Page 1

Sundhed og velvære FÅ GODE VANER PÅ APOTEKET – med hjælp fra apotekets faguddannede personale Læs bl.a. om: • Optimal indtagelse af vitaminer og kosttilskud • Hudpleje til den tørre vinterhud • Hjælp til rygestoppet • Tørre øjne og hvordan de behandles

KOM GODT IGENNEM VINTEREN – MED APOTEKET VED DIN SIDE Den kolde vintertid er over os, og det medfører nogle gener for mange af os f.eks. tør hud eller forkølelse.


FÅ GODE VANER PÅ APOTEKET

Op med humøret, og pas på dig selv og hinanden i den mørke tid! Det betaler sig at være lidt mere opmærksom på, at være god ved sig selv og hinanden, når lysmængden og temperaturen falder. Omkring 5 % af den danske befolkning kæmper med en frustrerende, tilbagevendende vinterdepression og endnu flere har symptomer på det i de mørke måneder. De fleste erkender det ikke, før mønsteret har gentaget sig år efter år. Symptomerne er typisk manglende energi og tristhed samt øget appetit, trang til søde sager og større søvnbehov. Men mist ikke modet helt. Der er meget du selv kan gøre. Et godt sted at starte er på apoteket, hvor vi kan rådgive dig i om hvad du kan gøre. Her følger et par gode råd, du kan følge, hvis du mærker energiniveauet og humøret blive mindre i mørket.

Kom ind og få faglig rådgivning

Helt basalt handler det om at fylde depoterne op. Spis sundt, gerne fisk. Spis evt. D- og B-vitamin, da der er mange, der mangler disse vitaminer. Dyrk rigeligt motion gerne i det fri, hvor du automatisk får mere lys. Forsøg at få god adgang til dagslys på din arbejdsplads eller hvor du opholder dig i dagstiden. Et effektivt alternativ til sol og sommer kan være at investere i en lysterapilampe. Gør de ting, og dyrk det samvær, der gør dig glad! Kun i svære tilfælde kan medicin komme på tale. På apoteket kan vi tage en snak om dine symptomer, hvad du selv kan gøre, og hvornår det vil være godt at få lægen med på råd. Herfra skal opfordringen lyde: vær god ved dig selv og vær sammen!.

INDHOLDSFORTEGNELSE

Dosispakket medicin. 25

Kosttilskud. . . . . . . . . 16

Rejsekuffert. . . . . . . . 46

Forkølelse. . . . . . . . . 10

Mave. . . . . . . . . . . . . 26

Smerte. . . . . . . . . . . . 22

Fødder. . . . . . . . . . . . 42

Motion. . . . . . . . . . . . 43

Øjne. . . . . . . . . . . . . . 38

Halsbrand. . . . . . . . . 29

Mund. . . . . . . . . . . . . 34

Øre . . . . . . . . . . . . . . 36

Hudpleje . . . . . . . . . .

3

Lus. . . . . . . . . . . . . . . 41

Intimpleje. . . . . . . . . . 30

Rygeafvænning. . . . . 44

2  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019

Pligttekster . . . . . . . . 49


HUDPLEJE

TØRHED? KLØE? ATOPISK HUD?

LIPIKAR AP+ Høj tolerance.

Selv fra de første dage i livet.

Lipikar Syndet AP+ Vaskegelécreme

Lipikar Balm AP+

Til meget tør og irriteret hud, samt hud med tendens til atopi. Hjælper til at reducerer kløe og irritationer forsaget af tørhed, allerede i badet. Beroliger øjeblikkeligt. Tryk en lille mængde Lipikar Syndet AP+ Vaskegelécreme ud i håndfladen og påfør den på fugtet hud. Masser vaskegelécremen blidt ind i huden og skyl efter med vand. Svier ikke i øjnene. Efterfølges af Lipikar Balm AP+. Uden parfume. 400 ml.

Balm til meget tør og irriteret hud, samt hud med tendens til atopi. Balmen har kløestillende og beroligende effekt og reducerer samtidig forekomsten af udbrud. Lipikar Balm AP+ kan påføres én gang dagligt på tør og irriteret hud på kroppen og/eller i ansigtet. Balmen skal påføres ren hud, vasket med et mildt vaskeprodukt, f.eks. Lipikar Syndet AP+ Vaskegelécreme. Uden parfume. 400 ml.   |  3


Tag kontrol over din hud og få en bedre hverdag!

A-Derma Exomega CONTROL Balm

A-Derma Dermalibour+ Repairing Cream

Avène XeraCalm A.D Cream

Avène XeraCalm A.D Balm

Daglig pleje til tør og atopisk hud. Exomega CONTROL er baseret på dermatologisk innovation - BioVect ® og 100% naturlig beroligende Rhealba® Havrekim ekstrakt. Dæmper kløe og irritation med kun 1 daglig påføring. 95% naturlige ingredienser. Høj tolerance og sikkerhed til hele familien, også spædbørn. Fås også som Lotion og Cream. For maks effekt - start plejen med Exomega CONTROL Foaming gel i badet. 400 ml.

Brug Dermalibour+ Repairing Cream til særligt udsatte områder, da den reparerer* huden allerede efter 4 dage,** renser og beroliger irriteret hud. Kan bruges til alle typer hudirritationer f.eks. lokale tørre irritationer (om munden, på hænder og krop), tørhed, kløe, rødme, rifter, revner og insektbid. 50 ml.

Effektiv bodylotion til tør, atopisk og kløende hud. Styrker og genopbygger hudbarrieren, så huden bliver smidig og føles behagelig. Et studie viser, at der ved brug af XeraCalm A.D 1-2 gange om dagen i gennemsnit går 5 dage, før kløen er væk. Sterile cosmetics system – helt uden konserveringsmidler eller konserveringslignende stoffer. Nyt pumpesystem – lettere at bruge. 400 ml.

Effektiv bodylotion til meget tør, atopisk og kløende hud. Styrker og genopbygger hudbarrieren, så huden bliver smidig og føles behagelig. Et studie viser, at der ved brug af XeraCalm A.D 1-2 gange om dagen i gennemsnit går 5 dage, før kløen er væk. Sterile cosmetics system – helt uden konserveringsmidler eller konserveringslignende stoffer. Nyt pumpesystem – lettere at bruge. 400 ml.

*Hudens øverste lag. **Klinisk studie med Dermalibour+ Cream. 18 spædbørn med rød og irriteret numse i alderen 2-23 mdr.

4  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Locobase® REPAIR

Locobase® FEDTCREME

Helo creme

Udviklet specielt til pleje af meget tør og skadet hud. Velegnet som supplerende pleje af eksemhud. Uden parfume, farvestoffer, parabener og andre konserveringsmidler. Deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. Det betyder, at serien er udviklet, så den minimerer risikoen for at udvikle kontaktallergi. 100 g.

En beskyttende fedtcreme til meget tør hud. Velegnet som ekstra beskyttelse til tørre hænder og røde kinder i koldt vejr. Uden parfume eller farvestoffer. Deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. Det betyder, at serien er udviklet, så den minimerer risikoen for at udvikle kontaktallergi. 100 g.

Fugtbevarende og blødgørende creme til ekstrem tør og irriteret hud. Helo creme er nem at påføre. Den svier ikke, selv hvis den bliver smurt på revnet hud, hvilket gør den velegnet til bl.a. små børn. Den er uden parfume, parabener og farvestoffer. 200 ml. eller 400 ml.

  |  5


Når vinteren banker på, skal håndcremen frem

Huden på hænderne er udsat

Tør hud er meget almindeligt i det nordiske klima, og ses både hos børn og voksne. Huden på hænderne er hårdfør; men kulde og blæst udtørrer huden på hænderne, og efter den første kolde efterårsdag, vil mange nikke genkendende til at huden på hænderne ændrer sig. Selv folk med ”normal” hud kan have brug for at give hænderne ekstra opmærksomhed med god hudpleje i de kolde måneder.

Hvordan viser det sig

Huden føles stram og bliver ru, tør og skællende. Dette er tydelige tegn på, at huden mangler fedtstof. 6  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019

Ofte vil kløe være en uønsket følgesvend, og der kan opstå revner og sår i huden.

Hvad er tør hud

Normalt ligger hudcellerne i hudens øverste lag omgivet af det gode hudfedt, der danner en barriere, som holder huden beskyttet mod udtørring. Når huden udsættes for f.eks. vand og sæbe, eller kulde, nedbrydes hudbarrieren. Fugten i huden kan så uhindret fordampe fra huden, der bliver tør og stram.

Hvad kan man gøre

Heldigvis er der meget man kan gøre for at pleje huden, og ikke

mindst, for at forbygge udtørring. Jo før man kommer i gang med at smøre sine hænder – jo bedre. Håndvask i lunkent vand og med en mild (ikke basisk) sæbe, udtørrer mindre, og håndvask kan i mange tilfælde, med fordel, erstattes med hånddesinfektionsmiddel med glycerin. Massér hænderne ind i en god håndcreme eller fedtcreme fri for parfume og andre unødvendige indholdsstoffer 2-3 gange om dagen. Det plejer huden med fedt og fugt, og er med til at genopbygge en god hudbarriere.


Husk at beskytte hænderne med et par varme handsker inden cykel- eller gåturen i koldt vejr.

Håndeksem

Hvis huden udsættes for yderligere belastninger kan man udvikle håndeksem. Årsagen til håndeksemet kan f.eks. skyldes irritation fra rengøringsmidler, eller kontaktallergi f.eks af parfume. Det viser sig på hænderne som rødme, skæl, kløe og evt. med

små blærer, revner og sår, og kræver i de fleste tilfælde behandling med medicinske cremer, ud over den daglige hudpleje.

Forebyg tørre hænder og håndeksem

Når huden er helet op og eksemet er forsvundet, er huden meget sårbar, og har godt af at blive plejet med gode fugt- og fedtcremer i en længere periode. En fedtcreme er bedst; men det kan være nødvendigt med en mindre

fed creme på arbejdet. Så det er en fordel at have et par forskellige cremer at skifte mellem. Cremen erstatter det fedtstof, der mangler i huden, og gendanner barrieren, der holder på fugten i huden. Vælg altid hudplejeprodukter der er fri for parfume, farvestoffer eller andre unødvendige indholdsstoffer, som kan give irritation eller allergi.

Decubal Hand Cream

Decubal Hand Wash

Decubal Lipid Cream

En god håndcreme, der trænger nemt ind i huden, således at du hurtigt kan arbejde med dine hænder igen efter indsmøring. TIP: Smør håndryg mod håndryg. - så undgår du creme på indersiden og kan hurtigt arbejde med hænderne igen. 100 ml.

Mild, cremet håndsæbe udviklet til tør og irriteret hud, og velegnet til ”røde” eller eksemramte hænder. 300 ml.

Fedtcreme til den ekstra tørre og udsatte hud. Cremen er vandbaseret og tillader derfor huden at ånde. Beskytter huden mod fugttab og forbedrer hudbarrieren. TIP til hænderne: Smør et tykt lag Lipid cream på hænderne, inden du skal i seng – og tag et gerne et par bomuldshandsker på. Det giver ekstra god effekt, når cremen får lov at trænge ind natten over. 200 ml.   |  7


Apotekets Bodycreme Fugtgivende og nærende creme til hele kroppen. Cremen har en lækker og fyldig konsistens og bliver hurtigt absorberet uden at fedte. Uden parfume. Astma-allergi deklareret. Svanemærket. 250 ml.

Danatekt fedtcreme

Danatekt ® shampoo og vask

Dermalog Shampoo

Dermalog Skælshampoo

70% fedtcreme til meget tør og skællende hud. Plejer, blødgør, tilfører fugt og hjælper med at genopbygge hudens naturlige beskyttelsesbarriere. Indeholder bl.a. havreekstrakt, der har en dæmpende effekt på rød, kløende og irriteret hud. Svanemærket og uden parfume. 250 ml.

Mild og skånsom shampoo og kropsvask, udviklet med særlig hensyn til tør og sart hovedbund og tør hud på kroppen. Højt indhold af vegetabilsk glycerin, der giver fugt og beskytter hovedbunden og huden på kroppen mod udtørring. Med provitamin B5, der giver fugt og næring til håret. Svanemærket og uden parfume. 250 ml.

Dermalog Shampoo vasker håret og plejer samtidig hårbunden. Hvis du har tendens til tør hud, bør du også være opmærksom på din hårbund og vælge en mild shampoo. Uden uønsket kemi. 200 ml.

Mild og plejende skælshampoo, der fjerner og forebygger skæl. Dermalog skælshampoo anvendes dagligt den første uge og derefter 1-2 gange ugentligt. Uden uønsket kemi. 200 ml.

8  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


apotekeren.dk

På apotekeren.dk kan du få ekspederet dine recepter, og få din medicin leveret direkte til døren

Køb på apotekeren.dk

– og få leveret direkte til døren Vælg mellem PostNord med og uden omdeling samt GLS til erhverv og pakkeshop

– eller afhent gratis på apoteket Gratis afhentning på mere end 150 af landets apoteker og apoteksenheder

Receptmedicin · Håndkøbsmedicin · Kosttilskud · Hudpleje · Og meget mere

– din apoteker på nettet


FORKØLELSE

Forkølelse kan lindres – ikke kureres Mange tror, de kan kurere deres forkølelse, men det er desværre ikke sandt. En forkølelse tager den tid, den tager – som regel en uges tid. Til gengæld kan man lindre mange af symptomerne undervejs. Næsen løber, halsen gør ondt, og dit hoved føles tungt og træt: Du er blevet forkølet. Mange vil forsøge at komme på højkant igen hurtigst muligt med forskellige midler. Men en forkølelse kan ikke kureres, og sygdomsforløbet kan hverken forkortes med te, varme eller kosttilskud. I stedet kan du lindre ubehaget, mens det står på.

Forkølelsens fem faser

En almindelig forkølelse består af fem faser, der tilsammen varer omkring en uge. Fase 1: Du er blevet smittet med forkølelsesvirus, men mærker det ikke endnu. Der er stor risiko for, at du smitter andre. Fasen varer cirka et døgn. Fase 2: Nu kan du mærke forkølelsen komme snigende. Din hals kan være øm, du føler dig utilpas og har måske let feber. Fase 3: Din forkølelse er i fuldt udbrud. Din næse er skiftevis tilstoppet og løber med gennemsigtigt, tyndt snot. Du nyser, hoster og har det elendigt. Fase 4: I denne fase er dit snot blevet tykt og gult – det er, fordi dit immunforsvar er i gang med at bekæmpe infektionen i næseslimhinden. Du smitter ikke så meget længere, og måske er du også begyndt at få det lidt bedre.

Fase 5: Efter cirka syv dage er forkølelsen ved at være overstået. Du er stadig træt og mat, og der kan gå yderligere nogle dage, før du er helt på toppen igen.

Det kan du gøre

Det vigtigste er at hvile dig og undgå at smitte andre. Smitte undgås bedst ved at vaske hænder grundigt og ofte. En håndsprit i tasken kan også være en god hjælp. Host eller nys ind i albuen eller dit ærme, hvis du ikke har en serviet ved hånden. Og husk altid at vaske hænder eller bruge håndsprit, når du har pudset næse. En øm hals kan have gavn af varm te, saft eller suppe. Sugetabletter med desinficerende eller lokalbedøvende effekt kan også lindre, men vær opmærksom på, hvor ofte de må tages. Feber og hovedpine kan dæmpes med smertestillende medicin. Hvis næsen er tilstoppet, kan en næsespray hjælpe dig med at få luft. Sørg dog for at læse i indlægssedlen, hvor ofte og hvor længe den må bruges – eller spørg på apoteket. Det kan også hjælpe at hæve hovedgærdet på din seng med en ekstra pude. På apoteket kan du få yderligere rådgivning om, hvordan du kan lindre forkølelsessymptomer – også online døgnet rundt på apoteket.dk/chat. Kilde: Danmarks Apotekerforening

10  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


Mucolysin®

Benylan®

Granon®

Slimløsende hostemiddel ved hoste med sejt slim. Løsner slim i hals og lunger og letter hosten. Brusetabletter skovbær­ smag. 200 mg. 25 stk. 600 mg. 10 stk.

Benylan hostelindring til tør hoste, 2,8 mg/ml. Til voksne og børn fra 2 år. Mentholsmag. 125 ml.

Mod hoste med slim. Brusetabletter med citronsmag. 600 mg. 20 stk.

For mere information om Mucolysin ®, se pligtteksten på side 49.

For mere information om Benylan 2,8mg, se pligtteksten på side 49.

For mere information om Granon ® 600 mg., se pligtteksten på side 49.

  |  11


Forkølelse Få hjælp på apoteket til din forkølelse. Vi spørger ind til blandt andet symptomer og varighed. Sammen finder vi frem til, hvilke produkter der passer til dig og din forkølelse. Måske har du brug for en næsespray til at få luft i næsen eller hostesaft til hosten. Måske har du brug for en sugetablet til ondt i halsen. En forkølelse fører ofte flere gener med sig – og på apoteket finder vi den bedste løsning til dig.

Zymelin®

Zymelin® menthol

Apotekets Næsespray

Klarigen®

Hurtig og effektiv mod stoppet næse ved forkølelse. Virkningen holder i op til 10-12 timer. Kan også bruges ved bihulebetændelse. 10 ml.

Hurtig og effektiv mod stoppet næse ved forkølelse. Virkningen holder i op til 10-12 timer. Kan også bruges ved bihulebetændelse. Med menthol. 10 ml.

Næsespray med saltvand. Saltvandet skyller næsen og fortynder det seje slim, så det bliver lettere at pudse næsen og trække vejret gennem næsen, når den er tilstoppet. En naturlig løsning til spædbørn, børn og voksne. Kan anvendes ubegrænset. 20 ml.

Er næsen stoppet? Du kan lindre din forkølelse med Klarigen®. Giver luft i næsen efter få minutter. Virkningen holder i op til 12 timer. Anvendes mod tilstoppet næse ved forkølelse og bihulebetændelse. Virker ved at nedsætte hævelsen af dine slimhinder, så du får nemmere ved at trække vejret gennem næsen. Konserveringsfri. Kan anvendes af voksne og børn fra 10 år. 10 ml.

For mere information om Zymelin ®, se pligtteksten på side 49.

For mere information om Zymelin ® menthol,se pligtteksten på side 49.

For mere information om Klarigen ®, se pligtteksten på side 49. 12  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


Spørg bare os om…

Mommox® Næsespray til allergiske symptomer i næsen såsom nysen, kløen, tilstoppethed og løbenæse. Mindsker hævelse og irritation i næsen og lindrer inden for 12 timer. Kun 1 dosering om dagen giver lindring hele døgnet. 60 doser. For mere information om Mommox ®, se pligtteksten på side 49.

Måske det ikke er en forkølelse Har du irriterede øjne, nysen, tilstoppet næse eller influenzalignende symptomer? Så kan det være, at du slet ikke er forkølet, men i stedet har allergi. 1 ud af 3 voksne danskere ved ikke, at de lider af pollenallergi, men det er vigtigt at få det diagnosticeret for at det ikke går ud over livskvaliteten. Allergi symptomer udskiller sig bedst fra forkølelses symptomer ved kløe, specielt i øjne og næse, men også i f.eks. svælg og mund, og at sekretet fra næsen forbliver klart og tyndtflydende, hvor det vil blive tykt, uklart og gulligt ved en forkølelse.

Otrivin Menthol næsespray

Atrovent ®

Mod forkølelse med tilstoppet næse og ved bihulebetændelse. Giver luft i næsen på få minutter og virker i op til 12 timer. 10 ml.

Anvendes til løbenæse. Virker inden for 15 minutter. Stopper dannelsen af sekret i næsen. Til voksne fra 18 år. 2 pust i hvert næsebor 2-3 gange daglig. 15 ml.

For mere information om Otrivin Menthol, se pligtteksten på side 50.

For mere information om Atrovent ®, se pligtteksten på side 50.

  |  13


Strefen® Sugetabletter mod ondt i halsen. Strefen begynder at virke efter 2 minutter og virker i op til 4 timer. Fås med honning- og citronsmag eller orangesmag (sukkerfri). 16 stk. For mere information om Strefen ®, se pligtteksten på side 50.

Zyx®

Strepsils®

Ondt i halsen? Prøv Zyx ® med benzyda­ min, når ondt i halsen kræver mere end et bolsje. Zyx ® virker på øm, rød og irriteret hals. Sukkerfri sugetabletter med citronsmag til voksne og børn fra 6 år. 20 stk.

En halstablet der lindrer smerter og irritation på kun 5 minutter. Blød og rund smag af honning og citron. Nu også til børn fra 6 år. 36 stk.

For mere information om Zyx® citron, se pligtteksten på side 51.

14  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019

For mere information om Strepsils® Honning Citron, se pligtteksten på side 51.


Strefzap® Mundspray

ColdZyme®

Mod ondt i halsen. Strefzap sikre hurtig lindring af ondt i halsen, virker smertestillende og mod betændelse i op til 6 timer. 15 ml. For mere information om Strefzap ® Mundspray, se pligtteksten på side 51.

Mundspray mod forkølelse. Effektivt middel, der virker på selve årsagen til forkølelse. Skaber en beskyttende barriere mod forkølelsesvirus i mund og svælg, og kan anvendes ved de første symptomer på forkølelse. Barrieren består af glycerol og enzymet trypsin, der tilsammen absorberer virus og inaktiverer dets evne til at binde sig til vores celler. Virker kun lokalt og kan bruges af voksne og børn over 4 år. 20 ml.

Mucoangin® Citron

ColdyHoney

Coldy Halsspray

Smertelindring ved akut ondt i halsen. Virker lokalbedøvende og mindsker rødmen i halsen. 18 stk.

Hostesaft, som indeholder ægte honning, glycerol og æterisk citronolie. Virker beroligende på de irriterede slimhinder i de øvre luftveje. ColdyHoney lindrer irritation og hoste ved både tør- og slimhoste. Kan anvendes af hele familien fra 1 år. 200 ml.

Behandler de første symptomer på ondt i halsen som følge af en infektion. Beskytter mod både bakterier og virus via en beskyttende barriere. Nem at dosere – også til børn. Nem at bruge om natten. Kan anvendes af børn fra 4 år. 30 ml.

For mere information om Mucoangin ® Citron, se pligtteksten på side 51.

  |  15


KOSTTILSKUD

Tag dit kosttilskud rigtigt Hvis du er gravid, ældre eller af andre grunde har brug for et kosttilskud, så tænk over, hvordan du tager det i forhold til dagens måltider. Det er ikke ligegyldigt, hvordan du tager et kosttilskud. Vitaminer og mineraler indgår i komplicerede processer, og for at sikre den bedste optagelse skal du tage et kosttilskud rigtigt. Vitaminer og mineraler optages bedst sammen med mad. Hvis du blot tager dem med et glas vand, så får du ikke nok ud af de fedtopløselige vitaminer i et kosttilskud. De fedtopløselige A-, D,- E- og K-vitamin kræver, som navnet siger, fedt for at blive opløst og optaget. En

håndfuld nødder eller lidt yoghurt kan hjælpe dem på vej, hvis du har glemt at tage dem til måltidet. Har du brug for et kalktilskud på mere end 400 mg om dagen, så fordel dine tabletter over to måltider. Kroppen kan nemlig kun optage en vis mængde kalk ad gangen. Tager du jerntilskud, bør du ikke tage det sammen med måltider og fødevarer med kalk, fordi kalk nedsætter optagelsen af jern.

Multi-tabs® GraVitamin®

Multi-tabs® Immuno

Apotekets K2 vitamin

Multivitamin- og mineraltablet sammensat specielt til før og under graviditeten. Indeholder bl.a. 400 mcg folsyre og 10 mcg vitamin D. 90 stk.

Støtter Immunforsvaret*. Unik 2-lagstablet som indeholder 19 vitaminer og mineraler, samt 1 milliard mælkesyrebakterier i én og samme tablet. 60 stk.

Kosttilskud med vitamin K2. Vitaminkilden er menaquinon MK-7. Vitamin K bidrager til at vedligeholde normale knogler. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost. 100 stk.

*Vitamin D og C bidrager til immunforsvarets normale funktion. Det er vigtigt at få en varieret og afbalanceret kost og føre en sund livsstil. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost. 16  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


Tag i stedet jern sammen med C-vitaminrige fødevarer som frugt, grønt eller juice. Det fremmer jernoptagelsen. Undlad kaffe, kakao, te, cola og mørk chokolade lige før og efter jerntilskuddet. Indholdet af koffein kan nemlig også hæmme jernoptagelsen. Tager du fiskeolie, og vil du undgå opstød af olien, så er det en god idé, at du tager det sammen med

et måltid eller lige før sengetid. Men undlad at spise fiskeolie sammen med mad og drikke med sukker. En norsk undersøgelse har vist, at sukker kan nedsætte de gavnlige effekter af fiskeolie*. Spis i stedet din fiskeolie sammen med proteinrige fødevarer som kød, æg, mælk og ost - eller på tom mave før sengetid. Vil du vide mere om, hvordan du bedst tager et kosttilskud, så spørg bare os på dit apotek. *) Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) i Norge.

Apotekets Multivitamin

APOVIT® Omega-3

APOVIT® Multi voksen

Kosttilskud med et daglig tilskud af 13 vitaminer og 8 mineraler, som kan anvendes af både voksne og børn fra 11 år. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost. 300 stk.

Kosttilskud til voksne og børn fra 11 år. Med de sunde fedtsyrer fra fiskeolie. 120 stk.

Kosttilskud til voksne og børn fra 11 år. Med bl.a. A-, C- og D-vitamin, zink og selen, der vedligeholder immunforsvaret. 200 stk.

  |  17


Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Drogens Vital Multivitamin med urter

Drogens Vital Immunforsvar

Multivitaminer samt krydderurter til hverdagen. Kombinerer 12 vitaminer, 9 mineraler samt 7 urter. Blandt de mange vitaminer er D-vitamin og C-vitamin, der blandt andet er med til at vedligeholde et normalt immunsystem. Indeholder også 400 mg kalk pr. dagsdosis. Tabletterne er mandelformede, der gør dem lette at synke. Voksne og børn fra 11 år: 2 tabletter daglig. 175 stk.

Naturens eget forsvar. Indeholder en unik kombination af urterne andrographis, echinacea, hyldebær samt C-vitamin. Andrographis og C-vitamin bidrager til immunsystemets normale funktion. Tabletterne er mandelformede, der gør dem lette at synke. Tages som en kur til voksne og børn fra 11 år: 1 tablet 3 gange daglig i 5 dage. 30 stk.

Drogens Vital Multivitamin med urter 50+

Drogens Vital Ingefær

Multivitaminer og urter sammensat med fokus på dig fra 50 år. Indeholder 12 vitaminer, 10 mineraler samt 7 urter. Blandt de mange vitaminer er D-vitamin og C-vitamin, der blandt andet er med til at vedligeholde et normalt immunsystem. Indeholder også 400 mg kalk og 67 mg magnesium pr. dagsdosis. Tabletterne er mandelformede, der gør dem lette at synke. Voksne: 2 tabletter daglig. 175 stk.

En fornøjelse for fordøjelsen. Den knoldede rod ingefær bidrager til vedligeholdelse af en normal fordøjelse. Tabletterne er mandelformede der gør dem lette at synke. Voksne og børn fra 11 år: 2-4 tabletter daglig. 200 stk.

18  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


Pikasol® Anti-Opstød

Pikasol® Kolesterolbalance

Pikasol® Premium

Har en unik coatning som sikre at kapslen først opløses i tarmen og derved forhindre fiskeopstød. 1 kapsel indeholder 425 mg omega-3 fedtsyrer EPA og DHA fra fisk. Total omega-3 indhold 510 mg. 100% garanti for ingen fiskeopstød. 90 stk.

Unik kombination af omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA, samt ALA fra planter. ALA bidrager til at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet. 120 stk.

Garanteret ren, højkoncentreret fiskeolie, der sikrer dig et højt dagligt indtag af omega-3 fedtsyrer. 1 kapsel indeholder hele 560 mg omega-3 fedtsyrer EPA og DHA. Total omega-3 indhold 660 mg. 120 stk.

Pikasol® Fiskeolie og Ingefær Godt for hjertet og fordøjelsen. Kombination af ingefærekstrakt og højkoncentreret fiskeolie sikrer et højt dagligt indtag af omega-3 fedtsyrer. EPA og DHA hjælper til en normal hjertefunktion. Ingefær bidrager til at vedligeholde en normal fordøjelse. 80 stk.   |  19


Unikalk® Silver

UniKalk® Forte

UniKalk® Mega

400 mg Calcium og 10 µg D-vitamin pr. tablet til din knoglesundhed. Anbefales til personer som ønsker at supplere kosten med kalk og som samtidigt vil have tilskud af D-vitamin. Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale tænder og knogler. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

400 mg Calcium og 19 µg D-vitamin pr. tablet til din knoglesundhed. Kalk er nødvendig for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. D-vitamin bidrager til et normalt fungerende immunforsvar og normal optagelse af kalk. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

400 mg Calcium og 38 µg D-vitamin pr. tablet til din knoglesundhed. Til voksne og børn over 11 år, som ønsker et højt tilskud af D-vitamin. Kalk er nødvendig for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. 180 stk.

Longo HemoJern

aminoJern

Strath Urtegærdråber

Jerntilskud med C-vitamin for øget jernoptagelse. Til perioder af dit liv, hvor du vil supplere med jern. 60 stk.

Skånsomt og godt optageligt jerntilskud. Jernet i aminoJern optages godt. Én tablet aminoJern er nok – også til gravide. Velegnet til veganere. 100 stk.

Strath indeholder 61 vitalstoffer og 50 urter, der bidrager til at styrke modstandskraften hos børn og voksne. Anbefales også til gravide og ammende. 100 ml.

20  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


Gode råd til et aktivt immunforsvar • God håndhygiejne nedsætter

risikoen for at videreføre virus og bakterier • Motion og fysisk træning bevarer et aktivt immunforsvar • God nattesøvn er særlig vigtig for immunforsvaret • Spis dagligt 600 gram frugt og grønt. Det giver de vigtige vitaminer, mineraler og plantestoffer, som er gode for immunforsvaret

Vitacare tranebær stærk

Vitacare Baldrian & Humle

Fresubin 2 kcal drink

Indeholder et naturligt og stærkt koncentreret tranebærekstrakt, der er udvundet af hele tranebær. Tag 2 kapsler dagligt i 15 dage, herefter 1-2 kapsler dagligt ved behov. 30 stk.

Trænger du til en Go’nats søvn? Vitacare Baldrian & Humle er et kosttilskud, der kan anvendes ved uro og søvnbesvær. Produktet er et rent naturprodukt, der indeholder valerianerod og humlekoncentrat, som har en beroligende og søvndyssende virkning. Vitacare Baldrian & Humle virker ikke vanedannende og sløver ikke dagen efter. 60 stk.

Ernæringsdrik med et højt energi- og proteinindhold samt vitaminer og mineraler, der svarer til et hovedmåltid i én flaske. Anvendes som ernæringstilskud til personer med højt energi- og proteinbehov. Fresubin 2 kcal drink er glutenfri, uden fibre og med et lavt indhold af laktose. Fås med skovbær eller vaniljesmag. 4 x 200 ml.   |  21


SMERTE

Sådan bruger du smertestillende håndkøbsmedicin Der findes mange forskellige smertestillende midler i håndkøb. Det er vigtigt, at du bruger dem med omtanke og vælger den rigtige type. Når du skal vælge et smertestillende middel, skal du først og fremmest finde ud af, hvad der er årsagen til dine smerter – og om smerterne er akutte eller kroniske. Smertestillende tabletter virker både smertestillende, febernedsættende og har en antiinflammatorisk effekt. En inflammation er en betændelsestilstand, hvor der ikke er bakterier tilstede. Det kan for eksempel være en forstuvet fod. Akutte smerter kan normalt lindres med et af nedenstående midler. Er der tale om smerter gennem længere tid, og har håndkøbsmidlerne ikke hjulpet, skal du tale med din læge. Det skal du også, hvis du samtidig får kvalme, opkastninger eller mavesmerter. Det kan skyldes, at du ikke tåler midlerne.

Midler med acetylsalicylsyre og ibuprofen

Ved sportsskader, slidgigt og leddegigt kan du med fordel anvende en creme eller gel med smertestillende stoffer. De virker lokalt, så du undgår de forskellige bivirkninger.

Midler med paracetamol

Paracetamol er det aktive stof i Panodil, Pinex og Pamol. Det virker både smertestillende og febernedsættende og regnes for et relativt ugiftigt stof, såfremt man anvender det i korrekte doser. I høje doser er det livsfarligt. Paracetamol kan bruges af gravide, men nyere undersøgelser tyder på, at det kan påvirke drengebørn, så deres testikler ikke falder på plads, som de skal. Skal gravide have smertestillende midler, kan de bruge paracetamol, men i så lav dosis som muligt, og så sjældent som muligt.

Stoffet acetylsalicylsyre (ASA) findes i Magnyl, Treo, Triplo og Kodimagnyl. Midlerne hører til de såkaldte gigtmidler – også kaldet NSAID. Det andet stof i denne gruppe er Ibuprofen, som findes i Ipren, Ibuprofen Orifarm og Ibumetin. Midler med acetylsalicylsyre og ibuprofen kan anvendes til muskel- og ledsmerter, tandpine, infektionssmerter, hovedpine og menstruationssmerter.

Vær forsigtig og spørg

Acetylsalicylsyre må aldrig bruges til børn. Man anbefaler heller ikke acetylsalicylsyre og ibuprofen til gravide. Du må heller ikke anvende disse stoffer, hvis du har mavesår, får blodfortyndende medicin, ikke tåler dem eller er direkte allergisk over for dem. Hvis du har astma og samtidig ikke tåler disse stoffer, kan der opstå livsfarlige situationer, fordi bronkierne trækker sig sammen.

Du kan i enkelte tilfælde have en gavnlig effekt af at kombinere de forskellige typer smertestillende midler. Men rådfør dig altid med din læge eller på apoteket først.

Der er en del mulige bivirkninger ved disse stoffer. Du kan få mavesmerter, maveblødninger, nældefeber og kraftige allergiske reaktioner. De kan også holde væske tilbage i kroppen. Hvis du er i behandling for dårligt hjerte, forhøjet blodtryk eller har nedsat nyre- eller leverfunktion skal du være forsigtig med at bruge dem. Spørg på apoteket eller hos lægen først. Tager du midlerne i en længere periode, kan du få små blødninger i huden. 22  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019

Du skal i det hele taget være forsigtig med er at tage smertestillende midler for ofte. Hvis du tager dem mere end 14 dage om måneden, kan de give hovedpine – eller forstærke den hovedpine, du måske i første omgang tog dem imod. Endelig skal du være forsigtig med Kodimagnyl på grund af indholdet af kodein, som kan skabe afhængighed.


Ipren® tabletter

Ipren® gel

Kodimagnyl®

Effektiv mod muskel- og ledsmerter samt menstruationssmerter. 20 stk.

Lindrer smerten lige dér, hvor det gør ondt. 50 g.

Effektiv mod hovedpine. Til voksne. 1-2 tabletter højst 4 gange dagligt. 20 stk.

For mere information om Ipren ® Tabletter, se pligtteksten på side 51.

For mere information om Ipren ® Gel, se pligtteksten på side 52.

For mere information om Kodimagnyl ®, se pligtteksten på side 52.

Pamol® flash

Pamol®

Treo® og Treo® Citrus

Smeltetablet til børn med smerter og feber. Kan bruges til børn der vejer mellem 13-50 kg (ca. 2-15 år). 12 stk.

Pamol ® tabletter er smertestillende og febernedsættende. 20 stk.

Prøv Treo ®, når du ikke har tid til hoved­ pine. På 20-30 minutter virker Treo ® mod migræne og svage smerter, som f.eks. hovedpine og tandpine. Indeholder acetylsalicylsyre, som virker smertestillende og febernedsættende, og caffein som øger den smertestillende virkning. 20 stk.

For mere information om Pamol ® Flash, se pligtteksten på side 52.

For mere information om Pamol ®, se pligtteksten på side 52.

For mere information om Treo ®, se pligtteksten på side 52.

  |  23


Spørg bare os om… Gode råd om smertebehandling Forskellige smerter kræver forskellige løsninger. Det er derfor vigtigt at undersøge, hvad der kan hjælpe dig bedst. På apoteket spørger vi ind til dine smerter og hjælper dig med at finde rundt i de mange løsningsmuligheder, som f.eks. egenomsorg, støttebind eller medicin. Smertestillende medicin skal, som alt andet medicin, bruges korrekt og til det rigtige formål.

Triplo

Glucosamin

Du kan tage Triplo mod smerter f.eks. hoved­pine, muskel- og ledsmerter, menstruationssmerter og tandpine. Kan også tages mod migræne. 20 stk.

Bruges til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt. Glucosamin Copyfarm kan forbedre bevægeligheden og lindre smerterne fra leddene. 270 stk.

For mere information om Triplo, se pligtteksten på side 52.

For mere information om Glucosamin, se pligtteksten på side 53.

ThermaCare® Selvopvarmende varmeplastre med avanceret varmeterapi til muskel- og ledsmerter. Varmeomslag med dybdegående terapeutisk varme. Til nakke og skulder. 3 stk. 24  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


DOSISPAKKET MEDICIN

Dosispakket medicin – enkelt og sikkert

Spørg på apoteket

måske kan dosispakket medicin være noget for dig eller en du kender

Det er ubehageligt at være i tvivl, om man tager sin medicin på det rigtige tidspunkt og i den rette dosis. Vil du bruge din energi på noget andet end at spekulere over, hvorvidt du tager medicinen korrekt, så kan dosispakket medicin være løsningen for dig. Med dosispakket medicin kan du holde styr på din medicin, uanset hvor meget medicin du får, og hvilken alder du har. Her bliver medicinen pakket i små engangsposer med dato og tidspunkt for, hvornår på dagen medicinen skal tages. På den måde får du et nemt overblik over den medicin du skal have. De små engangsposer rulles op og udleveres som dosisruller på apoteket. Dosisrullerne bliver pakket for 14 dage ad gangen. Vi pakker medicinen ud fra den recept du har fået af lægen, når lægen skriver på recepten, at medicinen skal dosispakkes. Det er avancerede pakkemaskiner, der bliver brugt - og vi kontrollerer selvfølgelig, at alt er pakket korrekt, så kvalitet og sikkerhed er i top. Dosisrullerne får du udleveret på dit lokale apotek, klar til brug. Den dosispakkede medicin gør det lettere at tage den rigtige dosis på det rette tidspunkt, også når der er tale om flere typer medicin ad gangen. Samtidig er de små dosisposer lette at have med sig på farten. Dosispakket medicin er med til at skabe sikkerhed og tryghed i brugen af medicin.   |  25


MAVE

Tarmen er nøglen til øget sundhed I et historisk perspektiv har tarmsystemet ikke haft det samme lægefaglige fokus som f.eks. hjernen, hjertet, leveren, nyrerne eller skelettet*. Tarmen har i mange år ligget nederst i hierarkiet blandt de menneskelige organer. Forskere og lægfolk har nu fået øjnene op for tarmenes komplekse indvirkning på vores sundhed. Samtidig er forstoppelse blevet et stigende problem i samfundet. Eksperter skønner, at mellem 10-20 % af befolkningen i Danmark lider af forstoppelse i varieret omfang**. Kvinder, 15-40 årige og ældre er overrepræsenterede i disse opgørelser, og antallet af børn og unge i behandling mod forstoppelse er steget markant i de senere år. Tarmen er en vigtig brik i vores fordøjelsessystem. Den arbejder sammen med både mund, spiserør, mavesæk, lever, galdeblære og bugspytkirtel. I tyndtarmen opsuges næringsstoffer, og i tyktarmen absorberes vand, og de resterende faste bestanddele føres ud gennem bevægelser i tarmmuskulaturen til afføring fra endetarmen.

Den komplekse tarm

Som organ har tarmen en stor mangfoldighed og kompleksitet. Den rummer blandt andet et stort net af nerver, størsteparten af vores immunsystem og den producerer over 20 hormoner. Eksamensmave er et eksempel på, at der findes en ikke nærmere defineret forbindelse mellem hjernen og tarmen. Forstoppelse er et udtryk for, at tarmen ikke fungerer optimalt. Symptomerne er hård afføring og en fornemmelse af, at tarmen ikke bliver tømt. Forstoppelse giver ofte mavesmerter, trykken i siderne af maven, oppustethed, dårlig ånde og ildelugtende prutter. Generelt opleves der ubehag. Årsagerne til forstoppelse er vidt forskellige. Forstoppelse kan skyldes livsstilsfaktorer som f.eks. et stillesiddende job eller et stressfyldt arbejdsmiljø. Den kan også stamme fra visse former for medicin. Kosten spiller en central rolle for, hvordan fordøjel-

sen fungerer og hvor gode vi er til at spise varieret, fiberrigt og regelmæssigt.

Nøglen til øget sundhed

Tarmen spiller en vigtig rolle i forhold til vores velbefindende, vores helbred og vores vægt – og dermed også vores sociale relationer i hverdagen. En sund tarm og generelt et større fokus på tarmen kan vise sig at være en rigtig god investering for den enkelte og nøglen til en større forståelse af, hvordan vi fungerer bedst. – Tarmen har længe været organernes sorte får, men det ændrer sig nu. Den nyeste forskning viser, at problemer med overvægt, depression og allergi nøje hænger sammen med ubalancer i tarmfloraen. Med andre ord: Hvis vi skal leve længere og bedre og føle os godt tilpas i en sund krop, så skal vi passe på vores tarm, pointerer den tyske forsker Giulia Enders i en ny international bestsellerbog***. Ifølge Giulia Enders er tarmen en genvej til sundhed. Hun fremhæver tarmens vigtige rolle som kroppens største sensoriske organ, der er nøje forbundet med vores generelle sundhedstilstand. Ved at lytte til vores krop, holde øje med afføringen og tilføre tarmene ”gode” bakterier gennem f.eks. syrnede mælkeprodukter kan vi opnå en sundere tarm.

Få tarmvenlige råd på apoteket

På apoteket kan du altid hente gode råd og vejledning til en sundere tarm. Apoteket tilbyder derudover en bred vifte af godkendte lægemidler, der både kan forebygge og afhjælpe forstoppelse: – Vi tager altid en individuel dialog og spørger ind til årsager og symptomer omkring forstoppelsen. Vi fokuserer vores rådgivning omkring dette, og vi anbefaler derefter produkter til at lindre og afhjælpe problemerne. Vi kan rådgive og anbefale forskellige afføringsmidler, salver og løsninger til endetarmsgener, og vi informerer altid om brug, dosering og eventuelle bivirkninger ved præparaterne, udtaler apotekspersonalet.

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.dagenssundhed.dk.  * Se artiklen ”Av min tarm” af Dennis Raahauge, Politiken, 23/1 2005.  ** Se artiklen ”Forstoppelse” af speciallæge Svend Schulze på www.sundhed.dk.  *** Se Giulia Enders: ”Tarme med charme – alt om et undervurderet organ”. Kbh., People’s Press, 2015.

26  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


Moxalole® Virker mod forstoppelse ved at binde vand til afføringen, som bliver blødere og mere fyldig, så der bliver sat gang i tarmbevægelserne. Dosisopdelt pulver til opløsning i ½ glas vand eller saft. 20 breve. For mere information om Moxalole ®, se pligtteksten på side 53.

Lacrofarm Junior ®

Toilax®

Virker mod forstoppelse hos børn. Lacrofarm Junior ® hjælper barnet til at få en lind afføring, også selv om han eller hun har haft forstoppelse i længere tid. Lacrofarm Junior ® virker ved at holde på vand i tarmen, så afføringen bliver blødere. Lacrofarm Junior ® kan bruges af børn fra 2 år og er ikke tilsat smag. 30 stk.

Virker mod akut eller kortvarig forstoppelse ved at fremme tarmens bevægelser og øge salt- og vandindholdet, så afføringen blødgøres. 4 stk. enterotabletter og 1 stk. rektalvæske i kombipakning. For mere information om Toilax ®, se pligtteksten på side 53.

For mere information om Lacrofarm Junior ®, se pligtteksten på side 53.

Dulcolax®

Laxoberal®

Magnesia

Anvendes ved forstoppelse og virker indenfor 6-12 timer. Virker lokalt i tyktarmen. Tag 1-2 tabletter om aftenen og få virkningen den følgende morgen. Dulcolax stimulerer tarmens naturlige bevægelser og forstoppelsen afhjælpes. Til voksne og børn fra 10 år. Kan anvendes under amning. 30 stk.

Anvendes kortvarigt ved forstoppelse. Stimulerer tarmens naturlige bevægelser og virker lokalt i tyktarmen. Tilpas antallet af dråber til den ønskede virkning. Op til 20 dråber dagligt for voksne. Virker indenfor 6-12 timer. 30 ml.

Magnesia tabletter bruges ved forstoppelse. Tag 2-3 tabletter efter behov. Drik rigeligt med vand, da det har betydning for den afførende virkning. Den afførende virkning indtræder efter 6-8 timer. 100 stk.

For mere information om Dulcolax ®, se pligtteksten på side 54.

For mere information om Laxoberal ®, se pligtteksten på side 54.

For mere information om Magnesia, se pligtteksten på side 54.

  |  27


Gode råd til en sund tarm • Lyt til din krop, og mærk efter hvordan du har det tre-fire timer efter et måltid

• Hold øje med din afføring • Giv dine tarmbakterier mad – med f.eks.

fiberrig kost og syrnede mælkeprodukter

• Spis regelmæssigt tre hovedmåltider og flere mellemmåltider med frugt

• Øv dig i gode toiletvaner, som at sidde på hug og evt. med en skammel til benene

• Drik rigeligt med væske i løbet af dagen, gerne 1,5 liter i alt

• Dyrk motion i mindst en halv time dagligt • Søg læge, hvis din forstoppelse ikke

forsvinder med disse råd eller et mildt afføringsmiddel • Søg altid læge, hvis du har blod i afføringen eller dit afføringsmønster ændrer sig uden grund

HUSK® Psyllium Mavebalance med mælkesyrebakterier

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.dagenssundhed.dk.

Kombination af fibre og mælkesyrebakteriekulturer. Der er anvendt en patenteret dobbeltlagscoatning til at beskytte mælkesyrebakterierne mod mavens lave pH, hvilket sikre flere bakterier når levende frem til tarmen. Psyllium frøskallerne indeholder 85% kostfibre; Psyllium frøskallerne opsuger væske, svulmer op og danner en geléagtig masse, hvilket gør afføringen blødere. Findes som 200 gram pulver eller i 28 sachetter af 5 gram, hvilket gør dem lette at have med på farten. 200 gram eller 28 x 5 gram.

HUSK® Psyllium Mavebalance

HUSK® Psyllium Mavebalance med lemon eller solbærsmag

Psyllium frøskallerne bidrager til: En normal fordøjelse, tarmregulering f.eks. ved træg mave og til at opretholde normalt kolesterolniveau. Psyllium frøskallerne opsuger væske, svulmer op og danner en geléagtig masse, hvilket gør afføringen blødere. Kapselform. 225 stk.

Indeholder naturlige fibre fra Psyllium frøskaller, og er et fiberprodukt med en frisk og behagelig lemon- eller solbærsmag for dem, der gerne vil have en velsmagende oplevelse med deres daglige maveprodukt. Psyllium frøskallerne bidrager til en normal fordøjelse og tarmfunktion, bidrager til tarmregulering eks. ved træg mave, hjælper til at blødgøre afføringen og opretholde et normalt kolesterolniveau. Psyllium frøskallerne absorberer væske, og danner en geleagtig masse, som hjælper med at holde din mave i gang. Fås med lemon- eller solbærsmag. 250 gram.

28  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


HALSBRAND

Sluk din halsbrand

Halsbrand føles som en sviende og brændende fornemmelse bag brystbenet. Det kan stråle op mod halsen og give sure opstød. Halsbrand skyldes, at mavens sure indhold glider op i spiserøret. Nederst i spiserøret sidder en lukkemuskel, som skal forhindre tilbageløb. Hvis den ikke fungerer ordentlig, vil mavesyren kunne glide op i spiserøret og munden. Da slimhinden i spiserøret ikke er rustet til at modstå mavens sure indhold, kan det give smerte og irritation. Sker det hyppigt og gennem længere tid, kan slimhinden blive betændt og danne sår. Du kan forsøge at lindre halsbrand på flere måder. Undgå stramtsiddende tøj og lad være med at bøje dig forover. Det øger presset på lukkemusklen. Skal du løfte tunge ting, så bøj i stedet ned i knæene. Undgå også mad og drikke, der kan påvirke mavens syreproduktion og lukkemekanisme. Det gælder kaffe, te, chokolade, pebermynte, fed eller røget mad og især alkohol. Rygning kan også forværre problemet med halsbrand. Prøv at spise flere små måltider i stedet for få store, og lad være med at spise de sidste tre timer før sengetid. Mad øger mængden af mavesyre, og en slap lukkemuskel vil ikke kunne holde maveindholdet tilbage, når du lægger dig ned. Du kan prøve at hæve sengens hovedgærde, hvis du lider af halsbrand om natten. Har du halsbrand gennem længere tid, skal du tale med din læge om problemet.

Alminox®

Balancid® Novum

Bruges ved for meget mavesyre. 1-3 tabletter tygges. 30 stk.

Tyggetabletter med pebermyntesmag som lindrer sure opstød. Tag 1-2 tabletter efter behov og tyg grundigt. 30 stk.

For mere information om Alminox ®, se pligtteksten på side 54.

For mere information om Balncid ® Novum, se pligtteksten på side 54.

  |  29


INTIMPLEJE

INFORMATION OM UNDERLIVSSVAMP

Svamp i underlivet – hvad er det? Svamp i underlivet er en infektion, der oftest er forårsaget af gærsvampen Candida albicans, som forekommer naturligt på huden, i mave-tarmkanalen og i skeden. Miljøet i skeden er normalt surt (pH = 4,2) og opretholdes af mælkesyreproducerende bakterier. Ved denne surhedsgrad er candida­ svampen fredelig og giver ingen problemer. Hvis skedens pH værdi øges, eller hvis kroppens immunforsvar af en eller anden grund svækkes, kan svampen udvikle sig til en egentlig infektion og forårsage gener. Svamp i underlivet er almindeligt forekommende. 3 ud af 4 kvinder vil, på et eller andet tidspunkt i livet, opleve at få svamp. Svamp i underlivet er ikke en kønssygdom!

Hvad er symptomerne?

De mest almindelige symptomer er kløe og svie i og omkring skedeåbningen. Svampeinfektionen starter i skeden og breder sig ofte til skedeåbningen, hvor den kan give svie, rødme og hævelse af kønslæberne. Et lugtfrit, hvidt og grynet udflåd kan samtidig forekomme.

Smitter svamp?

Svampesporer kan overføres fra kvinde til mand og fra mand til kvinde ved samleje. Om der opstår et svampeudbrud, er helt afhængigt af vækstbetingelserne i såvel skede som på penis. Svampesporene findes naturligt mange steder på kroppen, og udvikler sig kun til en decideret infektion, hvis muligheden for vækst er til stede.

Behandling

77% af kvinder med underlivssvamp har en infektion både i skeden og på huden omkring skedeåbningen1. Canesten® kombinationspakning er et håndkøbslægemiddel, som er godkendt til behandling af underlivssvamp og som giver mulighed for at behandle infektion i skeden samt på huden omkring skedeåbningen – samtidigt! Canesten® kombinationspakning indeholder en vaginal tablet med indføringshylster og en tube creme. Vaginaltabletten føres op i skeden med indføringshylstret, der dels hjælper med at få placeret tabletten korrekt og dels giver en hygiejnisk indføring (bedst ved sengetid). Efter bare én behandling med vaginaltabletten forsvinder symptomerne som regel inden for 3-5 dage2 . Cremen anvendes rundt om skeden, hvis der også er symptomer dér. Du bør fortsætte den udvendige behandling med cremen 1-2 uger efter at symptomerne er forsvundet. Hvis det er første gang, du har symptomer på underlivssvamp eller hvis du er gravid, bør du kontakte din læge. Du bør også kontakte din læge ved gentagne svampeinfektioner. Du kan også spørge dit apotek hvis du er i tvivl om noget. Læs altid indlægssedlen i pakningen før brug.

1 Becker N et al, Gyno Canesten bei Vaginalmykosen, Therapeutische Erfahrungen bei 3784 Patientinnen. HAUT, Vol 7, 3061-3070, 1996. 2 Mendling et al, A clinical multicenter study comparing efficacy and tolerability of topical combination therapy with clotrimazole (Canesten ® two formats) with oral single dose fluconazole (Diflucan ®) in vulvovaginal mycoses, Mycosis, Vol 47; 136-142, 2004.

30  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


Canesten® Håndkøbslægemiddel til behandling af svampeinfektion i skeden og de ydre kønsorganer. Kombinationsbehandling med vaginaltablet og creme. Vaginaltabletten behandler den indre infektion i vagina. Cremen behandler den ydre infektionen som kløe. Kombinationspakning indeholder: 1 vaginaltablet 500 mg m/ applikator og 20 g creme 1 %. For mere information om Canesten ®, se pligtteksten på side 54.

Vivag® Intimsæbe

Vivag® Intimgel

Vivag® Intimservietter

Mild og skånsom intimsæbe tilpasset den intime zone. Vivag® Intimsæbe kan anvendes til daglig personlig pleje samt til at fjerne lugtgener. Uden konserveringsmiddel, parabener, parfume og farvestoffer. Er deklareret i samarbejde med AstmaAllergi Danmark. 400 ml.

Effektiv løsning mod vaginal tørhed og fungerer også som glidecreme. Den tilfører huden fugtighed og er med til at sikre, at den igen bliver modstandsdygtig. Produktet har en lav pH-værdi på ca. 5. Vivag® Intimgel er fri for parfume, farvestoffer og parabener og er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. 50 ml.

Føl dig frisk hele dagen med milde og skønsomme Vivag® Intimservietter - helt uden vand. Intimservietterne er nemme at have med i tasken, når man fx er på ferie, på job, i byen eller ude i naturen og samtidig er de meget anvendelige i forbindelse med menstruation og urininkontinens. Servietterne er bionedbrydelige. Deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. 15 stk.   |  31


Spørg bare os

vi rådgiver dig om prævention

Valg af prævention

I Danmark skal langt de fleste kvinder tage stilling til prævention på et eller andet tidspunkt i deres fertile liv. Der er heldigvis rig mulighed for at vælge den model, der passer bedst til dig, og der kan være mange overvejelser at tage i betragtning. Den mest brugte mulighed er p-piller, som er delt ind i grupper alt afhængig af mængden og sammensætningen af hormon. Her vælges hyppigt 2. generations p-piller, som er en blanding af gestagen og progesteron. Det er nemt at anvende, da man blot skal tage en tablet hver dag i 3 uger og derefter holde en 1 uges pause. Hvis du har svært ved at huske at tage tabletter, kan en anden løsning være henholdsvis en spiral, der holder mellem 3-5 år og kan fås med eller uden hormon, en p-injektion, der holder 3 måneder eller en p-stav med varighed i 3 år. Nødprævention/fortrydelsespillen kan købes i håndkøb og kan anvendes, som navnet antyder, af nød, når skaden er sket. Det kan ikke anbefales ved hyppig brug, da man tilfører kroppen en stor mængde hormon på denne måde. 32  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019

Apotekets Intim Vaskeservietter Til hurtig vask og opfriskning af intimområdet. En nem løsning til den daglige intimpleje efter toiletbesøg, under menstruation, ved let urininkontinens, og når man er på farten uden adgang til vand og intimsæbe. Uden parfume. Kan skylles ud i toilettet. 15 stk.

Danatekt ® Intim rensecreme

Danatekt ® Intim barrierecreme

Skånsomt alternativ til vand og sæbe. Fjerner urenheder. Lindrer kløe og svie ved rød, irriteret hud og hudløshed. Kan bruges over alt på kroppen, også de intime områder. Med glycerin der støtter fugtbalancen, samt jojobaolie der plejer, blødgør og tilfører fugt. Svanemærket. Uden parfume. 150 ml.

Beskytter ved rød, irriteret hud og hudløshed. Kan bruges hvor som helst på kroppen, også de intime områder. Lægger en vandafvisende barriere på huden og plejer, blødgør og tilfører fugt. Med glycerin der støtter fugtbalancen. Rens først med Danatekt intim rensecreme. Uden parfume. 150 ml.


Drypper du?

Det gør én ud af fire mænd over 40 år også! Hver fjerde mand over 40 år, oplever problemer med ufrivillig vandladning.* Disse ufrivillige vandladninger kan variere fra et par enkelte dryp til større vandladninger. I denne artikel kan du læse om de mest almindelige årsager til ufrivillig vandladning, samt hvad du kan gøre, for at komme problemet til livs. For at blæren kan udføre sin opgave, skal hjerne, muskler og nerver samarbejde om at holde urinen i blæren og ikke frigive den, før du er klar. Men der er forskellige faktorer, som kan forstyrre denne proces.

Almindelige årsager til ufrivillig vandladning er: • Medicin, f.eks. kan vanddrivende • • • • •

medicin øge risikoen for ufrivillig vandladning Urinvejsinfektioner Midlertidigt svækkede muskler på grund af prostataoperation Forandringer i prostatas størrelse, f.eks. kan en hævet prostata blokere urinen Overvægt lægger større tryk på maveog bækkenmuskler, hvilket kan gøre det sværere at undgå ufrivillig vandladning Diabetes eller sygdomme som f.eks. Alzheimers

Som du ser, kan årsagen til ufrivillig vandladning være afhængig af mange faktorer. Det er derfor vigtigt at du bliver udredt hos din læge for at få den rette hjælp. Er du i tvivl kan du altid gå på apoteket og få rådgivning, om hvilke hjælpemidler der kunne være relevante for netop dig. * SCA undersøgelse i 2012 blandt 6265 personer.

TENA Men Designet til den mandlige anatomi, så det suger urin øjeblikkeligt og fastlåser det i den ultraabsorberende kerne. Lugt reduceres af den unikke Odour control, så du kan føle dig tør og sikker. TENA Men findes i flere sugeevner, så det er nemt at finde et produkt, der passer dit behov. 10, 12 eller 16 stk.   |  33


MUND

Frisk mund giver velvære og forebygger sygdomme En frisk fornemmelse i munden giver velvære. Når du regelmæssigt fjerner belægningerne på tænderne, gør du det sværere for bakterierne at fæstne sig. Det er medvirkende til at forebygge tandsygdomme, som huller i tænderne og parodontose. Det afgørende er dog sammensætningen af dine mundhulebakterier. En forkert sammensætning kan give karies (huller i tænderne), parodontose (de løse tænders sygdom), dårlig ånde, blister mm. Du fjerner bedst belægninger ved at gøre grundigt rent med tandbørsten og ved at bruge tandstikkere og tandtråd, der kan nå ind i de mellemrum, hvor tandbørsten ikke kan nå.

En grundig rengøring, ændrer dog ikke noget ved bakteriesammensætningen. Det er kun din livsstil (f.eks. ændring af kostvaner) og så tilskud af mundhule mærkesyrebakterier, der kan ændre denne sammensætning til det bedre. Dårlig ånde skyldes oftest, at bakterier på tungens overside danner ildelugtende svovlgasser. Det er samme type bakterier som giver pardontose, så alene af den grund er det vigtigt at få bugt med dem. Det kan være svært at børste sin tunge, især på den bageste 1/3, hvor disse bakterier gemmer sig. Derfor er det en god idé at tilføre positive mælkesyrebakterier beregnet til mundhulen. De udkonkurrerer så de bakterier der indgår i dannelsen af svovldampene.

ProlacSan

GUM® AftaClear

GUM® Hydral Spray

Originale humane mundhulebakterier, som fortrænger de skadelige bakterier og derved skaber en bedre bakteriebalance i mundhulen. Vegansk. 1 sugetablet dagligt. 30 stk.

Førstehjælp til sår og blister i munden. Kan anvendes af hele familien. Umiddelbar smertelindring, fremskynder helingen og reducerer inflammationer. Barrierefunktion som giver hurtig helende effekt med hyaluronsyre. 10 ml.

Øjeblikkelig lindring af mundtørhed. Ny formel der giver øget fugt og velvære samtidig med, at den beskytter munden for skader forårsaget af mundtørhed. 50 ml.

34  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Curaprox Tandbørsten har bløde polyesterfibre som ikke laver børsteskader på dine tænder. Den fjerner effektivt plak og renser skånsomt tænder og tandkød. Curaprox tandbørster indeholder hverken nylon eller phthalater. Anbefalet af Dansk Tandplejerforening. 1 stk.

SB12 Spray

SB12® Original Mundskyl

SB12® White Mundskyl

Giver øjeblikkeligt frisk ånde på farten. Er det perfekte supplement til SB12 Mundskyl – et frisk pust, når du lige står og har brug for det. Kan bruges fra 12 år. 15 ml.

Neutraliserer dårlig ånde i stedet for blot at maskere den. Klinisk dokumenteret effekt i 12 timer og frisk smag af mint/ mentol. Særlig god til dem der ønsker en klassisk mundskyl med fuld effekt. Sikrer en god mundhygiejne, styrker tænderne og forebygger karies. 250 ml.

Neutraliserer dårlig ånde i stedet for blot at maskere den. Giver synligt hvidere tænder på kun 14 dage ved brug 2 gange dagligt. Klinisk dokumenteret effekt i 12 timer og smag af soft peppermint. Sikrer en god mundhygiejne, styrker tænderne og forebygger karies. 250 ml.   |  35


ØRE

Hold øret sundt Øret er et fintfølende organ. Det tager sig naturligvis af vores hørelse, men har også en vigtig funktion i forhold til vores balanceevne. Det er derfor af største vigtighed, at øret holdes sundt, rent og funktionsdygtigt samt at man gør noget, hvis der skulle opstå sygdom eller kommer fremmedlegemer ind i øret.

Ørevoks beskytter

De generende propper af ørevoks kan således opstå, hvis ørevoksen ikke får lov til at vandre naturligt ud gennem øret. Tilstopningen er bestemt af vores alder, gener og adfærd, da eksempelvis høreapparater, høretelefoner til din smartphone, ørepropper til svømning eller overdreven brug af vatpinde inde i øregangen kan medføre ophobning af ørevoks.

Øret producerer ørevoks af naturlige årsager. Ørevoks skaber modstandskraft mod infektioner, smører øregangen med et vandskyende sekret og holder støv, bakterier og andre fremmedlegemer ude af øret . På denne måde er ørevoks en del af vores immunforsvar i stil med næsehår, øjenvipper, slim og spyt.

Væk med propperne

– Ørevoks dannes som beskyttelse af øret. Det transporteres normalt langsomt ud af øregangen, tørrer ud og falder ud eller kan fjernes med en håndklædesnip eller lignende. De fleste ører er selvrensende. Nogle oplever ophobning af ørevoks, der ved aflukning af øregangen går ud over hørelsen, fortæller overlæge og Ph. D. Peter Schousboe fra Øre-, Næse- og Halsafdelingen på Vejle Sygehus.

– Man bør undgå at fjerne ørevoksen med vatpinde eller andre instrumenter, som blot forværrer situationen. Men man kan hjælpe den naturlige afstødelsesproces på vej med eksempelvis blødgørende olie eller ørevoksopløsende produkter, der kan virke i sig selv eller være en forberedelse til en decideret øreskylning hos en læge, pointerer Peter Schousboe.

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.dagenssundhed.dk.

36  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019

Apoteket tilbyder en særlig opløsning, der frigør ørevoksen. Opløsningen kan anvendes som forberedelse til et lægebesøg, hvor ørerne skylles eller ørevoksen fjernes med et øresug under kontrol af et mikroskop. Brugere af høreapparat kan med fordel overlade processen til en læge.


Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Vaxol ørespray Blødgør og løsner ørevoks. Forebygger vokspropper og lindrer kløe - enkelt og effektivt. Farmaceutisk renset olivenolie. Kan anvendes af børn fra 1 år. 10 ml.

Gode råd om ørevoks: • Brug aldrig vatpind eller • • • • • •

lignende i øret. Det kan gøre skade og gavner aldrig Vælg håndklæde, vaskeklud, køkkenrulle eller lignende til at fjerne overflødig ørevoks Køb godkendte midler på apoteket til forebyggelse og behandling af ørevoks Lær at skylle ørerne selv efter lægens anvisninger. Undlad at pille i øret Søg læge, hvis du får smerter eller udflåd fra øret Få renset øret jævnligt ved en speciallæge, hvis du bruger høreapparat

Remo-wax® Spray

Remo-wax® Olie Spray

Blødgør og løsner ørevoks og ørevokspropper, så de lettere skylles ud. Praktisk spraymundstykke letter brugen og sikrer korrekt dosering. Øresprøjte til skylning af øret medfølger. 10 ml.

Remo-wax ® Olie Spray mindsker kløe og irritation i øregangen forårsaget af tør hud. Olien hjælper også med at genoprette ørets naturlige rengøringsmekanisme, da olien blødgør ørevoks og dermed forebygges dannelsen af ørevokspropper. Kan anvendes efter behov og skal ikke skylles ud. 15 ml.   |  37


ØJNE

Naturlige aldersforandringer i øjnene Måske føles armene lidt for korte og lyset ikke længere stærk nok til at læse en god bog? Alderen ændrer vores syn helt automatisk - øjet får sværere ved at stille skarpt fordi du mister fleksibilitet i øjets linse og pupil. Alt sammen noget, vi lever med, fordi det hører med til at blive ældre. Vi kan ikke helt forhindre degenerering af øjnene, men vi kan forberede øjet på et langt liv, hvor synet spiller en stor rolle for livskvaliteten. De rette vitaminer, mineraler og plantestoffer kan være med til at bevare og vedligeholde vores syn livet igennem. Nogle vitaminer er velkendte i forhold til øjensundheden. Men også plantestoffer kan have en gavnlig 38  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019

virkning på synet. For eksempel kan indtagelse af nogle af de plantestoffer, der findes naturligt i øjet, styrke synet. Øjets interne solbrille består fx af lutein og zeaxanthin, som er carotenoider (i familie med gulerødder) og kun findes i øjets nethinde, hvor de beskytter mod skadeligt blåt lys. Desuden er de kraftige anti-oxidanter og beskytter således mod aldring. Hvis du oplever markante og pludselige synsforandringer skal du have øjnene tjekket hos en øjenlæge. Ellers kommer du langt med briller, og vidste du at du kan få kosttilskud der gavner øjnene?


Vidste du... At i forbindelse med overgangsalderen oplever rigtig mange problemer med tørre øjne. Her kan lindres med øjendråber, der tilfører fugt – eller øjenspray (lipidspray), som forhindrer fordampning og holder fugten i øjet. Udviklingen går stærkt på dette område og apoteket har et bredt sortiment, der kan tilpasses dine behov.

Tearsagain øjenspray Behandler tørre, trætte og irriterede øjne ved at stabilisere tårefilmens lipidlag og mindske udtørring. Uden konserveringsmiddel. Kan anvendes med kontaktlinser. Make-up løber ikke ud. Enkelt og effektivt. Dosering: 1-2 spray. 3-4 gange dagligt. 10 ml.

Synvital Plus

Thealoz Duo Gel

Thealoz Duo®

Losttilskud med plantestofferne lutein og zeaxanthin som findes i øjets nethinde, hvor de beskytter mod skadeligt lys. Indeholder zink, der bidrager til at vedligeholde et normalt syn. 185 stk.

Den første øjengel, som kombinerer cellebeskyttende trehalose, fugtende hyaluronsyre og langtidsvirkende carbomer. Trehalose beskytter cellerne på øjets overflade og forbedrer øjets modstand mod de daglige belastninger fra tørre miljøer. Anbefales til personer med moderate til svære problemer med tørre øjne. Uden konserveringsmiddel. 30 x 0,4 ml.

Øjendråber til tørre øjne. Produktet er en unik kombination af trehalose og hyaluronsyre, som beskytter og fugter hornhinden ved tørre øjne. Indeholder ikke konserveringsmiddel. Kan anvendes sammen med alle slags kontaktlinser. Opløsningen er beskyttet af et filter og kan anvendes i op til 3 måneder efter åbning af flasken. 10 ml.

  |  39


Sådan passer du på dine øjne til vinter På samme måde som med tør hud oplever hundredtusindvis af danskere problemer med øjnene i løbet af efteråret og vinteren. Tørre øjne kendetegnes ved ubehag i øjet, med eller uden synsforstyrrelser. Eftersom symptomerne skifter, er det dog ikke altid let at vide, at problemet er tørre øjne. Kulden og den kolde vind kan forværre problemerne. Ligesom det tørre og varme indendørsklima kan udløse generne.

Hvordan føles tørre øjne?

Symptomer på tørre øjne kan være af forskellig karakter og kendetegnes af ubehag i øjet med eller uden synsforstyrrelser. Det kan være svært at forstå, at det er tørre øjne, man er ramt af, når symptomerne skifter. Du kan for eksempel opleve, at øjnene føles trætte, når du sidder foran computeren. Måske smerter øjnene efter en hel dag med skærmarbejde. Andre hyppige symptomer er, at øjnene svier, løber i vand, bliver røde eller lysfølsomme. En del oplever en følelse af at have grus i øjnene, har svært ved at åbne øjnene om morgenen, kan ikke bruge kontaktlinser lige så

længe som tidligere eller får uskarpt syn.

Hvad er årsagen til tørre øjne? Tørre øjne kan have forskellige årsager. Det kan være miljøet, livsstilen, visse sygdomme, hormonelle forandringer og brug af en del lægemidler. I dag arbejder mange foran en computerskærm i et tørt kontormiljø, hvilket øger risikoen for tørre øjne. Men også når man opholder sig i tørre, kolde, varme, blæsende, støvede eller røgfyldte omgivelser, kan der opstå problemer med tørre øjne. Derudover øges risikoen for tørre øjne med alderen. Det har også vist sig, at problemerne hyppigere ses hos kvinder1.

Hvad sker der i dine øjne?

Tårerne bliver produceret af kirtler, som findes i øjenlågene og i øjenhulen. Når øjnene bliver tørre, produceres der enten for lidt tårer eller tårer af for dårlig kvalitet. Tårefilmen virker derfor ikke effektivt og kan ikke beskyt-

te og ernære øjet optimalt. Dette medfører nedsat beskyttelse mod infektion og fremmedlegemer, og allergener vaskes ikke væk effektivt nok.

Hvordan behandler man tørre øjne?

I de fleste tilfælde kræves behandling med øjendråber eller øjenspray, der virker smørende, fugtgivende og cellebeskyttende, hvorved øjet beskyttes og symptomerne lindres. På denne måde kan tårefilmen komme i balance igen. Dryp eller spray gerne med jævne mellemrum dagen igennem og helst inden, du mærker generne. Konserveringsmidler i øjendråber kan skade den sarte struktur på øjets overflade og forårsage besvær med tørre øjne. Derfor anbefales produkter uden konserveringsmidler. Dette understøttes også af førende eksperter inden for øjenområdet2. Man kan også forsøge at undgå de miljøer, partikler og situationer, der udløser problemerne. Tag f.eks. små pauser i løbet af dagen, hvis du arbejder foran en skærm.

Hvordan ved du, om du har brug for at opsøge en læge?

Du bør kontakte din læge, hvis du har tørre eller irriterede øjne, og symptomerne ikke er blevet bedre efter 2 - 3 ugers brug af håndkøbsprodukter mod tørre øjne. Hvis du anvender kontaktlinser og oplever, at det ene øje eller begge øjne er irriterede, bør du henvende dig til din optiker for rådgivning. Kilder: 1) https://www.netdoktor.dk/ojne/ torre_ojne.htm 2) Jones, L. et al. (2017) TFOS DEWS II Management and Therapy Report, The Ocular Surface, 15: 575-628,

40  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


LUS

Sæt effektivt ind mod de små, blodsugende bæster Kom ind på apoteket når I opdager lusene og giv lusene svar på tiltale. Smitte med lus kalder på handling, og med effektive lusemidler, en tættekam og gode råd fra apoteket har du større chance for at komme lusene til livs. Vi tilbyder effektive, hurtigtvirkende og veldokumenterede lusemidler. Husk at følge anvisningen nøje, inden du går i gang med behandlingen.

Hedrin® Once Gel

Hedrin Protect & Go®

Linicin® PLUS Shampoo og Linicin® PLUS Solution

Linicin® Prevent

Nem og hurtig behandling mod lus og æg – skånsom mod børn. Èn behandling er nok, det tager kun 15 minutter og du behøver IKKE at kæmme. Effekten er klinisk dokumenteret. Fordeles i tørt hår og hovedbund - Kæm ikke håret Efter de 15 min. er det vigtigt, at shampoo kommes direkte i håret, inden der skylles med vand. Hedrin® Once Gel er allergimærket og så mild, at det kan bruges af gravide, ammende og til børn fra 6 måneder. 250 ml.

Beskyt dit barn og familien mod luseangreb. Sprayes nemt og hurtigt i håret, skal ikke vaskes ud. Holder helt til næste hårvask også selvom håret redes eller føntørres – for bedst mulig beskyttelse anvendes dog min. to gange om ugen. Farveløs spray og neutral duft. Hedrin Protect & Go ® er allergimærket og så mild, at det kan bruges af gravide, ammende og til børn fra 6 måneder. 120 ml.

Dræber lus og luseæg på 15 minutter og forebygger samtidig mod nye luseangreb. Klinisk dokumenteret effekt. Fordeles i tørt hår. Brug den blå serie til glat og fint hår, og den grønne serie til tykt langt og/eller krøllet hår. Gå til kamp mod lusene og kæm hver uge i højsæsonen for lus. 100 ml.

Forebyg luseangreb ved at spraye Linicin Prevent i tørt, lusefrit hår om morgenen – så kan du glæde dig til at få lusefri børn hjem fra skole eller institution om eftermiddagen. Den farveløse spray har en neutral duft, som får lusene til at holde sig på afstand i mindst 7 timer. En flaske rækker til ca. 30 gange. 100 ml.

  |  41


FØDDER

Giver fodsvamp sure tæer? Fodsvamp kan give dårlig lugt, og du bør holde fødderne rene og tørre, hvis du vil være fri for fodsvamp og sure tæer. Vask fødderne dagligt i varmt, mildt sæbevand. Tør fødderne grundigt (også mellem tæerne), skift sokker, når de er fugtige, og brug sko, der giver luft til fødderne. Har du fodsvamp, så husk, at det smitter og kræver behandling med et svampemiddel.

Nalox™

VorteFri™ Freeze

VorteFri™

Til behandling af neglesvamp. Virker på 3 måder ved at bekæmpe neglesvamp, mindske misfarvning og styrke og udjævne neglens øverste lag. Nalox smøres på den misfarvede/skadede negl én gang om dagen. 10 ml.

Frysebehandling af vorter. Særligt velegnet til voksne og større børn. Virker mod selv de mest genstridige vorter og ofte er én behandling nok. Til hjemmebrug. 6 doser. 1 stk.

Nem og skånsom behandling af fodvorter og vorter på hænder og krop. Skal kun bruges én gang om ugen. Er velegnet til at behandle flere vorter ad gangen og til behandling af vorter, som er svære at komme af med. I de fleste tilfælde er 5-10 behandlinger nok. 5 ml.

42  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


MOTION

Motion som medicin Har du en alder, hvor skavankerne begynder at melde sig, og hvor du sætter kroppen på skåneprogram, fordi den virker slidt? Har du svært ved at komme i gang med dagen uden et smertestillende middel? Så er det tiden at få din krop og livsstil set efter i sømmene. Mange i den modne alder er præget af mange års slid, hvor kroppen begynder at værke og sige fra. Men det er en ond cirkel at komme ind i, hvis du blot dæmper smerter uden at få rørt dig eller fundet ud af, hvad der er galt. Selvom du har smerter i muskler og led, har du brug for at få dem styrket, så du kan få vendt bøtten og få kræfterne tilbage. Faktisk kan motion ikke alene styrke kroppen, det kan ligefrem dæmpe smerter og give dig god energi i det daglige. Før du kaster dig ud i motion og bevægelse, skal du dog først have fundet ud af, hvorfor du har ondt. Smerter i krop, muskler og led kan skyldes spændinger, ensformige belastninger og inaktivitet. Men det kan også skyldes sygdomme. Er du oppe i årene kan det være slidgigt, som rammer rigtigt mange før eller siden. Der kan også ligge andre alvorlige tilstande som diskusprolaps, sammenfald i ryggen på grund af knogleskørhed, D-vitaminmangel, stofskiftesygdomme eller skader i leddene til grund for dine smerter. Kontakt derfor altid din læge, så du kan få undersøgt, hvad der er galt og få styr på smerterne. I de fleste tilfælde vil du uanset diagnosen kunne komme i gang med en alle anden form for motion. Det er aldrig for sent at begynde en aktiv livsstil. Start langsomt med de aktiviteter, der passer til dig og din fysiske form. Lidt er bedre end ingenting. Og jo bedre fysisk form du har, jo lettere klarer du hverdagen, når du bliver ældre. Motion hjælper dig også til at blive glad, få en naturlig træthed, regulere appetitten og bevare normalvægten i samspil med en sund kost.

Futuro® håndledsbandage

Futuro® ankelbandage

Sørger for behagelig støtte og beskyttelse af håndleddet. Med aftagelig skinne som kan tilpasses individuelt. Kan anvendes til både højre og venstre hånd. Fås i flere størrelser. 1 stk.

Designet til at give en behagelig støtte med justerbar rem til individuel tilpasning. Kan anvendes til både højre og venstre fod. Fås i flere størrelser. 1 stk.

  |  43


RYGEAFVÆNNING

Vil du sløjfe røgen? Hvis du ofte tænker på at holde op med at ryge, så er det måske tiden at tage dig selv på ordet. Der venter dig mange fysiske gevinster forude. Nogle bruger julemåneden til at trappe ned og gøre sig mentalt klar til et nytårsforsæt. Mange rygere går med stoptanker i baghovedet. Hvis det er ved at være tiden at føre tankerne ud i livet, så gør dig klart, hvad det positive ved et rygestop er. Det øger nemlig lysten og viljen til at komme i gang - og igennem. Overvej grundigt, hvad der kan motivere dig. Tag alle faktorer i forhold til din hverdag, sundhed, økonomi og omgivelser med. Er det udsigten til et bedre helbred? Pænere hud? Flere penge på hånden? Friheden fra afhængighed? God samvittighed? Bedre kondition? Eller måske et farvel til lugten af røg fra tøj, fingre, mund og hår? Gør dig klart, hvilken rolle rygning spiller for dig, og hvad du kan sætte i stedet. Find ud af hvornår og hvorfor du ryger. Det kan du blandt andet finde ud af på et rygestopkursus. Eller du kan prøve selv at sætte gang i tankerne. Brug for eksempel ddsp.dk, hvor du kan få lavet et individuelt rygestopprogram.

Glade sider af et rygestop

Listen over gevinster ved et rygestop er lang. Der er både plusser for din skønhed og din sundhed. Dit blodtryk vil falde, din puls blive normal og din blodcirkulation blive bedre. Du vil få en bedre smags- og lugtesans, og din ånde vil også blive bedre. Din hud vil få en friskere kulør, og du får bremset den hurtigere ældning, som cigaretrøg fører til. Et rygestop medfører også, at lungesymptomer som hoste, opspyt og pibende vejrtrækning bedres eller helt forsvinder. Du bliver mindre stakåndet og får bedre kondition. Du slipper også for dårlig samvittighed over at ryge og opnår et næsten øjeblikkeligt fald i risikoen for at udvikle åreforkalkning og blodpropper. Du nedsætter desuden risikoen for mange andre sygdomme. Du kan endda opleve at sove bedre om natten. Kom ind på dit apotek og få hjælp til at starte dit rygestop.

44  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


Gode råd til rygestop • Søg råd på apoteket, hos din læge eller

På apoteket kan vi hjælpe dig med at lægge en plan

en rygestopkonsulent

• Hold øje med rygestopforløb, der er specielt udviklet til unge

• Vælg en kombinationsbehandling med nikotindagsplaster • • • •

som basisbehandling og eksempelvis nikotintyggegummi, nikotininhalator eller nikotinsugetabletter som supplement Læg din personlige slagplan for rygestoppet og hold planen til punkt og prikke Inddrag gerne familie, venner og kolleger i din plan Nyd godt af dine sundhedsgevinster. Dyrk fx mere motion som følge af bedre vejrtrækning Husk at belønne dig selv, når du runder et delmål og når du kommer helt i mål

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sst.dk (Sundhedsstyrelsen), www.irf.dk (Institut for Rationel Farmakoterapi) og www.cancer.dk

Nicorette Fruit Sugetabletter

Nicorette QuickMist Cool Berry

Nicotinell Mint Sugetablet 1 mg

Diskret lindring af rygetrangen i praktisk lommeformat. Lindrer din rygetrang efter 5 minutter. Med frugtsmag. 20 stk.

Effektiv mundspray som lindrer din rygetrang efter kun 30 sekunder. Tag 1-2 pust, når du ville have taget en cigaret. Med bærsmag. 1 stk.

Kan bruges til både rygestop og- reduktion og fordobler dine chancer for et permanent rygestop i forhold til at forsøge uden nikotinprodukter. En sugetablet er praktisk i de fleste situationer. Sukkerfri og med en frisk smag af mint. 204 stk.

For mere information om Nicorette Fruit, se pligtteksten på side 55.

For mere information om Nicorette QuickMist Cool Berry, se pligtteksten på side 55.

For mere information om Nicotinell ® Mint, se pligtteksten på side 55

  |  45


REJSEKUFFERT

Så kan du bare rejse Vil du have gode minder med hjem fra ferien? Så pak kufferten med omtanke. Hjælp til selvhjælp er smart at have med under fremmede himmelstrøg. Tag en tænkepause, før du pakker: Er der noget, du døjer med, som kan risikere at dukke op på ferien? Det kan være forkølelsessår, soleksem eller allergi. Eller måske svampeinfektioner, hård mave, diarré, transportsyge, vokspropper i ørerne eller vabler. En ferie kan også sætte gang i nogle nye (eller gamle) vaner. Det kan være rygning, indtag af alkohol, sportsaktiviteter eller sexlivet, der får en opblomstring. Det giver fornøjelse, men nogle gange også gener. På apoteket kan vi hjælpe dig med at pakke med omtanke, så du er fri for at bruge ferien på at jagte lindring.

Labidan læbe- og næsesalve Blød salve der lindrer, plejer og beskytter tørre og sprukne læber samt irriteret og rød hud omkring næsen. 10 ml.

Apotekets Læbepomade

Apotekets Solstift SPF 30

Hansaplast Elastic plaster

Forebygger tørre læber, beskytter og plejer læberne i alt slags vejr. Velegnet til både børn og voksne. Absorberes hurtigt og efterlade læberne bløde og velplejede. Uden parfume. Astma-allergi deklareret. Svanemærket. 4,5 gram.

Praktisk og vandfast solstift med UVA- og UVB beskyttelse til udsatte hudområder såsom læber, næse, øre og kinder. God at have med på vinterferien. Uden parfume. Astma-allergi deklareret. Svanemærket. 15 ml.

Ekstra fleksibelt plaster i åndbart materiale. Egner sig til tildækning af alle slags små sår, ideelt til led og bevægelige dele af kroppen. Materialet strækker sig og følger hudens bevægelser. Plastrene fås som stykker i 10x10x6cm, der kan klippes af i den rette størrelse. 1 stk.

46  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


Apotekets desinfektionsservietter

Apotekets Alcogel

Digitaltermometer

Ekstra store desinfektionsservietter til hænderne. Enkeltindpakkede og nemme at have med i lommen eller tasken. Desinfektionsservietterne er hudvenlige, bløde og kraftige. 20 stk.

Bakteriedræbende og hudvenlig gel til desinficering af hænderne. Alternativ til håndvask, når vand og sæbe ikke er tilgængeligt. Ideel på rejser, før måltider, efter temperaturmåling, efter bleskift eller når der ellers er behov for helt rene hænder. Astma-Allergi deklareret. 230 ml.

Kan anvendes til rektal temperaturmåling og til måling i munden og i armhulen. Temperaturen måles på 1030 sek. alt efter målemetode. Med hukommelsesfunktion. Indeholder ikke kviksølv. 1 stk.

  |  47


Har du husket alt til ferien?  Aftersun  Akut og forebyggende allergimedicin  Akut og forebyggende medicin til feriemave  Desinficerende midler (sårrens, håndrens osv.)  Fodprodukter (fodcreme, fodfil osv.)  Forkølelsessårsprodukter  Fugtighedscreme  Hygiejneartikler (vatrondeller, bind osv.)  Insektmidler  Læbepomade med solfaktor  Medicin til halsbrand og sure opstød  Mundskyllevæske  Næsespray  Papirlommetørklæder  Personlige toiletartikler  Plaster  Produkter til intimhygiejne  Prævention  Receptpligtig medicin  Rygeafvænningsprodukter  Shampoo / balsam / bodyshampoo  Medicin  Solbeskyttelse til børn og voksne  Støttebind (til evt. forstuvninger)  Støttestrømper til den lange fly- eller biltur  Tandbørste og tandpasta  Termometer  Transportsygemedicin  Vabelplaster  Øjendråber

48  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


Mucolysin ®/acetylcystein brusetabletter 200 mg og 600 mg. Anvendelse: Slimløsnende hostemiddel til hoste med sejt slim. Dosering: Mucolysin® brusetabletter 200 mg: Voksne: 1 tablet opløst i et ½ glas vand 3 gange daglig. Børn over 5 år: 1 tablet opløst i et ½ glas vand 2 gange daglig. Må ikke anvendes til børn under 5 år. Mucolysin® brusetabletter 600 mg: Voksne: ½ tablet (300 mg) 2 gange daglig eller 1 tablet (600 mg) 1 gang daglig, opløst i et ½ glas vand. Børn over 14 år: ½ tablet (300 mg) 1 gang daglig, opløst i et ½ glas vand. Må ikke anvendes til børn under 14 år. Kontraindikation: Må ikke anvendes ved nylig ophostning af blod, ved overfølsomhed over for acetylcystein eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Mucolysin® brusetabletter 200 mg: På grund af det høje indhold af det aktive stof må Mucolysin® 200 mg ikke anvendes til børn under 5 år. Mucolysin® brusetabletter 600 mg: På grund af det høje indhold af det aktive stof må Mucolysin® 600 mg ikke anvendes til børn under 14 år. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Hvis du oplever forandringer i hud eller slimhinder, bør du kontakte lægen omgående og indstille behandlingen med Mucolysin®. Spørg lægen eller på apoteket før du bruger Mucolysin® hvis du har astma eller tidligere har haft bronkospasmer, hvis du har eller har haft mavesår eller hvis du er særlig følsom overfor histamin. Kontakt lægen før du tager Mucolysin ®, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. 200 mg og 600 mg brusetabletter indeholder natrium. Graviditet og amning: Du bør ikke tage Mucolysin® hvis du er gravid eller ammer. Spørg lægen eller apotekspersonalet til råds. Bivirkninger: Op til 30 % af dem, der anvender Mucolysin® kan forvente mave/tarm gener. Udlevering: Fås i håndkøb på apoteket. Pakninger: Mucolysin® brusetabl. 200 mg 25 stk, 50 stk. og 100 stk, Mucolysin® brusetabl. 600 mg 10 stk., 20 stk. og 50 stk. Priser: Ikke fast pris. Spørg efter de dagsaktuelle priser på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt før brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresuméer dateret 30. juni 2016 (Mucolysin® 200 mg brusetabletter), 28. juni 2016 (Mucolysin® 600 mg brusetableter). Produktresuméerne kan frit rekvireres hos markedsføringstilladelsesindehaver: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, Tlf. 63 95 10 00 Benylan ® (Diphenhydraminhydrochlorid) Oral opløsning 1,4 mg/ml og 2,8 mg/ml, 125 ml. Mod hoste og allergisymptomer som nældefeber og høfeber. Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Anvendes med forsigtighed ved grå stær, lungesygdomme som kronisk hoste, hoste med slim. Indeholder alkohol hvorfor samtidig behandling med antabus eller metronidazol bør undgås. Kan forstærke den sløvende virkning af beroligende medicin og alkohol. Vær desuden obs på sukker-intolerance. Dosering: Bør ikke anvendes til børn under 2 år uden lægens anvisning. (1,4 mg/ml): Voksne: 20 ml 3-5 x dgl. Børn 6-15 år: 10 ml højst 3-5 x dgl. Børn 2-5 år: 5 ml højst 3-5 x dgl. (2,8 mg/ml): Voksne: 10 ml 3-5 x dgl. Børn 6-15 år: 5 ml højst 3-5 x dgl. Børn 2-5 år: 2,5 ml højst 3-5 x dgl. Bør ikke anvendes under graviditet eller amning og påvirker evnen til at føre køretøjer og betjene maskiner i væsentlig grad. Bivirkninger: Meget alm.: Sløvhed. Alm.: Svimmelhed, mundtørhed, træthed. Pakninger: Benylan® 1,4 mg/ml, 2,8 mg/ml. Priser: Der henvises til dagsaktuel pris på www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS tlf. +45 7020 5212. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. April 2014. Du kan finde indlægssedlen her: www.indlaegsseddel.dk. Du kan finde produktresumeet her: www.produktresume.dk Granon ® (acetylcystein) brusetabletter 200 mg og 600 mg. Anvendelse: 200 mg: Bruges til at løsne slim og gøre det lettere at hoste det op i tilfælde af luftvejssygdomme med sejt slim hos børn over 6 år, unge og voksne. 600 mg: Bruges til at løsne slim og gøre det lettere at hoste det op i tilfælde af luftvejssygdomme med sejt slim hos voksne. Dosering: 200 mg: Voksne: 1 tablet (200 mg) opløst i vand (½-1 glas) 2-3 gange dagligt. Børn over 6 år: 1 tablet (200 mg) opløst i vand 2 gange dagligt. Bør ikke anvendes til børn under 6 år. 600 mg: Voksne: ½ tablet (300 mg) to gange dagligt eller 1 tablet (600 mg) én gang dagligt, opløst i vand (½-1 glas). Børn og unge: Må ikke anvendes til børn under 2 år og bør ikke anvendes til børn og unge. Må ikke anvendes: Hvis du er allergisk overfor acetylcystein eller et af de øvrige indholdsstoffer i Granon®. Hvis du for nylig har hostet blod op. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt lægen før du tager Granon®: Hvis du har astma eller tidligere har haft sammentrækninger i luftvejene (bronkospasmer), hvis du har eller har haft mavesår, eller hvis du er særlig følsom over for histamin. Granon® kan give alvorlige hudreaktioner. Hvis du får forandringer i hud og slimhinder, skal du kontakte din læge og stoppe behandlingen med Granon®. Fortæl det altid til lægen eller på apoteket, hvis du tager anden medicin eller har gjort det for nylig. Dette gælder også medicin, som ikke er købt på recept, f.eks. naturlægemidler og vitaminer og mineraler. Tal med din læge, hvis du bliver behandlet for en infektion med antibiotika, da Granon® bør tages 1 - 2 timer forskudt af visse typer antibiotika, hvis du tager hostestillende medicin, eller hvis du er i behandling med glyceryltrinitrat. Granon® indeholder sorbitol og lactose. Kontakt lægen før du tager Granon®, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Granon® 200 mg brusetablet indeholder 99 mg natrium. Granon® 600 mg brusetablet indeholder 139 mg natrium. Kontakt lægen, skadestuen eller apoteket hvis du har taget flere Granon® brusetabletter, end der står her, eller flere end lægen har foreskrevet, og du føler dig utilpas. Tag pakningen med. Symptomer på overdosering er kvalme og opkastning. Graviditet og amning: Du bør ikke tage Granon®, hvis du er gravid eller ammer. Tal med lægen. Bivirkninger: Ikke almindelige: Mundbetændelse, mavesmerter, diaré, opkastning, halsbrand og kvalme. Hovedpine, feber. Overfølsomhedsreaktioner (kløe, nældefeber, hududslæt og hævelser, vejrtrækningsbesvær, hurtig puls og lavt blodtryk). Susen for ørerne (tinnitus). Sjældne: Vejrtrækningsbesvær/åndenød. Kontakt straks læge eller skadestue. Ring evt. 112. Kløe. Udslæt, (nældefeber) og hævelser. Kan være alvorligt. Tal med lægen. Hvis der er hævelse af ansigt, læber og tunge, kan det være livsfarligt. Ring 112. Meget sjældne bivirkninger: Pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion/shock). Kan være livsfarligt. Ring 112. Pakninger: 200 mg: 20 brusetabletter. 600 mg: 10 og 20 brusetabletter. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 77 12 99. www.takeda.dk Zymelin ® ukonserveret næsespray og Zymelin ® menthol ukonserveret næsespray (xylometazolinhydrochlorid). Anvendelse: Forkølelse med tilstoppet næse eller ved bihulebetændelse. Mindsker hævelse af næseslimhinden og giver luft i næsen. Dosering: Zymelin® ukonserveret næsespray 1 mg/ml og Zymelin® menthol ukonserveret næsespray 1 mg/ml: Voksne og børn over 10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange daglig i højst 10 dage. Bør ikke anvendes til børn under 10 år uden lægens anvisning. Zymelin® ukonserveret næsespray 0,5 mg/ml: Børn 2-10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange daglig i højst 10 dage. Bør ikke anvendes til børn under 2 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor xylometazolin eller et af de øvrige indholdsstoffer, ved grøn stær med snæver kammervinkel, eller hvis man har fået fjernet hypofysen eller er blevet opereret i hjernen gennem næse eller mund. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes til børn under 2 år, da de kan få alvorlige bivirkninger - selv ved lave doser. Bør ikke anvendes i mere end 10 dage. Hyppig og langvarig brug kan medføre hævelse af næseslimhinden og øget sekretion fra næsen. Skal anvendes med forsigtighed af personer, der har oplevet søvnforstyrrelser, svimmelhed, rysten, forstyrrelse i hjerterytmen eller forhøjet blodtryk ved andre lægemidler. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved forhøjet stofskifte (hyperthyroidisme), sukkersyge, forhøjet blodtryk, alvorlige hjerte-karsygdomme, vandladningsbesvær på grund af forstørret blærehalskirtel (prostata), ved behandling med MAO-hæmmere og andre lægemidler, der kan forhøje blodtrykket samt ved svulst i binyrerne (fæokromocytom). Samtidig behandling med medicin mod depression eller Parkinsons sygdom (tricykliske/tetracykliske antidepressiva eller MAO-hæmmere) kan forstærke bivirkninger ved brug af Zymelin®. Tegn på overdosering: Markant fald i kropstemperatur, svedudbrud, døsighed, hovedpine, hurtig og uregelmæssig puls, forhøjet blodtryk og evt. koma, især hos børn. Disse tilstande kan også opstå ved at tage medicinen forkert, f.eks. ved at indtage dråberne gennem munden. Graviditet: Bør ikke anvendes. Amning: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brændende fornemmelse i næsen samt øget sekret fra næsen. Ikke almindelige: Tilstoppet næse. Sjældne: Ubehag i mave-tarmkanalen. Meget sjældne: Alvorlige allergiske reaktioner: Hududslæt, åndedrætsbesvær, hurtig/uregelmæssig puls eller hævelse af ansigt og hals. Pakninger: Næsespray 1 mg/ml 10 ml og 2 x 10 ml. Næsespray med menthol 1 mg/ml 10 ml. Næsespray 0,5 mg/ml 10 ml. Læs indlægssedlerne i pakningerne omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk Klarigen ® (xylometazolinhydrochlorid) 1 mg/ml næsespray, opløsning Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Anvendelsesområde: Korttidsbehandling af tilstoppet næse i forbindelse med almindelig forkølelse og bihulebetændelse. Dosering: Voksne og børn over 10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange dagligt i højst 10 dage. Må ikke anvendes til børn under 10 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed over for et af indholdsstofferne. Grøn stær. Tør næseslimhinde. Efter operation i hypofysen eller generelt i hjernen gennem næse eller mund. Forsigtighedsregler: Følsomhed over for sympatomimetika (adrenalinlignende lægemidler). Forhøjet blodtryk. Hjerte-karsygdomme. Diabetes. Forhøjet stofskifte. Vandladningsproblemer pga. forstørret prostata. Svulst i binyremarven. Bør ikke anvendes i mere end 10 dage i træk. Ved ophør af langtidsbehandling kan der forekomme influenzalignende symptomer og hævede slimhinder. Samme næsespray må kun anvendes af en person. Indeholder sorbitol. Brug af anden medicin: Forsigtighed ved samtidig anvendelse af visse former for medicin mod depression (Tricykliske og tetracykliske antidepressiva eller MAO-hæmmere). 2 uger efter anvendelse af MAO-hæmmere. Graviditet: Bør ikke anvendes. Amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Sviende eller brændende følelse i næse og svælg, tør næseslimhinde. Sjældne: Systemiske allergiske reaktioner, nervøsitet, søvnløshed, hovedpine, svimmelhed, forbigående synsforstyrrelser, hjertebanken, forhøjet blodtryk, kvalme. Pakningsstørrelser: 1 x 10 ml, 2 x 10 ml, 3 x 10 ml, 4 x 10 ml og 5 x 10 ml. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, Tlf.:63952700. Mommox ®/ mometasonfuroat, 50 mikrogram/dosis, næsespray, suspension. Mommox® næsespray mindsker hævelse og irritation i næsen og lindrer derved nysen, kløen og tilstoppet (tæt) næse eller løbenæse, der skyldes høfeber. Anvendelse*: Til behandling af symptomer på høfeber (også kaldet sæsonbetinget allergisk rhinitis) hos voksne, efter at sæsonbetinget allergisk rhinitis først er blevet diagnosticeret hos lægen. Dosering og indgivelsesmåde*: Voksne: den anbefalede dosis er 2 pust i hvert næsebor én gang dagligt. Når symptomerne forbedres, kan dosis nedsættes til 1 pust i hvert næsebor én gang daglig. Hvis symptomerne forværres, øg da dosis til 2 pust i hvert næsebor én gang dagligt. Ved voldsom høfeber, kan det være nødvendigt at begynde behandlingen nogle dage før pollensæsonen starter.

  |  49


Har du ingen eller en utilstrækkelig forbedring af dine symptomer inden højst 14 dage skal du kontakte lægen. Mommox® må ikke anvendes i mere end 3 måneder uden at lægen kontaktes. Bør ikke anvendes til børn og unge under 18 år. Til anvendelse i næsen: Før sprayen anvendes føres gang, rystes beholderen godt og der trykkes 10 gange på pumpen (indtil der ses en fin og ensartet tåge). Hvis pumpen ikke har været brugt de seneste 14 dage eller længere, skal pumpen reaktiveres ved at trykke 2 gange på pumpen inden brug, til der ses en fin og ensartet tåge. Beholderen skal rystes godt før hver anvendelse. Beholderen skal smides væk efter de på pakningen anførte antal doser eller senest 2 måneder efter første anvendelse. Kontraindikationer*: Overfølsomhed over for momentasonfuroat eller over for et eller flere af hjælpestof-ferne. Må ikke anvendes ved ubehandlet næseinfektion, som involverer næseslimhinden, såsom herpes sim-plex, eller ved nylig næseoperation eller skade på næsen, før næsen er helet. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedr. brugen*: Før du tager Mommox®: kontakt lægen eller apotekspersonalet hvis du har eller har haft tuberkulose, hvis du har en anden infektion, hvis du tager andre lægemidler med kortikosteroider enten gennem munden eller ved injektion eller hvis du har cystisk fibrose. Når du bruger Mommox® skal du kontakte lægen eller apotekspersonalet hvis dit immunsystem ikke funge-rer, som det skal (hvis du har svært ved at bekæmpe infektioner), hvis du har en infektion i næsen eller hal-sen, hvis du bruger lægemidlet i flere måneder eller mere, hvis du har vedvarende irritation i næsen eller hal-sen, hvis du oplever sløret syn eller andre synsforstyrrelser. Hvis dine øjne klør eller er irriterede, vil lægen eventuelt anbefale dig at bruge andre behandlinger sammen med Mommox®. Mommox® indeholder benzal-koniumchlorid som kan medføre irritation eller hævelse i næsen, især under langvarig anvendelse. Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion*: Nogle lægemidler kan øge virkningen af Mommox®, og din læge vil overvåge dig omhyggeligt, hvis du tager sådanne lægemidler (inklusive visse former for HIV-medicin, herunder ritonavir og cobicistat). Hvis du tager anden medicin mod allergi med kortikosteroider, enten gennem munden eller ved injektion, kan lægen råde dig til at holde op med at tage den, når du starter på Mommox®.Graviditet og amning*: Hvis du er gravid eller ammer, har mistanke om, at du er gravid, eller planlægger at blive gravid, skal du spørge din læge eller apotekspersonalet til råds, før du bruger Mommox®. Bivirkninger*: Almindelige: Hovedpine, nysen, næseblod, ømhed i næsen, sår i næsen, luftvejsinfektion. Akutte overfølsomhedsreaktioner (allergiske) kan opstå efter brug af Mommox®. Du skal stoppe med at tage Mommox® og søge omgående lægehjælp hvis du får symptomer som, hævelse af ansigtet, tungen eller svælget, synkebesvær, nældefeber, hvæsende vejrtrækning eller problemer med at trække vejret. Udlevering: Kan købes i håndkøb på apoteket. Bør kun udleveres til personer over 18 år. Pakninger: Mommox®/mometason 50 microgram/dosis, 60 doser. Pris: Spørg efter den dagsaktuelle pris på apoteket eller se den på www.medicinpriser. dk. Læs indlægssedlen i pakningen grundigt før brug. De med * mærkede afsnit er omskrevet og/eller forkortet i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresumé dateret den 25. juni 2018. Produktresuméet kan vederlagsfrit rekvireres hos: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, Tlf. 63 95 10 00 Otrivin Menthol Ukonserveret (xylometazolinhydrochlorid) næsespray, opløsning. Anvendelse: Ved forkølelse med tilstoppet næse og bihulebetændelse. Virker efter få minutter og i op til 12 timer. Dosering: Voksne og børn over 12 år: 1 pust i hvert næsebor 3 gange dagligt efter behov, i højst 10 dage. Max. 3 pust i hvert næsebor dagligt. Otrivin Menthol Ukonserveret bør ikke anvendes til børn 2-11 år. Til denne aldersgruppe anbefales Otrivin Junior Ukonserveret. Forsigtighedsregler: Behandling i mere end 10 dage kan medføre hævelse af næseslimhinden og hypersekretion pga øget sensibilitet i cellerne. Bør ikke anvendes ved overfølsomhed over for et af indholdsstofferne, efter operationer igennem næsen eller munden, ved glaukom med snæver kammervinkel eller ved kronisk inflammation i næsen med meget tør næseslimhinde. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved hyperthyreoidisme, diabetes mellitus, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer pga forstørret prostata, tumor i binyren samt til patienter, der er i behandling med MAO-hæmmere eller har været det inden for de sidste to uger. Samtidig brug af tri- og tetracykliske antidepressiva ikke er anbefalet. Graviditet og amning: Gravide frarådes at anvende Otrivin og bør i ammeperioden kun anvendes efter aftale med lægen. Bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt brændende fornemmelse på applikationsstedet. Øvrige bivirkninger: Se indlægsseddel. Pakninger: Otrivin Menthol Ukonserveret 1 mg/ml, 10 ml. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakken. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. © 2018 GSK or licensor. Atrovent ® (ipratropiumbromid), næsespray, 21 mikrog/dosis. Virkning og anvendelse: Atrovent næsespray anvendes til voksne for at mindske mængden af vandigt sekret ved allergisk snue (som fx skyldes pollen) eller ved ikke-allergisk løbende næse (som kan udløses af fx temperaturforandringer eller lokalirriterende emner i omgivelserne). Dosering: Voksne og unge over 18 år: 2 pust i hvert næsebor 2-3 gange daglig. Den anbefalede dosis bør ikke overskrides. Brug ikke Atrovent: Hvis du er allergisk over for ipratropiumbromid, atropin, atropinlignende stoffer, eller et af de øvrige indholdsstoffer. Advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt apotekspersonalet eller lægen, før du bruger Atrovent, hvis du har eller har haft nogen af nedenstående sygdomme eller tilstande, eller hvis de opstår under behandlingen: Overfølsomhedsreaktioner. Dette kan forekomme i sjældne tilfælde lige efter brug af Atrovent. Symptomer på dette er nældefeber, hævelse i mund og i svælget, hududslæt og åndenød. Kontakt straks læge eller skadestue. Ring evt. 112. Akut grøn stær (snævervinklet glaukom) eller grøn stær i familien (forhøjet tryk i øjet). Øjensmerter, øjenubehag, sløret syn eller synsforstyrrelser som ringe eller pletter samtidig med røde øjne. Søg omgående læge, da disse symptomer kræver specialbehandling. Forstørret blærehalskirtel (prostata). Besvær med at lade vandet, evt. vandladningsstop. Cystisk fibrose da Atrovent kan give fordøjelsesbesvær. Medicinen må ikke komme i øjnene. Skulle det alligevel ske, skyl da straks øjnene med koldt vand fra vandhanen. Brug af anden medicin sammen med Atrovent: Fortæl det altid til apotekspersonalet eller lægen, hvis du bruger anden medicin eller har gjort det for nylig. Du kan tage Atrovent sammen med andre lægemidler mod helårssnue fx antihistaminer eller kortikosteroider til lokal anvendelse i næsen, uden at du får hyppigere bivirkninger. Virkningen af Atrovent næsespray forstærkes hvis du anvender andre lægemiddelformer samtidig med Atrovent. Dette er andre lægemidler som Atrovent eller andre lægemidler med lignende virkning (anti-kolinerge lægemidler). Tal med din læge, hvis du tager medicin mod: Visse mave-tarm sygdomme (medicin som Atropin, Buscopan, Duspatalin, Egazil, Ercoril og Papaverin kan forstærke bivirkningerne ved Atrovent). Graviditet og amning: Hvis du er gravid eller ammer, må du normalt ikke bruge Atrovent. Tal med lægen. Trafik- og arbejdssikkerhed: Atrovent påvirker normalt ikke eller kun i ubetydelig grad arbejdssikkerheden og evnen til at færdes sikkert i trafikken. Hvis du oplever bivirkninger så som svimmelhed, synsforstyrrelser eller sløret syn bør du undlade at køre bil og betjene maskiner. Atrovent indeholder benzalkoniumchlorid: Benzalkoniumchlorid virker irriterende og kan medføre hudreaktioner. Bivirkninger: Alvorlige bivirkninger, som du eller dine pårørende øjeblikkeligt skal reagere på, er anført med ●. Almindelige: Hovedpine, næseblod, tørhed i næsen, irritation i svælget, irritation i næsen. Ikke almindelige: ● Alvorlige overfølsomhedsreaktioner (allergiske reaktioner). Det viser sig ved pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter eller timer) eller hævelse af tunge, læber og ansigt. Kan være livsfarligt. Ring evt. 112. ● Akut grøn stær (snævervinklet glaucom). Det viser sig ved hovedpine, kvalme, synsnedsættelse og regnbuesyn pga. forhøjet tryk i øjet. Kontakt straks læge eller skadestue. ● Hurtig eller uregelmæssig puls. Kan blive alvorligt. Hvis du får meget hurtig og uregelmæssig puls eller bliver utilpas eller besvimer, skal du kontakte læge eller skadestue. Ring evt. 112. ● Vejrtrækningsbesvær eller kramper i svælget med vejrtrækningsbesvær. Kontakt straks læge eller skadestue. Ring evt. 112. ● Besvær med at lade vandet evt. vandladningsstop. Kan være eller blive alvorligt. Tal med lægen. Desuden: Overfølsomhed, svimmelhed, nedsat evne til at se skarpt, store pupiller, tør hals, irritation i svælget, mundtørhed, kvalme, maveproblemer med diarré eller forstoppelse, mundbetændelse, hududslæt. Sjældne: Hjertebanken, hudkløe, nældefeber. Pakningsstørrelser: 180 doser (Vnr. 10 45 93). For dagsaktuel pris se www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Eventuelle spørgsmål kan rettes til sanofi-aventis Denmark A/S, Slotsmarken 13, 2970 Hørsholm, telefon 4516 7000, Medicinsk Information. Strefen, Strefen Orange sugetabletter (flubiprofen) Indikationer: Lægemiddel til kortvarig symptomatisk lindring af ondt i halsen hos voksne og børn over 12 år. Dosering: Voksne og børn over 12 år: En sugetablet hver 3.-6. time efter behov. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for det aktive stof eller et eller flere af hjælpestofferne. Kendt overfølsomhed overfor acetylsalicylsyre eller andre NSAID-præparater. Recidiverende peptisk ulcus/intestinal ulceration. Fortilfælde af gastrointestinal blødning eller perforation, svær colitis, hæmorragiske eller hæmopoietiske lidelser relateret til tidligere NSAID-Behandling. Sidste trimester af graviditet.Svær hjerteinsufficiens, -nyreinsufficiens eller -leverinsufficiens. Forsigtighedsregler: Ældre: Ældre får oftere bivirkninger ved brug af NSAID-præparater, især gastrointestinal blødning og perforation. Luftveje: Bronkospasme kan udløses hos patienter, der lider af eller tidligere har lidt af bronkial astma eller allergisk sygdom. Andre NSAID-præparater: Anvendelse samtidig med andre NSAID-præparater, herunder selektive cyclooxygenase-2-hæmmere, bør undgås. Kardiovaskulære og cerebrovaskulære virkninger: Udvis forsigtighed, inden behandlingen indledes hos patienter med hypertension og/eller hjertesvigt i anamnesen. Brugen af visse NSAID-præparater (specielt ved høje doser og i langvarig behandling) kan forbindes med en lille øget risiko for arterielle trombotiske hændelser. Lever: Mild til moderat leverdysfunktion. Påvirkning af nervesystemet:Analgetika-induceret hovedpine. Gastrointestinal: NSAID-præparater bør gives med forsigtighed til patienter med tidligere gastrointestinale sygdomme Dermatologi: Alvorlige hudreaktioner, bl.a. exfoliativ dermatitis, Stevens-Johnson syndrom, toksisk epidermal nekrolyse. Ved irritation i munden, bør behandlingen seponeres. Sukkerintolerance: Strefen, sugetabletter: Patienter med sjældne arvelige problemer med fruktoseintolerans, glukose-galaktose-malabsorption eller sukrase-isomaltase-insufficiens bør ikke tage dette lægemiddel. Strefen Orange, sugetabletter: Patienter med sjældne, arvelige problemer med fruktoseintolerans, bør ikke tage dette lægemiddel. Indeholder isomalt og maltitol, som kan have en mild afførende effekt efter flere daglige doser. Isomalt og maltitol har et kalorieindhold på 2,3 kcal/g. Interaktioner: Flurbiprofen bør undgås i kombination med: Andre NSAID-præparater inkl. selektive cyclooxygenase-2-hæmmere, acetylsalicylsyre (lav dosis) Flurbiprofen bør anvendes med forsigtighed i kombination med: Antikoagulantia, trombocythæmmende midler, antihypertensiva (diuretika, ACE-hæmmere, angiotensin-II-antagonister, alkohol, hjerteglykosider, ciclosporin, kortikosteroider, lithium, methotrexat, mifeprison, orale antidiabetika, phenytoin, kaliumbesparende diuretika, prebenecid sulfinpyrazon, antibakterielle quinoloner, selektive serotoningenoptagshæmmere, tacrolimus, zidovudin. Graviditet og amning: Graviditet: Kontraindiceret i tredje trimester. Amning: Anbefales ikke til ammende mødre. Fertilitet: Lægemidler som hæmmer cyclo-oxygenase/prostaglandinsyntese, kan medføre nedsat kvindelig fertilitet. Dette er reversibelt ved ophør af behandlingen. Bivirkninger: Bivirkninger er relateret til flurbiprofen i håndkøbsdoser ved kortvarig brug. Blod og lymfesystem (ikke kendt):Anæmi, trombocytopeni.

50  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


Immunsystemet (sjælden): Anafylaktisk reaktion Psykiske forstyrrelser (ikke almindelig): Insomni. Kardiovaskulære og cerebrovaskulære sygdomme (ikke kendt): Ødem, hypertension og hjertesvigt. Nervesystemet (almindelig): Svimmelhed, hovedpine og paræstesi. (ikke almindelig) Somnolens. Luftveje, thorax, mediastinum (almindelig): Irritation i halsen. (ikke almindelig) Forværring af astma og bronkospasme, dyspnø, hiven efter vejret, orofaryngeale blærer, faryngeal hypoæstesi Mave-tarm-kanalen (almindelig): Diaré, mundsår, kvalme, smerter imunden, oral paræstesi, orofaryngeale smerter, orale gener. (ikke almindelig) Oppustet mave, mavesmerter, forstoppelse, mundtørhed, dyspepsi, flatulens, glossodyni, dysgeusi, oral dysæstesi og opkastning Lever og galdeveje (ikke kendt): Hepatitis Hud og subkutane væv (ikke almindelig):Forskellige typer af hududslæt, pruritus. (ikke kendt) Alvorlige former for hudreaktioner såsom bulløse reaktioner, inklusive Stevens-Johnson syndrom og toksisk epidermal nekrolyse. Almene symptomer og reaktioner på administrationsstedet (ikke almindelig): Feber, smerter. Pakningsstørrelser: Blisterpakning med 8, 16 eller 24. Læs omhyggeligt vejledningen på pakken og indlægssedlen. Reckitt Benckiser Nordic A/S, tlf. 4444 9701. Zyx ® 3 mg benzydaminhydrochlorid sugetabletter (smagsvarianter: citron, mint, appelsin & honning, eukalyptus) Virkning: Zyx bruges mod smerter og irritation i mund og svælg. Advarsler og særlige forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for det aktive stof eller hjælpestofferne eller ved overfølsomhed for salicylsyre og/eller NSAID. Hos patienter, der har eller har haft bronkial astma, kan der forekomme bronkospasme. Hos enkelte patienter kan sår i mund eller svælg skyldes alvorlige sygdomsprocesser. Hvis symptomer ikke bedres i løbet af 3 dage, skal du derfor opsøge din læge/tandlæge. Patienter, der lider af sjælden, arvelig fruktoseintolerans, bør ikke tage Zyx (indeholder isomalt). Zyx Mint og Zyx Citron indeholder aspartam, en phenylalaninkilde, kan være skadelig for mennesker med fenylketonuri. Zyx Appelsin & Honning indeholder sunset yellow (E110), som kan medføre allergiske reaktioner. Graviditet og amning: Bør ikke bruges af gravide og ammende. Bivirkninger: Ikke almindelige: lysfølsomhed. Sjældne: brændende fornemmelse eller tørhed i munden, overfølsomhedsreaktioner. Meget sjældne: kramper i svælget med vejrtrækningsbesvær, udslæt og hævelser. Ikke kendt frekvens: alvorlig allergisk reaktion (anafylaktisk reaktion) med muligt pludseligt hududslæt, vejrtrækningsbesvær eller svimmelhed/besvimelse, følelsesløshed i munden. Dosering: Voksne og børn over 6 år: En sugetablet 3 gange daglig i højst 7 dage. Børn på 6-11 år: Lægemidlet skal gives under en voksens opsyn. Børn under 6 år: Må ikke anvendes til børn under 6 år pga. kvælningsrisiko. Sugetabletterne opløses langsomt i munden. Må ikke tygges eller synkes. Pakningsstørrelser og pris: 20 stk. uden fast pris. Læs indlægsedlen grundigt inden brug. Oktober 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Strepsils, Strepsils med Honning og Citron, Strepsils Warm, Strepsils Cool, Strepsils Jordbær Sukkerfri, Strepsils Citrus Sukkerfri (2,4-diklorbenzylalkohol og amylmetakresol) Indikationer: Lægemiddel til symptomatisk lindring af øm og irriteret hals. Dosering: Voksne og børn over 6 år (Strepsils Cool: Voksne og børn over 12 år): 1 sugetablet opløses langsomt i munden hver 2.-3. time, dog højst 12 sugetabletter i døgnet. Forsigtighedsregler: Strepsils må ikke anvendes ved overfølsomhed overfor et eller flere af indholdsstofferne. Bør ikke anvendes til patienter der ikke tåler visse sukkerarter. Graviditet og amning: Kan anvendes. Strepsils Cool: Erfaringsgrundlaget er ringe. Bivirkninger: Under 0,1% oplever bivirkninger, såsom overfølsomhedsreaktioner med udslæt, prikkende eller brændende fornemmelse, hævelser i mundhule eller svælg, slimhindeirritation (kan udvikles ved længere tids brug). Der kan være cariesrisiko ved længere tids brug (gælder ikke Strepsils Jordbær Sukkerfri og Strepsils Citrus Sukkerfri).Pakningsstørrelser: 24 og 36 stk. Læs omhyggeligt vejledningen på pakken og indlægssedlen. Læs mere på www.strepsils.dk. Reckitt Benckiser Healthcare (Scandinavia) A/S, Tlf. 44 44 97 01. Mucoangin Citron ® (Ambroxolhydrochlorid), sugetabletter. Virkning og anvendelse: Smertelindring ved akut ondt i halsen. Til anvendelse i mundhulen. Dosering: Voksne og børn over 12 år: 1 sugetablet efter behov. Op til 6 sugetabletter pr. dag. Mucoangin Citron sugetabletter bør ikke tages i mere end 3 dage. I tilfælde af vedvarende symptomer eller høj feber bør egen læge kontaktes. Advarsler og forsigtighedsregler: Patienter med fructose intolerans bør ikke tage Mucoangin Citron sugetabletter, da de indeholder en betydelig mængde sorbitol. Ved nedsat nyrefunktion eller alvorlig leverbetændelse må Mucoangin Citron kun anvendes efter aftale med lægen. Hvis der opstår udslæt og sår på huden eller slimhinder (f.eks. munden, halsen, næsen, øjnene eller på kønsorganerne), skal man stoppe med at tage Mucoangin Citron og omgående kontakte en læge. Indeholder sorbitol og saccharose. Graviditet og amning: Anbefales ikke. Bivirkninger: Almindelige: kvalme, nedsat følesans i mund, tunge og svælg, forandringer af smagsoplevelse (dysgeusia). Ikke almindelige: diarré, fordøjelsesbesvær (dyspepsi), smerter i mellemgulvet, mundtørhed. Pakningsstørrelser:18 stk. Ingen fast pris. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Eventuelle spørgsmål kan rettes til Sanofi A/S, Lyngbyvej 2, 2100 København Ø, telefon 4516 7000, Medicinsk Information. Strefzap, mundhulespray, opløsning (flurbiprofen) Indikationer: Lægemiddel til kortvarig symptomatisk lindring af akut ondt i halsen hos voksne.  Dosering: Voksne i alderen 18 år og derover: Én dosis (3 pust) hver 3.-6. time efter behov. Forsigtighedsregler: Infektioner: Ved irritation i munden, bør behandlingen seponeres. Ældre: Ældre får oftere bivirkninger ved brug af NSAID præparater, især gastrointestinal blødning og perforation. Luftveje: Bronkospasme kan udløses hos patienter, der lider af eller tidligere har lidt af bronkial astma eller allergisk sygdom. Andre NSAID-præparater: Anvendelse samtidig med andre NSAID-præparater, herunder selektive cyclooxygenase-2-hæmmere, bør undgås. Lever: Mild til moderat leverdysfunktion. Kardiovaskulære og cerebrovaskulære virkninger: Udvis forsigtighed, forud for behandlingsstart af patienter med hypertension og/eller hjerteinsufficiens i anamnesen. Brugen af visse NSAID-præparater (specielt ved høje doser og i langvarig behandling) kan forbindes med en lille øget risiko for arterielle trombotiske hændelser. Påvirkning af nervesystemet: Analgetika-induceret hovedpine. Gastrointestinal: NSAID-præparater bør gives med forsigtighed til patienter med tidligere gastrointestinale sygdomme. Hæmatologisk effekt: NSAID-præparater bør anvendes med forsigtighed hos patienter med potentielt anormal blødning. Dermatologi: Alvorlige hudreaktioner, bl.a. exfoliativ dermatitis, Stevens-Johnson syndrom, toksisk epidermal nekrolyse kan forekomme i meget sjældne tilfælde ved brug af NSAID-præparater. Behandlingen bør seponeres ved den første forekomst af hududslæt, slimhindelæsioner eller andre tegn på overfølsomhed. Indeholder methylparahydroxybenzoat og propylparahydroxybenzoat, som kan forårsage allergiske reaktioner. Interaktioner: Flurbiprofen bør undgås i kombination med: Andre NSAID-præparater inkl. selektive cyclooxygenase-2-hæmmere, acetylsalicylsyre (lav dosis) Flurbiprofen bør anvendes med forsigtighed i kombination med: Antikoagulantia, trombocythæmmende midler, antihypertensiva (diuretika, ACE-hæmmere & angiotensin-II-antagonister), alkohol, hjerteglykosider, ciclosporin, kortikosteroider, lithium, methotrexat, mifeprison, orale antidiabetika, phenytoin, kaliumbesparende diuretika, probenecid sulfinpyrazon, antibakterielle quinoloner, selektive Serotoningenoptagshæmmere (SSRI), tacrolimus, zidovudin. Graviditet og amning: Graviditet: Kontraindiceret i tredje trimester. Amning: Anbefales ikke til ammende mødre. Fertilitet: Lægemidler som hæmmer cyclooxygenase/prostaglandinsyntesen, kan medføre nedsat kvindelig fertilitet. Dette er reversibelt ved ophør af behandlingen. Bivirkninger: Bivirkninger er relateret til flurbiprofen i håndkøbsdoser ved kortvarig brug. Nervesystemet (almindelig): Svimmelhed, hovedpine og paræstesi. Luftveje, thorax, mediastinum (almindelig): Irritation i halsen. Mave-tarm-kanalen (almindelig): Diarré, mundsår, kvalme, smerter i munden, oral paræstesi, orofaryngeale smerter, orale gener. Udlevering: HA18. Pakningsstørrelser: 15 ml mundhulespray, opløsning. Oplysninger om dagsaktuel pris kan findes på www.medicinpriser.dk. Læs omhyggeligt vejledningen på pakken og i indlægssedlen. Denne produktinformation er forkortet i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresumé af 9. november 2017. Det fuldstændige produktresumé kan rekvireres hos Reckitt Benckiser Healthcare (Scandinavia) A/S, Tlf. 44 44 97 01 eller på www.produktresume.dk.   Ipren ® filmovertrukne tabletter, 200 mg (ibuprofen). Anvendelse: Svage smerter. Dosering: Voksne: 1-2 tabletter ved smerter, højst 6 tabletter i døgnet. Bør ikke anvendes til børn under 15 år uden lægens anvisning. Kontakt lægen, hvis børn og unge har brug for Ipren i mere end 3 dage eller symptomerne bliver værre. Må ikke anvendes: Ved allergi over for ibuprofen eller et hjælpestof, nuværende eller tidligere blødning fra mave-tarm-kanalen/hul på tarmen ved behandling med NSAID, tidligere astma eller vejrtrækningsbesvær, væskeophobning under huden, nældefeber, allergisk reaktion ved behandling med acetylsalicylsyre eller andre NSAID, aktivt/tidligere blødende tyktarmsbetændelse, Crohns sygdom, mavesår, sår på tolvfingertarmen, tendens til blødninger, svært nedsat hjerte-/lever-/nyrefunktion, graviditet i 7.-9. måned. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Astma. Tidligere mavesår/blødning fra mave-tarm-kanalen, tarmsygdom, hjerteanfald/hjertesvigt/ slagtilfælde. Forhøjet blodtryk, bindevævssygdomme, nedsat nyre-/leverfunktion, sukkersyge, samtidig anvendelse af warfarin, phenprocoumon, heparin, abciximab, tirofiban, integrelin, clopidogrel, ACE hæmmere, betablokkere, furosemid, thiazid, kortikosteroider, lithium, SSRI, ciclosporin, tacrolimus, zidovudin, aminoglykosider, ginkgo biloba, acetylsalicylsyre, andre NSAID, digoxin, methotrexat. Øget risiko for bivirkninger hos ældre. Risiko for nedsat nyrefunktion hos dehydrerede børn og unge. Stop med at tage medicinen og kontakt læge/skadestue ved smerter i den øverste del af maven (mavesår), blødning fra mave-tarm-kanalen, alvorlige, akutte overfølsomhedsreaktioner, alvorlige hudreaktioner. Kontakt lægen ved usædvanlige mavesmerter, ændret afføring, halsbrand, hyppige/daglige hovedpineanfald. Risikoen øges ved brug af høje doser og længere tids brug. Anbefalet dosis og behandlingstid bør ikke overskrides. Symptomer på betændelsessygdomme kan skjules, blod-/urinprøveresultater påvirkes. Indeholder lactose: Bør ikke anvendes, hvis du ikke tåler visse sukkerarter. Overdosering: Livstruende forgiftning kan opstå. Søg straks læge. Graviditet: Bør ikke anvendes af kvinder, der planlægger at blive gravide. Må ikke anvendes i de sidste 3 måneder af graviditeten. Bør kun anvendes efter aftale med lægen i de første 6 måneder af graviditeten. Amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Sure opstød/halsbrand, diaré. Almindelige: Blødning fra mave-tarm-kanalen, mavesmerter, luft i maven, træthed, mild forbigående hovedpine, svimmelhed, øresusen, kvalme, opkastning, mavesmerter og -ubehag, fordøjelsesbesvær, forstoppelse, mavekramper, ophobning af urinstof og kreatinin i blodet, udslæt, væskeophobning i kroppen. Ikke almindelige: Nedsat hjertefunktion, ændring i blodets sammensætning (feber og tendens til betændelse), blodmangel, prikkende/snurrende fornemmelse i huden, synsforstyrrelser, påvirkning af hørelsen, forværring af astma, vejrtrækningsbesvær, mavesår/sår på tolvfingertarmen med blødning og/eller hul på mave-tarm-væg, mave-eller tarmbetændelse, mundbetændelse,

  |  51


kvalme, opkastning, halsbrand, akut nyresvigt, nyreskade, nældefeber, kløe, mindre blødning i hud og slimhinder, lysfølsomhed, snue, forhøjet blodtryk, akut allergisk reaktion, leverbetændelse, gulsot, ændrede levertal, hallucinationer, søvnløshed, nervøsitet, rastløshed. Ikke kendt: Alvorlig hudreaktion (DRESS-syndrom). Pakning: 20 stk. æs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Ipren ® gel 5 % (ibuprofen). Anvendelse: Smertestillende og betændelsesdæmpende. Dosering: Smør et tyndt lag gel på det aktuelle hudområde højst 3 gange daglig. Massér forsigtigt til gelen er trængt helt ind i huden. Vask hænder efter endt påsmøring. Voksne: Sædvanligvis 910 g gel daglig. Daglig dosis må ikke overskride 15 g gel. Behandlingen bør ikke vare mere end 1 uge, medmindre lægen har angivet andet. Børn under 15 år: Bør ikke anvendes. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for ibuprofen eller et hjælpestof, tidligere astma eller anden vejrtrækningsbesvær, væskeophobning under huden, nældefeber, eller allergisk reaktion efter behandling med acetylsalicylsyre eller andre NSAID, på skadet hud (f.eks. eksem, akne, betændelse, sår), graviditet i 7.-9. måned, under tætsluttende bandage. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke komme i kontakt med øjne/slimhinder. Stop behandling ved udslæt. Behandlingstiden bør ikke overskrides. Undgå direkte sollys eller solarielys på behandlet hud. Bør ikke anvendes samtidig med anden medicin på huden. Indeholder denatureret sprit og propylenglycol: Hyppig påsmøring kan medføre irriteret og tør hud. Graviditet: Ipren gel kan gøre det sværere at blive gravid. 1.6. måned: Må kun anvendes efter aftale med lægen. 7.9. måned: Må ikke anvendes. Amning: Kun efter aftale med lægen. Bivirkninger: Almindelige: Rødme af huden, kløe, eksem. Pakninger: 50 g og 100 g. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11 www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Kodimagnyl Ikke-stoppende DAK filmovertrukne tabletter (1 tablet indeholder 9,6 mg codeinphosphat, 500 mg acetylsalicylsyre og 150 mg magnesiumoxid). Anvendelse: Svage smerter. Dosering: 12 tabletter, højst 4 gange daglig. Børn under 12 år: Må ikke anvendes uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor acetylsalicylsyre, codein, magnesiumoxid eller et hjælpestof, tidligere allergiske/astma-lignende symptomer ved brug af NSAID/salicylater, frisk blødning fra mave-tarmkanalen, blødningstendens, svært nedsat lever-/nyre-/hjertefunktion, graviditet i 7.-9. måned, børn under 12 år med feber, smertelindring hos børn og unge (018 år) efter fjernelse af mandler/polypper, kvinder der ammer, hvis du omdanner codein til morphin meget hurtigt. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Astma, vejrtrækningsbesvær, bronkitis med rigeligt opspyt, hoste med slim, allergiske lidelser, tendens til mavesmerter/-ubehag, sygdom i mave-tarmslimhinden, nedsat lever-/nyrefunktion, stofskiftesygdom. Kontakt lægen ved hyppige/daglige hovedpineanfald, utilstrækkelig smertelindring, langsom/overfladisk åndedræt, forvirring, søvnighed, små pupiller, kvalme, opkastning, forstoppelse, appetitløshed, eller hvis du skal opereres. Kontakt læge/apotekspersonalet, hvis du tager medicin mod for megen mavesyre, depression, sukkersyge, tolterodin, rifampicin, tetracyclin, flourquinoloner, probenecid, methotrexat, valproat, acetazolamid, warfarin, phenprocoumon, eptifibatid, clopidogrel, heparin, betablokkere, calciumantagonister, ACE-hæmmere, furosemid, spironolacton, NSAID, opioider, vaccine mod skoldkopper, ginkgo biloba, binyrebarkhormoner, beroligende medicin, sovemedicin, salicylater. Samtidig indtagelse af alkohol kan virke sløvende. Undgå langvarig brug til ældre. Overskrides anbefalet dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Søg straks læge ved mistanke om overdosering. Graviditet: Bør ikke anvendes af kvinder, der planlægger at blive gravide. Må ikke anvendes: De sidste 3 måneder af graviditeten. Kun efter aftale med lægen: De første 6 måneder af graviditeten. Amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Blodet er længere tid om at størkne, mavesmerter, halsbrand, sure opstød. Almindelige: Vejrtrækningsbesvær hos astmatikere, blødningstendens, hovedpine, søvnløshed, kvalme, irritation, smerter/ubehag fra den øvre del af mave-tarmkanalen, opkast, forstoppelse, diaré, nældefeber. Ikke almindelige: Pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion), kan være livsfarligt, skjulte indre blødninger, blodigt opkast, sort afføring pga. blødning i mave-tarmkanalen, svimmelhed, sløvhed, tinnitus, astma, udslæt, svedtendens, løbende næse, træthed. Priser og pakninger: 10 stk. og 20 stk. Se dagsaktuelle priser (20 stk.) på www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk Pamol ® Flash dispergible tabletter, 250 mg (paracetamol). Anvendelse: Svage til moderate smerter. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Kun beregnet til børn, der vejer 1350 kg (ca. 215 år). 1320 kg (ca. 27 år): 1 tablet hver 6. time efter behov, maks. 4 tabletter i døgnet. 2125 kg (ca. 610 år): 1 tablet hver 4. time efter behov, maks. 6 tabletter i døgnet. 2640 kg (ca. 813 år): 2 tabletter hver 6. time efter behov, maks. 8 tabletter i døgnet. 4150 kg (ca. 1215 år): 2 tabletter hver 4. time efter behov, maks. 12 tabletter i døgnet. Indeholder bananaroma: Kan virke fristende på børn. Opbevares utilgængeligt for børn. Svært nedsat nyrefunktion: Mindst 8 timers interval mellem 2 doser. Må ikke anvendes: Ved allergi over for paracetamol eller et hjælpestof. Ved svært nedsat leverfunktion. Ved fenylketonuri (PKU, Føllings sygdom), pga. aspartamindhold. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed: Voksne, der vejer mindre end 50 kg. Ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, fejlernæring, dehydrering, svært nedsat nyrefunktion. Bør ikke tages samtidig med anden medicin, der indeholder paracetamol. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, rifampicin, perikon, domperidon, metoclopramid, colestyramin, blodfortyndende medicin. Overdosering: Optræder inden for de første 24 timer. Symptomer: Kvalme, opkastning, appetitløshed, bleghed, mavesmerter. Selvom de nævnte symptomer ikke opleves, skal læge eller skadestue straks kontaktes. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bør ikke anvendes i længerevarende perioder, i høje doser eller i kombination med anden medicin under graviditeten. Bivirkninger: Sjældne/ meget sjældne: Påvirkning af leveren (alvorlig). Allergiske reaktioner: Udslæt med kløe, allergisk reaktion med væskeophobning i slimhinder og hud især ved ansigt og tunge eller vejrtrækningsbesvær (alvorlig). Alvorlige hudreaktioner. Pakninger: 12 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Pamol ® tabletter, 500 mg (paracetamol). Anvendelse: Smertestillende. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Voksne: 1-2 tabletter 3-4 gange i døgnet. Max. 8 tabletter pr. døgn. Børn: Bør ikke gives til børn under 4 år. 17-25 kg (4-7 år): ½ tablet 3 gange i døgnet. 25-40 kg (7-12 år): ½ -1 tablet 3 gange i døgnet. Over 40 kg (ca. 12 år): 1-2 tabletter 3 gange i døgnet. 1000 mg paracetamol 3 gange i døgnet må kun gives til børn, som vejer 67 kg eller mere. Daglig dosis paracetamol må ikke overstige 45 mg/kg/dag. Må ikke anvendes: Ved allergi over for paracetamol eller et hjælpestof, svært nedsat leverfunktion. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed: Ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, svært nedsat nyrefunktion, fejlernæring. Bør ikke tages sammen med anden medicin, der indeholder paracetamol. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, metoclopramid, domperidon, colestyramin, carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, rifampicin, perikon, blodfortyndende medicin, diflunisal, anden medicin, der påvirker leveren. Overdosering: Optræder inden for de første 24 timer. Symptomer: Kvalme, opkastning, appetitløshed, bleghed, mavesmerter. Selvom de nævnte symptomer ikke opleves, kontakt straks læge eller skadestue. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bør ikke anvendes i længerevarende perioder, i høje doser, i kombination med anden medicin under graviditeten. Bivirkninger: Sjældne: Kan være alvorlige: Allergisk reaktion; påvirkning af leveren. Udslæt, nældefeber. Pakninger: 10 og 20 stk. For dagsaktuel pris se www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. www.takeda.dk, e-mail: info@takeda.dk. Treo ® og Treo Citrus ® (500 mg acetylsalicylsyre og 50 mg caffein) Brusetabletter. Pakninger og priser: 10 stk. ikke apoteksforbeholdt, 20 stk. håndkøb og 60 stk. er receptpligtig. Må ikke udleveres til personer under 18 år. Se dagsaktuel pris på medicinpriser.dk. Virkning: Bruges mod migræne samt svage smerter f.eks. hovedpine, muskel- og ledsmerter, menstruationssmerter og tandpine. Advarsler og forsigtighedsregler: Tag ikke Treo, hvis du er overfølsom over for acetylsalicylsyre, caffein eller et eller flere af de øvrige indholdsstoffer, tidligere har fået allergiske symptomer eller astma ved brug af smertestillende medicin mod f.eks. hovedpine og gigtsmerter (f.eks. acetylsalicylsyre, ibuprofen og diclofenac), har mavesår, har tendens til blødning f.eks. på grund af K-vitaminmangel, blødersygdom eller lavt antal blodplader, har dårlig lever, nyrer eller dårligt hjerte, eller er gravid i 7.-9. måned. Tal med lægen, inden du tager Treo, hvis du har astma, vejrtrækningsbesvær, bronkitis, hoste med slim eller allergiske lidelser; har tendens til smerter og ubehag fra maven eller tarmen f.eks. mavesår; har nedsat lever- eller nyrefunktion; har en stofskiftesygdom; tager anden medicin mod smerter; tager blodfortyndende medicin. Hvis du er over 65 år skal du undgå langvarig brug af Treo på grund af risiko for blødning i mave-tarmkanalen. Hvis du tager Treo mod hovedpine i længere tid (mere end 10 dage om måneden i mere end 3 måneder), kan din hovedpine blive værre og hyppigere. Graviditet: Du må ikke tage Treo i de sidste 3 måneder før forventet fødsel. Du må kun tage Treo i de første 6 måneder af graviditeten efter aftale med lægen. Amning: Kan anvendes. Treo går over i mælken, men det er ikke sandsynligt, at det vil skade dit barn. Bivirkninger: Almindelige: Hurtig puls, øget blødningstendens, rysten, søvnløshed, uro, mave-/tarmgener som f.eks. blødning, kvalme, opkastning, diarré, halsbrand. Ikke almindelige: Svimmelhed, tinnitus, mave-/tarmsår, svedtendens, overfølsomhedsreaktioner (nældefeber, snue). Sjældne: Blødning fra hud og slimhinder og blå mærker pga. forandringer i blodet (for få blodplader). Vejrtrækningsbesvær og astmalignende anfald. Forstyrrelser i nyrefunktionen. Frekvens ikke kendt: Reyes syndrom hos børn, blodmangel, hovedpine, dosisrelateret midlertidigt tab af hørelsen, træthed. Dosering: Voksne: 1-2 brusetabletter opløst i ½ glas vand 1-4 gange daglig. Børn: Bør ikke bruges af børn under 15 år uden lægens anvisning og må ikke bruges af børn og unge med febersygdom. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Triplo (500 mg acetylsalicylsyre/ 50 mg caffein) brusetabletter. Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Anvendelsesområde: Svage smerter og migræne. Dosering: Svage smerter: 1-2 brusetabletter opløst i ½ glas vand

52  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


1-4 gange daglig. Migræne: 2 brusetabletter opløst i ½ glas vand 1-4 gange daglig. Bør højst anvendes i 10 dage om måneden. Må kun anvendes af børn under 15 år efter lægens anvisning. Brug aldrig til børn under 15 år med feber. Nedsat dosis kan være nødvendig ved nedsat lever- eller nyrefunktion, bør ikke anvendes ved svært nedsat lever- eller nyrefunktion. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor indholdsstofferne. Ved tidligere allergiske symptomer eller astma ved brug af smertestillende medicin, blødende mavesår, tendens til blødning, dårlig lever, dårlige nyrer eller dårligt hjerte. Under de sidste 3 måneder af graviditet. Til børn under 15 år med feber. Forsigtighedsregler: Forsigtighed bør udvises ved astma, vejrtrækningsbesvær, bronkitis, hoste med slim, allergiske lidelser, tendens til smerter og ubehag fra maven eller tarmen, nedsat lever- eller nyrefunktion, ved glucose-6-phosphat dehydrogenase mangel, ved samtidig brug af anden medicin mod smerter, hvis du tager blodfortyndende medicin, hvis du skal vaccineres mod skoldkopper. Personer over 65 år, skal undgå langvarig brug af Triplo, på grund af risiko for blødning i mave-tarmkanalen. Børn der behandles med Triplo risikerer at udvikle Reye´s syndrom (feber, opkastning, bevidstløshed, evt. koma). Hvis du tager Triplo mod hovedpine i længere tid (mere end 10 dage om måneden i mere end 3 måneder), kan din hovedpine blive værre og hyppigere. Triplo indeholder caffein, som kan forværre migræne. Caffein kan udløse migræneanfald og omvendt kan pludselig afbrydelse af behandling med caffein medføre abstinenshovedpine. Triplo kan forværre ødemtendens, så forsigtighed tilrådes hos patienter på natrium- eller saltfattig diæt, samt ved nedsat hjertefunktion. Triplo må ikke anvendes i dagene før en operation. Brug af anden medicin: Triplo kan påvirke virkningen af andre lægemidler. Det gælder for lægemidler mod for meget mavesyre, sukkersyge, for højt blodtryk, dårligt hjerte, depression, psykoser, manio-depressiv sindslidelse, smerter, urinsyregigt, visse former for gigt og kræft, grøn stær, epilepsi, gigt og bindevævssygdomme, blodfortyndende medicin, vanddrivende medicin, naturlægemidler eller kosttilskud, der indeholder ginkgo biloba, eller hvis du skal vaccineres mod skoldkopper. Graviditet: Anvend kun Triplo i graviditetens første 6 måneder efter aftale med lægen,.Triplo må ikke anvendes i de sidste 3 måneder før forventet fødsel. Anvend ikke Triplo hvis du ønsker at blive gravid. Amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Følgende bivirkninger er meget alvorlige. Hvis du oplever nogle af disse, skal du straks stoppe med at tage medicinen og søge læge. Almindelige: Hurtig puls. Ikke almindelige: Stærke smerter i øverste del af maven på grund af sår eller hul på mavesæk eller tolvfingertarm. Sjældne: Blødning fra hud og slimhinder og blå mærker pga. forandringer i blodet (for få blodplader). Vejrtrækningsbesvær og astmalignende anfald (kan forekomme oftere hos astmatikere). Blodigt opkast og/eller sort afføring pga. blødning i mave eller tarm. Meget sjældne: Blæreformet udslæt og betændelse i huden, især på hænder og fødder samt i og omkring munden ledsaget af feber. Kraftig afskalning og afstødning af huden. Ikke kendt frekvens: Feber, opkastninger og sløret bevidsthed hos børn (Reye’s syndrom). Andre bivirkninger: Almindelige: Rysten, kvalme, diarré, opkastning, sure opstød, halsbrand, søvnløshed, uro, øget tendens til blødning. Pakningsstørrelser: 20 brusetabletter. Info: På grund af pladshensyn er kun de almindelige bivirkninger medtaget. Dog er alvorlige livstruende bivirkninger med andre frekvenser også medtaget.De bivirkninger som ikke er medtaget i teksten er listet herunder: Ikke almindelige bivirkninger: Svimmelhed, susen for ørerne (tinnitus), allergiske reaktioner som nældefeber og snue, svedtendens. Sjældne bivirkninger: Forstyrrelser i nyrefunktionen, blodmangel med træthed og gulsot pga. nedbrydning af røde blodlegemer, ved medfødt glukose-6-fosfat dehydrogenase mangel. Meget sjældne bivirkninger: Nældefeber med hævelse, i alvorlige tilfælde med hævelse af ansigt, læber og tunge; det kan medføre, at luftvejene blokeres, mindre blødninger i hud og slimhinder, feber, udslæt i ansigt og på arme og ben. Ikke kendt frekvens: Bleghed og træthed pga. blodmangel, hovedpine, træthed, dosisafhængig tab af hørelse, som vender tilbage igen, når Triplo behandling stoppes. Glucosamin Copyfarm 400 mg filmovertrukne tabletter. Læs informationen i pakningen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Indikationer: Kan forbedre bevægeligheden og lindre smerterne fra leddene. Du kan bruge Glucosamin Copyfarm til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt. Dosering: 1 tablet 3 gange dagligt. Alternativt kan den daglige dosis gives på én gang. Den kliniske virkning ses sædvanligvis indenfor 4 uger efter behandlingens start. Den mindste effektive dosis bør anvendes. Børn: Bør ikke anvendes. Ved nedsat nyre- og/eller leverfunktion: Følg lægens anvisning. Må ikke anvendes: Må ikke anvendes ved skaldyrsallergi eller ved overfølsomhed for glucosamin eller et eller flere af hjælpestofferne. Forsigtighedsregler: Ledsygdomme, hvor en evt. anden behandling kan komme i betragtning, bør udelukkes. Forsigtighed tilrådes hos patienter med sukkersyge. Hyppigere kontrol af blodsukkeret tilrådes i starten af behandlingen. Forhøjet kolesterol i blodet er set hos få patienter, der er i behandling med glucosamin. Indeholder 87,3 mg kalium pr tablet. Dette bør tages til efterretning hos patienter med nedsat nyrefunktion eller, som er på kontrolleret kaliumdiæt. Interaktion med anden medicin: Man bør være forsigtig med at tage glucosamin sammen med anden medicin. Der skal navnlig udvises forsigtighed, hvis glucosamin skal kombineres med visse typer lægemidler til forebyggelse af blodpropper (f.eks. warfarin, dicoumarol, phenprocoumon, acenocoumarol og fluindion), medicin efter transplantation (ciclosporin) og antibiotika (tetracyklin). Graviditet og Amning: Må ikke anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Mavesmerter, fordøjelsesbesvær, diarré, forstoppelse, kvalme, hovedpine, døsighed. Ikke almindelige: Udslæt, kløe og rødme. Meget sjældne: opkastning, hævede fødder, ankler og hænder pga. væske i kroppen. Bivirkninger med ukendt frekvens: Øget risiko for åreforkalkning pga. forhøjet kolesterol i blodet. Pakningsstørrelser: 90, 270 og 4 x 250 Glucosamin Copyfarm 400 mg filmovertrukne tabletter. Tilskud: Ingen. Registreringsindehaver: Copyfarm A/S, Energivej 15, 5260 Odense S. Tlf.: 63952700. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Copyfarm A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.produktresume.d Moxalole ® Osmotisk virkende afføringsregulerende middel indeholdende macrogol 3350, natriumhydrogencarbonat, natriumchlorid og kaliumchlorid. Virkning og anvendelse: Behandling af kronisk forstoppelse. Opløsning af hård og indeklemt afføring (faecal impaction), som er konstateret af lægen. Dosering: Kronisk forstoppelse: Voksne: 1-3 breve dagligt i opdelte doser afhængigt af individuelt respons. En behandling varer normalt ikke længere end 2 uger, men kan gentages om nødvendigt. Børn: Bør ikke anvendes til børn under 12 år. Faecal impaction: Voksne: 8 breve dagligt indtaget over 6 timer. Behandling varer normalt ikke længere end 3 dage. Anvendelsesmåde: Før anvendelse skal hvert brevs indhold opløses i 125 ml vand. Ved behandling af faecal impaction kan 8 breve opløses i 1 liter vand. Patienter med nedsat hjerte-kar-funktion: Ved behandling af faecal impaction bør dosis fordeles således, at der ikke gives mere end 2 breve i timen. Advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved tilstopning af tarmen, hul i tarmen eller ved en alvorlig betændelse i tarmen som colitis ulcerosa, Morbus Crohn, tarmslyng eller toksisk megacolon (sygelig stor, udvidet og tykvægget tyktarm med ansamling af tarmindhold) samt ved overfølsomhed overfor nogle af ingredienserne. Bør kun indtages dagligt over længere perioder efter aftale med lægen. Kontakt lægen straks, hvis du bliver svag, stakåndet, meget tørstig med hovedpine eller får opsvulmede ankler. Bør ikke anvendes uden samråd med lægen ved graviditet eller amning. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger: Oppustethed, kvalme, mavesmerter, mavekramper, maverumlen, luft i mave og tarme, diarré og opkastning. Allergiske reaktioner forekommer meget sjældent. Tilskud: Ikke tilskudsberettiget, men der kan søges om individuelt tilskud. Priser og pakninger: Moxalole 8 stk., 20 stk., 50 stk. og 100 stk. Pris: Ikke fast pris. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Lacrofarm Junior (Macrogol 3350, natriumhydrogencarbonat, natriumchlorid og kaliumchlorid), pulver til oral opløsning, enkeltdosisbeholder. Læs informationen i pakningen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Indikation: Behandling af kronisk forstoppelse hos børn fra 2-11 år. Behandling af meget svær forstoppelse (refraktær obstipation) hos børn fra 5-11 år. Dosering og indgivelsesmåde: Kronisk forstoppelse: Startdosis: Børn 2-6 år: 1 brev dagligt. Børn 7-11 år: 2 breve dagligt. Dosis reguleres afhængigt af individuelt respons. Maksimal daglig dosis overstiger normalt ikke 4 breve dagligt. Meget svær forstoppelse: Børn 5-11 år: Stigende daglig dosis i 7 dage med henholdsvis 4, 6, 8, 10, 12, 12 og 12 breve dagligt dag 1-7. Hver daglig dosis (opløst i vand) skal indtages over 12 timer. Administration: Før anvendelse skal hver poses indhold opløses i ¼ glas vand. Patienter med nedsat hjertepumpefunktion og patienter med nedsat nyrefunktion: Behandling af meget svær forstoppelse anbefales ikke. Må ikke bruges ved: Overfølsomhed overfor nogle af indholdsstofferne. Tilstoppet tarm (tarmslyng) eller hul på tarmen. Alvorlige inflammatoriske tarmsygdomme såsom Morbus Crohn og colitis ulcerosa og toksisk megacolon. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Årsagen til forstoppelsen bør undersøges, hvis der dagligt er behov for laksantia. Ved symptomer der tyder på ændringer af væske/elektrolytter (salte) skal behandlingen med Lacrofarm Junior stoppes med det samme, og elektrolytterne skal måles. Ved behandling af svær forstoppelse skal patienter med nedsat lukkerefleks, halsbrand (forårsaget af, at indholdet i maven løber tilbage til spiserøret) eller mindsket bevidsthed behandles med forsigtighed. Interaktioner: Absorptionen og dermed effekten af andre lægemidler kan være nedsat pga. nedsat transittid i tarmen. Macrogol kan øge virkningen af visse lægemidler. Medicin mod epilepsi kan nedsætte effekten af Lacrofarm Junior. Graviditet og amning: Lacrofarm Junior kan anvendes under graviditet og amning. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger: Oppustethed, kvalme, mavesmerter, rumlen i maven, luft i tarmene, diaré, opkastning, analt ubehag. I meget sjældne tilfælde: Allergiske reaktioner. Hyppighed ikke kendt: Elektrolytforstyrrelser, hovedpine, hævelser af hænder/fødder pga væske (perifert ødem). Pakningsstørrelser: Æske med 2, 6, 8, 10, 20, 30, 40, 50, 60 eller 100 breve. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, DK-5260 Odense S. Toilax 5 mg enterotabletter, Toilax 2 mg/ml rektalvæske, suspension, enkeltdosisbeholder. Aktivt stof: bisacodyl. Virkning og anvendelse: Virker afførende. Anv. til tarmtømning før operation, røntgen- eller tarmundersøgelse. Korttidsanvendelse ved forstoppelse. Bivirkninger: Almindelige: Mavekramper, -ubehag, -smerter evt. med kvalme, opkastning. Diarré. Sjældne eller meget sjældne: Overfølsomhedsreaktioner med hævelse af ansigt, læber, svælg med åndenød eller synkebesvær. Forbigående hudreaktioner med udslæt. Nældefeber. Hævelser på grund af en allergisk reaktion. Må ikke anvendes: Ved allergi over for bisacodyl eller over for et af de øvrige indholdsstoffer. Ved tarmslyng eller anden aflukning eller forsnævring af tarmen. Ved tilstande i maven, der kræver akut operation, f.eks. blindtarmsbetændelse. Ved svær tarminfektion. Ved svær væskemangel eller lavt indhold af kalium i blodet. Særlige advarsler: Forsigtighed ved kronisk betændelse i tarmen, rifter ved endetarmen eller hæmorroider, som er bristet og har dannet sår. Langvarig brug kan medføre diarré, forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalance. Der kan udvikle sig afhængighed og tab af tarmfunktionen. Bør derfor kun indtages dagligt over længere perioder efter aftale med læge. Enterotabletter: Indeholder lactose. Bør ikke anvendes ved lactoseintolerans, hvor man ikke tåler visse sukkerarter. Brug af anden medicin: Patienterne kan få sure opstød/halsbrand og maveirritationer ved

  |  53


samtidig indtagelse af mælkeprodukter. Samtidig anvendelse af vanddrivende midler, hjertestimulerende glykosider eller binyrebarkhormoner kan medføre forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalance. Dosering: Korttidsanvendelse ved forstoppelse: Voksne og børn over 10 år: Enterotabletter: 1-2 tbl. (5-10 mg) dagligt før sengetid. Rektalvæske: En dosis rektalvæske (10 mg) dagligt kort før virkning ønskes. Børn 2-10 år: Enterotabletter: 1 enterotablet (5 mg) dagligt før sengetid. Rektalvæske: ½ dosis rektalvæske (5 mg) kort før virkning ønskes. Tarmtømning før operation, røntgen- eller tarmundersøgelse: Voksne og børn over 10 år: Enterotabletter: Dagen før undersøgelsen: Om morgenen tages 2 tbl. (10 mg) og før sengetid tages 2 tbl. (10 mg). Rektalvæske: Om morgenen på undersøgelsesdagen indføres 1 tube rektalvæske (10 mg) i endetarmen. Børn 4-10 år: Enterotabletter: 1 tbl. (5 mg) inden sengetid dagen før. Rektalvæske: ½ tube rektalvæske om morgenen på undersøgelsesdagen. Børn på 10 år og herunder med kronisk forstoppelse bør kun behandles efter aftale med en læge. Bør ikke anvendes til børn under 2 år. Indgivelsesmåde: Enterotabletter: Skal synkes hele. Må ikke tages sammen med mælkeprodukter og syreneutraliserende midler, fordi det kan nedsætte tabletfilmens resistens over for mavesyren. Rektalvæske: Til indføring i endetarmen (se indlægssedlen). Graviditet og amning: Må kun anvendes under graviditet eller ved amning efter aftale med lægen. Pakningsstørrelser: Enterotabletter: Pakninger med 25, 100 og 200 enterotabletter. Rektalvæske: Pakker med 1 eller 5 tuber med 5 ml. Hospitalspakninger med 50 tuber med 5 ml. Enterotabletter + rektalvæske: Pakninger med 1 sæt eller 50 sæt med 4 enterotabletter + 1 tube rektalvæske, suspension. Priser: Se medicinpriser. dk. LÆS INDLÆGSSEDLEN I PAKNINGEN INDEN BRUG. Yderligere information: Orion Pharma A/S, Ørestads Boulevard 73, 2300 København S, telefon 8614 0000 eller www.medicin.dk. April 2018. Dulcolax® (bisacodyl), enterotabletter 5 mg og suppositorier 10 mg Indikation: Korttidsanvendelse ved forstoppelse eller ved tarmtømning i forbindelse med operation eller undersøgelse. Virkning: Virker afførende. Dosering ved korttidsanvendelse ved forstoppelse: Enterotabletter: Voksne og børn over 10 år: 1-2 enterotabletter 1 gang dagligt før sengetid. Børn fra 2-10 år: 1 enterotablet 1 gang dagligt før sengetid. Bør ikke anvendes til børn under 2 år. Suppositorier: Voksne og børn over 10 år: 1 suppositorie indføres i endetarmen kort tid før virkning ønskes. Bør kun anvendes til børn efter lægens anvisning, og bør ikke anvendes til børn under 2 år. Dosering i forbindelse med operation eller undersøgelse: Kun efter lægens anvisning. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Børn under 10 år, som har kronisk eller vedvarende forstoppelse, bør kun behandles efter aftale med en læge. Dulcolax bør ikke anvendes til børn under 2 år. Samtidig anvendelse af vanddrivende midler eller kortikosteroider og større doser af Dulcolax kan medføre forstyrrelser i elektrolytbalancen. Dette kan øge følsomheden for digoxin. Bør ikke anvendes over længere tid uden aftale med lægen. Gravide og ammende: Bør kun anvendes ved graviditet efter lægens anvisning. Kan anvendes ved amning. Bivirkninger: Almindelige: Mavekramper, mavesmerter, diarré, kvalme og maveubehag. Ikke almindelige: Svimmelhed, opkastning, blod i afføringen og ubehag i endetarmen. Akut allergisk reaktion kan forekomme. Pakninger: Dulcolax enterotabletter 5 mg: 30 stk. (blister), 100 stk. (blister) og 200 stk. (blister). Dulcolax suppositorier 10 mg: 6 stk. Uden fast pris. Bemærk: Indlægssedlen bør læses grundigt før brug. Eventuelle spørgsmål kan rettes til Sanofi, telefon 4516 7000, Medicinsk Information. Laxoberal® (natriumpicosulfat), orale dråber, opløsning 7,5 mg/ml og kapsler, bløde 2,5 mg Indikation: Afføringsmiddel mod forstoppelse. Dosering: Laxoberal fås som dråber og kapsler. Dråber: Voksne og børn over 10 år: 10-20 dråber daglig. Børn 4-10 år: 5-10 dråber daglig. Børn under 4 år: 0,25 mg pr. kg legemsvægt daglig (1 dråbe indeholder 0,5 mg natriumpicosulfat). Kapsler: Voksne og børn over 10 år: 2-4 kapsler daglig. Børn 4-10 år: 1-2 kapsler daglig. Bør ikke gives til børn under 4 år. Dråber kan anvendes. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Bør kun indtages dagligt over længere perioder efter aftale med læge. Svimmelhed og/eller besvimelse har været rapporteret hos patienter, som har anvendt Laxoberal. Bør kun anvendes til børn efter aftale med lægen. Bør ikke anvendes ved akut mave-tarm sygdom med betændelse. Årsagen til obstipation bør undersøges ved dagligt behov for afføringsmidler. Overdreven langvarig anvendelse kan medføre forstyrrelser i væske- og elektrolytbalancen. Samtidig anvendelse af vanddrivende midler eller kortikosteroider og større doser af Laxoberal kan medføre forstyrrelser i elektrolytbalancen. Dette kan øge følsomheden for digoxin. Graviditet og amning: Bør kun anvendes af gravide i samråd med lægen. Laxoberal kan anvendes af ammende kvinder. Bivirkninger: Meget almindelige: Diarré. Almindelige: Mavesmerter, ubehag i maven og mavekramper. Ikke almindelig: Svimmelhed, Opkastning og kvalme. Allergiske reaktioner, hudreaktioner, hududslæt, hævelse i hud og slimhinder og besvimelse kan forekomme. Pakninger: Laxoberal orale dråber, opløsning 7,5 mg/ml: 30 ml. Laxoberal kapsler, bløde, 2,5 mg: 50 stk. Ingen fast pris. Bemærk: Indlægssedlen bør læses grundigt før brug. Eventuelle spørgsmål kan rettes til Sanofi, telefon 4516 7000, Medicinsk Information. Magnesia DAK filmovertrukne tabletter 500 mg (magnesiumoxid). Anvendelse: Forstoppelse, hvor livsstilsændringer ikke kan ændre denne tilstand. Katar i spiserøret. For megen mavesyre (symptomer som halsbrand, sure opstød, svien i maven). Dosering: Voksne: Forstoppelse: 2–3 tabletter efter behov. For megen mavesyre og katar i spiserøret: 1–2 tabletter efter behov. Børn under 15 år: Bør ikke anvendes uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved nedsat nyrefunktion, overfølsomhed overfor magnesiumhydroxid, magnesiumoxid eller et hjælpestof. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Langvarig brug kan ændre kroppens indhold af kalk og fosfat. Tal med lægen ved behandling med: Calcitriol, ciprofloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin, norfloxacin, ofloxacin, tetracyklin, chloroquin, mycophenolatmofetil, estramustin, Antabus, enterotabletter, digoxin, flecainid, sotalol, itraconazol, ketoconazol, penicillamin, allopurinol, acetylsalicylsyre/salicylater, alendronat, etidronat, lithium, pseudoephedrin, diflunisal, jern. Tegn på overdosering: Kvalme, opkastning, ansigtsrødmen, påvirkning af centralnervesystemet og åndedrætsorganerne, muskelsvaghed, nedsatte reflekser, lammelse, for lavt blodtryk, langsom puls, hjertestop. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Hovedpine. Diarré, luftafgang fra tarmen, mavesmerter, utilpashed, kvalme, opkastning. Ikke almindelige: Magnesiumforgiftning (sløvhed, muskellammelse eller hjertesvigt) ved nedsat nyrefunktion. Pakninger: 40, 100 og 250 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk Alminox DAK 100 mg/500 mg tyggetabletter (magnesiumoxid og aluminiumaminoacetat). Anvendelse: For megen mavesyre. Halsbrand. Svien i spiserøret. Sure opstød. Svien og smerter i den øverste del af maven. Mavesår. Sår på tolvfingertarmen. Dosering: Voksne: For megen mavesyre, halsbrand, sure opstød og svien: 1-3 tyggetabletter efter behov. Mavesår, sår på tolvfingertarmen og katar i spiserøret: 3-5 tyggetabletter 1 og 3 timer efter hovedmåltider samt ved sengetid. Børn under 15 år: Kun efter lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor aluminiumaminoacetat, magnesiumoxid, eller et hjælpestof. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Mavesår, nedsat nyrefunktion, dialysebehandling, samtidig behandling med smertestillende lægemidler eller gigtmidler. Må ikke tages sammen med: Ciprofloxacin, norfloxacin, ofloxacin, tetracyklin, estramustin, ketoconazol, salicylater, enterotabletter, frugtjuice/syreholdige drikke. Der bør gå mindst 2 timer mellem indtagelse af Alminox og D-vitamin (calcitriol), clodronat, diflunisal, gabapentin, digoxin, sotalol, disulfiram, fosinopril, gabapentin, isoniazid, jern, levofloxacin, grepafloxacin, mycophenolatmofetil, penicillamin, ranitidin, thyreoideahormoner. Der bør gå mindst 4 timer mellem indtagelse af Alminox og trovafloxacin. Langvarig brug kan ændre kroppens indhold af kalk og fosfor. Tegn på overdosering: Vejrtrækningsbesvær, kvalme, opkastning, ansigtsrødmen, kramper, muskelsammentrækninger, forvirring, koma, for lavt blodtryk, langsom puls, uregelmæssig hjerterytme. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse eller diarré. Ikke almindelige: Magnesiumforgiftning (sløvhed, muskellammelse eller hjertesvigt) ved nedsat nyrefunktion. Sjældne: Demens, ændring i personlighed, kramper, muskelsammentrækninger, forvirring og koma ved nedsat nyrefunktion. Pakninger: 30, 100 og 200 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, e-mail: info@takeda.dk. Balancid ® Novum tyggetabletter Indeholder calciumcarbonat og magnesiumhydroxid. Anvendelse: Balancid Novum bruges mod for meget mavesyre og sure opstød. Dosering: 1-2 tyggetabletter tygges omhyggeligt ved behov eller efter lægens ordination. Bemærk: Må ikke anvendes til børn under 15 år uden aftale med lægen. Særlige advarsler: Må ikke anvendes uden ordination fra lægen ved nedsat nyrefunktion. Længere tids brug kan forstyrre kalk- og fosfatbalancen. Indeholder sorbitol. Brug af anden medicin: Balancid Novum kan påvirke optagelsen og effekten af andre lægemidler. Spørg lægen eller på apoteket hvis du bruger andre lægemidler. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse eller diarré. Sjælden: Tillukket tarmkanal ved brug af meget høje doser. Alvorlige bivirkninger kan forekomme hos personer med nedsat nyrefunktion. Pakninger: 30 stk., 60 stk., 100 stk. Priser: Ikke fast pris. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk Canesten ® (clotrimazol) kombinationspakning med 1 vaginaltablet og 20g creme. 1 vaginaltablet indeholder 500 mg clotrimazol og 1 g creme indeholder 10 mg/g clotrimazol. Virkning og anvendelse: Vulvitis og vaginitis forårsaget af clotrimazolfølsomme mikroorganismer hovedsagelig gærsvampe (Candida albicans). Canesten kan bruges mod svampeinfektion i skeden og de ydre kønsorganer, der skyldes mikroorganismer, som Canesten virker på. Dosering (voksne og børn over 12 år): 1 dags behandling: Én vaginaltablet 500 mg anbringes dybt i skeden ved sengetid som engangsdosis. Vaginaltabletten indføres ved hjælp af applikatoren i pakningen. Under graviditet bør vaginaltabletten indføres med fingrene og uden brug af applikator for at undgå at beskadige cervix. Af praktiske hensyn bør behandling undgås under menstruation. Ved symptomer på huden omkring skedeåbningen (vulvitis) appliceres cremen 2-3 gange dagligt, direkte med fingrene på det inficerede område og der fortsættes i 1-2 uger. Da vagina og vulva som regel begge er angrebne, bør der foretages en kombineret behandling af begge områder. Seksualpartner bør kun behandles, hvis der er symptomer (f.eks. kløe og rødme), og efter samråd med lægen. Hvis symptomerne varer ved i mere end 7 dage kontaktes lægen. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes af børn under 12 år. Bør ikke anvendes til børn og unge kvinder under 15 år samt ej heller til postmenopausale kvinder eller ved gentagne betændelser inden for 2 måneder – uden tilsyn af læge. Lægen kontaktes også ved feber (temperaturer over 38°C), smerter i den nedre del af maven, rygsmerter, ildelugtende udflåd, kvalme, blødning fra skeden og/eller samtidige smerter i skulderen. Der må ikke bruges tamponer, intravaginal udskylning,

54  |  Sundhedsmagasin nr. 1 2019


sæddræbende midler eller andre produkter, der anvendes i skeden under behandling med Canesten. Undgå vaginalt samleje under behandling med Canesten, da infektion kan overføres til partneren, og sikkerheden af latexprodukter som kondom og pessar kan være nedsat. Kontraindikationer: Canesten må ikke benyttes ved overfølsomhed over for clotrimazol eller nogle af hjælpestofferne. Brug af anden medicin: Rådfør med læge hvis du anvender tacrolimus og sirolimus (immunosuppressiv medicin). Samtidig anvendelse af Canesten kan øge virkningen af disse stoffer, og din læge skal derfor følge din behandling. Graviditet: Af sikkerhedsmæssige årsager anbefales det ikke at anvende Canesten i det første trimester af graviditeten. Hvis du anvender Canesten, mens du er gravid, må du ikke bruge applikatoren (indføringshylsteret). Indsæt derfor vaginaltabletten med fingrene. Det anbefales generelt at spørge din læge eller dit apotek til råds hvis du er gravid og tager medicin. Amning: Canesten bør generelt ikke anvendes under amning. Bivirkninger: Ikke almindelige: Kløe, udslæt, stikkende/ brændende fornemmelse, irritation, ubehag/smerte. Sjældne: Allergiske reaktioner. Hyppighed ikke kendt: Afskalning, rødme, blærer / ødem, mavesmerter, bækkensmerter, vaginalblødning. Pakninger: Kombinationspakning m. vaginaltablet 500 mg 1 stk. + creme 1% 20 g. Indehaver af markedsføringstilladelsen: Bayer A/S, Arne Jacobsens Allé 13, 2300 København S. Tlf: 45 23 50 00. Produktresumeet er forkortet i forhold til det af Sundhedsstyrelsen godkendte produktresume af 3. marts 2017. Læs oplysningerne i indlægssedlen og på emballagen før anvendelse. L.DK.MKT.03.2017.1966. Nicorette ® (nicotin) QuickMist & QuickMist Cool Berry, mundhulespray 1 mg nikotin/spray til behandling af tobaksafhængighed gennem lindring af nikotintrang og abstinenssymptomer. Må ikke bruges ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Sukkersygepatienter bør kontrollere deres blodsukker oftere pga. øget insulinoptagelse ved rygeafvænning. Nikotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer/være dødelig hos små børn. Ram ikke øjnene, når der sprayes. Mundhulesprayen indeholder små mængder alkohol. Bør ikke bruges til børn u. 18 år eller af gravide/ammende uden lægens anb. Risikoen bør dog altid afvejes over for fortsat rygning. Evt. skal produktet bruges umiddelbart efter amningen. Bivirkninger: Ved rygeophør generelt kan abstinenssymptomer som nedtrykthed, søvnforstyrrelser, uro og irritabilitet opstå. Desuden ses allergiske reaktioner hos disponerede personer. Som regel ses irritation i mundhule/hals, mundsår, tandkødsblødning samt hoste og hikke i den tidlige fase af behandlingen. Hikke, hovedpine, kvalme, irritation i halsen, lokale virkninger så som en brændende følelse, betændelse i munden, ændringer i smagssansen, mundtørhed eller øget mængde spyt, sure opstød, halsbrand, smerter eller ubehag i maven, opkastning, luftafgang fra tarmen eller diarré, træthedsfølelse, overfølsomhed (allergi), snurrende, prikkende fornemmelse. Dosering: Spis og drik ikke, mens mundhulesprayen anv. Hvis der normalt ryges 15 cig. dgl. skal der bruges 1-2 pust mindst 15 x dgl. Der kan bruges op til 4 pust/t, men max. 2 pust pr. dosering og max. 64 pust/døgn. Uge 7-12: Nedsæt antal pust pr. dag, så der i uge 12 ikke bruges mere end 4 pust/dag. Anv. af mundhulespray bør ophøre, når forbruget er nedsat til 2-4 pust pr. dag. Regelmæssig brug ud over 6 måneder anb. ikke. Pakninger: 1 dispenser a 13,2 ml (150 pust) og 2 dispensere a 13,2 ml (2 x 150 pust). Ikke apoteksforbeholdt. Dispenseren er børnesikret. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com Juni 2018 Nicorette Cooldrops & Fruit Sugetabletter Sugetablet (nicotin), 2 mg og 4 mg sugetabletter til behandling af tobaksafhængighed gennem lindring af nicotintrang og abstinenssymptomer og rygetrang. Anb. brug højst 9 måneder. Må ikke bruges ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Sukkersygepatienter bør være opmærksomme på, at en øget insulinoptagelse forekommer ved rygeafvænning. Nicotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer eller være dødelig hos små børn. Bør ikke bruges af kvinder som ønsker at blive gravid, gravide/ammende og børn 12-18 år uden lægens anb. eller til børn u. 12 år og af personer der aldrig har røget. Risikoen bør dog afvejes over for fortsat rygning. Bivirkninger: Nældefeber, hævelse af ansigt, tuge eller svælg, vejrtrækningsbesvær, besvær med at synke, Kvalme, ømhed og irritation i mund/hals eller tunge, ændringer i smagssansen, kulde, varme, snurrende, prikkende fornemmelse i huden, træthed, opkastning, diarré, hovedpine, hoste, hikke. Dosering: Mange lægemidler kræver dosisjustering ved rygeophør. 2 mg: Bruges ved rygetrang hos rygere, der ryger < 20 cig. dgl eller dagens 1. cigaret >30 min. efter de er vågnet. 4 mg: Bruges ved rygetrang hos rygere, der ryger > 20 cig. dgl eller dagens 1. cigaret <30 min. efter de er vågnet. Normalt anvendes 8-12 sugetabl. per dag, dog ikke flere end 15. Øjeblikkeligt rygeophør: 6 ugers behandling fulgt af nedtrapning. Gradvist rygeophør: Behandling og gradvis reduktion af rygning i højst 6 måneder fulgt af øjeblikkeligt rygeophør med behandling og nedtrapning. Sugeteknik: Sugetabletten flyttes løbende fra én side af munden til den anden, hvilket gentages, indtil den er helt opløst. Må ikke tygges eller synkes og mad og drikke må ikke indtages, mens sugetabletten er i munden.Pakninger: 2 mg: 20, 80 og 160 stk., 4 mg: 80 stk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12, www.nicorette. dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com Juni 2018 Nicotinell (nikotin) sugetabletter (st). Anvendelse: Til behandling af tobaksafhængighed ved at lette nikotintrang og -abstinenser ved tobaksafvænning eller ved rygereduktion. Dosering: Dosis bør vælges ud fra brugerens nikotinafhængighed, dog højst15 st dagligt. Behandlingstiden er individuel. Det anbefales at søge rådgivning fra læge eller på apoteket. Frigiver nikotin ved sugning, hvorfor korrekt sugeteknik er vigtig. Forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for nikotin, hjælpestoffer eller af ikke-rygere. Bør ikke anvendes af børn under 18 år samt ved graviditet eller amning uden lægens anvisning. Forsigtighed udvises hos patienter, der for nyligt har haft hjertesvigt eller hjertestop, hjertesygdomme, for højt blodtryk, sukkersyge, overaktiv skjoldbruskkirtel, overaktive binyrer, har alvorligt svækket nyre- og/eller leverfunktion eller mavesår. Indeholder aspartam og må ikke anvendes til patienter med phenylketonouri (Følings sygdom). Indeholder maltitol (E965) og bør ikke anvendes til patienter med arvelig fruktoseintoleranse. Maltitol kan give en mild, afførende virkning. Forsigtighed bør udvises ved spiserørsbetændelse, betændelse i mund eller svælg, mavesmerter, kvalme, opkastninger. Indeholder natrium, og der bør tages hensyn hertil hos patienter på kontrolleret natriumdiæt. Bivirkninger: Almindelige: Svimmelhed, hovedpine, kvalme, luft i maven, hikke, let irritation i mund og hals, mundtørhed, mavesmerter. Øvrige bivirkninger: Se indlægsseddel. Visse symptomer kan skyldes abstinenssymptomer og for lav tilførsel af nikotin. Overdosering: Symptomer, der ligner dem, der forekommer ved for meget rygning kan forekomme. Pakninger: 1 og 2 mg: 36 og 204 stk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakningen. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2018 GSK or licensor.

  |  55


• At du møder faguddannet personale på apoteket, når du har behov og tid

• At apotekspersonalet tilbyder en række serviceydelser bl.a.: • Dosispakket medicin • Medicinsamtale til borgere med en nydiagnosticeret, kronisk lidelse

• Medicinsamtale til borgere, der oplever problemstillinger i forhold til brugen af medicin til kroniske lidelser

• Tjek på anvendelse af inhalationsmedicin • At apotekspersonalet stiller spørgsmål for at kunne anbefale den bedste løsning og give de bedste råd til din sygdom, sundhed og velvære

• At apoteket til hver en tid har tavshedspligt. Spørg bare os!

Der tages forbehold for trykfejl. Januar 2019. oerskovgruppen.dk · 23891 · 01.19

Vidste du:

Profile for Apotekeren

Sundhedsmagasin 1 2019 - Apotekeren.dk  

Sundhedsmagasin 1 2019 - Apotekeren.dk