Page 1


Inhoudsopgave Wat is taekwondo Geschiedenis taekwondo Taekwondobonden Ik taekwondo Sparring Prijzen


Wat is taekwondo Taekwondo is een zeer oude vechtsport overgewaaid uit Zuidoost AziĂŤ. De vechtsport is ontstaan in Korea. Tegenwoordig is Taekwondo een moderne vechtsport geworden. Inmiddels is Taekwondo ook een olympische sport geworden. Dat wil niet zeggen dat Taekwondo alleen een sport is voor topatleten.

Taekwondo is een sport voor iedereen, voor jong en oud, voor serieuze wedstrijdsporters als voor de recreatieve beoefenaar. Taekwondo is ook veel meer dan alleen een wedstrijdsport.


Taekwondo en meer Taekwondo bestaat uit veel meer disciplines dan alleen de wedstrijd vormen. Taekwondo bestaat uit de volgende onderdelen. Taekwondo bestaat uit veel meer disciplines dan alleen de wedstrijd vormen.

Sparren (Chayu Taeryon)

Dit is de wedstrijdvorm waarbij 2 personen tegen elkaar vechten. Dit is natuurlijk wel gebonden aan bepaalde regels. De wedstrijden zijn Full contact in de WTF stijl zoals wij deze beoefenen.Tijdens de wedstrijden zijn beschermers verplicht. Dit onderdeel van Taekwondo is het olympische onderdeel.

Stijlvormen (Poomsee)

Hierbij wordt gevochten tegen een of meerdere schijnbare tegenstanders. Dit gebeurt in een vaste volgorde. De bewegingen die gemaakt worden dienen zo perfect mogelijk uitgevoerd worden. Het lopen van de stijlvormen is ook een vorm die in wedstrijdverband kan worden beoefend.

Stepstechnieken (Taeryon)

Hierbij komt de tegenstander met een stoot of trap op je af. De bedoeling is om je te verdedigen en vervolgens de tegenstander uit te schakelen. Echter dient men de tegenstander net niet te raken, men moet de beheersing van het lichaam laten zien.


Breektesten (Kyekpa)

Een erg spectaculair onderdeel van het Taekwondo. Door middel van een hand- of voettechniek is het de bedoeling om een plank of iets anders door midden te breken. Het spectaculaire ervan is dat je zelf kunt bepalen welke techniek je gebruikt en welk materiaal en hoeveel materiaal je wilt breken.

Zelfverdediging (Hosinsul)

Een onderdeel wat bij veel vechtsporten wordt beoefend. Het is de bedoeling je te verdedigen tegen een tegenstander die je ergens vastpakt. Na verloop van tijd leer je je ook te verdedigen tegen stok- en mesaanvallen.

Theorie Tijdens het beoefenen van Taekwondo worden aardig wat Koreaanse benamingen gebruikt. Enige kennis van deze begrippen is ook vereist en vormt naar verloop van tijd een onderdeel van je examen. Het verschilt per school wat voor theorie je krijgt. Sommige scholen is de theorie niet zo’n vereiste. Andere scholen is het vereist om je theorie-examen te halen. Je krijgt dan tellen in het chinees, tellen in het koreaans en verschillende benamingen voor taekwondo spullen en trap en stoot technieken. Vaak is het niet zo’n heel hoog niveau als je nog geen zwarte band hebt. Maar zodra je een zwarte band hebt krijg je moeilijkere theorie.


Geschiedenis van Taekwondo

De eerste beginselen van vechtsport in Korea gaan terug tot 50 v. Chr. Deze vroege vorm van Koreaanse vechtsport stond bekend onder de naam ‘Taek Kyon’. Het bewijs dat rond die tijd vechtsport werd beoefend vond men terug in oude graven waarbij muurschilderingen van personen in gevechtshoudingen werden gevonden. Andere verwerpen dit bewijs en zeggen dat deze figuren ook gewoon aan het dansen konden zijn.

Het moderne Taekwondo is een combinatie van vele andere vechtsporten. De belangrijkste invloed van alle is het Japanse Karate. Dit omdat Japan Korea van 1910 tot het einde van de 2e Wereld oorlog heeft bezet. Tijdens de tweede Wereld oorlog werden vele Koreaanse soldaten getraind in Japan. Met deze bezetting probeerde Japan alle sporen van Koreaanse cultuur, inclusief de traditionele vechtsport uit te bannen. De invloed die het Karate aan het Taekwondo heeft verrijkt zijn de snelle, lineaire bewegingen die karakteristiek zijn aan het gevarieerde Japanse. Na de Tweede Wereld oorlog, toen Korea onafhankelijk werd, ontstonden er verschillende Kwans


In 1962 erkende de Koreaanse Amateur Sport Vereniging de Koreaanse Taekwondo Associatie (K.T.A.). Generaal Choi was president van de K.T.A. op dat moment en werd gevraagd om de I.T.F. te starten als internationaal oogmerk van de K.T.A. Het zuidelijk deel van de overheid werd omver gegooid in 1961. Twee jaar later vertrok Generaal Choi Hong-hi naar Amerika en richtte de I.T.F. (International Taekwondo Federation) op als losstaand orgaan. Er werden wereldwijde demonstraties gegeven en het duurde een tijd voordat er echte vooruitgang kwam. Uiteindelijk is in 1973 de W.T.F. (World Taekwondo Federation) opgericht en in 1980 werd de W.T.F. officieel erkend door de Olympische Commissie (I.O.C.) die zich uitbreidde in 1988 tot een demonstratie sport op de Olympische Spelen. In 2000 maakte Taekwondo zijn debuut als een officiĂŤle olympische sport. Verschillende pogingen werden gedaan om de I.T.F. en de W.T.F. te verenigen, helaas faalde deze.


Taekwondo Bonden Er zijn een aantal taekwondo bonden. In dit hoofdstuk gaan we het hebben over de 2 grooste taekwondo bonden World Taekwondo Federation(WTF) en International Taekwondo Federation(ITF). En een gedeelte gaan we het hebben over de Nederlandse Taekwondo Bond(TBN).

Bond start: 28 mei 1973 Locaties: 4F Joyang Building 113, Samseong-dong Gangnam-gu, Seoul, Korea, 135-090 President: Dr. Chungwon CHOUE [Herbenoemd 12 april 2005 /13 oktober 2009] Generaal: Mr. Jin Suk YANG Leden van de natie: 28 Julie 2011 Aantal nations: 200


Itf Bond start: 11 April 1955 Locaties: Pyeongyang, North Korea and Middlesex, United Kingdom President: Chang Ung, Choi Jung Hwa, Pablo Trajtenberg


Ik taekwondo Mijn naam is Anomatia Alli en ik taekwondo! Ik beoefen deze vechtsport al meer dan 3 jaar, en weet er dus een hoop van af. Taekwondo is mijn lust en mijn leven. Ik Hield van kinds af aan al van trappen, slaan en vechten. Was ook al helemaal fan van vechtfilms zoals de matrix. Ik wilde dus graag een sport doen met trappen en slaan. Maar ik kwam niet gelijk bij taekwondo. De sporten of vechtkunsten die ik hiervoor heb gedaan zijn: Karate, judo, kickboks, aikido en kapoeira.


Uiteindelijk vond ik de sport taekwondo via internet. Deze sport kon ik ook niet doen in mijn eigen stad. Ik moest vanaf mijn 15e jaar naar een dorp renkum reizen, om daar te trainen. Ik vond taekwondo gelijk al leuk. En trainde minimaal 2 keer per week, soms thuis nog verder. Had toen ook op youtube allerlei filmpjes gevonden over taekwondo. En dan probeerde ik ze na te doen. De school waar ik train heet Sjabbens renkum, het is eigenlijk geen officiele taekwondo dojo. Maar vond het daar altijd leuk, en de mensen zijn heel aardig en fanatiek.

Mijn taekwondo weetjes • • • • • • •

Ik heb zelf de groene band. Heb aan 6 examens meegedaan Heb wel eens een aantal blessures opgelopen zoals gescheurde bovenbeen-spier Nog nooit een KO gehad, wel technische KO Ik heb aan 10 toernoois mee gedaan Ik hou niet zo van style training Sparring vind ik het leukste onderdeel


Sparring Zoals ik al vertelde, ik vind vechten, slaan en trappen het leukst. Dit doe je veel tijdens het sparren. Het draaid allemaal om energie, snelheid en tactiek. Je moet alle 3 beheersen om echt goed te kunnen sparren. Wat vaak lastig is met taekwondo, is dat het heel veel energie kost. Veel meer dan bij andere sporten. Daarom zijn er ook nooit meer dan 3 rondes bij taekwondo. En vaak duren de rondes maar 3 minuten. Wat me echt een kick geeft is als ik de taekwondo sparrings mat oploop en mijn tegenstander in de ogen kijk...


Prijzen Ik heb zelf mee gedaan aan 10 taekwondo toernoois, hier zien jullie een aantal bekers. Ik vind dit persoonlijk, de mooiste bekers.


Kijk op mijn blog: www.anonymous105.wordpress.com Ook staan er filmpjes van mij op youtube, zoek onder de naam: “anno tkd” of het recente filmpje “green belt vs blue

Taekwondo magazine exported  

What's Taekwondo? en wat heb ik ermee te maken.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you