Page 1

Sundhed og velvære FÅ GODE VANER PÅ APOTEKET – med hjælp fra apotekets faguddannede personale • Læs om den gode hudpleje • Slip af med lusene • Kom godt over din forkølelse

KOM IND PÅ APOTEKET OG FÅ FAGLIG RÅDGIVNING Apotekets personale er uddannede i lægemidler, i den rigtige brug af lægemidler, sygdomme og at hjælpe kunden til at komme hjem med det rigtige lægemiddel og den rigtige faglige rådgivning. Derfor spørger apotekets personale ind til din sygdom, medicin og brugen deraf.


FÅ GODE VANER PÅ APOTEKET

Kom ind og få faglig rådgivning

Få det bedste ud af vinteren Den kolde tid påvirker bl.a. vores hud og niveau af vitaminer i kroppen. Derfor er vinteren i Danmark en god anledning til at tage ekstra godt vare på kroppen. Huden påvirkes af det konstante skift mellem kulden udendørs, og det faktum, at vi har tændt for varmen inde. Dette kan give kløe og udtørring, der kan afhjælpes via målrettet brug af de rigtige produkter og pleje. På dette område går udviklingen stærkt, og på apoteket har vi derfor fået flere, nye, innovative produkter på hylderne. Blandt andet bedre transportsystemer i cremerne, der kan transportere de gode, nærende ingredienser ind i huden, hvilket gør den store forskel. Vi har stor erfaring og interesse i at finde løsningen lige netop til dig og dine behov. Nogle foretrækker at rejse væk enten på skiferie eller sydpå efter varmen, når det rusker herhjemme. Uanset hvad du foretrækker, er det ærgerligt at få ferien spoleret af solskader eller små gener, der nemt kan forebygges med et godt råd og det rigtige produkt. Det kan du læse mere om i dette eksemplar af Sundhed og velvære. Du kan selvfølgelig også bare slå vejen forbi apoteket og spørge os. Vi har masser af tips til, hvordan du kommer godt igennem vinteren. Både inde og ude.

INDHOLDSFORTEGNELSE

Dosispakket medicin. 23

Intim. . . . . . . . . . . . . . 28

Rygeafvænning. . . . . 34

Forkølelse. . . . . . . . . 14

Lus. . . . . . . . . . . . . . . 27

Smerter. . . . . . . . . . . 32

Fødder. . . . . . . . . . . . 30

Mave. . . . . . . . . . . . . 24

Sol. . . . . . . . . . . . . . . 12

Halsbrand. . . . . . . . . 25

Motion. . . . . . . . . . . . 31

Vitaminer. . . . . . . . . . 18

Hudpleje . . . . . . . . . .

Mundhygiejne . . . . . .

3

Øjne. . . . . . . . . . . . . . 22

Rejsekuffert. . . . . . . . 36

Pligttekster . . . . . . . . 39

6

Hår. . . . . . . . . . . . . . . 26

2  |  Vinter på apoteket 2018


Try it! - you’ll like it!

MUNDHYGIEJNE

GUM® AFTACLEAR Gel

GUM® Original White tandpasta

GUM® Soft-Picks advanced

Førstehjælp til sår og blister i munden. Kan anvendes af hele familien. Umiddelbar smertelindring, fremskynder helingen og reducerer inflammationer. Barrierefunktion som giver hurtig helende effekt med hyaluronsyre. 10 ml.

Fjerner misfarvninger uden blegemidler eller stærke slibemidler. Brug den hver dag og se det flotte resultat. 75 ml.

Tandstik med bløde gummitipper. Gør det rent og rart mellem tænderne. Ergonomisk form og godt greb. 30 stk.

  |  3


Frisk mund giver velvære og forebygger sygdomme En frisk fornemmelse i munden giver velvære. Når du regelmæssigt fjerner belægningerne på tænderne, gør du det sværere for bakterierne at fæstne sig. Det er med til at forebygge tandsygdomme, huller i tænderne og parodontose. Det afgørende er dog sammensætningen af dine mundhulebakterier. En forkert sammensætning kan give karies (huller i tænderne), parodontose, dårlig ånde og mange andre problemer. Du fjerner bedst belægninger ved at gøre grundigt rent med tandbørsten og ved at bruge tandstikkere og tandtråd, der kan nå ind i de mellemrum, hvor tandbørsten ikke kan nå. Tandstikker kan variere i form og materiale. Det er et godt supplement til tandtråd, men man bør vælge en model, der er skånsom overfor tandkødet.

SB12® White Mundskyl

SB12® Original Mundskyl

SB12® boost strong mint

Neutraliserer dårlig ånde i stedet for blot at maskere den. Giver synligt hvidere tænder på kun 14 dage ved brug 2 gange dagligt. Klinisk dokumenteret effekt i 12 timer og smag af soft peppermint. Sikrer en god mundhygiejne, styrker tænderne og forebygger karies. 250 ml.

Neutraliserer dårlig ånde i stedet for blot at maskere den. Klinisk dokumenteret effekt i 12 timer og frisk smag af mint/mentol. Særlig god til dem der ønsker en klassisk mundskyl med fuld effekt. Sikrer en god mundhygiejne, styrker tænderne og forebygger karies. 250 ml

Sukkerfrit tyggegummi med fluor som styrker tænderne. Har en frisk smag af mint og giver frisk ånde i 2-3 timer. 10 stk.

4  |  Vinter på apoteket 2018


Curaprox Curaprox tandbørster har ultra­bløde polyesterfibre, som ikke laver børsteskader på dine tænder. Den fjerner effektivt plak og renser skånsomt tænder og tandkød. 1 stk.

Fugt først tandstikkeren i munden, og før den ind i mellemrummet uden at beskadige tandkødet. Dårlig ånde skyldes som regel dårlig mundhygiejne og opstår, når bakterier i munden danner ildelugtende svovlgasser. Du har typisk dårligt ånde om morgenen, eller hvis det er længe siden, du har spist. Det er nemlig de tidspunkter, hvor vi danner mindst spyt. Det er derfor et godt tip at spise regelmæssigt, tygge sukkerfrit tyggegummi og tage en slurk vand ind i mellem, hvis du lider af dårlig ånde. Hvis du ikke kan få bugt med dårlig ånde, så opsøg læge eller tandlæge. I visse tilfælde kan der ligge andre årsager bag dårlig ånde.

ProlacSan

EKULF NightGuard

EKULF Fuktisar

ProlacSan indeholder mundhulebakterier, som fortrænger de skadelige bakterier og derved skaber en bedre bakteriebalance i munden. ProlacSan udkonkurrerer de bakterier, der indgår i dannelsen af ildelugtende svovlgasser, som er skyld i dårlig ånde. 1 sugetablet dagligt efter tandbørstning. 30 stk.

En unik bideskinne som du former efter din egen overkæbe. Den forhindrer dig i at presse og skære tænder om natten. Skinnen reducerer skader på tænder og kæbe samt lindrer hovedpine. Den er en omkostningseffektiv løsning. Bideskinnen bør ikke anvendes til personer under 18 år. 1 stk.

Spytstimulerende sugetablet. Giver en frisk og behagelig mundfornemmelse og hjælper med at genskabe en fugtig og beskyttende slimhinde. Stimulerer spytproduktionen. Uden fluor og sukker. Lakridssmag. 30 stk.

  |  5


HUDPLEJE

Få bugt med atopisk eksem Atopisk eksem (eller atopisk dermatitis) er en kronisk, kløende inflammationstilstand i huden. Det rammer ofte familiens yngste, som plages af kløe, der bl.a. forstyrrer nattesøvnen. Det er derfor vigtigt at få bugt med inflammationen, så huden ikke blusser op så tit. Arvelighed spiller en rolle for om man har risiko for at udvikle eksem. Hvis en af forældrene har atopi, har barnet 50 procents risiko for også at få det. Har begge forældre atopi, øges risikoen til 80 procent. Antallet af tilfælde er tredoblet over de seneste 30 år. Hvis ens nyfødte barn har risiko for atopisk eksem, kan man nedsætte risikoen for udvikle lidelsen, hvis man dagligt påfører en blødgørende creme. På apoteket kan vi rådgive dig om, hvilke cremer der virker bedst for dig eller dine børn.

6  |  Vinter på apoteket 2018

A-Derma Exomega Control Cream

Ducray Dexyane MeD

Ny, naturlig generation af kløedæmpende pleje til tør og atopisk hud. Indeholder den aktive ingrediens Rhealba® Havrekimekstrakt, som virker beroligende på huden. 1 daglig påføring. Kan anvendes af spæd­ børn, børn, voksne. 200 ml.

Ny creme der målrettet behandler 3 typer eksem: atopisk eksem, kontakteksem og kronisk håndeksem. Ducray Dexyane MeD behandler og reparerer eksemudbrud, begrænser hyppigheden af eksemudbrud og har god effekt i kombination med steroidcreme. Påføres 1-2 gange dagligt på ansigt og krop. Kan anvendes af spædbørn, børn og voksne. 100 ml.


La Roche-Posay Lipikar La Roche-Posay Lipikar Balm AP+ er et af de mest populære kropsplejeprodukter fra La Roche-Posay. Den blødgørende og styrkende creme til kroppen har kløestillende effekt, reducerer forekomsten af udbrud og beroliger huden – og så kræver den kun én daglig påsmøring! Cremen er en innovation baseret på 25-års forskning og indeholder Aqua Posae Filiformis, en ny og eksklu­ siv aktiv ingrediens, der forbedrer samt stabiliserer hudbarrieren.

Avène Cicalfate Cream

Avène Cicalfate Hand Cream

La Roche-Posay Lipikar Balm AP+

Beroligende SOS-creme når huden trænger til hjælp. Mindsker kløe og ardannelse og kan anvendes på både hud og ydre slimhinder. 40 ml.

Barrierehåndcreme til tørre og sprukne hænder og hænder med tendens til eksem. Danner en usynlig hinde, der beskytter mod påvirkninger fra klima eller arbejde. 100 ml.

Til meget tør og irriteret hud, samt hud med tendens til atopi. Til spædbørn, børn og voksne. 400 ml.

  |  7


Kontaktallergi kan forebygges Hver tiende dansker lider af kontaktallergi, og desværre er tallet stigende. En af de mest almindelige former er parfumeallergi, der typisk forårsages af deodoranter, shampoo og flydende sæber. Allergien kommer til udtryk i form af eksem på huden. Jo oftere du udsættes for et stof, og jo større mængder du udsættes for, jo større er risikoen for at få kontaktallergi. Derfor kan du forebygge allergien ved at undgå de mest allergifremkaldende stoffer. Se efter produkter med Den Blå Krans, som er allergimærket fra Astma-Allergi Danmark, så undgår du de stoffer, som hyppigst giver allergi. Er du ramt af eksem, skal du være opmærksom på, at forskellige produkter passer til forskellige hudområder på kroppen. Desuden kan du have gavn af at skifte hudplejeprodukt i takt med årstiderne. Det rigtige produkt afhænger også af, hvor alvorlig din eksem er. Det er vigtigt, at du selv lægger mærke til, hvordan en fugtighedscreme virker på din eksem. Det hjælper os med at give dig den bedst mulige rådgivning på apoteket. 8  |  Vinter på apoteket 2018

Locobase® REPAIR

Locobase® FEDTCREME

Udviklet specielt til pleje af meget tør og skadet hud. Velegnet som supplerende pleje af eksemhud. Uden parfume, farvestoffer, parabener og andre konserveringsmidler. Deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. Det betyder, at serien er udviklet, så den minimerer risikoen for at udvikle kontaktallergi. 100 g.

En beskyttende fedtcreme til meget tør hud. Velegnet som ekstra beskyttelse til tørre hænder og røde kinder i koldt vejr. Uden parfume eller farvestoffer. Deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. Det betyder, at serien er udviklet, så den minimerer risikoen for at udvikle kontaktallergi. 100 g.


Apotekets Carbamid Creme Plejende creme til meget tør, ru og hård hud. Fedtindhold 33 %. 200 ml

DERMALOG® FEDTCREME

DERMALOG® SKIN-CURE

Helo creme

Lækkert plejeprodukt til større områder med tør/ meget tør hud. Nem at smøre ind i huden og svier ikke. Efterlader huden blød og smidig. Pleje og beskyttelse uden indhold af parfume, parabener og konservering. Svanemærket og AllergyCertified. Tåles af alle – også god til børn. 300 ml.

Beskyt og plej din hud i vintervejret. Genopbygnings- og beskyttelsescreme til udsatte steder på kroppen. Danner en fysisk barriere mellem hud og ydre påvirkning fra f.eks. vand, blæst, kulde osv. Dæmper kløe, let at smøre ind. Pleje og beskyttelse uden brug af parfume, parabener og konservering. Svanemærket og AllergyCertified. Tåles af alle – også god til spædbørn. 50 ml.

Fugtbevarende og blødgørende creme til ekstrem tør og irriteret hud. Helo creme er nem at påføre. Den svier ikke, selv hvis den bliver smurt på revnet hud, hvilket gør den velegnet til bl.a. små børn. Den er uden parfume, parabener og farvestoffer. 200 ml. eller 400 ml.

  |  9


Spørg bare os om…

Tør vinterhud? Sådan slipper du af med den Om vinteren producerer din hud færre naturligt beskyttende fedtstoffer end om sommeren. Udenfor er luften kold, og indenfor skruer vi op for varmen. Begge dele trækker yderligere fugt ud af huden, og den kan blive ru og irriteret. Derfor er det særligt vigtigt at holde på hudens fugt om vinteren. Årstiden er særligt hård mod kinder og hænder. Smør dem derfor flere gange om dagen med en federe creme, end du bruger resten af året. Så hjælper du din hud med at bevare sin smidighed og naturlige beskyttelse mod udtørring.

Trends indenfor hudpleje • Bedre transportsystemer

i creme, der sikrer, at de aktive ingredienser kommer ned i huden, der hvor de skal virke

Se efter fedtprocenten på emballagen, når du vælger hudcreme, da den har betydning for hvor meget den fugter og plejer huden. Eller spørg på apoteket, så finder vi den bedste creme til lige netop din vinterhud.

• Mælkesyrebakterier i

creme, der støtter op om hudens naturlige forsvar og sundhed

• Solbeskyttelse ­– året rundt, da dette er den bedste måde at mindske ældning af huden.

10  |  Vinter på apoteket 2018

Danatekt fedtcreme

Danatekt shampoo

Creme med 70 % fedtindhold til tør og skællende hud. Indeholder et aktivt ekstrakt fra havre­kerner, der har en gavnlig effekt på rød og kløende hud. Virker beroligende, modvirker irritation og reducerer rødmen. Svanemærket, uden parfume og parabener. 250 ml.

Svanemærket shampoo med milde ingredienser til vask af både krop og hår. Velegnet til tør og sart hud på kroppen samt tør og irriteret hovedbund. Vasker uden at udtørre huden yderligere. Indeholder glycerin og panthenol, der er fugtgivende. Svanemærket, uden parfume og parabener. 250 ml.


APOTEKEREN.DK På apotekeren.dk kan du få ekspederet dine recepter, og få din medicin leveret direkte til døren. I webshoppen finder du også et stort udvalg af eksempelvis lækre hudplejeprodukter, vitaminer samt håndkøbslægemidler.

 Nemt, hurtigt og diskret

Bliv medlem af mitapotekeren.dk Vidste du, at du opnår en række fordele som medlem af kundeklubben? Det er helt gratis og uforpligtende. • Medlemstilbud • Spar tid og genbestil dine tidligere købte produkter • Opret ønskesedler, som du nemt kan sende til familie og venner op til fødselsdag, jul osv. • Få hurtigt overblik over dine favoritprodukter, når du shopper i webshoppen • Modtag månedlige nyhedsbreve • Som nyt kundemedlem er du med i lodtrækningen om 3 præmier til månedens nye kundeklubmedlemmer

Har du spørgsmål? Farmaceuter og farmakonomer står klar til at hjælpe dig Læs mere på apotekeren.dk

  |  11


SOL

Beskyt dig mod solen i vinterferien Uanset om du nyder vinterferien i sol og varme eller i frost og sne, har du brug for at beskytte dig mod solen. Temperaturen betyder nemlig ingenting for solskader. Det er solens UV-stråling, der er synderen. På vinterferien kan UV-indekset nemt være højt, og så er det vigtigt at beskytte sig mod solen. Når sneen trækker, så vær opmærksom på, at skarp højfjeldssol, der reflekteres i den hvide sne, er hård kost for huden. Brug derfor solcreme med høj faktor, især de første dage. Børnene er særligt udsatte for skader fra sollys, så pas ekstra godt på dem. Brug solcreme med UVA- og UVB-beskyttelse, vælg en høj faktor, og smør et tykt lag på. Går ferien til sol og strand, så hold dig ude af den høje middagssol. Lad din blege vinterhud vænne sig gradvist til sollyset. Tag sol i små doser, og smør dig med solcreme 20 minutter før du skal ud i solen. Kom ind på apoteket, så finder vi den bedste solcreme til din ferie - både til voksne og børn.

12  |  Vinter på apoteket 2018

Apotekets Solstift SPF30

Apotekets Sol Olie SPF 20

Apotekets Solcreme Ansigt SPF30

Praktisk og vandfast solstift til udsatte hudområder, såsom læber, næse, øreflipper og nakke. God at have med på vinterferien. 15 ml.

Praktisk spray, som nemt kan betjenes med én hånd. Let at fordele og fedter ikke. Vandfast og beskytter både mod UVA- og UVB-stråler. 200 ml.

Vandfast solcreme til ansigtet. Let og behagelig konsistens, der absorberes hurtigt uden at fedte. God at have med på vinterferien. 100 ml.


Gode råd til solsikker hud • Find skygge mellem kl. 12 – 15.00, da UV-strålingen i dette tidsrum er størst

• Undgå at blive skoldet. Dæk bar hud til, når solen står højest

• Brug solcreme. Smør rigeligt på. 1 håndfuld til 1 krop og vælg den rigtige faktor

• Sluk solariet – de kunstige stråler øger markant

risikoen for hudkræft. Og jo yngre du er – desto mere udsat er du

Vichy Ideal Soleil SPF 50+

La Roche-Posay Posthelios Aftersun Gelé

Avène Sun Spray Kids SPF50+

Fugtgivende solcreme til ansigtet med SPF50+. Solcremen er med meget høj UVB- og UVA-beskyttelse, samtidig med at den er fugtgivende i 24 timer. Solcremen fedter ikke, og huden vil føles glat og blød efter påføring. 50 ml.

Aftersun til krop og ansigt. Beroligende, kølende og fugtgivende aftersun fra La Roche-Posay. Posthelios Aftersun er let at påføre, absorberes øjeblikkeligt og fedter ikke. 200 ml.

Meget høj solbeskyttelse til barnehud, lys og sart hud og hud der udsættes for stærk sol. Uden parfume. Intet hvidt skær på huden. Svier ikke i øjnene. Praktisk sprayflaske. 200 ml.

  |  13


FORKØLELSE

Kom nemmere gennem forkølelsen De fleste danskere bliver forkølede helt op til fire gange om året. Sygdommen varer typisk en uges tid, og det er især næsen, bihulerne, luftrøret og svælget, det går ud over. Forkølelse er meget smitsom, men der er ingen grund til at blive hjemme, når man er forkølet. Det er nemlig især i døgnet før, forkølelsen bryder ud, at man smitter. Smitten sker oftest gennem håndtryk, og derfor er det en god idé at vaske hænder i forkølelsessæsonen for at undgå at blive smittet. Det kan også være en rigtig god ide at anvende hånddesinfektion. Selve sygdommen går over af sig selv, og der findes ingen effektiv behandling mod forkølelsesvirus. Nogle af de populære husråd mod forkølelse er faktisk ikke så tossede. Du kan f.eks. have held med at lindre symptomerne med varme drikke og suppe, ingefær, hvidløg og C-vitaminer. Når du er forkølet, bør du sørge for at få masser af hvile og drikke masser af væske, f.eks. vand eller saft, især hvis du har feber. Tilbyd børn den væske, de foretrækker, når de har feber – det vigtigste er, at de drikker en masse. På apoteket finder du en lang række forskellige midler, du kan få i håndkøb, der hjælper dig med at komme nemmere gennem forkølelsen.

Mucolysin®

Granon®

Slimløsnende hostemiddel ved hoste med sejt slim. Løsner slim i hals og lunger og letter hosten. Brusetabletter med citron eller skovbærsmag. 200 mg. 25 stk. 600 mg. 10 stk.

Mod hoste med slim. Brusetabletter med citronsmag. 20 stk.

For mere information om Mucolysin ®, se pligtteksten på side 39.

14  |  Vinter på apoteket 2018

For mere information om Granon ® 600 mg, se pligtteksten på side 39.


Apotekets Næsespray

Apotekets Sesamolie Næsespray

Apotekets Næsedråber

Næsespray med saltvand. Hjælper, når forkølelsen har tilstoppet næsen. En naturlig løsning til spædbørn, børn og voksne. Kan anvendes ubegrænset. 20 ml.

Ren sesamolie. Blødgør og fugter tørre slimhinder i næsen. 10 ml.

Næsedråber med saltvand. Skyller næsen og renser den for virus og bakterier. Praktiske engangspipetter. Kan anvendes ubegrænset af alle. 20 x 2 ml.

Zymelin® menthol

Zymelin®

Otrivin Menthol næsespray

Hurtig og effektiv ved stoppet næse. Giver luft i næsen efter få minutter. Virkningen holder i op til 10-12 timer. Kan også bruges ved bihulebetændelse. 10 ml.

Til børn 2-10 år. Hurtig og effektiv ved stoppet næse. Giver luft i næsen efter få minutter. Virkningen holder i op til 10-12 timer. Kan også bruges ved bihulebetændelse. 10 ml.

Mod forkølelse med tilstoppet næse og ved bihulebetændelse. Giver luft i næsen på få minutter og virker i op til 12 timer. 10 ml.

For mere information om Zymelin ®, se pligtteksten på side 39.

For mere information om Zymelin ®, se pligtteksten på side 39.

For mere information om Otrivin Menthol, se pligtteksten på side 39.

  |  15


Zyx®

Strefen®

Ondt i halsen? Prøv Zyx ® med benzydamin, når ondt i halsen kræver mere end et bolsje. Zyx ® virker på øm, rød og irriteret hals. Sukkerfri sugetabletter med citronsmag til voksne og børn fra 6 år. 20 stk.

Sugetabletter mod ondt i halsen. Strefen® begynder at virke efter 2 minutter og virker i op til 4 timer. Orangesmag (sukkerfri). 16 stk. For mere information om Strefen®, se pligtteksten på side 39.

For mere information om Zyx® citron, se pligtteksten på side 40.

Coldy ®Halsspray

Coldy ®Honey

Behandler de første symptomer på ondt i halsen. Beskytter mod både bakterier og virus via en beskyttende barriere. Nem at dosere. Anvendelse fra 4 år. 30 ml.

Hostesaft, som indeholder ægte honning, glycerol og æterisk citronolie. Coldy Honey virker beroligende på irriterede slimhinder i de øvre luftveje. Coldy Honey lindrer irritation og hoste ved både tør- og slimhoste. Kan anvendes af hele familien fra 1 år. 200 ml.

16  |  Vinter på apoteket 2018


Spørg bare os om…

Strepsils® En halstablet der lindrer smerter og irritation på kun 5 minutter. Blød og rund smag af honning og citron. Nu også til børn fra 6 år. 36 stk. For mere information om Strepsils® Honning Citron, se pligtteksten på side 40.

Forkølelse Få hjælp på apoteket til din forkølelse. Vi spørger ind til blandt andet symptomer og varighed. Sammen finder vi frem til, hvilke produkter der passer til dig og din forkølel­ se. Måske har du brug for en næsespray til at få luft i næsen eller hostesaft til hosten. Måske har du brug for en sugetablet til ondt i halsen. En forkølelse fører ofte flere gener med sig – og på apoteket finder vi den bedste løsning til dig.

Benylan Benylan hostelindring til tør hoste, 2,8 mg/ml. Primært til voksne. Mentholsmag. 125 ml. For mere information om Benylan 2,8mg, se pligtteksten på side 39.

  |  17


VITAMINER

Apotekets Kalk+D-vitamin

aminoJern

Kosttilskud til voksne og børn fra 11 år. 19ug D-vitamin. 240 stk.

Ikke-stoppende jerntilskud. Jernet i aminoJern optages 2-4 gange bedre i kroppen end andre jerntilskud. En tablet aminoJern er nok - også når du er gravid. 100 stk.

UniKalk er en kalktilskudsserie, der har eksisteret i mere end 20 år. Serien er udviklet i samarbejde med specialister og eksperter, og findes i varianter der dækker ethvert behov.

UniKalk Forte

UniKalk Mega

UniKalk Silver

Indeholder 400 mg calcium og 19 µg D-vitamin. Anbefales til personer der har behov for et tilskud D-vitamin. 180 stk.

Indeholder 400 mg calcium og 38 µg D-vitamin. Anbefales til personer der har et særligt behov for et tilskud D-vitamin. 180 stk.

Indeholder 400 mg calcium og 10 µg D-vitamin. Anbefales til personer der har behov for et tilskud D-vitamin. 180 stk.

18  |  vinter på apoteket 2018


Pas bedre på dig selv, mand! Mænd lever betydeligt kortere tid end kvinder. Alligevel opsøger alt for få mænd hjælp og rådgivning, når det gælder deres helbred. Et godt eksempel er, at 85 procent flere mænd dør som følge af type 2-diabetes end kvinder. Det sker på trods af, at mænds risiko for at blive ramt af sygdommen “kun” er 20 procent større end for kvinder. Derfor tilbyder apoteket en medicinsamtale af 10 minutters varighed, og med mulighed for en opfølgende samtale, til dig der for nyligt har fået konstateret type 2-diabetes. Det er en uddybende samtale med en farmaceut, der bl.a. giver viden om den nye medicin, og hvad man kan gøre i

de situationer, hvor det er svært at følge behandlingen.

Hjælp til at forstå og huske medicinen

På apoteket møder vi ofte mænd, der ikke får taget medicinen til deres diabetes korrekt. Derfor vil apoteket gerne hjælpe mænd med diabetes til at få det bedste ud af deres behandling, så de ikke oplever de ubehagelige følgesygdomme, som diabetes kan medføre.

Den kan hjælpe, så man får taget sin medicin på de rigtige tidspunkter. Appen kan sættes op til at sende en påmindelse, når det er tid til tage medicin. En kalenderfunktion gør det muligt hurtigt at få et overblik over ens daglige medicinforbrug.

Apotekets har en gratis app, der hedder “Medicinhusker”.

I første halvdel af 2018 sætter apoteket særlig fokus på mænds helbred, men vi står altid klar med hjælp og vejledning om medicin, behandling eller bivirkninger - uanset om du er mand eller kvinde.

Pikasol Anti-opstød

Pikasol Fiskeolie&Ingefær

Pikasol Premium

Højkoncentreret fiskeolie med 510 mg omega-3 pr. kapsel. Til dig der ønsker at undgå fiskeopstød, f.eks. gravide eller personer med meget mavesyre. Kapslerne er overtrukket med et syrestabilt lag, der giver garanti for ingen fiskeopstød. 90 stk.

Højkoncentreret fiskeolie med 540 mg omega-3 og 30 mg ingefærekstrakt svarende til 750 mg ingefærrod pr. kapsel. Velegnet til dig der ønsker at kombinere omega-3 og ingefær. 80 stk.

Højkoncentreret fiskeolie med 660 mg omega-3 fedtsyrer pr. kapsel til vedligeholdelse af en normal hjerte- og hjernefunk­tion samt syn.* 120 stk.

*EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. DHA bidrager derudover også til vedligeholdelse af normal hjernefunktion og syn ved et indtag på 250 mg DHA.

  |  19


Spørg bare os om… Er du sund nok? Hør mere om kosttilskud på apoteket. Vi afdækker dit eventuelle behov for ekstra vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Du kan eksempelvis have brug for et kosttilskud, hvis du er gravid, småtspisende, veganer eller går tildækket under åben himmel. Ældre kan have brug for ekstra kalk til at vedligeholde knoglerne. Børn kan ligeledes have behov for at opbygge knoglerne. Kom ind på apoteket og få hjælp til at vælge det rette kosttilskud.

APOVIT® Multi voksen

APOVIT® Omega-3

Til voksne og børn fra 11 år. Med bl.a. A-, C- og D-vitamin, zink og selen, der vedligeholder immunforsvaret. 200 stk.

Til voksne og børn fra 11 år. Med de sunde fedtsyrer fra fiskeolie. 120 stk.

Multi-tabs® Daglig

Multi-tabs® 50+

• Spis varieret og bevar

Kosttilskud med vitaminer og mineraler til voksne og børn fra 11 år. Med magnesium for muskler og knoglesundhed*. 190 stk.

Kosttilskud med vitaminer og mineraler til voksne. Med kalk og vitamin D for vedligeholdelse af normale knogler**. 180 stk.

• Sluk tørsten i vand • Vær fysisk aktiv mindst

*Magnesium bidrager til at vedligeholde normale knogler og bidrager til en normal muskelfunktion.

**Vitamin D og kalk bidrager til at vedligeholde normale knogler.

Sunde kostråd • Spis frugt og grønt

– flere gange dagligt

• Spis fisk og fiskepålæg • Spis kartofler, ris, pasta

eller groft brød hver dag

• Spar på sukker, især fra sodavand, slik og kager

• Spar på fedtet, især fra

mejeriprodukter og kød normalvægten

30 minutter om dagen

’Det er vigtigt at få en varieret og afbalanceret kost og føre en sund livsstil. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost’.

20  |  Vinter på apoteket 2018


Den vigtige mad Drogens Vital Multivitamin med urter Krydderi til hverdagen. Unik kombination af 12 vitaminer, 9 mineraler og 7 naturlige urter. Indeholder bl.a. 400 mg calcium pr. dagsdosis. Mandelformet tablet der er dokumenteret let at synke. 175 stk.

Drogens Vital Ginseng Energi Her & Nu Naturens eget energispark. Flydende energi med ginseng, rosenrod, druesukker og guarana (med koffein). Ginseng hjælper med at vedligeholde fysisk og mental præstationsevne i perioder med lavt energiniveau, udmattelse, træthed og lav koncentration. Virker efter kun 30 min. 500 ml.

Mange mennesker oplever at miste lysten til at spise, fordi appetitten svigter i perioder med sygdom, kriser eller som alderen skrider frem. Meget tyder faktisk på, at mange senior danskere vejer for lidt. Når appetitten ikke matcher kroppens behov for næring, opstår der ubalance mellem det kroppen har behov for, og det kroppen rent faktisk får. Et utilsigtet vægttab bliver en naturlig konsekvens. Er der tale om en længere periode, hvor man ikke spiser nok, mister man fedt og værdifuld muskelmasse, fordi kroppen er nødt til at tære på sig selv for at få energi nok til at klare sine basale funktioner. Tab af muskelmasse påvirker de store muskelgrupper samt åndedræts- og hjertemuskulaturen. Konsekvenserne kan være, at man bliver træt og får sværere ved at bevæge sig end tidligere. Immunforsvaret kan også blive svækket og dermed kan man få vanskeligere ved at bekæmpe infektioner. Endelig kan ens humør også blive berørt, hvor man kan føle sig trist til mode, en situation der ikke virker befordrende på appetitten. Forenklet sagt kan et underskud af mad påvirke livskvaliteten i negativ retning. Er appetitten mindre i længere tid, er det en god idé at tale med sin læge og få afklaret årsagen. En negativ spiral med nedsat appetit kan typisk brydes med enkle midler. Maden forsyner kroppen med energi, protein og andre næringsstoffer, såsom vitaminer og mineraler. Svigter appetitten, kan man berige sin mad med bl.a. æg, fløde, smør og olie for at øge indholdet af energi og protein. Man kan også supplere maden med færdigfremstillede ernæringsdrikke. Disse ernæringsdrikke forsyner kroppen med et højt indhold af energi, proteiner og de vitaminer og mineraler man har behov for. Drikkene giver koncentreret ernæring på en afbalanceret måde. Når man ikke har meget appetit, kan det være en fordel med drikke, da det tit er lettere at drikke end at spise.

Strath Urtegærdråber

Fresubin 2 kcal

Styrker modstandskraften hos børn og voksne samt fremmer optagelsen af næringsstoffer fra kosten. Derfor anbefales den også til gravide og ammende kvinder. Strath indeholder 61 vital-stoffer og 50 urter. 100 ml.

Ernæringsdrik med et højt energiog proteinindhold. Anvendes som ernæringstilskud eller til personer med højt energi- og proteinbehov. Fresubin 2 kcal er glutenfri, uden fibre og med et lavt indhold af laktose. Fås med skovbær eller vaniljesmag. 4 x 200 ml.

  |  21


ØJNE

Beskyt dig mod tørre øjne om vinteren Op imod en fjerdedel af voksne danskere har problemer med tørre øjne, ikke mindst når vinterens kulde og vind sætter ind. Symptomerne kan spænde fra tørhed, svien, brænden og en fornemmelse af ”grus” i øjet til øjne, der løber i vand. Nogle oplever, at øjnene er trætte og klistrede om morgenen, mens andre klager over øget lysfølsomhed eller sløret syn.

Hvorfor får du tørre øjne?

Mange oplever, at deres arbejde foran en computerskærm i et tørt kontormiljø giver tørre øjne. Det samme gælder, når man færdes i tørre, kolde, varme, blæsende, støvede eller røgfyldte omgivelser. Derudover øges risikoen for tørre øjne med alderen, og det rammer oftere kvinder end mænd.

Hvad sker der i dine øjne?

tørre, produceres der enten for få tårer eller tårer af for dårlig kvalitet. Det medfører nedsat beskyttelse mod infektion og fremmedlegemer, og allergifremkaldende stoffer.

Hvordan behandler du tørre øjne?

Øjendråber virker smørende og fugtgivende. De beskytter øjet og lindrer symptomerne. Forsøg også at undgå de situationer, der udløser problemerne, hvis du kan. Tag små pauser i løbet af dagen, hvis du arbejder foran en skærm.

Hvornår skal du gå til lægen?

Du bør kontakte din læge, hvis du har tørre eller irriterede øjne, og symptomerne ikke er blevet bedre med brug af håndkøbsprodukter efter to til tre ugers brug. Hvis du bruger kontaktlinser og oplever, at øjnene er irriterede, bør du henvende dig til din optiker.

Tårerne bliver produceret af kirtler, som findes i øjenlågene og i øjenhulen. Når øjnene bliver

Thealoz Duo® Øjendråber til tørre øjne. Produktet er en unik kombination af trehalose og hyaluronsyre, som beskytter og fugter hornhinden ved tørre øjne. Indeholder ikke konserveringsmiddel. Kan anvendes sammen med alle slags kontaktlinser. Opløsningen er beskyttet af et filter og kan anvendes i op til 3 måneder efter åbning af flasken. 10 ml. 22  |  Vinter på apoteket 2018


DOSISPAKKET MEDICIN

Tearsagain Sensitive Øjenspray Behandler og lindrer tørre, irriterede øjne – enkelt og effektivt. Kan anvendes sammen med kontaktlinser og makeup løber ikke ud. Sprayes 1-2 gange på let lukket øjen­låg 3-4 gange dagligt. Indeholder ikke konserveringsmiddel. 10 ml.

Spørg bare os

om dosispakket medicin

Hold styr på medicinen Blephaclean Vådserviet Renser, stimulerer, genfugter og beskytter følsomme øjenlåg. Kan også anvendes af kontaktlinsebrugere. Indeholder hyaluronsyre med fugtgivende egenskaber. Fri for konserveringsmidler og parfume. 20 stk.

Vi kan hjælpe dig med at holde styr på din medicin – uanset alder eller hvor meget medicin du får. Vi kalder det dosispakket medicin. For 14 dage ad gangen pakker vi din medicin i engangsposer til morgen, middag, aften og nat. Dermed får du større sikkerhed for korrekt medicinindtagelse. Vi pakker medicinen efter lægens recepter.

Måske er dosispakket medicin noget for dig? Spørg personalet på apoteket.   |  23


MAVE

Sådan undgår du forstoppelse • Spis fiberrigt - rugbrød, fiberbrød,

knækbrød, havregryn, tørrede frugter

• Spis groft og grønt • Spis regelmæssigt tre hovedmåltider og diverse mellemmåltider med frugt

• Pas dine toiletbesøg og undertryk • • • Lacrofarm Junior ®

Mod forstoppelse hos børn. Lacrofarm Junior hjælper barnet til at få en lind afføring, også selv om barnet har haft forstoppelse i længere tid. Lacrofarm Junior ® virker ved at holde på vand i tarmen, så afføringen bliver blødere. Lacrofarm Junior ® kan bruges af børn fra 2 år. 30 stk. ®

aldrig trangen til at komme af med afføringen Sid rigtigt på toilettet, som på hug og gerne med en skammel Drik rigeligt med væske i løbet af dagen, gerne 1,5 liter i alt Dyrk motion mindst en halv time dagligt og forstærk dermed tarmens bevægelser Søg læge, hvis du ikke kan afhjælpe forstoppelsen med disse råd eller et mildt afføringsmiddel Søg altid læge, hvis du har blod i afføringen eller dit afføringsmønster ændrer sig uden grund

For mere information om Lacrofarm Junior ®, se pligtteksten på side 40.

Toilax®

Moxalole®

Virker mod akut eller kortvarig forstoppelse ved at fremme tarmens bevægelser og øge salt- og vandindholdet, så afføringen blødgøres. 4 stk. enterotabletter og 1 stk. rektalvæske i kombipakning eller 25 stk. enterotabletter.

Virker mod forstoppelse ved at binde vand til afføringen, som bliver blødere og mere fyldig, så der bliver sat gang i tarmbevægelserne. Dosisopdelt pulver til opløsning i ½ glas vand eller saft. 20 breve.

For mere information om Toilax ®, se pligtteksten på side 40.

For mere information om Moxalole ®, se pligtteksten på side 40.

24  |  Vinter på apoteket 2018


HALSBRAND

Fakta om halsbrand Hvert år søger 5-10 % af den danske befolkning råd­givning om lindring af halsbrand hos lægen eller på apoteket. Halsbrand kommer typisk til udtryk, som navnet antyder, som en brændende, svigende fornemmelse i halsen eller smerter øverst i maven. Enkelte kan også opleve hoste og irritation i halsen.

Magnesia Magnesia tabletter bruges ved forstoppelse, 2-3 tabletter efter behov. Du kan tage Magnesia i forbindelse med et måltid, men det er ikke nødvendigt. 100 stk.

Et symptom som halsbrand kan have mange forskellige årsager og kan ubehandlet på sigt føre til forværring. Det er derfor en god ide i første omgang at søge lindring evt. i form af medicin. Der findes flere forskellige midler. Nogle virker hurtigt og i kort tid, mens andre er længerevirk­ ende. Spørg på apoteket, så vi sammen kan finde den rigtige løsning. Fortsætter symptomerne i over 2 – 4 uger, skal du kontakte egen læge.

For mere information om Magnesia, se pligtteksten på side 40.

Balancid® Novum Tyggetabletter med pebermyntesmag, som lindrer sure opstød. Tag 1-2 tabletter efter behov og tyg grundigt. 30 stk. For mere information om Balncid ® Novum, se pligtteksten på side 40.

i say: Oppustet

Alminox®

Hurtig behandling og forebyggelse af oppustethed. Lindrer ubehag og/eller smerter forårsaget af indespærret luft i maven og tarmene. Behandler og forebygger luftrelaterede symptomer ved Irritabel Tyktarm (IBS). 30 stk.

Bruges ved for meget mavesyre. 1-3 tabletter tygges. 30 stk. For mere information om Alminox ®, se pligtteksten på side 40.

  |  25


HÅR

Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Apotekets Carbamid Shampoo

Decubal dry scalp treatment

Decubal shampoo

Hårshampoo, der modvirker tør hovedbund, irritation, kløe og drys fra hovedbunden. Fugter, plejer og blødgør håret. 250 ml.

Øger blodcirkulationen med menthol, mens panthenol og hvedeekstrakt blødgør og plejer hovedbund og hår. Brug hovedbundskuren 1-2 gange om ugen eller så ofte, du føler behov. Husk at kuren skal vaskes ud. 150 ml.

Vasker håret og plejer samtidig hovedbunden med vitamin B5 og hvedeekstrakt. Den indeholder blandt andet jojoba og andre naturlige olier, der blødgør og beroliger huden. 200 ml.

26  |  Vinter på apoteket 2018


Slip nemt af med lusene De fleste familier kender følelsen af afmagt og irritation, når der er lus i omløb. Det er ubehageligt, det er besværligt, og af en eller anden grund opdager man det aldrig på de dage, hvor man har rigtig god tid. Hvem får lus?

I gamle dage koblede man lus sammen med fattigdom og mangel på hygiejne, men i dag ved vi, at lus ikke går det fjerneste op i, om håret er rent eller beskidt. De skal bare have mulighed for at suge blod og holde varmen tæt på hovedbunden. Derfor er det ikke underligt, at 70 procent af alle danske børnefamilier oplever at få lus, og 25 procent af dem får lus mere end fem gange.

LUS

Hedrin® Once Gel

Kom lusene til livs nemt og hurtigt. Når du behandler med Hedrin® Once, skal du kun anvende produktet én gang, og det tager kun 15 minutter. Hedrin® Once er allergimærket. Det kan trygt bruges lige så ofte, der er behov for det. Effekten er klinisk dokumenteret. 100 ml.

Hvor får man lus?

Lus trives særligt godt steder, hvor mange mennesker er tæt sammen. De spreder sig nemlig ved kontakt hår-til-hår. De kan hverken flyve eller hoppe, kun kravle. Derfor er det oftest børn, der smitter hinanden med lus, når de leger tæt sammen.

Hvordan slipper man af med lus?

I dag er det heldigvis både nemt og skånsomt at slippe af med lus. De fleste lusemidler kapsler simpelthen lusene ind, så snart de kommer i kontakt med produktet, så de bliver slået ihjel. Det betyder, at lusene ikke kan blive modstandsdygtige eller udvikle resistens over for midlerne. Husk, at lus kun lever i hovedbunden. Det er derfor ikke nødvendigt at rengøre hele hjemmet eller fryse sengetøjet. På apoteket finder du effektive lusemidler – heriblandt allergimærkede, så du ikke behøver bekymre dig om overfølsomhed og hudirritation. Spørg personalet på apoteket, hvis du er i tvivl om, hvad du skal vælge.

Linicin® PLUS Shampoo og Linicin® PLUS Solution

Linicin® Prevent

Har en dobbelt effekt, dræber lus og luseæg på 15 minutter og forebygger nye luseangreb. Linicin er uden gift og parabener. Fordeles i tørt hår. Den blå serie er særlig velegnet til glat og fint hår. Den grønne serie er velegnet til tykt langt og/eller krøllet hår. 100 ml.

Forebyg luseangreb ved at spraye Linicin Prevent i tørt, lusefrit hår om morgenen – så kan du glæde dig til at få lusefri børn hjem fra skole eller institution om eftermiddagen. Den farveløse spray har en neutral duft, som får lusene til at holde sig på afstand i mindst 7 timer. En flaske rækker til ca. 30 gange. Er fri for gift, parfumer og parabener. 100 ml.   |  27


INTIM

Gode råd til sund intimpleje Undertøj i bomuld giver huden plads til at ånde.

Danatekt Intim barrierecreme

Danatekt Intim rensecreme

Giver fugt, plejer og lægger en beskyttende hinde på huden. Velegnet til sarte hudområder hvor som helst på kroppen. Genopbygger hudbarrieren. Rens først med Intim rensecreme. Uden parfume og parabener. 150 ml.

Mild og skånsom sæbefri rensecreme der renser uden brug af vand og sæbe og lindrer svie og kløe, f.eks. ved hudløshed. Kan bruges overalt på kroppen. Et skånsomt alternativ til sæbe. Uden parfume og parabener. 60 ml.

ellaOne® nødprævention

NorLevo®

Skal tages hurtigst muligt efter ubeskyttet samleje eller hvis præventionsmetoden har svigtet. ellaOne® kan tages når som helst i en menstruationscyk­lus. Behandlingen består af 1 tablet. 1 stk.

Akut svangerskabsforebyggelse. Skal tages hurtigst muligt (senest 72 timer/3 døgn) efter ubeskyttet samleje eller efter svigt af svanger­skabsforebyggende metode. Behandlingen består af 1 tablet. 1 stk.

For mere information om ellaOne ®, se pligtteksten på side 41.

For mere information om NorLevo ® 1,5 mg, se pligtteksten på side 41.

28  |  Vinter på apoteket 2018

Indlæg - Ikke-åndbare indlæg øger pH-værdien på huden og ødelægger skedens beskyttende syrebalance. Det bedste du kan gøre for dit underliv, er enten helt at undgå indlæg – eller vælge nogle med et særligt højt bomuldsindhold. Toilet-teknik - Tør dig altid fra front og bagud, så forhindrer du bakterier i at komme ind i dit intim­område – og det mindsker risikoen for de knap så sjove urinvejsinfektioner. Personlig hygiejne - Plej din naturlige intimbalance ved at holde dig til én daglig vask med intimsæbe. For meget rengøring kan nemlig være lige så skidt som dårlig hygiejne, fordi det forstyrrer din krops naturlige forsvarsmekanismer. Lægetjek - Undersøgelse af dit underliv er med til at holde styr på kønssygdomme og celleforandringer. Det er lægens job at hjælpe, så du kan roligt læne dig tilbage på briksen og vide, at du passer godt på dit underliv.


Canesten®

i say: urinvejsinfektion

i say: vaginal infektion

Håndkøbslægemiddel til behandling af svampeinfektion i skeden og de ydre kønsorganer. Kombinationsbehandling med vaginaltablet og creme. Kombinationspakning: 1 vaginaltablet 500 mg m/ applikator og 20 g creme 1 %.

Naturlig behandling og forebyggelse af urinvejsinfektion/blærebetændelse med kun 1-2 vegetabilske kapsler om dagen. 30 stk.

Behandler og forebygger både vaginale svampe og bakterielle infektioner samt ubehag som, udflåd, lugt og brændende fornemmelse. Genopretter og vedligeholder skedens normale pH-niveau. 14 stk.

For mere information om Canesten ®, se pligtteksten på side 39.

  |  29


FØDDER

Sådan får du sunde fødder • Vask dine fødder og tæer dagligt med varmt vand og mild sæbe • Tør dine fødder omhyggeligt efter vask – også mellem tæerne • Klip neglene lige over. Hvis du runder dem, risikerer du, at de gror nedad

• Fjern hård hud regelmæssigt og nænsomt • Er huden på fødderne tør, så smør med en creme efter vask • Hold fødderne tørre i løbet af dagen og skift sko og sokker, hvis de bliver fugtige

• Undgå sko og strømper af syntetiske materialer • Vask håndklæder og strømper ved mindst 60° C • Skift hyppigt fodtøj, og lad det tørre helt igennem før næste brug

• Brug fodtøj, som dine fødder har det godt i

Nalox™

VorteFri™ Freeze

VorteFri™

Til behandling af neglesvamp. Virker på 3 måder ved at bekæmpe neglesvamp, mindske misfarvning og styrke og udjævne neglens øverste lag. Nalox smøres på den misfarvede/skadede negl én gang om dagen. 10 ml.

Frysebehandling af vorter. Særligt velegnet til voksne og større børn. Virker mod selv de mest genstridige vorter og ofte er én behandling nok. Til hjemmebrug. 6 doser. 1 stk.

Nem og skånsom behandling af fodvorter og vorter på hænder og krop. Skal kun bruges én gang om ugen. Er velegnet til at behandle flere vorter ad gangen og til behandling af vorter, som er svære at komme af med. I de fleste tilfælde er 5-10 behandlinger nok. 5 ml.

30  |  Vinter på apoteket 2018


MOTION

Sådan undgår du løbeskader • Varm op i forhold til de muskelgrupper, du vil udfordre og husk at strække ud efter træningen

• Lyt til din krop, hold et par dages pause, hvis du har kraftig ømhed eller smerte

• Husk at restituere, herunder at få rigeligt med søvn, mad og vand • Øg træningsmængden i små etaper (maksimalt 10 % om ugen) • Søg professionel behandling hos læge eller fysioterapeut, hvis du oplever smerte, som ikke forsvinder, efter du har holdt pause

Kilder: www.si-folkesundhed.dk, www.patientvejledningen.dk (sportsskader), www.sportsskader.dk og www.sundhedsguiden.dk.

Futuro® håndledsbandage

Futuro® knæ­bandage

Orlistat Sandoz®

Sørger for behagelig støtte og beskyttelse af håndleddet. Med aftagelig skinne som kan tilpasses individuelt. Kan anvendes til både højre og venstre hånd. Fås i flere størrelser. 1 stk.

Knæbandage som er lavet af dobbelt strækmateriale for optimal tilpasning. Den stabiliserer i siden og støtter muskler, sener og ledbånd samt beskytter knæet. Fås i flere størrelser. 1 stk.

Vægtreducerende lægemiddel til voksne over 18 år mod overvægt (BMI over 28) Sammen med en fornuftig kostplan og motion kan Orlistat Sandoz® hjælpe dig med at tabe op til 50 % mere i vægt*, så du kan opnå og holde din ønskede vægt. Dokumenteret virkning. 60 mg, 84 stk. *Sammenlignet med kalorie- og fedtfattig diæt alene. For mere information om Orlistat Sandoz ®, se pligtteksten på side 41.

  |  31


SMERTER

Pamol® flash

Pamol®

Smeltetablet til børn med smerter og feber. Kan bruges til børn der vejer mellem 13-50 kg (ca. 2-15 år).

Smertestillende og feber­ nedsættende. 20 stk. For mere information om Pamol ®, se pligtteksten på side 42.

For mere information om Pamol ® Flash, se pligtteksten på side 42.

Ipren® Tabletter

Ipren® gel

Effektiv mod muskel- og ledsmerter samt menstruationssmerter. 20 stk.

Lindrer smerten lige dér, hvor det gør ondt. 50 g.

For mere information om Ipren ® Tabletter, se pligtteksten på side 42.

32  |  Vinter på apoteket 2018

For mere information om Ipren ® Gel, se pligtteksten på side 42.


Spørg bare os om… Gode råd om smertebehandling

Kodimagnyl® Effektiv mod hovedpine. Til voksne. 1-2 tabletter højst 4 gange dagligt. 20 stk.

Forskellige smerter kræver forskellige løsninger. Det er derfor vigtigt at undersøge, hvad der kan hjælpe dig bedst. På apoteket spørger vi ind til dine smerter og hjælper dig med at finde rundt i de mange løsningsmuligheder, som f.eks. egenomsorg, støttebind eller medicin. Smertestillende medicin skal, som alt andet medicin, bruges korrekt og til det rigtige formål.

For mere information om Kodimagnyl ®, se pligtteksten på side 42.

Kinin

Treo® og Treo® Citrus

Til behandling af natlige lægkramper. Tages ved sengetid. 100 stk.

Prøv Treo ®, når du ikke har tid til hovedpine. På 20-30 minutter virker Treo ® mod migræne og svage smerter, som f.eks. hovedpine og tandpine. Indeholder acetylsalicylsyre, som virker smertestillende og febernedsættende, og caffein, som øger den smertestillende virkning. 20 stk.

For mere information om Kinin ®, se pligtteksten på side 43.

For mere information om Treo ®, se pligtteksten på side 43.

  |  33


RYGEAFVÆNNING

Start dit nye liv – sig farvel til røgen

På apoteket kan vi hjælpe dig med at lægge en plan

At holde op med at ryge er noget af det bedste, du kan gøre. Ikke bare for dig selv, men også for din familie, dine venner og din økonomi. Så hvorfor er det så svært? Det behøver det heller ikke at være. Det handler om at lægge en plan – og følge den. Her er tre gode råd, der forhåbentlig kan være med til at hjælpe dig til et lettere rygestop. Og give dig en god start på det nye, røgfrie liv, du ønsker dig.

1. Find din motivation

Hvorfor vil du gerne stoppe? Er det på grund af pengene, du sparer? Er det fordi, du gerne vil leve sundere? Er det for dine børns skyld? Gør dig klart, hvorfor du ønsker at holde op, og husk på det, når rygetrangen melder sig. Så er målstregen pludselig ikke helt så langt væk.

2. Involvér dine nærmeste

Selvom rygestoppet handler om dig, så er dine chancer for at lykkes størst, hvis du gør det til et holdprojekt. Inkludér dine nærmeste, involvér dem og brug deres støtte. Så kan I fejre det sammen, når du er blevet røgfri.

3. Forbered dig

Gør dig klar til at modstå rygetrangen, når den melder sig. For det gør den. Find produkter, der kan hjælpe dig til at holde nikotinbehovet nede, og hav dem altid ved hånden. Erfaring viser, at chancerne for et rygestop mangedobles, hvis du allierer dig med de rette hjælpemidler.

Nicotinell Lakrids tyggegummi 2 mg

Og husk: Spørg på apoteket, hvis du er i tvivl – vi er her for at hjælpe.

Bliv røgfri én gang for alle med Nicotinell. Du fordobler din chance for at blive røgfri i forhold til forsøg på rygestop uden brug af et nikotinprodukt. 204 stk.

Kilde: Sundhedsstyrelsen https://www.sst.dk/da/sundhed-og-livsstil/tobak/behandling/ rygestopmedicin

For mere information om Nicotinell Lakrids tyggegummi 2 mg, se pligtteksten på side 40.

34  |  Vinter på apoteket 2018


Se dine elektroniske recepter på fmk-online.dk

Nicorette® Invisi Plaster Håndkøbslægemiddel til brug ved rygestop. 16-timers plaster giver dig nikotin i døgnets vågne timer - når du har mest brug for det. 7 stk. For mere information om Nicorette ® Invisi Plaster, se pligtteksten på side 43.

Det fælles medicinkort Se en komplet oversigt over dine elektroniske recepter og tidligere receptkøb Har du NemID, har du mulighed for at se dine elektroniske recepter. Gå ind på Det fælles medicinkort https:// fmk-online.dk Log ind med dit NemID. Under første faneblad ”Aktuel medicin” kan du se, hvilke lægemidler du aktuelt er i behandling med. Hvis du vil se status på dine recepter, skal du gå ind på fanen ”Recepter”. Nicorette® Quickmist Mundspray Håndkøbslægemiddel til brug ved rygestop. Mundsprayen indeholder nikotin, der lindrer rygetrangen efter 60 sekunder. 1 stk. For mere information om Nicorette ® Quickmist Mundspray, se pligtteksten på side 43.

STATUS:

Du kan se på ovenstående ikoner, om recepten stadig gælder, eller om den er opbrugt. Er der en streg over, kan recepten ikke anvendes længere. På det fælles medicinkort kan du også se tidligere elektroniske recepter samt vaccinationer og tilskudsinformation.   |  35


REJSEKUFFERT

Så kan du bare rejse Vil du have gode minder med hjem fra ferien? Så pak kufferten med omtanke. Hjælp til selvhjælp er smart at have med under fremmede himmelstrøg. Tag en tænkepause, før du pakker: Er der noget, du døjer med, som kan risikere at dukke op på ferien? Det kan være forkølelsessår, soleksem eller allergi. Eller måske svampeinfektioner, hård mave, diarré, transportsyge, vokspropper i ørerne eller vabler. En ferie kan også sætte gang i nogle nye (eller gamle) vaner. Det kan være rygning, indtag af alkohol, sportsaktiviteter eller sexlivet, der får en opblomstring. Det giver fornøjelse, men nogle gange også gener. På apoteket kan vi hjælpe dig med at pakke med omtanke, så du er fri for at bruge ferien på at jagte lindring.

Labidan læbe- og næsesalve Blød salve der lindrer, plejer og beskytter tørre og sprukne læber samt irriteret og rød hud omkring næsen. 10 ml.

Marzine®

Apotekets Alcogel

Apotekets Desinfektionsservietter

Undgå kvalme og ubehag på rejsen med Marzine® (cyclizinhydrochlorid). Marzine er et antihistamin, som lindrer symptomer på transportsyge, f.eks. køresyge, søsyge og luftsyge. 10 stk.

Gel til hånddesinfektion i praktisk pumpeflaske. Anvendes som alternativ til vand og sæbe. 230 ml.

Desinfektionsservietter til hænderne. Indpakket enkeltvis. Nemme og praktiske at have med. 20 stk.

For mere information om Marzine ®, se pligtteksten på side 43.

36  |  Vinter på apoteket 2018


Hansaplast ® Sprayplaster

Hansaplast ® Universal strips

Flydende, vandtæt plaster som kan anvendes til sår, der ikke længere bløder. 32,5 ml.

Vandafvisende universalplaster med høj klæbeevne. 4 forskellige størrelser. 40 stk.

Vaxol Ørespray

Remo-wax® Spray

Remo-wax® Olie Spray

Forebygger, blødgør og fjerner vokspropper samt lindrer kløe - naturligt og enkelt. 10 ml.

Blødgør og løsner ørevoks og ørevokspropper, så de lettere skylles ud. Praktisk spraymundstykke letter brugen og sikrer korrekt dosering. Øresprøjte til skylning af øret medfølger. 10 ml.

Remo-wax ® Olie Spray mindsker kløe og irritation i øregangen forårsaget af tør hud. Olien hjælper også med at genoprette ørets naturlige rengøringsmekanisme, da olien blødgør ørevoks og dermed forebygges dannelsen af ørevokspropper. Kan anvendes efter behov og skal ikke skylles ud. 15 ml.   |  37


Har du husket alt til ferien?  Aftersun  Akut og forebyggende allergimedicin  Akut og forebyggende medicin til feriemave  Desinficerende midler (sårrens, håndrens osv.)  Fodprodukter (fodcreme, fodfil osv.)  Forkølelsessårsprodukter  Fugtighedscreme  Hygiejneartikler (vatrondeller, bind osv.)  Insektmidler  Læbepomade med solfaktor  Medicin til halsbrand og sure opstød  Mundskyllevæske  Næsespray  Papirlommetørklæder  Personlige toiletartikler  Plaster  Produkter til intimhygiejne  Prævention  Receptpligtig medicin  Rygeafvænningsprodukter  Shampoo / balsam / bodyshampoo  Smertestillende  Solbeskyttelse til børn og voksne  Støttebind (til evt. forstuvninger)  Støttestrømper til den lange fly- eller biltur  Tandbørste og tandpasta  Termometer  Transportsygemedicin  Vabelplaster  Øjendråber 38  |  Vinter på apoteket 2018


Zymelin® ukonserveret næsespray og Zymelin® menthol ukonserveret næsespray (xylometazolinhydrochlorid). Anvendelse: Forkølelse med tilstoppet næse eller ved bihulebetændelse. Mindsker hævelse af næseslimhinden og giver luft i næsen. Dosering: Zymelin® ukonserveret næsespray 1 mg/ml og Zymelin® menthol ukonserveret næsespray 1 mg/ml: Voksne og børn over 10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange daglig i højst 10 dage. Bør ikke anvendes til børn under 10 år uden lægens anvisning. Zymelin® ukonserveret næsespray 0,5 mg/ml: Børn 2-10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange daglig i højst 10 dage. Bør ikke anvendes til børn under 2 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor xylometazolin eller et af de øvrige indholdsstoffer, ved grøn stær med snæver kammervinkel, eller hvis man har fået fjernet hypofysen eller er blevet opereret i hjernen gennem næse eller mund. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes til børn under 2 år, da de kan få alvorlige bivirkninger - selv ved lave doser. Bør ikke anvendes i mere end 10 dage. Hyppig og langvarig brug kan medføre hævelse af næseslimhinden og øget sekretion fra næsen. Skal anvendes med forsigtighed af personer, der har oplevet søvnforstyrrelser, svimmelhed, rysten, forstyrrelse i hjerterytmen eller forhøjet blodtryk ved andre lægemidler. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved forhøjet stofskifte (hyperthyroidisme), sukkersyge, forhøjet blodtryk, alvorlige hjerte-karsygdomme, vandladningsbesvær på grund af forstørret blærehalskirtel (prostata), ved behandling med MAO-hæmmere og andre lægemidler, der kan forhøje blodtrykket samt ved svulst i binyrerne (fæokromocytom). Samtidig behandling med medicin mod depression eller Parkinsons sygdom (tricykliske/tetracykliske antidepressiva eller MAO-hæmmere) kan forstærke bivirkninger ved brug af Zymelin®. Tegn på overdosering: Markant fald i kropstemperatur, svedudbrud, døsighed, hovedpine, hurtig og uregelmæssig puls, forhøjet blodtryk og evt. koma, især hos børn. Disse tilstande kan også opstå ved at tage medicinen forkert, f.eks. ved at indtage dråberne gennem munden. Graviditet: Bør ikke anvendes. Amning: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brændende fornemmelse i næsen samt øget sekret fra næsen. Ikke almindelige: Tilstoppet næse. Sjældne: Ubehag i mave-tarmkanalen. Meget sjældne: Alvorlige allergiske reaktioner: Hududslæt, åndedrætsbesvær, hurtig/uregelmæssig puls eller hævelse af ansigt og hals. Pakninger: Næsespray 1 mg/ml 10 ml og 2 x 10 ml. Næsespray med menthol 1 mg/ml 10 ml. Næsespray 0,5 mg/ml 10 ml. Læs indlægssedlerne i pakningerne omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk Otrivin Menthol Ukonserveret (xylometazolinhydrochlorid). Anvendelse: Ved forkølelse med tilstoppet næse og bihulebetændelse. Virker efter få minutter og i op til 12 timer. Dosering: Voksne og børn over 12 år: 1 pust i hvert næsebor 3 gange dagligt efter behov, i højst 10 dage. Max. 3 pust i hvert næsebor dagligt. Otrivin Menthol Ukonserveret bør ikke anvendes til børn 2-11 år. Til denne aldersgruppe anbefales Otrivin Junior Ukonserveret. Forsigtighedsregler: Behandling i mere end 10 dage kan medføre hævelse af næseslimhinden og hypersekretion pga øget sensibilitet i cellerne. Bør ikke anvendes ved overfølsomhed over for et af indholdsstofferne, efter operationer igennem næsen eller munden, ved glaukom med snæver kammervinkel eller ved kronisk inflammation i næsen med meget tør næseslimhinde. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved hyperthyreoidisme, diabetes mellitus, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer pga forstørret prostata, tumor i binyren samt til patienter, der er i behandling med MAO-hæmmere eller har været det inden for de sidste to uger. Samtidig brug af tri- og tetracykliske antidepressiva ikke er anbefalet. Graviditet og amning: Gravide frarådes at anvende Otrivin og bør i ammeperioden kun anvendes efter aftale med lægen. Bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt brændende fornemmelse på applikationsstedet. Øvrige bivirkninger: Se indlægsseddeln. Pakninger: Otrivin Menthol Ukonserveret 1 mg/ml, 10 ml. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakken. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2017 GSK or licensor. Baseret på SmPC for: Otrivin - 08/2016. Mucolysin®/acetylcystein brusetabletter 200 mg og 600 mg og Mucolysin Skovbær ®/acetylcystein brusetabletter 200 mg Anvendelse: Slimløsnende hostemiddel til hoste med sejt slim. Dosering: Mucolysin® og Mucolysin Skovbær ® brusetabletter 200 mg: Voksne: 1 tablet opløst i et ½ glas vand 3 gange daglig. Børn over 5 år: 1 tablet opløst i et ½ glas vand 2 gange daglig. Må ikke anvendes til børn under 5 år. Mucolysin® brusetabletter 600 mg: Voksne: ½ tablet (300 mg) 2 gange daglig eller 1 tablet (600 mg) 1 gang daglig, opløst i et ½ glas vand. Børn over 14 år: ½ tablet (300 mg) 1 gang daglig, opløst i et ½ glas vand. Må ikke anvendes til børn under 14 år. Kontraindikation: Må ikke anvendes ved nylig ophostning af blod, ved overfølsomhed over for acetylcystein eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Mucolysin® og Mucolysin Skovbær ® brusetabletter 200 mg: På grund af det høje indhold af det aktive stof må Mucolysin® og Mucolysin Skovbær ® 200 mg ikke anvendes til børn under 5 år. Mucolysin® brusetabletter 600 mg: På grund af det høje indhold af det aktive stof må Mucolysin® 600 mg ikke anvendes til børn under 14 år. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Hvis du oplever forandringer i hud eller slimhinder, bør du kontakte lægen omgående og indstille behandlingen med Mucolysin® eller Mucolysin Skovbær ®. Spørg lægen eller på apoteket før du bruger Mucolysin® eller Mucolysin Skovbær ® hvis du har astma eller tidligere har haft bronkospasmer, hvis du har eller har haft mavesår eller hvis du er særlig følsom overfor histamin. Kontakt lægen før du tager Mucolysin® eller Mucolysin Skovbær ®, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. 200 mg og 600 mg brusetabletter indeholder natrium. Graviditet og amning: Du bør ikke tage Mucolysin® eller Mucolysin Skovbær ® hvis du er gravid eller ammer. Spørg lægen eller apotekspersonalet til råds. Bivirkninger: Op til 30 % af dem, der anvender Mucolysin® eller Mucolysin Skovbær ® kan forvente mave/tarm gener. Udlevering: Fås i håndkøb på apoteket. Pakninger: Mucolysin® brusetabl. 200 mg 25 stk, 50 stk. og 100 stk, Mucolysin Skovbær ® 200 mg 25 stk., Mucolysin® brusetabl. 600 mg 10 stk., 20 stk. og 50 stk. Priser: Ikke fast pris. Spørg efter de dagsaktuelle priser på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt før brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresuméer dateret 30. juni 2016 (Mucolysin® 200 mg brusetabletter), 30. juni 2016 (Mucolysin Skovbær ® 200 mg brusetabletter), 28. juni 2016 (Mucolysin® 600 mg brusetableter). Produktresuméerne kan frit rekvireres hos markedsføringstilladelsesindehaver: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, Tlf. 63 95 10 00 Granon® (acetylcystein) brusetabletter 200 mg og 600 mg. Anvendelse: 200 mg: Bruges til at løsne slim og gøre det lettere at hoste det op i tilfælde af luftvejssygdomme med sejt slim hos børn over 6 år, unge og voksne. 600 mg: Bruges til at løsne slim og gøre det lettere at hoste det op i tilfælde af luftvejssygdomme med sejt slim hos voksne. Dosering: 200 mg: Voksne: 1 tablet (200 mg) opløst i vand (½-1 glas) 2-3 gange dagligt. Børn over 6 år: 1 tablet (200 mg) opløst i vand 2 gange dagligt. Bør ikke anvendes til børn under 6 år. 600 mg: Voksne: ½ tablet (300 mg) to gange dagligt eller 1 tablet (600 mg) én gang dagligt, opløst i vand (½-1 glas). Børn og unge: Må ikke anvendes til børn under 2 år og bør ikke anvendes til børn og unge. Må ikke anvendes: Hvis du er allergisk overfor acetylcystein eller et af de øvrige indholdsstoffer i Granon®. Hvis du for nylig har hostet blod op. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt lægen før du tager Granon®: Hvis du har astma eller tidligere har haft sammentrækninger i luftvejene (bronkospasmer), hvis du har eller har haft mavesår, eller hvis du er særlig følsom over for histamin. Granon® kan give alvorlige hudreaktioner. Hvis du får forandringer i hud og slimhinder, skal du kontakte din læge og stoppe behandlingen med Granon®. Fortæl det altid til lægen eller på apoteket, hvis du tager anden medicin eller har gjort det for nylig. Dette gælder også medicin, som ikke er købt på recept, f.eks. naturlægemidler og vitaminer og mineraler. Tal med din læge, hvis du bliver behandlet for en infektion med antibiotika, da Granon® bør tages 1 - 2 timer forskudt af visse typer antibiotika, hvis du tager hostestillende medicin, eller hvis du er i behandling med glyceryltrinitrat. Granon® indeholder sorbitol og lactose. Kontakt lægen før du tager Granon®, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Granon® 200 mg brusetablet indeholder 99 mg natrium. Granon® 600 mg brusetablet indeholder 139 mg natrium. Kontakt lægen, skadestuen eller apoteket hvis du har taget flere Granon® brusetabletter, end der står her, eller flere end lægen har foreskrevet, og du føler dig utilpas. Tag pakningen med. Symptomer på overdosering er kvalme og opkastning. Graviditet og amning: Du bør ikke tage Granon®, hvis du er gravid eller ammer. Tal med lægen. Bivirkninger: Ikke almindelige: Mundbetændelse, mavesmerter, diaré, opkastning, halsbrand og kvalme. Hovedpine, feber. Overfølsomhedsreaktioner (kløe, nældefeber, hududslæt og hævelser, vejrtrækningsbesvær, hurtig puls og lavt blodtryk). Susen for ørerne (tinnitus). Sjældne: Vejrtrækningsbesvær/åndenød. Kontakt straks læge eller skadestue. Ring evt. 112. Kløe. Udslæt, (nældefeber) og hævelser. Kan være alvorligt. Tal med lægen. Hvis der er hævelse af ansigt, læber og tunge, kan det være livsfarligt. Ring 112. Meget sjældne bivirkninger: Pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion/shock). Kan være livsfarligt. Ring 112. Pakninger: 200 mg: 20 brusetabletter. 600 mg: 10 og 20 brusetabletter. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 77 12 99. www.takeda.dk Benylan® (Diphenhydraminhydrochlorid) Oral opløsning 1,4 mg/ml og 2,8 mg/ml, 125 ml. Mod hoste og allergisymptomer som nældefeber og høfeber. Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Anvendes med forsigtighed ved grå stær, lungesygdomme som kronisk hoste, hoste med slim. Indeholder alkohol hvorfor samtidig behandling med antabus eller metronidazol bør undgås. Kan forstærke den sløvende virkning af beroligende medicin og alkohol. Vær desuden obs på sukker-intolerance. Dosering: Bør ikke anvendes til børn under 2 år uden lægens anvisning. (1,4 mg/ml): Voksne: 20 ml 3-5 x dgl. Børn 6-15 år: 10 ml højst 3-5 x dgl. Børn 2-5 år: 5 ml højst 3-5 x dgl. (2,8 mg/ml): Voksne: 10 ml 3-5 x dgl. Børn 6-15 år: 5 ml højst 3-5 x dgl. Børn 2-5 år: 2,5 ml højst 3-5 x dgl. Bør ikke anvendes under graviditet eller amning og påvirker evnen til at føre køretøjer og betjene maskiner i væsentlig grad. Bivirkninger: Meget alm.: Sløvhed. Alm.: Svimmelhed, mundtørhed, træthed. Priser og pakninger: Benylan® 1,4 mg/ml: kr. 49,95, 2,8 mg/ml: kr. 54,95. April 2014. Der henvises til dagsaktuel pris på www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS tlf. +45 7020 5212. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. April 2014. Du kan finde indlægssedlen her: www.indlaegsseddel.dk. Du kan finde produktresumeet her: www.produktresume.dk Strefen, Strefen Orange sugetabletter (flubiprofen) Indikationer: Lægemiddel til kortvarig symptomatisk lindring af ondt i halsen hos voksne og børn over 12 år. Dosering: Voksne og børn over 12 år: En sugetablet hver 3.-6. time efter behov. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for det aktive stof eller et eller flere af hjælpestofferne. Kendt overfølsomhed overfor acetylsalicylsyre eller andre NSAID-præparater. Recidiverende peptisk ulcus/intestinal ulceration. Fortilfælde af gastrointestinal blødning eller perforation, svær colitis, hæmorragiske eller hæmopoietiske lidelser relateret til tidligere NSAID-Behandling. Sidste trimester af graviditet.Svær hjerteinsufficiens, -nyreinsufficiens eller -leverinsufficiens. Forsigtighedsregler: Ældre: Ældre får oftere bivirkninger ved brug af NSAID-præparater, især gastrointestinal blødning og perforation. Luftveje: Bronkospasme kan udløses hos patienter, der lider af eller tidligere har lidt af bronkial astma eller allergisk sygdom. Andre NSAID-præparater: Anvendelse samtidig med andre NSAID-præparater, herunder selektive cyclooxygenase-2-hæmmere, bør undgås. Kardiovaskulære og cerebrovaskulære virkninger: Udvis forsigtighed, inden behandlingen indledes hos patienter med hypertension og/eller hjertesvigt i anamnesen. Brugen af visse NSAID-præparater (specielt ved høje doser og i langvarig behandling) kan forbindes med en lille øget risiko for arterielle trombotiske hændelser. Lever: Mild til moderat leverdysfunktion. Påvirkning af nervesystemet:Analgetika-induceret hovedpine. Gastrointestinal: NSAID-præparater bør gives med forsigtighed til patienter med tidligere gastrointestinale sygdomme Dermatologi: Alvorlige hudreaktioner, bl.a. exfoliativ dermatitis, Stevens-Johnson syndrom, toksisk epidermal nekrolyse. Ved irritation i munden, bør behandlingen seponeres. Sukkerintolerance: Strefen, sugetabletter: Patienter med sjældne arvelige problemer med fruktoseintolerans, glukose-galaktose-malabsorption eller sukrase-isomaltase-insufficiens bør ikke tage dette lægemiddel. Strefen Orange, sugetabletter: Patienter med sjældne, arvelige problemer med fruktoseintolerans, bør ikke tage dette lægemiddel. Indeholder isomalt og maltitol, som kan have en mild afførende effekt efter flere daglige doser. Isomalt og maltitol har et kalorieindhold på 2,3 kcal/g. Interaktioner: Flurbiprofen bør undgås i kombination med: Andre NSAID-præparater inkl. selektive cyclooxygenase-2-hæmmere, acetylsalicylsyre (lav dosis) Flurbiprofen bør anvendes med forsigtighed i kombination med: Antikoagulantia, trombocythæmmende midler, antihypertensiva (diuretika, ACE-hæmmere, angiotensin-II-antagonister, alkohol, hjerteglykosider, ciclosporin, kortikosteroider, lithium, methotrexat, mifeprison, orale antidiabetika, phenytoin, kaliumbesparende diuretika, prebenecid sulfinpyrazon, antibakterielle quinoloner, selektive serotoningenoptagshæmmere, tacrolimus, zidovudin. Graviditet og amning: Graviditet: Kontraindiceret i tredje trimester. Amning: Anbefales ikke til ammende mødre. Fertilitet: Lægemidler som hæmmer cyclo-oxygenase/prostaglandinsyntese, kan medføre nedsat kvindelig fertilitet. Dette er reversibelt ved ophør af behandlingen. Bivirkninger: Bivirkninger er relateret til flurbiprofen i håndkøbsdoser ved kortvarig brug. Blod og lymfesystem (ikke kendt):Anæmi, trombocytopeni. Immunsystemet (sjælden): Anafylaktisk reaktion Psykiske forstyrrelser (ikke almindelig): Insomni. Kardiovaskulære og cerebrovaskulære sygdomme (ikke kendt): Ødem, hypertension og hjertesvigt. Nervesystemet (almindelig): Svimmelhed, hovedpine og paræstesi. (ikke almindelig) Somnolens. Luftveje, thorax, mediastinum (almindelig): Irritation i halsen. (ikke almindelig) Forværring af astma og bronkospasme, dyspnø, hiven efter vejret, orofaryngeale blærer, faryngeal hypoæstesi Mave-tarm-kanalen (almindelig): Diaré, mundsår, kvalme,

  |  39


smerter imunden, oral paræstesi, orofaryngeale smerter, orale gener. (ikke almindelig) Oppustet mave, mavesmerter, forstoppelse, mundtørhed, dyspepsi, flatulens, glossodyni, dysgeusi, oral dysæstesi og opkastning Lever og galdeveje (ikke kendt): Hepatitis Hud og subkutane væv (ikke almindelig):Forskellige typer af hududslæt, pruritus. (ikke kendt) Alvorlige former for hudreaktioner såsom bulløse reaktioner, inklusive Stevens-Johnson syndrom og toksisk epidermal nekrolyse. Almene symptomer og reaktioner på administrationsstedet (ikke almindelig): Feber, smerter. Pakningsstørrelser: Blisterpakning med 8, 16 eller 24. Læs omhyggeligt vejledningen på pakken og indlægssedlen. Reckitt Benckiser Nordic A/S, tlf. 4444 9701. Strepsils, Strepsils med Honning og Citron, Strepsils Warm, Strepsils Cool, Strepsils Jordbær Sukkerfri, Strepsils Citrus Sukkerfri (2,4-diklorbenzylalkohol og amylmetakresol) Indikationer: Lægemiddel til symptomatisk lindring af øm og irriteret hals. Dosering: Voksne og børn over 6 år (Strepsils Cool: Voksne og børn over 12 år): 1 sugetablet opløses langsomt i munden hver 2.-3. time, dog højst 12 sugetabletter i døgnet. Forsigtighedsregler: Strepsils må ikke anvendes ved overfølsomhed overfor et eller flere af indholdsstofferne. Bør ikke anvendes til patienter der ikke tåler visse sukkerarter. Graviditet og amning: Kan anvendes. Strepsils Cool: Erfaringsgrundlaget er ringe. Bivirkninger: Under 0,1% oplever bivirkninger, såsom overfølsomhedsreaktioner med udslæt, prikkende eller brændende fornemmelse, hævelser i mundhule eller svælg, slimhindeirritation (kan udvikles ved længere tids brug). Der kan være cariesrisiko ved længere tids brug (gælder ikke Strepsils Jordbær Sukkerfri og Strepsils Citrus Sukkerfri).Pakningsstørrelser: 24 og 36 stk. Læs omhyggeligt vejledningen på pakken og indlægssedlen. Læs mere på www.strepsils.dk. Reckitt Benckiser Healthcare (Scandinavia) A/S, Tlf. 44 44 97 01. Zyx® (benzydaminhydrochlorid 3 mg) sugetabletter (citron, mint, appelsin & honning, eukalyptus). Anvendelse: Giver symptomlindring af smerter og irritation i mund og svælg. Dosering: Voksne og børn over 6 år. En sugetablet 3 gange daglig i højst 7 dage. Børn på 6 -11 år: Lægemidlet skal administreres under en voksens opsyn. Børn under 6 år: På grund af lægemidlets form, bør det ikke anvendes til børn under 6 år. Sugetabletterne opløses langsomt i munden. Skal ikke tygges eller synkes. Kontraindikationer: Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for det aktive stof eller hjælpestofferne. Særlige advarsler: Hos enkelte patienter kan sår i mund eller svælg skyldes alvorlige sygdomsprocesser. Hvis symptomer ikke bedres i løbet af 3 dage, skal de derfor opsøge deres læge/tandlæge. Patienter, der lider af sjælden, arvelig fruktoseintolerans, bør ikke tage Zyx (indeholder isomalt). Zyx Mint og Zyx Citron indeholder aspartam, en phenylalaninkilde, kan være skadelig for mennesker med fenylketonuri. Zyx Appelsin & Honning indeholder sunset yellow (E110), som kan medføre allergiske reaktioner. Anvendelse frarådes ved overfølsomhed for salicylsyre og/eller NSAID. Hos patienter, der lider eller har lidt af bronkial astma, kan der forekomme bronkospasme. Bivirkninger: Ikke almindelig bivirkning er lysfølsomhed. Sjældne bivirkninger er brændende fornemmelse og tørhed i munden, overfølsomhedsreaktioner. Graviditet og amning: Bør ikke bruges af gravide og ammende. Pakninger og priser: Ikke fast pris. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Oktober 2017. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk Magnesia DAK filmovertrukne tabletter 500 mg (magnesiumoxid). Anvendelse: Forstoppelse, hvor livsstilsændringer ikke kan ændre denne tilstand. Katar i spiserøret. For megen mavesyre (symptomer som halsbrand, sure opstød og svien i maven). Dosering: Voksne: Forstoppelse: 2 – 3 tabletter efter behov. For megen mavesyre og katar i spiserøret: 1 - 2 tabletter efter behov. Må ikke anvendes: Ved nedsat nyrefunktion, overfølsomhed overfor magnesiumhydroxid, magnesiumoxid eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Langvarig brug kan ændre kroppens indhold af kalk og fosfat. Tal med lægen ved behandling med: D-vitamin (calcitriol), antibiotika (ciprofloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin, norfloxacin og ofloxacin, tetracyklin), medicin mod malaria (chloroquin), medicin, der nedsætter immunforsvaret (mycophenolatmofetil), medicin (estramustin) mod kræft i blærehalskirtlen (prostata), antabus (disulfiram), enterotabletter, smertestillende og blodfortyndende medicin (acetylsalicylsyre), hjertemedicin (digoxin, sotalol, flecainid), medicin til behandling af mani (lithium), allergimedicin (pseudoephedrin), smertestillende medicin (diflunisal), medicin mod svampeinfektion (itraconazol, ketoconazol), medicin mod gigt (penicillamin), medicin mod urinsur gigt (allopurinol), medicin til behandling af osteoporose (alendronat, etidronat) og jern. Tegn på overdosering: Kvalme, opkastning, ansigtsrødmen, påvirkning af centralnervesystemet og åndedrætsorganerne, muskelsvaghed, nedsatte reflekser og lammelse, for lavt blodtryk, langsom puls og hjertestop. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Hovedpine. Diarré, luftafgang fra tarmen, mavesmerter, utilpashed, kvalme, opkastning. Ikke almindelige: Magnesiumforgiftning (sløvhed, muskellammelse eller hjertesvigt) hos personer med nedsat nyrefunktion. Pakninger: 40, 100 og 250 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Oktober 2016 Moxalole ® Osmotisk virkende afføringsregulerende middel indeholdende macrogol 3350, natriumhydrogencarbonat, natriumchlorid og kaliumchlorid. Virkning og anvendelse: Behandling af kronisk forstoppelse. Opløsning af hård og indeklemt afføring (faecal impaction), som er konstateret af lægen. Dosering: Kronisk forstoppelse: Voksne: 1-3 breve dagligt i opdelte doser afhængigt af individuelt respons. En behandling varer normalt ikke længere end 2 uger, men kan gentages om nødvendigt. Børn: Bør ikke anvendes til børn under 12 år. Faecal impaction: Voksne: 8 breve dagligt indtaget over 6 timer. Behandling varer normalt ikke længere end 3 dage. Anvendelsesmåde: Før anvendelse skal hvert brevs indhold opløses i 125 ml vand. Ved behandling af faecal impaction kan 8 breve opløses i 1 liter vand. Patienter med nedsat hjerte-kar-funktion: Ved behandling af faecal impaction bør dosis fordeles således, at der ikke gives mere end 2 breve i timen. Advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved tilstopning af tarmen, hul i tarmen eller ved en alvorlig betændelse i tarmen som colitis ulcerosa, Morbus Crohn, tarmslyng eller toksisk megacolon (sygelig stor, udvidet og tykvægget tyktarm med ansamling af tarmindhold) samt ved overfølsomhed overfor nogle af ingredienserne. Bør kun indtages dagligt over længere perioder efter aftale med lægen. Kontakt lægen straks, hvis du bliver svag, stakåndet, meget tørstig med hovedpine eller får opsvulmede ankler. Bør ikke anvendes uden samråd med lægen ved graviditet eller amning. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger: Oppustethed, kvalme, mavesmerter, mavekramper, maverumlen, luft i mave og tarme, diarré og opkastning. Allergiske reaktioner forekommer meget sjældent. Tilskud: Ikke tilskudsberettiget, men der kan søges om individuelt tilskud. Priser og pakninger: Moxalole 8 stk., 20 stk., 50 stk. og 100 stk. Pris: Ikke fast pris. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Februar 2015. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Toilax 5 mg enterotabletter, 2 mg/ml rektalvæske, suspension, enkeltdosisbeholder Aktivt stof: bisacodyl. Virkning og anvendelse: Virker afførende. Anv. til tarmtømning før operation, røntgen- eller tarmundersøgelse. Korttidsanvendelse ved forstoppelse. Bivirkninger: Almindelige: Mavekramper, -ubehag, -smerter evt. med kvalme, opkastning. Diarré. Sjældne eller meget sjældne: Overfølsomhedsreaktioner med hævelse af ansigt, læber, svælg med åndenød eller synkebesvær. Forbigående hudreaktioner med udslæt. Nældefeber. Hævelser. Må ikke anvendes: Ved allergi over for bisacodyl eller over for et af de øvrige indholdsstoffer. Ved tarmslyng eller anden aflukning eller forsnævring af tarmen. Ved tilstande i maven, der kræver operation, f.eks. blindtarmsbetændelse. Ved svær tarminfektion. Ved svær væskemangel eller lavt indhold af kalium i blodet. Særlige advarsler: Forsigtighed ved kronisk betændelse i tarmen, rifter ved endetarmen eller hæmorroider. Langvarig brug kan medføre forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalance. Bør kun indtages dagligt over længere perioder efter aftale med læge. Enterotabletter: Indeholder lactose. Bør ikke anvendes ved lactoseintolerans, hvor der ikke tåler visse sukkerarter. Brug af anden medicin: Samtidig anvendelse af vanddrivende midler, hjertestimulerende glykosider eller binyrebarkhormoner kan medføre forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalance. Dosering: Korttidsanvendelse ved forstoppelse: Voksne og børn over 10 år: Enterotabletter: 1-2 tbl. dagligt (aften). Børn 2-10 år: 1 enterotablet (5 mg) én gang dagligt, men kun efter lægens anvisning. Rektalvæske: 5-10 mg dagligt kort tid før virkning ønskes. Tarmtømning før operation, røntgen- eller tarmundersøgelse: Enterotabletter: Voksne og børn over 10 år: Dagen før undersøgelsen: kl. 12 tages 2 tbl. og kl. 22 tages 2 tbl. Rektalvæske: Om morgenen på undersøgelsesdagen indføres 1 tube rektalvæske i endetarmen. Børn 4-10 år: 1 tbl. om aftenen og ½ tube rektalvæske om morgenen på undersøgelsesdagen. Børn under 2 år: Kun efter lægens anvisning. Indgivelsesmåde: Enterotabletter: Skal synkes hele. Må ikke tages sammen med mælkeprodukter og syreneutraliserende midler. Rektalvæske: Til indføring i endetarmen (se indlægssedlen). Graviditet og amning: Må kun anvendes under graviditet eller ved amning efter aftale med lægen. Priser: Se dagsaktuelle priser på medicinpriser.dk. LÆS INDLÆGSSEDLEN I PAKNINGEN INDEN BRUG. Yderligere information: Orion Pharma A/S, Ørestads Boulevard 73, 2300 København S, telefon 86 14 00 00 eller www.medicin. dk. Få samtlige pligtoplysninger og yderligere information ved henvendelse til apotekspersonalet. Juni 2016. Lacrofarm Junior (Macrogol 3350, natriumhydrogencarbonat, natriumchlorid og kaliumchlorid), pulver til oral opløsning, enkeltdosisbeholder Læs informationen i pakningen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Indikation: Behandling af kronisk forstoppelse hos børn fra 2-11 år. Behandling af meget svær forstoppelse (refraktær obstipation) hos børn fra 5-11 år. Dosering og indgivelsesmåde: Kronisk forstoppelse: Startdosis: Børn 2-6 år: 1 brev dagligt. Børn 7-11 år: 2 breve dagligt. Dosis reguleres afhængigt af individuelt respons. Maksimal daglig dosis overstiger normalt ikke 4 breve dagligt. Meget svær forstoppelse: Børn 5-11 år: Stigende daglig dosis i 7 dage med henholdsvis 4, 6, 8, 10, 12, 12 og 12 breve dagligt dag 1-7. Hver daglig dosis (opløst i vand) skal indtages over 12 timer. Administration: Før anvendelse skal hver poses indhold opløses i ¼ glas vand. Patienter med nedsat hjertepumpefunktion og patienter med nedsat nyrefunktion: Behandling af meget svær forstoppelse anbefales ikke. Må ikke bruges ved: Overfølsomhed overfor nogle af indholdsstofferne. Tilstoppet tarm (tarmslyng) eller hul på tarmen. Alvorlige inflammatoriske tarmsygdomme såsom Morbus Crohn og colitis ulcerosa og toksisk megacolon. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Årsagen til forstoppelsen bør undersøges, hvis der dagligt er behov for laksantia. Ved symptomer der tyder på ændringer af væske/elektrolytter (salte) skal behandlingen med Lacrofarm Junior stoppes med det samme, og elektrolytterne skal måles. Ved behandling af svær forstoppelse skal patienter med nedsat lukkerefleks, halsbrand (forårsaget af, at indholdet i maven løber tilbage til spiserøret) eller mindsket bevidsthed behandles med forsigtighed. Interaktioner: Absorptionen og dermed effekten af andre lægemidler kan være nedsat pga. nedsat transittid i tarmen. Macrogol kan øge virkningen af visse lægemidler. Medicin mod epilepsi kan nedsætte effekten af Lacrofarm Junior. Graviditet og amning: Lacrofarm Junior kan anvendes under graviditet og amning. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger: Oppustethed, kvalme, mavesmerter, rumlen i maven, luft i tarmene, diaré, opkastning, analt ubehag. I meget sjældne tilfælde: Allergiske reaktioner. Hyppighed ikke kendt: Elektrolytforstyrrelser, hovedpine, hævelser af hænder/fødder pga væske (perifert ødem). Pakningsstørrelser: Æske med 2, 6, 8, 10, 20, 30, 40, 50, 60 eller 100 breve. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, DK-5260 Odense S. Balancid® Novum tyggetabletter Indeholder calciumcarbonat og magnesiumhydroxid. Anvendelse: Balancid Novum bruges mod for meget mavesyre og sure opstød. Dosering: 1-2 tyggetabletter tygges omhyggeligt ved behov eller efter lægens ordination. Bemærk: Må ikke anvendes til børn under 15 år uden aftale med lægen. Særlige advarsler: Må ikke anvendes uden ordination fra lægen ved nedsat nyrefunktion. Længere tids brug kan forstyrre kalk- og fosfatbalancen. Indeholder sorbitol. Brug af anden medicin: Balancid Novum kan påvirke optagelsen og effekten af andre lægemidler. Spørg lægen eller på apoteket hvis du bruger andre lægemidler. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse eller diarré. Sjælden: Tillukket tarmkanal ved brug af meget høje doser. Alvorlige bivirkninger kan forekomme hos personer med nedsat nyrefunktion. Pakninger: 30 stk. , 60 stk., 100 stk. Priser: Ikke fast pris. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Januar 2017. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk Alminox DAK 100 mg/500 mg tyggetabletter (Magnesiumoxid og aluminiumaminoacetat). Anvendelse: For megen mavesyre. Halsbrand. Svien i spiserøret. Sure opstød. Svien og smerter i den øverste del af maven. Mavesår. Sår på tolvfingertarmen. Dosering: Voksne: For megen mavesyre, halsbrand, sure opstød og svien: 1-3 tyggetabletter efter behov. Mavesår, sår på tolvfingertarmen og katar i spiserøret: 3-5 tyggetabletter 1 og 3 timer efter hovedmåltider samt ved sengetid. Børn under 15 år: Kun efter lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor aluminiumaminoacetat, magnesiumoxid, eller et hjælpestof. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Tal med lægen ved: Mavesår, nedsat nyrefunktion, dialysebehandling, samtidig behandling med smertestillende lægemidler eller gigtmidler. Må ikke tages sammen med: Antibiotika (ciprofloxacin, norfloxacin, ofloxacin, tetracyklin), medicin mod kræft i blærehalskirtlen (estramustin), svampemiddel (ketoconazol), enterotabletter. Bør ikke tages samtidig med frugtjuice eller andre syreholdige drikke. Der bør gå mindst 2 timer mellem indtagelse af Alminox og D-vitamin (calcitriol), medicin mod øget kalkindhold i blodet eller knogleskørhed (clodronat), smertestillende medicin (diflunisal, gabapentin), hjertemedicin

40  |  Vinter på apoteket 2018


(digoxin, sotalol), antabus (disulfiram), blodtryksnedsættende medicin (fosinopril), medicin mod epilepsi (gabapentin), medicin mod tuberkoluse (isoniazid), jern, antibiotika (levofloxacin og grepafloxacin), medicin, der nedsætter immunforsvaret (mycophenolatmofetil), gigtmedicin (penicillamin), mavesårsmedicin (ranitidin), medicin for stofskiftet (thyreoideahormoner). Der bør gå mindst 4 timer mellem indtagelse af Alminox og trovafloxacin (antibiotikum). Langvarig brug kan ændre kroppens indhold af kalk og fosfor. Overdosering: Symptomer: Vejtrækningsbesvær, kvalme, opkastning, ansigtsrødmen, kramper, muskelsammentrækninger, forvirring, koma, for lavt blodtryk, langsom puls, uregelmæssig hjerterytme. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse eller diarré.Ikke almindelige: Magnesiumforgiftning (sløvhed, muskellammelse eller hjertesvgt) hos personer med nedsat nyrefunktion. Sjældne: Demens, ændring i personlighed, kramper, muskelsammentrækninger, forvirring og koma hos personer med nedsat nyrefunktion. Pakninger: 30, 100 og 200 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. December 2016 ellaOne® 30 mg tablet (ulipristalacetat). Anvendelse: Nødprævention beregnet til at forebygge graviditet efter ubeskyttet samleje, eller hvis din præventionsmetode har svigtet. ellaOne er egnet til alle kvinder i den fødedygtige alder (herunder teenagere) og kan tages når som helst i menstruationscyklus. Dosering: 1 tablet hurtigst muligt og ikke senere end 5 dage (120 timer) efter ubeskyttet sex eller svigtende prævention. Hvis du kaster op indenfor 3 timer efter du har taget tabletten, skal du tage en ny tablet hurtigst muligt. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed for ulipristalacetat eller et af de øvrige indholdsstoffer. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: ellaOne må ikke bruges som almindelig prævention og beskytter ikke mod seksuelt overførte infektioner. Nødprævention er ikke effektivt i alle tilfælde. ellaOne kan midlertidigt gøre almindelige hormonbaserede præventionstyper (såsom p-piller) mindre effektive. Hvis du bruger hormonbaseret prævention, skal du fortætte med dette efter at have taget ellaOne, men bruge kondom, hver gang du har sex, frem til næste menstruation. Må ikke bruges sammen med en anden nødpræventionspille, som indeholder levonorgestrel. Der foreligger nogen dokumentation for, at ellaOne kan være mindre effektivt ved stigende legemsvægt eller body mass index (BMI), men disse data er utilstrækkelige og ellaOne anbefales fortsat til alle kvinder uanset vægt eller BMI. Før du tager ellaOne: Kontakt apotekspersonalet, lægen eller sundhedspersonalet, ved forsinket menstruation, symptomer på graviditet (ømme bryster, morgenkvalme), ved svær astma eller alvorlig leversygdom. Tal med lægen eller apotekspersonalet, hvis du tager/har taget (inden for de seneste 4 uger): Medicin til behandling af epilepsi, tuberkulose, hiv, svampeinfektioner, naturlægemidler, der indeholder perikon (Hypericum perforatum). Efter du har taget ellaOne: Kontakt lægen, hvis du bliver gravid. Indeholder laktose: Bør ikke anvendes, hvis du ikke tåler visse sukkerarter. Graviditet: Bør ikke anvendes. ellaOne afbryder ikke en graviditet, hvis du allerede er gravid. Amning: Du må ikke amme i en uge efter at have taget ellaOne. Frugtbarhed: ellaOne påvirker ikke din frugtbarhed fremover. Hvis du har ubeskyttet sex, efter at du har taget ellaOne, vil det ikke forhindre graviditet. Brug kondom frem til menstruation. Trafikfarlighed: Hvis du bliver svimmel, døsig, får sløret syn og/eller manglende koncentration efter at have taget ellaOne, må du ikke køre bil eller betjene maskiner. Bivirkninger: Almindelige: Kvalme, mavesmerter eller ubehag, opkastning. Smertefuld menstruation, smerter i bækkenet, ømhed i brystet. Hovedpine, svimmelhed, humørsvingninger. Muskelsmerter, rygsmerter, træthed. Ikke almindelige: Diarré, halsbrand, luft i maven, tør mund. Usædvanlig eller uregelmæssig, kraftig/længerevarende menstruation, præmenstruelt syndrom, vaginal irritation eller udflåd, nedsat eller øget sexlyst. Hedeture. Appetitændringer, følelsesmæssig forstyrrelse, angst, ophidselse, søvnbesvær, søvnighed, migræne, synsforstyrrelser. Influenza. Akne, hudlæsioner, kløe. Feber, kulderystelser, alment ubehag. Sjældne: Smerter eller kløe i kønsorganerne, smerter under samleje, brist af cyste på æggestokkene, usædvanligt svag menstruation. Manglende koncentration, svimmelhed, rysten, desorientering, besvimelse. Usædvanlig fornemmelse i øjet, rødt øje, lysfølsomhed. Tør hals, smagsforstyrrelser. Kløende udslæt, tørst. Pakning: 1 stk. Se dagsaktuelle priser på www.medicinpriser. dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. NorLevo® 1,5 mg tabletter (levonorgestrel). Anvendelse: Nødpræventionsmiddel til nødsituationer for at undgå uønsket graviditet efter ubeskyttet samleje eller svigt af anden prævention. Dosering: 1 tablet hurtigst muligt, helst inden for 12 timer og ikke senere end 72 timer efter ubeskyttet samleje eller uheld med anden prævention. Hvis du tager/har taget (indenfor de seneste 4 uger) et af de lægemidler, der kan forhindre, at NorLevo virker korrekt, bør du muligvis anvende en anden type (ikke-hormonel) nødprævention (kobberspiral). Hvis dette ikke er muligt, eller hvis du ikke omgående kan tage til lægen, kan du tage en dobbeltdosis af NorLevo (dvs. 2 tabletter på samme tid). Hvis du kaster op inden 3 timer efter indtagelse af tabletten, bør du tage en ny tablet med det samme. Efter anvendelse af nødprævention anbefales det at anvende f.eks. kondom, sæddræbende creme eller pessar indtil starten af næste menstruationsperiode. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor levonorgestrel eller et af de andre indholdsstoffer. Advarsler og forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes: ved risiko for eller ved tidligere graviditet udenfor livmoderen (ektopisk graviditet), tidligere infektion i æggeledere (salpingitis), hvis du eller nogen i din familie er i risikogruppen for at danne blodpropper (trombose), ved fordøjelsessygdom, der påvirker føde- eller medicinoptagelse, svært nedsat leverfunktion eller alvorlig kronisk lidelse i fordøjelsesapparatet (f.eks. Morbus Crohn). Nødprævention må kun anvendes lejlighedsvis, må aldrig erstatte andre præventionsmidler, forhindrer ikke altid graviditet, beskytter ikke mod seksuelt overførte infektioner, kan føre til hormonel overbelastning og forstyrrelser i cyklus og kan IKKE afbryde en allerede indtrådt graviditet. Ved mistanke om graviditet, skal der laves engraviditetstest. Frugtbarhed vender sandsynligvis hurtigt tilbage efter behandling med NorLevo og brug af regelmæssig prævention bør fortsættes eller opstartes, så hurtigt som muligt. NorLevo bør kun anvendes én gang inden for hver menstruationscyklus. Du kan føle dig dårlig og evt. kaste op eller begynde at bløde, hvis du har taget for mange NorLevo. Du bør søge læge i sådanne tilfælde. Brug ikke NorLevo før den første menstruation (menarchen). Tal med lægen eller apotekspersonalet, hvis du tager/har taget (inden for de seneste 4 uger): Medicin, der indeholder phenytoin, barbiturater (f.eks primidon), carbamazepin, rifabutin, rifampicin, griseofulvin, ritonavir, ciclosporin samt naturmedicin indeholdende prikbladet perikum. NorLevo må ikke bruges sammen med lægemidler, der indeholder ulipristalacetat. Indeholder laktose: Bør ikke anvendes, hvis du ikke tåler visse sukkerarter. Trafikfarlighed: Hvis du oplever træthed og svimmelhed efter at have taget NorLevo, bør du ikke køre bil eller betjene maskiner. Graviditet: Du bør ikke tage NorLevo, hvis du er gravid. NorLevo kan ikke afbryde en eksisterende graviditet. Der er ikke risiko for fosterskader, hvis normal dosering er fulgt, men du bør kontakte lægen, hvis du er blevet gravid efter at have taget NorLevo. Amning: NorLevo kan anvendes. Det anbefales at amme umiddelbart før tabletten tages samt at undgå at amme i mindst 8 timer efter indtagelsen. Bivirkninger: Meget almindelige: Svimmelhed, hovedpine, kvalme, mavesmerter, brystspænding, forsinkelse af menstruation, kraftig menstruation, blødning og smerter i livmoderen, træthed. Almindelige: Opkastning, diarré, smertefuld menstruation. Hyppighed ikke kendt: Blodpropper. Allergiske reaktioner som opsvulmet hals og ansigt, samt hududslæt. Pakning: 1 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. April 2017 Canesten® (clotrimazol) kombinationspakning med 1 vaginaltablet og 20g creme. 1 vaginaltablet indeholder 500 mg clotrimazol og 1 g creme indeholder 10 mg/g clotrimazol. Virkning og anvendelse: Vulvitis og vaginitis forårsaget af clotrimazolfølsomme mikroorganismer hovedsagelig gærsvampe (Candida albicans). Canesten kan bruges mod svampeinfektion i skeden og de ydre kønsorganer, der skyldes mikroorganismer, som Canesten virker på. Dosering (voksne og børn over 12 år): 1 dags behandling: Én vaginaltablet 500 mg anbringes dybt i skeden ved sengetid som engangsdosis. Vaginaltabletten indføres ved hjælp af applikatoren i pakningen. Under graviditet bør vaginaltabletten indføres med fingrene og uden brug af applikator for at undgå at beskadige cervix. Af praktiske hensyn bør behandling undgås under menstruation. Ved symptomer på huden omkring skedeåbningen (vulvitis) appliceres cremen 2-3 gange dagligt, direkte med fingrene på det inficerede område og der fortsættes i 1-2 uger. Da vagina og vulva som regel begge er angrebne, bør der foretages en kombineret behandling af begge områder. Seksualpartner bør kun behandles, hvis der er symptomer (f.eks. kløe og rødme), og efter samråd med lægen. Hvis symptomerne varer ved i mere end 7 dage kontaktes lægen. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes af børn under 12 år. Bør ikke anvendes til børn og unge kvinder under 15 år samt ej heller til postmenopausale kvinder eller ved gentagne betændelser inden for 2 måneder – uden tilsyn af læge. Lægen kontaktes også ved feber (temperaturer over 38°C), smerter i den nedre del af maven, rygsmerter, ildelugtende udflåd, kvalme, blødning fra skeden og/eller samtidige smerter i skulderen. Der må ikke bruges tamponer, intravaginal udskylning, sæddræbende midler eller andre produkter, der anvendes i skeden under behandling med Canesten. Undgå vaginalt samleje under behandling med Canesten, da infektion kan overføres til partneren, og sikkerheden af latexprodukter som kondom og pessar kan være nedsat. Kontraindikationer: Canesten må ikke benyttes ved overfølsomhed over for clotrimazol eller nogle af hjælpestofferne. Brug af anden medicin: Rådfør med læge hvis du anvender tacrolimus og sirolimus (immunosuppressiv medicin). Samtidig anvendelse af Canesten kan øge virkningen af disse stoffer, og din læge skal derfor følge din behandling. Graviditet: Af sikkerhedsmæssige årsager anbefales det ikke at anvende Canesten i det første trimester af graviditeten. Hvis du anvender Canesten, mens du er gravid, må du ikke bruge applikatoren (indføringshylsteret). Indsæt derfor vaginaltabletten med fingrene. Det anbefales generelt at spørge din læge eller dit apotek til råds hvis du er gravid og tager medicin. Amning: Canesten bør generelt ikke anvendes under amning. Bivirkninger: Ikke almindelige: Kløe, udslæt, stikkende/ brændende fornemmelse, irritation, ubehag/smerte. Sjældne: Allergiske reaktioner. Hyppighed ikke kendt: Afskalning, rødme, blærer / ødem, mavesmerter, bækkensmerter, vaginalblødning. Pakninger: Kombinationspakning m. vaginaltablet 500 mg 1 stk. + creme 1% 20 g. Indehaver af markedsføringstilladelsen: Bayer A/S, Arne Jacobsens Allé 13, 2300 København S. Tlf: 45 23 50 00. Produktresumeet er forkortet i forhold til det af Sundhedsstyrelsen godkendte produktresume af 3. marts 2017. Læs oplysningerne i indlægssedlen og på emballagen før anvendelse. L.DK.MKT.03.2017.1966. Orlistat Sandoz®, hårde kapsler 60 mg Det aktive lægemiddelstof (orlistat) i Orlistat Sandoz® er sammensat, så det fastholder fedtet i fordøjelsessystemet. Orlistat Sandoz® forhindrer derved kroppen i at optage omkring en fjerdedel af fedtet i kosten. I stedet forlader fedtet kroppen med afføringen. Anvendelse: Vægttab hos overvægtige voksne med body mass index (BMI) på mindst 28. Skal kombineres med en let diæt med lavt kalorie- og fedtindhold. Dosering: Voksne (18 år og derover): Den anbefalede dosis af Orlistat Sandoz® er én 60 mg kapsel tre gang dagligt. Der bør højst indtages tre 60 mg kapsler i løbet af 24 timer. Behandlingens varighed må ikke overskride 6 måneder. Kapslerne bør tages med vand lige før, under eller op til 1 time efter hvert hovedmåltid. Hvis et måltid springes over eller ikke indeholder fedt, skal man ikke tage en dosis orlistat. Hvis du ikke har tabt dig efter 12 ugers behandling med Orlistat Sandoz®, bør du konsultere lægen eller apoteket. Det kan være nødvendigt at afbryde behandlingen. Kost og motion er vigtige elementer i et vægttabsprogram. Det anbefales at starte et kost- og motions-program før indledning af behandling med Orlistat Sandoz® og at fastholde dette efter endt behandling. Dette lægemiddel er ikke beregnet til børn og unge under 18 år. Kontraindikationer: Orlistat Sandoz® må ikke anvendes ved: Overfølsomhed over for orlistat eller over for et flere af hjælpestofferne. Samtidig behandling med lægemidlet ciclosporin (anvendes efter organtransplantation, ved svær leddegigt og visse alvorlige hudsygdomme). Kroniske malabsorptionssyndrom (problemer med at optage næring fra føden). Kolestase (tilstand, hvor udstrømningen af galde fra leveren er blokeret). Graviditet. Amning. Samtidig behandling med lægemidlet warfarin eller anden blodfortyndende medicin. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Behandlingen med orlistat kan potentielt nedsætte optagelsen af fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K). Derfor bør du indtage et multivitamintilskud ved sengetid. Kontakt lægen inden anvendelse af Orlistat Sandoz® hvis du har sukkersyge eller en nyresygdom. Kontakt lægen når du tager Orlistat Sandoz® hvis du oplever blødning fra endetarmen eller hvis du tager medicin mod forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol, da du måske skal have justeret din dosis. Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion: Tag ikke Orlistat Sandoz® sammen med flg. lægemidler: Ciclosporin, warfarin eller anden blodfortyndende medicin. Tal med lægen eller apotekspersonalet, før du begynder at tage Orlistat Sandoz®, hvis du tager: Medicin for sygdomme i skjoldbruskkirtlen (levothyroxin), da du måske skal have justeret din dosis og tage din medicin på et andet tidspunkt af dagen. Medicin mod epilepsi, da enhver ændring i hyppighed og alvor af dine kramper skal drøftes med din læge. Acarbose (et lægemiddel, som anvendes til behandling af type 2-sukkersyge). Orlistat Sandoz® anbefales ikke til personer, der tager acarbose. Amiodaron mod forstyrrelser i hjerterytmen. Medicin mod depression, psykiatriske lidelser eller angst. Medicin til behandling af hiv. Det er vigtigt, at du rådfører dig med lægen, inden du tager Orlistat Sandoz, hvis du er i behandling for hiv. Graviditet og amning: Brug af supplerende præventionsmetode anbefales for at forhindre at p-piller evt. ikke virker, som f.eks. i tilfælde af svær diarré. Orlistat Sandoz® må ikke anvendes under graviditet eller amning.Pligttekst til forbrugeren Bivirkninger: De fleste almindelige bivirkninger ved Orlistat Sandoz® skyldes medicinens virkemåde. Det er muligt at nedsætte de gener, der skyldes kosten, ved at spise fedtfattigt. Meget almindelige bivirkninger: Luftafgang fra tarmene med eller uden olieholdigt indhold, pludselig trang til afføring, afføring med fedt- eller olieindhold, løs afføring. Almindelige bivirkninger: Mavepine, ufrivillig afføring, tyndtflydende afføring, hyppig afføringstrang, uro. Udlevering: Orlistat Sandoz® kan købes i håndkøb på apoteket. Pakninger

  |  41


og Priser pr. 05.12.2016: 60 mg 84 stk 382,60 kr., 126 stk. 450,35 kr. Spørg efter de dagsaktuelle priser på apoteket eller se på dem på www.medicinpriser.dk Læs vejledningen i pakningen grundigt inden brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresumé dateret 26. maj 2016. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos markedsføringstilladelsesindehaver: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, tlf.: 63 95 10 00, www.sandoz.dk Pamol® tabletter, 500 mg (paracetamol). Anvendelse: Svage smerter. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Voksne: 2 tabletter (1000 mg) 3-4 gange i døgnet, i nogle tilfælde er 1 tablet (500 mg) 3-4 gange i døgnet tilstrækkeligt. Max. 8 tabletter (4 g) pr. døgn. Børn under 15 år: Bør ikke gives til børn under 4 år. Børn, der vejer 17-25 kg (4-7 år): ½ tablet (250 mg) 3 gange i døgnet, børn, der vejer 25-40 kg (7-12 år): ½ -1 tablet (250-500 mg) 3 gange i døgnet, børn, der vejer over 40 kg (ca. 12 år): 1-2 tabletter (500-1000 mg) 3 gange i døgnet. 1000 mg paracetamol 3 gange i døgnet må kun gives til børn, som vejer 67 kg eller mere. Den totale dosis paracetamol må ikke overstige 45 mg/kg/dag for børn. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for paracetamol eller et eller flere af de øvrige indholdsstoffer. Ved svært nedsat leverfunktion. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed: Ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, svært nedsat nyrefunktion, fejlernæring. Bør ikke tages samtidig med anden medicin, der indeholder paracetamol. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, metoclopramid, domperidon, colestyramin, carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, rifampicin, perikon, blodfortyndende medicin, diflunisal eller anden medicin, der påvirker leveren. Overdosering: Optræder inden for de første 24 timer. Kan vise sig ved kvalme, opkastning, appetitløshed, bleghed, mavesmerter. Selvom de nævnte symptomer ikke opleves, skal læge eller skadestue straks kontaktes. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bør ikke anvendes i længerevarende perioder, i høje doser eller i kombination med anden medicin under graviditeten. Bivirkninger: Sjældne: Allergisk reaktion (kan være alvorlig), udslæt, nældefeber, påvirkning af leveren (kan være alvorlig). Meget sjældne: Allergisk reaktion med hævelser i ansigt og tunge, vejrtrækningsbesvær og besvimelse (alvorlig). Blodsygdomme, som kan resultere i næseblod og blødning fra tandkødet, blå mærker eller øget modtagelighed for infektioner. Nyreskade (ved langtidsbehandling). Pakninger: 12 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Januar 2017 Pamol® Flash dispergible tabletter, 250 mg (paracetamol). Anvendelse: Svage til moderate smerter. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Denne formulering er kun egnet til børn, der vejer 13 til 50 kg (ca. 2 til 15 år). Anbefalet daglig dosis: ca. 60 mg/kg fordelt på 4 eller 6 doser, det vil sige ca. 15 mg/kg hver 6. time eller 10 mg/kg hver 4. time. Den totale dosis paracetamol bør ikke overstige 80 mg/kg/dag for børn, der vejer under 37 kg og 3 g daglig for voksne og børn, der vejer 38 kg eller mere. Svært nedsat nyrefunktion: Mindst 8 timers interval mellem 2 doser. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for paracetamol eller et eller flere af de øvrige indholdsstoffer. Ved svært nedsat leverfunktion. Ved fenylketonuri (PKU, Føllings sygdom), pga. aspartam indhold. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed: Voksne der vejer mindre end 50 kg. Ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, fejlernæring, dehydrering, svært nedsat nyrefunktion. Bør ikke tages samtidig med anden medicin, der indeholder paracetamol. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, rifampicin, perikon, domperidon, metoclopramid, colestyramin eller blodfortyndende medicin. Overdosering: Optræder inden for de første 24 timer. Kan vise sig ved kvalme, opkastning, appetitløshed, bleghed, mavesmerter. Selvom de nævnte symptomer ikke opleves, skal læge eller skadestue straks kontaktes. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bør ikke anvendes i længerevarende perioder, i høje doser eller i kombination med anden medicin under graviditeten. Bivirkninger: Sjældne: Påvirkning af leveren (kan være alvorlig). Meget sjældne: Hudreaktioner: Udslæt med kløe, allergisk reaktion med væskeophobning i slimhinder og hud især ved ansigt og tunge eller vejrtrækningsbesvær (alvorlig). Enkeltstående tilfælde: Blodsygdomme, som kan resultere i næseblod og blødning fra tandkødet eller øget modtagelighed for infektioner. Pakninger: 12 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Januar 2017 Kodimagnyl® ikke-stoppende “DAK” filmovertrukne (1 tablet indeholder 9,6 mg codeinphosphathemihydrat, 500 mg acetylsalicyl¬syre og magnesiumhydroxid, tungt svarende til 150 mg magnesiumoxid). Anvendelse: Svage smerter. Dosering: 1 - 2 tabletter, højst 4 gange daglig. Bør ikke anvendes til børn under 12 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Til børn under 12 år med feber. Ved overfølsomhed overfor acetylsalicylsyre, codein, magnesiumhydroxid eller et eller flere af hjælpestofferne, ved tidligere allergiske eller astma-lignende symptomer ved brug af smertestillende medicin (NSAID eller salicylater), mavesår eller blødningstendens (f.eks. pga. K-vitaminmangel, blødersygdom eller lavt antal blodplader), svært nedsat lever-, nyre- eller hjerte-funktion, graviditet i 7. - 9. måned. Til smertelindring hos børn og unge (i alderen 0-18 år) efter fjernelse af mandler eller polypper på grund af anstrengt vejrtrækning under søvn. Kvinder der ammer. Hvis du omdanner codein til morphin meget hurtigt. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Astma, vejrtrækningsbesvær, bronkitis med rigeligt opspyt, hoste med slim eller allergiske lidelser, tendens til smerter og ubehag fra maven f.eks. mavesår eller en stofskiftesygdom. Kontakt lægen ved: hyppige eller daglige hovedpineanfald, langsom eller overfladisk åndedræt, forvirring, søvnighed, små pupiller, kvalme, opkastning, forstoppelse, appetitløshed eller hvis du skal opereres. Kontakt læge eller apotekspersonalet, hvis du tager medicin mod: for megen mavesyre, depression, hyppig vandladning (tolterodin), infektion (rifampicin, tetracyclin, flourquinoloner, urinsur gigt (probenecid), visse former for gigt og kræft (methotrexat), højdesyge og grøn stær (acetazolamid), epilepsi (valproat, acetazolamid), medicin til behandling af sukkersyge, blodfortyndende medicin (warfarin, phenprocoumon, abciximab, tirofiban, eptifibatid, clopidogrel, heparin), visse typer hjertemedicin (betablokkere, calciumantagonister, ACE-hæmmere, quinidin), vanddrivende medicin (furosemid, spironolacton), smertestillende medicin (NSAID, opioider), vaccine mod skoldkopper, ginkgo biloba, binyrebarkhormoner, beroligende medicin eller sovemedicin. Samtidig indtagelse af alkohol kan virke sløvende. Langvarig brug til ældre bør undgås. Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Hvis du har mistanke om overdosering, bør du straks søge læge. Graviditet og amning: Graviditet: Bør ikke anvendes af kvinder, der planlægger at blive gravide. Må ikke anvendes de sidste 3 måneder af graviditeten. Må kun anvendes efter aftale med lægen i de første 6 måneder af graviditeten. Amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Blodet er længere tid om at størkne; mavesmerter; halsbrand; sure opstød. Almindelige: Vejrtrækningsbesvær hos astmatikere; tendens til blødninger; hovedpine; søvnløshed; kvalme; irritation samt smerter eller ubehag fra den øvre del af mave-tarmkanalen; opkast; forstoppelse; diarré; nældefeber. Ikke almindelige: Pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion), kan være livsfarligt; skjulte indre blødninger; blodigt opkast, sort afføring på grund af blødning i mave-tarmkanalen; svimmelhed; sløvhed; tinnitus; astma; udslæt; svedtendens; løbende næse; træthed. Sjældne: Hjerneblødning; kraftige blødninger fra den øvre del af mave-tarmkanalen eller hul på tarmen; åndenød; forstyrrelse i nyrefunktionen; allergisk reaktion med væskeophobning i slimhinder og hud især ved læber og hals; gulsot hos patienter med medfødt glucose-6-phosphat dehydrogenase; svækket vejrtrækning; blåfarvning af læber og negle; bleghed og træthed pga. blodmangel; forbigående tab af hørelsen; forhøjede levertal; lavt blodsukker; lavt blodtryk; opstemthed. Priser og pakninger: 10 stk. og 20 stk. For dagsaktuelle priser (20 stk.) se www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk Oktober 2016 Ipren® 200 mg filmovertrukne tabletter (ibuprofen). Anvendelse: Svage smerter. Dosering: Voksne: 1-2 tabletter, højst 6 tabletter i døgnet. Bør ikke anvendes til børn under 15 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor ibuprofen eller et eller flere af indholdsstofferne. Ved samtidig anvendelse af acetylsalicylsyre, COX-2 hæmmere, andre NSAID-præparater. Tidligere blødning fra mave-tarmkanalen eller hul på tarmen i forbindelse med behand-ling med smertestillende lægemidler (NSAID). Ved aktivt eller tidligere mavesår, blødning fra mave-tarmkanalen, sår på tolvfingertarmen, blødende tyktarmsbetændelse eller Crohns sygdom. Tidligere astma eller vejrtrækningsbesvær, væskeophobning under huden især ved læber og hals, nældefeber eller en allergisk reaktion efter du har været i behandling med acetylsalicylsyre eller andre smer-testillende lægemidler (NSAID). Ved tendens til blødninger eller svært nedsat hjerte-, lever- eller nyrefunktion. Under graviditet i 7. – 9. måned. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Tidligere slagtilfælde eller risiko for dette, ukontrolleret forhøjet blodtryk, hjertesvigt, sukkersyge, bindevævs-sygdom (SLE) eller hvis du er ældre. Samtidig anvendelse af blodfortyndende medicin (warfarin, phenprocoumon, heparin, acetylsalicylsyre). Hjertemedicin (digoxin, abciximab, tirofiban, integrelin, clopidogrel, ACE hæmmere). Medicin mod forhøjet blodtryk (betablokkere). Vanddrivende medicin (furosemid, thiazid). Acetylsalicylsyre, NSAID inkl. COX-2 hæmmere. Medicin mod leddegigt, svær psoriasis eller kræft (methotrexat). Medicin mod mani og depression (lithium og SSRI). Medicin mod hud- eller øjensygdomme eller behandling i forbindelse med organtransplantationer (ciclosporin og tacrolimus). Binyrebarkhormoner. Medicin mod HIV (zidovudin). Medicin mod infektioner (aminogly-kosider). Ginkgo biloba. Risikoen øges ved brug af høje doser og ved længere tids brug. Den anbe-falede dosis og behandlingstid bør ikke overskrides. Ved smerter i den øverste del af maven (mave-sår) eller blødning fra mave-tarmkanalen stoppes behandlingen, og læge eller skadestue kontaktes. Kontakt læge: Ved usædvanlige mavesmerter, ændret afføring, halsbrand m.m. Ved hyppige eller daglige hovedpineanfald. Behandling med Ipren® kan give en let nedsat nyrefunktion, og en nyre-funktionsundersøgelse før og under behandlingen bør foretages, da der er risiko for akut nyresvigt. Bør ikke anvendes af kvinder, der planlægger at blive gravide. Graviditet og amning: Graviditet: Må ikke anvendes i de sidste tre måneder af graviditeten. Bør kun anvendes på tvingende indikation under første og andet trimester af graviditeten. Amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Meget al-mindelige: Sure opstød/halsbrand, diaré. Almindelige: Blodigt opkast og/eller afføring på grund af blødning fra mave-tarmkanalen. Mavesmerter, luft i maven, træthed. Kvalme og opkastninger, smer-ter og ubehag fra maven, fordøjelsesbesvær, forstoppelse, mavekramper, mild forbigående hoved-pine, svimmelhed, øresusen, udslæt, væskeophobning i kroppen, ophobning af urinstof og kreatinin i blodet. Ikke almindelige: Nedsat hjertefunktion (hos patienter med i forvejen nedsat hjertefunktion), mavesår eller sår på tolvfingertarmen med blødning og/eller hul på mave-tarmvæg, ændring i blo-dets sammensætning som kan medføre feber og tendens til betændelse, kvalme, opkastninger, almen sløjhed og aftagende urindannelse på grund af akut nyresvigt, smerter, feber, blod i urinen og skummende urin, evt. hævelse i ansigt, på hænder og fødder på grund af nyreskade, akut aller-gisk reaktion med væskeophobning i slimhinder og hud især ved læber og hals, hallucinationer, leverbetændelse, mundbetændelse med sår, gulsot, forværring af astma, vejrtrækningsbesvær. Halsbrand, blodmangel, prikkende og snurrende fornemmelse i huden, nældefeber, kløe, mindre blødning i hud og slimhinder, lysfølsomhed, snue, søvnløshed, nervøsitet, rastløshed, forhøjet blod-tryk, synsforstyrrelser, påvirkning af hørelsen, ændrede levertal, sygdomme med betændelse i mave eller tarm. Sjældne: Hovedpine, rygsmerter, nakkestivhed, svimmelhed, almen sløjhed og eventuelt feber på grund af meningitislignende tilstand hos patienter med bindevævssygdom, nyrepåvirkning, betændelse i synsnerven (optisk neurit), leverforgiftning. Sløvhed, meget langsomme ufrivillige vri-dende bevægelser, hududslæt med blærer, kvalme, utilpashed, muskelsvaghed og forvirring på grund af for lidt natrium i blodet, kulderystelser, feber på grund af overfølsomhed over for Ipren®, depression, forvirring, koncentrationsbesvær, besvær med at opfatte eller reagere på hvad der fo-regår. Meget sjældne: Akut forværring af vejrtrækningsproblemer, voldsomme mavesmerter og feber på grund af betændelse i bugspytkirtlen, hudlidelser med kraftig hudafskalning, hududslæt, ånde-drætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) på grund af overfølsomhed (anafylaktisk shock), leverskader især ved langtidsbehandling, leversvigt. Pakning: 20 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 75 66 40. www.takeda.dk Ipren® (Ibuprofen) gel 5 %. Anvendelse: Smertestillende og betændelsesdæmpende. Dosering: Smør et tyndt lag gel på det aktuelle hudområde højst 3 gange daglig. Massér forsigtigt til gelen er trængt helt ind i huden. Husk at vaske hænder efter endt påsmøring. Voksne: 9 – 10 g gel daglig er ofte tilstrækkeligt. Daglig dosis bør ikke overskride 15 g gel. Behandlingen bør ikke vare mere end 1 uge, medmindre lægen har angivet andet. Børn: Lægemidlet bør ikke anvendes til børn under 15 år. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for ibuprofen eller et af de øvrige indholdsstoffer. Ved astma eller anden vejrtrækningsbesvær, væskeophobning under huden især ved læber og hals, nældefeber eller en allergisk reaktion efter behandling med acetylsalicylsyre eller andre smertestil-lende lægemidler (NSAID). På skadet hud (f.eks. ved eksem, akne, betændelse, åbne sår). Under tætsluttende bandage. Under graviditet i 3. trimester. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Behandling bør afbrydes, hvis der kommer ud-slæt. Behandlingsperioden bør ikke overskrides. Undgå direkte sollys eller solarielys på det behand-lede hudområde. Ipren® gel kan gøre det sværere at blive gravid. Tal med lægen, hvis du ønsker at blive gravid. Bør ikke

42  |  Vinter på apoteket 2018


anvendes samtidig med anden på medicin på huden. Kontakt lægen, skade-stuen eller apoteket, hvis du har brugt mere Ipren® gel, end der står her, eller mere end lægen har foreskrevet, og du af den grund føler dig utilpas. Tag pakningen med. Indeholder denatureret sprit og propylenglycol. Påvirker ikke arbejdssikkerheden eller evnen til at færdes sikkert i trafikken. Gra-viditet og amning: Må kun anvendes efter aftale med lægen. Bivirkninger: Lokale hudreaktioner. Almindelige: Rødme af huden, kløe, eksem. Sjældne: Alvorlige: Vejrtrækningsbesvær ved overføl-somhed over for acetylsalicylsyre, hudreaktioner med bl.a. kraftig afskalning af huden. Ikke alvorlige: Feber og udslæt i ansigt samt på arme og ben, mavesmerter. Meget sjældne: Alvorlige: Væskeop-hobning under huden især ved læber og hals, allergiske reaktioner (anafylaktiske reaktioner), på-virkning af nyrerne. Pakninger: 50g og 100g. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt.Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 75 66 40. www.takeda.dk Kinin DAK filmovertrukne tabletter 100 mg (quininhydrochlorid). Anvendelse: Kinin DAK (herefter kaldet Kinin) bruges til behandling af natlige lægkramper og virker ved at dæmpe muskelaktiviteten. Dosering: Voksne: 1 – 2 tabletter ved sengetid. Ældre: Det kan være nødvendigt at nedsætte dosis. Tal med lægen. Brug til børn: Anvendes kun til børn under 15 år efter lægens anvisning. Tegn på overdosering er hovedpine, døvhed, øresusen, svimmelhed, synssvækkelse, kvalme, opkastning, diaré, mavesmerter, hurtig puls, manglende koordinering af bevægelser, prikkende fornemmelse, nyrepåvirkning, nedsat vandladning, forstyrrelser i hjerterytmen, forstyrrelser i hjernefunktionen, for lavt blodtryk, besvimelse, åndedrætsophør, koma, hjertestop. Må ikke anvendes: Ved allergi over for quinin, quinidin eller et af de øvrige indholdsstoffer. Ved arvelig blodsygdom (glucose-6-phosphat dehydrogenase mangel (G6PD)) eller alvorlig muskelsygdom (myasthenia gravis). Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt lægen inden du tager Kinin, hvis du har: Astma, ure-gelmæssig hjerterytme eller forstyrrelse i hjertets elektriske impulser, blodmangel med hæmoglobin i urinen, som medfører mørkfarvning af urinen (black water fever), betændelse i synsnerven, øre-susen (tinnitus), for lavt blodsukker. Tal med din læge, hvis du tager: Medicin mod psykiske lidelser eller ufrivillige bevægelser (pimozid, droperidol), medicin mod malaria (mefloquin, chloroquin), medi-cin mod tuberkulose (rifampicin), medicin mod HIV-virus (ritonavir, saquinavir), medicin mod for me-get mavesyre (der indeholder aluminium), medicin mod mavesår (cimetidin), hjertemedicin (digoxin, flecainid, amiodaron), blodfortyndende medicin (warfarin), medicin, der undertrykker immunforsvaret (ciclosporin), medicin mod gigt (guldforbindelser), kapsler med vaccine mod tyfus. Graviditet og amning: Hvis du er gravid eller ammer, har mistanke om, at du er gravid, eller planlægger at blive gravid, skal du spørge din læge eller apotekspersonalet til råds, før du tager dette lægemiddel. Gra-viditet: Hvis du er gravid, må du kun tage Kinin efter aftale med lægen. Amning: Når du ammer, må du gerne tage Kinin. Kinin går over i modermælken, men det er ikke sandsynligt, at det vil skade dit barn. Bivirkninger: Ikke almindelige bivirkninger : Alvorlige: Ekstremt lavt sukkerindhold i blodet, blindhed, påvirkning af hørelsen, påvirkning af vejrtrækningen. Ikke alvorlige: Kvalme, opkastning, synkebesvær, mavesmerter, diarré, synsforstyrrelser, uklarhed, forvirring, desorientering, ophidselse. Sjældne bivirkninger : Alvorlige: Ekstremt lavt indhold af hvide blodlegemer, blodmangel, påvirkning af hjerterytmen, nyrepåvirkning, leverpåvirkning, åndedrætsbesvær, forværring af astmasymptomer. Ikke alvorlige: Astma, ekstrem træthed, feber, svimmelhed, besvimelse, rastløshed, forvirring, ho-vedpine, lysfølsomhed, allergisk hudreaktion, udslæt, rødmen, kløe, betændelse i blodkar, øget svedtendens, væskeophobninger i ansigtet. Meget sjældne bivirkninger : Hudreaktion med kraftig afskalning og afstødning af huden. Bivirkninger, hvor hyppigheden ikke er kendt : Alvorlige: Vedva-rende høreskader. Ikke alvorlige: For højt sukkerindhold i blodet, for højt insulinindhold i blodet. Pakning: 100 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 75 66 40. www.takeda.dk Treo® og Treo Citrus® (500 mg acetylsalicylsyre og 50 mg caffein) Brusetabletter.Pakninger og priser: 10 stk. ikke apoteksforbeholdt, 20 stk. håndkøb og 60 stk. er receptpligtig. Må ikke udleveres til personer under 18 år. Se dagsaktuel pris på medicinpriser.dk. Virkning: Bruges mod migræne samt svage smerter f.eks. hovedpine, muskel- og ledsmerter, menstruationssmerter og tandpine. Advarsler og forsigtighedsregler: Tag ikke Treo, hvis du er overfølsom over for acetylsalicylsyre, caffein eller et eller flere af de øvrige indholdsstoffer, tidligere har fået allergiske symptomer eller astma ved brug af smertestillende medicin mod f.eks. hovedpine og gigtsmerter (f.eks. acetylsalicylsyre, ibuprofen og diclofenac), har mavesår, har tendens til blødning f.eks. på grund af K-vitaminmangel, blødersygdom eller lavt antal blodplader, har dårlig lever, nyrer eller dårligt hjerte, eller er gravid i 7.-9. måned. Tal med lægen, inden du tager Treo, hvis du har astma, vejrtrækningsbesvær, bronkitis, hoste med slim eller allergiske lidelser; har tendens til smerter og ubehag fra maven eller tarmen f.eks. mavesår; har nedsat lever- eller nyrefunktion; har en stofskiftesygdom; tager anden medicin mod smerter; tager blodfortyndende medicin. Hvis du er over 65 år skal du undgå langvarig brug af Treo på grund af risiko for blødning i mave-tarmkanalen. Hvis du tager Treo mod hovedpine i længere tid (mere end 10 dage om måneden i mere end 3 måneder), kan din hovedpine blive værre og hyppigere. Graviditet: Du må ikke tage Treo i de sidste 3 måneder før forventet fødsel. Du må kun tage Treo i de første 6 måneder af graviditeten efter aftale med lægen. Amning: Kan anvendes. Treo går over i mælken, men det er ikke sandsynligt, at det vil skade dit barn. Bivirkninger: Almindelige: Hurtig puls, øget blødningstendens, rysten, søvnløshed, uro, mave-/ tarmgener som f.eks. blødning, kvalme, opkastning, diarré, halsbrand. Ikke almindelige: Svimmelhed, tinnitus, mave-/tarmsår, svedtendens, overfølsomhedsreaktioner (nældefeber, snue). Sjældne: Blødning fra hud og slimhinder og blå mærker pga. forandringer i blodet (for få blodplader). Vejrtrækningsbesvær og astmalignende anfald. Forstyrrelser i nyrefunktionen. Frekvens ikke kendt: Reyes syndrom hos børn, blodmangel, hovedpine, dosisrelateret midlertidigt tab af hørelsen, træthed. Dosering: Voksne: 1-2 brusetabletter opløst i ½ glas vand 1-4 gange daglig. Børn: Bør ikke bruges af børn under 15 år uden lægens anvisning og må ikke bruges af børn og unge med febersygdom. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Januar 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Nicorette® (nicotin) QuickMist, mundhulespray 1 mg nikotin/spray til behandling af tobaksafhængighed gennem lindring af nikotintrang og abstinenssymptomer. Må ikke bruges ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Sukkersygepatienter bør kontrollere deres blodsukker oftere pga. øget insulinoptagelse ved rygeafvænning. Nikotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer/være dødelig hos små børn. Ram ikke øjnene, når der sprayes. Mundhulesprayen indeholder små mængder alkohol. Bør ikke bruges til børn u. 18 år eller af gravide/ammende uden lægens anb. Risikoen bør dog altid afvejes over for fortsat rygning. Evt. skal produktet bruges umiddelbart efter amningen. Bivirkninger: Ved rygeophør generelt kan abstinenssymptomer som nedtrykthed, søvnforstyrrelser, uro og irritabilitet opstå. Desuden ses allergiske reaktioner hos disponerede personer. Som regel ses irritation i mundhule/hals, mundsår, tandkødsblødning samt hoste og hikke i den tidlige fase af behandlingen. Hikke, hovedpine, kvalme, irritation i halsen, lokale virkninger så som en brændende følelse, betændelse i munden, ændringer i smagssansen, mundtørhed eller øget mængde spyt, sure opstød, halsbrand, smerter eller ubehag i maven, opkastning, luftafgang fra tarmen eller diarré, træthedsfølelse, overfølsomhed (allergi), snurrende, prikkende fornemmelse. Dosering: Spis og drik ikke, mens mundhulesprayen anv. Hvis der normalt ryges 15 cig. dgl. skal der bruges 1-2 pust mindst 15 x dgl. Der kan bruges op til 4 pust/t, men max. 2 pust pr. dosering og max. 64 pust/døgn. Uge 7-12: Nedsæt antal pust pr. dag, så der i uge 12 ikke bruges mere end 4 pust/dag. Anv. af mundhulespray bør ophøre, når forbruget er nedsat til 2-4 pust pr. dag. Regelmæssig brug ud over 6 måneder anb. ikke. Pakninger: 1 dispenser a 13,2 ml (150 pust) og 2 dispensere a 13,2 ml (2 x 150 pust). Ikke apoteksforbeholdt. Dispenseren er børnesikret. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com April 2016 Nicorette® INVISI Plaster Nicorette® bruges til beh. af tobaksafhængighed gn. lindring af nikotintrang og abstinenssymptomer. Anb. brug max. 1 år. Må ikke bruges ved overfølsomhed overfor indholdsstofferne. Bør bruges med forsigtighed af personer med sukkersyge eller sensitiv/betændt hud/eksem. Nikotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer eller være dødelig hos børn. Bør ikke bruges af gravide/ammende uden lægens anb. eller til børn u. 15 år. Bivirkninger: Kløe, hovedpine, nældefeber, udslæt, hævelse, overfølsomhed, prikkende, snurrende fornemmelse eller følelsesløshed i huden, hjertebanken, rødmen, muskelsmerter i nærheden af plastret, kraftesløshed og svaghed, ubehag og træthed, brystsmerter og ubehag i brystet, kraftig sveden, åndenød, åndedrætsbesvær, hurtig puls, allergisk reaktion, besvimelse. Dosering: Dagsplastre 15,75 mg, 23,62 mg og 39,37 mg nikotin (10 mg/16 timer, 15 mg/16 timer og 25 mg /16 timer). 25 mg plaster dgl. i 8 uger, derefter 15 mg plaster dgl. i 2 uger og endelig 10 mg plaster dgl. i 2 uger. Placeres på et ubehåret, ulæderet hudområde og fjernes igen ved sengetid. Brugen bør normalt ophøre efter 6 mdr. I komb. m. Nicorette tyggegummi, Cooldrops sugetabletter, Microtab resoribletter, QuickMist mundhulespray eller inhalator: 25 mg plaster sm. m. 5-6 stk. 2 mg tyggegummi/sugetabletter/resoribletter, 1-2 pust mundhulespray hver 30-60 min. eller 4-5 inhalatorpropper dgl. i 8 uger. Nedtrapning: et 15 mg plaster dgl. i 2 uger, efterfulgt af et 10 mg plaster dgl. i 2 uger - i begge tilfælde suppleres med samme antal tyggegummi/sugetabletter, resoribletter, pust mundhulespray eller inhalatorpropper. Eller: Brugen af plastre stoppes, og brugen af tyggegummi/sugetabletter/resoribletter/ mundhulespray/inhalatorpropper nedtrappes gradvist over 12 mdr. Pakninger: 25 mg/16 timer, 7 og 14 stk. – 15 mg/16 timer, 7 og 14 stk. - 10 mg/16 timer, 14 stk. Læs indlægssedlen på www.indlaegsseddel.dk for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Januar 2016. Nicotinell (nikotin) tyggegummi (tg). Anvendelse: Til behandling af tobaksafhængighed ved at lette nikotintrang og -abstinenser ved tobaksafvænning eller ved rygereduktion. Dosering: Dosis bør vælges ud fra brugerens nikotinafhængighed, dog højst 15 stk. a 4 mg pr. dag eller 25 stk. a 2 mg pr. dag. Behandlingstiden er individuel. Brug ud over 1 år anbefales ikke. Det anbefales at søge rådgivning fra læge eller på apoteket. Frigiver nikotin ved tygning, hvorfor korrekt tyggeteknik er vigtig. Forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for nikotin, hjælpestoffer eller af ikke-rygere. Bør ikke anvendes af børn under 18 år samt under graviditet og amning uden lægens anvisning. Forsigtighed udvises hos patienter, der for nyligt har haft hjertesvigt eller hjertestop, hjertesygdomme, for højt blodtryk, sukkersyge, overaktiv skjoldbruskkirtel, overaktive binyrer, har alvorligt svækket nyre- og/eller leverfunktion eller mavesår. Indeholder sorbitol (E420) og bør derfor ikke anvendes til patienter med arvelig fruktoseintoleranse. Indeholder natrium, og der bør tages hensyn hertil hos patienter på kontrolleret natriumdiæt. Gum-basen indeholder butylhydroxytoluen (E321), der kan forårsage lokalirritation af slimhinderne. Bivirkninger: Almindelige: Svimmelhed, hovedpine, hikke, kvalme, luft i maven, opkastning, fordøjelsesbesvær, øget spytproduktion, betændelse i mundslimhinden, smerte i mund eller svælg, ondt i kæben. Øvrige bivirkninger: Se indlægsseddel. Visse symptomer kan skyldes abstinenssymptomer og for lav tilførsel af nikotin. Overdosering: Symptomer, der ligner dem, der forekommer ved for meget rygning kan forekomme. Pakningsstørrelser pr. okt/2017: Spearmint: 2 og 4 mg: 24 og 204 stk. IceMint: 2 og 4 mg: 24 og 204 stk. Lakrids: 2 og 4 mg: 24 og 204 stk. Mint: 2 og 4 mg: 24 og 204 stk. Fruit: 2 mg: 24 og 204 stk; 4 mg: 204 stk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakningen. Trade marks owned or licensed by GSK. ©2017 GSK or licensor. ST 5/9-2017 Dato for produktresumé: 15/8-2016. Marzine® 50 mg tabletter (Cyclizinhydrochlorid) Pakninger: 10 og 30 tabletter. Ikke apoteksforbeholdt, men må ikke udleveres til personer under 18 år. Virkning: Anvendes mod transportsyge (søsyge, køresyge og luftsyge). Forsigtighedsregler og advarsler: Marzine® må ikke anvendes ved forhøjet tryk i øjet (grøn stær), ved perioder med vejrtrækningsstop under søvn (søvnapnø) eller overfølsomhed overfor det aktive stof eller indholdsstoffer. Marzine skal anvendes med forsigtighed ved vandladningsbesvær pga. forstørret prostata eller forstørret blærehals, ved vejrtrækningsbesvær, myastenia gravis og ved tendens til at få kramper. Marzine indeholder lactose. Forsigtighed tilrådes ved bilkørsel og maskinbetjening. Marzine® bør ikke anvendes sammen med lægemidler mod angst, psykoser, søvnløshed, depression (visse typer), parkinsons syge og demens. Alkohol forstærker midlets sløvende virkning. Graviditet og amning: Marzine® bør kun anvendes af gravide efter lægens anvisning. Marzine® bør ikke anvendes i ammeperioden. Bivirkninger: Almindelige: Døsighed, mundtørhed, sløret syn. Ikke almindelige: Hurtig puls, vandladningsbesvær eller vandladningsstop, uro, søvnbesvær, udslæt med og uden kløe, hørelses- og synshallucinationer. Sjældne: Tendens til betændelse pga. forandringer i blodet, leverbetændelse, gulsot. Dosering: Voksne og børn over 12 år: 50 mg (1 tablet) 1-2 timer før virkning ønskes, højst 3 gange daglig. Børn 6-12 år: 25 mg (1/2 tablet) 1-2 timer før virkning ønskes, højst 3 gange daglig. Bør ikke anvendes til børn under 6 år uden lægens anvisning. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt for brug. Januar 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk

  |  43


• At apotekets personale har flere års uddannelse om lægemidler og den korrekte brug af lægemidler, bag sig?

• At apotekets personale løbende bliver videreuddannet for at kunne rådgive apotekets kunder bedst muligt?

• At apoteket samarbejder med forskellige patientforeninger? • At apoteket har en meget høj lægemiddelsikkerhed; fra

lægemidlet ankommer til apoteket til det bliver udleveret i skranken med den korrekte faglige rådgivning?

Der tages forbehold for trykfejl. Januar 2018. oerskovgruppen.dk · 23389 · 01.18

Vidste du:

Sundhedsmagasin 1 2018 - apotekeren.dk  

Apotekeren A.m.b.a. - Sundhedsmagasin nr. 1 2018

Sundhedsmagasin 1 2018 - apotekeren.dk  

Apotekeren A.m.b.a. - Sundhedsmagasin nr. 1 2018