Page 1

Nummer 40 · 19. årgang · Marts 2013

Videobutikken - flytter hjem til dig

Har traditionel tv en fremtid?

SENIORER & NY TEKNIK

Tv er ikke længere bare fjernsyn

Vi skal vælge nyt repræsentantskab

Ta’ med på

kanalrundfart


// VÆRD AT VIDE

Videobutikken Nu er der ikke længere grund til at traske ned til videobutikken en mørk og regnvåd aften. I dag skal film lejes på fjernsynet, og der er endda flere muligheder, når du har en SmartTvboks. I Stofas filmshop kan du leje op til 5.000 film. Her finder du både premierefilm, børnefilm og klassikere. Med TV2 Film (i pakke 2) og en SmartTv-boks kan du hente film fra

- er flyttet hjem til dig

kanalen uden beregning. Der er adgang til cirka 400 film. Med abonnement på ViaSat Film og C-More Film kan du med en SmartTvboks hente kanalernes over 1.000 film uden beregning. Med SmartTv-boksen er der også mulighed for at hente programmer fra DRs arkiv, og med et abonnement på TV2 OD kan du hente egenproducerede udsendelser fra TV2s kanaler.

Det bedste ved at leje film hjemme i stuen er, at de ikke skal afleveres næste dag.

Kanalomlægning For at udnytte pladsen optimalt er det fra tid til anden nødvendigt at omlægge kanalerne i AN-TVs antenneanlæg. Pludselig ligger DR1 ikke, hvor den plejer. Kanalerne har flyttet sig, og det kan give anledning til undren og irritation. Men kanalomlægningerne giver god mening. De finder sted for at skabe den nødvendige plads i systemet til det forbrug, som AN-TVs medlemmer har, og som er under konstant forandring. Side 2

For eksempel bliver tjenesten StartForfra i stigende grad anvendt og især på DR1 og TV2. Det kræver plads i systemet og kan nødvendiggøre en kanalomlægning. Der er gennemført en omlægning i år, og det kan ikke udelukkes, at der kommer flere. Men det tilstræbes, at de holdes på et absolut minimum.

I disse år bliver der færre analoge og flere digitale kanaler i AN-TVs anlæg, og det er en medvirkende årsag til, at kanalerne må lægges om.

Efter en kanalomlægning kan de manglende eller flyttede kanaler genfindes ved at foretage en automatisk kanalsøgning på fjernsynet.


Stofas medarbejdere er klar til at svare på spørgsmål og give gode råd.

AN-TV NYT Nummer 40 / 19. årgang Marts 2013 Udgiver: A  N-TV Postboks 335 9100 Aalborg Ansvarshavende: Per Neumann E-mail: bestyrelsen@an-tv.dk Hjemmeside: www.an-tv.dk Produktion: Clienti A/S Tryk: Stibo A/S Oplag: 60.000 AN-TV tager forbehold for trykfejl og anden force majeure.

Åbent hus I samarbejde med AN-TV afholder Stofa i løbet af foråret en række åbent hus-arrangementer for antenneforeningens medlemmer. De første arrangementer har allerede været afholdt. Både i AN-TV Huset på Boulevarden og i antenneforeningens øvrige nærområder – og hver gang med et stort fremmøde. Ved åbent hus-arrangementerne er der mulighed for at blive introduceret til nye tjenester, afprøve nye produkter, stille spørgsmål til Stofas medarbejdere og få vejledning og information. Samtidig er der lidt godt at spise. Der har allerede været afholdt tre arrangementer i AN-TV Huset på Boulevarden.

Service & support AN-TV Huset Boulevarden 18 9000 Aalborg Mandag til fredag: Klokken 10.00 – 17.30 Lørdag: Klokken 10.00 – 13.00 Kundeservice Telefon: 88 30 30 30 Træffes alle hverdage: Klokken 8.00 – 19.00 Teknisk support Telefon: 88 30 30 20 Træffes alle dage (inklusiv helligdage): Klokken 8.00 – 22.00 Udenfor disse tidsrum henviser nummeret til en vagttelefon vedrørende fejl med data og tv-modtagelse.

I de kommende måneder vil Stofa fortsætte med at invitere AN-TVs medlemmer til åbent hus. Arrangementerne bliver ikke annonceret. Til gengæld vil medlemmerne modtage en personlig invitation med posten.

Side 3


// BAGGRUND

Plads

Jeg oplever, at de IT-forskrækkede seniorer kan have svært ved at følge med, og det skal vi være opmærksomme på. Leif Fuglsang Side 4


Af Thomas Møller · Foto Mick Anderson

til alle

- I AN-TV er der også plads til de IT-forskrækkede seniorer. Med etableringen af AN-TV Huset kan vi tilbyde dem kompetent rådgivning og vejledning, siger Leif Fuglsang. Han er medlem af AN-TVs repræsentantskab og frivillig IT-kontaktperson hos Ældre Sagen i Aalborg. Tv er ikke, hvad det har været. For ikke så lang tid siden handlede et medlemsskab af AN-TV om at trække nogle fjernsynskanaler ud af stikket i væggen. Så enkelt er det ikke længere. I dag omfatter AN-TVs menu blandt andet SmartTv, digitale tv-pakker, kanaler i HD-kvalitet og WebTv To Go til smartphones og tablets. For en generation, der har haft et helt liv på arbejdsmarkedet uden at komme i nærheden af IT, kan alene udtrykkene være det rene volapyk. At modtage tv er ligesom så meget andet i samfundet blevet en digital udfordring – og det gælder især for den ældre generation.

IT-forskrækkede En af dem, der har taget udfordringen op, er Leif Fuglsang, 78 år, pensioneret flyveleder og medlem af AN-TVs repræsentantskab. Han kom aldrig i

Et godt tip Leif Fuglsang har et godt tip til alle, der løber ind i tekniske problemer og ikke ved, hvad de skal stille op. - Jeg anbefaler, at man slukker på kontakten på væggen, tæller til syv og prøver at tænde igen. Det afhjælper tit fejlen. Både på fjernsynet og på computeren. Men vær tålmodig og giv apparatet god tid til at finde sig selv.

nærheden af en PC som erhvervsaktiv, men er i dag frivillig IT-kontaktperson hos Ældre Sagen i Aalborg, hvor han leder og koordinerer alle aktiviteter på området. - Jeg startede for mange år siden som aktiv i Vestbjerg Antenneforening, der siden blev sammenlagt med AN-TV, og det er rigtigt, at der i de forløbne år er sket en utrolig teknisk udvikling på området. Jeg oplever, at de IT-forskrækkede seniorer kan have svært ved at følge med, og det skal vi være opmærksomme på, siger Leif Fuglsang. Han peger på, at AN-TV er en forbrugerorganisation, der skal tage udgangspunkt i medlemmernes ønsker og behov. Det handler om at finde de rigtige løsninger til de enkelte medlemmer. - Derfor er jeg glad for, at vi i samarbejde med Stofa har fået AN-TV Huset på Boulevarden i Aalborg. Her kan de medlemmer, der er usikre på de nye digitale løsninger, komme ind fra gaden og få en kompetent og personlig vejledning. Det er virkelig et godt initiativ, som foreningen her har taget.

finde en så enkel løsning som muligt. På den måde er tv blevet et personligt anliggende. Det handler om at afklare sine egne forudsætninger og behov. Nogle har brug for en SmartTv-boks, mens andre kan nøjes med et kort i fjernsynet, siger Leif Fuglsang. Han understreger, at de mange nye digitale tjenester er et tilbud til medlemmerne og aldrig må blive mere end et tilbud. - Vi må ikke trække den ny teknologi ned over hovedet på seniorerne. Det kommer der intet godt ud af. De skal tværtimod sikres flere valgmuligheder, og her synes jeg, at AN-TV gør et flot arbejde. Hos os kan man stadig se de vigtigste tv-kanaler på et gammeldags analog fjernsyn. Det er den slags hensyn, som en forbrugerorganisation skal tage, siger Leif Fuglsang.

Ikke andre muligheder Omvendt er han ikke i tvivl om, at den ny teknologi er kommet for at blive. AN-TV skal følge med udviklingen, og det bliver de IT-svage medlemmer også nødt til i det lange løb.

Leif Fuglsangs udgangspunkt er, at man ikke skal sælge indviklede løsninger til medlemmer, der ikke kan magte dem.

- Jeg ser ikke andre muligheder. Samfundet ønsker, at borgerne bliver digitale og bruger NemID. Og udviklingen på fjernsynsområdet er parallel med alt andet i samfundet. Kan man ikke følge med AN-TV, kan man heller ikke følge med NemID.

- Hvis man ikke er digital stærk og ikke ønsker at blive det, så skal man i samarbejde med rådgiverne i AN-TV Huset

Leif Fuglsang mener til gengæld, at AN-TV har en informationspligt i forhold til sine IT-svage medlemmer,

Kun et tilbud

Side 5


// BAGGRUND At lære seniorer IT handler ifølge Leif Fuglsang først og fremmest om motivation. Her er han i gang med at vejlede et hold hos Ældre Sagen i Aalborg.

Hjælp! Tv-kanalerne er ikke, hvor de plejer at være. Af tekniske grunde kan det flere gange om året være nødvendigt at gennemføre en kanalomlægning i AN-TVs antenneanlæg. Det betyder, at tv-kanalerne nu ligger et andet sted, end de plejer, på tv-modtagerne. - Her er mit forslag, at man lader fjernsynet gøre arbejdet, siger Leif Fuglsang.

Hjælp til seniorer Leif Fuglsang har været med til at starte Ældre Sagens Senior PCsupport. Her kan seniorer få gratis vejledning på hotline 70 10 10 06 alle hverdage mellem 10 og 15.

Vi må ikke trække den ny teknologi ned over hovedet på seniorerne. Det kommer der intet godt ud af. Leif Fuglsang

Side 6

og at den informationspligt bliver varetaget flot gennem samarbejdet med Stofa. - Jeg er sikker på, at vi i de kommende år vil se, at seniorerne i stigende grad kommer til at bruge de digitale tjenester. De skal blot motiveres og gøres nysgerrige, siger Leif Fuglsang.

Helt fortrolig I dag føler han sig selv helt fortrolig med mulighederne i den ny teknologi. Han ser mindre fjernsyn, end han gjorde tidligere, til gengæld er det ofte med computeren på skødet. Som gammel flyveleder har han ikke glemt at multitaske.

- Sæt det til at lave en automatisk kanalsøgning, så alle tv-kanalerne igen kommer frem. Men lad være med at give dem bestemte placeringer som for eksempel DR1 på kanal 1. Lad fjernsynet bestemme placeringen og skriv det nye kanalnummer ned på de tv-stationer, som man normalt ser. Så kan det godt være, at DR1 ligger på kanal 14, men man lærer hurtigt de nye numre at kende, siger Leif Fuglsang.

- Jeg bruger også WebTv To Go på min iPad, og jeg elsker det. Uanset hvor jeg befinder mig, kan jeg være på i løbet af få øjeblikke. Jeg har ikke simkort i min iPad, så jeg kører på de forhåndenværende netværk, og det fungerer glimrende. Leif Fuglsang er ikke i tvivl om, at når man først har lært de nye muligheder at kende, så glider de helt naturligt ind i hverdagslivet. - Jeg kan bare se på mit eget hjem. Her er SmartTv-boksen blevet en selvfølgelighed. Vi optager, sætter på pause, starter forfra og henter tvudsendelser fra arkivet. Det kan vi slet ikke undvære, siger Leif Fuglsang.


NY KANAL OM HAVE, HUS & HOBBY

GOD GEDIGEN UNDERHOLDNING

5. maj kan du møde Danmarks første fritids- og friluftskanal, TV 2 FRI. En ny kanal om natur, mad, have, gør-det-selv og friluftsliv, som tager danskerne med på opdagelse i vort eget land og som går helt tæt på det som virkelig betyder noget i fritiden.

FORDI VI ELSKER COMEDY

FØRST. 24 TIMER I DØGNET


OVERSIGT //

Nye tv-kanaler dukker op, og velkendte kanaler skifter navn og indhold. Vi giver et overblik.

DR2

Kanalrundfart

Side 8

DR2 er flere gange kåret til Danmarks stærkeste mediebrand, men nu er det slut. Kanalen skifter identitet og bliver til en 24-timers nyheds- og samfundskanal. Her vil seerne få løbende nyhedsopdateringer og en helt ny morgen- og eftermiddagsflade. Værterne er også nye og tæller blandt andre Niels KrauseKjær, Martin Krasnik, Steffen Gram og Thor Möger.

DR3

DR Ramasjang

DR Ultra

DR3 er målrettet de 15 til 39 årige. Kanalen er allerede i luften, men sendes kun digitalt. Den ligger, hvor DR HD tidligere lå. DR HD lukkede den 28. januar.

Kanalen vil fremover være for børn i alderen tre til seks år.

DR Ultra bliver for børn i alderen syv til 12 år. Kanalen får plads, hvor DR Update ligger. DR Update lukker ved samme lejlighed.

TV2 Fri

7’eren

TV3 Sport 1

Til maj lancerer TV2 en ny kanal, der får navnet TV2 Fri. Kanalen bliver Danmarks første fritids- og friluftskanal med fokus på have, hobby, mad, bolig, vejr og gør-det-selv. TV2 siger i en pressemeddelelse, at programmerne vil have en høj nytteværdi.

7’eren er en ny ungdomskanal, der har erstattet Voice TV. Kanalen kører 24 timer i døgnet og lover, at den vil være både underholdende og ligefrem. Programfladen vil rumme egenproduktioner, musik og serier.

Efter salget af TV2 Sport er kanalen blevet relanceret under navnet TV3 Sport 1. Den nye tvkanal gik i luften den 7. januar og fortæller, at den årligt vil sende mere end 8.000 timers livesport.


2013 er valgår AN-TV skal vælge nyt repræsentantskab Til december skal AN-TVs medlemmer vælge et nyt repræsentantskab for perioden 1. januar 2014 til 31. december 2018. Repræsentantskabet er AN-TVs øverste myndighed. Et brugervalgt forum, der varetager ledelsen af AN-TV i valgperioden. Repræsentantskabet vælges med hele AN-TVs forsyningsområde som valgområde, og de 65 medlemmer vælges for en 4-årig periode.

I det daglige bliver AN-TV ledet af en bestyrelse på otte medlemmer. To bestyrelsesmedlemmer er udpeget af Aalborg Byråd. Resten er valgt blandt medlemmerne af repræsentantskabet. Både repræsentantskab og bestyrelse arbejder for at levere det bedste

produkt til den billigste pris til AN-TVs medlemmer. Valget til repræsentantskabet finder sted den 11. december 2013 i Aalborg Kongres & Kultur Center. Følg med i de kommende numre af AN-TV Nyt, hvor vi fortæller om opstilling af kandidater og varmer op til valget.

I år skal AN-TV vælge nyt repræsentantskab. Bemærk valgdatoen: 11-12-13 – altså 11. december 2013.


// DEBAT

GAMMELDAGS - lever og har det godt

Det er blevet spået, at nye on demand-tjenester som Netflix, HBO og YouBio vil true traditionel fjernsyns fremtid, men det afviser medieprofessor Frands Mortensen. Med de nye streaming-tjenesters indtog har mange afsagt en dødsdom over traditionel fjernsyn. Det er blandt andet sket med henvisning til de erfaringer, som man har gjort i USA. Men for medieforsker og professor ved Aarhus Universitet, Frands Mortensen, giver den argumentation ingen mening. - Man kan slet ikke overføre erfaringerne fra USA til Danmark. USA har jo ikke noget, der svarer til DR og TV2. De har slet ikke den type stærke, nationalt orienterede public servicestationer, som vi har i Danmark. Hos os har det tværtimod vist sig, at traditionel fjernsyn er fantastisk stærk, siger Frands Mortensen. Men det betyder ikke, at de nye on demand-tjenester ikke vil kunne mærkes. Det vil de i høj grad. De vil ifølge medieprofessoren have en effekt på hele tv-markedet. Programfladen på de store broadcast-stationer vil tilpasse sig, nogle af de små sidekanaler må lade livet, og på sigt får vi mindre tv-pakker. - De nye tjenester bliver en udfordring for de tv-kanaler, hvis væsentligste styrke er, at de har rådighed over et stort bibliotek af gennemgående amerikanske film og serier. Det er typisk sidekanaler som for eksempel TV2

Side 10

Film, men også kanaltyper som 6’eren og TV3. De har haft en vis succes i Danmark, men jeg forudser, at de får det betydeligt vanskeligere. Man vil simpelthen kunne få det materiale, som de leverer, billigere ved at abonnere på de nye tjenester, siger Frands Mortensen.

Mindre tv-pakker På den måde er han ret sikker på, at en del af tv-forbruget går on demand. - På sigt vil det ændre udbuddet i kabelpakkerne. Salg af meget store tv-pakker, som rummer et hav af de mindre attraktive kanaler, vil blive stadig vanskeligere. Den type tv-kanaler vil simpelthen ryge ud af pakkerne, der så vil blive mindre. Udviklingen er allerede i gang, og den vil fortsætte, siger Frands Mortensen. Han illustrerer det med et eksempel fra sin egen familie. - Min ældste datter har tidligere haft den helt store tv-pakke, hvor hun kunne hente de mange film og serier, som hun er interesseret i. Men da hun opdagede de nye tjenester, ændrede hun sit forbrug. I dag abonnerer hun kun på basiskanalerne som for eksempel DR og TV2, og resten køber hun on demand. På den måde er hun

typisk for unge mennesker i 20-30-års alderen. Til gengæld tror jeg, at folk over 50 vil holde fast i de traditionelle tv-pakker.

Færre film Frands Mortensen afviser, at den unge generation, der er vokset op med at kunne vælge og vrage på internettet, helt vil droppe traditionel fjernsyn. - Nej, slet ikke. Vi må huske på, at de yngre generationer også er interesseret i de direkte programmer. De ser nyheder, sport og transmissioner af forskellig art, men også egenproducerede udsendelser som for eksempel DRs store fiktionsserier. Den type programmer kan kun leveres gennem de store broadcast-stationer, og det betyder ifølge medieprofessoren, at der vil blive satset yderligere på de programtyper i fremtiden. - Så jeg er ikke i tvivl om, at der bliver færre film og serier på disse kanaler. Indholdet vil forandre sig. Man vil have fokus på at producere sine egne programmer. Den udvikling kan vi allerede iagttage hos DR og TV2, og den er i øvrigt ganske naturlig. Direkte udsendelser og egenproduktion har altid været styrken ved gammeldags fjernsyn, siger Frands Mortensen.


Af Thomas Møller · Foto iStock & DR

TV

Direkte udsendelser og egenproduktion har altid været styrken ved gammeldags fjernsyn. Frands Mortensen

Frands Mortensen Frands Mortensen er professor ved Institut for Æstetik og Kommunikation ved Aarhus Universitet. Han har gennem årtier fulgt medieudviklingen i Danmark og internationalt.

Side 11


lse oprette

FÅ LYNHURTIGT BILLIGT BREDBÅND FRA STOFA Med Stofa Bredbånd får du ikke bare en hurtig og stabil forbindelse. Stofas trådløse bredbånd giver dig også friheden til at surfe og tjekke mails i alle rum.

0 kr.

Ingen binding

BESTEM SELV FARTEN

- HELT op TIL 150/15 Mbit 20/3

40/5

60/10

150/15

BREDBÅND 20/3 Mbit

BREDBÅND 40/5 Mbit

BREDBÅND 60/10 Mbit

BREDBÅND 150/15 Mbit

INgEN BINDINg

INgEN BINDINg

INgEN BINDINg

INgEN BINDINg

189

kr./md.*

269

kr./md.*

349

kr./md.*

419

kr./md.*

Første md. inkl. fragt 288 kr.

Første md. inkl. fragt 368 kr.

Første md. inkl. fragt 448 kr.

Første md. inkl. fragt 518 kr.

* gælder medlemmer af Hals Antenneforening. Modem kræves. Forsendelse 99 kr. Prisen forudsætter Betalingsservice. Ingen binding - opsiges med en måneds varsel. Kapaciteten deles. Hastigheden er forventet gennemsnitshastighed. Fairuse grænse på Stofa Bredbånd, se stofa.dk/bredbaandsfakta.

Bestil dit nye hurtige bredbånd på 88 30 30 30 Eller læs mere om dine mange muligheder på stofa.dk

ANTV-NYT Nr. 40 - Marts 2013  

Oplevelser, inspiration, underholdning