Page 1


 Una joguina, un joguet o una jugueta és un objecte per a

jugar-hi i entretenir-s'hi. N'hi ha per a xiquetes, xiquets, inclús per a animals com el gat o el gos.  A tot arreu, la joguina ha evolucionat com a conseqüència de les noves tecnologies i necessitats que han anant sorgint. D‘aquesta manera avui en dia podem trobar museus que ens recorden la història dels joguets com el Museu de Joguets i Autòmats, el Museu Valencià del Joguet d'Ibi o el Museu del joguet de Catalunya a Figueres.


Fa més de 5 mil·lennis els nens a

Mesopotàmia ja utilitzaven el joc de l’osset (tabes) per als seus jocs, eren més que ossos de bens o d'animals remugants.


També hi ha constància de

l'existència de petites miniatures de cases, armes i nines a l'antic Egipte. Els nens més pobres es conformaven amb córrer darrera d'una pilota, mentre les nenes riques jugaven a maquillar les seves nines.


 Hi ha testimonis de que en l'època

grecoromana eren habituals les fabricades en fang, os o fusta, i comptaven a més amb tots els seus complements.  Els nens romans també eren assidus jugadors de tabes, i es divertien amb pilotes, io-ios i baldufes.


 Les nines a l‘Edat Mitjana també es fabricaven

amb vidre. Al Renaixement, va arribar a ser un article de luxe.   A partir de l’ any 1500 els ninots es van articular i incorporar nous materials com el metall. Era l'època dels titelles i autòmats. Van ser també comuns en aquesta època els famosos soldadets de plom, fabricats a Alemanya.


 Les nines d'aquest període es vesteixen com

les seves propietàries, sent reflex dels costums dels seus majors i alhora s'acompanyen amb tot tipus d'articles d'ús domèstic: vaixelles, mobles, vestits, animals, etc. Les cases de nines que tant èxit van tenir eren encara pròpies de reines i princeses.   Els nens i nenes de la classe pobra jugaven amb cavallets de fusta i nines de drap o de cartró. 


 Amb la Revolució Industrial (a partir de

1850) la majoria dels nens seguien jugant amb joguines artesanals. Però la tecnologia va permetre començar a produir-ne de manera industrial amb materials nous com la llauna.


 Però l'autèntica revolució de la joguina es

produeix a partir del s. XX.   Als anys 30 es mostra l’ afició pels soldats de plom, i per les nines vestides i pentinades a la moda.   Al 1948, s'aplica el plàstic per primera vegada a una nina. La revolució del plàstic permet augmentar la producció i abaratir els preus: Les nines arriben a l’abast de la gran majoria de nens, tant pobres com rics.  


ď‚— Barbie fabricada a

principis dels anys 60.

ď‚— Barbie actual.


 Scalextric dels anys 60.

 Scalextric actual.


Nancy anys 60

Nancy actual

Pin&pon antic Mariquita Perez

Mariquita Perez actual

Pin&pon actual


Cromos del Barรงa actuals

Cotxe en miniatura actual

Cromos del Barรงa antics

Cotxe en miniatura antic


http://youtu.be/y8QxIT


Les joguines  

Conferència sobre les joguines