Page 1

Sundhed og velvære FÅ GODE VANER PÅ APOTEKET – med hjælp fra apotekets faguddannede personale Læs bl.a. om.: • Valg af solcreme • Allergi og forebyggelse • Sunde fødder og vorter

VI ER KLAR PÅ APOTEKET – NU OG HER! Det er ikke engang nødvendigt med tidsbestilling. Vi har tid, når du vil rådgives indenfor sygdom og sundhed, medicin, kosttilskud og personlig pleje.


FÅ GODE VANER PÅ APOTEKET

Når livet flytter udenfor

Kom ind og få faglig rådgivning

Det varmere vejr lokker os ud i det fri. Vi bevæger os mere i løbet af dagen. Vi nyder de lange, lyse aftener på terrassen. Vi tager til stranden og ud i skoven. Udelivet og aktiviterne skal nydes i fulde drag, og det hjælper vi dig med på apoteket. Vi har solbeskyttelse til dig, der daser i solen, dig der arbejder udenfor og alle andre, der vil nyde de dejlige stråler. Solen fylder depoterne op med D-vitamin og godt humør, men du skal i samme omgang passe godt på din hud og helbred. Vi er ikke de eneste, der kommer frem fra vores vinterskjul, når det bliver varmt i vejret. På apoteket kan du finde midler til at holde myg og flåter på afstand, så du og dine husdyr kan nyde udelivet på alle tider af døgnet. Afholder din pollenallergi dig fra at nyde foråret og sommeren fuldt ud, så lad os tage en snak på apoteket. Der er hjælp at hente, hvad end du søger fast behandling eller symptomlindring. Vi finder den bedste behandling til dig. Kom ind på apoteket og få gode råd til, hvordan du får den bedste sommer.

INDHOLDSFORTEGNELSE

Allergi . . . . . . . . . . . . 10

Hudpleje . . . . . . . . . .

7

Rejsekuffert. . . . . . . . 38

Dosispakket medicin. 25

Hår. . . . . . . . . . . . . . . 24

Rygestop. . . . . . . . . . 43

Flåter. . . . . . . . . . . . . 48

Intim. . . . . . . . . . . . . . 20

Sol. . . . . . . . . . . . . . .

Forkølelse. . . . . . . . . 36

Kosttilskud. . . . . . . . . 30

Smerte. . . . . . . . . . . . 44

Fødder. . . . . . . . . . . . 26

Motion. . . . . . . . . . . . 29

Øjne. . . . . . . . . . . . . . 48

Halsbrand. . . . . . . . . 34

Mave. . . . . . . . . . . . . 14

Pligttekster . . . . . . . . 50

2  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2018

3


SOL

Apotekets Sol Apotekets Sol er solprodukter med vægt på sikkerhed, sundhed og miljø. Apotekets solserie rummer en bred vifte af valgmuligheder til hele familien. Alle produkter er vandfaste med fotostabile filtre og uden parfume og parabener. Serien er svanemærket og deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark.

Apotekets Solcreme Ansigt SPF 15

Apotekets Sol Lotion SPF 15

Mellem solbeskyttelse til letbrun ansigtshud. 100 ml.

Mellem solbeskyttelse til letbrun hud. 200 ml.

|

3


Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du kan vælge den rigtige solbeskyttelse til dig og din familie

Solstråler og solcremer Beskyt dig mod solens UVA- og UVB-stråler. De kan ikke ses eller mærkes. Men de er der. UVA-strålerne trænger dybt ned i huden, hvor de kan give celleskader, mens UVB-strålerne fører til solskoldning og flere skader. I dag kan du ofte se både UVA- og UVB-beskyttelsen på solcremen. Husk at smør rigeligt på for optimal beskyttelse. Vælg en højere faktor, hvis du har en solfølsom hud, eller hvis UV-indekset er over 6. En voksen krop bør påsmøres 40 ml (= 1 håndfuld) solcreme, og en barnekrop 20 ml (1/2 håndfuld) solcreme, da mange underdoserer solcremen. 4

|

Sundhedsmagasin nr. 2 2018

Anthelios SPF 50+ Stick 9 g

Anthelios Pigmentation SPF 50+

Solstick med meget høj beskyttelse til udsatte områder. Solsticken er vandresistent og indeholder både UVB- og UVA-filtre. Enkel og praktisk i brug. 9 gram.

Farvet solcreme mod pigmentforandringer forårsaget af UV-stråler. Meget høj beskyttelse. Hjælper med at forebygge og reducere pigmentforandringer. Uden parfume. 50 ml.


A-Derma PROTECT Eneste solserie som styrker hudbarrieren samt giver meget høj beskyttelse til sart hud

A-Derma PROTECT AD Cream SPF 50+

Avène Sun Spray SPF 30

Avène Sun Spray Kids SPF 50+

Solbeskyttelse til atopisk hud samt sart og tør hud. Til ansigt og krop. Fugtgivende og nærende konsistens med meget høj solbeskyttelse. Fedter ikke. Uden parfume. Vandfast. Til børn (fra 6 måneder)* og voksne. 150 ml.

Høj solbeskyttelse specielt udviklet til solsensitiv hud og hud, der ofte bliver forbrændt af solen. Vandfast og med behagelig, diskret duft. Beskytter effektivt mod både UVBog UVA-stråler. Trænger hurtigt ind og giver intet hvidt skær på huden. Praktisk pumpespray der kan betjenes med én hånd. Anbefales af hudlæger – optimal beskyttelse mod celleskader. 200 ml.

Meget høj solbeskyttelse specielt udviklet til meget lys og solsensitiv hud, til sart barnehud og til høj eksponering for sollys – eks. ved strand, bjerge og i troperne. Ideel ved tendens til soleksem. Vandfast, uden parfume og med høj tolerance. Beskytter effektivt mod både UVB- og UVA-stråler. Trænger hurtigt ind og giver intet hvidt skær på huden. Praktisk pumpespray der kan betjenes med én hånd. Anbefales af hudlæger – optimal beskyttelse mod celleskader. 200 ml.

*Til indirekte soleksponering. Undgå at udsætte spædbørn og helt små børn for direkte sollys.

|

5


Vichy Idéal Soleil Din ideelle hud i solen. Beskyttende pleje mod UVAog UVB-stråler. Med dejlig konsistens der giver dig lyst til at huske solbeskyttelsen. Også til sensitiv hud.

Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

6

|

Sundhedsmagasin nr. 2 2018

Vichy Idéal Soleil Fresh Face Mist SPF 50

Vichy Idéal Soleil 3-i-1 let farvet solcreme mod pigmentpletter

Solmist til ansigtet med SPF 50 virker opfriskende og fugtighedsgivende på huden. Den usynlig finish sikrer, at der ikke efterlades hvide mærker på huden. Misten kan påføres over makeup og klistrer ikke. Er perfekt at have med i håndtasken, når du er på farten. 75 ml.

Let farvet solcreme til ansigtet med SPF 50. Giver en mere ensartet hudtone, dæmper synligheden af mørke pletter og beskytter huden mod UVA- og UVB-stråler. Til alle med pigmentpletter, eller hud som er specielt udsat for pigmentforandringer. 50 ml.

Vichy Idéal Soleil sollotion børn til ansigt/krop SPF 50

Vichy Idéal Soleil Anti-Sand Milk til ansigt/krop SPF 30

Sollotion med høj solbeskyttelse er specielt udviklet til børns sensitive hud. Det fotostabile bredspektrede filtersystem beskytter mod både UVA- og UVB-stråler. Nem at påføre - til glæde for både forældre og børn. Vandresistent. 300 ml.

Vichy’s idéal Soleil Anti-Sand milk tilfører huden fugt og forhindrer strandsandet i at klistre til huden. Absorberes hurtigt og efterlader ikke hvide mærker. Vandresistent. 200 ml.


HUDPLEJE

Rens din hud – og få bedre udbytte af creme Vores hud i specielt ansigtet skal stå på mål for meget i løbet af en travl dagligdag, både indefra og udefra. Derfor kræver den pleje og god behandling hver dag. Kvinder er generelt gode til at bruge dagcreme, men ligeså vigtigt er det at rense huden mindst én gang om dagen og gerne både morgen og aften. Når huden renses inden påføring af creme, bliver effekten af de gode indholdsstoffer større. Det giver derfor god mening at betragte daglig hudpleje som både rens af huden efterfulgt af god næring og fugt i form af creme. På apoteket kan vi målrette dit valg af hudpleje til din hudtype og ønsker til resultat.

LA ROCHE-POSAY Pigmentclar Serum

LA ROCHE-POSAY Pigmentclar UV SPF 30

Apotekets Renseservietter 3-i-1

Intenst korrigerende serum mod pigmentforandringer. Reducerer synligheden af mørke pletter og pigmentforandringer for en mere ensartet og strålende hudtone. Hypoallergen. 30 ml.

Korrigerende dagcreme mod pigmentforandringer. Hjælper med at forebygge samt reducere synligheden af pigmentforandringer. Beskytter huden med SPF 30. Hypoallergen. 40 ml.

Renser let og skånsomt huden for øjenmakeup, makeup og snavs uden at udtørre. Uden parfume. 25 stk.

|

7


Den sommerskønne hud

Din hud fornyer sig hele tiden, og din solbrune hud vil langsomt blive lysere, efterhånden som de farvede hudceller afstødes. Vil du holde lidt på sommergløden, så plej din hud med en god creme. God hudpleje modvirker den udtørring, som sommerens sol kan medføre og fremhæver samtidig din sommerkulør. Vil du have lidt mere glæde af din creme, så hjælp din hud med at komme af med afstødte hudceller med en mild skrubbecreme. Så kan cremen bedre trænge ind. Når du vælger creme, så kig på din huds tilstand. Er den meget tør på grund af meget sol og badning? Eller har den en god fugtbalance? Nogle

oplever mindre tør hud om sommeren, fordi hudens naturlige fedtstoffer har en mere smørende konsistens, når det er varmt. I så fald kan du roligt bruge en lotion i stedet for en federe creme. Du kan dog have mere end en hudtype ad gangen. Du kan have tør hud på benene, normal hud i ansigtet og meget tør hud på hænderne. Hver hudtype kræver sin pleje. Jo mere tør din hud er, des mere fedtstof og gode olier har den brug for fra en creme.

Danatekt ® creme

Dermalog® Flydende sæbe

Dermalog® Lotion

Til tør og sart hud. Plejer, blødgør, giver fugt og hjælper med at genopbygge hudens naturlige beskyttelsesbarriere. Med glycerin, der mindsker fugttabet fra huden, jojobaolie, der øger hudens smidighed og E-vitamin, der beroliger rød og irriteret hud. Uden parfume og lanolin. Svanemærket. 250 ml.

Hvordan vasker du dig? Dermalog Flydende Sæbe er mild og god til de daglige vaske, som både renser, plejer og beskytter huden uden brug af uønsket kemi, parabener, farvestoffer eller parfume. 500 ml.

Mangler du en god all-round lotion til hele familien? Dermalog Lotion er let at smøre ud, optages hurtigt og fedter ikke. Udviklet af danske hudlæger. Indeholder ikke parabener, farvestoffer eller parfume. 200 ml.

8

|

Sundhedsmagasin nr. 2 2018


Gode råd mod tør hud

• Smør din hud med creme 1-2 gange dagligt

• Tag færre bade, brug køligere vand og spar på sæben

• Vælg mild og hudvenlig sæbe og shampoo

• Brug ekstra fede, plejende cremer hele vinterhalvåret

• Vær ekstra opmærksom på at smøre kinder og andre udsatte områder

• Brug handsker, når det er koldt udenfor • Luft ud regelmæssigt og dæmp varmen • Drik rigeligt vand i løbet af dagen Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsguiden.dk, www.sundhed.dk og www.allergikonsulenten.dk

A-Derma Exomega CONTROL Lotion

Decubal body cream

Decubal shower & bath oil

Sommerpleje til tør og atopisk hud. En let og fl ydende konsistens som er hurtig og nem at påføre. Tilfører huden fugt for at genoprette fornemmelsen af velbefindende og smidighed. 400 ml.

Kan bruges på hele kroppen og hjælper din hud med at genopbygge den naturlige hudbarriere, der fungerer som beskyttelse mod vand, vind og vejr. 100 ml.

Et mildt vaskeprodukt der bl.a. indeholder kamille, E-vitamin og naturlige olier, som fugter og blødgør huden. Badeolien er drøj i brug, skummer som sæbe og tilfører huden fugt, mens du bader. Kan bruges hver dag og af hele familien. Også oplagt til fodbad og karbad. 200 ml. |

9


ALLERGI

Høfeber Foråret og sommeren er dejlige, livsbekræftende årstider, men for nogen er det tiden, hvor deres allergi igen indfinder sig efter at have været i ro vinteren over. Betegnelsen høfeber dækker typisk over symptomer ved allergi overfor f.eks. husstøvmider, pelsdyr, pollen eller skimmelsvampesporer. Symptomer som tæt næse og kløende hævede øjne kan være høfeber. Symptomerne deles ofte op i mild, moderat eller svær høfeber over kort eller længere tid. Op mod en million danskere har høfeber, og faktum er, at en overraskende stor del af dem er påvirkede og begrænsede i deres sociale liv og skole- eller arbejdsliv. Dette er ærgerligt, da de fleste mennesker med høfeber faktisk har mulighed for at leve et normalt liv uden store gener ved hjælp af den rigtige behandling og viden om sygdommen.

Lomudal® Øjendråber til pollenallergikeren. Lomudal ® øjendråber er et håndkøbslægemiddel mod allergiske symptomer i øjnene. 5 ml. For mere information om Lomudal ®, se pligtteksten på side 50.

Telfast ® Giver hurtig lindring af allergiske symptomer og overfølsomhedsreaktioner. Virker i 24 timer uden at være sløvende. 30 stk. For mere information om Telfast ®, se pligtteksten på side 50.

10

| Sundhedsmagasin nr. 2 2018


Benaliv ® øjendråber

Benadryl®

Giver en hurtig lindring af pollenallergisymptomer i øjnene. Virker næsten øjeblikkeligt og i op til flere timer. Kan bruges af både voksne og børn fra 2 år. Ved svære symptomer kan den også bruges som supplement til tabletbehandling - 1 dråbe 2 gange dagligt. Kan øges til 3-4 gange dagligt. 4 ml.

Lindrer symptomer på allergi, som f.eks. høfeber, nældefeber, gener ved insektstik og helårssnue, og begynder allerede at virke indenfor 30-60 minutter. Pollen- og allergisymptomer kan variere, og med Benadryl kan du tage en tablet, når behovet opstår. 24 stk. For mere information om Benadryl ®, se pligtteksten på side 50.

For mere information om Benaliv ® øjendråber, se pligtteksten på side 50.

Allergodil® Øjendråber

Allergodil® Næsespray

Atrovent ®

Flixonase

Forebygger og behandler symptomer på allergiske reaktioner i øjet, f.eks. ved sæsonbetinget pollenallergi og allergi over for dyrehår eller husstøvmider. Virker inden for 3 minutter. 6 ml.

Virker mod høfeber og symptomer på overfølsomhed i næsen, f.eks. nysen og løbende næse. Ét pust i hvert næsebor 2 gange om dagen. Virker inden for 15 minutter. 10 ml.

Anvendes til løbenæse. Virker inden for 15 minutter. Stopper dannelsen af sekret i næsen. Til voksne fra 18 år. 2 pust i hvert næsebor 2-3 gange daglig. 15 ml.

Virker direkte i næsen hvor høfeber starter. Kan anvendes hele året, forebygger både høfeber og helårssnue. 60 doser.

For mere information om Allergodil øjendråber ®, se pligtteksten på side 50.

For mere information om Allergodil n æsespray®, se pligtteksten på side 50.

For mere information om Atrovent ®, se pligtteksten på side 50.

For mere information om Flixonase, se pligtteksten på side 50.

|

11


Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Gode råd mod allergi • Hold øje med pollentallene og de daglige pollenvarsler

• Luft ud tidligt om morgenen eller sent om aftenen. • • • •

Her er der færrest pollen i luften! Undgå pollen i hår, tøj eller sengelinned: Vask hår inden du går i seng. Undgå at tørre vaske- eller sengetøj udendørs i pollensæsonen Lad andre tage sig af at slå græsset og klippe hækken Skyl øjne og næse med saltvand, hvis du har været udsat for pollen Søg læge hvis håndkøbsmedicinen ikke virker efter en uge, eller hvis du får hoste, åndenød eller oplever mislyde ved vejrtrækning

Mildin® Er du plaget af allergi og nældefeber? Med Mildin® kan du tage anfaldet i opløbet. Mildin® indeholder antihistaminet loratadin, der dæmper dine symptomer ved sæsonbetinget og helårs allergisk snue. Én tablet virker i ca. 24 timer. 30 stk. For mere information om Mildin ®, se pligtteksten på side 51.

Vialerg®

Altifex®

Er du plaget af allergi og nældefeber? Med Vialerg® kan du tage anfaldet i opløbet. Vialerg® indeholder antihistaminet cetirizindihydrochlorid, der dæmper dine symptomer ved sæsonbetinget og helårs allergisk snue. Én tablet virker i ca. 24 timer. 30 stk.

Er du plaget af allergi og nældefeber? Med Altifex ® kan du tage anfaldet i opløbet. Altifex ® indeholder antihistaminet fexofenadin, der dæmper dine symptomer ved sæsonbetinget allergisk snue som f.eks. nysen, løbende eller kløende næse og øjne samt rødmen af huden uden øget træthed. Én tablet virker i ca. 24 timer. 30 stk.

For mere information om Vialerg®, se pligtteksten på side 51.

For mere information om Altifex ®, se pligtteksten på side 51.

12

| Sundhedsmagasin nr. 2 2018


Spørg bare os om…

Allergi

Alnok® Håndkøbslægemiddel mod allergi. Tabletter eller drikkeklar opløsning til behandling af øjen - og næsesymptomer ved allergisk snue og høfeber samt symptomer ved nældefeber. Virkningen begynder indenfor ½ -1 time og varer ca. 24 timer. 30 stk. og 150 ml. For mere information om Alnok ®, se pligtteksten på side 51.

Allergi kan give forskellige symptomer, for eksempel: • Vandigt sekret fra næsen • Tæt næse • Nysen • Kløe i øjnene • Røde øjne • Øjne der løber i vand • Hovedpine • Kløe i mund, svælg og gane • Følelsen af tæthed i halsen Allergi behandles forskelligt afhængig af, hvilke symptomer man har og sværhedsgraden af disse symptomer. Nogle har nemlig udelukkende symptomer fra øjne eller næse, og andre har symptomer fra både øjne, næse og hals. Hvis man har symptomer i øjne eller næse vil lokalbehandling i form af øjendråber eller næsespray ofte være tilstrækkelig. Hvis man derimod har symptomer i både øjne og næse, og måske endda også i halsen er behandling med allergitabletter (også kaldet antihistamin) velegnet, da det virker i både øjne, næse og hals.

Desloratadine Sandoz® Anti-allergisk lægemiddel. Regulerer din allergiske reaktion og lindrer symptomer ved allergisk snue forårsaget af f.eks. høfeber eller støvmide -allergi og ved nældefeber. Lindringen af disse symptomer varer en hel dag og hjælper dig med at genoptage dine normale daglige aktiviteter og søvn. Ikke-sløvende. 10 stk. For mere information om Desloratine Sandoz ®, se pligtteksten på side 51.

Nogle er dog også nødt til at supplere med øjendråber eller næsespray, hvis allergitabletterne ikke virker nok. Man kan købe allergimedicin i håndkøb på apoteket, og lægen kan også skrive noget allergimedicin ud på recept. Hvis man oplever at allergimedicinen ikke virker, eller der er symptomer i halsen bør lægen kontaktes. |

13


MAVE

Spørg bare os om…

Gode råd til en sund tarm • Lyt til din krop, og mærk • •

• • •

efter, hvordan du har det tre-fire timer efter et måltid Hold øje med din afføring Giv dine tarmbakterier mad – med f.eks. fiberrig kost og syrnede mælkeprodukter Spis regelmæssigt tre hovedmåltider og flere mellemmåltider gerne med frugt Øv dig i gode toiletvaner som at sidde på hug evt. med en skammel til benene Drik rigeligt med væske i løbet af dagen, gerne 1,5 liter i alt Dyrk motion i mindst en halv time dagligt Søg læge, hvis din forstoppelse ikke forsvinder med disse råd eller et mildt afføringsmiddel Søg altid læge, hvis du har blod i afføringen eller dit afføringsmønster ændrer sig uden grund

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.dagenssundhed.dk.

14

| Sundhedsmagasin nr. 2 2018

Imolope®

IMODIUM® Plus

Imolope® er tabletter mod akut opstået diarré. Imolope® virker ved at gøre madens passage gennem tarmene langsommere. Derved bliver tabet af væske og næringsstoffer i kroppen mindre, og du får lettere ved at optage vand og mineraler. Resultatet er en mere fast og mindre hyppig afføring. Kan anvendes af voksne og børn over 12 år. 10 stk.

Tabletter der behandler diarré og lindrer følgesymptomerne som mavekrampe, oppustethed og luft i maven. 12 stk. For mere information om Imodium Plus ®, se pligtteksten på side 52

For mere information om Imolope ®, se pligtteksten på side 51

Imolopesim

Hidrasec©

Bruges til behandling af akut diarré, når der samtidig med diarréen er mavekramper, oppustethed og luftafgang. Imolopesim indeholder loperamidhydrochlorid, som hjælper med at mindske diarréen ved at dæmpe den overaktive tarm. Imolopesim indeholder også simeticon, som hjælper med at fjerne luften fra tarmene, som er årsagen til kramper og oppustethed Kan anvendes af voksne og børn over 12 år. 12 stk.

Lægemiddel mod akut diarré. Virker hurtigt på diarré ved at mindske væskemængden i tarmen. Med Hidrasec slipper du for, at uønsket virus og bakterier forbliver i tarmsystemet og for efterfølgende at blive ramt af forstoppelse og oppustethed. 10 stk

For mere information om Imolopesim, se pligtteksten på side 52

For mere information om Hidrasec ©, se pligtteksten på side 52.


Kan man få roskildesyge på Rhodos? Feriemave rammer desværre 20-50 % af alle rejsende. Både din destination, din mad og din håndhygiejne har betydning for, om du bliver mavesyg på rejsen. Feriemave, rejsediarré, turistmave, maveinfektion… der er mange navne for en ødelagt mave på ferien. En af årsagerne kan være roskildesyge, den såkaldte norovirus, som smitter gennem mad, vand og mennesker, og som findes overalt i verden – også herhjemme. I udlandet er der dog mange andre mikroorganismer, der kan ødelægge din mave. Blandt andet fordi du ikke er vant til de bakterier, der naturligt findes i vand, mad og omgivelser under fremmede himmelstrøg. Men også fordi der måske er andre standarder for hygiejnen og håndteringen af mad. Om du bliver syg, afhænger desuden af din egen adfærd og af din destination. Risikoen for at blive mavesyg er størst i lande som Egypten, Thailand og Indien. I Europa stiger risikoen jo længere sydpå, du kommer. Du kan forsøge at rejse uden om feriemave ved at vaske hænder ofte og grundigt med vand og sæbe. Supplér med desinficerende vådservietter og desinficerende håndgel. Hold fingrene fra din mund og din mad, når dine hænder ikke er rene. Og vær varsom med, hvad du drikker og spiser. Generelt kan man sige: Kog det, steg det, pil det, skræl det – eller drop det. Maden skal være gennemstegt, gennembagt eller gennemkogt og spises nylavet. Drik kun vand fra flasker, som du selv åbner, og drikke af rent eller kogt vand som kaffe, te, øl og sodavand. Spis kun frugt, som du selv skræller/piller og skyller med vand fra flaske. Hold dig fra isterninger, salater, rå grøntsager, rå skaldyr, rå fisk, upasteuriserede mælkeprodukter og hjemmelavet mayonnaise og is. Brug vand fra flaske, når du børster tænder. Hør mere om forebyggelse og lindring af feriemave på apoteket.

Tasectan® Effektiv og skånsom behandling af diarrésymptomer såsom hyppige afføringer og mavekneb. Virker lokalt i tarmen og giver ikke forstoppelse. Kan anvendes af både voksne, børn og spædbørn. 15 stk. kapsler til voksne og unge. 20 stk. breve til børn.

Paraghurt ® Indeholder mælkesyrebakterier som forebygger og behandler diarré. 100 stk. For mere information om Paraghurt, se pligtteksten på side 52

|

15


MICROLAX®

Gangiden®

Hurtig lindring af forstoppelse. Virker kun lokalt og giver kontrolleret afføring inden for 15 minutter. 4 stk.

Nænsom behandling af forstoppelse. Blødgør tarmindholdet, så tarmen lettere tømmes og genopretter tarmens naturlige bevægelse. 1 brev 1-3 gange dagligt i højst 2 uger. Pulveret opløses i et ½ glas vand og drikkes. Med appelsinsmag. 20 breve.

For mere information om Microlax, se pligtteksten på side 52

For mere information om Gangiden ®, se pligtteksten på side 52.

MOVICOL® Go

MOVICOL®

MOVICOL Go behandler forstoppelse og er ikke vanedannende. MOVICOL Go er drikkeklar, nem at tage med sig og diskret at indtage. Smager af jordbær og banan. 10 breve.

Binder vand og øger dermed tarmvolumen samtidig med at tarmindholdet blødgøres. Den øgede volumen normaliserer tarmbevægelserne og giver en lettere afføring. Indeholder salte for at forhindre udsving i salt- og væskebalancen. MOVICOL® absorberes ikke i kroppen og forsvinder med afføringen. Kan bruges af gravide og ammende. Limesmag. 20 stk.

For mere information om Movicol ® Go, se pligtteksten på side 52

For mere information om Movicol ®, se pligtteksten på side 52

16

|

Sundhedsmagasin nr. 2 2018


Moxalole®

Toilax®

Virker mod forstoppelse ved at binde vand til afføringen, som bliver blødere og mere fyldig, så der bliver sat gang i tarmbevægelserne. Dosisopdelt pulver til opløsning i ½ glas vand eller saft. 20 breve.

Virker mod akut eller kortvarig forstoppelse ved at fremme tarmens bevægelser og øge salt- og vandindholdet, så afføringen blødgøres. 4 stk. enterotabletter og 1 stk. rektalvæske i kombipakning eller 25 stk. enterotabletter. For mere information om Toilax ®, se pligtteksten på side 53.

For mere information om Moxalole ®, se pligtteksten på side 52.

Dulcolax®

Laxoberal®

Magnesia

Bruges ved forstoppelse og giver effekt efter 6-12 timer. Virker lokalt i tyktarmen. Tag 1-2 tabletter om aftenen og få virkningen den følgende morgen. Dulcolax ophober vand og øger bevægelser i tyktarmen, hvorved afføringen blødgøres. Til voksne og børn fra 10 år. Kan anvendes under amning. 30 stk.

Anvendes kortvarigt ved forstoppelse. Stimulerer tarmens naturlige bevægelser og virker lokalt i tyktarmen. Tilpas antallet af dråber til den ønskede virkning. Op til 20 dråber dagligt for voksne. Virker inden for 6-12 timer. 30 ml.

Magnesia tabletter bruges ved forstoppelse. Tag 2-3 tabletter efter behov. Drik rigeligt med vand, da det har betydning for den afførende virkning. Den afførende virkning indtræder efter 6-8 timer. 100 stk.

For mere information om Laxoberal ®, se pligtteksten på side 53.

For mere information om Magnesia, se pligtteksten på side 53.

For mere information om Dulcolax ®, se pligtteksten på side 53.

|

17


Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Mælkesyrebakterier Hvis din mave ikke fungerer, er der heller ikke ret meget andet, der gør. Ubehag og uro i maven samt problemer med afføringen kan skyldes ubalance i bakteriesammensætningen i mave- tarmkanalen. Mælkesyrebakterier er nogle af de mikroorganismer, der bidrager positivt til vores fordøjelse og velbefindende på dette punkt. Igennem den moderne, sterile, forarbejdede kost kan det være svært at spise sig til tilstrækkelige mængder og variation af mælkesyrebakterier. Det kan derfor være gavnligt at tage et tilskud af opkoncentrerede, levedygtige mælkesyrebakterier, hvis du oplever gener fra maven. En sund mave-tarm-flora, altså bakteriesammensætning, bidrager ligeledes positivt til dit immunforsvar. På apoteket hjælper vi dig til at vælge det rigtige produkt.

Duolac® Rejse 2i1 pakning

Duolac® Daglig+ Vitalitet

Lactocare Stop

Lactocare Travel

Tilskud af mælkesyrebakterier. Med 5 naturlige mælkesyrebakteriestammer samt Prolac-T™ (tyndaliseret Lactobacillus acidophilus). Velsmagende tyggetabletter til hele familien fra 3 år. 30 stk.

Dagligt tilskud af mælkesyrebakterier der indeholder 7 mia. mælkesyrebakterier fordelt på 6 naturlige mælkesyrebakteriestammer. Duolac ® Daglig+ Vitalitet indeholder desuden C-vitamin, der bidrager til et normalt fungerende immunforsvar og til at mindske træthed og udmattelse. 30 stk.

Et tilskud af varmebehandlede mælkesyrebakterier, gærceller og magnesium, som bidrager til elektrolytbalancen og mindsker træthed og udmattelse. 12 stk.

Et tilskud af nøje udvalgte, levende og varmebehandlede mælkesyrebakterier og B6vitamin, som er med til at støtte immunsystemets normale funktion. 30 stk.

18 |

Sundhedsmagasin nr. 2 2018


Hvad er laktoseintolerans? Hos nogle af os producerer kroppen ikke tilstrækkeligt med laktaseenzym, og man kan derfor ikke nedbryde mælkesukkeret. Det giver symptomer som mavekneb, løs afføring og luft i maven. Det kaldes laktoseintolerans. Laktoseintolerans varierer individuelt, og du må finde din egen balance ved at mindske eller undgå indtagelse af mælk og mælkeholdige produkter.

Bifiform® Travel Pack Indeholder mælkesyrebakteriestammen L. rhamnosus (LGG®). Med tropisk smag, kun 1 tablet om dagen. Til hele familien fra 3 år. 40 stk. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost. Det er vigtigt at få en afbalanceret og varieret kost og føre en sund livsstil.

At være laktoseintolerant kan også have den konsekvens at du oplever f.eks. restaurant besøg, fødelsedage, middagsinvitationer, skolemad m.m som værende besværlige. Lactrase indeholder enzymet lactase fra svampen Aspergillus oryzae, som nedbryder mælkesukkeret og gør det optageligt. Derved mindskes eller forsvinder symptomerne på laktosintolerans.

Dulcogas

Lactrase®

Giver hurtig lindring og afhjælper luft i tarmen og oppustethed. Granulaterne placeres på tungen og opløses omgående. Kan tages uden vand! Modvirker oppustethed og forebygger luft i maven. 18 breve.

Kosttilskud med laktaseenzym der forbedrer laktosefordøjelsen hos personer, der har vanskeligt ved at fordøje føde eller med laktoseintolerans. 1-2 kapsler før indtagelsen af laktoseholdig føde. Højst 10 kapsler dagligt. 100 stk.

|

19


INTIM

Danatekt ® Intim rensecreme

Danatekt ® Intim barrierecreme

Skånsomt alternativ til vand og sæbe. Fjerner urenheder. Lindrer kløe og svie ved rød, irriteret hud og hudløshed. Kan bruges over alt på kroppen, også de intime områder. Med glycerin der støtter fugtbalancen, samt jojobaolie der plejer, blødgør og tilfører fugt. Svanemærket. Uden parfume. 150 ml.

Beskytter ved rød, irriteret hud og hudløshed. Kan bruges hvor som helst på kroppen, også de intime områder. Lægger en vandafvisende barriere på huden og plejer, blødgør og tilfører fugt. Med glycerin der støtter fugtbalancen. Rens først med Danatekt intim rensecreme. Uden parfume. 150 ml.

TENA Lady TENA Lady er lige så diskrete og tynde som almindelige trusseindlæg og bind. Absorberer øjeblikkeligt og fastlåser urin, så du kan føle dig tør og sikker uanset, hvad du laver. Findes i flere forskellige størrelser med forskellige absorptionsniveauer for at passe til din personlige livsstil og behov. Fresh Odour Control reducerer lugt og giver tryghed. Extra 10 stk. eller Normal 12 stk. 20

|

Sundhedsmagasin nr. 2 2018


Vil du have flere gode råd om intimpleje, så kom ind på apoteket Vi hjælper dig

Apotekets Intim Vaskeservietter Bløde og skånsomme vådservietter, udviklet specielt til intimområdet. AstmaAllergi deklarerede og uden parfume. Til hurtig vask og opfriskning af intimområdet. En nem løsning til den daglige intimpleje efter toiletbesøg, under menstruation, ved let urininkontinens, og når man er på farten uden adgang til vand og intimsæbe. Kan skylles ud i toilettet. 15 stk.

Vivag Barrierecreme

Vivag intimservietter

Vivag Intimsæbe

Beskyttende og plejende intim barrierecreme. Vivag barrierecreme blødgør huden og sikrer, at den ikke udtørrer og samtidig har den en vandafvisende effekt. Derudover gør cremen huden mere modstandsdygtig over for ydre påvirkninger. Helt fri for parfume, farvestoffer og parabener og er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. 50 ml.

Føl dig frisk hele dagen med Vivag intimservietter. Intimservietterne er nemme at have med i tasken, når man f.eks. er på ferie, på job, i byen eller ude i naturen og samtidig er de meget anvendelige i forbindelse med menstruation og urininkontinens. Servietterne er bionedbrydelige. Er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. 15 stk.

Intimsæben er mild og skånsom samt tilpasset den intime zone. Vivag intimsæbe kan anvendes til daglig personlig pleje samt til at fjerne lugtgener. Helt uden konserveringsmiddel, parabener, parfume og farvestoffer. Er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. 400 ml.

|

21


Svamp i underlivet kan være ubehageligt Tre ud af fire kvinder oplever på et eller andet tidspunkt at få svamp. Svampeinfektionen starter i skeden og breder sig ofte til skedeåbningen, hvor den kan give kløe, svie, rødme og hævelse. Ofte er der også et lugtfrit, hvidt og grynet udflåd. Svamp i underlivet er heldigvis ikke farligt, og kan nemt behandles med medicin.

Smitter svamp?

Svamp i underlivet er ikke en kønssygdom, men svampesporerne kan overføres ved samleje. Svampesporerne findes naturligt mange steder på kroppen. De udvikler sig typisk kun til en infektion, hvis skedens pH-værdi øges, eller hvis kroppens immunforsvar af en eller anden grund er svækket.

Canesten® creme Bruges til behandling af svampeinfektioner på huden (f.eks. fødder og i hudfolder). Kan også bruges til behandling af svampeinfektioner omkring skeden. 20 gram.

Behandling for svamp i underlivet

For mere information om Canesten® creme, se pligtteksten på side 53

Forebyggelse af svamp i underlivet • Brug intimsæbe i den daglige intimhygiejne da den giver den

Nizoral® creme

Hvis du har symptomer på svamp, og det er første gang du oplever det eller hvis du er gravid, bør du kontakte din læge. Hvis det er svamp, fortæller lægen dig hvad du skal behandle med. Der findes forskellige svampedræbende lægemidler, som selvfølgelig skal anvendes forskelligt. Der findes kapsler til at sluge, vaginaltabletter til at lægge op i skeden samt creme til skeden. Lægens valg afhænger blandt andet af om du anvender noget andet medicin. Det er selvfølgelig vigtigt at anvende lægemidlet som foreskrevet.

rette pH-værdi i skeden huden ikke kan ånde

Til behandling af svamp i huden og skæleksem. Smør det angrebne hudområde 2 gange dagligt. Fortsæt behandlingen i nogle dage efter symptomerne er forsvundet. 30 gram.

kan overføre bakterier til skeden

For mere information om Nizoral ® creme, se pligtteksten på side 53

• Brug ikke trusseindlæg hver dag, da det skaber et tæt miljø hvor • Brug bomuldstrusser • Ved toiletbesøg; tør dig aldrig fra endetarm mod skeden da det

ellaOne® nødprævention

NorLevo®

Skal tages hurtigst muligt efter ubeskyttet samleje, eller hvis præventionsmetoden har svigtet. ellaOne ® kan tages når som helst i en menstruationscyk lus. Behandlingen består af 1 tablet. 1 stk.

Akut svangerskabsforebyggelse. Skal tages hurtigst muligt (senest 72 timer/3 døgn) efter ubeskyttet samleje eller efter svigt af svangerskabsforebyggende metode. Behandlingen består af 1 tablet. 1 stk.

For mere information om ellaOne ®, se pligtteksten på side 54.

For mere information om NorLevo® 1,5 mg, se pligtteksten på side 54.

22 |

Sundhedsmagasin nr. 2 2018


APOTEKEREN.DK TEKEREN.DK På apotekeren.dk kan du få ekspederet dine recepter, og få din medicin leveret direkte til døren. I webshoppen finder du også et stort udvalg af eksempelvis lækre hudplejeprodukter, vitaminer samt håndkøbslægemidler.

 Nemt, hurtigt og diskret

Bliv medlem af mitapotekeren.dk Vidste du, at du opnår en række fordele som medlem af kundeklubben? Det er helt gratis og uforpligtende.

• Medlemstilbud • Spar tid og genbestil dine tidligere købte produkter • Opret ønskesedler, som du nemt kan sende til familie og venner

op til fødselsdag, jul osv. • Få hurtigt overblik over dine favoritprodukter, når du shopper i webshoppen • Modtag månedlige nyhedsbreve • Som nyt kundemedlem er du med i lodtrækningen om 3 præmier til månedens nye kundeklubmedlemmer

Har du spørgsmål? Farmaceuter og farmakonomer står klar til at hjælpe dig Læs mere på apotekeren.dk

|

23


HÅR

Får din hårbund nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange, som tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først i det øjeblik der kommer problemer i form af sygdom, kløe eller skæl, får den vores opmærksomhed. Mange voksne og børn med tør hud har samtidig tør hårbund. Det kan klø, og der kan komme små hvide skæl, der drysser ned på tøjet. Problemet er som regel værst om vinteren. Nogle gange skyldes den tørre hovedbund, at du vasker dit hår for tit eller bruger en shampoo med et højt indhold af hudirriterende indholdsstoffer. Derfor er det god idé at vælge en mild shampoo uden parfume.

Hvordan kan du pleje en tør hårbund? • Brug en mild shampoo uden parfume

• Brug tempereret og ikke for varmt vand

• Har du sart hud, så vask håret mindre hyppigt

Apotekets Heat Protection Spray

Apotekets Hair Spray

Nizoral® shampoo

Varmebeskyttende spray uden parfume. Styrker og plejer håret. 250 ml.

Spray uden parfume. Giver medium hold. Let at børste ud. Med Provitamin B5, der plejer og blødgør håret. 400 ml.

Til behandling og forebyggelse af skæl i hårbunden. Vask håret med Nizoral ® shampoo 2 gange om ugen i 2-4 uger. Ved forebyggelse vaskes håret 1 gang hver eller hver anden uge med Nizoral ® shampoo. 60 ml.

• Prøv en hårbundskur en

til to gange om ugen eller hver dag, hvis du føler behov for det • Brug føntørrer ved laveste temperatur Visse lægemidler kan give tør hovedbund, så spørg på apoteket eller din læge, hvis du har mistanke om, at din medicin kan være årsagen. 24 | Sundhedsmagasin nr. 2 2018

For mere information om Nizoral ® shampoo, se pligtteksten på side 54


DOSISPAKKET MEDICIN

Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Spørg bare os

om dosispakket medicin

Danatekt ® 2-i-1 shampoo Udviklet med særlig hensyn til tør og sart hovedbund og tør hud på kroppen. Indeholder vegetabilsk glycerin, der giver fugt til huden og hovedbunden samt provitamin B5, der giver fugt og næring til håret. Kan anvendes dagligt til både hår- og kropsvask. Svanemærket. Uden parfume. 250 ml.

Hold styr på medicinen Vi kan hjælpe dig med at holde styr på din medicin – uanset alder eller hvor meget medicin du får. Vi kalder det dosispakket medicin. For 14 dage ad gangen pakker vi din medicin i engangsposer til morgen, middag, aften og nat. Dermed får du større sikkerhed for korrekt medicinindtagelse. Vi pakker medicinen efter lægens recepter.

Måske er dosispakket medicin noget for dig? Spørg os på apoteket. |

25


FØDDER

Sunde fødder – klar til sommer

Når vi pakker vores fødder ud til sommer og sandaler, kan det være en fordel at have forkælet dem inden da. Derved fremstår fødderne sunde og klar til at blive vist frem. Fødderne er udsat for meget tryk og slid, og derfor dannes der hård hud, som både yder beskyttelse, men som kan give problemer i form af tørre sprukne hæle og ligefrem hælrevner. Mange har gavn af daglig brug af fodcreme, der fugter og holder mængden af hår hud på et minimum. Derved er der håb om at holde de ubehagelige hælrevner på afstand.

Decubal Foot Cream

Apotekets 24 timers Fodcreme

Apotekets Hælstift

Ren forkælelse til dine fødder. Indeholder mange lækre ingredienser som shea smør, mandelolie og avocadoolie, der giver huden næring. Vitamin E der beskytter huden samt glycerin, der tilfører fugt. Indholdet af karbamid holder den hårde hud nede, og som eneste fodcreme er der tilsat zink, som mindsker lugten af fodsved. 100 ml.

Nærende, blød fodcreme, der øger hudens elasticitet og forebygger revner. Øger fugtindholdet i huden i op til 24 timer. Indeholder shea butter, der virker nærende. Glycerin, som virker ekstra fugtgivende, mens panthenol er med til at genopbygge huden og modvirke fugttab. Absorberes hurtigt uden at fedte og efterlader huden blød og smidig. 100 ml

Plejer intensivt tørre, ru og sprukne hæle. Indholdet af carbamid / urea opløser fortykket, hård hud. Carbamid tilfører desuden masser af fugt og blødgør huden. Hælstiften fedter mindre end creme og er især velegnet til brug direkte på hælrevner og hård hud. Koncentrationen af carbamid / urea: 25%. Uden parfume. 25 g.

26

| Sundhedsmagasin nr. 2 2018


Finigen® Creme til lokal behandling af svampeinfektion i huden. Cremen påvirker et enzym i svampen, og dette medfører, at svampen dør. 15 gram. For mere information om Finigin ®, se pligtteksten på side 54

Lamisil Once

Finail

Den eneste behandling der dræber fodsvamp med kun én enkelt påsmøring. 10 mg/ml., 4 g.

Til behandling af svampeinfektioner som har angrebet den ydre del af dine negle. Finail indeholder amorolfin, som er et svampemiddel, der bekæmper et bredt spektrum af svampe, der kan forårsage negleinfektioner. 5 ml.

For mere information om Lamisil Once, se pligtteksten på side 54

For mere information om Finail, se pligtteksten på side 54

|

27


Vorter Vorter er sjældne hos børn under tre år, hvorefter hyppigheden stiger. Hos børn mellem fire og seks år har cirka 5 til 10 procent vorter, mens cirka 15 til 20 procent af børn mellem 16 og 18 år har det. Hyppigheden hos voksne er meget lille. Ligesom vorter på hænder og fingre er fodvorter meget smitsomme og skyldes virus. Virusset trænger ind i kroppen gennem bittesmå sår og rifter i huden og får hård hud til at danne sig på det øverste hudlag. Mens vorter på andre dele af kroppen normalt vokser udad, vokser fodvorter normalt indad, da de bliver presset ind i fodsålerne, når du går.

Wartner ® Frysebehandling Hurtig og effektiv behandling af vorter. Anbefalet til voksne og børn fra 4 år. Til hjemmebrug - fryser vorten i dybden med samme metode, som anvendes hos lægen. Normalt er én behandling nok. 50 ml.

Undgå fodvorter

Virusset findes stort set alle steder, og derfor er det svært at forhindre fodvorter i at sprede sig. Der er dog et par forholdsregler, du kan træffe, for at minimere risikoen for at smitte dig selv andre steder på kroppen – eller andre personer – med fodvorter: • Undgå at røre ved dine vorter, da de nemt kan spredes til andre dele af kroppen • Tør fødderne ordentligt efter badet og smør dem ind i fugtighedscreme for at forhindre, at de revner • Skift sokker hver dag • Brug altid fodtøj som f.eks. sandaler eller tøfler på gulve, hvor andre går med bare fødder • Undgå at dele håndklæder, sko eller sokker med personer, som har vorter • Brug badetøfler i offentlige områder som f.eks. omklædningsrum og i svømmehallen, hvis du allerede har fodvorter. Dette vil forhindre, at vorterne spredes til andre (kilder: netdoktor.dk, vortefri.dk)

28

| Sundhedsmagasin nr. 2 2018

Wartner ® Ligtornspen En sikker og effektiv behandling af ligtorne og hård hud. Effekt fra første uge. 4 ml.


MOTION

Skadet?

Når din krop bliver overbelastet eller skadet, så opstår der en betændelsestilstand på stedet. Hvis din krop udsættes for belastninger, den ikke kan klare, så sker der en skade. Det kan ske akut ved fald, vrid, slag eller overdrevne bevægelser. Eller det kan ske gradvist, hvis du belaster din krop forkert, for meget eller for ensidigt gennem længere tid – for eksempel i dit arbejde eller i din sport. Ved begge typer af skader kommer der en inflammation på stedet. En inflammation er en betændelsestilstand uden bakterier, hvor blodtilførslen øges, væske trænger ud, væv hæver op og små kar udvider sig. Inflammationen giver ømhed og smerter, men er faktisk kroppens forsøg på at reparere vævet og få ryddet op, så nye celler kan få plads til at vokse frem. Inflammationen sætter altså gang i en opheling af vævet. Men hvis det ikke lykkes kroppen at få helet skaden – for eksempel hvis du konstant udsætter den for ny overbelastning – så kan inflammationen blive langvarig og føre til nedbrydning af væv og kroniske smerter. Derfor er det vigtigt, at du lytter til kroppens signaler og holder dig fra de bevægelser, der giver hævelser og smerter.

Futuro® håndledsbandage

Futuro® ankelbandage

Futuro® knæbandage

Sørger for behagelig støtte og beskyttelse af håndleddet. Med aftagelig skinne som kan tilpasses individuelt. Kan anvendes til både højre og venstre hånd. Fås i flere størrelser. 1 stk.

Designet til at give en behagelig støtte med justerbar rem til individuel tilpasning. Kan anvendes til både højre og venstre fod. Fås i flere størrelser. 1 stk.

Knæbandage som er lavet af dobbelt strækmateriale for optimal tilpasning. Den stabiliserer i siden og støtter muskler, sener og ledbånd samt beskytter knæet. Fås i flere størrelser. 1 stk.

|

29


KOSTTILSKUD

Pas godt på dit skelet Dine knogler har brug for kalk hele livet. Vi har mest knoglemasse, når vi er 25-30 år gamle. Herefter mister vi op til en procent knoglemasse hvert år. Kvinder i overgangsalderen mister yderligere to til fem procent kalk årligt. Det skyldes, at kroppen producerer mindre østrogen. Der er derfor god grund til at huske at spise fødevarer med kalk. Det er især mejeriprodukter og grønne grøntsager, f.eks. broccoli, spinat, bønner og grønkål. D-vitamin hjælper til at optage kalken i kroppen. Det findes i fede fisk, kød og æg. D-vitamin dannes desuden i huden, når vi opholder os i solen. Et aktivt udeliv er med andre ord godt for knoglerne. Endelig er daglig motion vigtig for knoglerne, især motion, der sender stød op gennem skelettet. Det gælder f.eks. løb, hop og hurtig gang. Styrketræning er også godt. Hvis skelettet ikke bliver udfordret, mister det sin styrke. Måske har du også behov for et kalktilskud ved siden af kosten. Det tager vi gerne en snak med dig om på apoteket.

UniKalk® Forte

UniKalk® Mega

UniKalk® Silver

Kalk og D-vitamin til din knoglesundhed. Kalk er nødvendig for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. D-vitamin bidrager til et normalt fungerende immunforsvar og normal optagelse af kalk. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

Til voksne og børn over 11 år, som har behov for et særligt højt tilskud af D-vitamin. Kalk er nødvendig for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Godt for din knoglesundhed. 180 stk.

Anbefales til personer som får en del, men ikke nok kalk gennem kosten og som samtidigt har behov for et tilskud af D-vitamin. Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale tænder og knogler. Til voksne og børn over 11 år. 180 stk.

30

| Sundhedsmagasin nr. 2 2018


Se dine elektroniske recepter på fmk-online.dk

Det fælles medicinkort Se en komplet oversigt over dine elektroniske recepter og tidligere receptkøb Har du NemID, har du mulighed for at se dine elektroniske recepter. Gå ind på Det fælles medicinkort https:// fmk-online.dk Log ind med dit NemID. Under første faneblad ”Aktuel medicin” kan du se, hvilke lægemidler du aktuelt er i behandling med. Hvis du vil se status på dine recepter, skal du gå ind på fanen ”Recepter”.

STATUS: Drogens Vital Hud, hår og negle

Til dig der vil gøre noget ekstra godt for din hud, dit hår og dine negle. Unik kombination der bl.a. indeholder zink, som vedligeholder en normal hud, hår og negle. 200 stk.

Drogens Vital Ingefær En fornøjelse for fordøjelsen. Ingefær bidrager til at vedligeholde en normal fordøjelse. Mandelformet tablet der er dokumenteret lettere at synke. 160 stk.

Du kan se på ovenstående ikoner, om recepten stadig gælder, eller om den er opbrugt. Er der en streg over, kan recepten ikke anvendes længere. På det fælles medicinkort kan du også se tidligere elektroniske recepter samt vaccinationer og tilskudsinformation. |

31


Spørg bare os om…

Er du sund nok? Hør mere om kosttilskud på apoteket. Vi afdækker dit eventuelle behov for ekstra vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Du kan eksempelvis have brug for et kosttilskud, hvis du er gravid, småtspisende, veganer eller går tildækket under åben himmel. Ældre kan have brug for ekstra kalk til at vedligeholde knoglerne. Børn kan ligeledes have behov for at opbygge knoglerne. Kom ind på apoteket og få hjælp til at vælge det rette kosttilskud.

32

| Sundhedsmagasin nr. 2 2018

Dailycare Gravid

Dailycare

Multivitamintablet med kalk til kvinder der er gravide, eller som planlægger graviditet. Tabletterne indeholder 12 vitaminer og 10 mineraler, sammensat specielt til gravide. Inkl. 400 mkg folsyre, 10 mkg D-vitamin og 500 mg calcium. 100 stk.

Multivitaminer til børn fra 3 år, indeholder 13 vitaminer og 9 mineraler og smager dejligt af hindbær og jordbær. 100 stk.

VitaCare® Vitabutin

aminoJern

Urinvejsinfektion igen? VitaCare Vitabutin er Danmarks eneste naturlægemiddel, som både forebygger og behandler lettere, gentagne urinvejsinfektioner. 100 stk.

Ikke-stoppende jerntilskud. Jernet i aminoJern optages 2-4 gange bedre i kroppen end andre jerntilskud. En tablet aminoJern er nok - også når du er gravid. 100 stk.


Omega-3 fedtsyrer til hjernen, hjertet og synet Omega-3 er flerumættede fedtsyrer, som er af den type fedt, som kroppen gerne skal have mere af. Typerne EPA og DHA spiller en vigtig rolle for vores hjerte og vores mentale sundhed. DHA hjælper desuden til at vedligeholde et normalt syn. Du finder de gode fedtsyrer i fede fisk og i skaldyr. Andre fedtsyrer fra Omega-3-familien findes i i planter som hørfrø. Nogle fedtsyrer kan kroppen selv danne, mens vi kun kan få andre vigtige fedtsyrer gennem maden. De kaldes essentielle fedtsyrer. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser 350 gram fisk om ugen, gerne som en blanding af 200 gram fede fisk og 150 gram magre fisk. Det kan man f.eks. få ved at spise to hovedmåltider med fisk om ugen og derudover fiskepålæg flere gange om ugen. Hvis du spiser mindre end 350 gram fisk om ugen, kan det være en god ide at supplere med et fiskeolietilskud.

Sunde kostråd • Spis frugt og grønt

– flere gange dagligt

• Spis fisk og fiskepålæg • Spis kartofler, ris, pasta

eller groft brød hver dag

• Spar på sukker, især fra sodavand, slik og kager

• Spar på fedtet, især fra

mejeriprodukter og kød • Spis varieret og bevar normalvægten • Sluk tørsten i vand • Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen

APOVIT® Omega-3

APOVIT® Multi voksen

Til voksne og børn fra 11 år. Med de sunde fedtsyrer fra fiskeolie. 120 stk.

Til voksne og børn fra 11 år. Med bl.a. A-, C- og D-vitamin, zink og selen, der vedligeholder immunforsvaret. 200 stk.

|

33


HALSBRAND

Er din mave sur på dig, mand? 20 % af de danske mænd kæmper hver uge med sur mave og halsbrand. Den gode nyhed er, at du ikke behøver leve med ubehaget, hvis du er en af dem. På apoteket kan du få hjælp til, hvad du selv kan gøre, og hvornår du bør søge læge. Hvis du er generet af mavesyre, er du langt fra alene – men heldigvis er der meget, du kan gøre for at lindre ubehaget.

Få styr på mavesyren

Problemer med mavesyre er sjældent tegn på alvorlig sygdom. Ofte kan man selv afhjælpe mange af generne via små ændringer i dagligdagens vaner. Nogle oplever eksempelvis, at deres mavesyreproblemer bliver udløst af kaffe, alkohol eller fed mad. Hvis man oplever tilbagevendende ubehag, kan det dog også være nødvendigt at anvende et lægemiddel mod sur mave og halsbrand.

Der findes tre typer medicin mod halsbrand og sur mave, som fås i håndkøb eller på recept. • Medicin der nedsætter syreproduktionen i maven. • Syreneutraliserende medicin, der giver en hurtig og kortvarig lindring. • Barrieredannende medicin, der hurtigt danner et skumlag på toppen af maveindholdet. På den måde forhindrer medicinen mavesyren i at trænge op i spiserøret og give halsbrand eller sure opstød. Det er forskelligt fra mand til mand, hvilken type mavesyremedicin, der er bedst egnet. På apoteket står det faguddannede personale derfor klar med rådgivning og hjælp. De kan også rådgive dig om, hvornår du bør gå til lægen.

Galieve®

Omeprazol Sandoz®

Mikstur med frisk smag af coolmint. Galieve mikstur kan lindre halsbrand og sure opstød på kun 3 minutter. Virker i op til 4 timer. 300 ml.

Lindrer halsbrand og sure opstød indenfor 1-2 timer. 1 kapsel om dagen giver 24 timers virkning. 20 mg. 14 stk.

For mere information om Galieve ®, se pligtteksten på side 54.

34 |

Sundhedsmagasin nr. 2 2018

For mere information om Omeprazol ® Sandoz, se pligtteksten på side 55.


Vil du vide mere om lindring af sur mave og halsbrand, så spørg bare os på apoteket Kuracid® Nedsætter produktionen af mavesyre og hjælper ved halsbrand, sure opstød og svien i maven. Virker i op til 12 timer. Kan også anvendes forebyggende. 150 mg. 60 stk. For mere information om Kuracid ®, se pligtteksten på side 55.

Gaviscon® Mikstur mod halsbrand. Kan trygt anbefales til alle, også gravide og børn fra 0 år. Mikstur med mild smag af hindbær, citron og vanille. 500 ml. For mere information om Gaviscon ®, se pligtteksten på side 55.

Alminox® Bruges ved for meget mavesyre. 1-3 tabletter tygges. 30 stk. For mere information om Alminox ®, se pligtteksten på side 55.

Gode råd mod sur mave og halsbrand • • • •

Spis 5-6 små måltider frem for 3 store Hæv hovedgærdet på din seng Undgå at ligge ned lige efter et måltid Læg mærke til, om der er mad- eller drikkevarer, din mave reagerer særligt på – og begræns indtaget af dem • Undgå lægemidler med acetylsalisylsyre og ibuprofen. De kan genere maven. Brug i stedet paracetamol, hvis du har ondt • Kontakt altid din læge, hvis dine symptomer ikke er væk efter 2-4 uger • Er du gravid, så brug ikke medicin, før du har talt med din læge eller apoteket

Balancid® Novum Tyggetabletter med pebermyntesmag som lindrer sure opstød. Tag 1-2 tabletter efter behov og tyg grundigt. 30 stk. For mere information om Balncid ® Novum, se pligtteksten på side 55.

|

35


FORKØLELSE

Spiller forkølelsen dig et puds? De fleste voksne bliver forkølet 2-4 gange om året, og ofte er det samme tur, du må igennem hver gang med øm hals, nys, stoppet næse og hoste. Der findes flere typer virus, der kan gøre dig forkølet. Men i mange tilfælde er det såkaldt rhinovirus, som man kender flere end 100 forskellige typer af, der er synderen. Det første du mærker er typisk, at du bliver øm i halsen. Ømheden kommer, fordi din krop udskiller nogle stoffer, der som led i kampen mod infektionen skaber en inflammation i slimhinden i halsen. Det kan give hævelse, øget blodforsyning og sekretion. Kroppen prøver at reparere ’skaden’ og sætter ekstra hvide blodlegemer ind i krigen mod fjenden. Processen giver dig ondt i halsen, og der går sandsynligvis ikke lang tid, før din næse også er inficeret af virus og melder sig i kampen. Symptomerne fra næsen giver dig i starten typisk øget sekretion og nys. Din næse løber, og efter et stykke tid begynder slimhinden at

hæve op og sekretet at blive tykt. Begge dele lukker din næse til, så du i stedet må trække vejret mere gennem halsen – som måske i forvejen er øm og tør. Den øgede sekretion fra næsen er både et våben mod virus og et affaldsprodukt. Snot og slim sørger for at rydde op og gør livet surt for fjenden. Men det gør også livet surt for dig, som måske oven i købet har hovedpine, muskelsmerter og er uoplagt. Ikke nok med det, så følger der også gerne en irritation af de øvre luftveje med en forkølelse. En god gang hoste er resultatet. Den kan i starten være kildrende og tør, men udvikler sig måske til hoste med sejt slim, som du må kæmpe med i et par uger. Du kan ikke få lægemidler, der bekæmper forkølelsesvirus, men der findes midler, som kan lindre dine symptomer. Spørg på apoteket.

Zymelin®

Zymelin® menthol

Klaricare®

Hurtig og effektiv ved stoppet næse. Giver luft i næsen efter få minutter. Virkningen holder i op til 10-12 timer. Kan også bruges ved bihulebetændelse. 10 ml.

Hurtig og effektiv ved stoppet næse. Giver luft i næsen efter få minutter. Virkningen holder i op til 10-12 timer. Kan også bruges ved bihulebetændelse. Med menthol. 10 ml.

Har du tilstoppet næse eller andre gener i næsen i forbindelse med f.eks. forkølelse eller allergi? Klaricare® Sinomarin® hypertonisk havvand er naturligt og uden konservering samt tilsætningsstoffer og kan effektivt afhjælpe disse gener. 30 ml.

For mere information om Zymelin ®, se pligtteksten på side 55.

36

| Sundhedsmagasin nr. 2 2018

For mere information om Zymelin ® menthol, se pligtteksten på side 55.


Spørg bare os om…

Granon® Mod hoste med slim. Brusetabletter med citronsmag. 20 stk. For mere information om Granon ® 600 mg., se pligtteksten på side 56.

Nozoil Næsespray

Zoviduo

Mod tørre næseslimhinder. Fremstillet af koldpresset, 100% ren, proteinfri sesamolie. Nozoil fugter og blødgør næsens slimhinder. 10 ml.

Creme til behandling af forkølelsessår på læber og ansigt. Zoviduo stopper virussen og hjælper med at forebygge blærer. 2 g.

Forkølelse Få hjælp på apoteket til din forkølelse. Vi spørger ind til blandt andet symptomer og varighed. Sammen finder vi frem til, hvilke produkter du kan bruge for at lindre dit ubehag. Måske har du brug for en næsespray til at få luft i næsen eller hostesaft til hosten. Måske har du bruge for en sugetablet til ondt i halsen. En forkølelse fører ofte flere gener med sig – og på apoteket finder vi den bedste løsning til dig.

For mere information om Zoviduo, se pligtteksten på side 56.

|

37


REJSEKUFFERT

Råd mod transportsyge • Spis let før og under turen – sult, tørst og overmæthed øger risikoen for ubehag

• Sæt dig forrest i bilen eller bussen, så du kan se vejen og horisonten

• Sid roligt eller læg dig ned • Undlad at læse, tegne, spille og se film - hold blikket på horisonten

• Sørg for at få tilført frisk luft – og tag pauser med frisk luft så ofte som muligt

• Ophold dig midt på skibet, hvis du sejler • Lad være med at drikke alkohol og ryge før og under rejsen

• Undgå ubehagelige lugte, som du i forvejen kan få kvalme af

SeaBand Virker mod køresyge, søsyge og kvalme - en naturlig løsning til børn og voksne. Virkningen kan forventes efter få minutter. Fås i flere farver. Til voksne eller børn. 1 sæt.

Marzine® Undgå kvalme og ubehag på rejsen med Marzine® (cyclizinhydrochlorid). Marzine er et antihistamin, som lindrer symptomer på transportsyge, f.eks. køresyge, søsyge og luftsyge. 10 stk. For mere information om Marzine ®, se pligtteksten på side 56.

GoTur ®

MYGFRI

Virker køreturen, fl yveturen eller sejlturen uoverskuelig? Med GoTur ® kan du lindre din transportsyge. Håndkøbslægemiddel der virker mod kvalme og opkastning under transport og hjælper dig med at få en GoTur ®. 10 stk.

Effektivt og godkendt afskrækningsmiddel mod myg indeholdende 9,5 % Deet. MYGFRI er det eneste produkt med Deet, som er godkendt på det danske marked. MYGFRI beskytter mod de mest almindelige myg i Danmark og mod malariamyg. Kan anvendes fra 2 år. 75 ml.

For mere information om GoTur ®, se pligtteksten på side 56.

38

|

Sundhedsmagasin nr. 2 2018


Spørg bare os

og bliv klar til sommerferien

Hyderm®

Labidan læbe- og næsesalve

En receptfri og mildt virkende cortisoncreme med antiinflammatorisk og kløestillende virkning. Cremen anvendes ved let eksem, insektbid og solskoldning. Den er uden konserveringsmiddel og behagelig at smøre ind. 30 g.

Blød salve der lindrer, plejer og beskytter tørre og sprukne læber samt irriteret og rød hud omkring næsen. 10 ml.

For mere information om Hyderm ®, se pligtteksten på side 56.

Relief+ Creme

Relief Spray

Relief+ Stick

Rescue+ Creme

Kløestillende og desinficerende creme til gener efter bl.a. insektstik. 25 ml.

Kløestillende spray der dæmper gener efter bl.a. insektstik. 50 ml.

Kløestillende og desinficerende stick til gener efter bl.a. insektstik. 5,4 g.

Desinficerende og helende creme til hjælp ved små skrammer. 25 ml.

|

39


Spørg bare os om… Hansaplast ® Sprayplaster

Hansaplast ® Universal strips

Flydende, vandtæt plaster som kan anvendes til sår, der ikke længere bløder. 32,5 ml.

Vandafvisende universalplaster med høj klæbeevne. 4 forskellige størrelser. 40 stk.

Optimal sårbehandling Hvis du kommer til skade, renses såret med vand og en mild uparfumeret sæbe - gerne intimsæbe. Hvis det er et overfladisk sår, dækkes det med et almindeligt plaster. Hvis det er et lidt dybere sår, dækkes såret med et tætsluttende bandage. Dette skaber nemlig et fugtigt miljø, der fremmer sårhelingen, fordi cellerne deler sig hurtigere og smerten minimeres. Risikoen for ar er også mindre. Spørg på apoteket, hvilket type plaster eller bandage, der er bedst egnet til dit sår. Her får du også råd om den korrekte anvendelse. 40

|

Sundhedsmagasin nr. 2 2018

Apotekets Sårskyl

Apotekets Alcogel

Mepitel® One

Sårrens der ikke svier. Steril saltvandsopløsning - nem at anvende - spray direkte på såret. 100 ml.

Hudvenlig gel til desinficering af hænder. Efterlader huden bakteriefri. 75 ml.

Ideel til brandsår og hudafskrabninger. Mepitel One fungerer som et beskyttelseslag på huden, der lindrer smerten og heler såret hurtigere. Kan sidde på huden i op til 14 dage. 5x7,5cm. 2 stk.


Propper i ørerne – ørevoks eller tryk Propper i ørerne hos voksne kan skyldes flere ting. Der kan bl.a. både være tale om ørevoks, der har dannet en prop i det ydre øre eller tilstopning af det eustalkiske rør, der løber fra det indre øre ned til næsen. En prop forårsaget af ørevoks kan skyldes hyppig rens med vatpinde, overproduktion af voks eller brug af høreapparat eller lyddæmpende ørepropper. En sådan prop kan medføre nedsat hørelse samt en fornemmelse af susen og tryk i øret. Her kan du med fordel bruge et middel til opløsning af ørevoks i det ydre øre. Spørg på apoteket.

Reducerer friktion, så du forebygger dannelse af vabler. 8 ml.

Hvis symptomerne skyldes en tilstopning af det eustalkiske rør, skal der behandles via næsen. Det er fordi, trommehinden forhindrer trykket i det indre øre i at blive udlignet fra øresiden. Røret kan bl.a. blive tilstoppet under forkølelese, allergi eller en tur i fly eller under vand. På apoteket har vi forskellige muligheder for at afhjælpe dine symptomer.

Compeed® Vabelplaster

Remo-wax® Spray

Remo-wax® Olie Spray

Absorberer fugt og danner en beskyttende pude for at give øjeblikkelig smertelindring og optimale helingsbetingelser for vabler. 5 stk.

Blødgør og løsner ørevoks og ørevokspropper, så de lettere skylles ud. Praktisk spraymundstykke letter brugen og sikrer korrekt dosering. Øresprøjte til skylning af øret medfølger. 10 ml.

Remo-wax® Olie Spray mindsker kløe og irritation i øregangen forårsaget af tør hud. Olien hjælper også med at genoprette ørets naturlige rengøringsmekanisme, da olien blødgør ørevoks og dermed forebygges dannelsen af ørevokspropper. Kan anvendes efter behov og skal ikke skylles ud. 15 ml.

Compeed® Anti-Vabelstift

|

41


Har du husket alt til ferien? Aftersun Akut og forebyggende allergimedicin Akut og forebyggende medicin til feriemave Desinficerende midler (sårrens, håndrens osv.) Fodprodukter (fodcreme, fodfil osv.) Forkølelsessårsprodukter Fugtighedscreme Hygiejneartikler (vatrondeller, bind osv.) Insektmidler Læbepomade med solfaktor Medicin til halsbrand og sure opstød Mundskyllevæske Næsespray Papirlommetørklæder Personlige toiletartikler Plaster Produkter til intimhygiejne Prævention Receptpligtig medicin Rygeafvænningsprodukter Shampoo / balsam / bodyshampoo Medicin Solbeskyttelse til børn og voksne Støttebind (til evt. forstuvninger) Støttestrømper til den lange fly- eller biltur Tandbørste og tandpasta Termometer Transportsygemedicin Vabelplaster Øjendråber 42

|

Sundhedsmagasin nr. 2 2018


RYGESTOP

Hold modet oppe ved rygestop Et rygestop er ikke en nem sag. Det er der flere årsager til. Både fysiologiske og psykologiske faktorer spiller ind, og de kan i realiteten være ganske svære at adskille i praksis. Et rygestop er en beslutning, som primært er båret af en indre drivkraft. Det kræver tid, god planlægning og opbakning. Her kan man så tænke på, at andre rygere har gjort det før en selv og formentlig kæmpet med de samme udfordringer undervejs i forløbet. Og de fleste, der ønsker at stoppe, prøver det som sagt ad flere omgange, inden det lykkedes.

Ingen kold tyrker

Kun de færreste stopper med at ryge fra den ene dag til den anden. Rygestoppet bør ikke være en pludselig indskydelse, men være en langsigtet, gennemtænkt og varig beslutning. Og chancen for at få succes med rygestoppet stiger, hvis det er forberedt i god tid, bygger på realistiske mål og naturligvis også har den nødvendige støtte fra ens omgivelser.

Nicorette® Invisi Plaster Håndkøbslægemiddel til brug ved rygestop. 16-timers plaster giver dig nikotin i døgnets vågne timer når du har mest brug for det. 7 stk. For mere information om Nicorette ® Invisi Plaster, se pligtteksten på side 56.

Tag imod hjælpen

Eksperterne er enige om, at man fordobler sine chancer for at blive røgfri, hvis man bruger et nikotinpræparat som f.eks. plaster, tyggegummi, inhalator eller tabletter til at tage rygetrangen.

Nicotinell Fruit tyggegummi 2 mg

Nicorette® QuickMist Mundspray

Bliv røgfri én gang for alle med Nicotinell. Du fordobler din chance for at blive røgfri i forhold til forsøg på rygestop uden brug af et nikotinprodukt. 204 stk.

Håndkøbslægemiddel til brug ved rygestop. Mundsprayen indeholder nikotin, der lindrer rygetrangen efter 60 sekunder. 1 stk.

For mere information om Nicotinell Fruit tyggegummi 2 mg, se pligtteksten på side 56.

For mere information om Nicorette ® Quickmist Mundspray, se pligtteksten på side 57.

|

43


SMERTE

Hovedpine

Hovedpine er et meget hyppigt symptom. Hver 3. dansker har på et tidspunkt søgt egen læge grundet dette symptom. Hovedpine kan både være en sygdom i sig selv (primær hovedpine) eller skyldes en anden lidelse eller tilstand (sekundær hovedpine). Der er to store grupper af årsager til hovedpine. Den ene er spændingshovedpine, som 70 % af den voksne befolkning har oplevet. Denne type af hovedpine opstår typisk pga. dårlig arbejdsstilling, dårlig søvn, ensidig belastning eller uden en kendt årsag. Behandlingen vil optimalt bestå i en kombination af fysioterapi, massage og smertestillende medicin. Det er også vigtigt at ændre arbejdsstilling og ensidig bevægelse. Den anden store type er migræne. Denne form for hovedpine er typisk arveligt betinget, og den egentlige årsag er ikke kendt. Migræne kræver ofte receptpligtige lægemidler, og er derfor en opgave for egen læge. Forskellen mellem spændingshovedpine og migræne er, at migræne ofte er ledsaget af kvalme, kun smerte i den ene side af hovedet, lysfølsomhed og forværring af smerten, når man bevæger sig. Du skal dog være opmærksom på, at et overforbrug af smertestillende medicin i sig selv kan give hovedpine. Dette kaldes medicinudløst hovedpine. Tal med apoteket eller egen læge om råd til at komme ud af en sådan ond cirkel.

Spørg bare os

om gode råd til smertelindring og forskellige smertestillende midler

Gode råd til smertelindring • Sørg for at lufte ud, drikke vand og dyrke motion

Pamol® flash

Pamol®

• Sørg for at spise sundt og få

Smeltetablet til børn med smerter og feber. Kan bruges til børn der vejer mellem 13-50 kg (ca. 2-15 år).

Smertestillende og febernedsættende. 20 stk.

• Identificér årsagen til smer-

For mere information om Pamol ® Flash, se pligtteksten på side 57.

44 | Sundhedsmagasin nr. 2 2018

For mere information om Pamol ®, se pligtteksten på side 57.

nok søvn

terne inden behandling

• Opsøg rådgivning om relevant smertebehandling på apoteket eller hos lægen


Ipren® tabletter

Ipren® gel

Effektiv mod muskel- og ledsmerter samt menstruationssmerter. 20 stk.

Lindrer smerten lige dér, hvor det gør ondt. 50 g.

For mere information om Ipren ® Tabletter, se pligtteksten på side 57.

For mere information om Ipren ® Gel, se pligtteksten på side 57.

Panodil Zapp

Panodil

Panodil Junior

Hurtig og skånsom smertelindring. Nedsætter feber. Tabletten er overtrukket med en film, der gør den let at sluge. 500 mg. 20 stk.

Skånsom smertelindring. Nedsætter feber. Tabletten er overtrukket med en film, der gør den let at sluge. 500 mg. 20 stk.

Virker febernedsættende og mildt smertestillende hos børn. Skånsom mod små maver. 60 ml.

For mere information om Panodil Zapp, se pligtteksten på side 58.

For mere information om Panodil, se pligtteksten på side 58.

For mere information om Panodil Junior, se pligtteksten på side 58.

|

45


Diclofenac Orifarm Gel

Kodimagnyl®

Smertelindrende gel der anvendes lokalt til at dæmpe betændelse og inflammation i led og muskler. Gelen har en antiinflammatorisk og smertestillende effekt, der virker lige dér, hvor den påføres. Diclofenac Orifarm er nem at påføre og absorberes hurtigt. Indeholder ingen parfume eller parabener. 50 gram.

Effektiv mod hovedpine. Til voksne. 1-2 tabletter højst 4 gange dagligt. 20 stk. For mere information om Kodimagnyl ®, se pligtteksten på side 58.

For mere information om Diclofenac Orifarm Gel, se pligtteksten på side 58

Kinin

Treo® og Treo® Citrus

Til behandling af natlige lægkramper. Virker ved at dæmpe muskelaktiviteten. Tages ved sengetid. 100 stk.

Prøv Treo ®, når du ikke har tid til hovedpine. På 20-30 minutter virker Treo ® mod migræne og svage smerter, som f.eks. hovedpine og tandpine. Indeholder acetylsalicylsyre, som virker smertestillende og febernedsættende, og caffein som øger den smertestillende virkning. 20 stk.

For mere information om Kinin ®, se pligtteksten på side 58.

For mere information om Treo ®, se pligtteksten på side 58.

46 | Sundhedsmagasin nr. 2 2018


Spørg bare os om…

Voltaren Gel Effektiv lokalbehandling mod smerter i muskler og led. Voltaren Gel behandler inflammationen, der ofte er årsagen til smerte. 150 g. For mere information om Voltaren Gel, se pligtteksten på side 59.

Smertelindring Apotekspersonalet rådgiver dig om, hvordan du kan blive smerterne kvit og samtidig forbedre livskvaliteten. Hvis du har kroniske smerter, henviser vi til din læge, men i de fleste tilfælde kan apoteket rådgive om akutte smerter, som kan afhjælpes med svage smertestillende midler og gode råd til, hvad du selv kan gøre. Få personlige råd på dit lokale apotek om, hvordan du mindsker dine smerter.

Voltarol medicinsk plaster 12 timers smertelindring i ét enkelt plaster. Lindrer muskel- og ledsmerter lokalt og behandler inflammation, der ofte er årsag til smerte. Tyndt, fleksibelt og diskret. 2 stk. For mere information om Voltarol, se pligtteksten på side 59.

|

47


ØJNE

Spørg bare os

vi rådgiver dig, så du vælger rigtigt

Gode råd til tørre og følsomme øjne Der kan være mange årsager til tørre øjne, men en af dem er, en mangelfuld udskillelse af det tyktflydende tårevæske. Det bliver udskilt fra øjenvippekanten og holder fugten inde ved øjet i stedet for, at det løbe ud. Hvis du samtidig med tørre øjne oplever følelsen af sand, kan det skyldes tilstopning af kanalerne i øjenvippekanten, da den tykke tårevæske danner propper. For at afhjælpe tilstopning er det en god ide et par gange om dagen at vaske øjenvippekanten med servietter til formålet. Derved undgås sandfornemmelsen og symptomer på tørre øjne.

Blephaclean Vådserviet Renser, stimulerer, genfugter og beskytter følsomme øjenlåg. Kan også anvendes af kontaktlinsebrugere. Indeholder hyaluronsyre med fugtgivende egenskaber. Fri for konserveringsmidler og parfume. 20 stk. 48

| Sundhedsmagasin nr. 2 2018

Giv din hund en flåtfri sommer Forår og sommer i Danmark er heldigvis lig med højere temperaturer og godt vejr, og du tilbringer sikkert en stor del af døgnets timer udenfor med din hund. Men er du forberedt på de mange flåter, der netop nu sidder på spring i skov og krat? I Danmark har antallet af flåter været støt stigende de sidste mange år, og de blodsugende flåter er ikke blevet mindre farlige med tiden – tværtimod. De små bæster rykker tilmed tættere og tættere på de områder, hvor vi normalt opholder os. Det er i dag derfor blevet mere normalt at finde flåter i både haven og i sommerhuskvarteret. Du bør derfor være opmærksom, både når I går tur i skoven, og når du leger med din hund i haven. Flåternes bid er ikke kun generende - de kan være en alvorlig trussel mod både din hunds og dit eget helbred. En inficeret flåt kan for eksempel overføre de frygtede sygdomme borreliose og TBE. Det gælder derfor om at forebygge og behandle mod flåtbid i tide, så din hund kan boltre sig i naturen, uden at du skal bekymre dig om bid, sygdomme, eller om den hiver flåterne med indenfor.


FLÅTER

Bayvantic® vet Virker som et usynligt skjold, der sikrer, at flåterne dør, FØR de når at bide din hund. De aktive stoffer virker også mod lopper, myg, pelslus og fluer. Findes i 4 forskellige varianter tilpasset hundens vægt. Pakningerne indeholder 4 behandlinger. På billedet ses 4 x 1,0 ml og 4 x 4 ml. For mere information om Bayvantic ® vet, se pligtteksten på side 59.

Frontline® Mod lopper og flåter på hund og kat. Gives på huden i dyrets nakke hver 4. uge. Frontline virker ved kontakt. Parasitter skal ikke bide før de dør. Fås i flere varianter efter dyrets vægt. Smart pipette.3 x 0,5 ml., 3 x 0,67 ml., 3 x 1,34 ml. og 3 x 2,68 ml. For mere information om Frontline ® Combo vet, se pligtteksten på side 59.

|

49


Lomudal® (Natriumcromoglicat) øjendråber, opløsning 20 mg/ml, i flerdosisbeholder, og Lomudal® (Natriumcromoglicat) øjendråber, opløsning 20 mg/ml, i enkeltdosisbeholder. Pakningsstørrelser: Lomudal® øjendråber, opløsning: 5 ml og 13,5 ml á 20 mg/ml. Lomudal® øjendråber, opløsning, enkeltdosis-beholder: 100 x 0,35 ml á 20 mg/ml. Uden fast pris. Virkning og anvendelse: Lomudal indeholder et stof (antihistamin), der lindrer symptomer på overfølsomhed (allergi) i øjnene. Til behandling af allergisk øjenbetændelse, betændelse i øjets bindehinde og hornhinde, betændelse i øjet med små sår i øjets hornhinde. Bivirkninger: Almindelige til meget almindelige: Forbigående svien, lokal irritation i øjet. Meget sjældne: Overfølsomhedsreaktioner. Ukendt hyppighed: Brændende eller stikkende følelse efter drypning af øjet. Dosering: Voksne og børn over 7 år: 1 dråbe i hvert øje 4 gange daglig. Må ikke anvendes til børn under 7 år uden lægens anvisning. Brug ikke Lomudal øjendråber: Hvis du er allergisk over for natriumcromoglicat eller et eller flere af hjælpestofferne. Advarsler og forsigtighedsregler (flerdosisbeholder): Øjendråberne indeholder konserveringsmidlet benzalkoniumchlorid, der kan give irritation af øjnene og misfarve bløde kontaktlinser. Tag kontaktlinserne ud inden øjendråberne bruges, og vent mindst 15 min. før kontaktlinserne sættes i igen. Når flasken er åbnet, må du kun bruge Lomudal øjendråber i flerdosisbeholder i op til 4 uger. Advarsler og forsigtighedsregler (enkeltdosisbeholder): Øjendråberne er sterile og indeholder ikke konserveringsmiddel. Opløsningen skal anvendes straks efter åbning af enkeltdosisbeholderen, og det resterende indhold skal kasséres efter brug. Brug af anden medicin sammen med Lomudal: Ved brug af mere end ét øjenpræparat, vent da mindst 5 min. mellem drypning med Lomudal og det andet præparat. Graviditet og amning: Kan anvendes. Trafik- og arbejdssikkerhed: Kan give sløret syn lige efter drypning. Vent med at køre bil eller andet køretøj samt betjene maskiner, indtil synet er klart igen. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Indehaver af markedsføringstilladelsen: sanofi-aventis Denmark A/S, Slotsmarken 13, 2970 Hørsholm. Tlf.: 45 16 70 00 Baseret på godkendte produktresuméer, dateret februar og marts 2014. Telfast ® (fexofenadinhydrochlorid), filmovertrukne tabletter 120 mg Indikation: Lindrer symptomer som nysen, rindende øjne og løbende næse med kløe eller stoppet næse, der optræder ved høfeber (sæsonbetinget allergisk rhinitis). Dosering*: Voksne og børn over 12 år: 1 tablet (120 mg) daglig. Tabletten tages med et glas vand inden et måltid. Kontraindikationer*: Tag ikke Telfast, hvis du er allergisk over for fexofenadin eller et af de øvrige indholdsstoffer iTelfast. Advarsler og forsigtighedsregler*: Kontakt lægen eller apotekspersonalet, før du tager Telfast, hvis du har nedsat nyre- eller leverfunktion. Tal med din læge om dette. Hvis du tidligere har haft tilfælde af eller vedvarende hjerteproblemer, skal du være opmærksom på at denne medicin kan føre til øget puls, eller uregelmæssig hjerterytme. Interaktioner*: Hvis du tager medicin mod for meget mavesyre, der indeholder aluminium- eller magnesiumhydroxid, samtidigt med Telfast, kan det nedsætte virkningen af Telfast. Disse to typer medicin skal derfor tages med mindst to timers mellemrum. Graviditet og amning*: Tag ikke Telfast uden lægens anvisning, hvis du er gravid. Du må ikke amme dit barn, hvis du tager Telfast. Bivirkninger*: Hvis du oplever hævelse af læber, tunge eller hals, hævelse i ansigtet, eller åndedrætsbesvær, skal du straks kontakte din læge, da dette kan være tegn på en alvorlig allergisk reaktion. Almindelige bivirkninger: Hovedpine, døsighed, kvalme og svimmelhed. Ikke almindelige bivirkninger: Træthed. Bivirkninger med ukendt hyppighed: søvnløshed, søvnforstyrrelser, mareridt, nervøsitet, hurtig eller uregelmæssig hjerterytme, diarré, udslæt og kløe, nældefeber, alvorlige overfølsomhedsreaktioner som kan medføre hævelse af ansigtet, læberne, tungen eller halsen, rødmen, trykken for brystet og åndedrætsbesvær Pakningsstørrelser: 10 stk. (Vnr.004955), 30 stk. (Vnr. 171000), 100 stk. (Vnr. 033781). For dagsaktuel pris se www.medicinpriser.dk. Udlevering: HF. Tilskud: Tilskud. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Indehaver af markedsføringstilladelsen: sanofi-aventis Denmark A/S, Slotsmarken 13, 2970 Hørsholm. De med * markerede afsnit er omskrevet/forkortet i forhold til det godkendte produktresumé, dateret juli 2016. Produktresuméet kan vederlagsfrit rekvireres hos sanofi-aventis Denmark A/S, Slotsmarken 13, 2970 Hørsholm. BENALIV® (Levocabastin). Øjendråber, suspension 0,5 mg/ml og Næsespray, suspension, 50 µg/dosis. Anvendes til behandling af allergi i øjne og næse. Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Øjendråber bør ikke anvendes sammen med bløde kontaktlinser. Evt. anvendelse af andre øjenpræparater indgives med 5 min. interval. Bør kun bruges efter lægens anvisning hvis du har dårlige nyrer, ammer, er gravid og til børn under 2 år. Dosering: Voksne og børn over 2 år: En dråbe i hvert øje 2 gange daglig eller 2 pust i hvert næsebor 2 gange daglig. Kan øges til 3-4 gange daglig. Bivirkninger: Næsespray: Hovedpine, kvalme, træthed, smerter, bihulebetændelse, svimmelhed, døsighed, næseblod, hoste. Øjendråber: Øjensmerter, sløret syn. Pakninger: Øjendråber 4 ml. Næsespray 150 doser: www.benadryl.dk Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Oktober 2015 BENADRYL® (acrivastin). Hårde kapsler, 8 mg. Lindrer symptomer på allergiske sygdomme, især nældefeber, høfeber og helårssnue. Bør ikke anv. ved overfølsomhed over for et eller flere af indholdsstofferne, triprolidin eller ved galactoseintolerans. Vær ekstra forsigtig, hvis du har nedsat nyrefunktion. Kan forstærke den sløvende virkning af alkohol og beroligende medicin. Bør kun bruges under graviditet/amning eller til børn u. 15 år efter lægens anvisning. Dosering: 1 kapsel (8 mg) ved behov, højst 3 gange daglig. Bivirkninger: Døsighed, svimmelhed, hjertebanken, tørhed i munden, hududslæt. Pakninger: 12, 24, 48 eller 96 stk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. +45 70205212, www.benadryl.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Oktober 2015 Allergodil ® (azelastin) Øjendråber Kan købes uden recept. For at få den bedste virkning, skal du følge vejledningen i pakningen. Ønsker du yderligere information, så kontakt lægen eller apoteket. Anvendelse: Forebyggelse og behandling af symptomer forårsaget af sæsonbetingede (f. eks. høfeber og pollenallergi) og ikke-sæsonbetingede (f.eks. husstøvmider eller dyrehår) allergiske reaktioner i øjet. Lægen kan have foreskrevet anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning. Dosering og indgivelsesmåde: Sæsonbetingede allergiske symptomer: Voksne og børn over 4 år: En dråbe i hvert øje to gange dagligt. Dosis øges til fire gange dagligt. Forventer du at blive udsat for pollen eller andre allergifremkaldende stoffer bør du tage Allergodil® Øjendråber forud herfor. Ikke-sæsonbetingede allergiske symptomer: Voksne og børn over 12 år: En dråbe i hvert øje to gange dagligt. Om nødvendigt kan dosis øges til fire gange dagligt. Hver enkelt behandlingsperiode bør ikke overstige 6 uger. Tag ikke Allergodil® Øjendråber, hvis du er overfølsom over for indholdsstofferne. Graviditet: Bør kun anvendes med forsigtighed. Amning: Bør så vidt muligt ikke anvendes. Spørg lægen. Brug af anden medicin: Oplys lægen eller apoteket, hvis du anvender eller har anvendt anden medicin for nylig. Bivirkninger: Lejlighedsvis mild, forbigående irritation af øjet. I sjældne tilfælde er bitter smag rapporteret. I meget sjældne tilfælde kan forekomme allergiske reaktioner. Særlige forholdsregler: Allergodil® Øjendråber må ikke anvendes, hvis du samtidig anvender kontaktlinser. Pakninger: Øjendråber, opløsning 0,05 %, 6 ml. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Allergodil ® (azelastin) Næsespray Kan købes uden recept. For at få den bedste virkning, skal du følge vejledningen i pakningen. Ønsker du yderligere information, så kontakt lægen eller apoteket. Anvendelse: Mod høfeber og overfølsomhedssymptomer i næsen såsom nysen og løbende næse. Lægen kan have foreskrevet anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning. Dosering og indgivelsesmåde: Næsespray. Et pust i hvert næsebor 2 gange dagligt. Bør ikke anvendes til børn under 6 år uden lægens anvisning. Virkningen opnås inden for 15 minutter efter indsnusning. Virkningen varer mindst 12 timer efter indgift af sidste dosis. Hold hovedet lodret efter indsnusning. Herved undgås en eventuel bitter smag. Anvend ikke Allergodil® Næsespray, hvis du er overfølsom over for indholdsstofferne. Graviditet: Bør kun anvendes med forsigtighed. Amning: Bør så vidt mulig ikke anvendes. Spørg lægen. Brug af anden medicin: Oplys læge eller apotek, hvis du anvender eller har anvendt anden medicin for nylig. Bivirkninger: Almindeligste bivirkninger er irritation af næseslimhinden og bitter smag. Pakninger: Næsespray, 0,14 mg/dosis, 70 doser. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Atrovent ® (ipratropiumbromid), næsespray, 21 mikrog/dosis Virkning og anvendelse: Atrovent næsespray anvendes til voksne for at mindske mængden af vandigt sekret ved allergisk snue (som fx skyldes pollen) eller ved ikke-allergisk løbende næse (som kan udløses af fx temperaturforandringer eller lokalirriterende emner i omgivelserne). Dosering: Voksne og unge over 18 år: 2 pust i hvert næsebor 2-3 gange daglig. Den anbefalede dosis bør ikke overskrides. Brug ikke Atrovent: Hvis du er allergisk over for ipratropiumbromid, atropin, atropinlignende stoffer, eller et af de øvrige indholdsstoffer. Advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt apotekspersonalet eller lægen, før du bruger Atrovent, hvis du har eller har haft nogen af nedenstående sygdomme eller tilstande, eller hvis de opstår under behandlingen: Overfølsomhedsreaktioner. Dette kan forekomme i sjældne tilfælde lige efter brug af Atrovent. Symptomer på dette er nældefeber, hævelse i mund og i svælget, hududslæt og åndenød. Kontakt straks læge eller skadestue. Ring evt. 112. Akut grøn stær (snævervinklet glaukom) eller grøn stær i familien (forhøjet tryk i øjet). Øjensmerter, øjenubehag, sløret syn eller synsforstyrrelser som ringe eller pletter samtidig med røde øjne. Søg omgående læge, da disse symptomer kræver specialbehandling. Forstørret blærehalskirtel (prostata). Besvær med at lade vandet, evt. vandladningsstop. Cystisk fibrose da Atrovent kan give fordøjelsesbesvær. Medicinen må ikke komme i øjnene. Skulle det alligevel ske, skyl da straks øjnene med koldt vand fra vandhanen. Brug af anden medicin sammen med Atrovent: Fortæl det altid til apotekspersonalet eller lægen, hvis du bruger anden medicin eller har gjort det for nylig. Du kan tage Atrovent sammen med andre lægemidler mod helårssnue fx antihistaminer eller kortikosteroider til lokal anvendelse i næsen, uden at du får hyppigere bivirkninger. Virkningen af Atrovent næsespray forstærkes hvis du anvender andre lægemiddelformer samtidig med Atrovent. Dette er andre lægemidler som Atrovent eller andre lægemidler med lignende virkning (anti-kolinerge lægemidler). Tal med din læge, hvis du tager medicin mod: Visse mave-tarm sygdomme (medicin som Atropin, Buscopan, Duspatalin, Egazil, Ercoril og Papaverin kan forstærke bivirkningerne ved Atrovent). Graviditet og amning: Hvis du er gravid eller ammer, må du normalt ikke bruge Atrovent. Tal med lægen. Trafik- og arbejdssikkerhed: Atrovent påvirker normalt ikke eller kun i ubetydelig grad arbejdssikkerheden og evnen til at færdes sikkert i trafikken. Hvis du oplever bivirkninger så som svimmelhed, synsforstyrrelser eller sløret syn bør du undlade at køre bil og betjene maskiner. Atrovent indeholder benzalkoniumchlorid: Benzalkoniumchlorid virker irriterende og kan medføre hudreaktioner. Bivirkninger: Alvorlige bivirkninger, som du eller dine pårørende øjeblikkeligt skal reagere på, er anført med •. Almindelige: Hovedpine, næseblod, tørhed i næsen, irritation i svælget, irritation i næsen. Ikke almindelige: • Alvorlige overfølsomhedsreaktioner (allergiske reaktioner). Det viser sig ved pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter eller timer) eller hævelse af tunge, læber og ansigt. Kan være livsfarligt. Ring evt. 112. • Akut grøn stær (snævervinklet glaucom). Det viser sig ved hovedpine, kvalme, synsnedsættelse og regnbuesyn pga. forhøjet tryk i øjet. Kontakt straks læge eller skadestue. • Hurtig eller uregelmæssig puls. Kan blive alvorligt. Hvis du får meget hurtig og uregelmæssig puls eller bliver utilpas eller besvimer, skal du kontakte læge eller skadestue. Ring evt. 112. • Vejrtrækningsbesvær eller kramper i svælget med vejrtrækningsbesvær. Kontakt straks læge eller skadestue. Ring evt. 112. • Besvær med at lade vandet evt. vandladningsstop. Kan være eller blive alvorligt. Tal med lægen. Desuden: Overfølsomhed, svimmelhed, nedsat evne til at se skarpt, store pupiller, tør hals, irritation i svælget, mundtørhed, kvalme, maveproblemer med diarré eller forstoppelse, mundbetændelse, hududslæt. Sjældne: Hjertebanken, hudkløe, nældefeber. Pakningsstørrelser: 180 doser (Vnr. 10 45 93). For dagsaktuel pris se www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Eventuelle spørgsmål kan rettes til sanofi-aventis Denmark A/S, Slotsmarken 13, 2970 Hørsholm, telefon 4516 7000, Medicinsk Information. Flixonase (fluticasonpropionat). Anvendelse: Forebyggende lokal steroidbehandling af høfeber og helårssnue. Dosering: Voksne over 18 år: 100 mikrogram (2 pust) i hvert næsebor 1 gang daglig. Dosis kan reduceres til 1 pust i hvert næsebor 1 gang daglig. I visse tilfælde kan 2 pust 2 gange daglig være nødvendigt i en kortere periode. Den daglige dosis må ikke overstige 4 pust i hvert næsebor. Børn og unge under 18 år: Må ikke anvendes uden lægens anvisning. Omrystes før brug. Næsesprayen skal tages regelmæssigt for at opnå fuld effekt. Virkningen indtræder ikke straks – sædvanligvis opnås først maksimal virkning efter 3-4 dages behandling. Øjenkontakt skal undgås. Forsigtighedsregler: Hvis der efter 7

50  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2018


dages behandling ikke ses en forbedring eller symptomerne ikke er tilstrækkeligt kontrolleret, bør læge kontaktes. Læge bør konsulteres inden anvendelse ved samtidig brug af andre kortikosteroider, ved feber eller infektion i næsen eller bihulerne samt nylig skade eller kirurgi i næsen eller problemer med sår i næsen. Må ikke anvendes i mere end 6 måneder uden at lægen kontaktes. Forsigtighed ved ændring fra systemisk steroidbehandling – især ved mistanke om nedsat binyrebarkfunktion. Risiko for synsforstyrrelser. Bivirkninger: Meget almindelige: Næseblod. Almindelige: Tørhed og irritation i næse og svælg, hovedpine, ubehagelig smag og lugt. Øvrige bivirkninger: Se indlægssedlen. Graviditet og amning: Lægen skal konsulteres før anvendelse. Pakninger: 60 doser. Se dagsaktuelpris på medicinpriser.dk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på emballagen. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2017 GSK or licensor. Mildin ® (loratadin) 10 mg tabletter. Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Anvendelsesområde: Symptomer ved allergisk snue og kronisk nældefeber. Dosering: Voksne og børn over 12 år: 1 tablet dagligt. Børn 2-12 år over 30 kg: 1 tablet dagligt. Børn under 30 kg: Behandling ikke hensigtsmæssig. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed over for et indholdsstof. Forsigtighedsregler: Alvorligt nedsat leverfunktion. Indeholder lactose. Behandling bør ophøre to dage før priktest. Brug af anden medicin: Medicin, der hæmmer leverenzymer, kan føre til øgede bivirkninger. Spørg lægen. Graviditet og amning: Mildin® bør ikke anvendes. Bivirkninger: Hovedpine, søvnighed, træthed, nervøsitet, øget appetit, søvnløshed, allergiske reaktioner, svimmelhed, påvirkninger af hjerterytmen, kvalme, mundtørhed, mavekatar, unormal leverfunktion, udslæt, hårtab, vægtforøgelse. Pakningsstørrelser: 10, 30 og 100 stk. Tilskud: Klausuleret tilskud til pensionister eller til bestemte sygdomme. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, Tlf.: 63952700. Udlevering: HF. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.laegemiddelstyrelsen.dk Vialerg ® (cetirizindihydrochlorid) 10 mg tabletter. Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Anvendelsesområde: Voksne og børn fra 6 år: Lindring af symptomer i øjne og næse ved sæsonbetinget og helårs allergisk snue. Lindring af symptomer ved kronisk nældefeber. Dosering: Voksne og børn over 12 år: 1 tablet dagligt. Børn 6-12 år: ½ tablet 2 gange dagligt. Nedsat nyrefunktion: Dosisjustering anbefales til patienter med moderat til alvorligt nedsat nyrefunktion. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for indholdsstofferne eller overfor hydroxyzin eller piperazin derivater (nært beslægtede aktive stoffer i andre lægemidler). Ved alvorligt nedsat nyrefunktion. Forsigtighedsregler: Indeholder lactose. Forsigtighed ved samtidig indtagelse af alkohol. Epilepsi. Blæreproblemer som medfører at blæren ikke kan tømmes. Graviditet og amning: Bør ikke anvendes, spørg lægen. Bivirkninger: Ikke almindelige: Træthed, utilpashed, kløe, udslæt, diarré, stikkende og snurrende fornemmelse i huden, ophidselse. Sjældne: Overfølsomhedsreaktioner, aggression, forvirring, depression, hallucinationer, søvnløshed, kramper, for hurtig hjerterytme, unormal leverfunktion, nældefeber, ødem, vægtøgning. Meget sjældne: Alvorlige overfølsomhedsreaktioner (anafylaktisk shock, hævelse af svælg og tunge (angioneurotisk ødem), udslæt), tics, lavt antal blodplader, bevidsthedstab, rystelser, muskelspændinger, ufrivillige bevægelser, smagsforstyrrelser, synsforstyrrelser, svien eller smerte ved vandladning, ufrivillig natlig vandladning.Ukendt frekvens: Øget appetit, selvmordsforestillinger, hukommelsestab, hukommelsesbesvær, svimmelhed, problemer med at tømme blæren. Pakningsstørrelser: 10, 20, 30, 50, 60, 90 og 100 stk. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, Tlf.: 63952700. Altifex (fexofenadin) filmovertrukne tabletter 120 mg. Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Anvendelsesområde: Lindring af symptomer ved sæsonbetinget allergisk snue. Dosering: Anbefalet dosering til voksne og børn over 12 år: 120 mg en gang daglig. Bør ikke anvendes til børn under 12 år. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed overfor fexofenadin eller andre af indholdsstofferne. Forsigtighedsregler: Der bør udvises forsigtighed ved anvendelse til ældre, til patienter med nedsat nyre- eller leverfunktion samt til patienter med tidligere eller vedvarende hjertesygdom. Brugen skal ophøre 3 dage inden der foretages allergitest. Brug af anden medicin: Tal med lægen, hvis du tager nogle af de følgende lægemidler: erythromycin (mod infektion), ketoconazol (mod svamp), lopinavir/ritonavir (medicin mod HIV), medicin som indeholder aluminium eller magnesium (mod mavebesvær). Graviditet og amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Hovedpine, sløvhed, svimmelhed, kvalme. Ikke almindelige: Træthed. Ikke kendt frekvens: Overfølsomhedsreaktioner (hævelser af hud, øjne, læber (angioødem), trykken for brystet, vejrtrækningsbesvær, rødmen, systemisk anafylaksi), søvnløshed, nervøsitet, søvnforstyrrelser, mareridt/overdrevne drømme, hurtig hjerterytme, hjertebanken, diarre, udslæt, nældefeber, kløe. Pakningsstørrelser: 2, 7, 10, 15, 20, 30, 50, 100 og 200 (10 x 20) filmovertrukne tabletter. Tilskud: Klausuleret tilskud til pensionister eller til bestemte sygdomme. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, DK-5260 Odense S. Udlevering: HF. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.laegemiddelstyrelsen.dk Alnok ® 10 mg tabletter og 1mg/ml oral opløsning Alnok® er et anti-allergisk lægemiddel, der indholder det aktive stof cetirizin. Alnok® filmovertrukne tabletter kan anvendes af voksne og børn over 6 år. Alnok® oral opløsning kan anvendes af voksne og børn fra 2 år. Anvendelsesområde: Til behandling af øjen- og næse symptomer ved allergisk snue og høfeber samt symptomer ved nældefeber. Dosering: Tabletter: Voksne og unge over 12 år: 1 tablet (10 mg) 1 gang daglig. Børn 6-12 år: ½ tablet (5 mg) 2 gange daglig. Bør ikke anvendes til børn under 6 år. Tabletten synkes hel med et glas vand. Oral opløsning: Børn fra 2 til 6 år: 2,5 mg svarende til 2,5 ml oral opløsning (½ måleske) to gange daglig. Børn fra 6 til 12 år: 5 mg svarende til 5 ml (1 fuld måleske) to gange daglig. Voksne og unge over 12 år:10 mg svarende til 10 ml (2 fulde måleskeer) en gang daglig. Nedsat nyrefunktion: Hos patienter med nedsat nyrefunktion anbefales 5 mg én gang daglig. Hvis virkningen af Alnok® er for stærk eller svag, kontakt lægen. Kontraindikationer: Patienter med alvorlig nedsat nyrefunktion med kreatinin clearance under 10 ml/min bør ikke anvende Alnok®. Anvend ikke Alnok® ved overfølsomhed over for cetirizin, for et eller flere af af de øvrige hjælpestoffer eller over for hydroxyzin eller piperazinderivater. Særlige advarsler: Alnok® bør anvendes med forsigtighed ved nedsat nyrefunktion, epilepsi, eller ved risiko for krampeanfald. Spørg lægen til råds, hvis du har vandladningsproblemer. Alnok ® tabletter: Indeholder lactose. Kontakt lægen, før du tager denne medicin, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Alnok® oral opløsning: Bør ikke anvendes til børn under 2 år. Indeholder sorbitol. Kontakt lægen, før du tager denne medicin, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Graviditet og amning: Spørg din læge til råds. Virkninger på evnen til at føre motorkøretøj eller betjene maskiner: Hvis du ønsker at køre, involvere dig i potentielt farlige aktiviteter eller betjene maskiner bør du ikke overskride den anbefalede daglige dosis og bør tage hensyn til din respons på lægemidlet. Bivirkninger: Træthed, mundtørhed, kvalme, svimmelhed, hovedpine, søvninghed, halsbetændelse, hævelse og irritation i næsen. Udlevering: Alnok® tabletter og oral opløsning kan købes på apoteket uden recept. Pakninger: Tabletter: 10 stk., 30 stk., 60 stk. og 100 stk. Oral Opløsning:150 ml. Priser: Ikke fast pris. Spørg efter den dagsaktuelle pris på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt inden brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresuméer dateret 23. marts 2016 (Alnok® tabletter) og 21. august 2015 (Alnok® oral opløsning) Fuldt produktresumé kan rekvireres hos markedsføringstilladelsesindehaver: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, tlf.: 63 95 10 00, www.sandoz.dk Desloratadine Sandoz ® 5 mg, filmovertrukne tabletter Desloratadine Sandoz® 0,5 mg/ml, oral opløsning. Desloratadine Sandoz® indeholder desloratadin, som er et antihistamin. Det er et anti-allergisk lægemiddel, som ikke gør dig døsig. Det hjælper med at regulere din allergiske reaktion og dens symptomer. Anvendelsesområde: Filmovertrukne tabletter: Voksne og unge i alderen 12 år og derover. Oral opløsning: Voksne, unge og børn i alderen 1 år og derover. Lindrer symptomer forbundet med allergisk snue (inflammation af næsepassager forårsaget af allergi, for eksempel høfeber eller støvmideallergi). Symptomerne indbefatter nysen, løbende eller kløende næse, kløe i ganen og kløende, røde eller løbende øjne. Lindrer symptomerne i forbindelse med nældefeber (en hudlidelse forårsaget af allergi). Symptomerne indbefatter kløe og kløende udslæt. Lindring af disse symptomer varer en hel dag og hjælper dig med at genoptage dine normale daglige aktiviteter og søvn. Dosering og indgivelsesmåde: Filmovertrukne tabletter: Voksne og unge (i alderen 12 år og derover): 1 tablet en gang daglig. Tabletten sluges hel med vand. Administration: Oral anvendelse. Dosis kan tages med eller uden mad. Oral opløsning: Børn i alderen 1 til 5 år: 2,5 ml (½ skefuld á 5 ml) én gang daglig. Børn i alderen 6 til 11 år: 5 ml (en skefuld á 5 ml) én gang daglig. Voksne og unge (i alderen 12 år og derover): 10 ml (to skefulde á 5 ml) én gang daglig. Synk dosen af oral opløsning og drik herefter noget vand. Desloratadine Sandoz® kan indgives med en måleske med markeringer for doser på 2,5 ml og 5 ml eller en 5 ml sprøjte til oral anvendelse. Administration: Oral anvendelse. Dosis kan tages med eller uden mad. Ved sæsonbetinget allergi kan behandlingen afbrydes efter symptomerne er ophørt og genoptages efter deres tilbagevenden. Ved vedvarende allergi (over 4 uger) kan Desloratadine Sandoz® anvendes uden afbrydelser. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for det aktive stof eller over for et eller flere af hjælpestofferne eller loratadin. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Kontakt lægen, apotekspersonalet eller sundhedspersonalet, før du tager Desloratadine Sandoz® • hvis du tidligere har haft krampeanfald eller nogen i familien har haft det. • hvis du har dårlig nyrefunktion. Udvis forsigtighed, hvis du tager Desloratadine Sandoz® sammen med alkohol. Oral opløsning: Giv ikke dette lægemiddel til børn under 1 år. Børn under 2 år bør diagnostiseres af læge inden behandling. Desloratadine Sandoz® oral opløsning indeholder sorbitol. Hvis din læge har fortalt dig, at du ikke kan tåle visse sukkerarter, kontakt da lægen, inden dette lægemiddel anvendes. Graviditet og amning: Desloratadine Sandoz® anbefales ikke ved graviditet og amning. Spørg lægen til råds. Virkninger på evnen til at føre motorkøretøj eller betjene maskiner: Ved den anbefalede dosis forventes dette lægemiddel ikke at påvirke evnen til at køre bil eller betjene maskiner. Selvom de fleste mennesker ikke oplever døsighed, frarådes det at beskæftige sig med aktiviteter, der kræver mental årvågenhed, for eksempel køre bil og betjene maskiner indtil din reaktion på dette lægemiddel er etableret. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger er hovedpine, mundtørhed og træthed. Desloratadine Sandoz® oral opløsning: hos børn under 2 år er de hyppigste bivirkninger diarré, feber og søvnbesvær Udlevering: Kan købes på apoteket uden recept. Pakninger: Desloratadine Sandoz® 5 mg, filmovertrukne tabletter 10 stk., 30 stk. og 100 stk. Desloratadine Sandoz® 0,5 mg/ml, oral opløsning, 120 ml. Priser: Ikke fast pris. Spørg efter den dagsaktuelle pris på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt inden brug. Produktinformationen er afkortet og omskrevet i forhold til Lægemiddelstyrelsensproduktresumé for Desloratadine Sandoz® tabletter dateret 18. juli 2017 og for Desloratadine Sandoz® oral opløsning dateret 18. juli 2017 Fuldt produktresumé kan rekvireres hos markedsføringstilladelsesindehaver: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, tlf.: 63 95 10 00, www.sandoz.dk. Imolope (loperamidhydrochlorid) 2 mg tabletter Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Anvendelsesområde: Diarré. Dosering: Voksne: Startdosis 2 tabletter. Pause 1 time. Derefter 1 tablet efter hver løs afføring. Højst 8 tabletter i døgnet. Behandlingen bør ikke fortsættes udover to døgn. Børn over 12 år: Startdosis 1 tablet. Pause 1 time. Derefter 1 tablet efter hver løs afføring. Højst 4 tabletter i døgnet. Behandlingen bør ikke fortsættes udover to døgn. Bør ikke anvendes til børn under 12 år. Tabletterne skal indtages med væske. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed over for indholdsstofferne, diarré i forbindelse med høj feber (over 38°C) og/eller blod i afføringen, opblussen af betændelse i tynd- og/eller tyktarmen, kraftig diarré efter behandling med antibiotika, ved forstoppelse eller følelse af oppustet mave. Forsigtighedsregler: Forsigtighed ved nedsat leverfunktion og kronisk tarmbetændelse. I disse tilfælde bør lægen konsulteres før behandling med Imolope påbegyndes. Behandlingen skal stoppes ved kronisk tarmbetændelse, hvid der ikke er bedring i løbet af 48 timers behandling. Behandling skal stoppes, hvis du har AIDS og oplever udspilet mave. Kontakt straks lægen. Brug kun dette lægemiddel til det formål, det er beregnet til, og overskrid aldrig den angivne dosis. Der er rapporteret om alvorlige hjerteproblemer (med symptomer såsom hurtig eller uregelmæssig hjerterytme) hos patienter, der har taget for meget loperamid, der er det aktive stof i Imolope. Indeholder lactose. Brug af anden medicin: Forsigtighed tilrådes ved samtidig brug af medicin med sulfamethizol sammen med trimethoprim; ved quinidin, ritonavir, itraconazol, ketoconazol, gemfibrozil og desmopressin. Graviditet: Bør ikke anvendes uden lægens

  |  51


anvisning. Amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse, luft i maven, kvalme, hovedpine og svimmelhed. Ikke almindelige: Døsighed, mavesmerter, ubehag i maven, mundtørhed, opkastning, halsbrand og udslæt. Sjældne: Alvorlige allergiske reaktioner, såsom hævelse i ansigt, tunge eller svælg, besvær med at synke, åndedrætsbesvær. Overfølsomhed. Bevidstløshed eller nedsat bevidsthed, sløvhed, øget muskelspænding, problemer med at koordinere bevægelser. Alvorlige hudsygdomme (Stevens-Johnson’s syndrom: feber, blæreformet udslæt samt betændelse ved én eller flere af kroppens åbninger, eller toksisk epidermal nekrolyse: afstødning af overhuden). Hævelser i huden, nældefeber, kløe. Tarmslyng, udvidelse af tyktarmen, udspiling af maven. Manglende evne til at tømme blæren. Træthed. Små pupiller. Tilskud: Ingen. Pakningsstørrelser: 10, 20, 60 og 100 stk. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, tlf: 63952700. Udlevering: HF. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.produktresume.dk Imodium ® Plus (loperamid, simeticon). Anvendelse: Akut diarré hos voksne og børn over 12 år, når der også forekommer oppustethed, mavekramper samt luft i maven. Dosering: Voksne over 18 år: Indtages med væske. Start med 2 tabletter, efterfulgt af 1 tablet efter hver tynd afføring. Unge mellem 12 og 18 år: Start med 1 tablet, efterfulgt af 1 tablet efter hver tynd afføring. Højst 4 tabletter om dagen. Behandlingen må ikke fortsættes ud over 2 døgn. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes til patienter med kendt allergi overfor indholdsstofferne, ved blodig afføring og høj feber, ved akut tyktarmsbetændelse, ved kraftig diarré efter antibiotikabehandling, ved forstoppelse eller udspiling af maven. Det er vigtigt at sørge for rigeligt væskeindtag. Hvis diarréen varer længere end 2 dage, skal behandlingen stoppes og lægen kontaktes. Forsigtighed ved nedsat leverfunktion. Bør ikke anvendes til børn under 12 år uden lægens anvisning. Bør ikke anvendes til gravide eller ammende. Overskrid ikke den angivne dosis. Der er rapporteret alvorlige hjerteproblemer hos patienter, som har taget for meget loperamid. Bivirkninger: Hovedpine, kvalme og smagsforstyrrelser. Pakninger: Tabletter, 6 og 12 stk. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger på www. indlaegsseddel.dk. McNeil Denmark ApS, tlf.: 70 20 52 12. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. November 2017 Imolopesim (loperamidhydrochlorid/simeticon) 2 mg/125 mg tabletter. Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Anvendelsesområde: Akut diarré, når der samtidig med diarréen er mavekramper, oppustethed og luftafgang. Dosering: Voksne: Startdosis 2 tabletter efterfulgt af 1 tablet efter hver løs afføring. Højst 4 tabletter i døgnet. Unge mellem 12 og 18 år: Startdosis 1 tablet efterfulgt af 1 tablet efter hver løs afføring. Højst 4 tabletter i døgnet. Behandlingen bør ikke fortsættes udover to døgn. Må ikke anvendes til børn under 12 år. Tabletterne skal indtages med væske. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed over for indholdsstofferne, diarré i forbindelse med høj feber (over 38°C) og/eller blod i afføringen, opblussen af betændelse i tynd- og/eller tyktarmen, kraftig diarré efter behandling med antibiotika, ved forstoppelse eller følelse af oppustet mave. Forsigtighedsregler: Forsigtighed ved nedsat leverfunktion. Behandlingen skal stoppes og lægen konsulteres, hvis der ikke er bedring i løbet af 48 timers behandling. Behandling skal stoppes, hvis du har AIDS og oplever udspilet mave. Kontakt straks lægen. Overskrid aldrig den angivne dosis. Ved overdosering kontaktes læge eller hospital straks. Symptomer ved overdosering er øget hjertefrekvens (puls), uregelmæssig hjerterytme, ændring i hjerterytme, muskelstivhed, ukoordinerede bevægelser, døsighed, vandladningsbesvær og utilstrækkelig vejrtrækning. Børn reagerer kraftigere end voksne på store mængder af Imolopesim. Brug af anden medicin: Forsigtighed tilrådes ved samtidig brug af quinidin, ritonavir, itraconazol, ketoconazol, gemfibrozil og desmopressin. Graviditet: Bør ikke anvendes uden lægens anvisning. Amning: Bør ikke anvendes uden lægens anvisning. Bivirkninger: Stop behandling og kontakt læge, hvis du oplever følgende bivirkninger (sjældne): Alvorlige allergiske reaktioner, såsom hævelse i ansigt, tunge eller svælg, besvær med at synke, åndedrætsbesvær evt. ledsaget af udslæt eller opblussen af huden. Mavesmerter eller udspiling af maven og kraftig forstoppelse. Manglende evne til at tømme blæren. Andre bivirkninger: Almindelige: kvalme og smagsforstyrrelser. Ikke almindelige: Døsighed, forstoppelse og udslæt. Sjældne: opkastning, fordøjelsesproblemer, forstoppelse, luft i maven, svimmelhed, bevidstløshed eller nedsat bevidsthed. Nældefeber og kløe. Tilskud: Ingen. Pakningsstørrelser: 6 og 12 stk. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, tlf: 63952700. Udlevering: HF. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.produktresume.dk Hidrasec ®, kapsler 100 mg (racecadotril). Lægemiddel ved akut diarré til voksne og børn fra 15 år, der virker ved at nedsætte væskeudskillelsen fra tarmen til tarmindholdet. Læs oplysningerne i indlægsedlen inden brug. Dosering: 1 kapsel initialt, derefter 1 kapsel 3 gange dagligt. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for det aktive stof eller over for hjælpestofferne. Der er ikke beskrevet nogen interaktioner med andre lægemidler hos mennesker til dato. Forsigtighed ved brug hvis blodig afføring med høj feber eller ved nyresygdom eller nedsat leverfunktion. Bivirkninger: Hovedpine (≥ 1/100 til <1/10), udslæt og erytem (≥ 1/1.000 til < 1/100). Bør ikke anvendes til gravide og ammende. Pakning 10 stk. HA. Priser: For dagsaktuel pris se: www.medicinpriser.dk. Ikke tilskudsberettiget. Indehaver af markedsføringstilladelsen: Bioprojet Europe Ltd., Irland. Repræsentant Nordic Drugs, Gl. Kongevej 135 B mezz., tv, 1850 Frederiksberg C. Afsnit er omskrevet og/eller forkortet i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresumé dateret 30.10.2015. Produktresumeet kan vederlagsfrit rekvireres fra indehaveren af markedsføringstilladelsen. Paraghurt ® indeholder mælkesyrebakterier. Anvendelse: Til forebyggelse og behandling af diarré. Vær forsigtig ved laktoseintolerans. Dosering (voksne og børn over 2 år): 6-8 tabletter dagligt fordelt på 2-3 doser. Bør ikke anvendes til børn under 2 år uden lægens anvisning. Opbevaring: Ved stuetemperatur. Pakninger: 60 stk., 100 stk. og 2 x 100 stk. Fås i håndkøb på apoteket. Se også vejledning i pakken. Actavis A/S, Vandtårnsvej 83A, 2860 Søborg. Microlax ® (Natriumcitrat og natriumlaurylsulfoacetat) Rektalvæske, opløsning, enkeltdosisbeholder. 90 mg/ml Natriumcitrat og 9 mg/ml natriumlaurylsulfoacetat. Anvendelse: Mod forstoppelse. Dosering: Indholdet af 1 tube tømmes i endetarmen ca. 15 minutter før effekt ønskes. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes til patienter med kendt allergi overfor indholdsstofferne, som lider af blødende eller smertende hæmorroider, betændelse i tarmen eller ved akutte mave-tarm problemer. Årsagen til forstoppelsen bør undersøges, hvis der dagligt er behov for afføringsmiddel. Behandlingen bør ophøre ved blødning fra endetarmen eller længerevarende manglende tarmbevægelse. Bør kun anvendes dagligt i korte perioder. Bør kun anvendes til børn under 3 år, ammende og gravide efter samråd med læge. Tal med din læge hvis du tager medicin som indeholder natriumpolystyrensulfonat. Bivirkninger: Følgende bivirkninger er rapporteret med frekvensen “ukendt”: mavesmerter, tynd afføring, ubehag og svien ved endetarmen samt overfølsomhedsreaktioner. Pakninger: 4 stk., 12 stk., 50 stk. Læs indlægssedlen for yderlige oplysninger på www.indlaegsseddel.dk McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Juli 2016 Gangiden ®, pulver til oral opløsning Anvendelse: Til behandling af kronisk forstoppelse og ophobning af hård afføring i tarmen, hvilket kan opstå efter langvarig forstoppelse (dette kaldes for fækalom). Gangiden indeholder flg. aktive stoffer: Macrogol 3350, natriumchlorid, natriumhydrogencarbonat og kaliumchlorid. Dosering og indgivelsesmåde: Kronisk forstoppelse: Behandling med Gangiden® må normalt ikke overstige 2 uger, men kan om nødvendigt gentages. Voksne, unge og ældre: 1-3 breve daglig fordelt på flere doser afhængigt af individuelt respons. Børn under 12 år: Gangiden® bør ikke anvendes til børn under 12 år. Fækalom: Behandling overstiger normalt ikke 3 dage. Voksne, unge og ældre: Daglig dosis er 8 breve, der alle bør indtages i løbet af 6 timer. Børn under 12 år: brug er frarådet. Nedsat hjertefunktion: ved behandling af fækalom bør der ikke tages mere end 2 breve i timen. Nedsat nyrefunktion: Det er ikke nødvendigt at justere dosis ved behandling af forstoppelse eller fækalom. Indgivelse: Brevets indhold opløses i 125 ml vand og drikkes. I forbindelse med brug mod fækalom kan der opløses 8 breve i 1 liter vand. Kontraindikationer: Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for de aktive indholdsstoffer eller over for et eller flere af hjælpestofferne, ved hul i tarmvæggen, hvis tarmen er blokeret, ved tarmslyng samt ved svære inflammatoriske tarmsygdomme, såsom Chrohns sygdom og colitis ulcerosa og toksisk megacolon. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Gangiden® pulver opløst i væske erstatter ikke sædvanligt væskeindtag, og et passende væskeindtag bør opretholdes. Diagnosen fækalom skal bekræftes af en læge inden behandling. Det er muligt, at optagelsen af andre lægemidler kan blive midlertidigt reduceret i forbindelse med brug af Gangiden®. Der skal tages hensyn til at Gangiden® indeholder kalium og natrium. Citron- og limearomastofferne i Gangiden® indeholder sorbitol (E420). Kontakt lægen, før du tager denne medicin, hvis lægen har oplyst dig om, at du ikke kan tåle visse sukkerarter. Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion: Der bør ikke tages andre lægemidler gennem munden, i en time før og en time efter indtagelse af Gangiden®, da samtidig brug af Gangiden® kan nedsætte virkningen af visse former for medicin som f.eks. midler mod epilepsi. Graviditet og amning: Gangiden® kan anvendes under graviditeten og hos kvinder, der ammer. Bivirkninger: Kontakt straks lægen og stop med at anvende Gangiden ved symptomer, der tyder på forstyrrelser i elektrolyt- eller væskebalancen (fx væskeophobning, åndenød, tiltagende træthed, dehydrering, hjertesvigt). Gener i mave-tarmkanalen er de hyppigste bivirkninger: mavesmerter, diarré, opkastning, kvalme, fordøjelsesbesvær, udspiling af maven, maverumlen, luft i tarmene og ømhed i endetarmsåbningen. Mild diarré går sædvanligvis over efter nedsættelse af dosis. Andre bivirkninger er: allergiske reaktioner inklusiv anafylaktisk reaktion, vejrtrækningsbesvær og hudreaktioner såsom hævelser, nældefeber, kløe, udslæt og rødmen. Hovedpine. Overdosering: Kontakt lægen eller apoteket hvis der forekommer voldsom udspilen og svære smerter i maven eller udtalt væsketab som følge af opkastning eller diarré. Udlevering: Kan købes i håndkøb på apoteket. Tilskud: Ikke tilskudsberettiget. Pakninger: Gangiden®, pulver til oral opløsning 10 breve, 20 breve, 50 breve og 100 breve. Pris: ikke fast pris. Spørg efter de dagsaktuelle priser på apoteket. Læs indlægssedlen i pakningen grundigt før brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresumé dateret 17. november 2016. Produktresuméet kan vederlagsfrit rekvireres hos: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, Tlf. 63 95 10 00 MOVICOL® , MOVICOL® chokolade og MOVICOL® GO. Læs altid indlægssedlen grundigt inden anvendelsen. MOVICOL® , pulver til oral opløsning, MOVICOL® GO oral opløsning i brev. Macrogol 3350, natriumchlorid , natriumhydrogencarbonat, kaliumchlorid. Lægemiddel til behandling af kronisk forstoppelse og indeklemt afføring verificeret af en læge, fra 12 år. Dosis er 1-3 breve pr. dag. Brevene med pulver skal opløses i 125 ml vand. Movicol Go indtages direkte fra posen. Ved svær forstoppelse: 8 breve indtaget over 6 timer, ved breve med pulver opløses de i 1 liter vand, ved Movicol Go indtages der yderligere 1 liter vand pr. dag. Behandlingen varer normalt ikke længere end 3 dage. Anvend ikke Movicol ved tarmperforation/obstruktion, tarmslyng, alvorlige betændelsestilstande i tarmene og toksisk megacolon. Årsagen til forstoppelsen bør undersøges, hvis der dagligt er behov for Movicol. Movicol Chokolade indeholder benzylalkohol, som kan give allergiske reaktioner. Hyppigste bivirkninger er mavesmerter, mavekramper, diarré, opkastning, kvalme, rumlen og luft i maven, hovedpine, kløe, ødem. Kan anvendes af gravide og ammende. Absorption af andre lægemidler kan være reduceret på grund af forkortet transittid gennem mave-tarm-kanalen. Macrogol øger opløseligheden af lægemidler, der er opløselige i alkohol og relativt uopløselige i vand. Pakninger: Movicol 8 stk, 20 stk, 50 stk og 100 stk. Movicol Chokolade 20 stk og 50 stk. Movicol Go 10 stk og 30 stk. Priser, se medicinpriser.dk. Norgine Danmark A/S, Lyskær 1, 3., DK-2730 Herlev. NOR/MOV/0817/0189 Moxalole ® Osmotisk virkende afføringsregulerende middel indeholdende macrogol 3350, natriumhydrogencarbonat, natriumchlorid og kaliumchlorid. Virkning og anvendelse: Behandling af kronisk forstoppelse. Opløsning af hård og indeklemt afføring (faecal impaction), som er konstateret af lægen. Dosering: Kronisk forstoppelse: Voksne: 1-3 breve dagligt i opdelte doser afhængigt af individuelt respons. En behandling varer normalt ikke længere end 2 uger, men kan gentages om nødvendigt. Børn: Bør ikke anvendes til børn

52  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2018


under 12 år. Faecal impaction: Voksne: 8 breve dagligt indtaget over 6 timer. Behandling varer normalt ikke længere end 3 dage. Anvendelsesmåde: Før anvendelse skal hvert brevs indhold opløses i 125 ml vand. Ved behandling af faecal impaction kan 8 breve opløses i 1 liter vand. Patienter med nedsat hjerte-kar-funktion: Ved behandling af faecal impaction bør dosis fordeles således, at der ikke gives mere end 2 breve i timen. Advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved tilstopning af tarmen, hul i tarmen eller ved en alvorlig betændelse i tarmen som colitis ulcerosa, Morbus Crohn, tarmslyng eller toksisk megacolon (sygelig stor, udvidet og tykvægget tyktarm med ansamling af tarmindhold) samt ved overfølsomhed overfor nogle af ingredienserne. Bør kun indtages dagligt over længere perioder efter aftale med lægen. Kontakt lægen straks, hvis du bliver svag, stakåndet, meget tørstig med hovedpine eller får opsvulmede ankler. Bør ikke anvendes uden samråd med lægen ved graviditet eller amning. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger: Oppustethed, kvalme, mavesmerter, mavekramper, maverumlen, luft i mave og tarme, diarré og opkastning. Allergiske reaktioner forekommer meget sjældent. Tilskud: Ikke tilskudsberettiget, men der kan søges om individuelt tilskud. Priser og pakninger: Moxalole 8 stk., 20 stk., 50 stk. og 100 stk. Pris: Ikke fast pris. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Toilax 5 mg enterotabletter, 2 mg/ml rektalvæske, suspension, enkeltdosisbeholder Aktivt stof: bisacodyl. Virkning og anvendelse: Virker afførende. Anv. til tarmtømning før operation, røntgen- eller tarmundersøgelse. Korttidsanvendelse ved forstoppelse. Bivirkninger: Almindelige: Mavekramper, -ubehag, -smerter evt. med kvalme, opkastning. Diarré. Sjældne eller meget sjældne: Overfølsomhedsreaktioner med hævelse af ansigt, læber, svælg med åndenød eller synkebesvær. Forbigående hudreaktioner med udslæt. Nældefeber. Hævelser. Må ikke anvendes: Ved allergi over for bisacodyl eller over for et af de øvrige indholdsstoffer. Ved tarmslyng eller anden aflukning eller forsnævring af tarmen. Ved tilstande i maven, der kræver operation, f.eks. blindtarmsbetændelse. Ved svær tarminfektion. Ved svær væskemangel eller lavt indhold af kalium i blodet. Særlige advarsler: Forsigtighed ved kronisk betændelse i tarmen, rifter ved endetarmen eller hæmorroider. Langvarig brug kan medføre forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalance. Bør kun indtages dagligt over længere perioder efter aftale med læge. Enterotabletter: Indeholder lactose. Bør ikke anvendes ved lactoseintolerans, hvor der ikke tåler visse sukkerarter. Brug af anden medicin: Samtidig anvendelse af vanddrivende midler, hjertestimulerende glykosider eller binyrebarkhormoner kan medføre forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalance. Dosering: Korttidsanvendelse ved forstoppelse: Voksne og børn over 10 år: Enterotabletter: 1-2 tbl. dagligt (aften). Børn 2-10 år: 1 enterotablet (5 mg) én gang dagligt, men kun efter lægens anvisning. Rektalvæske: 5-10 mg dagligt kort tid før virkning ønskes. Tarmtømning før operation, røntgen- eller tarmundersøgelse: Enterotabletter: Voksne og børn over 10 år: Dagen før undersøgelsen: kl. 12 tages 2 tbl. og kl. 22 tages 2 tbl. Rektalvæske: Om morgenen på undersøgelsesdagen indføres 1 tube rektalvæske i endetarmen. Børn 4-10 år: 1 tbl. om aftenen og ½ tube rektalvæske om morgenen på undersøgelsesdagen. Børn under 2 år: Kun efter lægens anvisning. Indgivelsesmåde: Enterotabletter: Skal synkes hele. Må ikke tages sammen med mælkeprodukter og syreneutraliserende midler. Rektalvæske: Til indføring i endetarmen (se indlægssedlen). Graviditet og amning: Må kun anvendes under graviditet eller ved amning efter aftale med lægen. Priser: Se dagsaktuelle priser på medicinpriser.dk. LÆS INDLÆGSSEDLEN I PAKNINGEN INDEN BRUG. Yderligere information: Orion Pharma A/S, Ørestads Boulevard 73, 2300 København S, telefon 86 14 00 00 eller www.medicin.dk. Få samtlige pligtoplysninger og yderligere information ved henvendelse til apotekspersonalet. Juni 2016. Dulcolax® (bisacodyl), enterotabletter 5 mg og suppositorier 10 mg Indikation: Korttidsanvendelse ved forstoppelse eller ved tarmtømning i forbindelse med operation eller undersøgelse. Virkning: Virker afførende. Dosering ved korttidsanvendelse ved forstoppelse: Enterotabletter: Voksne og børn over 10 år: 1-2 enterotabletter 1 gang dagligt før sengetid. Børn fra 2-10 år: 1 enterotablet 1 gang dagligt før sengetid. Bør ikke anvendes til børn under 2 år. Suppositorier: Voksne og børn over 10 år: 1 suppositorie indføres i endetarmen kort tid før virkning ønskes. Bør kun anvendes til børn efter lægens anvisning, og bør ikke anvendes til børn under 2 år. Dosering i forbindelse med operation eller undersøgelse: Kun efter lægens anvisning. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Børn under 10 år, som har kronisk eller vedvarende forstoppelse, bør kun behandles efter aftale med en læge. Dulcolax bør ikke anvendes til børn under 2 år. Samtidig anvendelse af vanddrivende midler eller kortikosteroider og større doser af Dulcolax kan medføre forstyrrelser i elektrolytbalancen. Dette kan øge følsomheden for digoxin. Bør ikke anvendes over længere tid uden aftale med lægen. Gravide og ammende: Bør kun anvendes ved graviditet efter lægens anvisning. Kan anvendes ved amning. Bivirkninger: Almindelige: Mavekramper, mavesmerter, diarré, kvalme og maveubehag. Ikke almindelige: Svimmelhed, opkastning, blod i afføringen og ubehag i endetarmen. Akut allergisk reaktion kan forekomme. Pakninger: Dulcolax enterotabletter 5 mg: 30 stk. (blister), 100 stk. (blister) og 200 stk. (blister). Dulcolax suppositorier 10 mg: 6 stk. Uden fast pris. Bemærk: Indlægssedlen bør læses grundigt før brug. Eventuelle spørgsmål kan rettes til Sanofi, telefon 4516 7000, Medicinsk Information. Laxoberal® (natriumpicosulfat), orale dråber, opløsning 7,5 mg/ml og kapsler, bløde 2,5 mg Indikation: Afføringsmiddel mod forstoppelse. Dosering: Laxoberal fås som dråber og kapsler. Dråber: Voksne og børn over 10 år: 10-20 dråber daglig. Børn 4-10 år: 5-10 dråber daglig. Børn under 4 år: 0,25 mg pr. kg legemsvægt daglig (1 dråbe indeholder 0,5 mg natriumpicosulfat). Kapsler: Voksne og børn over 10 år: 2-4 kapsler daglig. Børn 4-10 år: 1-2 kapsler daglig. Bør ikke gives til børn under 4 år. Dråber kan anvendes. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Bør kun indtages dagligt over længere perioder efter aftale med læge. Svimmelhed og/eller besvimelse har været rapporteret hos patienter, som har anvendt Laxoberal. Bør kun anvendes til børn efter aftale med lægen. Bør ikke anvendes ved akut mave-tarm sygdom med betændelse. Årsagen til obstipation bør undersøges ved dagligt behov for afføringsmidler. Overdreven langvarig anvendelse kan medføre forstyrrelser i væske- og elektrolytbalancen. Samtidig anvendelse af vanddrivende midler eller kortikosteroider og større doser af Laxoberal kan medføre forstyrrelser i elektrolytbalancen. Dette kan øge følsomheden for digoxin. Graviditet og amning: Bør kun anvendes af gravide i samråd med lægen. Laxoberal kan anvendes af ammende kvinder. Bivirkninger: Meget almindelige: Diarré. Almindelige: Mavesmerter, ubehag i maven og mavekramper. Ikke almindelig: Svimmelhed, Opkastning og kvalme. Allergiske reaktioner, hudreaktioner, hududslæt, hævelse i hud og slimhinder og besvimelse kan forekomme. Pakninger: Laxoberal orale dråber, opløsning 7,5 mg/ml: 30 ml. Laxoberal kapsler, bløde, 2,5 mg: 50 stk. Ingen fast pris. Bemærk: Indlægssedlen bør læses grundigt før brug. Eventuelle spørgsmål kan rettes til Sanofi, telefon 4516 7000, Medicinsk Information. Magnesia DAK filmovertrukne tabletter 500 mg (magnesiumoxid). Anvendelse: Forstoppelse, hvor livsstilsændringer ikke kan ændre denne tilstand. Katar i spiserøret. For megen mavesyre (symptomer som halsbrand, sure opstød og svien i maven). Dosering: Voksne: Forstoppelse: 2 – 3 tabletter efter behov. For megen mavesyre og katar i spiserøret: 1 - 2 tabletter efter behov. Må ikke anvendes: Ved nedsat nyrefunktion, overfølsomhed overfor magnesiumhydroxid, magnesiumoxid eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Langvarig brug kan ændre kroppens indhold af kalk og fosfat. Tal med lægen ved behandling med: D-vitamin (calcitriol), antibiotika (ciprofloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin, norfloxacin og ofloxacin, tetracyklin), medicin mod malaria (chloroquin), medicin, der nedsætter immunforsvaret (mycophenolatmofetil), medicin (estramustin) mod kræft i blærehalskirtlen (prostata), antabus (disulfiram), enterotabletter, smertestillende og blodfortyndende medicin (acetylsalicylsyre), hjertemedicin (digoxin, sotalol, flecainid), medicin til behandling af mani (lithium), allergimedicin (pseudoephedrin), smertestillende medicin (diflunisal), medicin mod svampeinfektion (itraconazol, ketoconazol), medicin mod gigt (penicillamin), medicin mod urinsur gigt (allopurinol), medicin til behandling af osteoporose (alendronat, etidronat) og jern. Tegn på overdosering: Kvalme, opkastning, ansigtsrødmen, påvirkning af centralnervesystemet og åndedrætsorganerne, muskelsvaghed, nedsatte reflekser og lammelse, for lavt blodtryk, langsom puls og hjertestop. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Hovedpine. Diarré, luftafgang fra tarmen, mavesmerter, utilpashed, kvalme, opkastning. Ikke almindelige: Magnesiumforgiftning (sløvhed, muskellammelse eller hjertesvigt) hos personer med nedsat nyrefunktion. Pakninger: 40, 100 og 250 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Oktober 2016 Canesten ®, clotrimazol Creme 20 gram. 1 g creme indeholder 10 mg clotrimazol. Virkning og anvendelse: Hudinfektioner og vulvitis forårsaget af clotrimazolfølsomme mikroorganismer som dermatofytter, gærsvampe (såsom Candida albicans), skimmelsvampe og pityriasis versicolor. Canesten kan bruges mod hudinfektion, på de ydre kønsorganer samt på huden, der skyldes mikroorganismer, som Canesten virker på. Dosering (voksne og børn over 12 år): Cremen appliceres i et tyndt lag på det inficerede område 2 3 gange dagligt. ½ cm creme er nok til at behandle et område på størrelse med en hånd. Vulvitis og balanitis: Ved symptomer på huden omkring skedeåbningen appliceres cremen 2-3 gange dagligt på det inficerede område og der fortsættes i 1-2 uger. Seksualpartner bør kun behandles, hvis der er symptomer (f.eks. kløe og rødme), og efter samråd med lægen. Dermatomycoser og erytrasma: Ved symptomer på huden appliceres 2-3 gange dagligt og der fortsættes i 3-4 uger. Ved behandling af fodsvamp er det vigtigt at vaske fødderne og tørre omhyggeligt mellem tæerne, før Canesten-cremen appliceres. Hvis der ikke er nogen bedring efter 4 ugers behandling skal patienten henvende hos sin læge. Pityriasis versicolor: Ved symptomer på huden appliceres 2-3 gange dagligt og der fortsættes i 1-3 uger. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Canesten må ikke anvendes til børn under 12 år. Børn mellem 12-15 år skal tilses af en læge før anvendelsen af Canesten for at udelukke andre årsager til symptomerne. Kontakt læge hvis du ikke får det bedre, eller får det værre, i løbet af 7 dages behandling af vaginale infektioner og efter 4 uger ved behandling af hudinfektioner. Hvis patienten har tegn på underlivsbetændelse med feber (temperatur på over 38°C), smerter i den nedre del af bughulen, rygsmerter, ildelugtende udflod, kvalme, vaginalblødning, og/eller samtidige smerter i skulderen, skal patienten kontakte lægen. Ved behandling af vaginale infektioner hos unge kvinder og postmenopausale kvinder bør sygdomme som f.eks. chlamydia infektion og cancer udelukkes, inden behandlingen påbegyndes. Bør ikke anvendes til behandling af svampeinfektioner i hårbund, skæg og negle, da disse typer af svampeinfektioner oftest kræver systemisk behandling. Canesten creme kan, når den påføres området omkring kønsorganerne, påvirke effekten og sikkerheden af kondom eller pessar. Kontraindikationer: Ved overfølsomhed over for clotrimazol eller et af de øvrige indholdsstoffer. Interaktion med andre lægemidler: Ingen kendte. Graviditet: Af sikkerhedsmæssige årsager anbefales det ikke at anvende Canesten i det første trimester af graviditeten. Det anbefales generelt at spørge din læge eller dit apotek til råds, hvis du er gravid og tager medicin. Amning: Canesten bør generelt ikke anvendes under amning. Bivirkninger: Ikke almindelige: Pruritus, udslæt, stikkende/ brændende fornemmelse, irritation, ubehag/smerte. Sjældne: Allergiske reaktioner. Hyppighed ikke kendt: Afskalning, blærer, ødem, erytem. Opbevares utilgængeligt for børn. Undgå kontakt med øjnene. Må ikke synkes. Indeholder cetostearylalkohol, som kan give lokale hudreaktioner (fx kontaktdermatitis). Pakninger: Creme 1% 20 g. Pris: Ikke fast pris. Udleveringsstatus: HF. Indehaver af markedsføringstilladelse: Bayer A/S, Arne Jacobsens Allé 13. 6, 2300 København S, Tlf.: 45235000. Produktresuméet er forkortet i forhold til det af Lægemiddelstyrelsens godkendte produktresume af 29. maj 2015. Læs oplysningerne i indlægssedlen eller på emballagen omhyggeligt før anvendelse. Nizoral creme 20 mg/g (Ketoconazol) Anvendelse: Til behandling svamp i huden og skæleksem (seboroisk dermantitis). Dosering: Smør det angrebne hudområde 2 gange daglig. Fortsæt behandlingen i nogle dage efter symptomerne er forsvundet. Hvis du har en hudsygdom der giver uregelmæssige brune eller hvide pletter på huden (pityriasis versicolor), skal du smøre det angrebne hudområde 1 gang daglig i 5 dage. Læs vejledningen i indlægssedlen før brug. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes til patienter med kendt allergi over for indholdsstofferne. Må ikke bruges til behandling af svampeinfektioner i hårbund, skæg samt negle uden lægens anvisning. Undgå kontakt med øjnene. Må ikke anvendes til børn under 18 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes til gravide og ammende uden lægens anvisning. Bivirkninger: Brændende fornemmelse i huden, rødme, kløe, overfølsomhed, blæredannelse i huden, kontakteksem, udslæt, afskalning, fedtet hud, reaktioner på påføringsstedet i form af blødning, ubehag, tørhed, betændelse, irritation og ”sovende” fornemmelse, nældefebr. Pakninger: 30 g creme. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger på www.indlaegsseddel.dk. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info@its.jnj.com. Februar 2017.

  |  53


ellaOne ® 30 mg tablet (ulipristalacetat). Anvendelse: Nødprævention beregnet til at forebygge graviditet efter ubeskyttet samleje, eller hvis din præventionsmetode har svigtet. ellaOne er egnet til alle kvinder i den fødedygtige alder (herunder teenagere) og kan tages når som helst i menstruationscyklus. Dosering: 1 tablet hurtigst muligt og ikke senere end 5 dage (120 timer) efter ubeskyttet sex eller svigtende prævention. Hvis du kaster op indenfor 3 timer efter du har taget tabletten, skal du tage en ny tablet hurtigst muligt. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed for ulipristalacetat eller et af de øvrige indholdsstoffer. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: ellaOne må ikke bruges som almindelig prævention og beskytter ikke mod seksuelt overførte infektioner. Nødprævention er ikke effektivt i alle tilfælde. ellaOne kan midlertidigt gøre almindelige hormonbaserede præventionstyper (såsom p-piller) mindre effektive. Hvis du bruger hormonbaseret prævention, skal du fortætte med dette efter at have taget ellaOne, men bruge kondom, hver gang du har sex, frem til næste menstruation. Må ikke bruges sammen med en anden nødpræventionspille, som indeholder levonorgestrel. Der foreligger nogen dokumentation for, at ellaOne kan være mindre effektivt ved stigende legemsvægt eller body mass index (BMI), men disse data er utilstrækkelige og ellaOne anbefales fortsat til alle kvinder uanset vægt eller BMI. Før du tager ellaOne: Kontakt apotekspersonalet, lægen eller sundhedspersonalet, ved forsinket menstruation, symptomer på graviditet (ømme bryster, morgenkvalme), ved svær astma eller alvorlig leversygdom. Tal med lægen eller apotekspersonalet, hvis du tager/har taget (inden for de seneste 4 uger): Medicin til behandling af epilepsi, tuberkulose, hiv, svampeinfektioner, naturlægemidler, der indeholder perikon (Hypericum perforatum). Efter du har taget ellaOne: Kontakt lægen, hvis du bliver gravid. Indeholder laktose: Bør ikke anvendes, hvis du ikke tåler visse sukkerarter. Graviditet: Bør ikke anvendes. ellaOne afbryder ikke en graviditet, hvis du allerede er gravid. Amning: Du må ikke amme i en uge efter at have taget ellaOne. Frugtbarhed: ellaOne påvirker ikke din frugtbarhed fremover. Hvis du har ubeskyttet sex, efter at du har taget ellaOne, vil det ikke forhindre graviditet. Brug kondom frem til menstruation. Trafikfarlighed: Hvis du bliver svimmel, døsig, får sløret syn og/eller manglende koncentration efter at have taget ellaOne, må du ikke køre bil eller betjene maskiner. Bivirkninger: Almindelige: Kvalme, mavesmerter eller ubehag, opkastning. Smertefuld menstruation, smerter i bækkenet, ømhed i brystet. Hovedpine, svimmelhed, humørsvingninger. Muskelsmerter, rygsmerter, træthed. Ikke almindelige: Diarré, halsbrand, luft i maven, tør mund. Usædvanlig eller uregelmæssig, kraftig/længerevarende menstruation, præmenstruelt syndrom, vaginal irritation eller udflåd, nedsat eller øget sexlyst. Hedeture. Appetitændringer, følelsesmæssig forstyrrelse, angst, ophidselse, søvnbesvær, søvnighed, migræne, synsforstyrrelser. Influenza. Akne, hudlæsioner, kløe. Feber, kulderystelser, alment ubehag. Sjældne: Smerter eller kløe i kønsorganerne, smerter under samleje, brist af cyste på æggestokkene, usædvanligt svag menstruation. Manglende koncentration, svimmelhed, rysten, desorientering, besvimelse. Usædvanlig fornemmelse i øjet, rødt øje, lysfølsomhed. Tør hals, smagsforstyrrelser. Kløende udslæt, tørst. Pakning: 1 stk. Se dagsaktuelle priser på www.medicinpriser.dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. A/S Anjo, Poppelgaardvej 17, 2860 Søborg. Tlf. 38191889, e-mail: anjo@anjo.dk NorLevo ® 1,5 mg tabletter (levonorgestrel). Anvendelse: Nødpræventionsmiddel til nødsituationer for at undgå uønsket graviditet efter ubeskyttet samleje eller svigt af anden prævention. Dosering: 1 tablet hurtigst muligt, helst inden for 12 timer og ikke senere end 72 timer efter ubeskyttet samleje eller uheld med anden prævention. Hvis du tager/har taget (indenfor de seneste 4 uger) et af de lægemidler, der kan forhindre, at NorLevo virker korrekt, bør du muligvis anvende en anden type (ikke-hormonel) nødprævention (kobberspiral). Hvis dette ikke er muligt, eller hvis du ikke omgående kan tage til lægen, kan du tage en dobbeltdosis af NorLevo (dvs. 2 tabletter på samme tid). Hvis du kaster op inden 3 timer efter indtagelse af tabletten, bør du tage en ny tablet med det samme. Efter anvendelse af nødprævention anbefales det at anvende f.eks. kondom, sæddræbende creme eller pessar indtil starten af næste menstruationsperiode. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor levonorgestrel eller et af de andre indholdsstoffer. Advarsler og forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes: ved risiko for eller ved tidligere graviditet udenfor livmoderen (ektopisk graviditet), tidligere infektion i æggeledere (salpingitis), hvis du eller nogen i din familie er i risikogruppen for at danne blodpropper (trombose), ved fordøjelsessygdom, der påvirker føde- eller medicinoptagelse, svært nedsat leverfunktion eller alvorlig kronisk lidelse i fordøjelsesapparatet (f.eks. Morbus Crohn). Nødprævention må kun anvendes lejlighedsvis, må aldrig erstatte andre præventionsmidler, forhindrer ikke altid graviditet, beskytter ikke mod seksuelt overførte infektioner, kan føre til hormonel overbelastning og forstyrrelser i cyklus og kan IKKE afbryde en allerede indtrådt graviditet. Ved mistanke om graviditet, skal der laves engraviditetstest. Frugtbarhed vender sandsynligvis hurtigt tilbage efter behandling med NorLevo og brug af regelmæssig prævention bør fortsættes eller opstartes, så hurtigt som muligt. NorLevo bør kun anvendes én gang inden for hver menstruationscyklus. Du kan føle dig dårlig og evt. kaste op eller begynde at bløde, hvis du har taget for mange NorLevo. Du bør søge læge i sådanne tilfælde. Brug ikke NorLevo før den første menstruation (menarchen). Tal med lægen eller apotekspersonalet, hvis du tager/har taget (inden for de seneste 4 uger): Medicin, der indeholder phenytoin, barbiturater (f.eks primidon), carbamazepin, rifabutin, rifampicin, griseofulvin, ritonavir, ciclosporin samt naturmedicin indeholdende prikbladet perikum. NorLevo må ikke bruges sammen med lægemidler, der indeholder ulipristalacetat. Indeholder laktose: Bør ikke anvendes, hvis du ikke tåler visse sukkerarter. Trafikfarlighed: Hvis du oplever træthed og svimmelhed efter at have taget NorLevo, bør du ikke køre bil eller betjene maskiner. Graviditet: Du bør ikke tage NorLevo, hvis du er gravid. NorLevo kan ikke afbryde en eksisterende graviditet. Der er ikke risiko for fosterskader, hvis normal dosering er fulgt, men du bør kontakte lægen, hvis du er blevet gravid efter at have taget NorLevo. Amning: NorLevo kan anvendes. Det anbefales at amme umiddelbart før tabletten tages samt at undgå at amme i mindst 8 timer efter indtagelsen. Bivirkninger: Meget almindelige: Svimmelhed, hovedpine, kvalme, mavesmerter, brystspænding, forsinkelse af menstruation, kraftig menstruation, blødning og smerter i livmoderen, træthed. Almindelige: Opkastning, diarré, smertefuld menstruation. Hyppighed ikke kendt: Blodpropper. Allergiske reaktioner som opsvulmet hals og ansigt, samt hududslæt. Pakning: 1 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. April 2017 Nizoral shampoo 10 mg/g (Ketoconazol) Anvendelse: Til behandling og forebyggelse af skæl i hovedbunden som skyldes svamp (pityriasis capitis). Dosering: Behandling: 2 gange ugentlig i 2-4 uger. Forebyggelse: 1 gang hver eller hver anden uge. De angrebne områder vaskes med shampooen, som skylles af efter 3-5 minutter. Læs vejledningen i indlægssedlen før brug. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes til patienter med kendt allergi over for indholdsstofferne. Undgå kontakt med øjnene. Hvis der kommer shampoo i øjnene, skylles der med koldt vand. Må ikke anvendes til børn under 15 år uden lægens anvisning. Må kun anvendes af gravide og ammende efter aftale med lægen. Bivirkninger: Ændring i hårstruktur, øjenbetændelse, øjenirritation, akne, misfarvning af håret, brændende fornemmelse i huden, hudafskalning, reaktioner på påføringsstedet (hårtab, tørhed, forstærket følesans, betændelse i hårsække, irritation, udslæt, ømhed), udslæt (nældefeber) og hævelser, overfølsomhed, kontakteksem, udslæt. Pakninger: 60 ml shampoo. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger på www.indlaegsseddel.dk. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info@its.jnj.com. Februar 2017 Finigen 10 mg/g creme (terbinafinhydrochlorid). Anvendelsesområde: Hudinfektioner, såsom fodsvamp, ringorm og en type svampeinfektion med hvidlige til brune pletter på huden oftest på ryg, bryst samt arme (pityriasis versicolor). Dosering: Rens og tør de inficerede områder før cremen påsmøres. Hele det inficerede område skal dækkes af cremen. Voksne og børn over 12 år: Påsmøres 1 til 2 gange dagligt i 1 uge afhængig af typen af infektion. Symptomerne vil ofte forsvinde i løbet af få dage. Behandlingen bør være regelmæssig og ikke afbrydes for tidligt. Børn under 12 år: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed over for terbinafin eller andre indholdsstoffer. Cremen indeholder visse stoffer, som kan give hududslæt. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes til behandling af svampeinfektioner i hårbund, skæg samt negle uden lægens anvisning. Skyl med rigelig mængder vand ved kontakt med øjnene. Graviditet: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Amning: Må ikke anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Afskalning af hud, kløe på applikationsstedet. Ikke almindelige: Hudlæsioner, skorpedannelse, hudlidelser, misfarvning af huden, rødmen af huden, brændende fornemmelser i huden. Smerte. Smerte og/ eller irritation på applikationsstedet. Sjældne: Irritation af øjnene, tør hud, kontakteksem, hududslæt, forværret tilstand af hudinfektionen. Ikke kendt: Allergi overfor indholdsstofferne. Kontakt lægen. Udslæt. Holdbarhed: 6 måneder efter åbning. Læs informationen i pakningen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Tilskud: Klausuleret tilskud til pensionister eller til bestemte sygdomme. Pakninger: Finigen 10 mg/g creme: 7,5g, 15g og 30g. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, Tlf.: 6395 2700. Finail (amorolfin), neglelak, medicinsk, 5 % (50 mg/g). Læs informationen i pakningen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Indikation: Negle-infektioner forårsaget at svampe som er følsomme overfor amorolfin. Dosering og indgivelsesmåde: Påsmøres de angrebne negle en gang ugentlig. Må ikke bruges ved: Overfølsomhed overfor amorolfin eller nogle af hjælpestofferne. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Undgå kontakt mellem neglelak og øjne, ører og slimhinder. Neglefile som er brugt på angrebne negle må ikke bruges til raske negle. Interaktioner: Ingen kendte interaktioner. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Sjældne bivirkninger: Ændringer af neglen, misfarvning af neglen, skøre negle. Meget sjældne bivirkninger: Brændende følelse på huden, kontakteksem. Pakningsstørrelser: Glasflasker a 2,5 ml, 3 ml, 5 ml. Ikke alle pakningsstørrelser markedsføres nødvendigvis. Tilskud: Klausuleret tilskud til pensionister eller til bestemte sygdomme. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, DK-5260 Odense S. Udleveringsgruppe: HF. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.laegemiddelstyrelsen.dk Lamisil Once (terbinafin), kutan opløsning 10 mg/g. Anvendelse: Behandling af fodsvamp. Dosering: Voksne over 18 år: Påsmøres kun én gang på begge fødder, også selvom læsioner kun er synlige på den ene fod. Forsigtighedsregler: Indeholder alkohol; bør anvendes med forsigtighed, hvor alkohol kan forårsage irritation. Må ikke bruges i nærheden af åben ild. Kun til udvortes brug. Kan irritere øjnene. Må ikke anvendes i ansigtet. Bivirkninger: Milde og forbigående reaktioner på det behandlede hudområde så som tør hud, hudirritation og brænden. I meget sjældne tilfælde ses allergiske reaktioner. Graviditet og amning: Må kun anvendes under graviditet på lægens anbefaling. Må ikke bruges under amning. Pakninger: Lamisil Once 10 mg/g, 4 g: Ingen vejledende mindstepris. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakken. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2018 GSK or licensor. Galieve Cool Mint, oral suspension (natriumalginat, natriumhydrogencarbonat og calciumcarbonat) Indikationer: Lægemiddel til behandling af symptomer på gastro-oesophageal reflux såsom sure opstød, halsbrand og fordøjelsesbesvær (relateret til refluks), for eksempel efter et måltid, under graviditet eller hos patienter med symptomer relateret til refluksøsofagitis. Dosering: Oral administration. Voksne og børn over 12 år: 10-20 ml efter et måltid og ved sengetid (op til fire gange dagligt). Børn under 12 år: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Forsigtighedsregler: Kan anvendes under graviditet og amning. Hvis symptomerne ikke bliver bedre indenfor syv dage, bør læge kontaktes. Indeholder natrium, og calcium. Hvis du er på natrium- eller calciumfattig diæt, skal du tage hensyn hertil. Indeholder methylparahydroxybenzoat (E218) og propylparahydroxybenzoat (E216), som kan give allergiske reaktioner (kan optræde efter behandlingen). Der bør gå 2 timer mellem indtagelse af Galieve og andre lægemidler. Bivirkninger: Meget sjældent (≤ 1/10.000) kan patienter udvikle allergiske reaktioner såsom nældefeber, astmalignende anfald eller pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (anafylaktisk reaktion). Pakningsstørrelser: 150 og 300 ml. Læs omhyggeligt vejledningen på pakken og indlægssedlen. Læs mere på www.galieve.dk. Reckitt Benckiser Healthcare (Scandinavia) A/S, Tlf. 44 44 97 01, www.rbhealthcare.dk

54  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2018


Gaviscon ®. Indikationer: Refluksofagit. Hiatus hernie. Dosering: Tyggetabletter: Voksne: 1-3 tyggetabletter tygges grundigt efter behov ca ½ time efter et måltid samt lige før sengetid eller efter lægens anvisning. Tyggetabletten må ikke synkes hel, da effekten herved udebliver. Kan eventuelt skylles ned med en lille smule vand efter behov. Oral suspension: Voksne og børn over 2 år: 10-20 ml oral suspension indtages efter behov ½ time efter måltid og umiddelbart før sengetid eller efter lægens anvisning. Børn under ½ år: 1-2 ml / kg/legemsvægt/ pr. døgn fordelt på flere doser, om muligt efter måltidet. Børn ½-2 år: 5-10 ml pr. døgn fordelt på flere doser, om muligt efter måltidet. Suspensionen omrystes umiddelbart inden brug. Suspensionen kan tages med en lille smule vand efter behov. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for de aktive stoffer eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Bivirkninger: Meget sjælden: Udslæt, kløe og ødem. Aluminium akkumulation og toxicitet er blevet beskrevet hos patienter med nedsat nyrefunktion. Forsigtighedsregler: Behandlingstiden ved refluksesofagit bør begrænses til 8 uger. Bør anvendes med forsigtighed ved stærkt nedsat nyrefunktion. Gives med forsigtighed og i så lav dosering som muligt til nyfødte og småbørn. Pakninger: Tyggetabletter 20 stk, 120 stk. Oral suspension 500 ml. Udleverering: HF. Dansk repræsentant: Nordic Drugs Danmark, Gl. Kongevej 135 B, mezz., tv. 1850 Frederiksberg C. Registreringsindehaver: Nordic Drugs AB, Box 300 35, SE-200 61 Limhamn, Sverige. Produktinformationen er forkortet i forhold til det godkendte produktresumé, som kan rekvireres hos Nordic Drugs Danmark, Gl. Kongevej 135 B, mezz., tv.,1850 Frederiksberg C. Tlf.: 70 20 08 40. Omeprazol Sandoz ®, hårde enterokapsler, 20 mg 14 stk. Omeprazol Sandoz® indeholder det aktive stof omeprazol. Det tilhører en gruppe lægemidler, som kaldes protonpumpehæmmere. De virker ved at nedsætte produktionen af mavesyre. Anvendelse: Omeprazol Sandoz® bruges til kortvarig behandling af reflukssymptomer (f.eks. halsbrand og sure opstød) hos voksne. Refluks er tilbageløb af syre fra maven til spiserøret, som kan blive betændt og smertefuldt. Det kan give symptomer som en smertefuld, brændende fornemmelse i brystet og op i halsen (halsbrand) og en sur smag i munden (sure opstød). Dosering og indgivelsesmåde: Voksne: Den anbefalede dosis er 20 mg en gang dagligt i 14 dage. Det kan være nødvendigt at tage enterokapslerne 2-3 dage i træk for at lindre symp- tomerne. Når symptomerne på halsbrand er lindret – oftest inden for 7 dage – skal behandlingen stoppes.Kontakt lægen, hvis du får det værre, eller hvis du ikke får det bedre i løbet af 14 dage. Administration: Det anbefales at tage Omeprazol Sandoz® kapsler om morgenen, helst uden mad. Synkes hele med et halvt glas vand. Kapslerne må ikke tygges eller knuses. Ved synkebesvær: Åbn kapslen og synk indholdet med et halvt glas vand eller bland indholdet i en let syrlig væske, f.eks. yoghurt, frugtjuice eller æblemos. Blandingen skal tages omgående (eller inden for 30 minutter) og altid omrøres, lige før den drikkes, og skylles ned med et halvt glas vand. Alternativt kan der suttes på kapslen og de små entero-coatede kugler synkes med et halvt glas vand. De entero-coatede små kugler må ikke tygges. Kontraindikationer: Omeprazsol Sandoz® må ikke anvendes ved overfølsomhed over for omeprazol eller et eller flere af hjælpestofferne, ved overfølsomhed overfor lægemidler, der indeholder andre protonpumpehæmmere (f.eks. pantoprazol, lansoprazol, rabeprazol, esomeprazol), ved samtidig behandling med lægemidler, der indeholder nelfavir (til behandling af HIV). Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Anvend ikke Omeprazol Sandoz® i mere end 14 dage uden at tale med en læge. Omeprazol må ikke tages som et forebyggende lægemiddel. Omeprazol Sandoz® kan maskere symptomer på andre sygdomme. Kontakt derfor straks lægen, hvis du oplever nogle af disse symptomer: Uventet vægttab, synkebesvær, mavesmerter eller fordøjelsesbesvær, kaster mad eller blod op, har blod i afførringen, svær eller vedvarende diarré, hvis du tidligere har haft mavesår eller er blevet opereret i maven eller tarmen, har haft fordøjelsesbesvær eller halsbrand i 4 uger eller mere, har gulsot eller en alvorlig leversygdom, er over 55 år og får nye symptomer eller har symptomer, der for nyligt har ændret sig eller hvis du nogensinde har fået hudreaktioner efter at have taget et lægemiddel af samme slags som Omeprazol Sandoz®, der nedsætter syreindholdet i maven. Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion: Fortæl altid lægen eller apotekspersonalet, hvis du bruger anden medicin eller har gjort det for nylig. Det skyldes, at Omeprazol Sandoz® kan påvirke virkningen af anden medicin, og anden medicin kan påvirke virkningen af Omeprazol Sandoz®. Tag ikke Omeprazol Sandoz®, hvis du tager medicin, der indeholder nelfinavir (bruges til behandling af HIV). Du skal især fortælle din læge eller på apoteket, hvis du tager clopidogrel (for at forebygge blodpropper). Graviditet og amning: Hvis du er gravid eller ammer, har mistanke om, at du er gravid, eller planlægger at blive gravid, skal du spørge din læge eller apotekspersonalet til råds, før du bruger dette lægemiddel. Din læge vil tage stilling til, om du kan tage Omeprazol Sandoz® i denne periode. Bivirkninger: De almindeligst forekommende bivirkninger (ses hos 1-10 % af patienterne) er hovedpine, mavesmerte, forstoppelse, diarré, luft i maven og kvalme/opkastning. Udlevering: Håndkøbslægemiddel. Kan købes på apoteket uden recept. Tilskud: Klausuleret tilskud til håndkøbsmedicin. Pakninger: Omprazol Sandoz®, hårde enterokapsler, 20 mg 14 stk. Pris: Se www.medicinpriser.dk for de dagsaktuelle priser eller spørg på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt før brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresumé dateret 6. marts 2017. Produktresuméet kan vederlagsfrit rekvireres hos: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, Tlf. 63 95 10 00 Kuracid ® filmovertrukne tabletter 150 mg og 300 mg Kuracid® indeholder det aktive stof ranitidin, der nedsætter produktionen og surhedsgraden af mavesyren i op til 12 timer (ved 150 mg) Anvendelsesområde: Sure opstød, svien, halsbrand eller betændelse i den nederste del af spiserøret, som skyldes tilbageløb af mavesyre til spiserøret. Dosering: Voksne, børn og unge fra 12 år: 150 mg 2 gange daglig eller 300 mg ved sengetid i 4-8 uger. Børn 3-11 år (over 30 kg): Må kun anvendes efter lægens anvisning til børn under 12 år. Dosis afhænger af barnets vægt. Kuracid® anbefales ikke til børn under 3 år eller med en vægt under 30 kg. Forebyggende behandling: 150 mg 2 gange daglig. Kontraindikationer: Overfølsomhed overfor ranitidin eller et af de øvrige hjælpestoffer. Bivirkninger: Dette lægemiddel kan som al anden medicin give bivirkninger, men ikke alle får bivirkninger, se indlægssedlen. Særlige advarsler: Anvendes med forsigtighed til ældre samt personer med nedsat nyre- og/eller leverfunktion. Indeholder lactose - kontakt lægen før du tager Kuracid® hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Graviditet og amning: Graviditet: Må kun anvendes efter aftale med lægen. Amning: Det virksomme stof, ranitidin, udskilles i modermælk. Bør ikke anvendes i ammeperioden uden aftale med lægen. Udlevering: Kuracid® kan købes på apoteket uden recept. Pakninger: 150 mg 60 stk., 300 mg 30 stk. Priser: Ikke fast pris. Spørg efter de dagsaktuelle priser på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt inden brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresumé dateret 6. maj 2015. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos markedsføringstilladelsesindehaver: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, tlf.: 63 95 10 00, www.sandoz.dk Balancid ® Novum tyggetabletter Indeholder calciumcarbonat og magnesiumhydroxid. Anvendelse: Balancid Novum bruges mod for meget mavesyre og sure opstød. Dosering: 1-2 tyggetabletter tygges omhyggeligt ved behov eller efter lægens ordination. Bemærk: Må ikke anvendes til børn under 15 år uden aftale med lægen. Særlige advarsler: Må ikke anvendes uden ordination fra lægen ved nedsat nyrefunktion. Længere tids brug kan forstyrre kalk- og fosfatbalancen. Indeholder sorbitol. Brug af anden medicin: Balancid Novum kan påvirke optagelsen og effekten af andre lægemidler. Spørg lægen eller på apoteket hvis du bruger andre lægemidler. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse eller diarré. Sjælden: Tillukket tarmkanal ved brug af meget høje doser. Alvorlige bivirkninger kan forekomme hos personer med nedsat nyrefunktion. Pakninger: 30 stk. , 60 stk., 100 stk. Priser: Ikke fast pris. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk Alminox DAK 100 mg/500 mg tyggetabletter (Magnesiumoxid og aluminiumaminoacetat). Anvendelse: For megen mavesyre. Halsbrand. Svien i spiserøret. Sure opstød. Svien og smerter i den øverste del af maven. Mavesår. Sår på tolvfingertarmen. Dosering: Voksne: For megen mavesyre, halsbrand, sure opstød og svien: 1-3 tyggetabletter efter behov. Mavesår, sår på tolvfingertarmen og katar i spiserøret: 3-5 tyggetabletter 1 og 3 timer efter hovedmåltider samt ved sengetid. Børn under 15 år: Kun efter lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor aluminiumaminoacetat, magnesiumoxid, eller et hjælpestof. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Tal med lægen ved: Mavesår, nedsat nyrefunktion, dialysebehandling, samtidig behandling med smertestillende lægemidler eller gigtmidler. Må ikke tages sammen med: Antibiotika (ciprofloxacin, norfloxacin, ofloxacin, tetracyklin), medicin mod kræft i blærehalskirtlen (estramustin), svampemiddel (ketoconazol), enterotabletter. Bør ikke tages samtidig med frugtjuice eller andre syreholdige drikke. Der bør gå mindst 2 timer mellem indtagelse af Alminox og D-vitamin (calcitriol), medicin mod øget kalkindhold i blodet eller knogleskørhed (clodronat), smertestillende medicin (diflunisal, gabapentin), hjertemedicin (digoxin, sotalol), antabus (disulfiram), blodtryksnedsættende medicin (fosinopril), medicin mod epilepsi (gabapentin), medicin mod tuberkoluse (isoniazid), jern, antibiotika (levofloxacin og grepafloxacin), medicin, der nedsætter immunforsvaret (mycophenolatmofetil), gigtmedicin (penicillamin), mavesårsmedicin (ranitidin), medicin for stofskiftet (thyreoideahormoner). Der bør gå mindst 4 timer mellem indtagelse af Alminox og trovafloxacin (antibiotikum). Langvarig brug kan ændre kroppens indhold af kalk og fosfor. Overdosering: Symptomer: Vejtrækningsbesvær, kvalme, opkastning, ansigtsrødmen, kramper, muskelsammentrækninger, forvirring, koma, for lavt blodtryk, langsom puls, uregelmæssig hjerterytme. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Forstoppelse eller diarré.Ikke almindelige: Magnesiumforgiftning (sløvhed, muskellammelse eller hjertesvgt) hos personer med nedsat nyrefunktion. Sjældne: Demens, ændring i personlighed, kramper, muskelsammentrækninger, forvirring og koma hos personer med nedsat nyrefunktion. Pakninger: 30, 100 og 200 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda. dk, email: info@takeda.dk. December 2016 Zymelin ® ukonserveret næsespray og Zymelin ® menthol ukonserveret næsespray (xylometazolinhydrochlorid). Anvendelse: Forkølelse med tilstoppet næse eller ved bihulebetændelse. Mindsker hævelse af næseslimhinden og giver luft i næsen. Dosering: Zymelin® ukonserveret næsespray 1 mg/ml og Zymelin® menthol ukonserveret næsespray 1 mg/ml: Voksne og børn over 10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange daglig i højst 10 dage. Bør ikke anvendes til børn under 10 år uden lægens anvisning. Zymelin ® ukonserveret næsespray 0,5 mg/ml: Børn 2-10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange daglig i højst 10 dage. Bør ikke anvendes til børn under 2 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor xylometazolin eller et af de øvrige indholdsstoffer, ved grøn stær med snæver kammervinkel, eller hvis man har fået fjernet hypofysen eller er blevet opereret i hjernen gennem næse eller mund. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke anvendes til børn under 2 år, da de kan få alvorlige bivirkninger - selv ved lave doser. Bør ikke anvendes i mere end 10 dage. Hyppig og langvarig brug kan medføre hævelse af næseslimhinden og øget sekretion fra næsen. Skal anvendes med forsigtighed af personer, der har oplevet søvnforstyrrelser, svimmelhed, rysten, forstyrrelse i hjerterytmen eller forhøjet blodtryk ved andre lægemidler. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved forhøjet stofskifte (hyperthyroidisme), sukkersyge, forhøjet blodtryk, alvorlige hjerte-karsygdomme, vandladningsbesvær på grund af forstørret blærehalskirtel (prostata), ved behandling med MAO-hæmmere og andre lægemidler, der kan forhøje blodtrykket samt ved svulst i binyrerne (fæokromocytom). Samtidig behandling med medicin mod depression eller Parkinsons sygdom (tricykliske/tetracykliske antidepressiva eller MAO-hæmmere) kan forstærke bivirkninger ved brug af Zymelin®. Tegn på overdosering: Markant fald i kropstemperatur, svedudbrud, døsighed, hovedpine, hurtig og uregelmæssig puls, forhøjet blodtryk og evt. koma, især hos børn. Disse tilstande kan også opstå ved at tage medicinen forkert, f.eks. ved at indtage dråberne gennem munden. Graviditet: Bør ikke anvendes. Amning: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brændende fornemmelse i næsen samt øget sekret fra næsen. Ikke almindelige: Tilstoppet næse. Sjældne: Ubehag i mave-tarmkanalen. Meget sjældne: Alvorlige allergiske reaktioner: Hududslæt, åndedrætsbesvær, hurtig/uregelmæssig puls eller hævelse af ansigt og hals. Pakninger: Næsespray 1 mg/ml 10 ml og 2 x 10 ml. Næsespray med menthol 1 mg/ml 10 ml. Næsespray 0,5 mg/ml 10 ml. Læs indlægssedlerne i pakningerne omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk

  |  55


Granon ® (acetylcystein) brusetabletter 200 mg og 600 mg. Anvendelse: 200 mg: Bruges til at løsne slim og gøre det lettere at hoste det op i tilfælde af luftvejssygdomme med sejt slim hos børn over 6 år, unge og voksne. 600 mg: Bruges til at løsne slim og gøre det lettere at hoste det op i tilfælde af luftvejssygdomme med sejt slim hos voksne. Dosering: 200 mg: Voksne: 1 tablet (200 mg) opløst i vand (½-1 glas) 2-3 gange dagligt. Børn over 6 år: 1 tablet (200 mg) opløst i vand 2 gange dagligt. Bør ikke anvendes til børn under 6 år. 600 mg: Voksne: ½ tablet (300 mg) to gange dagligt eller 1 tablet (600 mg) én gang dagligt, opløst i vand (½-1 glas). Børn og unge: Må ikke anvendes til børn under 2 år og bør ikke anvendes til børn og unge. Må ikke anvendes: Hvis du er allergisk overfor acetylcystein eller et af de øvrige indholdsstoffer i Granon®. Hvis du for nylig har hostet blod op. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt lægen før du tager Granon®: Hvis du har astma eller tidligere har haft sammentrækninger i luftvejene (bronkospasmer), hvis du har eller har haft mavesår, eller hvis du er særlig følsom over for histamin. Granon® kan give alvorlige hudreaktioner. Hvis du får forandringer i hud og slimhinder, skal du kontakte din læge og stoppe behandlingen med Granon®. Fortæl det altid til lægen eller på apoteket, hvis du tager anden medicin eller har gjort det for nylig. Dette gælder også medicin, som ikke er købt på recept, f.eks. naturlægemidler og vitaminer og mineraler. Tal med din læge, hvis du bliver behandlet for en infektion med antibiotika, da Granon® bør tages 1 - 2 timer forskudt af visse typer antibiotika, hvis du tager hostestillende medicin, eller hvis du er i behandling med glyceryltrinitrat. Granon® indeholder sorbitol og lactose. Kontakt lægen før du tager Granon®, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Granon® 200 mg brusetablet indeholder 99 mg natrium. Granon® 600 mg brusetablet indeholder 139 mg natrium. Kontakt lægen, skadestuen eller apoteket hvis du har taget flere Granon® brusetabletter, end der står her, eller flere end lægen har foreskrevet, og du føler dig utilpas. Tag pakningen med. Symptomer på overdosering er kvalme og opkastning. Graviditet og amning: Du bør ikke tage Granon®, hvis du er gravid eller ammer. Tal med lægen. Bivirkninger: Ikke almindelige: Mundbetændelse, mavesmerter, diaré, opkastning, halsbrand og kvalme. Hovedpine, feber. Overfølsomhedsreaktioner (kløe, nældefeber, hududslæt og hævelser, vejrtrækningsbesvær, hurtig puls og lavt blodtryk). Susen for ørerne (tinnitus). Sjældne: Vejrtrækningsbesvær/åndenød. Kontakt straks læge eller skadestue. Ring evt. 112. Kløe. Udslæt, (nældefeber) og hævelser. Kan være alvorligt. Tal med lægen. Hvis der er hævelse af ansigt, læber og tunge, kan det være livsfarligt. Ring 112. Meget sjældne bivirkninger: Pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion/shock). Kan være livsfarligt. Ring 112. Pakninger: 200 mg: 20 brusetabletter. 600 mg: 10 og 20 brusetabletter. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 77 12 99. www.takeda.dk Zoviduo (aciclovir og hydrokortison) 50 mg/g og 10 mg/g creme. Anvendelse: Anvendes til behandling af tidlige tegn og symptomer på tilbagevendende forkølelsessår (herpes labialis) på læberne og i ansigtet, for at reducere udviklingen af forkølelsessår til dannelse af sår. Dosering: Voksne og unge (12 år og derover): Bør påføres det angrebne område 5 gange dagligt i 5 dage. Dette svarer til hver 3. til 4. time i døgnets vågne timer. Behandlingen bør startes umiddelbart efter de første tegn eller symptomer. Hvis såret/sårene stadig er tilstede efter 10 dage, bør lægen kontaktes. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes af personer, som er overfølsomme over for de aktive stoffer, valaciclovir, eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Kun til anvendelse på hud. For at undgå irritation må cremen ikke anvendes på slimhinder (f.eks. i munden, i vagina og i øjnene). Anvend ikke hvis immunsystemet ikke fungerer som det skal (knoglemarvstransplantation, HIV). Anvend ikke med forbindinger såsom plastre eller plastre mod forkølelsessår. Kontakt lægen ved alvorlig tilbagevendende forkølelsessår. Vask hænder før og efter påføring. Cremen indeholder cetostearylalkohol og propylenalkohol, som kan give hudirritation og lokalt hududslæt. Graviditet og amning: Bør ikke anvendes under graviditet eller amning, medmindre lægen mener at potentielle fordele overstiger muligheden for ukendte risici. Bivirkninger: Almindelige: Mild udtørring og afskalning af huden. Ikke almindelige: Forbigående brænden eller prikken efter påføring. Kløe. Øvrige bivirkninger: Se indlægssedlen. Pakninger: Se dagsaktuel pris på www. medicinpriser.dk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakningen. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2018 GSK or licensor. GoTur (cyclizinhydrochlorid) 50 mg tabletter Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Anvendelsesområde: Behandling af transportsyge, dvs. søsyge, køresyge og luftsyge. Dosering: Voksne og børn over 12 år: 50 mg (1 tablet) 1-2 timer før virkningen ønskes, højst 3 gange daglig. Børn 6-12 år: 25 mg (½ tablet) 1-2 timer før virkning ønskes, højst 3 gange daglig. Bør ikke anvendes til børn under 6 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed over for cyclizinhydrochlorid eller indholdsstofferne. Snævervinklet grøn stær. Perioder med vejrtrækningsstop under søvn (søvnapnø). Forsigtighedsregler: Lægemidlets virkning på centralnervesystemet kan indebære en risiko for at fremkalde misbrug. Indeholder lactose. Forsigtighed tilrådes ved bilkørsel og maskinbetjening. Bør anvendes med forsigtighed ved forhøjet tryk i øjet (grøn stær), forsnævring af mavesækkens munding mod tarmen, nedsat bevægelighed af tarmen, vandladningsbesvær pga. forstørret prostata eller forstørret blærehals, ved vejrtrækningsbesvær, muskeltræthed (myastenia gravis) og ved tendens til at få kramper. Brug af anden medicin: Bør ikke anvendes sammen med lægemidler mod angst, psykoser, søvnløshed, depression (visse typer) og demens. Alkohol forstærker Goturs sløvende virkning. Graviditet: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige bivirkninger: Døsighed, mundtørhed. Almindelige bivirkninger: Sløret syn. Ikke almindelige bivirkninger: Hurtig puls, vandladningsbesvær eller vandladningsstop, uro, søvnbesvær, udslæt med eller uden kløe, høre- og synshallucinationer. Sjældne bivirkninger: Tendens til betændelse pga. forandringer i blodet, almen sløjhed, lægemiddelrelateret udslæt, leverbetændelse, gulsot. Pakningsstørrelser: 10, 20, 30, 50, 90 og 100 stk. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S, Tlf.: 63952700. Udlevering: Håndkøb. Tilskud: Ingen. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.laegemiddelstyrelsen.dk. Marzine ® 50 mg tabletter (Cyclizinhydrochlorid). Pakninger: 10 og 30 tabletter. Må ikke udleveres til personer under 18 år. 10 stk. er ikke apoteksforbeholdt. Virkning: Anvendes mod transportsyge (søsyge, køresyge og luftsyge). Forsigtighedsregler og advarsler: Marzine ® må ikke anvendes ved forhøjet tryk i øjet (grøn stær), ved perioder med vejrtrækningsstop under søvn (søvnapnø) eller overfølsomhed overfor det aktive stof eller indholdsstoffer. Marzine skal anvendes med forsigtighed ved vandladningsbesvær pga. forstørret prostata eller forstørret blærehals, ved vejrtrækningsbesvær, myastenia gravis og ved tendens til at få kramper. Marzine indeholder lactose. Forsigtighed tilrådes ved bilkørsel og maskinbetjening. Marzine ® bør ikke anvendes sammen med lægemidler mod angst, psykoser, søvnløshed, depression (visse typer), parkinsons syge og demens. Alkohol forstærker midlets sløvende virkning. Graviditet og amning: Marzine ® bør kun anvendes af gravide efter lægens anvisning. Marzine ® bør ikke anvendes i ammeperioden. Bivirkninger: Almindelige: Døsighed, mundtørhed, sløret syn. Ikke almindelige: Hurtig puls, vandladningsbesvær eller vandladningsstop, uro, søvnbesvær, udslæt med og uden kløe, hørelses- og synshallucinationer. Sjældne: Tendens til betændelse pga. forandringer i blodet, leverbetændelse, gulsot. Dosering: Voksne og børn over 12 år: 50 mg (1 tablet) 1-2 timer før virkning ønskes, højst 3 gange daglig. Børn 6-12 år: 25 mg (1/2 tablet) 1-2 timer før virkning ønskes, højst 3 gange daglig. Bør ikke anvendes til børn under 6 år uden lægens anvisning. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt for brug. Marts 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk HYDERM ® (hydrocortison) Hydrocortison 10 mg/g, creme. Indikationer: Hyderm creme er en hvid, mildt virkende hydrocortisoncreme (1% hydrocortison, mildt steroid), der hæmmer betændelsestilstande i huden og virker kløestillende. Den kan bruges til behandling af let eksem, såsom kontakteksem, insektbid og soleksem. Cremen kan også bruges til behandling af væskende eksem. NB! Lægen kan have foreskrevet anden anvendelse eller dosering end angivet i indlægssedlen. Følge altid lægens anvisning og oplysningerne i doseringsetiketten. Dosering: Cremen skal påføres i et tyndt lag morgen og aften. Når symptomerne er under kontrol, kan antallet af daglige applikationer nedsættes, og Hyderm kan bruges skiftevis med en fugtighedscreme uden hydrocortison. Cremen bør ikke anvendes i mere end 4-6 uger, medmindre lægen har foreskrevet det. Børn under 2 år må kun behandles med Hyderm, hvis lægen har foreskrevet det. Kontraindikationer: Overfølsomhed over for det aktive stof eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Bivirkninger: Hyderm kan som al anden medicin give bivirkninger, men ikke alle får bivirkninger. Ikke almindelige bivirkninger (forekommer hos mellem 1 og 10 ud af 1.000 brugere): Kontakteksem (hydrocortison) med tiltagende kløe, rødme og irritation. Tal med lægen eller apoteket, hvis en bivirkning bliver værre, eller du får bivirkninger, som ikke er nævnt her. Tilskud: Tilskudsberettiget til pensionister og ved psoriasis og eksem. Opbevaring: Må ikke opbevares over 25°C. Pakning og priser: 30 g plasttube med skruelåg. Vnr 02 06 40. AUP: 50,25 (pr. den 2 januar 2017). Udlevering: HA. Indehaver af markedsføringstilladelsen: ACO HUD NORDIC AB, Box 622, 194 26 Upplands Väsby, Sverige. Fuldstændigt produktresumé kan rekvireres ved henvendelse til OMEGA ACO A/S, Slotsmarken 18, 2970 Hørsholm. Nicotinell (nikotin) tyggegummi (tg). Anvendelse: Til behandling af tobaksafhængighed ved at lette nikotintrang og -abstinenser ved tobaksafvænning eller ved rygereduktion. Dosering: Dosis bør vælges ud fra brugerens nikotinafhængighed, dog højst 15 stk. a 4 mg pr. dag eller 25 stk. a 2 mg pr. dag. Behandlingstiden er individuel. Brug ud over 1 år anbefales ikke. Det anbefales at søge rådgivning fra læge eller på apoteket. Frigiver nikotin ved tygning, hvorfor korrekt tyggeteknik er vigtig. Forsigtighedsregler: Må ikke anvendes ved overfølsomhed over for nikotin, hjælpestoffer eller af ikke-rygere. Bør ikke anvendes af børn under 18 år samt under graviditet og amning uden lægens anvisning. Forsigtighed udvises hos patienter, der for nyligt har haft hjertesvigt eller hjertestop, hjertesygdomme, for højt blodtryk, sukkersyge, overaktiv skjoldbruskkirtel, overaktive binyrer, har alvorligt svækket nyre- og/eller leverfunktion eller mavesår. Indeholder sorbitol (E420) og bør derfor ikke anvendes til patienter med arvelig fruktoseintoleranse. Indeholder natrium, og der bør tages hensyn hertil hos patienter på kontrolleret natriumdiæt. tg indeholder butylhydroxytoluen (E321), der kan forårsage lokalirritation af slimhinderne. Bivirkninger: Almindelige: Svimmelhed, hovedpine, hikke, søvnforstyrrelser, kvalme, luft i maven, opkastning, fordøjelsesbesvær, øget spytproduktion, betændelse i mundslimhinden, smerte i mund eller svælg, ondt i kæben. Øvrige bivirkninger: Se indlægsseddel. Visse symptomer kan skyldes abstinenssymptomer og for lav tilførsel af nikotin. Overdosering: Symptomer, der ligner dem, der forekommer ved for meget rygning kan forekomme. Pakninger: Spearmint: 2 og 4 mg: 24 og 204 stk. IceMint: 2 og 4 mg: 24 og 204 stk. Lakrids: 2 og 4 mg: 24 og 204 stk. Mint: 2 og 4 mg: 24 og 204 stk. Fruit: 2 mg: 24 og 204 stk; 4 mg: 204 stk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakningen. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2018 GSK or licensor. Nicorette ® INVISI Plaster Nicorette ® bruges til beh. af tobaksafhængighed gn. lindring af nikotintrang og abstinenssymptomer. Anb. brug max. 1 år. Må ikke bruges ved overfølsomhed overfor indholdsstofferne. Bør bruges med forsigtighed af personer med sukkersyge eller sensitiv/betændt hud/eksem. Nikotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer eller være dødelig hos børn. Bør ikke bruges af gravide/ammende uden lægens anb. eller til børn u. 15 år. Bivirkninger: Kløe, hovedpine, nældefeber, udslæt, hævelse, overfølsomhed, prikkende, snurrende fornemmelse eller følelsesløshed i huden, hjertebanken, rødmen, muskelsmerter i nærheden af plastret, kraftesløshed og svaghed, ubehag og træthed, brystsmerter og ubehag i brystet, kraftig sveden, åndenød, åndedrætsbesvær, hurtig puls, allergisk reaktion, besvimelse. Dosering: Dagsplastre 15,75 mg, 23,62 mg og 39,37 mg nikotin (10 mg/16 timer, 15 mg/16 timer og 25 mg /16 timer). 25 mg plaster dgl. i 8 uger, derefter 15 mg plaster dgl. i 2 uger og endelig 10 mg plaster dgl. i 2 uger. Placeres på et ubehåret, ulæderet hudområde og fjernes igen ved sengetid. Brugen bør normalt ophøre efter 6 mdr. I komb. m. Nicorette tyggegummi, Cooldrops sugetabletter, Microtab resoribletter, QuickMist mundhulespray eller inhalator: 25 mg plaster sm. m. 5-6 stk. 2 mg tyggegummi/sugetabletter/resoribletter, 1-2 pust mundhulespray hver 30-60 min. eller 4-5 inhalatorpropper dgl. i 8 uger. Nedtrapning: et 15 mg plaster dgl. i 2 uger, efterfulgt af et 10 mg plaster dgl. i 2 uger - i begge tilfælde suppleres med samme antal tyggegummi/sugetabletter, resoribletter, pust

56  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2018


mundhulespray eller inhalatorpropper. Eller: Brugen af plastre stoppes, og brugen af tyggegummi/sugetabletter/resoribletter/ mundhulespray/inhalatorpropper nedtrappes gradvist over 12 mdr. Pakninger: 25 mg/16 timer, 7 og 14 stk. – 15 mg/16 timer, 7 og 14 stk. - 10 mg/16 timer, 14 stk. Læs indlægssedlen på www.indlaegsseddel.dk for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com. Januar 2016. Nicorette ® (nicotin) QuickMist, mundhulespray 1 mg nikotin/spray til behandling af tobaksafhængighed gennem lindring af nikotintrang og abstinenssymptomer. Må ikke bruges ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Sukkersygepatienter bør kontrollere deres blodsukker oftere pga. øget insulinoptagelse ved rygeafvænning. Nikotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer/være dødelig hos små børn. Ram ikke øjnene, når der sprayes. Mundhulesprayen indeholder små mængder alkohol. Bør ikke bruges til børn u. 18 år eller af gravide/ammende uden lægens anb. Risikoen bør dog altid afvejes over for fortsat rygning. Evt. skal produktet bruges umiddelbart efter amningen. Bivirkninger: Ved rygeophør generelt kan abstinenssymptomer som nedtrykthed, søvnforstyrrelser, uro og irritabilitet opstå. Desuden ses allergiske reaktioner hos disponerede personer. Som regel ses irritation i mundhule/hals, mundsår, tandkødsblødning samt hoste og hikke i den tidlige fase af behandlingen. Hikke, hovedpine, kvalme, irritation i halsen, lokale virkninger så som en brændende følelse, betændelse i munden, ændringer i smagssansen, mundtørhed eller øget mængde spyt, sure opstød, halsbrand, smerter eller ubehag i maven, opkastning, luftafgang fra tarmen eller diarré, træthedsfølelse, overfølsomhed (allergi), snurrende, prikkende fornemmelse. Dosering: Spis og drik ikke, mens mundhulesprayen anv. Hvis der normalt ryges 15 cig. dgl. skal der bruges 1-2 pust mindst 15 x dgl. Der kan bruges op til 4 pust/t, men max. 2 pust pr. dosering og max. 64 pust/døgn. Uge 7-12: Nedsæt antal pust pr. dag, så der i uge 12 ikke bruges mere end 4 pust/dag. Anv. af mundhulespray bør ophøre, når forbruget er nedsat til 2-4 pust pr. dag. Regelmæssig brug ud over 6 måneder anb. ikke. Pakninger: 1 dispenser a 13,2 ml (150 pust) og 2 dispensere a 13,2 ml (2 x 150 pust). Ikke apoteksforbeholdt. Dispenseren er børnesikret. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com April 2016 Pamol ® Flash dispergible tabletter, 250 mg (paracetamol). Anvendelse: Svage til moderate smerter. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Denne formulering er kun egnet til børn, der vejer 13 til 50 kg (ca. 2 til 15 år). Anbefalet daglig dosis: ca. 60 mg/kg fordelt på 4 eller 6 doser, det vil sige ca. 15 mg/kg hver 6. time eller 10 mg/kg hver 4. time. Den totale dosis paracetamol bør ikke overstige 80 mg/kg/dag for børn, der vejer under 37 kg og 3 g daglig for voksne og børn, der vejer 38 kg eller mere. Svært nedsat nyrefunktion: Mindst 8 timers interval mellem 2 doser. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for paracetamol eller et eller flere af de øvrige indholdsstoffer. Ved svært nedsat leverfunktion. Ved fenylketonuri (PKU, Føllings sygdom), pga. aspartam indhold. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed: Voksne der vejer mindre end 50 kg. Ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, fejlernæring, dehydrering, svært nedsat nyrefunktion. Bør ikke tages samtidig med anden medicin, der indeholder paracetamol. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, rifampicin, perikon, domperidon, metoclopramid, colestyramin eller blodfortyndende medicin. Overdosering: Optræder inden for de første 24 timer. Kan vise sig ved kvalme, opkastning, appetitløshed, bleghed, mavesmerter. Selvom de nævnte symptomer ikke opleves, skal læge eller skadestue straks kontaktes. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bør ikke anvendes i længerevarende perioder, i høje doser eller i kombination med anden medicin under graviditeten. Bivirkninger: Sjældne: Påvirkning af leveren (kan være alvorlig). Meget sjældne: Hudreaktioner: Udslæt med kløe, allergisk reaktion med væskeophobning i slimhinder og hud især ved ansigt og tunge eller vejrtrækningsbesvær (alvorlig). Enkeltstående tilfælde: Blodsygdomme, som kan resultere i næseblod og blødning fra tandkødet eller øget modtagelighed for infektioner. Pakninger: 12 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Januar 2017 Pamol ® tabletter, 500 mg (paracetamol). Anvendelse: Svage smerter. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Voksne: 2 tabletter (1000 mg) 3-4 gange i døgnet, i nogle tilfælde er 1 tablet (500 mg) 3-4 gange i døgnet tilstrækkeligt. Max. 8 tabletter (4 g) pr. døgn. Børn under 15 år: Bør ikke gives til børn under 4 år. Børn, der vejer 17-25 kg (4-7 år): ½ tablet (250 mg) 3 gange i døgnet, børn, der vejer 25-40 kg (7-12 år): ½ -1 tablet (250-500 mg) 3 gange i døgnet, børn, der vejer over 40 kg (ca. 12 år): 1-2 tabletter (500-1000 mg) 3 gange i døgnet. 1000 mg paracetamol 3 gange i døgnet må kun gives til børn, som vejer 67 kg eller mere. Den totale dosis paracetamol må ikke overstige 45 mg/kg/dag for børn. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for paracetamol eller et eller flere af de øvrige indholdsstoffer. Ved svært nedsat leverfunktion. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed: Ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, svært nedsat nyrefunktion, fejlernæring. Bør ikke tages samtidig med anden medicin, der indeholder paracetamol. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, metoclopramid, domperidon, colestyramin, carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, rifampicin, perikon, blodfortyndende medicin, diflunisal eller anden medicin, der påvirker leveren. Overdosering: Optræder inden for de første 24 timer. Kan vise sig ved kvalme, opkastning, appetitløshed, bleghed, mavesmerter. Selvom de nævnte symptomer ikke opleves, skal læge eller skadestue straks kontaktes. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bør ikke anvendes i længerevarende perioder, i høje doser eller i kombination med anden medicin under graviditeten. Bivirkninger: Sjældne: Allergisk reaktion (kan være alvorlig), udslæt, nældefeber, påvirkning af leveren (kan være alvorlig). Meget sjældne: Allergisk reaktion med hævelser i ansigt og tunge, vejrtrækningsbesvær og besvimelse (alvorlig). Blodsygdomme, som kan resultere i næseblod og blødning fra tandkødet, blå mærker eller øget modtagelighed for infektioner. Nyreskade (ved langtidsbehandling). Pakninger: 12 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Januar 2017 Ipren ® 200 mg filmovertrukne tabletter (ibuprofen). Anvendelse: Svage smerter. Dosering: Voksne: 1-2 tabletter, højst 6 tabletter i døgnet. Bør ikke anvendes til børn under 15 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor ibuprofen eller et eller flere af indholdsstofferne. Ved samtidig anvendelse af acetylsalicylsyre, COX-2 hæmmere, andre NSAID-præparater. Tidligere blødning fra mave-tarmkanalen eller hul på tarmen i forbindelse med behand-ling med smertestillende lægemidler (NSAID). Ved aktivt eller tidligere mavesår, blødning fra mave-tarmkanalen, sår på tolvfingertarmen, blødende tyktarmsbetændelse eller Crohns sygdom. Tidligere astma eller vejrtrækningsbesvær, væskeophobning under huden især ved læber og hals, nældefeber eller en allergisk reaktion efter du har været i behandling med acetylsalicylsyre eller andre smer-testillende lægemidler (NSAID). Ved tendens til blødninger eller svært nedsat hjerte-, lever- eller nyrefunktion. Under graviditet i 7. – 9. måned. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Tidligere slagtilfælde eller risiko for dette, ukontrolleret forhøjet blodtryk, hjertesvigt, sukkersyge, bindevævs-sygdom (SLE) eller hvis du er ældre. Samtidig anvendelse af blodfortyndende medicin (warfarin, phenprocoumon, heparin, acetylsalicylsyre). Hjertemedicin (digoxin, abciximab, tirofiban, integrelin, clopidogrel, ACE hæmmere). Medicin mod forhøjet blodtryk (betablokkere). Vanddrivende medicin (furosemid, thiazid). Acetylsalicylsyre, NSAID inkl. COX-2 hæmmere. Medicin mod leddegigt, svær psoriasis eller kræft (methotrexat). Medicin mod mani og depression (lithium og SSRI). Medicin mod hud- eller øjensygdomme eller behandling i forbindelse med organtransplantationer (ciclosporin og tacrolimus). Binyrebarkhormoner. Medicin mod HIV (zidovudin). Medicin mod infektioner (aminogly-kosider). Ginkgo biloba. Risikoen øges ved brug af høje doser og ved længere tids brug. Den anbe-falede dosis og behandlingstid bør ikke overskrides. Ved smerter i den øverste del af maven (mave-sår) eller blødning fra mave-tarmkanalen stoppes behandlingen, og læge eller skadestue kontaktes. Kontakt læge: Ved usædvanlige mavesmerter, ændret afføring, halsbrand m.m. Ved hyppige eller daglige hovedpineanfald. Behandling med Ipren® kan give en let nedsat nyrefunktion, og en nyre-funktionsundersøgelse før og under behandlingen bør foretages, da der er risiko for akut nyresvigt. Bør ikke anvendes af kvinder, der planlægger at blive gravide. Graviditet og amning: Graviditet: Må ikke anvendes i de sidste tre måneder af graviditeten. Bør kun anvendes på tvingende indikation under første og andet trimester af graviditeten. Amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Meget al-mindelige: Sure opstød/halsbrand, diaré. Almindelige: Blodigt opkast og/eller afføring på grund af blødning fra mave-tarmkanalen. Mavesmerter, luft i maven, træthed. Kvalme og opkastninger, smer-ter og ubehag fra maven, fordøjelsesbesvær, forstoppelse, mavekramper, mild forbigående hoved-pine, svimmelhed, øresusen, udslæt, væskeophobning i kroppen, ophobning af urinstof og kreatinin i blodet. Ikke almindelige: Nedsat hjertefunktion (hos patienter med i forvejen nedsat hjertefunktion), mavesår eller sår på tolvfingertarmen med blødning og/eller hul på mave-tarmvæg, ændring i blo-dets sammensætning som kan medføre feber og tendens til betændelse, kvalme, opkastninger, almen sløjhed og aftagende urindannelse på grund af akut nyresvigt, smerter, feber, blod i urinen og skummende urin, evt. hævelse i ansigt, på hænder og fødder på grund af nyreskade, akut aller-gisk reaktion med væskeophobning i slimhinder og hud især ved læber og hals, hallucinationer, leverbetændelse, mundbetændelse med sår, gulsot, forværring af astma, vejrtrækningsbesvær. Halsbrand, blodmangel, prikkende og snurrende fornemmelse i huden, nældefeber, kløe, mindre blødning i hud og slimhinder, lysfølsomhed, snue, søvnløshed, nervøsitet, rastløshed, forhøjet blod-tryk, synsforstyrrelser, påvirkning af hørelsen, ændrede levertal, sygdomme med betændelse i mave eller tarm. Sjældne: Hovedpine, rygsmerter, nakkestivhed, svimmelhed, almen sløjhed og eventuelt feber på grund af meningitislignende tilstand hos patienter med bindevævssygdom, nyrepåvirkning, betændelse i synsnerven (optisk neurit), leverforgiftning. Sløvhed, meget langsomme ufrivillige vri-dende bevægelser, hududslæt med blærer, kvalme, utilpashed, muskelsvaghed og forvirring på grund af for lidt natrium i blodet, kulderystelser, feber på grund af overfølsomhed over for Ipren®, depression, forvirring, koncentrationsbesvær, besvær med at opfatte eller reagere på hvad der fo-regår. Meget sjældne: Akut forværring af vejrtrækningsproblemer, voldsomme mavesmerter og feber på grund af betændelse i bugspytkirtlen, hudlidelser med kraftig hudafskalning, hududslæt, ånde-drætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) på grund af overfølsomhed (anafylaktisk shock), leverskader især ved langtidsbehandling, leversvigt. Pakning: 20 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 75 66 40. www.takeda.dk Ipren ® (Ibuprofen) gel 5 %. Anvendelse: Smertestillende og betændelsesdæmpende. Dosering: Smør et tyndt lag gel på det aktuelle hudområde højst 3 gange daglig. Massér forsigtigt til gelen er trængt helt ind i huden. Husk at vaske hænder efter endt påsmøring. Voksne: 9 – 10 g gel daglig er ofte tilstrækkeligt. Daglig dosis bør ikke overskride 15 g gel. Behandlingen bør ikke vare mere end 1 uge, medmindre lægen har angivet andet. Børn: Lægemidlet bør ikke anvendes til børn under 15 år. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed over for ibuprofen eller et af de øvrige indholdsstoffer. Ved astma eller anden vejrtrækningsbesvær, væskeophobning under huden især ved læber og hals, nældefeber eller en allergisk reaktion efter behandling med acetylsalicylsyre eller andre smertestillende lægemidler (NSAID). På skadet hud (f.eks. ved eksem, akne, betændelse, åbne sår). Under tætsluttende bandage. Under graviditet i 3. trimester. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Må ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Behandling bør afbrydes, hvis der kommer udslæt. Behandlingsperioden bør ikke overskrides. Undgå direkte sollys eller solarielys på det behand-lede hudområde. Ipren ® gel kan gøre det sværere at blive gravid. Tal med lægen, hvis du ønsker at blive gravid. Bør ikke anvendes samtidig med anden på medicin på huden. Kontakt lægen, skade-stuen eller apoteket, hvis du har brugt mere Ipren ® gel, end der står her, eller mere end lægen har foreskrevet, og du af den grund føler dig utilpas. Tag pakningen med. Indeholder denatureret sprit og propylenglycol. Påvirker ikke arbejdssikkerheden eller evnen til at færdes sikkert i trafikken. Graviditet og amning: Må kun anvendes efter aftale med lægen. Bivirkninger: Lokale hudreaktioner. Almindelige: Rødme af huden, kløe, eksem. Sjældne: Alvorlige: Vejrtrækningsbesvær ved overføl-somhed over for acetylsalicylsyre, hudreaktioner med bl.a. kraftig afskalning af huden. Ikke alvorlige: Feber og udslæt i ansigt samt på arme og ben, mavesmerter. Meget sjældne: Alvorlige: Væskeophobning under huden især ved læber og hals, allergiske reaktioner (anafylaktiske reaktioner), påvirkning af nyrerne. Pakninger: 50g og 100g. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt.Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 75 66 40. www.takeda.dk

  |  57


Panodil, Panodil Zapp, Panodil Brus, Panodil Hot, Panodil Junior (paracetamol). Anvendelse: Mod svage smerter f.eks. hovedpine, menstruationssmerter, tandpine, muskel- og ledsmerter, samt for at nedsætte feber f.eks. ved forkølelse og influenza. Dosering: Panodil og Panodil Brus: Voksne (inkl. ældre) og børn på 12 år og derover (min. 40 kg): 1 g 3-4 gange i døgnet, dog højst 4 g pr. døgn. I enkelte tilfælde kan 500 mg 3-4 gange i døgnet være tilstrækkeligt. Minimum doseringsinterval: 4 timer. Børn 2-11 år: 50 mg/kg/døgn fordelt på 3-4 doser. Minimum doseringsinterval: 6 timer. Maksimal behandlingstid uden lægens anvisning er 3 dage. Den maksimale døgndosis må ikke overskrides. Bør anvendes i laveste effektive dosis. Børn under 2 år: Må ikke anvendes uden lægens anvisning. Panodil Zapp: Voksne (inkl. ældre) og børn over 12 år (min. 40 kg): 1 g 3-4 gange i døgnet, dog højst 4 g pr. døgn. I enkelte tilfælde kan 500 mg 3-4 gange i døgnet være tilstrækkeligt. Minimum doseringsinterval: 4 timer. Den maksimale døgndosis må ikke overskrides. Bør anvendes i laveste effektive dosis. Børn under 12 år: Må ikke anvendes uden lægens anvisning. Panodil Hot: Voksne (inkl. ældre) og børn på 15 år og derover: 2 breve (1 g) 3-4 gange i døgnet, dog højst 8 breve (4 g) pr. døgn. I enkelte tilfælde kan 1 brev (500 mg) 3-4 gange i døgnet være tilstrækkeligt. Minimum doseringsinterval: 4 timer. Den maksimale døgndosis må ikke overskrides. Bør anvendes i laveste effektive dosis. Børn under 15 år: Må ikke anvendes uden lægens anvisning. Panodil Junior oral suspension og suppositorier: Børn på 2 år og derover: 50 mg/kg/døgn fordelt på 3-4 doser. Minimum doseringsinterval: 6 timer. Maksimal behandlingstid uden lægens anvisning er 3 dage. Den maksimale døgndosis må ikke overskrides. Bør anvendes i laveste effektive dosis. Børn under 2 år: Må ikke anvendes uden lægens anvisning. Forsigtighedsregler: Må ikke anvendes samtidig med andre lægemidler, der også indeholder paracetamol, da det kan føre til en overdosis. Overdosis med paracetamol kan medføre leversigt, der kan føre til levertransplantation eller død. Bør ikke anvendes uden lægens anvisning af personer med nedsat lever- eller nyrefunktion, hos personer med underskud af glutathion (f.eks. ved sepsis, svækket ernæringstilstand, anoreksi, lavt BMI eller ved kronisk alkoholmisbrug), hyppige hovedpineanfald, overfølsomhed overfor paracetamol eller hjælpestofferne samt ved samtidig behandling med warfarin, metoclopramid, domperidon, colestyramin, lægemidler med enzyminducerende effekt (f.eks. fenytoin, carbamazepin), probenecid og chloramphenicol. Panodil Zapp, Panodil Brus og Panodil Hot desuden: Ved nedsat hjertefunktion og natrium- eller saltfattig diæt (indeholder natrium). Panodil Brus desuden: Ved intolerance overfor visse sukkerarter (indeholder sorbitol E420). Panodil Hot desuden: Forsigtighed ved Føllings sygdom/PKU (indeholder aspartam E951). Indeholder farvestoffer, som kan medføre allergiske reaktioner samt ved intolerance overfor visse sukkerarter (indeholder saccharose). Panodil Junior oral suspension desuden: Ved intolerance overfor visse sukkerarter (indeholder sorbitol E420 og maltitol E965). Indeholder konserveringsmidler (E215, E217, E219), som kan give allergiske reaktioner (kan optræde efter behandlingen). Graviditet: Kan anvendes, men bør anvendes i laveste effektive dosis i kortest mulig tid og med lavest mulig doseringsfrekvens. Bivirkninger: Almindelige: Rødmen af rektalslimhinden (suppositorier). Øvrige bivirkninger; se indlægssedler. Pakninger: Ingen vejledende mindstepris for: Panodil, filmovertrukne tabletter 500 mg: 10 stk. Panodil Zapp, filmovertrukne tabletter 500 mg: 10 stk. Panodil Brus, brusetabletter 500 mg: 10 stk. Panodil Hot, pulver til oral opløsning, breve á 500 mg: 10 stk. Panodil Junior, oral suspension 24 mg/ml: 60 ml og 200 ml. Panodil Junior suppositorier 125 mg og 250 mg: 10 stk. Se dagsaktuel pris på medicinpriser.dk for: Panodil, filmovertrukne tabletter 500 mg: 20 stk., Panodil Zapp, filmovertrukne tabletter 500 mg: 20 stk, Panodil Brus, brusetabletter 500 mg: 20 stk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakken. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2018 GSK or licensor. Diclofenak Orifarm, 11,6 mg/g, gel. Læs informationen i pakningen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Virkning: Til behandling af lette til moderate lokale smerter i forbindelse med muskelinflammation eller ledskader. Kun beregnet til brug på huden. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor diclofenac eller et eller flere af hjælpestofferne. Ved overfølsomhed overfor acetylsalicylsyre eller anden smertestillende medicin (NSAID). Ved tidligere symptomer på astma, nældefeber eller snue i forbindelse med brug af acetylsalicylsyre eller andre NSAID. I graviditetens tredje trimester. Må kun anvendes på intakt hud. Hvis du er yngre end 14 år. Dosering: Bruges 3-4 gange daglig og gnides forsigtigt ind i huden. Mængden af gel afhænger af det påvirkede områdes størrelse. Den maksimale daglige dosis er 16 g. Bør kun anvendes 7 dage uden aftale med læge. Bivirkninger: Almindelige: Udslæt, eksem, rødme i huden, betændelse i huden, kløe. Ikke almindelige: Rødme, blødning under huden, allergisk betændelse, brændende fornemmelse på den behandlede hud. Sjældne: Betændelse i huden med blærer. Meget sjældne: Udslæt med blærer, overfølsomhed herunder hævelse af slimhinder i ansigt og luftveje, overfølsomhed overfor lys, nældefeber, tør hud, astma, forsnævring af bronkierne, kraftige allergiske reaktioner. Forsigtighedsregler: Må ikke indtages oralt. Må ikke komme i kontakt med slimhinder og øjne. Direkte sollys og kunstig belysning bør undgås under behandling og i to uger efter behandling. Den anbefalede behandlingsvarighed bør ikke overskrides. Afbryd behandlingen hvis udslæt forekommer. Bruges med forsigtighed til ældre, da risikoen for bivirkninger er højere. Må ikke anvendes sammen med lufttætte forbindinger. Indeholder propylenglycol, som kan medføre hudirritation. Nedsat lever-, hjerte- og/eller nyrefunktion: Anvendes med forsigtighed. Graviditet og amning: Må ikke bruges i tredje trimester af graviditeten. Bør ikke bruges under de første to trimestre af graviditeten uden lægens anvisning. Kan bruges under amning, men må ikke bruges på brystet fra ammende kvinder. Interaktion med anden medicin: Samtidig anvendelse af acetylsalicylsyre og andre NSAID kan medføre forøget risiko for bivirkninger. Børn: Anbefales ikke til børn under 14 år. Pakningsstørrelser: 50 g, 100 g, 2x 100g. Tilskud: Intet. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S. Tlf.: 6395 2700. Pligtteksten er omformuleret i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresume. Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.laegemiddelstyrelsen.dk. Kodimagnyl ® ikke-stoppende “DAK” filmovertrukne (1 tablet indeholder 9,6 mg codeinphosphathemihydrat, 500 mg acetylsalicylsyre og magnesiumhydroxid, tungt svarende til 150 mg magnesiumoxid). Anvendelse: Svage smerter. Dosering: 1 - 2 tabletter, højst 4 gange daglig. Bør ikke anvendes til børn under 12 år uden lægens anvisning. Må ikke anvendes: Til børn under 12 år med feber. Ved overfølsomhed overfor acetylsalicylsyre, codein, magnesiumhydroxid eller et eller flere af hjælpestofferne, ved tidligere allergiske eller astma-lignende symptomer ved brug af smertestillende medicin (NSAID eller salicylater), mavesår eller blødningstendens (f.eks. pga. K-vitaminmangel, blødersygdom eller lavt antal blodplader), svært nedsat lever-, nyre- eller hjerte-funktion, graviditet i 7. - 9. måned. Til smertelindring hos børn og unge (i alderen 0-18 år) efter fjernelse af mandler eller polypper på grund af anstrengt vejrtrækning under søvn. Kvinder der ammer. Hvis du omdanner codein til morphin meget hurtigt. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Astma, vejrtrækningsbesvær, bronkitis med rigeligt opspyt, hoste med slim eller allergiske lidelser, tendens til smerter og ubehag fra maven f.eks. mavesår eller en stofskiftesygdom. Kontakt lægen ved: hyppige eller daglige hovedpineanfald, langsom eller overfladisk åndedræt, forvirring, søvnighed, små pupiller, kvalme, opkastning, forstoppelse, appetitløshed eller hvis du skal opereres. Kontakt læge eller apotekspersonalet, hvis du tager medicin mod: for megen mavesyre, depression, hyppig vandladning (tolterodin), infektion (rifampicin, tetracyclin, flourquinoloner, urinsur gigt (probenecid), visse former for gigt og kræft (methotrexat), højdesyge og grøn stær (acetazolamid), epilepsi (valproat, acetazolamid), medicin til behandling af sukkersyge, blodfortyndende medicin (warfarin, phenprocoumon, abciximab, tirofiban, eptifibatid, clopidogrel, heparin), visse typer hjertemedicin (betablokkere, calciumantagonister, ACE-hæmmere, quinidin), vanddrivende medicin (furosemid, spironolacton), smertestillende medicin (NSAID, opioider), vaccine mod skoldkopper, ginkgo biloba, binyrebarkhormoner, beroligende medicin eller sovemedicin. Samtidig indtagelse af alkohol kan virke sløvende. Langvarig brug til ældre bør undgås. Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Hvis du har mistanke om overdosering, bør du straks søge læge. Graviditet og amning: Graviditet: Bør ikke anvendes af kvinder, der planlægger at blive gravide. Må ikke anvendes de sidste 3 måneder af graviditeten. Må kun anvendes efter aftale med lægen i de første 6 måneder af graviditeten. Amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Blodet er længere tid om at størkne; mavesmerter; halsbrand; sure opstød. Almindelige: Vejrtrækningsbesvær hos astmatikere; tendens til blødninger; hovedpine; søvnløshed; kvalme; irritation samt smerter eller ubehag fra den øvre del af mave-tarmkanalen; opkast; forstoppelse; diarré; nældefeber. Ikke almindelige: Pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer) pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion), kan være livsfarligt; skjulte indre blødninger; blodigt opkast, sort afføring på grund af blødning i mave-tarmkanalen; svimmelhed; sløvhed; tinnitus; astma; udslæt; svedtendens; løbende næse; træthed. Sjældne: Hjerneblødning; kraftige blødninger fra den øvre del af mave-tarmkanalen eller hul på tarmen; åndenød; forstyrrelse i nyrefunktionen; allergisk reaktion med væskeophobning i slimhinder og hud især ved læber og hals; gulsot hos patienter med medfødt glucose-6-phosphat dehydrogenase; svækket vejrtrækning; blåfarvning af læber og negle; bleghed og træthed pga. blodmangel; forbigående tab af hørelsen; forhøjede levertal; lavt blodsukker; lavt blodtryk; opstemthed. Priser og pakninger: 10 stk. og 20 stk. For dagsaktuelle priser (20 stk.) se www.medicinpriser. dk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk Oktober 2016 Kinin DAK filmovertrukne tabletter 100 mg (quininhydrochlorid). Anvendelse: Kinin DAK (herefter kaldet Kinin) bruges til behandling af natlige lægkramper og virker ved at dæmpe muskelaktiviteten. Dosering: Voksne: 1 – 2 tabletter ved sengetid. Ældre: Det kan være nødvendigt at nedsætte dosis. Tal med lægen. Brug til børn: Anvendes kun til børn under 15 år efter lægens anvisning. Tegn på overdosering er hovedpine, døvhed, øresusen, svimmelhed, synssvækkelse, kvalme, opkastning, diaré, mavesmerter, hurtig puls, manglende koordinering af bevægelser, prikkende fornemmelse, nyrepåvirkning, nedsat vandladning, forstyrrelser i hjerterytmen, forstyrrelser i hjernefunktionen, for lavt blodtryk, besvimelse, åndedrætsophør, koma, hjertestop. Må ikke anvendes: Ved allergi over for quinin, quinidin eller et af de øvrige indholdsstoffer. Ved arvelig blodsygdom (glucose-6-phosphat dehydrogenase mangel (G6PD)) eller alvorlig muskelsygdom (myasthenia gravis). Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt lægen inden du tager Kinin, hvis du har: Astma, ure-gelmæssig hjerterytme eller forstyrrelse i hjertets elektriske impulser, blodmangel med hæmoglobin i urinen, som medfører mørkfarvning af urinen (black water fever), betændelse i synsnerven, øre-susen (tinnitus), for lavt blodsukker. Tal med din læge, hvis du tager: Medicin mod psykiske lidelser eller ufrivillige bevægelser (pimozid, droperidol), medicin mod malaria (mefloquin, chloroquin), medi-cin mod tuberkulose (rifampicin), medicin mod HIV-virus (ritonavir, saquinavir), medicin mod for me-get mavesyre (der indeholder aluminium), medicin mod mavesår (cimetidin), hjertemedicin (digoxin, flecainid, amiodaron), blodfortyndende medicin (warfarin), medicin, der undertrykker immunforsvaret (ciclosporin), medicin mod gigt (guldforbindelser), kapsler med vaccine mod tyfus. Graviditet og amning: Hvis du er gravid eller ammer, har mistanke om, at du er gravid, eller planlægger at blive gravid, skal du spørge din læge eller apotekspersonalet til råds, før du tager dette lægemiddel. Gra-viditet: Hvis du er gravid, må du kun tage Kinin efter aftale med lægen. Amning: Når du ammer, må du gerne tage Kinin. Kinin går over i modermælken, men det er ikke sandsynligt, at det vil skade dit barn. Bivirkninger: Ikke almindelige bivirkninger : Alvorlige: Ekstremt lavt sukkerindhold i blodet, blindhed, påvirkning af hørelsen, påvirkning af vejrtrækningen. Ikke alvorlige: Kvalme, opkastning, synkebesvær, mavesmerter, diarré, synsforstyrrelser, uklarhed, forvirring, desorientering, ophidselse. Sjældne bivirkninger : Alvorlige: Ekstremt lavt indhold af hvide blodlegemer, blodmangel, påvirkning af hjerterytmen, nyrepåvirkning, leverpåvirkning, åndedrætsbesvær, forværring af astmasymptomer. Ikke alvorlige: Astma, ekstrem træthed, feber, svimmelhed, besvimelse, rastløshed, forvirring, ho-vedpine, lysfølsomhed, allergisk hudreaktion, udslæt, rødmen, kløe, betændelse i blodkar, øget svedtendens, væskeophobninger i ansigtet. Meget sjældne bivirkninger : Hudreaktion med kraftig afskalning og afstødning af huden. Bivirkninger, hvor hyppigheden ikke er kendt : Alvorlige: Vedva-rende høreskader. Ikke alvorlige: For højt sukkerindhold i blodet, for højt insulinindhold i blodet. Pakning: 100 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 75 66 40. www.takeda.dk Treo ® og Treo Citrus ® (500 mg acetylsalicylsyre og 50 mg caffein) Brusetabletter.Pakninger og priser: 10 stk. ikke apoteksforbeholdt, 20 stk. håndkøb og 60 stk. er receptpligtig. Må ikke udleveres til personer under 18 år. Se dagsaktuel pris på medicinpriser.dk. Virkning: Bruges mod migræne samt svage smerter f.eks. hovedpine, muskel- og ledsmerter, menstruationssmerter og tandpine. Advarsler og forsigtighedsregler: Tag ikke Treo, hvis du er overfølsom over for acetylsalicylsyre, caffein eller et eller flere af de øvrige indholdsstoffer, tidligere har fået allergiske symptomer eller astma ved brug af smertestillende medicin mod f.eks. hovedpine og gigtsmerter (f.eks. acetylsalicylsyre, ibuprofen og diclofenac), har mavesår, har tendens til blødning f.eks. på grund af K-vitaminmangel, blødersygdom eller lavt antal blodplader, har dårlig lever, nyrer eller dårligt hjerte, eller er gravid i 7.-9. måned.

58  |  Sundhedsmagasin nr. 2 2018


Tal med lægen, inden du tager Treo, hvis du har astma, vejrtrækningsbesvær, bronkitis, hoste med slim eller allergiske lidelser; har tendens til smerter og ubehag fra maven eller tarmen f.eks. mavesår; har nedsat lever- eller nyrefunktion; har en stofskiftesygdom; tager anden medicin mod smerter; tager blodfortyndende medicin. Hvis du er over 65 år skal du undgå langvarig brug af Treo på grund af risiko for blødning i mave-tarmkanalen. Hvis du tager Treo mod hovedpine i længere tid (mere end 10 dage om måneden i mere end 3 måneder), kan din hovedpine blive værre og hyppigere. Graviditet: Du må ikke tage Treo i de sidste 3 måneder før forventet fødsel. Du må kun tage Treo i de første 6 måneder af graviditeten efter aftale med lægen. Amning: Kan anvendes. Treo går over i mælken, men det er ikke sandsynligt, at det vil skade dit barn. Bivirkninger: Almindelige: Hurtig puls, øget blødningstendens, rysten, søvnløshed, uro, mave-/tarmgener som f.eks. blødning, kvalme, opkastning, diarré, halsbrand. Ikke almindelige: Svimmelhed, tinnitus, mave-/tarmsår, svedtendens, overfølsomhedsreaktioner (nældefeber, snue). Sjældne: Blødning fra hud og slimhinder og blå mærker pga. forandringer i blodet (for få blodplader). Vejrtrækningsbesvær og astmalignende anfald. Forstyrrelser i nyrefunktionen. Frekvens ikke kendt: Reyes syndrom hos børn, blodmangel, hovedpine, dosisrelateret midlertidigt tab af hørelsen, træthed. Dosering: Voksne: 1-2 brusetabletter opløst i ½ glas vand 1-4 gange daglig. Børn: Bør ikke bruges af børn under 15 år uden lægens anvisning og må ikke bruges af børn og unge med febersygdom. Læs vejledningen i pakken omhyggeligt. Marts 2018. Meda AS, Solvang 8, 3450 Allerød, tlf. 44 52 88 88, info@meda.dk, www.meda.dk. Voltaren (diclofenacdiethylamin), gel 11,6 mg/g. Anvendelse: Er betændelsesnedsættende (anti-inflammatorisk) og smertestillende og anvendes imod lokale smerter i muskler, sener og led. Dosering: Voksne og børn over 14 år: 2-4 g gel påsmøres huden 3-4 gange dagligt dér, hvor det gør ondt. Brug ud over 7 dage bør kun ske efter aftale med lægen. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes af personer, hvor acetylsalicylsyre eller andre NSAIDs fremprovokerer astma, nældefeber eller snue. Bør ikke anvendes af personer, som er overfølsomme overfor diclofenac, andre NSAIDer, eller overfor et eller flere af hjælpestofferne. Voltaren må ikke anvendes under tredje trimester af graviditeten. Må ikke anvendes til børn og unge under 14 år. Bør kun anvendes på intakt rask hud og ikke på åbne sår eller ved svær akne. Undgå overdreven udsættelse for sollys for at forhindre lysoverfølsomhedsreaktioner. Afbryd behandlingen, hvis udslæt forekommer efter påføring af produktet. Er ikke beregnet til brug under tætsluttende forbinding. Brug ikke Voltaren på store hudområder og i længere tid. Bør ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Samtidig anvendelse af orale NSAIDs kan øge forekomsten af bivirkninger. Muligheden for systemiske bivirkninger kan ikke udelukkes, se indlægsseddel. Særlig forsigtighed skal udvises ved brug af NSAIDs hos ældre patienter. Voltaren gel indeholder propylenglycol og enzylbenzoat, der kan medføre hudirritation. Bivirkninger: Almindelige: Hududslæt, eksem, kontakteksem, kløe, rødmen og irritation af huden. Øvrige bivirkninger: Se indlægsseddel. Graviditet og amning: Voltaren bør ikke bruges under første og andet trimester af graviditeten samt under ammeperioden uden lægens anvisning. Kan påvirke chancen for at blive gravid. Voltaren må ikke anvendes under tredje trimester af graviditeten. Pakninger: Voltaren gel 11,6 mg/g, 50 g, 100 g og 150 g. Ingen vejledende mindstepris. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakningen. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2018 GSK or licensor. Voltarol (diclofenacnatrium) medicinsk plaster 140 mg. Anvendelse: Er betændelsesnedsættende (anti-inflammatorisk) og smertestillende. Anvendes til kortvarig behandling af lokale symptomer på smerter i forbindelse med akutte forstuvninger, forstrækninger eller blå mærker. Dosering: Vogsne og teenagere fra 16 år: Ét medicinsk plaster bør applikeres på det smertende område to gange dagligt, om morgenen og om aftenen. Den højeste daglige dosis er 2 medicinske plastre, selv hvis der er mere end ét skadet område, der skal behandles. Kun ét smertende område kan derfor behandles ad gangen. Voltarol er til kortvarig behandling. Behandlingsvarigheden bør ikke overstige 7 dage. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes af personer, som er overfølsomme over for diclofenac, andre NSAIDer, eller overfor et eller flere af hjælpestofferne. Må ikke anvendes af personer med mavesår eller sår i tarmene. Bør kun anvendes på intakt rask hud og ikke på beskadiget hud, betændt ud eller væskende hududslæt eller eksem. Voltaren må ikke anvendes under tredje trimester af graviditeten. Må ikke anvendes til børn og unge under 16 år. Kontakte læge, hvis symptomer varer længere end 7 dage. Bør ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Er ikke beregnet til brug sammen med okklusiv forbindinger. Undgå overdreven udsættelse for sollys for at forhindre lysoverfølsomheds-reaktioner. Særlig forsigtighed skal udvises ved brug af NSAIDs hos ældre patienter. Risikoen for systemiske bivirkninger efter applikation af diclofenac medicinsk plaster kan ikke udelukkes, hvis lægemidlet anvendes på store hudområder og over en længere periode. Det medicinske plaster bør anvendes med forsigtighed hos patienter med nedsat nyre-, hjerte- eller leverfunktion, tidligere mavesår, sår eller betændelse i tarmene eller er tilbøjelig til blødninger. Samtidig anvendelse af orale NSAIDs kan øge forekomsten af bivirkninger. Bivirkninger: Almindelige: Lokale hudreaktioner, såsom hudrødmen, udslæt, brændende fornemmelse og kløe. Øvrige bivirkninger: Se indlægsseddel. Graviditet og amning: Voltarol bør ikke bruges under første og andet trimester af graviditeten samt under ammeperioden uden lægens anvisning. Kan påvirke chancen for at blive gravid. Må ikke anvendes under tredje trimester af graviditeten. Pakninger: Voltarol medicinsk plaster 140 mg, 2 plastre. Se dagsaktuel pris på medicinpriser.dk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakken. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 80 25 16 27. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2018 GSK or licensor. Bayvantic ® Vet. spot-on, opløsning til hund (1 ml indeholder 100 mg imidacloprid og 500 mg permethrin) Indikationer: Til behandling og forebyggelse af loppeangreb i 4 uger. Præparatet kan anvendes som en del af behandlings-strategien ved loppebetinget allergisk dermatit. Til behandling af pelslus. Præparatet har en vedvarende acaricid og repellerende virkning mod flåtangreb i op til 4 uger. Reducerer sandsynligheden for ehrlichiosis fra dag 3 efter behandling og op til 4 uger. Det anbefales at fjerne flåter, inden behandling foretages. En behandling har repellerende („anti-blodsugende“) virkning på sandfluer i op til 3 uger, på myg i op til 4 uger og på almindelige stikfluer i 4 uger. Der kan forekomme fæstnelse af enkelte flåter eller stik fra enkelte sandfluer eller myg. Dosering: Kun til brug på huden. 1,5-4 kg: 1 pipette a 0,4 ml; 4-10 kg: 1 pipette a 1,0 ml; 10-25 kg: 1 pipette a 2,5 ml; 25-40 kg: 1 pipette a 4,0 ml. Til hunde på over 40 kg bruges en passende kombination af pipetter. Kontraindikationer: Må ikke anvendes til katte, da det er særdeles giftigt for dem. Katte må ikke slikke på den behandlede hunds påføringssted. Søg straks dyrlæge hvis dette sker. Hvalpe under 7 uger og 1,5 kg bør ikke behandles. Bør ikke anvendes i tilfælde af overfølsomhed over for de aktive stoffer eller et eller flere af hjælpestofferne. Bivirkninger: I meget sjældne tilfælde kan der hos hunde ses forbigående hudreaktioner, rødmen på applikationsstedet og sløvhed. Hundene kan vise adfærdsændring, mave-tarm symptomer og neurologiske reaktioner, hvis hunden er følsom overfor permethrin. Symptomerne er normalt forbigående og kræver ingen behandling. Drægtighed og diegivning: Kan anvendes under drægtighed og laktation. Forsigtighedsregler: Undgå at pipettens indhold kommer i kontakt med øjne eller mund på hunden. Tillad ikke nyligt behandlede dyr at slikke på hinanden. Præparatet er skadeligt for organismer i vandet. Særlige forsigtighedsregler: Behandlede dyr bør omgås med forsigtighed indtil påføringsstedet er tørt (gælder især børn). Nyligt behandlede dyr bør ikke gives lov til at sove sammen med deres ejere/husets børn. Opløsningsmidlet i Bayvantic ® Vet. kan forårsage pletter på visse materialer, så lad derfor væsken tørre inden kontakt. Udlevering: HV. Pakninger: Bayvantic ® Vet. pakninger med 4 pipetter: 0,4 ml – 1,0 ml – 2,5 ml – 4,0 ml. For yderligere information læs indlægssedlen. Bayer A/S, Tel. 4523 5000, vet.info@bayer.com, www.bayvantic.dk. Februar 2018. DK1802P40 Frontline Combo Vet. er et middel til brug på huden mod lopper og flåter. Opløsningen indeholder en kombination af et aktivt stof med adulticide egenskaber, fipronil, og et aktivt stof med ovicide og larvicide egenskaber (S)-methopren. Indikationer: Behandling mod angreb af lopper, flåter og bidende lus hos hund og kat samt angreb af lopper og flåter hos ilder. Beskytter mod nye angreb af voksne lopper i op til 8 uger hos hund og 4 uger hos kat og ilder. Forebygger loppernes formering ved at hæmme udviklingen af æg (ovicid effekt) samt larver og pupper (larvicid effekt) fra æg lagt af voksne lopper i op til 8 uger hos hund og 6 uger hos kat. Effekten over for flåter varer i op til 4 uger hos hund og ilder og 2 uger hos kat. Kan indgå i behandling af allergisk eksem forårsaget af loppeangreb. Mindste behandlingsinterval er 4 uger. Kan anvendes til drægtige og diegivende dyr. Kontraindikationer: Må ikke anvendes til hunde under 8 uger og/eller 2 kilo, katte under 8 uger og/eller 1 kilo samt ildere yngre end 6 måneder. Bør ikke anvendes til syge eller afkræftede dyr. Må ikke anvendes til kaniner. Præparatet til hund bør ikke anvendes til kat/ilder, da dette kan medføre overdosering. Da der ikke foreligger data herom, anbefales det ikke at anvende præparatet til andre dyr end målarterne. Administrationsmåde: Til udvortes brug. Dosering: Til hund: 1 pipette à 0,67 ml fra 2-10 kg; 1 pipette à 1,34 ml fra 10-20 kg; 1 pipette à 2,68 ml fra 20-40 kg; 1 pipette à 4,02 ml til hunde over 40 kg legemsvægt. Til kat og ilder: 1 pipette à 0,5 ml. OBS. Der er forskel i styrkerne på produktet til hund og til kat/ilder. Man bør ikke overdosere. Bivirkninger: Blandt de meget sjældne bivirkninger, der er iagttaget efter brug, er: Forbigående hudreaktioner på applikationsstedet (hudmisfarvning, lokalt hårtab, kløe, rødmen) samt generel kløe og hårtab. Ligeledes er udtalt savlen, reversible nervøse symptomer (forstærket berøringssans, depression, andre nervøse symptomer) samt opkastning og symptomer fra luftvejene observeret. Hvis dyret kommer til at slikke på applikationsstedet, kan voldsom savlen forekomme. Der kan ses forbigående ændringer af pelsens udseende på applikationsstedet (sammenfiltret/fedtet pels). Forsigtighedsregler: Badning med vand inden for 2 dage samt hyppigere end en gang om ugen efter behandling bør undgås. Ved gentagne shampoobade nedsættes virkningsvarigheden. Der foreligger ingen data vedr. mulighed for toksicitet af præparatet hos killinger yngre end 8 uger, der er i kontakt med behandlede moderdyr. Undgå at dyr slikker på behandlingsstedet, og at dyr slikker hinanden efter behandling. Man bør omgå behandlede dyr med forsigtighed, indtil behandlingsstedet er tørt. Tilhæftning af enkelte flåter kan forekomme. Undgå at produktet kommer i kontakt med mund og øjne. Vask hænder efter brug. Præparatet kan forårsage irritation af slimhinder, hud og øjne. Dyr eller mennesker med kendt overfølsomhed over for insekticider eller alkohol bør undgå kontakt med produktet. Se endvidere brugsanvisning på pakningen. Pakninger: Æske med 3 eller 6 pipetter: 0,5 ml, 0,67 ml, 1,34 ml, 2,68 ml og 4,02 ml. Udl. V. November 2017. Indehaver af markedsføringstilladelsen i Danmark: Merial Norden A/S. Pligtteksten er forkortet i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresumé. Dette kan vederlagsfrit rekvireres fra Merial Norden A/S, eller på www.produktresume.dk

  |  59


• At du kun møder højt faguddannet personale på apoteket? • At apotekspersonalet tilbyder en række serviceydelser bl.a.: • Dosispakket medicin • Medicinsamtale • Pillepas • Influenzavaccine • Tjek på anvendelse af inhalationsmedicin • At apotekspersonalet stiller spørgsmål for at kunne anbefale det bedst egnede lægemiddel eller give de bedste råd om sygdom eller en gene?

Der tages forbehold for trykfejl. April 2018. oerskovgruppen.dk · 23418 · 04.18

Vidste du:

Sundhedsmagasin 2 2018 - apomedlemmer  
Sundhedsmagasin 2 2018 - apomedlemmer