Issuu on Google+

Architetto Antonio Festa


Biography Antonio Festa was born in Cosenza (Italy) on August 10, 1983. After graduating and receiving his high school diploma, he enrolled in the Master of Science Program 4/S in Engineering and Achitecture at the University of Calabria. During his studies he worked as a photographer and as a darkroom operator, publishing some of his works in regional and national newspapers. In 2006 he won a scholarship sponsored by the international mobility program Erasmus-Socrates and studied at the Facultade de Arquitectura da Universidade Moderna de Lisboa in Portugal. The same year he collaborated in the organization and implementation of the international Workshop entitled 'Season in Design' and he attended the exhibition pavilion at the 'Design Mai Youngsters' in Berlin. He also participated in various workshops regarding architecture, urban planning and landscape, thus gaining recognition for his work. In 2011, he completed an eight-month internship at the studio Cecchetto & Associates in Venice. He graduated from his University program in May 2012 with a score of 110 with honors, in September he received the authorization to practice the profession of Architect. He lives in Berlin.

02


Work experience

Workshop

5/2013 Freelance Architect Focke Architekten, Potsdam

11/2009 International Workshop on city planning ‘Rossano old town entrance/exit’ Università della Calabria, Rende (CS)

1/2013 - 2/2013 Freelance Architect Competition for the ZLB, Zentral -und Landesbibliothek Berlin Uberbau, Berlin - First stage winners

09/2009 Roma Summer School on Urban Design 2009 Università La Sapienza, Roma Awarded first prize

9/2010 - 4/2011 Architect Trainee Studio Cecchetto & Associati, Venezia

03/2006 Workshop on architecture ‘Lagoa 2006’ Universidade Moderna di Lisboa, Lisboa

2/2006 - 5/2006 Member of the team which organized the International Workshop on architecture and design ‘Season in Design’ Università della Calabria, Rende (CS)

09/2005 International Workshop on garden and landscaping ‘Ortus Artis’ made in San Lorenzo Charterhouse, Padula (SA) Monuments and Fine Arts Office of Salerno and Avellino Honorary mention

9/2002 - 12/2003 Photographer and darkroom operator Zone III Studio, Cosenza Skills

Language

Advanced user of the operating system Mac-os X and Microsoft Windows Excellent knowledge of design and modeling software Autocad and Archicad Excellent knowledge of graphic applications Adobe Illustrator and Photoshop Good knowledge of 3ds Max and Vectorworks Excellent knowledge of Microsoft Office, manual drafting and modelling

Italian, Mother tongue English, B2 level - Independent user Deutsch, B1 level - Independent user Portuguese, A2 level - Basic user

03


09

05

10 06 Contents

11

07 12

08

13

ZLB Zentral -und Landesbibliothek Berlin

05

Luxury Wine Resort Bolgheri

06

ARBO - Bolzano New Railway Areal

07

Offices ‘Sistema Mose’ Venezia

08

Mose Project Malamocco

09

Re-use ‘Ospedale al Mare’

10

Tabià Zoldo Alto

11

Sewing Social Housing

12

City Cookers

13

04


Intim stadtbezogen

parkbezogen

Location: Berlin, Germany Client: Senatsverwaltung f端r Stadtentwicklung und Umwelt Design: 2013 Team: Uberbau, Mars Architekten, TH Treibhaus Landschaftsarchitektur Contribution to the project: Urban design concept, manual modelling, 2d and 3d drawing

Intim

autobahnbezogen

ZLB Zentral -und Landesbibliothek Berlin Competition - First stage winners The new quarter of the Zentral -und Landesbibliothek offers the opportunity to integrate the Tempelhof Park landscape with an active edge to the town and to face the current social challenges of Berlin. The design uses a unique position to generate a structured and open-ended development of Tempelhof field advance. The diverse, dense network of buildings and urban spaces developed a unique spatial language. The new neighborhood is a clear urban facade of the temple Damm and opens the Tempelhof airfield. The entire pedestrian level of the district includes the area around the ZLB and the library building itself in a barrier-free and permeable public space. A subtle differentiation of terrain surfaces organizes this land and marks public and private outdoor spaces without any barriers.

05


Location: Bibbona, Livorno, Italy Client: Assia srl Design: 2010 Construction: 2012 Floor Area: 10.000 mq Contribution to the project: Concept design, 2d and 3d drawing, image rendering

Luxury Wine Resort Bolgheri Competition - First Price The competition for the Luxury Wine Resort was an occasion to experiment with the opportunities that quality tourism can offer regarding both landscaping and cultural aspects with international interest represented by the Tuscan hinterland. The concept of intervention lies in the relationship it establishes with the existing landscape: hills, vineyards and olive groves, in which the various structures are harmonious, respecting the original topography of the site. The multi-purpose center, containing the lobby, restaurant, spa, and conference rooms, departs in separate zones and has hotel rooms and villas on two floors. The first are placed horizontally between the trees, while the houses follow the slope of the hill along a path of ramps and stairs that lead to the horizon, with a stopover point from which you can see the surrounding countryside to the sea.

06


Location: Bolzano, Italy Client: Areale Bolzano ABZ S.p.A. Design: 2010 Floor Area: 300.000 mq www.arbo.bz.it Contribution to the project: Concept design, manual modelling, 2d and 3d drawing, image rendering

ARBO - Bolzano New Railway Areal Competition - Second Phase The activity pertains to the railway area of the city of Bolzano, containing all the functions of the passenger and freight station as well as portions of the line coming from the north and south. The area is located between the old city center and the southern part which is characterized by a mix of residential uses, crafts, manufacturing and service sectors. The competition involved the development of an urban reorganization project, used to propose operational solutions with regard to the morphological structure of the area, with respect to both functionality and transport, funding arrangements, and the scheduling of the completion of the works. In addition to this scheme, a public green space was designed, and the planivolumetric and architectural intervention was defined, both in major public and private buildings.

07


Location: Venezia, Italy Client: Consorzio Venezia Nuova Design: 2010 Construction: 2011-2012 Floor Area: 4.200 mq

Contribution to the project: 2d drawing, image rendering

Offices ‘Sistema Mose’ Venezia Final Design The Schiera della Novissima at Venice Arsenale was built in the sixteenth century and later rebuilt during the Napoleonic and Austrian eras. The site is now home for a series of valuable architectural works, which are functional and are utilized to transform the use of the area to a tertiary craft. The buildings of the project are designed as a box within a larger box represented by the outer one, whose system returns to the original pattern of the ancient squeri (18 m wide by 38 m in length and a height of 9 m) and able to build galleys side by side. The new volumes are parallel and separated from the walls, the ground floor containing the laboratories, with the offices and meeting rooms located on the first level. The longitudinal connection between the sheds, made possible thanks to a shared path, proposes the spatial unity between these buildings, opening some arches which today are buffered.

08


Location: Malamocco, Venezia, Italy Client: Istituto Universitario di Architettura di Venezia Design: 2004 Construction: 2008-2012

Contribution to the project: 2d drawing, image rendering

Mose Project Malamocco Final Design The lagoon that sorrounds Venice changes its volume of water every six hours. The tide represents an indispensable metronome that marks the rhythm of life in Venice. Often, under particular climatic conditions, the tide can be dangerous, provoking an excessively high water level within the basin of the lagoon. Before the year 2012 moveable walls will be constructed at the mouth of the port to regulate the flow of incoming water. The project for the mouth of the Malamocco includes dams, infrastructural works, pedestrian paths, rest areas, artificial dunes in sand and concrete, sloping wooden planes and platforms and parks and natural reserves, in addition to a series of service buildings. The main-operations buildings assume the language of the nautical environment: red and green, used to guide ships as they enter the port. Red to the left and green to the right.

09


Location: Lido di Venezia, Italy Client: Est Capital Sgr Design: 2010

Contribution to the project: Manual modelling, 2d drawing

Re-use ‘Ospedale al Mare’ Final Design The reusage project at the Ospedale al Mare at Venice Lido is part of a broader revival of the island, which is a narrow strip of land 12 km long, separating the lagoon from the Adriatc sea, where important historical monuments and social events take place such as the Venice Film Festival. The need to preserve the original plant, consisting of a series of mid-rise buildings connected to each other via outdoor walkways, has given rise to a new building type characterized by separate bodies inserted in a large pedestrian area. The new complex is designed to house a hotel, a residential area with units ranging from 70 to 300 square meters, a commercial service, as well as underground parking, and services such as a beauty center, a pub, a fitness center, and facilities for bathing.

10


Location: Zoldo Alto, Belluno, Italy Design: 2011 Contribution to the project: Concept design, 2d drawing

Tabià Zoldo Alto Interior Design Located in the heart of the Belluno Dolomites, Zoldo Alto is a cozy mountain village, surrounded by the peaks of Mount Pelmo and Civetta. The tabià, buildings originally used as a stable or barn, now abandoned by pastoralism and agriculture, are converted into luxurious mansions. The buildings, with a masonry ground floor and wood on the upper floors, retain the original shape outwardly, whereas the interior space is reconfigured to adapt to the change of intended use. The interior design of the tabià concerned itself with the division into different environments, creating a loft, and the design of the staircase to access it, as well as, the project of the permanent furniture and the choice, in part, of the mobile ones.

11


Sewing Social Housing Master’s Degree Thesis The thesis it was intended to demonstrate is that, through operational strategies including social housing, it is possible to retrain those parts of the city that for different reasons have problems of poor housing and lack of connection with the territory that surrounds them. The proposed strategies are aimed at carrying out such as an urban mending, a morphological and social reconnection carried out through complex and participatory interventions. The work is divided into three parts: the first on social housing in general, with a brief survey of the phenomenon in Europe and the description of the development of legislation in Italy in the field of housing policy; the second part focuses on the analysis of some recent study cases chosen by the wide european stage; the third is finally on the operational strategies and the project proposed for the urban area of Cosenza.

12


City Cookers Roma Summer School 2009 - Awarded first prize The Summer School on Urban Design was born in 2001 thanks to an initiative of the department of Architecture and Urban Planning for Engineering of Sapienza University in Rome, with the sponsorship of the International Federation for Housing and Planning (IFHP). The City Cookers group has worked on the area of Romanina, an empty urban space of about 92 acres south of Rome, where the realization of one of the new centers of the Capital has been planned. The group took into account both the project of the architect Manuel Salgado, winner of the international competition for the new center, and the area as it is today, with its visual emergencies. In this way the strengths and weaknesses of the project

Salgado were brought to light, as well as, the salient features of the area. It was therefore decided to retain a strong central axis, but to integrate it with the transverse axes capable of spreading capillary action in the project area. Furthermore, it was thought to insert a green circuit into a system gradients, capable of binding surrounding territory to the area. The central part of the project was then the study of the system of central squares, pedestrian areas, the true focus of the life of the new centrality, and therefore a more functional richness and the ability to attract more inhabitants. To complete the project were paths for soft mobility, which crossed the central pedestrian area in order to ensure greater accessibility to public space.

13


Personal information Name: Birth date: Nationality: Skype: E-mail: Phone:

Antonio Festa August, 10th, 1983 Italian arch.antonio.festa arch.antonio.festa@gmail.com +39 320 8156366 +49 (0)157 8766 1942

14


Portfolio Architetto Antonio Festa