När Zuki och Aiko fick kattungar-nr1-2009

Page 1

När Zuki och Aiko fick kattungar Av Helle Söderberg ägare till Chonix Ri-Aiko och Chonix Dai-Mizuki När vi flyttade till vår ”bondgård” i somras, var det bestämt att vi skulle skaffa en kattunge, för en katt måste man ju ha när man bor på en gård. I början på sommarlovet åkte vi till en annan bondgård för att välja vilken kattunge det skulle bli. Både Zuki och Aiko var med för att bekanta sig med katter på nära håll. Aiko var mest intresserad av att springa efter de stora katterna på gården, men Zuki ville slicka de små i hela ansiktet, hon var helt galen i dem. Det blev bestämt att vi skulle ha två kattungar, för jag och Maria 9 år, ville ha en trefärgad (Sally) och Ida 17 år, ville ha en rödgul (Tuva), samma färg som hundarna och hästen, vilket alla tyckte var väldigt kul. I slutet på juli var tiden inne att hämta hem Sally som var äldst av ungarna (de var inte syskon) . Direkt när vi kom hem med henne, var båda hundarna framme för att undersöka denna lilla nya familjemedlem, men det visade Sally direkt att hon inte tyckte om, och fräste och klöste åt dem. Bra, tänkte jag, då fattar nog hundarna att hon inte är en leksak. Vi gjorde efter konstens alla regler, så Sally flyttade in på Marias rum, och dörren stängdes. Hon skulle få vänja sig vid att inte ha sin mamma och sina syskon hos sig, och vänja sig vid oss och ett rum de första veckorna. Zuki vaktade hela dagarna utanför dörren, och försökte smita in så fort dörren öppnades. Zuki var tokig i henne och slickade henne så fort hon kom åt, hon fick sig ett par snytingar av Sally som fortfarande fräste åt henne, så fort hon såg henne. Aiko brydde sig inte, ville inte riskera att bli riven av en sådan liten skitunge. När Sally hade bott här i 2 veckor var det dags att hämta hem lilla Tuva. Som tidigare kom hundarna för att hälsa, och Tuva var inte som Sally, hon lät både Zuki och Aiko nosa och slicka på henne utan att fräsa, och såg ut som om hon gillade det. Då blev Aiko förälskad!

Vi gjorde likadant, stängde in Tuva på Marias rum, och nu var det Aiko som vaktade, eller bägge hundarna, när inte Sally var med oss i övriga huset.

Zuki skulle löpa för andra gången och började i slutet av augusti, Aiko började löpa bara någon vecka senare, smidigt när de löpte samtidigt. Och bra för katterna som nu var i hela huset när vi var hemma. De blev omhändertagna av varsin hundmamma, det var givet från början att Sally var Zukis unge och Tuva var Aikos unge, de sprang och kollade efter dem hela dagarna och slickade dem när de låg och vilade. Zuki försökte hela tiden att ta tag i Sally över nacken, inte för att bita, men kanske för att visa att hon bestämde över henne, och det accepterades av Sally för så gjorde hennes mamma ju också. Visst var det lite kattjakt emellanåt, men det satte både jag och Sally stopp för, hon var fortfarande den lilla vildingen som fräste när hon inte ville som Zuki. Men roligt hade de och hade stort utbyte av varandra. Det var som om Aiko blev gladare av att få en unge. Det roliga är att katterna är så lika sina ”mammor”. Aiko är den lugna typen som gärna ligger inne hela dagarna, och endast när nöden verkligen tränger på, vill hon gå ut. Tuva är precis likadan, så fort hon har varit ute och skött om sina behov, så hänger hon på fönsterbrädan och jamar, och springer in så fort dörren öppnas, hon ligger i knät hos oss på kvällen och gosar och rullar runt för att komma så nära så möjligt och sen spinner hon, högt och välmående. När jag börjar laga middag så sitter både Aiko och Tuva troget på golvet och väntar på att jag ska ”tappa” något. Zuki och Sally däremot, vill vara ute hela tiden och sitter vid dörren och väntar på att någon ska släppa ut dem, så de kan jaga, de är båda bra jägare och har tagit många möss i vinter. Ibland tror jag att Zuki tar mössen från Sally, men det är ju helt ok. från Sallys sida, som inte äter näbbmöss, när det är av den sorten.


Sally är inte av den sorten som hoppar upp i knät för att gosa, nej hon är av den tuffa sorten som klarar sig själv, precis som Zuki. Och när det vankas mat så är det de som kommer sist, kanske beror det på att de har magen full av möss. Ja matstunden är lite rolig, för när Zuki har ätit upp sin mat, så lägger hon sig så nära katternas matskål som möjligt, och så fort något hamnar på golvet äter hon upp det i ett nafs så ingen annan ska få det, men hon vet att hon inte får ta det som är i skålen. Så när katterna har ätit färdigt, och det finns mat kvar så ligger Zuki och jämrar sig med nosen på kanten av skålen tills vi ger henne ett par bitar och sen tar bort resten. Aiko äter sin mat och går sen och lägger sig igen. Får vi mat över så äter alla fyra på samma fat utan problem samtidigt, det är för härligt att se. Tro nu inte att Aiko och Tuva ligger och sover alltid, nej det är full rulle emellanåt, hundarna jagar varandra och katterna leker med varandra.

Men de jobbar också ihop väldigt bra, i julas när vi hade Twist i en skål på matsalsbordet, hoppade Sally upp (när hon trodde vi inte såg det) på bordet och tog en godisbit med klon och kastade ner den på golvet till en väntande Zuki, som fort fick bort pappret och åt upp godiset, men pappret lämnade hon snällt till Sally som tyckte det var toppen att få leka med ett fint och prassligt papper. Tänk att två hundar och två katter kan vara så olika och ändå så lika. Så tveka inte, det går alldeles utmärkt att skaffa både hund och katt.