Page 1

RASPORED SVETIH MISA od 16. prosinac do 22. prosinac 2013. Pon –16. 12. Sv. Adela Uto – 17. 12. Sv. Lazar Sri – 18. 12. Sv. Malahija Čet – 19. 12. Sv. Anastazije I. papa Pet – 20. 12. Sv. Filogonije

DUGA RESA

Sv. Petar

6:00 † Antun Gojak

Sv. Petar

6:00 † Ob. Movre i Ob. Krajačić

Sv. Petar

6:00 † Antun Furdek

Sv. Petar

6:00 † Franjo i Marija Brezović

Sv. Petar

Sub – 21. 12. Sv. Petar Sv. Petar Kanizije Ned – 22. 12. ČETVRTA NEDJELJA DOŠAŠĆA

ŽUPA SV. PETRA APOSTOLA

Sv. Petar

† Bara i Josip Vrbanić; † Milka, Josip i Zorica Movre; † Mijo i 6:00 Ana Biličić i Ob.; † Mara i Slavo Ivšić † Đurđa, Marija, Tomo i Marija 6:00 Mamić 8:00 † Mijo Biršić 11:00

Sv. Ivan

Za sve žive i pokojne župljane

9:00 † Nikola Ilić

ŽELIM VAM DRAGI VJERNICI BLAGOSLOVLJENU NEDJELJU I CIJELI RADNI TJEDAN! KRŠTENI: 35) Ana Popović kći Roberta i Snježane

VJENČANI: 16)

UMRLI: 39) †

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA SV. PETRA APOSTOLA: UTORAK, SRIJEDU, ČETVRTAK I PETAK 8:30 – 10:00 i 16:00 – 17:30 (osim kad je u to vrijeme sprovod ili toga dana blagdan) tel/fax.: 047/844-206; mob.: 098/233-921 e-mail: zusvpetar@gmail.com Izdaje: Župa sv. Petra apostola – Duga Resa, Sveti Petar Mrežnički 32.; Uređuje i odgovara: vlč. Antun Kolić, župnik; Tisak u vlastitoj nakladi; Naklada 420 komada

TREĆA NEDJELJA DOŠAŠĆA Br. 419. Godina A 15. prosinac 2013.

Iz evanđelja po Mateju: (Mt 11,2-11) U ono vrijeme: Kad Ivan u tamnici doču za djela Kristova, posla svoje učenike da ga upitaju: »Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?« Isus im odgovori: »Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: Slijepi proglédaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje. I blago onom tko se ne sablazni o mene.« Kad oni odoše, poče Isus govoriti mnoštvu o Ivanu: »Što ste izišli u pustinju gledati? Trsku koju vjetar ljulja? Ili što ste izišli vidjeti? Čovjeka u mekušasto odjevena? Eno, oni što se mekušasto nose po kraljevskim su dvorima. Ili što ste izišli? Vidjeti proroka? Da, kažem vam, i više nego proroka. On je onaj o kome je pisano: ‘Evo, ja šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da pripravi put pred tobom.’ Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!« Riječ Gospodnja!

Došašće nije samo jedno od vremena kroz godinu, nego je POSEBNO vrijeme kada se spremamo za dolazak Isusov. Činjenica da je Isus uvijek s nama, ali Božić i svo ovo vrijeme prije Božića ima jedno posebno ozračje, posebnu ljepotu. Možemo birati: provesti ovo Došašće kao i svako drugo vrijeme, ništa posebno, ili učiniti od ovog Došašća prelijep put ka Božiću, ali samim tim i prelijep put prema samima sebi, prema svojim supružnicima, prema svojoj djeci, prema OBITELJSKOM ZAJEDNIŠTVU.


Treća nedjelja došašća SLIJEPI PROGLEDAJU, HROMI HODE… U našem gospodarstvu u Hrvatskoj, uza sve velike poteškoće koje se javljaju, dolazi nešto što je za nas novost. Privatni poduzetnik ne gleda toliko (kako se to prije činilo) na diplomu ili svjedodžbu svoga radnika. Za njega je prvenstveno važno kako se taj čovjek pokazuje na poslu. Ne može ga radnik zabljesnuti sjajnom svjedodžbom i posebnim preporukama. Poduzetnik traži rezultate. Nama, koji smo živjeli u prošlom sustavu, to je teško i znade nas ispuniti tjeskobom. Jer sad se radnik treba neprestano dokazivati svojim radom. Izgleda da dolazi vrijeme kada malo znače prazne riječi i isprazni papiri. O djelima je dakle riječ. Tako dolaze k Isusu Ivanovi učenici i pitaju ga je li on stvarno Mesija kojeg iščekuju. Isus ne želi odgovarati naučenom riječju. Potiče ih da sagledaju ono što su vidjeli, pa neka onda sami zaključe. A što su to oni mogli vidjeti? Isusovim propovijedanjem i nastupom slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, grešnicima se opraštaju grijesi, siromasima se navješćuje evanđelje… Tako postupa Isus. Puno je propovijedao. Zaredao je svim galilejskim i judejskim gradovima, poučavao je u njihovim sinagogama i u jeruzalemskom hramu. Odlazio je i farizejima i carinicima, razgovarao i sa strancima. Međutim, Isus je usto i svojim djelima potvrđivao svoje riječi (sam je govorio: „Ako ne vjerujete riječima, vjerujte mojim djelima.“). Pomagao je ljudima, liječio njihove bolesti, umnažao kruh, stvarao vino, stišavao oluju, zloduhe izgonio. I onda, na vrhuncu svoga djelovanja, Isus je sama sebe za nas predao. Za nas se krvlju znojio, bio žalostan „sve do smrti“, bio je suđen i bičevan, razapet i umro; bio je pokopan i onda je uskrsnuo i poslao Duha Svetoga. Tu smo i mi, njegovi učenici. Po čemu će svijet upoznati da smo njegovi? Poput njega i mi naviještamo Božje kraljevstvo. Učimo, poučavamo, propovijedamo. Ali ostaje ono što je još važnije. Naš život i naša djela. Iza Isusa su ostala jasna djela: toliki izliječeni, nasićeni, toliki koje je on obradovao oproštenjem. I konačno, ostaje djelo njegova spasenja u muci, smrti i uskrsnuću. A što ostaje iza nas? Čime mi potkrepljujemo našu riječ? Zavišću? Dvoličnošću? Ljubomorom? Prijetvornošću? Lijenošću? Nadutošću? Samodostatnošću? Ili pak iza mene ostaju djela Duha: ljubav, mir, strpljivost, blagost, susretljivost spremnost na praštanje… Sjećamo se prvog čitanja. Pustinja će procvjetati. Ponovno će se javiti život tamo gdje je izgledalo da ga nikada biti neće. Znademo i vjerujemo: ono što se Božjom mudrošću događa u pustinji, još se više može dogoditi u životu svakoga od nas: mi možemo učiniti da u Božjem kraljevstvu i naš život procvjeta.

Sad smo stvarno neposredno pred Božićem. Koja su to dobra djela koja bi trebala nicati iza mojih koraka, koji su to uveli plodovi moga djelovanja? Što bih mogao posve određeno učiniti da posvjedočim Kristovo spasenje i njegovu ljubav? Što bi to od mene očekivao moj najbliži, moj drug, prijatelj, sudrug na poslu i u školi, moj susjed, možda onaj kojega s mukom podnosim? Još ima vremena do Božića. Učinimo nešto dobro. Samo će nam tako Božić biti radostan. Samo ćemo tako i mi sami biti na radost i sebi i drugima.

PRIPREMIMO SE ZA SLJEDEĆU NEDJELJU! Čitanja: Iz 7,10-14; Rim 1,1-7; Mt 1,18-24

prof. dr. sc. Zvonko Pažin

OBAVIJESTI ... • MISE ZORNICE u 6:00 sati ujutro, svaki dan osim nedjelje. Večernjih svetih misa i klanjanje do završetka blagoslova obitelji neće biti! Pozivam vas da nastavimo s lijepom tradicijom dolaženja na zornice. Susret s Isusom – najljepši je početak dana! DOĐIMO!!! • Izviđači „Spider“ iz Duge Rese betlehemsko svijetlo donose sutra u 6:00 sati na misi zornici, ponesite lampaš da bi ste betlehemsko svijetlo ponijeli svojim kućama! • Župne kateheze subotom za djecu do daljnjega nema, ali dolazak na nedjeljne i blagdanske sv. mise obavezno! • Treća nedjelja Došašća posvećena je Caritasu! Ovogodišnji moto je „ Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas“ (Iv 20, 21). Pomozite svojim novčanim darovima, a tijekom došašća možete donositi svoje darove za naše obitelji koje su siromašnijeg imovinskog stanja kojima ćemo podijeliti darove za Božić! Unaprijed, hvala svim dobrim ljudima! • Molim Vas da mi pribilježite naše župljane za koje smatrate da im je potrebna pomoć za Božić! • Roditelji vodite brigu da vam djeca sudjeluju na nedjeljnim Misama. Najbolju brigu pokazati ćete, vlastitim primjerom. • U Sv. Antunu iduću nedjelju 22. 12. u 16 sati počinje duhovna obnova za mlade, završava s večernjom misom! • Ne zaboravite godišnju obvezu prema zvonaru! • Možete kupiti kalendare za 2014. godinu! • Svima koji su darovali za potrebe crkve zahvaljujem, a druge potičem! Mir i blagoslov Božji! SMIJEH KAO LIJEK!!! - Dođe Zagorac u kafić, pa znojan i uspuhan naručuje: - Daj mi brže nekaj mrzloga, žejen sam kak graba. Konobar mu natoči kriglu hladne vode. - Stari moj, nis ti rekel da sam zmazan, nek žejen.

Liturgijski listić 419.