Page 1

PORTFOLIO Antoine Digonnet

Last update : January 2019


In 2015 I decided to join a workshop organization of Strasbourg students. So I was involved in the second edition of «La Fabricasens». For a weekend, three schools (the National Higher School of Architecture, the National Institute of Applied Sciences, the Faculty of Geography and Planning) are meeting for a workshop. While facilitating exchange, the workshop allows students to form teams that focus on the design and the construction of an temporary structure. This reflection is based on the association of three topics : A matérial : In sustainable way of thinking, the students work on a reuse matérial as plastic bottles, tissu, bamboo, bubble wraps... etc. This uncommon materials force the students to think out of the box and to create some original modul between architecture and art. A sense : Each of our disciplines involves our different senses, it seemed relevant to us to focus on one of them to explore a certain use of the material. A place: Architects, urban planners and engineers work in harmony with the surroundings. For this reason, we have made it a privileged questioning of the workshop. Each year the final exposition is situated in a revelant public space in Strasbourg. The student’s creations are designed in considération of their final location. For this second edition the material was bamboo. This experiment has taught me the many organizations that regulate the authorizations for the establishment of an event, however an ephemeral one. It was also for me the chance to be in charge of an event and to be out of the university structure.


The aim of this project was to create a public facility above the Rhine between Strasbourg and Kehl. This project consisted of a bridge supporting a large scale equipment. We have chosen to build a sport centre. This equipment was very attractive to german and french citizens. It seemed important to us to move beyond the idea of a classic sport hall enclosed and to turn the Rhine into a main component of the project. As a result, the river is visible from all entrances to the centre and sport halls while preserving the comforts of sportsmen and women by preventing direct light from shining on sport fields. The structure was another element we cared for. We have opted for a forest of apparent pillars which serve as well the structural as the aesthetic part of our building. At last, a work on the traffic and on the views ensures that sport is an inescapable component of the bridge crossing. Groundfloor plan

Longitudinal section

Public Facility - TraversĂŠe sportive - with LĂŠonard Gouy - INSA.


1st level plan

Transversal section

Sketch


The subject of this NUCE project was a large-scale housing complex in an increasingly urbanized area around Hanoi. The intention was to make a central place for the neighbourhood. The different heights of our buildings provide a transition between the modern towers in the surroundings, the pre-existing houses and the park. We have chosen to install our residential towers on a base. this one offering many activity areas (restaurants, offices, nurseries and shops). A pedestrian outdoor public space has been developed in the southern part of our project to facilitate many outdoor activities. These public spaces aim to maintain a high level of neighbourhood activity throughout the day. The two towers of our project offer apartments typical of large complexes and the buildings provide penthouses that enjoy a large outdoor space. Sky view

This project was very instructive for me. I learned to design in a different country with issues specific to Vietnam and vietnamese culture. These different notions led to a revision of my design according to the sunshine and winds, with more through spaces and many arrangements to avoid excessive exposure to the sun. Finally, in the design of the spaces, whether outside or in apartment, I have learned to design spaces and transitions between private and public spaces in accordance with Vietnamese lifestyle habits

Street view

Housing - Stairs - with Tran Thi Ha- NUCE.


Global housing plan

Appartment axonometry

Appartment plan


MONTER POUR OBS ER VER

For this structural class project, we were required to design a viewpoint for the city of Saint-Louis. It would be more than 35 metres high and able to support a public space program at its top. We have chosen to locate between forest and fields and propose an bird-watching program. Our irregular-shaped viewpoint offers visitors a vertical journey marked by platforms with thoughtful altimetry and orientation.

Each visitor is free to focus on various perceptions of the surrounding context, from the bush to the distant Vosges and Black Forest landscapes,. Views and masks are generated by a triangulated ribbon composed of a burned wood cladding. This cladding with variable sections and gaps follows the visitor to the most significant views of the surroundings while being part of the general design of the project by being used as both a sunbreak and a handrail.

Point of view

Restaurant

The main structure is made up of five pillars made of burnt trunks The reinforcement of its posts is made of a galvanized steel structure which, while repetitive, shows a certain asymmetry in conformity with the rest of the project. This project was for me the occasion to set up a parametric design and modeling with Rhinoceros 5 software and the Grasshopper plug-in.

Landscape

Treetops

Foliage

Viewpoint at Saint Louis - Nid d’Observation - with Marta Cattaneo, Fabienne Garti and Lise Koenig - INSA


Point of view

Bracing in «K» shape

Restaurant Pillar junction

6 m high : Foliage

Landscape

Treetops Massif de sol compacté 30*30m

Entrance : Forest

Foliage

Elévation

Pillar support


In this urban planning project, it was about the reclassification of a Strasbourg no man’s land named the ‘‘Glacis’’, which has been abandoned by the city. This vegetalised area is a major structural gap between Strasbourg and its surrounding towns. It was important for us to keep this green space within the city while making it attractive to all Strasburgers. We responded to this problem by increasing the density of the urban tissue around the Glacis, increasing its attractiveness and the permeability of the entire area. Perfectly integrated into the natural green belt wanted by the mayer of Strasbourg, the Glacis is transformed into a park animated by spaces such as sport plain, self-expression areas and cafes. The most characteristic features of the area, such as the watercourse and rampart, become ideal recreational areas for a walk. In the end, the increased permeability of this area, combined with a revitalization of its surroundings, transforms this urban fracture into a transit space, a real breath of fresh air in the city centre. A transition instead of a limit

Parc view

Pedestrian path view

Projet Glacis - Glac-in Glacis Glac-out - with Iris Boyer and Juliette Pasteau - INSA.


500

Green belt plan

200 100

N

500

200 100

Extand cities projection

N

N 500

Increase the cities connections

Walkway between rampart and rehabilited shed of trainstation

Situation plan Plan d’intentions générales

Creation of a pedestrian walk

200 100


For my final project assigment, I worked on the urban environment, and the interactions between public and private spaces that compose cities. The different users of cities interact through public spaces and facilities. Despice a great popularity and attractiveness of cities there are still neighbourhoods that are only use as sleeping areas.It’s often due to lack of attractiveness, public spaces and facilities. With the improvement of facilities and a certain openness to the public, these neighbourhoods could become the link between public life, neighbourhood life and private life. That why I worked in the Molenbeek-Saint-Jean district located in the centre of Brussel. This mainly residential working class district lacks equipments and public spaces, making it unattractive for its inhabitants and the rest of the inhabitants of Brussels. It is on a plot of 2400 m2 in a typically brusseler residential block that I integrate a program composed of a theatre, a music school, and a housing of 9 apartments. All the elements developed in this project interact around an internal path at the center of the plan. This passage is used to access the music school, and as a short walk to Saint-Rémy square (located opposite my site) during working hours. However, to preserve the intimate aspect of the heart of the block and to foster relationship between housing inhabitants, this space is closed during the music school’s closure. Thus it allows the inhabitants to the housing to enjoy a shared space that binds the neighbourhood community together. This work is the gathering in the same space of several components of current urban life. It is a work on the interactions between public, shared and private spaces as well as on the optimization of unsused spaces during part of the year. The aim was to make the site attractive for the inhabitants of the district as well as for a whole part of the inhabitants of Brussels

Sewing the block structure

Porosity

Integration

Appartment view

Elevation of housing street Vandenboogaerde

Final project - Au-delà des façades - help by Rémi Mayer, Lise Derule, Marion Hermann, Mélodie Pezet and Sarah Rosak.


Site plan

Intern shared spaces view

Ground floor plan

View from Saint-RĂŠmy square


Axonometry view

Technical section of a music studio

ES

PA

CE

PR

IV

É

ES

PA

ES

CE

PA

CE

PU

BL

IN

TE

IC

RM

ÉD

IA

IR

E

Transition public-private space

Appartment plan

Housing axonometry

Retract platform - 450 seats

Housing stairs model

Deployed platforms- 100 seats

Final project - Au-delà des façades - with the contribution of R. Mayer, L. Derule, M. Hermann, M. Pezet et S. Rosak.


R+2 LOGES & COURSIVE TECHNIQUE

Acrotère Circulation principale

R+1 SALLE DE SPECTACLE

Isolant thermique Plancher collaborant (masse) Isolant acoustique (ressort) Plafond BA25 (masse) Poutre treillis transversale

RDC ACCÈS PUBLIC : HALL & ACCUEIL

R-1 TOILETTES, VESTIAIRE & STOCKAGE

structure diagram of theatre

Theatre axonometry

Façade : tôle acier brut vernis (masse) Isolant thermique Poutre treillis longitudinale Circulation technique Isolant acoustique (ressort) Paroi BA25 (masse)

Dalle béton (masse) Isolant acoustique (ressort) Plancher collaborant (masse) Poutre alvéolaire HEB 500

Theatre section

Isolant thermique Tôle acier brut micro-perforée Plénum technique

Mur rideau Caniveau Revêtement béton ciré Chape Plancher chauffant Dalle béton Sous-sol

Theatre lobby view

Structural section of theatre


MP. atelier d’architecture


One of the main projects I’ve been working on at MP atelier d’architecture was the redesign of haussmannian attics in the 17th district of Paris. This intervention consisted in transforming about a hundred maid’s rooms into a complex of 24 apartments. The haussmannian style of the building and the heritage protection of the area were two important elements of this project. Mainly involved in the consultation phase, this project led me to work on spatial issues but also on roof and structural details and on the decorative features that are characteristic of the building’s style. For this operation I also worked on the renovation of the main courtyard of the building, this additional work required me to reflect on the use of the courtyard, the materials as well as the species of plants to be preferred. View from General Catroux square

R

ENTREE UNIVERSITE PARIS SORBONNE

rette

cou

C

COUR 5 COUR 2 rette

cou

R+5+C

D

rE

alie

Esc

rette

cou

courette E

D

R+3+C

courette F

Escalier D

escalier A

courette G

R+5+C PLA

A

24

CE

courette

COUR D'HONNEUR

DU

rette

cou

R

22

ERA GEN

L OUX

MALESHERBES

R CAT

BOULEVARD

courette H

rette

cou

alier

Esc courette

M

F

K

R+5+C

Situation plan

escalier B

courette J

courette I

R+5+C rette

cou

L

COUR 4

R+3+C

Picture of a similar project done by MP atelier d’architecture

R+2+C

N

COUR 3


Project section

Extract from plan

Textured backyard plan


During my contract at MP atelier d’architecture made the rehabilitation of many hausmannian apartments in Paris. On a full mission, I was involved in these projects from conception to delivery. These projects taught me the different haussmannian style assets, study of the companies’ offers, study of the constructive details and site monitoring. Working alone on these projects, I was faced with the architect’s whole mission. This gave me a whole new perspective on the function of architect. For the first time, I had to take in consideration the construction coordination, work costs, managing unforeseen events and human relations of the different people involved in the project.

Initial state

Initial state

Final state


Final state

Final state

Appartment plan


In addition to the rehabilitation work I followed two new social housing construction projects. I was only involved in the construction phase of these projects. My main missions were the study of technical documents transmitted by the craftsmen, the updating of graphic documents, managing interactions with customers and future occupants of the buildings as well as participate tosite monitoring.

Street view (done by a graphist)

Worksite picture

Situation plan


Project view

Groundfloor plan extract

Worksite picture

Profile for antoine.digonnet

Portfolio 2019 Antoine Digonnet EN  

Portfolio 2019 Antoine Digonnet EN  

Advertisement