Page 1

SELECTED WORKS | 2020

PORTFOLIO

APARNA PILLAI aparna.pll@gmail.com


EDUCATION

MASTER OF ARCHITECTURE CANDIDATE University of Illinois at Urbana Champaign | Class of May 2020 | GPA 3.85/4.0

BACHELOR OF ARCHITECTURE Mumbai University, India | 2016

EXPERIENCE

GRADUATE RESEARCH ASSISTANT University of Illinois at Urbana Champaign | Fall 2019 This research under Professor Sudarshan Krishnan explores the design of deployable habitats using self-deployment techniques and minimal structures for the outer space and extreme environment habitats. This will be presented at ‘The Earth and Space Conference’ in April 2020.

LAB TECHNICIAN at THE ARCHITECTURE FABRICATION LAB University of Illinois at Urbana Champaign | Fall 2019 Responsibilities include operation of 3D printing device (Form 2), laser cutting machine and CNC machine.

JUNIOR ARCHITECT FUSIONstudio, Mumbai | 2016-2018 Supervised a 7500 sq. ft residential project in Mumbai. Scope of work – Design Development, Presentation drawings, Working drawings, Preparation of Bill of Quantity, Site supervision, Meeting with client, contractors and venders. Project Status – Ongoing. Participated in the design competition where we proposed a pavilion for Cricket Club of India (initially built in Art- Deco style). Oversaw the refurbishment of a UNESCO world heritage residential building in Art-Deco Style. The scope of work included working closely with the contractors and supervised the work on site. Project Status – Completed.

FREELANCE WORK Mumbai | 2017-2018 Designed the interior of a 1500 sq. ft office and Executed the work on site. Project Status – Completed. Designed and prepared the working drawings for a 2500 sq. ft bungalow in Mumbai.

ARCHITECTURAL INTERN Design Combine Architects and designers, Kochi | 2015-2016 Scope of work – Design development, research and preparation of presentation and Working drawings for Namaah Spa and Resort and Kottayam House


CONTENTS

HIGH RISE AND HABITAT ACADEMIC | GRADUATE | FALL 2019

SHIRLEY RYAN REHABILITATION CENTER ACADEMIC | GRADUATE | SPRING 2019

SENIOR LIVING

ACADEMIC | UNDER-GRADUATE | 2015

DEPLOYABLE STRUCTURES ACADEMIC | GRADUATE | FALL 2018

FACADE PROTOTYPE

ACADEMIC | GRADUATE | FALL 2019

RESIDENTIAL PROJECT

PROFESSIONAL | 2016 - PRESENT | UNDER CONSTRUCTION

PATIALA PAVILLION

PROFESSIONAL | 2017 | COMPETITION

A.S. ELECTRIC CORPORATION

PROFESSIONAL | 2017 | COMPLETED

NAMAAH SPA AND RESORT

PROFESSIONAL | 2016 | COMPLETED

NATTAKOM BUNGALOW PROFESSIONAL | 2015 | COMPLETED

OTHER WORKS


HIGH RISE AND HABITAT FALL 2019 | GRADUATE DESIGN STUDIO Prof. PAUL ARMSTRONG TEAM - LAURA TARDA AND RAUL CERNUDA Nominated - Graduate Student Excellence Award

Skyscrapers are important landmarks of the city and contribute to urban quality, density, sustainability, and livability. Mixed-use high-rises, that combine residential, hotel, and retail spaces, can make a positive contribution to Chicago’s Loop (Central Business District) in terms of iconic significance, urban vitality, and urban infrastructure. The project is designed to explore the relationship of the skyscraper to a complex physical, social, and environmental context while engaging issues of detail and construction in expressing architectural ideas and concepts. It was important to understand the context and incorporate the Chicago Riverwalk into the design. The base of the building is strongly influenced by it and this slowly helps in developing the elliptical shape of the high rise. One can strongly observe a strong horizontal and vertical connections at the base. Functionality plays a significant role too in developing the form of this project. The placement of the rooms in the hotel and the residential depends on the views and the property value. Passive solar shading strategies has been used throughout the building. This is clearly visible in the form of extruding mullions which projects the most on the South-west side and the least on the North east side.


1. Prevailing Wind Analysis

5. Visual Permeability

2. Views

6. Lobby Extension

3. Core UniďŹ cation

7. Base adapts to the Riverwalk

4. Drop off Shape

8. Vertical Connection


View from the Dining Area

Ground Lobby Layout


Base of the building


Vertical Extrusion

Volume Reduction

Spandrel as Solar shading device


View from the Amenity Lobby

Sectional Perspective | Base of the Building View from the Amenity Lobby

View from the Residential Unit

Hotel Layout

Res

View from the Residential Unit

Facade detail | Residential

Facade detail | Hotel


Residential Layout | 3 Bedroom

sidential Layout

Building Elevations


SHIRLEY RYAN REHABILITATION HOSPITAL SPRING 2019 | GRADUATE DESIGN STUDIO Prof. MICHAEL KIM TEAM - TIANYU ZHOU . ESHANI PATEL AND YUFAN JIANG

The Shirley Ryan AbilityLab (formerly Rehabilitation Institute of Chicago) is a rehabilitation destination for adults and children with the most severe, complex conditions from traumatic brain and spinal cord injury to stroke, amputation and cancer It is a translational research hospital in which clinicians, scientists, innovators and technologists work together in the same space — surrounding patients, discovering new approaches and applying (or “translating”) research real time. This translational approach means patients have 24/7 access to the scientists, doctors , the latest research, and the best opportunity for recovery. One of the key element of this design is the ability lab. Each of five ability labs — Think + Speak Lab, Legs + Walking Lab, Arms + Hands Lab, Strength + Endurance Lab, and Pediatric Lab — provide for both active and visible "front stage" patient work with clinicians and researchers, as well as private, heads-down "back stage" space for analysis and planning.


Primary Secondary


1. Vertical extrusion

2. Aligning with the context. Volume reduction.

3. Extruding the ability lab

4. Final shape

Main Lobby


Pantry area

Healing area

Structural Design


Patient Room

Healing garden

HVAC Design


Typical Out-patient room Layout

Typical In-patient room Layout


Typical Section


SENIOR LIVING IN BANGALORE 2015 | UNDERGRADUATE DESIGN DISSERTATION Prof. PALLAVI DALAL The aim of the thesis was to understand the concept of aging and to design an Environment for the seniors (55 +) where they can age in place. The design objective was to create secure space for seniors to promote maximum interaction with each other and with nature Various aspects like psychological, physiological and sociological changes were given high importance while planning. The planning is based on concentric rings, where the outer ring is for the Transportation, the middle ring is the residential area and the inner ring is the space where the interaction amongst the residents happen s the spaces are divided based on their function. Various passive design techniques were considered to reduce the energy footprint Optimised orientation/ opening sizes/ location/ facade detailing to reduce carbon footprint. Water conservation method: rainwater harvesting on the terrace and sewage treatment plant. Maximum daylight control and shading strategies. PROCESS A thorough study was conducted to understand the aging process. A deeper study helped understand the lifestyle led by the senior citizen, their movement pattern, difďŹ culties, different age-related issues and different ways to overcome it.


FIGURE GROUND DIAGRAM

LANDUSE ACTIVITIES

Showing the relation between the ground and the void. Solid represents the built form and the void represents the open ground. It can be understood that solid part is found in clusters.

NEIGHBOURING PLOTS Site is located closed to all the amenities and facilities but away from the city noise.

Starting with a solid rectangular shape.

Split into two body based on the different functions that it is catering to. Maximising the view and avoiding going up vertically rather going horizontally.

Maximizing the view and re-arranging the blocks based on the weather conditions.

Stepped terrace gardens are provided. Which acts like an interaction space for senior citizens


Residential Buildings

Staff area

Doctor’s clinic

Indoor recreational area

B

A

B Site Layout

Section AA

Section BB

Adm


ministration

c

Guest area

Servants’ Quarter

Brick wall 100mm thk Murum

Awaterproofing membrane (Bituminous felt) Double pane glass Aluminium section Waffle Slab

TYPICAL FACADE DETAIL


DEPLOYABLE STRUCTURES FALL 2018 | GRADUATE SEMINAR Prof. SUDARSHAN KRISHNAN TEAM - AMAL TARIQ . KARAN RUPAREL . LETIZIA LA SPIA . MATT GIDDENS . ZACHARY CAMPBELL Honorable Mention - Graduate Image of Research 2019 Ever wondered what kind of mechanism makes an umbrella open and close? Or a satellite when it is deployed into outer space? As an architecture student, the concept of motion structures have always inspired me. In the first semester, I had the opportunity to design a deployable ring with eight sides using angulated members. This structure is created in different layers such that members move in different planes without interfering with the path of other members, thus creating a smooth circular path for the structure to deploy. The motion can be centrally controlled thus allowing radial motion. This image on the left shows a semi deployed state waiting for a user to deploy it to its full state. This project was well received in the ‘Graduate Image of Research 2019’ competition. Further, to increase our understanding on more complex deployable structures, we were encouraged to work as a group to create a ring and a hypar. Working on these models had enhanced my interest to research more on the applications of deployable structures in outer space. This lead me to work as a Research Assistant for Prof. Sudarshan Krishnan.


STAGES OF DEPLOYMENT


STEP 1: COMPRESSED STATE

STEP 2

STEP 3

STEP 4: DEPLOYED STATE


4'-3"

1

6'-0"

6

4

0

1 A

2 B

5

6"

3

C

Grid in Plan

D

E

F

G

Grid on surface

Circle Packing

L1

L2

Sizing members

COMPRESSED STATE

FULLY DEPLOYED STATE


EXPERIMENTAL ENVELOPE FALL 2019 | GRADUATE SEMINAR Prof. SCOTT MURRAY

As the primary interface between interior and exterior environments, the building envelope is an important architectural component with great potential for impacting building performance. This graduate seminar focused on the theory, design, and analysis of building envelope systems, with an emphasis on experimental approaches in the realms of energy performance. To understand the performance of the building envelopes, we studied it in four phases. In each phase, we studied the building with or without shades using different software such as Sefaira, Therm and DesignBuilder. Based on our results, we tried out various permutations to reduce the EUI.


6

9

7

15’

6

1

7.5’

1

1. Triple pane with low E-coating Tempered glass filled with Argon gas 2. Aluminium panel with joint sealing for Metal Panel

3 2

3. Aluminium fin for shading 4. 14” Concrete Masonry Wall with Polyurethane foamed in-place. 5. Steel Panel Suspended Ceiling with White powder Coating 6. Concrete Column (18” x 18”) 7. 9 inch thk concrete slab with floor finish

5 4

5


RESIDENTIAL PROJECT IN MUMBAI PROFESSIONAL | 2017 - ONGOING

SCOPE OF WORK - DESIGN DEVELOPMENT | PRESENTATION DRAWING | WORKING DRAWING | SITE VISITS | MEETINGS WITH CLIENTS . CONTRACTORS . DEALERS

Located in Lower Parel in Mumbai is a 5500 sqft residential flat for a family of 5 members. Designed in Contemporary style of architecture, we envision this project as a space of elegance reflecting directly on the client’s needs and lifestyle. The space is divided into three major zones: public (which includes the formal and informal living, dining, bar and servants kitchen), private area (which include the family area) and the greenhouse area. The public zone will be the area for meeting the guests and having a get together. The private area i.e. the family living is the main recreational area for the family members and the greenhouse is the main activity area where the family members will spend most of their time Greenhouse will be used as a space for gardening, play area for children and also the pantry provided in this space will be mainly used for family cooking where even the children will be involved. The wood panelling with the Copper strips connects all the three zones. The apartment is designed in contemporary style with ‘Bollywood Bling’. The minimalistic approach, clean lines and selective color palette makes this project a perfect example of contemporary architecture and the copper strips embedded in the wall panels fuses the ‘bollywood bling’ subtly with the rest.


D S R S E O S . M . E D r

LOCATION AND ORIENTATION

FORMAL LIVING . INFORMAL LIVING - VIEW A

FORMAL LIVING . INFORMAL LIVING - VIEW B


PROPOSED LAYOUT


FAMILY LIVING - VIEW A

FAMILY LIVING - VIEW B

GIRLS’ BEDROOM


GREENHOUSE WITH PANTRY KITCHEN

MASTER BATHROOM

VIEW TO THE DAD’S BATHROOM


PATIALA PAVILION IN MUMBAI PROFESSIONAL | 2017 | COMPETITION

TEAM - TIRAN DRIVER . NICOLA GERBER . MANSI PAGAR

The Patiala pavilion at the CCI is named after Maharaja Bhupinder Singh, one of the club’s important founding members, to express and commemorate his love for cricket and his personal support of the club. Bhupinder singh is known for his love of sports, his wealth as a member of an old Indian family and his interest in new technical inventions. We envision the Patiala Pavilion as a space of stately elegance and historical relevance to the members of this club, with a clear reference to the building’s art deco architecture and the patron’s individualistic character, keeping the pavilion’s link to cricket as a game and an experience at heart The natural wood panelling of the main hall orients the space visually and spatially towards the main cricket grounds. It’s design is a combination of a gentlemen’s club atmosphere (wood, leather, silver leaf, chandeliers) and a motif based on Hawkeye technology, which inspired the inlay design of wood panelling, each circle will cite key cricketing events in the history of the CCI. The balcony is planned and furnished to support the uninterrupted views to the ground. The two flanking bed chambers are based around Maharaja’s personality, one being the Maharaja Chamber with his famous portrait as a key visual focus, the other the Palace Chamber, translating an image of his birthplace into the chamber’s main mural painting. We propose to retain and reintroduce original features, i.e. a heritage terrazzo floor, refurbish existing windows and doors, and introduce features and furniture relevant to the character of the Patiala Pavilion as a part of one of the outstanding examples of 1930’s architecture in Bombay - the CCI.


NEW CEILING ELEMENT

PALACE CHAMBERS NEW WOOD PANELLING MAHARAJA CHAMBERS

HALL WITH ORIENTATION TOWARDS CRICKET PITCH

NEW FLOORING FINISHES

MODERNIST PAVILLION EXTERIOR


STEP ONE: HAWKEYE ANAYLYSIS

STEP TWO: DIGITAL MAPPING

STEP THREE: WALLPAPER APPLICATION

STEP THREE: WALLPAPER APPLICATION


Open space and green lawn with club house

PROPOSED LAYOUT

Curved corners and linear decorative elements

Curved corners and outdoor elements


1. View into the hall overlooking the ground

2. View into the hall

3. Maharaja bedroom (Bhupinder Singh’s Photo on the wallpaper in 4. View into the Bath silver leaf


A.S ELECTRIC CORPORATION OFFICE MUMBAI PROFESSIONAL | 2017 | COMPLETED | COMMERCIAL

Located in Belapur, Mumbai, the ofďŹ ce for A.S. Electric corporation is created in contemporary style which is spatially a hybrid between an open ofďŹ ce and cabin typology. The plan layers dedicated zones of activity like resource, meeting, work area. The space comes alive through the interactions between various independent functions. The interior was designed to receive maximum sunlight and to enjoy the view facing the Panvel Creek. The clean lines are supposed to bring out the subtlety and modesty in the project. The arrangement is supported by a color scheme of white-grey and brown. The idea of this neutral color palette was to unify the space and allow the inhabitants and contents take the main focus.

Location/ Orientation


Proposed Layout

View from the Staff area

CEO’s Cabin - Render


CEO’s Cabin - View


NAAMAH SPA AND RESORT PANCHALIMEDU

PROFESSIONAL | 2015 - 2016 | COMPLETED | HOSPITALITY SCOPE OF WORK - DESIGN DEVELOPMENT . PRESENTATION DRAWING . WORKING DRAWINGS . SITE VISITS . RENDERS

Located in Panchalimedu, a hill station at an elevation of 2700 ft. This is an eco resort and spa literally being built at site using materials sourced from within and around the site The Namaah spa and resort consists of three different levels which is connected by ramps. The walls are made of either Compressed Soil Blocks (CSB) using soil from site, or using rubble found within the site. The passage connects all the activity areas together. All the walls are either 900mm or 1800mm high. The idea was to create a soothing space with maximum view outside. All the planters are placed in the ‘U’ Shaped concrete box above the wall.


LEVEL 0 PLAN


LEVEL 1 PLAN

ROOF PLAN


NATTAKOM BUNGALOW 2015 | PROFESSIONAL WORK | COMPLETED SCOPE OF WORK - DESIGN DEVELOPMENT . PRESENTATION DRAWING . WORKING DRAWINGS . SITE VISITS . RENDERS

Built in traditional Kerala style, Nattakom bungalow is located in Kottayam, Kerala. The basic concept underlines that, structure that is built on earth has its own life, with a soul and personality which is shaped by its surroundings. The house is divided into two parts - the northern and southern part. The south section of the was the existing part and the northern section is the newly constructed portion. The major activity happens in and around ‘poomukham’ in the northern section which is an open verandah that protrudes forward. At the entrance, we have provided ‘Charupady’ which is the traditional seating area which is semi-open to let the breeze in. Structurally the roof frame was supported on the pillars on walls erected on a plinth raised from the ground.


OTHER WORKS


“As an architect you design for the present, with an awareness of the past, for a future which is essentially unknown.” – Norman Foster


APARNA PILLAI aparna.pll@gmail.com +1(217)721-9399

Profile for Aparna Pillai

Graduate Portfolio - Aparna Pillai  

Academic | Professional | Other works

Graduate Portfolio - Aparna Pillai  

Academic | Professional | Other works

Advertisement