Page 1

met je klas van 1914 naar scholen en 1960 jeugdgroepen 2014

www.bokrijk.be


Het verleden herbeleven is kinderspel

Inhoud Het domein Bokrijk met gratis speeltuin p4 Het Openlucht­­museum p6 Workshops p8 Belevings­routes met gids p9 Inleefspelen p10 Museumroutes en extraatjes p11 prijzen p11 Contact, reserveren & plan p12

Bestonden er ook sportklompen? Hoe kreeg Elvis zijn haar zo glad en glanzend en waarom droeg hij zo’n gekke pakjes? Kinderen kunnen soms de gekste vragen stellen. Voor één keer hoef je zelf geen antwoorden te formuleren, dat doen onze Bokrijk begeleiders wanneer je het Openluchtmuseum bezoekt. Dit is niet zomaar een museum over geschiedenis. De kinderen kunnen er toveren met tijd. Of je nu met een huifkar tot 100 jaar teruggaat in de tijd of je halt houdt bij De sixties, een totaalbelevenis met ruimte voor fantasie wordt het sowieso. En zoiets blijft bij. Bokrijk heeft tal van uitgewerkte programma’s op maat van elke leeftijd en leerniveau die aansluiten bij de eindtermen en ontwikkelingsdoelen. Kleuters, lager, middelbaar of bijzonder onderwijs. Iedereen welkom in Bokrijk. Ook voor jeugdverenigingen in de vakanties is er een waaier aan mogelijkheden. Voor kinderen in schoolverband (t.e.m. 18 jaar) kost een toegangsticketje voor het museum slechts 1 euro (exclusief De sixties). Achteraf kunnen ze zich gratis uitleven in de volledig vernieuwde en omheinde speeltuin. Het natuurlijk avonturenparcours is een feest voor de dappersten. Klaar om samen te ontdekken hoe het leven 100 jaar geleden was of hoe rock ’n roll de sixties echt waren? In Bokrijk is ‘toveren met tijd’ kinderspel. Tot binnenkort in Bokrijk.

Fotografie: Bokrijk, Dennis Brebels, Tom Palmaerts, Luc Daelemans, Paul De Laet, Frank Gielen Realisatie: Absoluut

Igor Philtjens Gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Voorzitter van het Domein Bokrijk vzw


tip

Het Domein Bokrijk kinderen koning in de vernieuwde speeltuin

Combineer een bezoek aan de GRATIS speeltuin met het Openluchtmuseum voor maar 1 euro!

Voor een speeltuin ben je nooit te jong of te oud. Onze openluchtspeeltuin werd recent vernieuwd en extra beveiligd. Het is niet alleen de grootste GRATIS speeltuin. Het is zeker en vast ook de leukste!

Gratis speelplezier De openluchtspeeltuin van Bokrijk is een festijn voor groot en klein, en onder andere dankzij de opdeling in zones nu nog veiliger. De Hopla speelhoek kreeg extra invulling en een facelift. De allerkleinsten leven zich uit in het kleuterkinderdorp (tot 8 jaar), een miniversie van het Openluchtmuseum. Hier zorgen speeltuigen in de vorm van boerderijdieren, een windmolen en een zandtaartjesoven voor uren speelplezier. Voor kinderen met een handicap zijn er aangepaste toestellen voorzien. Voor een kleine bijdrage beleeft elk kind plezier met de miniauto's, ponybaan en minigolf.

Nieuw avonturenparcours voor de dappersten De oudere durvers kunnen zich uitleven in het natuurlijk avonturenparcours. Stoerder dan Indiana Jones of Lara Croft? Dan is het hindernissentraject een niet te missen attractie. Grote keien, touwconstruc-

4

ties, boomstammetjes, balken en een brandweerpaal om naar beneden te glijden. Na al deze behendige klimacties zijn de watertoestellen voor onze helden nu een welkome verfrissing. De mysterieuze ervaring in het dode-bomen-bos of het blote-voeten-parcours maakt het avontuur compleet.

Spelen verleer je nooit De speeltuin is niet enkel verbeterd voor de allerkleinsten, ook voor de oudere kinderen en jongeren is het er fun. Een gigantische schommel, doolhof, dradencircus, glijmaran en de megaglijbanen halen het kind in iedereen naar boven.

Moe gespeeld? Of grommelende maagjes? Geniet van een lekkere picknick in ons uitgestrekt natuurdomein. Ook een kindermenu of frietje in de speeltuin kan gereserveerd worden. Onze oude snoepwinkel in het museum of die in de speeltuin zijn een waar genot voor lekkerbekken.

5


open lucht

Het Openluchtmuseum Van schapen­hoeder tot airhostess In het Openluchtmuseum beleef je het plattelandsleven van 100 jaar geleden. Meer dan 100 authentieke huizen en gebouwen, met historisch groen en oude dierenrassen zijn aanwezig. Ook benieuwd naar de verhalen van de acteurs en ambachtslieden? Of ben je meer benieuwd hoe het er in De sixties aan toe ging? Hoe zou je staan met zo'n sixties kapsel? Het dagelijks verleden beleef je al swingend!

Het plattelandsleven en de ambachten Haspengouw: welke bewoner word jij?

Kinderen nemen plaats op de oude schoolbanken. Een échte juffrouw of meester spelt hen de les en ook meneer pastoor geeft een donderpreek. Oost- en West-Vlaanderen: bekijk oude ambachten

Hoe verdienden mensen vroeger de kost? Bekijk hoe een echte schaapsherder zijn kudde leidt en hoe men spint en hoeden maakt. De Kempen: ontdek het dagelijkse leven

Hoe werd vroeger de was gedaan zonder wasmachine? Wat voor lekkers toverde de bakker uit zijn oven?

6

De turbulente sixties

Het Openluchtmuseum is open van 29 maart tot en met 28 september 2014, dagelijks van 10 tot 18u. Gesloten op maandag, uitgezonderd feestdagen en in juli en augustus.

tip: HERBELEEF DE SIXTIES Verschillende formules mogelijk op maat van jeugdgroepen en scholen vanaf 10 jaar. Ook geschikt voor het bijzonder onderwijs.

Potje brillantine bij de hand? Snuif de sfeer van de swinging sixties op. Op een volledig interactieve manier kruipen de jongeren in de huid van een leeftijdsgenootje uit de jaren ’60. Gniffelen bij de kledij die ze toen droegen, rare bekken trekken bij de muziek, het hoort er allemaal bij. Zowel de persoonlijke verhalen als de grote gebeurtenissen uit die tijd blijven bij, dankzij levensechte decors: van woonkamer tot cinema, van kapsalon tot elektrowinkel. De sixties kan je enkel bezoeken met begeleiding, aangepast aan je groep.

7


overzicht programma's WORKSHOPS voor kinderen van 6 tot 16 jaar

02

01

BELEVINGSROUTES MET GIDS Verwacht geen saaie rondleiding. Onze gidsen betrekken de kinderen doorheen de hele route op interactieve wijze. Nu enkel nog een keuze maken uit de vele thema’s.

Deze workshops laten kinderen kennis maken met de oude beroepen en de dagelijkse bezigheden van mensen van vroeger. Al doende ontdekken ze in de ateliers dat deze inventiever waren dan gedacht. De kinderen nemen hun eigen creaties mee naar huis.

Op stap met aardmannetjes 05

Wonen zoals het was 07

De allerkleinsten gaan op pad en zoeken uit wat de aardmannetjes ’s nachts voor de mensen deden. Via spel, verhaal, fantasie en opdrachten leven de kleuters zich in hoe de mensen vroeger woonden, werkten en leefden.

Kempen en Haspengouw De gids neemt

Kempen

Broodjes bakken

01

Een vlechtbroodje, broodventje of magisch figuurtje? Ze worden eigenhandig door de kinderen gekneed. Even laten rijzen en dan de houtoven in … spannend! Maar het opsmullen van het zelfgemaakt broodje is nog leuker! Kempen

leeftijd

6-10 jaar

aantal deelnemers

10-20

1u taal NL duur

Waar komt de mosterd vandaan? De ontdekkingstocht begint bij de mosterdplantjes op het erf van de boerderij. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en een eigen potje mosterd te maken. Proeven hoort erbij! vlaanderen

6-12 jaar

aantal deelnemers

10-20

1u taal NL duur

Valkenieren 02 vlaanderen Wat roofvogels zoal eten

kom je te weten met het braakballenspel. Een ervaren valkenier toont hoe je roofvogels verzorgt en traint. Laat een buizerd in de lucht vliegen en draag een uil op je arm. leeftijd

vlaanderen Weven is niet enkel voor

meisjes en is hip. De kinderen gaan aan de slag met draad en creëren hun eigen creatief weefwerkje. leeftijd

06

05

7-12 jaar

aantal deelnemers

leeftijd

4-6 jaar

15-20 1u 30min taal NL, FR, D, ENG

15-20

aantal deelnemers

duur

1u taal NL

duur

Beursje maken

Sprookjes

voor melk en vlees weten de meesten, maar de herkomst van leer, de verschillen en het gebruik ervan is nieuw. De deelnemers gaan aan de slag om hun eigen beursje te maken en te personaliseren. leeftijd

leeftijd

Kempen Er

03

04

was eens een betoverend Openluchtmuseum… Is dat het spinnenwiel van Doornroosje? Zit er nog een geitje in de staande klok? Bij de haard of de waterput brengt de verteller de mooiste sprookjes tot leven, afgewisseld met versjes, liedjes en oude kinderspelletjes.

8-12 jaar

15-20 1u taal NL, FR, D, ENG

4-6 jaar

aantal deelnemers

leeftijd

duur

aantal deelnemers duur

Klaar om je handen vuil te maken? Neem maar plaats achter de draaitafel, ontdek een van de oudste technieken ter wereld en tover je klompje klei om in een aardewerkje.

7-8 jaar

aantal deelnemers

Kempen

07

08

15-20

1u 30min

leeftijd

Potten draaien 04

15-25

duur

2u

taal

NL, FR, D, ENG

Mens en dier onder één dak 06 Waarvoor dienen uilengaten in het rieten dak? Wie slaapt in het bed in de paardenstal? Gingen mensen echt naast de varkens naar de wc? Een tocht vol raadsels en weetjes waarbij de kinderen spelenderwijs de oude dierenrassen als de lakenvelderos, boerenpaard en het Vlaamse schaap, leren kennen. Kempen en Haspengouw

leeftijd

8-14 jaar

aantal deelnemers duur taal

je helemaal terug naar de geschiedenis van 5 gezinnen. Hoe zagen hun huizen eruit? Moesten er echt zoveel mensen in één bed slapen? Wat als ze ziek werden? De route wordt af en toe onderbroken voor een extra beleving. Wie wint het spelletje kersenpitspuwen, bij wie zitten de klompen als gegoten en hoe smaakt de stroop uit de stroopstokerij?

15-20

1u NL, FR, ENG

6-16 jaar

15-25 1u taal NL, FR, ENG aantal deelnemers duur

09

10

10

11

herwerkt p rogramma leeftijd

4-6 jaar

aantal deelnemers duur

15-20

1u 30min

leeftijd

7-12 jaar

aantal deelnemers

15-25

duur

2u

taal

NL, FR, D, ENG

8-18 jaar

aantal deelnemers duur taal

Teamspirit staat hier centraal. De groep wordt in twee verdeeld en neemt het tegen elkaar op. Iedereen werkt samen om de opdrachten, in het teken van het vroegere plattelandsleven, tot een goed einde te brengen. Rol de mouwen maar op voor een rondje was ophangen, hoefijzerwerpen, kruiwagenrace, klompen werpen en touwtrekken. Spannend! 8-18 jaar

15-25 2u taal NL, FR, D, ENG aantal deelnemers

15-25

2u NL, FR, D, ENG

Een dag uit het leven van… 08 Kempen Hoe verliep een gewone dag

toen er nog geen K3, Kapitein Winokio of Mega Mindy was? Hadden de kinderen speelgoed of moesten ze thuis meehelpen? Waar gingen ze naar toilet en was er al wc-papier? Iedereen mag even deelnemen aan het dagelijks leven van toen door de boerin te helpen bij de handwas, hout te sprokkelen voor de haard, de klok te luiden, een volksspel te spelen of te proeven van karnemelk en roggebrood met stroop.

duur

Van handlanger tot bouwmeester

8-18 jaar

15-25 2u taal NL, FR, D, ENG aantal deelnemers

11

Kempen en Vlaanderen Na deze bele-

ving verlaat de groep het museum als echte bouwmeesters. Om hun opdracht, een houten vakwerkhuis op schaal nabouwen, te realiseren doen ze boomproefjes, nemen ze plaats op de zaagkuilen, en zoeken ze uit met welke materialen een zo’n boerderij gebouwd werd. Hoe bleef het huis staan zonder spijkers en waarom werd er paardenurine door het leem gemengd? leeftijd

11-14 jaar

aantal deelnemers leeftijd

10

Kempen of Vlaanderen

leeftijd

Kempen Dat de hoevedieren zorgden

Curieuze mosterdpot

leeftijd

Weven 03

Bokrijkrally

15-20

2u taal NL, FR duur

duur

Wie wordt schutters­ koning(in)? 09 Sportclubs bestonden nog niet maar het was een hele eer om deel uit te maken van een heuse schuttersgilde. Wie na de 1 uur durende initiatie boogschieten het eerst de roos raakt zegeviert als schutterskoning(in). De groep ontdekt hoe deze goed georganiseerde gildes hun clubfeesten vierden, welke wapens ze hanteerden en welke heiligen hen beschermden. Kempen

leeftijd

10-18 jaar

15-25 2u taal NL, FR, D, ENG aantal deelnemers duur

8

9


15

prijzen voor scholen en jeugdgroepen

14

Toegang 16

20

19

basistoegang het domein bokrijk exclusief het openluchtmuseum en de sixties • Gratis

toegang openluchtmuseum exclusief de sixties voor scholen en jeugdgroepen • Kinderen en jongeren van 3-18 jaar: € 1* • Begeleider met lerarenkaart 2014: gratis • 1ste begeleider (per 17 kinderen): gratis • 2de begeleider (per 17 kinderen): € 8,5

17

13

18

12

22

21

INLEEFSPELEN

MUSEUM­ROUTES EN EXTRAATJES

Bij de inleefspelen kruipen de jongeren in de huid van mensen van vroeger. Hoe woonde, werkte en ontspande men zich? Je ondervindt het aan den lijve en dat blijft bij. Een actieve maar vooral leuke leervorm!

Holderde­ bolderroute

Ravottersclub

12

Reeplopen, bikkelen, kegelen, tollen, steltlopen, … klinkt vandaag wat vreemd, maar 100 jaar geleden speelde elke kind deze spelletjes dagelijks. Jonge speelvogels van vandaag herontdekken ze op de speelplaats van het sfeervolle dorpsschooltje uit Hoeselt. Haspengouw

leeftijd

6-12 jaar

aantal deelnemers duur taal

Kind zijn op de boerderij

gingen kinderen niet elke dag naar school. Waw! Wat een coole tijd! Toch niet ... ze mochten niet naar school omdat er teveel werk was op de boerderij. In historische kledij gaan de kinderen aan de slag: hout sprokkelen, de handwas, bezemen, op het land werken en vooral gehoorzamen. leeftijd duur taal

taal

6-12 jaar

1u NL

16

Vlaanderen Fons is geboren in 1890.

Via een levensgroot ganzenbordspel met doe- en denkopdrachten herbeleven we zijn levensloop. Dat betekent koffie malen met de molen, op klompen naar de kapel gaan, ontdekken waarvoor de rosmolen dient… Een onvergetelijke kijk op het leven van toen.

duur taal

Beestig Bokrijk

15

Dieren waren belangrijk voor het bemesten van akkers, de voeding, kleding en werkkracht. De groep wordt onderverdeeld in vier families en ondernemen zo een fotozoektocht. Dankzij de doe- en denk­ opdrachten ervaren ze de sterke band tussen mens en dier. Kempen

8-12 jaar

aantal deelnemers duur taal

1u 30min NL, FR

15-25

1u 30min NL, FR

Op 17 maart 1837 wordt de ongehuwde knappe boerendochter, Emma De Ruyter, dood aangetroffen. Vermoord! Ze bleek zwanger te zijn. Het dorp spreekt schande. De jongeren buigen zich over de moordzaak. In hun zoektocht naar de oplossing maken ze kennis met de leefregels en mentaliteit in de 19de eeuw.

15-25 13-18 jaar

aantal deelnemers taal

de huifkar kan je groep van

10-15 jaar Aanrader voor bijzonder onderwijs aantal deelnemers 15-25 duur 1u30 taal NL leeftijd

Kempen

duur

17

Achter het swingende imago van De sixties gaat ook een turbulente tijdsperiode schuil. De educator vertrekt vanuit de leefwereld van jongeren en hun verhaal. Door middel van doe-opdrachten ervaren ze het dagelijks leven uit de tijd van hun grootouders en hoe dit nog een invloed heeft op het leven van nu. oude stad

en naar De sixties brengen

Wie vermoordde Emma?

leeftijd

de sixties: Rewind. Play. Learn.

8-12 jaar

aantal deelnemers

1u NL

leeftijd

10-25

leeftijd

10-25

13

Een uurtje les in 1914, hoe zou dat geweest zijn? Met lei en griffel neemt iedereen plaats aan de oude schoolbankjes. De tafels van vermenigvuldiging opdreunen en een lesje vaderlandse en gewijde geschiedenis horen erbij. Opgelet, want stoute kinderen krijgen de ezelsoren opgezet. Haspengouw

duur

6-12 jaar

aantal deelnemers

Met ezelsoren op de schoolbank

aantal deelnemers

14

Haspengouw Vroeger

15-25

1u NL

leeftijd

Reuzen­ ganzenbordspel

15-25

2u NL, FR, D, ENG

de sixties: Who killed Kennedy Een spannend en interactief teambuildingspel dat zich afspeelt in De sixties. Wie heeft president John F. Kennedy vermoord? Het gerucht gaat dat hij zich verschuilt in Bokrijk. Via de virtuele identiteitskaart verzamelen kleinere groepjes tips om de moordenaar te ontmaskeren. Maar enkel als iedereen samenwerkt en de informatie samengelegd wordt kan de waarheid achterhaald worden. oude stad

leeftijd

15-18 jaar

aantal deelnemers duur taal

1u30 NL

15-25

van 3 tot 7 jaar

Volkssportenschuur Kempen Ontdek de vreemdste volks-

sporten uit het verleden via de fototentoonstelling. En beleef ze dan zelf! Wie klimt tot hoog in de mast? Wie kan het langst op stelten lopen?

Honger van al het avontuur? Picknickplekjes genoeg in Bokrijk! In het Openluchtmuseum kan dit in de twee picknickschuren of de grasvelden. Ook in de speeltuin is dit mogelijk

programma’s

Hindernissen­ parcours 21

• museumroutes Bokrijkpaardjes € 3 per stuk (€ 2 vanaf 3 stuks) • museumextraatjes Huifkar € 50

Kempen en vlaanderen

tussen de Kempen en Haspengouw

Stoere helden en heldinnen leven zich uit op het hindernissenparcours. Een natuurlijk en veilig speelparcours aan de bosrand.

Tentoonstelling De Zilverkamer

gratis

Weet je wat schutterszilver is? En heb je ooit al een schuttersbreuk gezien? Baron Van Bogaert heeft een bijzondere collectie nagelaten. Je kan er op een computerspel je schiettalent testen.

Fiets- en speelschuur 19

leeftijd

Vlaanderen De fiets heeft niet altijd

duur

leeftijd

vanaf 6 jaar

twee wielen gehad en de eerste fietsen hadden zelfs geen pedalen? Zittend lopen, is dat dan wel fietsen? Test het zelf uit met een ritje op de loopfiets, driewieler, hoge bi,…

Kempen

gratis taal

NL, FR, D, ENG

De Schuur uit Oorderen Tentoonstelling 22 Oorderen was ooit een polderdorp. Omwille van de havenuitbreiding is het moeten verdwijnen. Één schuur werd gered en steen voor steen overgebracht naar Bokrijk. Via een multimediale tentoonstelling leer je over het leven in Oorderen en de veranderingen die de havenuitbreiding met zich meebracht.

van 5 tot 16 jaar

gratis

Huifkar 20 Beleef het Openluchtmuseum met paard en kar, het vervoersmiddel bij uitstek in het ancien regime. Even reserveren en de huifkar brengt je na een rondrit op paardenkracht naar De sixties en komt je later ook weer oppikken. Reservatie verplicht!

tot 20 kinderen 30min

p assagiers duur

8-18 jaar 30 min

leeftijd duur

10

8-18 jaar 15 min

Vlaanderen

leeftijd

• Kinderen en jongeren van 3-18 jaar: € 2* • Begeleider met lerarenkaart 2014 : gratis (enkel in schoolverband) • 1ste begeleider (per 17 kinderen): gratis • 2de begeleider (per 17 kinderen): € 13

Picknickschuur 18

Deze bewegwijzerde wandelroute wordt door de begeleiders zelf afgelegd met de kinderen. Een bezoek aan de snoepwinkel, les volgen in een schooltje van 100 jaar geleden, steltlopen, een ritje met de huifkar, wippen op een oude ton… het stopt niet. Koop enkele houten stokpaardjes in de museumwinkel of het infocenter om het avontuur nog leuker te maken. leeftijd

combitoegang openluchtmuseum inclusief de sixties

gratis taal

NL, FR, D, ENG

• belevingsroutes € 4,5 per kind • inleefspelen € 5 per kind • workshops € 5,5 per kind • Anderstalige programma’s +€ 0,5 per kind

openluchtspeeltuin • speeltuin met avonturenparcours gratis • mini-auto’s € 1,5 per rit • ponybaan € 2 per rit • minigolf € 1,5 (kids) € 3 (volwassen begeleiders)

Eten en drinken • kindermenu museum Sint-Gummarus Friet met frikandel en frisdrank: € 6 per kind • kindermenu speeltuin Dennenhof Friet en kipknots met appelmoes en frisdrank + ijsje: € 7 per kind • kindermenu speeltuin frituur Kleine friet met saus + frikandel + ijsraketje: € 5,5 per kind

Parking • Parking auto volledige dag € 5 • Parking bus gratis (met extraatje voor de buschauffeur) • Parking kiss&ride gratis

Toiletten gratis Dossierkost • Voor elke aanvraag wordt er een dossierkost van € 10 aangerekend. * Na stopzetting van dit uitzonderlijk kortingtarief door de Vlaamse overheid wordt dit tarief nu aangeboden door Bokrijk voor kinderen in schoolverband tot 18 jaar.

11


Openluchtmuseum Het infocenter

20’

Aantal minuten wandelen vanaf het infocenter

Oost- en WestVlaanderen

20’

kempen 5’

ingang voor scholen en jeugdgroepen speeltuin

10’

busparking de oude stad de sixties

10’

25’

haspengouw

Verantwoordelijke uitgever: Liesbeth Kees, Domein Bokrijk, B-3600 Genk Gedrukt op 100% gerecycleerd papier.

25’

info en reserveren Info en reserveren voor een schoolreis of uitstap met je jeugdvereniging: • 011 26 53 85 (tel) • 011 26 53 70 (fax) • bokrijksales@limburg.be Bereikbaar iedere werkdag tijdens kantooruren.

Hoe boeken? opgelet: MINSTENS 3 WEKEN OP VOORHAND boeken! 1

2

 et ingevulde formulier mail je naar H bokrijksales@limburg.be, bezorg je ons per post of fax je naar 011 26 53 70.

3

 e leggen het programma voorlopig vast en sturen een W voorstel naar je toe op basis van beschikbaarheid.

4

 ezorg ons het ondertekende voorstel terug. We leggen B je programma vast en bevestigen je dossier.

5

M  eld je minstens een half uur voor de start van je programma bij het Infocenter. Daar handelen we je dossier af en geven we je een handig plan.

Adres: • Domein Bokrijk Bokrijklaan 1, 3600 Genk

www.bokrijk.be

andere reservaties Voor reservaties van kindermenu's, minigolf en mini-auto's: zie www.bokrijk.be voor de contactgegevens.

 ownload het aanvraagformulier op D bokrijk.be en stel je dagprogramma samen.

Indien gewenst, helpen we je ook graag bij het samenstellen van het programma. Onze reserveringsdienst is bereikbaar op 011 26 53 85. Tot in Bokrijk!

openingsuren Het Openluchtmuseum is open van 29 maart tot en met 28 september 2014, dagelijks van 10 tot 18u. Gesloten op maandag, uitgezonderd feestdagen en de maandagen van juli en augustus.

5’

Bokrijk 2014 Kleuters en lager onderwijs  
Bokrijk 2014 Kleuters en lager onderwijs  

Zin in een leuke en leerrijke uitstap met jouw klas, kijk dan zeker wat Bokrijk je kan bieden!

Advertisement