Page 1

simpson a collection of architectural works


ashley simpson

306 Lakeview Court Louisburg, Kansas 66053 913.963.1170 ashley.simpson2013@gmail.com


Project Overview Gallery 1817

Pre-Fab Facade

1

4

Trauma Center

Assistance Center

2

Konza Prairie Winery

5

Travel Photography

3

6


1


terracotta roof | Civita di Bagnoregio, Italy

designed details: enhance experience.


Main Street

19th Street

site plan

Gallery 1817

Kansas City, Missouri

experiential.

floor plan

Gallery 1817 is located in the crossroads district of downtown Kansas City and is architecturally designed to showcase furniture. The corner of the site is adjacent to a main intersection and embraces a large green space. The overhead plane is an architectural feature that spans from the entry to the corner acting as a visual cue to welcome gallery visitors. In addition, this space is designed to function as a public gathering space for the art district's First Fridays and other gallery events. On the interior, the cellular layout is organized and designed to clearly identify public and private zones. Each cell has a separate function (entry hall, secondary gallery, cafe, warehouse), and the main showroom connects all the cells as a mezzanine level, tying everything together. The exterior walls that form these cells integrate with the public realm by providing pockets of benches for the passerby.

view towards building


view into plaza


seating on main walls

main showroom mezzanine

cafe

wall section


2


built+natural environment | Cinque Terre, Italy

collaboration: architecture+landscape.


Denver, Colorado

Assistance Center

The Assistance Center is programmed to help those who are struggling economically. This project was done in collaboration with landscape architecture students. It was a semester long urban design project in Arapahoe Square, a twenty block area of downtown Denver that has come across some economic hardships. We first re-programed and re-developed this area to blend it in with the surrounding Denver area. After completion, we zoomed in to one site where Rachel, my landscape partner, and I collaborated on our building and plaza design. We adopted similar design concepts, radiating lines (signifying breaking through boundaries), to help our designs grow in a similar manner. A series of angles were used throughout both designs to create a connection between the two and to symblize the change the users were going through. As a result of the thorough development and collaboration, an overall design was created which successfully integrated two separate design projects into one. Focus was placed on how the user perceives the spaces and connection between the building and plaza in order to enhance their experience. process


site rendering with integrated building courtesy of design partner Rachel Barth, landscape architecture

building and plaza connection

collaboration.


3


madonna del latte vineyards | Orvieto, Italy

integration: preserves environment.


5

Manhattan, Kansas

6

8 3

basement level 2

1

Konza Prairie Winery

4

7

1 Grape Receiving and Crushing 2 Laboratory 3 Pressing, Fermentation, Filter 4 Aging Area 5 Services 6 Bottling Area 7 Cased Good Storage 8 Shipping

14 13 12

11

10

ground floor

15

floor plans

10 Reception and Wine Tasting 11 Outdoor Wine Tasting 12 Office 13 Women’s Restroom 14 Men’s Restroom 15 Konza Overlook


The Konza Prairie Winery is designed for research of grape growing and wine producing in the rolling hills of the prairie; it is also open for public visits and tours. The design integrates architecture and the wine making process into the flowing prairie; this is where my design came from: giving the building the appearance of growing from the land forms, ending at a scenic overlook at the most exposed portion of the building.

view from tasting room

rendering | entry sequence


view from the Konza


Upon further exploration of the design, more focus was placed on developing the experience of the green roof and entry sequence. The visitor approaches the overlook by first being exposed to the green roof and views into the tasting room. The discovery of the overlook comes at the end of this path, building anticipation with small glimpses.

entry sequence

walk towards the overlook

integrate.


4


national technical library | Prague, Czech Republic

new tools: pre-fab design.


Pre-Fab Facade

Manhattan, Kansas

rhythm diagram

full scale model | texture

Designing a new, concrete, pre-fab skin for the facade of a hotel was the goal of this group project. My partners and I came up with an undulating design resulting in a visually pleasing facade. Each window sticks out as an as an extension of the facade and varies its facing direction at five degree intervals; this variance of openings helped us achieve the undulating effect. A wave-like finish is placed on the exterior to increase this effect. This overall design and finish produced visually stunning shadows that enhanced the undulation.


view from road courtesy of Ryan Wilson

connection. Attention to detail was essential in this collaboration. The greatest challenge after the design phase was figuring out how to attach the new pre-fab concrete pieces to the existing structure while not changing much of the existing slab. wall section


1- Pre-Fab Ductile Concrete 2- Fasteners 3- Z-Plate 4- Fasteners - Welled in place 5- 1/4" x 12" notch for Z-Plate 6- Joint Sealant and Backer Rod

connection detail

undulation


full scale model | z-plate detail


5


shelter on the beach | Roatan, Honduras

graduate thesis: humanitarian design.


thesis. part 1.

My graduate thesis project is geared toward humanitarian design. It is a collaboration between students to design a Trauma Center on the island of Roatan in Honduras. The locals currently have few medical clinics and one hospital that can't manage very many patients, making this center pertinent to their well being. We had the opportunity to travel to the island and visit with locals and government officials who wanted us to design and help

Roatan, Honduras

Trauma Center

process sketches | individual design

concept model

build the facility. The goal is to create this trauma center while staying in a very strict budget because the island has very little funding. To do this we are looking into efficient building methods while also using local materials, natural means of ventilation and daylighting, and collecting rainwater. Phase one of this project was completed in collaboration with Logan Carlyle, Nathan Geier, Wenjing Li, and Danielle Smith.


preliminary sketches

section through courtyard


Apartment Medical Apartment apartment Community/Public medical Medical Support Space community/public Community/Public support Supportspace Space

diagram | evolution of function

Upon programming the trauma center, we thought about the function and circulation heavily. We kept the building long and thin to help promote cross and stack ventilation and then we started breaking down the functions. Having the most public portion (waiting and community) at the entry, changing to semi-public where medical functions take place, to private where back of house services and visiting doctors' apartments are located. This helped us keep everything clear and concise throughout the project. aerial rendering courtesy of Nathan Geier


Further development of the trauma center led to a discovery that we could create a sectional quality for the buiding that would solve all passive strategy challenges, from natural daylighting, to cross ventilation and even water collection. Not only would this meet needs of the island to save money, but it also created an aesthetic quality that gives the interior of the trauma center an experiential dynamic. site plan

floor plan

passive strategy diagrams

natural.


model | overhead view

public entry courtesy of Nathan Geier


thesis. part 2. At this point in the design project, teams merged. The team now consists of six fifth-year students: Naihao Fan, Nathan Geier, Kelsie Kremer, Ashley Simpson, Danielle Smith, and Andrew Stith. Having similar schemes, we were able to combine the two projects into one. The opportunity was provided at the beginning of the spring semester to take a second trip to the island of Roatan in order to present our designs to the government officials and get feedback regarding what needs to be changed, added, etc. Some feedback received included materiality change from wood to CMU to mitigate the cost of upkeep, placing the building on the ground instead of elevating to rid the risk of mosquitos, adding some programmatic features and zoning, and considering the possiblity of expansion into a larger facility in the future. In addition to these changes, we developed the design to further maximize water collection by changing the sectional quality of the roof to a true butterfly roof. The sequence of spaces was also rearranged to assure that the private portion of the medical facility remains as such while also giving the entry/waiting area more of an experiential quality.

site plan + originally proposed hospital footprint

Apartm

Medic

Comm apartments Apartment medical Medical community Community/Public

function diagram


construction diagram

public (residence/waiting) public (medical) semi-private private

privacy gradiant diagram

grid diagram

model | overhead view

site model


A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

1

2

4

up

up

3

dorm 3

dorm 2

dorm 1

laundry + janitor

pharmacy storage

break room

records

community room

storage

5 public bathroom

6

reception + pharmacy

waiting area

7 public bathroom

8 visiting doctor residence down

9

laundry

dining + commons

10

administration kitchen

private classroom

11 12 13

ambulance entrance

patient entrance

14

floor plan

consultation

clinic: pediatrics


N

O

clinic: pediatrics

P

clinic: internal medicine

Q

R

S

T

U

AA

BB

incinerator

clinic: internal medicine

outpatient surgery

Delivery + ER suite

maintainence + storage

operating room

family waiting bathroom

utensil wash room

white zone lobby

Prep/Sterilization

nurse station

recovery suite

ER ward

CC

doctor locker room

bathroom

laboratory

janitor (medical)

X-ray

X-ray dark room

generator


model | entry view

north elevation


model | porch view


approach

exterior view from hill

exterior porch/waiting


emergency ward


thesis. part 3. A final portion of the Roatan Trauma Center project was an exploration of innovative construction methods that could be used with local materials and remain affordable. This research included building and testing bamboo trusses with fiberglass connections. The ease of construction, use of a natural material, lightweight nature of the structure, and strength were many of the positive outcomes. The trusses that were constructed were 1'-6" deep and spanned 16'. Shorter spans were initially tested in the engineering department, and we found that this means of construction would be very suitable for the island. It was calculated that each joint in the truss would need to support 300 pounds; after testing, we found that each joint was able to hold around 1100 pounds before the member failed. It was also seen that the material is what failed first, not the fiberglass connections.

1- bamboo

2- chopped web members

The test continued on the 16' span. It was constructed by connecting several smaller spans together that could be assembled on site. The test proved this size is also successful as it was able to hold 2000 pounds which is roughly what it would need to bear in a real life application. 6- engineered testing

7- material failure


3- start of assembly

8- testing 16’ trusses

4- fiberglass connections

5- complete trusses

9- deflection after 2000 pounds added


Travel Photography

stranded boat on shore | Roatan, Honduras

duomo | Orvieto, Italy

single rose on a cold morning | Orvieto, Italy


simpson

park guell | Barcelona, Spain

tower bridge | London, England

guggenheim museum | New York, New York


Ashley's Student Works Architecture Portfolio  

A collection of my design works from my time at Kansas State University.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you