Page 1

ΔEKEMBPIOΣ 2005 TEYXOΣ 1

AΛKYONH

ΔEKEMBPIOΣ 2006 TEYXOΣ 2

AΛKYONH

ΔEKEMBPIOΣ 2008 TEYXOΣ 4

ΔEKEMBPIOΣ 2007 TEYXOΣ 3

AΛKYONH

AΛKYONH

10

TO ΣΠITI THΣ AΛKYONHΣ

ΔEKEMBPIOΣ 2013, TEYXOΣ 9

η ν ό υ κ λ Α α ι ν ό χρ ΔEKEMBPIOΣ 2009 TEYXOΣ 5

AΛKYONH

ΔEKEMBPIOΣ 2010 TEYXOΣ 6

AΛKYONH

2003 - 2013

ΔEKEMBPIOΣ 2012 TEYXOΣ 8

ΔEKEMBPIOΣ 2011 TEYXOΣ 7

AΛKYONH Η ΑΛΚΥΟΝΗ στο Μέγαρο Μουσικής

10

«Η συναυλία της Αγάπης»

AΛKYONH


Περιεχόμενα

Ο ρόλος του Νοσηλευτή Σελ. 10

Ανέγερση νέων Στεγών Σελ. 12

Κέντρο Διημέρευσης Σελ. 14

Σε σένα γονέα παιδιού με αναπηρία Σελ. 24

Η προσβασιμότητα που δεν ήρθε Σελ. 32

Πρώιμη παρέμβαση Σελ. 26

ΑΛΚΥΟΝΗ Ενημερωτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιοδικό. Έτος ιδρύσεως: 2005 Αριθμός φύλλου: 9 Διεύθυνση: B. E. Πλαστήρα 9, Ναύπακτος 30300 Τηλ: 2634027137, Τηλ. & φαξ: 2634027313 www.alkyoni-amea.gr e-mail: alkyoni5@otenet.gr Ιδιοκτήτης: «ΑΛΚΥΟΝΗ», Σύλλογος ΑμεΑ Γονέων & Φίλων Ναυπακτίας και Δωρίδος. Εκδότης: Το Δ.Σ. του συλλόγου «ΑΛΚΥΟΝΗ». Πρόεδρος: Βασιλική Παναγοπούλου. Αντιπρόεδρος: Θάνος Ρισβάς. Γραμματέας: Άκης Θεοδοσόπουλος. Ταμίας: Μιλτιάδης Κατσίκας. Μέλος: Ευτυχία Ανδρονιάδη. Συντακτική επιτροπή: Θάνος Ρισβάς, Βασιλική Παναγοπούλου, Γρηγόρης Παναγιωτόπουλος. Καλλιτεχνική επιμέλεια: H Συντακτική επιτροπή. Φιλολογική επιμέλεια: Παρασκευή Μάρκου. Φωτογραφίες εργαστηρίου: Από τα αρχεία του συλλόγου και το διαδίκτυο. Όσοι εργάζονται για το περιοδικό «ΑΛΚΥΟΝΗ» δεν αμείβονται, είναι εθελοντές. Το περιοδικό διανέμεται δωρεάν. Δεκτές οποιεσδήποτε προσφορές. Επισημαίνουμε ότι τα ενυπόγραφα άρθρα δεν εκφράζουν οπωσδήποτε τις απόψεις του Συλλόγου. Φωτογραφία εξωφύλλου: 10 χρόνια ΑΛΚΥΟΝΗ.


Λίγα λόγια από μας... Αγαπητοί μας φίλοι και φίλες

Κ

άθε επέτειος είναι κι ένας σταθμός στην πορεία της ζωής μας. Είναι και μια ευκαιρία απολογισμού, επαναπροσδιορισμού, ανασύνταξης δυνάμεων αλλά και μελλοντικών σχεδιασμών. Είναι, τέλος, ένα κίνητρο για οραματισμό και νέα στόχευση. Δέκα χρόνια ''ΑΛΚΥΟΝΗ''. Δέκα χρόνια με αγώνα κι αγωνίες, με χαρές και λύπες, με νίκες αλλά και ματαιώσεις. Καθώς στεκόμαστε στο κατώφλι της δεύτερης δεκαετίας μας και ατενίζουμε το μέλλον, θεωρούμε δεδομένη, και πιό σθεναρή από ποτέ, την απόφασή μας να προσφέρουμε την υποστήριξή μας και να συμβάλουμε στην επίλυση των προβλημάτων που “μια ζωή με αναπηρία” κουβαλά. Το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί επιβεβαίωση του ραντεβού που δίνουμε κάθε χρόνο με τους αναγνώστες - φίλους της προσπάθειάς μας. Στις σελίδες του περιοδικού μας θα διαπιστώσετε, για άλλη μια χρονιά, τις δημιουργικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στις δυο Δομές του Συλλόγου μας, στο Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας και στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Θα παρακολουθήσετε, επίσης, την εξέλιξη στην ανέγερση των δύο νέων Στεγών και θα ενημερωθείτε για το ρόλο του νοσηλευτή στη φροντίδα των ΑμεΑ. Θα αποκομίσετε χρήσιμες πληροφορίες για την αναγκαία πρώιμη παρέμβαση, όταν εμφανιστεί στο παιδί σας η αναπηρία και θα σας δοθεί η ευκαιρία, αφενός μεν, να μεταφερθείτε στη θέση του και, αφετέρου, να νιώσετε τα συναισθήματα ενός γονέα ανάπηρου παιδιού. Ακόμα θα παρακολουθήσετε την ανοδική πορεία της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου αλλά και θα γνωρίσετε τους νέους φίλους της “ΑΛΚΥΟΝΗΣ” από το Βανκούβερ του Καναδά, η προσφορά των οποίων υπήρξε συγκινητική. Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα μας, και με την κρατική μηχανή να δυσλειτουργεί ή και να υπολειτουργεί, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες της Διοίκησης του Συλλόγου μας να κρατήσει το έργο ζωντανό, βρήκαν έναν θερμό συμπαραστάτη: την κατανόηση και τον αλτρουισμό των ανθρώπων που εργάζονται στις Δομές μας. Τους ευχαριστούμε θερμά! ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Βήμα - βήμα έγινε το οικοδόμημα που λέγεται ''έργο της ΑΛΚΥΟΝΗΣ''

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που εμείς, μια χούφτα γονείς κι ο δάσκαλος των παιδιών μας ονειρευτήκαμε, σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε το γκρέμισμα του τείχους αποκλεισμού των ανθρώπων με αναπηρία από την ίδια τη ζωή. Βήμα - βήμα, κάθε χρόνο, προσθέταμε κι από ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που όλοι σήμερα θαυμάζουμε και που λέγεται ''έργο της ΑΛΚΥΟΝΗΣ''. Σ' αυτόν λοιπόν το δέκατο χρόνο της ζωής μας πραγματοποιήθηκαν τα ακόλουθα: 3η Δεκέμβρη Στην αίθουσα Ναυπακτία και για μία ολόκληρη εβδομάδα, στις αρχές του Δεκέμβρη, οι άνθρωποι του Συλλόγου υποδέχθηκαν τους συμπολίτες μας αλλά και μαθητές των σχολείων, στο πλαίσιο της εβδομάδας για την αναπηρία. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βίντεο με τη ζωή στις Δομές του Συλλόγου, να δουν την έκθεση έργων της εθελοντικής ομάδας και να συνομιλήσουν με τους ωφελούμενους και τους εκπαιδευτές τους. Παράλληλα αντιπροσωπεία από το Δ.Σ. και μέλη του Συλλόγου παρέδωσαν ψήφισμα στο Δήμαρχο Ναυπακτίας με τα αιτήματα των ανθρώπων με αναπηρία.

4

10

χρόνια Αλκυόνη


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Η ζωή κυλά όμορφα στην ''ΑΛΚΥΟΝΗ'' με δράσεις, όπως: - Κοπή της βασιλόπιτας με συμμετοχή εθελοντών και εργαζομένων.

Εθελοντές

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, οι εθελόντριες του Συλλόγου μας έκοψαν την Βασιλόπιτα σε μια ατμόσφαιρα ευχάριστη και γεμάτη κέφι σε καφετέρια της πόλης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ευτυχία Ανδρονιάδη η οποία και ευχαρίστησε όλες τις εθελόντριες για την πολύτιμη προσφορά τους, όλα αυτά το χρόνια, προς το Σύλλογο.

- Τσίκνισμα στο Κέντρο Διημέρευσης και στη Στέγη με άφθονο κέφι, αποκριάτικη μεταμφίεση και χορό.

Εκλογές Στα ίδια χέρια το τιμόνι της ''ΑΛΚΥΟΝΗΣ'' για άλλα τρία χρόνια. Ετσι αποφάσισε η εκλογική συνέλευση στις 17/2/2013 για το Δ.Σ του συλλόγου (τα ονόματα των μελών του Δ.Σ.στο εσώφυλλο του περιοδικού), ενώ ανανεώθηκε πλήρως η Εξελεγκτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: Λάσπη Βασιλική, Πρόεδρο, Κονιστή Δημήτριο, Γραμματέα και Πανταζή Αντωνία, μέλος. Ισχυρή εκπροσώπηση έχει η ''ΑΛΚΥΟΝΗ'' και στα Β/θμια και Γ/θμια όργανα των συνδικαλιστικών οργάνων ΠΟΜΑΜΕΑ και ΕΣΑΜΕΑ με τις κυρίες Παναγοπούλου Βασιλική και Λάσπη Βασιλική αντίστοιχα.

- Μουσικές βραδιές στη Στέγη με τους αδερφούς Γιώργο και Δημήτρη Αγγελόπουλο, παρουσία των ενοίκων, των εργαζομένων αλλά και εθελοντών και γονέων των παιδιών μας. Τα εδέσματα ετοιμάσθηκαν με αγάπη από τις εθελόντριες του Συλλόγου και οι παριστάμενοι έζησαν αξέχαστες στιγμές!


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φέτος δεχθήκαμε πολλούς επισκέπτες: Μάθημα ζωής ήταν για τους μαθητές της Ε΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου το ότι

μαζί με το Διευθυντή και τους δασκάλους τους, επισκέφτηκαν το Κέντρο Διημέρευσης του Συλλόγου ΑμεΑ ΑΛΚΥΟΝΗ και πέρασαν το πρωινό τους πλάθοντας πήλινα αντικείμενα και παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια με τους Απασχολούμενους ΑμεΑ, δίνοντάς τους έτσι μεγάλη χαρά.

Οι μαθητές όλων των τάξεων του 2ου Λυκείου Ναυπάκτου

πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Συλλόγου μας, μαζί με τους καθηγητές τους, στο πλαίσιο εκπαίδευσης που αφορά τη συνύπαρξη με τον «διαφορετικό» άνθρωπο. Οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Πρόεδρο του Συλλόγου, η οποία τους ενημέρωσε για την ιστορία, την πορεία και το έργο του Συλλόγου από το 2003 έως σήμερα, καθώς και να ξεναγηθούν από τους εργαζόμενους στους χώρους της Στέγης.

Μαθητές του ίδιου Δημοτικού Σχολείου αλλά της ΣΤ΄ τάξης, αυτή τη φορά, έψαλαν

στους ενοίκους της Στέγης τα ''δικά'' τους κάλαντα για την ''Αλκυόνη '' και γέμισαν χαρά και συγκίνηση όλους τους παρευρισκόμενους.

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Ναυπάκτου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε

επαφή με το ανθρώπινο δυναμικό του Κέντρου Διημέρευσης καθώς και τους Απασχολούμενους ΑμεΑ (συζητώντας και παίζοντας διάφορα παιχνίδια), βιώνοντας έτσι από κοντά τι σημαίνει «εκπαίδευση ανθρώπων με αναπηρία». Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο σχολικών δρασ τηριοτήτων που αφορά διεθνές πρόγραμμα της UNESCO με τίτλο «Εκπαίδευση για όλους» αλλά και σε πρόγραμμα της UNISEF με την ονομασία «Σχολεία υπερασπιστές των παιδιών».

6

10

χρόνια Αλκυόνη


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η Γ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων Πάνου επισκέφθηκε το Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Γλώσσας. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο και πέρασαν ένα εποικοδομητικό πρωινό συνυπάρχοντας με τους απασχολούμενους στο Κέντρο. Το ίδιο σχολείο με τη δημοσιογραφική του ομάδα επισκέφθηκε τη Στεγη του Συλλόγου παίρνοντας συνέντευξη από την Πρόεδρο του Συλλόγου με θέμα τους ανθρώπους με αναπηρία.

Οι ένοικοι και το προσωπικό της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Συλλόγου μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά την Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου, τους ενοίκους και το προσωπικό της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης "Κάρμεν" καθώς και τον πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση "Εστία". Έγινε ανταλλαγή δώρων, ενώ το προσωπικό μοιράστηκε τις απόψεις του, τις εμπειρίες και τις αγωνίες για το μέλλον.

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΜΑHI SOCIETY

από το Βανκούβερ του Καναδά Γκόλφω Τσιακούμη και Μπέβερλυ Γερολυμάτος επισκέφθηκαν την Στέγη του Συλλόγου μας, ξεναγήθηκαν στους χώρους και εξέφρασαν το θαυμασμό τους για το έργο που επιτελείται. Αναλυτικά σελ. 13.

Φοιτητές της Ορθοπαιδαγωγικής Ακαδημίας της Νυρεμβέργης μαζί με τους καθηγητές τους, πραγ-

ματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στις Δομές του Συλλόγου μας, ήρθαν σε επαφή με τους Απασχολούμενους ΑμεΑ και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας τους.

10

χρόνια Αλκυόνη

7


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος καθώς και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ευρυτάνων Ναυπακτίας «Παναγία η Προυσιώτισσα» επισκέφθη-

καν το Κέντρο Διημέρευσης του Συλλόγου μας, προκειμένου να βιώσουν από κοντά την καθημερινότητα των Απασχολούμενων ΑμεΑ.Είχε προηγηθεί προηγιασμένη θεία λειτουργία και αρτοκλασία (προσφορά του Συλλόγου Ευρυτάνων) στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Λυγιά, χοροστατούντος του Μητροπολίτη, στην οποία συμμετείχαν όλοι μαζί οι Απασχολούμενοι του Κέντρου Διημέρευσης, οι ένοικοι της Στέγης, οι εργαζόμενοι και αντιπροσωπείες των δυο Συλλόγων. Στη συνέχεια, στο χώρο του Κέντρου, οι νέοι μας προσέφεραν καφέ και γλυκά στους επισκέπτες, συνομίλησαν με τους ωφελούμενους των Δομών και ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους σχετικά με το έργο που επιτελείται στα εργαστήρια αλλά και στους χώρους του Κέντρου. Τέλος, συγκινητική ήταν η κίνηση του Συλλόγου Ευρυτάνων Ναυπακτίας να δωρίσει σεβαστό χρηματικό ποσό υπέρ των σκοπών του Συλλόγου μας.

Η βουλευτής Αιτ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τριανταφύλλου Μαρία, μαζί με στε-

λέχη του κόμματός της, επισκέφτηκαν το Σύλλογό μας δύο φορες: στις 17/2/13 τη Στέγη και στις 19/4/13 το Κέντρο Διημέρευσης. Η βουλευτής ενημερώθηκε σε βάθος από την Πρόεδρο για όλα τα θέματα του Συλλόγου και για τα προβλήματα των Δομών. Εξέφρασε τον θαυμασμό της για το έργο που επιτελείται και υποσχέθηκε να σταθεί αρωγός σε όλες τις προσπάθειες και διεκδικήσεις του Συλλόγου.

Πολλές ήταν οι επισκέψεις που κι εμείς κάναμε Στο λαογραφικό μουσείο Μανάγουλης προκειμένου να δουν από κοντά τα

αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας στην καθημερινή τους ζωή.

Στην πόλη των Καλαβρύτων, η Στέγη του Συλλόγου μας πραγματοποίησε διήμερη εκδρομή, όπου οι ένοικοι και προσωπικό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές της πόλης μέσα από πληθώρα δραστηριοτήτων.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Στο υπέροχο κτήμα του κ. Μιλτιάδη Κατσίκα, ταμία του Δ.Σ. του Συλλόγου μετά από πρό-

σκληση του ίδιου να περάσουμε εκεί ένα όμορφο πρωινό. Όλοι έδωσαν το παρόν: οι απασχολούμενοι του Κέντρου Ημέρας, οι ένοικοι της Στέγης, μέλη του Δ.Σ., οι εργαζόμενοι των Δομών μας, πλήθος εθελοντών, συγγενείς και φίλοι του Συλλόγου. Και τι δεν κάναμε: θαυμάσαμε τα οικόσιτα ζώα και τις βιολογικές καλλιέργειες, ψήσαμε και ετοιμάσαμε παραδοσιακά φαγητά, ενώ αξέχαστη μας έμεινε η γεύση του χωριάτικου τυριού και γιαουρτιού δικής του παραγωγής.

Τέλος, μπάρμπεκιου στον όμορφο κήπο του σπιτιού της Προέδρου κ. Βασιλικής Παναγοπούλου μετά από πρόσκλησή της στους Απασχολούμενους και οι εργαζόμενους του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας.

Τοποθέτηση αναβατορίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας τα τελευταία χρόνια ήταν να γίνουν προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία οι ναοί της πόλης μας. Βρισκόμαστε φέτος στην ευχάριστη θέση να έχουμε τον πρώτο ανελκυστήρα σκάλας με πλατφόρμα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Όλα ξεκίνησαν όταν ο συμπολίτης μας Γιώργος Χρ. Βαρελάς προσέφερε τον μηχανισμό στο Σύλλογό μας. Στη συνέχεια η ΑΛΚΥΟΝΗ ήρθε σε επαφή με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού, το οποίο, με τη σειρά του, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο της κατασκευής. Εταιρεία που εξειδικεύεται σε αυτού του είδους τις κατασκευές, εκπόνησε μελέτη και προχώρησε στην τοποθέτηση του μηχανισμού. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου και ιδιαίτερα τον συμπολίτη μας Γιώργο Χρ. Βαρελά για την πολύτιμη δωρεά του. Ελπίζουμε σύντομα να τοποθετηθούν ανάλογοι μηχανισμοί και στους άλλους Ναούς.

10

χρόνια Αλκυόνη

9


Γράφει η Θεοδώρα Λάμπρη, Νοσηλεύτρια Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Κέντρου Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου μας

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑμεΑ Α πό τις απαρχές της η νοσηλευτική επιστήμη είχε ως κύριο μέλημα να βοηθήσει στην υλοποίηση των ιατρικών στόχων, να φροντίσει και να εκπαιδεύσει α-

10

10

χρόνια Αλκυόνη

σθενείς. Πάντοτε ο νοσηλευτής ήταν ο μεσολαβητής μεταξύ ασθενούς και ιατρού, ήταν αυτός που έπρεπε να εξηγήσει στον άρρωστο τη σκοπιμότητα των ιατρικών

παρεμβάσεων που του γίνονται και να βοηθήσει στη συμμόρφωσή του, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της υγείας του. Στη σημερινή εποχή, η νοσηλευτική, ως επιστήμη


O

νοσηλευτής με την παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών φροντίζει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με προβλήματα υγείας. Σκοπός του είναι η πλήρης, ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη φροντίδα του αρρώστου, προσεγγίζοντάς τον ως μοναδική βιοψυχοκοινωνική οντότητα μέσα σε ένα σύστημα που αποτελείται από την ομάδα υγείας, τον ασθενή και την οικογένειά του.

,

και τέχνη με δική της έρευνα και περιθώρια αυτονομίας στο χώρο της υγείας, έχει πλέον χαρακτηριστεί ως βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση του ατόμου (W.H.O,1989). Οι τομείς δράσης της περιλαμβάνουν τόσο την πρόληψη, όσο και τη θεραπεία και αποκατάσταση. Ο χώρος δράσης της δεν περιορίζεται στο νοσοκομείο, αλλά και στην εργασία, στο σχολείο και σε κάθε είδους κοινωνική Δομή.

Εκτός από την αγωγή υγείας και την εκπαίδευση σε υγιεινές συνήθειες ζωής ο νοσηλευτής επιδεικνύει αγάπη, ευαισθησία, ανθρωπιά, ηρωισμό, θυσία και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον

,

κευτική θεραπεία που θα ακολουθηθεί, εκπαιδεύει τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην εκμάθηση τεχνικών και δεξιο-

τα ΑμεΑ, η άσκηση της αγωγής υγείας απαιτεί από το νοσηλευτή να διαθέτει γενικές γνώσεις, ειδικέςπαιδαγωγικές δεξιότητες επικοινωνίας και, κυρίως, θέληση για το αντικείμενο αυτό. Στα χαρακτηριστικά του νοσηλευτή – εκπαιδευτή συμπεριλαμβάνονται η ενεργητικότητα και η διάθεση, η υπομονή, η κριτική ικανότητα, η παιδαγωγική κατάρτιση, οι ειδικές γνώσεις και δεξιότητες καθώς και η δεξιοτεχνία του στη μη λεκτική επικοινωνία. Η επαρκής εκπαίδευση των ΑμεΑ βοηθά στην ταχύτερη αποκατάσταση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αυξάνοντας την ικανότητα και τη διατήρηση της λειτουργικότητάς τους.

Ε

Σ

τα πλαίσια της πρόληψης, ο νοσηλευτής γνωστοποιεί τους παράγοντες κινδύνου και την αποφυγή τους και προάγει την αγωγή υγείας. Όσον αφορά στη θεραπεία, ενημερώνει για τη φύση της ασθένειας και τα συμπτώματά της, συμβουλεύει για τη φαρμα-

Σ

τήτων και, ευρύτερα, βοηθά στην αυτόνομη διαβίωση τους. Επίσης ενημερώνει και εκπαιδεύει και τις οικογένειές τους στο πλαίσιο της αποκατάστασης.

κτός από την Αγωγή υγείας για υγιεινές συνήθειες ζωής, όπως σωστή διατροφή, ανάπαυση, ψυχαγωγία, ο νοσηλευτής διδασκει τρόπους ατομικής υγιεινής και αυτοεξυπηρέτησης, παρέχει νοσηλεία αλλά και ηθική και ψυχολογική στήριξη στα Αμεα και στις οικογένειές τους. Και όλα αυτά σ’ ένα κλίμα αγάπης, ευαισθησίας, ανθρωπιάς, ηρωισμού και θυσίας για το συνάνθρωπο ελπίζοντας πάντα σ’ ένα καλύτερο μέλλον.

10

χρόνια Αλκυόνη

11


Μ

Ανέγερση  νέων  Στεγών ετά από πολλαπλές συναντήσεις

με αρχιτέκτονες και μηχανικούς, άπειρα χιλιόμετρα για επαφή με υπευθύνους δημοσίων υπηρεσιών σε Ναύπακτο – Πάτρα – Μεσολόγγι και Αθήνα, εκατοντάδες τηλεφωνήματα και φαξ, προσκόμιση εκατοντάδων φακέλων που περιείχαν έγγραφα με υπογραφές και σφραγίδες, αλλά και μετά από τεράστιο κόπο, χρόνο, άγχος και ιδρώτα, το όνειρο επιτέλους αποκτά σάρκα και οστά. Αυτό που ξεκίνησε σαν μια ιδέα και πολλοί, ίσως, να μην την πολυπίστευαν, δηλαδή η κατασκευή στην πόλη μας δύο νέων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, άρχισε σιγά σιγά να γίνεται πραγματικότητα, μετά από την υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Ναυπακτίας Ιωάννη Μπουλέ και του αναδόχου του έργου. Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική υποδομή κοινωνικής φροντίδας για την πόλη μας, που θα ενισχύσει το έργο υποστήριξης των Ατόμων με Αναπηρία. Επιπλέον θα συντελέσει στην ανάπτυξη του τόπου, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στον πολύπαθο τομέα της οικοδομής

και

στα

υπόλοιπα

συναφή

επαγγέλματα. (ανέγερση και εξοπλισμός) ανέρχεται στο ποσό των 2.150.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από πρόγραμμα ΕΣΠΑ (Δ.Ε.Π.ΙΝ.2007-2013) και εντάχθηκε σ’ αυτό από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Κύριος του έργου είναι ο Σύλλογος ΑμεΑ ΑΛΚΥΟΝΗ και Φορέας υλοποίησης ο Δήμος Ναυπακτίας, που διαθέτει την απαραίτητη διαχειριστική επάρκεια για την εκτέλεση του έργου. Θα ανεγερθεί σε ιδιόκτητη έκταση, 20 στρεμμάτων, του Συλλόγου, που βρίσκεται δίπλα στην έξοδο του περιφερειακού δρόμου της Ναυπάκτου για Βομβοκού. Θα είναι δυναμικότητας 16 ατόμων-ενοίκων με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες καθώς και ατόμων που απαιτούνται ως προσωπικό υποστήριξης. Το έργο θα αποπερατωθεί σε 24 μήνες.

Ο προϋπολογισμός του έργου

Οι άνθρωποι της Αλκυόνης ευχαριστούν θερμά όλους όσους εργάστηκαν ή συντέλεσαν, με οποιονδήποτε τρόπο, στην υλοποίηση του παραπάνω έργου.

Όταν η μακέτα γίνεται πραγματικότητα


Η οργάνωση MAHI SOCIETY από το Βανκούβερ του Καναδά στο πλευρό της Αλκυόνης

Η

ΜΑHI SOCIETY την ΑΛΚΥΟΝΗ και μια σχέση (Mothers Assisting αγάπης δημιουργήθηκε. Η Humanitarian συνάντηση αυτή στάθηκε αInitiatives) είναι μία μη κερδο- φορμή να επιλεγούμε ανάμεσκοπική οργάνωση που δησα στους φορείς, στους ομιουργήθηκε από Ελληνοκαποίους απέστειλαν βοήθεια ναδές μητέρες στο Βανκού(τρόφιμα, σκεύη, ρουχισμό, βερ του Κακ.τ.λ.) με ειναδά, με δικά κοντειΗ τόσο σημαντική αυτή σκοπό την νερ από τον βοήθεια ήρθε σε μια κάθε είδους Καναδά έυποστήριξη εποχή δύσκολη για το ως την πόρευαίσθητων Σύλλογο ΑΛΚΥΟΝΗ τα του Συλκοινωνικά οπροκαλώντας μεγάλη λόγου μας. μάδων, τόσο συγκίνηση στα παιδιά Η τόσο στον Καναμας σημαντική δά όσο και αυτή βοήστην Ελλάδα θεια ήρθε σε μια εποχή δύστον καιρό της κρίσης. σκολη για όλους μας στην Χάρη στη Ναυπάκτια Ελλάδα και ιδιαίτερα για το κ. Τσιακούμη Γκόλφω η Σύλλογο ΑΛΚΥΟΝΗ, MAHI SOSIETY συνάντησε

προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στα παιδιά μας, στο προσωπικό αλλά και στη διοίκηση. Επιπλέον είχαμε τη χαρά, το καλοκαίρι, να υποδεχθούμε στη Στέγη της ΑΛΚΥΟΝΗΣ τις κυρίες Μπέβερλυ Γερολυμάτος, Αντιπρόεδρο, και Τσιακούμη Γκόλφω, Συμπρόεδρο του Δ.Σ. της ΜΑΗΙ. Οι δύο κυρίες, αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους της Στέγης, συνομίλησαν με το προσωπικό και τους ενοίκους, υποσχέθηκαν σε όλους τη συνεχή υποστήριξη στο έργο μας, εκφράζοντας, έτσι, τη μεγάλη ευαισθησία τους και την αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο.

10

χρόνια Αλκυόνη

13


Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» Της Κατερίνας Χριστιά, Ψυχολόγου, Υπεύθυνης Συντονισμού του Κέντρου Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου μας

Α

ναμφίβολα, οι ανάγκες των ΑμεΑ είναι πολλαπλές και εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά τη φοίτησή τους στις προβλεπόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης και την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού τους προγράμματος. Αυτές τις ανάγκες επιχειρεί να καλύψει, στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας και Δωρίδας, ο Σύλλογος «Αλκυόνη», μέσα από πολλαπλές δράσεις και από τη λειτουργία του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ (ΚΔ – ΗΦ). Το Κέντρο μας λειτουργεί στην περιοχή Λυγιά Ναυπάκτου, επί της οδού Ανδρούτσου. Διαθέτει αίθουσα αναψυχής – συγκεντρώσεων, χώρους εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας και ατομικής - ομαδικής άσκησης, χώρους δημιουργικής απασχόλησης, γραφείο, παρασκευαστήριο προγεύματος, χώρο ησυχαστηρίου, χώρο υγιεινής – WC, υπαίθριο χώρο - κήπο. Οι υπηρεσίες του απευθύνονται σε ενήλικα άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες και εξυπηρετεί τις ανάγκες 25 ατόμων. Το προσωπικό του απαρτίζεται από ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή, εργοθεραπευτή, φυσικοθερα-

14

10

χρόνια Αλκυόνη

πευτή, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, οδηγό και συνοδηγό. Σκοπός του είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της λειτουργικότητας κάθε εξυπηρετούμενου, η αποκατάσταση και εκπαίδευση σε ποικίλες δεξιότητες (αυτόνομης διαβίωσης, ψυχο – κοινωνικο – κινητικές κ.ά.), η κοινωνικοποίηση και κοινωνική (επαν) ένταξη, η ψυχαγωγία και η δημιουργική απασχόληση, η ευαισθητοποίηση και η αγωγή κοινότητας.


Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ»

Στα πλαίσια της καθημερινής μας λειτουργίας:  Παρέχονται, πάντα σε συνεργασία με την οικογένεια και την κοινότητα, ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης, φροντίδας, υποστήριξης, ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.  Αξιοποιούνται όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, το δυναμικό και οι δεξιότητες της ομάδας, προκειμένου να ενισχυθεί η ψυχο – κοινωνικο – κινητική ωρίμανση και αποκατάσταση κάθε ωφελούμενου αλλά και να υποστηριχθεί ο ίδιος στην πορεία του προς την αυτονομία και την ισότιμη συμμετοχή του στην κοινωνία.  Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η ενεργός συμμετοχή των νέων μας και η ανάληψη ρόλων σε ομάδες, θεραπευτικά προγράμματα, αλλά και σε δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις εξατομικευμένες ανάγκες και ικανότητές τους.

Σκοπός του Κέντρου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της λειτουργικότητας κάθε εξυπηρετούμενου, η εκπαίδευση σε δεξιότητες, η κοινωνική (επαν) ένταξη, η ψυχαγωγία και η δημιουργική απασχόληση, η ευαισθητοποίηση και η αγωγή κοινότητας.

,

10

χρόνια Αλκυόνη

15


Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ»

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:  Καθημερινές ομάδες εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης: Ομάδες Αυτόνομης Διαβίωσης (εκπαίδευση στην αυτοεξυπηρέτηση, ατομική υγιεινή, οικοκυρικά κ.ά.), Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Σωματικής και Κυκλοφοριακής Αγωγής, Χειροποίητων Κατασκευών (κατασκευή εικόνας, κοσμήματος κ.ά.), Κεραμικής (ενασχόληση με πηλό), Ψυχαγωγίας και Δημιουργικής Απασχόλησης (κηπουρική, μουσική κ.ά.), ομάδες Πρωινής Ενημέρωσης και Κλεισίματος / Απολογισμού Ημέρας.  Προγραμματισμένες

Πηλός

Πλήροφορική

εσωτερικές δραστηριότητες: Ενασχόληση με μουσική, χορό, χειροτεχνία, ζωγραφική, ομαδικό παιχνίδι και αθλητικές δραστηριότητες, μαγειρική, περιποίηση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, κηπουρική, κυκλοφοριακή αγωγή, φωτογραφία, υπολογιστές, οικολογία – ανακύκλωση, κινηματογράφο, πραγματοποίηση εορτών – εκδηλώσεων, τήρηση εθίμων κ.ά.  Προγραμματισμένες

εξωτερικές δραστηριότητες:

Κηπουρική

Έξοδοι σε τοπικά αναψυκτήρια και την τοπική αγορά, παρακολούθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων, επισκέψεις σε αρχαιολογικά μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και άλλα τοπικά αξιοθέατα, εκδρομές, δράση περιβαλλοντικής ομάδας, ομάδας φωτογραφίας και κυκλοφοριακής αγωγής, συμμετοχή στις εκδηλώσεις και τα παζάρια του συλλόγου, επισκέψεις σε φάρμες, θερμοκήπια, παραγωγικές μονάδες, χρήση δημόσιων υπηρεσιών κ.ά.


Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ»

 Δραστηριότητες

ελεύθερου χρόνου:

Ελεύθερη συζήτηση, ανάγνωση βιβλίων – περιοδικών, μουσική, χρήση Η/Υ κ.ά.  Δραστηριότητες σε

συνεργασία με τους εθελοντές του Συλλόγου.

Στο κάστρο

 Επιπλέον ρόλοι που αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι νέοι μας: Υπεύθυνοι για την παρασκευή του προγεύματος και την τακτοποίηση του χώρου, υπεύθυνοι απουσιολόγοι, επιστάτης και υπεύθυνος κήπου, υπεύθυνος γραμματειακής υποστήριξης και δανειστικής βιβλιοθήκης, υπεύθυνος μουσικής (στον ελεύθερο χρόνο) κ.ά., ρόλοι οι οποίοι εναλλάσσονται μεταξύ των εξυπηρετούμενων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Εργοθεραπεία

Χειροτεχνία

Στο Φετιχιέ Τζαμί

Στο παζάρι

Συνοδευτικές υπηρεσίες που παρέχονται είναι:  Ψυχοκοινωνική υπο-

στήριξη και συμβουλευτική ατόμου και οικογένειας.  Ψυχιατρική παρακο-

λούθηση και ιατρονοσηλευτική φροντίδα.  Μετακίνηση με το

λεωφορείο του Συλλόγου.

Κατασκευή εικόνας


τον Ο Σύλλογος αποκτά (κτιριο ΠΙΚΠΑ) πρώτο δικό του χώρο 20 στρεμμάτων και αγοράζει έκταση

2006

2005 Δημιουργία δικτύου Εθελοντών Ο αγώνας για τη δημιουργία ΕΕΕΕΚ και ΚΔΑΠ δικαιώνεται

2004 Ο πρώτος χώρος Το πρώτο εργαστήρι απασχόλησης

2007

Εκτελείται το πρόγραμμα 4 δράσεων για ΜΚΟ και αποκτάται απαραίτητος εξοπλισμος

10

χρόνια Α

2013 Εντάσσεται σ

και αρχίζει η ανέγερσ

2003

Ίδρυση του Συλλόγου Καταγραφή ΑμεΑ


2008

Το κτίριο ανακαινίζεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Η Εταιρεία «ΝΗΡΕΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες» δωρίζει ειδικό Αυτοκίνητο

0

2009 Το Κέντρο διημέρευση ςΗμερήσιας Φροντίδας αναπτύσσεται

2010

Αλκυόνη

Συναυλία της Αγάπης για την Αλκυονη στο Μέγαρο Μουσικής

3

2003 - 201

2011 Η πρώτη Στέγη υποστηριζόμενης Διαβίωσης δημιουργείται

στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ση των νέων Στεγών.

2012

Συντάσσονται μελέτες για δύο νέες Στέγες και υποβάλλεται πρόταση


ΕΙΚΟΝΕΣ

Áðü ôç æùÞ òôï Óýëëïãï


Κινηματογράφος

και αναπηρία Το ζήτημα της αναπηρίας απασχόλησε τους δημιουργούς κινηματογραφικών ταινιών και, στο πέρασμα των χρόνων, δημιούργησαν ταινίες – επιτυχίες γεμάτες συγκίνηση, ευαισθησία και προβληματισμούς. Σας παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες από αυτές και σας προτείνουμε να τις απολαύσετε:

επόμενοι στόχοι

Ταινίες σχετικές με Νοητική Καθυστέρηση

4 Ολοκλήρωση της

"The Forest Gump" "Το όνομά μου είναι Σαμ" "What’s eating Gilbert Grape" "The other sister"

Ταινίες σχετικές με Αυτισμό "Το μαύρο μπαλόνι" "Temple Grandin" "Ο άνθρωπος της βροχής" "The boy Inside" "O Mozzart και η φάλαινα" "Ben-X" "Extremely loud and incredibly close" "Snow Cake" "Adam"

Ταινίες σχετικές με Κινητικές Αναπηρίες

ανέγερσης των δύο νέων Στεγών με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

4 Διεκδίκηση υπαγωγής σε πρόγραμμα λειτουργίας αυτών για τα δύο πρώτα χρόνια.

4 Αίτημα για ανέγερση

κτιρίου στο χώρο των 20 στρεμμάτων όπου θα λειτουργήσει Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας δυναμικότητας 50 ΑμεΑ.

"Το αριστερό μου πόδι" "Η θάλασσα μέσα μου" "Ο γυρισμός" "Γεννημένος την 4η Ιουλίου" "Οι άθικτοι" "Lorenzo’s Oil" "Η ιστορία του Μπρουκ Έλισον"

4 Εξασφάλιση της

Ταινίες σχετικές με Τύφλωση και Κώφωση

4 Συνεχής διεκδίκηση

"Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού" "Ο μικρός σολίστας" "Άρωμα γυναίκας" "Blind dating" "Miracle worker" "Dear Frankie"

Ταινίες σχετικές με Σύνδρομο Down "Εμείς οι δυο" "Η όγδοη μέρα" "The Memory Keeper’s daughter"

βιωσιμότητας των Δομών με την αξιοποίηση προγραμμάτων και την υπαγωγή στο καθεστώς του νοσηλίου. του δικαιώματος του ανθρώπου με αναπηρία στην Πρόσβαση.

4 Υποστηρικτικές

υπηρεσίες στις οικογένειες των ΑμεΑ.

4 Αποπεράτωση Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Ναυπάκτου.


Στη σειρά των συνεντεύξεων με θέμα: Γράμματα - Τέχνες Πολιτισμός, παρουσιάζουμε σήμερα τη Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου. Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου: Ο καλύτερος πρεσβευτής της πόλης μας στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Πώς δημιουργήθηκε και ποια η έως τώρα πολιτιστική διαδρομή της; Η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου ιδρύθηκε το 1987 από συμπολίτες μας που διέθεταν πολύ μεράκι για το τραγούδι και όνειρο, ώστε να δημιουργηθεί στην πόλη μας ένας πολιτιστικός φορέας με σκοπό τη μεταλαμπάδευση της μουσικής παιδείας και την πραγματοποίηση μεγάλων χορωδιακών εκδηλώσεων. Διαπίστωση όλων είναι πως η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα αξιόλογο, καίτοι ερασιτεχνικό, χορωδιακό μουσικό σύνολο, που αποκομίζει διθυραμβικές κριτικές σε κάθε εμφάνισή της και χαίρει της εκτίμησης σπουδαίων και καταξιωμένων Ελλήνων μουσικών και συνθετών. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 60 ενεργά μέλη. Έχει διαρκή πολιτιστική παρουσία στην πόλη της Ναυπάκτου, όσο και πανελληνίως αλλά και Διεθνώς. Έχει συμμετάσχει σε Χορωδιακές συναντήσεις και Φεστιβάλ στην Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ρουμανία, Ουκρανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Τσεχία κλπ). Έχει επισκεφτεί δύο φορές την Αμερική, (Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια και Σικάγο), όπου έδωσε μεγάλες συναυλίες σκορπίζοντας συγκίνηση και ενθουσιασμό στην ομογένεια. Τον Απρίλιο του 2009 έδωσε συναυλία στην Κωνσταντινούπολη, προς τιμή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ.

22

10

χρόνια Αλκυόνη

Βαρθολομαίου και της ομογένειας της Πόλης. Έχει λάβει μέρος στον 16ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό, Χορωδία και Ορχήστρα Νέων Χ.Ο.Ν. υπό την αιγίδα της UNESCO και του

MΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με την Άννα Παπαγεωργίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ όπου αξιολογήθηκε έναντι Κριτικής Επιτροπής και απέσπασε το Α΄ βραβείο ΑΡΙΣΤΕΙΟ. Το Δεκέμβρη του 2010 έλαβε μέρος στη «Συναυλία της Αγάπης» για τα άτομα με αναπηρία του Συλλόγου ΑΛΚΥΟΝΗ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Toν Μάρτιο του 2013 η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου, κατόπιν πρόσκλησης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έτυχε εγκάρδιας υποδοχής από τον κ. Πρόεδρο, τραγούδησε προς τιμήν του και κέρδισε ενθουσιώδεις κριτικές. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου από τον Μάϊο του 1997 έχει αναλάβει ο διευθυντής Ορχήστρας και Χορωδίας, μαέστρος Todor Kabakchiev. Ποιο θα θεωρούσατε ως το κορυφαίο γεγονός στην ιστορία της;

Πρόεδρο της Χορωδίας

Αναμφισβήτητα, κάθε μουσική εκδήλωση και κάθε εμφάνιση της Μικτής χορωδίας αποτελεί για τους χορωδούς μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη στιγμή. Στην πορεία των είκοσι έξι ετών λειτουργίας της, η χορωδία έχει ζήσει υπέροχες συγκινητικές στιγμές, που έχουν χαραχτεί στις μνήμες όλων και έχει ως αποτέλεσμα να έχουν


αναπτυχθεί αναμεσα στους χορωδούς σχέσεις φιλικές και ζεστές, ώστε να θεωρούμαστε όλοι οι χορωδοί, μία μεγάλη μουσική οικογένεια. Από το 2001 και κάθε δεύτερο χρόνο, η ΜΧΝ συνδιοργανώνει με το Δήμο της πόλης μας, το ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ». Πρόκειται για έναν Χορωδιακό θεσμό διαγωνιστικού χαρακτήρα, που έχει καθιερωθεί και, μέχρι σήμερα, έχουν λάβει μέρος σ’ αυτόν περισσότερες από 70 Χορωδίες, από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Έτσι, λοιπόν, η τιμή που μας έχει κάνει ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης να προσδώσει το όνομά του στο φεστιβάλ μας αλλά και οι διαστάσεις και η απήχηση που έχει λάβει το συγκεκριμένο φεστιβάλ πανελληνίως, καθιστούν την πραγμάτωσή του ως το κορυφαίο γεγονός στην πορεία της ΜΧΝ. Η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στις εν λόγω εκδηλώσεις δίνει ξεχωριστή βαρύτητα στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου. Είναι ένας θεσμός, που έχει καταξιωθεί Πανελληνίως και έχει καταστήσει την Ναύπακτο επίκεντρο χορωδιακού ενδιαφέροντος. Θεσμός που κάθε χρόνο αναβαθμίζεται εξαιτίας του υψηλού επιπέδου συμμετοχής των

ερασιτεχνικών Χορωδιών αλλά και της άρτιας διοργάνωσής του. Μιλήστε μας για την αποδοχή της ΜΧΝ εκ μέρους των συμπολιτών μας και όχι μόνο, καθώς και για την οικονομική υποστήριξη του έργου της. Υπάρχει; Και από πού; Οι συμπολίτες μας αγκαλιάζουν με ιδιαίτερη θέρμη την ύπαρξη και την δραστηριότητα της χορωδίας και αυτό αποδεικνύεται από τη συμμετοχή τους σε κάθε εμφάνισή της. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι την καλοκαιρινή συναυλία (Αύγουστος 2013), που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Ναυπακτίας και η ΜΧΝ και στην οποία συνέπραξαν επι σκηνής η ΜΧΝ με τον μεγάλο συνθέτη και τραγουδιστή Κώστα Χατζή παρακολούθησαν περίπου 1000 θεατές! Πρέπει να επισημάνω την αξία και τη σημασία που έχει για εμάς τους χορωδούς όλη αυτή η αποδοχή που εισπράττουμε, καθώς αποτελεί το εφαλτήριο να γινόμαστε καλύτεροι και να προσπαθούμε να παρουσιάζουμε αξιόλογες και ποιοτικές συναυλίες στην πόλη μας. Ως προς την οικονομική ενίσχυση της χορωδίας πρέπει να σας πω ότι η βιωσιμότητα της χορωδίας βασίζεται κυρίως στις συνδρομές των χορωδών. Αναμφισβήτητα, η διοργάνωση και η πραγματοποίηση των συναυλιών

απαιτεί την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Ναυπακτίας, ο οποίος είναι πάντα στο πλευρό της χορωδίας με γνώμονα την καλύτερη διεξαγωγή κάθε εκδήλωσης. Η ΜΧΝ έχει συνεργαστεί άψογα και αποτελεσματικά όλα τα χρόνια της πορείας της με όλες τις Δημοτικές Αρχές που είχαν κατά καιρούς αναλάβει τα ηνία της πόλης μας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν έχουν λείψει κατά καιρούς χορηγίες και δωρεές προερχόμενες από ιδιώτες, συντοπίτες μας ή μη, οι οποίοι αναγνωρίζοντας το έργο της χορωδίας, τη στηρίζουν με κάθε τρόπο. Ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια της Χορωδίας; Έχοντας μόλις ολοκληρώσει, με επιτυχία, τη συνεργασία μας με τον σύνδεσμο Φιλολόγων Ναυπακτίας και την πραγματοποίηση της επετειακής εκδήλωσης για το έπος του 1940 στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, ήδη προγραμματίζουμε τις επόμενες δραστηριότητές μας. Το μεγάλο στοίχημα, αναντίρρητα, είναι η διαξαγωγή του 7ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩ-ΡΑΚΗΣ», που θα πραγματοποιηθεί, όπως προελέχθη, τον Μάιο 2014, την προετοιμασία του οποίου έχουμε ήδη ξεκινήσει εντατικά. Ευελπιστούμε να έχει, όπως και τα προηγούμενα έξι, την ίδια και μεγαλύτερη επιτυχία και απήχηση και ευχή όλων μας είναι να μας τιμήσει ο Μίκης Θεοδωράκης με την παρουσία του, επιθυμία που έχει ήδη εκφράσει ο ίδιος. Ένα ταξίδι στο εξωτερικό αλλά και εντός Ελλάδας για συναυλίες είναι στα άμεσα σχέδια της ΜΧΝ, αλλά ακόμα είμαστε σε διαπραγματεύσεις για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

10

χρόνια Αλκυόνη

23


Σε αναγνωρίζω... Είσαι κι εσύ σαν κι εμένα, μια μάνα ή ενας πατέρας ... Μόνο που κι εσένα κι εμένα μας διάλεξε η ''μοίρα'' να είμαστε λίγο... διαφορετικοί γονείς! Κι οι δυό ονειρευτήκαμε τα... καλύτερα για την ψυχή που κυοφορούσαμε και με λαχτάρα περιμέναμε να γεννηθεί.

Σε σένα γονέα παιδιού με αναπηρία


Κι οι δυο προσγειωθήκαμε ανώμαλα, σοκαριστήκαμε, πανικοβληθήκαμε, όταν μας συνάντησε η αναπηρία του παιδιού μας και με θράσος περισσό μας είπε: ''ήρθα για να μείνω''! Μας πήρε χέρι - χέρι και μας πέρασε στο άλλο στρατόπεδο με μια δρασκελιά. Απο δω η ημέρα, το φως, η ξεγνοιασιά, τα όνειρα, οι χαρές, η ικανοποίηση. Απο κει η νύχτα, το σκοτάδι, οι έγνοιες, ο αγώνας, ο πόνος, η ματαίωση. Σε αναγνωρίζω... Σε συνάντησα στους διαδρόμους των νοσοκομείων, στον προθάλαμο του λογοθεραπευτή, του φυσιοθεραπευτή, του εργοθεραπευτή, του ψυχολόγου, του ψυχιάτρου, στα γραφεία της Πρόνοιας. Ακόμα, όμως, κι αν σε συναντήσω στο δρόμο σε αναγνωρίζω από το φοβισμένο πρόσωπο, το νοιασμένο βλέμμα, την υποψία της ενοχής ή της ντροπής που περιδιαβαίνει το είναι σου προσπαθώντας με περηφάνεια να κρυφτεί αλλά και την απέραντη κούραση- αχ! αυτή την απέραντη κούραση! -που σαν ανεξίτηλη σφραγίδα σε έχει σημαδέψει. Σε αναγνωρίζω ακόμη κι απ' τη λάμψη στα μάτια, τη δύναμη της θέλησης, το μέγεθος της αγάπης γι’ αυτή την ψυχή που σου εμπιστεύτηκε ο Θεός, το πείσμα σου να της δώσεις ό,τι ανθρωπίνως είναι δυνατό αλλά και την απόφασή σου να διεκδικήσεις, για λογαριασμό του παιδιού σου, ό,τι του στέρησε η αναπηρία. Όμως κάποιες φορές σε χάνω και δεν μπορώ να σε καταλάβω, όταν πιστεύ-

εις ότι ''ξέρεις'' καλύτερα κι από τους ειδικούς ό,τι αφορά το παιδί σου, όταν το κλείνεις στο σπίτι για να μην το δει ο κόσμος και μάθει το πρόβλημά του, όταν αρνείσαι πεισματικά να το εντάξεις στο κοινωνικό σύνολο στερώντας του την παρέα με συνομήλικους, την εκπαίδευση, την ενασχόληση! Ξέρεις, όμως, βαθιά μέσα σου ποια είναι η αλήθεια όσο κι αν προφασίζεσαι χίλιες δικαιολογίες για το ''κρύψιμο'' του παιδιού σου: δεν έχεις αποδεχθεί την αναπηρία του, στερώντας του έτσι πολύτιμη βοήθεια από τη μη συμμετοχή του στην ίδια τη ζωή! Γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι η αποδοχή αυτή. Κι όμως είναι ο μοναδικός δρόμος. Θάθελα λοιπόν να σε καλέσω σήμερα σε μια συμφιλίωση με την αναπηρία του παιδιού σου, σε μια συμπόρευση αγάπης, αποδοχής , αγώνων και διεκδικήσεων με άλλους γονεις. Και τότε θα ξεχυθεί το ηφαίστειο της δύναμης και το πέλαγος της αγάπης που μόνο η γονεϊκή καρδιά ξέρει να κρύβει! Θα προστατέψει, θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει την πιο αγαπημένη ύπαρξη που είναι το παιδί μας! Ένας γονέας παιδιού με αναπηρία


Πρώιμη παρέμβαση Του Αθανασίου Κ. Ρισβά, Συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

Η

εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (εεα)1 αρχίζει στην ηλικία εισαγωγής τους στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα, δηλαδή στο Νηπιαγωγείο. Ωστόσο, τα παιδιά με εεα χρειάζονται εκπαιδευτική παρέμβαση πολύ πριν από αυτή την ηλικία, για να έχει περισσότερες πιθανότητες να «προλάβει» τους συνομηλίκους του. Είναι κοινή άποψη των ειδικών επιστημόνων πως η ανίχνευση και η διάγνωση, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να γίνουν είτε σε προγενετικό στάδιο είτε στις πρώτες εβδομάδες που ακολουθούν τη γέννηση του παιδιού.

Τι είναι η πρώιμη παρέμβαση;

Υπηρεσίες (τρόποι, τεχνικές, συνθήκες) που υλοποιούνται από διεπιστημονική ομάδα2 οι οποίες: o Εκπαιδεύουν παιδιά βρεφικής ή νηπιακής ηλικίας έως 7 ετών με Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα o Εκπαιδεύουν - ενδυναμώνουν την οικογένεια, και o Προάγουν την κοινωνική ενσωμάτωσή της

Γιατί είναι σημαντικό να εμπλακούν οι γονείς;

Το πρόγραμμα στοχεύει να κατανοήσουν οι γονείς τις δυσκολίες του παιδιού και να μάθουν να αλληλεπιδρούν με το παιδί τους.

Πότε αρχίζει;

1. Μετά τη γέννηση του παιδιού, με σχετική διάγνωση παιδονευρολόγου

2. Όταν ο παιδίατρος διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα 3. Όταν η μητέρα αντιληφθεί κάτι ανησυχητικό για το παιδί της

Γιατί είναι σημαντική η πρώιμη παρέμβαση;

Η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να αναστρέψει τους παράγοντες επικινδυνότητας οι οποίοι θα δημιουργήσουν κάποια μορφή αναπτυξιακής καθυστέρησης. Πολλά προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν, εάν δοθούν στο παιδί τα κατάλληλα περιβαλλοντικά ερεθίσματα στα πρώτα αναπτυξιακά στάδια. Στα παιδιά, που από τη γέννησή τους εμφανίζουν εεα, η πρώιμη παρέμβαση συμβάλλει στη καλύτερη λειτουργικότητά τους. Στη διάρκεια της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, ο ρυθμός μάθησης του ανθρώπου αλλά και η ταχύτητα της ανάπτυξής του βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Η πρώιμη παρέμβαση δίνει τη δυνατότητα στους γονείς αφενός μεν να κοντρολάρουν τα συναισθήματά τους και να αποδεχτούν το πρόβλημα του παιδιού τους και αφετέρου να ανταποκριθούν καλύτερα στις εεα του παιδιού τους και να αναπτύξουν επικοινωνία μαζί του. Η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν στα αδέλφια και να βοηθήσει το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον (γιαγιάδες, παππούδες) να προσαρμοστούν και να γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν το παιδί με εεα.

Ομάδες παιδιών προσχολικής ηλικίας με εεα:

A. Παιδιά σε επικινδυνότητα για σχολική υποεπίδοση ή αποτυχία με: Βιολογικούς – εγγενείς παράγοντες (χρωμοσωμικές διαταραχές, εγγενείς ανωμαλίες μεταβολισμού, βιοϊατρικά προβλήματα...) και Περιβαλλοντικοί – κοινωνικοί παράγοντες (φτώχεια -χαμηλό κοινωνικομορφωτικό επίπεδο). B. Παιδιά με αναγνωρισμένες εεα (αυτισμό, νοητική καθυστέρηση, τύφλωση…)


Πότε ένα παιδί θεωρείται ότι έχει κάποια διαταραχή;

Όταν διαπιστώνονται ανεπάρκειες στη σωματική, συναισθηματική, νοητική και γλωσσική ανάπτυξη όπως: o Αδρής κινητικότητας o Λεπτής κινητικότητας o Αισθητηριακής ολοκλήρωσης o Αισθητηριακής αντίληψης o Επικοινωνίας (λόγου, ομιλίας) o Γλώσσας και μαθηματικών o Κοινωνικής προσαρμογής

Σκοπός

Η παροχή βοήθειας στο παιδί με εεα σε πρώιμο στάδιο, η ενθάρρυνση και η παρακίνηση της αισθητηριοκινητικής, συναισθηματικής, κοινωνικής και διανοητικής ανάπτυξης, ώστε να αναπτυχθούν οι ατομικές ικανότητες και να μπορεί να συμμετέχει ενεργά και αυτόνομα στην κοινωνία.

Στόχοι της πρώιμης παρέμβασης:

o Εντοπισμός των παιδιών που έχουν πιθανότητες σχολικής αποτυχίας o Ψυχολογική στήριξη οικογένειας (δυσκολία αποδοχής - φάσεις «μίσους», «άρνησης», «απόρριψης» ή «θυμού απέναντι σε τρίτους») o Εκπαίδευση των γονιών για την αγωγή των παιδιών τους o Ανάδειξη των ικανοτήτων των παιδιών με εεα o Λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή δευτερογενών αναπηριών o Παροχή στο παιδί μιας «γλώσσας», λεκτικής ή μη λεκτικής επικοινωνίας o Πλήρης συμμετοχή των παιδιών στην οικογένεια, στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο και στην κοινωνία o Κατάκτηση της αυτονομίας και της λειτουργικότητας των παιδιών o Πρόσβαση σε προγράμματα σχολικής ετοιμότητας. o Διασφάλιση υγιεινής διαβίωσης και διατροφής o Συντονισμός των υπηρεσιών

Προϋποθέσεις της πρώιμης παρέμβασης:

Η Διαθεσιμότητα των πηγών να φτάσει σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη στήριξης, όσο το δυνατόν νωρίτερα, με σκοπό να ξεπεράσουν τις τοπικές διαφορές και να επωφεληθούν από υπηρεσίες ίδιας ποιότητας. Εγγύτητα: Η διασφάλιση πρόσβασης όλων των οικογενειών στις υπηρεσίες στήριξης που να είναι διαθέσιμη όσο το δυνατόν πιο κοντά στις οικογένειες.

Οικονομική δυνατότητα: Οι υπηρεσίες να παρέχονται δωρεάν ή με το μικρότερο δυνατό κόστος για τις οικογένειες. Απαιτείται η ύπαρξη διεπιστημονικής ομάδας, Προσοχή: ένα πρόσωπο από τη διεπιστημονική ομάδα με εξειδικευμένη γνώση στην πρώιμη παρέμβαση, θα πρέπει να έχει την ευθύνη της υποστήριξης.

Η πρώιμη παρέμβαση στη χώρα μας:

Μεγάλο ποσοστό παιδιών, που οι γονείς έχουν την οικονομική δυνατότητα, δέχεται ιατρική φροντίδα και εξειδικευμένες θεραπείες από ιδιώτες θεραπευτές. Τι γίνεται όμως με το άλλο μεγάλο ποσοστό που δεν έχει τις δυνατότητες αυτές; Δεν υπάρχει ένα δομημένο σύστημα και οι γονείς προσπαθούν μόνοι τους. Σύμφωνα με το Ν.3699/2008 άρθρο 8, παρ.1 στα Ειδικά Νηπιαγωγεία θα πρέπει να λειτουργούν και τμήματα πρώιμης παρέμβασης, για μαθητές μέχρι το έβδομο (7ο) έτος, όπως υλοποιήσαμε στο στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών Βαρήκοων Πάτρας την πρώιμη παρέμβαση για παιδιά με προβλήματα ακοής. Σύντομα θα λειτουργήσει και στα άλλα Ειδικά Νηπιαγωγεία της Περιφέρειάς μας η πρώιμη παρέμβαση για αυτισμό και νοητική καθυστέρηση.

Συμπέρασμα

Η έγκαιρη αναγνώριση και η κατάλληλη αντιμετώπιση σε ανάλογο υποστηρικτικό πλαίσιο είναι κλειδιά για τη σωστή αντιμετώπιση. Το παιδί που θα στηριχτεί με πρόγραμμα νωρίς, θα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες για τη βελτίωσή του σε όλους τους τομείς ανάπτυξης. Ουσιαστικός ο ρόλος των γονιών, αφού είναι απαραίτητο να βοηθηθούν να αναπτύξουν αλληλεπίδραση με το παιδί τους και να το βοηθήσουν να εξελιχθεί. Είναι απαραίτητος ένας σοβαρός διάλογος για την πρώιμη παρέμβαση για να βελτιώσει τη ζωή των οικογενειών, να προλάβει δευτερογενείς διαταραχές, να μειώσει τα μελλοντικά έξοδα του κοινωνικού συστήματος και να διασφαλίσει τη διεπιστημονική προσέγγιση.

Πηγές:

Πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης σε Νηπιαγωγεία ειδικής αγωγής. Ένα παράδειγμα από τα Νηπιαγωγεία Μυτιλήνης, Ευτέρπη Κυδωνιάτου, Σοφία Ανδριώτου, Μαρία Δροσινού 2008 – 2009. Lowenthal B., Egan R. "Prechool children with special needs", Boston: Allyn & Bacon http://www.european-agency.org 1Ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες 2 ψυχολόγος ειδικός παιδαγωγός, φυσικοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής ή ειδικοί γυμναστές…).

10

χρόνια Αλκυόνη

27


ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ/3ος χρόνος

Όταν κάνεις

το αυτονόητο Της Χριστίνας Μάλφα, Κοινωνικής Λειτουργού, Επιστημονικά Υπεύθυνης Σ.Υ.Δ «ΑΛΚΥΟΝΗ»

Τ

α τελευταία τρία χρόνια εργάζομαι στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Συλλόγου ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ». Όσες φορές με ρωτούν τι κάνουμε στη Στέγη και τι είναι αυτό που παρέχουμε στους ενοίκους, δυσκολεύομαι να εξηγήσω ότι στην πραγματικότητα δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να επιδιώκουμε το αυτονόητο. Το αυτονόητο, για πολλούς συμπολίτες μας, όχι όμως για μια ομάδα ανθρώπων. Για όλους μας αποτελεί βεβαιότητα το να έχουμε ένα σπίτι, ένα χώρο που θεωρούμε δικό μας, που νιώθουμε άνεση, ασφάλεια και οικειότητα. Όλοι θεωρούμε αυτονόητο ότι έχουμε μια οικογένεια, ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας και αλληλεπιδρούμε μαζί τους: τους αγαπάμε, τσακωνόμαστε, τα ξαναβρίσκουμε, μοιραζόμαστε καλές και κακές στιγμές. Όλοι θεωρούμε αυτονόητο ότι μπορούμε να αυτοεξυπηρετη-

28

10

χρόνια Αλκυόνη

θούμε, να είμαστε ανεξάρτητοι, να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας, να ορίζουμε την καθημερινότητά μας. Όλοι θεωρούμε απλό πράγμα μια βόλτα για έναν καφέ, ένα σινεμά, μια έξοδο για φαγητό ή, πιο απλά, τα ψώνια στο supermarket. Κι όμως, όλα αυτά που θεωρούμε απλά, αυτονόητα, σχεδόν αυτόματα στη ζωή μας – και, πολλές φορές, υποτιμούμε την πραγματική τους αξία – για πολλούς συνανθρώπους μας και τις οικογένειές τους είναι ένας καθημερινός αγώνας, μια διαρκής διαδικασία, έντονη και γεμάτη δυσκολίες. Ο Νίκος, ο Σταύρος, ο Στέλιος, ο Κώστας, ο Νικόλας, ο Αποστόλης και ο Τάκης, οι ένοικοι της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, τα "παιδιά" μας, όπως λέμε όλοι εμείς, εργαζόμενοι και εθελοντές του Συλλόγου, δίνουν καθημερινά αυτή τη μικρή μάχη του αυτονοήτου. Τη

Επισκευές

Κατασκευή μάσκας μάχη για το δικαίωμα σε μια απλή ζωή, για μια αυτονόητη καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα που περιλαμβάνει δράσεις όπως: -Ατομική φροντίδα, τακτοποίηση του ατομικού και κοινόχρηστου χώρου, κηπουρική, προετοιμασία γευμάτων, οργάνωση εβδομαδιαίου προγράμματος, συνδιαλλαγή με δημόσιες, ιδιωτικές υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα.


ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ/3ος χρόνος

Βόλτα στην παραλία

Δημιουργική απασχόληση

Δουλειές στο σπίτι

Έκθεση ζωγραφικής - Ενασχόληση με μουσική, χορό, ζωγραφική, επιτραπέζια παιχνίδια, σωματική άσκηση, παρακολούθηση ταινιών. - Διοργάνωση εορτών και εκδηλώσεων. - Ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές έξοδοι στην κοινότητα, εκδρομές. - Συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, επισκέψεις σε εκθέσεις- εκδηλώσεις κ. ά. Μια καθημερινότητα που

Καφές στο λιμάνι μπορεί να φαντάζει εύκολη ή και ξέγνοιαστη, όμως για τους ενοίκους της Στέγης είναι μια διαρκής προσπάθεια να ενταχθούν στη δική μας κοινωνία, στη δική μας καθημερινότητα. Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς, συνήθως, γκρινιάζουμε για την ρουτίνα μας, τα άτομα της Αλκυόνης μόνο χαμογελούν. Χαμογελούν όταν βρίσκονται έξω, όταν ψωνίζουν στα καταστήματα της πόλης μας, όταν βγαί-

νουν για καφέ ή για βόλτα, όταν κάνουν τις δραστηριότητες και τις δράσεις τους. Και αυτό το χαμόγελο , που οι υπόλοιποι το έχουμε ξεχάσει μέσα στις δυσκολίες τις εποχής, - πηγάζει από την ικανοποίηση που δίνουν τα απλά πράγματα. Αυτό που ζητάμε και εμείς από τους συμπολίτες μας. Το χαμόγελό σας και την υποστήριξή σας για ….. το αυτονόητο!

10

χρόνια Αλκυόνη

29


ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ/3ος χρόνος

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ. Υ. Δ.) του Συλλόγου «ΑΛΚΥΟΝΗ»  Ιδρύθηκε και λειτουργεί από το Φεβρουάριο του 2011 χρηματοδοτούμενη, σε πρώτη φάση, έως το Μάϊο του 2013, από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.  Αποτελεί μία μορφή ημιαυτόνομης ή προστατευόμενης διαβίωσης για ενήλικα άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες.

Κηπουρική

Κούρεμα

 Εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαμονή των φιλοξενούμενων σε μία μορφή οικογενειακού περιβάλλοντος.  Παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, μέσα από εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα.  Παρέχει υποστηρικτική- συμβουλευτική του ενοίκου, της οικογένειάς του ή του δικαστικού συμπαραστάτη για ομαλότερη προσαρμογή στις απαιτούμενες αλλαγές της ζωής.

30

10

χρόνια Αλκυόνη

Κυκλοφοριακή αγωγή Μουσική βραδιά


ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ/3ος χρόνος  Στοχεύει στην ανεξάρτητη διαβίωση, την ανάπτυξη των ικανοτή των/ δεξιοτήτων, τη βελτίωση της λειτουργικότητας και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση κάθε ένοικου, σε συνεργασία με την οι κογένεια και την κοινότητα. Παρασκευή γλυκού

Άναμα ψησταριάς

Στο ταμείο

Στον κήπο

Βόλτα στην παραλία

Χορός Περιμένοντας τον Οδοντωτό

 Υποστηρίζεται από Πολυκλαδική Ομάδα που απαρτίζεται από ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, πρόσωπα φροντίδας και διοικητικό προσωπικό.  Δεν Είναι Ίδρυμα. Είναι η διαβίωση μίας παρέας νέων στο δικό τους σπίτι έξω απ’ την οικογένεια – όπως όλοι οι ενήλικες κάποια στιγμή κάνουνμε την υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού. Είναι η ένταξη στην κανονική ζωή με παρέα φίλων, διαχείριση χρόνου και διάθεσης, δράσεις εντός και εκτός του σπιτιού, αυτοεξυπηρέτηση και ψυχαγωγία. Είναι συμμετοχή στο κέντρο της ζωής και όχι στο περιθώριό της.

10

χρόνια Αλκυόνη

31


Η προσβασιμότητα που δεν ήρθε… Ε

ίμαι ο Φώτης, ο φίλος σας από παλιά, ο συμπολίτης σας που συνεχίζει να σας αγαπά και να σας εμπιστεύεται(;). Ο Φώτης που όλοι εσείς εκεί έξω με προδώσατε... με κοροϊδέψατε… με αφήσατε πίσω σας, μακριά σας, που δεν θελήσατε ούτε μια μέρα να ζήσω κι εγώ σαν και εσάς.


Μ

ου δώσατε υποσχέσεις, κουνήσατε συγκαταβατικά το κεφάλι, μου χτυπήσατε λυπητερά την πλάτη, αλλά ούτε ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ δεν παραμερίσατε το ύπουλο συμφέρον σας από το ΔΙΚΟ ΜΟΥ πεζοδρόμιο. Ούτε για μια μέρα δεν παραμερίσατε το τραπεζάκι σας και δεν μαζέψατε την ξεδιάντροπη αρίδα σας για να διαβώ. Δεν μαζέψατε την μαναβική σας, τα εργαλεία σας, τα τραπέζια σας… Αλλά, σαν νεόπλουτοι και ωχαδερφιστές, παρκάρετε τα καινούργια σας αυτοκίνητα όπου βρείτε, πάνω σε ράμπες, πάνω σε πεζοδρόμια, στον ποδηλατόδρομο σαν να μην μπορείτε να περπατήσετε λίγα μέτρα με τα πόδια σας, σαν μην έχετε καταλάβει τι σημαίνει να έχεις πόδια. Και αποκλείετε από την πρόσβαση εμένα ... εμένα που ξέρω τι σημαίνει να ΜΗΝ έχεις πόδια.

Ε

δώ και δέκα χρόνια ξεκίνησα δειλά δειλά με περισσή ευγένεια και τακτ να σας το ζητώ. Άλλοτε παρακαλεστά, άλλοτε σαν χάρη και, αργότερα, απαιτητικά σαν διεκδίκηση και δικαίωμα, αλλά πάντα με αξιοπρέπεια, για να ζήσω κι εγώ και να απολαύσω την πόλη μου σαν και εσάς. Τότε έλεγα ότι δεν γνωρίζετε και πρέπει να μάθετε. Γι’ αυτό το λόγο διοργανώσαμε ημερίδες για την προσβασιμότητα, τυπώσαμε φυλλάδια που εγώ ο ίδιος περιδιαβαίνοντας με μεγάλη δυσκολία τους δρόμους μοίρασα σε πολλούς από εσάς, σας έδειξα ακριβώς τι σημαίνει προσβασιμότητα και πόσο αναγκαία είναι για μεγάλη ομάδα ανθρώπων.

Μ

άζεψα υποσχέσεις από φορείς, συλλόγους, επαγγελματίες και συμπολίτες και τις έχω στο συρτάρι μου να τις κοιτώ τις ημέρες που εσείς απολαμβάνετε μια βόλτα στο λιμάνι κι εγώ μετακινούμαι αυστηρά και μόνο με αυτοκίνητο και σε συγκεκριμένους χώρους. Κι έρχομαι τώρα ξανά, όχι για να ζητήσω, ούτε για να παρακαλέσω αλλά να σας θέσω προ των ευθυνών σας.

Μ

ια κοινωνία ανθρώπων που δεν σέβεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες της κάθε ομάδας χωριστά και δεν συμβάλλει στην ανακούφιση, στη βοήθεια και στην αξιοπρεπή διαβίωση όσων συνανθρώπων είναι διαφορετικοί από τους πολλούς, είναι μια κοινωνία κανιβάλων, μια κοινωνία που τρώει τα παιδιά της, μια κοινωνία απαίδευτη και ακαλλιέργητη που, σύντομα, θα χρειαστεί να «καεί» για να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.

Σ

το βωμό της ύλης, της μόδας, της άκρατης λαιμαργίας, της φιγούρας της ξάπλας και της χυδαιότητας, της αδιαφορίας και του νεοπλουτισμού θυσιάσατε τις αρχές, τις ευαισθησίες, και την ανθρωπιά σας.

Μ

ε βάλατε στην άκρη, κι εμένα και πολλούς σαν και μένα. Εντάξει… αισθάνεστε καλύτερα; Όλα αυτά τα χρόνια αποκλεισμού μου τι σας προσέφεραν; Για το συντομότερο παρκάρισμα πόσο χρόνο κερδίσατε; Για τα περισσότερα εμπορεύματα στο πεζοδρόμιο πόσα χρήματα κερδίσατε; Για το ότι πίνετε τον καφέ σας εκεί που πρέπει να περάσω, πόση ανεμελιά κερδίσατε; Η αδιαφορία προς τον συνάνθρωπο τις σας έφερε;

Αξιζε; Αν άξιζε και αν συνεχίζει να αξίζει… μην σταματάς Αγαπητέ μου συνάνθρωπε και αγαπητέ μου συμπολίτη θα ……… ΘΥΣΙΑΣΤΩ ΕΓΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ Ο ξεχασμένος φίλος σας Φώτης

10

χρόνια Αλκυόνη

33


Όλη η Ναύπακτος στο πλευρό της «Αλκυόνης»

Τ

ο έργο του Συλλόγου υποστηρίχθηκε τη φετινή χρονιά, σε σημαντικό βαθμό, και από συμπολίτες μας, οι οποίοι προσέφεραν χρηματικά ποσά, τα ονόματα των οποίων έχουν δημοσιευτεί στον εβδομαδιαίο τύπο της πόλης. Εκτός αυτών υπάρχουν πολλοί που πρόσφεραν υλικά αγαθά και υπηρεσίες για τη λειτουργία των Δομών, τα ονόματα των οποίων παραθέτουμε στη σελίδα αυτή. Σε όλους αυτούς οι άνθρωποι της «ΑΛΚΥΟΝΗΣ» εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους.

34

10

χρόνια Αλκυόνη


ΜΟΝΙΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ  Λογιστικό γραφείο Χόρτη Δέσποινας  Δικηγορικό γραφείο Γκίζα Βασιλείου  Δούρος Χαραλαμπος (Τεχνικό γραφείο

ανελκυστήρων)

Κ  αμάρας Κωνσταντίνος (“ZEFXIS” Συμβουλευτικές

Υπηρεσίες)

 Τσούσης Παναγιώτης (Φωτοέκθεση)  Χωραφάς Νικόλαος (Ιατρός)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΓΡΑΦΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ  2ο Λύκειο Ναυπάκτου  Boca di Rosa (πιτσαρία)  Chic and cheap (γυναικεία αξεσουάρ)  EOSTA HOLAND  Goody΄s (εστιατόριο)  GT ELECTRONICS (ΓΛΑΒΙΝΟΣ Ι. – ΤΣΙΛΙΟΣ Ι. ΟΕ)  La gondola (Φούντζουλας-καφετέρια)  MAXI Society  Siba (αθλητικά είδη)  TUV Hellas (ασανσερ)  VINCY (γαλλική εταιρεία)  Αγγελόπουλος Θεόδωρος (Φαρμακείο)  Αγγελοπούλου Γεωργία (Φαρμακείο)  Αδραχτάς Λουκάς (τουριστικό γραφείο)  Ανθοπωλείο Ανθώνας  Αντωνόπουλος Σωτήρης (τζάμια-κρύσταλα)  Αρτόπολις (Αρτοποιείο )  Αρώματα Ζύμης (Αρτοποιείο)  Αφοί Κατσαντώνη (κεριά)  Αφοι Παπαδόπουλοι (Ξυλουργείο)  Βίτσας Δημήτριος (Ξυλουργός)  Βλαχάκης Κωνσταντίνος (Καρδιολόγος)  Βάκρινου Παναγιώτα (Πυρηνική Ιατρός)  Γεύση της Ρίζας (εστιατόριο)  Γεφυρα Α.Ε.  Γεωργακόπουλος Γεώργιος (Ξυλόγλυπτα)  Δαβανέλος Super Market  Δεληγιάννης Κωνσταντίνος (πυροσβεστήρες)  Δημόπουλος (φρούτα-Λαχανικά)  Δήμος Δωρίδας  Δούρος Γεώργιος(υδραυλικός)  Δροσοπούλου Γεωργία, (Φαρμακείο)  ΕΛΤΑ Αχαΐας  Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

Μεσολογγίου Ναυπάκτου

 Ζώης ΑΕ (πρατήριο υγρών καυσίμων)  Ηλεκτροτεχνική Ναυπάκτου  Καραθανάση Σταυρούλα (είδη ραπτικής και υφάσματα)  Καραλή Μάρθα (σχολή Χορού)  Κατσιγιαννης Παύλος, (κοσμηματοπωλείο)  Κονδύλης (αρτοποιείο)

 Κορομπέλη Αφοί (άνθη-φυτά)  Κυρίτσης Κωνσταντίνος (ξυλουργός)  Κωστία (είδη δώρων)  Κωτσόβολος Ναυπάκτου  Μακρή Βασιλική (κρεοπωλείο)  Μήτρου Αριστείδης (αρτοποιείο )  Μήτσης Χρήστος (ιχθυοπωλείο)  Μήτσης Χρήστος (ψηφιακές εκτυπώσεις)  Μονοπώλιο (απεντομώσεις - υλικά καθαριότητος)  Μουλάς Κωνσταντίνος (επισκευές

ηλεκτρικών συσκευών)

 Μπουτόπουλος Βασίλειος (κρεοπωλείο)  Μύλοι ΚΕΠΕΝΟΥ  Νικολάου Ευθύμιος (βιβλιοπωλείο)  Νικολάου Κωνστανίνος (ζαχαροπλαστείο)  Πάνος Αποστολόπουλος & ΣιΑ ΟΕ (βιοτεχνία)  Παύλου Spor (αθλητικά είδη)  Σαρχιανάκη Άννα (γυναικολόγος)  Σιάχος Σίμος (καρδιολόγος)  Σπανός Αντώνιος (δερματολόγος)  Σταυροπούλου Αναστασία (εσώρουχα)  Στέργιος Χρ. Γρατσάνης (τυροκομείο)  Σύλλογος Ελληνοαυστραλών  Σύλλογος Ευρυτάνων Ναυπακτίας  Σύλλογος Παραγωγών Ναυπακτίας

και Πεδιάδας Κάμπου Μόρνου

 Σύψας Γιάννης (χρώματα)  Σχοινάς Αντώνης (ενδοκρινολόγος )  Σωτηροπούλου Π. (ξυλουργείο)  Τηλιγάδα Βασιλική (είδη και υλικά κιγκαλερίας)  Τσέλιος Σπύρος (γενικό εμπόριο - διανομές)  Τσιλιγιάννης Μάρκος (βιβλιοπωλείο)  Τσουκαλάς Παναγιώτης (καφεκοπτείο)  Χαραλαμποπούλου Αικατερίνη (Πνευμονολόγος)  Χωραφά Αικατερίνη (Φαρμακείο)  Ψυλλιάς Παναγιώτης (ασανσέρ)

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ: Όλους τους απλούς συμπολίτες μας, που κάθε μέρα στηρίζουν το έργο μας με μικρές ή μεγαλύτερες προσφορές και που οι σελίδες του περιοδικού δεν φτάνουν για να τους αναφέρουμε. Ενημερώνουμε ακόμη τους φίλους της ΑΛΚΥΟΝΗΣ ότι οι χρηματικές προσφορές αντί στεφάνων, στις εξόδιες ακολουθίες αγαπημένων προσώπων καθώς και οποιαδήποτε άλλη προσφορά θα ανακοινώνονται πλέον στην ιστοσελίδα του Συλλόγου:

www.alkyoni-amea.gr

10

χρόνια Αλκυόνη

35


Σύλλογος ΑμεΑ «Αλκυόνη» Προγράμματα Δομές

Δράσεις

Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών

Κέντρο Διημέρευσης Ημερησίας Φροντίδος ΑμεΑ

 Διεκδίκηση για δια βίου πρόσβαση στη μετακίνηση, εκπαίδευση, εργασία, ψυχαγωγία 

Ευαισθητοποίηση και Αγωγή του κοινωνικού συνόλου Στήριξη υπαρχουσών δομών εκπαίδευσης & απασχόλησης (Ειδ. Νηπ/γείου, Ειδ. Δημ. Σχολείου, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., ΚΔΑΠ) Συνεργασία με Δήμους, Φορείς

 Επιμορφωτικά & εκπαιδευτικά  σεμινάρια

Ομάδες

Εργοθεραπείας Φυσικοθεραπείας

Ημιαυτόνομη Διαβίωση και Δημιουργική Απασχόληση

Χειροποίητων Κατασκευών Πηλού / Κεραμικής Αυτόνομης Διαβίωσης Σωματικής & Κυκλοφοριακής Αγωγής Δημιουργικής Απασχόλησης: Ψυχαγωγία, Κηπουρική

Έκδοση ετήσιου περιοδικού  και ενημερωτικών εντύπων

Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Φιλοξενία πολιτιστικών δραστηριοτήτων

 Διοργάνωση παζαριών

Εξωτερικά εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα Συνοδευτικές υπηρεσίες:

Ψυχο – Κοινωνική Υποστήριξη Ιατρο – Νοσηλευτική Φροντίδα Υποστήριξη – Συμβουλευτική Οικογένειας Μετακίνηση με λεωφορείο

Γιά οικονομική ενίσχυση προς το Σύλλογο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους παρακάτω Τραπεζικούς λογαριασμούς: ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ: 426/296140-76 ALPHA BANK: 221002002003338 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ: 00088202520-1 Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ISSN 1970-6261

 Δημιουργία δομών

Αλκυόνη τεύχος 9  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you