Page 1

The official sponsor of Nordic Barista Cup 2012

Wilfa Svart Presisjon automatisk kaffetrakter som er utviklet sammen med verdensmester i Barista Tim Wendelboe. Med full Flow Control for brygging av en, to eller ti kopper med fantastisk smakfull kaffe.


Nordic Coffee Culture Her i nord elsker vi traktekaffen vår, og vi vil helst ha den svart. Det er derfor vi har TV-kanner, ”Verdens Beste Pappa”- kopper og eget kaffeservise for fint bruk. Hver mann sin termos for turer i skog og mark, sommer som vinter. Kaffetrakteren er det første vi skrur på når vi står opp, og det siste vi skrur av når gjestene har gått. Kaffen hjelper oss tenke klart, og når det er noe alvorlig vi skal prate om, kommer som regel ikke ordene før etter et par slurker. Hos Wilfa har vi vært en stolt del av denne kulturen i mange tiår. Det flyter svart traktekaffe i årene våre. Vi har tatt del i mange millioner nordiske kaffeøyeblikk, og er stolte av det. Derfor har vi stusset litt over at traktekaffen ikke lenger har den status den fortjener. Folk har latt seg sjarmere av den kontinentale kaffekulturen som fløt innover landet med sine espressomaskiner, smakssiruper og melkebeholdere på siden. Trakteren, denne originale kilde til ekte, ren kaffe, får ikke lenger så mye oppmerksomhet. Mange tar den for gitt, noe som bare er der og gjør en slags jobb, og selv om vi aldri har sluttet å drikke den og de aller

fleste får sin daglige kaffe fra en trakter, er det ikke lenger så mange som forbinder den med god smak, kvalitet og nyanser. De fleste lager kaffen på øyemål og mange husker ikke engang sist de renset trakteren sin. Men den tid er over. Traktekaffe har alltid hatt høy status blant kaffeeksperter og entusiaster. Med trakter serien Wilfa SVART viser vi én gang for alle at det er dette som er den ekte måten å lage og nyte kaffe på. Vi feirer den nordiske kaffe kulturen, løfter den opp, viser verden hvor stolte vi er av den. Sammen med Tim Wendelboe har vi utviklet SVART, en eksklusiv og annerledes serie med kaffetraktere. Først ut var SVART manuell, en ”pour over”-trakter som tidlig viste at vi hadde truffet et marked som er tørst på skikkelig traktekaffe. Også utenfor Norden. Nå er det SVART Presisjon som står for tur. Mer en trakter som du kjenner den, men samtidig: som du aldri har sett og smakt maken til.


Sammen med Designit og Tim Wendelboe har vi definere hva verdens beste kaffetrakter må kunne prestere. Dette har vi hatt som mål ved utviklingen av Wilfa Svart serien. Wilfa Svart Presisjon er den første automatiske kaffetrakteren og den andre i Wilfa Svart serien.

Carsten Eriksen Senior Industrial Designer Designit Strategic Design Consultancy

Wilfa Svart Presisjon God kaffe er ikke forbeholdt noen. God kaffe er råvarer og nøyaktighet. Vi har utstyrt SVART Presisjon med en avtagbar vannbeholder som sørger for rent vann. Ellers må du sørge for råvarer og blandingsforhold selv, men når det kommer til teknologi og

nøyaktighet derimot, er det få som kan matche denne trakteren. Riktig temperatur og fordeling av vann kombinert med en ekstremt kort traktetid, legger alt til rette for at din hjemmelagde kaffe skal smake bedre enn du hadde drømt om.


Friskt vann fra ren vannkanne er utrolig viktig. Er råvaren av topp karakter blir resultatet deretter.

Lag heller flere halvkanner enn å la den stå på varmeplaten - Svart Presisjon lager like god kaffe om du lager til en kopp eller en full kanne.

Bruk nykvernet kaffe fra kaffe bønner etter din smak. Og husk kaffe bønner skal være ferske.

Vannet som ekstraherer kaffen skal ligge mellom 92°C-96°C. Blir den for høy får du en bitter smak, blir den for lav smaker den lite.


Tim Wendelboe Tim Wendelboe er kanskje verdens beste på kaffe. Han er baristaverdensmester og jobber med kaffe til daglig og han representerer den fremste av nordisk kaffekultur. Når Tim sier at traktekaffe er blant de beste

måtene å nyte virkelig god kaffe på, så tror vi på det. Sammen har vi utviklet SVART til å bli den aller beste trakterserien på markedet. Alt for at det skal være enkelt for deg å lage førsteklasses traktekaffe hjemme.

- World Barista Champion in 2004 - World Cup Tasting Champion 2005 - Nordic Roaster 2008 - 2010 - ”The Allegra European Coffee Shop Award for ‘Outstanding Contribution to the European Coffee Industry’”


Råvarer: Kaffebønnene kommer fra kaffe bær som vokser på kaffe trær,og akkurat som epler og vindruer, er det stor variasjon når det gjelder smak og kvalitet. Den beste kaffen selges umalt og i forseglede poser. Viktig informasjon som brenningsdato og hvilken plantasje kaffen kommer fra skal være tilgjengelig på posen. Den beste kaffen selges gjerne på steder der selgeren har stor produktkunnskap.

God kaffe lages med Presisjon Det å bli en dyktig barista er først og fremst et håndverk og en liten dose kunst. Bare spør Tim. Baristaer verden over trener i mange år for å være med i ulike kaffekonkurranser, og nivået både nasjonalt og internasjonalt er skyhøyt. Men det å lage mye bedre kaffe hjemme er ikke så vanskelig som det ser ut. Med SVART Presisjon må man bare ha fokus på to viktige områder:

Råvarer og blandingsforhold mellom mengde kaffe og vann. Resten sørger SVART Presisjon for. Med denne er du utstyrt til å konkurrere med de beste på traktekaffe. Fra ditt eget kjøkken. Finn dine favorittbønner og blandingsforhold og spre det SVARTe budskap.


NKI er godkjent som autorisert sertifisering av kaffemaskiner og Svart Presisjon har bestått med glans!

Vi har tenkt, så du slipper. Selv om SVART Presisjon er like enkel å bruke som en hvilken som helst kaffetrakter, ligger det mye arbeid bak. Ikke bare på designdelen, med på teknologi og utvikling, for som vi kommer tilbake til, er både vann og temperatur avgjørende for god kaffe. Unikt for SVART-serien er også Flow control, en liten spak nederst på filterholderen som justerer vanngjennomstrømningen og sørger for et perfekt resultat enten man lager én

eller tolv kopper kaffe. Vi har tenkt på kjøkkenbenken din også. Ikke bare i form av en pen kaffetrakter i skandinavisk design, men også ved å utstyre filterholderen med et overløp. Det hindrer søl om du skulle ha glemt å åpne Flow controlen eller kaffen av en annen grunn skulle tette seg. Den har dessuten dryppstopp og kalksensor. Den har rett og slett alt du trenger for å lage god kaffe enkelt.


Vann Vi som er glade i kaffe er heldige som bor i Norden. Det er fordi rent vann er avgjørende for god kaffe, og her har vi kanskje verdens reneste drikkevann i springen. Da er det en uting at så mange bruker kolben på trakteren sin, som nettopp har vært full av kaffe og fremdeles er full av fett, til å fylle vann på trakteren. Det forringer smaken og fyller etter hvert trakteren med fett og smuss. SVART Presisjon eliminerer dette problemet da selve vannbeholderen er avtagbar. Det gir rent vann hver gang. Dette betyr

selvfølgelig ikke at man kan slurve med rengjøring av kolben eller trakteren ellers. Det samme gjelder også skylling av filteret før du har i kaffen. Da unngår du papirsmak.


Theoptimal optimal brewing time; 4-6 min. The brewing time; 4-6 min. 100°C 95°C 90°C 85°C 80°C 75°C 70°C 65°C

Wilfa SvartPresisjon Presisjon Wilfa Svart Wilfa SvartManuell Manuell Wilfa Svart Andre NKIapproved godkjente kaffebryggere Other NKI Coffee Brewer

Optimal extraction temperatures of 92-96°C. Optimal ekstraheringstemperatur er 92 -96

Temperatur Det er mange ulike meninger om hva som er den perfekte temperatur, men Tim mener den bør ligge på ca. 92 - 96°C for å få mest mulig smak ut av kaffen. De fleste trakterne på markedet har for lav bryggetemperatur, noe som fører til sur og underekstrahert kaffe. Mange traktere oppnår riktignok korrekt temperatur etter hvert, men da har allerede for kaldt vann vært igjennom kaffen, og skaden er gjort. Vannet skal heller ikke bli for varmt da dette fremhever bitterhet i kaffen. Tabellen viser at SVART Presisjon oppnår raskest og lengst på riktig temperatur. Presisjon er oppe i 93°C umiddelbart, mens

andre ledende kaffetraktere tar opptil 60 sekunder eller rett og slett aldri oppnår riktig ekstraherings temperatur. Dette er mulig ved hjelp av vårt nye og patenterte pumpesystem som distribuerer nøyaktig temperert vann raskere over kaffen. Filterholderen har dessuten doble vegger for å isolere og holde temperaturen oppe. Tips: Pass på å la kaffen kjøle seg ned litt før du drikker den. Smaken kommer vesentlig bedre frem når kaffen ikke er glovarm.

360

350

340

330

320

310

300

290

280

270

260

250

240

230

220

210

200

190

180

170

160

150

140

130

120

110

90

100

80

70

60

50

40

30

20

0

10

60°C


Bruk nykvernet kaffe. Oljer i kaffen oksidere mye raskere når kaffen males enn når de fortsatt er beskyttete av oksygen inne i kaffebønnene. Oksidasjon fører til kaffe blir bitter. Grunnen til at kaffe lukter så godt under brygging, er fordi aromaene unnslipper med dampen!

Bruk alltid fersk nykvernet kaffe, best før dato skal stå på posen. For 1 liter nybrygget kaffe anbefales det 62-65gr.

Øyemål er roten til alt ondt De aller fleste bruker øyemål til å måle forholdet mellom kaffe og vann når de lager traktekaffe. Noen bruker riktignok måleskje, men sjelden veldig nøye. Vi mener at vekt er den beste måten å måle kaffe nøyaktig på. Her er det selvsagt også mange meninger, og noen liker kaffen sterkere eller svakere enn andre, men som en grunnregel mener

Tim at man bør ha 62-66 gram kaffe pr liter vann. Vi anbefaler en fintfølende liten kjøkkenvekt for å måle riktig. Vannbeholderen på SVART Presisjon har vi merket med anbefalt kaffemengde ved siden av vannmålene. Kalkulator skal tross alt ikke være nødvendig for å lage god kaffe.

Wilfa Gram Steel kjøkkenvekt


Wilfa Malt kaffekvern er perfekt for filterkaffe og kan enkelt justeres bryggingens forskjellige mengder. Det er også den eneste kaffekvernen som er godkjent av Europan Coffee Brewing Center.

Bruk en kaffekvern og still den litt over medium innstilling. Kvern alltid kaffen!

Råvaren Selv om vi mener det er noen fastsatte prinsipper som må være på plass for å lage god kaffe, mener ikke vi at god kaffe er noe konstant. Smak er fortsatt en smakssak. Sterk, svak, mørkbrent, lysbrent osv. Her må man prøve seg frem, men en ting er sikkert: uansett hvor mye eller hva slags kaffe du skal ha, må den brygges ordentlig, og det er lett med SVART Presisjon. At vi som kaffekvernleverandør anbefaler å kverne kaffen, er kanskje ikke så overraskende, men sannheten er at bønner

holder seg bedre og lenger enn malt kaffe. Kaffe endrer karakter kun få minutter etter kverning og mange smaksnyanser forsvinner over tid. Wilfa Malt har fått gode skussmål av Tim Wendelboe og sørger for ferskere kaffe hver gang. I motsetning til mange kverner på markedet har Malt et kjegleformet kvernhode som maler bønnene i stedet for å hakke dem opp. Dette sørger for mer smak fra hver bønne. Malingsgraden stilles på medium for beste filtermalt kaffe.

Wilfa Malt kaffe


Å brygge god kaffe, er ikke gjort på et øyeblikk, men vel anvendt tid - for 1,25 liter tar det ca 5 minutter.

Så fort det lar seg gjøre – godt. Selv om SVART Presisjon er blant de raskeste trakterne på markedet når det gjelder oppnåelse av riktig temperatur og fordeling av vann, tar vannets reise gjennom filtermalt kaffe den tiden det tar. Med SVARTs Flow Control kan du justere vanngjennomstrømningen og dermed ekstraksjonen av kaffen slik at den blir akkurat sånn som du liker den. SVART presisjon trakter med andre ord så

fort det lar deg gjøre uten å gå på akkord med smaken. Sånn må det være.


Doble vegger i filterholderen Wilfa SVART Presisjon har doble vegger i filterholderen , dermed blir temperaturfallet minimalt. Nøyaktig varmesystem Wilfa SVART Presisjon automatiske kaffebrygger leverer vannet med en optimal ekstraheringstemperatur gjennom hele syklusen på 92-96 som er vurdert av European Coffee Center og fagfolk innen kaffe til å være den optimale traktetemperatur.

Riktig forhold av kaffe og vann Bruk mengde nykvernet kaffe i forhold til angitt mengde vann på vannbeholderen, sett flytkontroll i samsvar, og nyt. Flow Control Med Wilfa SVART Presisjon flyt kontroll kan du justere flyten av vann avhengig av hvor mye brygget kaffe du har tenkt å brygge og dine personlige preferanser.

Avtakbar vannbeholder Friskt, rent vann er en av de viktigste ingredienser i god kaffe. Derfor har Wilfa SVART Presisjon en avtakbar vannbeholder, som re enkel å rengjøre.

Traktetiden er avgjørende Wilfa SVART Presisjon’s pumpe gjør bryggingen presis med riktig mengde vann og riktig traktetid.

Wilfa Svart Family

Wilfa Svart Presisjon WSP-1B

Wilfa Svart Presisjon WSP-1A

Wilfa Svart Te WSWK-1

Wilfa Svart Manuell WSM-1B

Wilfa Svart Manuell WSM-1R


wilfa.com

nordiccoffeeculture.no

@nordiccoffee

Wilfa Svart Presision NO  

Wilfa Svart Presision brosjyre

Wilfa Svart Presision NO  

Wilfa Svart Presision brosjyre