Page 1

Fuck Salemfonden, Stoppa nazislรถddren!


med järnrör, maskering och bra skor än att hålla fast vid en meningslös ”heder”. Som sagt, det enda som spelar roll är vem som ligger kvar när fighten är slut. Betänk dock att man inte alltid måste slåss. Genom att ni är lugna, coola och visar att ni är beredda att försvara er kommer ni troligen att slippa en del slagsmål, just för att nassarna inte vågar gå på er. Stå framför spegeln, tänk bort det dåliga självförtroendet, intala er att ni är jävligt bra, och om en nasse kommer ska han eller hon få se på fan. Mycket handlar om attityd, även hos nassarna. Glöm inte bort det. Kryp inte ihop. Sträck på er istället. Det inger respekt, oavsett hur lång man är. Ha inte händerna i fickorna eller liknande, utan se till att ha de framme men stilla. Låt ”lugn och cool” vara nyckelorden, även om det låter krystat. Försvara dej fysiskt och verbalt.

13. Solidaritet

Aktivitetsguide för antifascister, första upplagan. ”Big C’s hobbitguide” Sammanställd av AFA Linköping, december 2003 Layoutad av AFA Växjö, december 2004 Tryckt av AFA Vätterbyggd, december 2004

Efter en aktion kanske det är så att någon eller några av era kamrater inte kom med hem, utan fastnade hos farbror Blå. Då är det viktigt att ha en solidaritetstanke, både för den eller de som sitter inne och de som är kvar utanför. Den som blir intagen till förhör hos polisen gör oftast bäst i att inte försöka ljuga ihop en historia på stående fot. Det enda du är skyldig att uppge är namn och personnummer, inget mer. Generellt är det bästa att svara ”Ingen kommentar” på alla frågor, även om det kanske skulle kännas bättre med en historia. Exempel finns där människor blivit gripna på bar gärning med rejäla bevis och sedan klarat sig undan åtal genom att hålla tyst i förhören. De som är kvar utanför kan och bör stötta sin/a kamrat/er på alla tänkbara sätt, eftersom det är jobbigt att bli frihetsberövad. Bara en sådan sak som att bli mött utanför häktet är otroligt peppande, och ökar sammanhållningen i gruppen. Försök lära dej dina kompisars namn och personnummer och telefonnummer till närmaste anhöriga. Om något händer kan det vara trevligare att höra det i första hand från en kompis än från polisen eller sjukhuset. Exempel på tillfällen när det är bra att hinna före polisen är om personen som är gripen är unde 18 år, eftersom polisen då kommer ringa föräldrarna i vilket fall som helst. Att få samtal om att ens barn är inplockat kan få den mest stabila förälder att vackla. Vid större aktioner/demonstrationer kan det vara bra att ha en solidaritetsgrupp för aktionsgruppen. Solidaritetsgruppen kan bestå av en eller två personer som har koll på namn, personnummer och anhöriga. Dessa kan sedan pressa polisen på information (brottsrubricering, när man släpps osv) angående de frihetsberövade kamraterna. Förslagsvis är solidaritetsgruppen inte med där det smäller, utan sitter i säkerhet på helt annan plats. Ta hand om varandra före och efter en aktion. En grupp är inte starkare än sin svagaste länk, och alla är viktiga.

11


Något som ganska många tycks glömma bort är att det är viktigt att ha bra skor. Skor som håller, som sitter fast på fötterna och som man kan springa i. Väldigt många ha antingen basketskor eller kängor, och de fyller väl sin funktion, men sällan de tre kraven som precis nämnts. Bra gympadojjor är ett klart plus, och ett tips här är att man kollar efter skatemodeller, eftersom de är gjorda för att ta lite smällar.

12. Strid Först och främst bör understrykas att våld är en metod vi väljer att ibland använda oss av. Våldet i sig är inte målet, men vi kan använda våld för att nå våra mål, exempelvis stoppa en nazistdemonstration. Vår militans grundar sig i att vi är beredda att försvara oss själva, våra kamrater och det vi tror på. Militansen innebär också att vi för en kompromisslös kamp, där vi själva bestämmer vad som är rätt och fel. Först och främst, välj era egna strider. Låt er inte luras in i strider med polis eller nazister där de sätter villkoren, är på hemmaplan och har vapnen. Hur man bäst slåss finns det många åsikter om, men några välbeprövade grundknep kan ni ta med er: a. Det är ibland (ofta?) svårt att träffa struphuvud, knän och ögon i ett slagsmål. Satsa på att slå mot ansiktet i stort, solar plexus och, om du slåss mot en kille, kuken. Det är otrevligt att bli slagen i ansiktet. Med lite tur kan du spräcka ett ögonbryn, och då börjar det ofta blöda en hel del, så - Bär inte nycklar i kedja. Någon att personen du slår blir rädd och tappar kan tag i dem, och då har du en fattningen. Om man slår mot magen kan klar nackdel. man orsaka ganska mycket smärta med en - Ha inte häng när du ska slåss. Du ganska dålig träff, och om man träffar bra blir osmidig. får personen man slår väldigt ont. I värsta - Det är dåligt att vara en hippie fall kan man som sagt satsa på att slå mot med långt hår och axelremsväska. skrevet, men det är osäkert, och man ska Det finns även där många saker inte räkna med att träffa pungen om man att ta tag i. Detta är ett skäl till slår på en kille. att många antifascister väljer att vara kortklippta/rakade. b. Se till att ha numerär fördel, alltså vara - Håll ihop. Detta är extra viktigt fler än dem ni ska ge er på. Underläge är vid en konfrontation. Se till att ha ofta avskräckande. koll på dina gruppkompisar. c. Få ned personen ni ska slå på marken så fort som möjligt. Det är svårt att försvara sig om man ligger, och det är lätt att sparka utan att själv ta skada om man står upp. d. Fuska så mycket som möjligt. Fusk är inte dåligt om man själv gör det, då är det lysande. Strunta i macho-1on1-strider (som nassarna är väldigt förtjusta i). Det intressanta är vem som ligger kvar när fighten är över, inte vem som slogs ”ärligt”. Ni kan slåss hur ärligt ni vill, men det är bra mycket bättre att ha med sig sina tio kompisar 10

När det är dags att ge sig ut och busa kan vissa saker vara värda att tänka lite extra på, exempelvis hur ni ska åka, om ni ska äta osv. Denna text är tänkt att tjäna som en slags checklista på saker som är bra att komma ihåg och fundera på.

1. Transport Hur ska ni ta er till målet? Med tåg, bil eller annat transportmedel? Om någon i gruppen har körkort är det bra att åka bil, eftersom ni då är hyggligt oberoende av tider att passa, och ni kan (åtminstone i teorin) köra ända fram till ert mål. Bilar finns att hyra på lite olika ställen, men det allra bästa kanske är att hyra en begagnad bil utan massor av reklam på. Den sticker inte ut mer än någon annan bil och gruppen behöver inte vara hysteriskt rädd för att den ska bli repad eller liknande. Undersök om ni kan samordna er resa - Vart ska ni? med kamrater ni litar på. Detta har flera - Hur ska ni färdas? fördelar, bland annat kan ni hålla ord- Vem ordnar färdmedlet? (Förslagsning på varann och samtidigt minska vis ordnar personen med körkort reskostnaderna för varje person genom den eventuella bilen.) att dela på besin och liknande. Rent - Om ni åker bil, se till att ni har krasst är det sällan gratis att vara aktiv. nog med bensin. Det är tråkigt att Var därför beredda på att betala era safå motorstopp precis efter en aktion ker själva. för att någon glömt att tanka. Om man ska åka tåg ska man i förväg - När ska ni åka? försöka planera restider så gott man - När ska ni åka hem? kan. En genomgående regel man kan - Hur ska ni finansiera det? Troligen använda sig av är att oavsett vad som måste ni själva betala, och hur ska händer ska man sikta mot att ta sig hem ni dela upp kostnaden? på i förväg utsatt tid. Detta därför att inte ryckas med i alltför spontana och osäkra aktiviteter/aktioner som kanske resulterar i att man inte kommer hem alls. Om ni bara ska röra er lokalt (exempelvis i er egen stad) är det troligen bäst att cykla, promenera eller åka buss. Cykel och fötter har även fördelarna att de är oberoende av tidtabeller.

2. Klädsel Vad ska ni ha på er i klädväg? Den frågan är lättast att besvara när ni bestämt er för vad ni ska göra, men några generella regler borde gå att enas om. Det första och nästan viktigaste är klädvalet. Om ni har svarta baggypants med AFAmärken, svart luvtröja och så vidare kommer ni troligen att vara de som får snuthäng först av alla. Att välja så diskreta (”vanliga”) kläder som möjligt har även att göra med att ni ska kunna smälta in hyggligt bra i vilken folksamling som helst, vilket är bra när man ska försvinna efter en aktion. Ni kan ha vilka kläder ni vill på fritiden, men när det är dags att göra saker som 3


innebär risker att bli plockad av polisen vill man inte gärna bli igenkänd som ”tjejen med tusen tygmärken”. Vissa tycks anse att man ”förråder sina ideal” om man inte med sina kläder tydligt visar att man är en militant vänsteraktivist, men det enda som är intressant är att ni gör det ni ska, och sedan komma hem i säkerhet. Välj alltså kläder med omsorg. Om ni ska göra större och mer omfattande saker kanske ni måste kasta eller bränna era kläder efteråt (exempelvis om det är blod på kläderna). Välj därför inte er favorittröja till en aktion. Kom också ihåg att anpassa kläder efter väder. Om det är tio minusgrader, gå då inte ut i endast t-shirt. Detta är speciellt viktigt exempelvis vid nazimarschen i Salem, där många inte verkar inse att det faktiskt är vinter. Klä er varmt om det är kallt ute. Låter enkelt, men verkar vara svårt att göra. En del av klädseln kommer troligen utgöras av er eventuella maskering. Häng inte krampaktigt fast vid röjarluvan. Den är funktionell, men har man den på så har man, och det är svårt att snabbt få av den utan att det syns väldigt mycket. Förslag på andra typer av minst lika effektiva maskeringar är exempelvis avklippta t-shirtärmar (som bärs runt halsen och sedan dras upp över näsan när det brakar), eller kanske en kombination av solbrillor, mössa/keps och huvtröja. Lite mindre uppseendeväckande saker att bära med sej, och lätta att förklara bort vid behov.

- Vad ska ni göra? - Var kommer ni att göra det? (på stan, i skogen...) - Hur ska ni göra? - Vilka kläder är lämpliga? - Ska ni byta kläder efter aktionen? - När ni är klara, ska ni kasta kläderna ni hade på er under aktionen? - Kläder efter väder! Ni är inte till någon nytta om ni är kalla, stela och slöa. - GLÖM INTE LÅNGKALSONGERNA!

3. Sjukvård Sjukvårdsartiklar är också viktiga att ta med sig om något skulle hända. Hemma i sitt rum känner man sig ofta oövervinnlig, men när ni väl står där med djupa sår och kläderna fulla av blod kommer ni ångra er. En grundläggande sjukvårdsväska bör innehålla följande saker eller motsvarande (nästan allt kan köpas på Apoteket): - En första hjälpen-låda/väska. (Exempelvis Cederroths första hjälpen.) De innehåller vanligen tryckförband, sax, sårtvättare, plåster och en andningsmask. - Sterila kompresser. (vanliga standardmodellskompresser, inget speciellt) Bra att dämpa blodflöden med, samt att tillfälligt förbinda sår med. - Kirurgtejp. Bra att tejpa ihop kompresser med, så att de inte genast faller av. - Snabbförband. När man väl lyckats hejda blodflödet kan man sätta på ett snabbförband (som är en kompress med självhäftande väv) för att skydda såret. 4

- Avgöra när det är dags att avbryta aktionen. Ska ni slå på nassarna med baseballträn till ni blir gripna, eller ska ni spöa ned nassarna och glida obemärkt därifrån? Framförallt när det gäller att avbryta aktionen är det viktigt att ha någon vars omdöme alla litar på, någon som kan fatta smarta och riktiga beslut så att ni inte behöver hamna hos snuten.

10. Strategi Om ni har möjlighet, ta er till platsen för aktionen ungefär en vecka innan det är dags, och kolla in omgivningen. Det underlättar planeringen väldigt mycket och det ökar även chanserna att ni kommer hem säkert och utan sår. När er grupp rör sig ute, se till att ni håller koll åt olika håll. Gör upp vilka håll ni tittar åt (det brukar annars falla sig ganska naturligt), så att ni inte blir överraskade. Titta på folks halsband och tröjor i första hand, och sedan resten av kläderna. Avgör sedan om personen är nasse. (Om svaret är ja, se punkt 12.) Berätta om problem i god tid, och så att alla hör. Exempelvis: ”Det står fyra nassar femtio meter bort, på höger sida av gatan” istället för ”Det kommer fyra nassar stormande mot oss tio meter bort.” Håll koll från början, så slipper ni obehagliga överraskningar. Det viktigaste vad gäller strategi är att ni håller huvudet kallt och inte fattar förhastade beslut i stundens hetta. Om några andra gör något helt vansinnigt har ni ingen som helst skyldighet att stödja dem. Det som är mest intressant är ert mål, och att ni kommer hem helskinnade. Se även till att ALLTID ha en Plan B. Standarden för denna plan är ”Nu skiter vi i det här och åker hem”. Om den stora massan bestämmer sig för att göra något korkat har er grupp ingen skyldighet att stanna. Ta er hem, titta på nyheterna och kom fram till att ni fattade rätt beslut.

11. Skydd I vissa sammanhang kan det bli nödvändigt att klä sin kropp i skydd, för att minimera skador. Ett exempel på en situation skulle kunna vara följande: nazisterna ska ha en demonstration, och antifascister ska anfalla den. Saker som kan vara bra att ha då skulle kunna vara benskydd (fotbollsvarianten) för att skydda det känsliga smalbenet, samt att kunna sparka med skyddet. Eventuellt kan man också sätta benskydd på armarna (mellan handleden och armvecket) för att både kunna skydda sig mot slag/hugg, och för att kunna slå tillbaka. Om man vill vara extra avancerad kan man också använda någon typ av handskar, exempelvis för trädgårdsarbete. De brukar vara hyggligt slitstarka och alltså kunna stoppa för skärsår och liknande. Det viktiga här är ändå att man anpassar mängden skydd efter situationen, så att man snabbt kan göra sig av med dem om så krävs.Om man åker fast och blir visiterad (vilket man med största sannolikhet blir) ser det väldigt illa ut att ha på sig skydd av olika slag. Exempel på tillfällen när det är dumt att åka fast med en kropp full av skydd kan vi ta från Göteborg2001, där en tysk autonom åkte fast med så mycket skydd att han numera går under öknamnet Robocop. 9


- materialansvarig (Ser till att lämpliga verktyg finns med, så att man inte står med tre pinnar för lite när det verkligen gäller.) - solidaritetsansvarig/a (se vidare under punkt 13) --> någon som kan kolla efter saknade/skadade med polis och sjukhus --> någon som ringer anhöriga till den saknade/skadade - war leader/s (man kan ha flera, med olika ansvarsområden. Mer om detta längre ned.) - någon/några som håller ihop gruppen --> en eller två personer ha som specialuppgift att hålla ihop gruppen. Om någon är på väg att försvinna, få tillbaka personen. Sammanfattningsvis kan ni tänka på följande vad gäller er grupp: - Välj en war leader. Det ska vara någon alla har förtroende för, även om man inte är bästa kompisar. Det intressanta är att hon/han kan hantera situationerna ni kommer stöta på. - Vem har mandat att göra vad? - Bråka/tjafsa inte under aktionen. Ha istället en utvärdering efteråt. - Ha en eller två personer som speciellt håller ihop gruppen. - Ska någon gå iväg, se till att hela gruppen vet om detta. Ingen får försvinna utan att säga till! - Värna om och var trevlig mot dina kamrater. Det är de som ska kolla din rygg.

9. Mer om war leaders Kom i förväg överens om vilka mål gruppen har, och hur ni ska reagera i vissa situationer. Alla möjligheter är svåra att förutse, så välj en war leader som har fullt mandat att fatta snabba beslut om det behövs. Vissa tycker att detta är för hierarkiskt, men det är svårt att alltid diskutera sig fram till beslut (”Ska vi slå nassarna?”, ”Nej, jag tyck[SMACK! så har man fått stryk]...”). Poängen med war leaders är alltså ingen annan än att gruppen ska kunna fatta snabba beslut, koordinera sina handlingar och inte fastna i läget där man väntar på att någon annan ska ta första steget. Såvida inte war leadern fattar helt vansinniga beslut är det inte läge att tjafsa under själva aktionen. Ha en utvärdering efteråt och gå igenom vad som var bra och vad som var mindre bra. Om det inte fungerade, välj en annan war leader nästa gång. Uppgifter som war leaders kan ha är exempelvis: - Lägga första smällen (alltså välja när man ska slåss och inte). Om inte war leadern signalerar att det är okej att anfalla ska ni heller inte göra det. Poängen med detta är dels att ingen ska göra ogenomtänkta saker, och dels att det ger större effekt om alla anfaller samtidigt. 8

- Smärtstillande tabletter. Om någon väl får ett stort sår är det inte roligt att ha ont. Med smärtstillande blir livet lite mer uthärdligt. Tänk på att astmatiker inte tål tabletter som Ipren eller Magnecyl, välj därför för säkerhets skull tabletter med paracetamol; exempelvis Alvedon, Panodil eller Reliv. - Samarin. Inför en del aktioner kan man bli nervös och få ont i magen. För att åtminstone slippa ha ont i magen kan man hälla i sig lite Samarin. - Link. Tablett som motverkar sura uppstötningar och halsbränna, som också kan uppkomma i samband med nervositet. Smidigt och bra. - En rulle toalettpapper. Kan användas för att snyta sig i, torka bort smuts runt sår och liknande. Tar liten plats och är väldigt bra. - Pepparspraysneutraliserare. Detta är en extrapryl, men om man ska på en större demonstration kan det faktiskt vara värt att införskaffa, eftersom svensk polis numera får använda pepparspray. Fungerar även mot tårgas, även om det i skrivande stund inte används av just polisen i Sverige. Neutraliserare kan köpas från exempelvis Tyskland. Ni kan även köpa ögondusch, vilket också är effektivt. Även vanligt kranvatten fungerar, men inte lika bra, och det behövs stora mängder.

4. Utrustning

Det är bra att ha med sig de verktyg och prylar man behöver. Allt som oftast är det dock något man glömmer hemma, något man glömt köpa eller liknande. Förslagsvis utses en materialansvarig (se under 8b, ansvarsfördelning). Många människor har varit med om pinsamma situationer där Patrik skulle ta med sig klistret, men lämnade det hemma i tron att Anna skulle fixa det istället. Ta dina ansvarsuppgifter på allvar, och om du inte - Utse en materialansvarig som kan fixa det du tagit på dej ska du säga till ser till att allt finns med (Även om någon annan i god tid, så att ärendet trots hon/han inte har som uppgift att allt kan uträttas. skaffa fram allt). Om ni ska ta med tillhyggen, försök välja - Tänk noga igenom vad ni behöver så ”vanliga” saker som möjligt. och inte behöver. Det är varken Glasflaskor funkar exempelvis väldigt bra, bra med för mycket eller för lite eftersom det är något som vem som helst saker. Det är otrevligt att springa kan bära omkring på. Ett meterlångt järnmed en fullpackad ryggsäck. rör är ofta lite svårare att kamouflera. - Välj eventuella tillhyggen med Vissa tycks inte tänka på att planera sin eftertanke. transportväg till och från aktionsplatsen. - Kartor. Det är ytterst viktigt att studera kartor. 5


5. Bra att tänka på för tjejer (och delvis för killar) Vissa saker kan vara extra bra att tänka på om man är tjej. Några korta punkter att ha i åtanke är: - Om du har mens, använd inte tampong. Skulle du åka fast och inte kan ta ut tampongen löper du stor risk att få en infektion i underlivet. Använd alltså en rejäl binda. - Välj en bra BH. Blir du tvungen att springa är det bra med en funktionell BH, och rent allmänt blir tillvaron trevligare då. - Strunta i sminket. Det kan börja rinna av svett, blod eller tårgas. Kanske finns det ingen chans att tvätta bort det om du blir gripen. Låt sminket ligga kvar i badrummet. - Om du har långt hår, sätt då upp det med en bra hårsnodd. Fladdrande hår kan man få i ansiktet, någon kan ta tag i det eller så fastnar du i något annat. Se till att du har det ur vägen med exempelvis en bra knut i nacken.

6. Mat och dryck Vad gäller mat ska man se till att äta ordentligt innan man gör något. Det finns få saker som är så dumma som att stappla fram av hunger. Har man ingen energi kan man mycket sällan genomföra det man föresatt sig, utan får ofta stryk och en fängelsevistelse istället. Om man ska på demonstration eller annat större evenemang är det en mycket bra idé att ta med någon form av mat, så som mackor och frukt. Enkla saker att ta med, samt väldigt effektiva för att bekämpa hunger och för att få energi. Bra frukt är bananer, päron och äpplen. Dessa är lätta att äta. För att få snabb energi är dessutom choklad bra. Se till att alltid ha med vattenflaskor! Ni har säkert några pantflaskor med skruvkork liggandes hemma, så fyll dessa med vatten och ta med. Vätskebrist är det man först drabbas av, och eftersom förmågan att agera, planera och fungera minskar kraftigt vid vätskebrist är det en väldigt bra idé att ta med vatten. Vissa föredrar läsk, men vatten är en bättre törstsläckare och förstör inte sockerbalansen på samma sätt som läsk. - Se till att ha en eller flera matansvarig/a som ser till att ni har med er vatten och frukt/mackor. - Varje person bör ha en liten flaska vatten med sig, om inte annat för att kunna dela med sig till andra personer som finns på plats.

7. Disciplin Sov ordentligt innan en aktion, och se till att inte vara drogpåverkad. Tyvärr verkar allt fler i vänstern tycka att det är väldigt bra att droga sig på olika sätt, men det är bara väldigt dumt eftersom förmågan att tänka rationellt i de flesta situationer försämras. Kroppen är det verktyg du har för att nå dina mål. Ta hand om den. 6

Se även till att inte lalla omkring som hjärndöda får. Om någon ska gå och kissa, säg då högt och tydligt så att alla hör ”Nu ska jag gå och kissa!” Situationer där man undrar om Sara är gripen, eller som Peter har åkt hem är ytterst frustrerande. Se till att din grupp alltid vet var du håller hus! - Sov ordentligt före en aktion. Något som fungerar väldigt bra för att hålla - Ta hand om din kropp. koll på varann är man ser till att alltid kunna - Se till att din grupp alltid vet nudda varandra (fungerar ofta praktiskt bara i var du håller hus! en viss gruppstorlek). På så vis kan man också - Var säker på att hela din vara hyggligt säker på att de andra hör vad en grupp är medveten om att du person säger (se ovan), och det ger också en går iväg. Ta gärna med någon, viss trygghet att fysiskt kunna känna sina kamså du inte går ensam. raters närhet. Något som också tyvärr måste poängteras är att alla som anmäler sig till en aktivitetsresa verkligen åker med, och inte backar ur i sista sekund. Då står man ofta med en eller flera tomma platser i sin bil och har inte råd att genomföra sina planer. Ett effektivt sätt att ordna detta är att alla får betala i förskott. Då finns åtminstone pengarna.

8. Gruppen a) Gruppen som helhet Se till att hålla ihop. Om ni kommer ifrån varandra är risken större att ni får stryk eller blir gripna. Håll er till de beslut som fattas (se 6b nedan) och gör inget överilat. Ha allas bästa i åtanke. Ofta finns det informella hierarkier, och det är något som alla vet om. Istället för att tramsa, formalisera detta. Välj en ”war leader” som för befäl under aktionen. Fördelen med detta är att beslut kan fattas snabbt, det är ofta svårt att diskutera sig fram till ett beslut i en stridssituation. Den som väljs till war leader ska vara någon som alla i gruppen har förtroende för, och som kan hålla huvudet kallt även om det hettar till. Värt att understryka är att rollen som war leader gärna blir mansdominerad. Tänk alltså igenom ert val, eftersom tjejer är minst lika bra som killar på att leda en grupp, och ibland också bättre. b) Ansvarsfördelning Dela upp ansvaret. Det är inte rättvist att någon ska ha koll på allt, och det är inte heller praktiskt. Saker ni ska fundera på är: - infoansvarig - transport-/bilansvarig (Bestämmer färdmedel, avfärd osv, om inte annat sägs. Oftast samma person som kör den eventuella bilen.) - matansvarig/a - sjukvårdsansvarig/a 7

Aktivitetsguide  
Aktivitetsguide  
Advertisement