Anthea's Portfolio

Page 1

PORTFOLIO | ONG TING FANG ANTHEA



CONTENTS A TOUCH OF OASIS

An Urban Hydrosocial Venture

IMMERSIVE RETREAT

Resort and Park that is part of a greater ReForest City Urban-Nature Symbiosis Scheme

BURRI GUMMIN-ONE FIRE An Affordable Housing Project

FLOWTURE

Water Treatment and Conservation Facility

THE ANT HUB

Experiential Research Facility

V3

Parkor Visitor and Recreation Centre

ENZO HOUSE

A Dwelling Project

PAVILION BOOKSHELF

Parkor Visitor and Recreation Centre

OTHER WORKS



A TOUCH A OASIS

AN URBAN HYDROCITY VENTURE SCHEME

PROLOGUE This project attempts to push the idea of water sustainability in Singapore beyond the applications of our National Water Taps to strive for a more water sensitive city; one that is adaptive, with multi-functional infrastructure and urban design that is resilient to climate change. It proposes a water storage system that pushes how stormwater can be further collected and retained, to reduce pressure on the water grid for a more energy-efficient future where water for non-potable needs can be collected for use locally instead of being pumped out of site to be treated before use. Furthermore, water has always been a congregation spot, a place for people to gather and for nature to thrive. Hence, the proposal attempts to externalise the water collection and storage process, to re-choreograph and enliven the urban city experience. This brings the culture of water back into the public realm, where people can make full use of water as a source of entertainment, unlike hidden underground tanks that are currently present. Using the idea of a WaterCell that can be replicated onto other districts, this decentralised system focuses on cleaning water through a more organic process. In a country where we are surrounded by water but are rather distant with our water sources, this socio-technical endeavour can re-centralise water at the heart of the way in which cities and urban spaces are laid out and open the potential for us to live with water in the face of a more uncertain climatic future. Strategies are explored in the Bencoolen-Victoria area, as it is unique for its arts, culture and heritage. The project showcases how the WaterCell concept can be deployed in such an area.



THE URBAN WATER CYCLE (SINGAPORE)

Understanding how Singapore manages her water courses, specifically urban stormwater runoff.

RAINFALL MANAGEMENT





FLOODPRONE AREAS ON SITE Investigating floodprone areas in the Bencoolen-Victoria Area



MASTERPLAN PROPOSAL - WATER-CELL APPROACH







IMMERSIVE RETREAT

REFOREST CITY URBAN-NATURE MASTERPLAN SCHEME PROLOGUE Under the Re-forest City masterplan proposal to tackle climate change and to create a more Resilient City, the “Urban-Nature Symbiosis” scheme aims to explore the boundaries of both controlled and uncontrolled rewilding systems to achieve a mutual co-existence and symbiosis between man and nature. This aims to create a new model for an urban environment that can be more naturalised, leveraging on forest biological and ecological systems, nature’s solutions, to combat climate concerns. For successful symbiosis to occur, man have to learnt to accept and adapt to the increasingly naturalised environment, hence boundaries between the controlled and uncontrolled wild are carefully explored. Tanjong Pagar Port is specifically chosen as it is part of Singapore’s future plans to develop the southern waterfront landscape. It is critical for Singapore to develop this currently empty prime location carefully. Alongside the goal of expanding profits from the neighbourig city, this must be done responsibly to lower carbon footprint while tackling sea level rise at the same time. The U-N masterplan aims to achieve 90% reforestation to obtain carbon neutrality for the site, hence prioritising and protecting growth of the trees is crucial. The external site periphery aims to control and protect the ecosystems and biodiversity within. Internal site conditions focus on encouraging a mutual symbiosis between man and nature, using: a core spine with uncontrolled nature; controlled forests incorporated amongst human dwellings; Ecotones in between both zones to blur the boundaries, providing an inclusive environment that integrates communities together. As part of the core spine, the project Immersive Retreat is located at the densest part of the forest where uncontrolled wilding thrives. Structures on this sensitive site needs minimal contact with the forest floor to allow animal migration to occur, necessary for strengthening the ecology. Hence, the project features ecotourism activities and a resort that encourage intimate relationships with nature. Not only does it help improve mindsets towards cohabitation, it also uses tourism as a huge helping hand to gain the most profit from the forests’ presence.


MASTERPLAN



This research is a team effort by: Bryan Mah Chee Chew and Anthea Ong



This Masterplan is a team effort by: Ang Hui Ying, Anthea Ong, Bryan Mah Chee Chew, Harry Lam, Mirrah Najihah


A. Boundary Displacement + D. Transient Cohabitation

C. Immersive Retreat

B. Dissolving Boundaries

E. Coastal Protection


IMMERSIVE RETREAT








BURRI GUMMIN - ONE FIRE AN AFFORDABLE HOUSING PROJECT

PROLOGUE This design studio is aimed at developing appropriate and sustainable housing solutions for members of the Yarrabah Aboriginal community, located in North Queensland, Australia. Through reflecting on my own story and investigating the cultural considerations of designing with the indigenous community, this project focuses on appreciating the wellbeing of the people and embracing the heart of Yarrabah by following the Murray Way: to support the self-determination of Indigenous people in their housing choices and to design dwellings that are both specific to the users and the wider community. The brief asks for masterplan and design strategies are able to provide possible solutions that are more culturally responsive to the Yarrabah community, with individual stories and personal comfort being key.




MASTERPLAN



DWELLING DESIGN








Yarrabah | Aug 2019

I would like to thank the tutors of this studio, Anna Erica Ewald-Rice and Michael Mossman for their guidance in this project, completed at The University of Sydney, for the chance to travel to Cairns, Australia and to be able to give my imput on an existing project to aid the community of Yarrabah.



FLOWTURE

WATER TREATMENT AND CONSERVATION FACILITY

PROLOGUE A research facility for water treatment and conservation, the Flowture explores the borrowing and accumulation of water using naturalistic means. By redirecting the existing stormwater drain and attempting to retain as much water as possible on site using detail design and vegetation, it attempts to show how our urban landscape can facilitate water retention, treatment and processing in the effort to produce more potable water.











THE ANT HUB

EXPERIMENTAL RESEARCH FACILITY

PROLOGUE Ebbs and Flows at Labrador Park Nature Reserve This project focuses on an envelope architecture that engages the multifarious environments arounds the Labrador Park Nature Reserve. It is a historial repository of relics, sanctuary for rich biodiversity, a great visiting spot for people. It is idyllic but also at risk. By Identifying one unique natural feature of the park and to design a research facility revolving around this feature, the project attempts to position architecture as a tool to cultivate nature such that it grows with time, use and engagement. By introducing an intervention without compromising much loss, it aims at testing Latour’s ideas of hybridity, cross-pollination and the interweaving of relations. The natural phenomenon that caught my attention at Labrador Park were the many anthills. Its hidden and complex nature resembles the rooted history of Labrador and the many military evidences that are still preserved till this day. Just as Labrador Park seeks to give peopl opportunities to discover history, my research facility on insects and their behaviours attempts to allow people to learn and appreciate the beauty and complexities nature provides.









V3 - VENI VEDI VICI

PARKOR VISITOR AND RECREATION CENTRE

PROLOGUE Little Guilin at Bukit Gombak is a disused quarry which became a lake in the middle of a residential district in Singapore known for its resemblance to Guilin in China. It once supplied much of Singapore’s granite needs till abandoned in the 1980s. It now stays as a photogenic spot rich of history and ambience for people in the neighbourhood. This design studio focuses on Site and Programme as a driver for architecture design. By studying and analysing the character of the site, a visitor, information or educational center is design that introduces visitors to the site and its landscape, promoting and educating visitors on what the site and its surrounding have to offer. The programme of the building should be site responsive and specific programme can be proposed. VENI VEDI VICI: I came, I saw, I conqured My project V3 signifies the process of exploring a natural site whereby one can manoeuvre through the space and gradually discover hidden treasures, which is the view in this case. While engaging with the granite material and the topography, it hints at the process of discovery, also showing the vertical nature and displacement of rocks in the process of excavation.











円相 - ENZO HOUSE DWELLING PROJECT

PROLOGUE Located at the site of a shophouse, the Enzo House revolves around the concept of ‘ladder to heaven’. It is about reaching the divine and becoming closer to heaven as the user ascends from one stage of the house to another. Enzo, the Zen Circles, represent symbols of teaching, reality and enlightenment. The circles are seemingly perfect in their continuity, balance, and sense of completeness, and yet often irregular in execution. This relates to the design of the house as apart from its representation of spirituality, there is also the idea of a difficult journey in reaching the divine. As the user reaches the highest point, he is reminded of the presence of the beginning and reality, creating a sense of a cycle in the house. Ultimately, the takeaway is that human beings will experience downfalls and will have limitations, though they may aspire to godly values and virtues.











READING CAPSULE

A MICROCAPSULE PROJECT

PROLOGUE In an exploration of spatial thinking, tectonics and anthropoetry, the Reading Capsule is a small-scaled modular library with different versatile compartments that can be used in different ways; bookshelves, tables and steps. Ultimately, the dsign is one that is adaptable to a user that has different positions of positions of reading books.







OTHER WORKS


VALUE DOLLAR

Mixed Media Miniatures ‘A’ Level Art Project | 2016





Mixed Media Series ‘O’ Level Art Project | 2014



THANK YOU | ONG TING FANG ANTHEA