Page 1

Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties. Jaargang 2, nr. 2 • juni-augustus 2017 • P106314 • VU: Beweging vzw Antwerpen, beweging.net Antwerpen, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen. www.beweging.net/antwerpen

de vliet

Van klei tot baksteen p.2

Hoe breng jij je vakantie door?

Garageverkoop p.2

Je zal in deze editie merken dat we de activiteiten op een lager pitje draaien. Logisch natuurlijk want de zomerperiode komt er aan. Dan ligt bij de meesten het accent op de vakantie. Waar je die doorbrengt, is eigenlijk niet zo belangrijk. Wel dat je er een leuke en rustige periode van maakt. Om je eigen batterijen en die van je gezin weer even op te laden. Vrijdag 23 juni was er 'Femma en kwb trakteert'. Beide verenigingen werken een boeiend programma uit voor de komende maanden. Maar hierbij houden we rekening met de voorstellen die we op deze avond van de

deelnemers verzamelden. In een volgend krantje lichten we een eerste tipje van de sluier op.

Tai Chi p.3

Als je nog op zoek bent naar een uitstap tijdens de vakantie, kan je misschien eens gaan wandelen langs de Vliet …

Wandeling Interescaut p.3


2

de vliet | juni 2017

Voorbije activiteiten Was jij er ook bij Van klei tot baksteen zondag 23 april - daguitstap Een stralende zon, achttien koffietassen en evenveel koffiekoeken wachtten ons op in 'Het Baksteentje', de ontvangstruimte van het steenbakkerijmuseum EMABB. We hadden er geen last van dat dit lokaal vroeger een paardenstal was.

Van klei tot

baksteen

Pierre, een gepassioneerde gids toonde ons eerst een film van de geschiedenis van de steenbakkerijen. Verbazing alom toen we zagen hoe primitief er zelfs nog gewerkt werd in de jaren zestig van vorige eeuw. Het museum levert een schat aan info over alles wat met de kleiontginning en de steenproductie te maken heeft. Een kleibrood, een ekker of een tichel, het kwam allemaal aan bod. Als toemaatje mochten we even de tentoonstelling over prachtig Booms glas bezoeken. We trokken dan naar een van de gerestaureerde werkmanswoningen. Onze mond viel open als we de verhalen hoorden hoe de mensen daar toen leefden. Dan naar de ringoven. Het ingenieus proces om de kleistenen te stapelen, met de nodige luchtgaten en kolenlagen er tussen wekte ieders verbazing. Gelukkig voelden we de naderende hitte van het vuur niet en moesten we de duizenden stenen niet zelf met de blote hand plaatsen. Dat is vroeger ooit anders geweest. Een korte wandeling door de omgeving liet ons nog enkele verrassingen zien. Weet je de straat waar de bewoners moeten oversteken om in hun keuken te komen?

Weekend Montena

u

Na een rijkelijke koude schotel trokken we naar Wienerberger, de enige nog werkende steenfabriek in de Rupelstreek. Ja, ook op zondag werken die, het proces draait continu door, ook 's nachts. Amper 6 mensen zorgen er voor dat het volautomatisch proces van het vormen van de snelbouwstenen, het drogen, bakken en verpakken gesmeerd verloopt.

rkoop Garageve

Als afsluiter trokken we naar de watertoren van Rumst voor een panorama over de kleiputten in de Rupelvallei. Onze gids opende de tentoonstelling in de watertank van de toren die anders niet vrij toegankelijk is. Van klei tot steen - vroeger en nu. We hebben het allemaal intens beleefd. Deze activiteit was de eerste die we als beweging.net Schelle organiseerden. Van een geslaagde start gesproken.

Weekend Montenau weekend 5-6-7 mei

Picknickw andeling

Het gezinsweekend in Montenau is een 'traditional' van kwb*SchelleLeeft!. Naar het voormalig klooster trekken we al jaren. Het programma is eenvoudig maar daarom niet minder succesvol.

Dit jaar stond er zaterdagnamiddag een wandeling op het programma waarbij sommigen toch wel hun grenzen verlegden. Het was soms zwaar klimmen en dalen, maar wel supermooi. Diegenen die niet mee wandelden, bezochten daar vlakbij de burcht Reinhardstein. Zij kwamen terug met de nodige ridder- en jonkvrouwverhalen. En volgend jaar … is er terug een Montenau-weekend.

Garageverkoop zaterdag 13 mei in heel Schelle Bijna 200 verkoopstanden in de straten van Schelle. En traditioneel heel wat volk dat al van 's morgensvroeg die straten afschuimde op zoek naar een topkoopje. Vanaf nu kan je weeral de 'afdankertjes'' beginnen sparen voor de volgende editie van de garageverkoop. Volgend jaar gaan we voor nog groter.

Picknickwandeling zondag 21 mei Park Den Akker Hemiksem Enkele noodzakelijke ingrediënten voor deze activiteit: een stralende zon - enkele sportieve stappers - een rugzakje met wat lekker eten - een bereidwillige stoker. Alles was aanwezig. Toegegeven, aan het weer kunnen we zelf niks doen, maar het zat wel mee. Iedereen bracht een stukje vlees of vis mee. Tijdens een korte wandeling passeerden we eerst een rommelmarkt op het kerkplein van Schelle en een straatverkoop in Hemiksem. Het vroeg van sommigen wel heel veel zelfbeheersing om niet voor elk verkoopstandje te blijven staan. Al snel kwam de verbazing over het groene bos, vlakbij en toch vrij onbekend omdat het nog niet zo lang toegankelijk is. Eens aangekomen in Park Den Akker troffen we een vuurschaal met witgloeiende houtskool. Met dank aan Diether die voor ons even de pyromaan van Hemiksem wou spelen. Worstjes, hamburger, kipfilet, tournedos of zalmpapillot, … Ik denk dat iedereen wel iets verschillend bij had. Voeg daar nog een frans brood, wat sla en tomaatjes en een heerlijk fruitsapje van de Wereldwinkel of een koud glas wijn en de middag kan niet meer stuk. Bij de terugwandeling kwamen we langs de voormalige bedrijfsgebouwen die afgebroken werden tot er een kale vlakte overbleef. Als we binnen enkele jaren hier terugkomen, zal het een mooie woonomgeving zijn met veel groen en water, vlakbij de oever van de Schelde. Het terras in het park van Schelle riep zo hard, dat we toch eens moesten gaan luisteren als afsluiter.


3

de vliet | juni 2017

Agenda Er valt altijds iets te beleven in Schelle KaféWéBé en Forum Spellenclub Elke tweede vrijdag van de maand, dus op 14 juli en 8 september telkens vanaf 19 uur Opgelet, in augustus nemen wij ook even vakantie. PC De Mouterij Schelle Vanuit kwb*SchelleLeeft! ontstond een groep spelfanaten die een club oprichtten en zich aansloten bij Forum. Elke tweede vrijdag van de maand komen zij samen in PC De Mouterij, Leopoldstraat 2. Deelnemers van de spellenclub betalen een kleine bijdrage. Ook al ken je een spel nog niet, ze leggen het je graag uit. Heb je zelf een leuk spel dat je wil delen, breng het gewoon mee. Enkele leden van kwb*SchelleLeeft! staan die avond achter de toog van KaféWéBé zodat je ook terecht kan voor een gezellige babbel en een glaasje. https://www.facebook.com/ForumSchelle ACV-vergadering Elke tweede maandag van de maand (behalve juli en augustus) 19.30 – 22 uur PC De Mikman Schelle ACV-leden die zich mee willen engageren in ons bestuur zijn altijd welkom. Info: joke.selderslaghs@hotmail.com of Joke Selderslaghs 0472 770 902 Wandelen Elke maandag in juli Vertrek aan het station van Schelle 20 uur Elke maandag in augustus en september Vertrek aan het station van Hemiksem 19.30 uur Reeds enkele jaren wandelen we in de lente en zomer elke maandagavond één uurtje. De vertrekplaats verandert om de 2 maanden, zo verkennen we de hele omgeving. Iedereen is welkom op onze wandelingen. Inschrijven hoeft niet. Info: femmasppschelle.nieuwsbrief@ gmail.com of Joke Selderslaghs - 0472 770 902

Zomerwandeling Vrijdag 28 juli Onze hersenen zijn aan ’t werk om jullie een leuke wandeldag-uitstap te bezorgen. Enkele noodzakelijke ingrediënten die we zeker nodig hebben: • jullie (wandelaars!) • zonnige gezichten • openbaar vervoer • water, zand, bos, strand of bergen (?) • picknick • terrasjes • ... Hoe? Waar? Wat? Kostprijs? Volgt later in een mailtje of op een papier(tje). Inschrijven kan al tijdens onze maandagavondwandelingen.

ScheveTorenFeest Zaterdag 9 september Schelle Om al onze leden optimaal de kans te geven om deel te nemen aan de zesde editie van het ScheveTorenFeest organiseren we dit weekend geen eigen activiteiten. Tai Chi Maandagen 18 en 25 september (ook op 2, 9, 16 en 23 oktober) - 10.30 uur PC De Mouterij Schelle TAI CHI de vorm ‘Cheng. Man Ching’ de korte vorm begint in de ‘Wu chi’ houding. Rustig ontspannen staan, de hielen tegen elkaar, de tippen gespreid, de vorm begint met zinken door de benen, het gewicht brengen op de rechtervoet, linkervoet zet zich recht, stap uit, het gewicht er naartoe brengen …

et Femma Wandelen m

Kom eens af en doe mee, de kennismakingsles is gratis. Nadien betaal je 5 euro per les. Info bij Maria Reyniers of Frie Scholiers. Bierproeven en chocolade Vrijdag 22 september – 20 uur PC De Mouterij Schelle 'Sommige mensen denken dat bierdrinken een mannending is en dat vrouwen liever wijn drinken of lichte, fruitige biertjes. Het wordt tijd dat dit fabeltje de wereld uit gaat! In het oude Babylonië, dronken de priesteressen al ter ere van Ninkasi, de godin van het bier. In de middeleeuwen was het brouwen van bier een taak voor vrouwen. In België lijkt bier iets specifieks voor mannen te zijn geworden. Vlaamse vrouwen laten al onze heerlijke Belgische bieren aan zich voorbij gaan. Of toch niet?' (bron: www.visitflanders.com)

Zomerwan deling

Bij deze nodigen wij alle vrouwen uit die het tegendeel willen bewijzen. Of alle vrouwen die gewoon eens een gezellige avond willen beleven. Bij elke biertje wordt een hapje gemaakt op basis van chocolade. Info en inschrijven: femmasppschelle.nieuwsbrief@ gmail.com of Marlyne Reyniers – tel. 03 844 41 34

Tai Chi Wandeling Interescaut Zaterdag 23 september We kregen toestemming van Cardoen om een wandeling te organiseren op de bedrijfsterreinen van de voormalige Interescaut. Misschien kunnen we zelfs een blik werpen in de gebouwen waar nu alles wordt omgevormd naar Flanders Filmstudios. Meer info: www.schelleleeft.be. johan@schelleleeft.be of Johan Verlinden 0485 76 54 80

Wandelin g

Interesca ut


4

de vliet | juni 2017 Alle ideeën zijn welkom. Slechts één toetssteen voor wat verschijnt op iedereenburgemeester.be: kan het een voorstel zijn voor de toekomst van onze gemeente?

Stel dat jij in Schelle burgemeester bent, wat zou je dan beslissen? Die vraag houdt beweging.net en haar partnerorganisaties al jaren bezig. Iedereen die wil, kan op iedereenburgemeester.be zijn of haar ei kwijt over gemeentelijk beleid. Het opzet is eenvoudig: een digitaal platform voor alle Vlaamse gemeenten. Ook voor onze gemeente dus. Bezoekers kunnen hun idee posten dat slechts hoeft te bestaan uit een titel en een korte toelichting. Maar wie wil, kan ook een lokale foto toevoegen. Zo wordt een suggestie concreet en herkenbaar. Bij een idee over de winkelstraat in onze gemeente, kan de foto van de bewuste winkelstraat komen. Of bij een idee rond verkeersveiligheid, een foto van het gevaarlijke kruispunt waar het over gaat. Reageren Naast ideeën posten, kan je ook andere voorstellen beoordelen en erop reageren. En het ene idee brengt het andere mee. Doordat iedereen kan posten en mee kan discussiëren over geposte ideeën, worden zelfs de sterkste suggesties nog sterker.

Het is de bedoeling van beweging.net om dankzij Iedereen Burgemeester nieuwe frisse ideeën op te sporen, draagvlak voor voorstellen te vergroten en meer mensen en verenigingen bij het beleid in onze gemeente te betrekken.

Extra betrokkenheid Inspraak en participatie zit in de genen bij beweging.net en haar partnerorganisaties. We zijn steevast voorstander van sterk overleg en betrokkenheid. Daarom willen we zoveel mogelijk verenigingen en inwoners betrekken bij het beleid in onze gemeente, want iedereen heeft wel ideeën over de toekomst of over wat beter kan.

Jouw idee is welkom op www.schelle.iedereenburgemeester.be

De Iedereen Burgemeester-platformen zijn een uitbreiding van wat we nu doen. Vandaag organiseren we al heel wat overleg en inspraak. Die lijn trekken we nu online door in de alle Vlaamse gemeenten. Zo willen met Iedereen Burgemeester ook meer en andere mensen bereiken. Actie! Het hoeft natuurlijk niet alleen bij online voorstellen te blijven. We durven te hopen op resultaten die we nu nog niet kunnen voorspellen. We willen graag dat verenigingen, inwoners en groepen in elke gemeente met Iedereen Burgemeester aan de slag gaan. En dat kan overal anders zijn. Het zou mooi zijn als mensen elkaar vinden rond een idee, elkaar ontmoeten en concreet aan de slag gaan. Door rond een idee samen online na te denken, kunnen nieuwe partnerschappen worden gesmeed en kan een idee werkelijkheid worden.

Schone sportkleren campagne In 2017 en 2018 lanceren Wereldsolidariteit en ACV een grote publiekscampagne rond ‘schone sportkleren’. Doel is om Belgische sportmerken, die teamkledij verkopen, te overtuigen om stappen te zetten richting ‘schone kleren’. En dat is nodig.

Het minimumloon van de kledingarbeidsters in Indonesië en Cambodja bedraagt amper 125 euro per maand. De lage lonen en onmenselijk lange werkdagen zijn het gevolg van de druk die kledingbedrijven uitoefenen op hun producenten om tegen steeds lagere prijzen en aan krappe deadlines hun bestellingen af te werken. Gigantische bedragen van de 3 grote sportmerken Adidas, Nike en Puma gaan naar reclame en sponsoring van sportclubs en topsporters. Terwijl de makers van onze sportoutfit een hongerloon krijgen. Slechts 1% van de aankoopprijs van een sportshirt gaat naar hen. En hierop wordt nog steeds beknibbeld. Hoog tijd dat de arbeidsters in Cambodja en Indonesië ook kunnen scoren. Dat is de inzet van de sportklerencampagne die het startschot krijgt in 2017. Schone sport? Ook Belgische sportmerken, leveranciers van clubkledij zoals Patrick, Jartazi, Vermarc en Bioracer spreken we aan. Want sporters willen ‘schone’ sportkleren! Met een publiekscampagne gaan we hen mobiliseren.

En ze zijn met veel. In Vlaanderen heb je meer dan 23.000 sportclubs, afhankelijk van regio tot regio is 25 tot 50% van de inwoners aangesloten bij een sportclub. Ook buiten clubverband wordt er veel aan sport gedaan. Sporters en clubs die hun hand in de lucht kunnen steken ‘dat er wel degelijk een markt is voor ethisch geproduceerde sportkledij’. In 2014 zette de Schone Kleren Campagne Belgische modebedrijven succesvol onder druk om stappen te zetten naar Schone Kleren. JBC en Bel&Bo zijn nu lid van de Fair Wear Foundation. Zij krijgen onafhankelijke controle op de arbeidsomstandigheden in de fabrieken in Azië waar ze hun kleding inkopen. Bedoeling is om deze stunt over te doen en sportkleding ‘clean’ te krijgen met de nieuwe campagne voor Schone Sportkleren van ACV, ACV Sporta, ACV-CSC METEA, ACV Openbare Diensten, ACV Voeding en Diensten, LBC-NVK, kwb, OKRA SPORT+ en de Schone Kleren Campagne. Powered by Wereldsolidariteit.

Wat kan je zelf doen? Doe mee en teken de petitie op www.cleanekleren.be. Wat kan je nog meer doen? 1. Stel vragen aan je favoriete sportmerk of sportwinkel: • In welke landen laten jullie produceren? • Zijn er garanties over goede arbeidsomstandigheden en krijgen de arbeidsters een leefbaar loon? • Overwegen jullie om lid te worden van de Fair Wear Foundation? 2. Ga eens na wie de kledingsponsor van je club is en stel hen dezelfde vragen. Als supporter, als club, als vereniging, … als consument heb je macht. Gebruik ze! 3. Wil je schone kleren aankopen? Neem een kijkje op www.fairwear.org.

Colofon beweging.net Schelle ACV Joke Selderslaghs - Ceulemansstraat 53 - 2627 Schelle joke.selderslaghs@hotmail.com - 0472 770 902 Femma Sint-Petrus en Paulus Liesbeth De Keyser - Kapelstraat 74 - 2627 Schelle keyser.liesbeth@gmail.com – 0474 380 094 Marlyne Reyniers - Irisstraat 6 - 2845 Niel marlynereyniers@gmail.com - 0486 291 620 kwb*SchelleLeeft! Johan Verlinden - Ceulemansstraat 65 - 2627 Schelle johan@schelleleeft.be - 0485 76 54 80

De Vliet (juni 2017)  

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Schelle

Advertisement