Page 1

DEMOKRATEN, lørdag 28. september 2013

T E MA :

Lever farlig

uten refleks Fire av ti nordmenn har vært nær ved å kjøre på fotgjengere uten refleks, viser en undersøkelse. – Dette er urovekkende, men ikke overraskende.Vi er mer forundret over at ikke flere bruker refleks når så mange selv har opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk, sier Margrethe Aflangrud, leder for personskade i If Skadeforsikring. I oktober, november, desember og januar er det en klar økning i antall fotgjengerulykker, selv om færre er ute og går langs veiene enn om sommeren. Landsforeningen for trafikkskadde tror det er farligere for fotgjengere nå fordi regn og tåke gir dårlig sikt, enn senere på vinteren når snøen kommer.

Passer på de minste Tall fra If viser at aldersgruppen 11 til 30 år er mest utsatt for å bli skadet i trafikken som fotgjengere. –Vi er blitt flinke til å passe på at de minste barna har på seg refleks. Men så snart barna blir så store at de begynner å gå ut alene, glemmer foreldrene å følge opp, og refleksbruken synker, sier Margrethe Aflangrud i If. Hun mener folk er flinkere til å bruke refleks når de er

ute og trener eller går tur, enn når de går i butikken eller utfører andre dagligdagse gjøremål. – Det er nettopp på hverdagslige ærender mange ulykker skjer. Bruker du refleks, reduserer du risikoen for å bli skadet i trafikken med hele 85 prosent. Så refleks er en billig livsforsikring, sier Aflangrud.

Forbilde for barna Alle voksne må være bevisste på at de er rollemodeller for barn hele tiden, mener Ingeborg Dahl-Hilstad i Landsforeningen for trafikkskadde. – Det hjelper ikke å tre refleksvest på poden når du selv ikke bruker refleks. Hvis du henter i barnehagen en mørk høstdag uten å ha på deg refleks, er det kanskje en hel skokk av unger som ser at voksne ikke trenger refleks, sier hun. Hun mener fotgjengere ofte glemmer at de er like ansvarlige for et trygt trafikkbilde som bilistene. Ifølge trafikkreglene skal også gående ferdes slik at det ikke kan oppstå fare eller voldes skade i trafikken. – I fotgjengerulykker hvor bilen kjører i 50 km/t eller fortere, omkommer ni av ti. Det er opp til deg å gjøre det lettere for bilisten å se deg. Du må bare gidde og huske å ta på deg refleksen, sier hun.

REFLEKS REDDER LIV: De siste årene har har vi blitt flinkere til å påse at barna har refleks, men voksne glemmer ofte Foto: Vidar Ruud å bruke refleks selv.


Vi har over

100 bile r til salgs!

Nissan Qashqai 1,5 DCI H-FESTE - PANORAMA - XENON CRUISE, 2008, 100 000 km.

Kr. 159 900,-

BMW X3 1,8 D M SPORTH.FESTE -P ANORAMASKINN, 2010, 120 000 km.

Kr. 319 900,-

BMW 1-serie 2,0 116 I XENON - 6 GIR - NAVI - SKINN 2011, 76 000 km.

Kr. 189 900,-

Volkswagen Passat 1,9 TDI CRUISE - PEN BIL, 2007, 107 000 km,

Kr. 139 900,

Mitsubishi Grandis 2,4 H. FESTE - AUTOMAT - PEN BIL, 2005, 111 000 km.

Kr. 139 900,-

Skoda Fabia 1,2 NYBILGARANTI - KLIMA, 2011, 42 000 km.

Kr. 129 900,-

Mercedes-Benz C-Klasse 200 CDI COMAND - H.FESTE - CRUISE 2007, 118 000 km.

Kr. 169 900,-

Volvo V50 1,6 XENON - PEN BIL, 2007, 125 000 km.

Kr. 139 900,-

Opel Astra 1,7 CDTI XENON - 1 EIER, 2009, 132 000 km.

Kr. 119 900,-

Hyundai i10 1,2 AUT. - AC - ESP - 1 EIER - NY EU, 2009, 36 000 km.

kr. 109 900,-

BMW 1-serie 116D 1 EIER - XENON - 6 GIR - ESP CRUISE, 2011, 21 500 km.

Kr. 199 900,-

Citroen C-Crosser 2,2 D 7 S H.FESTE - NAVI - XENON - SKINN, 2009, 114 000 km.

Kr. 279 900,-

Ford Kuga 2.0 TDCI TITANIUM X H.FESTE - SKINN - XENON, 2008, 86 000 km.

Kr. 239 900,-


DEMOKRATEN, lørdag 28. september 2013

Vi venter for lenge med

DEKKSKIFT NÆRMER SEG: Bileiere som skal ha nye dekk før vinteren trenger bedre informasjon enn det som følger av EUreglene, mener bransjen.

Vil ha bedre dekkmerking Nye EU-regler om merking av vinterdekk passer ikke for nordiske forhold, ifølge fagfolk. Nå vil dekkbransjen ha en bedre merkeordning. – For bileiere som skal kjøpe nye vinterdekk i høst gir den nye europeiske merkeordningen ufullstendig og til dels misvisende informasjon, sier Hroar Braathen, daglig leder i Dekkimportørenes Forening. Dekkmerkeforskriften trådte i kraft fra årsskiftet. Denne høsten får den for første gang praktisk betydning for tusenvis av nordmenn som skal kjøpe nye vinterdekk. – Når piggfrie vinterdekk testes på våt asfalt, kommer de dårlig ut på våtgrep. Dekk som kan passe godt på norsk vinterføre får langt på vei strykkarakter, fordi de ikke duger på søreuropeiske, snøfrie vinterveier. Torsdag denne uken møtes nordiske fagfolk til bransjeseminar på Gjelleråsen utenfor Oslo. Her deltar også den skandinaviske organisasjonen for dekkteknologi, STRO, og representanter fra Vegdirektoratet.

Bedre merking – Der blir dette et viktig tema.Vi kommer til å diskutere hvordan merkingen av piggfrie vinterdekk kan bli bedre og gi mer relevant forbrukerinformasjon, sier Braathen. EU-merkingen har en karakterskala for rullemotstand, våtgrep og støy. Informasjon om hvordan dekket scorer på disse kriteriene skal være tilgjengelig på utsalgsstedet. – Det vanlige når dekk testes er at bedømmingen omfatter 10 til 12 målekriterier. For vinterdekk inngår prestasjon på snø og is. Dette er viktig for norske bilister, og vi vil jobbe for at det skal fremgå av dekkmerkingen, sier Braathen. Hos forhandlerne er det høysesong for salg av vinterdekk, omlegging og dekkservice. – Det er veldig trykk for tiden, og mange spørsmål fra kunder som trenger råd og veiledning, sier Katrine Køste, produktsjef i Vianor. ULF-ARVID MEJLÆNDER l tekst demokraten@demokraten.no

SKIFT I TIDE: – Det er ingen grunn til å tro at snøen ikke kommer i år. Det gjør den hvert eneste år.

Det første tynne laget med snø har allerede lagt seg i indre strøk på Østlandet. Dekkmann og Viking Redningstjeneste mener nordmenn aldri lærer å skifte dekk i tide. De samme oppfordrer bilister til å skjerpe seg. –Vi lærer aldri! Hvert eneste år opplever vi at bilister reiser på høstferie med sommerdekk og blir overrasket av værskifte. Da er det for seint med dekkskift. Skifter du tidlig møter du

den første snøen med vinterdekk og slipper ubehagelige opplevelser og ulykker som følge av feilskodd bil, sier Torleiv Haukenes, produktsjef i Dekkmann.

langtidsvarselet spår en snøfri ferie. Det er ofte ustabilt og ikke noe man må stole 100 prosent på, forteller Svein Oseth iViking Redningstjeneste.

Undrende eksperter

Allerede snø i fjellet

En fersk undersøkelse viser at annenhver østlending foretrekker å skifte dekk i midten av oktober eller senere. Ekspertene stiller seg undrende til hvorfor årets første snøfall alltid kommer som julekvelden på kjerringa. –Vi må stadig vekk rykke ut til bilister som blir overrasket av væromslag i høstferien. Folk må ikke la seg lure av at

Vakthavende meteorolog i Storm, Solbjørg Apeland, kunne allerede forrige uke rapportere om et tynt, hvitt snølag på Hemsedalsfjellet. Også Valdresfjellet og Sognefjellet hadde snø i de høyeste partiene. – Med klarvær er det mulighet for nattefrost som gir glatte veier på morgenene fremover. Selv om det ikke er fare for snø på fjellovergangene de

Slik skifter du dekk riktig: ● Sett bilen på et plant underlag. ● Forsikre deg om at du jekker opp bilen på punkter som tåler belastningen.

● Sørg for å montere eventuelle sentreringsringer

riktig. Feilmontering forårsaker ubalanse i hjulene.

● Felgene skal trekkes til med moment. For hardt til

● Beveg deg aldri under en bil som kun står på jekk.

trukkede felger kan bli ødelagte eller bli vanskelige å få av igjen.

● Løsne boltene før du begynner å løfte bilen for al-

● Husk å ettertrekke hjulboltene. Ellers risikerer du å

vor.

● Sjekk om dekkene har en bestemt rulleretning. ● Forsikre deg om at du bruker boltene som hører til.

miste hjul.

● Mange skader også bilen med jekken under hjul skift, noe som over tid kan forårsake rustskader.

Kilde: Torleiv Haukenes, Dekkmann

Foto: Yay Micro

nærmeste dagene, er september en måned der du må være forberedt på snø, sier Apeland.

Ingen grunn til å ta sjanser I årene der høsten har vært mild tar bilister sjansen på å kjøre på sommerdekk lenger. Torleiv Haukenes advarer imidlertid mot å vente med dekkskift for å spare på vinterdekkene. – Å skifte hjul noen uker tidligere gir mikroskopisk slitasje på dekkene.Til gjengjeld unngår du bulking og utforkjøring som både kan bli ekstremt dyrt og ikke minst sette liv og helse i fare. Det er ingen grunn til å tro at ikke vinteren kommer i år. Det gjør den alltid, sier han.

Utvidet beredskap Haukenes anbefaler også bilister å kjøre med en «autosokk» liggende i bilen. – Du tar dem utenpå dekkene i en fei hvis du for eksempel ikke kommer opp kneika til hytta. De fungerer veldig godt som en ekstra sikkerhet både på sommer- og vinterdekk, sier han.


4 MOTION

Tiguan Trend & Fun

140 TDI 4MOTION

Fra kr 402.500,-*

Kundefordel kr 22.600,Modellen har bl.a følgende utstyr inkludert: - Cruise control - 16 ” Portland lettmetallfelger - Cruise control - Adaptive tåkelys foran - Climatronic - Speilpakke - Multifunksjonsratt i skinn - Telefonforberedelse Bluetooth

Priseks. ForbrukerLeie 1.99% rente

kr 3.580,-**

TIGUAN

pr. mnd inkl. mva

* Veil. levert forhandler inkl. leveringsomkostnader. Årsavgift kommer i tillegg. Drivstofforbruk blandet kjøring 5,8-6,0 l/100 km. CO-utslipp 150-158 g/km.Avbildet modell kan ha utstyr utover standard.

Tiguan Exclusive R 140 TDI DSG 4MOTION

panje: m a k N IO T 4 MO pakker Velg 1 av 2 prisen! inkludert i

Kr 499.800,-*

Utstyr for kr 61.800,- inkludert:

** Gjelder kjøp av ny Tiguan Trend & Fun 4MOTION frem til 31.10.13. Alle priser er inkl mva. Gjelder bil med listepris kr 421.115,- og engangsleie kr 52.640,-. Leieavtale 3år/45000 km. Etableringsgebyr kr 4.988,-. Termingebyr kr 106,25 er inkludert i månedsleien. Gjennomsnittlig årsleie kr 62.169,-. Renten er subsidiert i tre år, for deretter å bli justert til normal salgsrente.

4 MOTION

Modellen har bl.a følgende utstyr inkludert:

- R-Line eksteriørpakke med 19” Mallory lettmetallfelger - Skinninteriør Vienna sportsseter - Media-IN med iPod tilkobling - Tilhengerfeste - Radio RCD 510 med touchscreen og DAB+ - Parkeringsvarmer - Metallic lakk - Telefonforberedelse Bluetooth

Priseks. ForbrukerLeie 1.99% rente

kr 3.820,-** pr. mnd inkl. mva

TIGUAN

* Veil. levert forhandler inkl. leveringsomkostnader. Årsavgift kommer i tillegg. Drivstofforbruk blandet kjøring 6,0 l/100 km. CO2-utslipp 158 g/km. Avbildet modell kan ha utstyr utover standard. ** Gjelder kjøp av ny Tiguan Exclusive R 4MOTION frem til 31.10.13. Alle priser er inkl mva. Gjelder bil med listepris kr 518.850,- og engangsleie kr 64.856,-. Leieavtale 3år/45000 km. Etableringsgebyr kr 4.988,-. Termingebyr kr 106,25 er inkludert i månedsleien. Gjennomsnittlig årsleie kr 69.121,-. Renten er subsidiert i tre år, for deretter å bli justert til normal salgsrente.

ÅPNINGSTIDER: Man. - fre. 08.30-17.00 Torsdag 08.30-19.00 Lørdag 10.00-14.00


DEMOKRATEN, lørdag 28. september 2013

Bilprodusentene når ikke klimamål

100 milliarder til veier og tunneler

Kun fire av 14 bilprodusenter ligger an til å nå EUs klimamål om utslipp av 95 gram CO2 per kilometer innen 2020.

De neste fire årene skal i overkant av 100 milliarder investeres i å utvikle riksveinettet i Norge. Samtidig prioriteres det å oppgradere tunneler for å bedre sikkerheten.

Lengst unna målet er Volkswagen, BMW og Daimler, viser en fersk undersøkelse fra PA Consulting Group. Eksperter i konsulentselskapet PA Consulting Group har undersøkt hvor bilprodusentene ligger i løypa i forhold til bilparkens utslippsnivå av CO2 for 2015 og 2020. EUs klimamål er at bilprodusentene skal ha hele sin bilpark under 95 gram CO2 per kilometer innen 2020, men kun Renault, Toyota, PSA Peugeot Citroen og Fiat ser ut til å kunne nå dette målet. Bilprodusentene Volkswagen (Volkswagen, Audi og Skoda), BMW og Daimler (Mercedes)

ser ikke ut til å nå målet, mens General Motors (Chevrolet, Buick, GMC og Cadillac), Nissan, Hyundai og Honda ser ut til å akkurat klare det hvis beregningene slår riktig til. - De pågående forhandlingene mellom EU, regjeringer og bilprodusenter om hvordan man skal nå disse målene blir nå mer komplisert, og det spørs om de klarer å bli enige, sier PA Consulting Groups energiekspert i Norge, Lars Erik Maurud. EU arbeider med et forslag kalt «super credits», som er et økonomisk insentiv for å få fortgang i produksjonen av hybrid- og elbiler. Foreløpig ser ikke dette tiltaket ut til å øke antall miljøvennlige biler i EU-område, noe undersøkelsen til PA Consulting Group også bekrefter.

Dette kommer fram i Statens vegvesens handlingsprogram for 2014-2017 som i dag er sendt til uttalelse hos fylkeskommunene. Statens vegvesen prioriterer å oppgradere 200 tunneler på riksvegnettet som i løpet av 2019 skal oppfylle EUs tunnelsikkerhetsforskrift. I Statens vegvesen plan for de neste fire årene går nærmere 80 milliarder til store vegprosjekter. Dette er statlige midler og bompenger. Totalt åpner 29 prosjekter som koster

over 500 millioner kroner mellom 2014-2017. 33 prosjekter har anleggsstart i perioden. De resterende 23 investeringsmilliardene går til blant annet vegplanlegging, bymiljøavtaler, tiltak for gående og syklende og trafikksikkerhetstiltak. – Dette er en formidabel satsing som vi gleder oss til å ta fatt på, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen. Statens vegvesens beregninger viser at det vil koste mellom 31 og 47 milliarder kroner å fjerne forfallet og oppgradere hele riksveinettet. Mellom 16 og 26 milliarder knytter seg til tunneler, og Statens vegvesen skal de neste fire årene bruke 8 milliarder kroner på å rehabilitere 200 tunneler.

SIKRE hunden i bil Hundeeiere må ofte ta med seg hunden på tur i bilen. Det er derfor viktig å ha kunnskap om hvordan man skal sikre hunden, i tilfelle uhellet skulle være ute. Demokraten tok turen innom Dyrebutikken i Torvbyen denne uken for råd fra ekspertisen. Rita Eide Solbakken viste frem både bur og sele.

Strengere regler – For å sikre hunden anbefaler vi bur og sele. Når det kommer til bur har vi flere typer, sier hun og viser frem et stort bur. - Dette er til å ha bak i bilen, da det er såpass stort. Vi har også mindre bur, som skal festes med bilbelte i setet, påpeker hun.

Det har blitt strengere regler for sikring av dyr i bilen. – Sikringen av hunden er ikke bare for å redde kjæledyret, men også for din sikkerhet. Ved for eksempel en bråstopp, er det viktig at dyret er ordentlig sikret, så det ikke kommer i full fart mot deg, forklarer hun.

Mye av alt I Dyrebutikken selges det mye av alt, men burene er mest populære. – Vi selger helt klart flest bur, men selene begynner også å bli mer populære, sier Rita. - Disse kan justeres etter størrelsen på hunden din og er veldig sikre. Har du en liten bil, og ikke plass til bur, kan sele være en god løsning. CAROLINE TOLFSEN I tekst og foto demokraten@demokraten.no

Nå kan du kreve din rett på verkstedet!

Du bør være over snittet både bilkyndig og juridisk bevandret for å forstå vilkårene i bilgarantien din.

Nå har imidlertid Forbrukerrådet laget en guide, som du kan slå i bordet med når noe er galt. Undersøkelsen omfatter de 20 største bilmerkene i Norge.

Nå må de holde ord

UTSTYR: Rita Eide Solbakken viste frem både bur og sele.

Det er svært utfordrende å forstå hva du har krav på når noe er galt med bilen, sier Forbrukerrådets direktør, Randi Flesland. - Garantiheftene er vanskelige å orientere seg i, og det er alvorlig. Når jeg ikke forstår rettighetene mine, er det også dårligere sjanse for at jeg benytter meg av dem.

Forbrukerrådet har derfor gjort den omstendelige jobben med å finne ut hva bilimportørene egentlig lover oss. Forbrukerdirektøren forteller at de har måttet svare for hva vilkårene betyr i praksis. - Vi stilte dem en rekke spørsmål, og svarene har vi plassert inn i en tabell som viser hvor mye trygghet du får med på kjøpet med de ulike merkene. Den kan du ta med i betraktningen når du skal kjøpe bil, og du kan ta den med til verkstedet for å få dem til å holde ord. Nå er det ikke lenger noen tvil om hva de har lovet deg. Flesland understreker at dette også tjener de næringsdrivendes sak. Mer åpenhet og færre misforståelse gir også færre konflikter.


Honda - kåret �l den mest dri�sikre bilen 7 år på rad!

Kvalitet

Honda CR-V 2,2 diesel Elegance 4WD, manuell

Aktiv

Kr. 399.000.-

HondaJazz Trend

Erfaring

Kr. 179.000.Honda Civic 1,8 Executive m/navi, manuell, bensin

Kr. 299.000.-

Avansert

Honda Civic 1,6 Comfort diesel

Kr. 229.000.-

Martin Fagerås Tlf.: 900 27 143

Morten Hansen Tlf.: 997 19 460

BilSenter AS

STABBURVEIEN 20 • 1617 FREDRIKSTAD • TELFON 69 33 07 77 • E-POST: POST@BIL-SENTER.NO • WWW.BIL-SENTER.NO


DEMOKRATEN, lørdag 28. september 2013

RUVER: En distribusjonsbil ruver i forhold til personbilene.

- OK å kjøre i byen utenom rush-tid Fra Råbekken, inn i gågata, over til Kråkerøy, ut til Onsøy og tilbake igjen – slik er hverdagen til Trond Pettersen (43) der han manøvrerer sin åtte tonn tunge Volvo FL 240 med 240 spreke hester under panseret.

– Heldigvis unngår jeg St. Croixkrysset og den verste rushtrafikken på den ruten jeg kjører, så jeg kan ikke klage, sier han til Demokraten. Trond arbeidet egentlig på Jotun, i tapperiet, men da det ble snakk om oppsigelser så han seg om etter noe annet å gjøre. Det ble litt vaktarbeid på sykehuset Østfold, men noe fast kunne han ikke få der uten utdannelse. Heldigvis hadde han førerkort for lastebil og da han fikk tilbud om å kjøre for Transportsentralen på Borgenhaugen i Sarpsborg, slo han til.

Må tidlig opp - Nå har jeg i mer enn to år kjørt Fredrikstad-ruta for Tollpost Globe. Det er tidlig opp om morgenen for å kunne sortere og laste inn varene på Tollpost Globe-terminalen på Råbekken ved halv sjutiden. Den første turen går som regel til Torvbyen, hvor de fleste butikkene skal ha varer. Også inn i gågata må vi for å levere varer, men det går bra. Bilen er jo utstyrt med ryggekamera. Hvis jeg skal til sykehuset på den første ruten, så kan jeg merke noe til rushtrafikken på innfartsåra. Jeg synes at bilistene i Fredrikstad er flinke til å vise hensyn. Det er mye verre i Oslo, sier han.

Spent på bomringen SYKLER TIL JOBB: Fra sitt hjemsted i Kjølbergskogen bruker han sykkelen til Selbak, hvor bilen er parkert.

Han leaser Volvo´en, men håper å kunne få kjøpt den ut om et par års tid. Det er en skapbil, eller distribusjonsbil som noen også kaller den. Den har i tillegg til lift bak også sideåpninger, som gjør det

LIKER SEG GODT: Trond Pettersen trives bra i sin Volvo FL 240 enklere å laste/losse. Lasten på hver tur kan variere mellom to og tre tonn, mye på paller, og det blir mye klatring ut og inn av førerhuset. - Er jo litt spent på hva bomringen betyr for kostnadene i framtida. De som kjører på Oslo forteller at de må ut med 30.000 kroner i bompenger i året. Og det er jo kundene som til sist må betale dette.

Det blir mange timer bak rattet hver dag og 14-15 mils kjøring. Selv om det er mye ut og inn av førerhuset, så forteller Trond at det gjelder å holde seg i form når man er sjåfør.

Par liter vann - Jeg løper et times tid to-tre ganger i uka i lysløypa på Begby for å unngå sjåførmage. Må innrømme at jeg er litt glad i sjokolade, men

ellers er jeg opptatt av et mest mulig riktig kosthold. Hver dag går det også med et par liter vann under arbeidsdagen, forteller Trond Pettersen til Demokraten etter at dagens kjøring er over. Tirsdag begynner han for øvrig å kontraktskjøre for Posten Bring. LEIF ANDERSEN I tekst og foto demokraten@demokraten.no


DEMOKRATEN, lørdag 28. september 2013

Tar sjanser på våte veier med

SLITTE DEKK Slitte sommerdekk og høstglatte veier er en livsfarlig kombinasjon, advarer eksperter. Ifølge dekkbransjen er mange biler dårlig skodd for septemberføre. – Kvaliteten på sommerdekkene er ekstra viktig om høsten. Likevel er det mange som dropper å bytte, fordi det nærmer seg sesongmessig omlegging til vinterdekk. Det er å gamble med sikkerheten, sier Katrine Køste, produktsjef i Vianor. Minste tillatte mønsterdybde for sommerdekk er 1,6 millimeter. Mange fagmiljøer anbefaler at dekkene bør byttes ved minimum tre millimeter mønsterdybde. – Såpass er nødvendig for at dekkene skal gi gode kjøreegenskaper på våt vei, sier Køste.

Farlig fart Regnvann i hjulsporene kan gi fare for vannplaning. Godt mønster reduserer denne risikoen. – Gode sommerdekk har et mønster som leder vannet bort. Når dekkenes evne til å pumpe vann ikke er tilstrekkelig, vil de til slutt miste kontakten med underlaget. Da kan bilen komme ut av kontroll. Hvis dekkene er slitt, er et mellomskift før vinteren er en god forsikring mot å havne i slike situasjoner. Tester har vist at mønsterdybden slår kraftig ut når det gjelder i hvilken fart faren oppstår.

Tvilsom biløkonomi – På utslitte sommerdekk kan det lett skje ulykker allerede ved 76 kilometer i timen. På nye dekk går man sannsynligvis klar ved hastigheter inntil 96 kilometer. Ifølge Katrine Køste er det dessuten svært tvilsomt om det er god biløkonomi å utsette dekkbyttet til våren. – Både Vianor og andre leverandører

DÅRLIG SKODD: Det er livsfarlig å avslutte sesongen med utslitte dekk på høstglatte veier, advarer bransjefolk. Foto: Vidar Ruud

har kampanjetilbud om høsten, når lagrene skal tømmes for å gi plass til vinterdekkene. Prisavslaget på sommerdekk kan være såpass stort at det utgjør mer enn kostnadene ved å legge om dekk en gang ekstra før vinteren.

Dekkaksjoner Salget av sommerdekk pleier å få en bråstopp i de siste månedene før vinteren kommer, fordi mange vil kjøre ut de slitte sommerdekkene, bekrefter Hroar Braathen, daglig leder i Dekkimportørenes Forening. – Det tyder på at mange kjører på

dårlige dekk på denne tiden av året. Dette er en problemstilling det burde vært mer oppmerksomhet rundt. Helst ønsker vi oss dekkrazziaer i samarbeid med politiet og veivesenet, for å sjekke rutinemessig og veilede bilistene, sier Braathen. I andre nordiske land er dette prøvd med stort hell. – Finland og Sverige har holdt på en god stund, og nå er slike høstaksjoner også kommet i Danmark. Der har salget av sommerdekk forskjøvet seg, med økning i september og noe nedgang påfølgende vår.

Også i Norge har det vært gjort forsøk med dekksjekk langs veien. – Bransjen var med på en enkeltaksjon langs E6 ved Minnesund for noen år siden. Over ti prosent av bilene hadde ikke engang godkjent dekkutrustning, og en enda høyere andel hadde mønsterdybde under det som er anbefalt. Situasjonen er neppe så mye bedre i dag, sier Hroar Braathen. ULF-ARVID MEJLÆNDER I tekst demokraten@demokraten.no

Forslag til mer effektiv planlegging av samferdselsprosjekter

- Planprosessen fram til store samferdselsprosjekter er klare for byggestart er omfattende og tidkrevende.

I dag tar denne prosessen i gjennomsnitt 9,5 år. Dette er kostbart og utsetter prosjekter som er viktige for folk og næringsliv. Det er derfor viktig å finne måter å redusere unødvendig tidsbruk på, sier samferdsels-

minister Marit Arnstad. I april 2012 la en arbeidsgruppe, opprettet av Samferdselsdepartementet, fram en rapport som skulle identifisere hvordan planlegging av store samferdselsprosjekter kan effektiviseres. For å følge opp forslagene fra rapporten, besluttet regjeringen i september 2012 at det skulle settes ned en interdepartemental arbeidsgruppe på statssekretærni-

vå. Blant de viktigste forslagene i den nye rapporten fra statssekretærgruppen - er: ● å bruke plan- og bygningsloven mer aktivt til å samordne ulike interesser og til tidlig involvering i planarbeidet, særlig av statlige interesser. ● å sette tidsfrister for utarbeiding av planer og behandling av samferdselsprosjekter.

● å bruke ordningene for konseptvalgsutredning (KVU) og ekstern kvalitetssikring (KS1) for å kunne effektivisere planleggingen etter plan- og bygningsloven. Dette innebærer å kunne avklare hovedlinjer i trasé/korridorvalg og utbyggingsstandard. ● å kunne benytte statlig plan aktivt for å redusere tidsbruken. Det skal vurderes fra sak til sak om statlig plan skal benyttes, og

hvor vedtaksmyndigheten for planen skal ligge. Eksempelvis ble det 3. september i år varslet statlig reguleringsplan for vegprosjektet E8 Sørbotn – Laukslet i Tromsø kommune for å sikre framdrift på den ulykkesutsatte strekningen. En del av forslagene i rapporten er også omtalt i Nasjonal transportplan 2014-2023.


DEMOKRATEN, lørdag 28. september 2013

Ta fareskiltene på alvor

NAF-tips til sjåfører: ● Vær oppmerksom – la GPS og mobiltelefon hvile mens du kjø-

- unngå påkjørsel

rer.

● Sveip med blikket slik at du får med deg eventuelle bevegelser i veikanten og refleksjon fra dyreøyne.

● Viltet er generelt mer på vandring i skumringstimene morgen og ettermiddag, og mer på natten enn på dagen.

● Hjortevilt går gjerne i små familieflokker på vinte-

ren. Ser du ett dyr, brems ned og vær oppmerksom på at det kan komme flere.

● Vær forberedt på at dyret kan begynne å

løpe foran bilen, spesielt ved høye brøytekanter. Senk farten og ikke stress dyret unødig. Forsøk å varsle andre biler dersom du observerer dyr i eller langs veien.

● Sørg for riktig justerte lys på bilen

Årets første høstmåned har allerede gitt flere tøffe møter mellom elg og bil.

og ikke vær en enøyd banditt.

● Hold avstand til bilen foran. ● Dersom sammenstøt synes uunngåelig – sikt bak dyret og brems ned så mye du kan. Om du kjører på et dyr som blir skadet, er det viktig å kontakte politiet. De vil igjen ta kontakt med det lokale viltnemd som har ansvaret for søk og avlivning av skadde dyr.

– Elgjakta har startet flere steder i landet, og i høstmørket er det ekstra viktig å være oppmerksom, sette ned farten og ta fareskiltene på alvor, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Vilt Sammenstøt med dyr er noe av det bilistene frykter i trafikken. Ifølge Hjorteviltregisteret kolliderte bil og elg i alt 2257 ganger i 2012. 1347 av disse elgene måtte bøte med livet. Sammenstøt mellom bil og rådyr skjedde 4502 ganger i fjor og 3997 rådyr ble drept. 1134 hjort var med i kollisjoner med bil hvor 902 hjort ble drept. Tilsvarende tall for krasj mellom vilt og motorsykkel i fjor var syv drepte elg i åtte sammenstøt, fire drepte rådyr i syv

Streknings måling redder liv Strekningsmålinger i tunnel virker fartsreduserende og gir en ulykkesreduksjon på opptil 27 prosent.

- Fartsreduksjonen er markant med strekningsmålinger og dette vil gi en betydelig ulykkesreduksjon. Ikke bare synker gjennomsnittsfarten, men de høye hastighetene er nesten borte i tunneler med slikt utstyr, sier Arild Ragnøy i Statens vegvesen. Han fastslår at effekten er like god i tunneler som ute på veger i dagen. Virkningen av automatisk trafikkontroll (ATK) i form av fotobokser og strekningsATK langs veg er veldokumentert, men dette er første omfattende analyser av streknings-ATK i tunneler. Vegvesenet har analysert fart, fartsreduksjon og beregnet ulykkesreduksjoner på streknings-ATK på E6 Hell (Trøndelag), Fv 108 Hvalertunnelen (Østfold), E8 Tromsøysundtunnelen (Troms) og Fv 653 Eiksundtunnelen (Møre og Romsdal).

kollisjoner og to drepte hjort i tre sammenstøt.

Store konsekvenser - Elgen er det største hjortedyret og er derfor den verste å treffe på for sjåføren. Elgpåkjørsler får ofte store konsekvenser og kan gjøre stor skade på både deg og bilen, sier Engebretsen. - Husk at selv

om man holder fartsgrensen, så er det ikke gitt at man kjører aktsomt der det er elgfare, legger han til.

Stor elg-fare hele året Faren for å møte elg på veiene i Norge er stor hele året, men faren er spesielt stor om høsten. Det er derfor viktig at vi som sjåfører er årvåkne.

- Elgen er oftere å se på og langs veiene særlig i grålysningen om morgenen og i skumringen på kvelden. Når du ser et fareskilt som viser stor elgfare, er det like viktig å se på underskiltet. Der står det hvor lang strekning du skal være ekstra påpasselig, sier Engebretsen.

Mot ny rekord for bilvraking Vi vraker biler som aldri før. Hvis tendensen holder seg, vil 2013 gi rekord i antall vrakede kjøretøyer.

I første halvår ble det vraket om lagt 85 700 kjøretøyer, som var 8800 flere enn i samme periode i fjor, ifølge en oversikt fra Toll- og avgiftsdirektoratet. Nå viser ferske tall at denne utviklingen har forsterket seg.

– I juli og august ble det vraket 23 000 kjøretøyer.Tilsvarende tall i 2012 var 15 000, sier Eirik Sannes, avdelingssjef i Avdeling for vektårsavgift og vrakpant i Tollregion Midt-Norge.

Økning Samlet økning i forhold til fjoråret er nå tett oppunder 17 000. Da ble det vraket i overkant av 120 000 kjøretøyer her i landet. Nivået var det samme i 2011, mens antallet i 2010 og 2009 lå på rundt 100 000.Vanligvis er det mest vraking i første halvår. – De fleste som vurderer å sende bilen på skraphaugen er nok klar over at de slipper årsavgift når det skjer før 20. mars, og at de slipper med halv avgift før 1. juli. Men nå har økt vrakpant gjort også høstslakting mer lønnsomt enn før, sier Aksel Wold, driftskoordinator i Bilgjenvinning AS.

Høy interesse

KRAFTIG ØKNING: Vrakingen av kjøretøy er på rekordnivå, viser nye Foto: Colourbox tall.

Gjennom et landsdekkende nett av bilopphuggere tar selskapet seg av en betydelig andel av alle vrakbiler her i landet, og Aksel Wold merker at interessen for å skrote gamle kjøretøyer er stor. –Vrakpanten har jo økt i to omganger på kort tid, først med en 500-lapp fra årsskiftet, og så ytterligere 500 fra 1. juli. Nå er det

3000 kroner å tjene på operasjonen, og det gir utslag, sier Wold. Gjenvinningsbransjen mener det er positivt at takten i skrotingen ser ut til å øke. – Den norske bilparken er gammel. I tillegg finnes det et betydelig antall avskiltede vrak på gårdsplasser og i uthus. Disse burde vært sanert av miljøhensyn, sier Bente Åsen Sørum i gjenvinningsog miljøbedriften Ragn-Sells. Selskapet har mottaksanlegg for vrakbiler i Stokke i Vestfold, Moss og Sarpsborg i Østfold, Kongsvinger i Hedmark og Skjerkøya i Telemark.

Gjenvinnes Når en skroteferdig bil leveres, blir alle skadelige væsker og miljøskadelige deler fjernet og håndtert forsvarlig. Deretter fraktes vraket til et bilopphuggeri. Etter at miljøskadelig materiale og bildeler som kan gjenbrukes er fjernet, blir vrakdelene fragmentert og sortert. Omlag 95 prosent gjenvinnes, resten havner på deponi. Felleseuropeiske krav til håndtering av bilvrak medfører at materialgjenvinningsgraden må økte ytterligere fra 2015. ULF-ARVID MEJLÆNDER l tekst demokraten@demokraten.no


GANDALF

TRAX. THE ORIGINAL REBORN

CHEVROLET TRAX FRA KR. 219.990,.-,&#** + !%'+#,&/+-+''( #&"/(

VI ER STĂ˜RST PĂ… US BIL I Ă˜STFOLD PREMIEREDAGER ( 

"/+)&-,%*-# /+(, 3+,- )+421-- )&%'&&)'1)!&(1+0+!(,.+( 1!!-*4'(!4+,#(()/,$)(/(,+-1#(%#( )-#('(-%(.%)&!-#&#--#!#-& &#/)!+,-(//+('--,--+1%%**!(1+0 Facebook.com/ChevroletNorge | WWW.CHEVROLET.NO "

CHEVROLET   

Fra kr

109.990,-

 ! 

%$#!!""#&"$ " &

VI ER STĂ˜RST PĂ… US BIL I Ă˜STFOLD

Facebook.com/ChevroletNorge | WWW.CHEVROLET.NO

''' '''

)+"(&+ XXX +,, XXX& Bergheim Auto-salg Ă˜stfold AS Glomveien 5, 1705 Sarpsborg ## #" &$#!%#$'WWW.CHEVROLET.NO Telefon 69 12 88 00

Størst X i pü ameri


THE MOST AWARDED SUV*

  +       

$!!'%&

2 BILER LEDIG! SPAR INNTIL KR 50.000,PĂ… UTSTYR

   - -+ STANDARDUTSTYR OVERLAND: Tonede ruter, lastenett, blindsonevarsler, skinnratt med treinnlegg og multifunksjonstaster, oppvarmet ratt, El. førerseter, varme i bakseter, ventilerte førerseter, automatisk klimanlegg, adaptiv cruise control, skinninteriør i nappa skinn, radio/cd med Uconnect bluetooth handsfree, 20â€? aluminiumsfelger, spesialbremser, El. bakluke, qadra lift, sportsfjĂŚrer, panorama soltak, performance pack, navigasjon og luksuspakke, mørkt solskjermet glass, Bi-xenonlys, fjernlysassistent

ALT ANNET ER KOPIER

 

7!!"08++"/*+$"&)*,!"))".*"!2)$ *")),*(%'1)/0."((,$8."%'1)/0."((,$$&.(//" *"!0&)2)$#,.#1)))2/".&",$!&##"."+/&)/-".." 12".!"+&("2")*"+".1+!".0"$+"!"!"0".#4 ,*!"0&%")"000+,"++!."/,*(,**".%")0 ,--*,0.+$)".+7 Sitat Anleggs Maskinen

$!!'%&

7.("!/2&++".+$"+02&),*0!"0"."0 /1$"00".!"++"&)"+!".10"&,.$"/)+! .+$)".(,*&++#.2"+/0.",$/1/0"."00 &++-4-))"+&/"$*"+0"02."&)". +$0,2".0.2"."/,*&0/1&/%& 10)+!".&//+0%8+!".,$+!,2". &/ ,2".37 Sitat Yrkesbil November 2012 7 "++3"""-.+$)"."./%".&##-42"&"+,$ %52!&+$&/(,$"+7 Sitat Fanaposten 7+""-/,*)!.&)&.('&-7 Sitat Bergens Avisen (terningkast 5) 75##"/0"$100"+&$06"+&*$"&)7 Sitat BIL

+  Wrangler 4x4 fra

399.900,-

336.369 eks. mva

Nü kampanje pü Saharamodellen: SvÌrt høyt utstyrsnivü: Bl.a. Skinnseter Stigtrinn Subwoofer Lakkerte skjermer og Hard top Sahara pakke: Nü

XXX.

kun 14.900,- (verdi 29.900,-)

Ă˜stfold ikansk bil

3 BILER PĂ… LAGER MED EKSTRA UTSTYRSPAKKE! Ta kontakt for mer info.

3.485,pr mnd. inkl. mva 36 mnd/45.000km Forskudd: 50.000 inkl. mva

Bergheim Auto-salg Ă˜stfold AS Glomveien 5, 1705 Sarpsborg ## #" &$#!%#$'WWW.CHEVROLET.NO Telefon 69 12 88 00


www.citroen.no

DESIGN, TEKNOLOGI, LIDENSKAP.

CITROËN DS4

CITROËN DS3

CITROËN DS5

OPPLEV DS-UNIVERSET HOS CITROËN Liker du å uttrykke karakter og skille deg ut fra mengden? Da er DS-modellene tiltenkt nettopp deg. Opplev en ny verden av kreativ teknologi og innovativ design, og en helt ny standard for raffinerte detaljer og eksklusivt utstyr. Et av DS-modellenes mange sympatiske trekk er leasingprisene. De finnes fra 1.290,- inkl. mva. pr. mnd. Kontakt oss for et tilbud. Og gled deg til en unik opplevelse. Bestill prøvekjøring på www.citroen.no. CRÉATIVE TECHNOLOGIE

Veil. pris levert Fredrikstad. Drivstofforbruk for de viste modeller v/bl. kjøring er 3,6-7,7 l/100 km. CO2 95-178 g/km. NOx = 10-164 mg/km. Avbildet modeller kan ha ekstrautstyr. Citroën forbeholder seg retten til å endre modellprogram, samt tekniske og utstyrsmessige detaljer, uten varsel. 5 års Norgesgaranti (2 års fabrikk- og 3 års Norges-garanti, 100.000 km), gjelder alle nye Citroën-modeller registrert etter 01.01.2011. Kampanjens varighet er til og med 31.10.2013. Med forbehold om trykkfeil.

STABBURVEIEN 20 • 1617 FREDRIKSTAD • TELEFON 69 33 07 77 • WWW.BIL-SENTER.NO

Demokraten: Bil & Motor  
Demokraten: Bil & Motor  
Advertisement