Page 1

Merkanalyse Blond Amsterdam


Merkinnerlijk Blond Amsterdam is opgericht door de twee Brabantse vriendinnen Femque van Geffen en Janneke Dröge. Het is inmiddels ruim 10 jaar geleden dat zij zijn begonnen met het schilderen van servies in een klein atelier aan de Amsterdamse Spuistraat. Net afgestudeerd aan de kunstacademie beginnen ze met het beschilderen van vrolijke, persoonlijke en leuke theepotten, mokken en schilderijen. Het Assortiment van Blond Amsterdam is in de afgelopen jaren flink uitgebreid met veel verschillende producten. Van servies tot beddengoed, schoolspullen, bodyproducten en van verschillende soorten thee tot tassen en portemonnees.

Merkvisie Blond Amsterdam heeft de afgelopen tien jaar flink uitgebreid qua assortiment maar ook zeker qua verkooppunten. In Nederland vind je Blond bij zeer diverse verkooppunten waar de spullen doormiddel van shop in shops en rack jobbing worden verkocht.(Bijenkorf, V&D, Tuincentra) De dames van Blond zijn de spullen ook gaan verkopen via een webshop en opende in 2007 een flagshipstore in hartje Amsterdam. In Duitsland, België en Zwitserland kun je bepaalde collecties van Blond ook al vinden. Er komen steeds meer nieuwe producten of verschillende lijnen van producten op de markt. Kleding, vespa’s, sieraden en sinds afgelopen jaar kun je een aantal producten zelfs laten personaliseren. Er zijn al verschillende ideeën geopperd om verder uit te breiden in andere landen en zelfs om een flagshipstore in New York te openen. Uitbreidingsmogelijkheden genoeg dus. Als je trouwens met KLM vliegt, krijg je een lunchpakketje en bekertjes koffie en thee die door Blond ontworpen zijn. Ook ontworp Fabienne van het merk FAB, fantastische portemonnees en tassen voor Blond.

Merkmissie De merkmissie van Blond Amsterdam kan behaald worden door steeds op een creatieve manier nieuwe producten te ontwikkelen. De tekenstijl een iets andere vorm geven, niet alleen vrouwen maar ook meer mannen in de tekeningen gaan verwerken. Niet al het servies in een ‘ronde stijl’, maar ook vierkant servies. Niet alleen Blond Amsterdam, maar ook Blond NY, Blond Paris. Door nieuwe creatieve en net even een tikkeltje andere producten op de markt te brengen ben ik er vrijwel zeker van dat mensen het blijven kopen en het een vernieuwend en verfrissend merk zal blijven.


Merkwaarden Blond Amsterdam is zo waardevol omdat het merk origineel, vernieuwend, persoonlijk, verrassend en gezellig is. Er zijn heel veel namaak producten van Blond op de markt, dit bewijst dat het merk erg populair is.

Merkpersoonlijkheid Als Blond Amsterdam als persoonlijkheid omschreven zou moeten worden, zijn meisjesachtig, vrolijk, gezellig en creatief de juiste woorden. Het merk als persoon zou ik me voorstellen als een heleboel blonde vrouwen die onder het genot van een kopje thee en lekkere koekjes gezellig aan het kletsen en knutselen zijn.

Merkbelofte De merkbelofte van het merk Blond is een emotie. Vrolijk, ondeugend, speels. A bit of Blond every day!

Merk-kernconcept Blond Amsterdam probeert iets uit te stralen. Wat is de reden dat dit merk zo ontzettend populair geworden is? De creaties zijn, origineel, vrolijk en toepasselijk. Blond Amsterdam staat voor een bepaalde levensinstelling. Positief, vrolijk, toegankelijk en een klein beetje na誰ef. Het geeft ons leven net wat meer kleur. Blond is altijd vrolijk, positief en goedgemutst. Dit is ook een van de redenen dat het merk mij zo aanspreekt.


Merkuiterlijk:De visuele merkidentiteit Blond Amsterdam is zeer gericht op het uiterlijk. Door de vorm, grappige afbeeldingen en de kleuren is het een genot om naar te kijken. Voor vele merken is het innerlijk erg belangrijk, ik denk dat blond vooral bekend staan door hun merkuiterlijk.

De beeldtaal van het merk Het beeld dat Blond Amsterdam uitstraalt is gek, vrolijkheid maar ook originaliteit. Blond zorgt door de kleurrijke collecties en aparte afbeeldingen voor duidelijke herkenbaarheid. De creaties zijn duidelijk aanwezig en zorgen voor een bepaalde sfeer. Dat is ook de reden dat ik zo graag thee drink uit mijn Blond mokken!

Zien, de typerende zichtbare elementen

Natuurlijk is de getekende stijl van de figuren een typerend zichtbaar element voor Blond. De vrolijke en kleurrijke vertoning van de gezellige poppetjes zijn erg herkenbaar voor de consument.

Voelen, de typerende tastbare elementen

De structuren van de verf die gebruikt wordt op het porselein (kopjes, borden, schalen) en de robuuste vormen zijn denk ik erg herkenbare elementen. De grote oren aan de mokken van Blond en de lekkere zachte handdoeken ook niet te vergeten. Op emotioneel vlak is Blond heel goed, humor en vrolijkheid geven een gezellig en vertrouwd gevoel.

Horen, de typerende hoorbare elementen Blond Amsterdam maakt geen gebruik van hoorbare elementen in hun producten. Er zijn geen verpakkingen met een typisch blond geluid, geen herkenbare vriendelijke stem en geen bekende liedjes/melodieĂŤn.


Proeven, de typerende eetbare en drinkbare elementen Blond heeft sinds een jaar verschillende smaken thee aan het assortiment toegevoegd. Smaken zoals mint thee, rood fruit en groene thee zijn verkrijgbaar via de webshop en de shop in shops. Iedere soort thee natuurlijk met een leuke naam zoals ‘ I’m in love’ of ‘A cup of sunshine’. Blond heeft nog geen eetbare producten die ze verkopen. Voor in hun flagshipstore zijn cupcakes misschien wel erg leuk.

Ruiken, de typerende geur-elementen Er zijn verschillende geur-elementen terug te vinden in het Blond assortiment. Ze verkopen parfum en verkopen verschillende producten voor onder de douche of in bad. De thee smaakt niet alleen goed, maar heeft ook een heerlijke geuraroma evenals de geurkaarsen. Ik ben nog nooit in de flagshipstore zelf geweest, maar verwacht daar fijne meisjesachtige en lichte geuren.

Taal, de taal die het merk spreekt De taal die het merk uitspreekt is ‘ vrolijk, positief, meisjesachtig en gezellig’. Ook speelt de typografie een belangrijke rol bij Blond. Door de kleuren en opvallende, aparte lettertypes heeft Blond een duidelijke taal.

Iconen, de typerende personen of characters Volgens de dames zelf heeft blond geen typerend character maar wel een bepaalde stijl. Het grootste kenmerk van Blond Amsterdam zijn toch wel de blonde meisjes die op vrijwel elk product terug te vinden zijn. Er komen steeds meer afbeeldingen op de producten van meisjes met bruin haar en jongens. Hierdoor blijven ze verfrissend en vernieuwend. Blond maakt gebruik van merkuiting A, Fantasiecharacters.

Merkanalyse Blond Amsterdam  

Voor het vak branddesign moesten we een merkanalyse maken van een bekend Nederlands merk. Ik heb hier gekozen voor Blond Amsterdam.

Merkanalyse Blond Amsterdam  

Voor het vak branddesign moesten we een merkanalyse maken van een bekend Nederlands merk. Ik heb hier gekozen voor Blond Amsterdam.

Advertisement