfødt glucose-6-phosphat dehydrogenase; svækket vejrtrækning; blåfarvning af læber og negle; bleghed og træthed pga. blodmangel; forbigående tab af hørelsen; forhøjede levertal; lavt blodsukker; lavt blodtryk; opstemthed. Priser og pakninger: 10 stk. og 20 stk. For dagsaktuelle priser (20 stk.) se www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk Oktober 2016 Ipren® 200 mg filmovertrukne tabletter (ibuprofen). Anvendelse: Svage smerter. Dosering: Voksne: 1-2 tabletter, højst 6 tabletter i døgnet. Bør ikke anvendes til børn under 15 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor ibuprofen eller et eller flere af indholdsstofferne. Ved samtidig anvendelse af acetylsalicylsyre, COX-2 hæmmere, andre NSAID-præparater. Tidligere blødning fra mave-tarmkanalen eller hul på tarmen i forbindelse med behand-ling med smertestillende lægemidler (NSAID). Ved aktivt eller tidligere mavesår, blødning fra mave-tarmkanalen, sår på tolvfingertarmen, blødende tyktarmsbetændelse eller Crohns sygdom. Tidligere astma eller vejrtrækningsbesvær, væskeophobning under huden især ved læber og hals, nældefeber eller en allergisk reaktion efter du har været i behandling med acetylsalicylsyre eller andre smer-testillende lægemidler (NSAID). Ved tendens til blødninger eller svært nedsat hjerte-, lever- eller nyrefunktion. Under graviditet i 7. – 9. måned. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Tidligere slagtilfælde eller risiko for dette, ukontrolleret forhøjet blodtryk, hjertesvigt, sukkersyge, bindevævs-sygdom (SLE) eller hvis du er ældre. Samtidig anvendelse af blodfortyndende medicin (warfarin, phenprocoumon, heparin, acetylsalicylsyre). Hjertemedicin (digoxin, abciximab, tirofiban, integrelin, clopidogrel, ACE hæmmere). Medicin mod forhøjet blodtryk (betablokkere). Vanddrivende medicin (furosemid, thiazid). Acetylsalicylsyre, NSAID inkl. COX-2 hæmmere. Medicin mod leddegigt, svær psoriasis eller kræft (methotrexat). Medicin mod mani og depression (lithium og SSRI). Medicin mod hud- eller øjensygdomme eller behandling i forbindelse med organtransplantationer (ciclosporin og tacrolimus). Binyrebarkhormoner. Medicin mod HIV (zidovudin). Medicin mod infektioner (aminogly-kosider). Ginkgo biloba. Risikoen øges ved brug af høje doser og ved længere tids brug. Den anbe-falede dosis og behandlingstid bør ikke overskrides. Ved smerter i den øverste del af maven (mave-sår) eller blødning fra mave-tarmkanalen stoppes behandlingen, og læge eller skadestue kontaktes. Kontakt læge: Ved usædvanlige mavesmerter, ændret afføring, halsbrand m.m. Ved hyppige eller daglige hovedpineanfald. Behandling med Ipren® kan give en let nedsat nyrefunktion, og en nyre-funktionsundersøgelse før og under behandlingen bør foretages, da der er risiko for akut nyresvigt. Bør ikke anvendes af kvinder, der planlægger at blive gravide. Graviditet og amning: Graviditet: Må ikke anvendes i de sidste tre måneder af graviditeten. Bør kun anvendes på tvingende indikation under første og andet trimester af graviditeten. Amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Meget al-mindelige: Sure opstød/halsbrand, diaré. Almindelige: Blodigt opkast og/eller afføring på grund af blødning fra mave-tarmkanalen. Mavesmerter, luft i maven, træthed. Kvalme og opkastninger, smer-ter og ubehag fra maven, fordøjelsesbesvær, forstoppelse, mavekramper, mild forbigående hoved-pine, svimmelhed, øresusen, udslæt, væskeophobning i kroppen, ophobning af urinstof og kreatinin i blodet. Ikke almindelige: Nedsat hjertefunktion (hos patienter med i forvejen nedsat hjertefunktion), mavesår eller sår på tolvfingertarmen med blødning og/eller hul på mave-tarmvæg, ændring i blo-dets sammensætning som kan medføre feber og tendens til betændelse, kvalme, opkastninger, almen sløjhed og aftagende urindannelse på grund af akut nyresvigt, smerter, feber, blod i urinen og skummende urin, evt. hævelse i ansigt, på hænder og fødder på grund af nyreskade, akut aller-gisk reaktion med væskeophobning i slimhinder og hud især ved læber og hals, hallucinationer, leverbetændelse, mundbetændelse med sår, gulsot, forværring af astma, vejrtrækningsbesvær. Halsbrand, blodmangel, prikkende og snurrende fornemmelse i huden, nældefeber, kløe, mindre blødning i hud og slimhinder, lysfølsomhed, snue, søvnløshed, nervøsitet, rastløshed, forhøjet blod-tryk, synsforstyrrelser, påvirkning af hørelsen, ændrede levertal, sygdomme med betændelse i mave eller tarm. Sjældne: Hovedpine, rygsmerter, nakkestivhed, svimmelhed, almen sløjhed og eventuelt feber på grund af meningitislignende tilstand hos patienter med bindevævssygdom, nyrepåvirkning, betændelse i synsnerven (optisk neurit), leverforgiftning. Sløvhed, meget langsomme ufrivillige vri-dende bevægelser, hududslæt med blærer, kvalme, utilpashed, muskelsvaghed og forvirring på grund af for lidt natrium i blodet, kulderystelser, feber på grund af overfølsomhed over for Ipren®, depression, forvirring, koncentrationsbesvær, besvær med at opfatte eller reagere på hvad der fo-regår. Meget sjældne: Akut forværring af vejrtrækningsproblemer, voldsomme mavesmerter og feber på grund af betændelse i bugspytkirtlen, hudlidelser med kraftig hudafskalning, hududslæt, ånde-drætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) på grund af overfølsomhed (anafylaktisk shock), leverskader især ved langtidsbehandling, leversvigt. Pakning: 20 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 75 66 40. www.takeda.dk Ipren® (Ibuprofen) gel 5 %. Anvendelse: Smertestillende og betændelsesdæmpende. Dosering: Smør et tyndt lag gel på det aktuelle hudområde højst 3 gange daglig. Massér forsigtigt til gelen er trængt helt ind i huden. Husk at vaske hænder efter endt påsmøring. Voksne: 9 – 10 g gel daglig er ofte tilstrækkeligt. Daglig dosis bør ikke overskride 15 g gel. Behandlingen bør ikke vare mere end 1 uge, medmindre lægen har angivet andet. Børn: Lægemidlet bør ikke anvendes til børn under 15 år. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for ibuprofen eller et af de øvrige indholdsstoffer. Ved astma eller anden vejrtrækningsbesvær, væskeophobning under huden især ved læber og hals, nældefeber eller en allergisk reaktion efter behandling med acetylsalicylsyre eller andre smertestil-lende lægemidler (NSAID). På skadet hud (f.eks. ved eksem, akne, betændelse, åbne sår). Under tætsluttende bandage. Under graviditet i 3. trimester. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Behandling bør afbrydes, hvis der kommer ud-slæt. Behandlingsperioden bør ikke overskrides. Undgå direkte sollys eller solarielys på det behand-lede hudområde. Ipren® gel kan gøre det sværere at blive gravid. Tal med lægen, hvis du ønsker at blive gravid. Bør ikke anvendes samtidig med anden på medicin på huden. Kontakt lægen, skade-stuen eller apoteket, hvis du har brugt mere Ipren® gel, end der står her, eller mere end lægen har foreskrevet, og du af den grund føler dig utilpas. Tag pakningen med. Indeholder denatureret sprit og propylenglycol. Påvirker ikke arbejdssikkerheden eller evnen til at færdes sikkert i trafikken. Gra-viditet og amning: Må kun anvendes efter aftale med lægen. Bivirkninger: Lokale hudreaktioner. Almindelige: Rødme af huden, kløe, eksem. Sjældne: Alvorlige: Vejrtrækningsbesvær ved overføl-somhed over for acetylsalicylsyre, hudreaktioner med bl.a. kraftig afskalning af huden. Ikke alvorlige: Feber og udslæt i ansigt samt på arme og ben, mavesmerter. Meget sjældne: Alvorlige: Væskeop-hobning under huden især ved læber og hals, allergiske reaktioner (anafylaktiske reaktioner), på-virkning af nyrerne. Pakninger: 50g og 100g. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt.Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 75 66 40. www.takeda.dk Voltaren gel Voltaren gel indeholder diclofenac. Virkning: Er betændelsesnedsættende (anti-inflammatorisk) og smertestillende og anvendes imod lokale smerter i muskler, sener og led. Dosering: Voksne og børn over 14 år: 2-4 g gel påsmøres huden 3-4 gange dagligt dér, hvor det gør ondt. Brug ud over 7 dage bør kun ske efter aftale med lægen. Bivirkninger: Omfatter milde og forbigående hudreaktioner på det behandlede hudområde. Op til 10 % kan opleve udslæt, eksem, erytmen, dermatit og pruritus. Sjældent ses blæredannelse på huden. Meget sjældent ses overfølsomhed, sammentrækning af bronkierne, astma, tørhed, pustuløst udslæt, nældefeber eller lyssensibilitet. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes af personer, hvor acetylsalicylsyre eller andre NSAIDer fremprovokerer astma, nældefeber eller snue. Bør kun anvendes på intakt rask hud og ikke på åbne sår eller ved svær akne. Bør ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Undgå overdreven udsættelse for sollys for at forhindre lysoverfølsomhedsreaktioner. Er ikke beregnet til brug under tætsluttende forbinding. Særlig forsigtighed af NSAIDer bør udvises hos ældre patienter. Samtidig anvendelse af oral NSAIDer kan øge forekomsten af bivirkninger. Bør ikke bruges af gravide og ammende. Kan påvirke chancen for at blive gravid. Pakninger: Voltaren gel 11,6 mg/g, 50 g, 100 g og 150 g. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. Novartis Consumer Health – tlf. 39 16 84 00. Dato for produktresumé: 03/2014. Læs mere på www.voltaren.dk.

70  |  Vinter på apoteket 2017


Voltarol medicinsk plaster indeholder diclofenac. Virkning: Er betændelsesnedsættende (anti-inflammatorisk) og smertestillende. Anvendes til kortvarig behandling af lokale symptomer på smerter i forbindelse med akutte forstuvninger, forstrækninger eller blå mærker. Dosering: Voksne og børn over 16 år: Ét medicinsk plaster to gange dagligt. Voltarol er til kortvarig behandling. Behandlingsvarigheden bør ikke overstige 7 dage. Bivirkninger: Almindelig: Lokale hudreaktioner, såsom hudrødmen, brændende fornemmelse, kløe, betændt hudrødmen, hududslæt, kan være med pustler eller vabler. Meget sjældne: Overfølsomhedsreaktioner eller lokale allergiske reaktioner (kontakteksem). Forsigtighedsregler: Bør kun anvendes på intakt rask hud og ikke på åbne sår. Bør ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Undgå overdreven udsættelse for sollys for at forhindre lysoverfølsomhedsreaktioner. Er ikke beregnet til brug sammen med okklusiv forbindinger. Særlig forsigtighed skal udvises ved brug af NSAIDs hos ældre patienter. Samtidig anvendelse af orale NSAIDs kan øge forekomsten af bivirkninger. Bør ikke bruges af gravide og ammende. Kan påvirke chancen for at blive gravid. Pakninger: Voltarol medicinsk plaster 140 mg, 2 plastre. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S – tlf. 36 35 91 00. Trade marks owned or licensed by GSK. ©2017 GSK or licensor. Dato for produktresumé: 03/2016. Læs mere på www.voltaren.dk. HUSK® Psyllium-frøskaller, pulver til oral suspension / kapsler. Plantago ovata Forssk. Anvendelse: Naturlægemiddel: Ved forstoppelse og træg mave, ublodig diarré i kortere tid (2-3 dage), behov for øget fiberindtag, f.eks. ved irritabel tyktarm, når anden årsag til symptomerne er udelukket, let forhøjet kolesterol (som supplement til diæt og i samråd med læge). Dosering: Pulver: Forstoppelse, diarré og irritabel tyktarm: Voksne: 2-3 måleskeer (3-5 g) morgen og aften. Børn over 6 år: 1 måleske (1,5 g) morgen og aften. Let forhøjet kolesterol: Voksne: 3 måleskeer (5 g) morgen og aften. Børn under 6 år: Kun efter aftale med lægen. Kapsler: Forstoppelse og diarré: Voksne: 6-10 kapsler morgen og aften. Børn over 6 år: 3 kapsler morgen og aften. Børn under 6 år: Kun efter aftale med lægen. Irritabel tyktarm: Voksne: 6-10 kapsler morgen og aften. Let forhøjet kolesterol: Voksne: 10 kapsler morgen og aften. Børn under 12 år: Kun efter aftale med lægen. HUSK skal altid indtages med rigeligt væske. Må ikke anvendes ved: Allergi overfor Plantago ovata Forskk. eller et af de øvrige indholdsstoffer, tarmslyng, blokering af mave-tarmkanalen, akut mave-tarmsygdom, der kræver operation, ændringer i afføringsmønsteret i mere end 2 uger, manglende afføring trods brug af afføringsmidler, blødning fra endetarmen af ukendt årsag, synkebesvær eller andre problemer i svælget, dårligt reguleret sukkersyge. Advarsler og forsigtighedsregler: Tal med lægen, hvis du har tarmbetændelse, forstyrrelse i væske -eller saltbalancen, brug for afføringsmidler i længere tid, forhøjet kolesterol, sukkersyge, for lavt stofskifte, nedsat lever- eller nyrefunktion, anden alvorlig sygdom, forstoppelse der ikke bliver bedre efter 3 dage eller du får mavesmerter. Søg straks læge ved brystsmerter, opkastning, synkebesvær eller vejrtrækningsproblemer. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder levothyroxin, morfin, ketobemidon, oxycodon, codein, loperamid, lithium, digoxin, warfarin, phenprocoumon, carbamazepin, insulin eller vitaminer (f.eks. cyanocobalamin). HUSK pulver bør indtages 1 2 timer før indtagelse af anden medicin og HUSK kapsler ½ 1 time før eller efter indtagelse af anden medicin. Bivirkninger: Meget almindelige: Luftafgang fra tarmen, oppustethed. Almindelige: Mavesmerter. Sjældne: Vejtrækningsbesvær, øjenbetændelse, snue, nældefeber, udslæt og kløe. Meget sjældne: Pludselig hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion). Pakninger: 200g, 450g, 1000g eller 225 stk. kapsler. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt Orkla Care A/S Marts 2017. Dulcolax® (bisacodyl), enterotabletter 5 mg og suppositorier 10 mg Indikation: Korttidsanvendelse ved forstoppelse eller ved tarmtømning i forbindelse med operation eller undersøgelse. Virkning: Virker afførende. Dosering ved korttidsanvendelse ved forstoppelse: Enterotabletter: Voksne og børn over 10 år: 1-2 enterotabletter 1 gang dagligt før sengetid. Børn fra 2-10 år: 1 enterotablet 1 gang dagligt før sengetid. Bør ikke anvendes til børn under 2 år. Suppositorier: Voksne og børn over 10 år: 1 suppositorie indføres i endetarmen kort tid før virkning ønskes. Bør kun anvendes til børn efter lægens anvisning, og bør ikke anvendes til børn under 2 år. Dosering i forbindelse med operation eller undersøgelse: Kun efter lægens anvisning. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Børn under 10 år, som har kronisk eller vedvarende forstoppelse, bør kun behandles efter aftale med en læge. Dulcolax bør ikke anvendes til børn under 2 år. Samtidig anvendelse af vanddrivende midler eller kortikosteroider og større doser af Dulcolax kan medføre forstyrrelser i elektrolytbalancen. Dette kan øge følsomheden for digoxin. Bør ikke anvendes over længere tid uden aftale med lægen. Gravide og ammende: Bør kun anvendes ved graviditet efter lægens anvisning. Kan anvendes ved amning. Bivirkninger: Almindelige: Mavekramper, mavesmerter, diarré, kvalme og maveubehag. Ikke almindelige: Svimmelhed, opkastning, blod i afføringen og ubehag i endetarmen. Akut allergisk reaktion kan forekomme. Pakninger: Dulcolax enterotabletter 5 mg: 30 stk. (blister), 100 stk. (blister) og 200 stk. (blister). Dulcolax suppositorier 10 mg: 6 stk. Uden fast pris. Bemærk: Indlægssedlen bør læses grundigt før brug. Eventuelle spørgsmål kan rettes til Sanofi, telefon 4516 7000, Medicinsk Information. Laxoberal ® (natriumpicosulfat), orale dråber, opløsning 7,5 mg/ml og kapsler, bløde 2,5 mg Indikation: Afføringsmiddel mod forstoppelse. Dosering: Laxoberal fås som dråber og kapsler. Dråber: Voksne og børn over 10 år: 10-20 dråber daglig. Børn 4-10 år: 5-10 dråber daglig. Børn under 4 år: 0,25 mg pr. kg legemsvægt daglig (1 dråbe indeholder 0,5 mg natriumpicosulfat). Kapsler: Voksne og børn over 10 år: 2-4 kapsler daglig. Børn 4-10 år: 1-2 kapsler daglig. Bør ikke gives til børn under 4 år. Dråber kan anvendes. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Bør kun indtages dagligt over længere perioder efter aftale med læge. Svimmelhed og/eller besvimelse har været rapporteret hos patienter, som har anvendt Laxoberal. Bør kun anvendes til børn efter aftale med lægen. Bør ikke anvendes ved akut mave-tarm sygdom med betændelse. Årsagen til obstipation bør undersøges ved dagligt behov for afføringsmidler. Overdreven langvarig anvendelse kan medføre forstyrrelser i væske- og elektrolytbalancen. Samtidig anvendelse af vanddrivende midler eller kortikosteroider og større doser af Laxoberal kan medføre forstyrrelser i elektrolytbalancen. Dette kan øge følsomheden for digoxin. Graviditet og amning: Bør kun anvendes af gravide i samråd med lægen. Laxoberal kan anvendes af ammende kvinder. Bivirkninger: Meget almindelige: Diarré. Almindelige: Mavesmerter, ubehag i maven og mavekramper. Ikke almindelig: Svimmelhed, Opkastning og kvalme. Allergiske reaktioner, hudreaktioner, hududslæt, hævelse i hud og slimhinder og besvimelse kan forekomme. Pakninger: Laxoberal orale dråber, opløsning 7,5 mg/ml: 30 ml. Laxoberal kapsler, bløde, 2,5 mg: 50 stk. Ingen fast pris. Bemærk: Indlægssedlen bør læses grundigt før brug. Eventuelle spørgsmål kan rettes til Sanofi, telefon 4516 7000, Medicinsk Information. Actilax® orale dråber med 7,5 mg/ml natriumpicosulfat. Anvendes: Mod forstoppelse. Dosering: Børn under 4 år: 1 dråbe pr. 2 kg legemsvægt, børn 4-10 år: 5-10 dråber daglig, børn over 10 år og voksne: 10-20 dråber daglig. Bør kun anvendes til børn under 4 år efter lægens anvisning. Forsigtighedsregler: Må ikke bruges ved: Manglende eller nedsat passage i mave eller tarm (f.eks. tarmslyng, forsnævring af tarmen eller betændelse i tarmen), før eller efter nylige operationer i mave eller tarm, ved forstyrrelser i væske- og saltbalancen eller overfølsomhed over for et af indholdsstofferne. Bør ikke anvendes dagligt gennem længere tid. Samtidig indtagelse af vanddrivende midler eller binyrebarkhormoner kan påvirke væske- og saltbalancen. Samtidig indtagelse med digoxin (hjertemedicin) kan øge digoxins følsomhed. Kan kun anvendes af gravide og ammende efter lægens anvisning. Bivirkninger: Almindelige: Mavesmerter og diarré. Sjældne: Allergiske reaktioner, hududslæt og hævelser. Pakninger og priser: 30 ml. Pris: Ikke fast pris. Læs indlægssedlen før brug. Februar 2015. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk Microlax ® (Natriumcitrat og natriumlaurylsulfoacetat) Rektalvæske, opløsning, enkeltdosisbeholder. 90 mg/ml Natriumcitrat og 9 mg/ml natriumlaurylsulfoacetat. Anvendelse: Mod forstoppelse. Dosering: Indholdet af 1 tube tømmes i endetarmen ca. 15 minutter før effekt ønskes. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes til patienter med kendt allergi overfor indholdsstofferne, som lider af blødende eller smertende hæmorroider, betændelse i tarmen eller ved akutte mave-tarm problemer. Årsagen til forstoppelsen bør undersøges, hvis der dagligt er behov for afføringsmiddel. Behandlingen bør ophøre ved blødning fra endetarmen eller længerevarende manglende tarmbevægelse. Bør kun anvendes dagligt i korte perioder. Bør kun anvendes til børn under 3 år, ammende og gravide efter samråd med læge. Tal med din læge hvis du tager medicin som indeholder natriumpolystyrensulfonat.Bivirkninger: Følgende bivirkninger er rapporteret med frekvensen “ukendt”: mavesmerter, tynd afføring, ubehag og svien ved endetarmen samt overfølsomhedsreaktioner. Pakninger: 4 stk., 12 stk., 50 stk. Læs indlægssedlen for yderlige oplysninger på www.indlaegsseddel.dk McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Juli 2016 MOVICOL® og MOVICOL® Chokolade, pulver til oral opløsning. Virksomme stoffer: Macrogol 3350, natriumchlorid , natriumhydrogencarbonat, kaliumchlorid Indikation: Behandling af kronisk obstipation og behandling af refraktær obstipation: Opløsning af retineret fæces i colon og/eller rectum verificeret ved lægeundersøgelse af abdomen og rectum. Kontraindikationer: Gastrointestinal obstruktion eller perforation som følge af strukturelle eller funktionelle forstyrrelser i tarmvæggen. Ileus. Akutte kirurgiske abdominale tilstande såsom akut appendicitis. Alvorlige betændelsestilstande i tarmene såsom Morbus Crohn og colitis ulcerosa med betydende sygdomsaktivitet. Toksisk megacolon. Overfølsomhed over for de aktive stoffer eller over for ét eller flere af hjælpestofferne. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Væskeindholdet af Movicol, når det er rekonstitueret med vand, erstatter ikke sædvanligt væskeindtag, og et passende væskeindtag bør opretholdes. Årsagen til obstipationen bør undersøges, hvis der dagligt er behov for laksantia. Bivirkninger: Meget almindelige: Mavesmerter, mavekramper, diarré, opkastning, kvalme, borborygmi, flatulens. Almindelige: Pruritus, hovedpine, perifert ødem. Ikke almindelige: Udslæt, dyspepsi, abdominal udspiling. Meget sjælden: Allergiske reaktioner, anorektal irritation. Interaktioner: Det er muligt at optagelsen af andre lægemidler kan være reduceret ved anvendelse af MOVICOL®. Der har været enkeltstående tilfælde med nedsat effekt af nogle lægemidler, f.eks. epilepsimidler, der blev givet samtidig. Graviditet og amning: Graviditet: Kan anvendes af gravide kvinder. Amning: Kan bruges i forbindelse med amning. Dosering og indgivelsesmåde: Kronisk forstoppelse: Voksne: 1-3 breve dagligt afhængigt af individuelt respons. En behandling varer normalt ikke længere end 2 uger, men kan gentages om nødvendigt. Svær forstoppelse: Voksne: 8 breve indtaget over 6 timer, opløst i 1 liter vand. Behandling varer normalt ikke længere end 3 dage. Patienter med nedsat hjertepumpefunktion: Ved behandling af svær forstoppelse bør dosis fordeles således, at der ikke gives mere end 2 breve inden for en time. Administration: Før anvendelse skal hver poses indhold opløses i 125 ml vand. Børn: Bør ikke anvendes til børn under 12 år. For yderligere oplysninger se www.produktresume.dk Udlevering: HF. Tilskud: Ikke tilskudsberettiget. Pakninger: MOVICOL® 8 stk., 20 stk., 50 stk. og 100 stk. MOVICOL® Chokolade: 20 stk. og 50 stk. Priser: Se www.medicinpriser.dk . Indehaver af markedsføringstilladelsen: Norgine BV, Hogehilweg 7, 1101 CA Amsterdam ZO, Holland. Repræsentant: Norgine Danmark A/S, Lyskær 1, 3., DK-2730 Herlev. Produktinformationen er forkortet. Et fuldstændigt produktresumé fra 8. februar 2016 for MOVICOL® og 21. maj 2015 for MOVICOL® Chokolade kan rekvireres hos repræsentanten af markedsføringstilladelsen. NOR/MOV/0216/0067 Moxalole ® Osmotisk virkende afføringsregulerende middel indeholdende macrogol 3350, natriumhydrogencarbonat, natriumchlorid og kaliumchlorid. Virkning og anvendelse: Behandling af kronisk forstoppelse. Opløsning af hård og indeklemt afføring (faecal impaction), som er konstateret af lægen. Dosering: Kronisk forstoppelse: Voksne: 1-3 breve dagligt i opdelte doser afhængigt af individuelt respons. En behandling varer normalt ikke længere end 2 uger, men kan gentages om nødvendigt. Børn: Bør ikke anvendes til børn under 12 år. Faecal impaction: Voksne: 8 breve dagligt indtaget over 6 timer. Behandling varer normalt ikke længere end 3 dage. Anvendelsesmåde: Før anvendelse skal hvert brevs indhold opløses i 125 ml vand. Ved behandling af faecal impaction kan 8 breve opløses i 1 liter vand. Patienter med nedsat hjerte-kar-funktion: Ved behandling af faecal impaction bør dosis fordeles således, at der ikke gives mere end 2 breve i timen. Advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved tilstopning af tarmen, hul i tarmen eller ved en alvorlig betændelse i tarmen som colitis ulcerosa, Morbus Crohn, tarmslyng eller toksisk megacolon (sygelig stor, udvidet og tykvægget tyktarm med ansamling af tarmindhold) samt ved overfølsomhed overfor nogle af ingredienserne. Bør kun indtages dagligt over længere perioder efter aftale med lægen. Kontakt lægen straks, hvis du bliver svag, stakåndet, meget tørstig med hovedpine eller får opsvulmede ankler. Bør ikke anvendes uden samråd med lægen ved graviditet eller amning. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger: Oppustethed, kvalme, mavesmerter, mavekramper, maverumlen, luft i mave og tarme, diarré og opkastning. Allergiske reaktioner forekommer meget sjældent. Tilskud: Ikke tilskudsberettiget, men der kan søges om individuelt tilskud. Priser og pakninger: Moxalole 8 stk., 20 stk., 50 stk. og 100 stk. Pris: Ikke fast pris. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Februar 2015. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk.

  |  71


Medilax® Laktulose 667 mg/ml. Anvendelse: Behandling af kronisk forstoppelse. Dosering: Børn 0-5 måneder: 3-6 ml dagligt fordelt på 2 doser. Børn 5-12 måneder: 10 ml dagligt fordelt på 1-2 doser. Børn 1-14 år: 5-15 ml dagligt fordelt på 1-2 doser. Bør ikke anvendes til børn under 2 år uden lægens anvisning. Voksne og børn over 14 år: 15-30 ml dagligt. Dosis vil være individuel og bør justeres til halvfast afføring opnås. Advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke bruges ved blokeret tarmpassage, blindtarmsbetændelse, glucoseintolerans eller overfølsomhed over for indholdsstoffet. Høje doseringer (100-150 ml dagligt) kan øge insulinbehovet hos diabetikere. Må ikke anvendes af personer på galaktose- eller laktosefri diæt. Gravide og ammende: Kan anvendes. Bivirkninger: Lette mavesmerter, oppustet mave, afgang af luft fra tarmen, kvalme, opkastning og diarré ved høje doser. Tilskud: Ikke tilskudsberettiget, men der kan søges om individuelt tilskud. Pakninger og priser: 100 ml, 250 ml, 500 ml og 1000 ml. Pris: Ikke fast pris. Januar 2014. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Magnesia DAK filmovertrukne tabletter 500 mg (magnesiumoxid). Anvendelse: Forstoppelse, hvor livsstilsændringer ikke kan ændre denne tilstand. Katar i spiserøret. For megen mavesyre (symptomer som halsbrand, sure opstød og svien i maven). Dosering: Voksne: Forstoppelse: 2 – 3 tabletter efter behov. For megen mavesyre og katar i spiserøret: 1 - 2 tabletter efter behov. Må ikke anvendes: Ved nedsat nyrefunktion, overfølsomhed overfor magnesiumhydroxid, magnesiumoxid eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Langvarig brug kan ændre kroppens indhold af kalk og fosfat. Tal med lægen ved behandling med: D-vitamin (calcitriol), antibiotika (ciprofloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin, norfloxacin og ofloxacin, tetracyklin), medicin mod malaria (chloroquin), medicin, der nedsætter immunforsvaret (mycophenolatmofetil), medicin (estramustin) mod kræft i blærehalskirtlen (prostata), antabus (disulfiram), enterotabletter, smertestillende og blodfortyndende medicin (acetylsalicylsyre), hjertemedicin (digoxin, sotalol, flecainid), medicin til behandling af mani (lithium), allergimedicin (pseudoephedrin), smertestillende medicin (diflunisal), medicin mod svampeinfektion (itraconazol, ketoconazol), medicin mod gigt (penicillamin), medicin mod urinsur gigt (allopurinol), medicin til behandling af osteoporose (alendronat, etidronat) og jern. Tegn på overdosering: Kvalme, opkastning, ansigtsrødmen, påvirkning af centralnervesystemet og åndedrætsorganerne, muskelsvaghed, nedsatte reflekser og lammelse, for lavt blodtryk, langsom puls og hjertestop. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Hovedpine. Diarré, luftafgang fra tarmen, mavesmerter, utilpashed, kvalme, opkastning. Ikke almindelige: Magnesiumforgiftning (sløvhed, muskellammelse eller hjertesvigt) hos personer med nedsat nyrefunktion. Pakninger: 40, 100 og 250 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Oktober 2016 Gangiden®, pulver til oral opløsning Anvendelse: Til behandling af kronisk forstoppelse og ophobning af hård afføring i tarmen, hvilket kan opstå efter langvarig forstoppelse (dette kaldes for fækalom). Gangiden indeholder flg. aktive stoffer: Macrogol 3350, natriumchlorid, natriumhydrogencarbonat og kaliumchlorid. Dosering og indgivelsesmåde: Kronisk forstoppelse: Behandling med Gangiden® må normalt ikke overstige 2 uger, men kan om nødvendigt gentages. Voksne, unge og ældre: 1-3 breve daglig fordelt på flere doser afhængigt af individuelt respons. Børn under 12 år: Gangiden® bør ikke anvendes til børn under 12 år. Fækalom: Behandling overstiger normalt ikke 3 dage. Voksne, unge og ældre: Daglig dosis er 8 breve, der alle bør indtages i løbet af 6 timer. Børn under 12 år: brug er frarådet. Nedsat hjertefunktion: ved behandling af fækalom bør der ikke tages mere end 2 breve i timen. Nedsat nyrefunktion: Det er ikke nødvendigt at justere dosis ved behandling af forstoppelse eller fækalom. Indgivelse: Brevets indhold opløses i 125 ml vand og drikkes. I forbindelse med brug mod fækalom kan der opløses 8 breve i 1 liter vand. Kontraindikationer: Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for de aktive indholdsstoffer eller over for et eller flere af hjælpestofferne, ved hul i tarmvæggen, hvis tarmen er blokeret, ved tarmslyng samt ved svære inflammatoriske tarmsygdomme, såsom Chrohns sygdom og colitis ulcerosa og toksisk megacolon. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Gangiden® pulver opløst i væske erstatter ikke sædvanligt væskeindtag, og et passende væskeindtag bør opretholdes. Diagnosen fækalom skal bekræftes af en læge inden behandling. Det er muligt, at optagelsen af andre lægemidler kan blive midlertidigt reduceret i forbindelse med brug af Gangiden®. Der skal tages hensyn til at Gangiden® indeholder kalium og natrium. Citron- og limearomastofferne i Gangiden® indeholder sorbitol (E420). Kontakt lægen, før du tager denne medicin, hvis lægen har oplyst dig om, at du ikke kan tåle visse sukkerarter. Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion: Der bør ikke tages andre lægemidler gennem munden, i en time før og en time efter indtagelse af Gangiden®, da samtidig brug af Gangiden® kan nedsætte virkningen af visse former for medicin som f.eks. midler mod epilepsi. Graviditet og amning: Gangiden® kan anvendes under graviditeten og hos kvinder, der ammer. Bivirkninger: Kontakt straks lægen og stop med at anvende Gangiden ved symptomer, der tyder på forstyrrelser i elektrolyt- eller væskebalancen (f.eks. væskeophobning, åndenød, tiltagende træthed, dehydrering, hjertesvigt). Gener i mave-tarmkanalen er de hyppigste bivirkninger: mavesmerter, diarré, opkastning, kvalme, fordøjelsesbesvær, udspiling af maven, maverumlen, luft i tarmene og ømhed i endetarmsåbningen. Mild diarré går sædvanligvis over efter nedsættelse af dosis. Andre bivirkninger er: allergiske reaktioner inklusiv anafylaktisk reaktion, vejrtrækningsbesvær og hudreaktioner såsom hævelser, nældefeber, kløe, udslæt og rødmen. Hovedpine. Overdosering: Kontakt lægen eller apoteket hvis der forekommer voldsom udspilen og svære smerter i maven eller udtalt væsketab som følge af opkastning eller diarré. Udlevering: Kan købes i håndkøb på apoteket. Tilskud: Ikke tilskudsberettiget. Pakninger: Gangiden®, pulver til oral opløsning 10 breve, 20 breve, 50 breve og 100 breve. Pris: ikke fast pris. Spørg efter de dagsaktuelle priser på apoteket. Læs indlægssedlen i pakningen grundigt før brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresumé dateret 17. november 2016. Produktresuméet kan vederlagsfrit rekvireres hos: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, Tlf. 63 95 10 00 Magnesia medic (magnesiumhydroxid) tabletter a 500 mg (filmovertrukne) magnesiumoxid (som hydroxid). Anvendelse: behandling af forstoppelse, mavesår, sår på tolvfingertarmen, for meget mavesyre, halsbrand, sureopstød og svien i maven, katar i spiserøret. Dosering: Den sædvanlige dosering for voksne: 1-3 tabl. Se indlægsseddel. Advarsler og forsigtighedsregler: kraftigt nedsat nyrefunktion. Må ikke anvendes ved tilstopning af tarmen, hul i tarmen eller ved en alvorlig betændelse i tarmen som colitis ulcerosa, Morbus Crohn, tarmslyng eller toksisk megacolon. Bivirkninger: Almindelige Kvalme, opkastning, mavesmerter, diarré, luft i tarmene. Hovedpine. Bemærk: Bør kun anvendes til børn under 15 år efter aftale med en læge. Gravide og ammende: Kan anvendes. Læs informationen på emballagen og i indlægssedlen omhyggeligt før brug. Januar 2017, Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Imodium ®, tabletter (loperamid) Anvendelse: Diarré hos voksne og børn over 12 år. Symptomatisk behandling af akutte episoder af diarré i forbindelse med irritabel tyktarm (IBS) hos diagnosticerede voksne. Dosering: Diarré: Startdosis:Voksne: 2 tabletter, Børn (12-17 år): 1 tablet. Pause 1 time. Derefter 1 tablet efter hver løs afføring. Voksne højst 8 tabletter dagligt, børn (12-17 år) højst 4 tabletter dagligt. Må ikke anvendes til børn under 12 år. Akutte episoder af diarré i forbindelse med IBS: Voksne: Startdosis 2 tbl. (4 mg). Derefter 1 tbl. efter hver løs afføring. Højst 12 mg/dag. Må ikke anvendes til børn under 18 år. Imodium ® Plus (loperamid, simeticone) Anvendelse: Akut diarré hos voksne og børn over 12 år, når der også forekommer oppustethed, mavekramper samt luft i maven. Dosering: Voksne over 18 år: Start med 2 tabletter, efterfulgt af 1 tablet efter hver tynd afføring. Højst 4 tabletter om dagen. Unge mellem 12 og 18 år: Start med 1 tablet, efterfulgt af 1 tablet efter hver tynd afføring. Højst 4 tabletter om dagen. Må ikke anvendes til børn under 12 år. Bivirkninger: Alm. bivirkninger, der er rapporteret er hovedpine, kvalme og smagsforstyrrelser. Pakninger: Tabletter 6 og 12 stk. Imodium & Imodium Plus Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes til patienter med kendt allergi overfor indholdsstofferne, ved blodig afføring og høj feber, akut tyktarmsbetændelse, ved kraftig diarré efter antibiotikabehandling, ved forstoppelse eller udspiling af maven. Det er vigtigt at sørge for rigeligt væskeindtag. Hvis diarréen varer længere end 2 døgn, skal behandlingen stoppes og lægen kontaktes. Forsigtighed ved nedsat leverfunktion. Bør anvendes med forsigtighed til gravide og ikke til ammende kvinder. Overskrid ikke den angivne dosis. Der er rapporteret alvorlige hjerteproblemer hos patienter, som har taget for meget loperamid. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, Bregnerødvej 133, 3460 Birkerød, tlf.: 70 20 52 12. www.imodium.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Juli 2017. Paraghurt ® indeholder mælkesyrebakterier. Anvendelse: Til forebyggelse og behandling af diarré. Vær forsigtig ved laktoseintolerans. Dosering (voksne og børn over 2 år): 6-8 tabletter dagligt fordelt på 2-3 doser. Bør ikke anvendes til børn under 2 år uden lægens anvisning. Opbevaring: Ved stuetemperatur. Pakninger: 60 stk., 100 stk. og 2 x 100 stk. Fås i håndkøb på apoteket. Se også vejledning i pakken. Actavis A/S, Vandtårnsvej 83A, 2860 Søborg. Hidrasec ®, kapsler 100 mg (racecadotril). Lægemiddel ved akut diarré til voksne og børn fra 15 år, der virker ved at nedsætte væskeudskillelsen fra tarmen til tarmindholdet. Læs oplysningerne i indlægsedlen inden brug. Dosering: 1 kapsel initialt, derefter 1 kapsel 3 gange dagligt. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for det aktive stof eller over for hjælpestofferne. Der er ikke beskrevet nogen interaktioner med andre lægemidler hos mennesker til dato. Forsigtighed ved brug hvis blodig afføring med høj feber eller ved nyresygdom eller nedsat leverfunktion. Bivirkninger: Hovedpine (≥ 1/100 til <1/10), udslæt og erytem (≥ 1/1.000 til < 1/100). Bør ikke anvendes til gravide og ammende. Pakning 10 stk. HA. Priser: For dagsaktuel pris se: www.medicinpriser.dk. Ikke tilskudsberettiget. Indehaver af markedsføringstilladelsen: Bioprojet Europe Ltd., Irland. Repræsentant Nordic Drugs, Gl. Kongevej 135 B mezz., tv, 1850 Frederiksberg C. Afsnit er omskrevet og/eller forkortet i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresumé dateret 30.10.2015. Produktresumeet kan vederlagsfrit rekvireres fra indehaveren af markedsføringstilladelsen. Lacrofarm Junior (Macrogol 3350, natriumhydrogencarbonat, natriumchlorid og kaliumchlorid), pulver til oral opløsning, enkeltdosisbeholder Læs informationen i pakningen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Indikation: Behandling af kronisk forstoppelse hos børn fra 2-11 år. Behandling af meget svær forstoppelse (refraktær obstipation) hos børn fra 5-11 år. Dosering og indgivelsesmåde: Kronisk forstoppelse: Startdosis: Børn 2-6 år: 1 brev dagligt. Børn 7-11 år: 2 breve dagligt. Dosis reguleres afhængigt af individuelt respons. Maksimal daglig dosis overstiger normalt ikke 4 breve dagligt. Meget svær forstoppelse: Børn 5-11 år: Stigende daglig dosis i 7 dage med henholdsvis 4, 6, 8, 10, 12, 12 og 12 breve dagligt dag 1-7. Hver daglig dosis (opløst i vand) skal indtages over 12 timer. Administration: Før anvendelse skal hver poses indhold opløses i ¼ glas vand. Patienter med nedsat hjertepumpefunktion og patienter med nedsat nyrefunktion: Behandling af meget svær forstoppelse anbefales ikke. Må ikke bruges ved: Overfølsomhed overfor nogle af indholdsstofferne. Tilstoppet tarm (tarmslyng) eller hul på tarmen. Alvorlige inflammatoriske tarmsygdomme såsom Morbus Crohn og colitis ulcerosa og toksisk megacolon. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Årsagen til forstoppelsen bør undersøges, hvis der dagligt er behov for laksantia. Ved symptomer der tyder på ændringer af væske/elektrolytter (salte) skal behandlingen med Lacrofarm Junior stoppes med det samme, og elektrolytterne skal måles. Ved behandling af svær forstoppelse skal patienter med nedsat lukkerefleks, halsbrand (forårsaget af, at indholdet i maven løber tilbage til spiserøret) eller mindsket bevidsthed behandles med forsigtighed. Interaktioner: Absorptionen og dermed effekten af andre lægemidler kan være nedsat pga. nedsat transittid i tarmen. Macrogol kan øge virkningen af visse lægemidler. Medicin mod epilepsi kan nedsætte effekten af Lacrofarm Junior. Graviditet og amning: Lacrofarm Junior kan anvendes under graviditet og amning. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger: Oppustethed, kvalme, mavesmerter, rumlen i maven, luft i tarmene, diaré, opkastning, analt ubehag. I meget sjældne tilfælde: Allergiske reaktioner. Hyppighed ikke kendt: Elektrolytforstyrrelser, hovedpine, hævelser af hænder/fødder pga væske (perifert ødem). Pakningsstørrelser: Æske med 2, 6, 8, 10, 20, 30, 40, 50, 60 eller 100 breve. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, DK-5260 Odense S.

72  |  Vinter på apoteket 2017


Balancid® Novum tyggetabletter Indeholder calciumcarbonat og magnesiumhydroxid. Anvendelse: Balancid Novum bruges mod for meget mavesyre og sure opstød. Dosering: 1-2 tyggetabletter tygges omhyggeligt ved behov eller efter lægens ordination. Bemærk: Må ikke anvendes til børn under 15 år uden aftale med lægen. Særlige advarsler: Må ikke anvendes uden ordination fra lægen ved nedsat nyrefunktion. Længere tids brug kan forstyrre kalk- og fosfatbalancen. Indeholder sorbitol. Brug af anden medicin: Balancid Novum kan påvirke optagelsen og effekten af andre lægemidler. Spørg lægen eller på apoteket hvis du bruger andre lægemidler. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse eller diarré. Sjælden: Tillukket tarmkanal ved brug af meget høje doser. Alvorlige bivirkninger kan forekomme hos personer med nedsat nyrefunktion. Pakninger: 30 stk. , 60 stk., 100 stk. Priser: Ikke fast pris. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Januar 2017. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk Omeprazol Sandoz ®, hårde enterokapsler, 20 mg 14 stk. Omeprazol Sandoz® indeholder det aktive stof omeprazol. Det tilhører en gruppe lægemidler, som kaldes protonpumpehæmmere. De virker ved at nedsætte produktionen af mavesyre. Anvendelse: Omeprazol Sandoz® bruges til kortvarig behandling af reflukssymptomer (f.eks. halsbrand og sure opstød) hos voksne. Refluks er tilbageløb af syre fra maven til spiserøret, som kan blive betændt og smertefuldt. Det kan give symptomer som en smertefuld, brændende fornemmelse i brystet og op i halsen (halsbrand) og en sur smag i munden (sure opstød). Dosering og indgivelsesmåde: Voksne: Den anbefalede dosis er 20 mg en gang dagligt i 14 dage. Det kan være nødvendigt at tage enterokapslerne 2-3 dage i træk for at lindre symp-tomerne. Når symptomerne på halsbrand er lindret – oftest inden for 7 dage – skal behandlingen stoppes.Kontakt lægen, hvis du får det værre, eller hvis du ikke får det bedre i løbet af 14 dage. Administration: Det anbefales at tage Omeprazol Sandoz® kapsler om morgenen, helst uden mad. Synkes hele med et halvt glas vand. Kapslerne må ikke tygges eller knuses. Ved synkebesvær: Åbn kapslen og synk indholdet med et halvt glas vand eller bland indholdet i en let syrlig væske, f.eks. yoghurt, frugtjuice eller æblemos. Blandingen skal tages omgående (eller inden for 30 minutter) og altid omrøres, lige før den drikkes, og skylles ned med et halvt glas vand. Alternativt kan der suttes på kapslen og de små entero-coatede kugler synkes med et halvt glas vand. De entero-coatede små kugler må ikke tygges. Kontraindikationer: Omeprazsol Sandoz® må ikke anvendes ved overfølsomhed over for omeprazol eller et eller flere af hjælpestofferne, ved overfølsomhed overfor lægemidler, der indeholder andre protonpumpehæmmere (f.eks. pantoprazol, lansoprazol, rabeprazol, esomeprazol), ved samtidig behandling med lægemidler, der indeholder nelfavir (til behandling af HIV). Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Anvend ikke Omeprazol Sandoz® i mere end 14 dage uden at tale med en læge. Omeprazol må ikke tages som et forebyggende lægemiddel. Omeprazol Sandoz® kan maskere symptomer på andre sygdomme. Kontakt derfor straks lægen, hvis du oplever nogle af disse symptomer: Uventet vægttab, synkebesvær, mavesmerter eller fordøjelsesbesvær, kaster mad eller blod op, har blod i afførringen, svær eller vedvarende diarré, hvis du tidligere har haft mavesår eller er blevet opereret i maven eller tarmen, har haft fordøjelsesbesvær eller halsbrand i 4 uger eller mere, har gulsot eller en alvorlig leversygdom, er over 55 år og får nye symptomer eller har symptomer, der for nyligt har ændret sig eller hvis du nogensinde har fået hudreaktioner efter at have taget et lægemiddel af samme slags som Omeprazol Sandoz®, der nedsætter syreindholdet i maven. Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion: Fortæl altid lægen eller apotekspersonalet, hvis du bruger anden medicin eller har gjort det for nylig. Det skyldes, at Omeprazol Sandoz® kan påvirke virkningen af anden medicin, og anden medicin kan påvirke virkningen af Omeprazol Sandoz®. Tag ikke Omeprazol Sandoz®, hvis du tager medicin, der indeholder nelfinavir (bruges til behandling af HIV). Du skal især fortælle din læge eller på apoteket, hvis du tager clopidogrel (for at forebygge blodpropper). Graviditet og amning: Hvis du er gravid eller ammer, har mistanke om, at du er gravid, eller planlægger at blive gravid, skal du spørge din læge eller apotekspersonalet til råds, før du bruger dette lægemiddel. Din læge vil tage stilling til, om du kan tage Omeprazol Sandoz® i denne periode. Bivirkninger: De almindeligst forekommende bivirkninger (ses hos 1-10 % af patienterne) er hovedpine, mavesmerte, forstoppelse, diarré, luft i maven og kvalme/opkastning. Udlevering: Håndkøbslægemiddel. Kan købes på apoteket uden recept. Tilskud: Klausuleret tilskud til håndkøbsmedicin. Pakninger: Omprazol Sandoz®, hårde enterokapsler, 20 mg 14 stk. Pris: Se www.medicinpriser.dk for de dagsaktuelle priser eller spørg på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt før brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresumé dateret 6. marts 2017. Produktresuméet kan vederlagsfrit rekvireres hos: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, Tlf. 63 95 10 00 Kuracid® filmovertrukne tabletter 150 mg og 300 mg Kuracid® indeholder det aktive stof ranitidin, der nedsætter produktionen og surhedsgraden af mavesyren i op til 12 timer (ved 150 mg) Anvendelsesområde: Sure opstød, svien, halsbrand eller betændelse i den nederste del af spiserøret, som skyldes tilbageløb af mavesyre til spiserøret. Dosering: Voksne, børn og unge fra 12 år: 150 mg 2 gange daglig eller 300 mg ved sengetid i 4-8 uger. Børn 3-11 år (over 30 kg): Må kun anvendes efter lægens anvisning til børn under 12 år. Dosis afhænger af barnets vægt. Kuracid® anbefales ikke til børn under 3 år eller med en vægt under 30 kg. Forebyggende behandling: 150 mg 2 gange daglig. Kontraindikationer: Overfølsomhed overfor ranitidin eller et af de øvrige hjælpestoffer. Bivirkninger: Dette lægemiddel kan som al anden medicin give bivirkninger, men ikke alle får bivirkninger, se indlægssedlen. Særlige advarsler: Anvendes med forsigtighed til ældre samt personer med nedsat nyre- og/eller leverfunktion. Indeholder lactose - kontakt lægen før du tager Kuracid® hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Graviditet og amning: Graviditet: Må kun anvendes efter aftale med lægen. Amning: Det virksomme stof, ranitidin, udskilles i modermælk. Bør ikke anvendes i ammeperioden uden aftale med lægen. Udlevering: Kuracid® kan købes på apoteket uden recept. Pakninger: 150 mg 60 stk., 300 mg 30 stk.. Priser: Ikke fast pris. Spørg efter de dagsaktuelle priser på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt inden brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresumé dateret 6. maj 2015. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos markedsføringstilladelsesindehaver: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, tlf.: 63 95 10 00, www.sandoz.dk Gaviscon, DK. Indikationer: Refluksofagit. Hiatus hernie. Dosering: Tyggetabletter: Voksne: 1-3 tyggetabletter tygges grundigt efter behov ca ½ time efter et måltid samt lige før sengetid eller efter lægens anvisning. Tyggetabletten må ikke synkes hel, da effekten herved udebliver. Kan eventuelt skylles ned med en lille smule vand efter behov. Oral suspension: Voksne og børn over 2 år: 10-20 ml oral suspension indtages efter behov ½ time efter måltid og umiddelbart før sengetid eller efter lægens anvisning. Børn under ½ år: 1-2 ml / kg/legemsvægt/ pr. døgn fordelt på flere doser, om muligt efter måltidet. Børn ½-2 år: 5-10 ml pr. døgn fordelt på flere doser, om muligt efter måltidet. Suspensionen omrystes umiddelbart inden brug. Suspensionen kan tages med en lille smule vand efter behov. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for de aktive stoffer eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Bivirkninger: Meget sjælden: Udslæt, kløe og ødem. Aluminium akkumulation og toxicitet er blevet beskrevet hos patienter med nedsat nyrefunktion. Forsigtighedsregler: Behandlingstiden ved refluksesofagit bør begrænses til 8 uger. Bør anvendes med forsigtighed ved stærkt nedsat nyrefunktion. Gives med forsigtighed og i så lav dosering som muligt til nyfødte og småbørn. Pakninger: Tyggetabletter 20 stk, 120 stk. Oral suspension 500 ml. Udleverering: HF. Dansk repræsentant: Nordic Drugs Danmark, Gl. Kongevej 135 B, mezz., tv. 1850 Frederiksberg C. Registreringsindehaver: Nordic Drugs AB, Box 300 35, SE-200 61 Limhamn, Sverige. Produktinformationen er forkortet i forhold til det godkendte produktresumé, som kan rekvireres hos Nordic Drugs Danmark, Gl. Kongevej 135 B, mezz., tv.,1850 Frederiksberg C. Tlf.: 70 20 08 40. Galieve Cool Mint, oral suspension (natriumalginat, natriumhydrogencarbonat og calciumcarbonat) Indikationer: Lægemiddel til behandling af symptomer på gastro-oesophageal reflux såsom sure opstød, halsbrand og fordøjelsesbesvær (relateret til refluks), for eksempel efter et måltid, under graviditet eller hos patienter med symptomer relateret til refluksøsofagitis. Dosering: Oral administration. Voksne og børn over 12 år: 10-20 ml efter et måltid og ved sengetid (op til fire gange dagligt). Børn under 12 år: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Forsigtighedsregler: Kan anvendes under graviditet og amning. Hvis symptomerne ikke bliver bedre indenfor syv dage, bør læge kontaktes. Indeholder natrium, og calcium. Hvis du er på natrium- eller calciumfattig diæt, skal du tage hensyn hertil. Indeholder methylparahydroxybenzoat (E218) og propylparahydroxybenzoat (E216), som kan give allergiske reaktioner (kan optræde efter behandlingen). Der bør gå 2 timer mellem indtagelse af Galieve og andre lægemidler. Bivirkninger: Meget sjældent (≤ 1/10.000) kan patienter udvikle allergiske reaktioner såsom nældefeber, astmalignende anfald eller pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (anafylaktisk reaktion). Pakningsstørrelser: 150 og 300 ml. Læs omhyggeligt vejledningen på pakken og indlægssedlen. Læs mere på www.galieve.dk. Reckitt Benckiser Healthcare (Scandinavia) A/S, Tlf. 44 44 97 01, www.rbhealthcare.dk Alminox DAK 100 mg/500 mg tyggetabletter (Magnesiumoxid og aluminiumaminoacetat). Anvendelse: For megen mavesyre. Halsbrand. Svien i spiserøret. Sure opstød. Svien og smerter i den øverste del af maven. Mavesår. Sår på tolvfingertarmen. Dosering: Voksne: For megen mavesyre, halsbrand, sure opstød og svien: 1-3 tyggetabletter efter behov. Mavesår, sår på tolvfingertarmen og katar i spiserøret: 3-5 tyggetabletter 1 og 3 timer efter hovedmåltider samt ved sengetid. Børn under 15 år: Kun efter lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor aluminiumaminoacetat, magnesiumoxid, eller et hjælpestof. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Tal med lægen ved: Mavesår, nedsat nyrefunktion, dialysebehandling, samtidig behandling med smertestillende lægemidler eller gigtmidler. Må ikke tages sammen med: Antibiotika (ciprofloxacin, norfloxacin, ofloxacin, tetracyklin), medicin mod kræft i blærehalskirtlen (estramustin), svampemiddel (ketoconazol), enterotabletter. Bør ikke tages samtidig med frugtjuice eller andre syreholdige drikke. Der bør gå mindst 2 timer mellem indtagelse af Alminox og D-vitamin (calcitriol), medicin mod øget kalkindhold i blodet eller knogleskørhed (clodronat), smertestillende medicin (diflunisal, gabapentin), hjertemedicin (digoxin, sotalol), antabus (disulfiram), blodtryksnedsættende medicin (fosinopril), medicin mod epilepsi (gabapentin), medicin mod tuberkoluse (isoniazid), jern, antibiotika (levofloxacin og grepafloxacin), medicin, der nedsætter immunforsvaret (mycophenolatmofetil), gigtmedicin (penicillamin), mavesårsmedicin (ranitidin), medicin for stofskiftet (thyreoideahormoner). Der bør gå mindst 4 timer mellem indtagelse af Alminox og trovafloxacin (antibiotikum). Langvarig brug kan ændre kroppens indhold af kalk og fosfor. Overdosering: Symptomer: Vejtrækningsbesvær, kvalme, opkastning, ansigtsrødmen, kramper, muskelsammentrækninger, forvirring, koma, for lavt blodtryk, langsom puls, uregelmæssig hjerterytme. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse eller diarré.Ikke almindelige: Magnesiumforgiftning (sløvhed, muskellammelse eller hjertesvgt) hos personer med nedsat nyrefunktion. Sjældne: Demens, ændring i personlighed, kramper, muskelsammentrækninger, forvirring og koma hos personer med nedsat nyrefunktion. Pakninger: 30, 100 og 200 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda. dk, email: info@takeda.dk. December 2016 BENALIV ® (Levocabastin). Øjendråber, suspension 0,5 mg/ml og Næsespray, suspension, 50 µg/dosis. Anvendes til behandling af allergi i øjne og næse. Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Øjendråber bør ikke anvendes sammen med bløde kontaktlinser. Evt. anvendelse af andre øjenpræparater indgives med 5 min. interval. Bør kun bruges efter lægens anvisning hvis du har dårlige nyrer, ammer, er gravid og til børn under 2 år. Dosering: Voksne og børn over 2 år: En dråbe i hvert øje 2 gange daglig eller 2 pust i hvert næsebor 2 gange daglig. Kan øges til 3-4 gange daglig. Bivirkninger: Næsespray: Hovedpine, kvalme, træthed, smerter, bihulebetændelse, svimmelhed, døsighed, næseblod, hoste. Øjendråber: Øjensmerter, sløret syn. Pakninger: Øjendråber 4 ml. Næsespray 150 doser: www.benadryl.dk Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Oktober 2015 BENADRYL® (acrivastin). Hårde kapsler, 8 mg. Lindrer symptomer på allergiske sygdomme, især nældefeber, høfeber og helårssnue. Bør ikke anv. ved overfølsomhed over for et eller flere af indholdsstofferne, triprolidin eller ved galactoseintolerans. Vær ekstra forsigtig, hvis du har nedsat nyrefunktion. Kan forstærke den sløvende virkning af alkohol og beroligende medicin. Bør kun bruges under graviditet/amning eller til børn u. 15 år efter lægens anvisning. Dosering: 1 kapsel (8 mg) ved behov, højst 3 gange daglig. Bivirkninger: Døsighed, svimmelhed, hjertebanken, tørhed i munden, hududslæt. Pakninger: 12, 24, 48 eller 96 stk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. +45 70205212, www.benadryl. dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Oktober 2015

  |  73


Telfast ® (fexofenadinhydrochlorid), filmovertrukne tabletter 120 mg Indikation: Lindrer symptomer som nysen, rindende øjne og løbende næse med kløe eller stoppet næse, der optræder ved høfeber (sæsonbetinget allergisk rhinitis). Dosering*: Voksne og børn over 12 år: 1 tablet (120 mg) daglig. Tabletten tages med et glas vand inden et måltid. Kontraindikationer*: Tag ikke Telfast, hvis du er allergisk over for fexofenadin eller et af de øvrige indholdsstoffer iTelfast. Advarsler og forsigtighedsregler*: Kontakt lægen eller apotekspersonalet, før du tager Telfast, hvis du har nedsat nyre- eller leverfunktion. Tal med din læge om dette. Hvis du tidligere har haft tilfælde af eller vedvarende hjerteproblemer, skal du være opmærksom på at denne medicin kan føre til øget puls, eller uregelmæssig hjerterytme. Interaktioner*: Hvis du tager medicin mod for meget mavesyre, der indeholder aluminium- eller magnesiumhydroxid, samtidigt med Telfast, kan det nedsætte virkningen af Telfast. Disse to typer medicin skal derfor tages med mindst to timers mellemrum. Graviditet og amning*: Tag ikke Telfast uden lægens anvisning, hvis du er gravid. Du må ikke amme dit barn, hvis du tager Telfast. Bivirkninger*: Hvis du oplever hævelse af læber, tunge eller hals, hævelse i ansigtet, eller åndedrætsbesvær, skal du straks kontakte din læge, da dette kan være tegn på en alvorlig allergisk reaktion. Almindelige bivirkninger: Hovedpine, døsighed, kvalme og svimmelhed. Ikke almindelige bivirkninger: Træthed. Bivirkninger med ukendt hyppighed: søvnløshed, søvnforstyrrelser, mareridt, nervøsitet, hurtig eller uregelmæssig hjerterytme, diarré, udslæt og kløe, nældefeber, alvorlige overfølsomhedsreaktioner som kan medføre hævelse af ansigtet, læberne, tungen eller halsen, rødmen, trykken for brystet og åndedrætsbesvær Pakningsstørrelser: 10 stk. (Vnr.004955), 30 stk. (Vnr. 171000), 100 stk. (Vnr. 033781). For dagsaktuel pris se www.medicinpriser.dk. Udlevering: HF. Tilskud: Tilskud. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Indehaver af markedsføringstilladelsen: sanofi-aventis Denmark A/S, Slotsmarken 13, 2970 Hørsholm. De med * markerede afsnit er omskrevet/forkortet i forhold til det godkendte produktresumé, dateret juli 2016. Produktresuméet kan vederlagsfrit rekvireres hos sanofi-aventis Denmark A/S, Slotsmarken 13, 2970 Hørsholm. Lomudal® (Natriumcromoglicat) øjendråber, opløsning 20 mg/ml, i flerdosisbeholder, og Lomudal® (Natriumcromoglicat) øjendråber, opløsning 20 mg/ml, i enkeltdosisbeholder. Pakningsstørrelser: Lomudal® øjendråber, opløsning: 5 ml og 13,5 ml á 20 mg/ml. Lomudal® øjendråber, opløsning, enkeltdosis-beholder: 100 x 0,35 ml á 20 mg/ml. Uden fast pris. Virkning og anvendelse: Lomudal indeholder et stof (antihistamin), der lindrer symptomer på overfølsomhed (allergi) i øjnene. Til behandling af allergisk øjenbetændelse, betændelse i øjets bindehinde og hornhinde, betændelse i øjet med små sår i øjets hornhinde. Bivirkninger: Almindelige til meget almindelige: Forbigående svien, lokal irritation i øjet. Meget sjældne: Overfølsomhedsreaktioner. Ukendt hyppighed: Brændende eller stikkende følelse efter drypning af øjet. Dosering: Voksne og børn over 7 år: 1 dråbe i hvert øje 4 gange daglig. Må ikke anvendes til børn under 7 år uden lægens anvisning. Brug ikke Lomudal øjendråber: Hvis du er allergisk over for natriumcromoglicat eller et eller flere af hjælpestofferne. Advarsler og forsigtighedsregler (flerdosisbeholder): Øjendråberne indeholder konserveringsmidlet benzalkoniumchlorid, der kan give irritation af øjnene og misfarve bløde kontaktlinser. Tag kontaktlinserne ud inden øjendråberne bruges, og vent mindst 15 min. før kontaktlinserne sættes i igen. Når flasken er åbnet, må du kun bruge Lomudal øjendråber i flerdosisbeholder i op til 4 uger. Advarsler og forsigtighedsregler (enkeltdosisbeholder): Øjendråberne er sterile og indeholder ikke konserveringsmiddel. Opløsningen skal anvendes straks efter åbning af enkeltdosisbeholderen, og det resterende indhold skal kasséres efter brug. Brug af anden medicin sammen med Lomudal: Ved brug af mere end ét øjenpræparat, vent da mindst 5 min. mellem drypning med Lomudal og det andet præparat. Graviditet og amning: Kan anvendes. Trafik- og arbejdssikkerhed: Kan give sløret syn lige efter drypning. Vent med at køre bil eller andet køretøj samt betjene maskiner, indtil synet er klart igen. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Indehaver af markedsføringstilladelsen: sanofi-aventis Denmark A/S, Slotsmarken 13, 2970 Hørsholm. Tlf.: 45 16 70 00 Baseret på godkendte produktresuméer, dateret februar og marts 2014. Allergodil® (azelastin) Øjendråber Kan købes uden recept. For at få den bedste virkning, skal du følge vejledningen i pakningen. Ønsker du yderligere information, så kontakt lægen eller apoteket. Anvendelse: Forebyggelse og behandling af symptomer forårsaget af sæsonbetingede (f. eks. høfeber og pollenallergi) og ikke-sæsonbetingede (f.eks. husstøvmider eller dyrehår) allergiske reaktioner i øjet. Lægen kan have foreskrevet anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning. Dosering og indgivelsesmåde: Sæsonbetingede allergiske symptomer: Voksne og børn over 4 år: En dråbe i hvert øje to gange dagligt. Dosis øges til fire gange dagligt. Forventer du at blive udsat for pollen eller andre allergifremkaldende stoffer bør du tage Allergodil ® Øjendråber forud herfor. Ikke-sæsonbetingede allergiske symptomer: Voksne og børn over 12 år: En dråbe i hvert øje to gange dagligt. Om nødvendigt kan dosis øges til fire gange dagligt. Hver enkelt behandlingsperiode bør ikke overstige 6 uger. Tag ikke Allergodil® Øjendråber, hvis du er overfølsom over for indholdsstofferne. Graviditet: Bør kun anvendes med forsigtighed. Amning: Bør så vidt muligt ikke anvendes. Spørg lægen. Brug af anden medicin: Oplys lægen eller apoteket, hvis du anvender eller har anvendt anden medicin for nylig. Bivirkninger: Lejlighedsvis mild, forbigående irritation af øjet. I sjældne tilfælde er bitter smag rapporteret. I meget sjældne tilfælde kan forekomme allergiske reaktioner. Særlige forholdsregler: Allergodil® Øjendråber må ikke anvendes, hvis du samtidig anvender kontaktlinser. Pakninger: Øjendråber, opløsning 0,05 %, 6 ml. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Februar 2015. Allergodil® (azelastin) Næsespray Kan købes uden recept. For at få den bedste virkning, skal du følge vejledningen i pakningen. Ønsker du yderligere information, så kontakt lægen eller apoteket. Anvendelse: Mod høfeber og overfølsomhedssymptomer i næsen såsom nysen og løbende næse. Lægen kan have foreskrevet anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning. Dosering og indgivelsesmåde: Næsespray. Et pust i hvert næsebor 2 gange dagligt. Bør ikke anvendes til børn under 6 år uden lægens anvisning. Virkningen opnås inden for 15 minutter efter indsnusning. Virkningen varer mindst 12 timer efter indgift af sidste dosis. Hold hovedet lodret efter indsnusning. Herved undgås en eventuel bitter smag. Anvend ikke Allergodil® Næsespray, hvis du er overfølsom over for indholdsstofferne. Graviditet: Bør kun anvendes med forsigtighed. Amning: Bør så vidt mulig ikke anvendes. Spørg lægen. Brug af anden medicin: Oplys læge eller apotek, hvis du anvender eller har anvendt anden medicin for nylig. Bivirkninger: Almindeligste bivirkninger er irritation af næseslimhinden og bitter smag. Pakninger: Næsespray, 0,14 mg/dosis, 70 doser. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Februar 2015. ellaOne® 30 mg tablet (ulipristalacetat). Anvendelse: Nødprævention beregnet til at forebygge graviditet efter ubeskyttet samleje, eller hvis din præventionsmetode har svigtet. ellaOne er egnet til alle kvinder i den fødedygtige alder (herunder teenagere) og kan tages når som helst i menstruationscyklus. Dosering: 1 tablet hurtigst muligt og ikke senere end 5 dage (120 timer) efter ubeskyttet sex eller svigtende prævention. Hvis du kaster op indenfor 3 timer efter du har taget tabletten, skal du tage en ny tablet hurtigst muligt. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed for ulipristalacetat eller et af de øvrige indholdsstoffer. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: ellaOne må ikke bruges som almindelig prævention og beskytter ikke mod seksuelt overførte infektioner. Nødprævention er ikke effektivt i alle tilfælde. ellaOne kan midlertidigt gøre almindelige hormonbaserede præventionstyper (såsom p-piller) mindre effektive. Hvis du bruger hormonbaseret prævention, skal du fortætte med dette efter at have taget ellaOne, men bruge kondom, hver gang du har sex, frem til næste menstruation. Må ikke bruges sammen med en anden nødpræventionspille, som indeholder levonorgestrel. Der foreligger nogen dokumentation for, at ellaOne kan være mindre effektivt ved stigende legemsvægt eller body mass index (BMI), men disse data er utilstrækkelige og ellaOne anbefales fortsat til alle kvinder uanset vægt eller BMI. Før du tager ellaOne: Kontakt apotekspersonalet, lægen eller sundhedspersonalet, ved forsinket menstruation, symptomer på graviditet (ømme bryster, morgenkvalme), ved svær astma eller alvorlig leversygdom. Tal med lægen eller apotekspersonalet, hvis du tager/har taget (inden for de seneste 4 uger): Medicin til behandling af epilepsi, tuberkulose, hiv, svampeinfektioner, naturlægemidler, der indeholder perikon (Hypericum perforatum). Efter du har taget ellaOne: Kontakt lægen, hvis du bliver gravid. Indeholder laktose: Bør ikke anvendes, hvis du ikke tåler visse sukkerarter. Graviditet: Bør ikke anvendes. ellaOne afbryder ikke en graviditet, hvis du allerede er gravid. Amning: Du må ikke amme i en uge efter at have taget ellaOne. Frugtbarhed: ellaOne påvirker ikke din frugtbarhed fremover. Hvis du har ubeskyttet sex, efter at du har taget ellaOne, vil det ikke forhindre graviditet. Brug kondom frem til menstruation. Trafikfarlighed: Hvis du bliver svimmel, døsig, får sløret syn og/eller manglende koncentration efter at have taget ellaOne, må du ikke køre bil eller betjene maskiner. Bivirkninger: Almindelige: Kvalme, mavesmerter eller ubehag, opkastning. Smertefuld menstruation, smerter i bækkenet, ømhed i brystet. Hovedpine, svimmelhed, humørsvingninger. Muskelsmerter, rygsmerter, træthed. Ikke almindelige: Diarré, halsbrand, luft i maven, tør mund. Usædvanlig eller uregelmæssig, kraftig/længerevarende menstruation, præmenstruelt syndrom, vaginal irritation eller udflåd, nedsat eller øget sexlyst. Hedeture. Appetitændringer, følelsesmæssig forstyrrelse, angst, ophidselse, søvnbesvær, søvnighed, migræne, synsforstyrrelser. Influenza. Akne, hudlæsioner, kløe. Feber, kulderystelser, alment ubehag. Sjældne: Smerter eller kløe i kønsorganerne, smerter under samleje, brist af cyste på æggestokkene, usædvanligt svag menstruation. Manglende koncentration, svimmelhed, rysten, desorientering, besvimelse. Usædvanlig fornemmelse i øjet, rødt øje, lysfølsomhed. Tør hals, smagsforstyrrelser. Kløende udslæt, tørst. Pakning: 1 stk. Se dagsaktuelle priser på www.medicinpriser. dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Canesten® (clotrimazol) kombinationspakning med 1 vaginaltablet og 20g creme. 1 vaginaltablet indeholder 500 mg clotrimazol og 1 g creme indeholder 10 mg/g clotrimazol. Virkning og anvendelse: Vulvitis og vaginitis forårsaget af clotrimazolfølsomme mikroorganismer hovedsagelig gærsvampe (Candida albicans). Canesten kan bruges mod svampeinfektion i skeden og de ydre kønsorganer, der skyldes mikroorganismer, som Canesten virker på. Dosering (voksne og børn over 12 år): 1 dags behandling: Én vaginaltablet 500 mg anbringes dybt i skeden ved sengetid som engangsdosis. Vaginaltabletten indføres ved hjælp af applikatoren i pakningen. Under graviditet bør vaginaltabletten indføres med fingrene og uden brug af applikator for at undgå at beskadige cervix. Af praktiske hensyn bør behandling undgås under menstruation. Ved symptomer på huden omkring skedeåbningen (vulvitis) appliceres cremen 2-3 gange dagligt, direkte med fingrene på det inficerede område og der fortsættes i 1-2 uger. Seksualpartner bør kun behandles, hvis der er symptomer (f.eks. kløe og rødme), og efter samråd med lægen. Hvis symptomerne varer ved i mere end 7 dage kontaktes lægen. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes af børn under 12 år. Bør ikke anvendes til børn og unge kvinder under 15 år samt ej heller til postmenopausale kvinder eller ved gentagne betændelser inden for 2 måneder – uden tilsyn af læge. Lægen kontaktes også ved feber (temperaturer over 38°C), smerter i den nedre del af maven, rygsmerter, ildelugtende udflåd, kvalme, blødning fra skeden og/eller samtidige smerter i skulderen. Der må ikke bruges tamponer, intravaginal udskylning, sæddræbende midler eller andre produkter, der anvendes i skeden under behandling med Canesten. Undgå vaginalt samleje under behandling med Canesten, da infektion kan overføres til partneren, og sikkerheden af latexprodukter som kondom og pessar kan være nedsat. Kontraindikationer: Canesten må ikke benyttes ved overfølsomhed over for clotrimazol eller nogle af hjælpestofferne. Brug af anden medicin: Rådfør med læge hvis du anvender tacrolimus og sirolimus (immunosuppressiv medicin). Samtidig anvendelse af Canesten kan øge virkningen af disse stoffer, og din læge skal derfor følge din behandling. Graviditet: Af sikkerhedsmæssige årsager anbefales det ikke at anvende Canesten i det første trimester af graviditeten. Hvis du anvender Canesten, mens du er gravid, må du ikke bruge applikatoren (indføringshylsteret). Indsæt derfor vaginaltabletten med fingrene. Det anbefales generelt at spørge din læge eller dit apotek til råds hvis du er gravid og tager medicin. Amning: Canesten bør generelt ikke anvendes under amning. Bivirkninger: Ikke almindelige: Kløe, udslæt, stikkende/ brændende fornemmelse, irritation, ubehag/smerte. Sjældne: Allergiske reaktioner. Hyppighed ikke kendt: Afskalning, rødme, blærer / ødem, mavesmerter, bækkensmerter, vaginalblødning. Pakninger: Kombinationspakning m. vaginaltablet 500 mg 1 stk. + creme 1% 20 g. Indehaver af markedsføringstilladelsen: Bayer A/S, Arne Jacobsens Allé 13, 2300 København S. Tlf: 45 23 50 00. Produktresumeet er forkortet i forhold til det af Sundhedsstyrelsen godkendte produktresume af 29. maj 2015. Læs oplysningerne i indlægssedlen og på emballagen før anvendelse. L.DK.MKT.04.2016.1434. Marzine® 50 mg tabletter (Cyclizinhydrochlorid) anvendes mod transportsyge, dvs. søsyge, køresyge og luftsyge. Dispenseringsform: Tabletter med delekærv. 1 tablet indeholder 50 mg cyclizinhydrochlorozid. Indeholder også lactose. Dosering og indgivelsesmåde: Voksne og børn over 12 år: 50 mg (1 tablet) 3 gange daglig 1-2 timer før virkning ønskes. Bør ikke anvendes til børn under 12 år uden lægens anvisning. Kontraindikationer: Marzine® må ikke anvendes ved forhøjet tryk i øjet (grøn stær), eller ved perioder med vejrtrækningsstop under søvn (søvnapnø). Forsigtighed: Marzine skal anvendes med forsigtighed ved vandladningsbesvær pga. forstørret prostata eller forstørret blærehals, ved vejrtrækningsbesvær, myastenia gravis og ved tendens til at få kramper. Interaktioner: Marzine® bør ikke anvendes sammen med lægemidler mod angst, psykoser, søvnløshed, depression (visse typer), parkinsons syge og demens. Alkohol forstærker midlets sløvende virkning. Graviditet og amning: Marzine® bør kun anvendes af gravide efter lægens anvisning. Marzine® bør ikke anvendes i ammeperioden. Bivirkninger: Almindelige: Døsighed, mundtørhed, sløret syn. Ikke almindelige:Hurtig puls, vandladningsbesvær eller vandladningsstop, uro, søvnbesvær, udslæt med og uden kløe.

74  |  Vinter på apoteket 2017


Sjældne: Almen sløjhed, tendens til betændelse pga. forandringer i blodet, leverbetændelse, gulsot. Forsigtighed tilrådes ved bilkørsel og maskinbetjening. Læs indlægssedlen i pakken grundigt. Pakninger: 10, 30 og 100 tabletter. Ikke alle pakningsstørrelser er nødvendigvis markedsført. Priser: Ikke fast pris. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Februar 2015. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk Nicotinell (nikotin) tyggegummi (tg). Anvendelse: Til behandling af tobaksafhængighed ved at lette nikotintrang og -abstinenser ved tobaksafvænning eller ved rygereduktion. Dosering: Dosis bør vælges ud fra brugerens nikotinafhængighed, dog højst 15 stykker á 4 mg pr. dag eller 25 stykker á 2 mg pr. dag. Behandlingstiden er individuel. Brug ud over 1 år anbefales ikke. Det anbefales at søge rådgivning fra læge eller på apoteket. Frigiver nikotin ved tygning, hvorfor korrekt tyggeteknik er vigtig. Forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for nikotin, hjælpestoffer eller af ikke-rygere. Bør ikke anvendes af børn under 18 år samt under graviditet og amning uden lægens anvisning. Forsigtighed udvises hos patienter, der for nyligt har haft hjertesvigt eller hjertestop, hjertesygdomme, for højt blodtryk, sukkersyge, overaktiv skjoldbruskkirtel, overaktive binyrer, har alvorligt svækket nyre- og/eller leverfunktion eller mavesår. Indeholder sorbitol (E420) og bør derfor ikke anvendes til patienter med arvelig fruktoseintoleranse. Indeholder natrium, og der bør tages hensyn hertil hos patienter på kontrolleret natriumdiæt. Gum-basen indeholder butylhydroxytoluen (E321), der kan forårsage lokalirritation af slimhinderne. Bivirkninger: Almindelige: Svimmelhed, hovedpine, hikke, kvalme, luft i maven, opkastning, fordøjelsesbesvær, øget spytproduktion, betændelse i mundslimhinden, smerte i mund eller svælg, ondt i kæben. Øvrige bivirkninger: Se indlægsseddel. Visse symptomer kan skyldes abstinenssymptomer og for lav tilførsel af nikotin. Overdosering: Symptomer, der ligner dem, der forekommer ved for meget rygning kan forekomme. Pakningsstørrelser pr. 1.7.2017: Spearmint: 2 og 4 mg: 24 og 204 styk. Tropical Fruit: 2 mg: 24 og 204 styk; 4 mg: 204 styk. IceMint: 2 og 4 mg: 24 og 204 styk. Lakrids: 2 og 4 mg: 24, 96 og 204 styk. Mint: 2 mg: 24, 96, 204 og 300 styk; 4 mg: 24, 96 og 204 styk. Fruit: 2 mg: 204 styk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakningen. Nicotinell® er et varemærke tilhørende GlaxoSmithKline-gruppen af firmaer. Nicorette® Cooldrops Sugetablet (nicotin), 2 mg sugetabletter til behandling af tobaksafhængighed gennem lindring af nicotintrang og abstinenssymptomer og rygetrang. Anb. brug højst 9 måneder. Må ikke bruges ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Sukkersygepatienter bør være opmærksomme på, at en øget insulinoptagelse forekommer ved rygeafvænning. Nicotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer eller være dødelig hos små børn. Bør ikke bruges af kvinder som ønsker at blive gravid, gravide/ammende og børn 12-18 år uden lægens anb. eller til børn u. 12 år og af personer der aldrig har røget. Risikoen bør dog afvejes over for fortsat rygning. Bivirkninger: Nældefeber, hævelse af ansigt, tuge eller svælg, vejrtrækningsbesvær, besvær med at synke, Kvalme, ømhed og irritation i mund/hals eller tunge, ændringer i smagssansen, kulde, varme, snurrende, prikkende fornemmelse i huden, træthed, opkastning, diarré, hovedpine, hoste, hikke. Dosering: Mange lægemidler kræver dosisjustering ved rygeophør. Bruges ved rygetrang hos rygere, der ryger < 20 cig. dgl eller dagens 1. cigaret >30 min. efter de er vågnet. Normalt anvendes 8-12 sugetabl. per dag, dog ikke flere end 15. Øjeblikkeligt rygeophør: 6 ugers behandling fulgt af nedtrapning. Gradvist rygeophør: Behandling og gradvis reduktion af rygning i højst 6 måneder fulgt af øjeblikkeligt rygeophør med behandling og nedtrapning. Sugeteknik: Sugetabletten flyttes løbende fra én side af munden til den anden, hvilket gentages, indtil den er helt opløst. Må ikke tygges eller synkes og mad og drikke må ikke indtages, mens sugetabletten er i munden. Pakninger: 20, 80 og 160 stk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com Juni 2017 Nicorette® (nicotin) QuickMist, mundhulespray 1 mg nikotin/spray til behandling af tobaksafhængighed gennem lindring af nikotintrang og abstinenssymptomer. Må ikke bruges ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Sukkersygepatienter bør kontrollere deres blodsukker oftere pga. øget insulinoptagelse ved rygeafvænning. Nikotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer/være dødelig hos små børn. Ram ikke øjnene, når der sprayes. Mundhulesprayen indeholder små mængder alkohol. Bør ikke bruges til børn u. 18 år eller af gravide/ammende uden lægens anb. Risikoen bør dog altid afvejes over for fortsat rygning. Evt. skal produktet bruges umiddelbart efter amningen. Bivirkninger: Ved rygeophør generelt kan abstinenssymptomer som nedtrykthed, søvnforstyrrelser, uro og irritabilitet opstå. Desuden ses allergiske reaktioner hos disponerede personer. Som regel ses irritation i mundhule/hals, mundsår, tandkødsblødning samt hoste og hikke i den tidlige fase af behandlingen. Hikke, hovedpine, kvalme, irritation i halsen, lokale virkninger så som en brændende følelse, betændelse i munden, ændringer i smagssansen, mundtørhed eller øget mængde spyt, sure opstød, halsbrand, smerter eller ubehag i maven, opkastning, luftafgang fra tarmen eller diarré, træthedsfølelse, overfølsomhed (allergi), snurrende, prikkende fornemmelse. Dosering: Spis og drik ikke, mens mundhulesprayen anv. Hvis der normalt ryges 15 cig. dgl. skal der bruges 1-2 pust mindst 15 x dgl. Der kan bruges op til 4 pust/t, men max. 2 pust pr. dosering og max. 64 pust/døgn. Uge 7-12: Nedsæt antal pust pr. dag, så der i uge 12 ikke bruges mere end 4 pust/dag. Anv. af mundhulespray bør ophøre, når forbruget er nedsat til 2-4 pust pr. dag. Regelmæssig brug ud over 6 måneder anb. ikke. Pakninger: 1 dispenser a 13,2 ml (150 pust) og 2 dispensere a 13,2 ml (2 x 150 pust). Ikke apoteksforbeholdt. Dispenseren er børnesikret. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com April 2016 Nicorette® INVISI Plaster Nicorette® bruges til beh. af tobaksafhængighed gn. lindring af nikotintrang og abstinenssymptomer. Anb. brug max. 1 år. Må ikke bruges ved overfølsomhed overfor indholdsstofferne. Bør bruges med forsigtighed af personer med sukkersyge eller sensitiv/betændt hud/eksem. Nikotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer eller være dødelig hos børn. Bør ikke bruges af gravide/ammende uden lægens anb. eller til børn u. 15 år. Bivirkninger: Kløe, hovedpine, nældefeber, udslæt, hævelse, overfølsomhed, prikkende, snurrende fornemmelse eller følelsesløshed i huden, hjertebanken, rødmen, muskelsmerter i nærheden af plastret, kraftesløshed og svaghed, ubehag og træthed, brystsmerter og ubehag i brystet, kraftig sveden, åndenød, åndedrætsbesvær, hurtig puls, allergisk reaktion, besvimelse. Dosering: Dagsplastre 15,75 mg, 23,62 mg og 39,37 mg nikotin (10 mg/16 timer, 15 mg/16 timer og 25 mg /16 timer). 25 mg plaster dgl. i 8 uger, derefter 15 mg plaster dgl. i 2 uger og endelig 10 mg plaster dgl. i 2 uger. Placeres på et ubehåret, ulæderet hudområde og fjernes igen ved sengetid. Brugen bør normalt ophøre efter 6 mdr. I komb. m. Nicorette tyggegummi, Cooldrops sugetabletter, Microtab resoribletter, QuickMist mundhulespray eller inhalator: 25 mg plaster sm. m. 5-6 stk. 2 mg tyggegummi/sugetabletter/resoribletter, 1-2 pust mundhulespray hver 30-60 min. eller 4-5 inhalatorpropper dgl. i 8 uger. Nedtrapning: et 15 mg plaster dgl. i 2 uger, efterfulgt af et 10 mg plaster dgl. i 2 uger - i begge tilfælde suppleres med samme antal tyggegummi/sugetabletter, resoribletter, pust mundhulespray eller inhalatorpropper. Eller: Brugen af plastre stoppes, og brugen af tyggegummi/sugetabletter/resoribletter/ mundhulespray/inhalatorpropper nedtrappes gradvist over 12 mdr. Pakninger: 25 mg/16 timer, 7 og 14 stk. – 15 mg/16 timer, 7 og 14 stk. - 10 mg/16 timer, 14 stk. Læs indlægssedlen på www.indlaegsseddel.dk for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Januar 2016. Nicorette Fruitmint Medicinsk tyggegummi, 2 mg nikotin. Nicorette bruges til beh. af tobaksafhængighed gn. lindring af nikotintrang og abstinenssymptomer. Anb. brug max. 6-12 mnd. Må ikke bruges ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Bør bruges med forsigtighed af personer med sukkersyge, tandprotese. Nikotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer eller være dødelig hos børn. Bør ikke bruges af gravide/ammende uden lægens anb. eller til børn u. 15 år. Risikoen bør dog afvejes over for fortsat rygning. Bivirkninger: Hovedpine, hoste, irritation i halsen, hikke, kvalme, overfølsomhed, prikkende, snurrende, brændende følelse eller følelsesløshed i munden, smagsforstyrrelser, opkastning, luftafgang fra tarmen, mavesmerter, diarré, mundtørhed, øget spytsekretion, mundbetændelse, sure opstød, træthed, anafylaktisk reaktion, allergisk reaktion herunder udslæt og hævelser, hurtig puls, åndenød. De fleste forekommer i løbet af de første 3-4 uger af behandlingen. Mundsår kan forekomme efter rygeophøret. Svimmelhed, hovedpine, søvnløshed, vrede, angst og rastløshed kan skyldes rygeophøret. Tyggegummiet kan i sjældne tilfælde beskadige tandproteser. Ved for hurtig tygning kan der forekomme irritation i halsen, svimmelhed, utilpashed, hikke, flatulens og mave-gener. Hyppighed og sværhedsgrad klinger af ved fortsat brug. Dosering: Bruges ved rygetrang. Maks. 24 stk. dgl. Ved rygestop: Hold helt op med at ryge. Brug tyggegummi i mindst 3 mdr. med fuld dosis, før forbruget langsomt nedtrappes og afsluttes, typisk efter 6 mdr. Ved rygereduktion: Bruges ved rygetrang for at forlænge de røgfri intervaller mest muligt. Du bør have reduceret cigaretforbruget og indledt et totalt rygestop inden 6 mdr. Søg faglig rådgivning, hvis et seriøst rygestop ikke er forsøgt inden 9 mdr. Tyggeteknik: Tyg langsomt og lad tyggegummiet hvile i munden ind imellem. Pakninger: 30 stk., 105 stk. og 210 stk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger på www.indlaegsseddel. dk. McNeil Denmark ApS, tlf. 7020 5212, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Februar 2017 Advantage® vet. kutan opløsning til hund og kat (imidacloprid) Indikation: Til forebyggelse og behandling af lopper på hunde og katte samt til behandling af pelslus (Trichodectes canis) på hunde. Lopper på hunde dør indenfor 1 døgn efter behandling. En behandling forebygger yderligere loppeangreb i 4 uger. Præparatet kan anvendes mod loppebetinget allergisk dermatitis som en del af behandlingsstrategien. Dosering hund: Under 4 kg: 1 pipette a 0,4 ml; 4 - 10 kg: 1 pipette a 1,0 ml; 10 - 25 kg: 1 pipette a 2,5 ml; 25 - 40 kg: 1 pipette a 4,0 ml; over 40 kg: 2 pipetter a 4,0 ml. En behandling forebygger yderligere loppeangreb i 4 uger. Dosering kat: Under 4 kg: 1 pipette a 0,4 ml; 4 kg og derover: 1 pipette a 0,8 ml. En behandling forebygger yderligere loppeangreb i 3-4 uger. Kontraindikationer: Diende hvalpe og killinger under 8 uger behandles ikke. Bør ikke anvendes til dyr med kendt overfølsomhed over for imidacloprid eller nogen af hjælpestofferne. Forsigtighedsregler: Til udvortes brug. Må ikke gives oralt. Undgå at pipettens indhold kommer i kontakt med øjne eller mund på dyret. Tillad ikke nyligt behandlede dyr at slikke på hinanden. Vask hænderne grundigt efter behandling af dyr. Ved spild på huden vask med vand og sæbe. Personer med kendt hudoverfølsomhed kan være følsomme for lægemidlet. Undgå at få produktet i mund og øjne. Spis, drik og ryg ikke under påføringen. Bivirkninger: Præparatet smager bittert, og spytsekretion kan lejlighedsvist forekomme, hvis dyret slikker på applikationsstedet umiddelbart efter behandling. Dette er ikke tegn på forgiftning og forsvinder indenfor nogle minutter uden behandling. I meget sjældne tilfælde kan hudreaktioner så som hårtab, rødmen af huden, kløen og sår opstå. Nervøsitet og desorientering kan også forekomme. Savlen og nervøse tegn så som ataxi, tremor og depression har været observeret. Andre informationer: Opløsningsmidlet i Advantage® vet. kan forårsage pletter på visse materialer, såsom plast, læder, tekstiler og behandlede overflader. Lad derfor væsken tørre, inden kontakt med disse materialer tillades. For yderligere information læs indlægssedlen. Pakninger: Advantage® vet. pakninger med 4 pipetter. Til kat 0,4 ml - 0,8 ml. Til hund 0,4 ml - 1,0 ml - 2,5 ml – 4,0 ml. Bayer A/S, Animal Health, Tel. 4523 5000, vet.info@bayer.com. Maj 2016.

  |  75


Vores faguddannede personale tilbyder rådgivning og vejledning baseret på viden inden for især lægemidler, kroniske sygdomme, hudpleje, ernæring samt kosttilskud. Uddannelse er højt prioriteret – vi holder os konstant opdaterede, så vi kan informere, rådgive og betjene dig på den bedst mulige måde. Apoteket ønsker dig en god vinter.

Der tages forbehold for trykfejl. Oktober 2017. oerskovgruppen.dk · 23189 · 10.17

På apoteket arbejder vi ud fra tesen ”Kun det, der er sket i butikken, er sket”. Det er dig, der er i centrum, og vi ønsker at give dig en personlig og kvalificeret betjening.

Vinterkatalog 2017  

Apotekeren A.m.b.a. Vinterkatalog 2017

Vinterkatalog 2017  

Apotekeren A.m.b.a. Vinterkatalog 2017