Page 1

LA.interjers

Par godu vīnam un baznīcai RESTORĀNA «ST. PETRUS» INTERJERA PROJEKTS RĪGĀ, SKĀRŅU IELĀ 11. PASŪTĪTĀJS – «ST. PETRUS RESTAURANT». INTERJERA PROJEKTS – INTERJERA ARHITEKTE ANNA BUTELE, INTERJERA DIZAINERE DIĀNA KŪLA, «ANNVIL.LV». INTERJERA APRĪKOJUMS, MĒBELES – CIZETA. APGAISMOJUMS – NORDLUX, MARKSLOJD. APDARES MATERIĀLI – KOKA GRĪDA – RIGA PARKET. DEKORATĪVĀ SIENU UN GRIESTU APDARE – SANDRIS BEĶERIS. FLĪZES – «TEGULA», ITALGRANITI. REALIZĀCIJĀ IESAISTĪTI – GALDNIECĪBA: «VĒRTNE», A. SKUDRAS TUKUMA PILSĒTAS INDIVIDUĀLAIS KOKAPSTRĀDES UZŅĒMUMS. DURVIS – GINTS LUTERS. MĒBELES – ARMANDS GRĪNBERGS, «GRODS», VALTERS STŪRIS +[ZEFĪRS] CONCRETE DESIGN. STIKLA MĀKSLINIEKS – VITRĀŽAS KOKA RĀMJOS, SPOGUĻI: AGRIS BUTELIS, GALDNIEKS – KALVIS VILISTERS, SPOGUĻU DEKORATĪVĀ APDARE, MĀKSLINIECISKĀ VECINĀŠANA – SANDRIS BEĶERIS. METĀLDARBI – ANDIS VECVANAGS, «Z48». PAPĪRA GRIESTI – BUSHMANDO. FOTOATTĒLI – JURIS JUSTS, OLAFS OŠS. IERĀMĒŠANA – «PEDANTS». PROJEKTA REALIZĀCIJA – 2017. GADS.

TEKSTS ANITA PĪRA, MG. ART FOTO INGUS BAJĀRS


INTERJERS LA134

Restorānam piederīga arī viesnīcas pēdējā stāvā esošā slēgtā tipa VIP terase 10 perso­ nām ar izeju uz jumta terasi, no kurienes skatam paveras lielisks skats uz apkārteso­ šo vecpilsētu. Šeit interesentiem tiek rīkotas pavārmeistarklases, kurās notiek komuni­ kācija ar pavāru. «Ēkas projektēšanas laikā pirmajam un ot­ rajam stāvam netika izveidota funkcionālā programma, tāpēc veikta telpu pārplānoša­ na, lai pielāgotu tās restorāna vajadzī­ bām,» stāsta interjera arhitekte Anna Bute­ le. «Restorāna funkcijas nebija viegli pielā­ got arhitektoniskajam risinājumam – ēkas ārējais perimetrs ir ļoti sarežģīts, neviena

R

estorāns «St. Petrus» savu mītnes vietu radis pazīstamās un godalgo­ tās arhitektu biroja «Jaunromāns un Ābele» ēkas Skārņu ielā 11 pirmajos stāvos. Pašā Vecrīgas sirdī esošā restorāna neapšau­ bāmā pievienotā vērtība ir ne vien stilistiski savdabīgais interjers, ko veidojusi restorānu dizainā pieredzējušā biroja «Annvil» ko­ manda Annas Buteles vadībā, bet arī fasci­ nējošā vecpilsētas ainava ar Pēterbaznīcu fonā. 270 m2 lielais restorāns apmeties pir­ majā un otrajā stāvā, ēkas augšstāvus aiz­ ņem restorāna īpašniekiem piederošā vies­ nīca «Redstone». «St. Petrus» ir mūsdienu Latvijas virtuves restorāns ar ziemeļu garšas akcentu, un šis aspekts atspoguļojas arī tā interjerā. Restorāna­piedāvājumā ir arī bagātīga vīnu­ karte, tāpēc tā nosaukums «St. Petrus» cēlies no tāda paša nosaukuma vīna, kas šeit arī nobaudāms. Restorānā valda divas dažādas gaisotnes pilnīgi atšķirīgai gastronomiskajai piere­ dzei – pirmajā stāvā dominē rosīga gastrobā­ ra gaisotne ar atvērto virtuvi, kur viesi var vērot, kā top viņu ēdieni, bet otrais restorā­ na stāvs atspoguļo klasiska restorāna gaisot­ ni un piedāvā izsmalcinātu un romantisku atmosfēru 40 personām. Tepat iekārtota arī privāta zāle 8 personām, kas piemērota īpa­ šiem pasākumiem.

Smalkā baltā koka sienu apdare pirmajā stāvā rada telpā gaisīgu un atmosfērisku noskaņu.

Ö Uz grīdas pirmajā stāvā akmens flīzes, otrajā stāvā dēļu parkets, kas ieklāts ar atsauci uz ēkas fasādi.

siena nav paralēla, daudz slīpumu, tāpēc nebija viegli atrast loģiku, lai telpa veik­ smīgi darbotos. Lieliskā ēka ir ilgmūžīgs projekts, ne šī brīža trends, tomēr iekšā plaknes bija veidotas bez taisnām līnijām, tāpēc, lai cilvēks tādā telpā justos harmo­ niski, mums bija uzdevums harmoniju ra­ dīt ar interjera veidošanas paņēmieniem. Iekštelpās mēģinājām vilkt līnijas pēc arhi­ tektūras ārējām līnijām, piemēram, plāno­ jot bāru. Idejiski veidojām restorānu, izejot no uzstādījuma par diviem neatkarīgiem stāviem – pirmajā stāvā iekārtojām dienas restorānu, otrajā radījām vakara restorā­ nam atbilstošu noskaņojumu ar

galdautiem, portjerām, vecinātiem spogu­ ļiem, citu ēdienkarti, lielāku vīnu izlasi, arī ar iespēju nodalīties no pārējās zāles.» Pirmajā stāvā realizēts uzstādījums par atvērto­virtuvi – ienākot restorānā, visu gatavošanas­un ēdienu servēšanas procesu var vērot nepastarpināti, sajūtot, kā viss gatavojas. Virtuve savienojas ar bāru un ir pilnībā atvērta. Ir arī otra virtuve, kas izvietota pagrabā, kur notiek daļa pro­ cesa, ieskaitot trauku mazgāšanu un citas tehniskās lietas. «Kad sākām strādāt ar pasūtītājiem, viņi rādīja­pasaules piemērus,» atceras Anna. «Tas, ko viņi sākotnēji te redzēja, – restorāns

19


INTERJERS LA134

Logus sedz dekoratīvi aizkari, kas paredzēti vairāk mājīguma efekta pastiprināšanai, nevis funkcijai. «Detaļas telpai piešķir noskaņu,» uzskata Anna.

Ñ Baltā ķieģeļu apdares siena ar vecināta spoguļa plāksnītēm iezīmē starpstāvu kāpņu telpu.

ar šī brīža aktuālo interjeru, vienkāršs, bez pārmērīga ieguldījuma. Laikam ejot, darba procesā viss apauga ar jauniem uz­ stādījumiem. Un, lai gan īpašnieki sākotnēji vēlējās demokrātisku restorānu, bija arī ne­ drošības sajūta, ka šāds koncepts varētu nedarboties. Interesanti, ka koncepts mainījās radikāli, un aizraujoši bija pēc tam pašiem analizēt, no kurienes nācām un uz kurieni aizgājām, taču ar galarezultātu visi ir apmierināti. Starta uzstādījumā restorāns sāk strādāt jau no rīta, savukārt pa dienu un vakarā tas kļūst par vakara restorānu, pirmajā stāvā darbojoties arī kā bārs. Šeit daudz domāts arī par dienas sajūtu, jo pirmais stāvs tam ļoti pateicīgs – telpai pa perimetru ir logi, pa kuriem ienāk iela, savā ziņā sapludinot iekš­ telpu ar ārtelpu, īpaši gala daļā, kas iziet uz Pēterbaznīcu. Šo dienas sajūtu bija ļoti svarī­ gi saglabāt. Savukārt vakara noskaņojums tiek panākts ar mākslīgo apgaismojumu, ko variē, pēc vajadzības samazinot apgaismo­ juma intensitāti. «St. Petrus» interjers, no vienas puses, ir pašpietiekams, no otras, pieskaņojies ārējai videi, nepārmāc to, jo nereti interjers ir tik aktīvs, ka viss pārējais, ieskaitot cilvēku vidē­, pazūd.» Pirmajā stāvā šķietami nepretenciozais iekārtojums­patiesībā ir detaļām bagāts –

pie logiem izvietotie divvietīgie un četrvietī­ gie galdiņi ir oriģināli dizainēti, ar sarežģītu virsmas zīmējumu. Bāra letes fasādi rotā smalki misiņa ornamenti art deco noskaņās un spoža misiņa darba virsma. Arī pirmā stāva gaismas ķermeņi – apaļās bumbas – rada asociāciju ar art deco laika gaismek­ ļiem. Esošās sienas apdarinātas ar fakturē­ tām koka detaļām, telpas noskaņu papildina Latvijas jauno fotogrāfu darbu pastāvīgā ek­ pozīcija ar Vecrīgas skatiem. Telpā ir daudz dažādu ornamentu, tostarp grīda un galdi ir ornamentāli, tomēr viss sabalansēts tā, lai radītu viengabalainas, nevis sadrumstalotas telpas iespaidu. Kāpnes uz otro stāvu izgatavotas no smilš­ krāsas betona un ir saspēlē ar balto ķieģeļu sienu, kas ir atsauce uz sākotnējo restorāna konceptu, kurš paredzēja telpu apdari ar baltu ķieģeli, vadoties no ēkas arhitektonis­ kā veidola. No sākotnējās ieceres gala rezul­ tātā palikusi vien kāpņu telpas siena, kur baltais ķieģelis vēl papildus apdarināts ar vecināta spoguļa plāksnēm, radot intere­ santu atstarojošu efektu un saikni ar otrā stāva interjeru, kur spoguļiem ierādīta liela loma. Spoguļos ietērptas arī restorāna sanitārās­ telpas. Otrā stāva interjers ir niansēm bagātāks, smalkāks, rotāts ar Venēcijas spoguļiem. Lielās telpas centru veido melns apjoms griestos – lielizmēra gaismeklis no papīra, kas atgādina melnu mākoni. Pirmajā stāvā telpas centrs ir bārs ar atvērto virtuvi, otrajā centru iezīmē tieši melnais mākonis gries­ tos. Dienas un vakara gaisotni rada arī telpu tonālais risinājums – pirmajā stāvā tas ir gaišs, otrajā gaišas toņkārtas mijas ar tum­ šo, vakara noskaņām atbilstošām, uz tām norāda gan spoguļi, gan apgaismojums. Visi gaismekļi izgatavoti speciāli restorānam. â

ANNA BUTELE 10.10.1980. Beigusi Rīgas Lietišķās mākslas koledžas stikla dizaina nodaļu un Starptautiskās praktiskās psiholoģijas augstskolas datordizaina grafiskā dizaina nodaļu (2004). Kopš 2010. g. interjera dizaina firmas «ANNVIL» vadītāja. Veidojusi daudzu pazīstamu sabiedrisko vietu un privātmāju interjerus, tostarp koncertzāli «Palladium», «Roof Bar-B-Q», viesnīcu «Redstone» un citus. Balvas Latvijas Dizaineru savienības konkursos (2011, 2014), Krievijas online medija a3d.ru konkursā (2012). Personālizstāde «Take Away interior» (2010), dalība starptautiskā mākslas un arhitektūras festivālā «BORDERS» ar mākslas instalāciju «Sleep with a city» (2016).

SUMMARY

In Honour of Wine and Church Restaurant St.Petrus, named after the wine of the same name, has settled itself in the famous building of architectural bureau Jaunromāns un Ābele in Vecrīga, Skārņu street, ground and first floor, with upper floors occupied by Redstone Hotel, a property of the restaurant’s owners. The interior for this restaurant that serves modern Latvian food with a touch of Nordic taste was created by the team of bureau Annvil. When designing the building, no functional programme had been assigned to ground and first floor; therefore, the space was re-planned to adjust it to the restaurant’s needs, tells interior designer Anna Butele. Restaurant’s functions were not easy to adapt to architectural forms: the building’s perimeter is very complicated, none of its walls is parallel, many slant surfaces, and therefore it was not easy to find a logical way to make the space function successfully. Ground floor is dominated by a bustling gastropub mood. Upon entering the restaurant, the whole cooking and serving process may be observed directly. First floor offers an evening mood with corresponding table cloths, portieres and antiquated mirrors. A private hall for eight persons suitable for special events is available, too. The restaurant’s premises include a VIP terrace on the hotel’s last floor with a view of St.Peter’s church. The restaurant opens already in the morning; in evenings it becomes an evening restaurant, with ground floor functioning as a bar, too. The day mood has clearly been a focus, and ground floor is very suitable for that: there are windows along the whole perimeter, the street enters indoors and merges it with outdoors. Interior design abounds in details: the small tables near windows have an original design with a complicated drawing on their surface. The façade of bar counter is embellished with art deco style brass ornaments and a shiny brass working surface. Ground floor’s light fixtures remind lighting characteristic of art deco period. The walls are finished in textured wooden details, and the general mood is boosted by a permanent exhibition of the works by young Latvian photographers. In the room there are many different ornaments; floors and tables are ornamental, too. Stairs to the first floor are made of sand-coloured concrete, in line with the white brick wall finished in antiquated mirror panels, thus creating a link with the first floor interior adorned by Venetian mirrors. The centre of the large space is a large-sized light fixture from paper looking like a black cloud. The day and evening mood in this space is created also by the colour design: on ground floor it is light-coloured while on first floor light colours interchange with darker ones, more suited for evening mood. Anita Pīra, Mg. art

21

Profile for Annvil

St.Petrus Restaurant. In honour of wine and church.  

Latvijas Architektūra magazine / Issue No. 134 / January / 2018

St.Petrus Restaurant. In honour of wine and church.  

Latvijas Architektūra magazine / Issue No. 134 / January / 2018

Profile for annvil
Advertisement