Page 1

Apoteka “Zaječar ”

PREGLED MAGISTRALNIH I GALENSKIH L E KOVA / P R E PA R ATA


Strana 2

Apoteka “Zaječar ”


LEKOVI / PREPARATI KOJI SE KORISTE U DERMATOLOGIJI vlaženje, nega i zaštita kože

    

Kreme, masti i emulzije sa aktivnim sastojcima: masna ulja (maslinovo, bademovo, ricinusovo, jojobe, avokada, pšeničnih klica, nevena, .) mineralna ulja (tečni parafin) kiseline (mlečna, vinska, limunska) vitamin C, vitamin E urea, alantoin, dekspantenol, kofein, kolagen titan-dioksid, cink-oksid, ihtamol, peruvianski balzam... Podloge: galsana, fambaza, vazelin, ung.emolliens, borni krem, borvazelin, ung.glyceroli, exc.eucerin, karbopolni gel, stearinska podloga

antiinfektivi za lokalnu upotrebu 

 

Bacitracin, neomicin, gentamicin, ciprofloksacin, hloramfenikol, klindamicin, eritromicin, oksitetraciklin, sulfacetamid-natrijum Bifonazol, nistatin, mikonazol, sumpor, metronidazol Aciklovir

kortikosteroidi za lokalnu upotrebu 

Hidrokortizon, fluocinolon, fluocinonid, deksametazon, betametazon

U obliku masti, krema, gela... Kao monokomponentni ili u kombinaciji sa drugim aktivnim principima: antibiotici, salicilna kiselina, mentol, kamfor..

U obliku masti, krema, gela, suspenzije, losiona, laka za nokte.. Kao monokomponentni ili u kombinaciji sa drugim aktivnim principima: mentol, kamfor, salicilna kiselina, rezorcinol, tinktura joda, timol..

Apoteka “Zaječar ”

Strana 3


TERAPIJA AKNI

Acne vulgaris

       

TERAPIJA ROSACEAE

Acne rosacea

  

Losion sa klindamicinom Losion sa hloramfenikolom Losion sa eritromicinom Losion sa sumporom Klindamicin gel, krem gel Metronidazol krem, gel Suspenzija Lutz Losion “Doroslovac” (salicilna kis, tinktura benzoe)

.

Metronidazol krem, gel Ihtamol suspenzija (vodena ili alkoholna) Antipirin krem (u galsani ili u stearinskom kremu) - uz dodatak vit.AD ili cink-oksida

.

antiseptici

        

Strana 4

Rastvor hidrogena Rastvor rivanola Rastvor borne kiseline (sterilan i nesterilan) Mast sa bornom kiselinom (sterilna) Rastvor i mast povidon - jodida Castelani rastvor Rastvor eozina Rastvor gencijane violet Hipermangan. Dermatol prašak

Apoteka “Zaječar ”


terapija psorijaze    

Galzavips (betametazon, fluocinonid, gentamicin, salicilna kiselina) Mast sa ribljim uljem Kantarionovo ulje Različite kombinacije kortikosteroida, salicilne kiseline i antibiotika

preparati za kosu   

keratolitici     

Losion sa minoksidilom Suspenzija Restorer Losioni i emulzije sa salicilnom kiselinom, rezorcinolom, mentolom, ricinusovim uljem i pantenolom

Collodium ceratoliticum (kolodijum sa salicilnom i mlečnom kiselinom) Whitfield ung. (salicilna I benzoeva kis) Mast sa salicilnom kiselinom Mast sa salicilnom i mlečnom kiselinom Krem sa ureom

Krem sa hidrogenom

   

Interferon mast Aciklovir mast Cinkova pasta Lazarova pasta

.

ublažavanje simptoma alergije

zaštita od UV zračenja

Antipirin krem (u galsani ili stearinskom kremu) - uz dodatak vit. AD ili cink-oksida Mleko za sunčanje SPF 30

Krečno mleko (Mixtura alba) Krečno mleko sa mentolom (Mixtura alba cum mentholo) Mast sa prometazinom

praškovi za posipanje 

depigmentacija malja 

terapija herpesa

  

.

 

Apoteka “Zaječar ”

Talk Prašak za posipanje sa etilaminobenzoatom Prašak bizmut-subgalata (Dermatol) Prašak za posipanje (salicilna kiselina 1%) Prašak za zasušivanje kože (dermatol 20%) Prašak cink/talk/salicilna kiselina

Strana 5


poboljšanje lokalne cirkulacije

    

tretman hemoroida

     

pojačano znojenje nogu

 

lečenje šuge

Strana 6

 

Hepaven gel (heparin 500 IJ/g, mentol u karbomernom gelu) Mast protiv reume (metal-salicilat, kamfor, et.ulje eukaliptusa) Ruska voda (anestezin, prokain, mentol) Spiritus camphoratus Krem sa mentolom Gel sa K-Al-sulfatom

Supozitorije sa kantarionovim uljem Kantarionovo ulje Supp. Antihemoroidalae (anestezin, efedrin, cink-oksid) Ung. Antihemoroidalae (anestezin, efedrin, cink-oksid, rezorcin, bizmut-subgalat, peruvijanski balzam) Mast sa anestezinom Mast i gel sa lidokainom

Metenamin gel, pasta, mikstura, prašak Prašak za posipanje sa cinkom, talkom i taninskom kiselinom

Sumporna mast Liniment sa benzil-benzoatom

Apoteka “Zaječar ”


Svi proizvodi su ručno izrađeni, bez konzervansa i boja, blagih mirisnih nota i bez potencijalnih alergena.

Holesterinska krema

Eucerinska krema

Krema koja hidrira i hrani kožu,smanjuje nastanak bora, istovremeno ublažava postojeće bore, poboljšava čvrstinu i elastičnost kože.

Regeneriše masnoću kože, daje joj vlažnost, čini je glatkom, elastičnom i svežom. Idealna za dnevnu negu i kao podloga za make-up suve kože i osetljive kože.

Apoteka “Zaječar ”

Bademova krema Sadrži bademovo ulje visokog kvaliteta koje ima za cilj održavanje i obnovu prirodne lipidne barijere kože smanjujući transdermalni gubitak vode. Pogodna je za dnevnu negu suve i osetljive kože, kao i za noćnu negu ostalih tipova kože.

Strana 7


Svi proizvodi su ručno izrađeni, bez konzervansa i boja, blagih mirisnih nota i bez potencijalnih alergena.

Losion za čišćenje kože lica

Hidrantna krema

Hidrantna krema za suvu kožu

Strana 8

Osvežava, tonizira i zateže kožu lica, vraćajući joj fiziološki pH. Deluje antiseptično i protiv upale.

Dubinski vlaži i hrani kožu vraćajući joj sjaj i elastičnost. Lako se nanosi i ostavlja na koži prirodan baršunasti sloj. Pogodna kao podloga za šminku, za svakodnevnu upotrebu, koja odgovara čak i najosetljivijoj koži.

Zahvaljujući optimalnom odnosu masne i vodene faze, aktivnim prirodnim sastojcima i ulju badema, zadržava prirodnu vlažnost i elastičnost suve i osetljive kože.

Apoteka “Zaječar ”


Svi proizvodi su ručno izrađeni, bez konzervansa i boja, blagih mirisnih nota i bez potencijalnih alergena.

Multivitaminski dnevni krem Optimalan sadržaj najkvalitetnijih kozmetičkih sastojaka obezbeđuje koži odgovarajući nivo vlažnosti, daje joj energiju, čini je glatkom i elastičnom. Sadrži alantoin, vitamin E, pantenol, ulje avokada u kremu nežne teksture koji se lako aplikuje.

Antirid Emolijentno deluje na najosetljiviji deo kože lica, čini ga fleksibilnijim, povećava regenerativnu sposobnost kože oko očiju zahvaljujući optimalnom sadržaju jojobinog ulja, bademovog ulja, ricinusovog ulja i kolagena.

Apoteka “Zaječar ”

Multivitaminski noćni krem Direktno deluje na uzroke starenja kože. Obezbeđuje koži vlažnost, čini je glatkom, zategnutom i elastičnom. Sadrži vitamin E, pantenol, ulje pšeničnih klica i kolagen, koji stimulišu prirodan proces regenaracije ćelija kože.

Strana 9


Svi proizvodi su ručno izrađeni, bez konzervansa i boja, blagih mirisnih nota i bez potencijalnih alergena.

Stik za usne Krem za usne

Vlaži i regeneriše ispucalu kožu usana, daje joj mekoću i svilenkast sjaj. Redovnom upotrebom štiti usne od štetnih uticaja spoljašnje sredine

Krema za negu ruku

Za intenzivnu negu suve i ispucale kože ruku. Sadrži glicerol, kao hidratantni aktivni sastojak, koji omekšava i štiti kožu zadržavajući vlagu, a kožu čini glatkom i elastičnom.

Strana 10

Apoteka “Zaječar ”


Svi proizvodi su ručno izrađeni, bez konzervansa i boja, blagih mirisnih nota i bez potencijalnih alergena.

Mast za bebe

Bebi puder

Mast za bebe je izrađena od najkvalitetnijh i potpuno čistih emolijentnih sirovina. Štiti kožu od isušivanja, čini je mekom i glatkom, smiruje iritiranu kožu i na njoj ostavlja zaštitni film. Ne sadrži rastvor borne kiseline, konzevanse i boje. Koristi se za svakodnevnu negu i zaštitu kože dece i odraslih.

Zaštitni puder izrađen od najkvalitetnijih i sterilisanih sirovina. Ima dobru moć pokrivanja ,prijanjanja za kožu, kao i dobru moć upijanja čime se smanjuje trenje i ozleda kože.

Lipofilni krem za decu Lipofilni krem je namenjen osetljivoj dečijoj koži. Izrađen u malim serijama, sadrži najkvalitetnije farmaceutske sirovine bez pesticida, konzervansa i mirisnih komponenti. Deluje zaštitno, protiv upalno, od nadražujućeg dejstva znoja, urina i fecesa. Ubrzava obnavljanje i epitelizaciju nežne dečije kože, sprečava nastajanje ojeda, naročito u predelu pelenske regije. Svojim adstrigentnim, emolijentnim i protektivnim delovanjem odličan je izbor za negu kako dečije tako i suve, osetljive kože odraslih.

Apoteka “Zaječar ”

Strana 11


Svi proizvodi su ručno izrađeni, bez konzervansa i boja, blagih mirisnih nota i bez potencijalnih alergena.

Krema za negu peta

Mleko za sunčanje

Strana 12

Omekšava orožalu kožu peta, potpomaže regeneraciju i vraća joj elastičnost. Svakodnevnom primenom, zahvaljujući maslinovom ulju, bogatom polifenolima, vitaminom E i nezasićenim masnim kiselinama, sprečava pucanje kože peta.

Predstavlja idealnu zaštitu od sunčevog zračenja, optimalnom kombinacijom UVA i UVB filtera u smeši lipofilnih emolijenasa , koji omogućavaju dobru razmazivost, stvarajući prijatan osećaj na koži. Kakaovo i maslinovo ulje doprinose stvaranju privlačne boje tena.

Apoteka “Zaječar ”


Svi proizvodi su ručno izrađeni, bez konzervansa i boja, blagih mirisnih nota i bez potencijalnih alergena.

Mleko za lice (suva koža) Mleko za uklanjanje nečistoće sa suve kože, sužava pore, površinu kože lica čini glatkom. Lako se razmazuje, stvarajući prijatan osećaj na koži i postiže dodatni efekat vlaženja. Pogodno je za skidanje šminke i svakodnevno čišćenje lica.

Mleko za lice (masna koža) Mleko za uklanjanje nečistoće sa masne kože lica. Zbog visokog udela vodene faze i biranih emolijenasa, mleko nije masno i ne stvara okluziju. Emulgator nastao u toku izrade, dovodi do lakšeg odstranjivanja ostatka šminke i masnoće sa površine kože.

Apoteka “Zaječar ”

Mleko za negu tela Lagana tekstura formulacije koja se dobro upija, obogaćena hidratantnim aktivnim sastojcima i lipidima iz kakaovog ulja. Suvoj i veoma osetljivoj koži tela daje dvadesetčetvoročasovni osećaj prijatnosti.

Strana 13


LEKOVI / PREPARATI KOJI SE KORISTE U OFTALMOLOGIJI 

antiinfektivi 

antiinflamatorni lekovi kombinacije antiinfektivnih i antiinflamatornih lekova (kapi i masti)

antiseptici

Strana 14

 

  

 

Kapi za oči sa: amikacinom, eritromicinom, hloramfenikolom, neomicinom, bacitracinom i neomicinom, gentamicinom, ciprofloksacinom, oksitetraciklinom, sulfacetamidnatrijumom, nistatinom Masti za oči sa: eritromicinom, hloramfenikolom, neomicinom, bacitracinom i neomicinom, gentamicinom, oksitetraciklinom, sulfacetamid-natrijumom, nistatinom, aciklovirom

Kapi za oči sa hidrokortizonom, deksametazonom, prednizolonom, betametazonom, diklofenakom Masti za oči sa hidrokortizonom, deksametazonom i prednizolonom

Deksametazon i gentamicin/ neomicin Hidrokortizon i bacitracin/oksitetraciklin/neomicin Kapi za oči Blefamid (sulfacetamid-natrijum + prednizolon + fenilefrin)

Kapi za oči sa: targezinom, srebro-nitratom, bornom kiselinom, povidon-jodidom Mast za oči sa bornom kiselinom

Apoteka “Zaječar ”


terapija glaukoma  

Kapi za oči sa timololom i/ili pilokarpinom Kapi i mast za oči sa pilokarpinom

midrijatici (kapi za širenje zenica) 

preparati sa osmotskim delovanjem

 

Kapi i mast za oči sa natrijum-hloridom Mast za oči sa glukozom Kapi za oči sa glicerolom

    

Kapi za oči sa natrijum-kromoglikatom

Apoteka “Zaječar ”

Kapi sa fluorescein-natrijumom

ostali preparati 

Kapi za oči sa tetrakainom

Atropin, homatropin, tropikamid, fenilefrin

antialergici

preparati koji se koriste u dijagnostici

lokalni anestetici

Kapi za oči sa natrijum-hloridom (izotonične) Kapi za oči sa kalijum-jodidom Veštačke suze Dekspantenol kapi, mast i gel Ricinusovo ulje, kapi Kapi za oči sa interferonom Kapi za oči Prokulek (nafazolin + borna kiselina)

Strana 15


LEKOVI / PREPARATI KOJI SE KORISTE U GINEKOLOGIJI Vagitorije sa penicilinima: ampicilin, amoksicilin, amoksicilin/klavulanska kiselina Vagitorije sa cefalosporinima: cefaleksin, cefahlor Vagitorije sa makrolidima: eritromicin, azitromicin Vagitorije sa linkozamidima: klindamicin Vagitorije sa tetraciklinima: doksiciklin, tetraciklin, oksitetraciklin Vagitorije sa hinolonima: pipemidinska kiselina, ofloksacin, ciprofloksacin Vagitorije sa sulfonalidima i trimetoprimom: sulfometoksazol i trimetoprim Vagitorije sa aminoglikozidima: amikacin, gentamicin, neomicin Vagitorije sa hloramfenikolom Vagitorije sa antiprotozoicima: metronidazol Vagitorije sa antimikoticima: nistatin, mikonazol, ketokonazol Vagitorije sa antiviroticima: aciklovir

antiinfektivi

          

Moguća je izrada vagitorija koje sadrže kombinaciju antibiotika i antimikotika

antiseptici

   

Strana 16

Vagitorije boraks Vagitorije metilensko plavo Vagitorije povidon-jod Asepsol, rastvor za vaginalno ispiranje

Apoteka “Zaječar ”


antiinflamatorni lekovi  

Vagitorije ihtamol Vagitorije kantarion

terapija infekcije HPV-virusom 

Podofilin mast i suspenzija

preparati koji se koriste u dijagnostici 

Lugolov rastvor

hormoni za lokalnu upotrebu preparati koji koriguju pH vaginalnog sekreta

 

Testosteron mast ili krem

Vagitorije mlečne kiseline Sirćetna kiselina, vaginalni rastvor 3%

Apoteka “Zaječar ”

Strana 17


LEKOVI / PREPARATI U TERAPIJI KAŠLJA

Sirup od belog sleza

Strana 18

Suvi kašalj baš je zloćko ali zato je tu Roćko Tvoja roda vedra, čila koja širi svoja krila Mudro, tiho i bez reči brzo će da te izleči Sa korenom belog sleza od kog bolest hvata jeza

Apoteka “Zaječar ”


Zdravo, ja sam žaba Mila i tvoja sam dobra vila Ja sam, ako neko brine sirup od jagorčevine I sad bilo kako bilo tvom je kašlju odzvonilo Bićeš opet u punoj snazi jer zdravlje na usta ulazi

Sirup od jagorčevine

Sirup od bokvice

Za tvoj kašalj ima leka poručuje sova Beka Svu me popij bez ostatka i videćeš da sam slatka Da budete čili, zdravi Vaša apoteka pravi Divan sirup od bokvice za sve bate i sekice

Apoteka “Zaječar ”

Strana 19


JEDNODOZNI PRAŠKOVI ZA ORALNU UPOTREBU ( TRITURATI )

Strana 20

Veoma često je u pedijatriji potrebno da se doza leka prilagodi individulanim potrebama deteta (telesnoj masi i uzrastu) .

Ukoliko lek nije dostupan u potrebnoj dozi, odnosno, aktivne supstance nisu zastupljene u dečijim dozama u registrovanim lekovima, u apoteci se izrađuju jednodozni praškovi za oralnu upotrebu (triturati). To su na primer: Spironolakton, Lasix, Katopil, Fenobarbiton...

Oni se izrađuju iz tableta i kapsula dodavanjem sredstva za dopunjavanje. U praksi se najčešće koristi laktoza koja je slatkog ukusa, bez mirisa, lako rastvorljiva i bezbedna za upotrebu. U slučaju hemijske inkompatibilije ili kod pacijenata sa urođenim nedostatkom enzima laktaze, koristimo skrob.

Ovi lekovi se izrađuju dugotrajnim mešanjem i preciznim odmeravanjem, pa je npr. za izradu mesečne terapije jedne vrste triturata potrebno preko 2 sata.

Zbog toga je naš savet da ne čekate da potrošite sve praškove, već da nam se za novu dozu javite par dana ranije.

Apoteka “Zaječar ”


Apoteka “Zaječar ”

Strana 21


LEKOVI / PREPARATI ZA NOS 

dekongestivi

antiseptici kortikosteroidi, antibiotici, vazokonstriktori (različite kombinacije)

Kapi za nos sa efedrinom, nafazolinom Spalajkovićeva mast

Kapi za nos sa srebro-nitratom

Kapi za nos sa deksometazonom, hidrokortizonom, gentamicinom, eritromicinom, efedrinom

vlaženje sluzokože nosa za inhaliranje

Strana 22

 

Fiziološki rastvor za nos Rastvor za ispiranje nosa Rastvor sa mentolom, peruvijanskim balzamom, tinkturom benzoe (različite kombinacije), hipertonični rastvor natrijum-hlorida

Apoteka “Zaječar ”


LEKOVI / PREPARATI ZA UHO

LEKOVI / PREPARATI ZA SLUZOKOŽU USTA I GRLA

antiseptici   

Hidrogen Rastvor borne kiseline (vodeni/alkoholni) Rastvor salicilne i borne kiseline

antiseptici   

antiinfektivi 

Rastvor hloramfenikola

*****  

*****  

Hidrogen Bresgen rastvor Rastvor hidrogena i borne kiseline

Rastvor za afte Rastvor za žvale Gel sa lidokainom

Rastvor antipirina Maslinovo ulje

Apoteka “Zaječar ”

Strana 23


OSTALO analgetici i antipiretici antikonvulzivi

lekovi/preparati za umirenje

Strana 24

Kombinovani prasak Supozitorije sa paracetamolom, diklofenakom Ruska voda

Supozitorije sa diazepamom

Trujićeva mućkalica

Mixtura nervinae

Mixtura bromata

Tinktura valerijane

 

Apoteka “Zaječar ”


lekovi/preparati u terapiji endokrinoloških bolesti  

Lugolov rastvor Prašak glukoze

lekovi/preparati u terapiji uroloških i nefroloških bolesti 

 

lekovi/preparati za korekciju elektrolitnog disbalansa   

Prašak kalijum – hlorid Rastvor kalijum - citrata Prašak magnezijum – oksid

Pilule i prašak sa metilenskim plavim Ayzenberg rastvor Rastvor kalijum- citrata, natrijum – citrata i limunske kiseline

preparati koji se koriste u dijagnostici  

Eho gel Prašak glukoze

Apoteka “Zaječar ”

lekovi/preparati u terapiji gastroenteroloških bolesti 

Antacidi: Pariško mleko Prašak magnezijum – oksida

Laksansi: Parafinsko ulje Supozitorije sa glicerolom Gorka so Ricinusovo ulje

Promet galenskih lekova izrađenih u ZU Apoteka „Zaječar“ u skladu sa Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, možemo ponuditi i drugim zdravstvenim ustanovama na primarnom i sekundarnom nivou, koje u svom sastavu nemaju galensku laboratoriju.

Strana 25


Apoteka “Zaječar” Magistralna laboratorija: Zaječar: 019/421-120 Boljevac: 030/463-315 Knjaževac: 019/731-603 Galenska laboratorija 019/422-655

Pregled magistralnih i galenskih lekova/preparata  

magistralni i galenski lekovi/preparati

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you