Page 1

Gatljus Kvartalstidskrift

4 | 2009

från GÖteborgs kyrkliga stadsmission

Nu är det jul igen!

Jul på Liseberg fyller tio år

Ensamheten Ralfs värsta fiende Var kommer barnen in?

Vad händer i jul? 1 • 2009 4 Gatljus


Britta Broman

Hemresan Julen är den stora hemresans tid. Det är nog därför människor underkastar sig långa tåg- och bilresor, för att kunna komma hem och fira jul. De färdades var och en till sin stad, som det står i julevangeliets berättelse om Josef och Maria och Jesusbarnet. Andra av oss stannar kvar i staden och reser kanske i minnet tillbaka till barndomens land och minns alla dem, som man en gång firade jul med. De flesta hem har sina speciella jultraditioner, som man vårdar omsorgsfullt. Så blir allt sig likt en gång om året och vi känner oss som hemma. Sentimentalitet, kanske någon läsare tänker, men det tror inte jag, utan detta är ett uttryck för den hemlängtan som vi alla bär med oss. Men om hemmet är borta och man vandrar omkring i staden och räknas in i den statistik, som berättar om de hemlösas antal, då blir det allt klent med julens hemvändartanke. Eller, om man är så gruvligt ensam här i världen, att det inte finns en enda kotte, som frågar efter en inför julens firande? Hur ser vi på dessa människor, vad tänker vi om dem? Får de skylla sig själva? Har de slarvat bort sina liv och tagit till vara de chanser som erbjöds dem? Det finns många orsaker till att somligas liv inte riktigt ville sig. Att det inte blev det, som de en gång drömde om. Vad kan vi göra för dem? Julens ansikte är medmänsklighet och kanske behöver vi öva upp vår förmåga att se och möta de som vandrar omkring i julens hemlöshet. Julens dörr kan öppnas på många sätt för medmänniskan. I Stadsmissionens Sankt Johanneskyrka, kommer portarna traditionsenligt att öppnas för alla dem som vill fira jul med oss under dagarna tre. Där finns allt som hör högtiden till, julmat, julsång, julglädje, julgudstjänst och julgemenskap. Min man Ulf, brukar säga, att det blir ingen jul utan att ha varit i Sankt Johanneskyrkan under dessa dagar och det har han helt rätt i. Förra året kom över 2 000 personer till Stadsmissionens julfirande! För att Stadsmissionen skall kunna möta alla dessa människor som kommer till oss behöver vi gåvogivare med stort hjärta och öppet sinne för den nöd, som blir extra tydlig under julen. Jag skulle vilja använda en sliten fras, som ändå är gångbar: Hjälp oss, att hjälpa! Till sist vill jag tacka för mig. Jag lämnar min tjänst som direktor i slutet av januari nästa år. Det har varit en underbar tid att arbeta inom Stadsmissionen och jag tänker på alla möten med människor, alla medarbetare och gåvogivare. Tack för engagemang och god vilja! Göteborgs Kyrkliga Stadsmission, har för mig, verkligen gett gestalt åt orden Tro med händerna. En God Jul och ett Gott Nytt år önskar jag er alla

Organ för Göteborgs kyrkliga stadsmission | Utkommer med fyra nummer per år | Nummer 4 2009 • Årgång 52

Gatljus Gatljus 4 2009 • 2

Stigbergsliden 6, 414 63 Göteborg, Tel: 031-755 36 00, e-post: info@stadsmissionen.org Internet: www.stadsmissionen.org Redaktion: Britta Broman, direktor och ansvarig utgivare, Henrik Enarsson, redaktör/layout Thomas Simson, marknadsförare, Peter Lindell, direktorsassistent Tryck: Göteborgstryckeriet

Omslagsbild: Ljus i kyrka Bild: IStockPhotos.com

Sista sidan: Julkrans Bild: IStockPhotos.com


Julkonsert för gåvogivare - 12 december

Legatokören Triple & Touch

Carolina Sandgren

Den 12 december är det alltså dags för julkonsert i Sankt Johanneskyrkan igen. Som vanligt är det två föreställningar - klockan 12.30 och 15.00. Du som är gåvogivare kan beställa biljetter på telefonnummer 031-755 36 60 den 30 /11 och 1/12 mellan 10.00 och 14.00. (Endast detta nummer och dessa tider gäller!) Biljetterna hämtas sedan på Stadsmissionen på Stigbergsliden den 7 och 8 december mellan 12.00 och 16.00! OBS! Antalet platser i kyrkan är begränsat.

Medverkande i 2009 års julkonsert: Triple & Touch Carolina Sandgren Ola Persson Peter Winsnes

Lars-Erik Puke Legatokören Johanneskören

3 • 2009 4 Gatljus


Var kommer barnen in? Om utsatthet i den egna familjen

Gatljus 4 2009 • 4


– Tänk, det här är första gången jag har semester på trettio år. Det är också första gången jag har semester tillsammans med min dotter. Kan du förstå hur stort det här är för mig? Orden är Hans *. Vi träffades på Stadsmissionens Kollo för alla. Hans var där med sin sambo och sin dotter. Dottern bor sedan många år i ett familjehem. Hans hade varit ren från droger i ett och ett halvt år. Hans är i skrivande stund fortsatt ren – och hans dotter bor fortfarande kvar i familjehemmet. Det tar lång tid att bygga upp relationer som tidigare har skadats. Allt på grund av missbruket av droger. Det är berättelser som den här som gör att vi som stadsmission aldrig kan ge upp på människor som söker vår hjälp. Vi vet vad ett beroende får för följder. Hans är inte ensam med sin historia. Vi på Stadsmissionen i Göteborg har länge pratat om vikten av ett vidare perspektiv på missbruk av alkohol eller andra droger. Vid ett beroende drabbas många människor, inte bara den beroende det gäller även familjen, vänner eller kanske arbetskamrater. Missbruket drabbar alla anhöriga. Det är därför Stadsmissionen lägger så stor vikt vid att bekämpa missbruket. Mina tankar går tillbaka till Hans dotter. Tänk så många barn som växer upp i en missbrukarmiljö. Vad händer i barnets inre när en eller flera familjemedlemmar är beroende? Vi vet enligt undersökningar att en tung barndom är starkt sammankopplad till eget missbruk i vuxen ålder. Barnen har ofta svårt med självkänslan och att känna tillit till andra människor. Förnekelsen och tystnaden är stark på grund av att barnen skäms över att en familjemedlem är beroende. I dag finns det ungefär två-tre barn till alkoholmissbrukare i varje svensk skolklass. Att vara barn till en beroende behöver inte synas utåt, men det får allvarliga konsekvenser att växa upp med en mamma eller pappa som är beroende av alkohol eller andra droger. I Sverige kallar vi dem för De glömda barnen. Men allt är inte bara svart. Det finns gott om goda exempel. Vi på Stadsmissionen har den stora förmånen att ofta få följa familjer som det gått bra för.

I dag finns en intensifierad nationell debatt kring De glömda barnen. Frågan har helt plötsligt hamnat högt upp på agendan. Socialstyrelsen skriver om De glömda barnen i Folkhälsorapporten 2009, politiker på alla nivåer lyfter fram problematiken och socialkontoren arbetar mer ur ett barnperspektiv. Tänk att bara för att De glömda barnen finns i media och i politiken så existerar frågan. Stadsmissionen i Göteborg kan hjälpa till på olika sätt. Numera har vi en obruten vårdkedja som ger oss möjlighet att få följa en individ allt från ett första bemötande på Gatljuset, via avgiftning och boende till en öppenvårdsbehandling enligt tolvstegsmodell. Stadsmissionens rådgivningsbyrå tar ofta över där socialen inte kan hjälpa mer. Rådgivningsbyrån kan stödja familjer eller ensamstående med ekonomiska problem eller med myndighetskontakter. Kollo för Alla välkomnar varje sommar utsatta människor och familjer till en lugn och härlig vecka i svensk natur. Allt är gratis. Verksamheten i Sankt Johanneskyrkan är unik i Sverige – en mer välbesökt kyrka får man leta efter. Självhjälpsgrupper som jobbar enligt tolvstegsmetoden delar rum med både ett livligt café och ett rofyllt kyrkorum. Dagligen kommer det hit flera hundra personer med ett specifikt ärende de vill få uträttat. Allt det här kan vi göra för att det finns människor och företag som vill hjälpa oss bygga ett bättre Göteborg. Det är hit pengarna går.

Det finns hjälp och stöd BRIS (www.bris.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som bistår barn som far illa. FN:s konvention om Barnets rättigheter är ett viktigt riktmärke i det arbetet. BRIS verkar som en länk mellan barn, vuxna och samhälle. Kärnan i BRIS verksamhet är Barnens Hjälptelefon, BRIS-mejlen och projektet BRIS-chatten dit barn och ungdomar upp till 18 år anonymt och kostnadsfritt kan vända sig när de behöver stöd från en vuxen. BRIS ska bistå utsatta barn och unga med råd och stöd, samt underlätta för denna grupp att föra en dialog med vuxna. Genom BRIS Vuxentelefon – om barn får också vuxna någon att prata med kring frågor och problem rörande barn. Sedan några år tillbaka finns också föreningen Maskrosbarn (www.maskrosbarn.org). Föreningen bildades för att det inte fanns något annat forum för De glömda barnen. Genom seminarier, föreläsningar och opinionsbildning reser de runt i landet för att ”stödja unga som lever med föräldrar som missbrukar eller är psykiskt sjuka”.

Lästips – nyutkommen bok! Nyligen utkom grundaren av Maskrosbarn, Therese Eriksson, med romanen Vi har ju hemligheter i den här familjen (ICA Bokförlag, 2009). ”Med utgångspunkt i sina dagböcker har Therése Eriksson skrivit en gripande och ärlig bok om sin uppväxt med en missbrukande och psykiskt sjuk förälder, om att tvingas se och uppleva saker som inget barn ska behöva. Det handlar om rädsla och sömlösa nätter, om depressioner och självmordsförsök, om struliga tonår och alla vägar som leder fel.” * Fotnot: Hans heter egentligen något annat.

Text: Henrik Enarsson Bild: Heidi Anglesey, Karlis Caupals

5 • 2009 4 Gatljus


Jag har levt järnet i 50 år! En historia om hur lätt det kan gå snett Ralf har gått den långa vägen. Han växte upp i ett lugnt och tryggt hem i Johanneberg på 50- och 60-talet. En tid som förknippas med trygghet och framtidstro inom givna ramar. Mamma var hemmafru och pappa var målare. Ralfs syskon var äldre och skötsamma – eller som han själv säger ”perfekta”. Ändå började Ralf sniffa thinner redan när han var tio år. Nu är han 62 och har varit drogfri i tre år. Mycket har hänt i Ralfs liv – men det mesta har dock med droger att göra. Det här är hans berättelse. En berättelse om hur lätt det är att hamna snett i livet. Redan som ung kom kriminaliteten som ett brev på posten. Ralf har sammanlagt suttit i fängelse i över 15 år - men aldrig längre än 4-5 månader i taget. Han berättar om alla gånger han suttit inne för narkotikainnehav eller olovlig körning. – Jag har levt järnet i 50 år, säger Ralf. Han var 17 år när han övergav sniffningen för tyngre droger. Året var 1964 och amfetaminet blev hans drog. Ralf talar länge och gärna om det ljuvliga 60-talet. Det decennium då folk började ha råd med det mesta: TV, bil och sommarstuga. Till och med Svenssons. – Alla hade pengar, säger Ralf. Alla var lyckliga. Det fanns bara snälla människor. Sökte man jobb behövde man inte ens ha papper med sig. De frågade bara – var vill du jobba? Och helt plötsligt stod man där med en bra lärlingsplats för att de sa ”du ser pigg ut”. Men vad var det som hände då? Trots det välmående 60-talet trillande Ralf dit. Sitt första amfetaminrus tog han den 15 januari 1964. Men redan då var han en missbrukare och hade bott på ungdomsvårdsskolor sedan 13-årsåldern. Ralf har inget svar på frågan – han hamnade i fel sällskap helt enkelt. – Mamma och pappa hade inte ens fått parkeringsböter. Pappa var den ärligaste personen i världen. Han jobbade alltid och när han inte gjorde det så spelade han schack eller löste korsord. Mina syskon arbetade och var sparsamma. Hela släkten var skötsamma knegare som många av dem jobbade på Strumpan i Mölndal. Jag kan inte skylla på någon.

Gatljus 4 2009 • 6

Hur såg julhelgerna ut för dig? Har du något speciellt minne? – Nej, i min värld fanns inget julfirande, inga stora helger. Allt var likadant - livet fortsatte bara. I en knarkares liv existerar inget annat än drogerna. Julen var tråkig – allt var ju stängt. Efter en paus skiner han dock upp i ett stort leende. – Jo, jag har ett fantastiskt minne från julen 1984. Min dotter föddes den 20 december och kom hem från KK på julafton. Det är mitt livs finaste julklapp. Jag hade ett uppehåll från drogerna några år på 80-talet. Jag levde i en relation. Jag blev far till två barn. Jag läste in både grundskole- och gymnasiekompetens på komvux och hade chansen att kunna börja på Chalmers. Men helt plötsligt

Klockan 23.45 den 22 september 2006 kom vändningen. Mitt på Göta älv-bron krockade han med en annan mopedist. Ralf bröt nacken och båda benen i kraschen. Han svävade i gränslandet mellan liv och död. Väl vid sina sinnen igen kom beslutet. – Då tänkte jag – nej, nu för det vara nog. Nu måste jag hålla mig lugn. Efter Sahlgrenska hamnade jag på Kungsbacka sjukhus, mest för att jag ingenstans hade att bo. Efter ett tag fick jag äntligen komma till Stigberget (Stadsmissionens drogfria boende på Stigbergsliden 6). Är alla missbrukare hemlösa? Nej, så är det väldigt sällan. De flesta missbrukare lever ett förhållandevis vanligt liv med både familj och bostad. Ralf har nästan

Ralf - stolt poserande vid den nyinköpta Forden

stod jag där igen - ensam. Jag hade blivit av med körkortet, lägenheten och familjen nästan samtidigt. Drogen hade slagit klorna i honom igen. Vad var det som fick dig att lägga av med drogerna? – Jag har haft astma i hela mitt liv – och det var på grund av den jag höll på att dö. 2006 blev jag blivit allvarligt sjuk på fängelset i Högsbo. Det var tidigt på våren. Efter en lång konvalescens på Sahlgrenska sjukhuset muckade jag. Men redan efter några månader satt jag inne igen för olovlig körning. Så jag sålde bilen och köpte en moped.

alltid haft en bostad. Ibland har det funnits tillfällen då han bott i sin bil. Under en längre tid bodde han i en husvagn utanför Kungsbacka. När det var som svårast sov han ofta på Gatljuset. Men Ralf har aldrig sett sig själv som en hemlös person. Livet började återvända och efter drygt 1 ½ år väntade en s.k. referenslägenhet på Ralf. En referenslägenhet betalas av socialen under tiden lägenhetsinnehavaren lär sig bo och leva samt håller sig drogfri. Meningen med en referenslägenhet är att det ska mynna ut i ett förstahandskontrakt på en ”riktig” lägenhet. Snart är Ralf där. En del av fram-


tidsplanerna har han redan klarat av. Han fick nyligen körkortet tillbaka för första gången på flera år. Han har köpt en gammal Ford och inom en nära framtid flyttar han till en lägenhet i Kungsbacka. Ralf tycker det ska bli skönt att få flytta dit. – Det är lugnare där, säger Ralf. Det är långt från stöket i stan. Att tala om sitt liv tar tid. Vi har suttit i ett lugnt rum på Gatljuset (Stadsmissionens dagverksamhet och övernattning på Ringön). Det är eftermiddag och lunchrusningen är

över och många dröjer sig kvar. Här är de flesta fortfarande fast i drogmissbruket. Gatljuset är en tuff miljö. Trots detta återkommer Ralf hit flera gånger i veckan. Här känner han många. Här behöver han inte vara ensam. För det är ensamheten som är det svåraste med drogfriheten. Därför besöker också Ralf Sankt Johanneskyrkan varje förmiddag. Där finns vännerna som också lever i drogfrihet. Ralf och jag har träffats många gånger tidigare på Stigbergsliden. Men inte förrän vårt möte på Gatljuset framträdde en ny och delvis annan människa.

Ralf lyser av självkänsla och stolthet. Självkänslan kommer från vetskapen att han klarar av att leva ett drogfritt liv. Stoltheten från att återigen få köra bil. Ralf fortsätter: – Jag har Stadsmissionen att tacka för mycket. Utan er och era regler hade jag inte varit där jag är i dag. Ni gav mig ramarna för ett nytt liv.

Text & bild: Henrik Enarsson

7 • 2009 4 Gatljus


Köp en stjärna för Göteborgs utsatta. Köp årets julklapp från Stadsmissionen! Årets julklapp är en kristallstjärna designad Erika Lagerbielke för Orrefors - kostnad 249 kronor. Gå in på www.stadsmissionen.org och beställ! Stadsmissionen stöttar och vägleder människor i Göteborg som har hamnat snett. Överskottet från kristallstjärnan går till Stadsmissionens arbete. Tillsammans med Stadsmissionen ger du utsatta Göteborgare en godare jul och ljusare framtid. Tack.

Nytt plusgironummer!

90 01 70-2 Det nya numret 90 01 70-2 fungerar sedan den 1 oktober. Att få ha ett 90-nummer är inte alla förunnat. Att vi har 90-konto betyder att vi granskas av Stiftelsen för Insamlingskontroll (SFI). Det innebär bland annat att vår redovisning granskas av en auktoriserad revisor och att alla givare har rätt att ta del av vår

Gatljus 4 2009 • 8

redovisning av de insamlade medlen. Enligt SFI:s riktlinjer måste minst 75 procent gå till ändamålet och max 25 procent får användas för administrations- och insamlingskostnader. PS. Stadsmissionens gamla plusgironummer gäller året ut. DS.


Stickcaféet är en viktig mötesplats Lokalt engagemang i Smålandsstenar hjälper Stadsmissionen I gränstrakterna mellan Småland och Halland händer något nytt. Eller kanske nygammalt. Varannan måndag arrangeras nämligen ett stickcafé i församlingshemmet i Smålandsstenar. Och tänka sig – åldersspannet är rejält stort. Både unga och något äldre träffas för att sticka tillsammans. Den som lotsar gruppen genom stickandets ädla konst är Britta Olausson. Just nu pågår dessutom en insamling till oss på Stadsmissionen i Göteborg. Det var efter ett besök av Stadsmissionens Ingela Österström som insamlingen kom på tal. I skrivande stund samlar församlingsborna in loppisprylar och hembakat. Allt ska sedan säljas på Stadsmissionens julmarknad den 28 november. Ansvarig för insamlingen är församlingsassistenten Elisabeth Andreasson. Stickcaféet är ett samarbete mellan Svenska kyrkan och Sensus studieförbund.

Britta Olausson och Elisabeth Andreasson, stickansvariga

Frivilligdag i Nordstan

20 november, klockan 10-19.00 Det har blivit till en tradition att Stadsmissionen visar upp sig på Nordstan i slutet av november varje år. Så även i år. Det är ursprungligen på grund av FN:s Internationella frivillighetsdag den 5 december som Stadsmissionen finns på plats. Alla är hjärtligt välkomna till Nordstadstorget och besöka oss. I år har vi loppmarknad, tombola, försäljning av second hand-böcker, insamling samt information om Stadsmissionens vänförening och volontärverksamhet. Varmt välkomna!

9 • 2009 4 Gatljus


sTADSMISSIONEN PÅ lISEBERG Stadsmissionen på Liseberg är numera en återkommande tradition. Även i år kommer vi att finnas på plats bland alla belysta träd, julbodar och attraktioner. Vår julkrubba i naturlig storlek finns placerad i närheten av vår försäljningsbod. Som vanligt är julens huvudpersoner i krubban gjorda av Lars Peder Lindström på Göteborgsoperan.

Nytt utseende med hjälp av företaget Stylt Trampoli AB Stadsmissionen har i år fått hjälp med dekorationen av krubban av företaget Stylt Trampoli AB, som är en kombination av inredningsfirma, arkitektkontor och reklambyrå. Ett extra stort tack till dem.

Nytt för i år är att krubban kommer att vara placerad på Evert Taube-scenen och vår bod i närheten av scenen. Boden säljer bland annat julkrubbor, fina ljus, olika änglar etc.

Välkomna till Stadsmissionen på Liseberg! Jul på Liseberg öppnade i år den 13 november!

Julen välkomnas i Bältesspännarparken

Fredagen den 27 november klockan 17.00 tänder vi vårt ljus i Bältesspännarparken. Som en hälsning och önskan om julefrid och glädje över Göteborg med omnejd inför de stora helgerna ska det sedan brinna året ut och påminna alla som passerar om Stadsmissionens arbete bland dem som har det svårt. Ljuset i Bältespännarparken är ett projekt vi genomför i samarbete med GP och Göteborg Energi, vars vd Anders Hedenstedt på sedvanligt sätt överräcker företagets julgåva till Stadsmissionen. Tillsammans med Legatokören sjunger vi julens sånger.

Gatljus 4 2009 • 10


Julmarknad 28 november - Stigbergsliden 6 Klockan 10.00 - Andakt i kapellet med direktor Britta Broman Klockan 10.20 - Julmarknaden öppnar Jultomten kommer, lotterier, tombolor, hembakat, antik - fynd & kuriosa, evenemangslotteri, CD-skivor, sport- och aktivitetslotteri, försäljning för hemmafixaren, stearinljus, kak- och tårtbuffé samt julsmörgåsar.

Klockan 13.45 - Dragning av lotterier Outagna vinstnummer annonseras i GP onsdagen 2 december. Göran Samuelsson underhåller vid pianot i caféet. Varmt välkomna!

Jul och nyår i Sankt Johanneskyrkan

Som vanligt har Sankt Johanneskyrkan öppet under jul- och nyårshelgen. Du är varmt välkommen att fira helgerna hos oss. Kom och ta del av de dignande borden, gemenskapen och julens glada budskap i våra gudstjänster. Förra året hörsammade drygt 2.000 människor vår inbjudan!

Julklappsutdelning varje juldag kl. 16.30-17.30 Tider Julafton Öppet kl. 15-20.00, Matservering kl. 15-17.30, Gudstjänst kl. 18.00

Jul- och nyårsmaten är gåvor från några av stans finaste restauranger och mataffärer samt vänliga företag.

Annandag jul Öppet kl. 15-20.00, Matservering kl. 15-17.30, Musikgudstj. kl. 18.00

Välkommen till Sankt Johanneskyrkan!

Nyårsafton Öppet kl. 19-00.15, Matservering kl. 19-22.00, Nyårsmässa kl. 22.30

Juldagen Öppet kl. 15-20.00, Matservering kl. 15-17.30, Julmässa kl. 18.00

11 • 2009 4 Gatljus


Lotta Säfström - ny direktor Efterträder Britta Broman 1 februari Den 1 februari tillträder Lotta Säfström som ny direktor för Göteborgs kyrkliga stadsmission. Lotta Säfström kommer närmast från Stiftelsen Stora Sköndal i Stockholm. Lotta Säfström är i grunden utbildad diakon och socionom och kommer ursprungligen från södra Halland. Efter avslutade studier

på det dåvarande Sköndalsinstitutet blev hon kvar i organisationen. De senaste fem åren har Lotta varit direktor. I nästa nummer av Gatljus (i februari/mars 2010) presenterar vi Lotta på ett mer utförligt sätt. Välkommen Lotta!

Nyinvigning i Ingsered Fler boende i fullutrustade lägenheter

Tidigare i våras togs det första spadtaget för en nybyggnation och renovering av byggnader ute i Ingsered. Ingseredsstiftelsen, som till vardags driver ett boende med inriktning inom psykiatrin, har fått nya och fina lägenheter, ett nytt konferensrum och allmän uppfräschning i och kring huvudbyggnaden. Den 12 oktober var det dags för invigning av det ”nya” Ingsered. Stadsmissionens ordförande Christina Rogestam förrättade

Konferensrummet blir en tillgång

Egen altan i den nya radhuslängan

Gatljus 4 2009 • 12

De fem nybyggda lägenheterna

invigningen. Efter renoveringen och nybygget kan fler fullutrustade lägenheter (eget kök, toalett/dusch) erbjudas. - Det här är ett måste för Ingsereds framtid, säger Ulla Halvarsson enhetschef för Stadsmissionens fyra psykiatriboenden. Många av våra kunder kräver i dag moderna lägenheter när de söker efter lämpligt boende.


13 • 2009 4 Gatljus


Liseberg - en företagsvän

Jul på Liseberg firar 10-årsjubileum Stadsmissionens krubba värnar om julen I år är det sjätte året som Stadsmissionen finns på plats med julkrubba och försäljningsbod på Jul på Liseberg. Katarina Gustafsson, chef för evenemangsavdelningen på Liseberg, berättar om hur Stadsmissionens julkrubba blev till. - Båda parter ville få till ett långsiktigt samarbete. Stadsmissionen möjliggjorde byggnationen av en krubba i narturlig storlek och vi erbjöd Stadsmissionen att i gengäld få vara på plats under julperioden utan kostnad. Det är viktigt för oss att i sammanhanget arbeta med en trovärdig organisation som hjälper många människor. Tanken kring krubban var från början enkel. Krubban och den kristna symboliken skulle bli till ett mervärde för Lisebergs gäster. Att skapa en eftertanke kring varför vi faktiskt firar jul. Nytt för i år är att krubban är flyttad till Evert Taube-scenen. Stadsmissionens försäljningsbod ligger strax intill krubban. – Tänk att få kunna stanna upp mitt i julstressen och fundera kring julens egentliga innebörd, säger Anette Tingets marknadsförare på Stadsmissionen. Vi tycker det är bra att vi får vara med i en så positiv miljö. Liseberg besöks av tusentals människor varje jul. Kan vi få besökarna att skänka en tanke till människor som har det svårt, speciellt i juletider, så är mycket vunnet. Det är tack vare vänliga människor som Stadsmissionen kan arbeta vidare. 10-årsjubiléet för med sig lite utöver de vanliga satsningarna. I år kommer Liseberg att vara mer vintrigt – med ytterligare snö och is. Isskulpturer kommer att finnas vid hamnområdet och en större skidbacke med möjlighet till snowboardåkning erbjuds. Katarina avslutar: – Min önskan är att samarbetet med Stadsmissionen får fira 10-årsjubileum tillsammans om några år. Samarbetet har fungerat jättebra genom åren.

Bild: Stefan Karlberg

Gatljus 4 2009 • 14

Katarina Gustafsson, Evenemangschef på Liseberg


Julrea året om! Stadsmissionen har sju second hand-butiker i Göteborg Kom och fynda - du också! Stadsmissionens butiker finns här: Vallgatan 1, Korpralsgatan 1, Stigbergstorget, Kretsloppsparken Alelyckan, Norra Ågatan 6, Vårväderstorget 4 & Radiotorget

Second hand i Bältesspännarparken Julen består av många traditioner - vissa gamla och vissa nyare. Sedan tre år tillbaka står Second hand i Bältesspännarparken - mitt i Julstaden Göteborg. Återigen har vi vår bod vid skridskobanan - i år mellan den 11 och 30 december. Boden är öppen mellan klockan 12-20.00 varje dag. Här kan du stödja våra verksamheter genom att handla jullotter och julklappar. Tänd en marschall och stöd vårt arbete bland de utsatta i Göteborg.

15 • 2009 4 Gatljus


Mia Törnblom till S:t Johanneskyrkan 15 december Tisdagen den 15 december lär S:t Johanneskyrkan bli fullsatt. Kvällens föreläsare är just nu en av Sveriges mest anlitade talare. Mia Törnblom är tjejen som fångades av ett drogberoende men som sedan tog sig ur det. Nu är hon en hyllad författare och står bakom inte mindre fem böcker - alla storsäljare. Succédebuten Självkänsla nu! (2005) har sålt i storupplaga. Hennes senaste bok Du äger! (2009) handlar om hur vi ska ta hand om oss själva bättre. Temat för kvällen i S:t Johanneskyrkan är Självkänsla – ett kärt ämne för Mia Törnblom. Varmt välkomna! Plats: S:t Johanneskyrkan Tid: 15 december, klockan 18.00 Kostnad: 100 kronor Antalet platser i kyrkan är begränsat.

Bild: Peter knutsson

Nya lokaler för mottagning Från och med den 21 oktober finns Stadsmissionens Familjerådgivning och Psykoterapimottagning i nya lokaler. Flytten berör även Stadsmissionen PLUS (HIV-mottagning/-utbildning). De nya lokalerna finns på Stigbergsliden 6 - där bland annat Stadsmissionens huvudkontor ligger. Tidigare fanns verksamheten i Västra Frölunda prästgård. Flytten behövde göras för att Svenska Kyrkan i Göteborg ska sälja fastigheten Prästgården i Västra Frölunda, som Stadsmissionen hyr.

Gatljus 4 2009 • 16


Kalender till februari 2010 Jul på Liseberg 13 november-23 december Musikcafé - Samlingssalen 19 november, klockan 14.00 Tema - I adventstid Sångaren Ragnar Löwenmark sjunger. Professor Viveka Hagnell talar om det viktiga trivselskrattet. Frivilligdag i Nordstan 20 november, kl. 10-19.00 Second hand-böcker, loppmarknad, insamling, tombola, information mm. Ljuständning i Bältesspännarparken 27 november, kl 17.00 Julmarknad på Stigbergsliden 6 28 november, kl. 10-14.00

Henrik Cervins konsertserie nr 10 6 december, kl. 15.00 Birgittakören från Sävedalen under ledning av Brita Myreberg. Programvärd domprost emeritus Hans-Olof Hansson Stadsmissionen i Bältesspännarparken 11-30 december, klockan 12-20.00 Julkonsert för gåvogivare i Sankt Johanneskyrkan (för biljetter se sid. 3) 12 december, kl. 12.30 och 15.00 Författaren Mia Törnblom föreläser i Sankt Johanneskyrkan 15 december, kl. 18.00

Henrik Cervins konsertserie nr 10 7 februari, kl. 15.00 Combo spelar musik av ABBA under ledning av Daniel Björkdahl Musikcafé - Samlingssalen 25 februari, klockan 14.00 Tema - Armenien Kyrkoherde em. Anders Brogren berättar. Musikunderhållning Vårresa med vänföreningen 11-15 maj 2010 I Sankt Olofs fotspår Till Trondheim och Nidaros-domen. Läs mer om resan i nästa nummer av Gatljus.

Henrik Cervins konsertserie nr 10 10 januari, kl. 15.00 ETT ÖGONBLICK Med Eva Bartholdsson och Greger Siljebo Musikcafé - Samlingssalen 21 januari, klockan 14.00 Tema - Palestina Kyrkoherde Leif Dahlin berättar om sitt uppdrag på Västbanken. Musikunderhållning

World Aids Day 1 december För 21:a året i rad uppmärksammas World Aids Day (WAD), eller Världsaidsdagen, över hela världen. Stadsmissionen PLUS är med i förberedelserna inför aktiviteter i både Nordstan och Domkyrkan.

Årets kampanj handlar om stigma. Att leva med hiv innebär inte bara att leva med en livslång obotlig sjukdom utan också en ständig kamp mot samhällets fördomar och attityder. Fördomar som grundar sig i okunskap.

I Nordstan, mellan Hemköp och Feskebröderna, kommer en mängd olika uppträdanden och filmvisningar att varvas med kortare information om hiv och aids. I Domkyrkan hålls framåt kvällen en ceremoni dagen till ära. Gudstjänst, körsång, ljuständning, glögg och hedersutmärkelse till lokal förmåga som belyst hiv och aids under året är aktiviteter som pågår från kl. 19.00 och någon timme framåt.

Under hösten har en rad olika talangjakter i ”WAD-Talents” namn genomförts på ungdomsgårdar och gymnasieskolor. Ett antal talanger har tagits ut till semifinal som går av stapeln den 27:e november i Meeths lokaler (bredvid Domkyrkan). På dagen är alla välkomna till teater och workshops som knyter an till temat. Semifinalen hålls kl. 16.30-22.00.

För mer info om programmet och årets tema besök hemsidan www.hivportalen.se/wad

Tid och Plats 27/11 - Meeth 10-16.00 & 16.30-22.00 1/12 - Nordstan klockan 10.00–18.30 1/12 - Domkyrkan klockan 19.00–20.00

Stadsmissionen PLUS har en utåtriktad verksamhet som med informationsspridning försöker öka kunskapen om hiv och aids. Vi föreläser/utbildar kostnadsfritt. För mer information tel: 031-755 37 73

17 • 2009 4 Gatljus


det här är stadsmissionen

Att tro med händerna... ... är att finnas till hands med hopp, alternativ och ljus är genomgående det viktigaste i Stadsmissionens arbete. Bland våra uppgifter ingår att arbeta för dem som på grund av missbruk, psykisk ohälsa, sociala problem eller sjukdom hamnat bland de utsatta, nödlidande och hemlösa. Vår verksamhet anpassas ständigt för att göra vårt uppdrag möjligt: att utföra kärlekens gärningar i Jesu Kristi efterföljd bland fattiga och sjuka, svaga och utsatta, unga och gamla.

Vad gör Stadsmissionen i Göteborg? Arbetsträning Ergon • Kulturlabbet Boende Stigberget • Stöd & tillsynsboende Fältarbete/ungdom Gatljusets uppsökande verksamhet • Ungdomsbussen • Gatljuset S:t Johanneskyrkan Café • Självhjälpscenter • Gudstjänster/Möten Missbruk Avgiftningsklinik • Poliklinik/ Läkarmottagning

Psykiatri Brattås • Ingsered • Kustgatan • Uddängen Rådgivning Själavård • Familjeråd­givning och psykoterapi 031-755 37 70 • Råd­givningsbyrån • KUM, Kyrkans ungdomsmottagning • PLUS hiv-mottagning och information Second hand Insamlingen 031-84 20 20 • Alelyckan • Korpralsgatan • Radiotorget • Stigbergstorget •

EN GÅVA HAR SKÄNKTS TILL STADSMISSIONEN TILL MINNE AV: Anna Winkler Arne Gustafsson Arnold Rydberg Arvid Andersson Bertil Gustafsson Bertil Gärtner Birgitta Granström Brita Abrahamsson Brita Truelsen Doris Irene Berntsson Einar Unger Elsy Hjulström Erik Normén Erik Särneö Erland Ericsson Gerdit Johansson Gert Klattzkow Greta Nilsson Gunnar Hedenström Göran Skarin Göte Billingsdal Hildur Eriksson Hugo Jobäck Inger Pettersson Ingrid Axell Jan-Owe Rehnberg Johan Jacobsson Karin Cederberg Kerstin

Gatljus 4 2009 • 18

Kerstin Hilmersson Kerstin Olofsson Kurt Garpland Kurt Thane Lasse Cederberg Leif Stenborg Lilly Larsson Maja Johansson Margareta Wilke Peter Hammarin Johnsson Roy Löfgren Solveig Rasmusson Stina Pettersson Svea Lindberg Sven Andersson Sven-Olof Erlandsson Sylvia Flodén Ulf Ridell Åke Nilsson

Vårväders­torget • Norra Ågatan • Vallgatan Volontärverksamhet Äldreomsorg Berzelius äldreboende • Götaholms äldreboende

GÖTEBORGS KYRKLIGA STADSMISSION Stigbergsliden 6 414 63 GÖTEBORG Telefon: 755 36 00 www.stadsmissionen.org info@stadsmissionen.org Org.nr 80 24 26-0195 Gåvoplusgiro 90 01 70-2 Gåvobankgiro 900-1702 OBS! Nytt plus- & bankgironr!

I SAMBAND MED HÖGTIDSDAG HAR GÅVA SKÄNKTS TILL STADSMISSIONEN Alva Strömkvist Anders Andersson Astrid Karlsson Barbro o Stig Gustafsson Bengt Axelsson Birgitta Granström Biskop em. Lars-Göran Lönnermark Britt Jonasson Ester Lindström Evert Aronsson Kerstin Ellerbrock Lars Hjalmarsson Lars Johan Hage Lars Larsson Marianne Marianne Källten Robert Lorentsson Siv Henningsson Sven-Anders Broman


korsord

De tre dragna vinnarna nedan får Vinna hela världen av Jenny Berggren (sångerska i Ace of Base) i pris. Grattis! Vinnare i Gatljus korsord 3 2009: Gunilla Hugosson, Lidköping E-B Bernhard, Västra Frölunda Anne-May Fälthammar, Mölndal

Skicka in ditt svar senast den 15 januari till: Göteborgs kyrkliga stadsmission, Stigbergsliden 6, 414 63 GÖTEBORG

Namn:................................................................................ Gatuadress........................................................................ Postadress.........................................................................

19 • 2009 4 Gatljus


God jul & Gott nytt år Våra företagsvänner:

Gatljus 4 2009 • 20

Gatljuset  
Gatljuset  

Göteborgs Stadmissions tidning: nr 4, 2009

Advertisement