Page 1

[ NORGES HANDELSHテ郎SKOLES STUDENTFORENING

www.nhhs.no


! å t s La Annonse

KPMG ønsker alle nye studenter velkommen KPMG er et ledende kompetansehus som tilbyr tjenester innen revisjon, skatt og avgift, samt rådgivning. Vi har 140 000 medarbeidere i 146 land over hele verden. KPMG i Norge består av over 900 kunnskapsmedarbeidere ved 26 kontorer. I KPMG gir vi mye av oss selv og satser på det viktigste vi har, våre ansatte. Du besitter kompetanse, energi og en personlig interesse i egen utvikling og karriere. Om noen år skal du ta en viktig avgjørelse som handler om hvilken arbeidsgiver som gir deg den beste muligheten! Tør du vokse med oss? Les mer om dine muligheter i KPMG. kpmg.no/karriere


Velkommen til NHHS

Side 3

HILSEN FRA KJERNESTYRET

Velkommen

til Førstekullsuken ved NHH Norges Handelshøyskoles Studentforening (NHHS) har gleden av å ønske deg velkommen til Norges mest fantastiske Førstekullsuke. Førstekullsuken ved NHH er noe av det morsomste en kan være med på, og arrangeres av studenter som allerede går på NHH. Førstekullsuken, eller FKU, er fylt med en rekke arrangementer som er tilrettelagt for at du skal bli sveiset med dine medstudenter. Arrangementene foregår på dagtid og kveldstid, og setter det sosiale i fokus. Målet med uken er at dere skal knytte vennskap, stifte kjennskap til studentforeningen og alt det morsomme det går an å gjøre utover høsten og resten av studietiden.

Man skal bli sliten i Førstekullsuken. Hver dag er det en rekke arrangementer, og du bør absolutt få med deg alt det som skal skje. Kanskje blir du kjent med din nye bestevenn, din nærmeste forretningsforbindelse, din kjære ektefelle, din trofaste partner, eller kanskje din argeste konkurrent; av erfaring kan ingenting utelukkes. Vi garanterer deg en fantastisk uke og ønsker deg velkommen som ny student, og velkommen til tidenes Førstekullsuke ved NHH! Kjernestyret NHHS

KJERNESTYRET Kjernestyret er NHHS’ daglige ledelse som innehar en ledende, kontrollerende, koordinerende og administrativ funksjon i studentforeningen. Styret representerer studentene i mange av skolens råd og utvalg, oppmuntrer og sørger for at alle de dyktige tillitsvalgte gjør jobben sin, og ser til at foreningen driftes på en forsvarlig måte. I tillegg arrangerer Kjernestyret Førstekullsuken og andre arrangement, sammen med gode hjelpere. Kjernestyret er stedet man kan henvende seg for det en måtte lure på om studentforeningen, og vi er alltid parat til å hjelpe.


Med mobilbank fra SpareBank 1 kan du betale regninger, sjekke saldo, godkjenne eFaktura og mye mer, uansett hvor du er. Siste versjon av mobilbank laster du gratis ned i App Store, Google Play (tidl. Android Market) eller Windows Marketplace. Søk etter «mobilbank» eller «SpareBank 1». Du kan også gå via nettadressen: m.sparebank1.no.

Bank. Forsikring. Og din frihet.

Apple, the Apple logo and iPhone are trademarks of Apple Inc., registered in the U.S. and other countries. App Store is a service mark of Apple Inc.

Betal regningene fra det minste bankkontoret i Bergen.


Velkommen til NHHS

HILSEN FRA REKTOR

Kjære

NHH-student NHH har et pulserende liv både faglig og utenomfaglig, så velger du å studere ved NHH, har du mye å se frem til! At NHH faglig sett er på topp, vet du nok allerede – og kanskje har du også hørt noe om det gode studentmiljøet? Ved NHH ser vi på studentmiljøet og all den aktiviteten som skjer i regi av Norges Handelshøyskoles Studentforening (NHHS) som et stort aktivum og en viktig del av livet ved NHH. Det er spesielt denne aktiviteten og de mulighetene det gir deg som student, du kan lese mer om i dette heftet. Selv om det er studentaktivitetene som står i fokus her, vil jeg benytte anledningen til å fremheve det faglige NHH har å by på. Vår visjon er at NHH skal være en handelshøyskole av høy internasjonal klasse og en drivkraft i samfunns- og næringsutviklingen. Som student på NHH, betyr det at du får oppleve det beste som kan tilbys i Norge innen økonomisk-administrativ utdannelse, samtidig som du får veldig gode muligheter til å sikre deg internasjonale erfaringer i løpet av studiet. Så når du i resten av denne publikasjonen hovedsakelig vil lese om alt det utenomfaglige som skjer ved NHH, så ikke glem at også det faglige tilbudet er helt på topp. Det at NHH er kjent for et aktivt og godt studentmiljø bidrar til at Høyskolen fremstår som et svært attraktivt lærested. Gjennom engasjement i studentforeningen kan du være med på mange ulike aktiviteter – kulturelle, sportslige, fagpolitiske eller næringslivsrettete, for å nevne noen – så uansett i hvilken retning dine interesser går, vil du helt sikkert kunne finne gode muligheter til å engasjere deg og møte likesinnede. Min oppfordring til alle studenter er å engasjere seg i så vel faglige som utenomfaglige aktiviteter. Engasjerte og aktive studenter er et viktig gode både for studentene selv og for NHH som institusjon. Vennlig hilsen

Jan I. Haaland Rektor

Side 5


Velkommen til NHHS

Side 6ide

UNDERUTVALG

Underutvalg - noe for alle!

I løpet av dine første dager og uker her på NHH vil du garantert ha trøbbel med å skaffe deg oversikt over hva NHHS er, hvilke muligheter du har til å delta i underutvalg og hva som skjer bak dørene i Fløien og kontorlandskapet. Sannsynligvis vil du også undre deg over forkortelser som NU, PU, KS, TG, KKU og FM. Og hva i all verden er egentlig en sympsjonær? Dette heftet gjør at du stiller litt bedre forberedt på hva som kan vente deg av aktiviteter og muligheter utenfor lesesalen på NHH. Forhåpentligvis har du også skjønt hva forkortelsene ovenfor betyr etter å ha bladd deg gjennom de neste sidene. Du vil fort merke at studentforeningen og de ulike underutvalgene er en døråpner til krevende og spennende arbeidsoppgaver, varierte muligheter og ikke minst et yrende sosialt liv – hver eneste dag i studietiden din. På de neste sidene vil alle underutvalgene presentere

seg selv og hvilke oppgaver de har – du vil ganske sikkert finne noe som passer nettopp for deg. Hvis du ønsker ytterligere informasjon finnes det på NHHS.no. Studentforeningen og dens 28 underutvalg trenger deg som bidragsyter for å videreføre tradisjoner og forbedre NHHS slik den fremstår i dag. God lesning, og lykke til i NHHS!

›› SVEISEAFTEN


Velkommen til NHHS

Side 7

UNDERUTVALG

›› NHHS-BALLET NHHS-ballet blir holdt hver vår.

GLOBAL ECONOMIC PERSPECTIVES

NHHS CONSULTING

HYTTEUTVALGET

GEP er gruppen for deg som er interessert i samfunnsaktuelle spørsmål. Gjennom året arrangerer vi morgenmøter, debatter og større konferanser og har hatt mange spennende foredragsholdere på besøk. Vi har et godt miljø med ulike sosiale arrangementer i løpet av semesteret. I GEP blir man kjent med flotte mennesker og får samtidig dypere innsikt i det som skjer ellers i verden.

NHHS Consulting AS er et uavhengig konsulentselskap som er drevet av studenter ved Norges Handelshøyskole. Vi leverer tjenester til interne og ekstern klienter, samtidig som vi tilbyr studenter unike muligheter til faglig og personlig utvikling i studietiden. I tillegg er det sosiale aspektet vel så viktig. Vi er en gjeng på rundt 20 stykker spredt over alle kulll.

Hytteutvalget drifter studentorganisasjonens egen hytte, Kramboden. Dette innebærer å organisere utleie, arrangere interne happenings på hytta og generell drift. Hvert år arrangerer hytteutvalget førstekullseminar. Dette er de nyeste studentenes første møte med studentforeningens stolthet, og det legges stor ære i at dette blir uforglemmelig.

www.gep.no

www.nhhsconsulting.no

Hytteutvalget Hytteutvalget


NHH-Aid - Aksjonsuken NHH Aid er studentforeningens humanitære organisasjon. Vi jobber på helårsbasis med å samle inn penger til utdanningsprosjektet ”Schools for Africa”, i regi av UNICEF. Både i 2011 og 2010 ble det samlet inn over 1 million kroner, og vi kan med hånden på hjertet si at vi er Norges beste studentdrevne bistandsorganisasjon!

Vårt viktigste prinsipp er at alle pengene går uavkortet til vårt prosjektland Malawi, uten å miste noe til administrasjon og drift på veien. I tillegg til å drive innsamling, arbeider vi med å skape holdningsbevissthet blant studentene på NHH. Vi er en gruppe bestående av 26 medarbeidere og mer enn 300 medlemmer, men vårt arbeid gjøres på vegne av hele den engasjerte studentforeningen. Det gir resultater! I tillegg til å være best på studentbistand er vi også en av UNICEFs største bidragsytere; vi nevnes på lik

linje med Kiwi og Ole Gunnar Solskjær som de største bidragsyterne til prosjektet ”Schools for Africa”.

Aksjonsuken For å generere penger driver NHH Aid med ulike former for innsamling samt avholder forskjellige arrangementer. Det største av dem alle er den årlige Aksjonsuken –en hel uke med innsamling og arrangementer, auksjon og fest. Og de beste av alt: det hele er planlagt og gjennomført av førstekullistene. Dette er Norges eldste studentdrevne innsamlingsaksjon, og du som førstekullist har mulighet til å bli en del av det! I løpet av førstekullsuken vil vi rekruttere til Aksjonsuken. Dette vil være en fantastisk mulighet til å få innsikt i studentforeningen og ikke minst være med å gjøre en forskjell!

En innsamlingsaksjon utenom det vanlige Det som kjennetegner Aksjonsuken er at det er en ”out of the box”-innsamling. Her brukes alle tenkelige kreative metoder for å samle inn penger. En godt likt tradisjon er Nattaksjonen; bøssebæring og salg av vafler, klemmer og vitser i Bergen sentrum natt til fredag.


Vil du engasjere deg?! Aksjonsukens største og mest tradisjonsrike arrangement er derimot Internaften. Internaften består av et forrykende aulashow, etterfulgt av en storstilt auksjon med skyhøye bud fra stemningsfulle studenter. Dette er et de mest populære arrangementene på NHH, og ikke noe du vil gå glipp av! Som medlem av Aksjonsuken får du selvfølgelig være med på Internaften og oppleve studentengasjement på sitt beste!

»

Aksjonsuken

• Norges eldste studentdrevne innsamlingsaksjon • NHH Aid sitt største arrangement • Innsamlet beløp Aksjonsuken 2011 var 865 562 kroner • Tid: 10. til 14. september • Sted: NHH og Bergen sentrum • Les mer på www.nhhaid.no og www.fb.com/nhhaid • Norges eneste årlige studentinnsamlingsaksjon • Mer info finner du på www.nhhaid.no

Hvor går pengene? Som nevnt går alle pengene NHH Aid samler inn uavkortet til UNICEF og utdanningsprosjektet ”Schools for Africa”. Dette prosjektet arbeider i 11 land i Afrika, ett av dem er vårt prosjektland Malawi. Dette er et land som er sterkt preget av utbredelsen av HIV og AIDS, og som virkelig har bruk for et bedre utdanningssystem for å minke utbredelsen av sykdommen. Hovedstyret i NHH Aid har ved flere anledninger vært på felttur i Malawi for å oppleve og dokumentere hvordan prosjektet arbeider, og sett med egne øyne hvor mye hjelpen trengs. Ikke minst ser vi at vår hjelp nytter! Mer informasjon finner du på www.nhhaid.no og www.unicef.no

Som førstekullist vil din første og beste mulighet til å engasjere deg være å bli med i Aksjonsuken. Å delta på det som arrangeres under Aksjonsuken er åpent for alle, men ønsker du å gjøre det lille ekstra, få mye nyttig erfaring og samtidig være med noe helt fantastisk, må du søke Aksjonsuken! Vi rekrutterer allerede under førstekullsuken, og anbefaler alle å søke på høstens største og beste arrangement!

Mvh Hovedstyret, NHH Aid

NHH Aid NHH Aid NHH Aid

(gamma


Velkommen til NHHS

UNDERUTVALG

Side 10


media

Velkommen til NHHS

Side 11

UNDERUTVALG

›› BERGENSBANELØPET 2012 BBL er vårens sprøeste eventyr, hvor NHH og BI konkurrerer om å komme først over fjellet

FOTO NHHS

K7 BULLETIN

GRAFISK NHHS

Foto NHHS er NHHS’ nest største underutvalg med hele 40 medlemmer fra hele verden. Vår oppgave er å dekke alt som skjer av arrangementer i studentforeningen, samt å ta bilder til skolens egen studentavis, Bulle. Vi hjelper også de andre gruppene på skolen med portrett og gruppebilder av deres medlemmer. Både erfarne fotografer og nybegynnere er velkomne til å bli med i gruppen.

K7 Bulletin, eller Bulle på folkemunne, er studentavisen ved NHH. Sammen med Grafisk NHHS og Foto NHHS holder vi til i midten av kontorlandskapet – nærmere bestemt Mediesenteret. Vi skriver om nyheter som angår studentene ved skolen og i Bergen forøvrig. I Bergen er vi den nest største studentavisen, med et opplag på 5 000 eksemplarer.

Grafisk NHHS er studentforeningens designbyrå. Vi yter tjenester til nær sagt alle underutvalgene i nhhs, hvor k7 Bulletin er vår hovedoppdragsgiver. sammen lager vi skoleavisen Bulle. Ellers leker vi mye med farger og former. Vi lager logoer og andre visuelle nytelser der behovet melder seg. Bare kapasiteten setter grenser. Har du en interesse for layout og reklame, er dette stedet for deg.

Les avisen på nett på nhhs.no!

media media STUDENTFORENINGENS DESIGNBYRÅ // MEDIESENTER

STUDENTFORENINGENS DESIGNBYRÅ // MEDIESENTER

K7 K7 BULLETIN BULLETIN

UAVHENGIG STUDENTAVIS VED NORGES HANDELSHØYSKOLE

K7 STUDENTFORENINGENS DESIGNBYRÅ // MEDIESENTER

FOTO

TIRSDAG 13. FEBRUAR 2007 ÅRGANG 44. NR. 2

GRAFISK GRAFISK


Velkommen til NHHS

Side 12

NHH-SYMPOSIET

NHH-Symposiet 2013

- Den perfekte møteplassen Kjære nye studentforeningsmedlem! Vil du være med å lage Europas største studentdrevne arbeidslivskonferanse? NHH-Symposiet er et underutvalg som etterhvert består av 300 studenter, eller sympsjonærer som vi kaller dem. Sammen skal vi med glødende studentengasjement lage en uforglemmelig konferanseopplevelse. NHH-Symposiet ønsker å være den viktigste arenaen i Norge der studenter og arbeidsliv kan samles for å diskutere aktuelle økonomiske utfordringer. Sammen skal vi engasjere - både andre og hverandre. Dette skal vi få til gjennom å finne et triggende og dagsaktuelt tema, skaffe inspirerende foredragsholdere og skape den perfekte møteplass. Alt arbeidet i forbindelse med konferansen baserer seg på frivillig innsats ved siden av studiene på NHH. Dette er det vi studenter ønsker å gi tilbake til vår fremtid. Neste år har NHH-Symposiet 30-års jubileum – og vi kan se tilbake på 14 innholdsrike konferanser. I 1987 ble NHH-symposiet ledet av Helge Lund. Den hadde da temaet ”In Quest of the 90s”, hvor fokuset lå på nye ideer og tanker om det kommende tiåret. I 1995 gjestet H.K.H Kong Harald konferansen og markerte med dette med å ›› SYMPOSION ER SYMPOSIETS EGEN TOGAFEST

si at NHH-Symposiet hadde blitt en betydningsfull konferanse. I 2009 åpnet H.K.H. Kronprins Haakon NHH-Symposiet med musikk fra Rage Against the Machine til temaet ”Kunsten å overleve”. Konferansen har også hatt foredragsholdere som den tidligere britiske statsministeren Edward Heath, USAs utenriksminister Henry Kissinger, World Trade Organization (WTO) sin første direktør, Peter Sutherland. Ellers har flere norske statsministre og statsråder holdt foredrag, alt fra Kåre Willochs åpning i 1983, via Gro H. Brundtland og Kristin Clemet, til Sigbjørn Johnsen og Trond Giske. Konferansen i 2011 hadde tittelen ” Fra Egoland til Legoland” hvor hovedfokuset var kunnskapsdeling i arbeidslivet. På konferansen kom Helge Lund tilbake som foredragsholder sammen med blant annet David Arkless fra Manpower, og ministrene Sigbjørn Johnsen og Trond Giske. Selv om dette kanskje kan virke veldig seriøst, kan vi garantere at det ikke er traust å være sympsjonær. Veien frem mot NHH-Symposiet består av spennende utfordringer, nye venner og ikke minst masse moro. Fra hæla-i-taket ansettelsesturer og ville temafester til årets happening i aulaen: Symposion – en togafest du aldri vil glemme, og sannsynligvis ikke huske så mye av heller. Dette vil du få en forsmak på under førstekullsuken, der vi arrangerer Symposion på onsdagen for alle dere


Velkommen til NHHS

Side 13

NHH-SYMPOSIET

nye studenter ved skolen. I tillegg burde du se etter ›› FOREDRAG I AULAEN PÅ NHH-SYMPOSIET 09 hvite togaer på både pub-til-pub runden og Sveiseaften, vi kan love hurra-meg-rundt-stemning! NHH-Symposiet er en fantastisk inngangsport til studentforeningen. Du får kjempespennende utfordringer, lærer ting du aldri kan lese deg til, og mulighetene er mange! Er du dekorativ? Vil du skaffe sponsorer? Eller er du best til å lage fest og moro? Kanskje du vil ha ansvaret for pressedekningen, eller skaffe foredragsholdere til konferansen? Her er mulighetene mange, og vi vil ha med deg uansett hvilke erfaringer du har tidligere. Du vil bli kjent med andre studenter på tvers av kullene, og sammen vil dere få vennskap og minner for livet. Det å sympe er en aktivitet hvor både hjerneceller, lattermuskler, nye venner, og rockefot trimmes. Gled deg til å bli med i Symp-familien!

Europas nest største studentdrevne konferanse som arrangeres annethvert år av studenter ved NHH. Til slutt blir vi rundt 300 studenter som sammen skal inspirere omtrent 400 deltakere fra norsk arbeidsliv. Hvis du har lyst til å bli kjent med studentforeningen er Symposiet en kjempefin inngangsportal. Vi kan love deg gode utfordringer og mye moro!

›› SVEISEAFTEN


Velkommen til NHHS

Side 14

UNDERUTVALG

Johoo! Som student får * du 1/2 pris på DN abonnement - papir eller digitalt.

Gjør veien opp litt kortere. Gi deg selv større forståelse av det næringslivet du er på vei inn i. Tlf 815 11 815 eller dn.no/studentrabatt


Velkommen til NHHS

Side 15

UNDERUTVALG

›› INNEBANDY En av mange idrettsgrupper i NHHI

PROFILERINGSUTVALGET

IT.GRUPPEN

Norges Handelshøyskoles Idrettsforening (NHHI) består av rundt 600 treningsglade medlemmer. På NHH er det god idrettskultur og vi er veldig stolte av å ha så mange engasjerte og aktive medlemmer. NHHI blir drevet av et hovedstyre på 6 representanter som har ansvaret for den daglige driften av idrettsforeningen. Styret legger forholdene til rette for å gi studentene ved NHH et godt og variert treningstilbud. www.nhhi.no

Profileringsutvalget har et bredt spekter av oppgaver i studentforeningen og er blant annet ansvarlige for rekruttering, informasjonsflyt og studentdemokrati i NHHS, i tillegg til ekstern profilering og annonsesalg. Oppgavene inkluderer blant annet å arrangere Rekrutteringsuken, Foreningsmøet og NHHS-valget. Utvalget utgir “Velkommen til NHHS”-blekken, FM-blekken og Valgmagasinet.

it.gruppen er underutvalget med driftsansvar for studentforeningens servere og PCer. Vi har også ansvaret for nhhs.no og utvikling av nye websider og applikasjoner til bruk i NHHS. it.gruppen består i dag av en systemseksjon og en utviklingsseksjon med tilsammen 30 medlemmer og har spennende, utfordrende og lærerike oppgaver.

gruppen

RE N A

O

ES RG NO

H

ING

NHHI

ND

T EL RE SHØ YSKOLES ID

F TS

gruppen


Velkommen til NHHS

Side 16

UKEN

UKEN 2012 8. til 25 mars 2012 arrangerte 1087 fUKENsjonærer UKEN 12. 17 dager til ende ble fylt med revy, konserter, aulashow, verdensrekordforsøk og mye mer. UKEN er Vestlandets største studentdrevne festival og arrangeres i mars hvert partallsår. Sentralt under UKEN står UKErevyen og årets revy, ”iWolrd”, ble sett av nesten 10.000 mennesker og høstet solide anmeldelser i media. UKErevyen har ved mange anledninger vunnet NM i Studentrevy og vi satser på at ”iWorld” gjør det sylskarpt i konkurranse med resten av landet.

››FINDING COLORLAND

Foto: Ole Kristian Hermansen

››UKEREVYEN IWORLD

Konserter er også en stor del av UKEN og i år headlinet Tiësto festivalen. Tidligere artister som har spilt under UKEN inkluderer 50 Cent, The White Stripes, Jason Mraz, Travis og The Cardigans. Til UKEN 12 hadde man for første gang satt opp et stort konserttelt på Koengen, et skritt på veien for å gjøre UKEN enda større. Her ble konserten med Tiësto holdt i tillegg til ølfestvialen ”St. Orvil’s Day”. Men UKEN er mye mer enn konserter og UKErevyen, under hver UKEN arrangeres det også verdenrekordforsøk, barnedag, temafester, idrettsturneringer, eldredag, bedriftsdager for næringslivet og mange andre arrangementer.

Noe av det beste med UKEN er at det finnes uendelige muligheter til å gjøre hva man vil, enten man er snekker, gjøgler, tallknuser eller liker å jobbe i bar. De mange stillingene innenfor UKEN er for omfattende til å nevnes her, men vi kan love at her finnes noe for enhver smak! En annen flott ting med UKEN er det sosiale fellesskapet man opplever ved å være med i UKEN som fUKENsjonær. UKEN er det største underutvalget på NHH med over 1000 fUKENsjonærer. Tiden frem mot UKEN er også spesielt moro med hyttetur, temafester, UKEcruise og mye mer. Når veien mot UKEN 14 begynner så bør du være med! UKEN er Vestlandets nest største kulturfestival etter Festspillene, og arrangeres annethvert år. Festivalen er drevet av NHH-studenter, og over 1000 engasjerte NHHere fra alle kull er med på arbeidet. UKEN består av alt fra konserter til festivalens midtpunkt – den prisbelønte UKErevyen. Dessuten arrangers også barne- og eldredager, skidag, verdensrekordforsøk, studentmesterskap og mye annet moro gjennom tre elleville uker.

››DDE-KONSERT

Foto: Thomas Borgen Ha


Velkommen til NHHS

Side 17

BERGEN CHALLENGE

STUDENTLEKENE BERGEN CHALLENGE Kjære nye medstudent! Velkommen til NHHS, Norges beste studentforening. Når dere til høsten entrer gangene her på Norges Handelshøyskole kan dere vente dere mange nye spennende inntrykk og utfordringer. Alle vet at NHH -studenter er faglig dyktige, men vi har også et enormt engasjement utenfor lesesalen. Det er dette engasjementet som gjør NHHS til den fantastiske organisasjonen vi i Bergen Challenge er stolte av å representere. Bergen Challenge er et av de nyeste tilskuddene i den herlige NHHS -familien. Høsten 2012 blir Norges største studentidrettsfestival arrangert og det er vi som står ved roret. Fire herlige oktoberdager vil Bergen bli fylt av studenter fra hele landet. Omkring 1500 studenter samles i Vestlandets hovedstad for å konkurrere i 14 ulike idretter. Med et begivenhetsrikt program, skal vi sammen skape en møteplass der idrettsglede står i sentrum. Bergen Challenge er imidlertid ikke kun en idrettsturnering, men en helhetlig idrettsfestival. Dette innebærer at vi også arrangerer en rekke ulike kveldsarrangementer, i tillegg til en spektakulær åpningsseremoni og en eventyrlig bankett. For første gang skal også

Foto: Joakim Bratlie

handikappidrett få sin plass i studentlekene. I samarbeid med NSI arrangerer nemlig Bergen Challenge et arrangement der funksjonsfriske og funksjonshemmede kan møtes på idrettsarenaen. For oss er det nemlig viktig å presisere; idrett er for alle! I dag er vi over hundre engasjerte BCere, men vi skal bli flere. Til høsten dukker tidenes mulighet opp for dere nye NHH-studenter. Dere får sjansen til å være med å skape en ny stolt NHHS -tradisjon og samtidig få med dere erfaring, nye venner og mange morsomme opplevelser på veien. Å bli en del av BC betyr at man automatisk blir en sentral del av studentmiljøet her på skolen.

Foto: Joakim Bratlie

Dere står foran en spennende tid, sørg for å gripe alle muligheter og omfavn studenttilværelsen. Så igjen kjære medstudent; velkommen til Bergen, NHHS og ikke minst; Studentlekene Bergen Challenge!

Foto: Stacey Kammerer

Foto: Joakim Bratlie


Side 18

UNDERUTVALG

Vårt råd:

Invester i deg selv! (Start en spareavtale i dag)

Spar litt. Spar fast. Spar lenge. Skal du ha frihet til å gjøre det du ønsker i framtiden, er det viktig å legge en god spareplan. Hvorfor ikke begynne å investere i deg selv, du også. Opprett en spareavtale i SKAGEN. Du kan begynne med et lite beløp. Hos oss kan du tegne en spareavtale på kun 250 kroner i måneden. Som fondsforvaltere har vi i SKAGEN bare én oppgave, nemlig å gi kundene best mulig avkastning for den risikoen de tar. Vår fokus på reelle verdier, kombinert med sunn fornuft, hardt arbeid og en godt utviklet intuisjon, har gjort SKAGEN til en av Skandinavias ledende fondsforvaltere. Lykke til med studiene! www.skagenfondene.no/spareavtale

Kunsten å bruke sunn fornuft

Melvær&Lien Idé-entreprenør

Velkommen til NHHS


Velkommen til NHHS

Side 19

UNDERUTVALG

VAKTKORPSET NHHS Vaktvirksomhet er studentforeningens eget vaktselskap og hjelper til med å bevare sikkerheten ved mange av arrangementene ved skolen. Som medlem av NHHS Vaktvirksomhet vil du ha muligheten til å tjene en slant mens du bidrar til å holde orden, samt høster verdifull erfaring omkring sikkerhet og ansvar. I tillegg er det mye sosialt forbundet med å være med i Vaktkorpset. Det arrangeres fellesturer til utlandet, og Vaktkorpset har et eget rom i Kjelleren.

›› K7 MINUTTER

K7 minutter filmer live i aulaen under store show

FAGUTVALGET

K7 MINUTTER

NÆRINGSLIVSUTVALGET

Fagutvalget er det utvalget i studentforeningen som har mest med din utdanning å gjøre! Vi ble opprettet nå i 2012 som en sammenslåing av to andre utvalg, og har derfor større kraft enn noen gang. Hvis du vil være med å påvirke din egen skolehverdag er Fagutvalget rett sted å begynne. Ønsker du podcasting av forelesninger? Eller kanskje konteeksamener burde legges til august og januar i stedet? Sammen skal vi få til bedre kurs, mer engasjerende forelesere og de beste rammene rundt eksamen!

K7 Minutter er studentforeningens egen videogruppe. Vi har ansvar for all liveproduksjon av film i aulaen. Første gang du får oppleve dette er på symposion. Vi lager også egne nyhets- og underholdningssaker om det som skjer i studentforeningen. Dette legges ut på k7.no. Til slutt lager vi også promoer og andre småfilmer på oppdrag fra andre grupper i studentforeningen. Alle kan finne en plass i K7 Minutter.

Næringslivsutvalget er bindeleddet mellom studentene på NHH og næringslivet, og litt over 50 studenter gjør sitt for å legge best mulig til rette for å få jobb etter endte studier ved skolen. I løpet av året arrangerer vi ca. 80 bedriftspresentasjoner, samt en rekke ulike karrieredager. Medlemmer av Næringslivsutvalget får dermed sjansen til å oppleve tett kontakt med bedrifter, i sosiale arrangementer i løpet av året.

K7 BULLETIN

GRAFISK


Velkommen til NHHS

Side 20

Velkommentil tilNHHS NHHS Velkommen UNDERUTVALG UNDERUTVALG

Side Side 22ide 20

“Jeg tror det er veldig lærerikt for studentene å bli med i NHH-Symposiet. Selv fikk jeg kjempegode erfaringer og morsomme minner” - Helge Lund, leder av NHH-Symposiet 1987

KLUBB-OG KULTURUTVALGET

NHH-AID

SYMPOSIET

Klubb- og kulturutvalget (KKU) består av en gjeng glade studenter. Vi vil gjøre alt for at nye studenter skal få et trivelig møte med Klubben, som er selve hjertet i Institutt for Utenomfagelig aktivitet på NHH. KKU står for alt fra cafédrift til pubquiz, fotballkamper og legendariske fester som du garantert ikke vil huske! Vi gleder oss til å se deg i Førstekullsuken.

NHH Aid er studentforeningens humanitære engasjement. Underutvalget har siden 2003 samlet inn i overkant av 2 millioner kroner. Pengene har blitt nyttet til å bygge skole, skolemateriell og utdanning av lærere i Eritrea med god hjelp fra samarbeidspartneren vår UNICEF. Hvert år blir NHH Aid-aksjonen arrangert av førstekullistene ved NHH, som sammen med samarbeidet med næringslivet gir de største bidragene.

En av Norges aller største og mest velkjente konferanser arrangeres annethvert år av studenter på Norges Handelshøyskole. Over 400 eksterne fra norsk arbeidsliv deltar på konferansen, og lar seg imponere over nesten 300 studenters skaperkunst. NHH-Symposiet er et av de viktigste arrangementene i NHHS, både økonomisk og hva oppmerksomhet i mediene angår. Det anbefales å bli med på leken!

NHH Aid Aid NHH K7 BULLETIN NHH Aid

(gammal)

kku kku

GRAFISK


Velkommen til NHHS

Side 21

Velkommen til NHHS UNDERUTVALG UNDERUTVALG

Side 21

›› RØDE LØPERE PÅ SYMPOSIET

TEKNISK GRUPPE

UKEN

Stafkom arrangerer det årlige BergeNSBaneløpet som er en stafett mellom NHH og BI fra Bergen til Oslo. Dette er virkelig ”Vårens Sprøeste Eventyr” – noe som MÅ oppleves! For å sikre enda en seier i BergeNSBaneløpet arrangerer vi to løpetreninger i uken. Treningen tilpasses alle nivå og vi ønsker alle NHHstudenter velkommen!

Lyd, lys, konserter, øl og rock. NHHS’ eneste rockeband. Ja, alt det beste på ett sted. Teknisk Gruppe jobber med lys og lyd under alle konserter, show og konferanser i regi av studentforeningen. Vi er ganske enkelt der det skjer! Har du lyst til å lære teknikk, kanskje spille i band og høre på god musikk på alle nachspielene? SØK! Ingen forkunnskaper trengs!

UKEN er Vestlandets nest største kulturfestival etter Festspillene, og arrangeres annethvert år. Festivalen er drevet av NHH-studenter, og 1000 engasjerte NHHere fra alle kull er med på arbeidet. UKEN består av alt fra konserter til festivalens midtpunkt – den prisbelønte UKErevyen. Dessuten arrangers også barne- og eldredager, skidag, verdensrekordforsøk, studentmesterskap og mye annet moro gjennom tre elleville uker. Festivalen har huset artister som The White Stripes, Travis og The Cardigans.

E R Ø ST

EV

E NT Y

R

P

E

RENS S

STAFETTKOMITEEN

K7 BULLETIN

GRAFISK


Velkommentil tilNHHS NHHS Velkommen

Side Side 22ide 22

UNDERUTVALG

›› KONSERT I AULAEN Backline booker flere konserter i semesteret, også utenom UKEN.

AIESEC

BACKLINE

ØKONOMIFORMIDLINGEN

AIESEC er verdens største studentdrevne organisasjon, med mer enn 50 000 medlemmer fordelt på 1600 universiteter og høyskoler i 107 land. Vi har fokus på lederutvikling og gir våre medlemmer tilgang til et internasjonalt nettverk av bedrifter. Som en del av AIESEC vil du få muligheten til å holde bedriftsmøter, delta på internasjonale konferanser og dra på jobbutveksling – for å nevne noe.

Backline Music er studentforeningens konsertarrangør. På en av byens største scener arrangerer vi konserter med norske og internasjonale artister, i tillegg til stand up. Vi hjelper også andre grupper i studentforeningen med å finne artister til deres arrangementer. Backline byr på spennende utfordringer for alle med sans for musikk og konserter.

Den uavhengige rådgivningstjenesten, Økonomiformidlingen, er det yngste underutvalget i NHHS. Her tilbyr NHHstudenter gratis økonomisk rådgivning til alt fra studenter til pensjonister. Målet er å øke kunnskapen og bevisstheten rundt økonomi blant folk flest. Vi har kontorer på Merino, og består av et styre på 5 og 10 rådgivere. Noen av feltene vi arbeider med er sparetips, bolig, skatt og gjeld. Har du lyst til å anvende teori i praksis under din tid på NHH er Økonomiformidlingen ditt valg!

K7 BULLETIN

GRAFISK


Velkommen til NHHS

UNDERUTVALG

Hva skjer den

24. august?

visma.no/nhh

Side 23


Velkommentil tilNHHS NHHS Velkommen

Side Side 24ide 24

UNDERUTVALG

MEBA COUNCIL

REPRESENTANTSKAPET

STUDENTPOLITISK UTVALG

MEBA Council består av, og jobber for studentene ved MEBA-studiet. Gruppen bygger og sosialiserer internasjonale og norske studenter. Videre jobber gruppen med NHHs internasjonale rykte gjennom markedsføring og rekruttering av internasjonale studenter. MEBA Council arrangerer hver høst en konferanse om internasjonale problemstillinger Norske selskaper møter ved utenlandske satsninger.

Representantskapet er studentforeningens høyeste valgte organ, og kan sammenliknes med styret i en ordinær bedrift. Vi har ansvaret for den langsiktige økonomiske styringen til NHHS, i tillegg til å være kontrollorgan for Kjernestyret og ankeorgan for disiplinærsaker. Representantskapet består av leder, nestleder og seks ordinære representanter, og møtes minst én gang annenhver uke.

Studentpolitisk Utvalg (SPU) arbeider med studentpolitiske spørsmål innad på NHH, og utad gjennom mediearbeid og deltakelse på arrangementer avholdt av Norsk Studentorganisasjon (NSO) og andre viktige aktører innen feltet. SPU har som mål å øke den studentpolitiske aktiviteten ved NHH, dette gjør vi blant annet ved å arrangere Studentpolitisk Forum (SPF) hvert semester. Som medlem av SPU har du mulighet til å gjøre en forskjell for studentenes hverdag.

MEBA

International gr de ee stude nts

K7 BULLETIN

GRAFISK

F


BLI MEDLEM AV NORGES STØRSTE INTERESSEORGANISASJON FOR SIVILØKONOMER! Econa er Norges største interesseorganisasjon for siviløkonomer og andre masterutdannede økonomer. Econa har 18 000 medlemmer hvorav 3 500 er studenter. Econa tilbyr blant annet - CV- og søknadsgjennomlesning - Studie- og karriereveiledning - Markedets beste bank- og forsikringstilbud - Spennende arrangementer på ditt studiested

Møt oss på standsaften i august!

For innmelding, send sms med <student fornavn etternavn> til 2404

Les mer på econa.no

PROFILERINGSUTVALGET PRESENTERER NHHS-GENSEREN Endelig er den nye NHHS-genseren kommet! Sist gang Profileringsutvalget lanserte NHHS-genseren ble denne en kjempesuksess. I dag kan du ikke la være å legge merke til genseren en sen kveld på lesesalen. Nå har vi utviklet en ny og enda bedre genser som ligger og venter på de nye NHH-studentene. Genserne vil bli solgt på stand under Rekrutteringsuken (uken etter fadderuken) og på stand ukene deretter. NHHS-genseren koster kun 299 kroner, og er med det altså en av dine bedre investeringer som vordende NHHSer! Godt kjøp og vel møtt til NHH og NHHS!

www.nhhs.no

Utkast #1


Velkommentil tilNHHS NHHS Velkommen

Side Side 26ide 26

UNDERUTVALG

BERGEN CHALLENGE Studentlekene Bergen Challenge arrangeres for andre gang høsten 2012, med visjon om å være Norges største og beste studentidrettsfestival. Målet er å skape en møteplass for alle studenter i Norge, der idrettsglede står i fokus. Bergen Challenge er imidlertid ikke kun et idrettsarrangement, men en helhetlig idrettsfestival. Dette innebærer at vi også arrangerer en rekke ulike kveldsarrangementer, i tillegg til en spektakulær åpningsseremoni og en verdig, avsluttende bankett.

Bilde

Styrets arbeid og ansv 5. utgave

Styrets arbeid og ansvar gir en kortfattet og praktisk orie om styrearbeid. Boken tar for seg de formelle regle styresammensetning, styrets oppgaver og forholdet styret, generalforsamlingen og den daglige ledelsen omhandles styremedlemmenes rettigheter, plikter og 5. utgave er ajourført med lovendringer per januar 201 Norsk anbefaling om eierstyring og selskapslede 21.10.2010 og endringer i anbefaling for eierstyring skapsledelse høsten 2011.

Boken er beregnet på selskaper som har styre, og for p som blir valgt inn i et styre.

Ansvarlig for oppdateringen av denne utgaven er advok Husaas, Advokatfirmaet Husaas.

ISBN 978-82-7082-326-0

y(7II2H0*SMNMQK(

Formåle hovede Det er l forhold og ajou

I niende juli 201 ningsre skaper leder ik

Advoka ansvarl

MARKEDSGRUPPEN

REGNSKAPSGRUPPEN

INTERNATIONAL COMMITTEE

Markedsgruppen har sammen med markedsansvarlig i Kjernestyret ansvaret for å følge opp markedsavtalene NHHS har inngått. I tillegg jobber de kontinuerlig med å fremskaffe nye avtaler, både større samarbeid, men også mindre fordelsavtaler som gir rabatter og andre fordeler rundt om i Bergen. Disse fordelene finnes i fordelsheftet som gis ut en gang i semesteret, og som også legges ut på nett.

Regnskapsgruppen er en herlig gjeng spredt over alle kull som fører regnskap for underutvalgene i NHHS. Hos oss vil du få relevant regnskapserfaring og lære mye om spesielt økonomisiden til studentforeningen. Vi er et lite underutvalg som har det veldig gøy sammen, både på kontoret og på fritiden. Som RG-medlem vil du i tillegg få tilgang til studentforeningens beste kontor og bli en del av Fløien!

International Committee har den gledelige oppgave å se til at utvekslingsstudentene ved NHH finner seg vel til rette og integreres i det sosiale livet ved skolen. Dette gjør vi blant annet ved å arrangere fadderuke to ganger i året. I tillegg arrangerer vi temafester, hyttetur og mange sosiale arrangementer gjennom semesteret. Hvert semester avrundes med en formell avslutningsmiddag og en oppsummering av oppholdets høydepunkter.

ISBN: 978-82-7082-307-9

4. utgave

Merverdiavgiftsloven – en presentasjon

Hovedformålet med boken er å gi brukere av bå avgiftslov et verktøy for enkelt å finne frem til d i de to lovene.

I tillegg til lovspeilet er formålet å gi en kort pre systematikk og oversikt over de materielle end forarbeidene.

Annen utgave var utvidet med lov og forskrif vedlegg bak i boken.

I den tredje utgaven er det tatt inn en kort presen kultur- og idrettsområdet som trådte i kraft 1. også utvidet med forskriftsspeil.

Boken er egnet for merverdiavgiftspliktige, regn kater og andre brukere av merverdiavgiftsloven

Ansvarlig for utarbeidelse er advokatfullmektig BDO Advokater DA. Rådgiver merverdiavgift Revisorforening, har bistått med faglige råd.

MG

K7 BULLETIN

IC

International Committee GRAFISK


bøker og tidsskrifter fra

Velkommen til NHHS

Side 27

UNDERUTVALG

entering ene om mellom n. Videre ansvar. 12 samt else per og sel-

BYGG OG ANLEGG

BYGG OG ANLEGG

Kr 275,–

– regnskap, skatt og avgift

– regnskap, skatt og avgift

2. utgave

2. utgave

Denne boken gjengir de generelle og spesielle regnskapsreglene som er aktuelle for næringsdrivende innen bygg og anlegg. Reglene omfatter både reglene om den løpende bokføringen og regler knyttet til utarbeidelse av årsregnskap.

verdivurdering TeoreTiske modeller og prakTiske Teknikker for å verdseTTe selskaper

Boken omhandler både verdsettelser for transak­ sjonsformål, og de særskilte krav som stilles til verdsettelser for regnskapsmessige, skattemessige og selskapsrettslige formål. Boken går derfor også inn på verdsettelse av materielle og immaterielle eien­ deler, herunder hvordan man kan fordele selskaps­ verdien på poster innenfor og utenfor balansen.

StyretS ISBN: 123-45-6789-012-8

ISBN: 978-82-7082-314-7

V(23E5GH*STKLMS(

y(7II2H0*SMNLOR(

Styrets arbeid og ansvar

Bygg og anlegg – regnskap, skatt og avgift «Prosjektregnskap i bygge- og anleggsvirksomhet» av Tystad og Iversen (RR 7-2011) innleder denne samlingen av regler i bokføring, regnskap, skatt og avgift som er aktuelle for bygge- og anleggsbransjen. Annen utgave november 2011.

Kr 895,–

Kr 235,–

Merverdiavgift i regnskapet pr. 1. januar

2012

lovgivningen

Boken gir en praktisk veiledning i å verdivurdere selskaper og eiendeler. Både verdsettelser for transaksjonsformål og de krav som stilles til verdsettelser for regnskapsmessige, skattemessige og selskapsrettslige formål, omhandles. Forfatterne arbeider med verdivurdering i Ernst & Young. November 2011.

2012

aksje

Verdivurdering – Teoretiske modeller og praktiske teknikker for å verdsette selskaper

Merverdiavgift i regnskapet 2012

Revisors Håndbok

Revisors Håndbok 2012

Kr 310,–

at Tom Larsen i Den norske Revisorforening er lig for oppdateringen av denne utgaven.

TeoreTiske modeller og prakTiske Teknikker for å verdseTTe selskaper

Yngve kaldestad og Bjarne møller

Kortfattet og praktisk orientering om styrearbeid i henhold til aksjelovene, regnskapsloven og revisorloven. Femte utgave april 2012.

aksjelovgivningen

e utgave er boken ajourført med lovendringer pr. 10. Vedtatte lovendringer gjelder blant annet gransk­ eglene for både aksjeselskaper og allmennaksjesel­ samt endring i allmennaksjeloven om at daglig kke kan være medlem av styret.

verdivurdering

Boken er basert på forfatternes omfattende erfaring med verdsettelser i det norske markedet og stiller seg på flere områder tvilende til ukritisk bruk av uten­ landsk empiri. Begge forfatterne arbeider til daglig med verdivurdering i Ernst & Young.

arbeid og ansvar

et med boken er å gi en oversikt over elementene i aksjelovgivningen av 13. juni 1997. lagt spesiell vekt på å presentere endringene i d til tidligere aksjelov av 1976. Boken er rettet opp urført med de endringer som har vært underveis.

Kr 775,–

Fremstillingen er praktisk, men fokuserer samtidig på faglige problemer. De seneste årene har vist oss at markeder er ikke effektive til enhver tid, og at sannsynlighetsfordelinger ofte ikke er normalfordelte og uavhengige. Boken diskuterer hvordan vi kommer fra teoretiske modeller til markedsverdier.

Boken inneholder de regskapsreglene næringsdrivende innen bygg- og anleggsbransjen trenger for å føre regnskapet og sette opp et årsregnskap.

kat Trine

VERDIVURDERING gir leserne en praktisk veiledning i å verdivurdere selskaper og eiendeler. Boken gir en helhetlig fremstilling av de ulike problemstillingene man står ovenfor, og er tilpasset norske forhold.

Kr 295,–

I tillegg til lovbestemmelser og forskrifter inneholder boken også NRS 2 Anleggskontrakter samt et utdrag av en artikkel hentet fra Revisjon og Regnskap nr. 3/2002 om «Særregnskap innen bygg og anlegg».

personer

verdivurdering

Styrets arbeid og ansvar 5. utgave

var

10. utgave ISBN: 978-82-7082-308-6 ISBN 978-82-7082-306-2

Revisors Håndbok 2012

Merverdiavgift i regnskapet 2012

En samling av de viktigste lover, forskrifter, regler m.m. som gjelder for revisjon og regnskap. En lisens til tittelens eBok følger med papirutgaven. Januar 2012.

Et stikkordsbasert oppslagsverk og nyttig supplement til lov og forskrift, meldinger og uttalelser om merverdiavgift. Januar 2012.

Norwegian Accounting

Norwegian Accounting

Act

Act

Norwegian Bookkeep

Norwegian Accounting Act is an English translation of Act no. 56 of 17 July 1998 relating to annual accounts etc. It is a combined printed-electronic book. This edition is updated as per 1 July 2011. Additional updating of the eBook may take place in the event of post-publishin g amendments. The translation and later amendments have been done by Den norske Revisorforening.

ing Legislation

NorwegiaN

n

Accounting Act

påfølgende år kr 250,–*

BilBransjen regnskap, skatt og avgift

4. utgave

Bil er en høyt avgiftsbelagt vare i Norge med et til dels komplisert regelverk. Denne boken gjengir det regelverket næringsdrivende innen bilbransjen har behov for innenfor fagområdene: • regnskap • skatt • merverdiavgift • særavgifter

y(7II2H0*SMNMKS(

other Norwegian acts in english translation / Andre lover i engelsk oversettelse:

regnskap, skatt og avgift

ISBN: 978-82-7082-311-6

ISBN 978-82-7082-319-2

ISBN 978-82-7082-323-9

y(7II2H0*SMNMNT(

y(7II2H0*SMNLTM(

revisorforeningen.no

BilBransjen

Norwegian Bookkeeping Legislation Norwegian Accounting Act Norwegian VAT Act

y(7II2H0*SMNLLQ(

revisorforeningen.no

En egen artikkel er inntatt i boken for å gi veiledning i forhold til regelanvendelse og aktuelle problemstillinger innenfor disse fagområdene. Problemstillingene er sammensatte og artikkelen gir leseren et grunnlag for selv å ta avgjørelser basert på egne forhold. Artikkelen er skrevet av statsautoriserte revisorer Hilde Thorbjørnsen og Espen Thorbjørnsen, skatterådgiver Eigil Holt, avgiftsrådgiver Terje Bakke og tollrådgiver Per Vidar Roligheten, Ernst & Young.

ISBN 978-82-7082-302-4

y(7II2H0*SMNLMN(

VAT Act

revisorforeningen.no

nskapsførere, revisorer, advon.

g Kari Elisabeth Christiansen, Margit Kjetsaa, Den norske

eBok (ab.) kr 400,–

NORWEGIAN

Company Legislation revisorforeningen.no

ntasjon av de nye reglene på juli 2010. Denne utgaven er

– en presentasjon

Kr 360,–

Norwegian Company Legislation

ft, og disse ble gjengitt som

Merverdiavgiftsloven

BilBRANsjEN – regnskap, skatt og avgift

esentasjon av den nye lovens dringene som er angitt i lov-

Merverdiavgiftsloven – en presentasjon

åde ny og gammel merverdide parallelle bestemmelsene

Trykt bok kr 450,–

NorwegiaN

Norwegian VAT Act

Norwegian Company Legislation

Norwegian VAT Act

Bookkeeping Legislation

Norwegian Accounting Act er en engelsk oversettelse av lov av 17. juli 1998 nr. 56 om årsregnskap m.v. Boken er to produkter i ett: trykt bok og elektronisk (PDF). Denne utgaven the er oppdatert pr. translation of 1. juli 2011. Ytterligere oppdatering av eBoken on is an english ping Legislati kan bli gjort the regulation ved endringer som skjer Norwegian Bookkee November 2004, etter utgivelsen. ping act of 19 ing Practice Oversettelsen og senere good Bookkeep Norwegian Bookkee oppdateringer er gjort Statements on d printedav Den norske r 2004 and the combine a Revisorforenin is it Decembe 1 g. of Standards Board. 2012. Bookkeeping per 1 January issued by the is updated as postThis edition in the event of Other Norwegian Acts electronic book. in English translation / may take place Andre lover i engelsk of the eBook oversettelse: additional updating ents. publishing amendm d in 2005 by Norwegian Bookkeeping on was translate LegislationNorwegian VAT Act is an English translation of Act no. 58 of ping Legislati ed Translators, Norwegian Company Legislation 19 June 2009 relating to value added tax (the VAT Act), in force Norwegian Bookkee government authoris Ferguson. and Diana Killi, Douglas Norwegian VAT Act by Ferguson made Douglas from 1 January 2010. have been Norwegian Company Legislation is an english translation of the two amendments allegro aS. Later This is a combined printed-electronic book, updated as per Norwegian Companies acts: 1 July 2011. Additional updating of the eBook may take place av • Act no. 44 of 13 June 1997 relating to limited liability companies oversettelse 9th edition / 9. utgave in the event of post-publishing amendments. on er en engelsk ping Legislati • Act no. 45 of 13 June 1997 relating to public limited liability companies bokføringsforNorwegian Bookkee november 2004, The translation has been done by Douglas Ferguson and Diana r gsloven av 19. It is a combined printed-electronic book. This edition is updated as per algets uttalelse den norske bokførin Killi, Government Authorised Translators, Allegro AS Språktjenester. og Bokføringslovutv og 1 January 2012. Additional updating of the eBook may take place in the desember 2004 r i ett: trykt bok skriften av 1. er to produkte gsskikk. Boken event of post-publishing amendments. pr. 1. januar 2012. om god bokførin er oppdatert Norwegian VAT Act er en engelsk oversettelse av lov av 19. juni 2009 Denne utgaven Norwegian Company Legislation was translated in 1997 by Inter-Set endringer som elektronisk (PDF). kan bli gjort ved nr. 58 om merverdiavgift (merverdiavgiftsloven), som trådte i kraft eBoken av ring and revised in 2000 by Douglas Ferguson, Government Authorised Ytterligere oppdate 1. januar 2010. n. Translator, Allegro AS Språktjenester. Later amendments have been skjer etter utgivelse Boken er to produkter i ett: trykt bok og elektronisk (PDF), og made by Den norske Revisorforening and Douglas Ferguson, i 2005 av statsauto denne utgaven er oppdatert pr. 1. juli 2011. Ytterligere oppdatering n ble oversatt ping Legislatio Allegro AS Språktjenester. Allegro AS. Senere Norwegian Bookkee og Diana Killi, av eBoken kan978-82-7082-312 bli gjort ved endringer som skjer etter utgivelsen. ISBN: -3 rer Douglas Ferguson riserte translatø . Norwegian VAT Act er oversatt av statsautoriserte translatører av Douglas Ferguson endringer er gjort Douglas Ferguson og Diana Killi, Allegro AS Språktjenester. Norwegian Company Legislation er en engelsk oversettelse av lover i engelsk de norske aksjelovene Other Norwegian Acts in English translation / Andre lover i engelsk translation / Andre an acts in english • lov av 13. juni 1997 nr. 44 om aksjeselskaper other Norwegi oversettelse: • lov av 13. juni 1997 nr. 45 om allmennaksjeselskaper oversettelse: Boken er to produkter i ett: trykt bok og elektronisk (PDF). Norwegian Bookkeeping Legislation Legislation Denne utgaven er oppdatert pr. 1. januar 2012. Ytterligere oppdatering Norwegian Company Norwegian Accounting Act ng act av eBoken kan bli gjort ved endringer som skjer etter utgivelsen. Norwegian accounti Norwegian Company Legislation act Norwegian Company Legislation ble oversatt i 1997 av Inter-Set og Norwegian VaT revidert i 2000 av statsautorisert translatør Douglas Ferguson, Allegro AS 978-82-7082-320-8 Språktjenester.ISBN Senere endringer er gjort av Den norske Revisorforening 10th edition / 10. utgave og Douglas Ferguson, Allegro AS Språktjenester.

ing Legislatio

keep Norwegian Book

NORWEGIAN

Aksjelovgivningen Boken gir en oversikt over hovedelementene i aksjelovgivningen av 13. juni 1997. Tiende utgave av boken er oppdatert med de nye minimumskravene til aksjekapital. Mars 2012.

2. utgave

Merverdiavgiftsloven – en presentasjon

Bilbransjen

Engelske oversettelser av norske lover

Boken gir en praktisk og nyttig presentasjon av den nye merverdiavgiftsloven som trådte i kraft 1. januar 2010. Boken inneholder også lovspeil, lov og forskrift. Fjerde utgave er oppdatert pr. januar 2012.

Regler for regnskap, skatt og avgift som gjelder næringsdrivende i bilbransjen. Annen utgave kommer mai/juni.

Aksjelovene (Company Legislation) kr 520,– Bokføringsreglene (Bookkeeping Legislation) kr 430,– Regnskapsloven (Accounting Act) kr 390,– Merverdiavgiftsloven (VAT Act) kr 390,–

* eBilbransjen er nettbasert. Abonnementet følger kalenderåret.

Se hele boklisten og bestill på revisorforeningen.no

Med trykt eksemplar følger en lisens til tittelens eBok.

Alle priser er ekskl. frakt, eksp.omk. og mva.


Velkommen til NHHS

Side 28

INTERESSEGRUPPER

Interessegrupper Interessegruppene ved NHH viser virkelig frem mangfoldet i studentforeningen. Her finnes noe for enhver smak, og man kan selvfølgelig være engasjert i flere grupper. Dersom du mot formodning ikke finner noe av interesse er du hjertelig velkommen til å sette ditt eget preg på studentforeningen og starte din egen gruppe.

SANG, MUSIKK OG DANS Dypt i kjelleren, langt unna bibliotek og lesesaler holder det tradisjonsrike Institutt for Utenomfaglige Aktiviteter til. Hit rømmer mang en student når hverdagen blir grå og kreativiteten bobler. Instituttet tilbyr blant annet fordypning i korsang. I pikekoret Sangria, guttekoret Svæveru’ og blandakoret Optimum kan sangfugler med varierende gehør utfolde seg. Dersom du heller dyrker hornmusikk og ablegøyer er orkesteret Direksjonsmusikken noe for deg. Svingende rytmer og høyt musikalsk nivå får du i storbandet Big Business Band, mens danserne i Extravadance liver opp et hvert sceneshow. Alle gruppene har egne rom i kjelleren der både fest og øvelser finner sted, og tilhørighet til dette instituttet gir minner for livet.

›› KJELLERGRUPPENE

SPORTSLIGE AKTIVITETER Etter lange forelesninger og stillesittende timer på lesesalen finner mang en student glede i Norges Handelshøyskoles Idrettsforening (NHHI) mange mer eller mindre seriøse idrettslag. Fysisk utfoldelse og sosialt samvær gir overskudd og avkobling i en hektisk hverdag. Du kan drive med fotball, volleyball, basketball, roing, softball, håndball, lacrosse, squash, sykling, innebandy eller badminton. Hvis ingen av disse lagsportene interesserer deg kan du bedrive golf, bli med i skigruppen, dra på ekskursjon i til både Ulriken og Kilimanjaro eller seile i studentforeningens egen båt. I tillegg arrangeres Økonomiske Vinterleker med BI Oslo hver januar. Her kombineres ski og after-ski i skjønn harmoni.


Velkommen til NHHS

Side 29

INTERESSEGRUPPER

›› VOLLEYBALL

›› AMERIKANSK FOTBALL

FAGRELATERTE INTERESSEGRUPPER Stud.NHHs interesser er varierte, men vi studerer ikke økonomi uten grunn. Hvis hjertet ditt banker raskere av uttrykk som hedging og opsjoner finnes sjelevenner i Børsklubben, Derivat-gruppen og Finansgruppen. Dersom politikken og løvebakken vekker mer interesse finnes Høyres Studentforening og Det Liberale Selskap. Populærforedrag, seminarer og spennende utenlandsreiser blir arrangert av både Finansgruppen, International Business, Handelsgruppen, Econa NHH, Skipsfarts- og Transportgruppen og gründerspirene i StartNHH.

›› OPTIMUM

ENDA IKKE FUNNET NOE? IKKE FORTVIL... Om du ikke allerede har funnet en gruppe eller fem av interesse bør du ikke bekymre deg. Vil du kanskje være med Vaktkorpset på å holde styr på livsglade studenter på fest og konsert? Vininteresserte og frankofile lever ut sine interesser i egnede grupper, det samme gjør designspirer. Står menneskerettigheter ditt hjerte nær er kanskje Amnesty NHH noe for deg. Ønsker du en studietid i et kristent fellesskap arrangerer Navigatørene en rekke aktiviteter og sosiale arrangementer. All aktiviteten og alle mulighetene kan virke overveldende for en fersk student, men her er det bare å kaste seg inn i miljøet. Ved studiestart står hele studentforeningen klar for å ta deg i mot med åpne armer!

›› DIREKSJONSMUSIKKEN

›› EXTRAVADANCE


Velkommen til NHHS

Side 30

›› BERGEN CHALLENGE

›› FORENINGSMØTE I AULAEN

›› VALGKAMPANJE UNDER HØSTVALGET 2011


Velkommen til NHHS

Side 31

ARRANGEMENTSKALENDER - VÅREN

NHHS gjennom året - høsten

FØRSTEKULLSUKEN (FKU)– Dette er uken der nye studenter ved NHH blir kjent med hverandre og eldre studenter. Mange sier dette er det morsomste de har opplevd, andre kaller det en litt mer voksen russetid... Uansett er dette et arrangement som er laget for at man skal bli kjent med flest mulig så fort som mulig, og dermed få en god start på studietilværelsen! Uken kulminerer i Sveiseaften på lørdagen, hvor grupper av eldre studenter arrangerer fest for grupper av førstekullister. Denne festen gjengjeldes noen uker senere med Reversibel Sveiseaften. REKRUTTERINGSUKEN – Denne uken dreier seg om å finne sin plass i studentforeningen. Underutvalgene og interessegruppene oppfører seg som gribber og slåss om oppmerksomhet. I løpet av denne uken har du forhåpentligvis funnet ut hvilken kjellergruppe du vil være med i, eller hvilket idrettslag som skal holde deg i form gjennom 5 år på NHH. For å finne din plass i studentforeningen, arrangerer studentene Ufagsaften og Standsaften. HOMECOMING – På Homecoming feirer vi at alle de gamle studentene er tilbake og at et nytt semester på NHH er i gang. FØRSTEKULLSEMINAR PÅ KRAMBODEN – I 1938 ble studentforeningens egen hytte, Kramboden, innviet, og siden den gang har mye morro skjedd på hytta på Bontveit. Hvert år reiser 50 førstekullister, like mange jenter som gutter, opp på hytta for en uforglemmelig tur. Som førstekullist kan du ikke gå glipp av dette! REVERSIBEL SVEISEAFTEN – På Reversibel sveiseaften har man mulighet til å ta igjen på de eldre studentene etter Sveiseaften. Sveisebarna fra de ulike gruppene går sammen og lager en helaften som “takk for sist”. Det er bare å legge hodene i bløt og slippe fantasien løs. Reversibel er grunnen til at eldre kullister arrangerer Sveiseaften! AKSJONSUKEN – Førstekullistene tar på seg sine første oppgaver i studentforeningen og arrangerer innsamlingsaksjon for NHH-Aid. Det blir nattaksjon og innsamlingsauksjon, kun kreativiteten setter grenser for hvordan vi best mulig kan samle inn penger til skolegang i Afrika. Aksjonsuken kulminerer i en intern kjempefest med Aulashow og auksjon. NHH-FORUM – Et spennende faglig forum 4. september der Ernst & Young og PwC kommer for å diskutere interessante tema.

›› UFAGSAFTEN

FORENINGSMØTE (FM)– Etter lange uker med bare fest og moro er det på tide med høstens første FM. Her diskuteres studentforeningens ve og vel og både nye og gamle studenter har glede av å være til stede. KARRIEREDAGEN – Næringslivsutvalget (NU) arrangerer Karrieredagen som består av populærforedrag og mingling med interessante og potensielle arbeidsgivere. Dette er dagen for å finne drømmejobben! BERGEN CHALLENGE - Norges største studentidrettsfestival. Fire herlige oktoberdager vil Bergen bli fylt av studenter fra hele landet. Omkring 1500 studenter samles i Vestlandets hovedstad for å konkurrere i 14 ulike idretter. Med et begivenhetsrikt program, skal vi sammen skape en møteplass der idrettsglede står i sentrum GEP-KONFERANSEN – GEP arrangerer hver høst en konferanse om globale tema i et økonomisk perspektiv. Dette er en fin anledning til å hente inspirasjon til pensum og sette seg inn i internasjonale utfordringer. BIERSTUBE – Dette er Bergens versjon av Tysklands velkjente oktoberfest. Direksjonsmusikken sørger for at Aulaen fylles av ompamusikk og stemningen kommer av seg slev. SVÆVERIST FOR EN KVELD – Svæveru’ gir et innblikk i hvordan en Svæverists hverdag kan være, gjennom et tradisjonsrikt show preget av kantater og spillopper. HØSTVALG – NHHS er Norges mest aktive studentforening, og DU har muligheten til å bli en del av det! Stillinger som Kjernestyret, UKE-Styret, Symposiet-Styret og Hytteutvalget skal besettes, sammen med mange andre spennende verv og engasjementer. Uken avsluttes med valgshow. PUNCH ET MUSIQUE - Direksjonsmusikken arrangerer en egen eksamensfest for 1.kull, den tradisjonsrike Punch et Musique. Dette er et arrangement bestående av både punsj og musikk for de som ikke er så stødig i fransk. Spillopper og punsj er en flott måte å feire at et semester ved NHH er over, og at man kan vende nesen hjem igjen for en etterlengtet juleferie.

›› INTERNAFTEN


Velkommen til NHHS

Side 32

ARRANGEMENTSKALENDER - HØSTEN

NHHS gjennom året - våren

HOMECOMING – Første helgen etter jul er det igjen duket for Homecoming: Velkommen tilbake! NHH-BALL – Ballet arrangeres av førstekull og er en hyggelig start på semesteret med gallakjoler og smoking! TILLITSVALGTSEMINAR – En gang pr semester blir studentforeningens tillitsvalgte gjort ekstra stas på med et eget seminar. Vårens tillitsvalgtseminar er av den mer formelle sorten. En bedre middag med underholdning setter fine rammer rundt dette arrangementet.

ØKONOMISKE VINTERLEKER - Siden 1983 har unge og friske økonomistudenter fra NHH og BI reist til fjells for å stå på ski og hygge seg. ØVL arrangeres på Ål siste helgen i januar. LATESHOW – Sangria bidrar med en musikalsk og showpreget aften med sitt lateshow, vanligvis i februar. MIDTUKEFEST - MUF arrangeres hvert år det ikke er UKEN. Vi får da et hyggelig gjensyn med UKE-revyen med mer.

›› BIG BUSINESS BAND PÅ AUL-

ASCENEN

›› DIREKSJONSMUSIKKEN

›› LATESHOW MED SANGRIA

›› BERGENSBANELØPET 2012


Velkommen til NHHS

Side 33

ARRANGEMENTSKALENDER - VÅREN

UKEN - UKEN er Vestlandets nest største kulturfestival, og drives av studenter ved NHH. I tre uker er Høyskolen arena for revy, konserter, seminarer, fester og mye mye mer. UKEN har blitt arrangert i mars hvert partallsår siden 1980. NHH SYMPOSIET - Nordens største studentdrevne næringslivskonferanse arrangeres annehvert år av studenter ved Høyskolen. Symposiet er en gylden mulighet til å lære mye og være med på utrolig mye morsomt! SYMPOSION - Den perfekte avslutningen på NHH Symposiet med toga og rødvin NHHS’ storstue Aulaen. BERGENSBANELØPET - Årets sprøeste eventyr er stafetten mellom Oslo og Bergen. Konkurransen mellom NHH og BI hardner til når de to skolene kjemper seg over fjellet i en tre dager lang stafett der det vinnende laget som regel er kledd i rødt og representerer NHH!

›› SANGRIA PÅ LATESHOW

VÅRVALG - Også på våren skal stillinger besettes i Studentforeningen. EKSAMENSPERIODE - Bergen om våren: Sol, varmt i luften, is ... og lesing! Det er nok bare å innse at lesingen må til dersom man ikke ønsker å bli på NHH i evig tid. Lykke til på eksamen! 17.MAI-FROKOST – Selv om man midt i mai er i eksamensperioden, må 17.mai feires på høytidelig måte. Dette gjøres i aulaen med en stor frokost, der kor og orkester opptrer og lader opp til en fantastisk feiring før bussen går til sentrum der vi går i hovedprosesjonen under NHHs fane. TØM TANKENE – Også før sommeren må tankene tømmes…

›› EXTRAVADANCE


Velkommen til NHHS

Side 34

NHH ALUMNI

NHH alumni - NHH heile livet! NHH tilbyr ikkje berre studiar og studentliv dei komande fem åra av livet ditt, men òg noko den dagen du er ferdigutdanna. Vi vil hjelpa deg med å oppretthalda og vidareutvikle dine relasjonar til NHH og NHH-arar som du har bygd opp gjennom studieåra ved høgskolen. Og det for resten av livet.

Karriererettleiing

For det første tilbyr NHH karriererettleiing for karriere både i Noreg og internasjonalt. Tilbodet kjem i sluttfasen av studiane, og skal gje deg eit breitt spekter av råd i høve å komme i gong med karrieren. Studieadministrasjonen er rette staden å ta kontakt.

Doktorgrad

Det er også mogleg å fortsetje på NHH og ta ein doktorgrad (PhD), noko stadig fleire ønskjer. Ein doktorgrad er i dag ikkje berre påkravd for ein karriere i akademia (til dømes ved NHH), men også stadig sterkare etterspurd i nokon av dei mest interessante stillingane i arbeidslivet. Doktorgradsstudia kan kombinerast med ei stipendiatstilling som gjev løn og arbeidsplass i fagmiljøet. Då skal ein gjere eit sjølvstendigforskingsarbeid over tre år kombinert med eitt års i undervisning eller anna tilleggsarbeid for høgskolen. Ei fullført doktorgradsavhandling kan vera første steg i ei forskarkarriere eller ein måte å promotere seg sjølv som attraktiv arbeidskraft overfor næringslivet. Sjå www.nhh.no/phd

NHH alumni

NHH har opparbeid eit unikt tilbod til alle våre ferdig utdanna kandidatar – eller alumni. Kandidatane får tilbod om å bli medlem i eit eige nettverk som tilbyr ei rekke tenester. Formålet er at medlemene skal kunne halde kontakt med kvarandre, med høgskolen og med studentar som kjem etter deg for fagleg oppdatering (nei, du blir aldri utlærd) og sosial omgang, men også for at dei skal få bidra i ulike samanhen-

gar. Som student vil du til dømes møte mange gjesteforelesarar, innleiarar, næringslivsrepresentantar, politikarar og folk frå forvaltinga som har det til felles at dei er NHH-alumni. Kanskje kjenner du allereie tidlegare NHH-studentar som du har spurt om råd før du takka ja til studieplassen? Det einaste vi bed om er at du som medlem av NHH Alumni held kontakten med oss og meldar adresseendring osb. når det er blir aktuelt. Sjå nettsida alumni.nhh.no for meir informasjon.

Resten av livet

Som du forstår er ikkje ein studieplass på NHH berre for dei kommande fem åra, men faktisk eit livslangt tilhøve – om du sjølv vil. Grunnlaget for dette tilbodet er du med på å skape dei neste fem åra. No vil vi berre at du skal ha i bakhovudet at NHH kan vera eit livslangt prosjekt som gjev moglegheiter også etter ein fullført bachelor- eller mastergrad, enten du vurdere å satsa på ein doktorgrad, ønskjer ei karriere i det store utland eller lurer på korleis du skal halde kontakt med dine medstudentar seinare i livet.

Bilde


Velkommen til NHHS

Side 35

NHHS´ HOVEDSAMARBEIDSPARTNERE

Hovedsamarbeidspartnere KPMG er blant verdens ledende tilbydere av tjenester innenfor revisjon, skatt og rådgivning og har vært hovedsamarbeidspartner med NHHS over mange år. Som helhetlig samarbeidspartner bidrar KPMG hvert år til arrangementer, foredrag, casekonkurranser med mer. På NHH-ballet er KPMG en viktig bidragsyter for å skape et flott arrangement studentforeningen verdig. Et av de mest brukte møterommene vi har, KPMG-møterommet, er et annet produkt av det fruktbare samarbeidet, og også plasmaskjermene plassert rundt omkring på skolen kan studentforeningen takke sin trofaste samarbeidspartner KPMG for. I tillegg til dette bidrar bedriften med kursing og foredrag for underutvalg og interessegrupper i studentforeningen. SpareBank 1 Gruppen og SpareBank 1 SR-Bank er blant våre hovedsamarbeidspartnere. De støtter oss ved å holde kurs, seminarer og gi økonomisk rådgivning til skolens studenter, samt å drifte bankautomaten på skolen. I tillegg tilbyr de NHH-studentene gunstige løsninger dersom man velger å benytte SpareBank 1 SR-Bank som bankforbindelse. SpareBank 1-alliansen er Norges nest største finansaktører. Samarbeidet mellom bankene i alliansen organiseres gjennom SpareBank 1 Gruppen, med hovedkontor i Oslo. Gjennom Gruppen samarbeider bankene blant annet om å tilby sine kunder livsforsikring, skadeforsikring, megler- og kapitalforvaltningstjenester. Vi har i en rekke år hatt mange gode NHH-studenter i vårt traineeprogram og gjennom hovedsamarbeidsavtalen ønsker vi å ytterligere styrke båndet til NHHs studenter. SKAGEN Fondene er studentforeningens nyeste hovedsamarbeidspartner, og er en svært engasjert og nytenkende støttespiller for NHHS. De er aktive i flere ledd av studentforeningen og stiller velvillig opp på arrangementer og happenings på eget initiativ. Med sitt slogan «Spar litt, spar fast, spar lenge» setter SKAGEN tidlig studentene på tanken om fondssparing og –plassering i selskaper som er Undervurderte, Underanalyserte og Upopulære. SKAGENs investeringsfilosofi har gitt gode resultater siden oppstarten i 1993, og NHHS er stolte av å samarbeide med en spennende og global aktør innen fondsforvaltning.

Hovedleverandører Bergen er regnvær, Brann og Hansa. I denne vakre byen finner du NHH der bøker skal leses og oppgaver skrives, men som vi alle vet skal årene på NHH være så mye mer. Hansa Borg og NHH har samarbeidet i mange år for å kunne gjøre studietiden best mulig for morgendagens ledere. Under kulturelle begivenheter som UKEN og jevnlige sammenkomster i Klubben har Hansa Borg en viktig rolle og vi håper å kunne bidra til at studietiden blir mye mer enn man hadde ventet seg på forhånd.

Peppes er NHHS’ leverandør av pizza, noe som også gir deg gode betingelser både i restaurantene og ved hjemkjøring. I bergensrestaurantene (Ole Bulls plass, Zachariasbryggen og Danmarksplass) får du: 20 % rabatt på all mat og alkoholfri drikke. 20 % rabatt også ved takeaway eller ved utkjøring mot studentbevis og kontant betaling. Rabatt ved utkjøring gjelder kun ved utkjøring av minst to store pizzaer. Underutvalg og interessegrupper i NHHS får også 20 % rabatt.

ANS. REDAKTØR: Tobias Munter REDAKTØR: Anniken Fossum LAYOUT: Håvard Landrø GRAFISK: Anita Røtvold FOTO: Foto NHHS


NORGES HANDELSHテ郎SKOLES STUDENTFORENING web : www.nhhs.no Helleveien 30, 5045 Bergen tlf : 55 95 98 62 / 982 69 000 faks : 55 95 98 21 e - post : info@nhhs.no

adresse :

Velkommen til NHHS  

En introduksjon til studentforeningen ved NHH

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you