Page 1

Stage

Verslag 30 AUGUSTUS - 18 JANUARI


91

dagen

Bamz

722,5 uren | 43350 minuten | 2.106.000 seconden

2


Voorwoord Ik begon mijn stageperiode bij Bamz eind augustus 2016. Het was best spannend want ik wist totaal niet wat ik moest verwachten. Ik had nog heel weinig ervaring omdat het mijn eerste stage was bij zo’n bedrijf. Gelukkig zijn Arjan en Bianca heel aardig en wende het snel. Ik heb mijn stage bij Bamz best laat geregeld, omdat ik eerst ergens anders zou stage lopen. Ik zou in Groningen stage lopen bij Pinkmarketing, maar die hadden 1 dag voor de zomervakantie ineens afgezegd. Gelukkig kon ik bij Bamz terecht. Na mijn sollicitatiebrief kreeg ik een uitnodiging en ben ik eerst op sollicitatie gesprek geweest, dit ging best wel goed. Ik heb ik de zomervakantie een ochtend meegelopen, zodat we konden zien hoe het was, en toen ben ik aangenomen. Ik heb 91 dagen met stage gelopen bij Bamz. Ik wil Arjan en Bianca heel erg bedanken voor alles wat ik hier heb geleerd, en alle vrijheid die ik had tijdens mijn stage. Ik heb de kans gekregen om mee te lopen in het bedrijf en van alles te kunnen leren.

3


Inleiding 5 Over Bamz 6 Leerdoelen 8

Inhoud Programma’s 10

Opdrachten+BPV opdracht 12 Reflectie+Kritische beroepssituatie 26

4


Inleiding In dit stage verslag vertel ik alles over mijn stage periode bij Bamz. Ik vertel iets over de Bamz zelf, over de specialisaties, klanten, functies en welke functie en werkzaamheden ik had in het bedrijf. Ik laat een aantal opdrachten zien en ik vertel met welke programma’s ik heb gewerkt. Tijdens mijn stage ben ik ook bezig geweest met een BPV opdracht. Ik heb hiervoor een logo ontworpen voor het nieuwe spraytan bedrijf van Bianca. Aan het begin van de stage heb ik een aantal leerdoelen opgesteld, deze leg ik uit in het verslag. Ook vertel ik in mijn reflectie wat ik wel en niet heb geleerd, en wat beter kon.

5


Over Bamz Bamz is een internet en marketing bedrijf. Het is opgericht door Arjan Zeinstra en Bianca Miedema. Ze zijn gesprecialiseerd in het ontwikkelen van Magento webshops, maar ze regelen ook een aantal andere zaken zoals social media, SOS ITdiensten en vindbaarheid in zoekmachines.

“Bij ons staan

leren,

Bamz heeft verschillende soorten klanten. Mensen die een webshop nodig hebben voor hun bedrijf, maar ook mensen met die ongeveer het zelfde doen als Bamz en er even niet uitkomen.

Arjan Zeinstra Na het behalen van zijn studie Informatica en binnen verschillende internetbedrijven in de keuken mee heeft mogen kijken, werd het tijd om het roer om te gooien. De ervaring en ideeĂŤn die zijn opgedaan kregen vorm binnen een nieuwe uitdaging en zo is Bamz internet & marketing ontstaan. Bij Bamz houd hij zich bezig met overleg en contact met klanten, bouwen van webmedia en het verzorgen van web analytics en it diensten. Bianca Miedema Bianca houd zich bezig met de administrative werkzaamheden. Ook lijd ze het creatieve team, beoordeelt en selecteert personeel, ontwikkelt reclamecampagnes en adviseert hierover, analyseert concurrentiegegevens, ontwikkelt en verbetert producten of diensten.

6

Bianca Miedema


ontwikkelen en creativiteit

met oog voor detail op de voorgrond�

Arjan Zeinstra

7


Leerdoelen

8


Leren coderen We hebben op school eigenlijk maar een klein beetje HTML en CSS gehad. Omdat ik denk dat dit wel de toekomst is wil ik hier graag meer over leren. Bij Bamz kreeg ik ook de mogelijkheid om meer te leren over programeren. Arjan heeft hier veel ervaring mee dus ik kon hem ook alles vragen. Aan het begin ben ik een tijdje bezig geweest om de basis van HTML, CSS, Javascript en Bootstrap te leren.

Beter worden in Photoshop Ik wil graag beter worden in Photoshop, hiermee hebben we wel een aantal tutrorials moeten maken op school, maar ik kon er toch nog niet zo goed mee werken als ik zou willen.

Toen ik na een aantal weken voor het eerst echt iets mocht bewerken was ik verbaasd dat het helemaal niet zo lastig is. Op school had ik er veel meer moeite mee.

Omdat ik bij Bamz website’s met photoshop moest ontwerpen leerde ik al snel effectieve manieren om met het programma te werken. Aan het begin was het wel even wennen omdat het toch net iets anders werkt dan Illustrator, wat ik op school vaker gebruikte. Gelukkig kreeg ik het snel onder de knie door het vaak te gebruiken.

Ik heb natuurlijk nog lang niet alles geleerd maar ik heb hier wel ontdekt dat het makkelijker is dan ik dacht. Ik heb hierdoor ook besloten welke richting ik waarscheinlijk wil kiezen na het tweede jaar: Interactief.

Ik heb bij Bamz beter leren omgaan met de verschillende programma’s van Adobe. Eerst maakte ik altijd alles in één programma, nu kan ik me niet meer voorstellen dat ik een poster alleen met illustrator ontworp.

Sneller creatief leren denken Op school had ik vaak geen zin meer om met een opdracht bezig te gaan, omdat ik geen inspiratie had. Ik wil graag beter en sneller creatief kunnen denken, zodat ik niet meer vast loop tijdens het ontwerpen, maar meteen door kan. Als ik nu vast loop ga ik even met iets anders bezig, of zoek ik inspiratie op Pinterest en andere site’s. Ik ben op stage wel sneller geworden in het ontwerpen maar het is nog niet zo als ik had gehoopt. Ik ga hier daarom ook op school nog aan werken, door hulp te vragen aan leraren en klasgenoten. Ik blijf in de toekomst altijd aan dit leerdoel werken omdat ik denk dat het altijd nog beter kan. 9


Programma’s Photoshop

Voor het ontwerpen van website’s gebruik ik Photoshop. Ik had nog niet heel veel ervaring met het ontwerpen van website’s en ook niet met Photoshop. Ik had de basis natuurlijk wel op school geleerd maar ik gebruikte het verder niet zo vaak. Gelukkig leerde ik het snel, door het vaak te doen.

10

InDesign

Ik heb hiermee verschillende flyers gemaakt. Arjan en Bianca gebruikten het programma zelf niet vaak maar ze hebben me er toch meer over geleerd. Eerst gaf ik altijd meteen op als ik iets niet wist, of dacht dat het niet kon. Bij Bamz heb ik echt geleerd dat alles mogelijk is (bijna alles tenminste).

WordPress

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je heel gemakkelijk een website kunt maken én onderhouden. Je kunt hiermee ook heel makkelijk met meerdere mensen aan een website werken. Ik heb zelf veel foto’s en teksten in wordpress website’s gezet. Arjan maakte de websites dan verder af.

Illustrator

Dit programma gebruikte ik vooral om even snel iets te teken zoals icoontjes en andere grafische elementen. Deze plaatste ik vervolgens weer in Photoshop of InDesign. Ik heb met Illustrator ook een aantal logo’s gemaakt. Over illustrator heb ik ook vooral geleerd dat alles mogelijk is, en dat ik niet te snel moet opgeven.


Functie

Bij Bamz heb ik veel verschillende dingen mogen doen. Van het ontwerpen van flyers, logo’s en website’s tot leren coderen. Ik heb bijvoorbeeld het logo en de huisstijl van het nieuwe bedrijf van Bianca mogen ontwerpen. Ook heb ik website ontwerpen ingevoegd in Wordpress. Hierdoor heb ik meer geleerd over hoe wordpress in elkaar zit. Ik heb veel vrijheid gekregen in het ontwerpen, en ik ben blij dat ik bij bamz de keuze heb gehad om een beetje te leren coderen. Later in de stageperiode heb ik me ook veel bezig gehouden met socialmedia voor spraytanme. Op de volgende pagina’s laat ik een aantal dingen zien die ik heb gemaakt. 11


12


Flyer Bamz/Zara Voor de een bedrijvendag in berltsum moest een flyer komen voor Bamz en Zara. Dit was een van de eerste opdrachten die ik heb gekregen. Eerst was het de bedoeling om twee verschillende flyers te maken; een voor Bamz en een voor Zara. Uiteindelijk is het toch één flyer geworden.

Ik ben er best wel lang mee bezig geweest omdat ik aan het begin nog niet precies wist wat Arjan en Bianca mooi vonden, maar nadat ze me een aantal voorbeelden hadden laten zien is de uiteindelijke flyer toch goed gelukt. Ik moest ook een tasje ontwerpen

voor de opendag. Hierin konden ze de flyer, het visitekaartje en een aantal andere dingen doen om het makkelijk weg te geven. Het was een simpele opdracht maar ik ben uiteindelijk toch nog wel even bezig geweest met de slogans, onder de logo’s. Uiteindelijk is de tas ook goed gelukt.

Creëer! Jouw Business Een website bouwen die jouw bedrijf laat groeien. Samen werken aan online succes!

Meer online bezoekers en meer omzet? Bel vrijblijvend 0518 - 842 163 Magento webshop

Zara website

Service helpdesk

Het beste en snelstgroeiende e-commerce platform voor webwinkeleigenaren. www.bamz.nl

Bouw je website met de beste tools en laat je website tot leven komen. www.zarasite.nl

Onze helpdesk biedt hulp en ondersteuning met je webwinkel en website. 0518 - 842 163 / info@bamz.nl

Over ons

Waarom u ons kiest

Met al meer dan 15 jaar online ervaring bouwen wij aan websites en webwinkels met oog voor detail. We bieden zowel maatwerk als online totaalpakketten voor iedere Ondernemer, MKB’er en ZZP’er. Maar ook voor verenigingen en stichtingen. Ons doel? Verbinding maken. Mensen dichter bij elkaar brengen. Wij zijn er van overtuigd dat hoogwaardige online techniek daar ongekende mogelijkheden toe biedt.

ZARA Future Vision

a Effectieve SEO & Magische conversie a Alleen de beste functionaliteiten a MeeGroeiGarantie a Behulpzame Community

Tjerkestrjitte 4 9041 AV Berltsum

www.bamz.nl www.zarasite.nl

13


Layout websites Zara is een platform met plugins binnen Wordpress, met een eigen thema van Bamz. Klanten kunnen hiermee zelf hun website, met layouts in elkaar zetten zonder dat ze kennis nodig hebben van code. Ik heb hiervoor een aantal layouts ontworpen. Voor dat ik begon heb ik me wat meer verdiept in Wordpress. Ik heb hierover veel geleerd uit de kickstart Wordpress van Robbert Ravensbergen, en ook door in een demo website het programma te verkennen. Ik ben ook nog bezig geweest met het leren van de basis van HTML, CSS en een beetje Javascript met de site codecademy. Dit heb ik niet gebruikt voor het maken van deze layouts, maar ik wilde wel graag de basis hiervan leren. Voor elke layout heb ik eerst een aantal andere website opgezocht in die branche, zodat ik een beetje een idee had hoe andere bedrijven het deden. Daarna heb ik voor elke branche een home en een blog pagina ontworpen, en een pagina die past bij de branche. Bij de website voor een groenteboer was dit bijvoorbeeld maaltijden, omdat de groenteboer ook maaltijden zou kunnen bezorgen. Bij de kapsalon had ik een service pagina, maar ook nog een extra pagina: Afspraken. Via die pagina kunnen mensen eventueel afspraken maken. Ik bij elke pagina weer iets anders. Ik heb in totaal 8 websites ontworpen. Na het ontwerpen heb ik ze voor een deel in Wordpress gezet. Ik heb alle foto’s, tekst, knoppen en verschillende pagina’s in Wordpress gezet. Alles wat ik niet kon doen heeft Arjan vervolgens afgemaakt. 14


15


16


Handleidingen

Voor zara moesten handleidingen komen. Dit was zodat mensen die een website hadden ontworpen met de layouts van Zara hem zelf ook goed konden vullen. Ik hier voor drie handleidingen gemaakt. De eerste handleiding die ik moest maken was voor het schijven van een blog. Ik heb hierin uitgelegd waarom een blog nodig kan zijn op een website, en hoe je de perfecte blogpost kunt schrijven. Ik heb hier van geleerd hoe je een handleiding kunt schrijven, maar ook hoe je een perfecte blogpost kunt schrijven. Hier had ik nog geen ervaring mee dus hier heb ik van de voren veel over uitgezocht. De tweede handleiding ging over de essenciele onderdelen van een website. Ik heb hiervoor 8 belangrijke onderdelen van een website beschreven

met redenen waarom het belangrijk is. Hierdoor heb ik geleerd wat belangrijk is op een website.. De derde handleiding die ik moest maken was die voor Mailchimp. Hierin heb ik het hele programma van begin tot eind uitgelegd, met duidelijke stappen. Omdat ik nog nooit van Mailchimp had gehoord ben ik eerst heel lang bezig geweest met het kijken en lezen van tutorials over Mailchimp. Daarna heb ik stapje voor stapje elk onderdeel uitgelegd doormiddel van schreenshots. Ik heb hier heel veel van geleerd omdat ik het programma nu helemaal ken en er eerst nog helemaal niks van af wist. Ik vond het best een uitdaging. Uiteindelijk is het een handleiding van 52 pagina’s geworden. Na het maken van alle handleidingen heb ik overal een passende voorkant voor ontworpen. 17


bpv Opdracht

Bianca Zeinstra had een nieuw bedrijf opgezet: Spraytanme. Er moesten een logo, een huisstijl en natuurlijk een website voor komen. De website is ontworpen door Bianca, en ik mocht het logo en de huisstijl ontwerpen. Ik wil hier graag van leren hoe ik me kan verdiepen in iets waar ik nog heel weinig van af weet. 18

Omdat ik nog helemaal niks van spray tanning weet lijkt me dit de perfecte opdracht om dat te leren. Ook wil ik graag leren hoe ik door verschillende componenten te combineren een bepaalde sfeer kan creeĂŤren. Daarmee wil ik mensen enthousiast kunnen maken voor producten en/of diensten waar ik zelf niks over weer, of waar ik zelf niet enthousiast van word.

Ik begon met vragen stellen. Wat moeten het logo en de huisstijl uitstalen? Waarin moet het uniek zijn en blijven? Bianca gaf me een aantal begrippen waar het aan moest voldoen:

Jong, van deze tijd, bewust, zelfvertrouwen, strak, schoonheid


Het logo Ik ben begonnen met het logo. Het moest een proffecioneel, strak, bewust logo worden en het moest zelfvertrouwen uitstralen. Toen ik alle informatie had ging ik onderzoek doen. Ik zocht op internet naar logo’s van andere spraytan bedrijven. Ik kwam er achter dat ze allemaal op elkaar lijken: Ze zijn allemaal roze met paars met krulletjes en glittertjes. Dit moest ik dus niet gebruiken in het logo. De kleuren die Bianca had uitgekozen zijn paars , goud en grijs. Ik wilde er voor zorgen dat het logo wat ik ging ontwerpen ondanks de kleur paars een andere unieke uitstraling kreeg dan de logo’s die ik op internet had gezien. Na dat ik genoeg inspiratie had opgedaan ben ik begonnen met schetsen en uitwerken. Eerst focuste ik me vooral op “SPRAYTAN ME” met een grafisch element er boven, maar nadat ik een aantal ontwerpen aan Bianca had laten zien vroeg ze met iets met de letters ME te doen. Ik heb verschillende soorten lettertypes gevonden om te kijken wat het beste pasde bij het bedrijf. Door het maken van schetsen heb ik geleerd om niet te veel na te denken of ik wel of niet een manier weet om het te maken in Illustrator. Ik kon mijn creativiteit volop gebruiken om een logo te ontwerpen. Op deze manier kwam ik achter andere manieren om met Illustrator te werken, om mijn schetsen perfect uit te werken. Bij deze opdracht heb ik me goed kunnen verdiepen in spraytanning. Ik heb ontdekt hoe ik het beste op internet naar informatie kan zoeken die belangrijk is voor het ontwerp. Dit kon ik ook goed gebruiken in een van de volgende opdrachten, deze laat ik op de volgende pagina zien.

Dit zijn een aantal van de grafische elementen die ik heb ontworpen.

SPRAYTAN me

SPRAYTAN ME SPRAYTAN ME SPRAYTANME

Dit zijn een aantal van de lettertypes die ik heb geprobeerd voor de letters ME.

Dit is het eind resultaat geworden. Het is een logo zonder grafisch element er boven, maar de letters ME hebben een ander lettertype en een andere kleur. Ik vind dat het logo goed gelukt is. Aan de ene kant vind ik het jammer dat alle grafische elementen die ik ontworpen heb niet gebruikt zijn, maar ik heb door deze te maken ook weer dingen geleerd over Adobe Illustrator. Als ik terug kijk naar de eisen waar het logo aan moest voldoen ben ik zeker tevreden. Het is een logo wat zelfvertrouwen uitstraald, en het onderscheid zich van andere logo’s voor spraytan salons. 19


20


Flyer Spraytanme Voor Spraytanme heb ik ook een flyer ontworpen. Dit heb ik samen met Bianca gedaan, ik ben vooral bezig geweest met de indeling en Bianca heeft de tekst geschreven en me geholpen. Ik heb hierbij geprobeerd om hem in de zelfde stijl als het logo te maken, zodat het een geheel blijft. Een van de foto’s op de achterkant heb ik zelf gemaakt, dat vond ik ook erg leuk om te doen.

21


22


Cadeaubon & Visitekaartje Ik heb ook een cadeaubon en een visitekaartje ontworpen voor Spraytanme. Het visitekaartje is ook een stempelkaart voor klanten, ze krijgen de 7e spraytan gratis. Het kaartje heeft ronde hoekjes, zodat hij niet snel stuk gaat als mensen hem in hun portomonee bewaren. Voor de cadeaubon had ik eerst een heel ander ontwerp, het was alleen nog niet zo als Bianca het wilde. Ik ben er toen even mee gestopt en toen ik na een andere opdacht weer verder ging is dit het resultaat geworden.

23


24


Foto’s

Voor Spraytanme heb ik verschillende foto’s gemaakt, hier boven staan een aantal foto’s die ik heb gemaakt van de salon. Ik vond dit een leuke opdracht omdat ik er veel van heb geleerd. Het was ook fijn om even met iets bezig te gaan, zonder computer.

Voor de foto’s van die ik van de salon en de cadeaubon heb gemaakt heb ik veel geleerd over hoe je met de lichtinval kunt spelen voor het beste resultaat. Voor de producten moest ik er voor zorgen dat de achtergrond goed wit was en dat alle producten er het zelfde op stonden. Het was ook een leuke uitdaging om zelf soort fotostudio te maken voor de producten voor een beter resultaat. 25


Kritische beroepssituatie Ik heb tijdens mijn stage niet hele kritische beroepsstituaties meegemaakt, het waren vooral kleine dingen. Meestal kwam het doordat ik dacht dat iets niet kon, of doordat ik niet goed voorbereid was. Zoals bijvoorbeeld mijn tweede stage gesprek. Ik had voor mijn tweede stage gesprek helemaal niks voorbereid. Ik had er wel over nagedacht maar ik had geen spullen

uitgeprint, en geen dingen ingevuld. Uiteindelijk zijn we achter de computer gaan zitten en heb ik op die manier mijn werk laten zien. Ik heb hier van geleerd dat je voor zulke gesprekken wel iets moet voorbereiden. Om dit soort situaties te verbeteren heb ik een persoonlijk leerdoel voor mezelf bedacht, dit leg ik verder uit in mijn reflectie.

Reflectie Voordat ik aan mijn stage bij Bamz begon hoopte ik beter te worden in coderen. Dat is gelukt. Ik heb hier veel meer over geleerd dan in het hele eerste jaar op school, terwijl we hier niet eens zo uitgebreid mee bezig zijn geweest. Ik ben nog niet tevreden over wat ik nu wel weet, ik heb wel meer kennis maar ik zou me er graag nog meer in verdiepen. Ik denk namelijk dat ik er later veel aan ga hebben. Ik ben blij dat ik bij Bamz de kans heb gekregen om hier meer over te leren.

26

Mijn tweede doel was beter worden in Photoshop. Dit is zeker gelukt. Vanaf het begin van mijn stage ben ik al veel bezig geweest met het ontwerpen van websites in Photoshop. Door het veel te doen, heb ik het snel onder de knie gekregen. Mijn laatste leerdoel was beter/ sneller creatief leren denken. Dit is wel wat beter geworden, maar nog niet zo als ik had gehoopt. Daarom ga ik hier op school ook nog aan werken, door hulpt te vragen aan

klasgenoten en leraren. Ik had voor mijn stage geen persoonlijke leerdoelen opgesteld. Die heb ik nu wel. Ik wil beter kunnen kijken naar mezelf. Ik vind het altijd lastig om naar mezelf te kijken, en om er achter te komen waarom ik bepaalde dingen doe. Ook wil ik graag beter leren plannen, en vaker dingen opschrijven. Hier ga ik op school aan werken en ik hoop hier voor mijn volgende stage in vooruit te zijn gegaan.


Anouk, Bedankt voor je inzet!

Je was een spontane, betrokken en gedreven stagiare met ambitie. Veel succes in de toekomst!

Bamz

A jan & Bianca

27


The End

Bamz stageverslag  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you