Page 1


AFVersocapaGuia.indd 1

10-10-2011 10:19:51


Eigenlijk hoeft u niet ver te reizen om de ideale vakantiebestemming te vinden. Er zijn duizend-en-een redenen om naar Madeira gaan! Het eiland bezit verbluffend mooie landschappen en weelderig groene bergen. Maar Madeira heeft meer charmes: zomers én ‘s winters een mild klimaat, en vooral ook veel rust en veiligheid. Wilt u Madeira echt leren kennen? Wandel dan eens over van de vele bergpaden omhoog en geniet van het adembenemende uitzicht. Of loop in het Laurissilva Forest langs een stuk van de ruim 400km aan levadas en leer de ware ziel van het eiland kennen. Voel de bruisende, levendige sfeer in de straten van de hoofdstad Funchal en koop wat souvenirs, zoals de heerlijke Madeira wijn of handgevlochten manden.

kunnen op Madeira scubaduiken, surfen, windsurfen of jetskiën. Romantici maken misschien liever een prachtige zeiltocht langs de kust om eindeloos naar de zonsondergang te turen. Maar om van uw verblijf op Madeira een droomvakantie te maken, moet u ook zeker even naar het paradijselijke eiland Porto Santo, op 40km van Madeira. Een kwartiertje vliegen of een paar uur varen. Dit ‘gouden eiland’ is gezegend met een 9km lang strand met fijn, schoon zand en een heldere, rustige zee. Alles wat u nodigt heeft voor een perfecte vakantie. Het geluk ligt binnen handbereik!

Als u een tocht maakt over het eiland, stop dan onderweg eens om het landschap te bewonderen of te genieten van de traditionele delicatessen. Sportliefhebbers guia madeira e porto santo .3

AFGuiaMadholandes.indd 3

11/10/24 17:38


ligging en klimaat De eilanden Madeira en Porto Santo en de onbewoonde eilanden Ilhas Selvagens en Ilhas Desertas vormen samen de archipel van Madeira, die de Portugezen in 1418 ontdekten. De archipel ligt midden in de Atlantische Oceaan, 500km van de Afrikaanse kust en 1000km van Europa. De hoofdstad Funchal ligt op vier uur vliegen van Amsterdam. Madeira heeft een oppervlakte van 741km2 en het eiland is 57 bij 22km. Dankzij de uitstekende geografische ligging en het bergachtige landschap heeft de eilandengroep een verrassend zwoel klimaat. Het is er gematigd vochtig en de aangename gemiddelde temperaturen van rond de 25° C in de zomer en rond de 17° C in de winter. De temperatuur van het zeewater is ook erg prettig dankzij de invloed van de warme Golfstroom: ’s zomers 22° C en ’s winters 18° C.

4. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 4

11/10/24 17:38


ontdek het betoverende eiland!

Eira do Serrado, op 500 meter hoogte, hebt u duizelingwekkende vergezichten.

Hoewel Madeira maar klein is, is het eiland rijk aan oogverblindende landschappen en zeldzame schoonheid. Ontdek de charme en pracht van deze drijvende tuin!

Verder naar het westen ligt de gezellige stad Ribeira Brava. En ga daarna beslist naar Encumeada, dat ligt aan een weg vol uitzichtpunten waar de omliggende bergtoppen goed te zien zijn.

Bekende plaatsen om te bezoeken op Madeira en de andere eilanden zijn: Funchal, de hoofdstad van de archipel, Caniço, de oostkust (Santa Cruz en Machico), de westkust (Câmara de Lobos, Ribeira Brava, Ponta do Sol en Calheta), de noordkust (Porto Moniz, São Vicente en Santana) en Porto Santo.

Ook prachtig zijn de kustplaatsen Ponta do Sol en Calheta. Het is hier vaak zonnig en daarom zijn het ideale badplaatsen. Voor de surfers rollen de beste golven van Europa de idyllische stranden van Jardim en Paul do Mar op.

Ten westen van Funchal komt u Câmara de Lobos tegen, een typisch vissersstadje. En u vindt daar ook Cabo Girão, de allerhoogste klif in Europa en de op één na hoogste ter wereld (580m).

Rijdt u naar Paúl da Serra, de grootste hoogvlakte van Madeira, stop dan even om te genieten van het prachtige uitzicht. Vanaf dit punt kunt u over heel het eiland heen kijken. Daal dan af naar Porto Moniz en neem een verfrissende duik in de natuurlijke meren die gevormd zijn in de lava die ooit naar beneden stroomde, naar zee.

Even verderop ligt het bijzondere dorpje Curral das Freiras. Het ligt in een diep dal, in een van de meest spectaculaire landschappen die het eiland rijk is. Vanaf het uitzichtpunt

Onze reis gaat verder naar São Vicente, over een weg met talloze watervallen, waar de weelderig, groene heuvels afsteken tegen de helderblauwe zee. guia madeira e porto santo .5

AFGuiaMadholandes.indd 5

11/10/24 17:38


Wanneer u naar São Vicente gaat, bezoek dan de grotten, het vulkanencentrum en het Museum. Loop de kalkroute of slenter door de mooie straten van de stad.

Deze laatste is een van de drie hoogste bergen van het eiland (1818m) en hier vinden we prachtige rotsformaties, waarbij u boven de wolken belandt.

Vanaf hier kunt u ook naar Encumeada om al uw zintuigen te verwennen met de geuren en kleuren van de weelderige vegetatie van het laurierbos Laurissilva Forest. Of ga verder naar Santana en ontdek onderweg de mooie uitzichtpunten.

Als u ervoor kiest naar Machico te gaan, bezoek dan zeker Caniçal en Ponta de São Lourenço, het meest oostelijke punt van het eiland. Op de oude weg naar Funchal terug, bij Ponta Garajau, doet u Caniço aan. Vergeet niet om even te stoppen en te genieten van het schitterende uitzicht, want van hieruit ziet u de Desertas-eilanden en de baai van São Gonçalo. Verwen uzelf met een blik op de uitzonderlijke natuurlijke schoonheid van het eiland!

In Santana moet u zeker de typische driehoekige huizen met rieten daken bekijken. En ook de Queimadas, het startpunt voor prachtige wandelingen zoals de Caldeirão Verde, kunt u niet missen. De afdaling naar Faial is een aangename verrassing vanwege de indrukwekkende schoonheid van de omliggende bergen. Vanaf Faial, kunt u gemakkelijk naar het stadje Machico of u kunt een bezoek brengen aan het binnenland van het eiland. Wanneer u voor het binnenland kiest, neem dan de weg die langs Ribeiro Frio, Poiso en Pico do Arieiro leidt.

funchal De hoofdstad van de archipel ligt aan de zuidkust van Madeira, in een prachtige baai aan het warme water van de Atlantische Oceaan en omgeven door groene bergen en diepe dalen.

6. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 6

11/10/24 17:38


Loop eens langs de jachthaven van Funchal en kijk naar de zeilboten en de cruiseschepen die vanuit de hele wereld Funchal aandoen. U kunt ook heerlijk wandelen in de tuinen van de stad, die kleurrijk zijn en vol exotische, uitstekend onderhouden bloemen staan.

Funchal kreeg op 21 augustus 1508 stadsrechten en is nu het belangrijkste centrum van de archipel voor handel, toerisme en cultuur. Verken deze traditionele, maar ook stad op wereldniveau en wandel door de pittoreske straatjes met de lieflijke huizen die versierd zijn met bloemen. Slenter over de oude, met zorg gerestaureerde pleinen met hun traditionele Portugese bestrating en typisch Madeirese architectuur. Bewonder de musea, de monumenten en de kunstgaleries met collecties van Portugese en buitenlandse kunstenaars.

Wilt de kust van Madeira eens vanuit een andere hoek zien en tegelijkertijd de frisse zeelucht opsnuiven, maak dan een tocht met een zeiljacht of catamaran. Of ga terug in de tijd op een replica van het schip van Columbus. De late namiddag is ideaal om te flaneren over de boulevards. Houdt u van panoramische vergezichten, grijp dan de kans om een onvergetelijk ritje in een kabelbaan te maken. De kabelbanen tussen Funchal en Monte en tussen de botanische tuin en Babosas (Monte) zijn de snelste manier om boven te komen. Onderweg wordt u getrakteerd op mooie uitzichten. Wat u ook kiest, neem de tijd om het eiland te leren kennen waar rust en een warm welkom zo kenmerkend zijn. guia madeira e porto santo .7

AFGuiaMadholandes.indd 7

11/10/24 17:38


Laat u overdonderen door het contrast tussen de diepblauwe zee en de smaragdgroene bergen op de eilanden! De schoonheid van Madeira is een geschenk van Moeder Natuur. Een van de grootste toeristische attracties van Madeira is de gevarieerde, weelderige vegetatie. Allerlei combinaties van tropische en mediterrane soorten, wat resulteert in een mozaïek van allerlei kleuren. Madeira staat ook bekend om de unieke vormen en contrasterende kleuren van de talloze exotische planten uit zo’n beetje de hele wereld, die zich hier prima thuis lijken te voelen. Dankzij het uitzonderlijke klimaat kunt u het hele jaar door in het wild allerlei bloemen bewonderen zoals orchideeën, strelizia’s, anthuriums, magnolia’s, azalea’s en protea. Ontdek een van de vele kleurrijke tuinen en parken die met liefde worden onderhouden. U kunt er de meest onvoorstelbare geuren opsnuiven!

tuinen jardim botânico eng. rui vieira Op de ruim 35.000m2 aan bloembedden staan meer dan 2.000 exotische planten van over de hele wereld. Ze groeien en bloeien hier al even gelukkig als in hun oorspronkelijke habitat. Vanwege het verlies aan biodiversiteit en leefgebieden wereldwijd, wordt er in deze tuin veel aandacht besteed aan onderzoek over het behoud van bedreigde plantensoorten. Het maakt niet uit of u natuurliefhebber, botanicus of toerist bent, voor een wereldreis door het plantenrijk moet u bij het Museu História Natural en het herbarium zijn. U treft ook een mooie verzameling exotische vogels in het Loiro Parque. Een bezoek aan dit park is als een safari door een wereld vol kleurrijke papegaaien. Dagelijks geopend 09.00-17.30u. Behalve op 25 december. Caminho do Meio - Bom Sucesso 9064-251 Funchal guia madeira e porto santo .9

AFGuiaMadholandes.indd 9

11/10/24 17:38


Telefoon: (+351) 291 211 200; Fax: (+351) 291 211 206 E-mail: jardimbotanico.sra@gov-madeira.pt www.sra.pt/jarbot

quinta das cruzes Deze tuin ligt in het park bij het Quinta das Cruzes Museum en heeft een grote variëteit aan inheemse en exotische planten. Geopend van dinsdag - zondag 10.00-12.30u en 14.0017.30u. Gesloten op maandag en feestdagen. Calçada do Pico, 1 9000-206 Funchal Telefoon: (+351) 291 740 670; Fax: (+351) 291 741 384 E-mail: mdc.drac@madeira-edu.pt www.museuquintadascruzes.com

quinta magnólia Dit is een prachtig voorbeeld van een typische ‘Quinta’ van Madeira, met veel verschillende exotische planten in het uitgestrekte groen. De tuin ligt aan de Rua Dr. Pita in Funchal.

Dagelijks geopend 8.00-20.00u. Rua Dr. Pita, 10 9000-089 Funchal Telefoon: (+351) 291 764 598

palheiro

In de tuinen van Palheiro zijn weidse gaons en meren te vinden. Naast het bijzondere panorama groeien hier ook een aantal van de meest zeldzame en waardevolle, exotische planten ter wereld. Geopend maandag - vrijdag 9.00-16.30u Palheiro Ferreiro - Funchal Telefoon: (+351) 291 793 044 / Fax: (+351) 291 793 066 E-mail: gardens@palheiroestate.com www.palheiroestate.com

tropische tuin van monte palace

De tropische tuin van Monte Palace ligt bij de ‘Quinta’ Monte Palace, eigendom van de Joe Berardo Foundation. In de tuin groeien planten van over de hele wereld, waaronder

10. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 10

11/10/24 17:38


azalea’s, heide, diverse bomensoorten en vele soorten varens. De palmvarens (Encephalarto’s) worden beschouwd als levende fossielen. In deze tuin vindt u 60 van de 72 soorten palmvarens die bekend zijn. Een deel van de tuin is gereserveerd voor de flora van Madeira. Zo staan er verschillende Macaronesische laurierbomen en andere bedreigde soorten, zoals de Pittosporum coriaceum, in de Madeirese volksmond ‘mocan’ geheten. In de prachtige omgeving van deze tropische tuin kunt u ook een museum bezoeken. Deze heeft drie verdiepingen waarvan twee Afrikaanse beelden tonen, en op de derde kunt u zich vergapen aan een unieke collectie mineralen afkomstig uit alle uithoeken van de wereld. Dagelijks geopend 9.30-18.00u, behalve op 25 december. Caminho do Monte, 174 9050-288 Funchal Telefoon: (+351) 291 780 800 Fax: (+351) 291 783 673 E-mail: info@montepalace.com of fundacaoberado@netmadeira.com www.montepalace.com

quinta da boa vista

Een van de belangrijkste doelstellingen van Quinta da Boa Vista is om bedreigde soorten flora te herstellen. Voordeel is dat het klimaat van Madeira daar goed bij helpt. Delen van de tuin zijn ingedeeld met bromelia’s uit Zuid-Amerika, lampenpoetsers (Callistemon) uit Australië en aloë uit Afrika. De orchideeëncollectie is de grootste attractie van de quinta. De collectie bestaat al twintig jaar en heeft vele prijzen gewonnen. Van december - mei vormen de orchideeën een spectaculair schouwspel, vooral de Cymbidium, de Paphiopedilum en de Lycaste. De rest van het jaar trekt een verzameling prachtige hybriden en zeldzame soorten de nieuwsgierigheid van de bezoeker. Geopend maandag - zaterdag 9.00-17.30u. Zon- en feestdagen gesloten. Rua Lombo da Boa Vista, 174 Funchal Telefoon: (+351) 291 220 468 Fax:. (+351) 291 230 309 E-mail: patrickgarton@hotmail.com guia madeira e porto santo .11

AFGuiaMadholandes.indd 11

11/10/24 17:38


orchideeëntuin In dit orchideeënwoud staan meer dan 50.000 planten, wat uniek is in Europa. In deze tuin kunt u zien hoe er met behulp van laboratoria orchideeën worden gekweekt. De orchideeën bloeien het hele jaar door. Dagelijks geopend 9.00-18.00u, behalve 25 december. Rua Pita da Silva, 37 (onder de botanische tuin) Telefoon: (+351) 291 238 444 E-mail: jardim.orquidea@gmail.com www.madeiraorchid.com

quinta jardins do imperador Ooit woonde Keizer Karel I van Oostenrijk in Quinta do Monte. Hij blies hier zijn laatste adem uit. Ook andere bekende, historische personen hebben hier gewoond, zoals de kunstenaar Lourdes de Castro. De tuinen zijn gerestaureerd. In de beroemde Malakof Toren is een café gevestigd. Deze toren is bijzonder mooi, niet alleen qua

architectuur, maar ook vanwege het prachtige uitzicht op het romantische landschap van Monte dat helemaal tot Funchal rijkt. Nabij ligt de tuin Monte met een fontein die omringd is door de grote kleurrijke rozentuin. Geopend maandag - zaterdag 9.30-16.30u. Caminho do Pico - Monte Mobiele telefoon: (+351) 964 306 732 www.cm-funchal.pt

jardim municipal (gemeentelijke tuinen) De gemeentelijke tuinen, de Jardims Municipal, zijn 8300m2 groot en staan ook wel bekend als de Koningin Amelia-tuinen. Ze liggen aan de noordzijde van de Avenida Arriaga. Hier stond ooit het klooster van São Francisco. Het wapen van het klooster is nog te zien op een steen die in een van de grasvelden ligt. In de tuin zijn mooie flora van Madeira en veel andere gebieden te zien, en bij de belangrijkste staan bordjes. De tuin is midden in de stad gelegen en u vindt hier ook een meer en een beek met vissen en vogels. Er zijn kuns-

12. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 12

11/10/24 17:38


twerken te bewonderen en er is een auditorium voor culturele activiteiten. Av. Arriaga - Funchal Telefoon: (+351) 291 231 501; Fax: (+351) 291 231 502 E-mail: parquesjardinscemiterios@cm-funchal.pt www.cm-funchal.pt

jardim panorâmico Jardim panoramico ligt midden in het toeristische deel van Funchal, tussen de Promenade Passeio Público Marítimo en de Estrada Monumental, bij Sítio da Ajuda. De vegetatie in de tuin is onderverdeeld in vier categorieën: inheemse kustflora, inheemse flora uit het middelgebergte, cactussen en vetplanten, en tropische planten. Vanuit de tuin hebt u een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Dagelijks geopend 7.00-22.00u Estrada Monumental - Funchal www.cm-funchal.pt

jardim de santa luzia

De Hinton-fabriek, waar vroeger drank en suiker werden gemaakt, is lang geleden gesloten en is omgetoverd tot een groengebied in het hartje van Funchal. De enorme oude schoorsteen bij de fabriek resteert als herinnering aan de belangrijke rol die de fabriek heeft gespeeld in de suikerindustrie van Madeira. De groengebieden hebben een oppervlak van zo’n 13.700m2 en er zijn vijf thematuinen: de Jardim do Anfiteatro (amfitheatertuin), de Jardim Tropical (tropische tuin), de Jardim da Água (watertuin), de Jardim dos Socalcos (de terrasvormige tuin) en de Jardim da Laurissilva (lauriertuin). Dagelijks geopend 8.00-21.00u Rua 31 de Janeiro - Funchal

roseiral da quinta do arco (rozentuin)

In de tuin van Quinta do Arco in Arco de São Jorge, aan de noordkust van het eiland, kunt u zich vergapen aan een van de grootste rozencollecties van Portugal en u vindt er zelfs een aantal zeldzame of bedreigde soorten. De collectie bestaat uit meer dan 1000 soorten, waaronder oude en jonge, kruipende en gewone rozenstruiken. Bij de beguia madeira e porto santo .13

AFGuiaMadholandes.indd 13

11/10/24 17:38


langrijkste en meest zeldzame, staan bordjes met de naam en de familie. Deze tuin heeft de prijs ‘Garden of Excellence’ van de World Federation of Rose Societies gewonnen. Van april - december dagelijks geopend 10.00-18.00u. Roseiral da Quinta do Arco - Sítio da Lagoa 9230-018 Arco de São Jorge Telefoon: (+351) 291 570 250 / Fax: (+351) 291 570 259 E-mail: info@quintadoarco.com www.quintadoarco.com

parque de santa catarina Het Parque Santa Catarina is ongeveer 36.000m2 groot en ligt tussen de Avenida do Infante en Avenida Sá Carneiro. Vanuit de tuin hebt u een prachtig uitzicht over de baai tussen Funchal en Ponta do Garajau. Het grote gazon is omringd door bloembedden met plantensoorten uit de hele wereld. U kunt de vogels in de volières bewonderen, een lagune zien en u kunt de Santa Catarina-kapel bekijken. Geopend ’s zomers 7.00-21.00u, ’s winters 8.00-19.00u. Av. do Infante - Funchal

14. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 14

11/10/24 17:38


parque municipal do monte

Parque Monte of Parque Leite Monteiro ligt op 55m hoogte en is daarmee de hoogste gemeentelijke tuin. De tuin heeft een oppervlakte van 26.000m2 en staat vol inheemse, exotische soorten flora en eeuwenoude bomen. Het is er verfrissend koel dankzij de watervallen aan de zuidkant. Bij de ingang ligt het plein Largo da Fonte in de schaduw van grote platanen. Er is een plek voor een orkest gemaakt en in een kapelletje staat een beeld van Onze Lieve Vrouw van de Berg die daar ooit is verschenen.

parque ecol贸gico do funchal

Dit ecologisch park is ongeveer 1.000 hectare groot. De grote hoogteverschillen en beekjes vormen een goede basis voor een uitbundige inheemse flora. Bomen zoals de stinklaurier (Ocotea foetens), de laurier (Laurus azorica), de zwarte avocado (Persea indica) en de Barbujanalaurier (Apollonias barbujana) zijn er aangeplant. Heesters groeien in de hogere delen van het park, zoals veel boomheide en de Madeira-bosbes (Vaccinium padifolium). Tussen de 1.550 en 1.600 meter boven de zeespiegel liggen de laatste twee vindplaatsen van

de Madeirese lijsterbes (Sorbus maderensis), een zeer zeldzame inheemse boom. Ook vindt u hier een groot aantal vogelsoorten die meestal nestelen in de archipel van Madeira. Een andere bijzondere attractie is de unieke sneeuwkuil, die ooit werd gebruikt om ijs op te slaan. Dagelijks geopend 9.00-17.00u. Estrada Regional 103 Ribeira da Cales - Monte Telefoon: (+351) 291 784 700 Fax: (+351) 291 784 821 E-mail: pecof@cm-funchal.pt www.cm-funchal.pt

ribeiro frio

Ribeiro Frio ligt op 17km van Funchal. Het is bekend om de prachtige tuinen waar planten en bomen door elkaar staan en elkaar perfect aanvullen. U ziet een verscheidenheid aan inheemse planten, waarvan sommige vrij zeldzaam zijn. Dit is een ideale plek voor een wandeling. U kunt genieten van het fantastische uitzicht vanaf Balc玫es, guia madeira e porto santo .15

AFGuiaMadholandes.indd 15

11/10/25 18:05


waar u verbluft wordt door het schitterende landschap, het diepe dal van Ribeiro do Faial en het rotsachtige amfitheater van bergen in het hart van de Pico Ruivo, het hoogste punt op het eiland.

parque florestal das queimadas Het bospark Queimadas is een afgelegen gebied, zo’n 5km van Santana. Het is een ideale omgeving om te picknicken of te wandelen. Om daar te komen, vertrekt u vanuit Santana naar het westen tot u bij een afslag komt, waarna de weg al snel verandert in een onverhard bergpad. Dit pad loopt tussen bremstruiken, hortensia's en wilde bloemen regelrecht een prachtig bos in. Niet ver van hier ligt Casa das Queimadas, een groot gebouw met een rieten dak, dat wordt gebruikt door boswachters.

16. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 16

11/10/24 17:38


laurissilva forest unesco-werelderfgoed U moet absoluut een bezoek brengen aan dit inheemse bos, dat João Gonçalves Zarco en zijn metgezellen ontdekten toen zij in 1419 op het eiland kwamen. Dit stuk natuurerfgoed op Madeira is uitzonderlijk in Europa vanwege zijn weelderigheid, diversiteit en ongereptheid. Dat is voor een groot deel te danken aan het respect van de Madeiranen voor hun natuurlijk erfgoed. Op 2 december 1999 werd het woud door UNESCO erkend en het Laurissilva Forest werd op de Werelderfgoedlijst gezet, als eerste gebied in Portugal, waarmee het voor de toekomst behouden is. Neem ruim de tijd om dit bos te bewonderen. Het dateert uit het Tertiair en overleefde de laatste ijstijden, waar Macaronesië uit is ontstaan. Hier vallen Madeira, de Azoren, de Canarische Eilanden en Kaapverdië onder. Op Madeira ligt het grootste oppervlakte van dit type bos, ongeveer 22.000 hectare. Hier is ook de grootste verscheidenheid in fauna en flora te vinden. Er groeit een aantal zeldza-

me exemplaren, zoals de inheemse Madeirese orchidee, de Dactylorhiza foliosa. Geniet van de enorme bomen van de laurierfamilie, de stinklaurier (Ocotea foetens), de laurier (Laurus Azorica), de zwarte avocado (Persea indica) en de Barbujanalaurier (Apollonias barbujana), en geniet ook van de andere soorten, zoals de lelietje-van-dalenboom (Clethra arborea) of de Canarische jeneverbes (Juniperus Cedrus). Dichter bij de grond treft u heesters, varens, mossen, korstmossen, levermossen en andere kleine typische Laurissilva-planten. Ook het vogelleven is rijk vertegenwoordigd. Zo leeft hier de inheemse Trocazduif (Columba trocaz), een typische bewoner van het Laurissilva-bos en het symbool van het Madeira Parque Natural. Ontdek het eeuwenoude woud van Madeira, een heus paradijs voor natuurliefhebbers!

natuurreservaten Beschermde stukken land en kust vormen het belangrijkste natuurlijke erfgoed van de eilanden en maken Madeira een uitstekende bestemming voor ecotoerisme. guia madeira e porto santo .17

AFGuiaMadholandes.indd 17

11/10/24 17:38


Het Madeira Parque Natural werd in 1982 gesticht om het natuurlijk erfgoed van Madeira te beschermen. Het is aangemerkt als Biogenetisch Reservaat en er leven planten en dieren die uniek zijn in de wereld. Madeira Parque Natural beslaat zo’n tweederde van het grondgebied van Madeira, verdeeld in volledige en gedeeltelijke natuurreservaten, beschermde landschappen en recreatiegebieden. Reserva Natural das Ilhas Desertas is het laatste Atlantische toevluchtsoord van de monniksrob (Monachus monachus). Dit is de belangrijkste reden waarom in 1990 dit gebied tot reservaat benoemd is.

reservaat is een diversiteit aan vissen, zoals de bruine tandbaars (Epinephelus Guaza). Het reservaat wordt beschouwd als een van de belangrijkste bestemmingen voor duikers ter wereld en het geniet grote wetenschappelijke, recreatieve en toeristische belangstelling.

Reserva Natural das Ilhas Selvagens is het uiterste zuidpuntje van het Portugese grondgebied. Het werd in 1971 tot reservaat uitgeroepen en is daarmee een van de oudste natuurreservaten van Portugal. De eilanden vormen een vogelreservaat vanwege hun uitstekende omstandigheden voor nestelende zeevogels. Reserva Natural do Garajau werd in 1986 reservaat. Het is het enige exclusieve zeereservaat van het land. In het

18. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 18

11/10/24 17:38


Rocha do Navio em Santana kreeg op verzoek van de lokale bevolking in 1997 de titel van reservaat. Het omvat een kuststrook – een potentiële leefomgeving voor de mediterrane monniksrob – en een eilandje waarop zeldzame inheemse planten groeien, waarvoor de Macaronesische klippen de natuurlijke omgeving vormen. Aan de oostkant van Madeira ligt Reserva Natural de Ponta de São Lourenço, uitgeroepen tot reservaat in 1982. Het reservaat bezit een bijzondere fauna en flora die dankzij de inzet van de lokale groeperingen vrijwel als enige in dit gebied hebben kunnen overleven. Er is ook een observatiepost voor milieueducatie.

guia madeira e porto santo .19

AFGuiaMadholandes.indd 19

11/10/24 17:38


De perfecte manier om de natuurlijke wereld van Madeira te ontdekken is een onvergetelijke wandeling over de berghellingen. Van 0 tot 1.862 meter hoogte is sensatie gegarandeerd! Dankzij alle culturele aspecten en de speciale omgeving is wandelen een van de meest populaire activiteiten op Madeira. Veel mensen komen naar de eilanden van Madeira om de prachtige routes te ontdekken en te genieten van het directe contact met de natuur. Lopend over de paden en langs de levadas naar het binnenland van het eiland kunt u het adembenemende, ongerepte landschap in u opnemen. De levadas vormen een opmerkelijk, ingenieus irrigatiesysteem. Deze kanalen getuigen van de enorme inspanningen van onze voorouders om het water uit hooggelegen bergbeken naar de hellingen en dalen te brengen. Op Madeira ligt ongeveer 1.400km aan levadas die u kunt volgen, terwijl u onderweg verbluffend mooie landschappen ontdekt.

Op het bergachtige Madeira treft u routes van zeldzame schoonheid. De archipel heeft zo veel interessants te bieden dat u kunt kiezen tussen bergen, bos, zee, of gemengde routes. De meeste routes zijn toegankelijk voor iedereen, maar er zijn routes van verschillende niveaus. Voor advies, raadpleeg uw reisagent of raadpleeg gespecialiseerde literatuur en zorg voor de juiste uitrusting. Als u echt ge誰nteresseerd bent in wandelen door de natuur, kunt u zich inschrijven voor een excursie georganiseerd door een reisbureau of een organisatie voor actieve vakanties die wandelingen met een berggids regelt. Maak dit soort wandelingen nooit alleen en neem altijd water, iets te eten, een zaklamp en een trui mee. Draag comfortabel antislipschoeisel en neem een opgeladen mobiele telefoon mee. Wandelaars van alle leeftijden kunnen tijdens een wandeling de prachtige en onvergetelijke landschappen van het eiland ontdekken.

guia madeira e porto santo .21

AFGuiaMadholandes.indd 21

11/10/24 17:38


Ontdek de volmaakte harmonie tussen mens en natuur op Madeira, waar het gezegde ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ waarheid wordt. Madeira wordt al lang bezocht vanwege het heilzame klimaat voor luchtwegaandoeningen en nog steeds is de archipel een uitstekende keus als gezondheidsbestemming. Duik in dit eiland van rust en helder water. Laad uw batterij op met zeewier en plantenextracten, heerlijke bloemengeuren, de zuivere lucht en het milde klimaat. Ontdek hoe vruchtbaar het land is en geniet van heerlijke zeegerechten die al even gezond als heerlijk zijn. Kom tot rust in de natuur, ver van de hectiek van de grote stad.

Mensen die hoge kwaliteit verwachten, kunnen terecht bij het centrum voor thalassotherapie in Porto Santo, dat ervaren personeel en uitstekende faciliteiten biedt. Hier worden preventieve en heilzame gezondheidsdiensten geleverd. Het zand van het eiland bevat gezonde mineralen en kan de behandeling van reumatische aandoeningen ondersteunen. De eilanden van Madeira zijn gezond en natuurlijk en bieden alles wat u nodig heeft voor een ontspannende of verkwikkende vakantie, het hele jaar door.

Maak optimaal gebruik van al die voorzieningen die de meeste hotels bieden, zoals zwembaden, sauna’s, fitnesscentra, tennisbanen en massages. Een aantal zijn echte kuuroorden die medische en schoonheidsbehandelingen combineren en services als thalassotherapie, hydromassage, Turkse baden en andere massages aanbieden. guia madeira e porto santo .23

AFGuiaMadholandes.indd 23

11/10/24 17:38


Op de eilanden van Madeira vindt u typische streekgerechten die bereid zijn met ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Ook is er een groot aanbod van internationale gerechten. Dankzij de ligging midden in de oceaan staan op vrijwel elke kaart van de restaurants in Madeira voortreffelijke gerechten met schaal- en schelpdieren en verse vis. U kunt hier genieten van lokale heerlijkheden zoals zeeslakken, inktvis, garnalen, tonijnsteaks en kousenbandvis. Proef de traditionele streekgerechten zoals tonijnsteak met maïsbrood of een spies van geroosterd vlees met laurier en brood van zoete aardappelen, ‘bolo do caco’. Andere traditionele gerechten zijn zelfgemaakte couscous, versgebakken brood van zoete aardappel en varkensvlees gemarineerd in wijn en knoflook. Liefhebbers van fruit denken beslist dat ze in de hemel zijn beland! Tropische vruchten zoals mango's, bananen, avocado's, suikerappels en passievruchten zijn er in overvloed en

met hun exotische smaken vormen ze de volmaakte afsluiting van een maaltijd, vers of verwerkt in pudding, mousse of ijs. Voor de zoetekauw is hier een grote keuze aan lekkernijen te vinden. Traditionele lekkernijen die je vaak tegenkomt zijn de honingcake en honingkoekjes gemaakt van allerlei voedzame ingrediënten, zoals kruiden en melasse. Taart van cottage cheese en venkelsnoepjes worden ook zeer gewaardeerd. Ook kunt u kiezen uit een grote selectie van dranken en exotische vruchtensappen, zoals sap van passievrucht, papaya en guave. Ook heerlijk zijn de beroemde ‘poncha’, gemaakt met suikerrietrum, honing en citroen. En dan is er nog de befaamde Madeira wijn, die kan worden gedronken als aperitief of gewoon met een kopje koffie. Van deze lekkernijen ga je gegarandeerd watertanden!

guia madeira e porto santo .25

AFGuiaMadholandes.indd 25

11/10/24 17:38


De ongeëvenaarde bodem van Madeira, het klimaat, het productieproces en de gebruikte druivensoorten leveren samen de unieke madeira wijn op. Madeira wijn werd genuttigd om de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten op 4 juli 1776 te vieren. Shakespeare roemde de wijn in zijn toneelstukken, en ook vorsten, prinsen, generaals en ontdekkingsreizigers spraken er lovend over. Deze wijn is beslist een schat te noemen. Madeira wijn wordt over de hele wereld gedronken en heeft meer dan vijf eeuwen geschiedenis. Deze ‘nectar van de goden’ is een van de beste geheimen van Madeira. De Madeiranen hebben door de eeuwen heen een bouwlustige geest getoond. Dat is te zien aan de met de hand bewerkte wijngaarden op kleine percelen grond, de ‘poios’ of terrassen, die tegen de berghellingen geplakt lijken.

De bekendste droge wijn wordt gemaakt van Sercial-druiven. Deze lichtgekleurde wijn met een sterke aroma is een ideaal aperitief. Van Verdelho wordt mediumdroge wijn gemaakt. Het is goudkleurig, delicaat en heeft een sterke aroma. Deze wijn gaat het beste samen met een maaltijd. Boal is mediumzoet, fluweelzacht, vol en donkergoud van kleur en past goed bij gebraden vlees of een dessert. Tussen de maaltijden of bij het dessert kan er niets op tegen een Malvasia, een zoete, rode, volle, intens geurige wijn. Wijnkenners kunnen het beste in september naar Madeira komen om de druivenoogst en het festival mee te maken, een eerbetoon aan dit eeuwenoude product dat wereldwijde faam geniet. Geniet van een glas Madeira en proost op het leven!

Er zijn meer dan 30 druivenrassen voor de Madeira wijn. De beste zijn Sercial, Boal, Verdelho en Malvasia. guia madeira e porto santo .27

AFGuiaMadholandes.indd 27

11/10/24 17:38


Maak kennis met het rijke culturele erfgoed dat dateert uit de tijd van de ontdekkingsreizen. Bezoek de musea, kerken, paleizen en herenhuizen en maak kennis met de gebruiken, folklore en kunst van de Madeirenen.

monumenten Funchal is rijk aan historisch erfgoed dat zeer boeiend is voor toeristen, waaronder kerken, kapellen en forten. Vele daarvan zijn aangemerkt als nationaal monument of beschermd gebouw, en de schoonheid ervan laat niemand onverschillig. Bezienswaardigheden die absoluut een bezoek waard zijn, zijn het Palácio de São Lourenço (paleis), Fortaleza do Pico (fort), Cadedrala Se (kathedraal), Igreja do Colégio (jezuïetenkerk), Calçada de Santa Clara (klooster), Fortaleza de São Tiago (fort) en de gemeentelijke markt. Als u over het eiland rijdt, ziet u veel monumenten die getuigen van de geschiedenis van de archipel en beelden van historische figuren, zoals van een van de ontdekkers van Madeira, João Gonçalves Zarco.

Veel van deze historische gebouwen zijn nu omgebouwd tot accommodatie. Sommige zijn verbouwd tot geraffineerde familieverblijven, de zogenoemde ‘quintas’. U kunt logeren in deze ‘quintas’, ooit landhuizen van vorsten en edelen, of overnachten in gastenkamers bij mensen thuis.

musea Als u houdt van een rijk aanbod aan gevarieerde culturele activiteiten, dan is Madeira voor u zeker ‘the place to go’! In de talrijke musea vindt u stukken uit de cultuur en de historie van de archipel.

museum voor hedendaagse kunst Dit museum in Fortaleza de São Tiago heeft een collectie van Portugese hedendaagse kunst uit de jaren zestig tot nu. Er zijn ook tentoonstellingen van verschillende kunstenaars en instellingen. Geopend maandag - zaterdag 10.00-12.30u en 14.0017.30u. Gesloten op zon- en feestdagen. guia madeira e porto santo .29

AFGuiaMadholandes.indd 29

11/10/24 17:39


E-mail: masf@netmadeira.com www.museuartesacrafunchal.org

museu henrique e francisco franco Rua do Portão de São Tiago - Fortaleza de São Tiago 9060-250 Funchal Telefoon: (+351) 291 213 340 / Fax: (+351) 291 213 348 E-mail: mac.funchal.drac@madeira-edu.pt www.culturede.com

museum voor religieuze kunst

Dit museum heeft interessante collecties van de 16etot en met 18e-eeuwse Vlaamse schilderkunst en religieuze beeldhouwkunst, en ook 17e- en 18e-eeuwse gouden objecten. Geopend dinsdag tot en met zaterdag 10.00-12.30u en 14.30-18.00u. Zondag 10.00-13.00u. Gesloten op maandag en feestdagen. Rua do Bispo, 21 Telefoon: (+351) 291 228 900 / Fax: (+351) 291 231 341

Dit museum bezit een collectie van onschatbare waarde: prenten, tekeningen en beelden van de broers Henrique en Francisco Franco. Deze Madeirese kunstenaars hebben een belangrijk stempel gedrukt op de Portugese kunst aan het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw. Geopend maandag - vrijdag 10.00-12.30u en 14.0018.00u. Gesloten op zaterdag, zondag en feestdagen. Rua João de Deus, 13 9050-027 Funchal Telefoon: (+351) 291 230 633 / Fax: (+351) 291 236 711 E-mail: museu.franco@cm-funchal.pt www.cm-funchal.pt

natuurhistorisch museum

Dit museum ligt in de Jardim Bôtanico Eng. Rui Vieira en herbergt een waardevolle collectie documenten die de natuurlijke rijkdommen en de dynamiek van dit gebied weerspiegelen.

30. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 30

11/10/24 17:39


Dagelijks geopend 9.00-17.30u, gesloten op 25 december. Caminho do Meio - Qt. do Bom Sucesso Telefoon: (+351) 291 211 200 / Fax: (+351) 291 211 206

museumwoning van frederico de freitas De jurist Frederico da Cunha e Freitas woonde in dit huis van romaanse stijl, waar hij kunstvoorwerpen verzamelde. Het huis is gerestaureerd door de overheid van Madeira en toont indrukwekkende voorwerpen, waaronder geglazuurde tegels, mokken, theepotten, keramiek, religieuze beelden, oude prenten en meubels in neoklassieke en art nouveau-stijl. Geopend dinsdag - zaterdag 10.00-17.30u. Gesloten op zondag, maandag en feestdagen. Calçada de Santa Clara, 7 9000-036 Funchal Telefoon: (+351) 291 202 570 / Fax: (+351) 291 202 580 E-mail: cmffreitas@sapo.pt www.museumac.com of www.culturede.com

museu da quinta das cruzes

Deze barokke quinta was ooit het huis van de op één na belangrijkste kapitein van Funchal. Nu is er een museum voor decoratieve kunst in gevestigd met een grote collectie Portugese en buitenlandse meubels uit de 16e tot de 19e eeuw, porselein uit Europa en van de Portugese Oost-Indische Compagnie, 17e- tot 19e-eeuws Portugees aardewerk, Indo-Portugees en Europees ivoor, Vlaamse en Portugese beeldhouwkunst uit de 15e tot de 18e eeuw, kerststallen uit de 18e en 19e eeuw en schilderijen en prenten uit de 16e tot de 19e eeuw. Geopend dinsdag - zondag 10.00-12.30u en 14.00-17.30u. Gesloten op maandag en feestdagen. Calçada do Pico, 1 9000-206 Funchal Telefoon: (+351) 291 740 670 Fax: (+351) 291 741 384 E-mail: mdc.drac@madeira-edu.pt www.museuquintadascruzes.com guia madeira e porto santo .31

AFGuiaMadholandes.indd 31

11/10/24 17:39


museu municipal do funchal (natuurhistorisch museum) In de 19e eeuw was dit barokke paleis het woonhuis van de graven van Carvalhal en stond het bekend om de ontvangsten die er werden gehouden. Tegenwoordig is er een waardevolle tentoonstelling te zien over de fauna, flora en geologie van de archipel. Ook doet het museum belangrijk wetenschappelijk onderzoek naar het Macaronesische gebied. Geopend dinsdag - vrijdag 10.00-18.00u, zaterdag, zondag en feestdagen 12.00-18.00u, gesloten op maandag en op 1 januari, Vastenavond, Eerste Paasdag, 25 april, 1 mei, 21 augustus, en 25 en 26 december. Rua da Mouraria, 31 9004-546 Funchal Telefoon: (+351) 291 229 761 Fax: (+351) 291 225 180 E-mail: mmf@cm-funchal.pt www.cm-funchal.pt of www.culturede.com

museu de fotografia ‘vicente’

Dit gebouw was ooit het woonhuis en atelier van Vicente Gomes da Silva, een pionier in de fotografie in Portugal. Het museum toont achtergronden, camera’s en negatieven die in meer dan honderd jaar verzameld zijn door de vier generaties fotografen in de familie Vicente. Ook liggen er fotoarchieven uit andere bronnen. Geopend maandag - vrijdag 10.00-12.30u en 14.00-17.00u, gesloten op zaterdag, zondag en feestdagen. Rua da Carreira, 43 PO Box 348 9001-904 Funchal Telefoon: (+351) 291 225 050 Fax: (+351) 291 228 724 E-mail: photographia.vicentes.drac.srec@gov-madeira.pt www.museumac.com of www.photographiamuseuvicentes.com.pt

madeira wijnmuseum

Het museum is gevestigd in een rij barokke gebouwen waar vroeger Madeira wijn werd gemaakt, opgeslagen,

32. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 32

11/10/24 17:39


verkocht en geëxporteerd. Het bezit de oudste wijnkelders van Madeira. De collectie omvat brieven van beroemde mensen, documenten van de Britse bedrijven die de Madeira Wine Company hebben gesticht, boeken, gebruiksvoorwerpen, een 17e-eeuwse wijnpers en antieke apparatuur. Er is ook een bar waar u wijn kunt proeven en kopen. Geopend maandag - vrijdag 10.00-18.30u. Zaterdag 10.0013.00 uur. Gesloten op zondag en feestdagen. Rondleidingen in het Engels, maandag-vrijdag om 10.30, 14.30, 15.30 en 16.30u, in het Duits om 10.30, 14.30 en 15.30u, in het Portugees om 11.30 en 15.30u, Frans en Spaans om 11.30u. Tijden onder voorbehoud. Adegas de S. Francisco Avenida Arriaga, 28 9000-064 Funchal Telefoon: (+351) 291 740 100 Fax: (+351) 291 740 11 E-mail: rt@madeirawinecompany.com www.madeirawinecompany.com

núcleo museológico da cidade do açúcar (suikermuseum) Dit museum was ooit het woonhuis van de Vlaamse handelaar João Esmeraldo. Er is te zien hoe in de 15e en 16e eeuw op Madeira suiker werd geproduceerd en verhandeld. Tijdelijk gesloten guia madeira e porto santo .33

AFGuiaMadholandes.indd 33

11/10/24 17:39


ivbam museum (museum voor borduurwerk)

Dit museum laat zien hoe Madeirees borduurwerk wordt gemaakt en toont waardevolle borduurwerken, wandkleden en ingelegd hout. Het borduurwerk wordt getoond op verschillende kledingstukken en in combinatie met andere voorwerpen zoals meubels. Geopend maandag - vrijdag 9.30-12.30 en 14.00-17.30u. Gesloten op zaterdag, zondag en feestdagen. Rua Visconde do Anadia, 44 9050-020 Funchal Telefoon: (+351) 291 211 600 Fax: (+351) 291 224 791 E-mail: ivbam.sra@gov-madeira.pt www.bordadomadeira.pt

museu casa da luz (elektriciteitsmuseum)

Dit museum staat op het terrein van de vroegere elektriciteitscentrale van Funchal die werd ontmanteld in 1989. U ziet hier zeldzame machines en apparatuur van meer dan een halve eeuw oud.

Geopend dinsdag - zaterdag 10.00-12.30 en 14.00-18.00u. Gesloten zondag, maandag en feestdagen. Rua da Casa da Luz, 2 9050-029 Funchal Telefoon: (+351) 291 211 480 / Fax: (+351) 291 233 990 E-mail: mcl@eem.pt www.museucasadaluz.com

universo de mĂŠmorias (universum van herinneringen) - j.c. abreu

Hier vindt u een verzameling van allerlei voorwerpen, die de voormalige regionale Minister van Toerisme en Cultuur JoĂŁo Carlos Abreu tijdens zijn reizen heeft opgebouwd en aan het museum heeft geschonken. Alle tentoongestelde voorwerpen vertellen een deel van zijn levensverhaal. Het zijn niet alleen prachtige museale stukken, maar ze zijn ook belangrijk vanwege hun verscheidenheid en het feit dat ze afkomstig zijn uit alle windstreken. Naast het museum kunt u terecht voor een kopje koffie of thee. Geopend dinsdag - zaterdag 10.00-17.00u. Gesloten op zondag, maandag en feestdagen.

34. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 34

11/10/24 17:39


Calçada do Pico, 2 9000-026 Funchal Telefoon/Fax: (+351) 291 225 122 e-mail: cccumjcna@netmadeira.com of cccsc.drac@madeira-edu.pt www.universodememorias.com

museu monte palace

Dit museum in de tropische tuin van Monte Palace herbergt twee vaste collecties: één met mineralen en één met hedendaagse Zimbabwaanse beeldhouwkunst. De beelden dateren uit de jaren vijftig en zestig. Er zijn werken bij van Tengenenge-kunstenaars, zoals Henry Munyaradzi en Bernard Matemera. De mineralencollectie is opgebouwd naar de esthetische waarde. De meeste mineralen komen uit Brazilië, Portugal, Peru en Noord-Amerika. Dagelijks geopend 10.00-16.30u. Gesloten op 25 december.

E-mail: info@montepalace.com of fundacaoberardo@netmadeira.com www.montepalace.com

museu do brinquedo (speelgoedmuseum)

Dit museum toont een collectie van oud speelgoed van José Manuel Borges Pereira plus enkele stukken uit andere privécollecties. Het museum heeft ook een café-restaurant. Geopend dinsdag - zaterdag 10.00-20.00u. Zondag 11.0018.00u. Gesloten op maandag en feestdagen.

Caminho do Monte, 174 9050-288 Funchal Telefoon: (+351) 291 780 800 Fax: (+351) 291 783 673 guia madeira e porto santo .35

AFGuiaMadholandes.indd 35

11/10/24 17:39


Rua da Levada dos Barreiros, 48 9000-061 Funchal Mobiele telefoon: (+351) 919 922 722

ribeira brava madeira etnografisch museum Dit barokke herenhuis herbergt nu het Etnografisch Museum van Madeira. Allerlei etnografische voorwerpen illustreren de Madeirese cultuur en samenleving. Ook zijn er tijdelijke tentoonstellingen te zien over de traditionele Madeirese cultuur. Geopend dinsdag - vrijdag 9.30-17.30u. Zaterdag en zondag 10.00-12.30u en 13.30-17.30u. Gesloten op maandag en feestdagen. Rua de S. Francisco, 24 9350-21 Ribeira Brava Telefoon: (+351) 291 952 598 Fax: (+351) 291 957 313 E-mail: museuetnografico@clix.pt of m.etnografico.drac@ madeira-edu.pt www.museumac.com of www.culturede.com

36. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 36

11/10/24 17:39


calheta casa das mudas (kunstcentrum)

Deze culturele voorziening in Calheta is verdeeld in twee delen. Er is een 16e-eeuws herenhuis dat eigendom was van een kleindochter van João Gonçalves Zarco, de ontdekker van Madeira, en er is een nieuwe, moderne vleugel. Geopend dinsdag - zondag 9.00-12.30u en 14.00-17.30u. Gesloten op maandag. Estrada Simão Gonçalves da Câmara, 37 Vale de Amores, 9370-139 Calheta Telefoon: (+351) 291 820 900 / Fax: (+351) 291 820 911 E-mail: info@centrodasartes.com www.centrodasartes.com

são vicente nucleo museologico rota da cal (kalk route)

Dit historische centrum is van groot belang vanwege de grote natuurlijke en cultuurhistorische waarde. Dit centrum is ongeveer 12.000m2 groot. Er liggen twee kalksteengroeven, een kalkoven die vermoedelijk enig in zijn soort is

in Europa, plus een reeks fossielen die meer dan 5 miljoen jaar oud zijn. Ook zijn er bouwwerken te zien die zijn gebruikt voor landbouw en veeteelt, zoals hooischuren, teeltvelden en levadas (waterlopen) die typerend zijn voor het landschap van Madeira. Ook is er van alles te zien over drie verschillende thema’s: natuurwaarde, plattelandserfgoed, en de productie van en handel in kalksteen. Geopend dinsdag - zondag 10.00-18.00u. Andere dagen op afspraak. Núcleo Museológico Rota da Cal Associação Rota da Cal Sítio dos Lameiros 9240-21 São Vicente Telefoon: (+351) 291 842 018 Fax: (+351) 291 842 023 Mobiele telefoon: (+351) 965 012 418 E-mail: rotadacal@solarbica.com www.madeirarotadacal.com guia madeira e porto santo .37

AFGuiaMadholandes.indd 37

11/10/24 17:39


ponta delgada museumwoning van dr. horacio bento de gouveia

Horacio Bento de Gouveia was een Madeirees docent, journalist en auteur van een groot aantal werken. Hij werd geboren in dit huis dat is gebouwd in de typische Madeirese 17e- en 18e-eeuwse stijl. Hier ziet u een grote collectie antiek en ook voorwerpen die te maken hebben met het werkzame leven van de schrijver. Geopend dinsdag - zaterdag 15.00-19.00u. Gesloten op zon- en feestdagen. Sítio dos Terços Vila de Ponta Delgada Telefoon: (+351) 291 862 332 E-mail: cmdrhbg@yahoo.com

arco de são jorge wijnmuseum

Midden in de experimentele wijngaard ligt dit museum dat het produceren van wijn uitlegt. Een deel van de apparatuur die hierbij wordt gebruikt, is te bezichtigen. Het hele omliggende terrein is toegankelijk.

Geopend dinsdag - zaterdag 14.00-18.00u. Andere dagen op afspraak. Sítio da Lagoa 9230-018 Arco de São Jorge Telefoon: (+351) 291 578 106 / Fax: (+351) 291 578 122

caniçal museu da baleia (walvismuseum)

Dit museum vertelt de geschiedenis van de walvisvangst en de activiteiten in dit gebied. U ziet hier een walvisvaarder, een model van een potvis, vitrines met walvisbotten en -tanden, en foto’s en prenten van walvissen. Geopend dinsdag - zondag 10.00-18.00u. Gesloten op maandag. Rua da Pedra da Eira, Vila do Caniçal 9200-031 Caniçal Telefoon: (+351) 291 961 858 Fax: (+351) 291 961 859 E-mail: geral@museudabaleia.org www.museudabaleia.org

38. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 38

11/10/24 17:39


porto santo woning van christoffel columbus

Het huis van Columbus, wat nu als museum fungeert, bestaat uit twee gebouwen, waarvan het oudste dateert uit zijn tijd op het eiland. Hier hangen portretten van Columbus uit de 16e tot de 20e eeuw en kaarten waarop zijn vaarroutes te zien zijn. Geopend dinsdag - zaterdag 10.00-12.30 en 14.00-17.30u. Zondag van 10.00-13.00 uur. Gesloten op maandag en feestdagen. Juli tot september: dinsdag - zaterdag 10.0012.30u en 14.00-19.00u. Zondag 10.00-13.00u. Gesloten op maandag en feestdagen. Travessa da Sacristia, 2-4 9400-176 Porto Santo Telefoon: (+351) 291 983 405 Fax: (+351) 291 983 840 E-mail: casacolombo.drac@madeira-edu.pt www.museucolombo-portosanto.com

guia madeira e porto santo .39

AFGuiaMadholandes.indd 39

11/10/24 17:39


Madeira is één en al plezier, en dat is natuurlijk fijn in de vakantie. Er is enorm veel te beleven: natuur, sport, festivals, tentoonstellingen en nog veel meer! De natuur is uniek en prachtig en het hele jaar lang is het weer goed. Er is ook altijd van alles te doen op de eilanden van Madeira. Het hele jaar door is er overal op de eilanden van alles te beleven op het gebied van cultuur, amusement en sport. Dat is natuurlijk aantrekkelijk voor de lokale bevolking, maar maakt ook uw vakantie onvergetelijk. De belangrijkste evenementen zijn het traditionele carnaval, het bloemenfestival, het Festival do Atlântico, het wijnfestival, het Columbus Festival, de nieuwjaarsviering en sinds kort ook het natuurfestival.

carnaval

Carnaval, een van de belangrijkste toeristische attracties van Madeira, neemt gedurende een week het centrum van Funchal volledig over. Op de vrijdag voor Vastenavond ontwaakt de stad bij het geluid van marsmuziek, samba en car-

navalsoptochten die iedereen in een gezellige stemming brengen. Vijf dagen lang zijn er elke avond shows op Praça do Município. Zaterdagavond is de grote optocht á la Rio de Janeiro met praalwagens waarop de Madeiranen hun bruisende creativiteit hebben losgelaten. Op Vastenavond, op dinsdag, barst Funchal bijna uit zijn voegen van de feestvreugde. Duizenden feestvierders uit de hele omtrek trekken in optocht door de stad. De menigte van inwoners en toeristen laat zich meevoeren door de pret en de gewaagde karikaturen in de gekostumeerde optocht Cortejo Trapalhão. Deze dagen zijn alle straten van Funchal versierd met lichtjes en worden overspoeld door carnavalsmuziek. Stort u ook in de pret!

madeira island open

Madeira is een golfbestemming bij uitstek, het hele jaar door. De jaarlijkse Madeira Island Open is het belangrijkste golftoernooi op de eilanden van Madeira. Het is een onderdeel van de Main European PGA Tour en wordt in maart of april gespeeld op Madeira of op Porto Santo. guia madeira e porto santo .41

AFGuiaMadholandes.indd 41

11/10/24 17:40


Madeira is een paradijs voor golfliefhebbers, dus zorg dat u dit toernooi in het Europese circuit niet mist. En grijp de kans om ook de andere golfbanen op Madeira en Porto Santo uit te proberen!

De volgende dag vindt het onweerstaanbare bloemencorso plaats, met tientallen praalwagens en honderden mensen die pronken met de bloemen van het eiland die de lucht vullen met hun overweldigende geuren. Tegelijkertijd zijn worden de bloemen ook op allerlei andere manieren vereerd: bloementapijt, bloemtentoonstelling, folkloristische shows, klassieke concerten en allerlei voorstellingen. Kom de lente vieren op Madeira!

bloemenfestival

festival do atlântico

Het festival begint op zaterdagochtend met een kinderoptocht. Duizenden kinderen komen naar het Praça do Município in het centrum om daar een muur van bloemen te bouwen, de zogenaamde Muro da Esperança, de muur van de hoop.

De vuurwerkwedstrijd combineert prachtig vuurwerk met harmonieuze muziek. Elke zaterdagavond verrassen deelnemers uit alle windstreken het toegestroomde publiek met uit-

Ieder jaar na Pasen vormt Funchal het decor voor een feestje voor de zintuigen: het bloemenfestival, ofwel Festa da Flor. Daarmee vieren de Madeiranen de lente en de bloei van de bloemen in dit seizoen, die op Madeira zo enorm is dankzij het subtropische klimaat.

Het Festival do Atlântico in juni biedt cultuur en amusement in drie verschillende vormen: het muziekfestival, de internationale vuurwerkwedstrijd en straattheater. Tijdens het muziekfestival kan iedereen het beste van het beste van het Madeirese architectonisch erfgoed bewonderen, ondertussen luisterend naar kwalitatief hoogstaande klassieke muziek.

42. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 42

11/10/24 17:40


zinnige kleuren. Jaarlijks laten de beste vuurwerkbedrijven ter wereld tijdens dit evenement in Funchal zien wat ze kunnen. In juni is de hoofdstad van Madeira dus één en al attractie en amusement met onvergetelijke shows van hoge artistieke en muzikale kwaliteit en met een magische sfeer.

volta à madeira em automóveis clássicos (rally voor oldtimers)

In de Volta à Madeira em Automóveis Clássicos rijden alleen maar oldtimers mee die zijn ingeschreven in de FIA Historic Regularity Rallies en die zijn opgenomen in categorie A van de kalender van FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens). De deelnemende auto’s moeten dus voldoen aan de normen van deze federatie en tegelijkertijd aan die van de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) en moeten in originele staat verkeren. Dit evenement, dat eind juni plaatsvindt, duurt vier dagen. De auto’s rijden ongeveer 400km over de mooie en vaak kronkelende wegen op Madeira. Ze strijden zodanig met elkaar dat de bestuurders ook de adembenemende landschappen van dit prachtige eiland in zich kunnen opnemen.

funchal jazz festival

Het Funchal Jazz Festival wordt georganiseerd door de gemeente Funchal en wordt elk jaar prestigieuzer dankzij de vele bekende nationale en internationale jazzmuzikanten en groepen. Het festival neemt Funchal begin juli volledig over. Madeiranen en toeristen drommen samen in de straten en de bars. Drie dagen lang genieten ze van straatoptredens en de muziek die overal te horen is. Bent u een jazzliefhebber, zorg dan dat u erbij bent tijdens deze drie zomernachten die bol staan van de jazz in het unieke decor van het Parque Santa Catarina. www.funchaljazzfestival.com

rally vinho madeira (wijnrally)

Het grootste internationaal erkende auto-evenement in de regio is de Rally Vinho do Madeira. Hiervoor komen grote namen uit de autosport in het eerste weekend van augustus naar Madeira. Twee dagen lang racen de deelnemers op verschillende delen van het eiland. Het is spanning en sensatie bij de duizenden mensen langs de wegen in de bergen, die een glimp willen guia madeira e porto santo .43

AFGuiaMadholandes.indd 43

11/10/24 17:40


columbusfestival

In september wijdt Vila Baleira een week aan Christoffel Columbus, die een aantal jaren op het eiland woonde. opvangen van de snelheid en vaardigheid van de chauffeurs. www.ralivm.com

wijnfeest

Het Festa do Vinho do Madeira vindt begin september plaats, als de oogst op het hele eiland wordt binnengehaald. Bij dit feest herleven de Madeirese gebruiken die teruggaan naar de tijd van de eerste kolonisten. In Funchal en Estreito de C창mara de Lobos ziet u de typische karakteristieken van de druivenoogst, zoals de versieringen, muziek en dans. U kunt wijn proeven bij de traditionele wijnmakerijen. Overal ziet u het eerbetoon aan de druiven. Ze worden voor uw ogen geoogst. Ook kunt u zich vergapen aan de traditionele optocht van druivenplukkers in Estreito de C창mara de Lobos. Tijdens dit festival vindt u alle kenmerken terug van een traditioneel Madeirees volksfeest met streekgerechten, levende tradities en vooral veel plezier.

Het festival viert de aanwezigheid van de ontdekkingsreiziger op Madeira tijdens zijn reizen naar Amerika en de verhalen uit zijn tijd. U kunt genieten van muziek, tentoonstellingen, straattheater en middeleeuwse taferelen. De aankomst van Columbus en zijn volgelingen aan de kade wordt nagespeeld, en er is een historische optocht.

nature festival

Voel het landschap om je heen! Spring erin! Adem diep in! Geef je over aan de charmes van een eiland dat energie uit ademt en inspireert in emotie en avontuur. In oktober promoot Madeira het Nature Festival en viert dit op haar best, samen met haar bezoekers. Op het land, in de lucht en in de zee, keuze genoeg aan activiteiten. Iedereen kan de activiteiten op Madeira ervaren. Er is volop keuze uit activiteiten, ook rekening gehouden met verschillende leef-

44. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 44

11/10/24 17:40


tijdscategorieën. Naast bezoekers doen ook veel bewoners mee aan de events, variërend van sport, animatie, etnografie en de cultuur van Madeira.

naf 40 verschillende plekken wordt tien minuten lang vuurwerk afgestoken dat de hemel verlicht. Het lijkt wel een zonsopgang die nieuw leven aankondigt!

nieuwsjaarsfeest

Als er één plek is waar het leven gevierd wordt, is het wel op Madeira. Aan het einde van elk jaar herdenken we de afsluiting van wederom 365 dagen van ons leven. Kersttradities zijn diep geworteld in het leven van de Madeiranen en aansluitend wordt oud en nieuw groots gevierd. Dit wordt gevierd met een uitbundig, cultureel, etnografisch en artistiek programma dat duurt van begin december tot Driekoningen. De unieke amfitheatervormige baai van Funchal wordt omgetoverd tot een gigantische kerststal verlicht met duizenden lichtjes. De hoofdstraten van de stad zijn hier vanaf de tweede helft van november mee versierd en bieden een aanblik van een zeldzame schoonheid. Er zijn overal festiviteiten waarmee het nieuwe jaar wordt verwelkomd: in hotels, restaurants en bars en in de straten. Vaguia madeira e porto santo .45

AFGuiaMadholandes.indd 45

11/10/24 17:40


Een onvergetelijke vakantie verdient een aantal mooie souvenirs. Als u door de hoofdstraten van Funchal zwerft, vindt u een grote variëteit aan winkels die van alles verkopen, van regionale producten tot Portugese en internationale designer-artikelen. Bent u moe, blaas dan even uit met een glas vruchtensap bij een van de cafés midden in de stad. Een aanrader is Madeirees borduurwerk, een schat die meerdere generaties meegaat en internationaal erkenning geniet. Madeirees borduurwerk wordt aangebracht op allerlei artikelen, van zakdoeken tot traditionele tafelkleden die ware kunstwerken zijn.

Neem minstens een fles heerlijke Madeira wijn mee naar huis na het proeven bij een van de vele wijnkelders of winkels in de stad. Madeirese bloemen zoals orchideeën, strelizia’s, koningsprotea en anthuriums zijn zeer geliefd als souvenir. U kunt deze bloemen overal in Funchal kopen, bijvoorbeeld op de gemeentelijke markt, bij bloemenkraampjes en bij bloemisten. De gemeentelijke markt, bekend als de Mercado de Lavradores, is een absolute must. Het is een centrum voor zo’n beetje alle streekproducten: exotische vruchten, groenten, vis, bloemen, manden, tapijten en ook de beroemde Madeirese laarzen.

Andere ambachtsproducten zijn rieten manden, tassen, dienbladen en zelfs meubilair. Manden zijn op het hele eiland te koop, maar in Camacha komt u ze gegarandeerd tegen. Hier vindt u de manden in allerlei verschillende maten en vormen. guia madeira e porto santo .47

AFGuiaMadholandes.indd 47

11/10/24 17:40


Klim langs de levadas omhoog en geniet van de zuivere, ijle lucht hoog in de bergen. Of ontdek de schatten van de zee als u de Atlantische Oceaan verkent. Wat u ook doet en waar u ook bent, overal om u heen vindt u schitterende natuur! Als u van een actieve vakantie houdt, bent u op deze archipel verzekerd van uitstekende natuurlijke omstandigheden voor bergsport. U kunt wandelen, klimmen, abseilen, een safari maken in een jeep, mountainbiken of paardrijden. Als u de indrukwekkende bergen bedwingt, doet u onvergetelijke ervaringen op. Grijp de kans om heerlijk te wandelen, een van de favoriete activiteiten van bezoekers op Madeira. Deltavliegen en paragliden zijn hier ook zeer veel beoefende sporten, want de natuur van het eiland is er ideaal voor. Ook voor watersport kunt u alle kanten op. Probeer te duiken met tandbaarzen, dolfijnen of zeehonden. Gooi de kop in de golven op Jardim do Mar, Paul do Mar

of São Vicente, of ga surfen, windsurfen, jetskiën of waterskiën op de zee rondom dit adembenemend mooie eiland. Zeevissers moeten eens proberen een blauwe marlijn te vangen in de enorme, betoverende plas. Sport en ontspanning – vergunninghoudende bedrijven Madeira Islands biedt een breed scala aan toeristische bedrijven, gespecialiseerd in de organisatie van recreatieve activiteiten die helpen alles uit uw vakantie te halen. Deze lijst met bedrijven hebben een vergunning om dit te mogen organiseren. Voor meer informatie kunt u terecht op www.visitmadeira.pt. guia madeira e porto santo .49

AFGuiaMadholandes.indd 49

11/10/24 17:40


sportmogelijkheden

centro desportivo ribeira brava

parque desportivo água de pena - machico

Het nieuwe sportcentrum van Madeira ligt ten noorden van het kruispunt met de oprit naar de snelweg, in het dal van de Ribeira Brava. Dit complex bestaat uit meerdere gebouwen en meet ongeveer 60.000m2. U kunt hier onder meer voetballen, zaalvoetballen, tennissen en roeien. Er ligt ook een overdekte multifunctionele hal, een fietsbaan en een fitnessruimte.

Dit park vindt u onder de landingsbaan van het vliegveld van Madeira. Het beslaat een oppervlakte van 105.200m2 en biedt zeer uitgebreide en gevarieerde sportmogelijkheden. Er zijn verschillende multifunctionele velden waar u allerlei sporten kunt uitoefenen, zoals hockey, zaalvoetbal, handbal, basketbal, volleybal, voetbal, tennis en squash. Dagelijks geopend 10.00-22.00u. (Vooraf reserveren is aanbevolen.)

Het sportcentrum heeft ook twee speeltuinen, parken, een snackbar en een ondergrondse parkeergarage. Dagelijks geopend 9.00-23.00u

Parque Desportivo Água de Pena Sítio da Queimada 9200-202 Água de Pena - Machico Telefoon: (+351) 291 966 222 E-mail: gabineteapoio@cm-machico.pt pdap@ptprime.pt www.sociedademetropolitana.pt

of reservas.

Centro Desportivo Ribeira Brava Sítio da Fajã da Ribeira 9350 Ribeira Brava Telefoon: (+351) 291 950 120 / Fax: (+351) 291 950 129 E-mail: info@centrodesportivodamadeira.com www.centrodesportivodamadeira.com

50. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 50

11/10/24 17:40


jachthavens De jachthavens op Madeira zijn gelegen op prachtige locaties. Iedere haven heeft z’n eigen specifieke eigenschappen. De meeste jachthavens bieden verschillende faciliteiten aan zoals water en elektriciteitsvoorzieningen, benzinestations, douche- en toiletruimtes. Daarnaast beschikken ze o.a. over watersportwinkels, cafés en restaurants. funchal marina Marina do Funchal Telefoon: (+351) 291 232 717 Fax: (+351) 291 225 524 E-mail: geral@marinadofunchal.com www.marinadofunchal.com Coördinatoren: 32º 38 ‘28” N; 16º 54’ 24” W quinta do lorde marina Marina da “Quinta do Lorde” Telefoon : (+351) 291 969 607

Fax: (+351) 291 960 066 E-mail: geral@quintadolorde.pt www.quintadolorde.pt Coördinatoren: 32º 44 ‘50” N; 16º 43’ 17” W calheta marina Porto de Recreio da Calheta Telefoon:(+351) 291 824 003 Fax: (+351) 291 824 009 E-mail: info@portoderecreiodacalheta.com www.portoderecreiodacalheta.com Coördinatoren: 32º 42’ 8’’N; 17º 10’ 1’’ W porto santo marina 33º/36º Assistência Náutica,Lda. - (Porto Santo Marina) Telefoon : (+351) 291 980 080 Fax: (+351) 291 983 742 E-mail: marinaportosanto@quintadolorde.pt www.quintadolorde.pt Coördinatoren: 33º 03´ 6 N - 16º 18´9 W guia madeira e porto santo .51

AFGuiaMadholandes.indd 51

11/10/24 17:40


Wandelen op de eilanden van Madeira en Porto Santo geeft je nieuwe impulsen, is spannend en zeer de moeite waard. Elke wandelaar vindt in de paden en levadas (kunstmatige waterwegen over de bergen) van Madeira Islands een uitdaging, maar ook een aangename verrassing. De aanbevolen routes voor wandelingen in de autonome regio Madeira worden beschouwd als kleine routes (PR). Deze zijn uitgezet en zo beschreven dat de gebruikers meteen vanaf de start, bewust zijn van wat ze onderweg zullen tegenkomen. De paden worden onderhouden, gecontroleerd en er is bewegwijzering aanwezig, onder leiding van regionale instanties, met name door de Direcção Regional de Florestas (Regionale Forest Board). Zij hebben geholpen bij het overdragen van bepaalde projecten, zoals de Tourmac Project. De wandelroutes zijn aanbevolen door Madeira en zijn vastgesteld en geregeld in het Regionale Wetsbesluit no. 7-B/200/M.

Deze lijst bevat 20 wandelroutes gelegen op het eiland Madeira en drie wandelroutes gelegen op het eiland Porto Santo, zoals hieronder aangegeven: In madeira: • PR1 - Vereda do Areeiro (Pico do Areeiro - Pico Ruivo); • PR1.1 - Vereda da Ilha (Pico Ruivo - Ilha); • PR1.2 - Vereda do Pico Ruivo (Achada do Teixeira - Pico Ruivo); • PR1.3 - Vereda da Encumeada (Pico Ruivo - Encumeada); • PR2 - Vereda do Urzal (Curral das Freiras - Boaventura); • PR3 - Vereda do Burro (Pico do Areeiro - Ribeira das Cales); • PR3.1 - Caminho Real do Monte (Ribeira das Cales - Monte); • PR4 -Levada do Barreiro (Poço da Neve - Casa do Barreiro); • PR5 - Vereda das Funduras (Portela - Maroços); • PR6 - Levada das 25 Fontes (Rabaçal - 25 Fontes); • PR6.1 - Levada do Risco (Rabaçal - Risco); • PR7 - Levada do Moinho (Ribeira da Cruz - Lamaceiros); • PR8 - Vereda da Ponta de São Lourenço (Baia d´Abra - Cais do Sardinha); • PR9 - Levada do Caldeirão Verde (Queimadas - Caldeirão Verde - Caldeirão do Inferno); • PR10 - Levada do Furado (Ribeiro Frio - Portela); • PR11 - Vereda dos Balcões (Ribeiro Frio - Balcões); • PR12 - Caminho Real da Encumeada (Boca da Corrida - Encumeada - Ribeira Grande); guia madeira e porto santo .53

AFGuiaMadholandes.indd 53

11/10/24 17:40


• PR13 - Vereda do Fanal (Assobiadores - Paul da Serra - Fanal); • PR14 - Levada dos Cedros (Fanal - Curral Falso); • PR15 - Vereda da Ribeira da Janela (Curral Falso - Ribeira da Janela); • PR16 - Levada da Fajã do Rodrigues (Fajã da Amã - Ribeira da Janela); • PR17 - Caminho do Pináculo e Folhadal (Lombo do Mouro - Caramujo - Folhadal - Encumeada); • PR18 - Levada do Rei (Quebradas - Ribeiro Bonito); • PR19 - Caminho Real do Paul do Mar (Prazeres - Paul do Mar); • PR20 - Vereda do Jardim do Mar (Prazeres - Jardim do Mar); • Um caminho para todos – Queimadas

in porto santo: PR 1 - Vereda do Pico Branco e Terra Chã (ER 111 - Terra Chã); PR 2 - Vereda do Pico do Castelo (Moledo - Pico do Castelo); PR 3 - Vereda do Calhau (Fonte da Areia - Calhau) Voor diegenen die zeer geïnteresseerd zijn in de wandelingen raden we aan contact op te nemen met één van de reisbureaus of activiteiten bureaus die speciale wandelprogramma’s organiseren met officiële berggidsen die u kunnen begeleiden. Madeira Tourist Board neemt de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en condities van de voetpaden. Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid Personen die de aanbevolen voetpaden gebruiken of promoten zijn zelf verantwoordelijk voor schade aan eigendommen of persoonlijk opgelopen letsel wanneer hij/zij zich hier bevindt. (Regionaal wetsbesluit No. 7-B/2000/M, artikel 9) Bij sommige wandelroutes worden op dit moment werkzaamheden verricht om de veiligheid van de

54. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 54

11/10/24 17:40


wandelaars te garanderen. Dus we raden u aan de bijgewerkte status van elke route te raadplegen op www. visitmadeira.pt, voordat u één van de mooie wandelingen wil gaan maken. edragcodes en veiligheidsvoorschriften De meeste routes lopen door de bergen, zodat u de natuur kunt verkennen en om deze reden is het zeer belangrijk om u goed voor te bereiden op uw wandeling, zodat u mogelijk gevaar beperkt. Hier zijn gedragscodes en veiligheidsvoorschriften die altijd gevolgd zouden moeten worden: wandelcode: - Vermijd herrie of acties tegen de natuur; - Neem geen planten of dieren met u mee; - Gooi geen afval in de natuur (weefsels ontbinden haast niet); - Maak geen vuur; - Wanneer u rookt, gooi dan geen sigaretten op de grond, maar bewaar ze voor de prullenbak; - Wijzig of beschadig geen wegbewijzering en borden

voor uw eigen veiligheid: - Zorg ervoor dat u voor de start up to date bent over de route; - Laat iemand anders weten waar u heen gaat en wanneer u verwacht terug te keren; - Check vooraf de tijdsduur van de wandeling en zorg dat u terug bent voordat het donker wordt; - Neem extra voedsel en water mee; - Draag geschikte kleding en schoenen; - Neem een opgeladen mobiele telefoon mee; - In geval van hevige regen of sterke wind, ga niet verder maar keer om en ga terug via dezelfde route als u bent heen gekomen; - Neem geen risico’s nuttige contacten: Alarmnummer: 112 Civiele Bescherming: (+351) 291 700 112

guia madeira e porto santo .55

AFGuiaMadholandes.indd 55

11/10/24 17:40


De golftraditie op de eilanden van Madeira dateert uit 1937, toen drie Britse families, de Miles, de Leacocks en Blandys, de eerste 9 holes golfbaan lieten aanleggen. Inmiddels zijn er 72 holes verdeeld over drie golfbanen, waarvan twee in Madeira – één met 18 en één met 27 holes – en één in Porto Santo met 27 holes, waarvan 9 op een pitch and putt circuit. De drie golfbanen op de eilanden van Madeira zijn uitstekend en liggen in een prachtige omgeving. De eilanden beschikken over alle benodigde faciliteiten om golfers met handicap te verwelkomen. Er zijn bovendien hotels van perfecte kwaliteit. Met andere woorden: de eilanden van Madeira zijn een waar paradijs voor golfliefhebbers. Ze zijn er niet voor niets beroemd om. Op de drukke golfkalender van Madeira staat de Madeira Island Golf Open, onderdeel van de Europese PGA en het belangrijkste golftoernooi in het gebied, dat ieder voorjaar wordt gespeeld.

clube de golfe do santo da serra Deze golfclub wordt beschouwd als een van de meest spectaculaire golfbanen van Europa dankzij het fantastische uitzicht vanaf de bergen over zee. De golfbaan werd in 1937 aangelegd door Robert Trent Jones en werd in 1991 heringericht. De baan ligt in Santo da Serra, niet ver van Funchal en op nog geen kwartier van de internationale luchthaven van Madeira. De par-72-baan van 9.003 meter met 27 holes heeft ruime fairways en greens en tee-posities voor alle niveaus. Santo António da Serra 9200-152 Machico Telefoon: (+351) 291 550 100 Fax: (+351) 291 550 105 E-mail: reservations@santodaserragolf.com www.santodaserragolf.com guia madeira e porto santo .57

AFGuiaMadholandes.indd 57

11/10/24 17:40


palheiro golf Meer dan 500 meter boven de baai van Funchal, vlakbij de exotische tuinen van de Quinta do Palheiro Ferreiro, ligt de Palheiro golfbaan. De baan werd geopend in 1993 en is ontworpen door Cabel Robinson, die optimaal gebruik heeft gemaakt van de natuurlijk heuvels en de diepe dalen van het gebied om spelers een spannend potje golf te bieden. De par-72-baan van 6.086 meter heeft 18 holes. Er omheen liggen faciliteiten als een pro-shop, een putting green en een driving range. Sítio do Balancal São Gonçalo 9050-296 Funchal Telefoon: (+351) 291 792 116 Fax: (+351) 291 792 456 E-mail: palheiro@madeira-golf.com www.madeira-golf.com

58. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 58

11/10/24 17:40


campo de golfe do porto santo De golfbaan van Porto Santo werd ontworpen door voormalig golfkampioen Severiano Ballesteros en is de grootste van de archipel. Hier kunnen 500 golfers tegelijkertijd spelen. De baan werd in 2004 geopend en heeft een par-72-baan met 18 holes, een snelle par-3-baan met 9 holes en een pitch and putt-baan die een uur tijd kost. PO 174, SĂ­tio das Marinhas 9400-162 Porto Santo Telefoon: (+351) 291 983 778 Fax: (+351) 291 983 508 E-mail: sdps@netmadeira.com www.portosantogolfe.com Met zulke indrukwekkende faciliteiten is Madeira nu nog aantrekkelijker voor sportliefhebbers. Oefen uw slagen in een luxe omgeving omringd door de mooiste natuur! guia madeira e porto santo .59

AFGuiaMadholandes.indd 59

11/10/24 17:40


parque temรกtico da madeira

Het Parque Tematico da Madeira is het enige in Portugal en is een klein themapark. Er zijn paviljoens gewijd aan de geschiedenis, de wetenschap en de tradities van het eiland, en bezoekers hebben de keuze uit informatie over de natuur, cultuur en entertainment. Een nagebouwde Monte-trein, traditionele ossenkarren en netten, een traditioneel Santana-huis, een molen, een doolhof en een meertje zijn enkele van de attracties in het park waar u de geschiedenis van Madeira en de cultuur kunt proeven. Ook het bezoeken waard is de tuin vol Madeirese flora. Geopend 10.00-19.00u. 25 december gesloten. Parque Temรกtico da Madeira Estrada Regional 101 Fonte da Pedra 9230-116 Santana Telefoon: (+351) 291 570 410

Fax: (+351) 291 570 419 E-mail: info@parquetematicodamadeira.pt www.parquetematicodamadeira.pt

centro de vulcanismo en grutas sรฃo vicente (vulkaancentrum en grotten)

Het Centro do Vulcanismo combineert cultuur en educatie met ontspanning en plezier. Het centrum leert u op een leuke manier alles over het ontstaan van de aarde als gevolg van vulkanische uitbarstingen, en in het bijzonder het ontstaan van de eilanden van Madeira. Het vulkanencentrum is ook een aanrader voor bezoekers van de grotten, omdat het ontstaan van Madeira er wordt uitgelegd. Er is een audiovisueel paviljoen waar ook de geologische evolutie van de grotten wordt verbeeld en waar de vulkanische uitbarsting wordt gesimuleerd die tot het ontstaan van het eiland leidde. Dagelijks geopend: eerste bezoek om 10.00u, laatste om 19.00u. Gesloten op 25 december. guia madeira e porto santo .61

AFGuiaMadholandes.indd 61

11/10/24 17:40


Centro do Vulcanismo e Grutas São Vicente Sítio Pé do Passo 9240-039 São Vicente Telefoon: (+351) 291 842 404 Fax: (+351) 291 842 684 E-mail: grutasvicente@hotmail.com www.grutasecentrodovulcanismo.com

centro de ciência viva

Dit kenniscentrum is een soort cultureel centrum voor volwassenen en kinderen. Hier zijn nationale en internationale wetenschapsexposities te zien. Het centrum werkt samen met het Pavilhão do Conhecimento, het Kennispaviljoen in Lissabon. Er is een expositieruimte met interactieve spelletjes en een auditorium met 150 stoelen voor congressen en seminars. Geopend dagelijks 10.00-18.00u. Gesloten 25 december. Centro Ciência Viva Rotunda do Ilhéu Mole 9270-096 Porto Moniz Telefoon: (+351) 291 850 300

Fax: (+351) 291 850 305 E-mail: geral@portomoniz.cienciaviva.pt www.portomoniz.cienciaviva.pt

madeira story centre

In het Madeira Story Centre komt de ontstaansgeschiedenis van Madeira tot leven, van de geologische formatie tot het heden. In een bezoek van anderhalf uur ontdekt u de geschiedenis via interactieve en multimediale installaties. Dagelijks geopend 10.00-18.00u. Gesloten op 25 december. Madeira Story Centre Rua D. Carlos I, 32 9060-051 Funchal

62. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 62

11/10/24 17:40


Telefoon: (+351) 291 000 770; Fax: (+351) 291 000 789 E-mail: info@storycentre.com www.storycentre.com

madeira magic

Het themapark Madeira Magic heeft een ‘living science’-gedeelte voor ontspanning en educatie, een mini-planetarium, een zaal waar driedimensionale films worden gedraaid en een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen waar altijd iets nieuws te zien is. Madeira Magic heeft ook een tuin van 5000m2, eigenlijk één groot openlucht recreatiegebied met een educatief tintje. Het park is vooral gericht op kinderen, maar ouders, opa’s en oma’s komen er ook graag. Er is ook een ‘health club’, een restaurant met een gedeelte dat speciaal voor kinderen is ingericht – bijvoorbeeld voor het vieren van kinderpartijtjes – en een theeschenkerij waar u vanaf de promenade kunt komen. Er is een EHBO-post en een plek om uw baby te verzorgen, en er is gedacht aan de toegankelijkheid voor mensen met beperkingen en ouderen.

Geopend dinsdag - zondag 10:00-18:00u. Gesloten op maandag en op 25 december en 1 januari. Madeira Magic Rua Ponta da Cruz, 25 9000-103 Funchal Telefoon: (+351) 291 700 700 Fax: (+351) 291 700 707 E-mail: educacao@madeira-magic.com www.madeira-magic.com

kabelbanen

Een van de musts van Funchal zijn de twee toeristische kabelbaanroutes, waarmee u omhoog en omlaag kunt langs de groene zuidhellingen van het eiland. Vanuit de kabelbaan ziet u schitterende verborgen landschappen. funchal - monte Deze kabelbaan in het oude deel van de stad loopt tussen Funchal en Monte. Een ritje duurt ongeveer 11 minuten. In een van de 41 gondels met acht plaatsen guia madeira e porto santo .63

AFGuiaMadholandes.indd 63

11/10/24 17:40


heeft u een spectaculair uitzicht over de baai van Funchal en alle dalen in de wijde omtrek. De halte in Funchal ligt in Campo Almirante Reis, en die in Monte in Largo das Babosas. U bent in een mum van tijd van Funchal in Monte, terwijl u geniet van het omringende landschap. Na een bezoek aan dit kleine Sintra van Madeira is het een aanrader om een onvergetelijke rit terug naar de hoofdstad te maken in de tobbogan, een soort slee bestuurd door twee carreiros. In werking 9.30-17.45u. Gesloten op 25 december. Teleféricos da Madeira, S.A. Caminho das Babosas, 8 9050-541 Funchal Telefoon: (+351) 291 780 280 Fax: (+351) 291 780 281 E-mail: info@madeiracablecar.com www.madeiracablecar.com

teleférico do jardim botânico

Met de kabelbaan van de botanische tuin Babosas (Monte) bent u in ongeveer 9 minuten boven. Dit is een grote attractie. U stapt op in de botanische tuin en komt uit in Monte, in de buurt van Largo das Babosas. Onderweg geniet u van een tocht met een prachtig uitzicht over de baai van Funchal en Vale da Ribeira de João Gomes, een oord van een zeldzame natuurlijke schoonheid, waarin ook een deel van het Laurissilva Forest ligt. De kabelbaan is ook een ideale manier om de Tornos levadas, Bom Sucesso en Curral dos Romeiros te ontdekken, allemaal zeer populaire toeristische attracties. Na een bezoek aan de fantastische botanische tuin kunt u het romantische Monte bekijken. Ontspan bij de bar in Largo das Babosas en bestel een drankje, terwijl u geniet van het prachtige uitzicht over het dal. Bij de halte in de botanische tuin is een bar en een restaurant, beide hebben een terras met prachtig uitzicht over de diepte beneden u.

64. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 64

11/10/24 17:40


monte toboggan

Deze kabelbaan is 1600 meter lang en heeft twaalf gondels voor acht personen die zich verplaatsen op een hoogte tussen de 10 en 100 meter. De kabelbaan kan ongeveer 400 mensen per uur vervoeren. In bedrijf: dagelijks 9.30-17.45u. TelefÊrico do Jardim Botânico MTA - Transportes Alternativos da Madeira, S.A. Caminho das Voltas, 15 9060-329 Funchal Telefoon: (+351) 291 210 290 Fax: (+351) 291 238 956 E-mail: info@telefericojardimbotanico.com www.telefericojardimbotanico.com

De tocht met de toboggan, ofwel slee, begint in Monte en eindigt in Livramento. De toboggans worden aangedreven door de voeten van twee carreiros, en een rit hiermee is een pure adrenaline kick. Het is de ideale manier om beneden te komen nadat u met de Monte-kabelbaan naar boven bent gegaan. In bedrijf maandag - zaterdag 9.00-18.30u, zondag 9.0013.00u. Gesloten op 1 januari, 14 en 15 augustus en 25 december. Monte Toboggan SĂ­tio da Igreja, Monte Telefoon: (+351) 291 783 919

mercado dos lavradores Deze boerenmarkt is zeker een bezoek waard en is belangrijk voor de architectuur van Funchal en het dagelijks leven van de stad. Het is een perfect voorbeeld van de Estado Novo-architectuur, die ergens tussen het modernisme en de art-deguia madeira e porto santo .65

AFGuiaMadholandes.indd 65

11/10/24 17:40


Op de bovenste verdieping vindt u tropische vruchten, groenten en kruiden, en op de begane grond koopt u vlees. Beneden wordt de vis verkocht. Geopend maandag - donderdag 7.00-19.00u, vrijdag 7.00-20.00u, zaterdag 7.00-14.00u. Gesloten op zon- en feestdagen. E-mail: servico.mercado@cm-funchal.pt co van rond 1930 ligt. De overdekte markt heeft twee tegelpanelen bij de hoofdingang, en binnen ziet u er nog een paar. Ze zijn gemaakt door de ooit zeer beroemde Fábrica de Sacavém. Op de markt, vlak bij de oude Santa Maria Madeira, is de sfeer bruisend, precies zoals u verwacht van een markt. Maar deze markt staat in vuur en vlam vanwege alle geuren en kleuren van de bedwelmende en prachtige bloemen. U kunt zich vergapen aan de orchideeën, koningsprotea, rozen, anthuriums en camelia’s die op typische wijze worden aangeboden door de verkopers en verkoopsters die gehuld zijn in de kleurrijke traditionele kostuums.

casino da madeira

Het Casino da Madeira in Funchal is een groot entertainmentcentrum. Waag eens een gokje als u op Madeira bent. Het casino heeft een uitgebreid aanbod aan spelen, zoals roulette, poker, keno en black jack ofwel 21-en. Er zijn natuurlijk gokautomaten, maar het Casino da Madeira heeft ook horecafaciliteiten zoals de Palm Bar, de Copacabana disco, Restaurante Bahia en Restaurante Rio. Nachtbrakers kunnen zich uitleven in de Copacabana disco, de ideale plek om uit uw dak te gaan op de nieuwste muziek of te kijken naar een show van beroemde natio-

66. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 66

11/10/24 17:40


nale en internationale artiesten. Openingstijden: zondag - donderdag 15.00-3.00u. Vrijdag, zaterdag en feestdagen 16.00-4.00u. Gesloten op 24 en 25 december. Casino da Madeira Avenida do Infante 9004-513 Funchal Telefoon: (+351) 291 209 180; Fax: (+351) 291 235 894 E-mail: casino.madeira@pestana.com www.casinodamadeira.com

aqu叩rio da madeira

Het Madeira Aquarium, vlak bij de haven in Porto Moniz, is een aanwinst voor de stad en is een leuke plek om rond te kijken. Het aquarium is gevestigd in het oude fort van S達o Jo達o Batista, dat werd gebouwd in 1730 om piraten af te weren die Porto Moniz aanvielen, de belangrijkste haven van het noordelijke deel van het eiland.

De gemeente Porto Moniz nam de ru誰nes in 1998 over, bracht het fort in de oorspronkelijke staat terug en maakte het interieur geschikt voor een aquarium. guia madeira e porto santo .67

AFGuiaMadholandes.indd 67

11/10/24 17:40


In het Madeira Aquarium vindt u elf bassins die de verschillende leefgebieden in de oceaan rondom Madeira weergeven. De grootste bevat maar liefst 500.000 liter zeewater. Dagelijks geopend 10.00-18.00u. Gesloten 25 december. Madeira Aquarium Forte de São João Batista 9270-096 Porto Moniz Telefoon: (+351) 291 850 340 / Fax: (+351) 291 850 349 E-mail: geral@aquariodamadeira.com www.aquariodamadeira.com

aquaparque Bent u op zoek naar een leuk uitje voor het hele gezin, ga dan een dagje naar het waterpark in Santa Cruz. Het park kan ruim 1.000 mensen ontvangen en u vindt er leuke zwembaden, drie waterglijbanen, vier snelle glijbanen, stroomversnellingen, een zwart gat, een ‘lazy river’, een recreatiebad en een waterpark voor de kleintjes.

Geopend van juni tot september (onder voorbehoud). Aquaparque Ribeira da Boaventura 9100-138 Santa Cruz Telefoon: (+351) 291 524 412 Fax: (+351) 291 524 602 E-mail: geral@aquaparque.com www.aquaparque.com

helikoptervluchten Om een goed beeld te krijgen van de omvang van de archipel, kunt u een helikoptervlucht maken en vanuit de lucht genieten van het prachtige landschap van Madeira. Helibravo Atlantic is het bedrijf dat vanuit de baai van Funchal een taxiservice aanbiedt per helikopter. U kunt kiezen uit verschillende routes, waaronder een vlucht rond het eiland.

68. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 68

11/10/24 17:40


Helibravo Atlantic Rua Dr. António José de Almeida, 17 - 6.º 9000-062 Funchal Telefoon: (+351) 291 232 882 Fax: (+351) 291 232 804 E-mail: helibravoatlantic@netmadeira.com

guia madeira e porto santo .69

AFGuiaMadholandes.indd 69

11/10/24 17:40


Een gouden eiland omringd door een turkooizen zee, waar rust en stilte de boventoon voeren. Dat is Porto Santo. Het heeft alles wat u nodig hebt voor een echt ontspannen vakantie. Dit Atlantische eiland wordt omringd door 9km lichtgoud zand, ideaal om te zonnen en te zwemmen. Gezondheid en welzijn gaan hand in hand op dit prachtige strand. Het water is niet alleen kristalhelder, ook hebben de stranden zeldzame therapeutische eigenschappen. Het zand is zacht en fijn en bestaat voornamelijk uit calciumcarbonaat in de vorm van calciet, een stof die speciale thermale kwaliteiten heeft. Vila Baleira vertelt veel verhalen en legenden over het verre en recente verleden dankzij het huis waar Christoffel Columbus ooit woonde, dat nu museum is. De schoonheid van het ongerepte landschap betovert iedereen die hier wandelt of fietst.

guia madeira e porto santo .71

AFGuiaMadholandes.indd 71

11/10/24 17:40


Dit eilandje is ideaal om te ontsnappen aan de stress en de alledaagse sleur. Het is één en al natuur: kilometerslange stille stranden, ruige groene bergen en een diepblauwe zee. Geniet van de therapeutische bewezen werking van de zee rondom Porto Santo en het zand van het strand. Zee en zand zijn rijk aan jodium, calcium en magnesium en helpen het gebrek aan minerale zouten in het lichaam aanvullen dat wordt veroorzaakt door stress en vermoeidheid.

de levensstijl, slechte voeding, roken, problemen met de bloedsomloop, gewrichtsproblemen, spijsverteringsstoornissen, herstel na een bevalling etc. Niemand blijft onverschillig van dit op één na grootste eiland van de archipel. Heel anders dan buureiland Madeira, maar even aantrekkelijk. Kom naar het paradijs: het ligt vlakbij!

Laat u verwennen met een van de velen heerlijke natuurlijke behandeling bij het enige centrum voor thalassotherapie van de archipel. Het aanbod is hier enorm. Er worden schoonheidsbehandelingen als gezichtsbehandelingen en peeling aangeboden, en ook behandelingen ter preventie en verlichting bij reuma of artritis en bot- en spierproblemen. Daarnaast biedt het centrum innovatieve technieken ter bestrijding voor aandoeningen die het moderne leven met zich meebrengt, zoals stress, zenuwinzinkingen, vermoeidheid, een zittenguia madeira e porto santo .73

AFGuiaMadholandes.indd 73

11/10/24 17:40


hoe u op porto Santo komt door de lucht Er bestaan dagelijks verschillende verbindingen tussen Madeira en Porto Santo en tussen Lissabon en Porto Santo heel het jaar door. porto santo airport 2km van Vila Baleira

Telefoon: (+351) 291 980 120 Fax: (+351) 291 980 121 E-mail: anam@anam.pt www.anam.pt ICAO-code: LPPS IATA-code: PXO

over zee

Veerboot De moderne veerboot Lobo Marinho, onderdeel van de Porto Santo Line, vervoert dagelijks passagiers en voertuigen tussen Madeira en Porto Santo. De overtocht duurt ongeveer 2,5 uur. Er kunnen maximaal 1.153 passagiers aan boord. porto santo line (inter-island ferry) Email: info@portosantoline.pt www.portosantoline.pt in funchal Hoofdkantoor en verkoop:

74. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 74

11/10/24 17:40


Rua da Praia, 6 9000-503 Funchal Telefoon: (+351) 291 210 300 Fax: (+351) 291 226 434 De haven van Funchal Telefoon: (+351) 291 241 814 Fax: (+351) 291 310 351 in porto santo Rua Estêvão de Alencastre, Loja 6/7 9400-161 Porto Santo Telefoon: (+351) 291 982 938 Fax: (+351) 291 982 543 jachthaven van porto santo De jachthaven van Porto Santo, Porto Santo Marina, wordt geëxploiteerd door Assistência Náutica 33°/16° en ligt in de haven van Porto Santo. Er zijn ligplaatsen met water en elektriciteit aan drijvende pontons voor 165 schepen van 4 tot 15m lengte. Deze faciliteiten vindt u in de jachthaven: restaurant, douches, toiletten, een wasserette, een reparatiewerkplaats, een receptie en ICT-faciliteiten. guia madeira e porto santo .75

AFGuiaMadholandes.indd 75

11/10/24 17:40


Assistência Náutica 33°/16° 16° 18’ 40” W en 33° 03’ 21” N Telefoon: (+351) 291 980 080 Fax: (+351) 291 983 742 E-mail: marinaportosanto@quintadolorde.pt www.quintadolorde.pt

wat er te zien is museumwoning van columbus

Het museumhuis van Christoffel Columbus, de grootste culturele attractie van Porto Santo, is het belangrijkste bewijs dat de ontdekkingsreiziger op het eiland is geweest. Hier is de omgeving nagebouwd waarin Columbus gedurende een poos leefde. Het huis van Columbus bestaat uit twee gebouwen waarvan het oudste dateert uit zijn tijd op het eiland. Hier zien we portretten van Columbus uit de 16e tot de 20e eeuw en kaarten waarop zijn verschillende vaarroutes staan. Geopend dinsdag - zaterdag 10.00-12.30 en 14.00-17.30u. Zondag 10.00-13.00 uur. Gesloten op maandag en feestdagen.

Juli - september, dinsdag - zaterdag 10.00-12.30 uur en 14.00-19.00u. Zondag 10.00-13.00 uur. Gesloten op maandag en feestdagen. Travessa da Sacristia, 2 en 4 9400-176 Porto Santo Telefoon: (+351) 291 983 405; Fax: (+351) 291 983 840 E-mail: casacolombo@casacolombo.pt www.museucolombo-portosanto.com

ccapela de nossa senhora da graça (onze-lieve-vrouw van genade) Deze kapel is een van de oudste kerken van Porto Santo. Ze werd gebouwd vóór 1533, verwoest in 1812 en herbouwd in 1951. De kapel is nauw verbonden met de geschiedenis van het eiland. Veel eilandbewoners zochten hier in bange tijden hun toevlucht tegen de piraten.

nossa senhora da piedade  Een van de belangrijkste monumenten in Porto Santo is de Nossa Senhora da Piedade in Largo do Pelourinho,

76. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 76

11/10/25 18:07


in de stad Vila Baleira. Deze kerk is meerdere malen door toedoen van piraten en zeerovers afgebrand. Nu zijn er prachtige altaren en kunstwerken van Martim Conrado en Max Romer te vinden.

windmolens

Overal op Porto Santo vindt u de traditionele molens. Omdat het landschap van het eiland gemiddeld vrij laag is, wordt het eiland vanuit alle richtingen blootgesteld aan wind. De molens werden hier gebouwd om het graan te malen waarvan brood werd gebakken. De eerste windmolen verrees in 1794 en was in de 18e eeuw het meest indrukwekkende gebouw van Porto Santo. Jaren later geven de talloze houten windmolens het eiland een schilderachtig karakter.

Cima in het oosten. Onderweg naar Portela is het een aanrader om de Capela Nossa Senhora da Graça te bekijken.

portela

pico castelo

Dit uitzichtpunt ligt 1,6km van Vila Baleira vandaan en kenmerkend is de laan vol palmbomen en de windmolen. Vanaf hier kunt u in het westen het strand van Porto Santo zien en de kegelvormige Pico de Baixo en IlhĂŠu de

Dit kleine fort werd in de 16e eeuw gebouwd op de top van de berg om de veelvuldige aanvallen van de Franse en Algerijnse piraten af te weren. Vanaf het fort heeft u een prachtig zicht over Porto Santo. guia madeira e porto santo .77

AFGuiaMadholandes.indd 77

11/10/24 17:40


pico de ana ferreira Het uitzichtpunt van Pedreira ligt op deze top en kijkt uit over Ilhéu de Fora, de Pico do Facho en de Pico do Castelo. De groeve bestaat uit onregelmatige prismavormige zuilen die bekend staan als ‘de Piano’. Klimt u naar de top, dan wordt u beloond met een weids uitzicht over het stadje.

fonte da areia (natuurlijke bron areia) pico do facho Met 517m hoogte is Pico do Facho de hoogste berg op het eiland. Lang geleden werden hier fakkels aangestoken om de bevolking te waarschuwen voor de komst van vijandelijke schepen. Mensen die van avontuur en verrassingen houden, kunnen op ontdekkingstocht naar Serra de Fora en de grotere Serra de Dentro op de oostelijke helling van de Pico do Facho gaan en genieten van de unieke landschappen, de lieflijke baaien en de onstuimige golven.

Natuurlijke bronnen zijn heel belangrijk op dit eiland, waar maar een beperkte hoeveelheid water te vinden is. In lang vervlogen tijden leverde deze bron het lekkerste water op het eiland, dat ook voor medicinale doeleinden werd gebruikt. Zelfs nu nog beschouwen de bewoners deze fonta als heilige bron. Het water van de Fonte da Areia stroomt niet meer zoals het vroeger deed, maar de wind heeft zijn sporen nagelaten op de zanderige rotsen en heeft spectaculaire vormen gecreëerd door de erosie. U kunt bij de bron komen via een weg ten westen van Camacha, richting zee.

78. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 78

11/10/24 17:40


plek. Als u het pad volgt, ziet u het kiezelstrand met een drinkfontein. Van hieraf kunt u naar beneden lopen, naar het helderblauwe water.

morenos

Nog verder naar het westen, voorbij Pico da Ana Ferreira en Zimbralinho, ligt een ideale groene picknickplaats.

ponta da calheta Er is waarschijnlijk geen betere manier om te genieten van het strand van Porto Santo dan er overheen te lopen vanaf de stad naar Ponta da Calheta. Luister naar het magische geluid van de golven en neem de onbeschrijfelijke schoonheid van dit strand in u op. Wacht tot de avond valt en koester de laatste zonnestralen boven de zee en de gouden zandstranden.

zimbralinho Meer naar het westen, tussen de het uitzichtpunt van Flores en Morenos, vindt u Zimbralinho, een mooie, rustige

ilhĂŠu de baixo ou da cal (kalkstenen eilandje)

Op dit eiland liggen kalksteenmijnen. De hellingen zijn bezaaid met grotten die leiden naar tal van mijngangen. Tussen dit eilandje en Ponta da Calheta ligt de 400m brede BoqueirĂŁo de Baixo, die alleen maar toegankelijk is voor kleine boten en bij kalme zee.

quinta das palmeiras

In deze minidierentuin en botanische tuin in Linhares, op een heuvel midden op het westelijke deel van het eiland, vindt u guia madeira e porto santo .79

AFGuiaMadholandes.indd 79

11/10/24 17:41


Centro de Artesanato Porto Santo Av. Manuel Gregório Pestana Júnior 9400-171 Porto Santo

wat er te doen is een groot aantal vogels en planten. De tuin is 5.380m2 groot en heeft een weelderige vegetatie. ’s Zomers dagelijks geopend 10.00-17.00u. ’s Winters dagelijks geopend 10.00-13.00 en 15.00-17.00u. Sítio dos Linhares 9400-020 Porto Santo Telefoon: (+351) 291 983 625 E-mail: quintadaspalmeirasportosanto@hotmail.com www.quintadaspalmeirasportosanto.com

centro de artesanato porto santo

(handwerkcentrum) Dit handwerkcentrum ligt in midden in de stad, vlak bij de oude kade. Hier is het schitterende handwerk van de eilanden van Madeira te koop.

strand

Op het strand van Porto Santo kunt u heerlijk in zee baden, gecombineerd met de veiligheid en de kwaliteit van het zand maakt dit Porto Santo een uitzonderlijke vakantiebestemming. Gezondheid en welzijn gaan hand in hand op dit prachtige strand, want behalve kristalhelder water heeft het strand therapeutische eigenschappen. Ontdek de voordelen van dit rustige, uitnodigende strand en kom volledig tot rust. U hervindt alle energie en levenslust en voelt u als herboren!

wandelingen

Wandelen door het mooie landschap en zijn woeste schoonheid is een perfecte manier om te ontspannen en

80. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 80

11/10/24 17:41


duiken

de batterijen weer op te laden. Op Porto Santo kunt u al wandelend genieten van de eenvoud en de stilte.

sport zeevissen Net als Madeira staat Porto Santo internationaal bekend als uitstekende plek voor de diepzeevis sport. Gezien de overvloed en de kwaliteit van de vis uit de tonijnfamilie is de omgeving van deze eilanden ideaal voor de vangst van een blauwe marlijn, die wel 500kg zwaar kan worden.

Porto Santo wordt al jaren bezocht door duikers, die de helderheid en de temperatuur van het water en de schoonheid van de zee hebben ontdekt. U moet zeker eens gaan snorkelen in deze wondere onderwaterwereld. De populairste duikplek ligt ten zuiden van de haven. Hier ligt het wrak van de SS Madeirense, die tientallen jaren heeft gevaren tussen Porto Santo en Madeira. Honderden duikers hebben deze gezonken schat al bezocht en iedereen is het erover eens dat het een geweldige attractie voor duikfanaten is.

zeilen, boottochten, kanoĂŤn en roeien

Geniet van de voordelen van de warme, rustige zee en vaar om het eiland op de deining van de golven. Tijdens het zeilen of roeien ziet u de grote verschillen in de kustlijn van het eiland.

jetskiĂŤn, waterskiĂŤn, windsurfen en kitesurfen

Het helderblauwe water van de baai is uitermate geschikt voor deze watersporten. Laat u uitdagen door de wind en guia madeira e porto santo .81

AFGuiaMadholandes.indd 81

11/10/24 17:41


geniet van een strand met ideale omstandigheden voor een opwindend sessie windsurfen of kitesurfen.

paardrijden

Porto Santo heeft een manege die ritten organiseert over het eiland. Er zijn routes voor verschillende niveaus. Hipicenter SĂ­tio da Ponta 9400-085 Porto Santo Telefoon: (+351) 291 983 258 Mobiele telefoon: (+351) 917 775 542 E-mail: hipicenter@yahoo.com www.hipicenter/tripod.com/hipic1/.htm

safari

Rijdend in een fourwheeldrive kunt u op Porto Santo unieke landschappen zien. De sensatie van het bedwingen van lastige natuurlijke hindernissen is onvergetelijk.

deltavliegen en paragliden

De gouden stranden en de helderblauwe zee maken

het eiland zeer aantrekkelijk voor zowel beginners als de ervaren flyers. Beklim een van de toppen en maak een onvergetelijke vlucht. Er zijn goede afzetpunten en tal van mogelijkheden om te landen.

fietsen en motorrijden Porto Santo is vrij vlak, dus fietsen is een zeer populaire manier om het eiland te verkennen. U kunt rustig trappen en op een aangename manier de magische uithoeken van het eiland bereiken.

golfe De golfbaan van Porto Santo is ontworpen door de voormalige wereldkampioen, Severiano Ballesteros en is geopend in 2004. De baan heeft 18 par-72-holes plus 9 par-3-holes op een pitch en putt-baan. De golfbaan beslaat een groot gebied en biedt golfers een spectaculair uitzicht op de noord- en zuidkust van het eiland.

82. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 82

11/10/24 17:41


Porto Santo Golfe Sítio das Marinhas 9400-162 Porto Santo Telefoon: (+351) 291 983 778 / Fax: (+351) 291 983 508 E-mail: sdps@netmadeira.com www.portosantogolfe.com

Telefoon: (+351) 291 983 274 / Fax: (+351) 291 982 584 E-mail: msilva.sdps@netmadeira.com of mjose.sdps@netmadeira.com

ténis Porto Santo heeft het beste tenniscomplex van de regio en dit is zelfs de beste van het land. Het complex ligt in Campo de Baixo naast de golfbaan en is volledig uitgerust voor toernooien van topklasse. De grootste baan biedt zitplaatsen voor 1.000 toeschouwers. Er liggen vijf secundaire banen en twee paddlebanen. Dagelijks geopend 10.00-13.00 en 15.00-20.00u. Porto Santo Ténis Campo de Baixo Porto Santo guia madeira e porto santo .83

AFGuiaMadholandes.indd 83

11/10/24 17:41


handige informatie Voordat u op reis gaat is het aan te raden meer te weten te komen over de Madeira Eilanden, de papieren die u hiervoor nodig hebt, welke douaneformaliteiten er zijn en welke voorzorgsmaatregelen u moet treffen voor uw gezondheid.

door de lucht

U kunt met het vliegtuig naar Madeira en Porto Santo. Meerdere malen per week gaan er vluchten vanaf Amsterdam naar Funchal. De vlucht duurt zo’n 4 uur. Vluchten tussen de eilanden duren ongeveer een kwartier. Er zijn twee luchthavens, Madeira International Airport en Porto Santo Airport.

over zee

Funchal en Porto Santo worden vaak aangedaan door cruiseschepen. De havens vormen de poorten naar de eilanden en de vertrekpunten voor andere bestemmingen. Een boottocht tussen de eilanden duurt ongeveer 2,5 uur. Er vaart een veerboot die ook auto’s kan vervoeren. Er is ook een wekelijkse bootverbinding tussen de haven

van Funchal en de haven van Portimão in het zuiden van Portugal.

over land

Over de eilanden reizen is zeer goed te doen dankzij het moderne wegennet dat er de afgelopen jaren is aangelegd. Vrijwel alle bezienswaardigheden zijn gemakkelijk via de weg te bereiken.

papieren

Als u de eilanden bezoekt vanuit een EU-land dat het Akkoord van Schengen heeft ondertekend (zoals Nederland en België), zijn er geen beperkingen bij aankomst. Bezoekers uit andere landen hebben een identiteitsbewijs nodig, volgens de Portugese wet een geldig paspoort en in sommige gevallen een visum.

douaneformaliteiten

Voor goederen die het eiland verlaten, bestaan geen beperkingen. Maar als de douane vindt dat de hoeveelheid uitgevoerde goederen buitensporig is, kan zij u

84. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 84

11/10/24 17:41


vragen te bewijzen dat u de artikelen voor persoonlijk gebruik meeneemt.

vaccinaties en gezondheidszorg

U hebt geen inentingen nodig als u naar de archipel wilt. Spoedbehandeling in staatsziekenhuizen is gratis voor burgers uit de Europese Unie. Voor bezoekers uit andere landen zijn er zijn goede privé-mogelijkheden. Er zijn 67 gezondheidscentra in Madeira en één in Porto Santo. Funchal heeft twee openbare ziekenhuizen.

apotheken

Apotheken zijn geopend van maandag tot vrijdag van 9.0013.00 uur en van 15.00-19.00 uur, en op zaterdag van 9.0013.00 uur. Bij elke apotheek hangt een bordje op de deur waarop de naam van de dienstdoende apotheek staat.

ict

ICT is sterk ontwikkeld in de archipel. Het internationale toegangsnummer voor Madeira is +351.

telefoons

In de hoofdstraten van de grotere plaatsen vindt u telefooncellen. Bij sommige kunt u alleen bellen met een telefoonkaart, die te koop zijn in cafés, tabakswinkels en postkantoren. Belt u naar het buitenland, draai dan 00 gevolgd door de landcode.

tijd

Madeira volgt in de zomer de GMT. De klok gaat een uur vooruit op de laatste zondag in maart en een uur terug op de laatste zondag in oktober, net als in de rest van de Europese Unie.

water en elektriciteit

Het voltage op Madeira is 220V. Water is er in overvloed op Madeira en is van uitstekende kwaliteit en overal drinkbaar. Op Porto Santo is het water ontzout en ook veilig om te drinken.

banken en winkels

De banken zijn geopend van maandag - vrijdag van 8:30guia madeira e porto santo .85

AFGuiaMadholandes.indd 85

11/10/24 17:41


15.00 uur. Wisselkantoren zijn dagelijks geopend van 9.00-13.00 uur en van 14.00-19.00 uur, en op zaterdag van 9.00-19.00 uur. Op andere tijden kunt u geld wisselen bij recepties van hotels.

brandweer

Bel bij brand de Bombeiros Municipais do Funchal op (+351) 291 221 014 of Bombeiros Voluntarios Madeirenses op (+351) 291 229 117.

politie Als u hulp van de politie nodig hebt, draait u 112. Er is een afdeling voor verloren en gevonden voorwerpen aan Rua da Inf창ncia 28 in Funchal. Telefoon: (+351) 291 208 200

veiligheid De eilanden van deze archipel behoren tot de veiligste plekken ter wereld. Als u de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen neemt en gezond verstand gebruikt, is het niet waarschijnlijk dat u hier problemen gaat krijgen. De meeste hotels hebben kluisjes of andere mogelijkheden voor het bewaren van waardevolle spullen.

86. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 86

11/10/24 17:41


toeristenbureaus De toeristische organisatie van Madeira heeft zes kantoren. Twee daarvan liggen in Funchal, vier ervan zijn gevestigd in andere delen van Madeira. Porto Santo heeft er ook een. Madeira heeft ook twee informatiekantoren, ĂŠĂŠn in Curral das Freiras en een andere in Lissabon.

turismo do madeira avenida arriaga Avenida Arriaga, 16 9004-519 Funchal Telefoon: (+351) 291 211 902 Geopend maandag-vrijdag 9.00-19.00u Zaterdag en zondag 9.00-15.00u

turismo do monumental lido

Monumental Lido winkelcentrum Estrada Monumental, 284 9000-100 Funchal Telefoon: (+351) 291 775 254 Geopend maandag-vrijdag 9.00-12.30 en 14.00-17.00u. Zaterdag 9.00-12.00u.

toeristenbureau op de luchthaven Santa Catarina de Baixo 9100 Santa Cruz Telefoon: (+351) 291 524 933 Dagelijks geopend 9.30-21.30u.

turismo da ribeira brava Forte de SĂŁo Bento 9350 Ribeira Brava Telefoon: (+351) 291 951 675

turismo do porto moniz Vila do Porto Moniz 9270 Porto Moniz Telefoon: (+351) 291 853 075

turismo de santana Sitio do Serrado 9230 Santana Telefoon: (+351) 291 573 228 guia madeira e porto santo .87

AFGuiaMadholandes.indd 87

11/10/24 17:41


turismo do porto santo

Centro de Artesanato Av. Dr. Manuel Greg贸rio Pestana J煤nior 9400-171 Porto Santo Telefoon: (+351) 291 985 244

curral das freiras

Estrada C贸nego Camacho (ag锚ncia BANIF) 9030-319 Curral das Freiras Telefoon: (+351) 291 721 183

informatiebalie in lissabon Av. 5 de Outubro,137 1050-052 Lisboa Telefoon: (+351) 217 817 258

88. guia madeira e porto santo

AFGuiaMadholandes.indd 88

11/10/24 17:41


AFVersocapaGuia.indd 1

10-10-2011 10:19:51


Madeira en Porto Santo gids (Nederlands)  

Madeira en Porto Santo gids

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you