Page 1

Nog meer opleidingen

Natural Health

Dynamic Design

Mighty Machines

Good Food

Algemene informatiegids

Animal Friends

Surprising Nature

2012-2013

BOL & BBL

Ontdek de werelden van

www.mbogroen-friesland.nl


2

Hoe nieuwsgierig ben je?

AOC Friesland is een groen opleidingscentrum met o.a. middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Achter de poort van onze MBO GROEN vestigingen gaan veel verschillende werelden schuil. Elk met een eigen kleur en sfeer. Blader maar eens door deze gids. Verbaas je over de onverwachte uitzichten. Elke richting biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor werk of vervolgopleiding, voor persoonlijke groei en maatschappelijk succes. Probeer je eens te verplaatsen in de studenten en oud-studenten die je in deze gids ziet. Wedden dat er een wereld voor je opengaat?

PAGINA

Wereld

PAGINA

6

10

Surprising Nature Animal Friends

Opleiding MBO-tuin, park & landschap MBO-sport, recreatie & toerisme MBO-recreatie MBO-boomteelt MBO-sierteelt MBO-dierverzorging MBO-paardenhouderij MBO-dierenartsassistent(e) MBO-paardensport MBO/HBO-diermanagement in 5 jaar

PAGINA

MBO-akkerbouw

PAGINA

14

PAGINA

18

PAGINA

22

PAGINA

26

30

Good Food Mighty Machines Dynamic Design Natural Health Nog meer Opleidingen

MBO-tuinbouw MBO-veehouderij MBO-herkenbare melkveehouderij MBO-voeding

MBO-groen, grond & infra (Voorheen MBO-loonwerk)

MBO-bloem & design MBO-design

MBO-zorg & leefomgeving

MBO-young greens MBO-young farmers MBO-young growers MBO-life sciences met nu ook: • Milieubeheer • Watermanagement


3

*

1

3 3 3 3

BOL niveau* 2 3 4

3 3 3 3

3 3 3

1

BBL niveau* 2 3 4

3

3

3

3 3

3 3

3

3

3 3 3

3

3

3 3 3

3

3 3

3 3

De opleidingen MBO GROEN 1&2 worden gegeven in Buitenpost, Heerenveen, Sneek en Leeuwarden Jansoniusstraat 2. De opleidingen MBO GROEN 3&4 en MBO GROEN BBL 1, 2, 3 & 4 worden gegeven in Leeuwarden, Jansoniusstraat 2a.


4

MBO GROEN

MBO GROEN is een opleidingscentrum voor Middelbaar Beroepsonderwijs. Sommige opleidingen hebben veel raakvlakken qua inhoud of beroepsmogelijkheden. Zo’n groep van bij elkaar passende opleidingen noemen we een ‘wereld’. In totaal zijn alle opleidingen onderverdeeld in 6 werelden.

Voor wie? Deze gids is geschreven voor leerlingen en studenten die dit jaar of komend jaar een MBO-opleiding kiezen. Je zit nu waarschijnlijk op het VMBO of HAVO. Maar het kan ook zijn dat je eerst al een andere MBO-opleiding hebt geprobeerd of hebt afgerond. Of: je hebt al een baan en wilt je mogelijkheden vergroten. Uiteraard zijn ook de ouders, verzorgers, leraren en decanen van harte welkom in de werelden van MBO GROEN!

Help ik kan niet kiezen! Geen paniek, je bent niet de enige. Bijna iedereen van jouw leeftijd vindt het moeilijk om een opleiding te kiezen. Een paar tips. Gun jezelf de tijd. Prik een datum waarop je je definitieve keuze bepaalt. Dan kun je tot dat moment vrijuit rondkijken bij zoveel mogelijk richtingen. Ook aan richtingen waar je niet zo snel aan denkt! Klamp jezelf niet bij voorbaat vast aan een vak of studierichting die je al een beetje kent, via vrienden of familie. Probeer het kiezen te zien als iets leuks, iets spannends. Dat is het namelijk. Stel voortdurend de vraag: ‘Hoe zou het zijn als ik...?’ Praat er veel over, en niet alleen met leeftijdsgenoten! Deze gids kun je het beste eerst eens rustig doorbladeren. Dan kom je fotopagina’s tegen, die een beeld geven van de werelden van MBO GROEN. Als je die allemaal hebt gezien, bepaal je welke wereld(en) het beste bij je past. Dan pas kijk je naar de opleidingen die erbij horen.

BOL en BBL? Bij een aantal opleidingen van MBO GROEN zie je de afkortingen BOL en BBL staan. BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg. Dat houdt in dat je maximaal 40-80% van de tijd naar school gaat en minimaal 20-60% van de tijd stage (BPV) hebt. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Hierbij ben je maar één of twee dagen per week op school. Daarnaast heb je voor minimaal 960 uur per jaar een baan in de betreffende sector bij een erkend leerbedrijf. Zo’n bedrijf en baan moet je zelf zoeken.


5

Het onderwijsconcept PAS-groen voor MBO GROEN 1&2 Is voor de praktisch ingestelde student die de Basisberoepsgerichte Leerweg van het VMBO heeft gevolgd. Je gaat 3 dagen in de week op stage en 2 dagen naar school. Je wordt intensief begeleid en we laten je werken op je eigen niveau & tempo. Meer informatie over het onderwijsconcept PAS-groen vind je in de folder voor MBO GROEN 1&2. Vraag deze folder aan via www.mbogroen-friesland.nl of bel 058 - 284 65 71.

Werken als Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent (AKA) Mensen kunnen nog zo goed zijn in hun vak, zij kunnen het echt niet alleen. Zonder hulp van assistenten worden de werkzaamheden in veel bedrijven niet goed uitgevoerd. De assistent biedt ondersteuning waar dat nodig is. Het werk is eenvoudig en veel van de klussen die je doet komen vaak terug. Meestal heb je met collega’s te maken, soms met klanten. Je houdt ervan om praktisch bezig te zijn. Als AKA kun je werken in de groene detailhandel, bij een hoveniersbedrijf, in de plantenteelt, of in de voedingsindustrie.

Het onderwijsconcept voor MBO GROEN 3&4 Je leert vanuit de beroepspraktijk, waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen van competenties. Er is aandacht voor kennis, maar ook voor het ontwikkelen van allerlei persoonlijke, praktische en sociale vaardigheden. We verwachten van je dat je zelf actief deelneemt aan het leerproces. De docenten ondersteunen, stimuleren en begeleiden je hierbij waar nodig.

Competentiegericht onderwijs Binnen het Middelbaar Beroeps Onderwijs moet je leren om in beroepssituaties voldoende te kunnen presteren en handelen. Daarvoor zijn vakkennis, persoonlijke vaardigheden en de wil en bereidheid om een goede prestatie te leveren in een bedrijf nodig. Dit betekent dat het werken in de beroepspraktijk centraal staat en dat de inhoud en de manier van lesgeven daarop afgestemd zijn.

Proeve van Bekwaamheid Bij competentiegericht onderwijs doe je Proeven van Bekwaamheid. Je moet laten zien dat je meerdere onderdelen tegelijk in de praktijk kunt toepassen en dat je die voldoende beheerst.

Steunpunt Studentenzorg We willen graag dat je je thuis voelt bij MBO GROEN. Daarom kun je met vragen en problemen tijdens je studie terecht bij het Steunpunt Studentenzorg. Andere taken van het Steunpunt Studentenzorg zijn het begeleiden van studenten en het coĂśrdineren van de intake, tussentijdse in- en uitstroom, leerling gebonden financiering en externe contacten.

Studieduur De naam van de opleiding geeft aan hoe lang deze duurt. Een BOL opleiding 3, duurt 3 jaar en een BOL opleiding 4, duurt 4 jaar. Op basis van vrijstellingen, inzet en motivatie kun je met je studiecoach kijken hoe je de opleiding kunt doorlopen. Het schooljaar bestaat uit vier perioden van 10 weken.

Doorstroom HBO Na het behalen van een MBO niveau 4 opleiding kun je doorleren op het HBO, bijvoorbeeld op Hogeschool Van Hall Larenstein. Een aantal opleidingen bieden een versneld traject MBO-HBO aan, vraag hier naar bij de contactpersoon van de opleiding van je keuze.


6

Surprising nature

Als er ĂŠĂŠn type is met een frisse neus, dan ben jij het wel! Je bent altijd buiten: bouwt boomhutten, gaat bootje varen en leeft je lekker uit in het bos. Of je bent bezig in de tuin, een vijver aanleggen of een mountainbiketocht aan het organiseren. Kernwoorden: technisch tekenen, sociaal, veiligheid, controleren, nauwkeurig, problemen oplossen, eigenwijs, groene vingers, ruimtelijk inzicht, ontwerpen, ondernemend, actief. Je kunt gaan werken bij: boomkwekers, ingenieursbureaus, aannemers, golfterreinen, hoveniersbedrijven,

Surprising Nature

architectenbureaus, recreatiebedrijven, attractie- en vakantieparken, jachthavens.


7


8

Surprising nature

MBO-tuin, park & landschap Het bungalowpark waar je werkt, krijgt een Zuid-Amerikaans tintje. Met een paar sombrero’s ben je er niet, dat is duidelijk. Maar jij weet precies wat je moet doen. Met je baas en collega’s zorg je dat er een plan komt. De grote palmen, cactussen en andere exotische planten worden veilig vervoerd en met allerlei onzichtbare kunstgrepen beschermd tegen weer, wind en vooral kou. En je bent er nog niet, want ook de ‘gewone’ tuinen moeten natuurlijk onderhouden worden. Kies je voor Tuin, Park en Landschap, dan zorg je voor de aanleg en het onderhoud van de Nederlandse (recreatie)parken, tuinen, bossen, meertjes en plassen. Bij het onderhoud van tuin, zwemparadijs of sloot kies je het goede gereedschap. Je werkt veel (en veilig!) samen met collega’s om de klus te klaren en je weet dus goed hoe je samenwerkt. Iets voor jou? Tijdens je opleiding leer je hoe je zorgt voor de recreatieve gebieden waar je werkt, of dat nu een tuin, park, merengebied of sportpark is. Ook kun je leren hoe je dit soort projecten moet plannen, wat daar allemaal bij komt kijken en hoe je de kosten berekent. Met je diploma op zak kun je bijvoorbeeld bij een attractiepark gaan werken, bij een hoveniersbedrijf of als groenmedewerker bij een vakantiepark. Waar wordt de opleiding gegeven? Buitenpost Heerenveen Sneek Leeuwarden Jansoniusstraat 2 Leeuwarden Jansoniusstraat 2a

BOL 1 & 2 BOL 1 & 2 BOL 1 & 2 BOL 1 & 2 BOL 3 & 4 BBL 1, 2 & 3

Met niveau 1 & 2 word je opgeleid tot medewerker bij: • Waterschap • Gemeente • Recreatiepark • Hovenier • Natuurorganisatie

MBO-sport, recreatie & toerisme *SpoReTo* Op de camping waar je werkt, is altijd wel iets te doen. Je gasten moeten het goed hebben, dus zorg je dat alles schoon is en er strak bij staat. En dan gaat een groep kinderen op zeilkamp. Jij zorgt dat ze de basis na een dag doorhebben. Houd je van actie en van groen? Wil je dat de mensen waar je voor werkt een prima tijd hebben? Kies dan voor Sport, Recreatie & Toerisme. Kort gezegd zorg je dat ‘jouw’ toeristen kunnen genieten. Voor deze opleiding moet je sportief zijn, groene vingers hebben, en je handen flink uit de mouwen kunnen steken. Ook zijn onregelmatige werktijden geen bezwaar. Je bent dus een echte doener en vindt het geweldig om mensen een goede tijd te bezorgen. Iets voor jou? Tijdens je opleiding leer je hoe je groen onderhoudt. Ook leer je van alles over sport en bewegen, het organiseren van sport en spel, in- en outdoor sportactiviteiten, communicatie en techniek. Door de vele stages krijgen de vakken snel praktische betekenis voor je. Met je diploma op zak kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een recreatiebedrijf, een camping, buurtprojecten, een attractiepark of een zwembad. Waar wordt de opleiding gegeven? Leeuwarden Jansoniusstraat 2a BOL 3 & 4 Met niveau 3 & 4 heb je de volgende beroepsmogelijkheden: • Medewerker attractiepark • Zwembadmedewerker • Gastheer/gastvrouw • Animator • Greenkeeper op golfbaan • Medewerker recreatiepark • Campingbeheerder • Jachthavenmeester • Groenmedewerker en sportmedewerker sportcomplex

Met niveau 3 & 4 heb je de volgende beroepsmogelijkheden: • Ontwerper • Golfterreinbeheerder • Hovenier • Vormgever • Natuurbeheerder

www.mbogroen-f

riesland.nl


9

n e k k a v e n e Algem ene kennis de algem

k een bre lessen in heb je oo teunende rs e d n Natuurlijk o je ngt van je arom krijg at zijn, ha d e lk e W nodig. Da en. vakgebied bepaalde niveau af.

MBO-recreatie

De natuur heeft een magische aantrekkingskracht op mensen. Er zijn daarom veel campings en recreatieparken in een groene omgeving. Jij zorgt ervoor dat de toeristen van het groen kunnen blijven genieten. Je hebt verstand van aanleg en onderhoud van al het groen. Ook herstel je schade of je maakt plannen voor verbeteringen aan de groene omgeving. Of het nu om een schelpenpad, een boomtoppenpad, steiger of botenhuis gaat, jij zorgt ervoor. Daarnaast help je mee met het organiseren van allerlei activiteiten: aquajoggen, mountainbiken of lasergamen. Iets voor jou? Je leert hoe je maait met een bosmaaier, zaagt met een kettingzaag, paden verhardt en bijvoorbeeld een schutting plaatst. Ook leer je alles over het organiseren van outdoor activiteiten. En omdat je tijdens die bezigheden veel toeristen zult tegenkomen, leer je ook van alles over informeren, presenteren en communiceren. Je bent dus een echte doener en vindt het geweldig om mensen een goede tijd te bezorgen.  Waar wordt de opleiding gegeven? Buitenpost Heerenveen Sneek Leeuwarden Jansoniusstraat 2

BOL BOL BOL BOL

2 2 2 2

Met niveau 2 word je opgeleid tot medewerker bij: • Recreatiepark • Bungalowpark • Camping • Attractiepark

MBO-boomteelt Het is eindelijk mooi weer! Je fietst op je mountainbike. Plots vraag je je af hoe al die groene bomen en struiken toch zijn gemaakt. Even verder fiets je langs een kwekerij. Je ziet lange rijen grote bomen en struiken staan. Tussen de rijen zijn mensen bezig bomen te beoordelen en te rooien. Je vindt het lekker om in het bos te struinen en bent ook vaak in de tuin te vinden. Je wilt meer weten over bomen en planten en manieren om ze beschermen, te snoeien en te verplaatsen. En wil je kweker worden, dan moet je natuurlijk ook iets van ondernemen weten. Het leren verkopen van je groen is dus ook onderdeel van de opleiding. Iets voor jou? De kweek, groei, oogst, opslag en het vervoer van jonge of oudere bomen, struiken en vaste planten staat centraal bij de opleiding Boomteelt. Je leert alles over de verzorging van gewassen en

gewasbescherming. Ook leer je hoe je moet rijden op een trekker en hoe je omgaat met de apparatuur waar je mee werkt. En als kweker in de dop leer je ook hoe je een succesvolle ondernemer wordt. Met je diploma op zak kun je bijvoorbeeld zelf kweker worden, of op een kwekerij gaan werken. Waar wordt de opleiding gegeven? Leeuwarden Jansoniusstraat 2a BOL 3 & 4 BBL 2 & 3 Met niveau 2 word je opgeleid tot medewerker bij: • Boomteeltbedrijf • Gemeente • Bedrijfsverzorging Met niveau 3 & 4 heb je de volgende beroepsmogelijkheden: • Boomkweker • Handelaar • Eigenaar boomkwekerij • Teeltbegeleider • Medewerker veiling

MBO-sierteelt Op jouw plantenteeltbedrijf is in de kas een nieuw soort korenbloem gekweekt. Je zorgt dat het teeltproces goed verloopt, van de bemesting tot het voorzichtig oogsten van de planten. En natuurlijk gebeurt er nog veel meer op je bedrijf. In de sierteelt ga je werken als je van groen en kleur houdt. Je houdt je bezig met bijna alle zaken die bij de productie van bloemen en planten horen. Iets voor jou? Tijdens je opleiding leer je veel over planten en bloemsoorten en hoe je er mee om gaat. Ook leer je hoe het er in een plantenteeltbedrijf aan toe gaat: plannen, zorgen voor veiligheid en goede arbeidsomstandigheden, salaris uitbetalen, werken op de computer, zaken die je eigenlijk op ieder bedrijf tegenkomt. Aan het eind ben je van alle markten thuis. Als je klaar bent, kun je dan ook op heel veel soorten bedrijven gaan werken. Als kweker of als manager, dat bepaal je helemaal zelf. Waar wordt de opleiding gegeven? Leeuwarden Jansoniusstraat 2a BOL 3 & 4 BBL 2 & 3 Wat zijn je beroepsmogelijkheden? • Bedrijfsleider potplantenkwekerij • Bloemenkweker • Medewerker bollenkweker • Voorlichter • Inkoper planten & bloemen • Medewerker veiling


10

Animal friends

In jouw leven spelen dieren een hoofdrol: jij zapt naar dierenprogramma’s op tv, staat regelmatig te turen door de ruiten van een dierenwinkel en past op de katten van je vrienden. Maar ook serious business: verzorging, hygiÍne, medicijnen, alles is nodig en jij wilt alles weten! En onrecht aan dieren? Dat vind jij vreselijk! Gaat dit over jou? Welkom bij Animal Friends! Kernwoorden: dierenliefhebber, verzorgend, meelevend, doorzetter, mensenkennis, dierenkennis, paardenliefhebber, communicatieve vaardigheden. Je kunt gaan werken bij: dierentuin, manege, dierenartsenpraktijk, dierenasiel, pension, kinderboerderij,

Animal Friends

dierenwinkel of in de paardensport.


11


12

Animal Friends

MBO-dierverzorging

MBO-paardenhouderij

In de dierentuin waar je werkt is olifantje Harry geboren. Een geweldige gebeurtenis en jij mag hem verzorgen! In het asiel waar je werkt, wordt een nestje kittens afgeleverd. Ze zien er haveloos en uitgedroogd uit. Je weet wat je moet doen en geeft ze snel water. Tijdens je dienst op de dierenambulance krijg je een melding: een zwaan heeft zich aan prikkeldraad verwond en een hond is aangereden. Je schat de situatie goed in en besluit eerst op zoek te gaan naar de hond. Dieren vind je geweldig. Of het nu puppies of jonge alligators zijn, stoere werkpaarden of jonge dolfijnen. Je bent niet bang om vies te worden en als je beslissingen neemt, staat het belang van de dieren voorop. Hebben ze iets onder de leden, dan zie je dat meteen. Hygiëne is belangrijk om ziektes te voorkomen. Dus als de stal, het hok of het aquarium een keertje extra schoongemaakt moet worden, dan doe je dat gewoon. En zo zorg je dat de dieren het altijd goed hebben, of je nu in een winkel, manege, dolfinarium of dierenartspraktijk werkt.

Julia is groom bij dressuurstal ‘De vrijheid’. Ze verzorgt daar alle paarden. Ze mest de stallen, voert de paarden en helpt bij het klaar maken voor wedstrijden. Dit weekend is er een groot concours. Julia heeft de zadels en hoofdstellen netjes schoongemaakt en ingevet. Vervolgens gaat ze de paarden klaarmaken. Julia haalt een paard uit de box en zet hem veilig vast. Ze verzorgt en toiletteert het paard en vervolgens vlecht ze hem in. Wanneer ze het volgende paard uit de stal wil halen, valt het haar op dat de merrie wat onrustig in de box staat. Ze voert een gezondheidscheck uit en het paard blijkt een lichte verhoging te hebben. Julia meldt het bij de eigenaar en die besluit de dierenarts te bellen. Het paard blijkt een lichte vorm van Koliek te hebben. De dierenarts geeft haar darmontspanners en al snel wordt de merrie rustiger. Na een paar uur lijkt het allemaal weer goed te gaan met de merrie, dus wordt besloten om toch nog op wedstrijd te gaan. Julia gaat het paard bandageren zodat hij zich tijdens de reis niet kan bezeren. Vervolgens zetten ze hem op de trailer. Op de wedstrijd aangekomen, zadelt Julia het paard op en stapt alvast wat met hem rond. Na de proef verzorgt Julia het paard. Aan het eind van de middag keren ze met een tevreden gevoel en een oranje lintje huiswaarts.

Iets voor jou? Als dierverzorger ben je, samen met je collega’s, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het bedrijf waar je werkt. Of dat nu een asiel, een afdeling van een dierentuin, een dierenwinkel of een kinderboerderij is. Wij leren je van alles over dieren. Denk aan de verzorging (van het juiste voedsel tot het lekker borstelen of het knippen van nagels), het gedrag van het dier waar je later mee kunt gaan werken en over het veilig en hygiënisch huisvesten ervan. Ook leer je hoe je de kosten voor voer en verzorging berekent en de regels waar je je aan moet houden. Met je diploma op zak kun je terecht in alle bedrijven waar dieren een hoofdrol spelen. Waar wordt de opleiding gegeven? Buitenpost Heerenveen Sneek Leeuwarden Jansoniusstraat 2 Leeuwarden Jansoniusstraat 2a

BOL BOL BOL BOL BOL

1* & 2 1* & 2 1* & 2 1* & 2 3&4

Iets voor jou? Een voorliefde voor paarden is belangrijk als je met deze opleiding wilt beginnen. Je leert van alles over voeding, huisvesting, verzorging en management. Daarnaast krijg je vakken waardoor je toch breed opgeleid wordt, denk aan talen, communicatieve vaardigheden en pc-gebruik. Ben je een tijdje bezig, dan kies je of je op een manege wilt werken of liever aan de slag wilt als bijvoorbeeld instructeur, fokker of hengstenhouder. Waar wordt de opleiding gegeven? Buitenpost Heerenveen Sneek Leeuwarden Jansoniusstraat 2 Leeuwarden Jansoniusstraat 2a

BOL BOL BOL BOL BOL

1* & 2 1* & 2 1* & 2 1* & 2 niveau 3 & 4

Met niveau 1 & 2 word je opgeleid tot medewerker bij: • Asiel • Proefdierbedrijf • Dierenambulance • Kennel • Dierenpension • Kinderboerderij • Dierenspeciaalzaak • Trimsalon • Dierentuin

Met niveau 1 & 2 word je opgeleid tot medewerker bij: • Manege • Paardenverhuur • Hengstenhouder

Met niveau 3 & 4 kun je werken • Dierentuinen • • Dierenpensions • • Dierenspeciaalzaken • • Dierenasiels

Met niveau 3 & 4 heb je de volgende beroepsmogelijkheden: • Managemedewerker • Fokker • Hengstenhouder • Paardenhandelaar * Niveau 1 wordt gegeven middels • Rij-instructrice/instructeur AKA (zie pagina 5) • Stamboekfunctionaris

bij: Kinderboerderij Hondenkennels Dierenambulance

* Niveau 1 wordt gegeven middels AKA (zie pagina 5)


13

MBO-paardensport Jij en je paard, jullie hebben een supersterke band. Je bent altijd in de stal of in het bos te vinden. Lekker rijden en goed voor je paard zorgen, daar leef je voor. Ook kijk je vaak naar bekende ruiters. Zo goed zou je ook wel willen rijden. Jij ziet je eigen paard en fantaseert... samen iets bereiken in de paardensport, als dat nou eens mogelijk zou zijn. Geweldig: van je hobby je beroep maken!

www.mbogroen-f

riesland.nl

MBO-dierenartsassistent(e) Bij de dierenartsenpraktijk waar je werkt komt op een gemiddelde middag van alles over de vloer: een pup die voor zijn eerste inentingen komt, een kat met een ontstoken oog. Tegen sluitingstijd wordt een aangereden hond binnengebracht. De dierenarts kan hem niet meer helpen. Je assisteert en je weet precies hoe je om moet gaan met deze situatie. Dieren zijn er niet alleen om te aaien of om naar te kijken, maar ook om te helpen. En dat wil jij graag. Je hebt een voorkeur voor vee of juist kleine huisdieren als honden en katten of paarden. Of je vindt alles even mooi. Als dierenartsassistent heb je een verantwoordelijke taak; je assisteert de dierenarts bij zijn werk. Zo help je bij het maken van röntgenfoto’s, bij het afnemen van bloed en bij het maken van echo’s of het onder narcose brengen van dieren als ze geopereerd moeten worden. En is de arts er niet, dan moet jij eerste hulp kunnen verlenen. Naast de medische taken ben jij het eerste aanspreekpunt voor de eigenaar van het dier. Dat vraagt veel mensenkennis, want de nieuwe eigenaar van een pup voelt zich natuurlijk heel anders dan iemand die afscheid moet nemen van zijn huisdier. En natuurlijk zorg je er voor dat de telefoon wordt aangenomen en de rekeningen worden verstuurd. Iets voor jou? Tijdens je opleiding leer je hoe je in bepaalde (nood)situaties moet handelen en welk dier welke behandeling moet krijgen. Ook leer je van alles over anatomie en ziektebeelden bij verschillende diersoorten. En natuurlijk kun je een zorgvuldige administratie voeren en zorgen dat je cliënten (mens en dier) altijd tevreden zijn. Waar wordt de opleiding gegeven? Leeuwarden Jansoniusstraat 2a

BOL 4

Wat zijn je beroepsmogelijkheden? Afhankelijk van je voorkeur kom je meestal terecht in een praktijk voor gezelschapsdieren, landbouwhuisdieren en/of paarden.

Iets voor jou? Je weet het waarschijnlijk al, maar het leven van een ruiter, instructeur of pikeur is niet voor iedereen weggelegd. Je liefde voor paarden maakt dat je vaak, erg vaak, in de stal te vinden bent. Jij wilt je samen met je paard ontwikkelen. jullie willen de dressuuren springtechniek verbeteren bijvoorbeeld. Dus naast het rijden en springen zijn ook het lesgeven en het leiden van een manege belangrijke onderdelen van de opleiding. Waar wordt de opleiding gegeven? Buitenpost Heerenveen Sneek Leeuwarden Jansoniusstraat 2 Leeuwarden Jansoniusstraat 2a

een brede e lessen in eb je ook h k ij rl u rsteunend tu e je d n Na o je angt van arom krijg dat zijn, h e lk e W nodig. Da . n e vakgebied bepaalde niveau af.

2 2 2 2 3&4

Wat zijn je beroepsmogelijkheden? • Instructeur • Medewerker hippisch centrum • Medewerker paardensport

MBO/HBO-diermanagement in 5 jaar Deze verkorte MBO-HBO route is bedoeld voor HAVO-leerlingen met het profiel Cultuur & Maatschappij. Met dit profiel word je normaal gesproken niet toegelaten tot een diergerichte HBO-opleiding. Wil je straks toch een ‘diervriendelijke’ managementfunctie? Dan hebben wij de oplossing! Je volgt eerst twee jaar de opleiding bij MBO GROEN van AOC Friesland en stroomt daarna door naar Hogeschool Van Hall Larenstein in hetzelfde gebouw. In vijf jaar tijd haal je dus met deze route twee diploma’s: een MBO-diploma en een HBO-diploma Diermanagement. Iets voor jou? Diermanagement is de enige opleiding in Nederland die zich uitsluitend richt op non-productiedieren. Daarbij kun je denken aan sport- en recreatiedieren (meestal paarden), dieren in dierentuinen of in het wild, proefdieren en honden en katten. Je combineert kennis van bijvoorbeeld voeding, gedrag, verkopen en adviseren. Naast de praktijkervaring van het MBO krijg je tijdens je opleiding ook de ‘doorstroomvakken’ wiskunde, scheikunde en biologie. Die heb je nodig voor het HBO-gedeelte. Waar wordt de opleiding gegeven? Leeuwarden Jansoniusstraat 2a

en k k a v e n e m e Alg kennis algemene

BOL BOL BOL BOL BOL

BOL 4

Je kunt op het HBO afstuderen in een van de volgende richtingen: • Wildlife Management • Beleid & Communicatie • Paard & Management • Proefdierbeheer • Companion Animal Management • Diergezondheidszorg


14

Good Food

Jij wilt werken aan de producten van de toekomst. Nieuwe soorten voedsel (blauwe aardbeien!) en drank op de markt brengen. Met moderne vakken als voedingsmiddelentechnologie verken en verbeter jij de wereld van eten en drinken. Om lekkere nieuwe dingen te ontdekken, maar ook om te zorgen dat bijvoorbeeld gewassen beter groeien op lastige plekken. Zie je het voor je? Jouw producten worden straks over de hele wereld gegeten en gedronken. Het begint bij de teelt en het eindigt bij de grenzen van jouw eigen fantasie! Kernwoorden: zelfstandig, voedingsproces, leiding geven, handel, verzorging, zakelijk instinct, vrije natuur, ruimte, natuurvoeding, kwaliteit, voedzaam, ‘hands-on’ mentaliteit, beslissingen nemen. Je kunt gaan werken bij: keuringsdiensten, tuin- en akkerbouwbedrijven, veilingen, in de voedingsmiddelen-

Good Food

industrie, biologische bedrijven, champignonkwekers, melk- en fokbedrijven, fruittelers.


15


16

Good Food

MBO-akkerbouw

MBO-tuinbouw

Als akkerbouwer zorg je er voor dat de voedingsproducten perfect van het land komen. Daarvoor moet de bodemconditie goed zijn, de teelt zorgvuldig verlopen en de oogst op tijd en deskundig uitgevoerd worden. Je huurt loonwerkers in om te helpen oogsten en hebt dagelijks te maken met zowel leveranciers als klanten. Ook heb je steeds meer te maken met allerlei (veiligheids)regels, bijvoorbeeld als het om de hoeveelheid mest gaat. Akkerbouw wordt nooit een sleur: je moet altijd met weersinvloeden rekening houden en oog hebben voor zaken die je bedrijf beter maken. Tijdens de opleiding leer je alles over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de teelt, techniek en (economische) ontwikkelingen in de maatschappij.

De tuinbouw is een precieze business. Veel producten kunnen alleen in Nederland groeien omdat er een kas omheen staat. In die kas zelf moeten de condities dus optimaal zijn. Tijdens je opleiding leer je alles over de planten, bollen, groenten of fruitsoorten waar je later mee aan de slag gaat. Over de apparatuur die je daarbij gebruikt (denk aan oogstmachines maar ook sproeiers om je avocado’s vochtig te houden) en over het regelen van het klimaat in de kas. De tuinbouw is altijd in beweging, tijdens je opleiding en in je latere beroep zul je dan ook goed op de hoogte moeten blijven. Het is een praktijkgerichte opleiding die je ook in aanraking brengt met gewassen en de bestrijding van ongedierte.

Waar wordt de opleiding gegeven? Buitenpost Heerenveen Sneek Leeuwarden Jansoniusstraat 2 Leeuwarden Jansoniusstraat 2a

Waar wordt de opleiding gegeven? Buitenpost Heerenveen Sneek Leeuwarden Jansoniusstraat 2 Leeuwarden Jansoniusstraat 2a

BOL 1 & 2 BOL 1 & 2 BOL 1 & 2 BOL 1 & 2 BOL 3 & 4 BBL 1, 2, 3 & 4

BOL 1 & 2 BOL 1 & 2 BOL 1 & 2 BOL 1 & 2 BOL 3 & 4 BBL 1, 2, 3 & 4

Met niveau 1 & 2 word je opgeleid tot medewerker bij: • Akkerbouwbedrijf • Vollegronds teeltbedrijf • Loonwerker (teelt) • Bedrijfsverzorging

Met niveau 1 & 2 word je opgeleid tot medewerker bij: • Groentekweker • Vollegronds teeltbedrijf • Loonwerker (teelt) • Bedrijfsverzorging

Met niveau 3 & 4 heb je de volgende beroepsmogelijkheden: • Akkerbouwer • Vertegenwoordiger • Kwaliteitscontroleur

Met niveau 3 & 4 heb je de volgende beroepsmogelijkheden: • Teler • Veilingmeester • Kwaliteitscontroleur • Productmanager

n e k k a v e n e m Alge ene kennis de algem

en bre lessen in b je ook e e h k ij rl teunende u rs e d n Natu o je ngt van je arom krijg at zijn, ha d e lk e W nodig. Da . en vakgebied bepaalde niveau af.


17

www.mbogroen-f

riesland.nl

MBO-veehouderij

MBO-voeding

Nederland is een toonaangevend land als het om veehouderij gaat. Jouw melkveebedrijf helpt die naam hoog te houden. Alles gaat bijna digitaal en nieuwe ontwikkelingen haal je meteen naar binnen. Je koeien leveren veel melk. En natuurlijk heb je veel oog voor het welzijn van je dieren. Want als zij zich goed voelen, loopt alles gewoon beter. Managen van het veehouderijbedrijf vormt de basis van je vak. Als veehouder ben je verantwoordelijk voor de dieren. Je zorgt dat ze goed verzorgd worden. Daarbij weeg je kosten en baten af en maak je de juiste keuzes. Je kunt ook goed omgaan met landbouwmachines en computers. En natuurlijk moet de zaak ook draaien, je zakelijke instincten zul je ook moeten gebruiken.

Je werkt als voedingsmiddelentechnoloog bij een sauzenfabriek. De smaak van de ketchup wijkt ineens af. Je legt het proces stil en zorgt dat de ingrediënten weer goed gemengd zijn; bij vieze ketchup is niemand gebaat. En dan bellen drie medewerkers af voor de ploegendienst. Geen probleem voor jou, want je weet door snel te handelen hoe je de productie door kunt laten gaan. Je werkgever gaat filet americain met uitjes produceren en jij wordt betrokken bij de voorbereidingen. Spannend, want het gaat om een rauw product. Door jouw inbreng zijn de bakjes die van de lopende band rollen, lekker én veilig. Als voedingsmiddelentechnoloog heb je een belangrijke zelfstandige functie. Je zorgt dat voedsel goed, lekker en veilig wordt verwerkt of van de band af rolt. Zit er een kink in de kabel, dan weet jij waarom. Kan er iets verbeterd worden, dan weet jij hoe. Verder kun je snel ingrijpen en ben je niet bang om drastische maatregelen te nemen (je legt bijvoorbeeld een half uur een productieband met 30 inpakkers stil omdat er een fout in de datering van het product zit). Je plant de productie en zorgt dat de planning wordt gehaald. Je rapporteert naar je baas en houdt de vakliteratuur bij.

Iets voor jou? Je loopbaan als veehouder begint met een intensieve studie. Je leert alles over de dieren waar je mee te maken kunt krijgen, en over de manier waarop je een veehouderij runt. Daar komt meer bij kijken dan je misschien denkt. Melken, diergezondheid, veetransport, melkquota bijhouden, medewerkers aansturen en hygiëne, het hoort er allemaal bij. Je kunt na je studie kiezen voor een bestaan als bedrijfsleider of manager veehouderijbedrijf. Waar wordt de opleiding gegeven? Buitenpost BOL 1* & 2 Heerenveen BOL 1* & 2 Sneek BOL 1* & 2 Leeuwarden Jansoniusstraat 2 BOL 1* & 2 Leeuwarden Jansoniusstraat 2a BOL 3 & 4 (MBO-herkenbare melkveehouderij) BBL 2 & 3 (MBO-herkenbare melkveehouderij)

Met niveau 1 & 2 word je opgeleid tot medewerker bij: • Veehouderijbedrijf • Bedrijfsverzorging • Dienstverlening, bijv. monsternemen Met niveau 3 & 4 (MBO-herkenbare melkveehouderij) heb je de volgende beroepsmogelijkheden: • Veehouder • Landschapsbeheerder • Veehandelaar • KI-medewerker • Bedrijfsleider

* Niveau 1 wordt gegeven middels AKA (zie pagina 5)

Iets voor jou? Tijdens je opleiding leer je hoe voedsel in de voedselverwerkende industrie op een veilige manier bereid en verwekt wordt. Je leert hoe jij een bijdrage kunt leveren aan dat proces en hoe je leiding geeft aan de operators (werknemers die producten bijvoorbeeld verwerken en inpakken). Vaak zal je in een internationale omgeving werken, kennis van de Engelse taal is dus belangrijk. Na je opleiding kom je in een heel diverse wereld terecht. Je kunt proberen nog lekkerder spekkies te produceren of, als je commercieel bent ingesteld, bijvoorbeeld een nieuwe soepsoort helpen introduceren die lekker vers smaakt en niet naar gedroogde kruiden! Waar wordt de opleiding gegeven? Buitenpost Heerenveen Sneek Leeuwarden Jansoniusstraat 2 Leeuwarden Jansoniusstraat 2a

BOL 1 & 2 BOL 1 & 2 BOL 1 & 2 BOL 1 & 2 BBL 1, 2, 3 & 4

Met niveau 1 & 2 word je opgeleid tot medewerker bij: • Cateringsbedrijf • Instellingskeuken • Zuivelboerderij • Snackbar • (Afhaal)restaurant • Bakkerij • Visverwerker


18

Mighty machines

Je sleutelt graag aan grote en kleine machines. Jij hebt geen zin in getreuzel, aan de slag! Jij kunt niet wachten om je brommer in te ruilen voor trucks, combines en heftrucks. Sputteren die machines? Geen probleem, jij lost het op! Op jou kun je altijd bouwen! Kernwoorden: zelfverzekerd, technisch inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, kennis van natuur en techniek, oogsten, ruimtelijk inzicht, sterk, rijden op motoren.

Mighty Machines

Je kunt gaan werken bij: loonwerkbedrijven, boerenbedrijven, garages, machinegroothandels.


19


20

Mighty Machines

MBO-groen, grond & infra Je rijdt net lekker met je grote combinatie over een smalle weg en ja hoor; een tegenligger. Geen probleem voor jou want je weet precies hoe je combinatie werkt. Je baas heeft een nieuwe trekker gekocht. Hij is groot en groen en hij glimt. Jij mag hem testen en ook even die maffe rammel eruit halen. Aan de slag! En dan ga je op pad. Je stippelt je route uit en let goed op andere weggebruikers. Soms is het rustig en kun je gewoon lekker met je trekker, heftruck of shovel aan de slag, maar vaak is het ook heel druk. Daar moet je wel tegen kunnen. Kom je op de plaats van bestemming aan, dan begin je met je taak, bijvoorbeeld zaaien, bemesten of oogsten. Het hangt maar net van het seizoen af. En van de wens van je opdrachtgever. Natuurlijk zorg je er voor dat de apparaten die je gebruikt, aan het eind van de dag net zo schoon zijn als aan het begin. Iets voor jou? Je houdt van techniek en machines. Als je op een gemechaniseerd loonbedrijf werkt, moet je verschillende machines aan een trekker kunnen koppelen voor je aan de slag kunt. Op school leer je alle geheimen van de trekker, shovel, heftruck en combine. Niet eenvoudig, want elk werktuig is anders. Je moet dus weten wat je doet en ook waar je zit; je zit zo klem tussen je trekker en de machine die je op sleeptouw hebt! Het grote verschil met de opleiding loonwerk is dat er minder tijd wordt besteed aan gewassen en meer aan gesleutel. Klaar? Dan kun je terecht bij bijna ieder bedrijf waar gereden en gesleuteld wordt. Waar wordt de opleiding gegeven? Buitenpost Heerenveen Sneek Leeuwarden Jansoniusstraat 2 Leeuwarden Jansoniusstraat 2a

BOL 2 BOL 2 BOL 2 BOL 2 BOL 3 & 4 BBL 2 & 3

Met niveau 2 word je opgeleid tot medewerker bij: • Loonbedrijf • Bedrijfsverzorging Met niveau 3 & 4 heb je de volgende beroepsmogelijkheden: • Zelfstandig ondernemer • Loonwerker • Medewerker gemeentelijke groendiensten • Medewerker weg- en waterbouw

en k k a v e n e m e Alg kennis algemene

de k een bre lessen in heb je oo k ij rl teunende u rs tu e a d n N o van je je jg m kri ijn, hangt ro z a t a a D d . e ig lk nod en. We vakgebied bepaalde niveau af.


21

www.mbogroen-f

riesland.nl


22

Dynamic design

Jij staat creatief in het leven. Jouw creativiteit wordt geprikkeld door de kleurige aandachttrekkers om je heen: bloemen, meubels, mode, kandelaars, etalages, lampen enz. Als kind was je al flink aan het knutselen om je kunstwerk te ruilen tegen een pak koekjes, dus creatieve handel ligt jou wel! En bloemen? Die vind je prachtig. Kernwoorden: creatief, aantrekkelijk presenteren, gevoel voor kleur, trendwatcher, klantadvies, zelfstandig, vormgeving, reclame, ruimtelijk inzicht, fantasie, marketing. Je kunt gaan werken bij: evenementen, tentoonstellingen, bloemenwinkels, interieurontwerpers,

Dynamic Design

decorbouwers, tuincentra.


23


24

Dynamic design

MBO-bloem & design Je bent op een beurs en ziet een moderne bindtechniek die boeketten net dat beetje extra geeft. Jij vindt ’t prachtig en besluit er voor te gaan. En dan die nieuwe, heerlijk geurende dieprode rozen die ongeveer twee keer zoveel kosten als de gewone. Je durft er best een paar dozijn van te bestellen want je weet dat je klanten daar van houden. Net als van die prachtige glazen vazen, kussens en raamversieringen, dus ook die neem je voor ze mee. ’s Middags krijg je een mooie opdracht: je mag een kerk stylen voor een huwelijk! Er staat ook een veeleisende vaste klant op zijn wekelijkse bloemstuk te wachten. Geen probleem, want je hebt geleerd hoe je kunt zorgen dat alles goed en op tijd klaar komt. Bloemen wil je eigenlijk wel continu om je heen hebben. Dat is ook niet zo raar want bloemen kunnen altijd en overal, of het nu gaat om een bosje geel op de tafel, bloemen voor een bruiloft of een arm vol seringen voor een jarige moeder. Voor een bloembinder is geen dag, geen boeket en geen opdracht hetzelfde. Je denkt mee met je klanten en overlegt met je collega’s, zorgt dat alle bestellingen op tijd af zijn en dat de pinautomaat het doet. En natuurlijk ziet je zaak er mooi, creatief en verzorgd uit volgens de laatste stylingtrends. Iets voor jou? Je bent creatief en hebt gevoel voor styling. Je hebt oog voor trends en werkt graag met bloemen, planten en andere materialen die je inspireren. Het vormgeven van interieurs in combinatie met bloemen en planten staat centraal, maar daarnaast vind je alle andere vormen van vormgeven boeiend. Van het decoreren en stileren met bloemen en ander plantaardig materiaal tot en met het inrichten van woningen en bedrijfsruimten. Waar wordt de opleiding gegeven? Buitenpost Heerenveen Sneek Leeuwarden Jansoniusstraat 2 Leeuwarden Jansoniusstraat 2a

BOL 1 & 2 BOL 1 & 2 BOL 1 & 2 BOL 1 & 2 BOL 3 & 4 BBL 2 & 3

Met niveau 1 & 2 word je opgeleid tot medewerker bij: • Tuincentrum • Kwekerij met verkoop • Bloemenwinkel

kken a v e n e m e g l A ene kennis de algem

k een bre lessen in heb je oo teunende rs e d n Natuurlijk o t van je je zijn, hang arom krijg t a a D d . e ig lk d e o n en. W vakgebied bepaalde niveau af.

Met niveau 3 & 4 heb je de volgende beroepsmogelijkheden: • Medewerker bloemenzaak • Binnenhuisvormgever/ stylist • Chef tuincentrum • Tentoonstellingsarrangeur • Bedrijfsleider bloemenwinkel • Stylist • Projectleider van grote beplantingen


25

www.mbogroen-f

riesland.nl

MBO-design Creativiteit is jouw standaard. In jouw zaak geen eng eikenhout: je laat klassiek, retro, modern en maf in elkaar overlopen en inspireert zo je klanten. Je koopt overal in: op rommelmarkten in Frankrijk, op beurzen en ook het Internet struin je graag af. Je hebt je eigen stijl en adviseert over stoffen, meubels, kleuren en groen. En natuurlijk kom je graag kijken om je klanten echt goed te kunnen adviseren. Een tijd later besluit je het pand naast je ook te huren en er een bloemenwinkel te maken waar je ook speciale tuinmeubelen verkoopt. Dat kun je niet alleen, dus neem je de volgende grote stap. Je neemt twee collega’s aan die je gaan helpen. Je werkt het liefst zelfstandig in een creatief beroep waar geen dag dezelfde is. Styling is je leven en dat weet je op een enthousiaste manier op je klanten over te brengen. Je adviseert graag en weet goed wat je wel en niet wilt. Om 5 uur opstaan om naar een beurs te gaan vind je geen probleem, ’s ochtends langs de bedauwde akkers rijden maakt je eigenlijk wel rustig. Je bent creatief en zakelijk. Je denkt goed na voor je zakelijke beslissingen neemt, bent netjes en houdt de inkomsten en uitgaven goed bij. Een bedrijf is bij jou in goede handen. Iets voor jou? Tijdens je opleiding tot ‘vormgever leefomgeving’ leer je de ins en outs van styling. Je creatieve kant, maar ook je zakelijk vernuft kun je met deze opleiding goed in praktijk brengen. Denk aan de financiële kant, maar ook aan het inplannen van je personeel en het regelen van reclame. Zaken die je goed onder de knie moet hebben, want straks sta je tijdens koopavond in je eentje in de winkel! Natuurlijk leer je ook veel over de basis van je vak: de omgeving zo goed stylen dat je klanten zich thuis voelen. Waar wordt de opleiding gegeven? Leeuwarden Jansoniusstraat 2a Wat zijn je beroepsmogelijkheden? • Decorateur • Grafisch vormgever • Stylist • Designer • Etaleur • Standbouwer

BOL 4


26

Natural Health

Buiten werken, dieren verzorgen en samen bezig zijn. Jij weet als geen ander dat deze aspecten bijdragen aan een goede gezondheid. Je combineert werken op een bedrijf met de zorg voor mensen die extra begeleiding en zorg nodig hebben. Je kunt dus niet alleen goed omgaan met dieren, maar ook met mensen. Kernwoorden: dieren, zorg, meelevend, rustig, buitenleven, natuur, geduldig, eigen bedrijf, persoonlijk.

Natural Health

Je kunt gaan werken bij: zorgboerderij, revalidatiecentra, gezondheidszorg.


27


28

Natural health

MBO-zorg & leefomgeving Je werk op een zorgboerderij en er komt een nieuwe bewoonster; Anna, een meisje van 17 met het syndroom van Down. Je wilt dat ze zich snel thuis voelt, dus neem je veel tijd voor de rondleiding. Kies je voor deze opleiding, dan leer je hoe je mensen moet begeleiden die zorg nodig hebben. Ook leer je over hun omstandigheden en condities. Daarnaast kom je alles te weten over hoe je een bedrijf moet runnen met alles erop en eraan. Denk aan plannen en dieren verzorgen en ga zo maar door. Na deze opleiding weet jij alles over dieren en hun positieve invloed op het welzijn van mensen. Twee diploma’s Je sluit de opleiding Zorg & Leefomgeving af met maar liefst twee diploma’s. Allereerst ontvang je het diploma niveau 4: ondernemer zorgbedrijf dier. Daarnaast krijg je het diploma niveau 3: medewerker maatschappelijke zorg (voorheen SPW). Dit diploma krijg je via het Friesland College. Deze MBO-instelling verzorgt ook een onderdeel van de lessen. Waar wordt de opleiding gegeven? Leeuwarden Jansoniusstraat 2a

BOL 4

Nadat je MBO-zorg & leefomgeving hebt afgerond, kun je bij uiteenlopende instanties en bedrijven terecht. Zo kun je aan de slag als medewerker bij een zorgboerderij. Ook kun je met je diploma terecht bij andere organisaties, zoals revalidatiecentra, zorginstellingen en ziekenhuizen. Met een niveau 4 diploma kun je uiteraard ook goed doorstromen naar het HBO, bijvoorbeeld naar de Hogeschool Van Hall Larenstein (zoals de opleiding Paard en Zorg) of naar een andere Hogeschool (SPH - Sociaal Pedagogische Hulpverlening).

en k k a v e n e m e Alg kennis algemene

de k een bre lessen in heb je oo k ij rl teunende u rs tu e a d n N o van je je jg m kri ijn, hangt ro z a t a a D d . e ig lk nod en. We vakgebied bepaalde niveau af.


29

www.mbogroen-f

riesland.nl


30

nog meer opleidingen

Het aanbod van opleidingen bij MBO GROEN is enorm breed. Op deze pagina’s vind je opleidingen die theorie en praktijk combineren. Elk met prachtige kansen op een

Nog meer Opleidingen

goed betaalde baan later. Lees snel verder, misschien ligt hier jouw nieuwe toekomst.


31


32

nog meer opleidingen

MBO-young greens

MBO-young farmers

Young Greens is een MBO opleiding vakbekwaam medewerker groenvoorziening op BOL niveau 3. Als vakbekwaam medewerker groenvoorziening werk je bij een bedrijf dat actief is in de groene sector. Werkzaamheden als tuinen aanleggen, het onderhouden van parken en plantsoenen of het onderhouden van sportvelden kan tot de mogelijkheden behoren. Je hebt veel contact met collega’s of klanten. Deze opleiding wordt gegeven in samenwerking met uitzendbureau AB Fryslân.

Young Farmers is een MBO opleiding vakbekwaam medewerker melkveehouderij op BOL niveau 3. Als vakbekwaam medewerker melkveehouderij werk je op één of meerdere melkveehouderijbedrijven. Samen met de leermeester verzorg je het vee, help je bij het melken en werk je op het land. Je bent veel in contact met dieren en je leert omgaan met landbouwwerktuigen. Tevens kom je bij de moderne melkveehouder regelmatig in contact met computers. Deze opleiding wordt gegeven in samenwerking met uitzendbureau AB Fryslân.

AB Fryslân, als specialist in arbeid, is de grootste werkgever in de groenvoorziening. Ze hebben uitdagend en afwisselend werk in agrarische en aanverwante sectoren. Het is een werkgever met collega’s bij jou in de buurt. Zij zoeken het bedrijf dat bij jou past. Voorop staat natuurlijk dat AB jou een baangarantie biedt plus de mogelijkheid tot het verkrijgen van een scooter! In het kort • 3 dagen praktijk, 2 dagen school • Baangarantie • Talentvergoeding • Scooter • Erkend diploma

AB Fryslân, als specialist in arbeid, is de grootste werkgever in de melkveehouderij. Ze hebben uitdagend en afwisselend werk in agrarische en aanverwante sectoren. Het is een werkgever met collega’s bij jou in de buurt. Zij zoeken het bedrijf dat bij jou past. Voorop staat natuurlijk dat AB jou een baangarantie biedt plus de mogelijkheid tot het verkrijgen van een scooter!

Waar wordt de opleiding gegeven? Leeuwarden Jansoniusstraat 2a

In het kort • 3 dagen praktijk, 2 dagen school • Baangarantie • Talentvergoeding • Scooter • Erkend diploma Waar wordt de opleiding gegeven? Leeuwarden Jansoniusstraat 2a

BOL 3

Wat zijn je beroepsmogelijkheden? • Vakbekwaam medewerker groenvoorziening

www.mbogroen-f

Wat zijn je beroepsmogelijkheden? • Medewerker melkveehouderij

riesland.nl

BOL 3


33

MBO-young growers

MBO-life sciences

De tuinbouw is een precieze business. Veel producten kunnen alleen in Nederland groeien omdat er een kas omheen staat. In die kas zelf moeten de condities dus optimaal zijn. Tijdens je opleiding leer je alles over de planten, bollen, groenten of fruitsoorten waar je later mee aan de slag gaat. Over de apparatuur die je daarbij gebruikt (denk aan oogstlijnen maar ook sproeiers om je gewas vochtig te houden) en over het regelen van het klimaat in de kas. De tuinbouw is altijd in beweging, tijdens je opleiding en in je latere beroep zal je dan ook goed op de hoogte moeten blijven. Het is een praktijkgerichte opleiding die je in aanraking brengt met gewassen en de bestrijding van ongedierte.

Life Sciences zoekt jonge mensen, die het in zich hebben op zoek te gaan naar (nieuwe) zaken, die een bijdrage leveren aan producten die we elke dag nodig hebben. Zaken die in de opleiding MBO-life sciences aan bod komen zijn ondermeer; gezondheid & voeding, geuren & smaken, milieu, procestechniek, watertechnologie en forensisch of chemisch onderzoek.

Als vakbekwaam medewerker tuinbouw werk je bij een glastuinbouwbedrijf. Je doet hier alle voorkomende werkzaamheden, zoals gewasverzorging, oogsten, teeltwisseling. Ook ben je betrokken bij de organisatie van de werkzaamheden en begeleid je andere medewerkers in hun werk. Waar wordt de opleiding gegeven? Leeuwarden Jansoniusstraat 2a

BOL 3

De toekomst voor een MBO-er met het diploma Life Sciences ziet er goed uit, er zijn namelijk volop beroepsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan medisch of biologisch analist, chemisch laborant, technisch operator, voedingsspecialist, kwaliteitscoรถrdinator, technisch operator, milieufunctionaris of medewerker bij een waterschap. Ben je initiatiefrijk, nauwkeurig, zelfstandig en heb je innovatieve vermogens, ambitie en doorzettingsvermogen? Dan is de opleiding MBO-life sciences een mogelijkheid voor jou! Met nu ook Watermanagement en Milieubeheer. Kijk voor meer informatie op www.mbolifesciences.nl. MBO-life sciences is een samenwerking van AOC Friesland en Friesland College.


34

Informatie & aanmelden

Je hebt deze gids doorgebladerd en een globaal beeld van de werelden van MBO GROEN. Waarschijnlijk heb je één of meer van die werelden iets beter bestudeerd, met de concrete opleidingen en beroepsmogelijkheden die erbij horen. Dan is het nu tijd voor de volgende stap!

Buitenpost

Mogelijkheden

Heerenveen

• Heb je belangstelling voor één of meer opleidingen van MBO GROEN maar kun je nog geen definitieve keuze maken? Vraag dan de folders van de opleidingen aan via www.aocfriesland.nl • Je kunt je digitaal aanmelden voor een opleiding via de website www.mbogroen-friesland.nl. Lukt dit niet, dan kun je bellen met de locatie bij jou in de buurt. • Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze studievoorlichters. Je kunt bellen met één van de vijf locaties in Buitenpost, Heerenveen, Leeuwarden of Sneek. Je kunt ook een e-mail sturen naar: info@aocfriesland.nl. Stel je vraag of maak een afspraak voor een gesprek. • In alle gevallen: Kom naar één van onze open dagen!

OpenDagen MBO GROEN 3&4/BBL Leeuwarden

• Vrijdag 27 januari 2012 van 14.00-21.00 uur

• Zaterdag 28 januari 2012 van 09.30-12.30 uur

• Dinsdag 27 maart 2012 van 18.30-21.00 uur

• Dinsdag 19 juni 2012 van 16.00-18.00 uur Sneek

OpenDagen MBO GROEN 1&2

Buitenpost, Heerenveen, Leeuwarden & Sneek

• Vrijdag 27 januari 2012 van 14.00-21.00 uur

• Zaterdag 28 januari 2012 van 09.30-12.30 uur

• Woensdag 22 februari 2012 van 18.30-21.30 uur

• Donderdag 8 maart 2012 van 16.00-21.00 uur


35 Leeuwarden Jansoniusstraat 2

Leeuwarden Jansoniusstraat 2a

Locaties & adressen MBO GROEN Buitenpost Prof. Wassenberghstraat 3 9285 PS Buitenpost Tel. 0511 - 54 15 98 Contactpersoon: Dhr. T. Jansen op de Haar E-mail: t.jansenopdehaar@aocfriesland.nl MBO GROEN Heerenveen Domela Nieuwenhuisweg 3 8448 GK Heerenveen Tel. 0513 - 62 30 34 Contactpersoon: Mw. M. Schmit E-mail: m.schmit@aocfriesland.nl MBO GROEN Leeuwarden Jansoniusstraat 2 8934 BM Leeuwarden Tel. 058 - 284 65 71 Contactpersoon: Mw. J. van Raan E-mail: j.vanraan@aocfriesland.nl MBO GROEN Sneek Harste 2 8602 JX Sneek Tel. 0515 - 41 40 95 Contactpersoon: Mw. J. Posseth E-mail: j.posseth@aocfriesland.nl MBO GROEN Leeuwarden Jansoniusstraat 2a 8934 BM Leeuwarden Tel. 058 - 284 65 00

Buitenpost

MBO GROEN 1&2

Heerenveen

MBO GROEN 1&2

Leeuwarden 2

MBO GROEN 1&2

Sneek

MBO GROEN 1&2

Leeuwarden 2a

MBO GROEN 3&4 en MBO GROEN BBL 1, 2, 3 & 4


MBO GROEN is een onderdeel van

www.mbogroen-friesland.nl

MBO GROEN Gids  

MBO GROEN gids

MBO GROEN Gids  

MBO GROEN gids

Advertisement