Page 1


2

Zaterdag 25 juni Zondag 26 juni Even binnen kijken Zelfverzonnen route Rietveldprijs route Expeditie Leidsche Rijn PostPlanjer

p// p// p// p// p// p// p//

04 12 17 26 30 34 35


HET ZWARTE HUIS / BAKERS ARCHITECTEN / FOTO MAARTEN NOORDIJK


4

eno ord

de uur Z Bemerd O We

O ud

Wittevrouwenstraa t

nburg

ge sin

e Vred

Vo o

Drift

rst

raa t

Biltstraat

Nobelstra

Neude

at

Na

l

cht eg

aal

t raa

ge hst Lan abet Elis

e rijn

l raa

nt Ce

tha Ca og Ho

Vi bu nken rg hs tra at

e rijn tha Ca

Oudegracht

nn

u et

als

Da

el

at

Choorstra

eg Steenw

ion

t Sta N ie ht rac eg uw

racht O ud e g

ela

es Cro an

ge

Lan at

stra uw Nie

stw eg Zij Va n

kt-

Twijnstraat

el

ng

esi

ijn har Cat

10:00-17:00 10:00-14:00 13:00-16:00 14:00-16:00 14:00-16:00 16:00-18:00 16:00-17:30

Gro str enm aat ar

Rietveldprijs 2011 // Tentoonstelling Open huis & expeditie UAR audiotours Stationsgebied // presentatie-estafette Vrije Kavel expeditie // Fietstocht Universiteitsbieb Binnenstad Danst COHAB // interventie & discussie Wilde Dromen // Documentaire Locatie Kanaleneiland // De Veranda Het Nieuwe Hollandse Huis // Presentatie

str aat


5

RIETVELDPRIJS 2011

VERZONNEN DOOR

TENTOONSTELLING

OPEN HUIS & EXPEDITIE

De Rietveldprijs is dé Utrechtse architectuurprijs die ééns in de twee jaar wordt uitgereikt. De jury, bestaande uit Christine de Ruijter (AWG Architecten), Frits van Dongen (Architecten Cie.), Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal) en Donald Lambert (Urbis Stadsontwerp), selecteerde dit jaar:

Dit jaar open huis bij markante gebouwen in de stad en gluren bij de makers zelf. Wie zijn die architecten en de door hun verzonnen stad? Zij vertellen er graag over.

Woningbouw Het Zand, Theo Verburg Architecten; Woning De Landmark, Noordwestzes Architecten; The Wall, VVKH Architecten; Dienstgebouw A2, Quist Wintermans Architecten; Creative Valley, Monk Architecten; Kantoor en woningbouw Het Zwarte Huis, Jan Bakers Architecten; Woning Huis Maas, N2 Architekten; Centrum Muziek XXI, Architecten Van Mourik; Woningbouw, Spring architecten; Villa Mulder, Asnova Architects.

In Utrecht nemen onder andere deel: Architectuurbureau Sluijmer en Van Leeuwen, bekend van Het kleinste Huisje op de Drift en de Havenpost. Zecc, winnaar van het BNA gebouw van het jaar 2011 met de Zwarte Parel. Middenin de binnenstad van Utrecht heeft Bakers Architecten een nieuw onderkomen ontworpen: Het Zwarte Huis. Ga mee met Urban Pilots op stadsexpeditie in Utrecht en ontdek nieuwe benaderingen van de zelfverzonnen stad.

Tijdens de Dag van de Architectuur worden de geselecteerde plannen tentoongesteld en zijn enkele projecten te bezoeken.

za 25 juni // 10:00 - 17:00 zo 26 juni // 15:00 - 18:00 Architectuurcentrum Aorta Achter de Dom 14 Utrecht www.aorta.nu

In de stad // 10:00 - 17:00 Op locatie // 14:00 - 17:00 Diverse locaties in de stad & Op locatie: Torenzaal UCK Domplein 4 Utrecht


6

ZELFVERZONNEN

RIETVELDPRIJS 2011

UAR AUDIOTOUR

UAR AUDIOTOUR

De architectuur-applicatie UAR bevat informatie over architectuur in een aantal steden. Voor Utrecht zijn zo’n 150 gebouwen uit het heden, het verleden en de toekomst beschreven en geïllustreerd. Bent u in het bezit van een geschikte smartphone (met internet, camera en kompas) dan kunt u de applicatie op uw eigen telefoon gebruiken.

De architectuur-applicatie UAR bevat informatie over architectuur in een aantal steden. Voor Utrecht zijn zo’n 150 gebouwen uit het heden, het verleden en de toekomst beschreven en geïllustreerd. Bent u in het bezit van een geschikte smartphone (met internet, camera en kompas) dan kunt u de applicatie op uw eigen telefoon gebruiken.

Nieuwsgierig naar het eigen woonhuis van architect Robert van den Hout: Huis Rondpoort, het woonhuis dat Mart van Schijndel voor zichzelf ontwierp: het Van Schijndelhuis, ideeën over een ondergronds bezoekerscentrum onder het Domplein. Op de Dag van de Architectuur wordt een audiotour aangeboden langs eigen initiatieven van onder andere architecten en ontwerpers uit de stad.

Nieuwsgierig naar het verhaal achter het ontwerp? Architecten vertellen over het idee, het proces en de realisatie van hun eigen project. Een audiotour langs de tien geselecteerde projecten voor de Rietveldprijs 2011: Het Zand, De Landmark, The Wall, Dienstgebouw A2, Creative Valley, Het Zwarte Huis, Huis Maas, Centrum Muziek XXI, Woningen Rivierenwijk, Villa Mulder.

In de stad // 10:00 - 17:00

In de stad // 10:00 - 17:00

Diverse locaties in de stad Via UAR app Smartphone

Diverse locaties in de stad Via UAR app Smartphone


7

WIE VERZINT HET STATIONSGEBIED PRESENTATIE-ESTAFETTE Op de Dag van de Architectuur houdt het Infocentrum Stationsgebied, Vredenburg 40, een presentatie-estafette over de diversiteit en complexiteit van (de) ontwerpen. Er wordt niet zomaar wat verzonnen! Tijdens de presentatie-estafette kunt u zich, in 30 minuten per onderdeel, laten bijpraten door de bedenkers van het gebied. Bedenkers in de ruimste zin van het woord. Van kleine bankjes, tot hele grote gebouwen. Hoe grote dromen kunnen leiden tot kleine wondertjes. Van duizenden kilo’s staal tot minutieuze stukjes vloerbedekking; over alles is nagedacht.

EXPEDITIE LEIDSCHE RIJN VRIJE Kavel fietstocht Het projectbureau Leidsche Rijn organiseert speciaal voor deze dag een kavel fietstocht onder begeleiding van een gids. U fietst langs diverse bijzondere zelfgebouwde woningen en een paar bewoners vertellen hun verhaal. De kavel fietstocht duurt van 10.00 uur tot 14.00 uur en start bij het Informatiecentrum, Verlengde Vleutenseweg 32 in Leidsche Rijn. Meldt u voor zaterdag 18 juni aan via vrije. kavels@utrecht.nl. Geef hierbij aan met hoeveel personen u wilt deelnemen en of u gebruik maakt van een eigen fiets. Let op: Vooraf aanmelden!

za 25 juni // 10:00 - 17:00

za 25 juni // 10:00 - 14:00

Infocentrum Stationsgebied Vredenburg 40 Utrecht

Informatiecentrum Leidsche Rijn Verlengde Vleutenseweg 32 Leidsche Rijn

www.cu2030.nl/architectuur


8

COHAB

an assembly of Spare Parts

LOCATIE KANALENEILAND

INTERVENTIE & DISCUSSIE

DE VERANDA

In de context van ‘COHAB: een assemblage van reserveonderdelen’ , een project van Can Altay, onderzoekt Casco de dualiteit van het plaatsen van een monument of permanente sculptuur versus meer tijdelijke interventies in de openbare ruimte. Publieke sculpturen worden ter discussie gesteld en geplaatst in een context van meervoudige aandacht, gedachten en initiatieven. Een instrument dat (on) officiële territoria markeert. Het project maakt deel uit van het bredere kader van ‘Samenleven’, één van de belangrijkste aandachtspunten van Can Altray’s werk. De discussie met Can Altay, Jeremiah Day, Celine Condorelli e.a. vindt plaats na een tijdelijke interventie in een bestaande stedelijke structuur in Utrecht.

Op 1 april opende Expodium, platform voor jonge kunst, het appartement ‘Locatie: Kanaleneiland’. Een plek van waaruit met kunstenaars en de buurt acties georganiseerd worden, om meer inzicht te krijgen in de rol van eigen initiatieven en kunst in de herontwikkeling van Kanaleneiland (één van de drie grote naoorlogse wijken in Utrecht).

Engelstalig18°

Aan het appartement is een veranda gebouwd; een overgang tussen private en publieke ruimte. Geïnspireerd door het Detroit-model zelfbouw veranda, als plek voor een gesprek en als podium voor wie iets wil presenteren. De veranda wordt op de dag van de architectuur ingewijd. De basis is af, alleen het dak mist nog, maar niet lang meer. Met behulp van diegenen die willen helpen met het realiseren van dit project wordt het dak gebouwd op 25 juni, de Dag van de Architectuur. Help jij Expodium om de veranda af te maken? Neem dan contact op met Expodium. Wij regelen alles, het enige dat we nodig hebben is je energie en inzet.

za 25 juni // 14:00 - 16:00

za 25 juni // 16:00 - 18:00

Casco Nieuwekade 213-215 Utrecht

Locatie: Kanaleneiland Auriollaan 98 Utrecht

www.cascoprojects.org

www.expodium.nl

Deze middag is ontwikkeld in werking met de boekpresentatie podium ‘’Waking up from the re for participation’’ van Marcus

samenvan ExnightmaMiessen.


9

HET WILDE DROMEN DOCUMENTAIRE Een documentaire over drie stellen die een vrije kavel kopen in Blauwkapel en Leidsche Rijn. Twee koppels kijken vanuit hun droomhuis terug op het proces. Het derde stel wordt gevolgd tijdens het ontwerpproces. Hun aanpak loopt sterk uiteen, net zoals de huizen die zij laten bouwen. Centraal staan de persoonlijke dromen vanuit de kavelnemers. Een openhartig gesprek over de keuzes voor het zelfbouwen, de zoektocht naar de architect en de loop van het bouwproces. Wat betekent het om zelf een huis te bouwen? Een poëtisch en beeldend verslag van de dromen van de particuliere opdrachtgever – afgezet tegen de weerbarstige realiteit van de vrije kavelmarkt.

Er is tevens informatie beschikbaar over het bouwen van een eigen huis.

NIEUWE HOLLANDSE HUIS SLOTMANIFESTATIE Geïnspireerd door ‘The Summit’, een studiereis langs Noord Californisch Modernisme in de Bay Area van San Francisco, in 2010 door Edwin Oostmeijer georganiseerd, ontwikkelden de deelnemende architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten in combinatie met opdrachtgevers, een vrijstaand huis voor de randstad. Een huis dat we in Nederland niet zo snel zullen vinden... In Pecha Kucha’s presenteren de architecten hun ideeën voor een vrije kavel. Gevolgd door een discussie onder leiding van Fred Schoorl (directeur BNA). Alexandra Bonazzi (Dil en Bonazzi architecten) Hugo de Clercq (Faro architecten) Floris Cornelisse (Happel Cornelisse architecten) Jan Griffioen (Griffioen architecten) Piet Grouls (architecten van Mourik) Hans van Heeswijk (Hans van Heeswijk architecten) Daniëlle Huls (Bureau B+B) Monica Ketting (HENK architecten) Jeroen van Mechelen (Studio JVM) Annette Marx (Marx en Steketee architecten) Maike van Stiphout (DS Landscape architects) Nanne de Ru (Powerhouse Company)* * NNMSY Villa (zie afb.)

za 25 juni // 14:00 & 15:00

za 25 juni // 16:00 - 17:30 aansluitend borrel

Torenzaal UCK Domplein 4 Utrecht

Torenzaal UCK Domplein 4 Utrecht


DE UBB DANST IN DE HERHALING / CULTURELE ZONDAG DANS Al dansend verplaatsen de dansers van STUdance op 24 mei zich met een “swingende bike” door de stad en verbonden zo de verschillende locaties van de Culturele Zondag DANS. Nu in de herhaling en op een speciale locatie voor de Dag van de Aechitectuur een dynamische choreografie in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad. In de hal van de verbouwde Universiteitsbibliotheek danst het demoteam van STUdance twee van haar nieuwste choreografieën. De eerste choreografie ‘Black and white allowing red to be red’ is gebaseerd op een schilderij van Mondriaan. Ragtimes is een vrolijke choreografie geinspireerd op Charlie Chaplin, Bob Fosse en Fred Astaire. DJ Charetel verzorgt de muziek.

za 25 juni // 13:00 - 16:00 Diverse optredens Universiteitsbibliotheek Binnenstad Drift 27 Utrecht


DE LANDMARK / NOORDWESTZES ARCHITECTEN


12

de uur Z Bemerd O We

o eno Oud rd

Wittevrouwenstra

ng esi

Nobelstra

Neude

at

Na

el

cht eg

aal

rijn

t raa ge hst Lan abet Elis

a ath gC

o Ho e

aal ntr Ce

at Choorstra eg Steenw

n tio Sta Nie ht rac eg uw

racht Oudeg

ela

es Cro an

ge

Lan at

stra uw Nie

stw eg Zij Va n

kt-

Twijnstraat

el

ng

esi

rijn

ha Cat

12:00-17:00 15:00-18:00 15:00-17:00

Gro str enm aat ar

Biltstraat

Drift

Vo or st

rijn tha Ca

burg

en Vred

Vi bu nken rg hs tra at

Oudegracht

e

als

Da

tu

raa t

at

l

e nn

Van Schijndelhuis // Openstelling UAR audiotours Rietveldprijs 2011 // Tentoonstelling Rietveldprijs 2011 // Nominaties

str aat


13

t

VAN SCHIJNDELHUIS

RIETVELDPRIJS 2011

OPENSTELLING & FILM

TENTOONSTELLING

De moeilijkste opdrachtgever voor een architect is de architect zelf als hij zijn eigen huis ontwerpt. Niemand dwingt om binnen budget te blijven en stelt harde voorwaarden aan het programma. Je wilt een driedimensionaal visitekaartje afleveren, want iedereen kijkt natuurlijk naar wat je voor jezelf ontwerpt. En dan is het budget meestal niet te vergelijken met wat sommige van je opdrachtgevers te besteden hebben. Een voordeel van het ontwerpen van je eigen huis is als iets niet blijkt te werken zoals verwacht, je dat zelf weer op kunt lossen.

De Rietveldprijs is dé Utrechtse architectuurprijs die ééns in de twee jaar wordt uitgereikt. De jury, bestaande uit Christine de Ruijter (AWG Architecten), Frits van Dongen (Architecten Cie.), Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal) en Donald Lambert (Urbis Stadsontwerp), selecteerde dit jaar:

Veel architectenhuizen zijn de geschiedenis in gegaan, omdat ze precies laten zien waartoe de techniek uit hun tijd in staat was en omdat ze vaker nog de grenzen daarvan oprekten. Mart van Schijndel (1943-1999) experimenteerde met zijn eigen woonhuis op een lastige ingesloten plek in hartje Utrecht met een vernieuwende plattegrond, ruimtelijkheid, licht en kleur. Door technische innovaties is het Van Schijndelhuis, sinds 1999, het jongste gemeentelijke monument van Nederland.

Woningbouw Het Zand, Theo Verburg Architecten; Woning De Landmark, Noordwestzes Architecten; The Wall, VVKH Architecten; Dienstgebouw A2, Quist Wintermans Architecten; Creative Valley, Monk Architecten; Kantoor en woningbouw Het Zwarte Huis, Jan Bakers Architecten; Woning Huis Maas, N2 Architekten; Centrum Muziek XXI, Architecten Van Mourik; Woningbouw, Spring architecten; Villa Mulder, Asnova Architects. Op zondag 26 juni is het nog mogelijk de tentoonstelling van de geselecteerde plannen te bezoeken.

zo 26 juni // 12:00 - 17:00

zo 26 juni // 15:00 - 18:00

Van Schijndelhuis Pieterskerkhof 8 Utrecht

Architectuurcentrum Aorta Achter de Dom 14 Utrecht

ENTREE 15 EURO (STUDENTEN 10 EURO)

www.vanschijndelhuis.nl

www.aorta.nu


14

RIETVELDPRIJS 2011

ZELFVERZONNEN

NOMINATIE

UAR AUDIOTOUR

Kent u ze nog, de Rietveldprijswinnaars van voorheen? Onder hen waren: het woonhuis van Mart van Schijndel (1995), het Educatorium van Rem Koolhaas (1999), de Universiteitsbibliotheek van Wiel Arets (2005), en Papendorp van Wissing en West 8 (2009). Dit jaar wordt de prijs voor de elfde keer uitgereikt.

De architectuur-applicatie UAR bevat informatie over architectuur in een aantal steden. Voor Utrecht zijn zo’n 150 gebouwen uit het heden, het verleden en de toekomst beschreven en geïllustreerd. Bent u in het bezit van een geschikte smartphone (met internet, camera en kompas) dan kunt u de applicatie op uw eigen telefoon gebruiken.

Op zondag 26 juni grijpen de ontwerpers van de geselecteerde projecten voor de Rietveldprijs 2011 hun kans. Zij brengen dan zelf hun project nog éénmaal voor het voetlicht. Een middag met inspirerende, korte presentaties van de makers zelf, en een discussie voor de toekomst van de stad. Wat wordt de keuze van de jury? Wie worden genomineerd voor de Rietveldprijs 2011?

Nieuwsgierig naar het eigen woonhuis van architect Robert van den Hout: Huis Rondpoort, het woonhuis dat Mart van Schijndel voor zichzelf ontwierp: het Van Schijndelhuis, ideeën over een ondergronds bezoekerscentrum onder het Domplein. Op de Dag van de Architectuur wordt een audiotour aangeboden langs eigen initiatieven van onder andere architecten en ontwerpers uit de stad.

zo 26 juni // 15:00 - 17:30 aansluitend borrel

In de stad // 10:00 - 17:00

Torenzaal UCK Domplein 4 Utrecht

Diverse locaties in de stad Via UAR app Smartphone

www.rietveldprijs.nl


15

RIETVELDPRIJS 2011 UAR AUDIOTOUR HDe architectuur-applicatie UAR bevat informatie over architectuur in een aantal steden. Voor Utrecht zijn zo’n 150 gebouwen uit het heden, het verleden en de toekomst beschreven en geïllustreerd. Bent u in het bezit van een geschikte smartphone (met internet, camera en kompas) dan kunt u de applicatie op uw eigen telefoon gebruiken. Nieuwsgierig naar het verhaal achter het ontwerp? Architecten vertellen over het idee, het proces en de realisatie van hun eigen project. Een audiotour langs de tien geselecteerde projecten voor de Rietveldprijs 2011: Het Zand, De Landmark, The Wall, Dienstgebouw A2, Creative Valley, Het Zwarte Huis, Huis Maas, Centrum Muziek XXI, Woningen Rivierenwijk, Villa Mulder.

In de stad // 10:00 - 17:00 Diverse locaties in de stad Via UAR app Smartphone


CENTRUM MUZIEK XXI / ARCHITECTEN VAN MOURIK


at

e rijn tha Ca n tio Sta

ht rac eg uw Nie

racht Oudeg

Lan

N ge

t raa wst

ieu

Twijnstraat

gel esin rijn

ha Cat

stw eg

og

Vi bu nken rg hs tra at

ra ge hst Lan abet Elis

Ho

an

Zij

Drift Vo or str aa t Oudegracht

l ge aal ntr Ce

ela

ktGro str enm aat ar

at tra aals cht eg

n esi

es Cro

open huis

Va n

ord e no

Wittevrouwenstraat

Na Nobelstraa t

Neude

nburg e Vred

Biltstraat l

t Choorstraa eg Steenw

EVEN BINNEN KIJKEN

de uur Z Bemerd O We

Oud

ls aa

r ij n tha Ca

D

u et

e nn

17


18

THE WALL //

Rietveldprijs

CENTRUM MUZIEK //

Rietveldprijs

OPEN HUIS & RONDLEIDING

OPEN HUIS & RONDLEIDING

Door de aanleg van Leidsche Rijn kwam de A2 niet meer buiten, maar ín de stad te liggen. De nieuwe woonwijk moest afgeschermd worden van het verkeerslawaai. Hiertoe zijn twee bijzonder dynamische ontwerpen voor de vereiste 12,5 meter hoge schermen gemaakt: een scherm met een autoshowroom erin geïntegreerd (Cockpit van Kas Oosterhuis) en the Wall, een volledig gebouw als geluidsscherm. Noordelijker langs de A2 sluit een 4,5 km lang geluidsscherm van Aletta van Aalst aan op de dynamische belijning van de schermen bij Leidsche Rijn.

Centrum Muziek XXI behoort tot één van de tien geselecteerde projecten voor de Rietveldprijs 2011. In het kader van de Rietveldprijs 2011 worden rond de Dag van de Architectuur diverse activiteiten georganiseerd.

The Wall is op zaterdag 25 juni geopend voor publiek.

Op zaterdag 25 juni, tijdens de Dag van de Architectuur in Utrecht is Centrum Muziek XXI (Loevenhoutsedijk 301, Utrecht) opengesteld voor het publiek. Om 12:00 uur geeft Klaas van der Molen (projectarchitect) een rondleiding door het gebouw.

Om 13:30 start een rondleiding onder leiding van de architect. U komt op plaatsen waar u anders niet zou komen. Ontmoetingsplaats: voor het filiaal van McDonalds.

za 25 juni // 10:00 - 17:00 rondleiding // 13:30 olv Fred Berg

za 25 juni // 10:00 - 14:00 rondleiding // 12:00 olv Klaas vd Molen

The Wall Weteringschans A2

Centrum Muziek XXI Loevenhoutsedijk 301 Utrecht

www.vvkh.nl

www.architectenvanmourik.nl


19

HET ZWARTE HUIS //

Rietveldprijs

ASNOVA //

Rietveldprijs

OPEN HUIS

OPEN HUIS

Middenin de binnenstad van Utrecht heeft Bakers Architecten haar eigen nieuwe onderkomen met daarboven zes appartementen ontworpen. Op de hoek van de Lange Nieuwstraat en de Vrouwjuttenstraat bevond zich jarenlang een braakliggend kavel, maar nu is het voorzien van een passend en tegelijkertijd eigentijds gebouw.

‘Creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken’

Op zaterdag 25 juni is Het Zwarte Huis opengesteld voor het publiek. De architecten van Jan Bakers Architecten geven diverse rondleidingen door het gebouw.

Asnova is een veelzijdig bureau met expertise in verbouw, nieuwbouw, restauratie en interieur. Voor de nieuwbouw villa in Rijnsweerd, Villa Mulder, is Asnova geselecteerd voor de Rietveldprijs 2011. Helaas is het niet mogelijk de villa Mulder van binnen te bekijken. Maar u kunt wel bij de architect van het gebouw een kijkje nemen. Het atelier van Asnova is open op de Dag van de Architectuur. In de binnentuin kunnen bezoekers met de architecten van gedachten wisselen onder het genot van een kopje thee.

za 25 juni // 11:00 - 16:00

za 25 juni // 10:00 - 17:00

Het Zwarte Huis Lange Nieuwstraat 109 Utrecht

Asnova 2e Korte Baanstraat 7 Utrecht

www.bakersarchitecten.nl

www.asnova.nl


20

ROLF REICHARDT

SLUIJMER & VAN LEEUWEN

OPEN HUIS

OPEN HUIS

‘Je kunt nooit tweemaal in dezelfde rivier stappen, want het is steeds weer vers water dat je tegemoet stroomt.’

Het Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen is sinds de oprichting in 1988 gevestigd in de binnenstad van Utrecht. Al jaren werken ze enthousiast aan een afwisselend en veelzijdig oeuvre. Zo is brede expertise opgebouwd van stedenbouwkundig- tot interieurontwerp, van nieuwbouw tot restauratie en van utiliteitsbouw tot woningbouw.

De bouwwerken van Rolf Reichardt gaan over mensen en hun omgeving, over gebruik en ervaring, over emoties en dromen. Zowel voor ondernemers als particulieren worden opdrachten vertaald in ruimten die bijdragen aan het welzijn van de gebruiker. De projecten variëren van villa’s tot kantoren, van stadsplannen tot interieurs, van pleininrichting tot winkel en restaurant. In de zoektocht van de opdrachtgever naar een bijzonder gebouw worden de beweegredenen en het gebruik gewogen vanuit verschillende perspectieven. De dagelijkse gang van de mensen in het gebouw, het uitzicht, de lichttoetreding, de geschiedenis en het karakter van de omgeving, in open dialoog met de opdrachtgever vermengen deze ingrediënten zich geleidelijk tot een verschijningsvorm.

Sluijmer en Van Leeuwen is in Utrecht bekend van Het kleinste Huisje op de Drift, de Havenpost, De Utrechters en nog veel meer. Als Echt Utrechts bureau zijn ze ook vaak initiatiefnemers geweest in de stad. Een van de belangrijke initiatieven waar Sluijmer en Van Leeuwen een initiatief in nam is De Veilinghaven.

za 25 juni // 10:00 - 17:00

za 25 juni // 10:00 -17:00

Rolf Reichardt Architect Europalaan 20 Utrecht

Sluijmer & Van Leeuwen Kerkstraat 21 Utrecht

www.rolfreichardt.nl

www.architectuurbureau.nl


21

CREATIVE VALLEY //

Rietveldprijs

NARRATIVA ARCHITECTEN

OPEN HUIS

OPEN HUIS

GENT&MONK Architecten Bna is de nieuwe naam waaronder de architectenbureaus Feekes & Colijn bureau voor architectuur, stedenbouw en ruimtelijke inrichting en MONK architecten hun krachten hebben gebundeld. Het bureau is sinds 1 januari 2011 verhuisd naar een tijdelijk onderkomen op het Cartesiusterrein in Utrecht. Tijdelijk omdat ze samen met andere gebruikers op dit terrein een nieuw kantoor gaan ontwerpen en realiseren. Een impuls voor het bureau, maar ook voor dit vergeten stukje Utrecht dat hiermee nieuwe impulsen zal krijgen. Door herbestemming van bestaande gebouwen en toevoeging van nieuwe zal Cartesius weer bruisen.

Bij NarrativA ArchitecteN werken we veel met hout, in combinatie met glas, steen en staal. Wij hebben ons altijd gericht op gezonde en warme architectuur. Zo zijn wij stap voor stap dichterbij de echologische architectuur gekomen. Tegenwoordig gebruiken wij verschillende hout toepassingen, gezonde en natuurlijke isolatiematerialen, en ecologische principes zoals dampopen constructies. Onze ontwerpen stralen rust en warmte uit, creëren een uitstekend leefklimaat en zijn goed voor het milieu.

Met het kantorencomplex Creative valley is GENT&MONK geselecteerd voor de Rietveldprijs 2011. Een duurzaam gebouw volledig ontwikkeld vanuit de behoefte van de gebruiker en volgens het principe van het Nieuwe Werken. Op 25 juni een echte sneak in dit gebouw, onder leiding van de architecten.

Kom eens een kijkje nemen in onze keuken. Wat is voor ons gezonde architectuur? Welke bouw- en isolatiematerialen gebruiken wij? Shai van Vlijmen zal verschillende projecten in foto’s en 3D programma’s laten zien met het verhaal achter het ontwerp. U bent van harte welkom!

za 25 juni // 10:00 - 14:00

za 25 juni // 10:00 - 16:00 zo 26 juni // 10:00 - 16:00

Creative Valley Orteliuslaan 1-27 Papendorp / Utrecht

NarrativA ArchitecteN Zwarte Woud 238 Utrecht (Lunetten)

www.gent-monk.nl

www.narrativa.nl

In de architectuur van NarrativA ArchitecteN zit altijd het persoonlijke verhaal (narratief) van wensen en ideeën van onze opdrachtgevers.


22

PAUL TESSER ARCHITECT OPEN HUIS Verwachtingen waarmaken. Samen, door het combineren van de juiste factoren, een resultaat neerzetten dat die verwachtingen overtreft. De connectie tussen architect en opdrachtgever is van groot belang. Een intensieve samenwerking, wederzijds vertrouwen en heldere communicatie leiden tot de meest uiteenlopende en de meest verrassende oplossingen. Op 25 juni stellen Schaapveld Architectuur en paul tesser architect gezamenlijk hun deuren open tijdens de Dag van de Architectuur. U kunt dan binnenlopen voor een borrel, om kennis te maken en te zien hoe gewerkt wordt aan diverse projecten. Speciaal voor deze gelegenheid geven de twee bureaus op deze dag gezamenlijk vrijblijvend ontwerpconsulten aan mensen met (ver)bouwplannen. Zo kunt u zien wat een architect kan betekenen bij de realisatie van uw ambities. Kom dus een kijkje nemen in de ontwerpkeuken en laat u inspireren!

SCHAAPVELD architectuur OPEN HUIS Het is pas een jaar geleden dat Sjoerd Schaapveld zijn eigen architectenbureau begon. Hij is dus eigenlijk piepjong in het Utrechtse architectuurcircuit. Toch deed hij in 2010 al van zich spreken door de BNA Jonge Architectenprijs te winnen. Of het nu gaat om het ontwerpen van een stoel, de verbouwing van een woonhuis of een nieuw te bouwen hotel, steeds weet Schaapveld Architectuur zich te onderscheiden met zijn sterke concepten. In zijn werk stapt hij af van de standaardoplossing en richt zijn ontwerppassie op het bedenken van authentieke producten: maatwerk waar de gebruiker zichzelf niet alleen in herkent, maar zich ook aan hecht. Op 25 juni stellen Schaapveld Architectuur en paul tesser architect gezamenlijk hun deuren open tijdens de Dag van de Architectuur. Speciaal voor deze gelegenheid geven de twee bureaus op deze dag gezamenlijk vrijblijvend ontwerpconsulten aan mensen met (ver)bouwplannen.

za 25 juni // 10:00 - 17:00 zo 26 juni // 10:00 - 17:00

za 25 juni // 10:00 - 17:00

Paul Tesser Architect Westerdijk 66-68 Utrecht

Schaapveld Architectuur Westerdijk 66-68 Utrecht

www.paultesser.nl

www.schaapveld.com


23

ZECC OPEN HUIS ‘Een boom is zo sterk als zijn wortels diep zijn. Voor onze architectuur geldt hetzelfde.’, aldus Zecc. Zecc werkt vanuit drie grondbeginselen: het moet functioneel zijn, ontwikkeld vanuit duurzame principes en tegelijkertijd al je zinnen prikkelen. Die drie uitgangspunten verenigen lijkt vaak een onmogelijke opgave. Grounded Architecture noemt Zecc het. Architectuur met een stevige basis. Omdat daaruit de mooiste ideeën groeien. Recent nog is Zecc met de Zwarte Parel genomineerd voor de BNA Gebouw van het Jaar regio Zuidwest-Nederland. De verbouwing van deze zogenaamde ‘kluswoning’ werd een architectonisch schouwspel, waarin veelvuldig is geëxperimenteerd. De 100 jaar oude gevel van het woonhuis is door Studio Rolf.fr samen met Zecc Architecten volledig geschilderd in een glimmende zwarte olie. Op de plaats van het oude pannendak werd en een nieuwe ‘plantenkas’ geplaatst waar je in het bubbelbad kan genieten van het prachtig uitzicht.

NOORDZEESTRAAT //

Rietveldprijs

OPEN HUIS De woningen aan de Noordzeestraat van Springarchitecten zijn geselecteerd voor de Rietveldprijs 2011. Deze woningen worden inmiddels bewoond. Op zaterdag 25 juni, tijdens de Dag van de Architectuur in Utrecht is het mogelijk een van de complexen aan de Noordzeestraat te bezoeken. Tussen 11:00 en 15:00 kunt u aanbellen bij het complex Noordzeestraat (SBWU). Er wordt dan voor u open gedaan door het locatiehoofd. De appartementen zijn wegens privacy niet bezoekbaar, maar wel de algemene ruimten en de binnenhof. Bewoners en projectarchitect Ed Tromp zijn in het complex aanwezig. Een echte sneak op deze architectuurdag in Utrecht.

za 25 juni // 15:00 - 17:30

za 25 juni // 11:00 - 15:00

ZECC Westerkade 4 Utrecht

Complex Noordzeestraat/ Rivierenwijk Noordzeestraat 114 Utrecht

www.zecc.nl

www.spring-architecten.nl


24

WKG ARCHITECTEN

VAN ROOIJEN ARCHITECTEN

OPEN HUIS

OPEN HUIS

MarktMeesters heeft een groep van met name 50-plussers geformeerd. Zij hebben het plan een appartementengebouw in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap te realiseren, ofwel bouw zelf uw ideale appartement met een groep gelijkgestemden. Inmiddels hebben zich ruim vijftig belangstellenden aangemeld.

U bent van harte welkom om een ‘kijkje in de keuken’ te komen nemen bij Van Rooijen Architecten in De Meern. Centraal staat ‘het architectonische ontwerpproces’.

MarktMeesters is een idee van architect Jan Wijnand Groenendaal. Hij wil een energiezuinig, toekomstgericht appartementengebouw bouwen. Appartementen verwarmd door aardwarmte, met een zonneboiler of pv-cellen, wellicht met een kleine windturbine en natuurlijk domotica. Woningen waar mensen ook op hogere leeftijd comfortabel en plezierig kunnen blijven wonen. De Dag van de Architectuur heeft het thema “zelfverzonnen” gekregen. WKG Architecten besteed tijdens haar open huis aandacht aan MarktMeesters. Wilt u kennismaken met het initiatief en de initiatiefnemers, dan bent u van harte welkom.

Middels een drietal projecten, van klein naar groot, wordt het ontwerpproces en de werkwijze van het bureau toegelicht: een villa, een speeltuingebouw en een brandweerpost. De architecten informeren de bezoekers omtrent ideeën van deze zeer verschillende gebouwen met schetsen, tekeningen, maquettes en digitale visualisaties. Het speeltuingebouw De Bloesem, Bloesemstraat 25, Utrecht. Heeft een eervolle vermelding gekregen bij het BNA gebouw van het jaar 2011. Dit project is op zaterdag 25 juni open. Verder staat er koffie / drankje of een hapje voor u klaar!

za 25 juni // 11:00 - 17:00

za 25 juni // 10:00 - 17:00 zo 26 juni // 10:00 - 17:00

WKG architecten Wilhelminapark 48 Utrecht

Van Rooijen Architecten Morgenstond 24 De Meern

www.wkgarchitecten.nl

www.vanrooijenarchitecten.nl


URBAN PILOTS STADS EXPEDITIE De stad is het werkterrein van Urban Pilots. Vanuit strategische plekken brengen wij met onderzoekend ontwerp en nieuwe coalities beweging in de stad. Urban Pilots houdt open huis tijdens de Dag van de Architectuur op zaterdag 25 juni. Ga mee op stadsexpeditie en maak kennis met onze werkwijze. We gaan een strategische plek van Utrecht verkennen die momenteel volop in ontwikkeling is: de Voorstraat en omgeving. Je krijgt tools uit de gebiedsgeografie om te experimenteren met waarnemen, deze observaties te verwerken en te vertalen naar slimme acties. Alle observaties worden verzameld in een gebiedsblog op Facebook en aangeboden aan betrokken partijen van omgeving Voorstraat. observaties te verwerken en te vertalen naar slimme acties. Alle observaties worden verzameld in een gebiedsblog

za 25 juni // 10:00 12:30 15:00 Urban Pilots Vertrekpunt: Neude, Plein Utrecht www.urbanpilots.com


de uur Z Bemerd O We

ord eno Oud

26

Wittevrouwenstra

at

burg

ng esi

en Vred

el t raa ge hst Lan abet Elis

rijn e

aal ntr Ce

a ath gC

o Ho

UAR audio route, geen openstelling

Drift

Vo or st

raa t

Biltstraat

Nobelstra

Neude

at

Na

cht eg

aal

Vi bu nken rg hs tra at

rijn t ha Ca

ZELFVERZONNEN ROUTE

Oudegracht

n

u et

als

Da

l ne

at

Choorstra

eg Steenw

n tio Sta Nie ht rac eg uw

racht Oudeg

ese Cro n laa

ge

Lan at

stra uw Nie

ha Cat

stw eg Zij

el

Va n

ng

kt-

Twijnstraat

esi

rijn

Gro str enm aat ar

FOTO THEO BAART

RONDPOORT

VAN SCHIJNDELHUIS

EIGEN WONING ARCHITECT

EIGEN WONING ARCHITECT

UAR AUDIOROUTE

UAR AUDIOROUTE

Twijnstraat aan de Werf/Rondpoort 1 Utrecht

Pieterskerkhof 8 Utrecht

str aat


27

ONDER HET DOMPLEIN

EXPEDITIE DE VECHTCLUB LEIDSCHE RIJN

BIJZONDER INITIATIEF

VRIJPLAATS UTRECHT

UAR AUDIOROUTE

UAR AUDIOROUTE

Domplein Utrecht

Brailledreef 9 Utrecht wijk: Overvecht buiten het oude centrum

HUIS BLAUWKAPEL

HET ZWARTE HUIS

JE EIGEN HUIS BOUWEN

INITIATIEF ARCHITECT

UAR AUDIOROUTE

UAR AUDIOROUTE

Kapelweg Fort Blauwkapel

Lange Nieuwstraat 109 Utrecht centrum

Locatie: Fort Blauwkapel buiten het oude centrum


28

VILLA JONGERIUS

U-TRECHTERS EN MEER

BIJZONDER INITIATIEF

NIEUW LEVEN IN DE HAVEN

UAR AUDIOROUTE Kanaalweg Utrecht

UAR AUDIOROUTE Veilinghaven Utrecht

wijk: Merwedekanaal buiten het oude centrum

wijk: Parkwijk buiten het oude centrum

DE SPONTANE STAD

DE VERTICALE STAD

DE NIEUWE GENERATIE

DE NIEUWE GENERATIE

UAR AUDIOROUTE

UAR AUDIOROUTE

2E Daalsedijk/ spoorzonegebied Utrecht

Woondaken binnenstad Utrecht

www.studiopapaver.com


29

LOCATIE KANALENEILAND

112 KOMMA 3

KUNST INITIATIEVEN

DE NIEUWE GENERATIE

UAR AUDIOROUTE

UAR AUDIOROUTE

Auriollaan 98 Kanaleneiland

Domvalgebied gemarkeerd Utrecht centrum

wijk: Kanaleneiland buiten het oude centrum

www.112komma3.nl


30

ord e no

de uur Z Bemerd O We

Oud

nburg

n esi

e Vred

Drift

r ij n tha Ca

D

Biltstraat

Nobelstraa t

Neude

l ge

Na

cht eg

aals

ra ge hst Lan abet Elis

Ho

Vi bu nken rg hs tra at

Oudegracht

u

et

ls aa

Vo or str aa t

Wittevrouwenstraat l

e nn

tra

at

og

at

jne

aal ntr Ce

ri tha Ca

t Choorstraa eg Steenw

n tio Sta

ht rac eg uw Nie

racht Oudeg

es Cro ela an

Lan N ge t raa wst

ieu

stw eg Zij Va n

kt-

Twijnstraat

gel esin rijn

ha Cat

Gro str enm aat ar

RIETVELDPRIJS ROUTE

UAR audio route, geen openstelling

WONINGBOUW HET ZAND

DE LANDMARK

THEO VERBURG ARCHITECTEN

NOORDWESTZES ARCHITECTEN

UAR AUDIOROUTE

UAR AUDIOROUTE

Het Zand Leidsche Rijn

Terwijde Leidsche Rijn


31

THE WALL

DIENSTGEBOUW

VVKH

QUIST WINTERMANS ARCH.

UAR AUDIOROUTE

UAR AUDIOROUTE

A2 Leidsche Rijn

A2 Leidsche Rijn

CREATIVE VALLEY

HET ZWARTE HUIS

GENT&MONK

JAN BAKERS ARCHITECTEN

UAR AUDIOROUTE

UAR AUDIOROUTE

Orteliuslaan 1-27 Papendorp

Lange Nieuwstraat 109 Utrecht


32

HUIS MAAS N2 ARCHITEKTEN

CENTRUM MUZIEK XXI ARCHITECTEN VAN MOURIK

UAR AUDIOROUTE

UAR AUDIOROUTE

Wilhelminapark Utrecht

Hoogstraat/Rode Brug Utrecht

WONINGEN RIVIERENWIJK

HUIS MULDER

SPRING ARCHITECTEN

ASNOVA ARCHITECS

UAR AUDIOROUTE

UAR AUDIOROUTE

Rivierenwijk Utrecht

Rijnsweerd Utrecht


DIENSTGEBOUW A2 / QUIST WINTERMANS ARCHITECTEN


34

VRIJE KAVEL ROUTE EXPEDITIE LEIDSCHE RIJN VRIJE Kavel fietstocht VRIJE Kavel fietstocht

Het projectbureau Leidsche Rijn organiseert speciaal voor deze dag een kavel fietstocht onder begeleiding van de dhr. Oosterhuis stedenbouwkundige en supervisor van een aantal vrije kavel projecten in Leidsche Rijn. U fietst langs diverse bijzondere zelfgebouwde woningen en een paar bewoners vertellen hun verhaal. De kavel fietstocht duurt van 10.00 uur tot 14.00 uur en start bij het Informatiecentrum, Verlengde Vleutenseweg 32 in Leidsche Rijn. Meldt u voor zaterdag 18 juni aan via vrije. kavels@utrecht.nl. Geef hierbij aan met hoeveel personen u wilt deelnemen en of u gebruik maakt van een eigen fiets. de uur Z Bemerd O We

ord

eno Oud

za 25 juni // 10:00 - 14:00

Wittevrouwenstraat

esi rijn

nburg

l

e ng

e Vred

raa t

Biltstraat

Drift

tha Ca

Da

rst

Oudegracht

e als

Vo o

l

ne

n tu

Nobelstraa t

Neude

aals

at

ra ge hst Lan abet Elis

e

l raa

rijn

nt Ce

a ath gC

o Ho

t Choorstraa eg Steenw

ion

t Sta

Nie ht rac eg uw

racht Oudeg

an

la ese Cro

ge

Lan at stra uw

Nie

we g Zij st Va n

kt-

Twijnstraat

gel

esin

rijn

ha Cat

Gro str enm aat ar

Na

cht eg

Vi bu nken rg hs tra at

Verlengde Vleutenseweg 32 Leidsche Rijn

tra

at


VERDIEPING

HET NIEUWE HOLLANDSE HUIS / ONTWERP WEILANDWONEN / HENK ARCHITECTEN & BUREAU B+B


* tenzij anders vermeld

Programma Dag van de Architectuur 2011  
Programma Dag van de Architectuur 2011  

Programma Dag van de Architectuur Utrecht

Advertisement