Page 1

Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties. Jaargang 2, nr. 1 • maart-mei 2017 • P106314 • VU: Beweging vzw Antwerpen, beweging.net Antwerpen, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen. www.beweging.net/antwerpen

de vliet

Was jij er ook bij? p.2

De tijd vliet (?!) snel

Ontmoetingsfeest p.3

Geloven jullie dit nu zelf? Half maart is ondertussen achter de rug. Wat 'vliet' de tijd toch snel. De titel van dit krantje is op mijn netvlies gebrand, dus jullie vergeven me die kanjer van een spelfout wel even hé. Net omdat het zo snel gaat, moet je zorgen voor 'kwalitijd'. Oei, weer verkeerd geschreven. Maar je begrijpt wat ik bedoel. Wanneer we niet voor onze baas onze nikkel afdraaien of thuis de was en de plas doen, proberen we te zorgen dat er leuke activiteiten op de agenda staan. Het is daar net (haha, beweging.net) dat plaatselijke verenigingen een meerwaarde kunnen bieden. Als die er dan samen hun schouders onder zetten, toveren zij gegarandeerd een aantrekkelijk programma uit hun hoed.

de MASkes p.4

Niet alleen de activiteit zelf maar vooral het contact met de andere deelnemers is een surplus. Netwerking wordt dat met een mooi modern woord genoemd. Alleen dat woordje 'werk' vind ik er persoonlijk wat te veel aan. Proberen we misschien eens een nieuw werkwoord in de Van Dale te krijgen? Vanaf nu spreken we gewoon van 'netten'. Of vind je dat ik een beetje te veel vang? Hoe dan ook, kijk even in onze rijke vijver van activiteiten en vis er uit wat je leuk vindt. Het zou me verbazen als er niks naar je goesting tussen zit.

Daguitstap p.4


2

de vliet | maart 2017

Was jij er ook bij? Gelaatsverzorging en lichte maquillage Woensdag 14 december 2016 - 19.30 uur PC De Mouterij Schelle Met een tiental dames leerden we deze avond veel bij. Eerst werd met een gouden en zilveren doek ons huidtype bepaald. Zo kom je te weten of je een warm of koud type bent. Afhankelijk van het type moet je de juiste 'fond de teint' kiezen'. Nadien gaf de lesgeefster heel veel tips om oogschaduw, eye-liner, blush en lippenstift aan te brengen. Een geslaagde avond!

Reanimeren en defibrilleren Donderdag 16 februari - van 19.30 tot 22.30 uur PC De Mouterij Schelle Full house, anders kan je deze activiteit niet noemen. Meer zelfs, een aantal kandidaten moesten we noodgedwongen doorsluizen naar een volgende datum. De deelnemers leerden alle kneepjes van het vak: de benadering van een noodsituatie, de zorg voor de veiligheid, het beoordelen van de toestand van het slachtoffer, het alarmeren van de hulpdiensten. Het grootste deel werd natuurlijk besteed aan de juiste techniek van borstcompressies, mond-op-mondbeademing en het gebruik van de AED (defibrillator). Vorig jaar werden er in Schelle 5 AED's geplaatst en hiermee bekwam de gemeente het label 'Hartveilige gemeente'. Door deze opleiding krijgt kwb*SchelleLeeft! als allereerste het label 'hartveilige organisatie'. Laat ons hopen dat we die kennis nooit nodig hebben.

Avondwandeling 'over twater' Zaterdag 18 februari - vanaf 17 uur CC Ter Schelde Linkeroever Acht groepen met in totaal 53 deelnemers trokken een warme jas en muts aan. Ze begonnen met teksten in morse of geschreven met Griekse lettertekens te ontcijferen. Dan trokken ze, gewapend met een zaklamp, de duisternis van Linkeroever in voor een tocht van 7 of 12 km. Aanvankelijk slingerden ze tussen de hoogbouw om het juiste pad te vinden. Maar tot hun verbazing kwamen ze ook door een behoorlijk donker stuk bos, langs een grote zandvlakte, een vervaarlijk diepe gracht.


3

de vliet | maart 2017

Agenda Er valt altijds iets te beleven in Schelle KaféWéBé en Forum Spellenclub Elke tweede vrijdag van de maand 14 april, 12 mei en 9 juni telkens vanaf 19 uur PC De Mouterij Schelle Vanuit kwb*SchelleLeeft! ontstond een groep spelfanaten die een club oprichtten en zich aansloten bij Forum. Elke tweede vrijdag van de maand komen zij samen in PC De Mouterij, Leopoldstraat 2. Deelnemers van de spellenclub betalen een kleine bijdrage. Ook al ken je een spel nog niet, ze leggen het je graag uit. Heb je zelf een leuk spel dat je wil delen, breng het gewoon mee. Enkele leden van kwb*SchelleLeeft! staan die avond achter de toog van KaféWéBé zodat je ook terecht kan voor een gezellige babbel en een glaasje. https://www.facebook.com/ForumSchelle ACV-vergadering Elke tweede maandag van de maand (behalve juli en augustus) 19.30 - 22.00 uur PC De Mikman Schelle ACV-leden die zich mee willen engageren in ons bestuur zijn altijd welkom. Info: joke.selderslaghs@hotmail.com of 0472 770 902 Wandelen Elke maandag in april en mei 19.30- 20.30 uur Vertrek aan het station in Niel Reeds enkele jaren wandelen we in de lente en zomer elke maandagavond één uurtje. De vertrekplaats verandert om de twee maanden, zo verkennen we de hele omgeving. Iedereen is welkom op onze wandelingen. Inschrijven hoeft niet. Info: femmasppschelle.nieuwsbrief@ gmail.com of Joke Selderslaghs – 0472 770 902 Bloemschikken Woensdag 29 maart - 20 uur PC De Mouterij Schelle Deze avond maken we onder leiding van onze lesgeefster Marina een bloemstuk voor Pasen. Doe je graag mee? Neem dan zeker contact op met Marlyne voor de benodigdheden. Info en inschrijven: femmasppschelle.nieuwsbrief@gmail.com of Marlyne Reyniers - 03 844 41 34

Ontmoetingsfeest Vrijdag 31 maart - deuren 18.45 uur - start 19.15 uur PC De Mouterij Schelle Een ontspannende avond met een heerlijk driegangenmenu. Wat wil je nog meer? Schrijf je snel in bij Chris of je kernlid. Info en inschrijven: femmasppschelle.nieuwsbrief@gmail.com of Chris Van Dyck – 0488 95 72 13 Inschrijfavond garageverkoop Vrijdag 14 april vanaf 19.30 uur PC De Mouterij Schelle Zie verder bij 'garageverkoop' op zaterdag 13 mei.

Wandelen

Montenau Vrijdag 5 mei tot zondag 7 mei Bildungsstätte St. Raphael in Montenau Reeds vele jaren bezet kwb*SchelleLeeft! begin mei het ontmoetingscentrum in dit klooster met een bewogen geschiedenis en gelegen in een top-omgeving. Voor deze editie ben je spijtig genoeg reeds te laat. Garageverkoop Zaterdag 13 mei van 8 tot 17 uur Iedereen heeft wel een hoop dingen in huis die je zelf niet meer gebruikt. Toch zoeken mensen soms dingen waarvan je denkt dat je ze nooit kunt kwijtraken. Dan is de garageverkoop een ideaal moment. Je schrijft je in en ontvangt een raamaffiche en kleurrijke ballonnen die je de dag zelf moet ophangen. De dag zelf stal je een tafeltje uit voor je deur, zet een partytentje in je voortuin of je richt je garage in. Het maakt niet uit hoe je dit organiseert, de kopers komen van heinde en ver naar Schelle afgezakt. Op www.schelleleeft.be zie je de kaart met deelnemers.

Bloemsc hikken

Info en inschrijven: www.schelleleeft.be of garageverkoop@ schelleleeft.be of kwb-foon 0468 40 53 82 Je kan ook inschrijven op vrijdag 14 april vanaf 19.30 uur in PC De Mouterij. Je ontvangt dan onmiddellijk de raamaffiche en de ballonnen. Die avond is er in de zaal ook een bijeenkomst van Forum, de spellenclub en KaféWéBé, een gezellig praatcafé. Een goeie reden om dan eens langs te komen. Iedereen welkom.

eest etingsf Ontmo


4

de vliet | maart 2017

Agenda

Er valt altijds iets te beleven in Schelle Picknickwandeling Zondag 21 mei - 11 uur parking Delhaize Schelle Vlak bij huis maar misschien nog nooit geweest. We wandelen naar Park Den Akker een nieuw kleinschalig natuurproject in onze buurgemeente. Het is een natuurlijk park met speelse elementen, gelegen tussen het centrum en de Schelde. Tijdens onze wandeling komen we een barbecue tegen. Daarom steek je zelf in je rugzak een stukje vlees, vis of veggie. We zorgen voor wat sla, tomaatjes, stokbrood en een sapje. Info en inschrijven: www.schelleleeft.be of Johan Verlinden 0485 76 54 80

de MASkes

Fietsbarbecue Pinkstermaandag 5 juni Fietsen vanaf 12 uur - barbecue vanaf 17 uur Een heerlijk recept. Het voorgerecht bestaat uit een verkwikkend fietstochtje in onze buurt. De hoofdschotel is een overheerlijke barbecue. Dit jaar krijgen we wellicht geen filmploeg met Danira op bezoek, maar het eten is traditioneel een topper. Als nagerecht kan je gezellig blijven keuvelen. Info en inschrijven: www.schelleleeft.be of Johan Verlinden 0485 76 54 80. de MASkes Vrijdag 16 juni deuren 19.30 uur - optreden 20 uur PC De Mikman

Gravenkast eel, Lippelo

De MASkes zijn niet het zoveelste covergroepje maar een groep zelfbewuste vrouwen die enkel eigen teksten op muziek zetten. Het Antwerps accent waarmee dit alles gebracht wordt, geeft een heel eigen sound.

In 2015 zaten ze in Belgium's Got Talent, vanavond bij ons op het podium. Je herkent zeker iemand van Schelle. Trefwoorden voor deze avond: gedurfd - grappig - kritisch - af en toe stevig - maar ook teder Info en inschrijven: via www.schelleleeft.be femmasppschelle.nieuwsbrief@gmail.com of Marlyne Reyniers - 03 844 41 34 johan@schelleleeft.be of Johan Verlinden 0485 76 54 80 joke.selderslaghs@hotmail.com of Joke Selderslaghs - 0472 770 902 Gravenkasteelwandeling Zondag 18 juni - 14 uur Lippelo Maar 16 km van Schelle en in vogelvlucht nog wat kilometers minder. Maar goed, we kunnen niet vliegen ... We wandelen via de wandelknooppunten langs rustige wegen rond het voormalige Gravenkasteel, nu een woonzorgcentrum. Het is een eenvoudige, vlakke en niet al te lange wandeling (7.2 km) waarbij iedereen dus mee kan. Ideaal voor een zondagnamiddag. Info en inschrijven: www.schelleleeft.be of Johan Verlinden 0485 76 54 80 Zomerbar Vrijdag 23 juni - 20 uur PC De Mouterij Schelle Bijna vakantie! Wij starten de zomervakantie met een zomerbar. Lekkere drankjes en hapjes, een streepje muziek, ... . Benieuwd? Schrijf je dan zeker in voor deze zomerse activiteit. Info en inschrijven: femmasppschelle.nieuwsbrief@gmail.com of Marlyne Reyniers 03 844 41 34

Daguitstap Van klei tot baksteen - vroeger en nu Zondag 23 april van 9 tot 17 uur Samenkomst aan Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen (Emabb), Noeveren 67, Boom. Dit is de allereerste gemeenschappelijke activiteit van beweging.net Schelle. En ze mag gezien worden! Onze gids ontvangt ons met koffie, thee en koek in het Steenbakkerijmuseum. Na een inleidende film bezoeken we een van de typische arbeidershuisjes. Je maakt via een korte wandeling kennis met het dorpsgezicht Noeveren. Het bezoek aan een droogloods, de statige ringoven en een ingezette klampoven zal zeker een indruk nalaten. Vooral omdat onze gids ook de sociale context op een bevlogen manier aan bod laat komen. 's Middags genieten we van een koude schotel in 't Baksteentje, een voormalige paardenstal, maar nu een charmante onthaalruimte. Daarna trekken we naar de watertoren in Rumst. Dit is hét toeristisch uitkijkpunt op de Rupelstreek met niet alleen een prachtig uitzicht op de streek maar ook op het kleiontginningsgebied van Wienerberger.

In de tentoonstellingsruimte binnenin de watertoren, die normaal niet vrij toegankelijk is, zet onze gids het streekverhaal in de kijker zet. Dan is het tijd om een moderne steenbakkerij te bezoeken. De vroegere steenbakkerij Swenden werd enkele jaren geleden overgenomen door de internationale groep Wienerberger. Vandaag krijg je de kans om het moderne, geautomatiseerde baksteenproces van dichtbij mee te maken. Het bezoek omvat een rondleiding in de werkende fabriek maar ook in het achtergelegen actieve klei-ontginningsgebied. De klok zal al rond 17 uur staan als we deze leerrijke dag in eigen streek kunnen afsluiten. We kunnen je deze dag aanbieden voor slechts 20 euro per persoon (alle bezoeken en middagmaal). Tijdig inschrijven is wel noodzakelijk. Laat het ons weten wanneer je graag met iemand meerijdt of wanneer je vrije plaatsen in je wagen hebt.

Info en inschrijven - www.schelleleeft.be - of via één van onderstaande contactpersonen (zie colofon)

Colofon beweging.net Schelle ACV Joke Selderslaghs - Ceulemansstraat 53 - 2627 Schelle joke.selderslaghs@hotmail.com -0472 770 902 Femma Sint-Petrus en Paulus Liesbeth De Keyser - Kapelstraat 74 - 2627 Schelle keyser.liesbeth@gmail.com – 0474 380 094 Marlyne Reyniers - Irisstraat 6 - 2845 Niel marlynereyniers@gmail.com - 0486 291 620 kwb*SchelleLeeft! Johan Verlinden - Ceulemansstraat 65 - 2627 Schelle johan@schelleleeft.be - 0485 76 54 80

De Vliet (maart 2017)  

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Schelle

Advertisement