De Band - december 2022

Page 1

Band DECEMBER 2022 | JAARGANG 47 | NO. 75 jarig jubileumfeest Plant Enschede Energiebesparen doen we samen ATQM - continue verbeteringen

Goede prestaties!

Het jaar 2022 ligt bijna achter ons. Een mooi moment om even terug te kijken, maar ook zeker het moment om een blik vooruit te werpen. Samen bouwen we aan het succes van onze banden en zorgen we ervoor dat we onze plant een fundament geven voor de toekomst. Zo hebben we met z’n allen in oktober wel hele goede prestaties neergezet. Daar mogen we heel trots op zijn.

Enquête

De laatste twee jaren is er binnen de fabriek in Enschede veel veranderd. In de praktijk gaat er veel goed, maar met de wisselende vraag vanuit de markt zien we soms ook nadelen die de huidige structuur met zich meebrengt. Daarom hebben we in november een interne enquête gehouden en zijn er vele interviews gehouden onder onze medewerkers. Deze uitkomsten gaan we zeker ook met jullie delen om zo samen verder te gaan.

Energie hot topic

Een ander heel belangrijk topic de laatste tijd is energie, niet alleen thuis, maar ook zeker op onze plant. Voornamelijk door energiekosten staat onze winst enorm onder druk. We zullen op korte termijn het 2,5 E/kg programma starten. Door automatisering, het vermijden van kosten en productiviteitsverhoging moeten we onze kosten verder omlaag brengen. Manfred Rudolph vertelt je in de rubriek Langs de Lijn ook meer over energieverbruik en hoe wijzelf invloed kunnen uitoefenen om het verspillen van energie te voorkomen.

Nieuwe OHT machine

Waar ik heel blij mee ben is de investering in een nieuwe OHT bandenbouwmachine in onze fabriek in Enschede. Met deze investering zal de fabriek de OHT-productie specialiseren naar grote en hoogwaardige maten. Deze stap voorwaarts laat zien hoe we gebruik maken van onze sterke punten en bouwen aan de sterke en competitieve toekomst die we nodig hebben. Maar ook de nieuwe Vredestein Quatrac Pro EV, de band speciaal voor elektrische voertuigen, waarvan in november de eerste banden in Enschede zijn geproduceerd, is natuurlijk groot nieuws. Het vertrouwen dat we hiermee hebben gewonnen maakt dat we volgend jaar zeer waarschijnlijk nog ruim 150 duizend extra personenbanden gaan maken.

Het nieuwe jaar

En dan 2023; een jaar met heel veel mooie kansen, Back to Basics, ATQM, nieuwe ontwikkelingen, maar ook de komende CAO onderhandelingen en tal van andere zaken. Ik ben trots op het 75 jarig bestaan van onze fabriek in Enschede, maar ook trots op jullie en op het feit dat de toekomst van ons bedrijf in Enschede er goed uit ziet. Namens het Management Team van Plant Enschede wil ik je dan ook hartelijk danken voor je inzet van het afgelopen jaar en wens ik jou en je dierbaren heel fijne feestdagen en een goed begin van 2023!

Martijn ter Haar

COLOFON

De Band is het personeelsmagazine van Apollo Tyres NL. Het magazine komt twee keer per jaar uit en is bestemd voor medewerkers en oudmedewerkers.

Redactie

Het personeelsmagazine is een uitgave van de afdeling Interne Communicatie. Hans Wijnsma, Nikola Kostira, Lin Huey Ng en Ivanka Munsterhuis.

Ontwerp, Vormgeving & Druk Artin Advertising

Fotografie

Frans Dekker, New Imaging (Enschede)

Redactieadres

De Band - Apollo Tyres NL Postbus 27 7500 AA Enschede deband@apollotyres.com

© 2022 – overname uit dit magazine is zonder schriftelijke toestemming van de afdeling HR/ Communicatie niet toegestaan.

6 2

Woord van de redactie

De nieuwe Band is er weer! Dank aan alle collega’s die ook dit keer op zo’n prettige manier hebben meegewerkt aan de realisatie van deze editie. Uiteraard weer boordevol nieuws vanuit de hele organisatie, waarbij we verschillende collega’s, teams en mensen aan het woord laten. We zijn zelfs langsgeweest op het testcircuit in Papenburg om onze testcoureurs aan het werk te zien. Maar ook horen we het enthousiasme van Gerbrand Medendorp als hij over zijn team praat. Parktische zaken wisselen zich af met leuke interviews met bijvoorbeeld Manfred, Gerald en Leo. En we hebben weer mooie innovaties en leuke terugblikken op 2022 een plekje gegeven in deze Band. Heel veel leesplezier en uiteraard alvast een mooi 2023!

De redactie

Interview met Bianca Schepers

Langs de lijn 6 Typisch ons team - TCAT ploeg C 13 Ken je collega - Leo Hakkebroek 19 5 vragen voor... Gerald Voorpostel 21 Het woord is aan … De testcoureurs 22 Van de OR 12 In & Uit dienst 14 HR zaken 15 Clubjes 16 Pensioen 20 13 interviews overig
Tyretopics 4 Verantwoordelijk 8 Organisatie - ATQM 9 Bandennieuws - Quatrac Pro EV 10 Talent & Opleiding 17 Apollo Global 18 6
Inhoud
rubrieken
16

Paris 20km run

Zondag 9 oktober kleurden zowel de lucht als de straten voor Parijs blauw. Het was een perfecte dag voor de Vredestein 20km de Paris. Vanaf dit jaar zijn we de naamsponsor van dit iconische evenement, waardoor het merk Vredestein veel bekendheid krijgt. Alle medewerkers van Apollo in Europa konden zich opgeven om mee te doen aan de run. Ook vanuit Enschede waren er collega's die een hele goede prestatie hebben neergezet waar ze heel trots op mogen zijn. Een korte reactie van Pascal en Arjan.

Pascal Bruins (Monteur VR, Plant Enschede): ‘In één woord: geweldig! Zo voelde ik me toen ik in één uur en zestien minuten met de Eiffeltoren in zicht over de finish kwam.

Arjan Bijlsma (Senior Designer, R&D Enschede): ‘Volgend jaar, als ik de kans krijg, zal ik er zeker weer bij zijn. Hopelijk met meer collega's van R&D Enschede.’

Nieuwe OHT machine

Apollo Tyres gaat investeren in een nieuwe OHT bandenbouwmachine in onze fabriek in Enschede. Met deze investering zal de fabriek de OHT-productie specialiseren naar grote en hoogwaardige maten. Om een gerichte productie van onze premiumproducten te garanderen, zal de fabriek geleidelijk enkele OHT-maten naar andere fabrieken verplaatsen. Naast een capaciteitsuitbreiding moet de nieuwe machine ook 10% extra capaciteit opleveren. In de afgelopen drie jaar heeft de OHT-markt veerkracht getoond in termen van vraag en tegelijkertijd leveren onze OHT-teams nieuwe producten en behalen ze resultaten die in lijn zijn met onze visie. Deze stap voorwaarts laat zien hoe we gebruik maken van onze sterke punten en bouwen aan de sterke en competitieve toekomst die we nodig hebben.

Voedselbankactie

Wist je dat ruim een miljoen mensen in Nederland onder de Nederlandse armoedegrens leven? Ruim een kwart van hen zijn kinderen onder de 13 jaar. Daarom hebben we bij alle locaties van Apollo Tyres in Nederland een inzamelactie gehouden van maandag 5 december tot en met 19 december voor de Voedselbank. Een perfecte dag om te beginnen, want het was Sinterklaas, een dag van geven, en de Internationale Dag van de Vrijwilliger. ACE is ons MVO-platform in Europa, gericht op vrijwilligerswerk en het doneren van goederen, dus de Voedselbank past hier perfect bij. Het projectteam van ACE NL zijn Shilpa Bantwal Rao (Amsterdam), Daan Feijer en Ivanka Munsterhuis (Plant Enschede) en Andrada Becheritu en Tibor Fekete (R&D). Zowel in Amsterdam als in Enschede hebben we houdbare etenswaren ingezameld voor de lokale Voedselbank. Samen gaan we ervoor zorgen dat deze eerste activiteit van ACE in Nederland een succes gaat worden. Namens de Voedselbank Enschede-Haaksbergen en Amsterdam Oost; Heel veel dank!

4
TYRE TOPICS

Bezoek minister Harbers

Voor minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat was het 75 jarig jubileum van onze fabriek in Enschede aanleiding om ons eind oktober te bezoeken. De minister kreeg uitleg over de hightech kanten van de band en hoe het product een belangrijke bijdrage kan leveren aan veiligheid en milieu. De juiste banden vergroten de verkeersveiligheid en dragen bij aan het realiseren van de beleidsdoelen van de overheid. In het regeerakkoord is vermindering van het aantal verkeersslachtoffers immers als doel opgenomen. Minister Harbers: ‘Daar ben ik het helemaal mee eens. Voor de keten zie ik een uitdaging om die boodschap over te brengen op de consument. Bandenkopers moeten meteen de link kunnen leggen met goede banden en veiliger verkeer, ze moeten zichzelf niet verliezen in alle technische informatie. Met het programma ‘Kies de Juiste Band’ en de nieuwe publiekscampagne ‘Doe voor vertrek de bandencheck’ werken we vanuit de Rijksoverheid goed samen met de sector. Dat zet ik graag door.’

Rol overheid

Ook op andere vlakken kan de overheid een belangrijke rol spelen om het gebruik van de juiste band te stimuleren. Bijvoorbeeld door de controle van het snelheidssymbool en de belastingindex onderdeel te maken van de APK. Ander punt om de verkeersveiligheid in combinatie met banden verder te vergroten is het standaardiseren van wegdekken. Harbers nogmaals: ‘Schonere auto’s, slimmere auto’s en misschien zelfs zelfrijdende auto’s… Het beste tijdperk van de auto staat nu pas te beginnen. En daar hebben we heel goeie banden voor nodig.’ Een standpunt waarin Vredestein zich natuurlijk kan vinden. We zullen ons blijven inspannen om een belangrijke bijdrage te leveren aan het schoner en veiliger maken van het verkeer door middel van de juiste, veilige banden.

OHT outdoor event Traxion 25

Midden tussen de landerijen en boerderijen, waar tal van tractoren en landbouwvoertuigen je sowieso al tegemoet kwamen rijden werd in september het OHT outdoor event georganiseerd. Vier dagen lang waren ruim 200 klanten en pers uitgenodigd om de demonstraties van onze landbouwbanden live te zien. De collega’s van marketing en verkoop vertelden met trots de kracht en schoonheid van onze landbouwbanden en de mooie resultaten. De nieuwste band werd op passende wijze als kroon op al het andere mooie werk gepresenteerd. De VF Flotation Tyre met aangepaste footprint! Een nieuwe generatie banden met een aangepaste voetafdruk die ervoor zorgt dat deze een ruimer oppervlakte pakt, daardoor beter op de grond ligt, minder druk uitoefent en uiteindelijk ook nog eens sneller is. Naast deze nieuwe band werd ook de Endurion Trailer geïntroduceerd, speciaal ontwikkeld voor het Heavy Duty Trailer segment.

5
TYRE TOPICS

Energiebesparen doen we samen!

Sustainability is een van onze vijf kernactiviteiten die gezamenlijk ervoor zorgen om onze organisatie naar een hoger niveau te brengen. Sustainabilty zelf bestaat weer uit zes focus gebieden waarvan climate change (klimaatverandering) op dit moment de meeste aandacht krijgt. Climate change houdt zich bezig met reductie van CO2 uitstoot, verminderen van het waterverbruik en de hoeveelheid afval. Minder CO2 uitstoot kan bereikt worden door minder energie te verbruiken en door het gebruiken van duurzame energiebronnen.

LANGS DE LIJN
6

Hoge energiekosten

De kranten staan bol van de hoge energiekosten, welke invloed heeft dat voor onze plant en hoe gaan we daarmee om? We vragen het aan Manfred Rudolf Sustainability Manager Apollo Tyres Europe. Manfred: ‘Hoge energiekosten betekent dat de kostprijs van onze banden hoger wordt. Vaak kun je de complete prijsverhoging niet doorberekenen aan de klant. Dit heeft dus invloed op onze omzet en dus de winst. Los van de invloed op de kostprijs veroorzaakt het verbruik van energie ook CO2 uitstoot. CO2 uitstoot is verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde met bijbehorende klimaatverandering. En daar moeten we met z’n allen iets aan gaan doen.’

Energiebesparing Energie is dus een belangrijk topic de laatste tijd. Uiteraard ook op de plant in Enschede wordt er volop aan gewerkt hoe dit binnen de perken te houden. Manfred: ‘Er worden diverse energiebesparingsprojecten uitgevoerd waarmee wij dit jaar al meer dan 1% van ons jaarlijks energieverbruik bespaard hebben! Je moet hierbij denken aan het isoleren van stoomleidingen, uitzetten van installaties die niet continu gebruikt worden en het vervangen van oudere aandrijvingen door nieuwe efficiëntere uitvoeringen.’ Natuurlijk wordt er ook vooruit gekeken, wat zijn de prognoses en hoe kunnen we daar op een passende wijze mee omgaan. Manfred: ‘Het komende half jaar zullen nog meer soortgelijke besparingsprojecten uitgevoerd worden. Ik verwacht dat wij dit financieel jaar zelfs tussen de 2-3% zullen besparen. Dit is weer een mooi voorbeeld hoe creatief en veerkrachtig wij samen zijn.’

Productieproces

Het is belangrijk om goed na te denken of de mogelijke energiebesparingen invloed hebben op

de productie. Indien de besparing op de juiste manier toegepast wordt zal het productieproces niet negatief beïnvloed worden. Vaak is energiebesparing te realiseren door bijvoorbeeld op een andere manier te werken, een andere volgorde van werkzaamheden. Maar ook om te kijken wat er met machines wordt gedaan die (tijdelijk) stilstaan. Manfred: ‘Op dat gebied verwacht ik nog verdere optimalisatie qua energieverbruik. De kunst is nu om de productie op de diverse machines dusdanig in te plannen zodat machines uitgeschakeld kunnen worden zonder dat de productie hierdoor stagneert.’

Zelf doen!

Energiebesparing is niet iets dat alleen door de werkgever kan worden aangepakt. Ook de medewerkers kunnen een belangrijke duit in het zakje doen om de energiekosten te reduceren. Manfred: ‘Denk erover na wat voor een invloed jezelf hebt om het verspillen van energie te voorkomen. Eigenlijk werkt het net als thuis, zorg ervoor dat je energieverbruikers uitzet wanneer je ze niet meer gebruikt. Schakel het licht uit, zet je scherm uit en laat ramen en deuren niet openstaan wanneer de verwarming aanstaat. Probeer inzicht te krijgen waar energie verbruikt wordt en kom met voorstellen

"Het zuinig omgaan met energie en het meer toepassen van energie van hernieuwbare bronnen is een must geworden dat ons allemaal aangaat. Het heeft geen zin om naar anderen te wijzen. Zoals een gezegde al zegt, verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Besparingen

Door de reorganisatie is er in onze fabriek op een aantal plekken ook leegstand. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de manier waarop er omgegaan wordt met de energie, de verwarming en het licht. Manfred: ‘Dit punt krijgt gelukkig steeds meer aandacht. Leegstaande gedeeltes van de fabriek worden technisch aangepast zodat de energie in deze gedeeltes uitgeschakeld en/of verlaagd kan worden. Het is niet nodig om alles te verlichten en te verwarmen op de normale omgevingstemperatuur. Dat houden we goed in de gaten.’

"hoe dit verlaagd kan worden. Wij hebben een ideeënbus waar deze voorstellen ingediend kunnen worden.’ Tijden zijn veranderd, beschikbaarheid van energie is niet meer vanzelfsprekend. We zijn nu met 8 miljard mensen op de aarde en moeten er met z’n allen voor zorgen dat wij de beschikbare energie op de juiste manier inzetten en niet verspillen.

7

ONE

Daan Feijer

"We hebben een nieuwe veiligheids video die vanaf nu beschikbaar is op ons intranet. Deze is volledig in lijn met de nieuwe visie!’

Altijd Gezond en Absoluut Veilig

Wellicht heb je het al gezien, maar onlangs zijn er nieuwe SHE borden geplaatst op het hele fabrieksterrein in Enschede. De borden zijn in lijn met de nieuwe Apollo visie en missie ten aanzien van veiligheid en gezondheid. Daan Feijer, Manager SHE: ‘Deze missie, ‘Verzorgen van welzijn door Altijd Gezond en Absoluut Veilig’, hebben we gelanceerd op de Veiligheidsdag van dit jaar. En dat willen we natuurlijk uitdragen!’ Bij alle fabrieken van Apollo hangen nu dezelfde veiligheidsuitingen.

Safety Absolutes

Een nieuwe visie ten aanzien van veiligheid en gezondheid is natuurlijk niet iets dat jaarlijks wijzigt. Maar veiligheid en gezondheid is wel een belangrijke pijler binnen onze hele organisatie. Middels deze borden wordt dit goed onder de aandacht gebracht. Daan: ‘Enerzijds staan op veel borden de Safety Absolutes, de basis veiligheidsinstructies die iedereen zou moeten kunnen dromen! Aan de andere kant is veiligheid een onderwerp dat we moeten blijven promoten en onder de aandacht blijven houden. Met deze borden

blijven we iedereen eraan helpen herinneren.‘

Veiligheidsbeleid

Bij het SHE beleid in onze Plant moeten we ons houden aan heel veel wet- en regelgeving vanuit de overheid. Dat bepaald voor het grootste gedeelte ons veiligheidsbeleid. Maar ook is er veel contact met de andere veiligheidscollega’s wereldwijd. Daan: ‘Er wordt tussen de fabrieken steeds meer samengewerkt op het gebied van veiligheid en er worden goede ideeën uitgewisseld. Zo kunnen we elkaar helpen om heel Apollo veiliger te maken! Daarnaast

"komen er vanuit Apollo Tyres Ltd regelmatig nieuwe ontwikkelingen en projecten om het algemene veiligheidsniveau binnen de hele organisatie naar een (nog) hoger plan te tillen. Maar het belangrijkste aspect dat ons veiligheidsbeleid bepaalt, is hoe belangrijk we het als fabriek, management team en alle medewerkers zelf vinden en uitvoeren.’

"Iedereen heeft zijn of haar eigen rol en impact op veiligheid en gezondheid en moet daar zelf ook de juiste acties in nemen.

8
VERANTWOORDELIJK
"Duurzaam Verantwoord Ondernemen (DVO), Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), Safety-Health & Environment (SHE), allemaal termen die belangrijk zijn voor nu en in de toekomst. Binnen Apollo wordt hier volop aandacht aan besteedt. Safety, Health & Environment is ook bij ons niet meer weg te denken in onze dagelijkse manier van werken. Via de meest uiteenlopende projecten brengen we dit in de praktijk. Always Healthy & Absolute Safety FAMILY Achieving Well-being with Always Healthy and Absolute Safety

Continue verbeteringen met ATQM

""ATQM is een manier van werken die niet alleen van toepassing op kwaliteitsgerelateerde onderwerpen zoals afval-percentage, maar ook op productiviteit, veiligheid en bijvoorbeeld HR gerelateerde onderwerpen.

v.l.n.r. Ronnie

ATQM, oftewel Apollo Total Quality Management. Ondanks dat de naam je wellicht doet vermoeden dat het hier alleen over de afdeling kwaliteit gaat, is ATQM er ook voor jou. ATQM is een methodiek die onze hele organisatie moet helpen om onze bedrijfsdoelen te bereiken. Daarbij hanteren we 6 kernwaarden; Iedereen draagt bij, Eigenaarschap, Continue Verbetering, Transparantie, Data gedreven en het Voorkomen van problemen.

Organisatiebreed

Afgelopen najaar is Rutger Damink aangesteld als ATQM programma manager voor Plant Enschede. Total Quality Management (TQM) is een algemeen bekende kwaliteitsmethode die gericht is op het continu verbeteren van bedrijfsprocessen. Apollo heeft deze methode speciaal afgestemd op onze organisatie en introduceert dit nu wereldwijd. Voor de fabriek in Enschede is TQM niet iets nieuws. Er zijn eerder initiatieven geweest om continu verbeteren in onze fabriek te versterken en in onze dagelijkse praktijk gebruiken we dan ook al veel van de gereedschappen van TQM.

Kracht

De kracht van ATQM is dat ze werkt met een relatief kleine set van gereedschappen die ons in onze dagelijkse werkzaamheden helpen. Zo gaat ATQM bijvoorbeeld over het stellen van de juiste vragen (5x Waarom) en het duidelijk definiëren van onze acties (Wat, Waarom, Waar, Wie, Wanneer en Hoe). Verder wordt in ATQM erg sterk de nadruk gelegd op de “Gemba”. Dit is een Japanse term die vertaald “de werkelijke plek” betekent. In ons geval is dit sim-

pelweg de werkvloer; want daar gebeurt het echt. Dit betekent dat we met zijn allen bijdragen aan continue verbetering. Hierbij streven we ernaar om de echte oorzaken weg te halen en niet alleen maar pleisters te blijven plakken. Rutger: ‘We zijn ervan overtuigd dat ATQM ons gaat helpen om meer structuur te geven aan onze daily management routine en aan onze verbeterinitiatieven.’

Focus ATQM

Voorlopig ligt de focus met name op het organiseren van de grotere verbeterprojecten. Zo worden alle betrokkenen in diverse projecten geholpen door onze ATQM goldtrainers en heeft het ondersteunende personeel een onlinetraining over ATQM kunnen volgen. De volgende stap is om uiteindelijk iedereen bij ATQM te betrekken. Rutger: ‘Denk aan kleine verbeterteams op de werkvloer, gebiedseigenaren als het gaat om housekeeping, et cetera. We verwachten dat iedereen open staat voor deze verbeterinitiatieven en zijn best doet om zijn of haar steentje bij te dragen. De resultaten en voortgang van verbeterprojecten zullen we meer en meer gaan delen met elkaar.’

9
ORGANISATIE
Voigt, Rutger Damink, Jim de Beauvesier Watson, Liniker de Sousa

Vredestein Quatrac Pro EV; een unieke EV band in Europa

Hoewel het bestaande assortiment van onze banden voor personenauto’s geschikt is voor gebruik op elektrische auto's, wordt er in november 2022 een geheel nieuwe Vredestein EV-band voor alle seizoenen gelanceerd speciaal voor de plug-in auto's. De nieuwe Vredestein Quatrac Pro EV zal in Europa de eerste speciale all-season band zijn voor elektrische voertuigen (EV).

BANDENNIEUWS 10

Voordelen speciale EV-band

De nieuwe EV-band is speciaal ontwikkeld voor elektrische voertuigen en hybrides en is gemaakt om een groter rijbereik te bieden, het hogere gewicht en de grote koppel van een elektrisch voertuig beter te beheersen en superieure niveaus van grip en tractie te blijven bieden onder alle omstandigheden, inclusief ijs en sneeuw. In principe is elke Vredestein band geschikt voor gebruik op elektrische auto’s. Echter naarmate de EV-markt groeit, is het logisch dat autofabrikanten en klanten de potentiële voordelen overwegen van banden die speciaal voor EV's zijn ontwikkeld. De nieuwe EV-band van Vredestein zal dan ook een aantal nieuwe EV-specifieke ontwerpkenmerken hebben die voor een bestuurder van een elektrische auto van groot belang zijn. Zo bevestigen Apollo Tyres’ computersimulaties en real-world testprogramma’s dat de nieuwe EV-band superieure grip biedt, een groter rijbereik mogelijk maakt dankzij de lagere rolweerstand, een lichtere constructie kent, een lagere milieu-impact heeft, minder geluid produceert, stiller en com-

fortabeler rijdt en de remafstand vermindert.

Productie van de EV-banden

Alle all-weather prestaties van de nieuwe EV-band zijn volledig ge certificeerd volgens de hoogste in dustrienormen voor een all-season band, waardoor de band het 'Three Peak Mountain Snowfla ke'-symbool op de zijkant mag dragen. Dit bevestigt zijn bekwaamheid in win terse omstandigheden. De nieuwe EV-band zal worden geproduceerd in de fabriek in Enschede en in Gyöngyöshalász (Hongarije).

Pioniers in alle seizoenen

Vredestein is een pre mium bandenmerk en sinds de introductie van de eerste all-season band begin jaren ‘90 lopen we al voorop in de all-season markt. Deze kennis en expertise wordt nu aangewend om nieuwe niveaus van innovatie in het EV-banden segment te brengen. Uiteraard zal het snelgroeiende EV-segment op

BANDENNIEUWS
11

De nieuwe OR Apollo Tyres NL

Het zal niemand zijn ontgaan dat er in november OR verkiezingen werden gehouden binnen Plant NL. Met een opkomst van 65% is er vanaf nu een nieuwe OR gevormd voor Apollo Tyres NL. Zoals het altijd met verkiezingen gaat neem je van het ene lid afscheid en heet je het andere lid van harte welkom in de OR. Uiteraard danken wij de leden die afscheid hebben genomen en stellen we hier in De Band graag de nieuwe leden aan jullie voor.

Onafhankelijk:

De nieuwe leden kunnen gelijk aan de slag met verschillende adviestrajecten die reeds zijn ingezet. Daarom moeten ze goed weten wat er speelt in de organisatie. Manuela Bosscha, Ambtelijk Secretaris OR: ‘Als OR lid ben je de stem van álle medewerkers en daar ga je heel zorgvuldig mee om. Zo starten binnenkort de CAO onderhandelingen weer. Inhoudelijk gaan wij daar niet mee bezig, maar we bemiddelen uiteraard wel tussen de bonden en het bestuur mocht deze situatie zich voordoen.’ Met het adviesrecht van de OR heeft zij bij diverse organisatorische en strategische vraagstukken recht op het geven van advies. Een belangrijk orgaan voor zowel organisatie als medewerkers.

12
VAN DE OR
Namens FNV: Max Winkelhorst Namens CNV: Paolo Oddo Agnes Miedema Rudy Verenjans Altan Yüksel Erik Hovenier Erik Pepping Ronnie Voigt Necmettin Giris Mustafa Kurkut Herman Zomer Charles Bax Sami Bilgin

Team Curing Agriculture Tyres Ploeg C

Op de foto: v.l.n.r. Arjan Groeneveld, Danny Rozier, Gerbrand Medendorp

Niet op de foto: Willem van Meegdenburg, Jan Kleinsmit, Jan Peter Wiegers.

"We hebben veel (technische) kennis en ervaring binnen ons team. De ideale combinatie om elke dag weer tot een succes te maken.

Dit team, onder leiding van Gerbrand Medendorp, is werkzaam voor het Businessteam OHT. Zij zijn eigenlijk de laatste (productie)stap in het gehele proces bij een landbouwband. Vanuit de OHT bouw krijgen zij de greentyres aangeleverd en gaan deze vervolgens vulkaniseren tot een echte band. Maar wie is dit team en wat maakt hen zo uniek? We leggen deze vraag voor aan Gerbrand.

Het team

Met zes man sterk is dit een afdeling waar hard gewerkt wordt aan het laatste stukje van de OHT band voordat het de fabriek verlaat. Met vier vulkaniseurs, één operator op de paintcabine en een senior wordt de kwaliteit geleverd waar Apollo Tyres voor staat. Gerbrand: ‘Zo heeft iedere operator zijn ‘eigen’ persen waarvoor hij op dat moment verantwoordelijk is. Dat rouleert dagelijks, zodat iedereen de passende kennis heeft en er afwisselend gewerkt wordt. De taak van de operator is dat hij via de paintcabine ervoor zorgt dat de greentyres worden voorzien van een laagje paint dat ervoor zorgt dat de band niet blijft plakken in de vorm.’

Plezier in je werk

Als senior ziet Gerbrand erop toe dat de kwaliteit ook gewaarborgd blijft. Gerbrand: ‘Ik ben het aanspreekpunt op de afdeling. Daarnaast voer ik de vormwisselingen uit. De kwaliteit van ons product is belangrijk. Apollo en Vredestein banden hebben een naam waar we trots op mogen zijn. Maar plezier in je werk is zeker zo belangrijk. Er moet natuurlijk gewerkt worden, maar er is ook altijd tijd voor een praatje. Zo zorgen we er met elkaar voor dat de werkzaamheden goed verlopen en er een prettige werksfeer is.’

"Samenwerken is ons motto

Iedereen heeft wel eens een mindere dag, maar samen sta je sterk. Dat is wat dit team ook zo typeert. Gerbrand: ‘Het fijne aan dit team is dat we altijd op elkaar kunnen terugvallen. Je helpt elkaar en je bent er voor elkaar. Dat is belangrijk, want we moeten immers een kwalitatief goed eindproduct produceren. Dan is het heel prettig dat je als collega’s fijn met elkaar kunt omgaan en aan het einde van de dag tegen elkaar kunt zeggen; Dat hebben we toch weer mooi gedaan! Daar ben ik best een beetje trots op!’

13
TYPISCH ONS TEAM

HR zaken HR zaken In- & Uitdienst

Uit dienst

Indiensttredingen

Rick van Meegdenburg 01-07-2022 Productie

Lars Willekes 01-08-2022 Techniek

Leon Nijkamp 15-08-2022 Productie

Rutger Damink 01-09-2022 Quality

Dennis ter Heide 12-09-2022 Productie

Sezer Avci 01-10-2022 Productie

Vincent van der Veen 01-10-2022 Productie

Arjan Molendijk 01-11-2022 Human Resources

Laura Bos 01-12-2022 Human Resources

Daphne Escalante y Diederich 01-12-2022 Human Resources / Staff Productie

Pensioen

Willem Esschendal 31-08-2022

Arjan Molendijk nieuwe HR manager Plant NL

Vanaf 1 november is Arjan Molendijk gestart als HR Manager van de Apollo Tyres factory in Enschede. Hij is hiermee de opvolger van Anouk Boers die na een 5-jarig dienstverband een andere uitdaging buiten Apollo is aangegaan. Arjan is 53 jaar en woont in Enschede. Hij is een ervaren HR-professional met vooral veel ervaring in productieorganisaties. Hij heeft o.a. gewerkt bij KLK Kolb (Servo Delden), Johma, Bonfait en laatstelijk bij Apetito in Denekamp. Daarnaast heeft hij de afgelopen 13 jaar een eigen HR-adviesbureau gehad. Arjan is dus bekend met het leiden van een HR-afdeling in een productiebedrijf en is tevens een ervaren MT lid. We zijn dan ook blij dat hij met zijn ervaring, onze organisatie komt versterken. In zijn nieuwe rol rapporteert hij aan Martijn ter Haar, Unit Head Plant Enschede en in de matrix aan Shingari Ramachandran, Head HR Europe.

Sietze Klein Wentink

Hasan Celik

Jeroen Tangenberg

Toon Middag

Ken Poell

Mario Pani

Martijn de Jong Marco van der Werf Maarten van Manen Tonny Oude Lenferink

Joost Geisink Diego González Salazar Ellen Bouwhuis Hendrik Krooshoop Tijmen Poell Erwin Hobelman Maurice de Zwart Johan van Triest Alex Laan Anouk Boers

Meer HR zaken

Arjans korte visie op HRM: “Voor mij is de kern van HRM verbinding. Ik geloof in het belang van verbinding om samen resultaten te behalen.” Verder is Werkplezier volgens hem de oplossing voor (alle) HRM-uitdagingen. Arjan: ‘Balans, Inhoud en Groei, zijn de ingrediënten voor meer Werkplezier! Laten we daar met zijn allen aan werken!’

14

12,5 jaar in dienst

Martin van den Biggelaar 01-02-2023

Alberto Huuskes 01-02-2023

Jozef Berent 01-02-2023

Steffan ten Elshof 01-02-2023

Barry Nijhuis 01-02-2023

John van Telgen 01-02-2023

Bart Snijders 01-03-2023

25 jaar in dienst

Marco Jonker 18-01-2023

Roy Heutink 26-01-2023

Marco Smit 02-03-2023

Sander Pieters 02-03-2023

Adrie van de Walle 11-05-2023

Marcel van Tellegen 11-05-2023

Radjees Autar 25-05-2023

Mark Horselenberg 15-06-2023

Henk Bos 22-06-2023

40 jaar in dienst

Ton Rijsman 10-01-2023

Janos Frank 17-01-2023

Harry ter Beeke 17-01-2023

Eric Put 17-01-2023

Rudi Oelderink 28-03-2023

Willem Traanman 28-03-2023

Laurens Broenink 11-04-2023

Bedrijfsfysiotherapie

Een goede gezondheid is van groot belang. Een juiste houding bij het uitvoeren en aanleren van werkzaamheden kan daaraan bijdragen en de kans op blessures en lichamelijke klachten verminderen. Goede arbeidsomstandigheden zijn daarbij een vereiste. Zoals reeds eerder aangekondigd werkt Apollo Tyres NL er hard aan om dit op verschillende plekken te verbeteren. Zo zijn Maarten Golbach en Huub Hodes van bedrijfsfysiotherapie Fysik twee keer per week aanwezig op de plant. Zij kunnen samen met jou de lichaamsbewegingen en het lichaamsgebruik op je werkplek beoordelen en tips en advies geven om de lichamelijke belasting waar mogelijk aan te passen. Huub: ‘Wij zijn gespecialiseerd in de relatie tussen klachten en arbeid. Veel lichamelijke klachten hebben een directe relatie met het soort werk dat je doet en hoe je het uitvoert.’ Maarten: ‘Onze therapie is erop gericht het voorkomen of het verhelpen van werkgerelateerde klachten. Wij geven onder andere werkplekadvies, werkplekaanpassingen, training over tillen of zittend werk et cetera.’

Productiewerk is “topsport”, door slim te werken kun je gezond blijven.

15
HR ZAKEN
" "

Het Sociaal Fonds

De Stichting Sociaal Fonds Apollo

Vredestein (SSF) is in 1962 opgericht en in 2014 een Stichting geworden. De SSF heeft een sociaal doel voor alle medewerkers van Apollo Tyres en gepensioneerden; het verlenen van financiële steun aan de deelnemers waar dat wenselijk is. Meestal betreft dat een standaardvergoeding voor medische aandoeningen, reiskosten voor medisch bezoek of een uitkering bij overlijden, maar ook specifieke persoonlijke situaties kunnen soms aanleiding zijn om aanspraak te maken op het Sociaal Fonds

Belang SSF

Het SSF is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde die Apollo Tyres alle (gepensioneerde) medewerkers in Nederland aanbiedt. Cynthia van Os, voorzitter SSF: ‘Niet alle situaties in iemands leven zijn voorspelbaar. Collega’s kunnen door onvoorziene omstandigheden in financiële nood komen. Het Sociaal Fonds kan een

collega helpen zijn (financiële) situatie weer op orde te krijgen.’

Regelingen SSF

Als werknemer van Apollo Tyres betaal je contributie voor de SSF. Dit wordt door de werkgever verdubbeld. Alle (gepensioneerde) medewerkers van Apollo Tyres NL kunnen vervolgens aanspraak doen op de SSF. Cynthia: ‘Een

verzoek tot hulp kan schriftelijk bij ons bestuur of onze adviseur ingediend worden. Elke individuele aanvraag die niet onder de standaardvergoedingen valt wordt door het bestuur van de Stichting Sociaal Fonds beoordeeld. De steun die dan eventueel volgt kan bijvoorbeeld een schenking, voorschot of betaling van een hulpinstantie zijn.’

Voor meer informatie over de Stichting Sociaal Fonds kun je ons altijd mailen, sociaalfonds@apollotyres.com of kijken op intranet onder het kopje HR Service Centre.

16 ORGANISATIE
Cynthia van Os, voorzitter SSF

Apollo Safe Way

De Apollo Safe Way is een programma dat wereldwijd wordt uitgerold voor alle medewerkers van Apollo Ltd. Het zet in op het vergroten van individueel bewustzijn van veiligheid thuis, onderweg en op het werk. Het is een relatief nieuw programma dat recentelijk is opgestart.

Op de foto: B.v.l.n.r.: Frederik, Bart, Sebastiaan, Frank Charles en Jim O.v.l.n.r.: Ronald, Liniker, Ronnie en Sami

Ongelukken voorkomen

Een van de redenen van de start van de Apollo Safe Way is het aantal ongelukken dat heeft plaatsgevonden die achteraf gezien te voorkomen waren geweest. Dit heeft vaak te maken met gedrag en onveilige handelingen. Hans Wijnsma, opleidingscoördinator ATNL: ‘Een verhoogd bewustzijn hierop helpt de individuele medewerker mogelijk onveilige situaties beter te beoordelen. Daarom is deze training ontwikkelt die zich richt op het bewust worden van wat is nu een risico en wanneer kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. Hiervoor worden tijdens de training verschillende voorbeelden thuis, onderweg en op het werk besproken en uitgelegd.’

Train de trainer

Daan Feijer, manager SHE ATNL, heeft samen met Hans ervoor gezorgd dat er een train the trainer sessie voor BTM’ers, teamleiders en coördinatoren is gegeven en dat de planning rond is gekomen. Zo heeft bijna iedereen bij Plant Enschede, collega’s uit de fabriek en van de kantoren, de afgelopen maanden de veiligheidstraining mogen volgen. Daan: ‘Deze training ging voornamelijk over ‘individueel eigenaarschap’, omdat iedereen zijn of haar eigen rol en impact op veiligheid en gezondheid heeft. Het was zeker gaaf om te zien dat er veel goede discussies werden gevoerd over veiligheid en gezondheid. Mochten er nog vragen zijn over deze training of over SHE in het algemeen, schiet me dan zeker aan!’

Veilig werken

Wereldwijd wordt er veel aandacht aan dit onderwerp besteed omdat Apollo veiligheid voor zijn medewerkers zeer belangrijk vindt. Neeraj Kanwar, Vice Chairman & MD Apollo Tyres Ltd, doet zowel de introductie als ook het besluit van deze training (video). Veilig werken staat voor Apollo dan ook hoog op de agenda. Het doel is veilig thuis, onderweg en op je werk zodat je veilig en gezond op je werk komt en ‘s avonds ook weer veilig en gezond naar huis gaat.

"Tijdens de trainingen werden goede discussies gehouden in de groepen met betrekking tot het onderwerp veiligheid. Daarbij werden zaken aangekaart waarover men vragen had en tegelijkertijd werden medewerkers zich nogmaals bewust over hoe snel het tijdens de dagelijkse gang van zaken (thuis, onderweg en op het werk) een risico kan ontstaan. Dat is precies de insteek van de Apollo Safe Way.

""De Apollo Safe Way zich richt op het transformeren van de veiligheid en gezondheid cultuur op basis van de eigenaarschap mindset.

17 TALENT & OPLEIDING

Vision 2026: Spotlight op Digitalisatie

Digitalisatie is een van de pijlers onder Visie 2026, ons ambitieuze doel om in boekjaar 2026 een bedrijf van 5 miljard US dollar omzet te worden. Om ingewikkelde productieuitdagingen op te lossen hebben we eerder dit jaar de Digital Innovation Hub in London opgezet met een team van datawetenschappers die werken aan deze uitdagigen en we zijn nu ook van plan om nog een Digital Innovation Hub te starten in Hyderabad, India.

De Hubs zijn het resultaat van ons groeiplan waarin we fors investeren in technologie en cloudinfrastructuur. In het Verenigd Koninkrijk worden strategische digitale toepassingen voor de Innovation Hub ontwikkeld en ontworpen. We raadplegen gespecialiseerde bedrijven in Londen om ons te helpen bij

de ontwikkeling van complexe applicaties. Hierdoor kunnen we de efficiëntie, kwaliteit en duurzaamheid van onze productieprocessen verbeteren. De Digital Innovation Hub geeft een impuls aan ons digitaliseringstraject en andere investeringen in cloud- en datacomputing, die onmisbaar zijn voor verdere digitalisatie

van ons bedrijf. Daarnaast zal de nieuwe hub samenwerken met de universiteit van Glasgow en een doorlopend stageprogramma implementeren voor studenten wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.

18
APOLLO GLOBAL

Wie ben je?

Ik ben Leo Hakkenbroek, geboren in Hengelo, al 29 jaar getrouwd en heb een zoon van 23 jaar. Bij Apollo Tyres – Vredestein heb ik reeds meerdere werkzaamheden gedaan, ik ben flexibel en houd van afwisseling en variatie. Zo ben ik onder andere ook teamleider van de bedrijfsbrandweer bij Apollo Tyres NL. Iets dat ik enorm leuk en belangrijk vind om te doen.

Wat maakt Apollo Tyres NL voor jou bijzonder?

Het is een mooi bedrijf. De productie is bijzonder te noemen, omdat je van A tot Z kunt zien hoe een autoband gemaakt wordt. Dat je dat hele proces kunt volgen vind ik erg mooi.

Wat maakt jou een fijne collega?

Van mezelf kan ik best zeggen dat ik flexibel ben en blij ben dat ik de kans krijg om dit te mogen zijn binnen het bedrijf. Daarbij vind ik het leuk om collega’s verder te helpen bij het productieproces. Zo kun je altijd van elkaar leren, dat houdt het interessant en leuk.

Waar ben je trots op?

Ik ben trots dat ik in 2008 bij de bedrijfsbrandweer ben begonnen. Het geeft mij een goed gevoel dat ik iets kan doen om de veiligheid van mijn collega’s te waarborgen. Daarnaast geeft het mij altijd een soort van kick als je een uitruk krijgt. Je weet niet wat je te wachten staat, maar je weet wel dat je heel welkom bent op dat moment.

Vertel, wie ben je? In deze rubriek stellen we vragen aan een collega om hem of haar beter te leren kennen. Dit keer is het de beurt aan Leo Hakkenbroek. Hij is werkzaam bij de Spacemaster montage en werkt in 2-ploegen. Leo werkt al ruim 19 jaar bij Apollo Tyres – Vredestein in Enschede en is de afgelopen jaren al op veel afdelingen werkzaam geweest.

Waar kun jij van genieten?

Elke dag vind ik het weer speciaal om op tijd op het werk te zijn en onder het genot van een kopje koffie met collega's te kunnen praten over het werk of andere zaken. Dat vind ik belangrijk om te doen, interesse in elkaar tonen. Maar ook lijkt het me geweldig om straks met onze nieuwe caravan (bijna) elk weekend op pad te gaan en zo te genieten van zoveel mooie en nieuw te ontdekken plekken in Nederland en Europa.

19
"Ik wil nog graag heel lang bij dit mooie bedrijf blijven werken, zo dat ik mijn kennis en ervaring mag blijven delen met andere collega's zowel bij de brandweer als bij de productie.
" LLeo Hakkenbroek

Vereniging Gepensioneerden Vredestein

De Vereniging Gepensioneerden Vredestein (VGV) is, zoals de naam het al zegt, een vereniging en organiseert derhalve jaarlijks ook een Algemene Ledenvergadering voor haar leden. Naast het officiële gedeelte van deze bijeenkomst was er uiteraard ook volop tijd voor het delen van herinneringen en de band met Apollo Tyres NL te bespreken. En in een jaar kan veel gebeuren en is er dus ook veel stof om over te praten. Natuurlijk kwamen er weer heel veel leuke anekdotes voorbij.

Algemene Leden

Vergadering De ALV werd gehouden op 15 september bij Hotel Van der Valk in Enschede. Dit keer waren er twee leden van de Ondernemingsraad te gast. Met ruim 100 aanwezigen waren we heel blij dat we deze bijeenkomst, na alle corona-perikelen, weer konden organiseren. In een half uur werd de officiële agenda afgewerkt. Feitelijk werden er in dit tijdsbestek twee ALV, vorig jaar en dit jaar, besproken in verband met de aflasting in 2021 vanwege corona.

Waardering

De middag begon uiteraard wederom met koffie, thee en gebak. Het blije weerzien met de oud-collega’s en hun partners zorgde voor veel hartelijkheid en gezelligheid. Ook de rest van de middag werd weer in alle gezelligheid doorgebracht met een hapje en een drankje met aan het eind van de middag nog een heerlijk broodje kroket voor alle aanwezigen.

Een bijeenkomst van de VGV wordt door de gepensioneerden

altijd zeer gewaardeerd. De hartelijkheid waarmee mensen elkaar begroeten, bijpraten, geïnteresseerd vragen hoe het met anderen gaat, dat sluit aan bij het doel van onze vereniging. En in die zin was dit weer een geslaagde bijeenkomst.

20 PENSIOEN

Gerald Voorpostel

Sebastiaan Jansen

In ‘5 vragen aan … ‘ gaat een collega in gesprek met zijn/haar leidinggevende. Deze keer stelt Proces Engineer Sebastiaan Jansen een paar leuke vragen aan Gerald Voorpostel die al ruim 25 jaar bij Apollo Vredestein werkt. Hij was werkzaam als Senior Material Engineer en nu al enige tijd Group Leader Material Engineering bij Apollo Tyres NL.

Wat maakt het werken bij Apollo Tyres NL nou zo leuk?

‘De afwisseling in het werk, geen enkele dag is hetzelfde. Ik vind het heerlijk om bijvoorbeeld (productie)problemen samen met alle betrokkenen (productie/PT/ QA/Engineering) op te lossen. En daarnaast het vele contact met andere afdelingen als R&D, inkoop en leveranciers over toekomstige nieuwe mengsels/materialen. In dit werk word je wel vaak geleefd en dat moet je goed kunnen handelen. Een juiste planning van werkzaamheden is dan ook essentieel.’

Hoe ben jij in deze functie terecht gekomen?

‘Voor de reorganisatie was ik werkzaam als Senior Material Engineer en dat deed ik met heel veel plezier. Na de reorganisatie werden bij PI (nu PT) de groepen anders ingedeeld en werd er naast PCR en AGRI/SM ook een groep

"Sebastiaan:

‘Het was een makkelijk gesprek, en dat is eigenlijk altijd zo bij Gerald. Zijn deur staat letterlijk en figuurlijk altijd open. En ik denk dat ik ook voor mijn collega’s spreek als ik zeg dat hij meer als een collega overkomt dan als een leidinggevende.’

Material Engineering gevormd. Ik heb toen best lang nagedacht of ik Group Leader wilde worden, maar uiteindelijk toch besloten om deze uitdaging aan te gaan.’

Was Group leader bij Apollo tyres altijd al je droom? ‘Nee. Absoluut niet. Ik heb altijd gezegd dat ik geen leidinggevende functie wilde omdat ik mij liever met inhoudelijke zaken (Mengsel en Materiaal gerelateerd) wilde bemoeien en niet met randzaken. Maar ik heb zeker geen spijt van mijn keuze nu. We hebben een ontzettend leuk en gemotiveerd team (Laboranten, Material Engineers, Proces Engineers & Technicians) met verschillende nationaliteiten, jong en oud.’

Er gaat veel goed binnen AT-NL, maar wat kan er nog verbeterd worden?

‘Er gaat inderdaad al veel goed, maar we moeten het samen doen en niet in hokjes gaan denken.

"We schuiven vaak teveel af. Pak je verantwoordelijkheid en help een ander, dan maken we het voor elkaar veel makkelijker (en leuker). We zijn samen verantwoordelijk voor de output en kwaliteit van de producten die we maken in deze mooie plant.’

Wat vind je belangrijk buiten je werk?

‘Werk is een belangrijk onderdeel van het leven, maar nog belangrijker vind ik mijn gezin, familie en vrienden. Met drie (puberende) dochters is het thuis een levendige boel en nooit saai. Daarnaast zoek ik de ontspanning in het doen van kleine klussen thuis en voetbal ik op vrijdagavond bij KOSC 45+.’

21
5 VRAGEN AAN

Altijd in balans

Ze zijn wekelijks van huis, kennen elk testcircuit in Europa als hun broekzak en vinden allemaal dat een jongensdroom is uitgekomen met deze baan. We hebben het over de testcoureurs van onze banden. Een baan die niet altijd zonder gevaar is en waar op elk testcircuit de nodige veiligheidsmaatregelen standaard getroffen worden. De mannen van het testteam vertellen ons graag meer over hun werk en welke schakel zij zijn in het gehele proces.

""De testen die we hier uitvoeren worden onder extremere omstandigheden getest dan het in de werkelijkheid is. Zo weten we heel zeker dat we de juiste banden ontwikkelen en produceren.

22 HET WOORD IS AAN... DE TESTCOUREURS

Circuit Papenburg

We reizen af naar het testcircuit ATP in Papenburg, min of meer de thuishaven van ons testteam met 15 testcoureurs. Hier worden door ons met name de Vredestein banden getest vanuit een eigen garagebox op het circuit. Stephan Soika, Manager Outdoor Testing Apollo R&D: ‘We maken gebruik van alle faciliteiten die ATP ons biedt, zoals diverse testbanen en ook de veiligheid op en rond de baan. Het meest bijzondere aan circuit Papenburg is de kombocht van ruim 2 km. Hier kun je testen uitvoeren met topsnelheden van 250 km/uur. Dat is niet overal mogelijk. Maar binnen Europa zijn we ook te vinden op andere testcircuits. Zo reizen we geregeld naar Lapland waar we testen onder winterse omstandigheden doen

week samen van ’s ochtends tot ’s avonds en je moet elkaar volledig vertrouwen. We leveren topprestaties die tot in detail moeten worden uitgevoerd. Zo moet alles in balans zijn, de auto, de testcoureur, de weersomstandigheden en het wegdek. Als dat niet zo is kun je de testen niet goed uitvoeren.’

De testen

Het contact tussen de weg en je auto wordt gemaakt door de banden. Een klein stukje rubberoppervlakte dat je op het goede spoor moeten houden. Stephan: ‘Jaarlijks voeren wij ruim 4000 testen uit. Remmen, acquaplanning etc, bij verschillende weersomstandigheden, verschillende wegdekken en twistroads zijn nodig om te evalueren hoe de band reageert en hoe die zich houdt. Degene in de

Testontwikkelteam Audi

Het testteam in Papenburg staat niet op zichzelf. Er is enorm veel samenwerking met R&D en de klant. Deze zijn dan ook dikwijls aanwezig op een testcircuit. Bij deze test mochten we gebruik maken van een Audi. Voor dit merk zijn Katharina Stefanski (Raunheim), Maarten Arends en Rik ter Wijlen (R&D Enschede) het ontwikkelteam. We vragen Katharina naar het belang van testen. Katharina: ‘Testen kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdonderwerpen: bandenveiligheid en bandenprestaties. Er moeten tests worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de banden gedurende hun hele levensduur veilig zijn. En er moeten tests worden uitgevoerd om er zeker van te zijn dat - in het geval van OE-bandenontwikkeling - de band voldoet aan de eisen van de klant.’

Testcriteria

en in Zuid Europese landen als Spanje, Frankrijk en Italië voor het testen bij hogere temperaturen. Alle verschillende omstandigheden zijn van belang om onze banden goed te testen op onder andere grip, aquaplanning, geluid, slijtvastheid en uiteraard de balans.’

Het testteam

Als je de garagebox in Papenburg binnenkomt overvalt je een gevoel van gastvrijheid, professionaliteit en betrokkenheid. Stephan; ‘We zijn een soort van familie hier, dat is ook nodig. Je bent de hele

testauto voelt of die balans goed is en welke invloed dit alles op de band heeft. Uiteraard wordt dit vervolgens kortgesloten met de ontwerper en de klant als die erbij betrokken is.’

""Door corona hebben we minder mensen hier op bezoek gehad, maar ik hoop dat we heel snel weer kunnen starten om klanten en eigen medewerkers mee te laten rijden. Dan kunnen ze zelf ondervinden hoe de banden presteren.

Elke productontwikkeling heeft een bepaald productacceptatiecriterium dat bestaat uit testvereisten voor binnen en buiten. In het geval van OE-bandenontwikkeling heeft elke klant zijn eigen specifieke testvereisten / verzoeken die moeten worden uitgevoerd. Maarten: ‘Voor het testen betrekken we de ontwikkel- en testafdeling erbij. Dat zijn het magazijn aan de Strootsweg in Enschede, de testcoureurs op het circuit en de indoor testafdeling bij de fabrieken in Enschede en/of Gyöngyös. Bij gezamenlijk testen wordt ook de klant betrokken.’ Het testen van banden is een zeer belangrijke stap in de ontwikkeling van banden. De testresultaten worden geanalyseerd en gebruikt als input voor het bepalen van de volgende stap in het proces.

Rik: ‘Het testen van banden is één van de cruciale stappen in de ontwikkelingscyclus van banden, zonder het testen kan een bandenontwikkeling niet functioneren.’

23

Het 75 jubileum feest

Zaterdag 29 oktober 2022 – exact 75 jaar geleden werd de Vredestein fabriek in Enschede geopend. Een hele speciale dag die in 2022 gevierd werd met een groot feest in de Grolsch Veste voor álle medewerkers! Na een officiële opening ’s middags in de fabriek met een onthulling van de jubileumwand in ‘onze’ kantine, werd er ’s avonds volop gefeest in het stadion van FC Twente. En een feest was het! Blije gezichten, gezellige praatjes en volop dansende collega’s op de klanken van Proost!, de dj en Cascada! Het was een fantastisch feest. Op naar de 100 zoals Martijn ter Haar dat in zijn welkomstwoord op de groene grasmat al aangaf. Geniet en beleef het op nieuw met deze foto’s!

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.