Page 1

Generalitat de Catalunya Departament d’Ensenyament Escola Consol Ferré

La nostra participació a la Marató de TV3. Enguany la campanya de difusió i sensibilització social que de manera anual organitza la Televisió de Catalunya gira entorn la regeneració i trasplantament d’òrgans i teixits. En esta vintena edició, la Marató de TV3 vol aconseguir que la ciutadania faça una doble donació, l’econòmica i la d’un òrgan perquè: quan acaba una vida en comencen sis, expliquen els organitzadors. Coincidint amb la Marató, l’escola Consol Ferré proposa a les famílies i a tota la comunitat educativa fer una enlariada de milotxes (estels) decorades per a l’ocasió, el proper 17 de desembre a les 11:00, al pati de l’Escola. De la mateixa manera que la milotxa està unida a nosaltres a través del fi cordill que la sosté, entenem que la nostra vida pot arribar a estar lligada a la d’altres mitjançant els estrets fils que són els òrgans i els teixits. Les milotxes que enlairarem estaran elaborades per les famílies, bé sigui a partir d’instruccions donades (per exemple: http://www.jouscout.com/taller24.htm), bé construïdes de manera lliure. Al lloc de la volada, el pati de l’Escola, hi haurà un espai gestionat per pares, mestres i alumnes amb informació sobre el tema i on es recolliran les donacions. També s’ha pensat en organitzar una animada rifa per aconseguir diners amb els que l’Escola puga contribuir a la investigació.

Agraïm la vostra participació! Comissió ambiental i hort

Com fer un estel volador (milotxa) Per motius de seguretat: • • • •

Eviteu fer volar estels prop de línies o cables elèctrics. Tampoc feu volar estels si plou o s’acosta una tempesta. Descarteu utilitzar fil metàl·lic i fil de pescar. Tampoc feu servir un cordill banyat, perquè podria conduir l’electricitat. Si una milotxa queda atrapada en un arbre, deixeu-la on és; millor no arriscar-se per agafar-la.

PRIMER MODEL. ESTEL FÀCIL AMB UN FOLI DE PAPER http://www.jouscout.com/taller24.htm Abans de començar, es decora el foli amb dibuixos i coloraines relacionats amb el tema de la Marató d’enguany. Seguidament, doblegueu el foli per la meitat. Marqueu dos punts A i B a 6,5cm i 9 cm de l’extrem, respectivament (veieu el dibuix). Inclineu les dues cantonades del foli cap al punt A i grapeu-les (sense marcar el doblec). Amb el punxó, feu un forat en el punt B (a uns 2 cm de la vora) i lligueu-hi el fil (sense estrènyer massa per no estripar el paper). Això és tot; l’estel és a punt per fer-lo volar.


Generalitat de Catalunya Departament d’Ensenyament Escola Consol Ferré MATERIAL: un foli de paper de mida A4, fil de cosir, grapadora, un punxó (per fer forats), llapis de colors, regle.

SEGON MODEL. ESTEL SENZILL AMB PAPER DE DIARI http://www.jouscout.com/taller24.htm

Preneu dos fulles dobles de paper de diari i ajunteu-les amb cinta adhesiva com mostra la figura 1. Mesureu 18 cm des de cada punta, tal com mostra la figura 2, i dibuixeu una línia entre cada punt. Retalleu per aquesta línia, per obtenir la forma exterior del vostre estel. Reforceu tot el voltant de l’estel amb cinta adhesiva, i també feu línies de reforç interiors, tal com podeu veure a la figura 3. Seguidament prendreu 2 fulles dobles més de diari, i cada una d’elles l’enrotllareu molt atapeïda per formar un tub prim (veieu figura 4). Aquests tubs seran els pals del vostre estel, així que cal que els enrotlleu molt fort. A continuació, subjecteu els dos tubs a l’estel amb cinta adhesiva, al lloc que us mostra la línia blava de la figura 5. Per acabar, preneu dos trossos de fil de 150 cm i fixeu-los un entre les cantonades inferiors, i l’altre entre les cantonades centrals, tal com veieu a la figura 6. Del fil inferior lligueu-hi, deixant-la penjar, una cua de fil de 5 metres de llarg. Al fil superior lligueu-hi un fil molt llarg, de varis metres, que us ha de servir per subjectar i conduir el vostre estel.


Generalitat de Catalunya Departament d’Ensenyament Escola Consol Ferré MATERIAL: 4 fulls dobles de paper de diari, fil de cosir, cinta adhesiva, tisores, llapis, regla.

TERCER MODEL. ESTEL AMB UN FOLI GRAN I PALETS DE FUSTA http://www.jouscout.com/taller24.htm

MATERIAL: • • • • •

1 foli de paper mida A3 2 palets d’uns 30 cm de llarg, dels que es fan servir a la cuina per fer pinxos i banderilles 3 trossos de 60 cm de llarg cadascun de “cinta de carrocero” d’uns 5 cm d’ample (la que fan servir els pintors per no embrutar el marc de les portes) 7 metres de fil de cosir Llapis, tisores, colors, cinta adhesiva, regla, un punxó

1. Doblega el foli de paper A3 per la meitat.


Generalitat de Catalunya Departament d’Ensenyament Escola Consol Ferré

2. Mesura 10,5 cm des de cada punta, tal com mostra la figura, i dibuixa una línia entre cada punt.

3. Amb molta cura, retalla per aquesta línia, per obtenir la forma exterior del teu estel. Assegura’t de tallar alhora les dues peces del paper (la superior i la inferior).

4. Doblega l’ala de la part de dalt cap a l’esquerra, fins a tocar la vora doblegada. 5. Gira el paper i doblega l’altra ala de la mateixa manera.

6. Ara obre l’estel i posa’l sobre la taula de manera que les ales s’aixequin cap amunt.


Generalitat de Catalunya Departament d’Ensenyament Escola Consol Ferré

7. Pinta l’estel amb els dibuixos i colors que més t’agradin. 8. Posa un tros de cinta adhesiva a la punta de cada ala. Aleshores fes-hi un forat amb un punxó.

9. Enganxa els palets sobre els doblecs de les ales, fent servir 3 tires de cinta adhesiva (d’uns 3 cm de llarg cada tira).

10. Enganxa entre sí les tres tires de "cinta de carrocero", per fabricar la cua. Si vols, també la pots pintar. 11. Enganxa aquesta cua amb cinta adhesiva als palets, a la part de sota de l’estel.


Generalitat de Catalunya Departament d’Ensenyament Escola Consol Ferré 12. Ara volem fer arribar un fil des de la punta de l’ala esquerra fins a la punta de l’ala dreta. Pren un tros de 1 metre de fil de cosir i lliga’l als forats que havíem fet abans a les puntes de les ales (veieu el punt 8). 13. Justament en el centre del fil que acabem de lligar, cal fer un llaç (fixeu-vos en el dibuix; només cal fer un nus deixant que pengin 5 cmde llaç).

14. Pren la resta del fil i lliga’l a aquest llaç que acabem de fer.

Informació sobre les milotxes de la marató  

Com es fa un estel?

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you