Page 1

Nummer 44 路 20. 氓rgang 路 Februar 2014

DRONNINGEN kostede mig et nyt fjernsyn Hjem til Aalborg - med et filmhold GODT I GANG

med AN-TV Mobil

Trash og trends - i Las Vegas


// VÆRD AT VIDE

HISTORISK

SURF SIKKERT

Det var en historisk begivenhed, da byens tre store antenneforeninger før jul gik sammen og introducerede frit valg på alle hylder.

Den 1. april indbyder AN-TV Huset byens seniorer til en event om IT-sikkerhed. Her kan man høre om internettets fælder og lære at beskytte sig imod dem.

- Folk har taget så godt imod det! Vi har fået et kæmpe klap på skulderen, siger butikschef i AN-TV Huset, Kasper Cheng-Ottzen. Han glæder sig over den fine modta­­­­­­­­g­else af brochuren ”Værsgo’ Aalborg!”, som byens tre store antenneforeninger udsendte før jul. Her introducerede de frit valg på alle hylder, og samtidig indførte man ens tv-pakker og fritvalgsmuligheder i AN-TV, gvd og Nørre Tranders Antenneforening. - Der er masser af mennesker, der hele tiden flytter mellem de tre antenneforeningers dækningsområder, og det er nu blevet meget nemmere både for dem og for os. Samtidig har vi fået valgfriheden, så det er virkelig en historisk begivenhed, siger Kasper Cheng-Ottzen.

- Folk er velkommen til at medbringe deres computer. Så skal vi nok hjælpe dem med sikkerheden, siger butikschef Kasper Cheng-Ottzen fra AN-TV Huset.

Værsgo’ Aalborg! - nu er der frit valg på alle hylder! 2014 t e nuar 9. ja indhold , res ænd tv-pakke ille i din al indst n. ige u sk og d -kanaler de tv dine s mere på r. de Læ de si følgen

AN-TV, GVD og Nørre Tranders Antenneforening er gået sammen i et samarbejde for at gøre det nemmere for alle i Aalborg at vælge tv-pakke og få et bedre overblik over kanalerne på fjernsynet.

HOS OS VIRKER DIT GAMLE TV Mens al fokus er rettet mod de mange nye digitale løsning­ er, der nærmest oversvømmer tv-markedet, lever masser af billedrørsfjernsyn et stille og godt liv. Hvis man tror, at de for længst er kørt på lossepladsen, kan man godt tro om. Tag blot et kig på AN-TVs udbud af analoge tv-kanaler. Når man lægger pakke 1, 2 og 3 sammen, omfatter de hele 26 kanaler. Det er udtryk for et behov blandt medlemmerne, men det er også en bevidst politik fra antenneforeningens side. Som medlem af AN-TV kan man bruge sit gamle fjernsyn, så længe det virker, og så længe man er glad for det. Med en SmartTv-boks kan det analoge fjernsyn piftes op til den digitale tidsalder. Med boksen får man en flot billedkvalitet, masser af digitale kanaler, mulighed for at sætte tv-udsendelser på pause og starte dem forfra. Håbløst forældet eller retro? Uanset hvad, så leverer AN-TV stadig tv-signaler til de gamle billedrørsfjernsyn.

Side 2

Han vil blandt andet introducere de besøgende til AN-TVs sikkerhedsprogram – Safe Surf – som han kalder utrolig effektivt. Men han understreger, at det også handler om at bruge sin alminde­lig sunde fornuft, når man surfer på nettet.

Den 1. april slår AN-TV Huset dørene op til en event om sikkerhed på internettet.


Af Thomas Møller · Foto Nils Krogh

NU BLIVER AN-TV MOBIL ENDNU BILLIGERE Vi har ændret 3-timers-pakken, så du får endnu mere for endnu mindre. AN-TV Mobil kan nu tilbyde 5 timers tale, fri SMS/MMS og 1 GB data til blot 79 kr. om måneden. Hidtil har en tilsvarende pakke med kun 3 timers tale kostet 99 kr. pr. måned, så med det nye tilbud får du endnu mere for endnu mindre. Tilbuddet gælder til både nye og eksisterende kunder hos AN-TV Mobil. Gamle kunder kan selv ændre deres nuværende produkt til den nye pakke via deres login på an-tvmobil.dk – eller ved at ringe til kundeservice på telefon 43 58 44 60. Nye kunder kan finde flere informationer på an-tvmobil.dk, hvor der også henvises til kundeservice. Gamle såvel som nye kunder er altid velkommen i AN-TV Huset på Boulevarden, hvor vi står klar med personlig betjening og support. Nu tilbyder AN-TV mere mobil-tid for færre penge.

ALT OM AN-TV MOBIL Den 20. marts sætter AN-TV Huset spot på mobiltelefoni til antenneforeningens medlemmer. Hvis du har overvejet at skifte til ANTV Mobil, men først vil have lidt flere informationer, så skal du besøge ANTV Huset den 20. marts. Her kan du stille spørgsmål, få hjælp til at vælge den rigtige mobilpakke og bestille telefoni. Har du problemer med at sætte din telefon op, hjælper personalet dig også gerne med det. Nu tilbyder AN-TV også mobiltelefoni.

SERVICE & SUPPORT AN-TV Huset Boulevarden 18 9000 Aalborg Mandag til fredag: Klokken 10.00 – 17.30 Lørdag: Klokken 10.00 – 14.00 Kundeservice Telefon: 88 30 30 30 Træffes alle hverdage: Klokken 8.00 – 19.00 Teknisk support Telefon: 88 30 30 20 Træffes alle dage (inklusiv helligdage): Klokken 8.00 – 22.00 Udenfor disse tidsrum henviser nummeret til en vagttelefon vedrørende fejl med data og tv-modtagelse.


//ROYALT

Af Thomas Møller · Foto Svenn Hjartarson

AMALIENBORG I BREDFORMAT Dronningen kostede Karen Larsen et nyt fjernsyn. Det havde hun ikke set komme. I december sidste år rullede Karen Larsen sit gamle analoge fjernsyn ud af hjemmet. Det havde tjent hende trofast gennem ti år. Ikke en eneste sygedag havde det haft med hverken flimmer eller sort skærm. Men nu var det slut. En æra var forbi. Alt sammen på grund af dronningens forestående nytårstale. - Jeg havde jo inviteret gæster til nytårsaften. Gode venner. Vi skulle sammen markere årsskiftet. Jeg havde slet ikke tænkt den tanke, at mit fjernsyn kunne være et problem, men det blev det, siger Karen Larsen. I hendes vennekreds finder vi Ole Knudsen, der gennem mange år drev tv-reparationsværksted i det centrale Aalborg. Det viste sig snart, at han og hans kone var alvorligt bekymrede over udsigten til at skulle følge dronningens nytårstale på Karen Larsens analoge kukkasse. - Det var de godt nok ikke glade for, og nytårsaften skal jo helst være lidt festlig, så jeg endte med at købe en digital fladskærm. Den vakte begejstring, og jeg har da heller ikke fortrudt indkøbet. Selv om jeg havde piftet det gamle fjernsyn op med en SmartTv-boks, var dets dage nok ved at være talte.

MERE PLADS I dag glæder Karen Larsen sig over, at der på forunderlig vis er blevet mere plads i stuen. Det gamle fjernsyn var ikke et af de mindste. Det strakte sig fra stuens hjørne og næsten helt ud til Side 4

sofabordet, forklarer hun med arm­ bevægelser, der ikke efterlader nogen tvivl om apparatets massive fremtoning i stuen. Det nye fjernsyn fylder ikke meget, men skærmen er stor – hele 40 tommer – og det er ifølge Karen Larsen en fin størrelse. Selv om hun i mange år stædigt holdt fast i sit analoge fjernsyn, er hun faktisk lidt af en nørd, erkender hun. - Jeg installerede i sin tid selv min SmartTv-boks, og det var der mange, der var temmelig forundrede over. Men det gik fint. Jeg har også selv installeret kanalerne på det nye fjernsyn og lagt dem ind i kronologisk og geografisk orden. Det var nemt gjort, siger hun og illustrerer med et par hurtige tryk på fjernbetjeningen.

EN LILLE LEDNING Senest har Karen Larsen koblet fjernsynet til sit stereoanlæg. Det var hendes søsters svigersøn, der vidste, hvordan man gjorde det. Det krævede blot en lille ledning til 60 kr., og så var lydoplevelsen så meget bedre. - I dag har jeg et klart og tydeligt billede og en fantastisk lyd. Det glæder jeg mig over, hver gang jeg tænder for fjernsynet. Det er mest for at se DR 2 og DR K, der er mine foretrukne kanaler. Og så er der jo kun 300 dage til, at dronningen igen skal tale. Hun er så fin, så fin på den nye skærm, smiler Karen Larsen.


//MOBIL

Af Thomas Møller · Foto Svenn Hjartarson

AN-TV MOBIL Her kan du få tele, data og tv til alle dine mobile platforme. Det er helt uden binding, og priserne er konkurrencedygtige. Der er ingen opkaldsafgift, og man kan ringe frit fra AN-TV Mobil til AN-TV Mobil. Du kan samle hele familien under ét login, og med kundelogin kan du følge dit forbrug.

Hanne Dahl Jensen har valgt at skifte til AN-TV Mobil, og det har hun ikke fortrudt.

GODT I GANG Hanne Dahl Jensen er kommet godt i gang med AN-TV Mobil. Ikke mindst takket være den gode betjening, som hun og hendes mand fik i AN-TV Huset.

INFO OG BESTILLING

- Det er egentlig ikke så indviklet. Der skal være orden i tingene, og servicen skal fungere, så er jeg tilfreds, siger Hanne Dahl Jensen.

omkring deres nye mobilabonnement­ er på plads. De følte sig begge helt trygge ved den betjening, som de fik i butikken.

Du kan også finde information på an-tvmobil.dk – og kundeservice på telefon 43 58 44 60 er klar til at tage imod din bestilling og svare på spørgsmål.

Hun har valgt at skifte til AN-TVs nystartede mobilselskab – AN-TV Mobil – og det har hun ikke fortrudt. Signalet fungerer lige så godt, som det var tilfældet i hendes gamle selskab, og servicen er meget bedre.

- Vi fik betingelserne forklaret, og de var fine. Der er for eksempel ingen binding hos AN-TV Mobil, forklarer Hanne Dahl Jensen.

- Min mand og jeg fik en utrolig god betjening, da vi var inde i AN-TV Huset for at oprette vores nye mobilabonnementer. Personalet var flinke, og de hjalp os med at indstille vores telefoner. Det var dejligt, for så behøvede vi ikke at bede vores børn eller børnebørn om hjælp, smiler Hanne Dahl Jensen.

Hun valgte mobilpakken med 6 timers tale og en tilvalgspakke med masser af SMSer og MMSer. - Så kan jeg sende billeder, og det er jo altid rart. Desværre kender jeg ikke nogen, der kan modtage dem, griner hun og indrømmer, at telefonen næsten udelukkende bruges til samtaler og SMSer.

EN HALV TIME

RETTE TIDSPUNKT

Hun og hendes mand var cirka en halv time i AN-TV Huset, og så var alt

AN-TVs tilbud om mobiltelefoni kom lige på det rette tidspunkt for Hanne

Du kan bestille AN-TV Mobil i AN-TV Huset på Boulevarden. Vi er klar til at svare på alle dine spørgsmål og hjælpe dig godt i gang.

Dahl Jensen og hendes mand. De var godt trætte af deres gamle mobilselskab. Efter det var fusioneret med et andet selskab, havde der ikke været andet end bøvl. - Vi modtog regninger, som vi ikke forstod, og pludselig begyndte der også at komme rykkerskrivelser. Den slags er vi altså blevet for gamle til. Vi vil have orden i tingene, siger Hanne Dahl Jensen. Det har der været, siden parret skiftede til AN-TV Mobil. - Indtil videre er vi godt tilfredse. Der har ikke været nogen problemer, og nu håber vi bare, at det fortsætter sådan. Side 5


//REPORTAGE

HJEM TIL AALBORG ØST Filminstruktør Camilla Ramonn er tilbage i Aalborg Øst. Med præcision og troværdighed vil hun skildre den bydel, hvor hun voksede op. Vi mødte Camilla Ramonn og hendes filmhold på en afstikker til Bilka. - Du skal gå lidt hurtigere, og så skal du kigge efter din mor.

det handler om i Camilla Ramonns verden.

en lidt mindre målestok, når det er en kortfilm.

Camilla Ramonn er gået helt ned i knæ. Hun er i færd med at instruere den seksårige Nynne Filipsen, der spiller hovedrollen i hendes kortfilm ”Baby”. Dagens optagelser foregår midt i Bilka på en travl indkøbsdag, så det er en udfordring at holde styr på filmsettet. Samtidig er Nynne ved at være lidt træt. Der har været optagelser hele ugen, og hun trænger til sin middagslur.

TILBAGE I AALBORG

Forplejningen er henlagt til Bilkas lager, hvor vi spiser frokost med Camilla Ramonn.

Imens får vi en snak med instruktøren, der er på hjemmebane i Aalborg, hvor hun er vokset op. Faderen er tidligere professionel fodboldspiller i AaB, og bedsteforældrene arbejdede på Portland og Nordkraft. To aalborgensiske pejlemærker, der begge har givet navn til en film. Og det er netop film, som Side 6

Hun er uddannet producer fra Den Danske Filmskole i København, men efter et par år på Zentropa var hun ikke i tvivl om, at det var en instruktørkarriere, som hun ville satse på. Med støtte fra Det Danske Filminstituts særlige talentstøtteordning, New Danish Screen, er Camilla Ramonn tilbage i Aalborg, hvor hun indspiller ”Baby”. Alle optagelserne foregår i Aalborg Øst med en enkelt afstikker til Bilka i Skalborg, hvor vi støder til filmholdet. Det er professionelle folk alle sammen med masser af erfaring fra store danske filmproduktioner. Eneste forskel er i princippet, at det hele foregår i

- Jeg kender ekstremt meget til Aalborg Øst, fortæller hun. - Jeg er vokset op i miljøet, hvor vi filmer, og min målsætning er at skildre det så præcist og troværdigt, som det er muligt.

HJÆLPE MOREN I filmen ”Baby” fortæller Camilla Ramonn historien om seksårige Nadjaline, spillet af Nynne Filipsen, der skulle have haft en lillebror, men i slutningen af graviditeten mister moren barnet. I et forsøg på at hjælpe moren i hendes


Af Thomas Møller · Foto Nils Krogh

sorg går Nadjaline over stregen, og det får alvorlige konsekvenser. For Camilla Ramonn er det en historie, der passer til miljøet i Aalborg Øst. Hun boede i bydelen i ti år – fra hun var seks-syv år gammel – og i en filmisk sammenhæng viger hun ikke tilbage for at kalde den eksotisk. - Vi er jo så vant til at se film fra Køben­ havn og Fyn. Jeg vil gerne bidrage med noget andet, og jeg planlægger da også, at min første spillefilm skal foregå i Aalborg Øst. Jeg synes, det er helt specielt at optage her i byen. Vi har mødt så megen åbenhed og fået masser af lokal hjælp. Det har været fantastisk på alle planer, siger Camilla Ramonn.

EN STOR FORDEL Det har været en stor fordel for hende, at hun selv kommer fra Aalborg Øst. Både da hun skulle finde locations, og da hun skulle caste skuespillerne. - Vi har brugt masser af tid på at caste de helt rigtige spillere. De skulle være

lokale for at give filmen den troværdighed, som jeg tilstræber, og det er helt overvejende lykkedes. Især er Camilla Ramonn begejstret for castingen af den seksårige Nynne Filipsen, der også er fra Nordjylland. - Det har været sindssygt fedt at arbejde med Nynne. Hele filmen er bygget op om hende, og hun har gjort det så godt. Jeg har så meget respekt for hende. Hun skal stjæle en baby i filmen, så vi havde brug for et modigt barn, og det har vi fundet. I dag er Camilla Ramonn og filmholdets sidste optagedag. Efter frokost skal de indspille en scene på Bilkas parkeringsplads, og så er det slut. Resten af arbejdet foregår ved klippebordet.

der var brug for en stramning. Hun har i stedet valgt at koncentrere filmen om lejligheden i Aalborg Øst, hvor pigen og hendes mor bor. Midt i april får ”Baby” premiere på CPH:PIX, der er Danmarks største filmfestival. Umiddelbart efter er der en visning på DR K, så hele Danmark kan se filmen, og i starten af maj får den lokal premiere i Aalborg.

BABY (2014) 23 minutter Instruktør: Camilla Ramonn Producer: Jesper Morthorst, SF Film Productions

CAMILLA RAMONN

EFTERSPIL Optagelserne fra Bilka kom aldrig med i den færdige film. Under arbejdet med at klippe filmen valgte Camilla Ramonn at tage dem ud. Hun følte, at hun startede filmens historie flere gange, og at

Baby, 2014 (kortfilm, instruktør/manuskriptforfatter) Barnerøv, 2010 (kortfilm, instruktør/manuskriptforfatter) Himlen falder, 2009 (spillefilm, producer) Uddannet fra Den Danske Filmskole 2007

onn følger Camilla Ram r. på en monito e rn optagelse

gennem Bilka Ny nne på vej . et lige i hælene med filmhold

Du skal h uske på, a t du går o rer Camil g leder eft la Ramon er din mo n til Nynn r, fork lae.

Side 7


//UDEFRA

Af Thomas Møller · Foto iStockphoto

TRASH OG TRENDS - i Las Vegas

Kuriøse og seriøse fremtidsløsninger blandede sig mellem hinanden på den årlige messe for forbrugerelektronik i Las Vegas. Robotterne kommer! Det kunne de godt 150.000 besøgende på den netop afholdte messe med forbruger­ elektronik i Las Vegas i hvert fald konstatere. Her var der masser af robotter, og nogle var mere kuriøse end andre. Det var især de japanske og koreanske firmaer, der havde lagt hovederne i blød for at udvikle nye robottyper. Og kreativiteten var stor. Hvis man tilfældigvis

står og mangler en god bartender, så blev der på messen præsenteret en robot, der havde fokus på, at den kunne servere drinks. Den vil uden tvivl være en glimrende gimmick i Jomfru Ane Gade, men fast inventar i de aalborgensiske hjem bliver den næppe.

MARKANT BEDRE Så var der nok mere substans i den helt store trend på messen, nemlig Ultra HD – også kaldet 4K – der er det næste store skridt i udviklingen af fjernsynets billedkvalitet. Den fik et markant løft med HD, og nu er der lagt op til en firedobling af kvaliteten. Det vil man tydeligt opleve i for eksempel naturfilm, men også i fodboldkampe, hvor man med 4K meget mere tydeligt vil kunne se spillernes ansigter – og også ansigterne på tilskuerne, der sidder på stadion. Detaljegraden og dybden i billederne bliver markant bedre.

En af de store annonceringer på messen i Las Vegas var, at både Netflix og YouTube begynder at levere 4Kindhold i løbet af 2014. Til gengæld er den ny teknologi ikke helt klar, når det gælder live-tv. Derfor ser det ud til, at nogle af kampene ved det forestående VM i fodbold vil blive optaget i 4K og gjort tilgængelige i 4K som en slags on demand-lancering. Men kampene bliver sandsynligvis ikke transmitteret live i 4K.

LIDT HURTIGERE Iagttagere på messen vurderede, at det bliver OL i 2016, der bliver det helt store boom for 4K-fjernsyn. Det bliver den samme udvikling, som da man for ti år siden introducerede HD, men det kommer nok til at gå lidt hurtigere. Det vil måske kun tage fem til syv år, før man kan sige, at nu er de fleste kanaler i 4K. Den nye højtopløselige billedkvalitet var i hvert fald den tydeligste tendens på årets messe i Las Vegas.

AN-TV NYT AN-TV NYT / NUMMER 44 / 20. ÅRGANG / FEBRUAR 2014. UDGIVER: AN-TV / POSTBOKS 335 / 9100 AALBORG. ANSVARSHAVENDE ­REDAKTØR: PER NEUMANN. E-MAIL: BESTYRELSEN@AN-TV.DK. HJEMMESIDE: WWW.AN-TV.DK. PRODUKTION: CLIENTI A/S. TRYK: STIBO A/S. OPLAG: 60.000 EKSEMPLARER. AN-TV TAGER FORBEHOLD FOR TRYKFEJL OG ANDEN FORCE MAJEURE.

Side 8

AN-TV NYT Nr. 44  

AN-TV NYT Nr. 44 20. årgang. Februar 2014 AN-TV

AN-TV NYT Nr. 44  

AN-TV NYT Nr. 44 20. årgang. Februar 2014 AN-TV

Advertisement