Page 1

JAARGANG 14 - NUMMER 23 - Juni 2011

MUNTEL, VLIERT EN ORTHENPOORT

De Muntel: een Energieke Buurt

Muntelaar Ewout Muntz fungeert al een poosje als energieadviseur van de gemeente. Elke donderdagavond houdt hij spreekuur in het Stadskantoor voor mensen die vragen hebben over energiebesparing, duurzame energie en subsidies. Maar op 17 mei jongstleden gaf hij zijn adviezen op een informatieavond in zijn eigen buurt, de Muntel. Hij had het er over de mogelijkheden om te besparen op je energierekening en hij vertelde er alles over de Bossche Energie Subsidie. Energieke Buurt n mei en juni was de Muntel één van de vier zogenaamde Energieke Buurten van Den Bosch. De gemeente roept een buurt uit tot Energieke Buurt als er veel energiebesparing te behalen valt in de woningen. In zo’n buurt worden informatiebijeenkomsten georganiseerd over energiebesparing, vooral voor eige-

I

Ewout: “Met zo’n warmtefoto wordt meteen duidelijk waar de meeste winst te halen is. Tegen betaling kunnen we voor belangstellenden zo’n foto maken. We hebben bovendien een rekenprogrammaatje waarmee we in een grafiek precies kunnen laten zien waar in jouw huis de energie zoal naartoe gaat.”

MEDEDELINGEN Reageren? Mail Wijkkrant@home.nl, of schrijf naar Jan Schöfferlaan 3

Wijkfeest Taxandriaplein 3 juli Op zondag 3 juli wordt door Stichting De Hobbel voor de tiende keer het Muntelwijkfeest georganiseerd op het Taxandriaplein. Tussen 12.00 en 17.00 uur is er van alles te doen: behalve een grote rommelmarkt is er een kinderworkshop speksteen vijlen, schminken, pony rijden, waterglijbaan, pannavoetbal en ....troubadour/ clown William Doggen. Ook is er een heuse Marokkaanse Theeceremonie. Kijk op de website van de Hobbel, www.dehobbel.nl , om het hele programma te zien. Wijkschouw gaat niet door Het leefbaarheidsteam heeft in april een oproep gedaan aan wijkbewoners om locaties aan te wijzen die extra aandacht nodig hebben. Naar aanleiding daarvan zou een wijkschouw worden georganiseerd waarbij de inzenders hun keuze zouden kunnen toelichten. Er bleek te weinig belangstelling te zijn: de wijkschouw gaat niet door. Reset het Kruithuis De gemeente Den Bosch overweegt om het Kruithuis in de nabije toekomst te verkopen. Het Bosch Architectuur Initiatief (BAI) vindt dat dit historische bouwwerk en deze omgeving best nog een zinvolle bestemming zouden kunnen krijgen. Het BAI schrijft jaarlijks een ontwerpprijsvraag uit – toegankelijk voor iedereen. De jongste prijsvraag heette ‘RESET HET KRUITHUIS’, met als opdracht: bedenk een nieuwe functie voor het Kruit-

huis en maak een ontwerp om het complex te kunnen herbestemmen. Niet minder dan 72 inzendingen waren het resultaat. Als u dit leest is de winnaar net bekendgemaakt, op 1 juli in de Verkadefabriek. Benieuwd? Ga naar http://www.bai-prijsvragen.nl/kruithuis voor de uitslag. Duifje vermist Mevrouw Dijksterhuis, één van onze trouwste bezorgers, heeft een tam duifje, dat bijna niet kan vliegen. Rond 15 april is het beestje ontsnapt uit haar huis aan de Willem van Nassaulaan, aan de achterkant grenzend aan de woningen aan het Taxandriaplein. Of heeft een kat het duifje gevangen? Heeft u iets gezien of weet u hier iets van? Ook als u het duifje dood gevonden hebt, zouden we het graag weten; mevrouw Dijksterhuis was erg aan hem gehecht. E-mail: wijkkrant@home.nl of tel: 06-14590542. Enquête leefbaarheid en veiligheid Studenten van de opleiding Stad- en streekontwikkeling aan Hogeschool HAS Den Bosch doen onderzoek naar de leefbaarheid en veiligheid in de Muntel/Vliert. Ze doen dit onderzoek voor de gemeente ’s-Hertogenbosch met behulp van een enquête. De resultaten zullen worden gebruikt voor een advies aan de gemeente. U kunt meedoen via www.thesistools.nl/muntelvliert. Het invullen van de vragenlijst vergt 3-8 minuten. Het verwerken van de gegevens zal volkomen vertrouwelijk en anoniem gebeuren; er worden geen naam, adres, telefoonnummer of andere persoonlijke gegevens gevraagd.

Ewout Muntz (links) adviseert een wijkbewoner over energiebesparing. naars van woningen van vóór 1990. Maar ook voor huurders kan energiebesparing interessant zijn; er zijn genoeg voorbeelden waarover ze met woningbouwverenigingen in gesprek zouden kunnen gaan. Informatieavond De informatieavond voor de Muntel werd op 17 mei gehouden in de Slinger. Aan de hand van zijn eigen verbouwing kon Ewout veel vertellen over energiebesparing. Zijn woning was hard aan nieuwe kozijnen toe en Ewout heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om meteen zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen te nemen. Op een dia liet hij een warmtefoto zien van zijn huis vóór de verbouwing: de warmte van de radiator was door de muur heen zichtbaar. Maar het was meteen ook duidelijk in welke kamer de muren al geïsoleerd waren: daar kwam geen sprankje licht door de muren heen.

Isolatie en zuinig stoken Ewout: “Je kunt het handigste denken in de zogenaamde Energiedriehoek: 1. Isoleren 2. Andere energiebronnen 3. Energiezuinig stoken. Die drie dingen bij elkaar zorgen voor de grootste energiebesparing. Isoleren van binnenuit valt eigenlijk best mee. Het is natuurlijk een investering, maar als je de adviezen volgt, is het niet moeilijk. Om bestaande bouw te isoleren zijn er verschillende materialen. Ikzelf heb voor mijn verbouwing voorzetwanden gebruikt.” En wat de andere twee punten betreft: een hoogrendementsketel maakt ontzettend veel uit, maar ook het gebruik van zonnepanelen is te overwegen. Ewout kan helpen om keuzes en afwegingen te maken. Een blauwdruk uit 1922 van een aantal woningen in de Muntel. Bossche Energie Subsidie De gemeente ’s-Hertogenbosch wil vooral particuliere woningeigenaren stimuleren dit soort energiemaatregelen te treffen en daarom is de Bossche Energie Subsidie (BES) ingesteld. Inwoners die hun huis gaan isoleren komen daarvoor in aanmerking. Daarnaast krijgen de Energieke Buurten extra aandacht en kunnen particuliere woningeigenaren in deze buurten een kosteloos maatwerkadvies krijgen. Voor het uitvoeren van de maatregelen in dit advies kan vervolgens gebruik gemaakt worden van de BES-regeling. Wie belangstelling heeft, kan bij het Energieloket terecht voor hulp bij de aanvraag.

Oude details terugbrengen Het vervangen van de kozijnen was een mooie gelegenheid voor Ewout om een deel van het huis weer meer in de oorspronkelijke staat te brengen. “Ook daarin kunnen we mensen adviseren. De Muntel is een Rijksbeschermde wijk, dus hoe meer oude details je terugbrengt, hoe eerder de verbouwing geaccepteerd zal worden door de welstandscommissie. Architect Jeroen Veltman kan hierover adviseren.” Voor verenigingen van eigenaren kan het interessant zijn om in een gezamenlijk project bijvoorbeeld gevel- of dakisolatie aan te brengen.

Soms kan Ewout in het Energiespreekuur daarvoor naar speciale projecten verwijzen. Anja van Kleef De gesprekken aan het Energieloket vinden op afspraak plaats op donderdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur. Voor een afspraak kunt u tijdens kantooruren bellen met het omgevingsloket op (073) 615 57 77 of mailen naar omgevingsloket@s-hertogenbosch.nl


MUNTEL, VLIERT EN ORTHENPOORT

Brand aan het Vogelplein

Spelen bij de jongeren van het Nemiusklooster

Michael Thelen is er de man niet naar om bij de pakken neer te gaan zitten, maar de brand aan het Vogelplein, waarbij zijn hele winkelvoorraad met spullen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig werd verwoest, is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Met pijn in het hart denkt hij terug aan de ochtend van 12 mei, toen hij alles kwijtraakte wat hij had ingekocht om in juli een nieuwe ‘vintagewinkel’ te kunnen openen.

29 mei: spelletjesdag in het Nemiusklooster! Hoe bevalt het de jongeren daar eigenlijk? En wat vinden ze van de wijk? ‘Dertig tot veertig bezoekers, wow!’ n de zonovergoten kloostertuin word ik vriendelijk ontvangen bij de Oud-Hollandse spelen. Joey van Boxtel (20), is de eerste die mij aanspreekt. Hij is blij met de opkomst; vanwege het stralende weer had hij de dertig à veertig buurtbewoners niet verwacht. Joey heeft het erg naar zijn zin in het Nemiusklooster. Hij wordt goed begeleid, vooral administratief, zegt hij met een vette knipoog. Over anderhalf jaar, als het project voor hem afloopt, zal hij zoveel geleerd hebben dat hij op zichzelf kan gaan wonen. Met zijn baan als bijrijder zal hij dan goed kunnen rondkomen.

I

Joey stelt mij voor aan Frans(20). Ze voelen zich goed ontvangen in de wijk , al kennen ze nog niet veel mensen. Jan de Schoenmaker en Henry Huijbers van de Boillies kent iedereen, zegt Frans: “Aardige mensen”. Frans woont ook graag in het klooster. Hij heeft sinds augustus 2010 al erg veel geleerd van de begeleiders. Met het leer/werktraject dat hij in augustus gaat volgen, zal hij ook financieel zelfstandig zijn. Hij zoekt nog naar een leerbedrijf in de sector detail & handel.

M

ichael, bij veel mensen beter bekend als Mister Orange, had tot de zomer van 2010 een winkelpand aan de van Berckelstaat. “Ik wist dat het pand zou worden afgebroken, maar moest toch nog vrij plotseling weg. Ik had geluk dat ik met mijn spullen terecht kon in de loods aan het Vogelplein. Het was bedoeld als een tijdelijke opslag, en toen mijn bank zei dat zij hier geen verzekering voor hadden, heb ik het er bij laten zitten. Niet slim natuurlijk, maar ja, dat is achteraf praten. Je kunt je gewoon niet voorstellen dat zoiets je overkomt.” Geen onderzoek Michael zegt dat de politie een paar dagen na de brand heeft besloten geen verder onderzoek naar de oorzaak in te stellen. Dat zit hem wel dwars. “Als er inderdaad sprake was van brandstichting, zoals de brandweer vermoedt, zou ik mijn schade kunnen verhalen op de da-

der, als die ooit gepakt wordt. Maar de politie heeft niet eens de moeite genomen om me te vragen wat er allemaal in die loods lag, terwijl de verkoopwaarde van die spullen toch al gauw een ton was.” Hij heeft burgemeester Ton Rombouts een brief geschreven, in de hoop dat die het onderzoek een stap verder kan helpen. Michael heeft nog een aantal dingen kunnen terugvinden in de puinhopen die na de brand overbleven. “Ik heb daar staan graven met mijn blote handen; dat was wel confronterend. Het zijn ook niet echt de meest waardevolle of bijzondere spullen die ik heb gevonden, maar ik ben blij met alles wat ik vind.” Positief Hoewel de klap hard is aangekomen, blijft Michael positief. “Ik merk hoe mensen met me meeleven en ik realiseer me hoe gelukkig ik ben met zo’n vriendenkring!” De steun die hij kreeg van familie en vrienden geeft hem de moed om weer van voren af aan te beginnen. “Er zijn zelfs collega’s die me iets uit hun eigen handel hebben gegeven, om me weer op weg te helpen! Ik heb maar een kleine reserve om nieuwe voorraden te kopen. Daarom ben ik weer begonnen met het stofferen van designstoelen uit de periode waarin ik me specialiseer. Daarmee probeer ik genoeg te verdienen om weer naar beurzen en rommelmarkten te kunnen gaan, want de spullen die ik zoek vind je nou eenmaal niet in een groothandel!”

‘Ik weet niet waar ik nu anders had gezeten’ Martijn Appeldoor (22) heeft leren koken. Hij heeft de afgelopen week zelfs een kookboek

Het boekje van de Van Noremborghstraat : Open Deuren We schreven het al eerder: in de Van Noremborghstraat gebeurt tegenwoordig van alles: straatfeesten, straatborrels en informele bezoekjes op elkaars bankjes voor het huis. Dat is niet vanzelf gegaan; mensen als Niels Huneker en Louis van den Heuvel hebben daar veel energie in gestoken. Ze hebben bovendien creatief gebruik gemaakt van de BIG (BewonersInitiatiefGelden). Eén van de resultaten is het straatboekje.

gekocht, waar hij wat dingetjes uit wil gaan proberen. Verder zijn administratie en algemene zaken zijn leerpunten. Martijn is één van de organisatoren van de middag en is ook verrast door de opkomst. “Leuk om mensen uit de wijk te leren kennen”. Hij is blij met zijn ruimte in het klooster. “Ik weet niet waar ik nu anders had gezeten.” Bas Kluijtmans (24) en Stephan Burgers (24) zijn ook bewoners van het eerste uur. Bas kent inmiddels veel buurtbewoners van gezicht en voelt zich op zijn gemak in de buurt. Via zijn begeleider bij Cello kwam hij in het klooster terecht. Hij wilde op zichzelf gaan wonen en nu dat een feit is, gaat het thuis ook een heel stuk beter. Bas werkt al acht jaar als stukadoor op de bouw, inmiddels als leidinggevende. Stephan gaat op het Koning Willem I College bedrijfsadministratie studeren en hoopt vanuit het project door te kunnen stromen naar een eigen woonruimte. Hij heeft het erg naar zijn zin in de Muntel en hoopt uiteindelijk ook op een fijne plek in een fijne wijk terecht te komen, zoals waarschijnlijk al zijn medebewoners. De oprechte belangstelling voor onze wijk en de openhartigheid van de bewoners is prettig. Ik voel me welkom in het klooster en heb me voorgenomen bij een volgende activiteit zeker weer van de partij te zijn. Leyla van Hees

“Tijdens één van onze borrels bleken er meer onbekende gezichten te zijn dan we hadden verwacht. Die gedachte deed het idee voor dit boekje ontstaan: een naslagwerk met alle gezichten van de straat. Een doorsnee van de bewoners van de Van Noremborghstraat anno 2010”- zo staat het achterop het boekje dat onlangs aan alle straatbewoners is aangeboden. Heel wat enthousiaste mensen hebben er iets moois van gemaakt. De bewoners zijn verrast door de kwaliteit van het fotoboekje, vol mooie foto’s van vrolijke buurtgenoten voor hun voordeur, vaak vergezeld van een korte toelichting.“Wat een leuke straat hebben we eigenlijk!” Wethouder Eigeman heeft in het voorwoord geschreven: “Het initiatief in de Muntel om elkaars verhaal te lezen is wat mij betreft een mooi voorbeeld van alledaagse menselijkheid. En daar moeten we het van hebben in ons leven!”

Anja Hoffmann Anja van Kleef

Colofon

Yoga bij Maya

Verschijnt gratis 5x per jaar Redactie: Anja Hoffmann, Anja van der Horst, Anja van Kleef, Jack Wolffensperger, Wim van den Berg, Marijke Matejczyk, Leyla van Hees, Mieke Groothuijse, Toon van Rijnsoever Druk: Drukkerij Printbest - Oplage: 3300 Verspreiding: Vrijwilligers uit de verschillende wijken Advertenties: Tel: 06-14590542 Redactieadres: Wijkgebouw De Slinger Jan Schöfferlaan 3 E-mail Wijkkrant: wijkkrant@home.nl Uiterste inleverdatum kopij volgende Wijkkrant: 12 september 2011 De volgende Wijkkranten verschijnen 22 oktober en 17 december. De redactie behoudt zich het recht voor stukken te redigeren, in te korten of niet te plaatsen.

van IJsselsteinstraat 11 (hoek Taxandriaplein)

Coaching Massage & Qigong

volwassenen: maandag, woensdag + vrijdag ochtend 9.00-10.15 maandag, woensdag + donderdagavond 19.15-20.30

Massage & Qigong  Uit je hoofd, lekker in je lijf  Laat energie beter stromen  Lichaamsbewustzijn

kinderen: woensdagmiddag 15.30-16.30 en 16.45-17.45

CURSUS/THERAPIE RUIMTE TE HUUR Koedijkstraat 41 5212 SB Den Bosch 06-180 187 23 - info@owingchi.nl www.owingchi.nl

Advertentie Flowing Chi zonder klankhealing.indd 1

31-5-2011 12:38:48

jongeren: woensdagavond 18.00-19.00 voor verdere info www.yogabijmaya.nl 06-20581834

Ulteam Den Bosch B.V. Van Berckelstraat 67-69 5211 PG ‘s-Hertogenbosch Postbus 3040 5203 DA ‘s-Hertogenbosch Tel.: 073 - 643 12 17 Tel.: 073 - 643 12 18 Fax: 073 - 643 12 20 e-mail: info@ulteamdenbosch.nl


Wijkgericht Wijkgericht Werken Muntel/Vliert/Orthenpoort, juni 2011 Editie Wijkkrant Muntel/Vliert/Orthenpoort

Wisseling van de wacht

Frank van Berkel en Rutger Janssens nemen afscheid van Muntel/Vliert/Orthenpoort Vanaf het moment dat in onze stad het Wijkgericht Werken begon, in 2005, zijn Frank van Berkel en Rutger Janssens als team actief: Frank als wijkmanager, ondersteund door Rutger. Vanwege de pensionering van twee collega’s verlaten ze na zes jaar Muntel/Vliert/Orthenpoort. Ze worden straks opgevolgd door Manon Karssen, met ondersteuning van Christy Nguyen. Frank van Berkel: “We hebben altijd gezegd dat we maar voor een bepaalde periode in een wijk wilden blijven werken; we hadden altijd al de intentie om na een paar jaar van wijk te wisselen.” De twee gaan nu naar Rosmalen en De Groote Wielen. Een terugblik Er zijn de afgelopen zes jaar heel wat zaken gepasseerd. Frank en Rutger noemen moeiteloos alle speerpunten op die een paar jaar geleden met bewoners zijn vastgesteld. Ze zijn er vol in gegaan en een aantal grote en mooie zaken staan nog op de rol. Van herinrichting van pleinen en straten en de opknapbeurt van het Prins Hendrikpark tot de overlast van jongeren rond de Aartshertogenlaan, de vele woningbouwprojecten in alle delen van de wijk, het afsluiten van brandgangen, de opvang van jongeren, dat, en nog veel meer, passeert allemaal de revue. Samen Beiden vinden samenwerken enorm belangrijk. In het Leefbaarheidsteam en het Wijknetwerk werken ze nauw samen met politie, woningbouwcorporaties, Divers, Juvans en gemeentelijke afdelingen. Zo ontstaan er korte lijnen tussen de partners. Met de bewoners uit de wijk werken ze bijvoorbeeld samen als het gaat om bewonersinitiatieven. Hoe meer initiatieven er ondersteund kunnen worden, hoe beter. Rutger is enthousiast over het systeem van de BIG: “Met de BIG (BewonersInitiatiefGelden) hebben we een groot aantal initiatieven kunnen ondersteunen, zoals bijvoorbeeld de Wijkkrant en het grote jaarfeest op het Taxandriaplein, maar ook de straatspeeldagen; echt op straatniveau dus. Dan heb je het over bijdragen van 100 tot 150 euro. Dat zijn belangrijke dingen: als je op straatniveau iets kunt doen, bereik je de meeste samenhang. Er zijn de afgelopen jaren heel leuke dingen georganiseerd met hulp van de BIG. Daar hebben we zo af en toe in de Wijkkrant wat

Frank van Berkel en Rutger Janssens. reclame voor gemaakt. Zo van: mensen,dien een aanvraag in. In Muntel/Vliert weten ze de regeling inmiddels goed te vinden. Je merkt dat je met een kleine bijdrage mensen kunt helpen, zodat ze zich over geld geen

zorgen hoeven te maken en zich kunnen richten op het uitwerken van zo’n initiatief. En ik vind het wel heel mooi dat wij door zo iets simpels mensen kunnen helpen.” Communicatie Ook heel belangrijk: een goede communicatie. Frank: “De Wijkkrant bestond al heel lang toen wij begonnen met het uitbrengen van wijknieuwsbrieven. Na verloop van tijd zijn we in gesprek gegaan met de redactie van de Wijkkrant en hebben in plaats van door te gaan met onze nieuwsbrief besloten om een eigen pagina in de Wijkkrant te vullen. De samenwerking bevalt ons erg goed, en we hopen dat die nog lang blijft bestaan.” Naast het communiceren via de Wijkkrant is onlangs ook een digitaal forum geïntroduceerd. Rutger: “Wij wilden na het verdwijnen van de wijkraad op een eenvoudige manier met wijkbewoners kunnen blijven communiceren. Je kunt niet wijkgericht werken als er geen inbreng is van bewoners. Nu hadden we al een digitaal forum waarop wij alle BIGaanvragen zetten. Die worden door de wijktafelleden op haalbaarheid en wenselijkheid beoordeeld. Daar zijn we op verder gegaan. Op het digitale forum publiceren we onderwerpen en discussies en vragen we wijkbewoners om mee te denken.

Het forum is nog in ontwikkeling, maar heeft in Muntel/Vliert/Orthenpoort beslist toekomst. Wat laten ze achter? Frank: “We laten een heel leuke wijk achter, een heel gezellige wijk met een heel grote diversiteit. Een wijk waar de bewoners iets van elkaar kunnen hebben en waar mensen graag wonen. De cijfers van onder meer de politie laten zien dat het met de veiligheid de goede kant op gaat. De veiligheidsgevoelens blijven daar nog wel bij achter; dat is een punt van aandacht voor de toekomst.” Wat ze alle twee altijd verrassend vinden is de betrokkenheid van mensen in de wijk. Er zijn veel bewonersgroepen met goede initiatieven die ze graag willen realiseren. Rutger: “We zien een wijk die steeds mooier wordt, vooral dankzij de voortdurende inzet van de bewoners. Echt een mooi plekje om te wonen! Het is enorm leuk geweest om hier te kunnen werken en we zijn blij dat we een bijdrage hebben kunnen leveren. We bedanken iedereen in de wijk, zowel de bewoners als de professionals, voor de leuke samenwerking. We vinden het jammer om te gaan, maar zien Rosmalen en De Groote Wielen als een leuke uitdaging om op te pakken. Tot ziens!”

Kijk ook eens op www.wijkgerichtwerken.nl. Hier is veel informatie te vinden over uw wijk. Hebt u vragen, neem dan contact op met wijkmanager Frank van Berkel, telefoonnummer (073) 615 57 26 of mail naar wijkgerichtwerken@s-hertogenbosch.nl. Deze nieuwspagina is een initiatief van de gemeente ’s-Hertogenbosch.


junior Jongerenwerk

Wijkfeest 2011 Taxandriaplein

O

p zondag 3 juli wordt door Stichting De Hobbel voor de 10e keer het Muntelwijkfeest georganiseerd op het Taxandriaplein. Komen jullie ook tussen 12.00 en 17.00 uur naar het Taxandriaplein? Er is van alles te doen tijdens het jaarlijkse wijkfeest! Zoals kinderworkshop speksteen vijlen, schminken, pony rijden, waterglijbaan, panna-

W

voetbal en ....troubadour/ clown William Doggen. Bovendien kun je slenteren over een grote rommelmarkt en genieten van een hapje en een drankje. Ook is er een heuse Marokkaanse Theeceremonie. Kijk op de website van de Hobbel, www.dehobbel.nl, om het hele programma te zien.

Een moestuin in de Muntel

at is lekker, gezond, spannend, leerzaam en toch leuk? Het antwoord is: een eigen moestuin. Dat moet Joelle Burrill (de kinderwerker van onze wijk) ook gedacht hebben. Daarom werd in de Muntel het Diversproject “van zaadje tot voedsel” opgestart. In dit project volgen kinderen wekelijks hoe een klein groentezaadje groeit tot voedsel. Er doen tien kinderen in de leeftijd 5 t/m 9 jaar aan mee. In april is de groep gestart in activiteitencentrum de Buut. Daar werden de zaadjes eerst in bakjes grond gezaaid en bewaard. Later werden de plantjes in de moestuin gezet. In de binnentuin van het huizenblok van IJsselstijnstraat mochten de kinderen van de bewoners een stukje grond gebruiken. In de hoek was er plaats om een moestuintje te maken. Henk en Wilma, twee van de tuinbewoners, werden extra enthousiast en besloten ook mee te werken aan het project. Ze passen op de moestuin en de groep is altijd welkom voor een drankje of een snoepje en natuurlijk is er een kraan om de tuin water te geven. Verder helpen twee andere vrijwilligers, Joelle en een stagiaire van Divers en enkele medewerkers van de Buut mee in de begeleiding. Er zijn elke week nieuwe activiteiten gedaan. De leukste worden natuurlijk tot het eind bewaard. Er komt nog een uitstapje naar een zorgboerderij. Als klap op de vuurpijl komt er begin juli een feestelijke afsluiting in de tuin. Een ingehuurde kok maakt dan van de groenten allerlei lekkere hapjes.

Doelbewust.

Een voetbalproject voor jongens van 12 tot 15 jaar. Elke maandag van 16.00 tot 18.00 uur op het Taxandriaplein. Meer info: Yassin 06 11385075 / y.settout@divers.nl

Voetbalactiviteit in de vliert.

krijgt er nu al zin in). Max (8 jaar) vond het wormen zoeken ook leuk. De wormen worden in een bak met potgrond en zand gedaan. Een week later kunnen de kinderen dan de bak bekijken. Dan zien ze hoeveel tunnels de wormen hebben gegraven. Hij weet het goed uit te leggen, als een echte schoolmeester. Max heeft ook een “superboon”. Zijn boon groeit erg hard want daar zitten nu al kleine boontjes aan. Hij hoeft zich dus geen zorgen te maken over het eten bij de afsluiting. Abigail (8 jaar) vond het zaaien erg leuk. Je moest dan met je pink een kuiltje maken. Daar het zaadje in, en daarna natuurlijk… zand erover. Sommige kinderen vonden ook het maken van naambordjes erg leuk. Maar de meesten vonden eigenlijk alles leuk. Wat is er immers leuker dan je eigen plantje te zien groeien in je eigen moestuin?

Elke donderdag van 19.00 tot 21.00 uur. Voor jongens van 12 tot 18 jaar. Meer info: Yassin 06 11385075 / y.settout@divers.nl

Streetdance

Dansles voor meiden van 12 tot 18 jaar. Elke woensdagavond in BBS de Graaf. Van 19.00 tot 20.00 uur. Meer info: Niki: 06 50459342 / n.toenders@divers.nl

Klussenproject.

Jongeren knappen klussen op voor ouderen of minder-validen in de wijk. Meer info: Niki: 06 50459342 / n.toenders@divers.nl

Koninginnedag “de Siep”

O

p 30 april is door moeders in de wijk Orthenpoort een middag georganiseerd met een fietstocht, spelletjes en als afsluiting een barbecue. De kinderen begonnen de dag met het zo mooi mogelijk maken van hun fiets. Daarna startten ze met de tocht. In de middag was er tijd voor spelletjes, zoals het oud-Hollandsche koekhappen en sjoelen. In de grabbelton was er voor alle kinderen een prijs. Het was een heerlijke dag voor jong en oud!

M

ilo(6 jaar) weet een hoop over de moestuin te vertellen. In de tuin zijn al groenteplantjes gedaan maar vandaag niet. Vandaag hebben de kinderen wormen gezocht. Dat was leuk om te doen en hij heeft er veel gevonden. Je mocht ze ook onder een vergrootglas bekijken. Maar alleen als je dat wil, omdat het best eng is. Als de groente gegroeid is, wordt er misschien een soepje van gemaakt (Hij

Meer weten en zien? Meld je aan op de Hyvespagina “de siep”.

beestenboel ik ben dol op huisdieren

Activiteitenoverzicht Divers

ik ook

ik ga elke dag met mijn hond wandelen in het park.

ik niet.

Vind je dat niet leuk dan?

Niet zo, want ik heb 8 katten.

Massagepraktijk

* Integrale massagetherapie

begeleiding voor volwassenen en kinderen

* Massagecursussen

Acupunctuur J. van Roessel Lid NVA

leer masseren met intuïtie en gevoel Frederik Hendriklaan 79 5212BC Den Bosch

073 6144661 www.helenderksen.nl

Antoon der Kinderenlaan 7 5212 AA Den Bosch Tel. 073 - 613 53 18

D R U K K E R I J

PRINTBEST K

E

R

K

D

R

I

E

L

Tel. (0418) 63 63 63 E-mail: info@printbest.nl

Wijjkrant VMO 23 - juni 2011  

De wijkkrant voor de Vliert, de Muntel en Orthenpport van juni 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you