Page 1

Nummer 48 · 21. årgang · Januar 2015

Valgaften i AN-TV Medlemmerne havde ordet

TV-PAKKER 2015

- med mulighed for frit valg

Tv udelukker døve - Susannes opråb

Kanalomlægning

Derfor flytter vi kanalerne Side 1


// VÆRD AT VIDE

I AN-TV Huset forhandles kun tætte kabler og stik, der holder forstyrrende signaler ude.

TÆTTE KABLER AN-TV Huset forhandler kun godkendte kabler, og nu er priserne sat ned. Når man i dag køber kabler og stik til sin antenneinstallation, er det helt afgørende, at de er tætte. Det skyldes, at udbydere af mobilt bredbånd sender på samme frekvenser som nogle af tv-kanalerne. Hvis antenneinstallationen ikke er tæt, kan man derfor risikere, at indtrængende signaler giver pixelfejl og i værste fald sort skærm. - Desværre oplever vi, at medlemmer af antenneforeningen køber kabler og stik, der ikke lever op til nutidens krav til tæthed. De utids-

svarende produkter forhandles nemlig stadig i stor stil både på nettet og i detailhandlen, siger AN-TV Husets butikschef, Kasper Cheng-Ottzen. Han garanterer, at alt det udstyr, der sælges fra AN-TV Huset, er helt tæt. Det er testet og godkendt af antenneforeningens tekniske leverandør, Stofa, forklarer han. - Vi har netop sat priserne på kabler og en del andre varer ned uden at gå på kompromis med kvaliteten. Så nu er der ingen grund til ikke at have det korrekte grej, siger Kasper Cheng-Ottzen.

I AN-TV Huset kan du få råd og vejledning om AN-TV Mobil, og du kan oprette et abonnement.

MEGET MERE MOBIL Så er AN-TV Mobil klar med nye produkter og nye priser. Der er kommet mere data i alt-i-et-abonnementerne, og der er flere abonnementstyper at vælge imellem. Men det er fortsat gratis at oprette et abonnement hos AN-TV Mobil. Du kan læse mere om de nye produkter og se de nye priser på an-tvmobil.dk, eller du kan besøge AN-TV Huset på Boulevarden.

SURF SIKKERT Mange er nervøse for at få skidt på computeren, når de surfer på internettet. Derfor tilbyder AN-TV sine medlemmer sikkerhedsprogrammet SafeSurf. Programmet henvender sig primært til børnefamilier og seniorer. SafeSurf indeholder antivirus, firewall, spamfilter og forældrekontrol. Med antivirus kan man forhindre installation af virus på sin computer, og firewallen vil blokere, hvis nogen forsøger at hacke den. Spamfiltret filtrerer de indkomne e-mails – for

Side 2

eksempel mellem dem, der er relevante, og dem, der ikke er. Endelig giver forældrekontrollen en række muligheder for at styre sine børns færden på nettet. Du kan bestille SafeSurf i AN-TV Huset og på Stofas hjemmeside. I AN-TV Huset står personalet klar med gode råd og en vejledning i, hvordan man installerer programmet. Bestiller du SafeSurf til 20 kroner om måneden, kan du installere det på fem apparater inklusiv smartphones, der er android baseret.

I AN-TV Huset er personalet klar til at vejlede om SafeSurf.


Af Thomas Møller · Foto Svenn Hjartarson

SERVICE & SUPPORT AN-TV Huset Boulevarden 18 9000 Aalborg Mandag til fredag: Klokken 10.00 – 17.30 Lørdag: Klokken 10.00 – 14.00 Kundeservice Telefon: 88 30 30 30 Træffes alle hverdage: Klokken 8.00 – 19.00 Teknisk support Telefon: 88 30 30 20 Træffes alle dage (inklusiv helligdage): Døgnåbent

Hvis kanalomlægningen giver problemer, anbefaler butikschef Kasper Cheng-Ottzen, at man besøger AN-TV Huset, ringer til kundeservice eller går ind på antenneforeningens hjemmeside, an-tv.dk

NØDVENDIG KA NALOMLÆGNING Den 15. januar vil nogle af AN-TVs kanaler rykke rundt. Det er nødvendigt på grund af medlemmernes ændrede forbrugsmønster. Kanalomlægninger har aldrig været populære blandt antenneforeningens medlemmer, og AN-TV prøver da også at holde dem på et absolut minimum. Men den 15. januar vil nogle af tv-kanalerne rykke rundt. - Det er simpelthen nødvendigt, fordi medlemmerne ændrer deres forbrug. Start forfra-tjenesterne er blevet vanvittigt populære, så dem skal vi have bedre plads til. Samtidig bliver internetforbruget ved med at vokse, og vi skal have plads til endnu højere hastigheder, siger Kasper ChengOttzen fra AN-TV Huset.

For at få plads til internet og de digitale tjenester vil der blandt andet ske en reduktion af de analoge tv-kanaler. - Hvis kanalomlægningen giver anledning til problemer eller spørgsmål, så er vi klar med professionel rådgivning i AN-TV Huset. Vi har udarbejdet materiale, som vi udleverer til medlemmerne. Her kan de læse om kanalomlægningen, og hvad vi opnår med den. Desuden indkalder vi alle radio- og tv-forhandlere i antenneforeningens dækningsområde til en orientering, så de er klædt på til at hjælpe deres kunder, siger Kasper Cheng-Ottzen.

GODDAG & FARVEL Ved kanalomlægningen den 15. januar kan AN-TVs medlemmer sige goddag til en række nye tv-kanaler. Det drejer sig blandt andet om TV2 Sport, der vil ligge i pakke 3 og som frit valgs-kanal. Også Discovery ID er ny i pakke 3, mens Cartoon, TNT og TLC er nye i pakke 2. Blandt de nye frit valgs-kanaler finder man ud over Cartoon og TNT også sportskanalerne Cmore Tennis og Cmore Extreme. Til gengæld bliver det et farvel til TV2 Film, der lukker. Dermed forsvinder også kanalens filmarkiv. I stedet bliver der via pakke 2 og 3 adgang til Showtime On Demand (200 film), Nickelodeon On Demand (100 episoder) og Cartoon On Demand (100 episoder).

Ved kanalomlægningen 15. januar siger AN-TV goddag og farvel til en række tv-kanaler.

Side 3


AN-TV pakkeoversigt 2015 Pakke 1

Analog + Digital

Digital

Pakke 2 (inkl. pakke 1)

Pakke 3 (inkl. pakke 1 og pakke 2)

kr.149,- pr.md. + netbidrag kr. 7,50 pr. md.

kr.329,- pr.md. + netbidrag kr. 7,50 pr. md.

kr.529,- pr.md. + netbidrag kr. 7,50 pr. md.

TV2 SPORT HD

BemĂŚrk datoen OmlĂŚgningen af AN-TVs kanaler og tv-pakker foretages den 15. januar 2015.


Frit valg med AN-TV Med AN-TV har du frit valg. Det betyder, at du kan købe kanaler enkeltvis oven på din tv-pakke. I det store udvalg finder du tv-kanaler til kr. 10, 20, 30, 40 og 50 pr. md. Du kan læse meget mere om AN-TVs frit valg på: an-tv.dk og stofa.dk I AN-TV Huset på Boulevarden står personalet klar med information og vejledning om frit valg.

OBS:er 2014

ovemb t Pr. 1. n tvalgskorte i r F d r et blev med e ere r e D . gratis nemm er ndnu e m t e v ble edlem m s V T lke for AN vælge, hvi t selv a r de vil se.. le a n a k

Kanaloversigt radio RADIOKANAL FREKVENS

RADIOKANAL FREKVENS

DR P1 93,85 MHz DR P2 90,85 MHz

Radio24syv 96,4 MHz Swiss Classic 102 MHz

DR P3 95,1 MHz

Swiss Pop 105,75 MHz

DR P4 94,65 MHz

Swiss Jazz 100,65 MHz

DR P8 Jazz 105,15 MHz

SR P1 88,15 MHz

The Voice 97,15 MHz

SR P2 89,1 MHz

ANR 97,6 MHz

NRK P1 104,15 MHz

Radio Aura 101,35 MHz

NRK P2 91,6 MHz

Radiosamvirke Aalborg 98,6 MHz Nova FM 102,5 MHz

Pop FM 106,35 MHz Country Music 90,35 MHz

Midtfjord Radio 103,6 MHz

BBC World Service 99,9 MHz

Radio Nord 99,4 MHz

NDR Kultur 92,6 MHz

AN-TV – medlemsfordele Som medlem af AN-TV får du en række fordele: • WebTv (kræver min. 4,0/0,5 Mbit internet) • WebTv To Go • Adgang til DRs arkiver på SmartTv • Adgang til Showtime On Demand – 200 film (pakke 2 og 3) • Adgang til Nickelodeon On Demand – 100 episoder (pakke 2 og 3) • Adgang til Cartoon Network On Demand – 100 episoder (pakke 2 og 3) • ”Start forfra+” op til 48 timer med SmartTv • Internet adgang 1 Mbit/512 Kbit • IP-telefoni, abonnement • 10 % rabat på bredbånd • 50 % rabat på kortafgift • Rabat på taletid på fastnet

Alle priser er inkl. kontingent, programafgift, KODA/Copydan og moms. De fleste fladskærme har automatisk kanalsøgning, men du kan få brug for at indtaste følgende værdier: Frekvens: 346 MHz | Modulation: 64 QAM | Netværks ID: 0 | Symbolrate: 6900 KS


// REPORTAGE

KONTRA STERNES VALGAFTEN Præcis klokken 19 lukkede AN-TVs konsulent, Poul Jacobsen, dørene til valgområdet. Derefter kunne valghandlingen gå i gang.

Tirsdag den 2. december blev der afholdt valg til AN-TVs repræsentantskab i Aalborg Kongres & Kultur Center. Fremmødet var stort, og stemningen var god. Men det blev også en kontrasternes aften. I valggruppe 2 havde de almene boligorganisationer allerede udpeget deres medlemmer af repræsentantskabet. Det samme havde Aalborg Byråd i valggruppe 1. Så det var på forhånd kendt, at slaget skulle stå i valggruppe

På valgaftenen var al spænding og dramatik henlagt til valggruppe 4. Her blev slaget ledet med stor myndighed af aftenens dirigent, advokat Laurits Toft , fra Advokatfi rmaet Vingaardshus.

Side 6

3 og 4. Skæbnen ville imidlertid, at antallet af kandidater i valggruppe 3 – for andelsbolig- og ejerforeninger samt udlejningsejendomme – nøjagtigt svarede til antallet af pladser i repræsentantskabet. Så det valg var hurtigt overstået. Men mens repræsentanterne fra valggruppe 1, 2 og 3 drak kaffe, mindedes gamle dage og ivrigt diskuterede fremtiden, udspillede der sig et sandt drama i valggruppe 4 for villaer og rækkehuse. Igennem fire valgrunder og tre omvalg blev der med stor entusiasme kæmpet om pladserne. Ingen gik dog tomhændet hjem. De, der ikke blev valgt til repræsentantskabet, fik status af suppleant. Således faldt alle brikker på plads tirsdag den 2. december 2014.

Antenneforeningens medlemmer mødte talstærkt op til repræsentantskabsvalget. Det gav stor travlhed ved valgbordet.


Af Thomas Møller · Foto Svenn Hjartarson

NYVALGT Jacob Davidsen, 30 år, var et af de nye ansigter, der stillede op til AN-TVs repræsentantskab. Han er kandidat i informationsvidenskab og ph.d. Til daglig arbejder han på Aalborg Universitet med nye medier og læring.

Davidsen, om de fremtidsperspektiver, som han ser for antenneforeningen. Konkurrencen vil blive skærpet, men AN-TV er klar til at gå udfordringen positivt i møde.

GLÆDEDE SIG AN-TVs formand, Ole Davidsen, glæde de sig over den store interesse for repræsentantskabsvalget. For medlemmerne er foreningens livsnerve.

INFO Ved valget blev der sammensat et nyt repræsentantskab med i alt 67 medlemmer. Af disse er de 21 nyvalgte.

Jacob Davidsen – nyvalgt.

- Jeg har stor indsigt i, hvordan unge bruger de nye medier, og den viden vil jeg gerne øse af i antenneforeningen. Både når det gælder sammensætningen af programudbuddet og mulighederne for at tilgå AN-TVs kanaler på computer og tablets, sagde Jacob Davidsen.

- Som antenneforening skal vi varetage forbrugernes interesser på et stort og for mange uoverskueligt tv-marked. Vi skal sikre vores medlemmer gode aftaler, og vi skal give dem flere valgmuligheder. Samtidig skal vi levere masser af service – især til de mange, der har det svært med den nye teknik. Så jeg kan love, at der bliver nok at tage fat på for det nye repræsentantskab, sagde Ole Davidsen sidst på valgaftenen.

Det nye repræsentantskab vil fremgå af antenneforeningens hjemmeside, an-tv.dk En tilfreds formand.

Sent på aftenen kunne han kalde sig nyvalgt medlem af repræsentantskabet. Men det holdt hårdt. Han måtte omkring et opsamlingsheat og hele tre omvalg, før sejren var i hus.

Stemmesedlerne bliver talt op og kontrolleret.

INGEN NERVER Mens nerverne var på højkant i valggruppe 4, var stemningen anderledes afslappet i valggruppe 2. Her havde de almene boligorganisationer allerede udpeget deres medlemmer af repræsentantskabet. De fik i stedet en orientering af AN-TVs formand, Ole

DEN AFGÅENDE BESTY RELSE Efter valghandlingen holdt AN-TVs bestyrelse møde med foreningens revisor og konfirmerede det endelige valgresultat. Bestyrelsen fungerer frem til det kommende repræsentantskabsmøde, hvor der vælges ny bestyrelse og nye medlemmer til de faste udvalg.

Det ligger fast, at de to medlemmer, der er udpeget af Aalborg Byråd – Helle Frederiksen og Jacob K. Svendsen – fortsætter i den nye bestyrelse. Samtidig er det et farvel til veteranen Peer Steen Hansen, der ikke genopstillede. Den øvrige bestyrelse er på valg.

Ingen nerver i valggruppe 2.

Side 7


// OPRÅB

Af Thomas Møller · Foto Svenn Hjartarson

nyhedsindslag, hvor teksterne handlede om ebola, men det var kongefamilien, der optrådte på billederne. De kan naturligvis blive smittet ligesom alle os andre, men det var nu teksterne, der haltede gevaldigt bagefter, siger Susanne Jensen med et smil.

LIGE MULIGHEDER

TV UDELUKKER DØVE Som døv har jeg ikke mulighed for at følge store begivenheder, der sendes direkte, siger Susanne Jensen. Når man ser på DRs udbud af tekstede programmer og en tegnsprogskanal, kan man nemt få det indtryk, at den døve del af befolkningen er godt dækket ind med fjernsyn. Men Susanne Jensen, der er født døv, har en ganske anden oplevelse. - Når det handler om tv, så føler jeg mig meget udelukket. Især ved store nationale begivenheder, der transmitteres live. De samler hele befolkningen, men os, der er døve, kan ikke være med, siger Susanne Jensen. Det gælder for eksempel begivenheder inden for sport, politik og kongehuset. I udlandet er det ganske almindeligt, at man ved den type transmissioner anbringer en såkaldt tegnsprogsboble i billedet, men det sker ikke i Danmark. - Vi er langt bagud på den front. Danske Døves Landsforbund har kæmpet og kæmpet, men får hver gang at vide, at det er et økonomisk spørgsmål. Men det må altså handle om prioriteringer, for i Sverige, England, USA, Spanien, Australien og en lang række andre lande benytter man altid

tegnsprogsbobler, når der sendes live fra store begivenheder, siger Susanne Jensen.

TEGNSPROGSKANALEN Hun medgiver, at DR har en tegnsprogskanal, men det lyder af mere, end det er. - Kanalen sender jo kun fire timer dagligt. De sender nyheder, som en tegnsprogstolk oversætter. Men det er de samme nyheder, der bliver vist igen og igen. Programmet kører i sløjfe, så i virkeligheden taler vi om meget mindre end fire timers udsendelse, siger Susanne Jensen. Bortset fra det så er hun rigtig glad for tegnsprogskanalen. Tolkene er topprofessionelle, og de gør et godt arbejde. - Så er det straks værre med de direkte udsendelser, der tekstes for os døve. Her er der store problemer. Der dukker underlige ord op i teksterne, som ikke har nogen mening. Derfor kan der nemt opstå misforståelser. Et andet problem er, at teksterne ikke kan følge med billederne. Jeg så et

Hun er i dag 30 år og arbejder som pædagog med børn med høretab. Mange af disse børn får i dag indopereret et Cochlear Implant, der gør dem i stand til at høre lyde. Men Susanne Jensen overvejer ikke selv den løsning. - Jeg er for gammel. Det skal man have gjort som barn, ellers tager det al for lang tid at lære at genkende lydene. Men jeg er også glad for at være døv. Det er min personlighed og min kultur, og det har jeg det godt med. Min bror er også døv, og det har aldrig været et problem i vores familie, siger hun. Hun imødeser da også, at det holder op med at være et problem, når hun gerne vil se fjernsyn. - Teknikken findes jo allerede. Når der for eksempel sendes internationale fodboldkampe, så går jeg over på BBC. De har direkte interviews med tekster umiddelbart efter kampen, og det fungerer uden problemer. Billede og tekst følges ad. Så det er kun et spørgsmål om, at danske tv-stationer begynder at prioritere os døve. Vi bør ved alle store begivenheder have mulighed for at vælge mellem tegnsprog og gode, synkrone tekster, siger Susanne Jensen.

TEGNSPROG PÅ DR For at se DRs tegnsprogskanal, skal du kunne modtage digitalt tv. Tegnsprogskanalen sender mellem klokken 17 og 21.

AN-TV NYT AN-TV NYT / NUMMER 48 / 21. ÅRGANG / JANUAR 2015. UDGIVER: AN-TV / POSTBOKS 335 / 9100 AALBORG. ANSVARSHAVENDE REDAKTØR: PER NEUMANN. E-MAIL: BESTYRELSEN@AN-TV.DK. HJEMMESIDE: WWW.AN-TV.DK. PRODUKTION: CLIENTI A/S. TRYK: STIBO A/S. OPLAG: 60.000 EKSEMPLARER. AN-TV TAGER FORBEHOLD FOR TRYKFEJL OG ANDEN FORCE MAJEURE.

AN-TV NYT Nr. 48  

Oplevelser - Inspiration - Underholdning