Page 1

TV GIDS 9

ZATERDAG 8 JANUARI 2011

DIGITAAL

vaas printen

TERM VAN DE WEEK

Q(uick)R(esponse)-code Cupcake

Voor wie geen flauw benul heeft wat dat lelijke vierkantje hier doet: dit blokje kan u het nodige typewerk besparen. Deze streepjescode heet een QR-code en bevat de in deze rubriek genoemde internetadressen. De code, die in de zwartwitte blokjes zit verborgen, laat zich eenvoudig kraken door smartphonebezitters. Het is een kwestie van de camera op het vierkantje te richten. Een barcodelezer – een gratis te downloaden app die in steeds meer mobieltjes al standaard is ingebakken – doet vervolgens de rest. Tegenwoordig duiken QR-codes steeds vaker op: op personeelsadvertenties en op posters tot in videoclips en op visitekaartjes. Ze bevatten diverse (soms interactieve) data. Toch is het geen nieuw fenomeen. Dit jaar viert de QR-code namelijk al haar 17de verjaardag. In 1994 ontwikkelde een dochteronderneming van Toyota de code om auto-onderdelen te traceren. De code ontsnapte al snel uit de fabriek en veroverde het straatbeeld. Ze zijn daar zelfs gesignaleerd op grafzerken. Met de Nederlandse website qrgenerator.nl maakt u zelf binnen een paar seconden een code die bijvoorbeeld een visitekaartje, sms-bericht of automatisch te bellen telefoonnummer bevat. Ook op qurify.com/nl kunt u gratis teksten van maximaal 255 tekens ‘verqurificeren’.

Dit betaalbare bouwpakket stelt hobbyisten in staat hun 3D-ontwerpen thuis vanaf hun computer te printen. Hoe werkt de Cupcake?

Telkens als er een laagje klaar is, wordt de spuitkop omhoog gebracht. Dat gebeurt doordat de schroefpalen draaien.

kop spuit

Het rode printplatform beweegt over de buizen naar voor/achter, links/rechts zodat de spuitkop overal bij kan.

© 080111 | BD | BRON: MAKERBOT

Een hardplastic draad fungeert als de 3D-‘inkt’. De verhitte spuitkop smelt de draad voordat deze op het rode platform valt.

UPDATE

Op het platform ontstaat zo laagje voor laagje het model.

Koning van browserland Lange tijd was Microsoft met zijn Internet Explorer heer en meester in browserland. Aan die dominantie is vorige maand in Europa een eind gekomen, berichtte Statcounter deze week. Het merendeel van de Europeanen surft namelijk via Firefox’ Mozilla (38,11%). Dat is een neuslengte verschil met Explorer (37,52%). Oorzaak van de inhaalactie is opmars van Google Chrome, dat zijn marktaandeel van 14,58% – bijna een verdrievoudiging – voornamelijk van Explorer afsnoept. De andere verantwoordelijke heet Neelie Kroes, of beter gezegd: de Europese Commissie. Die dwong Microsoft om Windows-kopers niet langer automatisch Explorer in de maag te splitsen, maar hen een vrije browserkeuze te geven. U surft nog gewoon met Explorer? Dat kan kloppen: Nederlanders geven met 61,13% massaal de voorkeur aan Microsofts browser; Firefox noteert bij ons slechts een magere 19,77%.

Zelf eens proberen? Haal de Cupcake in huis ■ Het Amerikaanse MakerBot Industries biedt een aantal rudimentaire 3D-printers aan die je zelf in elkaar kunt zetten. In principe heb je daar niet veel meer voor nodig dan een soldeerbout en een paar schroevendraaiers, maar omdat het hier gaat om experimentele techniek zijn deze printers vooral bedoeld voor knutselaars met veel tijd en doorzettingsvermogen. De goedkoop-

ste 3D-printer heet Cupcake Ultimate en is te koop voor 675 euro. Hiermee kun je – aangesloten op een computer – objecten printen tot een afmeting van 6x6x6 centimeter. Daartoe krijg je er ook een halve kilo plastic bij. Op de site van MakerBot is veel informatie te vinden over het bouwen van de Cupcake. Ook kun je op het forum terecht voor vragen. www.makerbot.com

APP VAN DE WEEK

Geen saaie tekstbrei meer ■ DESIGN

Apple’s designteam mag dan worden geroemd, niets kan tippen aan je hoogstpersoonlijke iPodhouder. In alle kleuren van de regenboog.

Voor creatievelingen die hun werk nog wel eens in een museum willen zien, biedt de 3Dprinter een ongekende vrijheid.

TEKST ANTON DAMEN

■ KUNST

Volgens Apple mag het gerust de ‘app van het jaar’ heten, want die eretitel gunde het bedrijf de iPad-applicatie Flipboard in 2010. De toepassing vertaalt de saaie tekstbrei van Twitter, maar ook Facebook-updates en Flickr-foto’s naar de grafische opmaak van een digitaal doorbladerbaar tijdschrift, inclusief koppen, intro’s, foto’s en video’s. Dat leest én kijkt echt een stuk prettiger. Het mooiste aan deze app? Dat ‘ie helemaal gratis is!

AD Digipaal 01 - 8 januari 2011  

Nieuwtjes uit de wondere wereld van digi & techniek

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you