Page 1

ANTON J. FREUNDORFER PORTFOLIO


PROJECTS

CURTAIN SPA

7

CHAIR FOR PENELOPE

15

DIE STATIE

21

LARGE URBAN BUILDING

27

SYDENHAM LIBRARY

35

PROJETTO OSTIENSE

43

APPENDIX

CURRICULUM VITAE

52

PROFILE 53


PROJECTS


1

CURTAIN SPA Design Studio Site: Cambridge, Ontario 2013 Located off the downtown of quiet Galt, Cambridge, on the Grand River, the Curtain Spa provides a relaxing recluse from city life to regenerate ones person. The design of the Curtain Spa revolves around the use of a wall to separate the realm of the city and that of the river side forest spa. Mediating the two realms is a curtained passage that signals the entrance into the retreat. The wall remains as the key element in organizing the space between the spa, public and services areas, and the visiting practitioner apartments, while acting as the storage wall for the needs of the rooms around it. Important in the use of the wall as an organizing element is its importance as an HVAC spine to the building. By using insulated computeroperated baffles, the wall will also passively ventilate the building using the wind passing over the building to suck out the hot air from inside. The exploration of the Curtain Spa revolved around the exploitation of a tectonic element, and simplicity of construction and operation for a sustainable end.

7


8


Grand Ave. South

Grand River 2

3

Left, 1 The curtained passage through the wall to the spa. 2 Site Plan. 3 Photographic study of site and two sides bordering it.

9


4

5

4 Floor Plan 5 Sketch of program volumes in relation to wall and surrounding context. 6 Sketch showing concept of wall providing storage for adjacent programs. 7 View from public berm path over hedge to spa. 8 Site sections showing various tree gardens between spa and flood berm.

6

10


7

8

11


9

9 Building section 10 View from Grand Ave. South 11 View of plunge pool from sauna corridor entrance. Right, 12 Treatment room corridor with sleeping niches behind curtain veils.

10, 11

12


13


2

CHAIR FOR PENELOPE Structural Design Build Workshop 2011

Constructed only from natural materials without mechanical fasteners, the Chair for Penelope is a meeting between craftsmanship and story telling. The chair is designed for the fictional character of Penelope, the queen of Ithaca and husband of wandering Odysseus. The design stems from Penelope’s occupation during her husbands journey, weaving. During the time of waiting for his return, Penelope daily weaves and unweaves a death shroud for him, as an excuse to delay giving her hand to the many suitors seeking her fortune. The design reflects and captures the simple nature of the occupation of weaving, in its three interwoven maple frames and tensile threads, while also maintaining the elegance befitting a queen.

15


1

16


2

1 The three maple frames of the chair resemble the frames of early classical looms. The frames are held up by the weaving of shuttle slats into the threads. 2 The frame was assembled by mortise and tenon which were wedged after being strung with natural hemp cord for optimal tension.

17


3

4

3 The rounded edges speaks of simplicity and grace while affording the accommodation of adjusted frame angles. 4 Early concept sketch. 5 Detail of frames intersecting. Right, 6 Supported completely by tension, the chair is a comfortable seat to sit in while working or resting.

5

18


19


3

DIE STATIE atelier PRO Site: Sas Van Gent 2013 Located in the small town of Sas Van Gent, the multi-functional community center of Die Statie is part of trend in social architecture in the Netherlands. With the fluctuating population and demographics of the towns and smaller cities in the Netherlands, many of the cities are choosing consolidate various community buildings and programs under one roof, to the benefit of building and maintaining a sense of community and lowering the operating costs for public facilities. Along with numerous other multi-functional community buildings across the Netherlands by atelier PRO (the Hague), my responsibility was to create PR drawings for publication from working drawings in Revit. For the Die Statie project, I also had the opportunity to go to the official opening and photo-document the building. The experience has been both beneficial to learning about new types of architecture forming an alternative for community life, and also to hone my skills in representing architecture through different media and using the latest means.

21


22


2

3

Left, 1 Site plan 2 View from northern approach. 3 Building section 4 View of entrance. 4

23


4, 5

4 View of public library from hall leading to school. 5 Detail of light-wells above the central commons area. 6 Second Floor plan Right, 7 View of community hall and theatre space.

6

24


25


4

LARGE URBAN BUILDING Design Studio Site: Toronto, Ontario 2011 Located at the intersection of College St. and Spadina Ave., where three important neighbourhoods and demographics coincide, the Large Urban Building explores the accommodation of many programs while maintaining a continuous relationship with its context. On the corner of the intersection, the public program climbs the volume of private and commercial spaces through a procession of grand lobbies and stairs. The procession develops a changing relationship to different areas of the city as vistas are opened to the city at different levels through expansive double height voids in the building, culminating in the public rooftop bar and terrace. The internal atrium stair extends the life of the street into the building through the many public spaces, providing unique areas to rest, recreate and observe the life of the building and the city. The exploration of the Large Urban Building is an exploration of the vertical city, and of the building being a permeable urban form.

27


1

1 On the busy corner of College St. and Spadina Ave, the lantern-telescope voids of the Large Urban Building engage the city in a permeable two way relationship, highlighting the building as a new hub for the residents of the area. 2 In an area dominated by two to three storey buildings, asset to the project is the curating of a public experience of the surrounds from above roof level.

28


2

29


3

4

30


5, 6

7, 8

3 Building Section. 4 Progression of public views through ascending the atrium. 5 View of ground floor lobby from second floor retail. 6 View of fifth floor basketball court from sixth floor lookout. 7 View of fourth floor multi-purpose performance space in atrium. 8 View from ninth floor theatre.

31


9

10

Public Rental Offices Commercial Offices Single Resident Occupancy Services

9 Site model. 10 Axonometric of volume and exploded program use. 11 Facade section between glazed lobby and permeable volume above. 12 View of atrium from third floor restaurant. 13 Axonometric of circulation routes. 14 Stair rail at landings and ends. 15 Detail of atrium rail.

11

FACADEÊSECTIONÊ1:50 32

STAIRÊTRANSITIONSÊ1:20


LOUNGEÊVIEWÊ1:1500

COURTÊVIEWÊ1:1500

12

CORES

PROJECTEDÊSE

n.t.s.ÊSRO

PUBLIC

13 PROJECTEDÊSECTION ÊDIAGRAMS

ÊantonÊfreundorfer

EÊantonÊfreundorfer

orfer

INTERMISSIONÊHALLÊVIEWÊ1:1500

n.t.s.Ê forÊyourÊviewingÊpleasure Ê20mmÊtrespaÊcapÊw/ÊpluggedÊbolts steelÊangle

steelÊsupportÊangle Ê20mmÊtrespaÊcapÊw/ÊpluggedÊbolts steelÊrailÊsupportÊbarÊ(behind) steelÊangle cont.ÊwoodÊhandrail steelÊsupportÊangle steelÊrailÊsupportÊbarÊ(behind) 10mmÊsteelÊbar cont.ÊwoodÊhandrail gravityÊclipÊontoÊangle 10mmÊsteelÊbar gravityÊclipÊontoÊangle gravityÊclippedÊtrespaÊpanels

gravityÊclippedÊtrespaÊpanels

trespaÊboltedÊtoÊangle w/ÊtrespaÊplugÊ(typical) trespaÊboltedÊtoÊangle

w/ÊtrespaÊplugÊ(typical)

steelÊangleÊattachedÊtoÊslab gravityÊclipÊontoÊchannel

steelÊangleÊattachedÊtoÊslab

STAIRÊTRANSITIONSÊ1:20 14

STAIRÊTRANSITIONSÊ1:20

92mmÊsteelÊfurring 16mmÊrevealÊtoÊGWBÊceiling gravityÊclipÊontoÊchannel

15

1:5ÊRAILINGÊDETAIL

92mmÊsteelÊfurring 16mmÊrevealÊtoÊGWBÊceiling

SECTIONALÊSTUDIE 1:5ÊRAILINGÊDE

variousÊscalesÊ

33

SECTIONALÊS

variousÊscalesÊ


5

SYDENHAM LIBRARY Shoalts and Zaback Architects Site: Sydenham, Ontario 2010 25 minutes North of Kingston in the rural village of Sydenham, the new Sydenham Public Library now serves the communities first dedicated library building. For the community of 3,250, it sits in a waterfront park beside the town hall, overlooking both the school sport fields and the Sydenham Lake from the back. This project provided the opportunity for learning through participating for producing construction drawings. Using CAD, managing and coordinating the drawing set from its early stages to completion under guidance of the project designer in developing both knowledge of drawings, construction, and the building process. (Photos by David Bell)

35


1

1 View from approach on Wheatley Street. 2 View of fireplace living room and the main collection, facing out the back toward Sydenham Lake. 3 Ground Floor Plan. 4 Front Elevation

2

36


3

4

37


5

6

5 Transverse section through the Children’s Area and MultiPurpose/Program Room. 6 Lengthwise section through the collections areas. 7 View of the Teens area. 8 View of the back Porch, facing out onto the lake. 9 Wall & envelope sections, as well as a sliding partition track structure detail.

7

38


8

39

9


10

9

11

12

10 Plan sections through window at corner and of the fireplace. 11 Kitchenette cabinetry millwork. 12 Bathroom elevations. 13 View of the Main Collection space.

40


41


6

PROJETTO OSTIENSE Design Studio Site: Rome, Italy 2012 Located along the ancient Vialle Ostiense between the old roman wall and the ancient Christian basilica of S. Paul outside the Wall, the Projetto Ostiense explores the developing and revitalizing of a declining area for the dwelling of young families and students. At the urban scale, the form of the urban court yards and blocks seek to accommodate various levels of public to private spaces, with routes accommodating the a variety of transportation types. The blocks define interior park spaces, which fall as a blanket over the public amenity programs that are on the ground floor, accessed from the exterior of the blocks. The development of the blocks as architecture within the urban unit start from the block used in the northerly neighbouring area of Testaccio, where all the entrances are from stair wells accessed and always visually open to the interior of the block. The desire was to develop an architecture that is for encouraging community, in a form which is both new and traditionally rooted, and economic for sake of intended future residents.

43


44


2

4

Left, 1 Site plan, showing relationship of site to intended development of parks along the Tiber River and Vialle Ostiense. 2 View of the Market Piazza from across Vialle Ostiense. 3 Transit and path map, highlighting proposed LRT and subway metro stops. 4 Public pathways across site.

3

45


5

5 Program matrix for intended users. 6 Stacked volume diagram showing the location of public and local amenities to be located at the ground level, under the blanket of the park space. 7 Site Plan. 8 Site block variation studies.

6

46


7

8

47


9

10

11

48


9 View of interior park within a block. 10 Site section through Vialle Ostiense, two blocks, and the subway tracks. 11 Diagrams showing the entrance and relationship of interior bock space to stair wells, encouraging encounter and interaction between residents. 12 Interior of a Testaccio block.

12

49


APPENDIX


CURRICULUM VITAE

EDUCATIONAL DEVELOPMENT:

WORK EXPERIENCE:

UNIVERSITY OF WATERLOO

ATELIER PRO

UNIVERSITÀ ROMA TRE

SHOALTS AND ZABACK ARCHITECTS LTD.

Honours Bachelor of Architectural Studies, with Distinction, (Class of 2013) Waterloo, Ontario, Canada

Architectural Intern (Jan. – April 2013), The Hague, South Holland, Netherlands

Studi & Lavori Workshop (Nov. 5 – 10, 2012) Rome, Lazio, Italy

Architectural Intern (Feb. – July 2012) Kingston, Ontario, Canada

UNIVERSITÀ DI CAGLIARI

DIALOG

International Summer School Workshop (Sept. 2 – 16, 2012) keynote Eduardo Souto De Moura, Cagliari, Sardinia, Italy

Architectural Intern (Sept. – Dec. 2010) Calgary, Alberta, Canada

SHOALTS AND ZABACK ARCHITECTS LTD.

UNIVERSIDAD DE NAVARRA

Timber Design Workshop (Aug. 6 – 10, 2012) conducted by Peter Bohlin (AIA 2010 Gold Medal) Pamplona, Navarra, Spain

52

Architectural Intern (Jan. – July 2010) Kingston, Ontario, Canada


PROFILE

Born in Toronto and raised in Kingston, Ontario, Anton Freundorfer grew up in a large family with nine siblings. With relatives involved in cabinet making, carpentry, home repair and farming, his interest grew in the capacity of one to create things and places of quality. During his undergraduate at the University of Waterloo School of Architecture, his interest grew in understanding how the making of objects and architecture and the relationship of these to their context of environment and culture. While studying and doing internships, he took the opportunity to travel in Europe, to see the different cultures and their architecture. Visits included Spain, England, France, Italy, the Netherlands and Austria. Other interests include sports, piano, and photography.

53


ANTON J. FREUNDORFER 156 St. George Street, Toronto Ontario M5S 2G1 T. 416 979 5949 C. 416 835 0780 anton.freund@gmail.com issuu.com/antonfreundorfer


Portfolio  

Samples of work from my undergrad at the University of Waterloo School of Architecture