__MAIN_TEXT__

Page 1

1

PORTFOLIO

PRODUCTS

ARCHITECTURE

CONTENT S

aRCH

GRAPHICS

g

5


2


53

CONTENT S

ES IGN

a RCH ARCHITECTURE ITEC TURE

gRA GRAPHICS

pLYwOOD <> DiAMONDS

CANOpY TrAiNSTATiON

bEFOrE // AFTEr

PRODUCTS d

PHICS

<<

T h e im ag e ab o v e s h o ws t h e c o n s t r u c t iv e el em en t s o f t h e 2n d an d t h e 3r d fl o o r.

< < T h e d et ail t o t h e l eft s h o ws t h e c o n s t r u c t io n an d fin is h in g o f t h e au d it o r iu m an d t h e g l as s fac ad e o f t h e p u b l ic v o l u m e. T h e c o n n ec t io n o f t h e au d it o r iu m wit h t h e horizontal ceiling is hidden and a continuous l am p is p l ac ed in t h e s p ac e in b et ween . T h e au d it o r iu m ap p ear s as an ex p r es s iv e v o l u m e t h at s t an d s b y it s o wn .

CHiC[K] & COOp

THE OFFiCE

pET pAViLLiON

wOrK ExpEriENCE

MYSHELF

COMpETiTiONS

COMpLETE OVErViEw

editing renderings with pHOTOSHOp


4


5

dES IGN


68

ANO UK TAEYM ANS

P ORT FOL I O


DESig N

P LY WOOD

7 9

PLY WOOD IS A GIRLS

BEST FRIEND playing around with a lasercutter i cut out shapes, that i found attractive, from 4 mm plywood (one of my favourite materials) . i made necklaces and earrings out of it. Seemed there were more people that got enchanted by this jewellery which ledd to a sale of 52 pieces in only two weeks.


81 0

ANO UK TAEYM ANS

CHIC & COOP

P ORT FOL I O


CHI C[K] & COOP

DESig N

storage

i

n 2011 my parents spend a lot of time searching for a goodlooking chicken coop that would fit into their modern garden. The traditional chicken coop was NO option.

sleep

ZZ

9 11

Z

+ =

work

but it seemed that the market didn’t have any alternatives to offer.

So they asked my Norwegian architect-boyfriend and me to help them out. we went through a thorough research and read surprisingly many texts about the the needs, do’s and dont’s to give the chickens a coop in which they could work and sleep happily and without stress.

This resulted in the “CHiC(K) & COOp”. An honest and dynamic construction which consists of 3 plywood boxes with each it’s own function.


112 0

ANO UK TAEYM ANS

p

ET PAV ILL ION

P ORT FOL I O

“If dog crates were designed to look like dog houses, it might be easier to convince people that they’re -- not -- cages!”


DESig N

P E T PAV I L L I ON

13 11

pet pavillion is an enthusing piece of “dog-furniture” for families with pets . Pet Pavilion is not only good design but also offers a number of practical solutions that customers have been waiting for for a long time.

MULTiFUNCTiONAL pet pavillion is at the same time: 1

a dog house

2

lockable (necessary for puppies!)

3

a table

4

a shelf with trays (storage function!)

prETTY -pet pavillion has a straightforward and neat design which makes it easy to furnish. This piece of dog furniture fits into many homes, regardless of style. prACTiCAL pet pavillion consists of a modular system and is easy to put together, disassemble and move. It can be flatpacked. This simplifies the shipping, and reduces the shipping costs. MOVAbLE pet pavillion is delivered with wheels. So that it can easily be rolled to other rooms in the house. Needs Every dog requires a piecefull and secure place in the house where the dog can retreat, preferably under a piece of furniture. Dog owners on the other hand are concerned about the dog house’s appearance and storage space for all the dog stuff. Solution The solutions for these needs are all integrated into the pet pavillion. The combined functions make Pet Pavillionen into a very space efficient piece of furniture. this is particularly interesting for dog owners who live in small apartments. Form and function go hand in hand, for the benefit of both dog and owner.

200,0mm

600,0mm 600,0mm

MOBILE


12 14

P ORT FOL I O

ANO UK TAEYM ANS

MYSHELF ? MYSHELF is submitted at i-depot and itâ&#x20AC;&#x2122;s currently being investigated if the product should / can be patented, so the actual technology behind it will only be shown after signing an NDA.

S

30 cm 60 cm

Soon anyone will be able to mount a wall to wall shelf , without the help of a carpenter or a saw.

L

M

60 cm

100 cm 90 cm 150 cm


DESig N

Two years ago i moved into a new apartment in Oslo. The apartment in itself was quite dull, so i made some plans of what to do with the interior to give it some more identity and style. The plan was to get some nice shelves that run from wall to wall in the bathroom to put on towels and other badroom accessories. Also in the living room , i eventually wanted a bookshelf all over the wall. To find these shelves , I first went to Ikea, then Habitat and several interior stores , but found out that the shelves that are sold there are made up of modules of 30 cm. This means i could buy shelves that were 30 , 60, 90, 120 or 150 cm , but what i really needed was shelves that were 1m40 in width and that would fit exactly in between the two walls in the bathroom. This meant that with a 1m20 shelf from ikea , i would still be left with a gap of 20 cm between the shelves and the wall. NOT AN OpTiON! plan b: call a carpenter. but.. what is that gonna cost? How will it look like? will he have to come over to take measurements? That will definitely be a hassle.. Anyhow, it felt like a too big treshold so this was no option either.

13 15

mYS HE L F

Standard modules ?

Contact a carpenter

bla bla ...

$?

Do it Yourself

Last option was to build the shelves myself, but had no idea how to build a “ floating shelf” so that the brackets would not visible.. At the end i gave up my plans for wall to wall shelves. The idea kept playing in my mind and a few months ago i found the solution..

MYSHELF

The solution is called MYSHELF . it’s a shelf that can be adjusted in width up to 1cm accurate. You buy it in a box at the store or online . And the best part is that it’s very easy to put together and to mount on the wall without using a saw or using a carpenter. Morelike, the suspension system is integrated into the shelf, so : no brackets visible!


14


15

a RCH ITEC TURE


1168

ANO UK TAEYM AN S

P ORT FOL I O

CANOpY TrAiNSTATiON The c a nop y r eac h es b ey o n d t h e b o r d ers o f the r a ils a nd p l at f o r ms.

when:

The c or ne r s o f t h e c a n o p y d esc en d an d touc h t he gr ou n d at t h e j o i n t s b et w een th e u nd e r g r ound p assag es t o war d s t h e waitin g pla t f or m s on t h e o n e h a n d a n d t h e b u sst a t io n , the b ic y c le p a r k i n g , t h e p ed est r i a n b r i d ge 2008 and t he ga r a g e o n t h e o t h er h a n d .

where:This Aalstge s t u r e

c r eat es sh el t er ed p l ac es at ex a c t ly t he p o i n t s w h er e t h e ex c h a n g e o f tr a ns p or t a t ion t ak es p l ac e. A t t h ese sh el t er ed program: a canopy that shelters pla c e s one c a n h i d e f r o m r ai n , wai t o r say the traing oodb platforms. ye. The s ha p e of t h e c an o p y emp h a si z es an d s t r e ng t he ns o n e t h e st a t i o n â&#x20AC;&#x2122; s p r i n c ipal fu nc t ions : t he ef f i c i en t ex c h a n g e b et w een the t r a in a nd o t h er w a y s o f t r a n sp o r t at i o n. A ll p a r t s of t he st eal c o n st r u c t i o n h av e been

gesture Concept: the reaches d im e nscanopy ione d w i t h t h e h el p o fThis p o wer f r am ecreates sheltered o f t wborders a r e a nd of t hthe e mo st i mp o r t a n t n o d es d places at an exactly the points where beyondsthe rails cons t r uc t iv e c o n n ec t i o n s wer e el ab o r a ted the exchange of transportation and platforms. The corners of the i nt o de t a il. takes place. At these sheltered canopy descend and touch the places one can hide from rain, ground at the joints between the wait or say goodbye. underground passages towards the waiting platforms on the one The shape of the canopy hand and the busstation, the emphasizes and strengthens one bicycle parking, the pedestrian the stationâ&#x20AC;&#x2122;s principal functions: bridge and the garage on the the efficient exchange between other hand. the train and other ways of transportation.

All parts of the steal construction have been dimensioned with the help of powerframe software and the most important nodes and constructive connections were elaborated into detail.


Ar CHiTE CT U rE

CA NOPY T RA I NSTAT IO N

17 19


1280

ANO UK TAEYM ANS

THE OFFiCE

get a r e sub je cted str ive fo r an en mee t i ng th e one h and a n d ty on t he o t her.

xi ble offi ce s a n d o ms , a fo ye r, a fo r com mo n u s e.

fici e n t c o r es stair s, e l e vat o r s , d water s h aft s

when: 2009

funct i o n s ar e ransparant p u b lic s locat e d i n Leuven th e where: e buil d i n g. T h is an oper a t e fu lly o f theProgram: r e st o f t han e office building for an the r e fo r e als o young, starting-up companies wo rk ing h o u r s.

and researchers; meeting rooms, presentation facilities and a ri es restaurant. o the surr o un d i n gs

ly connect e d c vo lume .

Concept: two L-shapes overlap

hd ra wand the mse l v es two squares, one define p aces, so o n e c an directed towards the business nd conc e nt r a t ed.

area in the north and the other one towards the green area in the entilat io n system eci s el south. y and ar e

he project .

nt b uilThe d i n gcentral d e t ails part is transparant er to re a l i t y, t has on thei ground floor and offers nd s tre n gt he n th e viewline ati al ae ffe ct s an dfrom the entrance

towards the green zone in the south.

while drawing all the important building details and bringing the project closer to reality, we managed to retain and strengthen the wished for atmospheres, spatial effects and expression of the facade.

P ORT FOL I O


Ar CHiTE CT U rE

T HE OF F I CE

2191


20 22

P ORT FOL I O

ANO UK TAEYM ANS

wOrK ExpE riENCE

1

2

3

4


Ar CHiT E CT U rE

WORK E X P E RI E NCE

2231

rESpONSibiLiTiES

1 when / where / program / Concept /

2 when / where / Demands /

3 when / where / program / Concept /

4 when / where / Program / Concept /

DMVA ArCHiTECTEN rENOVATiON rOw HOUSE August 2008 Mechelen A small row house in an outdated style craves for some fresh input. The principle of the double skin: the space becomes more abstract and gets extended straightforward till the garden wall at the back. This effect is created by using lamella in which bookshelves and storage space are integrated.

/ sketching / preliminary design / 3D visualization

riEN rOSSEY ArCHiTECTEN HOUSE//32 KwH/M2YEAr August 2009 Knip minimal cost minimal surface maximum energy efficiency maximum space utilization maximum compactness

/ sketching /energy simulations / preliminary design / 3D visualization / presentation

FASTiNg ArKiTEKTEr ViLLA iN MELHUS October 2010 Melhus, Norway Villa on a hill that goes straight up from the street. Only the entrancehall and the garage are placed on the street level. The more private functions are put on the ridge and open up towards the forest on the other side of the hill. Split Levels create a subtle separation between the different rooms while enabling interaction.

/ sketching /communication with client and planning and conservation authorities /building permit application / construction drawings

DYrViK ArKiTEKTEr AS CHriSTiAN MiCHELSENS gATE 65 2012 Oslo 90 apartments, densification the roof is a free interpretation of the saddle roof, a refer ence to its neighbouring buildings. The roof moves down from 7 floors in the north to 3 floors in the south so that the sun can enter the backyard.

/ feasibility & volume studies / sketching& preliminary design / project leader: managing teams from 3 to 9 people / communication with clients, planning and conservation authorities, engineers &consultants / building permit applications / construction & detail drawings / presentations


22 24

P ORT FOL I O

ANO UK TAEYM ANS

COM pETiT iONS

1

at Dyrvik Arkitekter

2 1

Fjerdingby sentrum a new village centre ca. 40.000 m2

2

Saga Terrasse; masterplan for housing in Jessheim ca. 40.000m2

PARKERING

Regulering av parkeringsdekning er et viktig verktøy for å begrense biltrafikk, redusere CO2 utslipp og skape et triveligere bymiljø. Jessheim er under forandring både fysisk og mentalt. Det har blitt et knutepunkt i et regionalt bymønster, med god kollektivdekning. Det er en del av et lokalt senter der det er naturlig med høy utnyttelse og relativ lav parkeringsdekning. Denne tankegangen er naturlig og nødvendig i Oslo regionen. I knutepunkt innenfor Oslo er det en svært lav parkeringsdekning. For Jessheim sentrum og Saga terrasse er det naturlig å foreslå en norm som baserer seg på tilsvarende normer for områder med generelt god kollektivdekning og relativt kort avstand til lokalsenter.

3

Parkeringskjeller ligger under hvert av kvartalene. Disse bindes sammen med en kulvert som krysser de tverrgående atkomst/gangforbindelsene. Garasjekjeller for nordre kvartal ligger på kote 201,0 og denne høyden trapper seg ned mot sør til kote 2004. Det er beregnet innkjørsler til parkeringskjellere fra Dampsaga Allé.

TEKNIKK

Det er i leilighetsplaner tatt høyde for nødvendige sjakter for vvs og stammer for el og data. Tekniske rom for luftbehandling kan løses som små oppbygg på tak eller tekniske rom i kjeller.

BRANNSTRATEGI

For byggene legges TEK-10 til grunn med preaksepterte løsninger beskrevet i veileder VETK 10. Boligbygg over fire etasjer skal utføres risikoklasse 4 og brannklasse 3. I bygninger i risikoklasse 4 med krav til heis skal det være automatisk slokkeanlegg/sprinkleranlegg. Grunnet automatisk slokkeanlegg, er det ikke krav til kjølesone mellom etasjene og det aksepteres at hver leilighet har tilgang til et trapperom (Tr1) + balkong som er tilgjengelig med brannvesenets stigebil. Det kan også vurderes andre kompenserende tiltak i forhold til trapperom.

STØY

Miljøverndepartementets veileder T-1442 gir retningslinjer for behandling av støy i arealplanlegging. Retningslinjene gir grenseverdier for boliger og for uteoppholdsarealer. Med utbygging etter krav i TEK 10 (tykkelse isolasjon i tak og vegger og balansert ventilasjon) er sjelden krav til boligen noe problem. Det som er utfordring er krav knyttet til uteoppholdsareal. For å håndtere dette gjøres tre ting: Det etableres støyvoll/skjerm mot jernbane. Støyskjerming nær støykilden er mest effektiv. Støyskjermen kan være et landskapselement integrert i grøntdraget (her er foreslått gabioner som gir plass til sykkelparkering og sitteplasser ved perrongen). Balkonger mot jernbane er utformet slik at de naturlig kan skjermes med glass. I videre arbeid med reguleringsplan utarbeides støykart for å kartlegge problemer. Reguleringsbestemmelser brukes til å angi hvor stor del av uteoppholdsareal som skal tilfredsstille gitte grenseverdier slik at disse ikke automatisk blir gjeldene for alle uteoppholdsarealer.

PERSPEKTIV FRA VEST

Finstadkvartalet office building and apartmens, in Sandvika M al m sk riv er ve ie n

k + 38,0

k + 16,0

A k + 20,0

W

al

le

s

ve

i

k + 32,0

on nt

C

B

k + 32,0

A

3

PERSPEKTIV MED TÅRNBEBYGGELSE

k + 16,2

k + 36,0 k + 12,0 k + 8,0

D

Jø rg

k + 32,0

en K an itz ga te

Gam

le D

ram

men

svei

k + 7,0 Rådhusplassen k + 8,0 Terassehus Tinghuset

+38.0

ny vei k + 2,5

+36.0

A Televerket

+32.0

C

B

D

Anton Walles vei

Plan 2 +12.5

SITUASJONSPLAN Plan 1 +8.0 MU Dagligvare

P U1 P U2

Malmskrivergården

Ny vei k+3


Ar CHiTE CT U rE

COM pLETE OVEr ViEw ArCHiTECTUrE prOJECTS

COmP L E T E OV E RV IEW

22 35

STUDENT prOJECTS // Entrance pavillion for an outdoor museum, Antwerpen // Meetingpoint, Leuven // rowhouse, Heverlee // Studenthousing + restaurant, Leuven // Chair // bookshelf // bridge // Hangar // Service area with gas station, hotel and restaurant, Heverlee // Urban design, Meulestede-Noord // Appartment building, Meulestede-Noord // Canopy trainstation, Aalst // Office building, Leuven // Community Centre, St georgen Am Ybbsfelde, Austria

FASTiNg ArKiTEKTEr // St Jørgensveita 3; renovation of a building with antiquarian value, Trondheim // Several sketches for annexes to houses, Trondheim // Villa, in Melhus // renovation of a two-family hous,Trondheim // renovation of a four-family house, Trondheim

DYrViK ArKiTEKTEr // Vitaminveien 3; office building, 24.000m2, in Oslo // Kunnskapssentrum Øvre Torg; cultural center and high school , in Sandvika // Nydalsveien 28; renovation and annexe for an office building, Oslo // Klosterøya; high school for 1600 students, in Skien // bjørnegårdsvingen 11-13 ; 93 apartments and a nursery school, in Sandvika // Christian Michelsens gate 65. 90 apartements, ca. 6000m2, in Oslo // Thorvald Meyers gate 63-67; complete renovation from offices to shops, bistro and 39 apartments, ca. 4000 m2, in Oslo // Fjerdingby sentrum; a new village centre, ca. 40.000 m2 // Oslofjord Convention Center; masterplan for a conference centre in brunstad, ca. 80.000m2 hotel and ca. 60.000m2 sportfacilities // Saga Terrasse; masterplan for ca. 40.000m2 housing, in Jessheim // Finstadkvartalet; office building and apartmens, in Sandvika


24


25

gRA PHICS


26 28

ANO UK TAEYM ANS

bEF OrE // AF TEr

P ORT FOL I O

bEFOrE

showing the potential

AFTEr


g rApHiC S

27 2 9

P HOTOS HOP

EDiTiNg rENDEriNgS wiTH

pHOTO SHOp bEFOrE

grApHiCAL SKiLLS // grafical programs: Adobe photoshop Adobe illustrator Adobe inDesign Acrobat pro Corel Draw Artlantis Maxwell render

// 2D & 3D drawing programs: revit ArchiCAD Vectorworks AutoCAD 2D & 3D Sketchup powerframe

// Making webpages with: HTML & CSS

AFTEr


28


29

Profile for Anouk Taeymans

Anouk Taeymans portfolio 2014  

Anouk Taeymans portfolio 2014  

Advertisement